REGISTER till miljö och hälsoskyddsnämnden protokoll vid sammanträde den 28 maj 2008

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "REGISTER till miljö och hälsoskyddsnämnden protokoll vid sammanträde den 28 maj 2008"

Transkript

1 Miljö och hälsoskyddsnämnden REGISTER till miljö och hälsoskyddsnämnden protokoll vid sammanträde den 28 maj 2008 Ärenden: 56 Diskussion om hur vi ska ha nämndens möten i fortsättningen 57 Gothem - Boge förslag till nytt principområden motsvarande A1-område 58 Tofta Ansarve xx ansökan om uppsamling av BDT-avloppsvatten till slu- ten tank 59 Visby S:t Nikolaus 16 gränsvärden för ljudstörningar 60 Visby Krämaren 3 gränsvärden för ljudstörningar 61 Västerhejde Bjärs 2:1 och del av 1:3 förslag till detaljplan 62 Visby Vinkeln 18 gränsvärden för ljudstörningar 63 Grötlingbo Norrkvie xx överklagat tillståndsärende enskilt avlopp 64 Övriga ärenden från arbetsutskottet 65 Verksamhetsuppföljning april Rapport från deltagande i samråd 67 Anmälningsärenden 68 Informationspunkter 69 Ordförandens delegationsbeslut 70 Information

2 2 Plats och tid: Paragrafer: Beslutande: Ersättare: Övriga deltagare: Utses att justera: Justeringens plats och tid; Underskrifter; Miljö och hälsoskyddskontoret, Tallundsgatan 11, Visby onsdagen den 28 maj 2008, klockan fp c c m m s c mp Mats-Ola Rödén, ordf. Per Stenegärd Mats Olofsson Per Österlund Ola Malmros Laila Kulsdom Ingrid Engström Patrik Rönnbäck Per-Eric Edlund Bertil Karlsson Gunilla Fohlin Margret Johnson s s s mp fp c v Sol-Britt Augustsson, tjg ers. Gunnbritt Matthiasson Bo Björkman Harriet Lihnell Bjoern Jonsson Johansson Elisabeth Feurst Therese Mangard, fr 60- Kl Per Stenegärd Miljö och hälsoskyddskontoret tisdagen den 3 juni 2008, klockan Sekreterare... Gunilla Fohlin Ordförande... Mats-Ola Rödén Justerande... Per Stenegärd Organ: Sammanträdesdatum: Datum för anslags uppsättande: Förvaringsplats för protokollet: Underskrift: BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Miljö och hälsoskyddsnämnden Datum för anslags nedtagande Miljö och hälsoskyddskontoret, Tallundsgatan 11, Visby... Carina Persson

3 3 MHN 56 Diskussion om hur vi ska ha nämndens möten i fortsättningen Ärendebeskrivning Diskuterades vilka ärenden som ska tas till miljö och hälsoskyddsnämnden. Miljö och hälsoskyddskontorets delegationsrätt medger att många beslut kan fattas av tjänstemännen. Efterlystes mer ärendepunkter som rör riktlinjer, principer mm. Vid kommande arbetsutskott alternativt strategiska politiska utskottet kommer frå- gan att vidare diskuteras. Ärendet föranledde inget beslut.

4 4 Dnr: MHN 57 Gothem - Boge förslag till nytt principområde motsvarande A1- område Miljö och hälsoskyddsnämndens beslut (i enlighet med arbetsutskottets förslag) Miljö och hälsoskyddsnämnden beslutar att angivet område på bifogad karta i Got- hem Boge blir principområde motsvarande A1-område där utsläpp från WC till mark inte tillåts (kartan bifogas originalprotokollet). Ärendebeskrivning Fritids- och rekreationsområdet vid Åminne i Gothem har sedan 1950-talet kontinu- erligt byggts ut och exploaterats. Antalet fritidshus har mångfaldigats och i viss utsträckning har också fastigheter blivit permanentade. Detta har ofrånkomligt inneburit att utsläppen av avloppsvatten ökat. En del fastigheter inom föreslaget område har tillgång till kommunalt vatten, men långt ifrån alla. Problem med förorenat dricksvatten har förekommit i norra delen av restriktionsområdet (Boge), vilket föranlett inventering av enskilda avlopp. Nå- ut i varje fall inom de tätast bebyggda områdena. En gemensam avloppslösning måste inte utföras i kommunal regi, utan kan också vara gemensamhetsanläggning. got kommunalt avlopp finns inte någonstans inom området. På sikt bör detta byggas Förutsättningarna att anlägga enskilt avlopp varierar en hel del. Det finns områden med hällmark, grovt grus, och sandområden. De platser där grus och sand dominerar är tättbebyggda med många avlopp. Det finns även några tomter som härrör från äldre avstyckningar med mycket dåliga förutsättningar för enskilt avlopp (nära till berg). Sårbarhetskartan anger att södra delen av det avgränsade området i huvudsak utgörs av hällmarksområden. Mellersta, norra och den kustnära delen har betydligt tjockare jordtäcke som domineras av sand/grus. Dessa avlagringar är dock i huvudsak alltför genomsläppliga för att utgöra ett bra grundvattenskydd. Betydande delar av området utgörs för närvarande av i vattenplanen beskrivna A2- och A3-områden med svårigheter och restriktioner för anläggande av enskilt avlopp. Grundvattentillgången inom området är god till dålig. Grundvattenkartan redovisar att i norra delen beräknas vattnet räcka till fyra fastigheter per hektar. I södra delen endast till två fastigheter per hektar.

5 5 Dnr: MHN 57, forts Tekniska förvaltningen (TF) har en grundvattentäkt inom området som saknar skyddsområde. Vattnet försörjer betydande delar av det mest tätbebyggda området. Enligt geologisk karta för grundvattentillgång är tillgången dålig (två fastigheter/ha) inom hällmarksområde. Områden med sammanhängande jordtäcke redovisar bättre vattentillgång (fyra fastigheter/ha). Beredande organ Miljö och hälsoskyddsnämndens arbetsutskott hade behandlat ärendet vid sammanträde den 14 maj 2008, au 31 och lämnat förslag till beslut. Kommunicering Ärendet har överlämnats till TF och stadsarkitektkontoret (SAK) för möjligheter till synpunkter. Miljö och hälsoskyddskontoret hade yttrat sig i ärendet den 25 april 2008 och läm- nat förslag till beslut. TF svarar att de inte har något emot ett införande av föreslagna restriktioner och de- kommunal vattentäkt inte räcker till att försörja anslutna fastigheter vid långa torr- perioder. Synpunkt lämnas också att det inte måste vara en kommunal lösning på lar helt MHK s uppfattning om ovan nämnda problem. De anger också att befintlig befintlig avloppssituation, utan ett utbyggande av större gemensam anläggning ock- så kan även ske genom bildandet av gemensamhetsanläggning som svarar för utbyggnad och drift. SAK svarar att de inte har några synpunkter på att nytt restriktionsområde bildas med motsvarande krav som A1-område där utsläpp från WC till mark inte tillåts. Bedömning Området har numera ett stort antal enskilda avloppsanläggningar med utsläpp till mark. Där kommunalt vatten finns (mellersta delen) att tillgå finns endast enstaka enskilda vattentäkter. Anmälningar om dåligt vatten har inte förekommit de senaste 10 åren. Däremot i norra delen som saknar kommunalt vatten var problemen omfat- tande i mitten av 1990-talet. Miljö och hälsoskyddskontoret inventerade då ca 35 fastigheter, och de som hade bristfälliga avloppsanläggningar fick föreläggande om åtgärder.

6 6 Dnr: MHN 57, forts Området med kommunalt vatten är inte lika sårbart med avseende på bakteriepåverkan på enskilda dricksvattentäkter. Emellertid har detta område stora utbred- gande grundvattnet är sårbart och kan lätt förorenas. Grundvattnet här utnyttjas för ningar av grovt grus (strandvallar). Genomsläppligheten är hög och det underlig- närvarande i liten utsträckning till dricksvatten, men är ändå en skyddsvärd naturre- surs. Besökare till Åminne nyttjar under högsommaren strandområdet för rekreation och bad. Badvattnets kvalité kan påverkas negativt av ett stort antal enskilda avlopp med WC. Att begränsa nya avloppsanläggningar som kommer till stånd med att inte tillåta trekammarbrunn minskar riskerna betydligt att grund- och ytvatten påverkas nega- tivt. Vid en total bedömning av förhållande i hela området anser miljö och hälsoskyddsnämnden att det är lämpligt med restriktioner för nya avloppsanläggningar. Att göra området till restriktionsområde med förbud för anläggande av trekammarbrunn, är värdefullt för att skydda grundvattenresurser, bad- och rekreationsmöjligheter samt enskilda vattentäkter. Vid nästa revidering av vattenplanen bör föreslaget område tas med som nytt A1- område (förbud mot anläggande av trekammarbrunn).

7 7 Dnr: MHN 58 Tofta Ansarve xx ansökan om uppsamling av BDT-avloppsvatten till sluten tank Sökande: NN Miljö och hälsoskyddsnämndens beslut (i enlighet med arbetsutskottets förslag) Miljö och hälsoskyddsnämnden (MHN) beviljar tillstånd för uppsamling av BDTavloppsvatten till sluten tank. MHN ger miljö och hälsoskyddskontoret i uppdrag att närmare ange villkoren för den slutna tanken. Information Hur man överklagar framgår av särskild bilaga. Ärendebeskrivning Fastighetsägaren har beviljats bygglov för ett fritidshus på rubricerad fastighet. Byggnaden är uppförd. Provgrop inspekterades den 18 juni Marken bedöm- des lämplig för infiltration av avloppsvatten. Jorddjupet var 1.2 meter och avstånd till grundvatten var 1:1 meter. Berg observerades inte. Fastighetsägaren har ansökt om uppsamling av BDT-avloppsvatten till sluten tank. Beredande organ Miljö och hälsoskyddsnämndens arbetsutskott hade behandlat ärendet vid sammanträde den 14 maj 2008, au 32 och lämnat förslag till beslut. Miljö och hälsoskyddskontoret hade yttrat sig i ärendet den 25 april 2008 och läm- nat förslag till beslut. Kommunicering Fastighetsägaren hade beretts tillfälle att komma med synpunkter och erinringar över miljö och hälsoskyddskontorets yttrande men han har inte skriftligen utnyttjat denna möjlighet.

8 8 Dnr: MHN 58, forts Bedömning Vid tidpunkten (juni-2004) för ansökan om förhandsbesked gällde den äldre versio- skulle vara minst 30 meter. Detta gällde för infiltration av BDT-avloppsvatten. nen av anvisningar för enskilt avlopp. Dessa hade som villkor att minst 0.8 meters infiltrerbart material skulle finnas, samt att skyddsavstånd till närmsta vattentäkter Nu gällande anvisningar anger 50 meters skyddsavstånd, samt 1.0 meter infiltrer- bart material. På grund av grannars befintliga vattentäkter kan inte skyddsavståndet 50 meter helt uppfyllas. Fastigheten ligger inom ett område som finns med i Långsiktig plan för va- men inte är tidsatt i planeringen. Detta innebär att utbyggnaden inte finns med i utbyggnad på Gotland som ett av åtta områden som bedöms som mest angelägna planeringen. Detta innebär att utbyggnaden inte finns med i planeringen som löper till Möjligen kan utbyggnad bli aktuell inom relativt kort tid (10-12 år). Dock ageras hårt från många andra områden för att byggas ut med förtur. MHN kan, enligt ett principbeslut, om särskilda skäl föreligger, bevilja tillstånd till uppsamling av allt avloppsvatten till sluten tank. Att inte 50 meters skyddsavstånd kan uppnås, samt att fastigheten i framtiden erbjuds kommunalt avlopp, bör kunna anses som särskilda skäl. Tekniska förvaltningen har remitterats, och har i remissvaret inte haft några synpunkter.

9 9 Dnr: MHN 59 Visby S:t Nikolaus 16 gränsvärden för ljudstörningar Nyttjanderättshavare: Adress: Platsnamn: Miljö och hälsoskyddsnämndens beslut (i enlighet med arbetsutskottets förslag) Gotlands Frimurarebröders Fastighets AB Smedjegatan 17, Visby S:t Nikolairuinen 1 Gotlands Frimurarebröders Fastighets AB föreläggs, med stöd av 26 kap 9 miljöbalken, att bruka lokalen inom Visby S:t Nikolaus 16 på sådant sätt att ljudnivån från lokalen, vid mättillfälle och mätt omedelbart utanför fastighetsgränsen, i riktning mot bostäder, inte överstiger följande ljudnivåer: - 65 db (A) mellan klockan db (A) mellan klockan Ljudkraven jämförs med de ekvivalenta ljudnivåer som registreras vid mättillfället då bakgrundsljudet är sådant att man med säkerhet kan urskilja verksamhetens ljudnivå. I de fall bakgrundsnivån är högre än den högsta tillåtna ljudnivån skall ljudnivå orsakad av verksamheten i princip inte urskiljas. Undantag från ovan angivna begränsningsvärden medges för sammanlagt fem tillfällen årligen mellan kl Vid dessa tillfällen skall dock gälla att ekvivalenta ljudnivån inte får överskrida 70 db (A). Nyttjanderättshavare skall meddela tillsynsmyndigheten i god tid innan undantag avses utnyttjas. 2 Gotlands Frimurarebröders Fastighets AB föreläggs med stöd av 26 kap 9 miljöbalken, att bruka lokalen inom Visby S:t Nikolaus 16 på sådant sätt att högsta ljudnivån från musik på publikplats inte överskrider: db (A) maximalt db (A) ekvivalent Om även barn har tillträde får högsta ljudnivåerna på publikplats inte överstiga: db (A) maximalt - 97 db (A) ekvivalent

10 10 Dnr: MHN 59, forts 3 Gotlands Frimurarebröders Fastighets AB föreläggs, med stöd av 26 kap 19 miljöbalken, att fortlöpande planera och kontrollera verksamheten inom lokalen. I egenkontrollen skall ingå mätning av ljudnivåer för att följa upp punkt 1 och 2 enligt ovan. Mätningar och övriga kontroller skall dokumenteras och kunna visas upp för tillsynsmyndigheten. 4 Föreläggande enligt p 1 till 3 gäller från det att Gotlands Frimurarebröders Fastighets AB har delgivits beslutet. 5 Miljö och hälsoskyddsnämnden beslutar med stöd av 26 kap. 26 miljöbalken att detta beslut skall gälla omedelbart även om det överklagas. 6 Detta beslut ersätter beslut från den 20 juni 2007 MHN 100, dnr Miljö och hälsoskyddsnämndens beslut om vite (i enlighet med arbetsutskottets förslag) 7 Högsta tillåtna ljudnivåer enligt punkt 1 ovan förenas, enligt 26 kapitlet 14 miljöbalken samt 4 lag om vite, med ett löpande vite om kronor. 8 Högsta tillåtna ljudnivåer enligt punkt 2 ovan förenas, enligt 26 kapitlet 14 miljöbalken samt 4 lag om vite, med ett löpande vite om kronor. Information: Hur man överklagar framgår av särskild bilaga. Löpande vite innebär att vitet kan dömas ut för varje tillfälle som en överträdelse av högsta tillåtna ljudnivåer har konstaterats. För handläggning av detta ärende utgår avgift enligt av kommunfullmäktige fastställd taxa. Ärendebeskrivning Miljö och hälsoskyddsnämnden (MHN) bedriver tillsyn utifrån miljöbalken över re- stauranger, nöjesliv mm som genom sin verksamhet innebär risk för störningar för omgivningen, främst genom buller. Länsmuseet ansvarar genom avtal med Riksantikvarieämbetet för verksamheten i samtliga kyrkoruiner i Visby. Länsmuseet upplåter genom avtal S:t Nikolai ruin till Gotlands Frimurarebröders Fastighets AB. Gotlands Frimurarebröders Fastighets AB har det formella ansvaret över verksamheten som bedrivs på platsen.

11 11 Dnr: MHN 59, forts Under 2005 genomfördes ett nationellt tillsynsprojekt om höga ljudnivåer från mu- sik. Totalt mättes ljudnivån på 471 objekt i 86 kommuner. Av dessa objekt över- skred 24 % socialstyrelsens riktvärden för höga ljudnivåer. De enstaka mätningar som gjordes på Gotland överskred inte riktvärdena. Miljö och hälsoskyddskontoret har under en följd av år utfört uppföljande mätning- för ar för att kontrollera att föreläggande om högsta ljudnivåer följs. En ökad egenkontroll behövs av verksamhetsutövarna för att säkerställa att föreläggande följs och att i övrigt motverka och förebygga skada på människors hälsa och miljön. Lagkrav Miljöbalken är tillämplig på alla typer av verksamheter eller åtgärder som motver- kar miljöbalkens mål. I miljöbalkens andra kapitel regleras de generella hänsynsregler som verksamhetsutövare skall följa då de bedriver en verksamhet som kan orsaka skada eller störning till omgivningen. Diskotek och annan musikunderhållning är att betrakta som en sådan verksamhet. Miljö och hälsoskyddsnämnden kan besluta om föreläggande (26 kap 9 miljöbal- miljön. ken) då det finns risk för skada eller olägenhet för människors hälsa eller för Föreläggande kan förenas med vite (26 kapitlet 14 miljöbalken).vitet kan utformas som ett löpande vite (4 lag om vite) som kan dömas ut för varje tillfälle som en överträdelse av högsta tillåtna ljudnivåer har konstaterats. Egenkontroll I miljöbalken finns krav på verksamhetsutövaren att kontinuerligt planera och kon- trollera verksamheten (s.k. egenkontroll) för att motverka och förebygga skada på människors hälsa och miljön. Detta framgår av hänsynsreglerna i kapitel 2 i balken och i 26 kap 19. Enligt 2 kap 2 miljöbalken skall alla som bedriver en verksamhet skaffa sig den kunskap som behövs med hänsyn till verksamhetens art och omfattning för att skydda människors hälsa och miljön mot skada eller olägenhet. Beredande organ Miljö och hälsoskyddsnämndens arbetsutskott hade behandlat ärendet vid samman- träde den 14 maj 2008, au 33 och lämnat förslag till beslut. Miljö och hälsoskyddskontoret hade yttrat sig i ärendet den 28 april 2008 och lämnat förslag till beslut.

12 12 Dnr: MHN 59, forts Kommunicering Nyttjanderättshavaren hade beretts tillfälle att komma med synpunkter och erin- ringar över miljö och hälsoskyddskontorets yttrande men de har inte skriftligen utnyttjat denna möjlighet. Bedömning Miljö och hälsoskyddsnämnden har beslutat att 65 dba ekvivalent skall gälla till kl Högtalarmusik eller live-framträdanden kan normalt inte framföras utomhus när den högsta tillåtna ljudnivån är 50 dba, d v s efter kl , där närhet finns till bostäder. Nyttjanderättsinnehavaren, Gotlands Frimurarebröders Fastighets AB, är ansvarig för att föreläggandet följs även vid uthyrning. Då ruinen hyrs ut skall ingå uppgift om högsta tillåtna ljudnivåer. Socialstyrelsens rapport efter det nationella tillsynsprojektet visar att överskridan- riktvärden (socialstyrelsens allmänna råd 2005:7, Höga ljudnivåer) ger allvarliga den av riktvärdena för höga ljudnivåer är vanliga. Överskridande av socialstyrelsens risker för hälsan som kan innebära hörselnedsättning och tinnitus. För att förebygga hälsoriskerna är det motiverat att reglera ljudnivån. Egenkontroll I egenkontrollen ska ingå en fortlöpande kontroll av musikanläggningar samt egna ljudnivåmätningar. Ljudnivåmätningar ska utföras för att följa upp högsta ljudnivå- er enligt föreläggandet. Mätningar och övriga kontroller skall dokumenteras och kunna visas upp för tillsynsmyndigheten. För att följa upp ljudnivåer krävs kunskaper om ljudnivåmätning. Mätningar kan ut- föras i egen regi eller av utomstående konsult. Tillsyn Tillsyn kommer att ske efter behov. Egenkontrollen kommer att följas upp. I de fall förläggandet inte följs kommer ett utdömande att begäras av vitet hos miljödomstolen. Eftersom vitet är formulerat som ett löpande vite fortsätter föreläggandet att gälla även om en begäran om utdömande har skett.

13 13 Dnr: MHN 59, forts Kontrollmätningar Mätplats utomhus På grund av innerstadens karaktär med blandad bebyggelse (bostäder restauranger och andra verksamheter) och små och trånga gränder, nivåskillnader, höga husfasader, murar mm är det svårt att förutse var störningen blir som störst Därför är det skäligt att de ljudnivåer, som inte får överskridas, skall gälla precis utanför verksamhetens område. Mätpunkter skall således vara omedelbart utanför fastighetsgränsen eller område för uteservering. Frifältsvärde eftersträvas (ljudet bör inte på- verkas av förstärkning mot fasader). Mätpunkter förläggs i de riktningar där bostä- der finns. Mätmetod för uppföljning av störning mot bostäder Uppsatta krav på högsta ljudnivåer mäts som ekvivalent ljudnivå vilket innebär ett medelvärde av ljudstyrkan under en viss tid. Mätning av ekvivalent ljudnivå bör ske under upprepade tidsintervaller om sekunder. Syftet är att mäta den ekvivalenta ljudnivån då musik spelas (eller annat tydligt ljud från verksamheten hörs). Största möjliga hänsyn tas till andra ljudkällor. Bakgrundsnivån mäts för att kon- trollera säkerheten i mätresultaten. Med bakgrundsnivå menas det kringliggande buller som finns i området när ljud ifrån aktuell verksamhet inte hörs. I de fall bak- grundsnivån är högre än den högsta tillåtna ljudnivån skall ljudnivå orsakad av verksamheten sänkas så att den i princip inte kan urskiljas. Mätmetod för uppföljning av höga ljudnivån från musik i lokaler eller utomhus Mätning ska följa Statens provningsanstalts mätmetod: SP INFO 2004:45 enligt bi- laga B, särskilda anvisningar för egenkontroll.

14 14 Dnr: MHN 60 Visby Krämaren 3 gränsvärden för ljudstörningar Ansvarig för verksamheten: Adress: Platsnamn: Miljö och hälsoskyddsnämndens beslut (i enlighet med arbetsutskottets förslag) JTT Restaurang AB Wallers plats 2, Visby Wallers - 65 db (A) mellan klockan db (A) mellan klockan Ljudkraven jämförs med de ekvivalenta ljudnivåer som registreras vid mättillfället då bakgrundsljudet är sådant att man med säkerhet kan urskilja verksamhetens ljudnivå. I de fall bakgrundsnivån är högre än den högsta tillåtna ljudnivån skall ljudnivå orsakad av verksamheten i princip inte urskiljas dba ekvivalent - 45 dba maximalt - 50 dbc ekvivalent 1 JTT Restaurang AB föreläggs med stöd av 26 kap 9 miljöbalken att bedri- va verksamheten inom Visby Krämaren 3 på sådant sätt att ljudnivån orsakad av verksamheten, vid mättillfälle och mätt omedelbart utanför fastighetsgränsen eller område för uteservering, i riktning mot bostäder, inte överstiger följande ljudnivåer: 2 JTT Restaurang AB föreläggs, med stöd av 26 kap 9 miljöbalken, att be- driva verksamheten inom Visby Krämaren 3 på sådant sätt att ljudnivån orsakad av verksamheten, vid mättillfälle och mätt inomhus i bostadsrum inte överstiger följande ljudnivåer: 3 JTT Restaurang AB föreläggs med stöd av 26 kap 9 miljöbalken, att be- driva verksamheten inom Visby Krämaren 3 på sådant sätt att högsta ljudnivån från musik på publikplats inte överskrider: db (A) maximalt db (A) ekvivalent Om även barn har tillträde får högsta ljudnivåerna på publikplats inte översti- ga: db (A) maximalt - 97 db (A) ekvivalent

15 15 Dnr: MHN 60, forts 4 JTT Restaurang AB föreläggs, med stöd av 26 kap 19 miljöbalken, att fortlöpande planera och kontrollera verksamheten. I egenkontrollen skall ingå mätning av ljudnivåer för att följa upp punkt 1 till 3 enligt ovan. Kontrollmätning för uppföljning av punkt 2 sker normalt i samband med klagomål. Mät- ningar och övriga kontroller skall dokumenteras och kunna visas upp för tillsynsmyndigheten. 5 Föreläggande enligt p 1 till 4 gäller från det JTT Restaurang AB har delgi- vits beslutet. 6 Miljö och hälsoskyddsnämnden beslutar med stöd av 26 kap. 26 miljöbalken att detta beslut skall gälla omedelbart även om det överklagas. Miljö och hälsoskyddsnämndens beslut om vite (i enlighet med arbetsutskottets förslag) 8 Högsta tillåtna ljudnivåer enligt punkt 1 ovan förenas, enligt 26 kapitlet 14 miljöbalken samt 4 lag om vite, med ett löpande vite om kronor. 9 Högsta tillåtna ljudnivåer enligt punkt 2 ovan förenas, enligt 26 kapitlet 14 miljöbalken samt 4 lag om vite, med ett löpande vite om kronor. 10 Högsta tillåtna ljudnivåer enligt punkt 3 ovan förenas, enligt 26 kapitlet 14 miljöbalken samt 4 lag om vite, med ett löpande vite om kronor. Information: Hur man överklagar framgår av särskild bilaga. Löpande vite innebär att vitet kan dömas ut för varje tillfälle som en överträdelse av högsta tillåtna ljudnivåer har konstaterats. För handläggning av detta ärende utgår avgift enligt av kommunfullmäktige fastställd taxa. Ärendebeskrivning Miljö och hälsoskyddsnämnden (MHN) bedriver tillsyn utifrån miljöbalken över re- stauranger, nöjesliv med mera som genom sin verksamhet innebär risk för störning- ar för omgivningen, främst genom buller. Miljö och hälsoskyddskontoret har under en följd av år utfört uppföljande mätningar för att kontrollera att föreläggande om högsta ljudnivåer följs. En ökad egenkontroll behövs av verksamhetsutövarna för att säkerställa att föreläggande följs och för att i övrigt motverka och förebygga skada på människors hälsa och miljön.

16 16 Dnr: MHN 60, forts Klagomål framfördes under 2007 på störande ljud från verksamhetens uteservering. Vid MHN:s sammanträde den 19 september 2007, MHN 120, beslutades att till- synsbehov finns och att föreläggande om högsta ljudnivåer behövs. Verksamhetsansvarig, Tomas Nesser, har per telefon den 28 april 2008 framfört att det inte är acceptabelt med ett totalt förbud mot musik efter kl. 24. Om verksamheten skall ha ett föreläggande skall samma regler gälla som för andra liknande verksamheter. Lagkrav Miljöbalken är tillämplig på alla typer av verksamheter eller åtgärder som motverkar miljöbalkens mål. I miljöbalkens andra kapitel regleras de generella hänsynsregler som verksamhetsutövare skall följa då de bedriver en verksamhet som kan orsaka skada eller störning till omgivningen. Diskotek och annan musikunderhållning är att betrakta som en sådan verksamhet. Enligt Socialstyrelsens allmänna råd (SOSFS 2005:6) är riktvärdet för bedömning av olägenhet för buller inomhus 30 dba ekvivalent samt dba som maximalnivå. Klagande, boende på Kryddgränd 3 precis intill Wallers uteservering, har i skrivelse den 14 mars 2008 framfört behovet av ett föreläggande som reglerar ljudnivåerna. Klagande anser att föreläggandet bör omformuleras till att högtalarmusik och live- En sådan formulering blir enklare för klagande att framträdande inte kan framföras utomhus efter kl. 24 där närhet finns till bostäder. bedöma. Miljö och hälsoskyddsnämnden kan besluta om föreläggande (26 kap 9 miljöbalken) då det finns risk för skada eller olägenhet för människors hälsa eller för mil- jön. Föreläggande kan förenas med vite (26 kapitlet 14 miljöbalken).vitet kan utformas som ett löpande vite (4 lag om vite) som kan dömas ut för varje tillfälle som en överträdelse av högsta tillåtna ljudnivåer har konstaterats. Enligt svensk standard (SS ) bör ljudnivån i bostadsrum (utom kök) från in- stallationer uppgå till 30 dba ekvivalent respektive 50 dbc ekvivalent som ett mi- nimikrav (dbc anger en C-vägd ljudtrycksnivå och tar mer hänsyn till lågfrekventa ljud). Egenkontroll I miljöbalken finns krav på verksamhetsutövaren att kontinuerligt planera och kontrollera verksamheten (s.k. egenkontroll) för att motverka och förebygga skada på människors hälsa och miljön. Detta framgår av hänsynsreglerna i kapitel 2 i balken och i 26 kap 19.

17 17 Dnr: MHN 60, forts Enligt 2 kap 2 miljöbalken skall alla som bedriver en verksamhet skaffa sig den kunskap som behövs med hänsyn till verksamhetens art och omfattning för att skydda människors hälsa och miljön mot skada eller olägenhet. Beredande organ Miljö och hälsoskyddsnämndens arbetsutskott hade behandlat ärendet vid sammanträde den 14 maj 2008, au 34 och lämnat förslag till beslut. Miljö och hälsoskyddskontoret hade yttrat sig i ärendet den 30 april 2008 och läm- nat förslag till beslut. Kommunicering JTT Restaurang AB hade beretts tillfälle att komma med synpunkter och erinringar över miljö och hälsoskyddskontorets yttrande men de har inte skriftligen utnyttjat denna möjlighet utan meddelat via telefon att de inte har några synpunkter. Bedömning Miljö och hälsoskyddsnämnden har beslutat att den högre ljudnivån utomhus (65 dba ekvivalent) skall gälla till kl Live-framträdanden kan normalt inte framföras utomhus när den högsta tillåtna ljudnivån är 50 dba, d v s efter kl , där närhet finns till bostäder. Det kan dock vara möjligt med en låg bakgrundsmusik i högtalare. MHK bedömer att reglering av verksamheten med avseende på ljudstörningar skall ske med specificerade ljudnivåer som inte får överskridas. Samma regler bör gälla för likartade verksamheter. Verksamhetsutövaren skall genom egenkontroll själv kontrollera att förelagda högsta ljudnivåer innehålls för verksamheten. Klaganden hade beretts tillfälle att komma med synpunkter och erinringar över mil- jö och hälsoskyddskontorets yttrande med de har inte skriftligen utnyttjat denna möjlighet utan meddelat via telefon att de är nöjda med beslutet. En reglering föreslås även av höga ljudnivåer för publik/gäster även om verksamheten för närvarande inte har inriktning med diskotek, liveframträdandet eller dy- likt.

18 18 Dnr: MHN 60, forts Egenkontroll I egenkontrollen ska ingå en fortlöpande kontroll av musikanläggningar samt egna ljudnivåmätningar. Ljudnivåmätningar ska utföras för att följa upp högsta ljudnivåer enligt föreläggandet. Mätningar och övriga kontroller skall dokumenteras och kunna visas upp för tillsynsmyndigheten. För att följa upp ljudnivåer krävs kunskaper om ljudnivåmätning. Mätningar kan ut- föras i egen regi eller av utomstående konsult. Socialstyrelsens rapport efter det nationella tillsynsprojektet visar att överskridan- riktvärden (socialstyrelsens allmänna råd 2005:7, Höga ljudnivåer) ger allvarliga den av riktvärdena för höga ljudnivåer är vanliga. Överskridande av socialstyrelsens risker för hälsan som kan innebära hörselnedsättning och tinnitus. För att förebygga hälsoriskerna är det motiverat att reglera ljudnivån. Tillsyn Tillsyn kommer att ske efter behov. Egenkontrollen kommer att följas upp. I de fall föreläggandet inte följs kommer ett utdömande att begäras av vitet hos miljödomstolen. Eftersom vitet är formulerat som ett löpande vite fortsätter föreläggandet att gäl- la även om en begäran om utdömande har skett. Kontrollmätningar Mätplats utomhus På grund av innerstadens karaktär med blandad bebyggelse (bostäder restauranger och andra verksamheter) och små och trånga gränder, nivåskillnader, höga husfasader, murar mm är det svårt att förutse var störningen blir som störst Därför är det skäligt att de ljudnivåer, som inte får överskridas, skall gälla precis utanför verksamhetens område. Mätpunkter skall således vara omedelbart utanför fastighetsgränsen eller område för uteservering. Frifältsvärde eftersträvas (ljudet bör ej på- verkas av förstärkning mot fasader). Mätpunkter förläggs i de riktningar där bostä- der finns. Mätmetod för uppföljning av störning mot bostäder Uppsatta krav på högsta ljudnivåer mäts som ekvivalent ljudnivå vilket innebär ett medelvärde av ljudstyrkan under en viss tid. Mätning av ekvivalent ljudnivå bör ske under upprepade tidsintervaller om sekunder. Syftet är att mäta den ekvivalenta ljudnivån då musik spelas (eller annat tydligt ljud från verksamheten hörs). Största möjliga hänsyn tas till andra ljudkällor. Bakgrundsnivån mäts för att kon- trollera säkerheten i mätresultaten. Med bakgrundsnivå menas det kringliggande buller som finns i området när ljud ifrån aktuell verksamhet inte hörs. I de fall bak- grundsnivån är högre än den högsta tillåtna ljudnivån skall ljudnivå orsakad av verksamheten sänkas så att den i princip inte kan urskiljas.

19 19 Dnr: MHN 60, forts Mätmetod för uppföljning av störningar i bostäder Kontrollmätning bör ske i samband med klagomål. Mätning sker vid behov av till- synsmyndigheten. Mätning i bostadsrum kan ske på samma sätt som ovan. Mätmetod för uppföljning av höga ljudnivån från musik i lokaler eller utomhus Mätning ska följa Statens provningsanstalts mätmetod: SP INFO 2004:45 enligt bi- laga B, särskilda anvisningar för egenkontroll.

20 20 Dnr: MHN 61 Västerhejde Bjärs 2:1 och del av 1:3 förslag till detaljplan Remiss från Stadsarkitektkontoret dnr: Miljö och hälsoskyddsnämndens beslut (i enlighet med arbetsutskottets förslag) 1 Miljö och hälsoskyddsnämnden lämnar synpunkter på förslag till detaljplan under avsnittet bedömning. 2 Paragrafen förklaras omedelbart justerad. Ärendebeskrivning Markägaren har ansökt om detaljplaneläggning av området. Förslag till detaljplan möjliggör ytterligare villabebyggelse i området med 26 enfamiljsbostäder. Planförslaget har beaktat att grundläggning ska utföras radonskyddande inom nor- malriskområde. Området avses anslutas till kommunalt VA. Dagvatten ska infiltre- för trafikbuller gäller som mål och antas uppfyllas med aktuellt avstånd till riksvä- ras på plats. Uppvärmning sker lokalt inom varje fastighet. Riksdagens riktvärden gen (över 100 meter för de närmast belägna husen). Planen har inte bedömts kräva en miljökonsekvensbedömning. Bedömning Den nya planerade förbifarten som är under utredning, enligt planprogrammet, har inte nämnts. Det bör kommenteras om riktlinjer för trafikbuller kan uppfyllas ut- ifrån en planerad trafiksituation från denna. Det bör redovisas att riktlinjer för trafikbuller kan uppfyllas för befintlig riksväg även vid en planerad ökad belastning på vägen. Någon styrning eller viljeinriktning beträffande energieffektivitet och uthållig energiförsörjning har inte beskrivits i förslaget såsom angavs i planprogrammet. Om inte styrning är möjlig bör planen ändå beskriva lämpliga hållbara lösningar.

21 21 Dnr: MHN 62 Visby Vinkeln 18 gränsvärden för ljudstörningar Ansvarig för verksamheten: Adress: Platsnamn: Miljö och hälsoskyddsnämndens beslut (i enlighet med arbetsutskottets förslag) Bröderna Björkman HB Haqvinspegelgatan 11, Visby Restaurang Trägår n 1 Bröderna Björkman HB föreläggs med stöd av 26 kap 9 miljöbalken att bedriva verksamheten inom Visby Vinkeln 18 på sådant sätt att ljudnivån or- sakad av verksamheten, vid mättillfälle och mätt omedelbart utanför fastighetsgränsen eller område för uteservering,, i riktning mot bostäder, inte överstiger följande ljudnivåer: - 65 db(a) mellan klockan db(a) mellan klockan Ljudkraven jämförs med de ekvivalenta ljudnivåer som registreras vid mättillfället då bakgrundsljudet är sådant att man med säkerhet kan urskilja verksamhetens ljudnivå. I de fall bakgrundsnivån är högre än den högsta tillåtna ljudnivån skall ljudnivå orsakad av verksamheten i princip inte urskiljas. 2 Bröderna Björkman HB föreläggs med stöd av 26 kap 9 miljöbalken, att bedriva verksamheten inom Visby Vinkeln 18 på sådant sätt att högsta ljud- nivån från musik på publikplats inte överskrider: db (A) maximalt db (A) ekvivalent Om även barn har tillträde får högsta ljudnivåerna på publikplats inte översti- ga: db (A) maximalt - 97 db (A) ekvivalent 3 Bröderna Björkman HB föreläggs, med stöd av 26 kap 19 miljöbalken, att fortlöpande planera och kontrollera verksamheten. I egenkontrollen skall ingå mätning av ljudnivåer för att följa upp punkt 1 och 2 enligt ovan. Mätningar och övriga kontroller skall dokumenteras och kunna visas upp för tillsynsmyndigheten.

22 22 Dnr: MHN 62, forts 4 Föreläggande enligt p 1 till 3 gäller från det att Bröderna Björkman HB har delgivits beslutet. 5 Miljö och hälsoskyddsnämnden beslutar med stöd av 26 kap. 26 miljöbalken att detta beslut skall gälla omedelbart även om det överklagas. 6 Detta beslut ersätter beslut från den 17 maj 2006 MHN 94, dnr Miljö och hälsoskyddsnämndens beslut om vite (i enlighet med arbetsutskottets förslag) 7 Högsta tillåtna ljudnivåer enligt punkt 1 ovan förenas, enligt 26 kapitlet 14 miljöbalken samt 4 lag om vite, med ett löpande vite om kronor. 8 Högsta tillåtna ljudnivåer enligt punkt 2 ovan förenas, enligt 26 kapitlet 14 miljöbalken samt 4 lag om vite, med ett löpande vite om kronor. Information: Hur man överklagar framgår av särskild bilaga. Löpande vite innebär att vitet kan dömas ut för varje tillfälle som en överträdelse av högsta tillåtna ljudnivåer har konstaterats. För handläggning av detta ärende utgår avgift enligt av kommunfullmäktige fastställd taxa. Ärendebeskrivning Miljö och hälsoskyddsnämnden (MHN) bedriver tillsyn utifrån miljöbalken över re- stauranger, nöjesliv mm som genom sin verksamhet innebär risk för störningar för omgivningen, främst genom buller. Miljö och hälsoskyddskontoret har under en följd av år utfört uppföljande mätningar för att kontrollera att föreläggande om högsta ljudnivåer följs. En ökad egenkontroll behövs av verksamhetsutövarna för att säkerställa att föreläggande följs och för att i övrigt motverka och förebygga skada på människors hälsa och miljön. Ny verksamhetsansvarig skall bedriva verksamheten fr.o.m. sommaren 2008 varför beslut om högsta ljudnivåer behöver förnyas. Musikverksamhet kommer att bedrivas som tidigare år med bakgrundsmusik samt enstaka uppträdanden med levande mu- sik.

23 23 Dnr: MHN 62, forts Lagkrav Miljöbalken är tillämplig på alla typer av verksamheter eller åtgärder som motverkar miljöbalkens mål. I miljöbalkens andra kapitel regleras de generella hänsynsregler som verksamhetsutövare skall följa då de bedriver en verksamhet som kan orsaka skada eller störning till omgivningen. Diskotek och annan musikunderhållning är att betrakta som en sådan verksamhet. Miljö och hälsoskyddsnämnden kan besluta om föreläggande (26 kap 9 miljöbalken) då det finns risk för skada eller olägenhet för människors hälsa eller för mil- jön. Föreläggande kan förenas med vite (26 kapitlet 14 miljöbalken).vitet kan utformas som ett löpande vite (4 lag om vite) som kan dömas ut för varje tillfälle som en överträdelse av högsta tillåtna ljudnivåer har konstaterats. Egenkontroll I miljöbalken finns krav på verksamhetsutövaren att kontinuerligt planera och kontrollera verksamheten (s.k. egenkontroll) för att motverka och förebygga skada på människors hälsa och miljön. Detta framgår av hänsynsreglerna i kapitel 2 i balken och i 26 kap 19. Enligt 2 kap 2 miljöbalken skall alla som bedriver en verksamhet skaffa sig den kunskap som behövs med hänsyn till verksamhetens art och omfattning för att skydda människors hälsa och miljön mot skada eller olägenhet. Beredande organ Miljö och hälsoskyddsnämndens arbetsutskott hade behandlat ärendet vid sammanträde den 14 maj 2008, au 36 och lämnat förslag till beslut. Miljö och hälsoskyddskontoret hade yttrat sig i ärendet den 9 maj 2008 och lämnat förslag till beslut. Kommunicering Bröderna Björkman HB hade beretts tillfälle att komma med synpunkter och erin- ringar över miljö och hälsoskyddskontorets yttrande men de har inte skriftligen utnyttjat denna möjlighet.

24 24 Dnr: MHN 62, forts Bedömning Miljö och hälsoskyddsnämnden har beslutat att den högre ljudnivån utomhus (65 dba ekvivalent) skall gälla till kl Live-framträdanden kan normalt inte framföras utomhus när den högsta tillåtna ljudnivån är 50 dba, d v s efter kl , där närhet finns till bostäder. Det kan dock vara möjligt med en låg bakgrundsmusik i högtalare. En reglering föreslås även av höga ljudnivåer för publik/gäster även om verksamheten för närvarande inte har inriktning med diskotek, liveframträdandet eller dylikt med höga ljudnivåer. Socialstyrelsens rapport efter det nationella tillsynsprojektet visar att överskridan- riktvärden (socialstyrelsens allmänna råd 2005:7, Höga ljudnivåer) ger allvarliga den av riktvärdena för höga ljudnivåer är vanliga. Överskridande av socialstyrelsens risker för hälsan som kan innebära hörselnedsättning och tinnitus. För att förebygga hälsoriskerna är det motiverat att reglera ljudnivån. Egenkontroll I egenkontrollen ska ingå en fortlöpande kontroll av musikanläggningar samt egna ljudnivåmätningar. Ljudnivåmätningar ska utföras för att följa upp högsta ljudnivå- er enligt föreläggandet. Mätningar och övriga kontroller skall dokumenteras och kunna visas upp för tillsynsmyndigheten. För att följa upp ljudnivåer krävs kunskaper om ljudnivåmätning. Mätningar kan ut- föras i egen regi eller av utomstående konsult. Tillsyn Tillsyn kommer att ske efter behov. Egenkontrollen kommer att följas upp. I de fall förläggandet inte följs kommer ett utdömande att begäras av vitet hos miljödomstolen. Eftersom vitet är formulerat som ett löpande vite fortsätter föreläggandet att gäl- la även om en begäran om utdömande har skett. Kontrollmätningar Mätplats utomhus På grund av innerstadens karaktär med blandad bebyggelse (bostäder restauranger och andra verksamheter) och små och trånga gränder, nivåskillnader, höga husfasader, murar mm är det svårt att förutse var störningen blir som störst Därför är det skäligt att de ljudnivåer, som inte får överskridas, skall gälla precis utanför verksamhetens område. Mätpunkter skall således vara omedelbart utanför fastighetsgränsen eller område för uteservering. Frifältsvärde eftersträvas (ljudet bör ej på- verkas av förstärkning mot fasader). Mätpunkter förläggs i de riktningar där bostä- der finns.

25 25 Dnr: MHN 62, forts Mätmetod för uppföljning av störning mot bostäder Uppsatta krav på högsta ljudnivåer mäts som ekvivalent ljudnivå vilket innebär ett medelvärde av ljudstyrkan under en viss tid. Mätning av ekvivalent ljudnivå bör ske under upprepade tidsintervaller om sekunder. Syftet är att mäta den ekvivalenta ljudnivån då musik spelas (eller annat tydligt ljud från verksamheten hörs). Största möjliga hänsyn tas till andra ljudkällor. Bakgrundsnivån mäts för att kon- trollera säkerheten i mätresultaten. Med bakgrundsnivå menas det kringliggande buller som finns i området när ljud ifrån aktuell verksamhet inte hörs. I de fall bak- grundsnivån är högre än den högsta tillåtna ljudnivån skall ljudnivå orsakad av verksamheten sänkas så att den i princip inte kan urskiljas. Mätmetod för uppföljning av höga ljudnivån från musik i lokaler eller utomhus Mätning ska följa Statens provningsanstalts mätmetod: SP INFO 2004:45 enligt bi- laga B, särskilda anvisningar för egenkontroll.

26 26 Dnr: MHN 63 Grötlingbo Norrkvie xx överklagat tillståndsärende enskilt avlopp Anhållan om yttrande från Miljödomstolen, målnummer M Fastighetsägare: MM och TT, Visby Klagande: AA och BB, Grötlingbo Miljö och hälsoskyddsnämndens beslut (i enlighet med arbetsutskottets förslag) 1 Miljö och hälsoskyddsnämnden beropar den motivering som återfinns under avsnittet bedömning och avstyrker bifall till anförda besvär. 2 Paragrafen förklaras omedelbart justerad. Ärendebeskrivning Länsstyrelsen beslut har sedan överklagats till miljödomstolen. I besvärsskrivelsen framförs att slamavskiljare och/eller pumpbrunn läcker och att dessa bör flyttas till en plats där läckage till diket förhindras. Bedömning Miljö och hälsoskyddsnämnden meddelade den 21 juni 2007 genom delegationsbeslut tillstånd enligt miljöbalken för att anordna en ny infiltrationsbädd på Gröt- Norrkvie zz stoppats av markägaren/klaganden. Tillståndet överklagades till läns- styrelsen som i beslut den 8 april 2008 ändrade tre villkor och i övrigt avslog över- lingbo Norrkvie xx, efter det att den befintliga infiltrationsbädden på Grötlingbo klagandet. Fastigheten ligger långt ut på Grötlingboudd. Markförutsättningar och vattenförhållanden är ovanligt väl kända bl.a. genom den undersökning som SGU gjorde Det bör framhållas att den tillståndsgivna anläggningen endast omfattar re- ning av BDT-vatten motsvarande en belastning från två hushåll. Den homogena sandprofilen har tillräcklig mäktighet och är av bästa kvalitet för bakteriereduktion. Slamavskiljare och pumpbrunn anlades sommaren Vid miljö och hälsoskyddsnämndens handläggning av ansökan om ändring sommaren 2007 noterades inga brister på befintlig slamavskiljare och pumpbrunn. Några hinder att meddela tillstånd med villkor kunde inte ses. Vid slamtömning den 26 juni 2007 har heller inget onormalt noterats enligt uppgift från kommunens renhållningsavdelning. Nå- gon grund för klagan i denna del kan inte ses.

27 27 Dnr: MHN 63, forts Länsstyrelsen har ändrat villkoren för tillståndet såtillvida att infiltrationsbäddens yta utökats med 10 kvm till 38 kvm, skyddsavståndet till dike utökats från 10 meter till 15 meter samt preciserat att spridningsledningar skall ligga 20 cm över befintlig marknivå. En konsekvens av de ändrade villkoren blir att infiltrationsbädden hamnar ännu närmare MM och TTs vattentäkt på Norrkvie xx, något som inte all berörs i länssty- har lagt sig på en något högre skyddsnivå i sin rimlighetssavvägning enligt 2 kap 7 relsens beslut. Ett skyddsavstånd på knappt 40 meter torde uppnås. Länsstyrelsen miljöbalken. Såsom miljö och hälsoskyddsnämnden uppfattar besvärsinlagan gillas infiltrationsbäddens placering i enlighet med länsstyrelsens beslut. När det gäller avloppsläckage till dike och senare påverkan av en ev. vattentäkt 200 meter bort bedöms som ytterst osannolikt. Klagandens farhågor kan som tidigare påtalats, lätt avhjälpas genom att diket läggs igen. Därigenom minskar även risken för ytvattenpåverkan.

28 28 MHN 64 Övriga ärenden från arbetsutskottet Miljö och hälsoskyddsnämndens beslut Arbetsutskottets övriga ärende 39 vid sammanträde den 14 maj 2008 lades till handlingarna. Den aviserade presentationen om vattenråden på Gotland kommer att tas upp vid nämndens möte den 2 juli MHN 65 Verksamhetsuppföljning april 2008 Miljö och hälsoskyddsnämndens beslut 1 Verksamhetsuppföljningen läggs till handlingarna. Ärendebeskrivning Miljö och hälsoskyddskontoret informerade vad som har gjorts under april 2008, samt verksamhetsbeskrivning för april Av uppföljningen framgår personalsituationen, ärendebalans och antal tagna beslut. Uppföljningen beskriver också verksamheten under månaden exempel antal tillsynsbesök för de olika ämnesgrupperna. Dessutom redogörs för olika nyckeltal.

29 29 MHN 66 Rapport från deltagande i samråd Ordföranden, förvaltningschefen och några från personalen på miljö och hälso- skyddskontoret har varit och besökt Österåkers kommun och tittat på olika avlopps- lösningar. Erfarenheter från studiebesöket medtages i avloppsprojektet. Länsstyrelsen har anställt en vikarierande länsveterinär i avvaktan på att finna sökande till en permanent anställning. Rapporterades kort om hur arbetet med en överflyttning av djurskyddstillsynen till länsstyrelsen fortskrider. Rapporterna föranledde inget beslut. MHN 67 Anmälningsärenden Delegationsbeslut enligt särskild lista daterad som fattats av miljö och hälsoskyddskontoret anmäldes och lades till handlingarna (listan bifogas originalprotokollet).

30 30 Dnr: MHN 68 Informationspunkter Nedanstående information företeddes och lades till handlingarna: o Inkomna muntliga anmälningar enligt särskild lista daterad (listan bifogas originalprotokollet) MHN 69 Ordförandens delegationsbeslut Miljö och hälsoskyddsnämndens beslut 1 Delegationsbeslutet lades med ett godkännande till handlingarna. Ärendebeskrivning Ordföranden har genom delegationsbeslut från arbetsutskottet den 14 maj 2008 tagit beslut enligt nedanstående: Othem Slite 4:18, Slite hamn planerad vattenverksamhet, ombygg- Dnr: nad av krokiga kajen samt anläggning av vågbrytare

31 31 Dnr: MHN 70 Information Miljö och hälsoskyddskontoret informerade om följande: Informerades om kommande Workshops om varumärket Gotland. Föreläsningen kommer att ske på förmiddagen den 3 september Nämnden har sedan ordina- rie sammanträde på eftermiddagen.

REGISTER till miljö och hälsoskyddsnämndens protokoll vid sammanträde den 1 juli 2009

REGISTER till miljö och hälsoskyddsnämndens protokoll vid sammanträde den 1 juli 2009 Miljö och hälsoskyddsnämnden REGISTER till miljö och hälsoskyddsnämndens protokoll vid sammanträde den 1 juli 2009 Ärenden: 61 Presentation av medarbetare 62 Hörsne Line xx miljösanktionsavgift 63 Hamra

Läs mer

ÖVERKLAGANDE AV BESLUT OM ATT LÄMNA KLAGOMÅL PÅ BULLER FRÅN RESTAURANG GÖTA ARK UTAN YTTERLIGARE ÅTGÄRD

ÖVERKLAGANDE AV BESLUT OM ATT LÄMNA KLAGOMÅL PÅ BULLER FRÅN RESTAURANG GÖTA ARK UTAN YTTERLIGARE ÅTGÄRD MILJÖFÖRVALTNINGEN BOSTAD OCH MILJÖ TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2011-08-15 Handläggare: Josefin Andersson Telefon: 08-508 28 960 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden MHN 2011-08-30 p. 14 ÖVERKLAGANDE AV BESLUT

Läs mer

Föreläggande om att följa Folkhälsomyndighetens och Naturvårdsverkets ljudriktvärden samt mäta och redovisa ljudnivåer (MR )

Föreläggande om att följa Folkhälsomyndighetens och Naturvårdsverkets ljudriktvärden samt mäta och redovisa ljudnivåer (MR ) Tjänsteskrivelse Datum: 2016-02-17 Miljöskyddsnämnden Handläggare: Ygor Geyer Direktnr: 0322-61 72 82 Epost: ygor.geyer@alingsas.se Beteckning: 2016.009 MN Föreläggande om att följa Folkhälsomyndighetens

Läs mer

Egenkontroll av ljudnivåer Miljöförvaltningen informerar

Egenkontroll av ljudnivåer Miljöförvaltningen informerar Miljöförvaltningen Egenkontroll av ljudnivåer Miljöförvaltningen informerar Ditt ansvar Vid musikarrangemang har verksamhetsutövaren ansvar för att kontrollera sin verksamhet genom så kallad egenkontroll.

Läs mer

REGISTER till miljö och hälsoskyddsnämndens protokoll vid sammanträde den 9 december 2009

REGISTER till miljö och hälsoskyddsnämndens protokoll vid sammanträde den 9 december 2009 Miljö och hälsoskyddsnämndens REGISTER till miljö och hälsoskyddsnämndens protokoll vid sammanträde den 9 december 2009 Ärenden: 131 Närvarande vid sammanträde 132 Presentation av behovsutredningen 133

Läs mer

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Arbetsutskott Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Jörgen Lind (M) vice ordförande Per Sivertsen

Läs mer

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2014-09-04. Miljönämnden

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2014-09-04. Miljönämnden 41 Yttrande till Mark- och miljödomstolen - Målnummer M 2188-14, Klahrs Byggnads AB, Mullsjö kommun... 75 42 Beslut om föreläggande med vite att mäta radon i flerbostadshus, Mullsjö Kommun... 76 43 Tertialuppföljning

Läs mer

ÖVERKLAGANDE AV BESLUT OM ATT LÄMNA KLAGOMÅL PÅ FLÄKTBULLER UTAN YTTERLIGARE ÅTGÄRD, VALHALLAVÄGEN 126

ÖVERKLAGANDE AV BESLUT OM ATT LÄMNA KLAGOMÅL PÅ FLÄKTBULLER UTAN YTTERLIGARE ÅTGÄRD, VALHALLAVÄGEN 126 MILJÖFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE Catrine Eckers Miljö- och hälsoskyddsinspektör Telefon 08-508 28 904 catrine.eckers@stockholm.se Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden SID 1 (5) 2010-12-20 MHN 2011-01-18

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Datum Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum Skölden Kommunhuset, plan 1, kl. 19:00 20:00 Gill Brodin (C), ordförande Lars Lagerdahl (M), vice ordförande Abir Karademir (S), andre vice ordförande Gunnar

Läs mer

Gunilla Nordén (S), 1:e v ordf Anna af Sillén (M), 2:e v ordf Staffan Folke (V) Martina Hallström (C) Ylva Franzén (MP) tj ers.

Gunilla Nordén (S), 1:e v ordf Anna af Sillén (M), 2:e v ordf Staffan Folke (V) Martina Hallström (C) Ylva Franzén (MP) tj ers. 140609 Plats och tid Stadshuset Sal B, Måndagen den 9 juni 2014, kl 13.30-16.30 Ledamöter och ersättare Beslutande Gunilla Nordén (S), 1:e v ordf Anna af Sillén (M), 2:e v ordf Staffan Folke (V) Martina

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2288-2291 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Yttrande över innehåll i överklagan om förbud mm för. miljöfarlig verksamhet på fastigheten Luleå Rutvik 17:8.

Yttrande över innehåll i överklagan om förbud mm för. miljöfarlig verksamhet på fastigheten Luleå Rutvik 17:8. 92 Yttrande över innehåll i överklagan om förbud mm för miljöfarlig verksamhet på fastigheten Luleå Rutvik 17:8 Ärendenr M 2016 1201 Miljö och byggnadsnämndens beslut Miljö och byggnadsnämnden beslutar

Läs mer

Protokoll. Miljöskyddsnämndens arbetsutskott

Protokoll. Miljöskyddsnämndens arbetsutskott 1 Miljöskyddsnämndens arbetsutskott 2 Miljöskyddsnämndens arbetsutskott Plats och tid Gesällen, Sveagatan 12 Paragrafer 21-27 kl. 14:30-16:41 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens

Läs mer

Mats Melin byggnadsinspektör Sofi Hjelte miljö- och hälsoskyddsinspektör Lena Högfeldt sekreterare

Mats Melin byggnadsinspektör Sofi Hjelte miljö- och hälsoskyddsinspektör Lena Högfeldt sekreterare 1(11) Plats och tid Kommunstyrelsesalen Kommunkontoret Charlottenberg kl 14:00-15.30 Beslutande Britt Marie Öjstrand (M) ordförande Patric Carlsson (V) Bo Guldbrandsson (S) ersättare för Jan-Erik Nilsson

Läs mer

ANSÖKAN / ANMÄLAN om inrättande av avloppsanordning enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14.

ANSÖKAN / ANMÄLAN om inrättande av avloppsanordning enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14. 1/5 ANSÖKAN / ANMÄLAN om inrättande av avloppsanordning enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14. Sökanden Namn: Adress: Personnr/Org.nr: Fastighetsägare (om annan

Läs mer

Praktisk tillämpning av lagstiftning på bullerområdet. Intern remiss. Exempel buller från uteservering på innergård M

Praktisk tillämpning av lagstiftning på bullerområdet. Intern remiss. Exempel buller från uteservering på innergård M Praktisk tillämpning av lagstiftning på bullerområdet Intern remiss Kan gälla både miljöbalken och PBL Alltid specifika frågor Natalii Back Enheten för miljöskydd Tillgång till hela akten Svarar så fort

Läs mer

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av Föreläggande om åtgärd på

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av Föreläggande om åtgärd på Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 12 Ärendeförteckning 22 Föreläggande om åtgärd på 23 Ansökan om förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus och garage på 24 Ansökan om bygglov för

Läs mer

Tillstånd för avloppsanläggning med sluten tank

Tillstånd för avloppsanläggning med sluten tank Miljönämnden Handläggare på miljökontoret Anna Ericsson Miljöinspektör Hans Andersson Egelslund 153 93 MÖRKÖ Tillstånd för avloppsanläggning med sluten tank Fastighetsägare: Hans Andersson, adress enligt

Läs mer

ANSÖKAN/ANMÄLAN om inrättande av avloppsanordning enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14.

ANSÖKAN/ANMÄLAN om inrättande av avloppsanordning enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14. ANSÖKAN/ANMÄLAN om inrättande av avloppsanordning enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14. Att anlägga avlopp Det krävs tillstånd från myndighetsnämnden för att

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2117-2123 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Höga ljud. Miljökontoret april 2011 Erik Engwall Pernilla Eriksson

Höga ljud. Miljökontoret april 2011 Erik Engwall Pernilla Eriksson Höga ljud Miljökontoret april 2011 Erik Engwall Pernilla Eriksson Innehållsförteckning Bakgrund...3 Syftet med mätningar av höga ljud...3 Riktvärden för höga ljudnivåer...4 Hörselskador...4 Metod...5 Resultat...6

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ och sammanträdesdatum Stadsbyggnadsnämnden 2014-04-16

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ och sammanträdesdatum Stadsbyggnadsnämnden 2014-04-16 2014-04-16 1(6) Plats och tid Ekströmska i kv Värjan klockan 09.00-12.25, 13.30-15.00 Beslutande Magnus Johansson (MP) Ann-Sofie Wågström (S) Eva Alström (S) Ingerth Haglund (S) Nicklas Karlsson (S) Birgitta

Läs mer

Sida (8) Samhällsbyggnadsförvaltningen Eva Ferlinger, enhetschef. Underskrifter Paragrafer

Sida (8) Samhällsbyggnadsförvaltningen Eva Ferlinger, enhetschef. Underskrifter Paragrafer 2010-06-30 1 (8) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Eva Ferlinger, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2267-2272 Sekreterare Ordförande

Läs mer

PROTOKOLL. Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30. Lasse Bergqvist

PROTOKOLL. Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30. Lasse Bergqvist PROTOKOLL Plats och tid Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30 Beslutande Per Olov Persson (M) Tommy Borg (S) John Nyman (C) Manne Wallström (MP) Lasse Bergqvist (FP) Övriga deltagande

Läs mer

Ansökan/anmälan om inrättande av avloppsanläggning Enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14.

Ansökan/anmälan om inrättande av avloppsanläggning Enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14. 1(6) Blanketten ska skickas till Högsby kommun, Miljö- och byggkontoret, 579 80 Högsby. Vid frågor ring 0491-290 00. Sökanden Namn: Adress: Postadress: Personnr/Org.nr: Fastighetsägare (om annan än sökanden)

Läs mer

Föredragningslista - Bygg- och plannämnden

Föredragningslista - Bygg- och plannämnden Föredragningslista - Bygg- och plannämnden Plats och tid för mötet: Gruppmöten Föredragande Samling kl 09.00 vid kommunhusets entré för besiktning av ärende nr 2. Tisdagen den 31 oktober 2006. Sammanträde

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2055-2058 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Yttrande till mark- och miljödomstolen angående överklagan av länsstyrelsens beslut, mål nr

Yttrande till mark- och miljödomstolen angående överklagan av länsstyrelsens beslut, mål nr Miljöförvaltningen Hälsoskydd Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-10-28 Handläggare Anna Lönn Telefon: 08-508 28 874 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2015-11-17 p. 10 Yttrande till mark- och miljödomstolen

Läs mer

Riktlinjer för hantering av befintliga och nytillkomna enskilda avlopp på Gotland. 1. Inledning... 2

Riktlinjer för hantering av befintliga och nytillkomna enskilda avlopp på Gotland. 1. Inledning... 2 RIKTLINJER 1-200 pe Fastställd av miljö- och hälsoskyddsnämnden Framtagen av samhällsbyggnadsförvaltningen Datum 2018-12-18 Gäller från 2019-01-01 Ärendenr MHN 2018/3285 Version [1.0] Riktlinjer för hantering

Läs mer

Bo Eddie Rossbol (BA), ordförande Albin Johansson (KD), ersättare för Erling Karlsson (C) Thomas Gustafson, (M) Kent-Göran Karlsson, (BA)

Bo Eddie Rossbol (BA), ordförande Albin Johansson (KD), ersättare för Erling Karlsson (C) Thomas Gustafson, (M) Kent-Göran Karlsson, (BA) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(11) Plats och tid Sammanträdesrum Moberg, kl. 13:00 16:15 Studiebesök på Björken 1, nya Hälsocentralen i Emmaboda. Beslutande Övriga deltagande Bo Eddie Rossbol (BA), ordförande

Läs mer

kl. 13 30 15 00 Magnus Hesse, m, ordförande, Ulf Dahl, s Joakim Magnusson, c Leif Carlzon, kp ---

kl. 13 30 15 00 Magnus Hesse, m, ordförande, Ulf Dahl, s Joakim Magnusson, c Leif Carlzon, kp --- Plats och tid Bibliotekets grupprum, onsdagen den 23 september 2009, kl. 13 30 15 00 Beslutande Magnus Hesse, m, ordförande, Ulf Dahl, s Joakim Magnusson, c Ej tjänstgörande Leif Carlzon, kp Övriga folkvalda

Läs mer

Ero Ahola (S) Othmar Nekham (MP) Ordföranden samt Håkan Nylander. Underskrifter Sekreterare... Per-Ola Svensson

Ero Ahola (S) Othmar Nekham (MP) Ordföranden samt Håkan Nylander. Underskrifter Sekreterare... Per-Ola Svensson Protokoll Nr 2 Sammanträdesdatum 2015-02-11 Sammanträdestid Miljö- och hälsoskyddsnämnden Närvarande Ledamöter Ingemar Johansson (C), ordförande Bengt Hackberg (S), vice ordförande Håkan Nylander (M) Peter

Läs mer

Register till miljö- och hälsoskyddsnämndens protokoll vid extra sammanträde den 23 augusti 2012

Register till miljö- och hälsoskyddsnämndens protokoll vid extra sammanträde den 23 augusti 2012 Register till miljö- och hälsoskyddsnämndens protokoll vid extra sammanträde den 23 augusti 2012 Ärenden: MHN 103 Bunge Ducker 1:64 överklagande av vea Hovrätt, mark- och miljööverdomstolens dom den 5

Läs mer

ÖVERKLAGANDE AV BESLUT OM ATT LÄMNA ÄRENDET UTAN YTTERLIGARE ÅTGÄRD, BLINKANDE STRÅLKASTARE SAMT BULLER FRÅN RESTAURANG/NATTKLUBB GRODAN SERGEL

ÖVERKLAGANDE AV BESLUT OM ATT LÄMNA ÄRENDET UTAN YTTERLIGARE ÅTGÄRD, BLINKANDE STRÅLKASTARE SAMT BULLER FRÅN RESTAURANG/NATTKLUBB GRODAN SERGEL MILJÖFÖRVALTNINGEN HÄLSOSKYDD TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2011-09-12 MHN 2011-09-27 P.10 Handläggare: Josefin Andersson Telefon: 08-508 28 960 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden ÖVERKLAGANDE AV BESLUT OM

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef 1 Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2198-2203 Sekreterare

Läs mer

Ej tjänstgörande ersättare S Anders Manskog. Tjänstemän och övriga Tord Lundborg, förvaltningschef Sara Åkesson, sekreterare.

Ej tjänstgörande ersättare S Anders Manskog. Tjänstemän och övriga Tord Lundborg, förvaltningschef Sara Åkesson, sekreterare. Sammanträdesdatum Sida 1 (6) Plats och tid Strömsalen, Kinnaströms Företagscenter, Kinna, kl. 15.30-15-35 Beslutande M Jörgen-Hagman Lindén, tjänstgör för Lars-Åke Åkesson (M) C Pontus Johansson M Madeleine

Läs mer

GUSTAVSBERG S:2: Beslut om att avsluta ärende gällande klagomål på avloppslukt från pumpstation utan åtgärd

GUSTAVSBERG S:2: Beslut om att avsluta ärende gällande klagomål på avloppslukt från pumpstation utan åtgärd Datum Dnr 2017-11-22 MIL.2017.1506 Linda Bergman linda.bergman@varmdo.se 08 570 481 46 Miljöinspektör Enligt sändlista Delegationsbeslut BMH 5215 GUSTAVSBERG S:2: Beslut om att avsluta ärende gällande

Läs mer

Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (8) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Christer Ahlén (M) vice

Läs mer

Buller. Har du frågor om vad som gäller för egenkontroll av ljudnivåer? Information till verksamhetsutövare om egenkontroll av ljudnivåer

Buller. Har du frågor om vad som gäller för egenkontroll av ljudnivåer? Information till verksamhetsutövare om egenkontroll av ljudnivåer Har du frågor om vad som gäller för egenkontroll av ljudnivåer? Kontakta gärna oss på Miljö och Stadsbyggnad! Telefon växel: 0522-69 60 00 E-post: miljostadsbyggnad@uddevalla.se Buller Information till

Läs mer

Ansökan och anmälan om enskilt avlopp

Ansökan och anmälan om enskilt avlopp Ansökan och anmälan om enskilt avlopp För att ändra din avloppsanordning eller installera en ny måste du antingen ansöka om tillstånd eller skicka in en anmälan till miljönämnden. I den här informationsbladet

Läs mer

Tillstånd för avloppsanläggning

Tillstånd för avloppsanläggning Miljönämnden Handläggare på miljökontoret Klas Hermann Miljöinspektör PEAB Sverige AB Att: Rolf Hölzer Gårdsvägen 6 169 70 SOLNA Tillstånd för avloppsanläggning Tillståndet gäller följande anläggning:

Läs mer

Höga ljudnivåer i Stockholm

Höga ljudnivåer i Stockholm Höga ljudnivåer i Stockholm Rapport från ett nationellt tillsynsprojekt 2005-09-22 Dnr : 2005-002136-206 1 Bakgrund Socialstyrelsen bjöd i juni 2004 in Sveriges kommuner till ett nationellt tillsynsprojekt

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Marie-Louise Svensson, bygglovshandläggare

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Marie-Louise Svensson, bygglovshandläggare Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Marie-Louise Svensson, bygglovshandläggare Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2256-2259 Sekreterare

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2018-2019 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13)

Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13) Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13) Plats och tid Tingshuset, tisdagen den 17 februari 2009, kl. 18.00-19.25 Beslutande Roland Parneving (m) ordförande Otto Andreasson (s) Bengt Claesson (m) Maja

Läs mer

Överklagande av timavgift enligt miljöbalken, fastigheten Plomben 5 i Stockholm

Överklagande av timavgift enligt miljöbalken, fastigheten Plomben 5 i Stockholm Miljöförvaltningen Hälsoskydd Tjänsteutlåtande Sida 1 (4) 2015-08-03 Handläggare Robert Eriksson Telefon: 508 28 951 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Stockholm, MHN 2015-08-25, p 8 Överklagande av

Läs mer

Ett fall där Miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutat att ompröva ljudvillkoret trots mätningar som visar att 40 dba klaras med marginal

Ett fall där Miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutat att ompröva ljudvillkoret trots mätningar som visar att 40 dba klaras med marginal Ett fall där Miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutat att ompröva ljudvillkoret trots mätningar som visar att 40 dba klaras med marginal Göran Fagerström, handläggare 010-224 13 55, 076-800 23 17, goran.fagerstrom@lansstyrelsen.se

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2013-2015 Sekreterare Åsa Jonasson

Läs mer

Tillstånd för avloppsanläggning

Tillstånd för avloppsanläggning Miljönämnden Handläggare på miljökontoret Anna Ericsson Miljöinspektör Per Lindberg Linga Gård 153 95 JÄRNA Tillstånd för avloppsanläggning Tillståndet gäller följande anläggning: Fastighetsägare: Fastighetsbeteckning:

Läs mer

Onsdag den 20 mars Fågelviksalen Mötet ajourneras för gruppmöten kl

Onsdag den 20 mars Fågelviksalen Mötet ajourneras för gruppmöten kl sid 1 (11) Tid och plats Ledamöter Onsdag den 20 mars 2013 13.00-16.05 Fågelviksalen Mötet ajourneras för gruppmöten kl. 14.35-15.30 Martin Oscarsson (MP) ordförande Håkan Svenneling (V) 1:e vice ordförande

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2036-2040 Sekreterare Ann-Charlotte

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida

Sammanträdesprotokoll Sida Sammanträdesdatum 1(10) Plats och tid Beslutande Ersättare Miljö- och byggförvaltningen, i samband med nämndens resa Kl. 09.30-11.00 Inga-Lill Engdahl (C) Kjell Åke Nottemark (M) ordf Sten Johansson (M)

Läs mer

HERTSÅNGER 2:22- Förslag till beslut om förbud med vite för utsläpp av WC-vatten

HERTSÅNGER 2:22- Förslag till beslut om förbud med vite för utsläpp av WC-vatten Dnr: 2014/0229-12 HERTSÅNGER 2:22- Förslag till beslut om förbud med vite för utsläpp av WC-vatten Förslag till beslut Samhällsbyggnadschef föreslår Allmänna utskottet att enligt delegationspunkt M. 10.4

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2017-12-14 1 (10) Plats och tid Kommunhuset, KS-salen, kl. 14.30-15.15 Beslutande Tony Frunk (S), ordförande Tommy Claesson (S) Bengt Hultin (V) Marieanne Matuszewski (S) Charlott

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Miljö- och byggnadsnämnden. nedtagande

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Miljö- och byggnadsnämnden. nedtagande Sammanträdesprotokoll 1(7) Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset Hultsfred 16 augusti 2017 kl. 9.00-9.20 Beslutande Övriga deltagande Se särskild närvarolista Anders Helgée, miljö- och byggnadschef

Läs mer

Ljud från vindkraftverk

Ljud från vindkraftverk Ljud från vindkraftverk Naturvårdsverkets arbete Forskning om miljöeffekter 2012-10-17 Miljöbalken 1 Värdefulla natur- och kulturmiljöer ska skyddas Mark, vatten och fysisk miljö ska användas så att en

Läs mer

Överklagande av beslut om timavgift för tillsyn enligt miljöbalken för fastigheten Päronträdet 11

Överklagande av beslut om timavgift för tillsyn enligt miljöbalken för fastigheten Päronträdet 11 Miljöförvaltningen Hälsoskydd Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-08-13 Handläggare Monika Weiss Telefon: 08-508 28 707 Till Till miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-08-27p.11 Yttrande till Mark- och miljödomstolen,

Läs mer

REGISTER till miljö och hälsoskyddsnämnden protokoll vid sammanträde den 13 maj 2009

REGISTER till miljö och hälsoskyddsnämnden protokoll vid sammanträde den 13 maj 2009 Miljö och hälsoskyddsnämnden REGISTER till miljö och hälsoskyddsnämnden protokoll vid sammanträde den 13 maj 2009 Ärenden: 35 Öja Olovs ansökan om enskild avloppsanläggning 36 Förslag till provtagningsprogram

Läs mer

Fågelsjörummet :30. Tommy Borg

Fågelsjörummet :30. Tommy Borg PROTOKOLL Plats och tid Fågelsjörummet 2015-01-29 08:30 Beslutande Per Olov Persson (M) Tommy Borg (S) John Nyman (C) Manne Wallström (MP) Lasse Bergqvist (FP) Övriga deltagande Helena Olovsdotter Haglund

Läs mer

Jenny Lundström (MP) Kommunhuset, Centralgatan 7, Tierp

Jenny Lundström (MP) Kommunhuset, Centralgatan 7, Tierp 2015-07-20 1 (7) Plats och tid Kommunhuset, Rådrummet, kl. 09:00 09:30 Beslutande Se förteckning sid 2 Övriga närvarande Kristina Alm, bygglovhandläggare 96 Helena Lundberg, sekreterare Utses att justera

Läs mer

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE. Sammanträde 2014-06-26, kl 14:30 i Särörummet.

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE. Sammanträde 2014-06-26, kl 14:30 i Särörummet. KUB2001, v2.0, 2013-10-03 KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Sammanträde 2014-06-26, kl 14:30 i Särörummet. Ärende Sid Beslutsförslag 1 Justering av protokoll Britt Tönnberg (S) onsdag 2 juli kl 17 2 Budget ekonomisk

Läs mer

Anslag av protokollet (51)

Anslag av protokollet (51) 2018-07-03 1 (51) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl 13.20-14.20 Beslutande Tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Roger Eriksson (VF) ordförande Jan Bengtsson (S) 1:e vice ordförande Håkan Thydén

Läs mer

Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina Rosenlund-Svensson (s), Bengt Hult (fp)

Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina Rosenlund-Svensson (s), Bengt Hult (fp) BYGGNADSNÄMNDEN 2013-08-27 1 Plats och tid AVA-huset, plan 3, rum 611. Kl 15.00-16.00 Beslutande Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina

Läs mer

Kommunhuset i Lomma, sammanträdeslokal Alnarp Tid kl

Kommunhuset i Lomma, sammanträdeslokal Alnarp Tid kl Sammanträdesdatum s. 1 (7) Plats Kommunhuset i Lomma, sammanträdeslokal Alnarp Tid kl. 18.30-19.40 Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) ordförande Britt Hjertqvist (FP) vice ordförande

Läs mer

Rolf-Arne Söderlund. Miljö- och byggnadsnämnden. Miljö- och byggnadsnämndens förvaltning

Rolf-Arne Söderlund. Miljö- och byggnadsnämnden. Miljö- och byggnadsnämndens förvaltning 1 (8) Plats och tid Kommunkontoret, Sunne, klockan 13.00 15.30 Paragrafer Beslutande Anders Folkesson (C) Elisabeth Karlsson (C) Arne Olsson (M), ordförande Maria Widlund (M) Emanuel Olsson (FP) Conny

Läs mer

Icke tjänstgörande ersättare Lars Wingerup (S), Yusuf Sheekh (S), Roland Johansson (FP) och Belinda Luong (KD)

Icke tjänstgörande ersättare Lars Wingerup (S), Yusuf Sheekh (S), Roland Johansson (FP) och Belinda Luong (KD) PROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Oskarshamnssalen, kl. 10:00-11:30 Beslutande Mathias R Karlsson (S), ordförande Joakim Rylin (S) Matti Wahlström (V) Elisabeth Wanneby (MP), 2:e vice ordförande Johannes

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 1 (6)

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 1 (6) Sida 1 (6) Plats och tid Stadshuset plan 2, Carlstensrummet klockan 08:30-13:30 Beslutande Claes Andersson (L) Ordförande Jeanette Rignè (V) Marie Olofsson (S) Kjell Svanström (S) Christina Högstedt (UP)

Läs mer

ANSÖKAN/ANMÄLAN om avledning av avloppsvatten till enskild avloppsanordning (13-14 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

ANSÖKAN/ANMÄLAN om avledning av avloppsvatten till enskild avloppsanordning (13-14 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) Skickas till: Tranås kommun Miljö & Hälsa 573 82 TRANÅS ANSÖKAN/ANMÄLAN om avledning av avloppsvatten till enskild avloppsanordning (13-14 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

Läs mer

Protokoll. Miljöskyddsnämnden

Protokoll. Miljöskyddsnämnden 1 2 Plats och tid Skräddaren Paragrafer 17-22 kl. 14:00-15:50 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Lady France Mulumba (KD) (ordförande) Maria

Läs mer

DOM 2015-06-15 Stockholm

DOM 2015-06-15 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060203 DOM 2015-06-15 Stockholm Mål nr M 1046-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-11-27 i mål nr M 4324-14, se bilaga KLAGANDE OCH MOTPARTER

Läs mer

Agneta Johansson (S) Charlott Lundberg (MP) Agneta Sellholm (M) Tore Segerström (M) Lennart Eriksson (FP) Sabine Olsson miljöinspektör, 20-22

Agneta Johansson (S) Charlott Lundberg (MP) Agneta Sellholm (M) Tore Segerström (M) Lennart Eriksson (FP) Sabine Olsson miljöinspektör, 20-22 Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Rådhuset, Köping, kl 14.00 16.35 ande Per Carleson (S) ordförande Arne Hedkvist (S) Fatma Taki (S) Agneta Johansson (S) Peter Ekelund

Läs mer

Lisbeth Holmqvist (S) ordf. Monica Phil (C) Anita Thörn von Rosen (MP) John-Erik Pettersson (M) vice ordf. Håkan Karlsson (S)

Lisbeth Holmqvist (S) ordf. Monica Phil (C) Anita Thörn von Rosen (MP) John-Erik Pettersson (M) vice ordf. Håkan Karlsson (S) 1(9) Plats och tid Sammanträdesrummet Salen vån 1 Alvesta 2015-10-12 kl. 13.30-16.00 Justerade paragrafer 37--40 Beslutande Lisbeth Holmqvist (S) ordf. Monica Phil (C) Anita Thörn von Rosen (MP) John-Erik

Läs mer

Ändrat tillstånd för avloppsanläggning

Ändrat tillstånd för avloppsanläggning Miljönämnden Handläggare på miljökontoret Stefan Jonsson Miljöinspektör Jan-Erik Johansson Lötsta Gård 153 94 HÖLÖ Ändrat tillstånd för avloppsanläggning Tillståndet gäller följande anläggning: Fastighetsägare:

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.15-15.55 Beslutande Ledamöter Kenneth Wåhlund, ordförande, (S) Gerd Karlsson (S) Stefan Åström (S) Eva Svensson (S) Mats Johansson (S) Eva

Läs mer

Justering av tillsynsavgifter beträffande försäljning av folköl och tobak 4. Val av ledamot i socialnämndens arbetsutskott 5

Justering av tillsynsavgifter beträffande försäljning av folköl och tobak 4. Val av ledamot i socialnämndens arbetsutskott 5 Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Sid Tillsyn och kontroll av ny lag om detaljhandel med nikotinläkemedel 3 Justering av tillsynsavgifter beträffande försäljning av folköl och tobak 4 Val av

Läs mer

Carina Viberg. Anna Eliasson Samhällsbyggnadsförvaltningen

Carina Viberg. Anna Eliasson Samhällsbyggnadsförvaltningen Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef, Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2104-2109 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

BRUNNSNÄS S:1: Förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus

BRUNNSNÄS S:1: Förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus Datum Dnr 2018-10-03 BYGG.2017.5405 Kenneth Carlgren kenneth.carlgren@varmdo.se 08-570 470 22 Byggnadsinspektör Per Sahlin Ringstensuddevägen 12 134 61 Ingarö Delegationsbeslut BMH 4615 BRUNNSNÄS S:1:

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef Anna Eliasson

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef Anna Eliasson Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2024-2033 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 19 maj 2015, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande.

Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 19 maj 2015, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande. BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (7) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 19 maj 2015, kl 08.00 10.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Jörgen Lind (M) vice

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (6)

Sammanträdesprotokoll 1 (6) Sammanträdesprotokoll 1 (6) Plats och tid Stadshuset, Skive, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 13.15 15.15 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Kenneth Wåhlund, ordförande (S) Gerd Karlsson, vice

Läs mer

Myndighetsnämnd. Samhällsbyggnadsförvaltningen, kl :00. Myndighetsnämnd

Myndighetsnämnd. Samhällsbyggnadsförvaltningen, kl :00. Myndighetsnämnd Plats och tid Samhällsbyggnadsförvaltningen, kl 10.45 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid 00:00 Underskrifter Paragrafer 2001-2008 Sekreterare Ordförande Justerande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (5)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (5) Plats Lomma kommunhus, Sammanträdesrum Önnerup Tid 2019-01-29, kl. 08:32-10.43 Sammanträdesdatum s. 1 (5) Beslutande Övriga deltagare Susanne Borgelius (M) Anders Olin (M) Charlott Enocson (M) Britt Hjertqvist

Läs mer

Stora sessionssalen, Kommunhuset i Lomma

Stora sessionssalen, Kommunhuset i Lomma Sammanträdesdatum s. 1 (10) Plats Stora sessionssalen, Kommunhuset i Lomma Tid Tisdagen den 24 januari 2012, kl. 18.30-20.10 Beslutande se bifogad närvarolista Ajournering 19.05-19.30,19.35-19.40 Övriga

Läs mer

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2012-02-20 1 (18) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Paragrafer 2045-2053

Läs mer

ANSLAGSBEVIS. Social- och arbetsmarknadsnämnden. Nibblesbackevägen 17, Köping. Ida Frödén SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7)

ANSLAGSBEVIS. Social- och arbetsmarknadsnämnden. Nibblesbackevägen 17, Köping. Ida Frödén SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid KS-salen, kl 13.15-14.45 ande Andreas Trygg (V) ordförande Behxhet Ukelli (S) Ingalill Hedblom (S) Gina Lisegran (S) ersättare Abdul Qorbani (S) ersättare Birgitta

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden 2016-09-06 1 (58) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl 14.00 16.40 ande Mikael Svahn (S) 1:e vice ordföranden Sven-Olov Karlsson (VF) ordförande Roger Eriksson (VF) Sten Johansson (M) Kjell Brolin (KD)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (6) stadshuset Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, Arvika, kl

Sammanträdesprotokoll 1 (6) stadshuset Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, Arvika, kl Sammanträdesprotokoll 1 (6) Plats och tid Beslutande ledamöter Övriga närvarande stadshuset Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 14.15 14.30 Kenneth Wåhlund (S), ordförande Gerd Karlsson (S),

Läs mer

Myndighetsnämnd. [Plats], kl Henrik Olsson. Myndighetsnämnd Delegationsbeslut ANSLAG/BEVIS.

Myndighetsnämnd. [Plats], kl Henrik Olsson. Myndighetsnämnd Delegationsbeslut ANSLAG/BEVIS. Plats och tid [Plats], kl 09.49 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2209-2212 Sekreterare Ordförande Henrik Olsson Justerande Protokollet

Läs mer

Egenkontroll. enligt Miljöbalken. Information för verksamheter som omfattas av Egenkontrollförordningen

Egenkontroll. enligt Miljöbalken. Information för verksamheter som omfattas av Egenkontrollförordningen Egenkontroll enligt Miljöbalken Information för verksamheter som omfattas av Egenkontrollförordningen Krav på egenkontroll Denna broschyr riktar sig främst till de verksamheter som är tillstånds- eller

Läs mer

Riktlinjer till skydd mot störande buller från offentliga tillställningar och allmänna sammankomster

Riktlinjer till skydd mot störande buller från offentliga tillställningar och allmänna sammankomster Riktlinjer till skydd mot störande buller från offentliga tillställningar och allmänna sammankomster Mariestad Töreboda Gullspång Antaget av Miljö- och byggnadsnämnden 2007-10-04 Innehållsförteckning Lagar

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Byggnadsnämnden 2005-12-15 1(12) Plats och tid Magistraten, Rådhuset, Askersund 2005-12-15 kl 15.00 15.35 Beslutande Roland Larsson (c) ordförande Bengt Averin (s) Lennart Lindvall

Läs mer

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående OXL4683- v 1.0 2011-12-27 1 (10) Anmälan miljöfarlig verksamhet Enligt miljöbalken 9 kap. Anmälan ska sändas in senast 6 veckor innan start av ny verksamhet eller ändring av befintlig verksamhet. Allmänna

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (7) Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 2009-12-16. Jan Emtenäs Hans Hedström Björn Johansson

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (7) Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 2009-12-16. Jan Emtenäs Hans Hedström Björn Johansson Sammanträdesprotokoll Blad 1 (7) Plats och tid kommunhuset rum 293 kl 13.15 14.45 Beslutande Catharina Fredriksson (S) Torbritt Bökman (M) Berit Karlsson (S) Birgitta Luoto (S) Arne Algothsson (S) Jan

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) Tid och plats kl 08.30 10.35 Miljö- och byggförvaltningens sammanträdesrum Beslutande Ledamöter Bengt Bivrin (MP) Morgan Gutke (C) Peter Sövig (S) Tjänstgörande ersättare Justeringens

Läs mer

Gunilla Magnusson (KV) ordförande Jane Skytt (MP) Nils Ahlgren (FP)

Gunilla Magnusson (KV) ordförande Jane Skytt (MP) Nils Ahlgren (FP) Tillsynsnämnden 2015-03-12 1 (8) Plats och tid Blå rummet, Storgatan 8C i Hyltebruk. Kl. 08.00-09.00 Beslutande Övriga deltagare Gunilla Magnusson (KV) ordförande Jane Skytt (MP) Nils Ahlgren (FP) Stefan

Läs mer

Ero Ahola (S) Ordföranden och Håkan Nylander

Ero Ahola (S) Ordföranden och Håkan Nylander Protokoll 1 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Sammanträdesdatum 2018-01-24 Sammanträdestid 13:30-15:00 Ledamöter Ingemar Johansson (C), Ordförande Bengt Hackberg (S), Vice Ordförande Håkan Nylander (M) Peter

Läs mer

Karolina Larsson, personalchef, 3 Susan Elmlund, sekreterare

Karolina Larsson, personalchef, 3 Susan Elmlund, sekreterare 1 (9) Plats och tid Kommunalrådets rum, onsdagen den 20 januari 2016 kl 16:30-17:00 Beslutande Anders Månsson (S), Ordförande Christer Landin (S), vice ordförande Stig Lundblad (C) Ninnie Lindell (M) Tjänstgörande

Läs mer

Sammanträdesdatum Tekniska Nämnden (7)

Sammanträdesdatum Tekniska Nämnden (7) Tekniska Nämnden 2010-01-19 1(7) Plats och tid Nya kommunhuset, Torsås, tisdag 2010-01-19 klockan 18.00-18.30 Beslutande Magnus Nilsén, m, ordf Lars Petersson, s. Tomas Holgersson, s, tjänstgörande ersättare

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2014-05-12 34 (39) Plats och tid Kommunhuset Vingåker, måndagen den 12 maj 2014, kl. 08.00-09.00 Beslutande Håkan Persson (S) ordf Raul Sevefjord (M) Övriga deltagande Utses att justera Gunnar Karlsson,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22) Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga klockan 09.00-11.10 Beslutande Övriga deltagande Birgit Åhlund (C), ordförande Jan Kerbosch (M) Anette Håkansson (FP)

Läs mer