Multilens 8-sidBb. SV Sida 1 VI LÄR DIG MER OM. Makuladegeneration. [förändringar i gula fläcken]

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Multilens 8-sidBb. SV 05-11-11 10.17 Sida 1 VI LÄR DIG MER OM. Makuladegeneration. [förändringar i gula fläcken]"

Transkript

1 Multilens 8-sidBb. SV Sida 1 VI LÄR DIG MER OM Makuladegeneration [förändringar i gula fläcken]

2 Multilens 8-sidBb. SV Sida 2 Åldrande och ärftlighet är de vanligaste orsakerna Vad betyder makula och degeneration? Makula kallas på svenska för gula fläcken och är ett kvadratmillimeterstort område i den centrala delen av näthinnan. Näthinnan, som är ögats filmduk längst bak i ögat, innehåller synceller, stavar och tappar. Tapparna är koncentrerade till gula fläcken och de används för detaljseende och färgseende i bra ljus. När tapparna av olika skäl förstörs talar man om en degeneration. Stavarna, som framför allt finns utanför gula fläcken, används i skum belysning och i skymning. Då blir alla katter grå, eftersom stavarna inte har något färgseende. Syncellerna reagerar på ljus i ett mycket komplicerat kemiskt och fysikaliskt händelseförlopp. Nervsignalerna från tappar och stavar skickas via nervtrådar till syncentrum i hjärnbarken i bakhuvudet. Där omvandlas bilderna för att sedan sändas till flera andra centra i hjärnan för tolkning. Det är först då vi förstår vad vi ser. Men för att kunna se bra måste näthinnan och framför allt gula fläcken fungera på ett fullgott sätt. Gula fläcken eller makula är alltså det område i näthinnan, där bilden hamnar när vi fokuserar på något. Bilden som hamnar på gula fläcken blir skarp om ögat har ett normalt optiskt system, eller när ljusstrålarna bryts till en skarp bild med hjälp av glasögon eller kontaktlinser. Ett antal sjukdomar kan leda till makuladegeneration. Den vanligaste är åldersförändringar i gula fläcken. Åldersrelaterad makuladegeneration är den vanligaste orsaken till uttalad synnnedsättning hos personer över 60 år i hela västvärlden. Sjukdomen blir vanligare ju äldre vi blir. Cirka 10% av personer i åldersgruppen år har åldersförändringar i gula fläcken och cirka 30% i åldersgruppen år. Åldersförändringar i gula fläcken indelas i två former. En torr form, som är den allra vanligaste formen och drabbar cirka 85% av de som får sjukdomen, och en våt form som drabbar cirka 10-15%. Vid den torra formen finns idag ingen medicinsk behandling. Normal näthinna där man ser hur näthinnans kärl kommer upp ur synnerven. Pilen visar på den friska "gula fläcken" eller makula (som i verkligheten är gråaktig). 2.

3 Multilens 8-sidBb. SV Sida 3 AKTUELL FORSKNING SER LJUS I TUNNELN Plötsliga symtom. Vid den våta formen uppträder symtomen ofta relativt plötsligt. Raka linjer blir krokiga, bilden förvrängs, lässvårigheterna är märkbara och man kan se en fläck i synfältet. Det är då viktigt att bli undersökt av ögonläkare. Den våta formen leder ofta till en uttalad synnedsättning. Orsaken till de allvarliga synförändringarna vid den våta formen är att nybildade kärl uppträder under gula fläcken. De nybildade kärlen är sköra. De läcker och blöder lätt och ger upphov till en svullnad i gula fläcken. Detta leder senare till att ett stort ärr uppkommer i gula fläcken Ett stort antal synceller går då under. En näthinna med våta åldersförändringar, där man ser att gula fläcken är grågul och med blödning. Detaljseendet försvinner helt eller delvis. Ärftlighet De ärftliga makulasjukdomarna bör utredas på sjukhus med elektrofysiologisk utrustning och med rådgivning av ögonläkare med särskilda kunskaper om ärftlighet, genetik. Genom att ta reda på hur ärftlighetsgången för en sjukdom är kan man om man så vill planera hur och på vilket sätt man för sjukdomen vidare. Till en mindre grupp av patienter med våt makuladegeneration kan man idag erbjuda behandling. Ligger de nybildade kärlen en liten bit ifrån gula fläckens centrum kan kärlen stängas med laser. Ett ärr uppstår dock på platsen för behandlingen. Risken för att nya kärl skall uppträda efter behandlingen är dock relativt stor. Tack vare nya forskningsresultat kan nybildade kärl under centrum av gula fläcken behandlas med en mindre destruktiv metod s.k. fotodynamisk behandling. Ett färgämne sprutas in i kroppen. Detta ansamlas i de nybildade kärlen, som sedan belyses med ett svagt laserljus, som aktiverar färgämnet. En process sätts igång som leder till att de nybildade kärlen stängs. Behandlingen måste nästan alltid upprepas. Med denna metod kan man i många fall bevara synskärpan och förhindra en fortsatt försämring. Forskning pågår för att få bättre förståelse för hur sjukdomen uppkommer. Man letar efter orsakerna till sjukdomen och flera olika riskfaktorer studeras. Forskning och utveckling av optik, förstorande TV-system och aktiv synträning har från svensk sida varit mycket framgångsrik och lett till att den svenska modellen för synrehabilitering spridits i många länder. 3.

4 Multilens 8-sidBb. SV Sida 4 Åldersförändringar leder inte till blindhet Ett bra besked för människor med alla former av åldersförändringar i gula fläcken är att man nästan alltid behåller sidoseendet och därmed ledsynen. Men det finns fler sjukdomar som kan drabba makula, t ex ärftliga och inflammatoriska tillstånd. De kan också leda till störningar i det centrala seendet. Även sjukdomar som drabbar synnerven kan ge ett centralt bortfall, ett så kallat centralt scotom. Alla former har det gemensamt att de orsakar störningar i detaljseendet, ofta finns användbara synrester kvar på sidorna. Vid åldersförändringar finns ofta flera stadier. När båda ögonen drabbats av åldersförändringar i gula fläcken uppstår ofta problem i det praktiska livet. Det är då viktigt att få hjälp i form av bra ljus och förstoring. 4.

5 Multilens 8-sidBb. SV Sida 5 Första stadiet: När små öar i gula fläcken i båda ögonen förstörts blir det svårt att se i vissa situationer. Siffrorna i ett tal faller bort, en bokstav försvinner i ett ord eller en linje, en dörrkarm och en tavelram får ett hål mitt i eller ser avbruten ut. Det går dock fortfarande att läsa ganska långt ner på bokstavstavlan hos ögonläkaren och optikern. På det här stadiet är det bra att använda ett förstoringsglas, men framför allt är god belysning mycket bra för att hålet i bilden ska märkas mindre. Förstoringsglaset kan också monteras in i en glasögonbåge. De ordinarie läsglasögonen byts helt enkelt mot ett par starkare läsglas som ger en tydligare och förstorad bild på näthinnan. Konsekvensen blir att man får hålla texten närmare än förr, kanske på cm avstånd jämfört med cm i vanliga fall. tagit skada eller dött (atrofierat, säger ögonläkaren). Patienter med den våta formen av åldersförändringar klagar över bildförvrängning. Raka linjer är krokiga och det kan vara mycket störande. Nu får man sätta sig närmare TVn, och det är inte skadligt för ögonen att sitta någon meter framför TV-apparatens bildskärm. Man får också gå närmare andra föremål man vill se bättre. Man får använda ännu starkare läsglasögon, som förstorar bilden ett par, tre gånger och ger ett läsavstånd på 8-15 cm. Det är egentligen det korta avståndet som ger förstoringen och de starka glasen som gör bilden tydlig på näthinnan. Ofta används båda ögonen men så småningom övergår man till att läsa med det bästa ögat. Specialutprovade läsglasögon, förstoringsglas samt kikare och bra belysning för avståndsseende är naturliga hjälpmedel på det här stadiet. Andra stadiet: Det går fortfarande att läsa ett par tre rader ner på bokstavstavlan, men det är uppenbart mycket svårare att läsa tidningar, se texten på TV eller detaljer på längre håll. Nu har mycket fler tappar Tredje stadiet: När man inte längre kan läsa översta raden på bokstavstavlan är så gott som hela makulaområdet ur funktion. Man har då ett centralt bortfall eller ett centralt scotom. Ofta inträder detta stadium när ett ärr bildats i gula fläcken och tapparna inte längre kan sända ljussignaler till hjärnan. Nu måste man lära sig att läsa på ett nytt sätt och hålla mycket nära. Eller använda ett förstorande TV-system. 5.

6 Multilens 8-sidBb. SV Sida 6 När synskärpan sjunker behöver man specialglas med extra förstoring. De här glasögonen har inslipat prisma som gör det lättare att läsa på ett kortare avstånd med båda ögonen. Förstoringsglas med belysning är ett bra hjälpmedel när man tillfälligt behöver se mycket liten text, t.ex. läsa priser i affären. Men kan bli tröttsamt vid läsning av längre avsnitt och hela böcker Filterglas som blockerar det blå ljuset skyddar näthinnan, vilket minskar risken för utveckling av åldersförändringar i gula fläcken. De höjer också synkomforten genom ökad kontrast. Genom att kombinera två starka positiva glas på rätt sätt i ett linssystem blir bilden extra kraftigt förstorad och knivskarp ända ut i kanten. Man kan då lättare lära sig att läsa excentriskt - vid sidan av gula fläcken. Prova ut och träna avancerad optik På det tidiga stadiet räcker det med att göra läsglasögonen lite starkare, så att texten förstorars. Då behöver man bara lära sig att hålla texten lite närmare ögonen samtidigt som belysningen bör förbättras. Det känns lite ovant i början eftersom man är van sedan många år att hålla på cm. När man måste hålla på cm avstånd rekommenderas att man använder specialoptik med både förstorande effekt och prismor, som gör det möjligt att hålla nära och kunna se med båda ögonen samtidigt. När man måste hålla ännu närmare kan man bara använda det bästa ögat. Man sätter för det andra ögat så att inte bilden från det sämre ögat ska störa läsningen med det bästa ögat. När hela makula är borta, då måste man i stället träna på att använda näthinnan utanför gula fläcken för att kunna se och läsa. För att kunna placera bilden utanför gula fläcken måste man bestämma och lära sig att se ovanför, under eller vid sidan av det man vill betrakta. Det kallas 6.

7 Multilens 8-sidBb. SV Sida 7 TIO TIPS I VARDAGEN excentrisk fixation och går att lära sig ganska naturligt. Utanför gula fläcken är näthinnan frisk, men där sitter inte tapparna lika tätt. Därför är synskärpan där sämre och man förstorar bilden för att kompensera den låga synskärpan. Man måste alltså träna på att se vid sidan av (oftast ovanför) föremålet och förstora genom att använda starka läsglas. När man läser bör man vänja sig vid att röra texten framför det starka läsglaset utan att förlora det exakta läsavståndet. För att klara av att läsa på det här nya sättet uppnås bättre resultat med synträning. Många, både äldre och yngre, klarar av att läsa riktigt bra med den här metoden om de får ett antal timmars träning tillsammans med en synpedagog. Skulle det vara för ansträngande eller tröttande kan man istället förstora bilden med ett förstorande TV-system, där man lägger texten eller bilden på ett rörligt läsbord och förstorar den via en videokamera på bildskärmen. 1. Slösa med bra belysning. Använd gärna lysrör som inte bländar. 2. Det finns telefoner, vågar och räknedosor med extra stora siffror. 3. Skäms inte för ditt korta läsavstånd. Det är din rätt att vara lite annorlunda. 4. En liten kikare för ett eller båda ögonen hjälper dig att se gatuskyltar. 5. Sitt någon meter från TV-skärmen hemma. Sätt gärna upp den på ett högre bord så att du kan sitta bekvämt, se nära och bra. 6. Det är inte farligt att använda ögonen, även om man ser dåligt. Rökning är däremot skadligt. 7. Om du ska läsa en bok finns både talböcker för synskadade på biblioteket och kassettböcker att köpa. Unna dig nöjet att lyssna på en bok. 8. Ha alltid ett förstoringsglas eller de starka läsglasögonen i fickan för tillfällig avläsning i en butik eller för att kontrollera numret på biljetten. 9. Våga väg dig med hjälp av en våg med syntetiskt tal. När man vill läsa text och se på bilder utan hjälp av stark optik kan man förstora med hjälp av ett förstorande TVsystem (CCTV). 10. I starkt solljus rekommenderas solglasögon, eventuellt med gulaktigt färgfilter som filtrerar bort det blå och ultravioletta ljuset. Många tycker också att kontrasten och synupplevelsen förstärks med gulfilter. 7.

8 Multilens 8-sidBb. SV Sida 8 Testa din gula fläck så här! Titta med ett öga i taget på pricken i rutmönstret på ca 30 cm avstånd. Använd vanliga läsglasögon. Om linjerna kröker sig eller du upplever att det finns ett hål i mönstret kan det vara idé att beställa tid hos en optiker eller en ögonläkare. Optikern remitterar dig vidare om han eller hon uppfattar att du behöver medicinsk behandling. Mer information I varje landsting finns åtminstone en syncentral. Den är ofta kopplad till ögonsjukvården. Du får remiss till syncentralen från din ögonläkare. Om du har förändringar i gula fläcken och inte får fullgod synskärpa hos din optiker kan han eller hon remittera dig till en ögonläkare, som kan ta ställning till om din speciella makuladegeneration går att behandla. Den här informationsskriften är skriven och utgiven i samarbete mellan: Krister Inde, synpedagog och redaktör. Birgitta Bauer, ögonläkare. Jörgen Gustafsson, leg optiker samt Multilens i Mölnlycke.

VI LÄR DIG MER OM. Makuladegeneration. [förändringar i gula fläcken]

VI LÄR DIG MER OM. Makuladegeneration. [förändringar i gula fläcken] VI LÄR DIG MER OM Makuladegeneration [förändringar i gula fläcken] Åldrande och ärftlighet är de vanligaste orsakerna Vad betyder makula och degeneration? Makula kallas på svenska för gula fläcken och

Läs mer

Åldersförändringar i gula fläcken

Åldersförändringar i gula fläcken Åldersförändringar i gula fläcken Synprövning på avstånd. Prövning av lässyn på nära håll. Hornhinna Lins Glaskropp Näthinna Gula fläcken Gula fläcken, makula, är det område mitt på ögats näthinna där

Läs mer

Åldersförändringar i gula fläcken

Åldersförändringar i gula fläcken Åldersförändringar i gula fläcken 1 1 Hornhinna Lins Glaskropp Näthinna Gula fl äcken Synen är ett av våra viktigaste sinnen. Det är ett genialiskt system som utvecklats under miljontals år för att passa

Läs mer

Hål i gula fläcken makulahål

Hål i gula fläcken makulahål Hål i gula fläcken makulahål 1 Lins Glaskropp Näthinna Gula fläcken Synnerv Hornhinna Gula fläcken Ögats insida är klädd med en tunn hinna, näthinnan. Den består av miljontals synceller och fungerar som

Läs mer

Hål i gula fläcken. makulahål

Hål i gula fläcken. makulahål Hål i gula fläcken makulahål Gula fläcken Ögats insida är klädd med en tunn hinna, näthinnan. Den består av miljontals små synceller och fungerar som ett slags film som fångar upp det vi ser. Syncellerna

Läs mer

Lins. Glaskropp. Hornhinna. Näthinna Gula fläcken

Lins. Glaskropp. Hornhinna. Näthinna Gula fläcken Diabetes och ögat 2 Hornhinna Lins Glaskropp Näthinna Gula fläcken Synen är ett av våra viktigaste sinnen. När vi öppnar ögonen strömmar ljuset in. Det passerar genom hornhinnan, linsen och glaskroppen

Läs mer

Din guide till. Eylea används för att. så kallad våt åldersrelaterad makuladegeneration (våt AMD)

Din guide till. Eylea används för att. så kallad våt åldersrelaterad makuladegeneration (våt AMD) Din guide till Eylea används för att behandla en typ av åldersförändringar i gula fläcken, så kallad våt åldersrelaterad makuladegeneration (våt AMD) 1 Din ögonklinik är: Kontakt: Telefon: Adress: E-post:

Läs mer

Neovaskulär (våt) åldersrelaterad makuladegeneration. Identifiera symptomen och åtgärda dem i tid

Neovaskulär (våt) åldersrelaterad makuladegeneration. Identifiera symptomen och åtgärda dem i tid Neovaskulär (våt) åldersrelaterad makuladegeneration Identifiera symptomen och åtgärda dem i tid Bayer Medinfo hjälper dig med alla frågor om Bayers produkter. Telefon 020 785 8222 (vardagar kl. 9 15)

Läs mer

1 Information till patienter med hål i gula fläcken

1 Information till patienter med hål i gula fläcken 1 Information till patienter med hål i gula fläcken VAD ÄR HÅL I GULA FLÄCKEN? Gula fläcken (makula) är den centrala delen av näthinnan (retina) som svarar för synskärpan. Det är med gula fläcken man kan

Läs mer

Lins. Glaskropp. Hornhinna. Näthinna Gula fläcken

Lins. Glaskropp. Hornhinna. Näthinna Gula fläcken Diabetes och ögat 1 3 Hornhinna Lins Glaskropp Näthinna Gula fläcken Synen är ett av våra viktigaste sinnen. Det är ett genialiskt system som utvecklats under miljontals år för att passa våra behov. När

Läs mer

Diabetes och ögat. Diabetes är en av våra vanligaste sjukdomar. Det finns två typer av diabetes.

Diabetes och ögat. Diabetes är en av våra vanligaste sjukdomar. Det finns två typer av diabetes. Diabetes och ögat Diabetes är en av våra vanligaste sjukdomar. Diabetes kan i vissa fall medföra förändringar i kroppens blodkärl, bland annat i ögats näthinna. Om dessa inte upptäcks i tid kan de på sikt

Läs mer

Makuladegeneration. - åldersförändringar i gula fläcken

Makuladegeneration. - åldersförändringar i gula fläcken Makuladegeneration - åldersförändringar i gula fläcken Det mänskliga ögat Det mänskliga ögat har en fantastisk förmåga att urskilja rörelser och färg, detaljer och helhet under de mest skiftande ljusförhållanden.

Läs mer

Vad händer när man börjar se dåligt?

Vad händer när man börjar se dåligt? Vad händer när man börjar se dåligt? Välkommen till Syncentralen För att komma till Syncentralen måste du ha remiss från ögonläkare. På Syncentralen finns optiker, synpedagoger, datapedagog, kurator, psykolog,

Läs mer

Optik. Läran om ljuset

Optik. Läran om ljuset Optik Läran om ljuset Vad är ljus? Ljus är en form av energi. Ljus är elektromagnetisk strålning. Energi kan inte försvinna eller nyskapas. Ljuskälla Föremål som skickar ut ljus. I alla ljuskällor sker

Läs mer

ÖGON KÄNSLIGA FÖR GRÖNT

ÖGON KÄNSLIGA FÖR GRÖNT ÖGON KÄNSLIGA FÖR GRÖNT EN PILOTSTUDIE AV ROXOR-FILTER MED FRÅGAN: KAN MAN FÖRSTÄRKA SYNINTRYCK OCH SAMTIDIGT MINSKA BLÄNDNING? av Krister Inde, synpedagog, Karlstad Det synliga ljuset och kantfilter Det

Läs mer

MLBINO MLBINO BIFO. Binokulär läsning på kort avstånd. Bifocal ML Bino. Vår instegsmodell

MLBINO MLBINO BIFO. Binokulär läsning på kort avstånd. Bifocal ML Bino. Vår instegsmodell MLBINO Binokulär läsning på kort avstånd ADDItionsomfång: +4 till +20 dioptrier Synfält: 70º total Vikt: 26 34 gram läsavstånd: 25 8 cm Genom att titta på något på kortare avstånd kommer bilden på näthinnan

Läs mer

behandlingsmetoder vid Svullnad i gula fläcken vid trombos

behandlingsmetoder vid Svullnad i gula fläcken vid trombos behandlingsmetoder vid Svullnad i gula fläcken vid trombos Det mänskliga ögat När ögonen öppnas strömmar ljuset in. Det passerar genom hornhinnan, linsen och glaskroppen och vidare till näthinnan. Näthinnan

Läs mer

Membran på gula fläcken. Patientinformation

Membran på gula fläcken. Patientinformation Membran på gula fläcken Patientinformation Författad av överläkarna: Sven Crafoord, Jan-Olof Carlsson, Guy Shanks, Dan Öhman, Nasser Gili och Karim Makdoumi VAD ÄR MEMBRAN PÅ GULA FLÄCKEN? Gula fläcken

Läs mer

Nu har jag förlorat förmågan att se rakt fram, låt oss se hur jag kan göra istället.

Nu har jag förlorat förmågan att se rakt fram, låt oss se hur jag kan göra istället. EXCENTRISK FIXATION VID CENTRALA BORTFALL Om konsten att förstå och lära sig att se vid sidan av det centrala seendet med hjälp av Bästa NäthinnePlatsen, BNP av Krister Inde, synpedagog, Karlstad Symtom

Läs mer

Glaukom en vanlig ögonsjukdom insikt

Glaukom en vanlig ögonsjukdom insikt Glaukom en vanlig ögonsjukdom insikt Pfizer AB, Vetenskapsvägen 10, 19190 Sollentuna, tel 08-550 520 00 www.pfizer.se Med åren påverkas kroppen på ett sätt som vi inte alltid kan styra. En del åkommor

Läs mer

Din guide till. (aflibercept injektionsvätska, lösning) (aflibercept injektionsvätska, lösning)

Din guide till. (aflibercept injektionsvätska, lösning) (aflibercept injektionsvätska, lösning) Din guide till Bayer Pharma AG, D-13342 Berlin, Germany Copyright 2012 Bayer Pharma AG www.bayerhealthcare.com Innehåll Sid Vad är Eylea?... 4 Åldersförändringar i gula fläcken... 5 Innan du får en injektion

Läs mer

Observera också att det inte går att både se kanten på fönstret och det där ute tydligt samtidigt.

Observera också att det inte går att både se kanten på fönstret och det där ute tydligt samtidigt. Om förstoringsglaset Du kan göra mycket med bara ett förstoringsglas! I många sammanhang i det dagliga livet förekommer linser. Den vanligast förekommande typen är den konvexa linsen, den kallas också

Läs mer

500.000 svenskar bär på en ögonsjukdom. Nu har vi gjort det mycket enklare att hitta dem.

500.000 svenskar bär på en ögonsjukdom. Nu har vi gjort det mycket enklare att hitta dem. EyeDiagnostics Scandinavia AB tillhandahåller ett program för att länka samman optikerns mätdata till ögonläkare för en ögonhälsobedömning. Ögonhälsoundersökningen består av följande produkter: - Diskussion

Läs mer

En diagnosförening som stöder människor och forskning.

En diagnosförening som stöder människor och forskning. En diagnosförening som stöder människor och forskning www.lhon.se EN bok om och av????? LÄR DIG MER OM... LHON Lebers Hereditära Optikus Neuropati Normal syn Syn med LHON LHON varierar mycket från person

Läs mer

Lästeknik för synsvaga av Krister Inde, synpedagog och författare

Lästeknik för synsvaga av Krister Inde, synpedagog och författare Lästeknik för synsvaga av Krister Inde, synpedagog och författare En sammanställning av den nygamla metodiken kring optometrisk rehabilitering och systematisk synträning. Varför borde många synsvaga läsa

Läs mer

Din guide till. Eylea används för att behandla synnedsättning vid propp i ögats grenven, dvs grenvensocklusion (BRVO)

Din guide till. Eylea används för att behandla synnedsättning vid propp i ögats grenven, dvs grenvensocklusion (BRVO) Din guide till Eylea används för att behandla synnedsättning vid propp i ögats grenven, dvs grenvensocklusion (BRVO) 1 Din ögonklinik är: Kontakt: Telefon: Adress: E-post: 2 Välkommen till din Eylea-guide

Läs mer

OPTIK läran om ljuset

OPTIK läran om ljuset OPTIK läran om ljuset Vad är ljus Ljuset är en form av energi Ljus är elektromagnetisk strålning som färdas med en hastighet av 300 000 km/s. Ljuset kan ta sig igenom vakuum som är ett utrymme som inte

Läs mer

Vad är Glaukom? Kammarvatten i främre kammaren. Glaskropp Näthinna. Hornhinna. Lins. Regnbågshinna. Kammarvinkel. Synnerv

Vad är Glaukom? Kammarvatten i främre kammaren. Glaskropp Näthinna. Hornhinna. Lins. Regnbågshinna. Kammarvinkel. Synnerv Vad är glaukom? Vad är Glaukom? Glaukom är en ögonsjukdom som drabbar synnerven. Synnerven förmedlar synintryck till hjärnan och en skada leder till att synfältet gradvis krymper med fläckvis synbortfall.

Läs mer

LUCENTIS (ranibizumab) För våt makuladegeneration (AMD)

LUCENTIS (ranibizumab) För våt makuladegeneration (AMD) LUCENTIS (ranibizumab) För våt makuladegeneration (AMD) Din guide till behandling med LUCENTIS Avsnitt 1 Om LUCENTIS Denna broschyr har tagits fram för att hjälpa dig att bättre förstå LUCENTIS, en behandling

Läs mer

Din guide till. Eylea används för att behandla synnedsättning till följd av diabetiska makulaödem (DME)

Din guide till. Eylea används för att behandla synnedsättning till följd av diabetiska makulaödem (DME) Din guide till Eylea används för att behandla synnedsättning till följd av diabetiska makulaödem (DME) 1 Din ögonklinik är: Kontakt: Telefon: Adress: E-post: 2 Välkommen till din Eylea-guide Din läkare

Läs mer

Hål i gula fläcken. Patientinformation

Hål i gula fläcken. Patientinformation Hål i gula fläcken Patientinformation VAD ÄR HÅL I GULA FLÄCKEN? Gula fläcken (makula) är den centrala delen av näthinnan (retina) som svarar för synskärpan. Det är med gula fläcken man kan läsa och se

Läs mer

behandlingsmetoder vid Svullnad i gula fläcken vid diabetes

behandlingsmetoder vid Svullnad i gula fläcken vid diabetes behandlingsmetoder vid Svullnad i gula fläcken vid diabetes Det mänskliga ögat När ögonen öppnas strömmar ljuset in. Det passerar genom hornhinnan, linsen och glaskroppen och vidare till näthinnan. Näthinnan

Läs mer

Beställs via Finns även i finsk version

Beställs via Finns även i finsk version Vad är glaukom? Beställs via info@glaukomforbundet.se Finns även i finsk version 2019 Svenska Glaukomförbundet Textbearbetning, grafisk form och produktion: Birgitta Fors, ConForza Källor och referenser:

Läs mer

Nej, farfar. Det är en mus, inte en elefant! GRÅ STARR KATARAKT. Hindrar din grå starr dig från att se livets alla små underverk?

Nej, farfar. Det är en mus, inte en elefant! GRÅ STARR KATARAKT. Hindrar din grå starr dig från att se livets alla små underverk? Nej, farfar. Det är en mus, inte en elefant! GRÅ STARR KATARAKT Hindrar din grå starr dig från att se livets alla små underverk? GRÅ STARR KATARAKT Ser du suddigt eller lider du av dimsyn? Ser du färger

Läs mer

MANUAL SEnior Innehåll

MANUAL SEnior Innehåll MANUAL SEnior Innehåll Materialet i sin helhet - helt kort... 3 Lite utförligare beskrivningar av materialet... 3 Inledning... 7 Att optiskt utnyttja en svag syn - reflektioner inför förstoringskorrektion...

Läs mer

Vi är beroende av ljuset för att kunna leva. Allt liv på jorden skulle ta slut och jordytan skulle bli öde och tyst om vi inte hade haft ljus.

Vi är beroende av ljuset för att kunna leva. Allt liv på jorden skulle ta slut och jordytan skulle bli öde och tyst om vi inte hade haft ljus. Källa: Fysik - Kunskapsträdet Vi är beroende av ljuset för att kunna leva. Allt liv på jorden skulle ta slut och jordytan skulle bli öde och tyst om vi inte hade haft ljus. Ljusets natur Ljusets inverkan

Läs mer

Din guide till. Eylea används för att behandla synnedsättning till följd av diabetiska makulaödem (DME)

Din guide till. Eylea används för att behandla synnedsättning till följd av diabetiska makulaödem (DME) Din guide till Eylea används för att behandla synnedsättning till följd av diabetiska makulaödem (DME) Välkommen till din Eylea-guide Häftet innehåller: Din läkare har skrivit ut Eylea eftersom du har

Läs mer

Åldersrelaterad makuladegeneration. Identifiera symptomen och åtgärda dem i tid

Åldersrelaterad makuladegeneration. Identifiera symptomen och åtgärda dem i tid Åldersrelaterad makuladegeneration Identifiera symptomen och åtgärda dem i tid Bayer Medinfo hjälper dig med alla frågor om Bayers produkter. Telefon 020 785 8222 (vardagar kl. 9 15) medinfo@bayer.fi Bayer

Läs mer

Information om glasögon. Varför barn kan behöva glasögon.

Information om glasögon. Varför barn kan behöva glasögon. Information om glasögon. Varför barn kan behöva glasögon. Ögats lins skall liksom linsen i en kamera skapa en skarp bild av omvärlden. I kameran ligger bilden på filmen och i ögat ligger bilden på näthinnan

Läs mer

Bra att veta inför din gråstarroperation

Bra att veta inför din gråstarroperation Bra att veta inför din gråstarroperation www.capioögon.se Välkommen! Snart kommer du att se bättre Du har en gråstarroperation inbokad hos oss. Gråstarroperation är Sveriges vanligaste operation och 90

Läs mer

Din guide till EYLEA används för att behandla synnedsättning vid propp i ögats grenven, dvs grenvensocklusion (BRVO)

Din guide till EYLEA används för att behandla synnedsättning vid propp i ögats grenven, dvs grenvensocklusion (BRVO) Din guide till EYLEA används för att behandla synnedsättning vid propp i ögats grenven, dvs grenvensocklusion (BRVO) 1 Eylea BRVO patientguide version 4.1 aug 2017, senast granskad av Läkemedelsverket

Läs mer

Om du tittar på dig själv i en badrumsspegel som hänger på väggen och backar ser du:

Om du tittar på dig själv i en badrumsspegel som hänger på väggen och backar ser du: Om du tittar på dig själv i en badrumsspegel som hänger på väggen och backar ser du: A.Mer av dig själv. B.Mindre av dig själv. C.Lika mycket av dig själv. ⱱ Hur hög måste en spegel vara för att du ska

Läs mer

Del 2 Syntekniska hjälpmedel

Del 2 Syntekniska hjälpmedel Del 2 Syntekniska hjälpmedel Ögonklinikerna vid länssjukhuset i Kalmar och vid Västerviks sjukhus har kostnadsansvaret för de syntekniska hjälpmedlen om inget annat anges i anvisningarna. Utprovning, inträning

Läs mer

Binokulär läsning på kort håll

Binokulär läsning på kort håll Binokulär läsning på kort håll ML BINOVA _svensk version 1 2016-10-21 ML BINOVA EASY: +1,5 till +8 D ML BINOVA PRO: +3,0 till +16 D ML BINOVA RX: Upp till och med +20 D cyl -10 D VIKT: 13 45 gram LÄSAVSTÅND:

Läs mer

Filtersolglasögon från Multilens

Filtersolglasögon från Multilens Filtersolglasögon från Multilens Varför Filtersolglasögon och inte vanliga solglasögon? De flesta solglasögon har tagits fram med prioritet på en sak: Att de ska vara trendiga. Att de dessutom har skydd

Läs mer

Prioritera synvård. Handledning för talare

Prioritera synvård. Handledning för talare Prioritera synvård Handledning för talare BILD 1 Presentation av talare. Syftet med den här presentationen är att informera om de synförändringar som kan inträffa när vi åldras och diskutera betydelsen

Läs mer

Tänk efter, vad gjorde du precis? Du kanske rätade på rygg och nacke en aning. Läs om Optergo Solution, ett unikt koncept som öppnar nya vyer!

Tänk efter, vad gjorde du precis? Du kanske rätade på rygg och nacke en aning. Läs om Optergo Solution, ett unikt koncept som öppnar nya vyer! Tänk efter, vad gjorde du precis? Du kanske rätade på rygg och nacke en aning. Läs om Optergo Solution, ett unikt koncept som öppnar nya vyer! Lyft blicken! Sitt rätt & se tydligt! Ett unikt koncept för

Läs mer

Diabetisk näthinnesjukdom. Upptäck och behandla i tid

Diabetisk näthinnesjukdom. Upptäck och behandla i tid Diabetisk näthinnesjukdom Upptäck och behandla i tid Bayer Medinfo hjälper dig med alla frågor om Bayers produkter. Telefon 020 785 8222 (vardagar kl. 9 15) medinfo@bayer.fi Bayer Oy Kägelstranden 12,

Läs mer

Fotodynamisk behandling vid förändring i ögats gula fläck

Fotodynamisk behandling vid förändring i ögats gula fläck Fotodynamisk behandling vid förändring i ögats gula fläck Publicerad 01-02-26 Version 1 Alerts bedömning Metod och målgrupp: Åldersrelaterad makuladegeneration är en sjukdom i gula fläcken i ögats näthinna.

Läs mer

Din guide till EYLEA används för att behandla synnedsättning till följd av myopisk koroidal neovaskularisering (myopisk CNV)

Din guide till EYLEA används för att behandla synnedsättning till följd av myopisk koroidal neovaskularisering (myopisk CNV) Din guide till EYLEA används för att behandla synnedsättning till följd av myopisk koroidal neovaskularisering (myopisk CNV) 1 Eylea mcnv patientguide version 1.1 aug 2017, senast granskad av Läkemedelsverket

Läs mer

MLBINOVA INGA VANLIGA LÄSGLASÖGON. Tar läsupplevelsen till en ny nivå

MLBINOVA INGA VANLIGA LÄSGLASÖGON. Tar läsupplevelsen till en ny nivå MLBINOVA INGA VANLIGA LÄSGLASÖGON Tar läsupplevelsen till en ny nivå 2 3 MLBINOVA INGA VANLIGA LÄSGLASÖGON Förutsättningarna och sättet vi läser på är inte detsamma idag som för bara några år sedan, eftersom

Läs mer

Geometrisk optik. Syfte och mål. Innehåll. Utrustning. Institutionen för Fysik 2006-04-25

Geometrisk optik. Syfte och mål. Innehåll. Utrustning. Institutionen för Fysik 2006-04-25 Geometrisk optik Syfte och mål Laborationens syfte är att du ska lära dig att: Förstå allmänna principen för geometrisk optik, (tunna linsformeln) Rita strålgångar Ställa upp enkla optiska komponenter

Läs mer

Anders Giörloff Leg. Optiker

Anders Giörloff Leg. Optiker Anders Giörloff Leg. Optiker www.visuellergonomi.se www.foretagsoptikern.se Ögat Ögat Emmetropi - rättsynthet Hyperopi översynthet Myopi - närsynthet 1 Ögat Astigmatism Två fokuspunkter Enkelslipade Bifokala

Läs mer

Bra att veta om grå starr och gråstarrsoperation

Bra att veta om grå starr och gråstarrsoperation Version 5 Bra att veta om grå starr och gråstarrsoperation Patientinformation VAD ÄR GRÅ STARR? Grå starr, eller katarakt, är en grumling i ögats lins. Linsen ligger alldeles innanför pupillen. Utveckling

Läs mer

Gråstarrsoperation och sedan?

Gråstarrsoperation och sedan? Gråstarrsoperation och sedan? Eva Mönestam Docent, överläkare Ögonkliniken, Norrlands universitetssjukhus Operation av gråstarr är det vanligaste kirurgiska ingreppet i den industrialiserade världen. Under

Läs mer

Information och praktiska tips vid synnedsättning

Information och praktiska tips vid synnedsättning Information och praktiska tips vid synnedsättning Information från Syncentralen Habiliteringen Solvändan Åbovägen 14 351 88 Växjö 1 Innehåll Kort om Syncentralen... 3 Synnedsättningen förändrar vardagen...

Läs mer

Instuderingsfrågor extra allt

Instuderingsfrågor extra allt Instuderingsfrågor extra allt För dig som vill lära dig mer, alla svaren finns inte i häftet. Sök på nätet, fråga en kompis eller läs i en grundbok som du får låna på lektion. Testa dig själv 9.1 1 Vilken

Läs mer

Vad skall vi gå igenom under denna period?

Vad skall vi gå igenom under denna period? Ljus/optik Vad skall vi gå igenom under denna period? Vad är ljus? Ljuskälla? Reflektionsvinklar/brytningsvinklar? Färger? Hur fungerar en kikare? Hur fungerar en kamera/ ögat? Var använder vi ljus i vardagen

Läs mer

Ögats Anatomi och Fysiologi Termin 2 Optikerutbildningen. Basalt introduktions-kompendie

Ögats Anatomi och Fysiologi Termin 2 Optikerutbildningen. Basalt introduktions-kompendie Ögats Anatomi och Fysiologi Termin 2 Optikerutbildningen Basalt introduktions-kompendie Fredrik Källmark och Marika Wahlberg 2007 Ögonlocken Ögonlockens uppgift är att skydda ögat från skador, men också

Läs mer

INGA VANLIGA LÄSGLASÖGON EASY. Ta din läsupplevelse till en ny nivå!

INGA VANLIGA LÄSGLASÖGON EASY. Ta din läsupplevelse till en ny nivå! INGA VANLIGA LÄSGLASÖGON EASY Ta din läsupplevelse till en ny nivå! Läsning är inte som förr Förutsättningarna och sättet vi läser på är inte desamma som för bara några år sedan: Mängden information en

Läs mer

Binokulär läsning på kort håll

Binokulär läsning på kort håll Binokulär läsning på kort håll ML BINOVA EASY: +1,5 TILL +8 D ML BINOVA PRO: +3,0 TILL +16 D ML BINOVA RX: UPP TILL OCH MED +20 D CYL -10 D VIKT: 13 14 GRAM LÄSAVSTÅND: 70 10 CM Förutsättningarna och sättet

Läs mer

Presentation av våra gruppverksamheter. Våren och hösten 2015

Presentation av våra gruppverksamheter. Våren och hösten 2015 Synverksamheten Göteborg Gruppverksamheter Synverksamheten Göteborg Presentation av våra gruppverksamheter Våren och hösten 2015 Synverksamheten erbjuder gruppbehandlingar och informationsträffar. Grupperna

Läs mer

PATIENTGUIDE. EYLEA för behandling av retinal grenvensocklusion

PATIENTGUIDE. EYLEA för behandling av retinal grenvensocklusion PATIENTGUIDE EYLEA för behandling av retinal grenvensocklusion EYLEA Patientguide Läkaren har ordinerat dig behandling med EYLEA eftersom du har fått diagnosen retinal grenvensocklusion, som också kallas

Läs mer

LUCENTIS (ranibizumab) För synnedsättning till följd av diabetiskt makulaödem (DME) Din guide till behandling med LUCENTIS

LUCENTIS (ranibizumab) För synnedsättning till följd av diabetiskt makulaödem (DME) Din guide till behandling med LUCENTIS LUCENTIS (ranibizumab) För synnedsättning till följd av diabetiskt makulaödem (DME) Din guide till behandling med LUCENTIS Avsnitt 1 Om LUCENTIS Denna broschyr har tagits fram för att hjälpa dig att bättre

Läs mer

AstroSwedens mikroskopskola - nybörjarmikroskopi. AstroSwedens mikroskopiskola att använda mikroskop

AstroSwedens mikroskopskola - nybörjarmikroskopi. AstroSwedens mikroskopiskola att använda mikroskop AstroSwedens mikroskopiskola att använda mikroskop Fenomenet aberration. Varför mikroskop? En ensam lins kan förstora maximalt c:a 5-0 gånger. Ofta slipas dessa linser så enkelt som möjligt vilket gör

Läs mer

TESTMATERIAL 04 24 04 24 12 BLODANALYSMATERIEL

TESTMATERIAL 04 24 04 24 12 BLODANALYSMATERIEL TESTMATERIAL 04 24 04 24 12 BLODANALYSMATERIEL Synpedagog i samråd med L och/eller diabetessjuksköterska vid klinik som behandlar patient med diabetes mellitus. Förskrivning ska ske i samråd med syncentral.

Läs mer

Glaukom eller heter det grön starr? Hur märker man att man har fått glaukom?

Glaukom eller heter det grön starr? Hur märker man att man har fått glaukom? Glaukom Glaukom eller heter det grön starr? Glaukom och grön starr är olika namn för samma ögonsjukdom. Den yttrar sig som en skada på synnerven som i sin tur påverkar synförmågan. Ögonläkare väljer ofta

Läs mer

Optik Synen och ögats behov. Hillevi Hemphälä Leg Optiker, licentiat, doktorand hillevi.hemphala@design.lth.se

Optik Synen och ögats behov. Hillevi Hemphälä Leg Optiker, licentiat, doktorand hillevi.hemphala@design.lth.se Optik Synen och ögats behov Hillevi Hemphälä Leg Optiker, licentiat, doktorand hillevi.hemphala@design.lth.se Ögats synfält -50 o 2 o 30 o Syngropen Gula fläcken, centrala seendet Synnerven -70 o Sidled-

Läs mer

De svenska körkortskraven för synförmåga i det perifera synfältet är förändrade sedan september 2010 hur och varför?

De svenska körkortskraven för synförmåga i det perifera synfältet är förändrade sedan september 2010 hur och varför? De svenska körkortskraven för synförmåga i det perifera synfältet är förändrade sedan september 2010 hur och varför? Lars Englund Chefsläkare, Transportstyrelsens Trafikmedicinska Råd Om synförmåga i trafiken

Läs mer

Kunskapsöversikt Syn och belysning för äldre i arbetslivet

Kunskapsöversikt Syn och belysning för äldre i arbetslivet Kunskapsöversikt Syn och belysning för äldre i arbetslivet ISSN 1650-3171 Rapport 2012:16 Susanne Glimne Universitetsadjunkt/Leg. Optiker/Doktorand Optikerprogrammet Karolinska Institutet 2012-10-15 susanne.glimne@ki.se

Läs mer

Område: Hjälpmedel till personer med synnedsättning. Innehållsförteckning

Område: Hjälpmedel till personer med synnedsättning. Innehållsförteckning Område: Hjälpmedel till personer med synnedsättning Gilitigt från och med 2008-05-15 Reviderad den 2014-11-07 Innehållsförteckning 04 Hjälpmedel vid personlig medicinsk behandling 04 24 Material och utrustning

Läs mer

Exempelsamling i Ögats optik

Exempelsamling i Ögats optik Exempelsamling i Ögats optik 1. Ett reducerat öga har n =1.336, F=62 och längden 26,2 mm. Vilken av följande linser fungerar bäst för a) avståndsseende och b) närarbete (0,5 m)? (i) +2 D (ii) -9 D (iii)

Läs mer

MÄNNISKAN OCH LJUSET

MÄNNISKAN OCH LJUSET MÄNNISKAN OCH LJUSET Inom fysiken definierar man ljus som en elektromagnetisk strålning inom ett våglängdsområde som ögat är känsligt för. Det är alltså elektromagnetisk strålning som ger bilder på ögats

Läs mer

FÖRE OCH EFTER ÖGONLASER FÖRE OCH EFTER DIN

FÖRE OCH EFTER ÖGONLASER FÖRE OCH EFTER DIN FÖRE OCH EFTER ÖGONLASER FÖRE OCH EFTER DIN Ögonlaseroperation 1 Snart är du fri från ditt synfel Du har bokat tid för en ögonlaseroperation. Det betyder att du snart kommer att ha korrigerat ditt synfel.

Läs mer

Ärftliga ögonsjukdomar i Västerbotten

Ärftliga ögonsjukdomar i Västerbotten Ärftliga ögonsjukdomar i Västerbotten Ola Sandgren Universitetslektor, överläkare Enheten för oftalmiatrik Redan när man föds kan man ha symtom som beror på en ärftlig ögonsjukdom. Man kan också få symtom

Läs mer

Prioritera synvård. Se bra hela livet

Prioritera synvård. Se bra hela livet Prioritera synvård Se bra hela livet Allas syn kan förändras med åren Några synförändringar gör det svårt att utföra vardagliga aktiviteter. Dessa förändringar kan också påverka känslan av självständighet.

Läs mer

1 Information om operation av ögonförändringar vid diabetes

1 Information om operation av ögonförändringar vid diabetes 1 Information om operation av ögonförändringar vid diabetes Information om operation av ögonförändringar vid diabetes 2 Under de senaste åren har möjligheterna för diabetiker att behålla god syn i hög

Läs mer

AMD. Age related Macular Degeneration

AMD. Age related Macular Degeneration AMD Age related Macular Degeneration Åldersrelaterad makuladegeneration eller ändringar i gula fläcken Det finns två olika former av ändringar i gula fläcken, fuktig form och torr form. Den torra formen,

Läs mer

GLASÖGON SOM HJÄLPMEDEL

GLASÖGON SOM HJÄLPMEDEL GLASÖGON SOM HJÄLPMEDEL Glasögon kan ordineras på följande indikationer: 1. BARN T O M 7 ÅRS ÅLDER Ett par glas erhålles per år. Vid refraktionsändring kan ytterligare glas erhållas. Glasögon som skadas

Läs mer

Ljuskällor. För att vi ska kunna se något måste det finnas en ljuskälla

Ljuskällor. För att vi ska kunna se något måste det finnas en ljuskälla Ljus/optik Ljuskällor För att vi ska kunna se något måste det finnas en ljuskälla En ljuskälla är ett föremål som själv sänder ut ljus t ex solen, ett stearinljus eller en glödlampa Föremål som inte själva

Läs mer

Glaukom. Patientinformation

Glaukom. Patientinformation Glaukom Patientinformation Glaukom - eller heter det grön starr? Glaukom och grön starr är olika namn för samma ögonsjukdom. Den yttrar sig som en skada på synnerven som i sin tur påverkar synförmågan.

Läs mer

VISUELLA FÖRHÅLLANDEN

VISUELLA FÖRHÅLLANDEN VISUELLA FÖRHÅLLANDEN Hur man uppfattar ljuset i ett rum kan beskrivas med sju begrepp som kännetecknar de delar av synintrycken som man kan iaktta och beskriva ljusnivå, ljusfördelning, skuggor, bländning,

Läs mer

Om ditt barn får retinoblastom

Om ditt barn får retinoblastom Om ditt barn får retinoblastom 1 Den här broschyren vänder sig till dig som har ett barn som fått diagnosen retinoblastom. Du har säkert många frågor och oroar dig för hur det ska gå för ditt barn. Här

Läs mer

HUR SER DU EGENTLIGEN? En rapport om bilförares synskärpa från Trygg-Hansa

HUR SER DU EGENTLIGEN? En rapport om bilförares synskärpa från Trygg-Hansa HUR SER DU EGENTLIGEN? En rapport om bilförares synskärpa från Trygg-Hansa HUR SER DU EGENTLIGEN? Nära en tredjedel av alla bilförare i Sverige har svårt att läsa vad som står på skyltarna i trafiken.

Läs mer

OUTDOOR & SPORT. Avspänt seende Höjd prestation

OUTDOOR & SPORT. Avspänt seende Höjd prestation OUTDOOR & SPORT Avspänt seende Höjd prestation Filtersolglasögon inte bara för syns skull För dig som vistas mycket i ljusstarka miljöer är filtersolglasögon din bästa vän. De skyddar dina ögon från det

Läs mer

Tentamensskrivning i oftalmiatrik 2008-10-13 HT 2008. Poäng del 1: Poäng del 2: Total poäng: Godkänd/Underkänd

Tentamensskrivning i oftalmiatrik 2008-10-13 HT 2008. Poäng del 1: Poäng del 2: Total poäng: Godkänd/Underkänd Tentamensskrivning i oftalmiatrik 2008-10-13 HT 2008 ID-Nr: Nummer: Poäng del 1: Poäng del 2: Total poäng: Godkänd/Underkänd Del 1 1. En 65-årig dam söker dig på allmänläkarmottagningen då hon märkt att

Läs mer

Fysik A A B C D. Sidan 1 av 9 henrik.gyllensten@tabyenskilda.se. www.tabyenskilda.se/fy

Fysik A A B C D. Sidan 1 av 9 henrik.gyllensten@tabyenskilda.se. www.tabyenskilda.se/fy www.tabyenskilda.se/y ÖÖvvnni iinn ggssuuppppggi ii teer 1. Lars lyser med en icklampa mot ett prisma. Han kan då se ett spektrum på väggen bakom prismat. Spektrumet innehåller alla ärger. Vilken av dessa

Läs mer

Patientinformation. Södra Älvsborgs Sjukhus. Ögonklinik

Patientinformation. Södra Älvsborgs Sjukhus. Ögonklinik Patientinformation Grå starr Södra Älvsborgs Sjukhus Ögonklinik Vad är grå starr? Grå starr, som har det medicinska namnet cataract, innebär att ögats lins grumlas och synen blir suddig. Grå starr är en

Läs mer

Hörsel- och dövverksamheten. Information till dig som har hörselnedsättning Hörselverksamheten

Hörsel- och dövverksamheten. Information till dig som har hörselnedsättning Hörselverksamheten Hörsel- och dövverksamheten Information till dig som har hörselnedsättning Hörselverksamheten Hörseln, ett av våra sinnen Hörseln är ett av våra allra viktigaste sinnen för att kunna kommunicera med våra

Läs mer

Svensk manual till VISIOCOACH Synträning efter stroke.

Svensk manual till VISIOCOACH Synträning efter stroke. Svensk manual till VISIOCOACH Synträning efter stroke. Bäste användare av VISIOcoach-programmet! Tack för att du valt VISIOcoach Synträningsprogram som tränar dina ögonrörelser, de så kallade saccadiska

Läs mer

Att finna nya vägar. Information för äldre personer med makuladegeneration åldersförändringar i gula fläcken

Att finna nya vägar. Information för äldre personer med makuladegeneration åldersförändringar i gula fläcken Information för äldre personer med makuladegeneration åldersförändringar i gula fläcken Innehåll Förord............................... 5 Livet förändras när synen blir sämre....... 9 Anette Eriksson Vad

Läs mer

Ögonmottagningen Ögonkliniken. Till dig som ska opereras för grå starr

Ögonmottagningen Ögonkliniken. Till dig som ska opereras för grå starr Ögonmottagningen Ögonkliniken Till dig som ska opereras för grå starr Hur ser ögat ut? Regnbågshinna Gula fläcken Pupill Synnerv Hornhinna Lins Näthinna Grå starr? Vad är det? Grå starr innebär att linsen

Läs mer

GENERELL INFORMATION GÄLLANDE SAMTLIGA HJÄLPMEDELSANVISNINGAR

GENERELL INFORMATION GÄLLANDE SAMTLIGA HJÄLPMEDELSANVISNINGAR GENERELL INFORMATION GÄLLANDE SAMTLIGA HJÄLPMEDELSANVISNINGAR Följande dokument är ett regelverk för förskrivning av synhjälpmedel i Blekinge. Om det inte finns någon anvisning klassas produkten inte som

Läs mer

Normalt åldrande vad innebär det? Marie Ernsth Bravell Docent i gerontologi/leg. SSK

Normalt åldrande vad innebär det? Marie Ernsth Bravell Docent i gerontologi/leg. SSK Normalt åldrande vad innebär det? Marie Ernsth Bravell Docent i gerontologi/leg. SSK Åldrandet, livslängd, hälsa och daglig funktion är ett samspel mellan arv och miljö Inre faktorer Miljöfaktorer Tillfälligheter

Läs mer

Märkesglasögon till rätt pris! Stortorget Nässjö Tel 0380-741 77

Märkesglasögon till rätt pris! Stortorget Nässjö Tel 0380-741 77 * ELLER RABAT T Märkesglasögon till rätt pris! Stortorget Nässjö Tel 0380-741 77 * ATT ELLER RAB VAlkomna till Arets foretagare i NAssjO 2010 2010! Gör som kunder från hela höglandet, kom in, slås av den

Läs mer

GENERELL INFORMATION GÄLLANDE SAMTLIGA HJÄLPMEDELSANVISNINGAR

GENERELL INFORMATION GÄLLANDE SAMTLIGA HJÄLPMEDELSANVISNINGAR GENERELL INFORMATION GÄLLANDE SAMTLIGA HJÄLPMEDELSANVISNINGAR Följande dokument är ett regelverk för förskrivning av synhjälpmedel i Blekinge. Om det inte finns någon anvisning klassas produkten inte som

Läs mer

Meny. Hoppa till innehåll. Ögats delar

Meny. Hoppa till innehåll. Ögats delar Meny Hoppa till innehåll Ögats delar Ögat är ett litet organ som innehåller många olika delar som var och en har en specifik funktion för att du ska kunna se och tolka omgivningens synintryck. Här nedan

Läs mer

Meny Hoppa till innehåll. Ögats delar

Meny Hoppa till innehåll. Ögats delar Meny Hoppa till innehåll Ögats delar Ögat är ett litet organ som innehåller många olika delar som var och en har en specifik funktion för att du ska kunna se och tolka omgivningens synintryck. Här nedan

Läs mer

VARDAG & ARBETE. Var rädd om dina ögon

VARDAG & ARBETE. Var rädd om dina ögon VARDAG & ARBETE Var rädd om dina ögon Filtersolglasögon inte bara för syns skull Bättre skydd Det skadliga ljuset är det kortvågiga ultravioletta ljuset samt det blå ljuset, som senare tids forskning har

Läs mer