Tillgänglig föda: sjön har relativt bra förutsättningar enligt undersökning.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tillgänglig föda: sjön har relativt bra förutsättningar enligt undersökning."

Transkript

1 FISKEPLAN MARSLIDENS FVO 1. Bakgrund Under de senaste åren har behovet ökat av en Fiskeplan för Marslidens fvo i och med att medlemmarna i föreningen mer aktivt deltar i fiskevårdsarbetet. Planen skall tillsammans med de fiskebestämmelser som gäller för området styra upp fisket och dess problem och göra det enklare för styrelsen att verkställa stämmobeslut. 2. Syfte Syftet med planen är att få en långsiktig och översiktlig plan om fiskevård och fiske samt fungera som stöd i samarbete med andra berörda. 3. Övergripande målsättning De övergripande målen för föreningens arbete med fiskevård och fiske är att -genom utveckling och vård av fiskevattnen skapa förutsättningar för livskraftiga bestånd av ursprunglig fisk i vattnen inom föreningen. -erbjuda fiskevatten baserat på en naturlig reproduktion och med ett uttag som garanterar ett långsiktigt hållbart bevarande av fiskeresursen och omgivande miljö, -tillgodose fiskerättsägarna och sportfiskarnas behov av tillgång till och utveckling av vatten för fritidsfiske. -använder minst 75% av inkomna fiskekortsintäkter till fiskevårdande åtgärder i enlighet med gällande fiskeplan. 4. Fiskeplanering Föreningens fiskeplan är en viktig del i planeringskedjan från lokal nivå (fiskevårdsområde, fiskeklubb mm) till central nivå (kommunen) och vidare till regional nivå (länsstyrelsen). Planer kommer att finnas på dessa tre nivåer. 5. Sammanfattning Marslidens fiskevårdsområdesförening har gett fiskerikonsulenten i Vilhelmina uppdraget att sammanställa befintligt material avseende Marssjöns fiskbestånd, vilket redovisas nedan, och prioritera åtgärderna. Prioriteringen har grundats på att materialet skall vara av intresse och till nytta vid planering av framtida fiskevårdsåtgärder i Marssjön. Uppdraget avgränsas av Marssjön samt de tillrinnande vattendrag som påverkar fiskbeståndet i Marssjön. Under slutet av 90-talet gjordes provfisken samt vissa undersökningar av fiskbeståndet. 6. Områdesbeskrivning Marssjön tillhör Ångermanälvens vattensystem och har en yta av 440 hektar. Maxdjupet är c:a 28 m. Trots maxdjupet är sjön till stora delar mycket grund. I Marssjön förekommer röding, öring, lake, abborre, mört och elritsa. Enligt uppgift har abborren inplanterats av misstag. Harr har tidigare inplanteras men förekommer f n ej i sjön. Marssjöns fiskbestånd påverkas av bl.a. följande: Fiskens fördelning efter djup: p g a mycket små bottendjur är övervägande delen mindre fisk stationerad på grundområden. Tillgänglig föda: sjön har relativt bra förutsättningar enligt undersökning.

2 Rödingens tillväxt : Normal upp till 3-4 år, saknas äldre än 6 år. Lakens tillväxt : De stora äter främst lakungar men tar också andra fiskungar. Öringens tillväxt : Större fisk saknas i provfisket samt det är relativt få fiskar i fångsten. Decimering av abborre förväntas öka rödingens och öringens tillväxt. Den fiskart som har den största möjligheten att bilda ett kvalitativt bra bestånd är öringen, men då krävs ett mycket restriktivt nätfiske. Rödingen kan gynnas med ett decimeringsfiske efter abborre. Vattenkvalitén är god i Marssjöns tillrinnande vattendrag, ex Ropenbäcken ph 6,8 och alk 0,09. Sammantaget kan sägas att vattendragen är lågproduktiva och känsliga för fiske och påverkan i form av t.ex. surt nedfall, utsläpp m.m. Målsättning Målsättningen är att stärka Marssjöns röding- och öringbestånd enligt följande: Förbättra rödingens tillväxt genom att öka möjligheterna till konkurrens av födan genom decimering av abborre. Förbättra rödingens och öringens medelvikt genom att öka andelen äldre fisk i rödingbeståndet. Förbättra öringens rekrytering genom att få till stånd en ökad uppvandring av lekfisk i tillrinnande vattendrag. Förbättra öringens medelvikt genom att öka andelen äldre fisk i öringbeståndet. Öka antalet öringar.

3 7. Reglering av fisket Fisket bör regleras enligt något av följande alternativ. Alternativen prioriteras i den ordning de följer avseende effektivitet, d.v.s. alternativ 1 ger bäst effekt på fiskbeståndet inom kortast tid. Alternativ 1 Inför förbud mot allt fiske med nät under 5 år för att sedan successivt anpassa fisket till vad beståndet tål. Inför förbud mot allt fiske i samtliga tillflöden till Marssjön tills vidare. Alternativ 2 Inför förbud mot att använda fler än 3 nät per fiskerättsägare tills vidare. Inför förbud mot att använda nät med maskstorlek mindre än 18 varv/aln. Tillåt nätfiske endast under tiden 15 september - 15 oktober. Inför förbud mot allt nätfiske inom en radie av 100 meter utanför de tillrinnande vattendrag som är av betydelse för öringens rekrytering. Inför förbud mot allt fiske i tillrinnande vattendrag tills vidare. Åtgärd 2 - decimeringsfiske Försök med decimeringsfiske efter abborre bör göras i Marssjön. Åtgärd 3 - utsättning av stor öring Den naturliga reproduktionen bör först gynnas, etablering av en strömlekande röding är tveksamt. Vid utsättning av öring bör den vara så pass stor att den klarar abborrens predation. Uppföljning För att kunna utvärdera framför allt föreslagna regleringar och kunna anpassa fisket till optimal nivå bör uppföljning göras enligt följande: Provfiske inklusive åldersbestämning utföres som provfisket 1996 år 1999 och 2001 samt tills vidare vart 5:e år. Elfisken i några utvalda vattendrag enligt standard för kvantitativ provtagning år 1999 och 2001 samt tills vidare vart 3:e år.

4 8. Förslag till åtgärder Nedan föreslås åtgärder för att stärka Marssjöns fiskbestånd. Åtgärd 1 - reglering av fisket Motivering Provfisket 1996 visar att fisketrycket med nät är för högt i Marssjön (avsnitt 5.3). Fångsten per ansträngning (nät) och medelvikten för rödingen är låg. Att anpassa fisket till vad fiskbeståndet tål är helt avgörande för att kunna åstadkomma förbättringar vad gäller röding- och öringbeståndet enligt målsättningen som redovisats i föregående avsnitt. Som exempel på vad regleringar i fisket kan åstadkomma belyses utvecklingen i Bollvattnet och Västansjön (Filipsson, Olof. Fiskets inverkan på fiskens storlek i fjällsjöar. Information från sötvattenlaboratoriet nr samt Filipsson, Olof. Manuscript 1997). Dessa sjöar ligger intill varandra i samma vattensystem och uppvisar stora likheter i morfologi, vattenkemi och fiskbestånd. Fiskerättsägarna tog kontakt med sötvattenlaboratoriet 1982 för att man tyckte att fisket var mycket dåligt i både Västansjön och Bollvattnet. Rödingens medelvikt var så låg att fiske ansågs näst intill meningslöst. Öringbeståndet var litet med en låg medelvikt. Från och med 1983 infördes totalt nätfiskeförbud i Västansjön, inklusive totalt fiskeförbud i sjöns inlopps- och utloppsområden. Enbart sportfiske var tillåtet i sjön. I Bollvattnet skulle fiske med nät bedrivas som tidigare. Fiskbeståndet i de båda sjöarna har följts upp genom provfisken av sötvattenlaboratoriet. För att åskådliggöra fiskbeståndens status och då framför allt de skillnader som föreligger mellan Västansjön och Bollvattnet redovisas resultat från provfisken 1995 i tabell 1 och 2. Tabell 1. Resultat av provfiske i Västansjön 1995 (40 bottensatta nät) Antal/nät Medelvikt(kg) Vikt/nät(kg) Röding 2,450 0,192 0,471 Öring 1,225 0,248 0,304 Abborre 1,050 0,276 0,290 Elritsa 2,700 0,004 0,011

5 Antal Tabell 2. Resultat av provfiske i Bollvattnet 1995 (32 bottensatta nät) Antal/nät Medelvikt(kg) Vikt/nät(kg) Röding 3,813 0,045 0,171 Öring 0,188 0,145 0,027 Abborre 2,188 0,061 0,134 Elritsa 5,563 0,004 0,023 Av följande tabeller kan utläsas att rödingen har betydligt högre medelvikt i Västansjön jämfört med Bollvattnet. Antalet fångade rödingar per nät är lägre i Västansjön, men vikten per nät är högre. Antalet fångade öringar per nät samt medelvikten är högre i Västansjön. Skillnaden mellan röding- och öringbeståndet i de båda sjöarna framgår också tydligt vid jämförelse av längdfördelningen för röding och öring (figur 1 och 2). Uppmärksammas bör likheten mellan Bollvattnet och Marssjön (längdfördelning för röding vid provfiske1996, avsnitt 5.3) vad gäller rödingens längdfördelning, även det förskjuts på grund av att rödingen har högre medelvikt i Marssjön. 10 Längdfördelning hos röding från Västansjön vid provfiske Längd (cm)

6 Antal 25 Längdfördelning hos röding från Bollvattnet vid provfiske Längd (cm) Sportfisket förefaller inte påverka beståndet i någon större utsträckning. Erfarenheter från andra undersökta sjöar är att pimpelfisket efter röding fångar företrädesvis mindre (yngre) fisk. Effekter av föreslagna regleringar Om regleringar genomförs enligt alternativ 1 (snabbare effekt) eller 2 (långsammare effekt) kommer sannolikt följande effekter att uppnås: Rödingens och öringens medelvikt kommer att öka. Antalet öringar kommer att öka. Uppvandringen av öring kommer att öka och därmed förbättra rekryteringen. På längre sikt kan en ökning av öringbeståndet leda till en ökad predation på lake och småröding. Åtgärd 2 - decimering av abborre Decimering av abborre görs i Marssjön. Motivering Även fast Marssjön har udda fisksammansättning har näringen i form av bottenfauna på grundare områden tillfredställande och normalt artantal och mängd. Rödingens fördelning ute på djupare vatten har sin förklaring i dess sämre konkurransförmåga gentemot öring och abborre på grundområden.

7 Effekt Decimering av abborre förväntas öka rödingens och öringens tillväxt. Åtgärd 3 - utsättning av fisk Val av utsättningsmetod och utsättningsart är viktiga hänsyn man måste ta om man har bestämt sig för utsättning. Öringutsättning bör ske av en storvuxen stam från närområdet, ex Marsån. Etablering av den strömlekande rödingen från Kultsjön är en intressant åtgärd, fast den kräver mer underlag för beslut, ex elfisken i tillrinnande bäckar, för att konstatera lämpliga leklokaler. Motivering Vid utsättning av öring bör denna vara så pass stor att den klarar predation av abborren. Den strömlekande röding som finns i närområdet är storväxt och kan klara lakens predation vid lek och romläggning bättre än den sjölekande som finns i Marssjön. Uppföljning För att kunna utvärdera framför allt föreslagna regleringar och kunna anpassa fisket till optimal nivå bör uppföljning göras: Provfiske inklusive åldersbestämning utföres som provfisket 1996 år. Elfisken i några utvalda vattendrag enligt standard för kvantitativ provtagning år 1999 och Provfisken Nedan redovisas en sammanfattning av det material från genomförda provfisken som kan anses vara relevant och som har ett värde som underlag för framtida undersökningar. Provfisket augusti 1991 på östra Marssjön Totalt gjordes 20 nätansträngningar fördelade på två nätnätter med översiktsnäten. De pelagiska översiktsskötarna har fiskats en nätnatt med två nätansträngningar från ytan ner till 6 m djup. Fisket har bedrivits endast på Lantbruksnämndens vatten i norra delen av sjön.

8 Tabell 5. Fångst i östra Marssjön 1991 Antal År Rö din g Öring Elrits a Lake längd mm 160,5 kond 0,7 1 Ant/a 1,0 5 Översiktsnät Rödin g Resultat Provfisket visar att rödingpopulationen inte har visat några tendenser till att vandra upp i små tillrinnande vattendrag. P g a att undersökningen gjordes under en begränsad tid vore det bäst att försöket upprepades innan alltför långtgående slutsatser dras. Mörten förekommer rikligt i Stensjön, och vandring av mört konstateras vara en kombinerad lekvandring och en återvandring till mörtens sommarhabitat. Tabell 7. Fångst per ansträngning i Saxnäs , medelvärde av månadsmedelvärde Antal rödingar per nät och maskstorlek (varv per aln) År 12 v/a 16 v/a 18 v/a 20 v/a 24 v/a 28 v/a 36 v/a ,16 0,38 0,63 0,50 0, ,07 0,06 0,06 0,47 0,83 0,73

9 Provfiske 1996 Under 1996 genomfördes provfiske enligt standardiserad provfiskemetodik. PROVFISKE MARSSJÖN AUGUSTI Antal Temp M 3-6M 6-12M 12-20M >20M Ytan 14,2-16,8 RÖDING LAKE ABBORR E ELRITSA ÖRING MÖRT 5 5 Totalt ant: 543 Anstr: 40st Ant/anst 13,57 PROVFISKE MARSSJÖN M 3-6M 6-12M 12-20M >20M RÖDING LAKE ABBORRE ELRITSA ÖRING MÖRT

10 Normalt skall provfisken genomföras i juli och augusti. Provfisket 1996 genomfördes den augusti. Provfiskena 1996 visar på en god tillväxt i början för att sedan plana ut vid ca 25 cm. Rödingen är mkt hårt parasiterad och belastningen som ökar efter fiskens ålder inverkar negativt både på tillväxt och överlevnad. 10. Diskussion Provfisken är normalt en bra metod för att följa utvecklingen av fiskbestånd i sjöar. Nackdelen med Marssjön är sjöns storlek, vilket medför att det blir kostsamt och tidskrävande att genomföra provfisken enligt standardiserad metodik. Provfisket 1996 är det fiske som bäst uppfyller kraven vad gäller metodiken, även om tiden för genomförandet borde varit juliaugusti. Provfisket 1996 och 1988 indikerar låg fångst per ansträngning och låg medelvikt för röding. Åldersanalysen av rödingen vid provfisket 1996 visar på en normal tillväxt. Tillväxten är troligtvis också underskattad eftersom de största och mest snabbväxande individerna fiskas bort vid ett högt fisketryck med nät. Resultaten visar att det är ett alltför högt fisketryck med nät i Marssjön. Fångst per ansträngning i vikt och medelvikt skulle sannolikt öka vid ett minskat nätfiske. Förekomsten av lake oroar, särskilt eftersom tätheterna normalt underskattas vid provfiske. Tätheterna av öring är mycket låga. Även medelvikten hos öringen är låg.

FISKEPLAN. Rapport av utförda provfisken i Bielite Samt genomgång av äldre provfisken 1992, 2005

FISKEPLAN. Rapport av utförda provfisken i Bielite Samt genomgång av äldre provfisken 1992, 2005 FISKEPLAN Rapport av utförda provfisken i Bielite 2011 Samt genomgång av äldre provfisken 1992, 2005 Bakgrund och syfte Bielite kfo genomför provfisken i enlighet med den fiskevårdsplan föreningen antagit.

Läs mer

Tillväxt hos öringen och rödingen i Nedre och Övre Boksjön

Tillväxt hos öringen och rödingen i Nedre och Övre Boksjön 212-2-14 Rapport Tillväxt hos öringen och rödingen i Nedre och Övre Boksjön Tina Hedlund Aquanord AB Bakgrund Övre och Nedre Boksjön är två fjällsjöar som ligger i de övre delarna av Kirjesåns avrinningsområde.

Läs mer

Rapport Tillväxt hos öringen och rödingen i Nedre Boksjön 2010

Rapport Tillväxt hos öringen och rödingen i Nedre Boksjön 2010 211-3-16 Rapport Tillväxt hos öringen och rödingen i Nedre Boksjön 21 Tina Hedlund Aquanord Bakgrund Övre och Nedre Boksjön är två fjällsjöar som ligger i de övre delarna av Kirjesåns avrinningsområde.

Läs mer

Åldersbestämning Övre Boksjön

Åldersbestämning Övre Boksjön 217-4-19 Rapport Åldersbestämning Övre Boksjön Tina Hedlund Aquanord AB Bakgrund och syfte Genom åren har Aquanord AB, Sötvattenslaboratoriet på Drottningholm och Micael Hedlund åldersbestämt ett stort

Läs mer

Fiskeplan Allmänningen 2016 SAMMANFATTNING

Fiskeplan Allmänningen 2016 SAMMANFATTNING Fiskeplan Allmänningen 2016 2016 1 SAMMANFATTNING Under en lång följd av år har allmänningen genom statligt stöd arbetet med fiskevård i allmänningens vatten. Verksamheten har ett stort allmänt intresse.

Läs mer

Länsstyrelsen Västernorrland avdelningen för Miljö 2007:10. Fiskinventering i naturreservatet Helvetesbrännan September 2007

Länsstyrelsen Västernorrland avdelningen för Miljö 2007:10. Fiskinventering i naturreservatet Helvetesbrännan September 2007 Länsstyrelsen Västernorrland avdelningen för Miljö 2007:10 Fiskinventering i naturreservatet Helvetesbrännan September 2007 Rapport 2007:10 Länsstyrelsen Västernorrland avdelningen för Miljö Fiskinventering

Läs mer

Rapport Provfiske Järvsjön 2010

Rapport Provfiske Järvsjön 2010 21-11-3 Rapport Provfiske Järvsjön 21 Tina Hedlund Aquanord Bakgrund Järvsjön är en relativt grund lågfjällsjö inom Tärna-Stensele allmänning som ligger på 55 m.ö.h. och rinner ut i nordvästlig riktning,

Läs mer

Fiskeplan. Siksjönäs FVO

Fiskeplan. Siksjönäs FVO Fiskeplan Siksjönäs FVO Bakgrund Under de senaste åren har behovet av en Fiskeplan ökat i och med att medlemmarna i föreningen samt boende i området mer aktivt deltar i fiske-vårdsarbetet och diskussionen

Läs mer

Inventering, elfiske och provfiske i Mattasjösystemet

Inventering, elfiske och provfiske i Mattasjösystemet 28-12-3 Rapport Inventering, elfiske och provfiske i Mattasjösystemet Tina Hedlund Aquanord Bakgrund Längs Mattasjöbäcken finns ett antal fina flottledslämningar i bra skick. Strömbäcks fiskevårdsförening

Läs mer

Östra Ringsjön provfiske 2006 Redovisning av resultat samt en kortfattad jämförelse med tidigare undersökningar

Östra Ringsjön provfiske 2006 Redovisning av resultat samt en kortfattad jämförelse med tidigare undersökningar Östra Ringsjön provfiske 26 Redovisning av resultat samt en kortfattad jämförelse med tidigare undersökningar MS Naturfakta Mikael Svensson Box 17 283 22 OSBY msnaturfakta@telia.com 479-1536; 75-91536

Läs mer

Eklövs Fiske och Fiskevård. Kävlingeån. Nätprovfiske 2015. Löddeån- Kävlingeån. Sid 1 (12)

Eklövs Fiske och Fiskevård. Kävlingeån. Nätprovfiske 2015. Löddeån- Kävlingeån. Sid 1 (12) Nätprovfiske 2015 Löddeån- Kävlingeån Sid 1 (12) INNEHÅLL 1 Inledning 3 2 Metodik 3 3 Resultat 3 3.1 Lokaler 3 3.2 Fångst 4 3.3 Jämförelse med tidigare fisken 7 3.4 Fiskarter 9 4 Referenser 12 Sid 2 (12)

Läs mer

Slammar Gikasjöns botten igen? Provfiske och inventering av bottensubstrat

Slammar Gikasjöns botten igen? Provfiske och inventering av bottensubstrat Rapport Slammar Gikasjöns botten igen? Provfiske och inventering av bottensubstrat Undersökningen utförd av Tina Hedlund Aquanord Bakgrund Enligt den bofasta befolkningen runt Gikasjön håller sjöns botten

Läs mer

Resultat från provfisken i Långsjön, Trekanten och Flaten år 2008

Resultat från provfisken i Långsjön, Trekanten och Flaten år 2008 Resultat från provfisken i Långsjön, Trekanten och Flaten år 2008 en utvärdering av Magnus Dahlberg & Niklas B. Sjöberg Juni 2009 Omslagsfoto: Magnus Dahlberg Inledning Följande rapport redovisar resultatet

Läs mer

Fiskevårdsplan. Kultsjöåns FVO. Styrelsen

Fiskevårdsplan. Kultsjöåns FVO. Styrelsen Fiskevårdsplan Kultsjöåns FVO Styrelsen Version 2014 Förord Gaskalite/Voullelite FVO bildades den 4 juni 2002 och ombildades till Kultsjöåns FVO den 23/9-2004 i och med att fastigheterna Kultsjöluspen

Läs mer

DVVF Provfiske sammanfattning

DVVF Provfiske sammanfattning DVVF Provfiske sammanfattning 26 Fors 27-8-22 Böril Jonsson Allumite Konsult AB Fisksamhällenas utseende Provfisken med s.k. översiktsnät genomfördes under hösten 26 i 14 av Dalälvens sjöar samt på två

Läs mer

Västra Solsjön. Sjöbeskrivning. Fisksamhället

Västra Solsjön. Sjöbeskrivning. Fisksamhället Koordinater (X / Y): 686 / 978 Höjd över havet (m): 7 Län: Västra Götaland () Sjöyta (ha): 8 Kommun: Bengtsfors Maxdjup (m): Vattensystem (SMHI): Göta älv (8) Medeldjup (m):, Sjöbeskrivning är en näringsfattig

Läs mer

Fiskevårdsplan. Bergsjöns FVO. Styrelsen

Fiskevårdsplan. Bergsjöns FVO. Styrelsen Fiskevårdsplan Bergsjöns FVO Styrelsen Version 2014 Förord Området ligger efter Sagavägen (Ö-vik -Norge) cirka 2mil väster om Dikanäs, samt 12 mil norr Vilhelmina tätort. Fisket omfattar sjöarna Saksensjön,

Läs mer

Rapport Provfiske Tängvattnet 2009

Rapport Provfiske Tängvattnet 2009 2009-12-17 Rapport Provfiske Tängvattnet 2009 Tina Hedlund Aquanord Bakgrund Enligt Elner Burman, ordförande i Rönäs-Tängvattnets FVO, håller öringen och rödingen i Tängvattnet på att försvinna. De senaste

Läs mer

FISKETURISTISK UTVECKLINGSPLAN

FISKETURISTISK UTVECKLINGSPLAN Pm FISKETURISTISK UTVECKLINGSPLAN 2005-06-08 Mats Andersson Bakgrund Eriksbergs säteri som förvaltas av Skogssällskapet utgör en unik anläggning ur många aspekter. Ett stort hägnat område med varierande

Läs mer

Nätprovfiske Löddeån- Kävlingeån. Kävlingeåns- Löddeåns fvo

Nätprovfiske Löddeån- Kävlingeån. Kävlingeåns- Löddeåns fvo Nätprovfiske 2018 Löddeån- s- Löddeåns fvo INNEHÅLL 1 Sammanfattning 3 2 Inledning 4 3 Metodik 4 4 Resultat 5 4.1 Lokaler 5 4.2 Fångst 5 4.3 Jämförelse med tidigare fisken 9 4.4 Fiskarter 11 5 Referenser

Läs mer

PROVFISKE AV FISK I ÄLTASJÖN I NACKA OCH STOCKHOLMS KOMMUNER UNDER FEMTONÅRSPERIODEN , SAMMANFATTNING

PROVFISKE AV FISK I ÄLTASJÖN I NACKA OCH STOCKHOLMS KOMMUNER UNDER FEMTONÅRSPERIODEN , SAMMANFATTNING ÄLTENS FISKEKLUBB Sten Fogelström, 08-773 06 72 KORT RAPPORT PROVFISKE FISK, 1996-2010 2011-03-22 PROVFISKE AV FISK I ÄLTASJÖN I NACKA OCH STOCKHOLMS KOMMUNER UNDER FEMTONÅRSPERIODEN 1996 2010, SAMMANFATTNING

Läs mer

KORT RAPPORT PROVFISKE FISK,

KORT RAPPORT PROVFISKE FISK, ÄLTENS FISKEKLUBB Sten Fogelström, 08-773 06 72 KORT RAPPORT PROVFISKE FISK, 1996-2011 2011-10-23 PROVFISKE AV FISK I ÄLTASJÖN I NACKA OCH STOCKHOLMS KOMMUNER UNDER SEXTONÅRSPERIODEN 1996 2011, SAMMANFATTNING

Läs mer

Nä tprovfiske i Mo ckeln 2013

Nä tprovfiske i Mo ckeln 2013 Nä tprovfiske i Mo ckeln 13 Sportfiskarna Tel: 8-41 8 6 E-post: info@sportfiskarna.se Postadress: Svartviksslingan 8, 167 39 Bromma Hemsida: www.sportfiskarna.se Sportfiskarna 13 Författare: Simon Jonsson

Läs mer

Sammanställning av provfisket 2009 Vänerns grunda vikar och Hjälmaren

Sammanställning av provfisket 2009 Vänerns grunda vikar och Hjälmaren Sammanställning av provfisket 2009 Vänerns grunda vikar och Hjälmaren Av Magnus Andersson Figur 1. Ovan Vänern med röda markeringar för vikarna Dättern, Gatviken, Fågelöviken och Ölmeviken. Nedan Hjälmaren

Läs mer

Rädsjön. Bakgrund. Sjöbeskrivning. Fisksamhället

Rädsjön. Bakgrund. Sjöbeskrivning. Fisksamhället Senast uppdaterad 9--1 Sjöuppgifter Koordinater (X / Y): 677 / 11911 Höjd över havet (m): 36 Län: Dalarna () Sjöyta (ha): 8 Kommun: Mora Maxdjup (m): 9 Vattensystem (SMHI): Dalälven (3) Medeldjup (m):,

Läs mer

Kräftprovfisken i Flian nedströms Hornborgasjön 2018

Kräftprovfisken i Flian nedströms Hornborgasjön 2018 1(6) Fredrik Nilsson Enheten för fisk och vattenåtgärder Kräftprovfisken i Flian nedströms Hornborgasjön 2018 Under 2018 har Länsstyrelsen i Västra Götalands län genomfört vissa undersökningar av fisk

Läs mer

Provfiske Sarvträsket samt elfiske Sarvträskbäcken 2015

Provfiske Sarvträsket samt elfiske Sarvträskbäcken 2015 1--9 Rapport Provfiske Sarvträsket samt elfiske Sarvträskbäcken 15 Tina Hedlund Aquanord AB Bakgrund Sarvträsket ligger nordost om Storuman och uppströms Rackosjön inom Kvarnbäckens avrinningsområde (figur

Läs mer

Resultat av undersökningar och kompensationsåtgärder i Yttre Oldsjön och Rönnösjön i samband med anläggande av Rönnöfors kraftverk (VA 6/90)

Resultat av undersökningar och kompensationsåtgärder i Yttre Oldsjön och Rönnösjön i samband med anläggande av Rönnöfors kraftverk (VA 6/90) FISKERIVERKET Utredningskontoret i Härnösand PM Handläggare, tfn/e-post Anders Berglund 0611-182 53 anders.berglund@fiskeriverket.se 2009-05-13 Dnr 3361/40-193-09 Resultat av undersökningar och kompensationsåtgärder

Läs mer

Redovisning av delprojekt: Trolling

Redovisning av delprojekt: Trolling ALLMÄNT Redovisning av delprojekt: Trolling Trollingfiske Trollingfiske handlar om att dra beten efter en båt på olika djup och med varierande hastighet. Trolling handlar om att hitta fisk. Presentera

Läs mer

Beskrivning av använda metoder

Beskrivning av använda metoder Faktablad om provfisket i Ivarskärsfjärden 2010 (http://www.regeringen.ax/.composer/upload//naringsavd/fiskeribyran/faktablad_om_pro vfisket_i_ivarskarsfjarden.pdf) Bakgrund Provfiskeverksamhet inleddes

Läs mer

VATTENUNDERSÖKNING I SÖDRA LAPPLAND 2 0 1 1-2 0 1 4.

VATTENUNDERSÖKNING I SÖDRA LAPPLAND 2 0 1 1-2 0 1 4. VATTENUNDERSÖKNING I SÖDRA LAPPLAND 2 0 1 1-2 0 1 4. Sammanfattning Vilhelmina och Dorotea kommuns fiskeansvariga fick uppdraget att undersöka vad som händer med vattentemperaturen i våra sjöar och vattendrag

Läs mer

Nora träsk. Nätprovfiske Huskvarna Ekologi. En rapport av:

Nora träsk. Nätprovfiske Huskvarna Ekologi. En rapport av: Nora träsk Nätprovfiske 211 Mört, den dominerande fiskarten i Nora träsk En rapport av: Huskvarna Ekologi Box 478 561 31 Huskvarna Tfn 36-13 2 4 Mobil 7-373 4 57 E-post. Huskvarna.ekologi@telia.com Innehållsförteckning

Läs mer

ASP - BIOLOGI/EKOLOGI - UTBREDNING O TRENDER - HOT OCH ÅTGÄRDER

ASP - BIOLOGI/EKOLOGI - UTBREDNING O TRENDER - HOT OCH ÅTGÄRDER ASP - BIOLOGI/EKOLOGI - UTBREDNING O TRENDER - HOT OCH ÅTGÄRDER Jan Eric Nathanson (hotade sötvattensfiskar) SÖTVATTENSLABORATORIET VIKTER UPP EMOT 9 10 Kg UTBREDNING AV ASP (Aspius aspius) Introducerad

Läs mer

Markus Lundgren. med underlag från

Markus Lundgren. med underlag från Havsöring i Sverige förvaltning och beståndsövervakning Markus Lundgren med underlag från Havsöring leker i många små vattendrag.... och är en karaktärsart viktig för övrig biologisk mångfald! 2017-03-28

Läs mer

Fiskeplan. Kultsjöåns FVO. Styrelsen

Fiskeplan. Kultsjöåns FVO. Styrelsen Fiskeplan Kultsjöåns FVO Styrelsen Antagen fiskestämma 2016 Förord Gaskalite/Voullelite FVO bildades den 4 juni 2002 och ombildades till Kultsjöåns FVO den 23/9-2004 i och med att fastigheterna Kultsjöluspen

Läs mer

Decimering av gädda i Logärden till nytta för rödingen?

Decimering av gädda i Logärden till nytta för rödingen? Decimering av gädda i Logärden till nytta för rödingen? Bakgrund Logärden är belägen ca 20 km öster om Falun och utgör källsjö i Gavleån. Sjön avvattnas via Hinsen och Hyn till Gavleån och dess utlopp

Läs mer

Stor-Arasjön. Sjöbeskrivning. Fisksamhället

Stor-Arasjön. Sjöbeskrivning. Fisksamhället Sötvattenslaboratoriets nätprovfiske i Sjöuppgifter Koordinater (X / Y): 7677 / 896 Höjd över havet (m): Län: Västerbotten () Sjöyta (ha): 7 Kommun: Lycksele och Vilhelmina Maxdjup (m): Vattensystem (SMHI):

Läs mer

Fel! Objekt kan inte skapas genom redigering av fältkoder.

Fel! Objekt kan inte skapas genom redigering av fältkoder. Fel! Objekt kan inte skapas genom redigering av fältkoder. Fiskevårdsplan. Verksamhetsplan för Volgsjöns fiskevårdsområdesförening. Sida 1 Innehållsförteckning Flik 1 Sida 2 Sida 3 Inledning med kort efterföljande

Läs mer

NatiOnellt Register över Sjöprovfisken Instruktion för sökning av data och beskrivning av rapporter

NatiOnellt Register över Sjöprovfisken Instruktion för sökning av data och beskrivning av rapporter NatiOnellt Register över Sjöprovfisken Instruktion för sökning av data och beskrivning av rapporter Uppdaterad 2014-06-18 OBSERVERA! Vid publicering av data och resultat refereras till Kinnerbäck, A. (Redaktör).

Läs mer

Fiskbestånd i hav och sötvatten. Röding. Röding. Vättern. Resursöversikt 2013

Fiskbestånd i hav och sötvatten. Röding. Röding. Vättern. Resursöversikt 2013 Institutionen för akvatiska resurser Röding Salvelinus salvelinus och S. alpinus Fiskbestånd i hav och sötvatten Resursöversikt 213 Röding UTBREDNINGSOMRÅDE Storrödingen (S. salvelinus) betraktas som en

Läs mer

AVDELNINGEN FÖR MILJÖ. Nätprovfiske Övertjärn och Märrsjön. Författare: Viktoria Karlsson 2017:09

AVDELNINGEN FÖR MILJÖ. Nätprovfiske Övertjärn och Märrsjön. Författare: Viktoria Karlsson 2017:09 AVDELNINGEN FÖR MILJÖ Nätprovfiske 2017 Övertjärn och Märrsjön Författare: Viktoria Karlsson 2017:09 Titel: Nätprovfiske 2017 Övertjärn och Märrsjön Författare: Viktoria Karlsson Vattenfunktionen Avdelningen

Läs mer

Sjöbeskrivning. Fisksamhället

Sjöbeskrivning. Fisksamhället Koordinater (X / Y): 698918 / 1866 Höjd över havet (m): 99 Län: Västernorrland () Sjöyta (ha): 178 Kommun: Kramfors Maxdjup (m): 6 Vattensystem (SMHI): Kustområde (mellan Ångermanälven (38) och Gådeån

Läs mer

Sjöprovfisken Planering och utförande i korthet

Sjöprovfisken Planering och utförande i korthet Sjöprovfisken Planering och utförande i korthet Uppdaterad 2016-02-10 Metodik för provfiske i sjöar finns beskriven i Undersökningstyp: Provfiske i sjöar, version 1:3, 2013-04-11. (https://www.havochvatten.se/download/18.2a9b232013c3e8ee03e828c/1369232502309/

Läs mer

MALÖVERVAKNING I MÖCKELNOMRÅDET 2014

MALÖVERVAKNING I MÖCKELNOMRÅDET 2014 MALÖVERVAKNING I MÖCKELNOMRÅDET 2014 LÄNSSTYRELSENS RAPPORTSERIE ISSN 1103-8209, Meddelande 2014:26 Text: Olof Lessmark Sida 2 av 12 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning... 3 Sammanfattning... 4 Inledning...

Läs mer

FISKEPLAN. Volgsjöns Fvo

FISKEPLAN. Volgsjöns Fvo FISKEPLAN Volgsjöns Fvo Fiskeplan Innehåll Inledning... 3 Historik.... 3 Övergripande målsättning.... 3 Målsättning för bygden.... 3 Områdes beskrivning... 4 Biologisk målsättning.... 4 Fiskemålsättning....

Läs mer

Fiskevårdsplan för Kiasjön m.fl. sjöars FVOF

Fiskevårdsplan för Kiasjön m.fl. sjöars FVOF FISKEVÅRDEN Fiskevårdsplan för Kiasjön m.fl. sjöars FVOF Historik Fiskevården i Kiasjöns m.fl. sjöars FVO (tidigare Furusjöns, Kiasjöns och Badebodaåns gemensamhetsfiske fram till 1967) har historiskt

Läs mer

5: Kort sammanställning av kräftprovfisken i samband med harrleken i Vättern och dess tillflöden våren 2009 och 2010

5: Kort sammanställning av kräftprovfisken i samband med harrleken i Vättern och dess tillflöden våren 2009 och 2010 ebfakta är en digital Nr 5: 2012 Kort sammanställning av kräftprovfisken i samband med harrleken i Vättern och dess tillflöden våren 2009 och 2010 VÄTTERNFAKTA utgörs av en digital publikationsserie innehållande

Läs mer

rapport 2013/3 Standardiserat provfiske Garnsviken 2012 Alexander Masalin, Johan Persson, Tomas Loreth

rapport 2013/3 Standardiserat provfiske Garnsviken 2012 Alexander Masalin, Johan Persson, Tomas Loreth rapport 2013/3 Standardiserat provfiske Garnsviken 2012 Alexander Masalin, Johan Persson, Tomas Loreth Författare Alexander Masalin, Johan Persson, Tomas Loreth Foto Författarna om inget annat anges Produktion

Läs mer

Kräftprovfisket 2005

Kräftprovfisket 2005 Information från Länsstyrelsen i Västmanlands län Lantbruks och fiskeenheten 2005-09-19 623-08958-05 Kräftprovfisket 2005 En flodkräfta med pigmentförändringar/skador från Örsundaån Provfisket utfördes

Läs mer

Ekologisk fiskevård i Kattisavan Inventeringsrapport inklusive åtgärdsplan för långsiktigt hållbart fiske och förbättrad tillgänglighet för besökare

Ekologisk fiskevård i Kattisavan Inventeringsrapport inklusive åtgärdsplan för långsiktigt hållbart fiske och förbättrad tillgänglighet för besökare Ekologisk fiskevård i Kattisavan Inventeringsrapport inklusive åtgärdsplan för långsiktigt hållbart fiske och förbättrad tillgänglighet för besökare Greger Jonsson Hushållningssällskapet 2007-01-31 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Nyhetsbrev PROJEKT DECEMBER 2, 2014 NR 3

Nyhetsbrev PROJEKT DECEMBER 2, 2014 NR 3 Nyhetsbrev DECEMBER 2, 2014 NR 3 PROJEKT Inom våra kommuner pågår en del projekt; t.ex. vattenundersökning, resursen fisk, utsättningar av fisk, biotopåtgärder, lodning av sjöar, naturskola, Skikkisjön,

Läs mer

Fördelningsmall för bygdemedel

Fördelningsmall för bygdemedel Fördelningsmall för bygdemedel Bakgrund Tidigare, då det kommunala fiskevårdsbidraget fanns, lämnade föreningarna in statistik över antal fiskedygn per år, redovisning av de åtgärder som utförts samt uppgifter

Läs mer

Nätprovfiske hösten 2014 i Molkomsjön

Nätprovfiske hösten 2014 i Molkomsjön Nätprovfiske hösten 2014 i Molkomsjön Fiske- och vattenvård 2 Sportfiskeakademin i Forshaga HT-14 Lärare: Joakim Eriksson & Mikael Thyberg 1 Innehållsförteckning Sammanfattning... Inledning... Bakgrundsinformation...

Läs mer

Provfisken efter fisk i Hornborgasjön och Flian 2017

Provfisken efter fisk i Hornborgasjön och Flian 2017 1(6) Fredrik Nilsson Enheten för fiskförvaltning Provfisken efter fisk i Hornborgasjön och Flian 2017 Under 2017 har Fiskeutredningsgruppen vid Länsstyrelsen i Västra Götalands län genomfört undersökningar

Läs mer

Åtgärdsområde 004 Västerån

Åtgärdsområde 004 Västerån Bilaga Åtgärder och resultat i Västerån Utskriven: 3-9-3 Åtgärdsområde Västerån Gislaved Nissan Sokvag: Målpunkt $+ [_ #* %, ") MÅRDAKLEV G:\5 - Naturvård och miljöskydd\5\5\5\kartmaterial\atgomrkartor\_.emf

Läs mer

Faktablad om provfisket i Lumparn 2013 (www.regeringen.ax/naringsavd/fiskeribyran/)

Faktablad om provfisket i Lumparn 2013 (www.regeringen.ax/naringsavd/fiskeribyran/) Faktablad om provfisket i Lumparn 2013 (www.regeringen.ax/naringsavd/fiskeribyran/) Bakgrund Provfiskeverksamhet inleddes år 1999: 1999 2010; nät serier ( ) 2010 -> Nordic-nät tas i bruk och används tillsvidare

Läs mer

Tyresö Fvf. Provfiske i. Kalvfjärden, Tyresö. Underlag: K-G Junetoft Text, tabeller och diagram: Nils-Olof Ahlén Tyresö Fiskevårdsförening

Tyresö Fvf. Provfiske i. Kalvfjärden, Tyresö. Underlag: K-G Junetoft Text, tabeller och diagram: Nils-Olof Ahlén Tyresö Fiskevårdsförening 22-1-18 Provfiske i Kalvfjärden, Tyresö 22 Underlag: K-G Junetoft Text, tabeller och diagram: ils-olof Ahlén Kalvfjärden-22.xls Försättsblad Sida 1 (3) 22-1-18 Innehållsförteckning Beskrivning: Utrustning,

Läs mer

Provfiske i Järlasjön 2008

Provfiske i Järlasjön 2008 Provfiske i ärlasjön 2008 Rapport 2008:20 Naturvatten i Roslagen AB Norr Malma 4201 761 73 Norrtälje Provfiske i ärlasjön 2008 1 Provfiske i ärlasjön 2008 Författare: Ulf Lindqvist 2008-10-14 Rapport 2008:20

Läs mer

Fiskarter som utgör grund för fisketurism i Blekinge.

Fiskarter som utgör grund för fisketurism i Blekinge. 1 (7) Länsfiskekonsulent Lars Lundahl lars.lundahl@lansstyrelsen.se Fiskarter som utgör grund för fisketurism i Blekinge. Redovisning av uppdrag 30 i Länsstyrelsernas regleringsbrev för år 2008. 1. SAMMANFATTNING..

Läs mer

Provfiske i sjöar år

Provfiske i sjöar år Provfiske i sjöar år 2007-2008 Foto: Magnus Dahlberg Bakgrund Sötvattenslaboratorium genomförde provfisken i sjöar på uppdrag av Naturvårdsverket under 2007 och 2008. Sjöarna ingår antingen i den nationella

Läs mer

NatiOnellt Register över Sjöprovfisken Instruktion för sökning av data och beskrivning av rapporter

NatiOnellt Register över Sjöprovfisken Instruktion för sökning av data och beskrivning av rapporter NatiOnellt Register över Sjöprovfisken Instruktion för sökning av data och beskrivning av rapporter Uppdaterad 2012-03-02 OBSERVERA! Vid publicering av data och resultat refereras till NORS Nationellt

Läs mer

Faktablad om provfisket i Lumparn 2016

Faktablad om provfisket i Lumparn 2016 Faktablad om provfisket i Lumparn 2016 Bakgrund Provfiskeverksamhet inleddes år 1999: 1999 2010; nät serier ( ) 2010 -> Nordic-nät tas i bruk och används tillsvidare ( ). Tre stationer i nordost utgick

Läs mer

Provfiske Övre och Nedre Jovattnet samt Skälvattnet 2016

Provfiske Övre och Nedre Jovattnet samt Skälvattnet 2016 7--7 Rapport Provfiske Övre och Nedre Jovattnet samt Skälvattnet Tina Hedlund Aquanord AB Innehåll Bakgrund... Fisketryck i området.... Material och metod... Resultat... Övre Jovattnet... Skälvattnet...

Läs mer

Provfiske i Västra Ringsjön 2005 en jämförelse med resultaten 2001 och 2002

Provfiske i Västra Ringsjön 2005 en jämförelse med resultaten 2001 och 2002 Provfiske i Västra Ringsjön en jämförelse med resultaten och 96 mm, 76 g och 6 år gammal har denna gös satt i sig oändliga mängder småfisk MS Naturfakta Mikael Svensson Box 7 8 OSBY msnaturfakta@telia.com

Läs mer

Provfiske i Björnöfjärden, Fjällsviksviken och Skarpösundet. sommaren 2011

Provfiske i Björnöfjärden, Fjällsviksviken och Skarpösundet. sommaren 2011 Provfiske i jörnöfjärden, Fjällsviksviken och Skarpösundet sommaren 211 Provfiske i jörnöfjärden, Fjällsviksviken och Skarpösundet sommaren 211 Författare: Ulf Lindqvist tisdag 2 december 211 Rapport 211:23

Läs mer

Storröding i Vättern

Storröding i Vättern Storröding i Vättern Sydsvensk storröding I Vättern lever Sveriges största bestånd av sydsvensk storröding (Salvelinus umbla). Storrödingen isolerades i Vättern när inlandsisen smälte bort. Man kallar

Läs mer

Redovisning av Sötvattenslaboratoriets nätprovfisken i sjöar år 2005

Redovisning av Sötvattenslaboratoriets nätprovfisken i sjöar år 2005 Redovisning av Sötvattenslaboratoriets nätprovfisken i sjöar år 2 Foto: Magnus Dahlberg MAGNUS DAHLBERG Fiskeriverkets sötvattenslaboratorium 26-4-12 Sötvattenslaboratoriets nätprovfisken i sjöar år 2

Läs mer

FISKEPLAN FÖR DOROTEA KOMMUN

FISKEPLAN FÖR DOROTEA KOMMUN FISKEPLAN FÖR DOROTEA KOMMUN FISKEVÅRD FISKETURISM Jörgen Andersson Dorotea Kommun Miljöenheten FISKEPLAN... 1 Jörgen Andersson... 1 1 INLEDNING... 4 1.1 BAKGRUND... 4 1.2 SYFTE... 5 1.3 ÖVERGRIPANDE MÅLSÄTTNING...

Läs mer

Delprojekt: Provfisken med sportfiskemetoder (flugfiske) kort sammanställning av resultaten från 2012.

Delprojekt: Provfisken med sportfiskemetoder (flugfiske) kort sammanställning av resultaten från 2012. Norra Nissandalens FVOF FISKEVÅRD I NISSANS KÄLLFLÖDEN Delprojekt: Provfisken med sportfiskemetoder (flugfiske) kort sammanställning av resultaten från 2012. Foto: Lars Brevitz Senast uppdaterad: 2013-09-05

Läs mer

MALENS (SILURIS GLANIS L.) TILLVÄXT OCH ÅLDER VID KÖNSMOGNAD I MÖCKELNOMRÅDET, HELGEÅNS VATTENSYSTEM, KRONOBERGS LÄN

MALENS (SILURIS GLANIS L.) TILLVÄXT OCH ÅLDER VID KÖNSMOGNAD I MÖCKELNOMRÅDET, HELGEÅNS VATTENSYSTEM, KRONOBERGS LÄN LÄNSSTYRELSENS RAPPORTSERIE ISSN 3-89, Meddelande :7 Text: Olof Lessmark MALENS (SILURIS GLANIS L.) TILLVÄXT OCH ÅLDER VID KÖNSMOGNAD I MÖCKELNOMRÅDET, HELGEÅNS VATTENSYSTEM, KRONOBERGS LÄN Malens (Siluris

Läs mer

Naturfåran vid Visskvarns vattenkraftverk i Bulsjöån - åtgärder och utveckling 2002-2010

Naturfåran vid Visskvarns vattenkraftverk i Bulsjöån - åtgärder och utveckling 2002-2010 Peter Gustafsson 21-6-17 Naturfåran vid Visskvarns vattenkraftverk i Bulsjöån - åtgärder och utveckling 22-21 Adress: Ekologi.Nu, Näckrosv 18, 59 54 Sturefors Tel: 72-79268 Hemsideadress: www.ekologi.nu

Läs mer

Faktablad om provfisket i Lumparn 2015

Faktablad om provfisket i Lumparn 2015 Faktablad om provfisket i Lumparn 2015 Bakgrund Provfiskeverksamhet inleddes år 1999: 1999 2010; nät serier ( ) 2010 -> Nordic-nät tas i bruk och används tillsvidare ( ). Tre stationer i nordost utgick

Läs mer

Faktablad om provfisket vid Kumlinge 2017

Faktablad om provfisket vid Kumlinge 2017 Faktablad om provfisket vid Kumlinge 2017 Bakgrund Provfisket inleddes år 2003 med Nordic-nät. Utförs årligen i augusti. 45 stationer undersöks, indelade i olika djupintervall, se karta. Fisket görs på

Läs mer

Standardiserat nätprovfiske i Insjön 2014. En provfiskerapport utförd åt Nacka kommun 2014-10-22

Standardiserat nätprovfiske i Insjön 2014. En provfiskerapport utförd åt Nacka kommun 2014-10-22 Standardiserat nätprovfiske i Insjön 2014 En provfiskerapport utförd åt Nacka kommun 2014-10-22 Sportfiskarna Tel: 08-410 80 680 E-post: tobias@sportfiskarna.se Postadress: Svartviksslingan 28, 167 39

Läs mer

Öring. Öring Salmo trutta Bild: Wilhelm Von Wright. Vänern och Vättern Yrkes- och fritidsfiske

Öring. Öring Salmo trutta Bild: Wilhelm Von Wright. Vänern och Vättern Yrkes- och fritidsfiske Öring Öring Salmo trutta Bild: Wilhelm Von Wright UTBREDNINGSOMRÅDE Öring finns över hela landet, från kusten till fjället, och uppträder i kustvatten från Haparanda till Strömstad. LEK Öring leker i många

Läs mer

Kinnekulle och Sunnanå 2010

Kinnekulle och Sunnanå 2010 Trollingtävlingarna Kinnekulle och Sunnanå 21 Samt en skattning av trollingfisket i Vänern perioden 1997 29 Mikael Johansson & Magnus Andersson Dnr 26-211 Kort resumé av 21 års resultat Data från trollingträffarna

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING LÄNSSTYRELSENS RAPPORTSERIE ISSN 1103-8209, Meddelande 2015:16 Text: Olof Lessmark MALÖVERVAKNING I MÖCKELNOMRÅDET 2015 OCH STRÖMHASTIGHETENS BETYDELSEE FÖR BESTÅNDSTÄTHET OCH STORLEK PÅ MAL INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Inventering av flodkräftor i Ryggen, Falun kommun 2012

Inventering av flodkräftor i Ryggen, Falun kommun 2012 Inventering av flodkräftor i Ryggen, Falun kommun 2012 Foto: Tomas Jansson Hushållningssällskapet i Värmland Tomas Jansson Hushållningssällskapet i Värmland 2012-10-10 Hushållningsällskapet, Lillerud,

Läs mer

Förvaltningsplaner för abborre och gädda i Österbotten

Förvaltningsplaner för abborre och gädda i Österbotten Förvaltningsplaner för abborre och gädda i Österbotten Projekttid 1.7.2015-31.12.2019 Fångster (kg) BAKGRUND kommersiellt fiske Tyngdpunktsskifte i det österbottniska kustnära fisket 800000 700000 600000

Läs mer

Ny inventering av fritidsfisket i Vättern 2010.

Ny inventering av fritidsfisket i Vättern 2010. Datum 2011-02-01 Beteckning Jönköpings län Västra Götalands län Östergötlands län Örebro län Ny inventering av fritidsfisket i Vättern 2010. Fram till 1993 var inrapportering av fångst obligatorisk för

Läs mer

Fiskeplan. Malgomaj Fvo. Planperiod Fastighetskarta Malgomaj Fiskevårdsområdesförening. Reviderad 2016 styrelsen

Fiskeplan. Malgomaj Fvo. Planperiod Fastighetskarta Malgomaj Fiskevårdsområdesförening. Reviderad 2016 styrelsen Fiskeplan Malgomaj Fvo Fastighetskarta Malgomaj Fiskevårdsområdesförening Planperiod 2016 2018 Reviderad 2016 styrelsen Bakgrund Länsstyrelsen beslutar den 2015-02-13, ärende 623-7334-2014 om bildande

Läs mer

Faktablad om provfisket. i Lumparn Bakgrund. Provfiskeverksamhet inleddes år 1999:

Faktablad om provfisket. i Lumparn Bakgrund. Provfiskeverksamhet inleddes år 1999: Faktablad om provfisket Bakgrund i Lumparn 2017 Provfiskeverksamhet inleddes år 1999: 1999 2010; nät serier ( ) 2010 -> Nordic-nät tas i bruk och används tillsvidare ( ). Tre stationer i nordost utgick

Läs mer

Elfiskeuppföljning Nyträskbäcken 2015

Elfiskeuppföljning Nyträskbäcken 2015 2015-12-15 Rapport Elfiskeuppföljning 2015 Tina Hedlund Aquanord AB Bakgrund Ett antal flottledsrestaureringar har under åren genomförts inom Storumans kommun med syfte att återge vattendragen ett naturligare

Läs mer

Elfiske. Inledning. Rådande väderlek och lufttemperaturer vid elfisketillfället har noterats.

Elfiske. Inledning. Rådande väderlek och lufttemperaturer vid elfisketillfället har noterats. Recipientkontroll Elfiske Inledning Fältundersökningar Elfisken har utförts på tre lokaler inom s vattensystem (tabell ). Inom dessa lokaler har provytor tidigare definierats och markerats. På provytorna

Läs mer

Dysåns avrinningsområde (677921-141225)

Dysåns avrinningsområde (677921-141225) Dysåns avrinningsområde (677921-141225) Översiktlig beskrivning Dysån är en för regionen typisk skogså, vars avrinningsområde i huvudsak ligger i Älvdalens kommun och därmed förvaltas fisket följaktligen

Läs mer

Upplåtelse och regler för fiske inom Munksjön-Rocksjöns fiskevårdsområde (FVO)

Upplåtelse och regler för fiske inom Munksjön-Rocksjöns fiskevårdsområde (FVO) Upplåtelse och regler för fiske inom Munksjön-Rocksjöns fiskevårdsområde (FVO) Beslut om att anta föreliggande dokument har fattats på Munksjön-Rocksjöns FVO årsstämma 2014-05-05. De ändrade reglerna gäller

Läs mer

Provfiske i. Kalvfjärden, Tyresö. Text, tabeller och diagram: Nils-Olof Ahlén

Provfiske i. Kalvfjärden, Tyresö. Text, tabeller och diagram: Nils-Olof Ahlén -9- Provfiske i Kalvfjärden, Tyresö Text, tabeller och diagram: ils-olof Ahlén Provfisket genomfört i samarbete med Länsstyrelsen i Stockholms län som medfinansierat projektet via det statliga fiskevårdsbidraget.

Läs mer

Myndigheternas roll i förvaltningen av enskilda fiskevatten

Myndigheternas roll i förvaltningen av enskilda fiskevatten Myndigheternas roll i förvaltningen av enskilda fiskevatten Nationell Fiskevattenägarekonferens 22-23 november 2017 Per-Erik Larson, Länsstyrelsen Östergötland Håkan Carlstrand, Havs- och vattenmyndigheten

Läs mer

Hållbar förvaltning av signalkräfta i Vättern

Hållbar förvaltning av signalkräfta i Vättern Hållbar förvaltning av signalkräfta i Vättern 2013-11-28 Anton Halldén Länsfiskekonsulent F län Mål med fiskeriförvaltning Vättern - Att sköta om fiskbestånden och fisket så att det ger en god avkastning

Läs mer

Storbäcks FVO bildades den Fiskevård har av föreningen bedrivits sedan 30-talet.

Storbäcks FVO bildades den Fiskevård har av föreningen bedrivits sedan 30-talet. Karta Storbäcks FVO. Förord Storbäcks FVO bildades den 900403. Fiskevård har av föreningen bedrivits sedan 30-talet. Området består del av Stora Arksjön, Lilla Arksjön, Ån mellan sjöarna, Övre del Långselån,

Läs mer

Redovisning av Sötvattenslaboratoriets nätprovfisken i sjöar år 2006

Redovisning av Sötvattenslaboratoriets nätprovfisken i sjöar år 2006 Redovisning av Sötvattenslaboratoriets nätprovfisken i sjöar år 2006 Foto: Tanja Martins MAGNUS DAHLBERG sötvattenslaboratorium 2007-04-27 Innehåll Redovisning av Sötvattenslaboratoriets nätprovfisken

Läs mer

Flera hotade arter och stammar i Nedre Dalälven

Flera hotade arter och stammar i Nedre Dalälven Flera hotade arter och stammar i Nedre Dalälven Massor med oro och frågor om fisken i Dalälven Oroande minskning av öring, harr, sik! Lax, harr, öring: Vad kan vi göra för att få det bättre för våra laxfiskar?

Läs mer

Provfiske i Långsjön. Resultat från ett standardiserat nätprovfiske 2010

Provfiske i Långsjön. Resultat från ett standardiserat nätprovfiske 2010 Provfiske i Långsjön Resultat från ett standardiserat nätprovfiske 2010 Sportfiskarna Tel: 08-704 44 80, fax: 08-795 96 73 E-post: stockholm@sportfiskarna.se Postadress: Svartviksslingan 28, 167 39 Bromma

Läs mer

Förvaltningsplan för Åbyälven, Västerbottensdelen

Förvaltningsplan för Åbyälven, Västerbottensdelen Förvaltningsplan för Åbyälven, Västerbottensdelen Fiskevårds- och utvecklingsplanens struktur FISKEVÅRD FISKETURISM FISKVÅRD FÖRVALTNING MARKNADEN Vattenkvalitet Planering NÄRINGEN PRODUKTEN Biotopvård

Läs mer

Tina Hedlund, Aquanord AB Peter Lundström, Swenature AB

Tina Hedlund, Aquanord AB Peter Lundström, Swenature AB F I S KEVÅRDSPLAN AVASUND FISKECAMP 216-1-2 Tina Hedlund, Aquanord AB Peter Lundström, Swenature AB INNEHÅLL Inledning... 2 Geografi... 2 Förvaltning av Avasunds Fiskecamps område... 2 Beskrivning av vattenförekomster/sjöar...

Läs mer

DOROTEA FLUGFISKEKLUBB FISKEPLAN 2014-2018

DOROTEA FLUGFISKEKLUBB FISKEPLAN 2014-2018 Bakgrund Dorotea Flugfiskeklubb (DFFK) startades 2000 och i samband med uppstartandet arrenderades Långtjärn vid byn Fågelsta. 2002 arrenderades ytterligare en rad vatten från SCA på Fågelberget och i

Läs mer

Faktablad om provfisket i Marsund/Bovik 2013 (www.regeringen.ax/naringsavd/fiskeribyran/) Bakgrund

Faktablad om provfisket i Marsund/Bovik 2013 (www.regeringen.ax/naringsavd/fiskeribyran/) Bakgrund Faktablad om provfisket i Marsund/Bovik 2013 (www.regeringen.ax/naringsavd/fiskeribyran/) Bakgrund Provfiskeverksamhet inleddes år 1976: 1976 1983; djupnät i Finbofjärden. 1983 1987; kustöversiktsnät börjar

Läs mer

Edsviken. Rapport för provfiske Edsviken vattensamverkan

Edsviken. Rapport för provfiske Edsviken vattensamverkan Edsviken Rapport för provfiske 2015 Edsviken vattensamverkan Edsviken - rapport för provfiske 2015 På uppdrag av: Utfört av: Edsviken vattensamverkan, Kontaktperson: Karin Hermansson, Strategiska enheten,

Läs mer

Provfiskeundersökning i sjön Fysingen

Provfiskeundersökning i sjön Fysingen Provfiskeundersökning i sjön Fysingen 2003 En rapport av: Patrik Lindberg Fredrik Nöbelin Innehållsförteckning Innehållsförteckning...1 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3 3. Material och metoder...3

Läs mer

Kräftseminarium 7 mars 2013

Kräftseminarium 7 mars 2013 Kräftseminarium 7 mars 2013 Carl-Johan Månsson, fiskerikonsulent Kräftfisket är viktigt för landsbygden Troligen ett konsumtionsvärde på över 300 miljoner Traditionen, upplevelsen, vattennyttjandet Flodkräftan

Läs mer