SML/FMF Finlands Musikläroinrättningars förbund rf. Cello. Nivåprovens innehåll och bedömningsgrunder

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SML/FMF Finlands Musikläroinrättningars förbund rf. Cello. Nivåprovens innehåll och bedömningsgrunder 2005. www.musicedu.fi"

Transkript

1 SML/FMF Finlands Musikläroinrättningars förbund rf Cello Nivåprovens innehåll och bedömningsgrunder

2 NIVÅPROVENS INNEHÅLL OCH BEDÖMNINGSGRUNDER I CELLOSPEL Finlands Musikläroinrättningars förbund har utvecklat bedömningsgrunderna för nivåproven för grundoch musikinstitutnivåerna i enlighet med Utbildningsstyrelsens riktlinjer för den fördjupade läroplanen för grundutbildningen i konstämnen. Det nya innehållet ger eleven större frihet och lärare större ansvar vad gäller repertoaren. Det viktigaste är att väcka intresse för att spela och upprätthålla ett gott förhållande till musiken. Nivåprovens innehåll Nivåproven ska uppmuntra eleven att söka sin musikaliska identitet. Eleven och läraren planerar nivåproven tillsammans. Huvudsakligen ska programmet följa innehållsrekommendationerna för nivån i fråga. Man kan inkludera en repertoar från en högre nivå i provet förutsatt att eleven har kunskaper och färdigheter för det. Genom att långsiktigt öva och finslipa programmet strävar man till att utveckla elevens säkerhet och uttrycksförmåga. Erfarenheterna från nivåprovet samt nämndens sporrande och konstruktiva kritik hjälper eleven att sätta upp nya mål. En viktig del av studierna är ensemblespel som exempelvis i kammarmusikform kan utgöra en del av nivåprovets program. Ensemblespelet kan innefatta olika stilar, till exempel folkmusik och/eller jazzmusik. Om för instrumentet inte har komponerats många soloverk som är lämpliga för nivåprovet i fråga, kan en etyd räknas som ett solostycke. Nivåprovet Nivåprovet består av verk som ingår i repertoaren, spel av skalor och prima vista spel samt av en etyd/flera etyder eller ett eller flera verk av etydaktig karaktär. Rekommenderas att repertoardelen spelas i en konsert eller vid en konsertliknande tillställning. Eleven har också möjlighet att framföra en egen komposition eller improvisera utgående från till exempel ett givet tema, ämne, motiv eller ackord. Skalorna Skalorna spelas enligt läroinrättningens praxis för instrumentet i fråga. De spelas på ett sådant sätt att de stöder elevens utveckling och tar instrumentets specifika karaktär i beaktande. Alla skalor ska spelas senast under musikinstitutnivån. Tempot i skalorna definieras inte. Genom att spela skalor och brutna ackord strävar man till att utvecklas i att behärska instrumentet inom alla delområden, att utveckla spelteknikens smidighet och ledighet samt att utveckla förmågan att gestalta de centrala strukturerna i musiken och att kunna behärska dem i den repertoar som spelas. Läroinrättningen bestämmer hur tidigt eleven får veta vilka skalor hon eller han ska framföra. De skalor som förberetts för nivåprovet antecknas i nivåprovets program.

3 Att spela utantill Skalorna spelas utantill. Utantillspel ska i huvudsak eftersträvas, men programmet kan helt eller delvis spelas med noter om det är ändamålsenligt med tanke på framförandet av verket eller instrumentets karaktär. Repertoaren Repertoarförteckningarna ska ses som hjälpmedel för lärarna och ska fungera som exempel till hjälp för planering av elevens repertoar. Repertoarens medelnivå ska följa rekommendationerna för nivån i fråga. Rekommenderas att nutidsmusik ingår i repertoaren. Ett verk kan finnas med endast en gång i elevens repertoarförteckning. Den repertoar som övas samt nivåprovets program ska bestå av verk i olika stilar och av olika kompositörer. Repertoaren ska vara tillräckligt omfattande, exempelvis ungefär tre gånger så stor som nivåprovets program. Repertoarförteckningarna finns på hemsidorna för Finlands musikläroinrättningars förbund BEDÖMNINGEN Bedömningens uppgift är att stöda inlärningen samt hjälpa eleven att sätta upp mål och uppnå dem. Sporrande och konstruktiva sätt att ge kritik samt vägledning och självutvärdering ingår i en mångsidig och kontinuerlig bedömning. Bedömningsskala Utmärkt 5 Berömlig 4 God 3 Nöjaktig 2 Godkänd 1 Omtas Slutproven bedöms med skalan 1-5 / omtas. Om så önskas, kan läroinrättningen tillämpa en mer detaljerad poängsättning 1-25 poäng / omtas (utmärkt poäng, berömlig poäng, god poäng, nöjaktig 6 10 poäng, godkänd 1 5 poäng)enligt grunderna för den lokala läroplanen. Andra nivåprov än slutprovet kan bedömas utan vitsord. Då är nivåprovet antingen godkänt eller ska omtas. Slutproven ska bedömas av minst två personer i enlighet med grunderna för den riksomfattande läroplanen. Läroinrättningen kan om så önskas ange nämndens sammansättning i sin läroplan. Eleven får en muntlig bedömning av alla nämndmedlemmarna eller ett sammandrag av ordföranden. Eleven får en skriftlig bedömning såsom riktlinjerna i Utbildningsstyrelsens läroplan förutsätter.

4 Grundnivå 1 ALLMÄNNA MÅL Eleven: - hittar ett naturligt sätt att spela - lär sig läsa enkel nottext - lär sig grundläggande element i att öva: bl.a. regelbundenhet, mångsidighet och självständighet - lär sig tonbildning och artikulation på sitt instrument - lär sig fästa uppmärksamhet på intonationen - lär sig fästa uppmärksamhet på klangen och får färdigheter bl.a. i följande saker: stråkteknik: detaché, legato, martelé, att använda hela stråken, variation av stråkens hastighet, strängväxlingar vänstra handens spelteknik: olika fingersättningar, sträckningar, flageoletter - har förmåga att ta fram styckets karaktär och stämning - får färdigheter i att lära sig nya stycken - får färdigheter i att spela utantill och att lära sig på gehör - får färdigheter i att gestalta enkla musikaliska strukturer - får handledning i hur man uppträder - får erfarenhet av att uppträda - får färdigheter i att spela tillsammans med andra - vågar improvisera och komponera - blir intresserad av att lyssna på musik - kan ta väl hand om sitt instrument INNEHÅLL Dur- och mollskalor med brutna treklanger. Skalorna spelas enligt läroinrättningens praxis för instrumentet i fråga på ett sådant sätt att de stöder elevens utveckling och beaktar instrumentets specifika karaktär. Etyder eller etydaktiga stycken som utvecklar olika delområden i tekniken. Enklare stycken med ackompanjemang och solostycken. Styckena ska representera olika stilar och tidsperioder och ha olika tempo och stämning. Vänstra handens rörelser är inom ett snävt område. Finländsk musik. Nutida musik. Prima vista spel. Ensemblespel. Att skapa musik, improvisera och komponera om eleven och läraren kommer överens om det tillsammans. NIVÅPROV Två verk i liten form i olika stilar och olika tonarter. En etyd, ett etydaktigt stycke eller ett soloverk. Förberedda skalor med brutna treklanger enligt nämndens val. En enkel prima vista uppgift. Rekommenderas att ensemblespel ingår i programmet. Eleven har också möjlighet att improvisera eller framföra ett eget verk. Rekommenderas att nivåprovet bedöms med orden utförd eller omtas.

5 Grundnivå 2 ALLMÄNNA MÅLSÄTTNINGAR Eleven: - utvecklar sin förmåga att läsa noter - lär sig ytterligare grundelement i att öva: bl.a. regelbundenhet, mångsidighet och självständighet - får förmåga att förbättra sin frasering samt de tekniska och konstnärliga grundläggande färdigheterna - får ökade färdigheter i följande saker: förtrogenhet med greppbrädan, grunderna i vibrato, mångsidigare stråkteknik, staccato, spiccato, nyansering, enkla dubbelgrepp, spel i olika lägen, grunderna i tumlägen - har förmåga att lära sig nya stycken - förbättrar sin förmåga att spela utantill och på gehör - har förmåga att gestalta musikens strukturer och helheten i de stycken hon eller han övar - har fått erfarenhet av att uppträda - vidareutvecklar sina färdigheter i ensemblespel - improviserar och komponerar utgående från sina egna musikaliska förutsättningar - lyssnar på musik och bekantar sig med musik från olika stilperioder både genom att lyssna och spela. INNEHÅLL Dur- och mollskalor med brutna treklanger. Skalorna spelas enligt läroinrättningens praxis för instrumentet i fråga på ett sådant sätt att de stöder elevens utveckling och beaktar instrumentets specifika karaktär. Etyder eller etydaktiga stycken som utvecklar olika delområden i tekniken. Stycken med ackompanjemang och solostycken. Styckena ska representera olika perioder, stilar och strukturer samt ha olika tempo och stämning. Finländsk musik. Nutida musik. Prima vista spel. Ensemblespel. Att skapa musik, improvisera och komponera om eleven och läraren kommer överens om det tillsammans. NIVÅPROV Två stycken i olika stil och från olika tidsperioder. En etyd, ett etydaktigt stycke eller ett solistiskt verk. Ett enkelt stycke i tumläge. Förberedda skalor med brutna treklanger enligt nämndens val. En prima vista uppgift, vars svårighetsgrad motsvarar repertoaren för grundnivå 1. Rekommenderas att ensemblespel ingår i programmet. Eleven har också möjlighet att improvisera eller framföra ett eget verk. Rekommenderas att nivåprovet bedöms med bedömningsskalan 1 5 eller omtas.

6 Grundnivå 3 ALLMÄNNA MÅLSÄTTNINGAR Eleven: - har förmåga att självständigt öva och upprätthålla sin spelfärdighet - är redo att ha musiken som hobby hela livet - får ökade färdigheter i följande saker: notläsning i olika klaver (F-, G- och tenorklav), continuospel, transponering stråkteknik: sauteillé, spiccato, staccato, legato, dubbelgreppsteknik kännedom om greppbrädan, flageoletter, tumlägen, lägeväxlingsteknik, användning av ornament, dubbelgrepp, ackord, användning av varierande vibrato - har förmåga att spela utantill och på gehör - har förmåga att gestalta musikens strukturer och helheten i de stycken hon eller han övat på - har fått erfarenhet av att uppträda - deltar i ensemblespel och har förmåga att fungera som gruppmedlem - har förmåga att tolka musik från olika perioder - improviserar och komponerar utgående från sina musikaliska förutsättningar - lyssnar på musik, bekantar sig med sin egen tids musik och den finländska musikkulturen samt följer med händelser i musiklivet bland annat med hjälp av media och konsertframföranden. INNEHÅLL Dur- och mollskalor med brutna treklanger. Skalorna spelas enligt läroinrättningens praxis för instrumentet i fråga på ett sådant sätt att de stöder elevens utveckling och beaktar instrumentets specifika karaktär. Etyder eller etydaktiga stycken som utvecklar olika delområden i tekniken. Stycken med ackompanjemang och solostycken. Styckena ska representera olika perioder, stilar och strukturer och ha olika tempo och stämning. Finländsk musik. Nutida musik. Prima vista spel. Ensemblespel. Continuo-spel. Att skapa musik, improvisera, komponera och transponera om läraren och eleven har kommit överens om det tillsammans. NIVÅPROV Eleven planerar tillsammans med sin lärare en mångsidig konsert, som innehåller stycken i olika stilar och från olika tidsperioder. Ett av verken ska vara omfattande, t.ex. en sonat, en konsertsats eller en svit. En etyd, ett etydaktigt stycke eller ett solistiskt verk. En skala i tre oktaver med tillhörande brutna treklanger. En prima vista uppgift, vars svårighetsgrad motsvarar repertoaren för grundnivå 2. Rekommenderas att nutida musik ingår i nivåprovet. Rekommenderas att ensemblespel ingår i programmet. Eleven har också möjlighet att improvisera eller framföra ett eget verk.

7 Musikinstitutnivån ALLMÄNNA MÅLSÄTTNINGAR Eleven: - får färdigheter för fortsatta studier och är redo att ha musiken som hobby hela livet - får färdigheter att öva verken självständigt - kan i sitt spelande utnyttja de kunskaper och färdigheter som hon eller han lärt sig i musikens grunder - bekantar sig med speltekniken och notationen i nutidsmusik - har förmåga att spela utantill - har förmåga att gestalta musikaliska helheter - får erfarenhet av att uppträda - deltar i ensemblespel - har förmåga att tolka musik från olika tidsperioder - lyssnar på konsertframföranden och inspelningar - bekantar sig med sin egen tids musik och den finska musikkulturen samt följer med händelser i musiklivet bland annat med hjälp av media och konsertframföranden i mån av möjlighet. - utvecklar sina färdigheter i att komponera och improvisera. INNEHÅLL Dur- och mollskalor med brutna treklanger. Skalorna spelas enligt läroinrättningens praxis för instrumentet i fråga på ett sådant sätt att de stöder elevens utveckling och beaktar instrumentets specifika karaktär. Etyder eller etydaktiga stycken som utvecklar olika delområden i tekniken. Stycken med ackompanjemang och solostycken. Styckena ska representera olika stilar, tidsperioder och form och ha olika tempo och stämning. Finländsk musik. Nutida musik. Prima vista spel. Ensemblespel i olika sammansättningar. Continuo-spel. Att skapa musik, komponera, improvisera och transponera enligt möjligheterna. NIVÅPROV Eleven planerar tillsammans med sin lärare en mångsidig konsert, som innehåller stycken i olika stilar från olika tidsperioder. Ett av verken ska ha omfattande form. Ett av verken ska vara ett solostycke. Konserten kan innehålla en continuo-del. En etyd eller ett etydaktigt stycke. En skala med brutna treklanger enligt nämndens val. En prima vista uppgift, vars svårighetsgrad motsvarar repertoaren för grundnivå 3. Rekommenderas att nutida musik ingår i nivåprovet. Rekommenderas att ensemblespel ingår i programmet. Eleven har också möjlighet att improvisera eller framföra ett eget verk. Programmet bör planeras så att det mångsidigt tar fram elevens personliga drag.

8 BEDÖMNINGSGRUNDERNA VID BEDÖMNING AV CELLOSPEL BEAKTAS HUR ELEVEN BEHÄRSKAR FÖLJANDE TEKNISKA, TOLKNINGSMÄSSIGA OCH KONSTNÄRLIGA OMRÅDEN: En naturlig spelställning Händernas och fingrarnas ställning, fingerteknik Artikulationssätten Ljudkvalitet och nyanser Intonationen Behärskande av olika register Frasering och gestaltning av musiken Beaktande av tempobeteckningar och detaljer Rytmbehandling Tempoval och -kontroll Dynamik och nyanser Stämningen Personlighet i spelandet Färdighet att spela tillsammans med andra Förmåga att uppträda Eleven handleds också till självbedömning, som koncentrerar sig bl.a. på följande saker: - att behärska känslorna vid nivåprovstillfället - att bedöma kursens prestationsnivå i förhållande till övningsprocessen och egna förväntningar - eventuella utvecklingspunkter i det fortsatta arbetet (övning, spellektioner) för nya uppgifter.

SML/FMF-Finlands Musikläroinrättningars förbund rf. Violin. Nivåprovens innehåll och bedömningsgrunder 2005. www.musicedu.fi

SML/FMF-Finlands Musikläroinrättningars förbund rf. Violin. Nivåprovens innehåll och bedömningsgrunder 2005. www.musicedu.fi SML/FMF-Finlands Musikläroinrättningars förbund rf Violin Nivåprovens innehåll och bedömningsgrunder 2005 www.musicedu.fi NIVÅPROVENS INNEHÅLL OCH BEDÖMNINGSGRUNDER I VIOLINSPEL Finlands musikläroinrättningars

Läs mer

Finlands musikläroinrättningars förbund rf. Fagott. Nivåprovens innehåll och bedömningsgrunder 2005. www.musicedu.fi

Finlands musikläroinrättningars förbund rf. Fagott. Nivåprovens innehåll och bedömningsgrunder 2005. www.musicedu.fi Finlands musikläroinrättningars förbund rf Fagott Nivåprovens innehåll och bedömningsgrunder 2005 www.musicedu.fi NIVÅPROVENS INNEHÅLL OCH BEDÖMNINGSGRUNDER I FAGOTTSPEL Nivåproven för grund- och musikinstitutnivåerna

Läs mer

SML/FMF - Finlands musikläroinrättningars förbund. Piano. Nivåprovens innehåll och bedömningsgrunder 2005. www.musicedu.fi

SML/FMF - Finlands musikläroinrättningars förbund. Piano. Nivåprovens innehåll och bedömningsgrunder 2005. www.musicedu.fi SML/FMF - Finlands musikläroinrättningars förbund Piano Nivåprovens innehåll och bedömningsgrunder 2005 www.musicedu.fi NIVÅPROVENS INNEHÅLL OCH BEDÖMNINGSGRUNDER I PIANOSPEL Finlands musikläroinrättningars

Läs mer

Finlands musikläroinrättningars förbund rf. Trumpet. Nivåprovens innehåll och bedömningsgrunder

Finlands musikläroinrättningars förbund rf. Trumpet. Nivåprovens innehåll och bedömningsgrunder Finlands musikläroinrättningars förbund rf Trumpet Nivåprovens innehåll och bedömningsgrunder 2005 www.musicedu.fi NIVÅPROVENS INNEHÅLL OCH BEDÖMNINGSGRUNDER I TRUMPETSPEL Nivåproven för grund- och musikinstitutnivåerna

Läs mer

Finlands musikläroinrättningars förbund rf. Trombon. Nivåprovens innehåll och bedömningsgrunder

Finlands musikläroinrättningars förbund rf. Trombon. Nivåprovens innehåll och bedömningsgrunder Finlands musikläroinrättningars förbund rf Trombon Nivåprovens innehåll och bedömningsgrunder 2005 www.musicedu.fi NIVÅPROVENS INNEHÅLL OCH BEDÖMNINGSGRUNDER I TROMBONSPEL Nivåproven för grund- och musikinstitutnivåerna

Läs mer

SML/FMF Finlands musikläroinrättningars förbund rf. Sång. Nivåprovens innehåll och bedömningsgrunder

SML/FMF Finlands musikläroinrättningars förbund rf. Sång. Nivåprovens innehåll och bedömningsgrunder SML/FMF Finlands musikläroinrättningars förbund rf Sång Nivåprovens innehåll och bedömningsgrunder 2005 www.musicedu.fi NIVÅPROVENS INNEHÅLL OCH BEDÖMNINGSGRUNDER I SÅNG Finlands musikläroinrättningars

Läs mer

Finlands musikläroinrättningars förbund rf. Flöjt. Nivåprovens innehåll och bedömningsgrunder 2005. www.musicedu.fi

Finlands musikläroinrättningars förbund rf. Flöjt. Nivåprovens innehåll och bedömningsgrunder 2005. www.musicedu.fi Finlands musikläroinrättningars förbund rf Flöjt Nivåprovens innehåll och bedömningsgrunder 2005 www.musicedu.fi NIVÅPROVENS INNEHÅLL OCH BEDÖMNINGSGRUNDER I FLÖJTSPEL Nivåproven för grund- och musikinstitutnivåerna

Läs mer

Finlands musikläroinrättningars förbund rf. Elbas. Nivåprovens innehåll och utvärderingsgrunder 2008

Finlands musikläroinrättningars förbund rf. Elbas. Nivåprovens innehåll och utvärderingsgrunder 2008 Finlands musikläroinrättningars förbund rf Elbas Nivåprovens innehåll och utvärderingsgrunder 2008 Observera att notexempel saknas men kommer senare! www.musicedu.fi ALLMÄNNA ANVISNINGAR OM NIVÅPROV I

Läs mer

KUNSKAPSSTEGE FÖR KONTRABASSPEL vid Musikinstitutet Kungsvägen

KUNSKAPSSTEGE FÖR KONTRABASSPEL vid Musikinstitutet Kungsvägen KUNSKAPSSTEGE FÖR KONTRABASSPEL vid Musikinstitutet Kungsvägen Elevens självutvärdering och mål Arbetsgrupp: Aida Salakka, MIK Marja-Helena Ojanperä, Juvenalia INLEDNING I den här så kallade Kunskapsstegen,

Läs mer

KUNSKAPSSTEGE FÖR VALTHORNSSPEL vid Musikinstitutet Kungsvägen

KUNSKAPSSTEGE FÖR VALTHORNSSPEL vid Musikinstitutet Kungsvägen KUNSKAPSSTEGE FÖR VALTHORNSSPEL vid Musikinstitutet Kungsvägen Elevens självutvärdering och mål Arbetsgrupp: Kalle Hassinen, MIK INLEDNING I den här så kallade "Kunskapsstegen", har vi försökt precisera

Läs mer

Finlands musikläroinrättningars förbund rf. Elgitarr. Nivåprovens innehåll och utvärderingsgrunder 2008

Finlands musikläroinrättningars förbund rf. Elgitarr. Nivåprovens innehåll och utvärderingsgrunder 2008 Finlands musikläroinrättningars förbund rf Elgitarr Nivåprovens innehåll och utvärderingsgrunder 2008 Observera att notexempel saknas men kommer senare! www.musicedu.fi ALLMÄNNA ANVISNINGAR OM NIVÅPROV

Läs mer

Klarinett (rytmmusik)

Klarinett (rytmmusik) Finlands musikläroinrättningars förbund rf Klarinett (rytmmusik) Nivåprovens innehåll och utvärderingsgrunder 2008 www.musicedu.fi ALLMÄNNA ANVISNINGAR OM NIVÅPROV I RYTMMUSIK Bedömningsgrunderna för nivåproven

Läs mer

KUNSKAPSSTEGE FÖR FLÖJTSPEL vid Musikinstitutet Kungsvägen

KUNSKAPSSTEGE FÖR FLÖJTSPEL vid Musikinstitutet Kungsvägen KUNSKAPSSTEGE FÖR FLÖJTSPEL vid Musikinstitutet Kungsvägen Elevens självutvärdering och mål Arbetsgrupp: Åsa Gustavsson, Musikinstitutet Kungsvägen Hellevi Lassfolk, Musikinstitutet Juvenalia INLEDNING

Läs mer

KUNSKAPSSTEGE FÖR STRÅKUNDERVISNING

KUNSKAPSSTEGE FÖR STRÅKUNDERVISNING KUNSKAPSSTEGE FÖR STRÅKUNDERVISNING vid Musikinstitutet Kungsvägen Elevens självutvärdering och mål Arbetsgrupp: Leila Kurkikangas, Musiikkiopisto Juvenalia Maarit Ranta, Musiikkiopisto Juvenalia Ulrike

Läs mer

KUNSKAPSSTEGE FÖR TROMBONSPEL vid Musikinstitutet Kungsvägen

KUNSKAPSSTEGE FÖR TROMBONSPEL vid Musikinstitutet Kungsvägen KUNSKAPSSTEGE FÖR TROMBONSPEL vid Musikinstitutet Kungsvägen Elevens självutvärdering och mål Arbetsgrupp: Jan Takolander, MIK Tanja Vienonen, Juvenalia INLEDNING I den här så kallade "Kunskapsstegen",

Läs mer

KUNSKAPSSTEGE FÖR KLARINETTSPEL vid Musikinstitutet Kungsvägen

KUNSKAPSSTEGE FÖR KLARINETTSPEL vid Musikinstitutet Kungsvägen KUNSKAPSSTEGE FÖR KLARINETTSPEL vid Musikinstitutet Kungsvägen Elevens självutvärdering och mål Arbetsgrupp: Jussi Junttila, MIK INLEDNING I den här så kallade "Kunskapsstegen", har vi försökt precisera

Läs mer

KUNSKAPSSTEGE FÖR SAXOFONSPEL (POP/JAZZ) vid Musikinstitutet Kungsvägen

KUNSKAPSSTEGE FÖR SAXOFONSPEL (POP/JAZZ) vid Musikinstitutet Kungsvägen KUNSKAPSSTEGE FÖR SAXOFONSPEL (POP/JAZZ) vid Musikinstitutet Kungsvägen Elevens självutvärdering och mål Arbetsgrupp: Jussi Junttila, MIK INLEDNING I den här så kallade "Kunskapsstegen", har vi försökt

Läs mer

KUNSKAPSSTEGE FÖR POPSÅNG

KUNSKAPSSTEGE FÖR POPSÅNG KUNSKAPSSTEGE FÖR POPSÅNG vid Musikinstitutet Kungsvägen Elevens självutvärdering och mål Arbetsgrupp: Minna-Liisa Tammela, Emmi Skaag, Emma Raunio, Anne Carlsson INLEDNING Alla har sin egen röst. Vi popsånglärare

Läs mer

KUNSKAPSSTEGE FÖR DRAGSPEL

KUNSKAPSSTEGE FÖR DRAGSPEL KUNSKAPSSTEGE FÖR DRAGSPEL vid Musikinstitutet Kungsvägen Elevens självutvärdering och mål Arbetsgrupp: Emma Viljanen-Laurmaa INLEDNING Kunskapsstegen hjälper en (elev, vårdnadshavare, andra intresserade)

Läs mer

KUNSKAPSSTEGE FÖR BLOCKFLÖJTSPEL vid Musikinstitutet Kungsvägen

KUNSKAPSSTEGE FÖR BLOCKFLÖJTSPEL vid Musikinstitutet Kungsvägen KUNSKAPSSTEGE FÖR BLOCKFLÖJTSPEL vid Musikinstitutet Kungsvägen Elevens självutvärdering och mål Arbetsgrupp: Hanna Haapamäki, Satu Parkkonen och Kimmo Absetz INLEDNING Bästa blockflöjtsvänner! Denna kunskapsstege

Läs mer

KUNSKAPSSTEGE FÖR TRUMPETSPEL vid Musikinstitutet Kungsvägen

KUNSKAPSSTEGE FÖR TRUMPETSPEL vid Musikinstitutet Kungsvägen KUNSKAPSSTEGE FÖR TRUMPETSPEL vid Musikinstitutet Kungsvägen Elevens självutvärdering och mål Arbetsgrupp: Albinus Borg, MIK INLEDNING I den här så kallade "Kunskapsstegen", har vi försökt precisera de

Läs mer

KUNSKAPSSTEGE FÖR KLASSISKT GITARRSPEL

KUNSKAPSSTEGE FÖR KLASSISKT GITARRSPEL KUNSKAPSSTEGE FÖR KLASSISKT GITARRSPEL vid Musikinstitutet Kungsvägen Elevens självutvärdering och mål Arbetsgrupp: Kari Jämbäck, Musikinstitutet Kungsvägen Otso Summanen, Musiikkiopisto Avonia INLEDNING

Läs mer

MUSIK. Läroämnets uppdrag

MUSIK. Läroämnets uppdrag 1 MUSIK Läroämnets uppdrag Musikundervisningens uppdrag är att skapa förutsättningar för mångsidig musikalisk aktivitet och ett aktivt kulturellt deltagande. Undervisningen hjälper eleven tolka musikens

Läs mer

KUNSKAPSSTEGE FÖR KLASSISK SOLOSÅNG

KUNSKAPSSTEGE FÖR KLASSISK SOLOSÅNG KUNSKAPSSTEGE FÖR KLASSISK SOLOSÅNG vid Musikinstitutet Kungsvägen Elevens självutvärdering och mål Arbetsgrupp: Tanja Kauppinen-Savijoki, Rabbe Österholm, Christel Österholm INLEDNING Grunderna i sång

Läs mer

Teori och sammanhang Samtal kring dans som ämne, estetisk verksamhet, kultur och konstform. Kännedom om grundläggande danstekniska begrepp.

Teori och sammanhang Samtal kring dans som ämne, estetisk verksamhet, kultur och konstform. Kännedom om grundläggande danstekniska begrepp. Ämnesplan för Värmdö Kulturskola Dans Kunskap, motorik och kroppskännedom Grundläggande kroppskännedom samt ökad uppfattning om begrepp som tid, kraft och rum. Kunna utföra enkla grundrörelser i relation

Läs mer

Övergripande kursplaner för Härryda Kulturskola För mer detaljerad information om vår våra kurser se specifika ämneskursplaner

Övergripande kursplaner för Härryda Kulturskola För mer detaljerad information om vår våra kurser se specifika ämneskursplaner Övergripande kursplaner för Härryda Kulturskola För mer detaljerad information om vår våra kurser se specifika ämneskursplaner Få grundläggande teoretiska och praktiska kunskaper inom sitt ämne Få kunskap

Läs mer

Musik. Centralt innehåll. I årskurs 1 3

Musik. Centralt innehåll. I årskurs 1 3 Musik Musik finns i alla kulturer och berör människor såväl kroppsligt som tanke- och känslomässigt. Musik som estetisk uttrycksform används i en mängd sammanhang, har olika funktioner och betyder olika

Läs mer

KUNSKAPSSTEGE FÖR KLASSISKT PIANOSPEL

KUNSKAPSSTEGE FÖR KLASSISKT PIANOSPEL KUNSKAPSSTEGE FÖR KLASSISKT PIANOSPEL vid Musikinstitutet Kungsvägen Elevens självutvärdering och mål Arbetsgrupp: Kristian Kauppinen, Musikinstitutet Kungsvägen Kari Tikkala, Musikinstitutet Juvenalia

Läs mer

3.8 MUSIK. Syfte. Centralt innehåll

3.8 MUSIK. Syfte. Centralt innehåll 3.8 SIK Musik finns i alla kulturer och berör människor såväl kroppsligt som tanke och känslomässigt. Musik som estetisk uttrycksform används i en mängd sammanhang, har olika funktioner och betyder olika

Läs mer

FINSKA, B1-LÄROKURS I ÅRSKURS 7 9 Eleverna ska uppmuntras att använda finska mångsidigt för att kommunicera och söka information.

FINSKA, B1-LÄROKURS I ÅRSKURS 7 9 Eleverna ska uppmuntras att använda finska mångsidigt för att kommunicera och söka information. FINSKA, B1-LÄROKURS I ÅRSKURS 7 9 Eleverna ska uppmuntras att använda finska mångsidigt för att kommunicera och söka information. Målet för undervisningen är att stödja eleven att fördjupa de kunskaper

Läs mer

Målet med undervisningen är att eleverna ska ges förutsättningar att:

Målet med undervisningen är att eleverna ska ges förutsättningar att: Musik Målet med undervisningen är att eleverna ska ges förutsättningar att: o spela och sjunga i olika musikaliska former och genrer o skapa musik samt gestalta och kommunicera egna musikaliska tankar

Läs mer

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet musik

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet musik Betyg i årskurs 6 Betyg i årskurs 6, respektive årskurs 7 för specialskolan, träder i kraft hösten 2012. Under läsåret 2011/2012 ska kunskapskraven för betyget E i slutet av årskurs 6 respektive årskurs

Läs mer

År 1-3 År 4-6 År 7-9

År 1-3 År 4-6 År 7-9 MUSIK LGR 11 Musik finns i alla kulturer och berör människor såväl kroppsligt som tanke- och känslomässigt. Musik som estetisk uttrycksform används i en mängd sammanhang, har olika funktioner och betyder

Läs mer

Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011. Lgr 11 kursplan musik

Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011. Lgr 11 kursplan musik Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011 Lgr 11 kursplan musik Förmågor: - spela och sjunga i olika musikaliska former och genrer, - skapa musik samt gestalta och kommunicera egna

Läs mer

Skolverkets kursplan i ämnet - Musik. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet musik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Skolverkets kursplan i ämnet - Musik. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet musik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Skolverkets kursplan i ämnet - Musik Musik finns i alla kulturer och den berör oss såväl kroppsligt som tankemässigt och känslomässigt. Musik är en estetisk uttrycksform som används i en mängd sammanhang,

Läs mer

Finlands musikläroinrättningars förbund rf. Trummor. Nivåprovens innehåll och utvärderingsgrunder 2008

Finlands musikläroinrättningars förbund rf. Trummor. Nivåprovens innehåll och utvärderingsgrunder 2008 Finlands musikläroinrättningars förbund rf Trummor Nivåprovens innehåll och utvärderingsgrunder 2008 Observera att notexempel saknas men kommer senare! www.musicedu.fi ALLMÄNNA ANVISNINGAR OM NIVÅPROV

Läs mer

MUSIK. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

MUSIK. Ämnets syfte. Kurser i ämnet MUSIK Musik finns i alla kulturer och den berör oss såväl kroppsligt som tankemässigt och känslomässigt. Musik är en estetisk uttrycksform som används i en mängd sammanhang, som har olika funktioner och

Läs mer

Kurser termin 3 och 4, gällande. Kandidatprogram musiker, jazz, KKJZ 180 hp. Bachelor Programme in Jazz, KKJZ

Kurser termin 3 och 4, gällande. Kandidatprogram musiker, jazz, KKJZ 180 hp. Bachelor Programme in Jazz, KKJZ Page 22 of 39 Kurser termin 3 och 4, gällande Kandidatprogram musiker, jazz, KKJZ 180 hp Bachelor Programme in Jazz, KKJZ 180 credits BG1009 BG1011 BG1012 BG1013 BG1014 Huvudinstrument 2, kandidat, jazz,

Läs mer

LIVSÅSKÅDNINGSKUNSKAP

LIVSÅSKÅDNINGSKUNSKAP LIVSÅSKÅDNINGSKUNSKAP Läroämnets uppdrag Det centrala uppdraget för undervisningen i livsåskådningskunskap är att främja elevernas förmåga att hitta ett gott liv. I livsåskådningskunskapen förstås människorna

Läs mer

ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Musik

ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Musik ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Musik Övergripande Mål: spela och sjunga i olika musikaliska former och genrer, skapa musik samt gestalta och kommunicera egna musikaliska tankar och idéer, och analysera

Läs mer

Del ur Lgr 11: kursplan i musik i grundskolan

Del ur Lgr 11: kursplan i musik i grundskolan Del ur Lgr 11: kursplan i musik i grundskolan 3.8 Musik Musik finns i alla kulturer och berör människor såväl kroppsligt som tanke- och känslomässigt. Musik som estetisk uttrycksform används i en mängd

Läs mer

RÖDA TRÅDEN MUSIK ÅK 1 ÅK

RÖDA TRÅDEN MUSIK ÅK 1 ÅK RÖDA TRÅDEN MUSIK ÅK 1 ÅK 5 ÅK 1 Musicerande och musikskapande ÅK 2 Sång i olika former, unison sång, kanon och växelsång Spel i olika former, ensemblespel Imitation och improvisation med rörelser, rytmer

Läs mer

använda ämnesspecifika ord, begrepp och symboler.

använda ämnesspecifika ord, begrepp och symboler. MUSIK Musik finns i alla kulturer och berör människor såväl tanke- som känslomässigt. Musik som estetisk uttrycksform används i en mängd sammanhang, har olika funktioner och betyder olika saker för var

Läs mer

Läroämnets uppdrag Mål för lärmiljöer och arbetssätt i musik i årskurs 1 2 Handledning, differentiering och stöd i musik i årskurs 1 2

Läroämnets uppdrag Mål för lärmiljöer och arbetssätt i musik i årskurs 1 2 Handledning, differentiering och stöd i musik i årskurs 1 2 ALLMÄN BESKRIVNING AV LÄROÄMNET MUSIK I ÅRSKURS 2 Läroämnets uppdrag Musikundervisningens uppdrag är att skapa förutsättningar för mångsidig musikalisk aktivitet och ett aktivt kulturellt deltagande. Undervisningen

Läs mer

Musicerande och musikskapande

Musicerande och musikskapande Musik åk 4-6 - Centralt innehåll Sång, melodispel och ackompanjemang Gehörsmusicerande Imitation och improvisation Musikskapande Musikframföranden Musicerande och musikskapande Musikens verktyg Musik åk

Läs mer

Centralt innehåll år 4-6 Kunskapskrav E:

Centralt innehåll år 4-6 Kunskapskrav E: SE NEDAN! Musik Ämnets syfte 1-9: spela och sjunga i olika musikaliska former och genrer, skapa musik samt gestalta och kommunicera egna musikaliska tankar och idéer, och analysera och samtala om musikens

Läs mer

Företagets slogan eller motto MUSIK

Företagets slogan eller motto MUSIK Företagets slogan eller motto MUSIK GITARREN HUVUD STÄMSKRUVAR HALS KROPP BAND 1 E 2 A STRÄNGARNAS TONNAMN STALL 3 D 4 G 5 B 6 E ÖPPNA ACKORD PIANO/KEYBOARD Tonernas namn kommer från alfabetets a b c d

Läs mer

Samarbetsförmåga och ansvarstagande för arbete i grupp är viktigt i musiken. Därför ska eleverna ges möjlighet att musicera tillsammans med andra.

Samarbetsförmåga och ansvarstagande för arbete i grupp är viktigt i musiken. Därför ska eleverna ges möjlighet att musicera tillsammans med andra. Ämne - Musik Musik finns i alla kulturer och den berör oss såväl kroppsligt som tankemässigt och känslomässigt. Musik är en estetisk uttrycksform som används i en mängd sammanhang, som har olika funktioner

Läs mer

RÖDA TRÅDEN MUSIK ÅK 1 ÅK

RÖDA TRÅDEN MUSIK ÅK 1 ÅK RÖDA TRÅDEN MUSIK ÅK 1 ÅK 5 ÅK 1 Musicerande och musikskapande ÅK 2 Sång i olika former, unison sång, kanon och växelsång Spel i olika former, ensemblespel Imitation och improvisation med rörelser, rytmer

Läs mer

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för konstnärlig kandidat musiker vid Karlstad universitet

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för konstnärlig kandidat musiker vid Karlstad universitet Karlstads universitet 651 88 Karlstad Analys, främjande och tillträdesfrågor Frida Lundberg 010-4700637 BESLUT 2016-01-29 Reg. Nr. 411-26226-15 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR GYMNASIEDIPLOMET I MEDIEKUNSKAP

ANVISNINGAR FÖR GYMNASIEDIPLOMET I MEDIEKUNSKAP ANVISNINGAR FÖR GYMNASIEDIPLOMET I MEDIEKUNSKAP för studerande som inlett sina gymnasiestudier efter 31.7.2016 Föreskrifter och anvisningar 2017:5b Utbildningsstyrelsen Föreskrifter och anvisningar 2017:5b

Läs mer

RÖDA TRÅDEN MUSIK ÅK 1 ÅK

RÖDA TRÅDEN MUSIK ÅK 1 ÅK RÖDA TRÅDEN MUSIK ÅK 1 ÅK 5 ÅK 1 Musicerande och musikskapande ÅK 2 Sång i olika former, unison sång, kanon och växelsång Spel i olika former, ensemblespel Imitation och improvisation med rörelser, rytmer

Läs mer

Kursplan för musik i grundskolan

Kursplan för musik i grundskolan Kursplan för musik i grundskolan Denna kursplan innefattar årskurserna F-1 t o m 6.I årskurs 3 en del av året har eleverna efter enskilt politiskt beslut orkesterklass (se separat kursplan). Musikundervisningen

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR GYMNASIEDIPLOMET I MUSIK. för studerande som inlett sina gymnasiestudier efter Föreskrifter och anvisningar 2017:6b

ANVISNINGAR FÖR GYMNASIEDIPLOMET I MUSIK. för studerande som inlett sina gymnasiestudier efter Föreskrifter och anvisningar 2017:6b ANVISNINGAR FÖR GYMNASIEDIPLOMET I MUSIK för studerande som inlett sina gymnasiestudier efter 31.7.2016 Föreskrifter och anvisningar 2017:6b Utbildningsstyrelsen Föreskrifter och anvisningar 2017:6b ISBN

Läs mer

Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011. Lgr 11 kursplan musik

Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011. Lgr 11 kursplan musik Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011 Lgr 11 kursplan musik Förmågor: - spela och sjunga i olika musikaliska former och genrer, - skapa musik samt gestalta och kommunicera egna

Läs mer

Anmälningskod KMH Masterprogram i dirigering - orkester

Anmälningskod KMH Masterprogram i dirigering - orkester Behörighetskrav och provbeskrivningar för: Anmälningskod KMH-33000 Masterprogram i dirigering - orkester Grundläggande behörighet (avanc. nivå) Utdrag ur Högskoleförordningen [1993:100] 7 kap. Gr2: 28

Läs mer

Engelska A2 årskurs 7-9

Engelska A2 årskurs 7-9 Engelska A2 årskurs 7-9 Läroämnets uppdrag Språk är en förutsättning för lärande och tänkande. Språket är närvarande i all verksamhet i skolan och alla lärare är språklärare. Språkstudierna främjar utvecklingen

Läs mer

STÖDMATERIAL Kunskaper som understiger vitsordet åtta

STÖDMATERIAL Kunskaper som understiger vitsordet åtta 1 SVENSKA OCH LITTERATUR Stödmaterial till bedömningskriterierna för vitsordet 8 i slutbedömningen i svenska och litteratur Mål för undervisningen Innehåll Föremål för bedömningen i läroämnet Att kommunicera

Läs mer

LIVSÅSKÅDNINGSKUNSKAP ÅRSKURS 3-6

LIVSÅSKÅDNINGSKUNSKAP ÅRSKURS 3-6 LIVSÅSKÅDNINGSKUNSKAP ÅRSKURS 3-6 Läroämnets uppdrag Uppdraget för undervisningen i livsåskådningskunskap är att främja elevernas förmåga att sträva efter det goda livet. I livsåskådningskunskapen ses

Läs mer

GYMNASIEDIPLOMET I TEATERKONST 2015 2016

GYMNASIEDIPLOMET I TEATERKONST 2015 2016 Etunimi Sukunimi JULKAISUN OTSIKKO TULEE TÄHÄN Tässä on julkaisun otsikon mahdollinen alaotsikko tasaus vasemmalle GYMNASIEDIPLOMET I TEATERKONST 2015 2016 Föreskrifter och anvisningar 2015:24 Utbildningsstyrelsen

Läs mer

Anmälningskod KMH-72200

Anmälningskod KMH-72200 Antagningsomgång 201602 Grundläggande behörighet, grundnivå Grundläggande behörighet till utbildning som påbörjas på grundnivå och vänder sig till nybörjare har den som 1. fått slutbetyg från ett fullständigt

Läs mer

DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET FINSKA, A-LÄROKURS. Annika Lassus, alassus@abo.fi Vasa övningsskola

DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET FINSKA, A-LÄROKURS. Annika Lassus, alassus@abo.fi Vasa övningsskola DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET FINSKA, A-LÄROKURS Annika Lassus, alassus@abo.fi Vasa övningsskola Läroämnets uppdrag Språk är en förutsättning för lärande och tänkande. Språket är närvarande i all verksamhet

Läs mer

Läroplan för grundundervisning i bildkonst

Läroplan för grundundervisning i bildkonst Läroplan för grundundervisning i bildkonst Grundläggande konstundervisning i Korsholm grundar sig på lagen om grundläggande konstundervisning (633/1998) och förordningen om grundläggande konstundervisning

Läs mer

ALLMÄN BESKRIVNING AV LÄROÄMNET MUSIK I ÅRSKURSERNA 7-9

ALLMÄN BESKRIVNING AV LÄROÄMNET MUSIK I ÅRSKURSERNA 7-9 ALLMÄN BESKRIVNING AV LÄROÄMNET MUSIK I ÅRSKURSERNA 7-9 Läroämnets uppdrag Musikundervisningens uppdrag är att skapa förutsättningar för mångsidig musikalisk aktivitet och ett aktivt kulturellt deltagande.

Läs mer

Musik Sång och musicerande

Musik Sång och musicerande Sång och musicerande utvecklar kunskaper på instrument och i sång som en grund för musicerande enskilt och i grupp och för fortsatt självständig vidareutveckling i musik, utvecklar tillit till den egna

Läs mer

Kursplan. 685 80 Torsby kulturskolan@edu.torsby.se Fax.0560-162 84

Kursplan. 685 80 Torsby kulturskolan@edu.torsby.se Fax.0560-162 84 Kursplan Denna kursplan är en redogörelse av innehållet i den undervisning som erbjuds vid Torsby Kulturskola. Kursplanen ska ses som ett komplement till gällande verksamhetsplan. Instrumentallektioner.

Läs mer

! " ## $ % & ' () * +, ' - )

!  ## $ % & ' () * +, ' - ) ! "##$%&' ()* +,'- ) Examenskonsert 5 juni 2013 Stora Salen, Kungl. Musikhögskolan Bård Eriksson, kontrabas Program Johann Sebastian Bach (1685-1750) Svit nr 2 för solo cello Sats 5 Kontrabas: Bård Eriksson

Läs mer

BILAGA 3 MÅL, INNEHÅLL OCH BEDÖMNINGEN AV ELEVENS LÄRANDE I UNDERVISNING I ELEVENS EGET MODERSMÅL SOM KOMPLETTERAR DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN

BILAGA 3 MÅL, INNEHÅLL OCH BEDÖMNINGEN AV ELEVENS LÄRANDE I UNDERVISNING I ELEVENS EGET MODERSMÅL SOM KOMPLETTERAR DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN BILAGA 3 MÅL, INNEHÅLL OCH BEDÖMNINGEN AV ELEVENS LÄRANDE I UNDERVISNING I ELEVENS EGET MODERSMÅL SOM KOMPLETTERAR DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN Undervisningens uppdrag Enligt Finlands grundlag har alla

Läs mer

Musikkonservatoriet Falun Högskoleförberedande utbildning i Musik 80 veckor, heltid. Utbildningsnummer KK0091 Kursomgång 1-4, år 2015-2020

Musikkonservatoriet Falun Högskoleförberedande utbildning i Musik 80 veckor, heltid. Utbildningsnummer KK0091 Kursomgång 1-4, år 2015-2020 Musikkonservatoriet Falun Högskoleförberedande utbildning i Musik 80 veckor, heltid. Utbildningsnummer KK0091 Kursomgång 1-4, år 2015-2020 Tim- och kursplan Timplan Fast del (lärarledd undervisning) åk

Läs mer

Kurser termin 1 och 2, gällande. Kandidatprogram musiker, jazz, KKJZ 180 hp. Bachelor Programme in Jazz, KKJZ

Kurser termin 1 och 2, gällande. Kandidatprogram musiker, jazz, KKJZ 180 hp. Bachelor Programme in Jazz, KKJZ Page 8 of 39 Kurser termin 1 och 2, gällande Kandidatprogram musiker, jazz, KKJZ 180 hp Bachelor Programme in Jazz, KKJZ 180 credits BG1002 BG1003 BG1004 BG1005 BG1006 BG1007 BG1008 Huvudinstrument 1,

Läs mer

RELIGION. Läroämnets uppdrag

RELIGION. Läroämnets uppdrag RELIGION Läroämnets uppdrag Religionsundervisningens uppdrag är att ge eleven en bred allmänbildning i religion och livsåskådning. Undervisningen ska göra eleven förtrogen med den religion som studeras

Läs mer

A-Finska åk 7-9 Läroämnets uppdrag

A-Finska åk 7-9 Läroämnets uppdrag A-Finska åk 7-9 Läroämnets uppdrag Språk är en förutsättning för lärande och tänkande. Språket är närvarande i all verksamhet i skolan och alla lärare är språklärare. Språkstudierna främjar utvecklingen

Läs mer

A-Finska åk 7-9. Läroämnets uppdrag

A-Finska åk 7-9. Läroämnets uppdrag A-Finska åk 7-9 Läroämnets uppdrag Språk är en förutsättning för lärande och tänkande. Språket är närvarande i all verksamhet i skolan och alla lärare är språklärare. Språkstudierna främjar utvecklingen

Läs mer

KYRKSLÄTTS MUSIKINSTITUT. Grundundervisning

KYRKSLÄTTS MUSIKINSTITUT. Grundundervisning 1 KYRKSLÄTTS MUSIKINSTITUT Kyrkslätts musikinstitut är en tvåspråkig kommunal musikläroanstalt som ger undervisning till barn och unga i Kyrkslätt och Sjundeå. Musikinstitutet ordnar undervisning enligt

Läs mer

Musikkonservatoriet Falun Högskoleförberedande utbildning i Musik 80 veckor, heltid. Utbildningsnummer KK0091 Kursomgång 1-4, år 2015-2020

Musikkonservatoriet Falun Högskoleförberedande utbildning i Musik 80 veckor, heltid. Utbildningsnummer KK0091 Kursomgång 1-4, år 2015-2020 Musikkonservatoriet Falun Högskoleförberedande utbildning i Musik 80 veckor, heltid. Utbildningsnummer KK0091 Kursomgång 1-4, år 2015-2020 Tim- och kursplan Timplan Fast del, lärarledda timmar åk 1 åk

Läs mer

Musik. Ämnets syfte och roll i utbildningen

Musik. Ämnets syfte och roll i utbildningen Musik Ämnets syfte och roll i utbildningen Musiken är djupt förankrad i människan och genomsyrar i rika och varierande former alla kulturer. Musik förenar och engagerar tanke och känsla på ett direkt och

Läs mer

Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av år 5 enligt nationella kursplanen

Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av år 5 enligt nationella kursplanen Engelska Mål att sträva mot enligt nationella kursplanen Skolan skall i sin undervisning i engelska sträva efter att eleven utvecklar sin förmåga att använda engelska för att kommunicera i tal och skrift,

Läs mer

Grundläggande behörighet, grundnivå

Grundläggande behörighet, grundnivå Grundläggande behörighet, grundnivå Grundläggande behörighet till utbildning som påbörjas på grundnivå och vänder sig till nybörjare har den som 1. fått slutbetyg från ett fullständigt nationellt eller

Läs mer

FÖRESKRIFT 41/011/2002 FÖRDJUPAD LÄROKURS I MUSIK I GRUNDERNA FÖR LÄROPLANEN FÖR DEN GRUNDLÄGGANDE KONSTUNDERVISNINGEN 2002

FÖRESKRIFT 41/011/2002 FÖRDJUPAD LÄROKURS I MUSIK I GRUNDERNA FÖR LÄROPLANEN FÖR DEN GRUNDLÄGGANDE KONSTUNDERVISNINGEN 2002 FÖRESKRIFT 41/011/2002 FÖRDJUPAD LÄROKURS I MUSIK I GRUNDERNA FÖR LÄROPLANEN FÖR DEN GRUNDLÄGGANDE KONSTUNDERVISNINGEN 2002 Utbildningsstyrelsen 2003 Utbildningsstyrelsen Ombrytning Pirjo Nylund ISBN 952

Läs mer

SAMHÄLLSLÄRA. Läroämnets uppdrag

SAMHÄLLSLÄRA. Läroämnets uppdrag SAMHÄLLSLÄRA Läroämnets uppdrag Syftet med undervisningen i samhällslära är att stödja elevens tillväxt till en aktiv, ansvarsfull och företagsam person. Elevens vägleds att agera enligt demokratins värden

Läs mer

Specialsakkunnig Bodil Regårdh

Specialsakkunnig Bodil Regårdh PROTOKOLL Nummer Sammanträdesdatum 18 25.9.2018 Protokoll fört vid enskild föredragning Utbildnings- och kulturavdelningen Utbildningsbyrån, U2 Beslutande Föredragande Justerat Minister Tony Asumaa Specialsakkunnig

Läs mer

Godkända antagningsprov + områdesbehörighet A 6c eller 6c (HSVFS 2011:10).

Godkända antagningsprov + områdesbehörighet A 6c eller 6c (HSVFS 2011:10). Grundläggande behörighet, grundnivå Grundläggande behörighet till utbildning som påbörjas på grundnivå och vänder sig till nybörjare har den som 1. fått slutbetyg från ett fullständigt nationellt eller

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR GYMNASIEDIPLOMET I TEATERKONST

ANVISNINGAR FÖR GYMNASIEDIPLOMET I TEATERKONST ANVISNINGAR FÖR GYMNASIEDIPLOMET I TEATERKONST för studerande som inlett sina gymnasiestudier efter 31.7.2016 Föreskrifter och anvisningar 2017:8b Utbildningsstyrelsen Föreskrifter och anvisningar 2017:8b

Läs mer

Kirkkonummen musiikkiopisto - Kyrkslätts musikinstitut LÄROPLAN

Kirkkonummen musiikkiopisto - Kyrkslätts musikinstitut LÄROPLAN Kirkkonummen musiikkiopisto - Kyrkslätts musikinstitut LÄROPLAN 2004/2009 Kirkkonummen musiikkiopisto - Kyrkslätts musikinstitut Kyrkslätts musikinstitut grundades 1972, kommunaliserades 1.1.1989 och beviljades

Läs mer

VT11 PLANERING I MUSIK 8A, 8C och 8E

VT11 PLANERING I MUSIK 8A, 8C och 8E VT11 PLANERING I MUSIK 8A, 8C och 8E Årskurs År 8 Tidsperiod v 2-5 Rytm/Trummor/Noter Afrikansk/Världsmusik v. 5 UPPSPEL Afrikansk musik v. 6-8 Harmonilära/Ackord Teori i praktiken v.9 SPORTLOV v. 10-11

Läs mer

Universitets- och högskolerådets beslut

Universitets- och högskolerådets beslut Lunds universitet Box 117 221 00 Lund Analys, främjande och tillträdesfrågor Leif Strandberg 010-4700323 BESLUT 2016-05-12 Reg. Nr. 411-00016-16 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan

Läs mer

BILDKONST. Läroämnets uppdrag

BILDKONST. Läroämnets uppdrag 1 BILDKONST Läroämnets uppdrag Undervisningen i bildkonst har som uppdrag att handleda eleven till att genom konsten utforska och uttrycka en verklighet av kulturell mångfald. Elevens identiteter byggs

Läs mer

SIBELIUS- AKADEMIN URVALSGUIDE BILDNINGEN

SIBELIUS- AKADEMIN URVALSGUIDE BILDNINGEN SIBELIUS- AKADEMIN KONSTUNI- VERSITETET URVALSGUIDE 2016 UNGDOMSUT- BILDNINGEN INNEHÅLL 1. ALLMÄNT...1 2. BEHÖRIGHET FÖR STUDIER...1 3. ANSÖKNING...1 4. URVALSPROVEN...1 5. TILLKÄNNAGIVANDE AV RESULTATEN...2

Läs mer

KKYM02, Musikalisk grundkurs 2, 15,0 högskolepoäng Basic Course 2, 15.0 higher education credits

KKYM02, Musikalisk grundkurs 2, 15,0 högskolepoäng Basic Course 2, 15.0 higher education credits KONSTNÄRLIGA FAKULTETSNÄMNDEN KKYM02, Musikalisk grundkurs 2, 15,0 högskolepoäng Basic Course 2, 15.0 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen är fastställd av Konstnärliga

Läs mer

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för Gehörbaserat lärande vid Luleå tekniska universitet

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för Gehörbaserat lärande vid Luleå tekniska universitet Luleå tekniska universitet 971 87 LULEÅ Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Erica Finnerman 08-563 086 48 erica.finnerman@hsv.se

Läs mer

HUSLIG EKONOMI. Läroämnets uppdrag

HUSLIG EKONOMI. Läroämnets uppdrag HUSLIG EKONOMI Läroämnets uppdrag Läroämnet huslig ekonomi har som uppdrag att stödja elevens tillväxt och utveckling till en konsument som tar hand om de grundläggande förutsättningarna för att underhålla

Läs mer

Om du går in på Wikipedia kan du se några av tavlorna och lyssna på dem.

Om du går in på Wikipedia kan du se några av tavlorna och lyssna på dem. HUR LÅTER BILDEN? WIKIPEDIA: Tavlor på en utställning är en berömd pianosvit av den ryske tonsättaren Modest Mussorgsky. Verket skrevs 1874 som en pianosvit i tio delar och utgör en "musikalisk illustration"

Läs mer

Swedish ONL attainment descriptors

Swedish ONL attainment descriptors Schola Europaea Office of the Secretary-General Pedagogical Development Unit Ref.: 2016-09-D-19-sv-3 Orig.: EN Swedish ONL attainment descriptors APPROVED BY THE JOINT TEACHING COMMITTEE AT ITS MEETING

Läs mer

FINSKA SOM ANDRA INHEMSKA SPRÅK, A-LÄROKURS I ÅRSKURS 2-6. Läroämnets uppdrag

FINSKA SOM ANDRA INHEMSKA SPRÅK, A-LÄROKURS I ÅRSKURS 2-6. Läroämnets uppdrag FINSKA SOM ANDRA INHEMSKA SPRÅK, A-LÄROKURS I ÅRSKURS 2-6 Läroämnets uppdrag Språk är en förutsättning för lärande och tänkande. Språket är närvarande i all verksamhet i skolan och alla lärare är språklärare.

Läs mer

GRUNDERNA FÖR BEDÖMNINGEN AV DE STUDERANDE VID UTBILDNING SOM FÖRBEREDER INVANDRARE FÖR GRUNDLÄGGANDE YRKESUTBILDNING

GRUNDERNA FÖR BEDÖMNINGEN AV DE STUDERANDE VID UTBILDNING SOM FÖRBEREDER INVANDRARE FÖR GRUNDLÄGGANDE YRKESUTBILDNING DNr 6/011/2000 FÖRESKRIFT Iakttas som förpliktande DATUM 21.1.2000 Giltighetstid från 21.1.2000 tills vidare L 630/98 25 2 mom F 811/98, ändring 10, 4 mom., F 1139/99 Tillägg till föreskriften 9/011/99,

Läs mer

LOKAL KURSPLAN I MUSIK ANNERSTASKOLAN 2010 MUSIK. Årskurs 4

LOKAL KURSPLAN I MUSIK ANNERSTASKOLAN 2010 MUSIK. Årskurs 4 LOKAL KURSPLAN I MUSIK ANNERSTASKOLAN 2010 Utarbetad av: MUSIK LPO uppnående mål Såhär står det i den nationella kursplanen för år fem respektive år nio. Eleven skall (efter år 5 resp år 9): kunna delta

Läs mer

HISTORIA. Läroämnets uppdrag

HISTORIA. Läroämnets uppdrag 1 HISTORIA Läroämnets uppdrag Historieundervisningens uppdrag är att utveckla elevens historiemedvetande och kulturkunskap samt hjälpa eleven tillägna sig principerna för ett ansvarsfullt medborgarskap.

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR GYMNASIEDIPLOMET I DANS. för studerande som inlett sina gymnasiestudier efter Föreskrifter och anvisningar 2017:7b

ANVISNINGAR FÖR GYMNASIEDIPLOMET I DANS. för studerande som inlett sina gymnasiestudier efter Föreskrifter och anvisningar 2017:7b ANVISNINGAR FÖR GYMNASIEDIPLOMET I DANS för studerande som inlett sina gymnasiestudier efter 31.7.2016 Föreskrifter och anvisningar 2017:7b Utbildningsstyrelsen Föreskrifter och anvisningar 2017:7b ISBN

Läs mer

DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET FINSKA, A-LÄROKURS. Annika Lassus Vasa övningsskola

DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET FINSKA, A-LÄROKURS. Annika Lassus Vasa övningsskola DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET FINSKA, A-LÄROKURS Annika Lassus Vasa övningsskola alassus@abo.fi Läroämnets uppdrag Språk är en förutsättning för lärande och tänkande. Språkstudierna ger underlag för att forma

Läs mer

Gymnasiediplomet i teaterkonst innehåll

Gymnasiediplomet i teaterkonst innehåll Gymnasiediplomet Teaterkonst 2007-2008 Gymnasiediplomet i teaterkonst innehåll Anvisningar till läraren 3 Syftet med gymnasiediplomet 3 Hur diplomet avläggs, bedöms och betygsätts 3 Rätt att avlägga diplom

Läs mer