1. Utsnittet nära, långt ifrån, vad ska vara med i bilden.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1. Utsnittet nära, långt ifrån, vad ska vara med i bilden."

Transkript

1 Bildkomposition Precis som man kan komponera musik kan man också komponera bilder. Det är något man kan göra både omedvetet och medvetet. Att ha kompositionen i bakhuvet när man skapar bilder gör att man på ett medvetet sätt påverkar vad bilden kommunicerar. Bildkomposition kan man träna genom att helt enkelt titta på bilder, inte bara fotografier utan bilder överhuvudtaget Det finns många sätt att komponera bilder på som att fotografera, måla och teckna. Man har mera frihet när man målar och tecknar, datorn är ett bra hjälpmedel när man ska komponera bilder. Ordet komponera kommer för övrigt från latinets componere, vilket betyder, sätta samman. Intressant är att vi faktiskt läser en bild på samma sätt som vi läser en text, dvs från vänster till höger. Hur kan man påverka? 1. Utsnittet nära, långt ifrån, vad ska vara med i bilden. 2. Kameravinkel - uppifrån, från sidan, nerifrån osv. Makt eller underlägsen. Grod- eller fågelperspektiv. 3. Sätta ihop olika bilder i datorn. Man kan göra mycket där vilket är både bra och dåligt. Man får kanske ibland för många möjligheter därför kan det vara bra att både ta hjälp av andra och att lita på sin egen intuition (känsla). En komposition kan vara full av spänning, rytm och rörelse. Den kan vara dynamisk (=åskådning som betonar förändring), så att den nästan spränger ramarna eller lugn och harmonisk (=stämma överns) och i fullständig vila. Det är viktigt att komma ihåg att harmoni inte alltid är det bästa ofta är en bild med disharmoni intressantare, men det beror på vad man vill med bilden. Att analysera andras bilder är ett sätt att öva sig i att göra bilder själv, man lär sig vad som är viktigt att tänka på. Man kan tänka på samma saker som ingår i en bildanalys när man själv skapar bilder. 1. Vad ska bildern innhålla? Vad ska man se på bilden? Människor Föremål Miljöer Situationer Bildens kontext (sammanhang). 2. Hur ska man komponera bilden? Förgund, mellanplan och bakgrund - Bildvinkel, Bildutsnitt (beskärning) Skärpa Blickriktning Ljus och skugga Färg Perspektiv osv. 3. Vad vill man att bilden ska kommunicera/berätta? Vad ska den handla om? Vad ska den associera till (få en att tänka på)? Hur människor sedan uppfattar bilden är personligt och beror på deras bakgrund, vad de har upplevt, vilken kultur det kommer från, älder, kön osv. Detta kan man inte göra så mycket åt men man kan tänka på målgruppen t.ex. om det är ungdomar från Simrishamn.

2 Bildformat Man tänker inte ofta på att man faktiskt bara genom att vrida på kameran har skapat ett helt nytt format. Och genom att beskära bilden till en kvadrat faktiskt fått ytterligare ett format att arbeta med. Rätt utnyttjat kan vi använda formaten till att förstärka den känsla i bilden som vi vill förmedla. Vila, tyngd och Aktiv monumental Värdighet, lugn och horisontell rörelse och vertikal rörelse harmoni Enkelhet Viktigt, proppa inte in för mycket information som konkurrerar om intresset i bilden, Ju enklare, desto starkare budskap. Less is more Rörelseriktningar Det är viktigt att motivet har plats att röra sig i bilden, då det annars kan uppfattas som föremålet är på väg ut ur bilden. Det kan ä andra sidan ibland uppfattas som ganska spännande... Linjer Horisontella linjer = vilande, stillsam Vertikala linjer = aktiv, kan tom var hotfull. Jämför med bildformat. Linjer som delar bilden mitt itu kan upplevas som störande då man kan få känslan att de båda halvorna konkurrerar om huvudintresset. Å andra sidan kan det upplevas som intressant om där finns någon slags förbindelse mellan dem... Diagonala linjer Stark riktningsverkan, kan både vara motsträvig eller följsam beroende på riktning. Triangel med basen i botten och obruten cirkel Stabilitet, monumental, bra balans, stadig. Triangel med spetsen i botten och bruten cirkel Ostadig, vinglig, oroande, avskuren, osymmetrisk, spännande eller hotande.

3 Gyllene snittet Gammalt proportionsförhållande. Den mest harmoniska kompositionen statisk, stilla, ingen rörelse med vackra proportioner. Bildas av talföljden 2,3,5,8,13 osv. Bildytan delas upp enligt denna formel och där linjerna korsar ligger det. Tredjedelsregeln Dela upp höjden och bredden på bilden i tredjedelar. Placera huvudmotivet i någon av skärningspunkterna. Ger stillsam harmonisk komposition. Perspektiv, djupverkan Verkligheten har tre dimensioner, bilden bara två. Diagonala linjer hjälper oss att skapa djup i bilden. Utnyttja centralperspektivet, att placera något i förgrunden, att utnyttja skuggor hjälper också till att ge djupkänsla.

4 Inramning Placera något i bildens ovankant. Tex lövverk i en naturbild. Att fotografera en människa i tex en dörröppning ger en naturlig inramning. Att mörka ner bilden i kanterna och hörnen med efterbelysning hjälper också till att rama in huvudmotivet. Kontrast och polarisation. Motsatsförhållande kan göra en bild mer intressant. tex Ung - gammal, ny - sliten, mörk - ljus, etc se föregående sida. Heliga tal och punkter 3,4 och 7 är heliga tal och vare sig det gäller ett gruppfoto eller ett stilleben är det enklare att få harmoni i bilden med detta antal komponenter. Ögat letar sig till punkten, den kan behärska hela ytan. Kan ge en oharmonisk bild, de två punkterna konkurrerar med varandra. Tre är ett heligt tal och skapar lugn, de konkurrerar inte med varandra. Många punkter försvinner i mängden de bildar en enhet som här en linje. 1. Inramningar Att inrama en bild gör vi oftast omedvetet. Det kan vara ett bra sätt att framhäva huvudmotivet i en bild, en enkel form av inramning kan vara att placera någon i en dörrpost. Ramar kan man använda för att skapa djup i en bild. Om man vill rama in ett ansikte kan man till exempel använda sig av en hatt eller att modellen ramar in ansiktet genom att lägga händer/armar på ett sådant sätt som gör att det bildar en ram runt ansiktet. I färgbilder ska man tänka på hur kontrasterna i färgerna påverkar stämningen i bilden. 2. Vinkel Vinklar, att placera kameran på olika sätt kan göra ett ganska vanligt motiv till något mycket mer spännande. Du kan ta en bild rakt uppifrån, en halvbild som utelämnar lite av motivet och gör det intressantare eller kanske underifrån eller rakt framifrån. Alla sätt är bra utom de dåliga, så det är bra att experimentera med kameran för att få fram olika vinklar som gör att betraktaren dras till det motivet i bilden som man vill ska fånga uppmärksamhet. Vinklar gör en bild mer spännande, kan ge betraktaren en tankeställare eller så kanske det indirekt berättar något om bilden.

5 3. Perspektiv Perspektiv ger en djupkänsla i bilden och ger ett tredimensionellt synintryck av den tvådimensionella bilden. En minskande skala kan vara att placera föremålen på olika avstånd från kameran vilket gör att föremålen närmast kameran ser större ut och de längst bort från kameran ser mindre ut. Likaså med överlappande former. Linjeperspektivet syns tydligast när man betraktar parallella linjer, som till exempel ett järnvägsspår. På längre avstånd ser det nästan ut som att det blir smalare yta mellan spåren och att de börjar löpa ihop. Gradvisa toner blir ljusare och blåaktigare ju längre bort de befinner sig, detta kallas luftperspektiv. Differentierat fokus innebär att skarpa och oskarpa föremål ligger på olika avstånd från kameran, att ge skärpa på ett av tio äpplen och placera det äpplet lite framför de andra gör att det äpplet hamnar i fokus och de andra nio blir lite suddiga och förekommer långt bakom det skarpa äpplet. 4. Horisontlinje Våglinjen eller horisontalen ger bilden en form av harmoni och ökar djupet i bilderna. Ögat söker sig fram linje efter linje i bilden, en bild med bara en våglinje kan göra att riktningen blir så stark att blicken far ut över bildkanten. Man kan stapla horisontlinjer ovanpå varandra genom att exempelvis ta en bild på flera båtar som ligger bredvid varandra och skapar ojämna vågräta linjer som gör att bilden blir levande. 5. Polarisation Att ta en bild på en lång och en kort person i en och samma bild, eller en mörk och en ljus skapar kontraster i bilden vilket kan göra den mer spännande och intressantare att titta på. Det kan skapa en tankeställare av något kanske inte riktigt hör ihop men att det ändå stämmer överens i bilden. Bilden blir livligare och inte lika tråkig. Övning Din uppgift är att på olika sätt använda de fem tekniker beskrivna på föregående sida och med hjälp av dem skildra ett tema. Det kan varar närhet, främlingskap, skateboard, kameran, fotografen, människans bästa vän, blommor, matälskare, ljus det finns många teman tag något ovan eller kom på något själv. I bilderna ska du också tänka på färgen i bilderna vad förmedlar de. Det ska bli fem bilder sammanlagt en i var teknik varken mer eller mindre. De ska fotograferas i RAW format och fixas i datorn i Camera RAW bilderna ska visa på en medvetenhet om vad du gör både när du fotograferar och när du redigerar bilderna i dator. Du ska sedan kunna berätta för mig och resten av gruppen hur du har tänkt med dina bilder.

Fokus. Mirjam HY, Hovåsskolan F- 9, Hovås www.lektion.se

Fokus. Mirjam HY, Hovåsskolan F- 9, Hovås www.lektion.se Fokus När man tar en bild är motivet i fokus, ofta är bakgrunden då suddig. Ibland tar det lite tid att få till ett bra fokus, ge inte upp, om du tar kort med mobilen; testa att backa lite och gå fram

Läs mer

Kraftfält i bilden: Utsnittet Motivet fångas, bilden ramas in i höjd och bredd, blickpunkt bestäms

Kraftfält i bilden: Utsnittet Motivet fångas, bilden ramas in i höjd och bredd, blickpunkt bestäms Kraftfält i bilden: Utsnittet Motivet fångas, bilden ramas in i höjd och bredd, blickpunkt bestäms Komposition Linje, rymd, ljus, volym och färg - komponeras till helhet Innehåll budskapet som beställare

Läs mer

Digitalfotografering för alla

Digitalfotografering för alla HARRY PERONIUS D Digitalfotografering för alla! Lär dig fotografera digitalt!! Bearbeta bilderna i datorn! Visa dina bilder som bildspel eller som papperskopior 2 Ett grundläggande tips är att i alla fotograferingssituationer

Läs mer

FOTOKURS ONLINE. Bli en bättre fotograf medan du plåtar 1.3-26.4 2014 ANNA FRANCK

FOTOKURS ONLINE. Bli en bättre fotograf medan du plåtar 1.3-26.4 2014 ANNA FRANCK FOTOKURS ONLINE Bli en bättre fotograf medan du plåtar 1.3-26.4 2014 ANNA FRANCK Kursprogrammet: 1. Introduktion - 1.3 2. Bländaren - 8.3 3. Slutaren - 15.3 4. Människan i fokus - 22.3 5. Svart-vitt -

Läs mer

Med blicken på bilden

Med blicken på bilden Med blicken på bilden om vad vi ser och varför Sammanställning av föredraget för Sveriges Konstföreningar Grafikens Hus, 29 maj 2010 Christel Copp Om bildskapande Människan har i alla tider sökt olika

Läs mer

grafisk design & layout regler

grafisk design & layout regler & layout regler Grafisk design eller grafisk formgivning är ett kreativt och konstnärligt språk, men till skillnad från en fri konstnär så får en grafisk designer i uppdrag att föra ut ett speciellt budskap.

Läs mer

Dramaturgi och berättartekniska verktyg

Dramaturgi och berättartekniska verktyg Dramaturgi och berättartekniska verktyg VAD ÄR DRAMATURGI hur man bygger upp en berättelse på ett ändamålsenligt sätt? om att upprätthålla publikens intresse i en berättelse spänning kontraster motstånd

Läs mer

Fotoklubbens månadsträff 22 maj

Fotoklubbens månadsträff 22 maj Fotoklubbens månadsträff 22 maj Dagens tema: Hus & bus Trix & tips: Arkitektur, hur kan man få bra bilder på byggnader När vi åkte med Robin till Frankrike Aktivitetsgruppen Jonas berättar vad som är på

Läs mer

Detta tema valde jag för att jag bor i en by, och runt en by är miljön väldigt vacker. Massa skog, bäckar, hyggen osv. Så jag ville visa upp det fina i naturen. Sen fick ju även våra älskade hundar följa

Läs mer

Komposition. Liggande eller stående format.

Komposition. Liggande eller stående format. Komposition Komposition i en bild är var du placerar bildens former. Forskare och psykologer anser att bildens komposition påverkar hur människor uppfatta bildspråket. Vissa kompositioner ger en positiv

Läs mer

Bildanalys. Några frågor: 1. Varför fotograferar vi? 2. Varför visar vi våra bilder för andra? Det handlar om allmänmänskliga behov...

Bildanalys. Några frågor: 1. Varför fotograferar vi? 2. Varför visar vi våra bilder för andra? Det handlar om allmänmänskliga behov... Bildanalys Några frågor: 1. Varför fotograferar vi? 2. Varför visar vi våra bilder för andra? Det handlar om allmänmänskliga behov... Fråga1 har många olika svar. Några är: Vi vill dokumentera livet, händelser

Läs mer

design & layout Distansskolan 1

design & layout Distansskolan 1 design & layout Distansskolan 1 Grundelementen Varje komposition är summan av dess grundelement. Om du tittar på en annons eller broschyr kommer du hitta både enkla och komplexa kompositioner. En del kompositioner

Läs mer

Helene Höglund Handbok i bildanalys och bildtolkningar för högstadiet

Helene Höglund Handbok i bildanalys och bildtolkningar för högstadiet Helene Höglund Handbok i bildanalys och bildtolkningar för högstadiet Innehåll 1 Vad är en bild? 2 Bildanalys 3 Bildtolkning 4 Bildens beståndsdelar 5 Bilduppbyggnad 6-11 Perspektiv 12-16 Utsnitt och bildbeskärning

Läs mer

Fredag kväll: Måla med ljus

Fredag kväll: Måla med ljus Fredag kväll: Måla med ljus Förberedelser Kolla inställningar på din kamera, kanske kan du lagra dina inställningar som en användarinställning, som enkelt nås med knapp eller vred. Exempel på inställningar:

Läs mer

En samling exempelfoton SB-900

En samling exempelfoton SB-900 En samling exempelfoton SB-900 Det här häftet ger en översikt över olika funktioner för blixtfotografering som finns tillgängliga vid användning av SB-900, samt beskriver med hjälp av exempelfoton olika

Läs mer

Kristian Pettersson Feb 2016

Kristian Pettersson Feb 2016 Foto Manual Kristian Pettersson Feb 2016 1. Inledning Det viktigaste om vi vill bli bra fotografer är att vi tycker att det är kul att ta bilder och att vi gör det ofta och mycket. Vi kommer i denna kurs

Läs mer

Fotografera mera! Carita Holmberg

Fotografera mera! Carita Holmberg Fotografera mera! Carita Holmberg Gyllene snittet - harmoni Gyllene snittet är ett sätt att dela in en sträcka eller en yta i harmoniska proportioner. Gyllene snittet: fi= φ = a/b = 1,618... En sträcka

Läs mer

Bildanalys åk 7. Skriv siffra och rubrik (fet stil) på den fråga du svara på. Svara så utförligt du kan. Använd Oribi writer om du behöver.

Bildanalys åk 7. Skriv siffra och rubrik (fet stil) på den fråga du svara på. Svara så utförligt du kan. Använd Oribi writer om du behöver. Bildanalys åk 7 Skriv siffra och rubrik (fet stil) på den fråga du svara på. Svara så utförligt du kan. Använd Oribi writer om du behöver. 1. BESKRIVNING Beskriv så utförligt som möjligt vad du ser på

Läs mer

Bättre Bilder 1 Träff 4 Blixt Skärpedjup Medveten oskärpa Ljus och Bildkomposition. Bildgruppen PRISMA

Bättre Bilder 1 Träff 4 Blixt Skärpedjup Medveten oskärpa Ljus och Bildkomposition. Bildgruppen PRISMA Bättre Bilder 1 Träff 4 Blixt Skärpedjup Medveten oskärpa Ljus och Bildkomposition Bildgruppen PRISMA Reflektioner från hemuppgiften Spara som Datorn Titta på bilderna från hemuppgiften Repetition Rent

Läs mer

D E C E M B E R. H i F i F O R U M s F O T O T Ä V L I N G

D E C E M B E R. H i F i F O R U M s F O T O T Ä V L I N G 2 0 0 6 D E C E M B E R H i F i F O R U M s F O T O T Ä V L I N G DECEMBER 06 Jag har ingen aning vem som har fotograferat vilka bilder. Allt för att det inte ska finnas möjlighet för omedveten favorisering.

Läs mer

Lektion 3. Förberedelser Leta information. Filmning Filmsnitt. Instagram. Budskap. Målgrupp. Broschyr -vårdnadshavare/föräldrar Reklamfilmen

Lektion 3. Förberedelser Leta information. Filmning Filmsnitt. Instagram. Budskap. Målgrupp. Broschyr -vårdnadshavare/föräldrar Reklamfilmen Lektion 3 Förberedelser Leta information Budskap Målgrupp» Broschyren» Reklamfilmen» Broschyren» Reklamfilmen Filmning Filmsnitt Instagram Broschyr -vårdnadshavare/föräldrar Reklamfilmen Perspektiv Grodperspektiv

Läs mer

FILMA MED MOBILEN - RÖRLIG BILD RÖRLIG BILD

FILMA MED MOBILEN - RÖRLIG BILD RÖRLIG BILD FILMA MED MOBILEN - RÖRLIG BILD RÖRLIG BILD FILMA MED MOBILEN - RÖRLIG BILD ENGAGERA UTBILDA BERÄTTA FILMA MED MOBILEN - RÖRLIG BILD 2018 90% VIDEOKLIPP FILMA MED MOBILEN - RÖRLIG BILD DET FUNGERAR! FILMA

Läs mer

Objektiv. Skillnad i egenskaper mellan objektiv med olika brännvidder (småbild)

Objektiv. Skillnad i egenskaper mellan objektiv med olika brännvidder (småbild) Håll kameran rätt! För att minimera risken för skakningsoskärpa bör man alltid hålla kameran så stadigt som möjligt. Oftast håller man kameran som i mitten och till höger, med höger hand i kamerans grepp

Läs mer

BILDPOLICY. Equmeniakyrkan 2015

BILDPOLICY. Equmeniakyrkan 2015 BILDPOLICY Equmeniakyrkan 2015 BILDER ÄR KOMMUNIKATION Att uttrycka sig konsekvent i bild och text är betydelsefullt för vår kommunikation och identitet. Bilder kan visa människor, platser och upplevelser

Läs mer

kap 1. Fotografisk bildspråkspolicy inledning

kap 1. Fotografisk bildspråkspolicy inledning kap 1. Fotografisk bildspråkspolicy sid 1 inledning Svenska kyrkan är inte en geografiskt begränsad plats. Vår bildvärld måste därför omfatta mycket mer än verksamheten som pågår innanför kyrkobyggnadens

Läs mer

Målarkurs för hela dig! Komposition

Målarkurs för hela dig! Komposition Målarkurs för hela dig! Komposition Jan Vermeer van Delft, 1600-tal Komposition Eftersom jag har haft förmånen att arbeta med barn och bildskapande under flera år och på flera olika vis så har jag lagt

Läs mer

Ordlista 1B:1. modell. hel timme. halv timme. timvisare. Dessa ord ska du träna. Öva orden. När du bygger efter en ritning, får du en modell.

Ordlista 1B:1. modell. hel timme. halv timme. timvisare. Dessa ord ska du träna. Öva orden. När du bygger efter en ritning, får du en modell. Ordlista 1B:1 Öva orden Dessa ord ska du träna modell När du bygger efter en ritning, får du en modell. hel timme På en timme går timvisaren ett steg på klockan. halv timme På en halvtimme går minutvisaren

Läs mer

Fotoutmaning 1. STILLEBEN (Inomhus) Välkomna till Järbo Garns fotoutmaning med inriktning stickat och virkat - Maja här!

Fotoutmaning 1. STILLEBEN (Inomhus) Välkomna till Järbo Garns fotoutmaning med inriktning stickat och virkat - Maja här! Fotoutmaning 1 Välkomna till Järbo Garns fotoutmaning med inriktning stickat och virkat - Maja här! Under fyra veckor kommer jag att guida er igenom fyra olika utmaningar. Tanken är att dessa utmaningar

Läs mer

Bra: Skön känsla i bilden, bra dynamiskt omfång. Gillar att man ser detaljer i gräset nedanför kullen. Kan förbättras: Balansen i bilden.

Bra: Skön känsla i bilden, bra dynamiskt omfång. Gillar att man ser detaljer i gräset nedanför kullen. Kan förbättras: Balansen i bilden. 1 2 Bra: Skön känsla i bilden, bra dynamiskt omfång. Gillar att man ser detaljer i gräset nedanför kullen. Kan förbättras: Balansen i bilden. Trädet gör att bilden är väldigt tung åt vänster. Kanske beskära

Läs mer

Grundredigering i Photoshop Elements. Innehåll. Lennart Elg Grundredigering i Elements Version 2, uppdaterad 2012-09-14

Grundredigering i Photoshop Elements. Innehåll. Lennart Elg Grundredigering i Elements Version 2, uppdaterad 2012-09-14 Grundredigering i Photoshop Elements Denna artikel handlar om grundläggande fotoredigering i Elements: Att räta upp sneda horisonter och beskära bilden, och att justera exponering, färg och kontrast, så

Läs mer

Grundredigering i Photoshop Elements

Grundredigering i Photoshop Elements Grundredigering i Photoshop Elements Denna artikel handlar om grundläggande fotoredigering i Elements: Att räta upp sneda horisonter och beskära bilden, och att justera exponering, färg och kontrast, så

Läs mer

Ungdomsutställningen i Hörnefors 2011

Ungdomsutställningen i Hörnefors 2011 Ungdomsutställningen i Hörnefors 2011 Björkskog Fotograf: Josefin Ånger, Hörnefors FK. Björkstammar är något som alltid har fångat mig som betraktare, stammarna med sina svarta ojämna inslag, inget träd

Läs mer

Fotografera under vattnet. Likheter och olikheter

Fotografera under vattnet. Likheter och olikheter Fotografera under vattnet Likheter och olikheter Att dyka med kamera Visa hänsyn. Koraller mm är ömtåliga så bra avvägning är en förutsättning för att ta bilder under vatten. Lär dig kamerahuset på land,

Läs mer

Bild åk 7. Ämnets syfte: Centralt innehåll Detta kommer du att få undervisning i:

Bild åk 7. Ämnets syfte: Centralt innehåll Detta kommer du att få undervisning i: Bild åk 7 Ämnets syfte: Genom undervisningen i ämnet bild ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att: kommunicera med bilder för att uttrycka budskap, skapa bilder med digitala och hantverksmässiga

Läs mer

Fotovandring i Ho ga-kusten

Fotovandring i Ho ga-kusten Fotovandring i Ho ga-kusten Välkommen till en grundläggande kurs i naturfotografering. Lär dig mer om komposition och ljussättning av dina naturbilder i Höga Kustens fantastisk miljö. Fotovandring 2 Midnattsvadring,

Läs mer

Skarpt och rätt exponerat. Grundläggande inställningar för en digital systemkamera

Skarpt och rätt exponerat. Grundläggande inställningar för en digital systemkamera Skarpt och rätt exponerat Grundläggande inställningar för en digital systemkamera Skarpt och rätt exponerat Vad behöver jag kunna ställa in på min digitala kamera Autofocus Vem bestämmer vad som är huvudmotiv

Läs mer

Danderyds Fotoklubb 2014/2015 klubbmästerskapen 4 Domare: Sanna Sjöswärd sid 1 (7)

Danderyds Fotoklubb 2014/2015 klubbmästerskapen 4 Domare: Sanna Sjöswärd sid 1 (7) Domare: Sanna Sjöswärd sid 1 (7) 1 Curt Lindfors Den här bilden får mig att tänka på barndom. Det är en fin känsla i bilden med pojken och hunden. Att bilden är svartvit gör den renare och uttrycket kommer

Läs mer

Uppgift 1 Instruktioner

Uppgift 1 Instruktioner Uppgift 1 Instruktioner Du bör ha sett kursens första tre lektioner innan du gör denna inlämningsuppgift. Syftet med denna uppgift är att bildbehandla en egen fotograferad bild på valfritt sätt så att

Läs mer

bilder för användning

bilder för användning Grundläggande guide i efterbehandling av bilder för användning på webben Innehåll Innehåll...2 Inledning...3 Beskärning...4 Att beskära en kvadratisk bild...5 Att beskära med bibehållna proportioner...5

Läs mer

Välkomna till. Westerqwarn. den 17 augusti 2018

Välkomna till. Westerqwarn. den 17 augusti 2018 Välkomna till Westerqwarn den 17 augusti 2018 Kameror De vanligaste kamerorna i dag Mobil, 1 objektiv Kompaktkamera, 1 objektiv Systemkamera många olika objektiv Polaroidkamera, 1 objektiv Ett av världens

Läs mer

KAMERANS TEKNISKA DETALJER

KAMERANS TEKNISKA DETALJER KAMERANS TEKNISKA DETALJER Ljus & exponering Blinkningen Reglerar tiden slutaren är öppen. Styrs av ljustillgången & kontrolleras med hjälp av ljusmätaren. Pupillen Slutartid Bländare Reglerar mängden

Läs mer

2. 1 L ä n g d, o m k r e t s o c h a r e a

2. 1 L ä n g d, o m k r e t s o c h a r e a 2. 1 L ä n g d, o m k r e t s o c h a r e a Ett plan är en yta som inte är buktig och som är obegränsad åt alla håll. På ett plan kan man rita en linje som är rak (rät). En linje är obegränsad åt båda

Läs mer

Grupparbete Komposition Komposition av ett foto i några situationer

Grupparbete Komposition Komposition av ett foto i några situationer Grupparbete Komposition Komposition av ett foto i några situationer Uppgiften tränar din förmåga att komponera en bild i några typiska situationer där du med hjälp av kurskamrater kan utbyta synpunkter

Läs mer

Härlig ögonblicksbild pga att alla 3 blundar och njuter. Bilden får ett djup pga linjerna (räcket och landtungan).

Härlig ögonblicksbild pga att alla 3 blundar och njuter. Bilden får ett djup pga linjerna (räcket och landtungan). Jag heter Sara Wennerqvist och bor i Gästrikland, Sandvikens kommun. Ända sedan barnsben har naturen varit en stor del av mitt liv. Fiske, svampplockning och älgspaning lade grunden. Som 15-åring bestämde

Läs mer

10 poäng Den valda längden måste vara konsekvent på alla naglar i förhållande till nagelbädden. Förlängningen skall inte överstiga 50% av nagelbädden.

10 poäng Den valda längden måste vara konsekvent på alla naglar i förhållande till nagelbädden. Förlängningen skall inte överstiga 50% av nagelbädden. BESKRIVNING AV BEDÖMNING AV GESÄLLPROV TILL NAGELTERAPEUT Bedömningsbeskrivning 1. Form Den valda formen måste vara konsekvent på alla naglar. Den valda formen måste vara tekniskt korrekt. Poäng dras av

Läs mer

Anvisningar för ansiktsfoton som skickas in elektroniskt

Anvisningar för ansiktsfoton som skickas in elektroniskt sidan 1(8) Anvisningar för ansiktsfoton som skickas in elektroniskt Polisens anvisningar för passfoton bygger i enlighet med EU-förordningen på internationella standarder. De allmänna egenskaperna hos

Läs mer

Anvisningar för passfoto

Anvisningar för passfoto sidan 1(7) Anvisningar för passfoto Polisens anvisningar för passfoton bygger i enlighet med EU-förordningen på internationella standarder. De allmänna egenskaperna hos pass och övriga resedokument fastställs

Läs mer

Ljus och färg - Lite teori

Ljus och färg - Lite teori Ljus och färg - Lite teori I samband med musik- och ljud-framträdanden pratar vi om akustik, dvs att ljudet färgas av det material som finns i rummet. En fantastisk flygel kan i en bra konsertlokal låta

Läs mer

Uppgift 4 Människor i miljö

Uppgift 4 Människor i miljö Uppgift 4 Människor i miljö Motiv Den miljö jag valt är Jogestorps handelsträdgård. Trädgården ligger i Vånga socken, Östergötland...långt in i skogen, minst 2 mil till närmaste tätort. Trädgården lever

Läs mer

Utförliga regler för TRAX

Utförliga regler för TRAX Utförliga regler för TRAX Innehållsförteckning Vad är TRAX? Sid 2 Grundregler för TRAX Sid 3 Vad är en tvingad yta? Sid 4 Vad är en vinnande ögla? Sid 6 Vad är en vinnande linje? Sid 7 Grundläggande strategiska

Läs mer

Kommunicera med bilder RIKTLINJER FÖR BILDKOMMUNIKATION INOM SÖDERTÄLJE KOMMUN 2014

Kommunicera med bilder RIKTLINJER FÖR BILDKOMMUNIKATION INOM SÖDERTÄLJE KOMMUN 2014 Kommunicera med bilder RIKTLINJER FÖR BILDKOMMUNIKATION INOM SÖDERTÄLJE KOMMUN 2014 Inledning Tillsammans med logotyp, färger, typografi och grafiskt element är det fotografiska bildmaneret en av de centrala

Läs mer

En samling exempelfoton SB-910

En samling exempelfoton SB-910 En samling exempelfoton SB-910 Den här broschyren introducerar flera olika blixttekniker för SB-910 och exempelfoton. 1 Sv Ta ett steg framåt in i kreativ ljussättning Avslöja dina motivs struktur och

Läs mer

Fotoskola - föreviga dina alster!

Fotoskola - föreviga dina alster! Fotoskola - föreviga dina alster! Visst är det härligt med det kreativa idéutbyte som numer sker på nätet! Via bloggar och sociala medier kan vi ta del av varandras handarbete som aldrig förr! Lite som

Läs mer

HDR den enkla vägen. Råkonverteraren Det första vi gör i råkonverteraren är att öppna våra tre bilder. av Kristoffer Ingemansson

HDR den enkla vägen. Råkonverteraren Det första vi gör i råkonverteraren är att öppna våra tre bilder. av Kristoffer Ingemansson HDR den enkla vägen av Kristoffer Ingemansson Att ta sina bilder Allting börjar ju så klart med att man letar upp ett motiv och tar sina bilder, men man bör även tänka på en del speciella saker när man

Läs mer

DEL 3. Könsnormer i bildspråket

DEL 3. Könsnormer i bildspråket DEL 3 Könsnormer i bildspråket Text: Elisabet Jonsved, Elin Jönsson och Statens medieråd Form: Intellecta Omslagsfoto: Johan Bävman Statens medieråd 2017 2 DEL 3 Praktisk bildanalys byt plats! I del 3

Läs mer

1. Kameran 2. Ljus 3. Motiv 4. Kommunikation 5. Att ta bra bilder 6. Studio

1. Kameran 2. Ljus 3. Motiv 4. Kommunikation 5. Att ta bra bilder 6. Studio Jonas foto guide är din guide till att bli bättre fotograf. Den går igenom grunderna i fotografi, hur kameran fungerar och annat bra att veta. Denna guide är inriktad främst för fotografering med digital

Läs mer

FÄRGLÄRA Portfolieuppgift i bild

FÄRGLÄRA Portfolieuppgift i bild FÄRGLÄRA Portfolieuppgift i bild Mål: Att lära sig vad färg är och vad som händer när jag blandar olika färger Att lära sig blanda färger Att veta vad en färgcirkel och komplementfärger är Att kunna skilja

Läs mer

Randboken. - din kompletta guide för ränder i hemmet.

Randboken. - din kompletta guide för ränder i hemmet. Randboken - din kompletta guide för ränder i hemmet www.durosweden.se Vilken rand passar dig? Svårt att veta hur du snabbt och enkelt kan förändra ditt hem? Svaret är enkelt, med ränder! Horisontella,

Läs mer

kapitel elva EN LJUSKÄLLA, DRAMATISK FRAMTONING Dramatiskt sidoljus

kapitel elva EN LJUSKÄLLA, DRAMATISK FRAMTONING Dramatiskt sidoljus kapitel elva EN LJUSKÄLLA, DRAMATISK FRAMTONING 175 LJUSSÄTTNING 176 Kapitel elva Ljussätt. Plåta. Retuscha. UTRUSTNING Övre blixt: 500-wattsblixt med en softbox på 100 x 100 cm. Inställning för övre blixt:

Läs mer

Bild- och videoteknik. Adi & Mak Omanovic Föreläsning 2 - Inspelning

Bild- och videoteknik. Adi & Mak Omanovic Föreläsning 2 - Inspelning Bild- och videoteknik Adi & Mak Omanovic Föreläsning 2 - Inspelning Inspelning Kamerateknik Bildlösningar, utsnitt, kameravinklar, 180 regeln, känning, oskärpa (tele) närbilder Ljussättning Exponering,

Läs mer

HAIR SWEDEN. Skol SM Hår & Makeup Stylist

HAIR SWEDEN. Skol SM Hår & Makeup Stylist HAIR SWEDEN Skol SM Hår & Makeup Stylist SKOL SM October 11, 2014 Skoltävling 2014/15 Reviderad 14-10-14 Regler Hår & Makeupstylist 1. Årskurs 1 Långhårsuppsättning-Long hair up 65 min 2. Årskurs 2 Skönhetsmakeup

Läs mer

Fotoparaden 2015: tema Barn i naturen

Fotoparaden 2015: tema Barn i naturen Fotoklubben inom Grankulla svenka pensionärer Fotoparaden 2015: tema Barn i naturen Presentation av bilderna och bedömning 14.4.2015 i Villa Junghans Ghita Thomé från Amatörfotografklubben i Helsingfors

Läs mer

Arkitektur. en utgångspunkt för projicering av rummet ned på planet

Arkitektur. en utgångspunkt för projicering av rummet ned på planet Lasse Berglund Arkitektur en utgångspunkt för projicering av rummet ned på planet I artikeln ges exempel på hur man med hjälp av den 500-åriga perspektivlärans relativt enkla principer kan skapa trovärdiga

Läs mer

Så här använder du de enklaste funktionerna i programmet: Starta programmet. Programmet startas från ikonen på skrivbordet.

Så här använder du de enklaste funktionerna i programmet: Starta programmet. Programmet startas från ikonen på skrivbordet. PhotoFiltre 1 Innehåll Starta programmet... 3 Rotera bilden... 4 Beskära bilden... 4 Ljusa upp en bild... 5 Förminska bilden... 6 Skärpa i bilden... 7 Spara och komprimera bilden... 7 Ta bort röda ögon...

Läs mer

Training Business Professionals LEWRÉN KOMPOSITION FOKUS / OFOKUS / DJUP LJUD RÖRELSE ÖVERGÅNGAR SUPPORTDOKUMENT FILMPRODUKTION

Training Business Professionals LEWRÉN KOMPOSITION FOKUS / OFOKUS / DJUP LJUD RÖRELSE ÖVERGÅNGAR SUPPORTDOKUMENT FILMPRODUKTION Training Business Professionals LEWRÉN KOMPOSITION FOKUS / OFOKUS / DJUP LJUD RÖRELSE ÖVERGÅNGAR SUPPORTDOKUMENT FILMPRODUKTION FÖRBÄTTRA DIN FILM Med mycket små medel kan du göra din film många gånger

Läs mer

LANDSKAPSRETUSCH. Här går jag igenom vad man kan göra i Photoshop för att bättra på en bild i olika delar.

LANDSKAPSRETUSCH. Här går jag igenom vad man kan göra i Photoshop för att bättra på en bild i olika delar. LANDSKAPSRETUSCH Att fota landskap erbjuder en stor utmaning eftersom det är så stor skillnad i ljus och kontraster. Att fota enbart en himmel eller enbart ett föremål/detalj i naturen är lättare än att

Läs mer

Ljusmålade landskap. Att vandra omkring med kamera och stativ över axeln på upptäcktsresa i ett spännande landskap är för mig höjden av välbefinnande.

Ljusmålade landskap. Att vandra omkring med kamera och stativ över axeln på upptäcktsresa i ett spännande landskap är för mig höjden av välbefinnande. Tylöbäck, Halland. Ljusmålade landskap FOTO OCH TEXT: DAN GÖRANSSON Min fotografiska historia började för 30 år sedan med en systemkamera. Därefter gick jag över till mellanformat och sedan till storformat.

Läs mer

VISUELLA FÖRHÅLLANDEN

VISUELLA FÖRHÅLLANDEN VISUELLA FÖRHÅLLANDEN Hur man uppfattar ljuset i ett rum kan beskrivas med sju begrepp som kännetecknar de delar av synintrycken som man kan iaktta och beskriva ljusnivå, ljusfördelning, skuggor, bländning,

Läs mer

Bildpolicy. Bildpolicy. Bildtyper. Bildspråk. Motiv

Bildpolicy. Bildpolicy. Bildtyper. Bildspråk. Motiv Bildpolicy När nya bilder beställs för Mariehamns stad, används denna bildpolicy som ett hjälpmedel och verktyg, dels för att söka bilder vid bildbeställningar och dels för att fotografen eller illustratören

Läs mer

Resultat av Trekantkonkurrence i Ystad

Resultat av Trekantkonkurrence i Ystad Resultat av Trekantkonkurrence. 2014 i Ystad Poäng Jernbanerne FK Placing Komentarer Bildtitel Bild Fjälkinge FK Ystads FK Enkelt rättframt motiv, men ack så viktigt 34_Uppställning Christer Pålsson 1

Läs mer

Mariehamns stads bildpolicy RIKTLINJER OCH RÅD

Mariehamns stads bildpolicy RIKTLINJER OCH RÅD Mariehamns stads bildpolicy RIKTLINJER OCH RÅD Uppdaterad 01.06.2017 Innehåll Varför en bildpolicy?... 3 Om bilderna... 3 Bildspråk... 3 Ledord... 4 Motiv... 4 Jämställdhet- och jämlikhetsperspektiv...

Läs mer

VP-MODELLEN KAMERAN SOM VERKTYG. Kamerans ABC

VP-MODELLEN KAMERAN SOM VERKTYG. Kamerans ABC VP-MODELLEN KAMERAN SOM VERKTYG Kamerans ABC Förmågan att spela in, avläsa och kritiskt förhålla sig till bilder är en nödvändig kompetens i utvecklingen och byggandet av dagens samhälle. Kom ihåg! Låt

Läs mer

KM Focus påsiktsbilder Februari Motto: MUSIK

KM Focus påsiktsbilder Februari Motto: MUSIK KM Focus påsiktsbilder Februari - 2018 Motto: MUSIK Inför detta motto beslöt vi att använda oss av musiker, konstnärer, fotografer och andra kreativa människor. De träffades i Vretstorp under ca 4 timmar.

Läs mer

tidningsveckan 2011 Samlade kopieringsunderlag

tidningsveckan 2011 Samlade kopieringsunderlag Samlade kopieringsunderlag tidningsveckan 2011 Här finner du de samlade kopieringsunderlagen till Lärarmaterial Tidningsveckan 2011 Tema nyheter. Alla kopieringsunderlag är fria att kopiera och sprida

Läs mer

Klubbaktuellt Resebilaga om populära Port-aux-Finn

Klubbaktuellt Resebilaga om populära Port-aux-Finn Sida 1 av 6 ww. Klubbaktuellt Resebilaga om populära Port-aux-Finn Hej alla glada Finnhamns-resenärer! Dags för slutgiltig anmälan Betalning av logi, frukostbuffe och middag lördag kväll gör du till PG

Läs mer

Lärarhandledning till elevernas studiematerial

Lärarhandledning till elevernas studiematerial Lärarhandledning till elevernas studiematerial Rekommenderas för SFI: klass 1D, 2D, 3C och 3D I elevernas studiematerial finns en läsuppgift samt två olika bildanalysövningar. Bildanalysövningen med frågorna

Läs mer

Kurs i oljemåleri Medborgarskolan

Kurs i oljemåleri Medborgarskolan Kurs i oljemåleri Medborgarskolan Lärare Ragnar Österlund Inledning Detta är en kort sammanfattning av de begrepp som vi går igenom på kursen. Det är tänkt som ett minnesstöd snarare än en introduktionstext

Läs mer

Svart/vita klassen Bildbedömning Huskvarna FK Plats 15 På väg Marianne Pedersen Ystad Vissa såg inget i bilden medan andra ville ha med den bland dom tio bästa. Snygg inramning Plats 14 Skateboard Ragnar

Läs mer

Lär dig grunderna i Photoshop Elements 4.0

Lär dig grunderna i Photoshop Elements 4.0 Lär dig grunderna i Photoshop Elements 4.0 Här får du lära dig hur man flyttar bilder från kameran till datorn, hur man fixar till ett foto, hur man skriver ut bilder och mycket mera. Lycka till! copyright

Läs mer

Fotovandring i Skuleskogen

Fotovandring i Skuleskogen Fotovandring i Skuleskogen 1 - En komprimerad kurs i komposition och ljussättning. Välkomna! Ljusmätaren och histogram Ljusmätare och histogram är våra två viktigaste hjälpmedel när vi vill kontrollera

Läs mer

Fotoklubbens studioblixtar. Och lite till

Fotoklubbens studioblixtar. Och lite till Fotoklubbens studioblixtar Och lite till Elinchrom BRX500 Vad ingår i paketet? Två blixtaggregat, max 500WS (wattsekunder) Två softboxar 60x60cm, silverinsida och en diffusionsduk Två stativ till blixtarna

Läs mer

VÅR NYA PPT-MALL BESKRIVNING AV MALLEN OCH NÅGRA TIPS PÅ VÄGEN KICKI EDGREN / CHRISTEL COPP GÖTEBORGS UNIVERSITET

VÅR NYA PPT-MALL BESKRIVNING AV MALLEN OCH NÅGRA TIPS PÅ VÄGEN KICKI EDGREN / CHRISTEL COPP GÖTEBORGS UNIVERSITET VÅR NYA PPT-MALL BESKRIVNING AV MALLEN OCH NÅGRA TIPS PÅ VÄGEN KICKI EDGREN / CHRISTEL COPP 2019-06-03 Lättare för dig bättre för dina åhörare Den nya mallen är framtagen utifrån två olika perspektiv användbarhet

Läs mer

Att få in bilder i datorn

Att få in bilder i datorn Att få in bilder i datorn 32 Första steget är att skapa bilden och få in den i datorn. Har du en digitalkamera känner du redan till hur man gör. Har du bilder på papper eller film kan dessa skannas och

Läs mer

Bildredigering i EPiServer & Gimp

Bildredigering i EPiServer & Gimp Bildredigering i EPiServer & Gimp Maria Sognefors 7minds Agenda Teori om bilder Att tänka på när jag fotograferar Föra över bilder från kamera till dator Ladda upp bilder till EPiServer CMS 5 Enkel redigering

Läs mer

fångar Eva våren Eva Blixmans fotoblogg är minst sagt välbesökt upp

fångar Eva våren Eva Blixmans fotoblogg är minst sagt välbesökt upp galleri eva blixman Eva fångar våren Våren är på gång och det är hög tid att putsa upp fotoprylar som kan ha samlat damm under vintern. Och vad kan passa bättre som nystart än att fotografera vårens blommor?

Läs mer

Observera också att det inte går att både se kanten på fönstret och det där ute tydligt samtidigt.

Observera också att det inte går att både se kanten på fönstret och det där ute tydligt samtidigt. Om förstoringsglaset Du kan göra mycket med bara ett förstoringsglas! I många sammanhang i det dagliga livet förekommer linser. Den vanligast förekommande typen är den konvexa linsen, den kallas också

Läs mer

Konsten att bedöma bilder & ge konstruktiv kritik

Konsten att bedöma bilder & ge konstruktiv kritik Konsten att bedöma bilder & ge konstruktiv kritik Varför ska vi bedöma bilder och hur kan vi som fotografer utvecklas av det? Sammanställt av Eds Fotoklubb www.edsfotoklubb.se Frågan varför och hur vi

Läs mer

4-4 Parallellogrammer Namn:..

4-4 Parallellogrammer Namn:.. 4-4 Parallellogrammer Namn:.. Inledning Hittills har du arbetat bl.a. med linjer och vinklar. En linje är ju någonting som bara har en dimension, längd. Men när två linjer skär varandra och det bildas

Läs mer

Innehåll. 1 Digitalkameran... 7. Redigera bilder... 35. 2 Hämta och visa bilder... 18. Retuschera bilder...57

Innehåll. 1 Digitalkameran... 7. Redigera bilder... 35. 2 Hämta och visa bilder... 18. Retuschera bilder...57 AV EVA ANSELL Innehåll 1 Digitalkameran.... 7 Välja kamera...7 Vad för foton tar du?...7 Vad gör du med fotot?....8 Vill du filma?...8 Vad för kamera behöver du?...8 Kameratyper....9 Kompaktkamera...9

Läs mer

Beskära en bild Steg 1 Steg 2

Beskära en bild Steg 1 Steg 2 Scream of the Crop Jag älskar rubriken på det här kapitlet det är namnet på ett album av bandet Soulfarm (visst skulle Soulfarm vara ett passande namn på en skräckfilm!). Hursomhelst så hittade jag också

Läs mer

Genom elevernas ögon

Genom elevernas ögon Genom elevernas ögon Burlövs kommun Sju övningar för att introducera ipad i förskoleklass med hjälp av kameran Med inspiration från Kamerans ABC - Akademi Valand 1. Porträttet Att eleverna kan ta portätt

Läs mer

Utomhusskyltning i Landstinget Halland

Utomhusskyltning i Landstinget Halland Bilaga till Skyltprogram Utomhusskyltning i Landstinget Halland Allmänt 2 3 Utseende och innehåll Kort om utomhusskyltning Utomhusskyltars utseende och innehåll En bra skyltning fungerar som en osynlig

Läs mer

SURREALISTISK SELFIE - REFLEKTION

SURREALISTISK SELFIE - REFLEKTION SURREALISTISK SELFIE - REFLEKTION En vaken betraktare åser fta genm sitt filter av förnuft ett surrealistiskt knstverk sm en vrickad, lgisk ch absurd framställning av verkligheten. Salvadr Dalí, The persistence

Läs mer