Verktygslåda. Medlemsvård/ Medlemsvärning. för PROföreningar i Norrbotten

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verktygslåda. Medlemsvård/ Medlemsvärning. för PROföreningar i Norrbotten"

Transkript

1 Verktygslåda Medlemsvård/ Medlemsvärning för PROföreningar i Norrbotten PROlivet är fyllt av möjligheter PRO Norrbotten utgåva nr2 2012

2 Sveriges största pensionärsorganisation! En lysande idé är att gå med i PRO en organisation för Sveriges alla pensionärer. PRO finns på de flesta orter i Norrbotten. En del av våra medlemmar gör aktiviteter tillsammans ett par gånger i veckan, medan andra deltar högst någon gång per år. Många av våra medlemmar nöjer sig med att betala sin medlemsavgift och på så sätt stöttar PRO i sitt aktiva arbete för pensionärernas intressen. Det viktigaste är att du som medlem tar tillfället i akt och gör saker som du gillar och som känns bäst för dig. Förutom att vara en förening för gemenskap, bevakar PRO pensionärernas intressen i olika samhällsfrågor. Det gäller pensioner, skatter, sjukvård, äldreomsorg och annat som är viktigt för medlemmarna. Inom PRO Norrbotten är vi ca; medlemmar och runt i hela Sverige. PRO är partipolitisk obundna. Visst verkar det intressant! Klart att du ska vara med i PRO! Välkommen!!

3 PRO ger dig en guldkant på tillvaron. Som medlem får du! PROpensionären (PROs fantastiska tidning) utan extra kostnad Sveriges största tidning för pensionärer. (För finsktalande erbjuds en inbladad version två gånger per år. Kan även beställas som taltidning). Aktiviteter, kurser, studiecirklar och föreläsningar Lär dig något nytt eller bli bättre på något som du redan kan. Fri IT-support - dagtid Resglädje till bra priser - res ensam eller i grupp. Smart senior kort Rabatter lokalt vid shopping och aktivteter Förmånliga försäkringar en extra trygghet. Gemenskap och nya vänner

4 Medlemsvärvning / Medlemsvård! Ska vi klara att bli fler medlemmar i PRO måste vi på ett helt nytt sätt arbeta med medlemsvärvning och medlemsvård. Vi vet att dagens pensionären inte går med självmant eller stannar i en föreningen automatiskt livet ut, utan det ställs högre krav på våra PRO- föreningar vad det gäller aktiviteter och förhållningsätt. Vi måste visa att vi finns! Värna om våra medlemmar! Det är av stor vikt att föreningsstyrelsen diskuterar medlemsvärvning och medlemsvård sätter upp mål och planerar insatser efter de lokala förutsättningarna och sedan ser till att det verkligen blir gjort. En person i styrelsen bör ha huvudansvarsuppdraget för medlemsvärvning / medlemsvård (PRO kontakt). Ni utser sedan en medlemsvärvning / medlemsvårds grupp i föreningen. Sätt egna mål? Dagsläge; Hur många medlemmar har vi? Hur har medlemsantalet förändrats under de senaste åren? Hur många pensionärer finns i vårt föreningsområde? Vad gör vi med 65års adresserna? När en medlem säger upp sitt medlemskap, hur agerar vi i föreningen? Värvningsplan, medlemsvård är styrelsens huvudansvar men det innebär inte att styrelsen ensam har ansvaret av själva värvningen. Däremot att se till att det blir av. Varje medlem kan spela en viktig roll, därför är det viktigt att alla medlemmar känner till planen och de uppsatta målen.

5 Argument för medlemskap! En av PROs viktigaste uppgifter är att på riksplanet och i landstinget, regioner och kommuner påverka, följa och bevaka samhällsutvecklingen samt skapa opinion för frågor som berör pensionärernas intressen. PRO är till för alla pensionärer, även avtals och förtidspensionärer. Maka/make eller sambo kan också vara medlemmar även om de ännu inte blivit pensionärer. Varje PRO-förening beslutar om vad man vill göra och, så genomför man det. Mängder av aktiviteter för alla intresseinriktningar. Många möjligheter att delta i ett aktivt påverkansarbete. Studiecirklar, intressegrupper, sång, dans, teater, utflykter, pubkvällar, hantverk.. Motion, hälsa och må bra aktiviteter. Innehållsrik medlemstidning, PROpensionären. Brett program av kurser och utbildningar. Egen folkhögskola i Gysinge. Eget reseföretag, Grand Tours. Gemenskap och nya vänner. Stort utbud av fritidsintressen Flera förmånliga försäkringar PRO-kontakt Data, hemsida och mobiltelefoni utbildningar Aktiv och informativ hemsida

6 Argument för medlemskap! Några vanliga invändningar är: 1. Jag har inte tid att vara med! Jodå, du bestämmer själv hur mycket eller lite tid du vill lägga ner. Det finns inga regler. 2. Jag tycker inte om att ni dansar så mycket. Du behöver inte gå på våra danser! Det finns så mycket annan verksamhet på vårt program. Förutom medlemsmöten så har vi olika studiecirklar, hobby intressegrupper, resor, boulespel, ja vad du vill! Kom med och föreslå något som du är intresserad av. 3. Ni håller bara med sossarna! Fel, vi är partipolitiskt obundna. Om vi ska kunna vinna respekt, kunna påverka i angelägna pensionsfrågor, måste vi tala med de som för tillfället har den politiska makten, sen får det vara den ena eller andra kulören. Hos oss får du ha vilken politisk uppfattning du vill, vi driver ingen partipolitik. 4. Ni kan inte påverka politiskt. Vi är politiks obundna, vi måste alltid kunna tala med politiker oavsett partitillhörighet. I äldrepolitiska frågor påverkar vi genom t ex pensionärsrådet i kommunen. En stor organisation med många medlemmar betyder ändå större möjlighet att påverka i för oss pensionärer viktiga frågor. Några bra exempel på områden där PRO centralt haft framgångar under senare åren är ju tandvården, höjda stadsbidrag till kommuner och landsting samt skatteskillnaderna. Vill du på påverka politiskt ska du fortsätta göra det inom de politiska parti du tillhör. Det är inget hinder för att delta i PROs aktiviteter.

7 Medlemsvård - PRO- Kontakt! Lika viktigt som det är att hela tiden rekrytera nya medlemmar är det att se till att medlemmarna stannar kvar, att de känner nytta och glädje av medlemskapet. PRO-kontakt är en del i PRO föreningarnas verksamhet och ska ses som en viktig del av medlemsvården. För att driva den behövs kontaktombud och någon som är utsedd som ansvarig för verksamheten. Det finns bland PROs medlemmar de som av ålders- eller hälsoskäl kan behöva lite mer kontakt med sitt kontaktombud än andra. Hur mycket kan bara avgöras från fall till fall. Vad, när och hur avgör kontaktombud och styrelse tillsammans med medlemmen. För att underlätta rekryteringen av kontaktombud är det viktigt att föreningsstyrelsen kan vara tydliga i vad uppdraget innebär vad är det som kontaktombuden ska göra? Vad kan kontaktombudet förvänta sig för hjälp och stöd i sitt uppdrag? Diskutera hur det fungerar i Er förening. Hur många av medlemmarna ser ni i olika verksamheter under året? Vilka kontaktvägare har ni till de medlemmar som inte deltar aktivt? Hur många s.k övriga avgångna medlemmar har ni haft de senaste tre åren? Vilka rutiner har ni för att ta reda på varför medlemmar lämnar er PRO förening?

8 Vi ska vara tillgängliga och synliga! OBS! Alltid den nya loggan med i allt vi gör! Det ska vara lätt att få kontakt med PRO i alla lägen. Vill någon prata med oss ska det inte vara något problem att få veta vart man ska vända sig. Det handlar om många rent praktiska frågor. Diskutera vad ni i er styrelse bör göra. Några exempel som tips: Små affischer i alla trapphus och på affischer-tavlor i området. På affischerna framgår vilka som sitter i föreningsstyrelsen och hur dessa går att nå, namn, adress och telefon gärna foto. På allt material, flygblad, broschyrer etc, ska våra adresser och telefonnummer finnas med så att man lätt kan komma i kontakt med PRO. Vi ska alltid synas, vi ska bära märken och sätta upp dekaler, det ska synas att vi är PROare. Synas i lokala media, skicka in text och bilder till tidningarna när ni gör en aktivitet inte endast från årsmötet. Vanliga frågor till PROare brukar vara: -Vad gör ni i PRO egentligen? - Vad kostar det? - Vilka är med i föreningen? - Hur ofta har ni möten? - Måste man prata eller kan man bara lyssna i början? - Måste man gå på alla möten Vad svarar ni på dessa frågor? Diskutera hur ni svarar i just er förening!

9 Tips och ideér från Norrbottensföreningarna via enkätundersökning! Intressegrupper (cirkelverksamhet) deltagarna väljer ämne tex. läsecirklar, lättgympa, stavgång Samarbete med skolan generationer i samverkan Föreläsningar samhällsinformation Friskvårdsdagar Marknader Julbasare Danser Pubkvällar Bingo Resor ( bjud in en lokalresebyrå till mötet så kan ni gemensamt komma överrens om vem gör vad, ett enklare sätt att ordna resor på) Underhållning på medlemsmöten Matlagning Revy och teater Bouleverksamhet Pimpling Bjud in till filmvisning Samarbete med SFI (Svenska för invandrare) erbjud er att informera om det Svenska samhället - ex passa tiden är viktigt för en Svensk samt andra seder och bruk. Bjud in dem till medlemsmöte så kan de berätta om sin kultur.

10 Tips och ideér från Norrbottensföreningarna via enkätundersökning! Bowling Skidåkning Qigong Surströmmingsfest Kulturträffar Bjud in till olika temamöten Skapa mötesplatser ex PROare träffas på fiket i byn/området varannan tisdag kl (ståenden inbjudan, gynnar fiken och en trevlig samvaro) Styrelsen bör ha en stående punkt på dagordning - hur jobbar vi med medlemsvärvning och medlemsvård Värdar och värdinnor vid möten så alla medlemmar känner sig sedda och välkomnade. Medverka vid marknader och jippon på din ort. Gör aktivitets/informations blad om din förening och skicka ut till medlemmar och potentiella medlemmar.

11 Våra viktiga krav till Regeringen! Trygga pensioner, god äldreomsorg, boende för alla, bra sjukvård efter behov och rätt användning av läkemedel. En annan aktuell fråga, är en bättre lag mot åldersdiskriminering. Det är några av de frågor som PRO bevakar både på riksplanet och lokalt. PRO påverkar genom opinionsbildning och representanter i lokala och regionala pensionärsråd, samt i regeringens pensionärskommitté. Vi har också experter i olika utredningar, uppvaktar beslutsfattare och lämnar synpunkter på utredningsförslag som berör äldre. Ditt stöd behövs! PROs krav! 1. Pensionärer ska ha samma ekominiska utveckling som andra grupper. 2. Åldersdiskriminering måste bli olagligt. 3. Fler anpassade bostäder till rimlig kostnad. 4. Sjukvård och äldreomsorg måste bättre anpassas för äldres behov. 5. Säkerheten vid förskrivning av läkemedel måste förbättras. 6. Ökat inflytande för pensionärer.

12 Exempel på framgångar i påverkansarbetet på senare år: Återställning av ålderspensionen för förtidspensionärer Sänkt skatt för pensionärer Deklaration från regeringen att skatteskillnaden inte har något självändamål. Höjt bostadstillägg 2012 Regeringen har aviserat förslag om rätt för äldre att bo ihop även om den ena behöver särskilt boende - men vi har inte läst lagen ännu Resurser avsatta för förbättrad patientsäkerhet Ökat fokus på äldres läkemedelsanvändning Lag mot åldersdiskriminering - även om vi tycker den är otillräcklig Ökat fokus och resurser - om än otillräckligt - för satsningar på maten i äldreomsorgen Ökat fokus på samverkan i vården och omsorgen om de äldre Former för inflytandet: Minst fyra gånger om året överlägger PRO med socialministrarna i regeringens pensionärskommitté Med jämna mellanrum uppvaktar PRO olika riksdagsutskott I landstingens pensionärsråd överlägger PRO med ansvariga landstingspolitiker I kommunernas pensionärsråd överlägger PRO med ansvariga kommunalpolitiker PRO har företrädare i statliga utredningar t ex om pensioner, hälso- och sjukvård, äldreomsorg och avgifter PRO är remissorgan när det gäller förslag från statliga utredningar som rör pensionärer PRO för också fram pensionärernas krav i överläggningar med företrädare för olika politiska partier

13 Extra trygghet med PRO Försäkringar. PRO SparLiv livförsäkring och sparande med målbelopp. PRO SparLiv i samarbete med SalusAnsvar och Swedbank och sparbankerna är en kombination av livförsäkring och personligt sparande. Försäkringsdelen trappas av med åldern men kompenseras då med att sparandedelen växer. Oavsett åler har du ett på förhand bestämt belopp vid dödsfall. Vid 85års ålder avslutas försäkringsdelen men ditt sparande finns kvar på banken. Du kan teckna Sparliv som medlem, senast dagen innan du fyllt 75år. Du kan även när du vill under försäkringstiden ta ut din sparandedel. PRO Olyckfall - de tre första månaderna utan kostnad som ny PRO medlem. PRO Olycksfall genom Salus Ansvar. Försäkringen lämnar ersättning redan vid 0.5 procents invaliditet. Den täcker även kroppsskada efter förfrysning, värmeslag och fästingbett. Tandskador vid olycksfall, resekostnader vid läkarbesök, medicinkostnader och rehabilitering, samt personliga tillhörigheter ersätts. Gäller även vid vistelse utomlands upp till ett år. Krishantering efter ett olycksfall ingår.

14 PRO hem-, villahem och fritids - husförsäkring tryggt och enkelt I samarbete Trygg-Hansa får du som PRO-medlem ett skräddarsytt erbjudande om hem, -villahem och fritidshusförsäkring. Du behöver inte ange något försäkringsbelopp alla är försäkrade upp till en miljon kronor. Till skillnad från en vanlig hemförsäkring, gäller PROs Hemförsäkring för egendom som stjäls ut bostaden även om det inte varit inbrott, exempelvis i äldreboende eller av personal som arbetar i bostaden. Allrisk försäkring ingår och gäller för skada eller förlust av egendom genom oförutsedd händelse. Grundsjälvrisken är låg, 1200kr

15 Goda tankar från medlemsvärvargruppen! De som blir ålderspensionärer under 2012 har även de varit i tjugoårsåldern. Vad hände då? Vilka behov och aktiviteter intresserar dem? Ex i musikväg Beatles, Rolling Stones, Jimi Hendrix, ABBA! Att vi är stolta över att vara med i PRO! Ta vara på talangerna i föreningen peppa dem att aktivera sig! Målsättning för valberedningen kan vara en ny ledamot i styrelsen vart annat år. Skapa ett PRO Nytt! (informationsblad) års eller halvårsplanering dela ut till medlemmar, viktigt även till medlemsvärvning för att visa vad föreningen gör. Samarbete mellan andra PRO föreningar. Skapa intressegrupper i föreningen alla har inte samma smak - skapa en tillåtande kultur i föreningen. Viktigt att ha varje ansvarsroll i styrelsen informerar vad som är gjort och vad som är på gång inom sitt ansvarsområde på styrelsemötena, ex. friskvårdsansvarig, medlemsvärvar/kontaktombudsansvariga, försäkringsansvariga, studieansvarig etc. Prioritera att medverka när distriktet erbjuder utbildningar under året. Förhandla med näringsidkare om rabatter /förmåner lokalt i Er förening. Se till att ni har värdar o värdinnor vid PRO mötena - så känner sig alla extra välkommen och blir sedda!

16 Kontaktuppgifter Medlemsvärvargruppen PRO Distriktet Norrbotten PRO Distriktet pro.norrbotten@norrbotten.pro.se Grethel Ohlsson Projektledare PRO växer och utvecklas (medlemsvärvning) Telefon; Epost; @telia.com Ronny Johansson Telefon; Epost; @telia.com Roland Carlsson Telefon; Epost; roc.carlsson@gmail.com

Medlemsvärvning & Medlemsvård

Medlemsvärvning & Medlemsvård Medlemsvärvning & Medlemsvård En liten handbok från PRO Värmland PRO Sveriges största pensionärsorganisation! Organisationen för Sveriges alla pensionärer. Finns på de flesta orter i Värmland. PRO erbjuder

Läs mer

Medlemsvård / Medlemsvärvning

Medlemsvård / Medlemsvärvning Medlemsvård / Medlemsvärvning En liten handbok från PRO Värmland PRO Sveriges största pensionärsorganisation! Organisationen för Sveriges alla pensionärer. Finns på de flesta orter i Värmland. PRO erbjuder

Läs mer

Vi gör din röst hörd!

Vi gör din röst hörd! Vi gör din röst hörd! SPF bevakar dina intressen! - Har du tänkt på hur du vill du bo när du blir äldre? - Tycker du att det är rättvist att arbete och pension beskattas olika? - Vet du att i genomsnitt

Läs mer

Ett aktivt liv. Studiecirklar

Ett aktivt liv. Studiecirklar Ett aktivt liv Det är hälsofrämjande att delta i föreningslivet. SPF Seniorerna genomför sociala aktiviteter på alla nivåer t.ex. promenader, resor, konserter och studiecirklar. Studiecirklar Sju goda

Läs mer

Medlemsundersökningar i samarbete med Kantar-SIFO

Medlemsundersökningar i samarbete med Kantar-SIFO Medlemsundersökningar i samarbete med Kantar-SIFO Medlemsrekrytering & Medlemsvård PRO är en medlemsburen organisation. Medlemmarna är PRO:s största tillgång. För att vara en stark röst som kan påverka

Läs mer

Välkommen till PRO 1. Nu är det dags! PRO Stockholms län

Välkommen till PRO 1. Nu är det dags! PRO Stockholms län Välkommen till PRO 1 Nu är det dags! PRO Stockholms län 1 Innehållet i PRO 1 Detta är PRO Intressepolitik hur kan PRO påverka Hur fungerar en PROförening Hur finansieras verksamheten Vara ledare i PRO

Läs mer

PRO 207 ro FÖRSÄKRINGAR nr P Art 2011 Sthlm MG t : yck r t sson Håkan Elof : Anna Gullmark och Foto ilda idé : B uktion Prod

PRO 207 ro FÖRSÄKRINGAR nr P Art 2011 Sthlm MG t : yck r t sson Håkan Elof : Anna Gullmark och Foto ilda idé : B uktion Prod PRO FÖRSÄKRINGAR PRO Försäkringar Genom PRO Försäkringar, som erbjuds alla medlemmar i PRO, kan du teckna tre olika försäkringar. Medlemsförsäkringarna ges av olika bolag, men går under den gemensamma

Läs mer

Välkommen som medlem i SPF Seniorerna

Välkommen som medlem i SPF Seniorerna Välkommen som medlem i SPF Seniorerna Inflytande, valfrihet och livskvalitet Välkommen Vi seniorer är inte ett kollektiv vi är alla helt unika människor som på olika sätt vill vara med och bidra i samhället.

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015 ÖSTERGÖTLAND

VERKSAMHETSPLAN 2015 ÖSTERGÖTLAND VERKSAMHETSPLAN 2015 ÖSTERGÖTLAND Verksamhetsplan för PRO Östergötland 2015 Organisationen präglas av en levande intern demokrati och ett vitalt inre liv. Våra ställningstaganden och program är väl förankrade

Läs mer

Välkommen som medlem i SPF Seniorerna

Välkommen som medlem i SPF Seniorerna Välkommen som medlem i SPF Seniorerna Inflytande, valfrihet och livskvalitet Vi seniorer är inte ett kollektiv vi är alla helt unika människor som på olika sätt vill vara med och bidra i samhället. En

Läs mer

Dokumentation från SPF mot framtiden Ett steg till 22/1 2013

Dokumentation från SPF mot framtiden Ett steg till 22/1 2013 Dokumentation från SPF mot framtiden Ett steg till 22/1 2013 Därför gick jag med i SPF: - Meddelande per post - Personlig kontakt via telefon - Påverkan av vänner och kollegor - Granne tipsade - Gick av

Läs mer

Presentation: Margareta Jansson ersättare för Guy Lööv, deltagit i framtagandet av Äldrevårdsprogrammet

Presentation: Margareta Jansson ersättare för Guy Lööv, deltagit i framtagandet av Äldrevårdsprogrammet Råd för råden Presentation: Margareta Jansson ersättare för Guy Lööv, deltagit i framtagandet av Äldrevårdsprogrammet Sjuksköterska Barnmorska Vårdlärare Utvecklingschef Närsjukvårdschef Presentation Förväntningar

Läs mer

Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda

Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda På arbetsplatser där det finns förtroendevalda har Vårdförbundet fler medlemmar. Genom att utse förtroendevalda på arbetsplatsen skapar vi bättre

Läs mer

Enkätundersökning i Stockholms kommun Hur är det att vara ny medlem i PRO?

Enkätundersökning i Stockholms kommun Hur är det att vara ny medlem i PRO? Enkätundersökning i Stockholms kommun 2016 Hur är det att vara ny medlem i PRO? Vi frågade de nya medlemmarna Varit med i max 13 månader. PRO förening i Stockholms kommun. Helt nya i PRO och inte dem som

Läs mer

Kom med i SKPF det lönar sig!

Kom med i SKPF det lönar sig! Kom med i SKPF det lönar sig! VI ÄR STARKA Vi försvarar välfärden och kräver pensioner som går att leva på på riktigt. Välkommen till en givande gemenskap SKPF Pensionärerna är ett demokratiskt pensionärsförbund

Läs mer

Hur har uppgifterna förändrats?

Hur har uppgifterna förändrats? Rune Kjernald Titt i backspegeln SPF bildades med namnet Sveriges Folkpensionärers Riksförbund, SFRF, 1939 i Göteborg med omnejd och bestod till stora delar av kommunister och syndikalister. Allmän folkpension

Läs mer

När tänkte du på dig själv senast?

När tänkte du på dig själv senast? Bli medlem du också! 8 av 10 läkare är redan med. När tänkte du på dig själv senast? Vi tänker på dig under hela din karriär 1 Vi tänker på dig under hela din karriär Som läkare har du ett viktigt och

Läs mer

VÄLKOMMEN SOM MEDLEM I SPF SENIORERNA

VÄLKOMMEN SOM MEDLEM I SPF SENIORERNA VÄLKOMMEN SOM MEDLEM I SPF SENIORERNA Inflytande, valfrihet och livskvalitet VÄLKOMMEN Vi seniorer är inte ett kollektiv vi är alla helt unika människor som på olika sätt vill vara med och bidra i samhället.

Läs mer

PRO en stark, välkomnande och kompetent organisation

PRO en stark, välkomnande och kompetent organisation 1 Del 2, PRO:s organisation PRO en stark, välkomnande och kompetent organisation Sveriges pensionärer behöver en stark organisation PRO är en stor och aktiv organisation och den främsta företrädaren för

Läs mer

För dig som läkarstudent

För dig som läkarstudent För dig som läkarstudent Arbetsgivare Myndigheter Opinionsbildande organisationer Läkarförbundet Branschorganisationer MSF Beslutsfattare Regeringskansli Media Läkaresällskapet Medlemmar Allmänhet Politiker

Läs mer

VÄLKOMNA SÅ VÄLKOMNAR NI NYA MEDLEMMAR!

VÄLKOMNA SÅ VÄLKOMNAR NI NYA MEDLEMMAR! VÄLKOMNA SÅ VÄLKOMNAR NI NYA MEDLEMMAR! HEJ! Föreningen eller klubben är en av de viktigaste grundstenarna i Socialdemokraterna. Det är den verksamhet som de flesta av våra medlemmar möter i sitt vardagsengagemang.

Läs mer

PRO-Skellefteå. Vår föreningslokal det s.k. PRO-huset är belägen på Kanalgatan 6.(f.d. gamla seminariet)

PRO-Skellefteå. Vår föreningslokal det s.k. PRO-huset är belägen på Kanalgatan 6.(f.d. gamla seminariet) PRO-Skellefteå Program hösten 2014 och våren 2015 Vår föreningslokal det s.k. PRO-huset är belägen på Kanalgatan 6.(f.d. gamla seminariet) Vi vill med vår verksamhet stimulera våra medlemmar till aktiviteter

Läs mer

Mår du psykiskt dåligt?

Mår du psykiskt dåligt? Mår du psykiskt dåligt? RSMH vägen tillbaka När man mår psykiskt dåligt är det mest läkande ofta vanlig medmänsklig kontakt. Psykisk ohälsa - vanligare än man tror. Det finns undersökningar som visar att

Läs mer

TILLSAMMANS FÖR ETT RIKARE SENIORLIV

TILLSAMMANS FÖR ETT RIKARE SENIORLIV SPF Seniorerna Norra Älvsborgsdistriktet TILLSAMMANS FÖR ETT RIKARE SENIORLIV Foto: Sven H Svensson JU BÄTTRE SAMARBETE, DESTO MER UPPNÅR VI Christina Rogestam är SPF Seniorernas förbundsordförande. Här

Läs mer

Grundutbildning. för Junisledare. Vilket ansvar har jag som ledare

Grundutbildning. för Junisledare. Vilket ansvar har jag som ledare Kurspass 7 Säkerhet Fakta Grundutbildning Vilket ansvar har jag som ledare Ni som ledare har tagit ett ansvar för barn genom att bli ledare för en grupp. Barnens föräldrar har lämnat över ansvaret till

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016

VERKSAMHETSPLAN 2016 VERKSAMHETSPLAN 2016 ÖSTERGÖTLAND Verksamhetsplan för PRO Östergötland 2016 Organisationen präglas av en levande intern demokrati och ett vitalt inre liv. Våra ställningstaganden och program är väl förankrade

Läs mer

Verksamhetsplan 2017 ÖSTERGÖTLAND

Verksamhetsplan 2017 ÖSTERGÖTLAND Verksamhetsplan 2017 ÖSTERGÖTLAND Verksamhetsplan för PRO Östergötland 2017 Organisationen präglas av en levande intern demokrati och ett vitalt inre liv. Våra ställningstaganden och program är väl förankrade

Läs mer

VÄLKOMMEN SOM MEDLEM I SPF SENIORERNA

VÄLKOMMEN SOM MEDLEM I SPF SENIORERNA VÄLKOMMEN SOM MEDLEM I SPF SENIORERNA Inflytande, valfrihet och livskvalitet Vi seniorer är inte ett kollektiv vi är alla helt unika människor som på olika sätt vill vara med och bidra i samhället. En

Läs mer

Söder Gävle. Verksamhetsplan 2019

Söder Gävle. Verksamhetsplan 2019 Söder Gävle Verksamhetsplan 2019 1 Verksamhetsplan 2019 PRO är en självständig, oberoende och partipolitisk obunden organisation. En organisation som verkar för ett samhälle där medborgarna har ekonomisk

Läs mer

Tänker du ibland på livet som äldre?

Tänker du ibland på livet som äldre? Tänker du ibland på livet som äldre? Testa dig själv redan i dag! Jag vill bo med min livskamrat. Jag vill känna mig ekonomiskt trygg och kunna leva på min pension. Jag vill ha tid över för min familj,

Läs mer

Verksamhetsplan PRO Oxelösund

Verksamhetsplan PRO Oxelösund Verksamhetsplan 2017 PRO Oxelösund Pro Oxelösunds uppgift är: att erbjuda alla pensionärer en mötesplats för gemenskap personlig utveckling, glädje och hälsa. att erbjuda ett varierat utbud av verksamheter

Läs mer

VÄLKOMMEN SOM MEDLEM I SPF SENIORERNA

VÄLKOMMEN SOM MEDLEM I SPF SENIORERNA VÄLKOMMEN SOM MEDLEM I SPF SENIORERNA Inflytande, valfrihet och livskvalitet Vi seniorer är inte ett kollektiv vi är alla helt unika människor som på olika sätt vill vara med och bidra i samhället. En

Läs mer

När tänkte du på dig själv senast?

När tänkte du på dig själv senast? Bli medlem du också! 8 av 10 läkare är redan med. När tänkte du på dig själv senast? Vi tänker på dig under hela din karriär 1 Vi tänker på dig under hela din karriär Som läkare har du ett viktigt och

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL HSB BRA ATT VETA FÖR DIG SOM ÄR NYINFLYTTAD

VÄLKOMMEN TILL HSB BRA ATT VETA FÖR DIG SOM ÄR NYINFLYTTAD VÄLKOMMEN TILL HSB BRA ATT VETA FÖR DIG SOM ÄR NYINFLYTTAD TILLSAMMANS är vi över en halv miljon medlemmar. Du som bor i HSB är i gott sällskap. Cirka 345 000 av medlemmarna bor i HSBs bostadsrättsföreningar,

Läs mer

Bryt Ensamheten! Om vägen vidare vid psykisk ohälsa

Bryt Ensamheten! Om vägen vidare vid psykisk ohälsa Bryt Ensamheten! Om vägen vidare vid psykisk ohälsa Psykisk ohälsa - vanligare än man tror Det finns undersökningar som visar att 25 % av befolkningen vid något tillfälle i livet kommer att drabbas av

Läs mer

Välkommen till HSB Bra att veta för dig som är nyinflyttad

Välkommen till HSB Bra att veta för dig som är nyinflyttad Välkommen till HSB Bra att veta för dig som är nyinflyttad Några av fördelarna du får som HSB-medlem Centrala avtal som sänker kostnader Tack vare att vi är så många i HSB kan vi teckna förmånliga avtal

Läs mer

Mötesprogram 2013 Teg

Mötesprogram 2013 Teg Mötesprogram 2013 Teg Styrelse PRO Teg 2013 Ordförande Stig Lundgren Kråkbärsvägen 15 C 77 62 28 stig.lundgren@teg.nu Stu.org/ V.Ord Ruben Åkerman Ö Kyrkogatan 65 B 530 81 ruben.akerman@hotmail.com Kassör

Läs mer

ST Student. försäkring till riktigt studentpris. Hemförsäkring Studentrabatt 20% Olycksfallsförsäkring 23 kr/mån. I samarbete med

ST Student. försäkring till riktigt studentpris. Hemförsäkring Studentrabatt 20% Olycksfallsförsäkring 23 kr/mån. I samarbete med ST Student försäkring till riktigt studentpris Hemförsäkring Studentrabatt 20% Olycksfallsförsäkring 23 kr/mån I samarbete med Sidan 2 Försäkringar för både dig och ditt hem med studentrabatt! När du flyttat

Läs mer

Manual för medlemsvärvning

Manual för medlemsvärvning Manual för medlemsvärvning BLI MEDLEM I SFP! ETT TVÅSPRÅKIGT OCH FRISINNAT FINLAND BEHÖVER DIG Vem skall värva? Alla kan värva! Vi kan vara stolta över vårt parti, SFP. Därför kan vi alla marknadsföra

Läs mer

Verksamhetsplan 2018 ÖSTERGÖTLAND

Verksamhetsplan 2018 ÖSTERGÖTLAND Verksamhetsplan 2018 ÖSTERGÖTLAND 2 Verksamhetsplan för PRO Östergötland 2018 Organisationen präglas av en levande intern demokrati och ett vitalt inre liv. Våra ställningstaganden och program är väl förankrade

Läs mer

JU BÄTTRE SAMARBETE, DESTO MER UPPNÅR VI

JU BÄTTRE SAMARBETE, DESTO MER UPPNÅR VI JU BÄTTRE SAMARBETE, DESTO MER UPPNÅR VI Christina Rogestam är SPF Seniorernas förbundsordförande. Här ger hon sin syn på SPF Seniorernas roll och hur hon arbetar när hon företräder medlemmarna. Fotograf:

Läs mer

EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE.

EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE. EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE. EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDEN Vi som lever i Sverige och Blekinge blir friskare och lever allt längre. Det är en positiv utveckling och ett resultat av vårt välstånd

Läs mer

Inte bara för. syns skull

Inte bara för. syns skull Inte bara för syns skull För ett tillgängligt samhälle Vet du att bankomaten kan prata med dig? Det har vi på Syn skadades Riksförbund (SRF) arbetat fram för att vi med synnedsättning ska kunna ta ut pengar

Läs mer

Våga fråga! Välkommen som värvare! Johnny Mostacero Förbundsordförande

Våga fråga! Välkommen som värvare! Johnny Mostacero Förbundsordförande Värvarmanual Våga fråga! Tillsammans ska vi värva många nya medlemmar tilll IOGT-NTO. En tuff utmaning som är möjlig att nå om vi alla drar vårt strå till stacken. Du och jag kan bidra till målet genom

Läs mer

Motionen har behandlats vid styrelsemöte 2014-08-08, som beslutade att bifalla motionen.

Motionen har behandlats vid styrelsemöte 2014-08-08, som beslutade att bifalla motionen. Motion nr 233 Kommunala pensionärsråd och Landstings/Region pensionärsråd PRO Ale Norra - Ale, Norra Älvsborg ID529 Pensionärsråden inom landsting och kommun har under många år knappast genomsyrats av

Läs mer

Välkommen som medlem i ditt valda Affärsnätverk, Business Edition, Ladies Edition eller om du valt att bli medlem i båda nätverken.

Välkommen som medlem i ditt valda Affärsnätverk, Business Edition, Ladies Edition eller om du valt att bli medlem i båda nätverken. Välkommen som medlem i ditt valda Affärsnätverk, Business Edition, Ladies Edition eller om du valt att bli medlem i båda nätverken. Genom att acceptera medlemsvillkoren vilka du godkänner genom att både

Läs mer

Välkommen som medlem i SPF Seniorerna

Välkommen som medlem i SPF Seniorerna Välkommen som medlem i SPF Seniorerna Inflytande, valfrihet och livskvalitet Vi seniorer är inte ett kollektiv vi är alla helt unika människor som på olika sätt vill vara med och bidra i samhället. En

Läs mer

Alla under samma hjälm

Alla under samma hjälm Alla under samma hjälm Du och alla andra brandmän tjänar på att vara med i Kommunal. Kommunal har kollektivavtal för alla brandmän. Läs om nya medlemsförsäkringen för dig som är deltidsbrandman (RiB:are).

Läs mer

EXPERTER PÅ LÄKEMEDEL

EXPERTER PÅ LÄKEMEDEL EXPERTER PÅ LÄKEMEDEL Sveriges Farmaceuter 2013 Grafisk form: Erika Jonés Foto: Ola Hedin Tryck: Vitt Grafiska OMVÄRLDEN FÖRÄNDRAS OCH VI MED DEN. Det innebär nya roller, nya uppgifter och nya utmaningar

Läs mer

Våga fråga! Välkommen som värvare! Anna Carlstedt Förbundsordförande

Våga fråga! Välkommen som värvare! Anna Carlstedt Förbundsordförande Värvarmanual 2 Våga fråga! Tillsammans ska vi värva många nya medlemmar tilll IOGT-NTO. En tuff utmaning som är möjlig att nå om vi alla drar vårt strå till stacken. Du och jag kan bidra till målet genom

Läs mer

Över en halv miljon medlemmar kan inte ha fel

Över en halv miljon medlemmar kan inte ha fel Över en halv miljon medlemmar kan inte ha fel Störst på bostadsrätt HSB är Sveriges främsta boende aktör och har över 90 års erfarenhet av bostadsmarknaden. HSB är en kooperativ organisation, vilket innebär

Läs mer

SPF Seniorerna Norrbotten TILLSAMMANS FÖR ETT AKTIVARE SENIORLIV

SPF Seniorerna Norrbotten TILLSAMMANS FÖR ETT AKTIVARE SENIORLIV SPF Seniorerna Norrbotten TILLSAMMANS FÖR ETT AKTIVARE SENIORLIV DÄRFÖR SKA DU BLI MEDLEM! Du stödjer SPF Seniorernas äldrepolitiska arbete Du erbjuds ett rikt programutbud och aktiviteter Du kan delta

Läs mer

Pensionärerna förväntar sig att partierna uppfyller sina löften

Pensionärerna förväntar sig att partierna uppfyller sina löften PRO informerar, september 2018. Pensionärerna förväntar sig att partierna uppfyller sina löften Oavsett vilken regering som nu tillträder vill PRO se en höjd allmän pension, kraftfulla satsningar på äldreomsorgen

Läs mer

KAMPANJMANUALEN 9. ATT AKTIVERA OCH ENGAGERA MEDLEMMAR

KAMPANJMANUALEN 9. ATT AKTIVERA OCH ENGAGERA MEDLEMMAR KAMPANJMANUALEN ARBETSDOKUMENT 1. KAMPANJENS SYFTE OCH MÅL 2. KAMPANJENS HUVUDBUDSKAP 3. TAKTIK INFÖR KAMPANJEN 4. KAMPANJENS TÄVLINGAR 5. KAMPANJAKTIVITETER 6. 25 EXTRA KAMPANJAKTIVITETER 7. TRE UPPFÖLJNINGSAKTIVITETER

Läs mer

Medlemmar. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se

Medlemmar. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se Medlemmar SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar www.ssu.se publicerat våren 2013 SSU-KLUBBENS MEDLEMMAR Varför är det viktigt för din klubb att ha många

Läs mer

Välkommen som ny medlem! Tillsammans gör vi arbetslivet ännu bättre.

Välkommen som ny medlem! Tillsammans gör vi arbetslivet ännu bättre. Välkommen som ny medlem! Tillsammans gör vi arbetslivet ännu bättre. ST 2014. Produktion: Fackförbundet STs Kommunikationsenhet. Tryck: Vitt Grafiska januari 2016. Tack för ditt förtroende! Vi är glada

Läs mer

PRO är en självständig, oberoende och partipolitiskt obunden organisation. PRO arbetar för

PRO är en självständig, oberoende och partipolitiskt obunden organisation. PRO arbetar för 1 Verksamhetsplan 2015 PRO är en av Sveriges största folkrörelser och har en viktig roll och uppgift att fylla som pensionärernas intresseorganisation. PRO strävar efter ett samhälle som präglas av solidaritet,

Läs mer

Välkommen som medlem. 7 av 10 är redan med. Bli medlem och gör skillnad du också.

Välkommen som medlem. 7 av 10 är redan med. Bli medlem och gör skillnad du också. Välkommen som medlem 7 av 10 är redan med. Bli medlem och gör skillnad du också. Välkommen som medlem Handels är ett av Sveriges mest framgångsrika fackförbund. Vi ökar och har idag cirka 156 000 medlemmar.

Läs mer

Fonus en stor del av Sverige

Fonus en stor del av Sverige Fonus en stor del av Sverige Vad är Fonus? Många känner igen Fonus som Sveriges största begravningsbyrå. Men vi är mer än så. Vi lotsar människor genom stora beslut och arbetar för att göra livet enklare

Läs mer

Fackförbundet ST det största facket inom statlig verksamhet

Fackförbundet ST det största facket inom statlig verksamhet Fackförbundet ST det största facket inom statlig verksamhet ST driver frågor som jag tycker är viktiga, som möjlighet att påverka sin egen utveckling och jämställdhet. Lisa Wedin, Controller på Arbetsförmedlingens

Läs mer

Kurser, konferenser och aktiviteter våren 2016

Kurser, konferenser och aktiviteter våren 2016 Kurser, konferenser och aktiviteter våren 2016 Välkommen till kurser och konferenser våren 2016 Som förtroendevald eller tilltänkt förtroendevald inbjuds du till ett antal kurser och konferenser som vi

Läs mer

Verksamhetsplan SPF Seniorerna Bohusdistriktet

Verksamhetsplan SPF Seniorerna Bohusdistriktet Verksamhetsplan 2016-2017 SPF Seniorerna Bohusdistriktet 1 Mål och inriktning 2016-2017 Vår verksamhetsplan tar utgångspunkt i Mål och Riktlinjer för kongressperioden 2015-2017 som beslöts av SPF Seniorernas

Läs mer

Till dig som är i behov av eller använder hjälpmedel

Till dig som är i behov av eller använder hjälpmedel Till dig som är i behov av eller använder hjälpmedel Alla människors lika värde är grunden för Handikappförbundens verksamhet I denna broschyr har vi sammanställt information som bygger på erfarenheter

Läs mer

Värdighetsgarantier. inom Vård och omsorg

Värdighetsgarantier. inom Vård och omsorg Värdighetsgarantier inom Vård och omsorg Om Hjo kommuns värdighetsgarantier Värdighetsgarantierna för Vård och Omsorg är garantier som mer konkret talar om vad brukarna inom Vård och Omsorg i Hjo kommun

Läs mer

Servicebostad. -VAD ÄR DET? -Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge

Servicebostad. -VAD ÄR DET? -Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge Servicebostad -VAD ÄR DET? -Lättläst Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter och

Läs mer

Motion nr 205 Utveckla PRO:s HEMFÖRSÄKRING. PRO Haga-Malmaberg - Västerås, Västmanland. Område: PRO:s organisation Underområde: Försäkringar

Motion nr 205 Utveckla PRO:s HEMFÖRSÄKRING. PRO Haga-Malmaberg - Västerås, Västmanland. Område: PRO:s organisation Underområde: Försäkringar Motion nr 205 Utveckla PRO:s HEMFÖRSÄKRING PRO Haga-Malmaberg - Västerås, Västmanland ID574 Utveckla PRO:s HEMFÖRSÄKRING PRO: medlemsförsäkringar är till delar unika i sin omfattning. Olycksfallsförsäkringen

Läs mer

Fackets försäkringar tryggt och förmånligt. Information om LOs nya försäkringspaket

Fackets försäkringar tryggt och förmånligt. Information om LOs nya försäkringspaket Fackets försäkringar tryggt och förmånligt Information om LOs nya försäkringspaket Varför försäkrar facket? Fackets grundläggande idé är vi ställer upp för varandra. Genom att vi håller ihop värnar vi

Läs mer

INFORMATION OM FÖRENINGAR INOM OMRÅDET PSYKISK HÄLSA I KARLSTAD

INFORMATION OM FÖRENINGAR INOM OMRÅDET PSYKISK HÄLSA I KARLSTAD INFORMATION OM FÖRENINGAR INOM OMRÅDET PSYKISK HÄLSA I KARLSTAD Arbetsmarknads - och socialförvaltningen Vuxenavdelningen 2018-07-02 Arbetsmarknads- och socialnämnden ser civilsamhället (frivilliga organisationer,

Läs mer

Servicebostad. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Servicebostad. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Servicebostad VAD ÄR DET? Lättläst VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Servicebostad Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter

Läs mer

Servicebostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se

Servicebostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se Servicebostad - VAD ÄR DET? Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter och skyldigheter

Läs mer

OBSERVERA VÅRT NYA TELEFONNUMMER: 010 442 90 19

OBSERVERA VÅRT NYA TELEFONNUMMER: 010 442 90 19 OBSERVERA VÅRT NYA TELEFONNUMMER: 010 442 90 19 Telefontider: måndag, onsdag, fredag 8.30 12.00 och tisdag, torsdag kl. 13.00 16.00 Vad jobbar vi med just nu: Mycket händer i TioHundra ab. Hela bolagsstyrelsen

Läs mer

Vad är delaktighet för dig?

Vad är delaktighet för dig? Vad är delaktighet för dig? Inspiration till samtal om delaktighet, självbestämmande och inflytande Detta häfte bygger på rapporten Vad är delaktighet för dig? ett delprojekt i satsningen för en evidensbaserad

Läs mer

Servicebostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Servicebostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Servicebostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter

Läs mer

Fakta om dina medlemsförsäkringar

Fakta om dina medlemsförsäkringar Fakta om dina medlemsförsäkringar Seko ger dig bästa försäkringsskyddet 1 Som medlem i Seko får du det bästa försäkringsskyddet Nedan ser du några jämförelser mellan Seko, ST och Unionen på vilka försäkringar,

Läs mer

MEDLEM I HSB DIN GUIDE TILL ALLA BRF-FÖRDELAR

MEDLEM I HSB DIN GUIDE TILL ALLA BRF-FÖRDELAR MEDLEM I HSB DIN GUIDE TILL ALLA BRF-FÖRDELAR 2014 1 2 Att vara medlem i HSB ger stora fördelar både för bostadsrättsföreningar och för bostadsrättshavare. I den här broschyren kan du läsa mer om varför

Läs mer

ORGANISATORISKT PROGRAM

ORGANISATORISKT PROGRAM KONGRESS 2018 ORGANISATORISKT PROGRAM PRO en stark, välkomnande och kompetent organisation 2 PRO EN STARK, VÄLKOMNANDE OCH KOMPETENT ORGANISATION Sveriges pensionärer behöver en stark organisation PRO

Läs mer

Guide till medlemsrekrytering

Guide till medlemsrekrytering Guide till medlemsrekrytering Vi är många medlemmar i Vårdförbundet idag, men vi kunde vara fler! Ju fler medlemmar vi är desto större möjlighet har vi att påverka och föra fram våra åsikter kring såväl

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET November Folkets Park 15.00

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET November Folkets Park 15.00 DALSJÖFORS VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET 2019 19 November 2018 Folkets Park 15.00 Dagordning 1 Mötets öppnande 2 Mötet behörigen sammankallat 3 Godkännande av dagordning och arbetsordning 4 Val av mötesfunktionärer

Läs mer

För dig som läser till världens bästa yrke: läkare.

För dig som läser till världens bästa yrke: läkare. För dig som läser till världens bästa yrke: läkare. Medicine Studerandes Förbund är studentförbundet inom Sveriges läkarförbund Bli medlem och påverka din framtid nu Vi vet att det är tufft när det känns

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

MEDLEMSKAP 2015 HSB NORRA STOR-STOCKHOLM

MEDLEMSKAP 2015 HSB NORRA STOR-STOCKHOLM För dig som boende eller styrelseledamot i en bostadsrättsförening MEDLEMSKAP 2015 HSB NORRA STOR-STOCKHOLM Att vara medlem i HSB har stora fördelar både för bostadsrättsföreningar och för bostadsrättshavare.

Läs mer

Värvningshandbok. Råd och tips vid värvning av nya medlemmar och medlemsvård. ST inom Sveriges Domstolar

Värvningshandbok. Råd och tips vid värvning av nya medlemmar och medlemsvård. ST inom Sveriges Domstolar ST inom Sveriges Domstolar Värvningshandbok Råd och tips vid värvning av nya medlemmar och medlemsvård Reviderad 2006-05-31 Reviderad 2008-11-11 Reviderad 2015-08-25 Reviderad 2017-03-15 Innehållsförteckning

Läs mer

FÖRSVARSFÖRBUNDET. TCO-förbundet nära dig FÖRSVARSFÖRBUNDET

FÖRSVARSFÖRBUNDET. TCO-förbundet nära dig FÖRSVARSFÖRBUNDET TCO-förbundet nära dig Foto: Sören Andersson VISION VÅR VISION: Vi i Försvarsförbundet ska genom vårt arbete medverka till bättre livskvalitet för medlemmarna FÖR DIG Jobbar du inom försvaret eller en

Läs mer

Individuell plan LSS

Individuell plan LSS Individuell plan LSS Ett sätt för dig att påverka din situation Vad är en individuell plan? Du som har rätt att få insatser enligt LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) har rätt

Läs mer

Wä-Skepparslöv VERKSAMHETSPLAN och BUDGET 2019

Wä-Skepparslöv VERKSAMHETSPLAN och BUDGET 2019 Wä-Skepparslöv VERKSAMHETSPLAN och BUDGET 2019 1 SPF Seniorernas värdegrund (antagen av kongressen 2017) SPF Seniorerna är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden organisation. Vi värnar om varje

Läs mer

Försäkrad i facket. om avtals- och medlemsförsäkringar

Försäkrad i facket. om avtals- och medlemsförsäkringar Försäkrad i facket om avtals- och medlemsförsäkringar Försäkrad i facket Dina försäkringar 3 Avtalsförsäkringar 4 Avtalsgruppsjukförsäkring 4 Trygghetsförsäkring vid arbetsskada 5 - Avgångsbidrag 5 - Avtalspension

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017

VERKSAMHETSPLAN 2017 VERKSAMHETSPLAN 2017 Samorganisationens uppgifter SAMORGANISATIONER MOM 1 SAMARBETE KOMMUNVIS Enligt PRO:s stadgar ska, där det finns mer än en PRO-förening, finnas en samorganisation. Det krävas i olika

Läs mer

Det ska löna sig att vara medlem i Handels. Dina medlemsförmåner

Det ska löna sig att vara medlem i Handels. Dina medlemsförmåner Det ska löna sig att vara medlem i Handels Dina medlemsförmåner Dina medlemsförmåner Välkommen som medlem i Handels. För dig och alla som valt att gå med i Handels vill vi göra vårt yttersta för att det

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Välkommen till Seko!

Välkommen till Seko! Välkommen till Seko! Gemenskap ger styrka Varmt välkommen till Seko! Som medlem hos oss står du starkare på din arbetsplats. Starkare tack vare att vi är många. Det är det som gör att vi kan ställa krav

Läs mer

Avgifter för vård och omsorg 2014. Särskilt boende

Avgifter för vård och omsorg 2014. Särskilt boende Avgifter för vård och omsorg 2014 Särskilt boende Avgifter för särskilt boende 2014 Den lag som i huvudsak styr kommunens rätt att ta ut avgifter för vård och omsorg är socialtjänstlagen. Dessa avgifter

Läs mer

Vi jobbar för att livet som pensionär ska vara både roligare och mer utvecklande.

Vi jobbar för att livet som pensionär ska vara både roligare och mer utvecklande. 1 Skellefteå i december 2017 Välkommen till PRO Skellefteå under 2018! Alla pensionärer, oavsett ålder och bostadsort, är välkomna till PRO Skellefteå och alla aktiviteter. Har du, som redan är medlem,

Läs mer

Vårdförbundets Studentförsäkringar

Vårdförbundets Studentförsäkringar 1 januari 2015 Vårdförbundets Studentförsäkringar i samarbete med Folksam Vårdförbundet väljer förmånliga studentförsäkringar I den här broschyren från Folksam kan du läsa mer om studentförsäkringarna

Läs mer

Juristförsäkring. Frågor & svar

Juristförsäkring. Frågor & svar Juristförsäkring Frågor & svar FRÅGOR OCH SVAR - JURISTFÖRSÄKRING Tilläggsinformation om det kollektiva försäkringsskyddet för Sekos medlemmar avseende juridiska tjänster som HELP Försäkring tillhandahåller.

Läs mer

PÅVERKANSARBETE FÖR DÖVRÖRELSEN

PÅVERKANSARBETE FÖR DÖVRÖRELSEN PÅVERKANSARBETE FÖR DÖVRÖRELSEN 34 Våra bästa tips och råd för att effektivt påverka politiker och beslutsfattare 1 GÖR EN INSATS FÖR DÖVA OCH TECKENSPRÅK INFÖR VALET 2018! VALSPECIAL Vid valet har du

Läs mer

Mål och riktlinjer 2015-2017. Justerat enligt kongressbeslut

Mål och riktlinjer 2015-2017. Justerat enligt kongressbeslut Mål och riktlinjer 2015-2017 Justerat enligt kongressbeslut 1 Mål och Riktlinjer 2015 2017 Sveriges Pensionärsförbund, SPF, går in i en ny kongressperiod, visare och än mer kompetent i frågor som rör seniorer

Läs mer

Vanliga frågor kring hjälpmedel

Vanliga frågor kring hjälpmedel Vanliga frågor kring hjälpmedel 1. Vart vänder jag mig om jag behöver ett hjälpmedel? 2. Vad är en förskrivare? 3. Vad är ett funktionshinder? 4. Vad är ett hjälpmedel? 5. Jag behöver ett hjälpmedel. Hur

Läs mer

Hemvården. Kävlinge kommun. e kommun

Hemvården. Kävlinge kommun. e kommun Hemvården Kävlinge kommun e kommun Hemvården - stöd och hjälp när du behöver det Hemvården vänder sig till dig som till följd av ålder, funktionshinder eller sjukdom har svårt att klara din vardag på egen

Läs mer

Checklista medlemsvård

Checklista medlemsvård Checklista medlemsvård Medlemskapet i fokus Det är en styrka för Moderaterna om många väljer att bli medlemmar det visar att vi är ett parti på frammarsch. Många medlemmar är viktigt både för att det ger

Läs mer