Till handledare vid företaget. Tack för att du har möjlighet att handleda vår studerande. vid LÄRANDE I ARBETE (LIA) vecka - År:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Till handledare vid företaget. Tack för att du har möjlighet att handleda vår studerande. vid LÄRANDE I ARBETE (LIA) vecka - År:"

Transkript

1 Till handledare vid företaget Tack för att du har möjlighet att handleda vår studerande vid LÄRANDE I ARBETE (LIA) vecka - År: Målsättningen är att den studerande ska vara hos er 40 tim/vecka och följa era ordinarie arbetstider. Vi bifogar utvärderingsblankett och närvarorapport som vi vill att ni skickar in till oss efter periodens slut. LIA regleras av ett avtal som upprättas mellan arbetsplatsen och skolan, detta undertecknas och återsänds till skolan. Som LIA-värd och handledare bidrar ni till att den studerande får Medverka i arbetsplatsens dagliga rutiner och arbetsuppgifter, samt medverka i planeringen av arbetet. Förståelse för företagets kontakter med kunder och leverantörer. Träna på att använda den utrustning som används hos Er. Diskutera med handledaren om företagets visioner och branschens möjligheter. Tips och idéer om möjliga arbetsplatser eller utbildningsvägar inom branschen. Många av de studerande var nybörjare inom näringen när de påbörjade sin utbildning hos oss. Utgå därför inte från att de har så stor vana ännu, t.ex. vid arbete med maskiner. Bifogat detta brev finns en blankett med rubriken I händelse av olycka/sjukdomstillstånd under LIA-perioden. Denna blankett fyller du i tillsammans med studenten under praktikperiodens första dag. Vi vill även att ni så snart som möjligt går igenom arbetsplatsens säkerhetsföreskrifter med den studerande. Visa var brandskyddsutrustning, förbandslåda och telefon finns. Uppmärksamma även den studerande på ev. riskfyllda arbetsmoment och vad som gäller kring dessa. Om den studerande ska utför arbetsuppgifter ensam bör han/hon kunna nå dig via telefon. Om Ni har några frågor så ring gärna på Vänliga hälsningar

2 I händelse av olycka/sjukdomstillstånd under LIA-perioden Information till LIA-platsens handledare: Fyll i blanketten tillsammans med den studerande under LIA-periodens första dag. Förvara blanketten så att den finns tillgänglig under hela LIAperioden, men makulera den när LIA-perioden är slut. Syfte: Ifylld blankett ökar säkerheten om den studerande skulle råka ut för en akut olycka/sjukdom under sin LIA. Information till den studerande: Tala om för dem som du angett som närmast anhöriga att du angett dem som kontaktpersoner. Studerande Namn: Personnr:. Mobil: Adress:. Postadress:. Födoämnesallergi:.. Allergi mot läkemedel:... Eventuell medicinering:. Övrigt:... Närmast anhörig 1(ICE 1) Relation till den studerande:... Namn:. Adress:... Postadress:. Telefon: Mobil:. Närmast anhörig 1(ICE 2) Relation till den studerande:... Namn:. Adress:... Postadress:. Telefon: Mobil:. Skola: Vid olycka/sjukdom: Ring telefon , be att få tala med rektor.

3 LIA Närvarorapport och bedömning av elevens insats (återsänds till skolan) Företagets namn: Handledarens namn: Tel: Adress: Den studerandes namn: Närvaro (ange antal timmar som den studerande deltagit i arbetet) Vecka Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Frånvaro: (datum och orsak) DEN STUDERANDE Passar tider Samarbetar Tar eget initiativ och visar engagemang Har ordningssinne Utför vanligt förekommande arbetsuppgifter Arbetar säkert och effektivt med djur Arbetar säkert och effektivt med maskiner Har haft kundkontakt Skriv gärna kommentarer på baksidan! Behöver mycket stöd Behöver visst stöd Behöver inget stöd Ort och datum: Handledarens underskrift

4

5 AVTAL (återsänds till skolan) Praktikplatsens namn: Adress: Mellan företaget och Stora Segerstad Naturbrukscentrum har denna dag träffats följande avtal beträffande arbetsplatsförlagd utbildning eller Lärande i arbete ( LIA). 1 Antalet utbildningsplatser och utbildningens omfattning Företaget ställer praktikplats till yrkeshögskolans disposition i enlighet med nedanstående villkor. Student står inte till företagets förfogande som arbetskraft. Studenten är inte anställd i företaget. Företaget utfäster sig därför att inte utbetala lön till studenten. 2 Fördelning av utbildningen Skolhuvudmannen skall i god tid efter överenskommelse med företaget ange hur många studenter som han inom avtalets ram kommer att anvisa till företaget. 3 Handledare Lärande i arbete skall ske under ledning av handledare som företaget ställer till förfogande. 4 Utbildning av handledare Handledaren erbjuds att genomgå handledarutbildning om sådan anordnas av skolans huvudman. 5 Ersättning Det utgår inge ersättning till praktikplats eller handledare från skolhuvudmannen. 6 Kontaktpersoner Kontaktpersoner för frågor som kan uppkomma med anledning av LIA praktiken är handledaren (från företaget) och programansvarig (från skolan) 7 Skolhuvudmannens insyn Skolan kommer under praktikperioden göra ett besök där vi önskar träffa student och handledare. Vid långa avstånd från skolan kommer kontakten endast att ske genom ett telefonsamtal med handledaren. 8 Ordningsföreskrifter Studenten skall följa vid företaget gällande ordnings- och säkerhetsföreskrifter. 9 Omplacering av student Om företaget anser att studenten genom olämpligt uppförande eller olämplighet för yrket, eller av andra skäl bör förflyttas, skall företaget hos skolhuvudmannen begära sådan förflyttning. Överläggningar skall dessförinnan ha skett mellan företaget och skolledningen.

6 10 Arbetstider Arbetsplatsens dagliga tider skall tillämpas. 11 Skadeståndsansvar Parterna emellan ansvarar skolhuvudmannen för den person- eller sakskada som student oberoende av vållande förorsakar företaget eller dess anställda. Skolhuvudmannen ansvarar dessutom för den person- eller sakskada som student vid LIA praktik genom vårdslöshet eller försummelse vållar annan student eller tredje man. Vid brott ansvarar skolhuvudmannen parterna emellan dessutom för ren förmögenhetsskada i anledning av brottet. 12 Arbetsmiljöfrågor Arbetsmiljön vid LIA regleras av arbetsmiljölagen. Enligt arbetsmiljölagen likställs student med arbetstagare då de befinner sig på en arbetsplats, även om de inte är anställda. Arbetsplatsen ser till att arbetet blir säkert för studenten. ser till att studenten får tillräcklig introduktion och handledning. ser till att studenten arbetar under ledning och tillsyn av en lämplig person. ser till att handledaren har tillräckliga kunskaper för sitt uppdrag. ser till att handledaren har tillräckligt med tid för att fullgöra uppdraget. ser till att tillbud eller olyckor som berör studenten rapporteras till skolan. Student i utbildningen som omfattas av detta avtal är enligt i kapitel 2 arbetsmiljölagen (1977:1160) i vissa avseenden likställd med arbetstagare. Företaget åtar sig samordningsansvaret enligt 3 kap 7 andra stycket arbetsmiljölagen (1977:1160). 13 Avtalets giltighetstid Detta avtal gäller läsåret / Stora Segerstad den.. För Stora Segerstad naturbrukscentrum... den... (ort) För... (företagets namn) Skolans representant (handledarens underskrift)

7 AVTAL (kopia, praktikplatsens exemplar) Praktikplatsens namn: Adress: Mellan företaget och Stora Segerstad Naturbrukscentrum har denna dag träffats följande avtal beträffande arbetsplatsförlagd utbildning eller Lärande i arbete ( LIA). 1 Antalet utbildningsplatser och utbildningens omfattning Företaget ställer praktikplats till yrkeshögskolans disposition i enlighet med nedanstående villkor. Student står inte till företagets förfogande som arbetskraft. Studenten är inte anställd i företaget. Företaget utfäster sig därför att inte utbetala lön till studenten. 2 Fördelning av utbildningen Skolhuvudmannen skall i god tid efter överenskommelse med företaget ange hur många studenter som han inom avtalets ram kommer att anvisa till företaget. 3 Handledare Lärande i arbete skall ske under ledning av handledare som företaget ställer till förfogande. 4 Utbildning av handledare Handledaren erbjuds att genomgå handledarutbildning om sådan anordnas av skolans huvudman. 5 Ersättning Det utgår inge ersättning till praktikplats eller handledare från skolhuvudmannen. 6 Kontaktpersoner Kontaktpersoner för frågor som kan uppkomma med anledning av LIA praktiken är handledaren (från företaget) och programansvarig (från skolan) 7 Skolhuvudmannens insyn Skolan kommer under praktikperioden göra ett besök där vi önskar träffa student och handledare. Vid långa avstånd från skolan kommer kontakten endast att ske genom ett telefonsamtal med handledaren. 8 Ordningsföreskrifter Studenten skall följa vid företaget gällande ordnings- och säkerhetsföreskrifter. 9 Omplacering av student Om företaget anser att studenten genom olämpligt uppförande eller olämplighet för yrket, eller av andra skäl bör förflyttas, skall företaget hos skolhuvudmannen begära sådan förflyttning. Överläggningar skall dessförinnan ha skett mellan företaget och skolledningen.

8 10 Arbetstider Arbetsplatsens dagliga tider skall tillämpas. 11 Skadeståndsansvar Parterna emellan ansvarar skolhuvudmannen för den person- eller sakskada som student oberoende av vållande förorsakar företaget eller dess anställda. Skolhuvudmannen ansvarar dessutom för den person- eller sakskada som student vid LIA praktik genom vårdslöshet eller försummelse vållar annan student eller tredje man. Vid brott ansvarar skolhuvudmannen parterna emellan dessutom för ren förmögenhetsskada i anledning av brottet. 12 Arbetsmiljöfrågor Arbetsmiljön vid LIA regleras av arbetsmiljölagen. Enligt arbetsmiljölagen likställs student med arbetstagare då de befinner sig på en arbetsplats, även om de inte är anställda. Arbetsplatsen ser till att arbetet blir säkert för studenten. ser till att studenten får tillräcklig introduktion och handledning. ser till att studenten arbetar under ledning och tillsyn av en lämplig person. ser till att handledaren har tillräckliga kunskaper för sitt uppdrag. ser till att handledaren har tillräckligt med tid för att fullgöra uppdraget. ser till att tillbud eller olyckor som berör studenten rapporteras till skolan. Student i utbildningen som omfattas av detta avtal är enligt i kapitel 2 arbetsmiljölagen (1977:1160) i vissa avseenden likställd med arbetstagare. Företaget åtar sig samordningsansvaret enligt 3 kap 7 andra stycket arbetsmiljölagen (1977:1160). 13 Avtalets giltighetstid Detta avtal gäller läsåret / Stora Segerstad den.. För Stora Segerstad naturbrukscentrum... den... (ort) För... (företagets namn) Skolans representant (handledarens underskrift)

Till Dig som ska vara handledare vid Arbetsplatsförlagt lärande, APL

Till Dig som ska vara handledare vid Arbetsplatsförlagt lärande, APL Till Dig som ska vara handledare vid Arbetsplatsförlagt lärande, APL Tack för att Du har möjlighet att ta emot en av våra elever: (elevens namn) Veckor: 20 Arbetsplatsförlagt lärande, APL ingår med minst

Läs mer

Till dig som ska vara handledare vid Arbetsplatsförlagt lärande, APL

Till dig som ska vara handledare vid Arbetsplatsförlagt lärande, APL Till dig som ska vara handledare vid Arbetsplatsförlagt lärande, APL Tack för att du har möjlighet att ta emot en av våra elever som utbildar sig till HUNDFÖRARE/HUNDSKÖTARE vid det treåriga naturbruksprogrammet.

Läs mer

Till dig som ska vara handledare vid Arbetsplatsförlagt lärande, APL

Till dig som ska vara handledare vid Arbetsplatsförlagt lärande, APL Till dig som ska vara handledare vid Arbetsplatsförlagt lärande, APL Tack för att du har möjlighet att ta emot en av våra elever som utbildar sig till MASKINFÖRARE INOM LANTBRUK vid det treåriga naturbruksprogrammet.

Läs mer

Till dig som ska vara handledare vid Arbetsplatsförlagt lärande, APL

Till dig som ska vara handledare vid Arbetsplatsförlagt lärande, APL Till dig som ska vara handledare vid Arbetsplatsförlagt lärande, APL Tack för att du har möjlighet att ta emot en av våra elever som utbildar sig till SKOGSMASKINFÖRARE vid det treåriga naturbruksprogrammet.

Läs mer

PRAOBLANKETT. Vecka 15 & 16 för elev i årskurs 8 på Hagalidskolan i Staffanstorp. Ifylles av eleven och lämnas till handledaren på företaget:

PRAOBLANKETT. Vecka 15 & 16 för elev i årskurs 8 på Hagalidskolan i Staffanstorp. Ifylles av eleven och lämnas till handledaren på företaget: PRAOBLANKETT Vecka 15 & 16 för elev i årskurs 8 på i Staffanstorp Ifylles av eleven och lämnas till handledaren på företaget: Namn: klass: Telefon: E-post: Vårdnadshavare: Telefon vårdnadshavare: Detta

Läs mer

UTBILDNINGSKONTRAKT GYMNASIAL LÄRLINGSUTBILDNING

UTBILDNINGSKONTRAKT GYMNASIAL LÄRLINGSUTBILDNING UTBILDNINGSKONTRAKT GYMNASIAL LÄRLINGSUTBILDNING 1. PARTER OCH KONTAKTPERSONER 1.1. Skolhuvudman Thorengruppen AB, 556613-9290, hädanefter benämnt som Yrkesgymnasiet Kontaktperson/lärare: Frida Beijbom

Läs mer

Sjukanmälan sker som vanligt till skolan, men du bör självklart också kontakta din handledare på praoplatsen.

Sjukanmälan sker som vanligt till skolan, men du bör självklart också kontakta din handledare på praoplatsen. Detta papper behåller eleven PRAO åk 8 och 9 Här kommer lite praktisk information om din prao. Arbetstid Du får arbeta högst 7 tim/dag mellan 07.00 och 20.00. Resor Du tar dig till och från din praoplats

Läs mer

Kontaktperson. Elevens namn. Telefonnummer elev

Kontaktperson. Elevens namn. Telefonnummer elev Praktikkort för Arbetsplatsens adress Arbetstider Kontaktperson Arbetsuppgifter Elevens namn Telefonnummer elev Datum och närvaro vecka mån tis ons tor fre [ ] [ ] [ ] [ ] [ ] Handledarutlåtande Underskrift

Läs mer

Information inför PRAO

Information inför PRAO Information inför PRAO Tack för att du tar emot en elev på PRAO! Det är en ovärderlig erfarenhet för eleven. Vinster för företaget Ungdomar är trendkänsliga ta del av deras fräscha idéer Kan vara en rekryteringsväg

Läs mer

Tack för att Du/Ni ställer upp som handledare för våra elever.

Tack för att Du/Ni ställer upp som handledare för våra elever. Information till handledare Tack för att Du/Ni ställer upp som handledare för våra elever. Detta blad lämnas direkt till PRAOplatsen. * Efter avslutad praoperiod, lämnas bladet åter ifyllt till eleven.

Läs mer

Tack för att Du / Ni ställer upp som handledare för våra elever.

Tack för att Du / Ni ställer upp som handledare för våra elever. Information till handledare Tack för att Du / Ni ställer upp som handledare för våra elever. Detta blad lämnas direkt till praoplatsen. * Efter avslutad praoperiod, lämnas bladet åter ifyllt till eleven.

Läs mer

Arbetsmiljö. Anders Ingwald,

Arbetsmiljö. Anders Ingwald, Arbetsmiljö Anders Ingwald, anders.ingwald@lnu.se Om.. vem som har arbetsmiljönsvaret för eleven? Huvudmannen för skolan ansvarar för att skaffa platser för det arbetsplatsförlagda lärandet och att detta

Läs mer

PRAO för elever i grundskolan TILL ARBETSGIVAREN. Information inför PRAO. Försäkring. Arbetsuppgifter och ansvar. Riskbedömning

PRAO för elever i grundskolan TILL ARBETSGIVAREN. Information inför PRAO. Försäkring. Arbetsuppgifter och ansvar. Riskbedömning PRAO för elever i grundskolan TILL ARBETSGIVAREN Information inför PRAO Försäkring Eleverna är försäkrade genom kommunens försorg under praotiden. Kommunens olycksfallsförsäkring ersätter olycksfallsskada

Läs mer

Arbetstid Arbetstiden ska vara 7 timmar/dag mellan och

Arbetstid Arbetstiden ska vara 7 timmar/dag mellan och Detta papper behålls av eleven. PRAO åk 9 Här kommer lite praktisk information om din prao. Arbetstid Arbetstiden ska vara 7 timmar/dag mellan 07.00 och 20.00. Resor Du tar dig till och från din praoplats

Läs mer

Praoverksamhet. Saxnäs skola Mål

Praoverksamhet. Saxnäs skola Mål Praoverksamhet Saxnäs skola 2015-16 Mål att bli bekant med föräldrarnas olika yrken att bli bekant med olika yrken i skolans värld att känna till och ha besökt arbetsplatser i närområdet att våga välja

Läs mer

Information till arbetsgivare och handledare

Information till arbetsgivare och handledare Information till arbetsgivare och handledare Informationen här, är till dig som ska vara handledare för en feriepraktikant. Tack för att du tar emot en feriepraktikant! OBS! Nytt från och med det året

Läs mer

Prao åk 9, v ht-18

Prao åk 9, v ht-18 Detta papper behålls av eleven. Prao åk 9, v. 48-49 ht-18 Här kommer lite praktisk information om din prao. Arbetstid Arbetstiden ska vara 7 timmar/dag mellan 07.00 och 20.00. Resor Du tar dig till och

Läs mer

Underlag för riskbedömning inför prao åk 7-9 Backaskolan

Underlag för riskbedömning inför prao åk 7-9 Backaskolan Underlag för riskbedömning inför prao åk 7-9 Backaskolan reviderad augusti 2016 Del 1 (fylls i av prao-platsen) Arbetsmiljöverkets författningssamling (AFS 2012:03- minderårigas arbetsmiljö) reglerar vad

Läs mer

SENAST EN VECKA INNAN DIN PRAO LÄMNAS PRAOLAPPEN TILL SYV.

SENAST EN VECKA INNAN DIN PRAO LÄMNAS PRAOLAPPEN TILL SYV. Information om PRAO i årskurs 9 läsåret 2018/2019 -Till elev och vårdnadshavare Alla elever i årskurs 9 kommer under höstterminen ha 5 dagars prao (praktisk arbetslivsorientering). Årskurs 9 på kyrkhedens

Läs mer

Tack för att Du / Ni ställer upp som handledare för våra elever.

Tack för att Du / Ni ställer upp som handledare för våra elever. Information till handledare Tack för att Du / Ni ställer upp som handledare för våra elever. Detta blad lämnas direkt till praoplatsen. * Efter avslutad praoperiod, lämnas bladet åter ifyllt till eleven.

Läs mer

Österänggymnasiet. Innehållsförteckning

Österänggymnasiet. Innehållsförteckning Innehållsförteckning Österänggymnasiet Vad innebär APL? 2 Att vara handledare 5 Några tips till handledaren 7 Checklista för din elev 8 Programplan 9 Programråd 10 Närvarorapport 11 Elevens reflektion

Läs mer

Vägledning för framtida utbildningar och yrken

Vägledning för framtida utbildningar och yrken Vägledning för framtida utbildningar och yrken Saxnäs skola F-9 fritidsverksamhet 2018-2019 MÅL Eleverna har kunskap om framtida utbildningar och yrkesval F-3 studiebesök på någon/några föräldrars arbetsplatser

Läs mer

Sjukanmälan Om eleven blir sjuk under prao-perioden ska detta anmälas både till prao-platsen och till skolan.

Sjukanmälan Om eleven blir sjuk under prao-perioden ska detta anmälas både till prao-platsen och till skolan. Sommaren 2018 kom ett riksdagsbeslut om att alla som går i årskurs 8 ska göra 10 dagars praktik under läsåret. Prao (praktisk arbetslivsorientering) ska ge eleven möjlighet att se hur arbetslivet fungerar,

Läs mer

PRAOBLANKETT Denna blankett skall fyllas i av elev, vårdnadshavare och företag och är en överenskommelse mellan arbetsgivare, skola och elev.

PRAOBLANKETT Denna blankett skall fyllas i av elev, vårdnadshavare och företag och är en överenskommelse mellan arbetsgivare, skola och elev. BLANKETT Denna blankett skall fyllas i av elev, vårdnadshavare och företag och är en överenskommelse mellan arbetsgivare, skola och elev. Var vänliga och texta. Glöm inte att godkänna med din underskrift!

Läs mer

Avtal mellan kommun och (org.) gällande Frivilliga resursgrupper (FRG)

Avtal mellan kommun och (org.) gällande Frivilliga resursgrupper (FRG) Bilaga 6. Kommunlogga 2011-12-22 Avtal mellan och (org.) gällande Frivilliga resursgrupper (FRG) Varhelst i landet händelser inträffar, där de ordinarie resurserna behöver förstärkas, behövs FRG. FRG är

Läs mer

ARBETSPLATSFÖRLAGT LÄRANDE. Ansvaret för elevernas arbetsmiljö

ARBETSPLATSFÖRLAGT LÄRANDE. Ansvaret för elevernas arbetsmiljö ARBETSPLATSFÖRLAGT LÄRANDE Ansvaret för elevernas arbetsmiljö 2 Informationen i den här broschyren gäller arbetsplatsförlagt lärande (apl) för elever inom lärlingsutbildning och skolförlagd yrkesutbildning

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen. Guide för praohandledare

Barn- och utbildningsförvaltningen. Guide för praohandledare Barn- och utbildningsförvaltningen Guide för praohandledare Guide för praohandledare Östhammars kommun har tagit fram en guide* med konkreta tips och idéer som kan vara till hjälp för dig som handledare

Läs mer

Handbok för dig som ska handleda sommarjobbare

Handbok för dig som ska handleda sommarjobbare Handbok för dig som ska handleda sommarjobbare Till handledare för sommarjobbare! Tack för att ni tar emot sommarjobbare på er arbetsplats! Pajala kommuns målsättning med sommarjobben är att: Ge ungdomarna

Läs mer

Samverkansavtal och avtal om handledare mellan utbildningsanordnare, arbetsgivare och facklig organisation inom lokalt Vård- och omsorgscollege Örebro

Samverkansavtal och avtal om handledare mellan utbildningsanordnare, arbetsgivare och facklig organisation inom lokalt Vård- och omsorgscollege Örebro Samverkansavtal och avtal om handledare mellan utbildningsanordnare, arbetsgivare och facklig organisation inom lokalt Vård- och omsorgscollege Örebro Bakgrund Vård- och Omsorgscollege är en samverkansform

Läs mer

Närvarorapport samt bedömningsunderlag LIA 4 (Lärande i arbete 4)

Närvarorapport samt bedömningsunderlag LIA 4 (Lärande i arbete 4) Närvarorapport samt bedömningsunderlag LIA 4 (Lärande i arbete 4) Studentens namn: LIA-placering: Handledare: Närvarorapport för LIA Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag Anteckningar Vecka

Läs mer

Handbok ALLMÄN INFORMATION. Svenska

Handbok ALLMÄN INFORMATION. Svenska Handbok ALLMÄN INFORMATION Svenska IQWBL - Improving Quality in Work-Based Learning 2010-1-FI1-LEO05-03042 LLP 2007-2013 Leonardo da Vinci Transfer of Innovation Innehåll 1 Arbetsplatsförlagt lärande (APL):

Läs mer

HANDLEDARUTBILDNING FÖR FÖRETAG TEKNIKCOLLEGE HALLAND

HANDLEDARUTBILDNING FÖR FÖRETAG TEKNIKCOLLEGE HALLAND HANDLEDARUTBILDNING FÖR FÖRETAG TEKNIKCOLLEGE HALLAND STEG 1 Plats: Tid: PROGRAM Kl 08.00 08.30 Syfte, möjligheter och allmän information om Teknikcollege regionalt och lokalt Catarina Carlsson, processledare

Läs mer

Ung i Lund Ta emot praktikanter

Ung i Lund Ta emot praktikanter Ung i Lund 2016 Ta emot praktikanter Under sommaren 2016 kommer 750 ungdomar att testa på arbetslivet via Ung i Lunds praktikverksamhet. Som handledare får du möjlighet att marknadsföra din arbetsplats,

Läs mer

Arbetsplatsförlagt lärande

Arbetsplatsförlagt lärande Arbetsplatsförlagt lärande Elev 2016-08-16 Innehåll Information... 1 Elevens ansvar... 2 Handledarens ansvar... 3 Skolans ansvar... 4 Arbetsmiljö... 5 Lärande och bedömning... 6 Information 1 Nu ska du

Läs mer

Elevens namn: Född: (ÅÅMMDDXXXX): Mobil: Program: Studievägskod: Klass: Yrkeslärare: Rektor Lärlingskoordinator:

Elevens namn: Född: (ÅÅMMDDXXXX): Mobil: Program: Studievägskod: Klass: Yrkeslärare: Rektor Lärlingskoordinator: Elevens uppgifter Elevens namn: Född: (ÅÅMMDDXXXX): Mobil: Adress: Postnr: Ort: Program: Studievägskod: Klass: Vårdnadshavare: Mobil: Skolans uppgifter Yrkeslärare: Rektor Lärlingskoordinator: Tel: Tel:

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Systematiskt arbetsmiljöarbete Systematiskt arbetsmiljöarbete AFS 2001:1 med ändringar i AFS 2003:4 Reglerna innehåller grundläggande krav på arbetsmiljöarbetet Reglerna utvecklar och preciserar hur arbetsgivaren ska gå tillväga för

Läs mer

Fördelning av arbetsmiljöuppgifter

Fördelning av arbetsmiljöuppgifter Högskolan i Gävle 2011-11-23 Fördelning av arbetsmiljöuppgifter Enligt arbetsmiljölagen 3 kap 2 skall arbetsgivaren vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagaren utsätts för ohälsa

Läs mer

Denna checklista är framtagen som grund för dialog om arbetsmiljön vid inspektion på bemanningsföretag.

Denna checklista är framtagen som grund för dialog om arbetsmiljön vid inspektion på bemanningsföretag. Checklista Uthyrning av arbetskraft Denna checklista är framtagen som grund för dialog om arbetsmiljön vid inspektion på bemanningsföretag. Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete

Läs mer

PRAO Information och blanketter 2016

PRAO Information och blanketter 2016 PRAO Information och blanketter 2016 1 PRAOINFORMATION Vad är prao? Prao betyder praktisk arbetslivsorientering och är en del av skolverksamheten. Prao ger möjligheter till att få erfarenheter och kunskaper

Läs mer

Information inför PRAO

Information inför PRAO PRAO för åk 9 elever i Staffanstorps kommun TILL ARBETSGIVAREN Information inför PRAO PRAO en ovärderlig erfarenhet för eleven Vinster för ungdomarna: Får visa vad de går för Får stärkt självförtroende

Läs mer

Avtal gymnasielärling

Avtal gymnasielärling Skolförvaltningen Härnösands gymnasium 2015-xx-xx Sid. 1 av 5 Avtal gymnasielärling Avtal för utbildningskontrakt mellan Härnösands gymnasium, Härnösands kommun (org nr 212000-2403) och företag samt org

Läs mer

UTBILDNINGSJOURNAL. I skolan har vi olika steg i utbildningen dvs. frisörämnena som förläggs till viss del på arbetsplats.

UTBILDNINGSJOURNAL. I skolan har vi olika steg i utbildningen dvs. frisörämnena som förläggs till viss del på arbetsplats. UTBILDNINGSJOURNAL. är elev på Hantverksprogrammet med inriktning förberedande utbildning i frisöryrket och går nu i åk. Elevens ansvariga lärare under denna termin är. I skolan har vi olika steg i utbildningen

Läs mer

UTBILDNINGSJOURNAL. . är elev på Hantverksprogrammet med inriktning förberedande utbildning i frisöryrket och går nu i åk..

UTBILDNINGSJOURNAL. . är elev på Hantverksprogrammet med inriktning förberedande utbildning i frisöryrket och går nu i åk.. UTBILDNINGSJOURNAL. är elev på Hantverksprogrammet med inriktning förberedande utbildning i frisöryrket och går nu i åk.. Elevens ansvariga lärare under denna termin är I skolan har vi olika steg i utbildningen

Läs mer

Information till APL-handledare inom Vård- och omsorgsutbildning

Information till APL-handledare inom Vård- och omsorgsutbildning Information till APL-handledare inom Vård- och omsorgsutbildning Reviderad upplaga Mars 2019 Upplaga 5 Regional styrgrupp för Vård- och omsorgscollege Värmland beslutade i september 2011 att en handbok

Läs mer

Information inför den arbetsplatsförlagda praktiken veckorna 40-43

Information inför den arbetsplatsförlagda praktiken veckorna 40-43 Till våra handledare Information inför den arbetsplatsförlagda praktiken veckorna 40-43 Först vill jag rikta ett stort tack för att ni ställt upp och tagit emot våra elever. De elever som nu kommer ut

Läs mer

Praktik i staten 2016-2018 FAQ

Praktik i staten 2016-2018 FAQ Praktik i staten 2016-2018 FAQ Denna FAQ är ett levande dokument som återfinns i samma utformning på Statskontoret, Arbetsgivarverket och Arbetsförmedlingens respektive hemsidor. Dessa tre myndigheter

Läs mer

SAM-guide. Om systematiskt arbetsmiljöarbete inom personlig assistans

SAM-guide. Om systematiskt arbetsmiljöarbete inom personlig assistans SAM-guide Om systematiskt arbetsmiljöarbete inom personlig assistans Arbetsmiljönämnden för personlig assistans (Ampa) är den centrala partsgemensamma arbetsmiljöorganisationen för verksamheter inom personlig

Läs mer

Information till APL-handledare inom Vård- och omsorgsutbildning

Information till APL-handledare inom Vård- och omsorgsutbildning Information till APL-handledare inom Vård- och omsorgsutbildning Reviderad upplaga Januari 2018 Upplaga 4 Regional styrgrupp för Vård- och omsorgscollege Värmland beslutade i september 2011 att en handbok

Läs mer

Ett brev med uppgifter om din praktikplats Broschyren Så får barn och ungdomar arbeta Blanketten Överenskommelse om praktik Skatteintyg Returkuvert

Ett brev med uppgifter om din praktikplats Broschyren Så får barn och ungdomar arbeta Blanketten Överenskommelse om praktik Skatteintyg Returkuvert Till dig som ska praktisera UNG I SOMMAR 2014 1 Hej, I det här utskicket får du: Ett brev med uppgifter om din praktikplats Broschyren Så får barn och ungdomar arbeta Blanketten Överenskommelse om praktik

Läs mer

Planeringsmaterial för prao inom vård och omsorg

Planeringsmaterial för prao inom vård och omsorg Planeringsmaterial för prao inom vård och omsorg Det här tycker ungdomar är viktigt för en bra prao Att de får göra mycket praktiskt Att de får vara aktiva Att de får ett trevligt välkomnande Att det är

Läs mer

Till föräldrar och elever i årskurs 8

Till föräldrar och elever i årskurs 8 Till föräldrar och elever i årskurs 8 Under våren är det dags för 8: ornas PRAO (praktisk arbetslivsorientering). Tanken med praon är att ge dig, som elev, möjlighet att få kunskap om arbetslivet genom

Läs mer

PRAO. Information och blanketter tillarbetslivet.nu

PRAO. Information och blanketter tillarbetslivet.nu PRAO Information och blanketter 2017 tillarbetslivet.nu 1 PRAOINFORMATION Vad är prao? Prao betyder praktisk arbetslivsorientering och är en del av skolverksamheten. Prao ger möjligheter till att få erfarenheter

Läs mer

LIA handledarutbildning 22/10. Att vara handledare

LIA handledarutbildning 22/10. Att vara handledare LIA handledarutbildning 22/10 Att vara handledare What s in it for me? Fundera över hur du kan se den studerande som resurs på din arbetsplats Studerande som resurs Reflektion Inspiration extra hand kan

Läs mer

Handbok för dig som ska sommarjobba

Handbok för dig som ska sommarjobba Handbok för dig som ska sommarjobba Min arbetsplats: Här fyller du i information om din arbetsplats. Arbetsplats: Adress: Chef på arbetsplatsen Handledare: Telefonnummer: Annan kontaktperson: Telefonnummer:

Läs mer

Inför praktiken 2015 Guide till dig som ska handleda. ung i sommar

Inför praktiken 2015 Guide till dig som ska handleda. ung i sommar Inför praktiken 2015 Guide till dig som ska handleda ung i sommar Hej Vad roligt att ni vill välkomna en eller flera praktikanter. Det här utskicket innehåller broschyrer och blanketter. Brev med kontaktuppgifter

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och uppgiftsfördelningen inom Västarvet

Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och uppgiftsfördelningen inom Västarvet SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och uppgiftsfördelningen inom Västarvet Ett väl fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete leder till god arbetsmiljö som gynnar alla.

Läs mer

30 januari 2013. Arbetsmarknadssektionen Kicki Lundgren. Hej!

30 januari 2013. Arbetsmarknadssektionen Kicki Lundgren. Hej! 30 januari 2013 Arbetsmarknadssektionen Kicki Lundgren Hej! Du har anmält intresse att ta emot sommarjobbare på din arbetsplats i sommar. Om detta inte stämmer var vänlig hör av dig till mig snarast. Om

Läs mer

vem har arbetsmiljöansvaret?

vem har arbetsmiljöansvaret? vem har arbetsmiljöansvaret? Både uthyraren o Arbetstagare som hyrs ut har en speciell situation genom att arbetsgivaren har svårt att påverka arbetsmiljön hos inhyraren. Det är viktigt att såväl uthyraren

Läs mer

Myndigheten för yrkeshögskolans författningssamling

Myndigheten för yrkeshögskolans författningssamling Myndigheten för yrkeshögskolans författningssamling ISSN 2000-6802 Myndigheten för yrkeshögskolans allmänna råd om lärande i arbete; MYHFS 2015:3 Utkom från trycket den 8 juni 2015 beslutade den 19 maj

Läs mer

RUTIN FÖR ORGANISATION AV APL (ARBETSPLATSFÖRLAGT LÄRANDE) FÖR VÄSTRA GÖTALANDSREGIONENS NATURBRUKSSKOLOR.

RUTIN FÖR ORGANISATION AV APL (ARBETSPLATSFÖRLAGT LÄRANDE) FÖR VÄSTRA GÖTALANDSREGIONENS NATURBRUKSSKOLOR. Skapades 2013-07-30 Rev 2017-03-30 RUTIN FÖR ORGANISATION AV APL (ARBETSPLATSFÖRLAGT LÄRANDE) FÖR VÄSTRA GÖTALANDSREGIONENS NATURBRUKSSKOLOR. Inledning Alla elever på gymnasieskolans yrkesprogram och inom

Läs mer

EMMABODA I VÅRA HJÄRTAN

EMMABODA I VÅRA HJÄRTAN EMMABODA I VÅRA HJÄRTAN Hej! I den här broschyren hittar du viktig information som är bra att läsa innan du börjar din praktik, som hur blanketter ska fyllas i, arbetstider m.m. Besök gärna emmaboda.se/feriepraktik

Läs mer

Egenvård i skolan behöver ditt barn hjälp med medicinering eller annan medicinsk insats under skoltid?

Egenvård i skolan behöver ditt barn hjälp med medicinering eller annan medicinsk insats under skoltid? Egenvård i skolan behöver ditt barn hjälp med medicinering eller annan medicinsk insats under skoltid? Med egenvård menas medicinering eller annan medicinsk åtgärd som utförs av icke medicinskt utbildad

Läs mer

ARBETSTAGARENS REPRESENTANTER PÅ ARBETSPLATSEN

ARBETSTAGARENS REPRESENTANTER PÅ ARBETSPLATSEN ARBETSTAGARENS REPRESENTANTER PÅ ARBETSPLATSEN BILD: EEVA ANUNDI Vad har man för nytta av dem? Innehåll Förtroendemannen... 4 Arbetarskyddsfullmäktige... 4 Rättigheter och skyldigheter för förtroendemän...

Läs mer

PRAO 2017 VECKA Information till elever och vårdnadshavare i årskurs 8

PRAO 2017 VECKA Information till elever och vårdnadshavare i årskurs 8 PRAO 2017 VECKA 16-17 Information till elever och vårdnadshavare i årskurs 8 SYFTET MED PRAO PRAO (praktisk arbetslivsorientering) är en viktig del av skolans undervisning om arbetslivet. Syftet med PRAO

Läs mer

Varför PRAO och praktik? Samverkan för framtiden

Varför PRAO och praktik? Samverkan för framtiden Varför PRAO och praktik? Samverkan för framtiden Möjligheter med prao och praktik! Att ta emot elever på prao och praktik är ett bra tillfälle att ge dem en positiv bild av din arbetsplats och av arbetslivet.

Läs mer

Guide för en bättre arbetsmiljö

Guide för en bättre arbetsmiljö Guide för en bättre arbetsmiljö Hur har ni det på arbetsplatsen? Vad bidrar till att det känns bra? Hur kan det bli bättre? 1 Börja med att svara på frågorna i rutan. Svaren ger troligtvis några exempel

Läs mer

PRAO åk 8 vecka 13 och 15 2012 Vecka 14 är Påsklov och eleverna är också lediga annandag Påsk vecka 15!

PRAO åk 8 vecka 13 och 15 2012 Vecka 14 är Påsklov och eleverna är också lediga annandag Påsk vecka 15! BSF Lunds stad Tunaskolan Ann-Helén Oldenby studie- och yrkesvägledare 046 35 76 81, ann-helen.oldenby@lund.se PRAO åk 8 vecka 13 och 15 2012 Vecka 14 är Påsklov och eleverna är också lediga annandag Påsk

Läs mer

PRAO åk 8 vecka 13-14 2014

PRAO åk 8 vecka 13-14 2014 BSF Lunds stad Tunaskolan Ann-Helén Oldenby studie- och yrkesvägledare 046 35 76 81, ann-helen.oldenby@lund.se PRAO åk 8 vecka 13-14 2014 Till föräldrar och elever i åk 8 Läs igenom detta tillsammans BSF

Läs mer

Vem är ansvarig för arbetsmiljön? Med arbetsmiljö menas

Vem är ansvarig för arbetsmiljön? Med arbetsmiljö menas Vem är ansvarig för arbetsmiljön? 1 Med arbetsmiljö menas fysiska psykologiska sociala förhållanden på arbetsplatsen Vi kommer att fokusera på de fysiska arbetsmiljöriskerna och hur de åtgärdas. 2 1 Lagstiftning

Läs mer

Information. till Handledaren ett stöd i handledarrollen

Information. till Handledaren ett stöd i handledarrollen Information till Handledaren ett stöd i handledarrollen Inledning Totalt finns det tre olika former av praktik; Prao, som är för eleverna på högstadiet, APU (Arbetsplatsförlagd Utbildning) som ingår i

Läs mer

Du har ansvar för arbetsmiljön

Du har ansvar för arbetsmiljön Du har ansvar för arbetsmiljön Lättläst version I den här broschyren kan du läsa om vem som har ansvar för att en arbetsmiljö är säker. Med arbetsmiljö menas den fysiska och psykiska miljön på arbetet.

Läs mer

AVTAL Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

AVTAL Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) AVTAL Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) 1 Parter Mellan Institutionen för Socialt arbete, Umeå universitet och Västerbottens läns landsting. 2 Syfte och mål Syftet med avtalet är att klarlägga åtaganden

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Systematiskt arbetsmiljöarbete Systematiskt arbetsmiljöarbete AFS 2001:1 Reglerna innehåller grundläggande krav på arbetsmiljöarbetet Reglerna utvecklar och preciserar hur arbetsgivaren ska gå tillväga för att uppfylla sitt arbetsmiljöansvar

Läs mer

sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba

sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba Min arbetsplats Här fyller du i information om din arbetsplats. Arbetsplats:... Adress:... Handledare:... Telefonnummer:... Annan kontaktperson:...

Läs mer

EMMABODA I VÅRA HJÄRTAN

EMMABODA I VÅRA HJÄRTAN EMMABODA I VÅRA HJÄRTAN Hej! I den här broschyren hittar du viktig information som är bra att läsa innan du börjar din praktik, som hur blanketter ska fyllas i, arbetstider m.m. Besök gärna emmaboda.se/feriepraktik

Läs mer

ANSTÄLLNINGSAVTAL. mellan [ARBETSGIVAREN] och [NAMN] [DATUM]

ANSTÄLLNINGSAVTAL. mellan [ARBETSGIVAREN] och [NAMN] [DATUM] ANSTÄLLNINGSAVTAL mellan [ARBETSGIVAREN] och [NAMN] [DATUM] Anställningsavtal I (I) INNEHÅLL 1 BEFATTNING OCH ARBETSUPPGIFTER... 1 2 ANSTÄLLNINGSFORM OCH TILLTRÄDE... 1 3 ARBETSPLATS... 1 4 ARBETSTID...

Läs mer

Närvarorapport samt bedömningsunderlag LIA 1 (Lärande i arbete 1)

Närvarorapport samt bedömningsunderlag LIA 1 (Lärande i arbete 1) Närvarorapport samt bedömningsunderlag LIA 1 (Lärande i arbete 1) Studentens namn: LIA-placering: Handledare: Närvarorapport för LIA Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag Anteckningar Vecka

Läs mer

Verksamhetsidé, mål, inriktning och strategier är kända och accepterade i organisationen.

Verksamhetsidé, mål, inriktning och strategier är kända och accepterade i organisationen. Lokalt kollektivavtal för lärare vid NHV Dnr A15/05:335 Parterna enas om följande grund för arbetstider för universitetslärare vid Nordiska högskolan för folkhälsovetenskap (NHV). Detta avtal ersätter

Läs mer

Praktikantens namn:... Personnummer:... E-post...

Praktikantens namn:... Personnummer:... E-post... INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER PRAKTIKAVTAL Att göra praktik under sin studietid är idag ett allt viktigare steg i processen mot ett första kvalificerat arbete. Praktiken ger studenten möjlighet

Läs mer

ATT TA EMOT EN FERIEPRAKTIKANT

ATT TA EMOT EN FERIEPRAKTIKANT ATT TA EMOT EN FERIEPRAKTIKANT Handledarguide Viktig information för att du ska kunna få svar på dina frågor före, under och efter feriepraktik. Förord Denna broschyr innehåller viktig information för

Läs mer

Information till arbetsgivare Lärlingsakademin Skåne Nordost

Information till arbetsgivare Lärlingsakademin Skåne Nordost Information till arbetsgivare Lärlingsakademin Skåne Nordost Utbildningen Utbildningen är en del av den kommunala vuxenutbildningen och följer en statlig förordning. Minst 70 % av utbildningstiden ska

Läs mer

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar ! Onsdagen 10/7 Onsdagen 10/7 Torsdag 11/7 Torsdag 11/7, Fredag 12/7 Fredag 12/7 Lördag 13/7 Lördag 13/7 Söndag 14/7 Söndag 14/7 Måndag 15/7 Måndag 15/7 Tisdag 16/7 Tisdag 16/7 Onsdag 17/7 Onsdag 17/7

Läs mer

2019 Guide till dig som ska handleda

2019 Guide till dig som ska handleda 2019 Guide till dig som ska handleda Fotograf: Anna Olsson Hej! Så roligt att ni vill välkomna en eller flera sommarpraktikanter. Genom att ta emot sommarpraktikanter bidrar ni till möten mellan generationer

Läs mer

Feriepraktik Information till sökande. Kontaktuppgifter. Innehållsförteckning

Feriepraktik Information till sökande. Kontaktuppgifter. Innehållsförteckning Kontaktuppgifter Feriepraktik 2017 Information till sökande Mejl: feriepraktik@gislaved.se Telefon: 0371-810 67 eller 0371-816 17 Besöksadress: Töråsvägen 16, 334 33 Anderstorp Postadress: Kassan, 332

Läs mer

Information till hängavtalsbundna företag på Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl

Information till hängavtalsbundna företag på Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl Information till hängavtalsbundna företag på Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl Nytt gemensamt kollektivavtal för VVS och Kyl branschen har träffats med VVS Företagen för tiden 1 april 2013 31 mars 2016.

Läs mer

Du har ansvar för arbetsmiljön

Du har ansvar för arbetsmiljön Du har ansvar för arbetsmiljön Lättläst version I den här broschyren kan du läsa om vem som har ansvar för att en arbetsmiljö är säker. Med arbetsmiljö menas den fysiska och sociala miljön på arbetet,

Läs mer

Vem är ansvarig för arbetsmiljön?

Vem är ansvarig för arbetsmiljön? Vem är ansvarig för arbetsmiljön? 1 Med arbetsmiljö menas fysiska psykologiska sociala förhållanden på arbetsplatsen Vi kommer att fokusera på de fysiska arbetsmiljöriskerna och hur de åtgärdas. 2 Viktigt

Läs mer

Våld och hot på jobbet. kartlägg riskerna

Våld och hot på jobbet. kartlägg riskerna Våld och hot på jobbet kartlägg riskerna Förebygg våld och hot i arbetsmiljön. Det går att skydda sig mot våld och hot i arbetet. Broschyren bygger på Arbetsmiljöverkets regler Våld och hot i arbetsmiljön

Läs mer

Se till att du vet var och vilka riskerna är!

Se till att du vet var och vilka riskerna är! Förebygg våld och hot i arbetsmiljön. Det går att skydda sig mot våld och hot i arbetet. Broschyren bygger på Arbetsmiljöverkets regler Våld och hot i arbetsmiljön AFS 1993:2. Reglerna säger att Arbetsgivaren

Läs mer

1(1) Datum 2013-10-21 Handläggare Personalstrateg Johan Lexfors Kommunledningskontoret Personalavdelningen 0451-26 80 99 johan.lexfors@hassleholm.se Riktlinjer för praktikplatser gällande praktikanter

Läs mer

Kurs: Specialpedagogik 1, 100p Bedömningsunderlag APL

Kurs: Specialpedagogik 1, 100p Bedömningsunderlag APL Kurs: Specialpedagogik 1, 100p Bedömningsunderlag APL Jan 2015 Vård och omsorgsprogrammet Bedömningsunderlag under APL Kurs: Specialpedagogik 1, SPCSPE01, 100 poäng Elev: Handledare: APL-plats: APL-tid:

Läs mer

Vi har semesterstängt under veckorna 27,28,29 och 30

Vi har semesterstängt under veckorna 27,28,29 och 30 10-03-18 1 2010-02-17 Vi har semesterstängt under veckorna 27,28,29 och 30 Behöver du barnomsorg under denna tid kontakta rektor senast den 7 maj. Skogsgläntans förskola i Gånghester och Kerstinsgården

Läs mer

Handbok för handledare på LIA

Handbok för handledare på LIA Handbok för handledare på LIA Välkommen som handledare! Du är som handledare en mycket viktig nyckelperson för den studerande, arbetsplatsen och utbildningsanordnaren. Du är inte bara den studerandes stöd

Läs mer

Personalvetenskaplig integration och praktik 15 hp

Personalvetenskaplig integration och praktik 15 hp Anvisningar och schema Personalvetenskaplig integration och praktik 15 hp Integrating Human Resource Management with Internship 15 ECTS 20 januari 2015 20 mars 2015 Viktiga datum 150105 17:00 Undertecknad

Läs mer

23 februari 2015. Information till handledare angående sommarjobb 2015

23 februari 2015. Information till handledare angående sommarjobb 2015 23 februari 2015 Information till handledare angående sommarjobb 2015 Handledning Du som ska vara handledare har en viktig och ansvarsfull uppgift framför dig! Du kommer antagligen att vara den första

Läs mer

VFU- PM. Studie- och yrkesvägledarprogrammet ht 2014/ vt 2015

VFU- PM. Studie- och yrkesvägledarprogrammet ht 2014/ vt 2015 /rev 14-08-18/ VFU- PM Studie- och yrkesvägledarprogrammet ht 2014/ vt 2015 Inom ramen för studie- och yrkesvägledarprogrammet skall studerande genomföra 17 veckors Verksamhetsförlagd utbildning (VFU).

Läs mer

Till dig som ska praktisera UNG I LUND 2015

Till dig som ska praktisera UNG I LUND 2015 Till dig som ska praktisera UNG I LUND 2015 Hej! I det här utskicket får du: Ett brev med uppgifter om din praktikplats Broschyren Så får barn och ungdomar arbeta Blanketten Överenskommelse om praktik

Läs mer

PRAO - Praktisk Arbetslivs Orientering

PRAO - Praktisk Arbetslivs Orientering Töreboda kommun PRAO - Praktisk Arbetslivs Orientering information för elev i år 8 Eleverna skall få en utbildning av hög kvalitet i skolan. De skall också få underlag för att välja fortsatt utbildning.

Läs mer

Information till ungdomar

Information till ungdomar Information till ungdomar Informationen här, är till dig som eventuellt ska söka Feriepraktik. OBS! Nytt från och med det året Från och med år 2017 feriepraktik kommer att erbjudas bara ungdomar som är

Läs mer