Stadshuset, Örnsköldsvik, kl.16:00 21:00. Enligt bifogad närvaroförteckning. Stadsjurist Åke Sundström

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Stadshuset, Örnsköldsvik, kl.16:00 21:00. Enligt bifogad närvaroförteckning. Stadsjurist Åke Sundström"

Transkript

1 Kommunfullmäktige (48) Plats och tid Beslutande Övriga deltagare Stadshuset, Örnsköldsvik, kl.16:00 21:00 Enligt bifogad närvaroförteckning Kommunsekreterare Matti Ohlsson Stadsjurist Åke Sundström Godkännande av närvaro Tid och plats för justering Kommunstyrelsens kansli 30 november 2007, kl. 15:00 Sekreterare Paragrafer = Matti Ohlsson Ordförande = Tom Sundelin Justerare = Helge Westman (s) Åsa Nilsson (m) BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Instans Kommunfullmäktige Anslaget sätts upp Anslaget tas ned Förvaringsplats för Kommunledningskontoret protokollet. Underskrift Namnförtydligande. Ann-Christin Nordqvist

2 Kommunfullmäktige (48) 196 Utdelning av Kultur- och fritidsnämndens idrottsstipendium Till dagens sammanträde har planerats att utdelning av Kultur- och fritidsnämndens idrottsstipendium ska ske. Vid sammanträdet meddelas att utdelningen kommer att ske i Swedbank Arena den 1 december i samband med MoDo hockeys hemmamatch mot Frölunda. Ärendet föranleder inget beslut vid dagens sammanträde i kommunfullmäktige. -

3 Kommunfullmäktige (48) 197 Information från IOGT-NTO Vid dagens sammanträde lämnar representanter från IOGT-NTO information kring kampanjen "Vit Jul". Kampanjen syftar till att vuxna ska skriva under ett kontrakt för en Vit Jul Genom att skriva under kontraktet lovar man att under julafton, juldagen och annandagen inte dricka någon alkohol med över 2,25 volymprocent alkohol. Det är inget juridiskt bindande kontrakt på något sätt, utan mer en handgriplig aktion för att markera ett eget ställningstagande. Det är också en solidaritetshandling med de barn som växer upp i missbrukarfamiljer, och det är ett sätt att markera att det är dags för vuxenvärlden att ta ansvar, inte bara genom det man säger utan även genom det man faktiskt gör. Det finns två kontrakt, ett för föräldrar och ett för övriga vuxna. I anslutning till sammanträdet bjuder IOGT-NTO på pepparkakor och glögg. Kommunfullmäktiges beslut Kommunfullmäktige anser sig tagit del av informationen.

4 Kommunfullmäktige (48) 198 Delgivningar Utbildning för förtroendevalda i samband med införande av datorstöd i nämndsadministrationen Vid dagens sammanträde påminner kommunledningskontoret om att det fortfarande finns möjlighet att anmäla sig till de utbildningar för förtroendevalda som anordnas i samband med införande av datorstöd i nämndsadministrationen enligt följande: 28 november, kl. 18:00-20:30 i Kommunfullmäktigesalen 29 november, kl. 14:00-16:30 i Kommunfullmäktigesalen Utbildning för förtroendevalda utifrån det Handikappolitiska programmet Kommunledningskontoret informerar fullmäktige om den planerade utbildningen utifrån det Handikappolitiska programmet. Utbildningstillfället är planerat till måndagen den 25 februari 2008 kl i fullmäktigesalen. Detta datum bör bokas av i almanackorna. Kallelse kommer i samband med utskick av kommunfullmäktiges december sammanträde. Dnr Ks 2006: Delägarlån till Norrlands Etanolkraft AB samt beviljande av kommunal borgen Kommunfullmäktige har under 163/2006 godkänt att Övik Energi AB lämnar finansiering till Sekab via Norrlands Etanolkraft med 70 Mkr. Kommunfullmäktige har vidare under 163/2006 beviljat Övik Energi AB kommunal borgen med 70 Mkr. Kommunfullmäktiges beslut har senare överklagats. I överklagandet har anförts att beslutet om investering ligger utanför den kommunala kompetensen samt att det strider mot lokaliseringsprincipen samt självkostnadsprincipen. Enligt dom daterad den 19 november 2006 från Länsrätten i Västernorrlands län har överklagandet avslagits.

5 Kommunfullmäktige (48) 198 (forts) Formerna för genomförande av kommunfullmäktiges sammanträden Kommunfullmäktiges presidium har, mot bakgrund av skrivelse från Centerpartiets fullmäktigegrupp, genom Emil Källström, haft överläggningar med gruppledarna i kommunfullmäktige. Utifrån dessa överläggningar redovisar ordförande följande utgångspunkter att gälla vid kommunfullmäktiges sammanträden. Talartid: 5 min, Repliktid: Totalt 2 min, med 2 inlägg per talare i replikskiftet. Ledamöter ska ej avvika från ämnet. Tydlighet i förslagställanden, gärna skiftliga förslag. Sammanträdets första timme ägnas åt interpellationssvar och motionssvar Medborgarförslag besvaras med start ca. kl. 17. Fullmäktige ska respektera talare genom att vara tysta under anföranden. Kommunfullmäktiges beslut Kommunfullmäktige anser sig tagit del av informationen under ovanstående rubriker.

6 Kommunfullmäktige (48) Ks/2007: Interpellationssvar, rondell vid Ågrenshuset Med kommunfullmäktiges medgivande framställer Lars Näslund (m), vid sammanträde den 24 september 2007, till ordföranden i nämnden för teknik och service, Roger Burland (s), interpellation daterad 24 september 2007 angående den nya rondellen vid Ågrenshuset. Interpellationen Mot bakgrund av det pågående byggandet av en rondell vid Ågrenshuset och i interpellationen beskrivna olägenheter därav ställs följande frågor i interpellationen: Vilken konsekvensanalys har ni gjort i nämnden när det gäller ovanstående problembeskrivning? Har nämnden tagit del eller deltagit i planeringsarbetet? Hur ser utsläppsvärderna ut i området, ligger dessa inom uppsatta gränsvärden och normer? Varför arbetas det inte i exempelvis tvåskift för att snabbare kunna driftsätta den nya rondellen? Tycker du personligen att det känns acceptabelt att situationen kommer att vara som den är idag ett helt år framåt? Om inte, vilka åtgärder tänker du vidta för att förkorta byggtiden? Kommunfullmäktige tidigare behandling Ordförande i Nämnden för teknik och service, Roger Burland (s) har under 170/2007 meddelat att han avser att besvara interpellationen vid sammanträde den 29 oktober Kommunfullmäktige har under 170/2007 beslutat att emotse svar på interpellationen vid sammanträdet den 29 oktober Kommunfullmäktige har därefter, under 178/2007, med hänvisning till att Roger Burland (s) inte var närvarande, beslutat avstå från att behandla ärendet samt att återuppta ärendet till behandling vid sammanträde den 27 november 2007.

7 Kommunfullmäktige (48) 199 (forts) Interpellationssvar Vid dagens sammanträde besvarar Roger Burland (s) interpellationen genom överlämnande av skriftligt interpellationssvar daterat den 23 oktober Av interpellationssvaret framgår att kommunfullmäktige antog den 26 augusti 2002 översiktsplan för inre hamnen. Den innehåller de förslag till trafiklösning som idag utförs. Nämnden för teknik och service utför uppdrag enligt fastställd plan. Vidare lämnas savar på de ställda frågorna enligt följande: 1. Nämnden gör inte konsekvensanalyser, de utförs av tjänstemännen. Inför trafikomläggningar m.m. hölls samrådsmöte den 20 juni 2007 med alla berörda näringsidkare och fastighetsägare i området samt med bussbolag, polis och Vägverket. Samtliga parter accepterade förslaget till trafiklösning. Vissa problem med köbildning uppstår vid rusningstid morgon och kväll, men efter omständigheterna så fungerar trafiken bra, även vid hockeymatcher. Den största och mest svårlösta trafiksituationen är utfart från Max och Hemköp. Tillstånd har nu erhållits från Vägverket att utföra en tillfällig utfart på E 4 för dessa näringsidkare. 2. Nej 3. Några mätningar under pågående arbete har ej utförts och planeras ej att utföras. Vid mätningar utförda av plan- och miljökontoret samt vid beräkningar 2004 så klarades miljökvalitetsnormerna. Trafikmängderna med ÅDT på Modovägen och ÅDT på Strandgatan är ej förändrade, men en cirkulationsplats kommer i framtiden att korta köbildning och minska avgaser från stillastående bilar, vilket alltid förkommer vid trafikljusanläggningar. 4. Arbete i 2-skift innebär också en högre kostnad. Det medför även logistikproblem med materialleveranser, grusleverantör t.ex. måste hålla lastning för endast ett projekt. Att påbörja arbetet under vinterhalvåret har ej varit möjligt då det i området finns så många och så känsligt ledningsnät. (Kablar m.m. fastfrusna i tjäle). Vattenförsörjning mot stan, elledningar och optokablar som påverkar stora delar av centrum samt teleledningar. Att arbeta med detta under tjälperioden är ej möjligt (med beaktande av risker och kostnader).

8 Kommunfullmäktige (48) 199 (forts) Schaktdjupen kommer på vissa platser att vara mer än 3 meter och för att åstadkomma ett bra slutresultat så behövs tid för att packa ihop materialet så att framtida sättningar undviks. Kantstenssättning och asfaltbeläggning måste utföras sommartid. Sammantaget innebär detta att arbetet utsträcks över 2 säsonger. 5. Man kan aldrig bygga om gator och vägar utan att det blir problem med framkomligheten. Burland tycker ändå att det fungerar ganska bra, vilket innebär att det i dagsläget inte kommer att vidtas några åtgärder för att förkorta byggtiden. Kommunfullmäktiges behandling I den därpå följande debatten deltar förutom Roger Burland och Lars Näslund även Mats Hedell (v) och Malin Ögren (s). Kommunfullmäktiges beslut Sedan ordförande konstaterat att debatten är avslutad beslutar kommunfullmäktige att frångå ärendet.

9 Kommunfullmäktige (48) Ks/2007: Interpellationssvar, avtalet beträffande Star Wars utställningen Med kommunfullmäktiges medgivande framställer Göran Sydhage (kd), vid sammanträde den 29 oktober 2007, till kommunstyrelsens ordförande Elvy Söderström (s), interpellation daterad 29 oktober 2007 angående "Star-Wars". Interpellationen I interpellationen ställs följande frågor: Var det känt då ärendet var på kommunfullmäktiges dagordning att avtalet inte fick offentliggöras? Om det var så - varför informerades inte kommunfullmäktige om att avtalet inte fick offentliggöras? Kommunfullmäktiges tidigare behandling Kommunstyrelsens ordförande Elvy Söderström (s) har under 191/2007 meddelat att hon avser att besvara interpellationen vid sammanträde den 26 november Kommunfullmäktige har under 191/2007 beslutat emotse svar på interpellationen vid sammanträdet den 26 november Interpellationssvar Vid dagens sammanträde besvarar Elvy Söderström interpellationen genom överlämnande av interpellationssvar daterat den 29 oktober Av svaret framgår att det ärende som kommunfullmäktige hade att ta ställning till var om kultur- och fritidsnämndens begäran om investeringsmedel för upprustning av museet för att möjliggöra utställningen skulle medges eller ej. Vid beslutstillfället fanns inget färdigt förslag till avtal. I det avtal som nu har upprättats finns den svenska offentlighetsprincipen inskriven. Avtalstexten uttalar att offentlighet är huvudregel och att sekretess endast kan förekomma för allmänna handlingar om det finns grund för detta i ett undantag i den svenska sekretesslagen. Att det därefter i texten anges att sekretess i detta fall kan komma ifråga enligt just ett sådant undantag i sekretesslagen måste anses vara helt i sin ordning.

10 Kommunfullmäktige (48) 200 (forts) Motparten uttalade att man önskade att hela avtalet skulle sekretessbeläggas i enlighet med internationell affärsverksamhet vilket kommunen inte kunde tillmötesgå i dess helhet. Det angivna undantaget i sekretesslagen 8 kap 10 är formulerat så att sekretess gäller hos myndigheten för uppgift om affärs- eller driftförhållanden för enskild (såväl juridisk som fysisk person), som trätt i affärsförbindelse med myndigheten, "om det av särskild anledning kan antas att den enskilde lider skada om uppgiften röjs". I samband med upphandlingar sekretessbeläggs ibland delar av avtal p.g.a. att anbudslämnare begärt detta och prövas enligt sekretesslagen. Det avser oftast inte priset utan upplägget på tjänsten. Upphandling av IT-datatillbehör och skanning av fakturor är sådana exempel. Kommunfullmäktiges behandling I den därpå följande debatten deltar Elvy Söderström (s) och Göran Sydhage (kd). Kommunfullmäktiges beslut Sedan ordförande konstaterat att debatten är avslutad beslutar kommunfullmäktige att frångå ärendet.

11 Kommunfullmäktige (48) Ks/2007: Interpellationssvar, upprustning av muséet Med kommunfullmäktiges medgivande framställer Ingrid Ågren (spi), vid sammanträde den 29 oktober till kultur- och fritidsnämndens ordförande Kaisa Hautala (s), interpellation daterad 29 oktober 2007, angående upprustning av museet. Interpellationen Ingrid Ågren konstaterar att vid kommunfullmäktiges sammanträde den 24 september 2007 beslutades att 2 Mkr skulle avsättas till välbehövlig upprustning och renovering av museet. Ingrid Ågren har de senaste dagarna nåtts av ett rykte som säger att en del av pengarna ska användas till att måla rummens väggar svarta och sedan, efter utställningen, målas vita igen (eller ska museet i fortsättningen vara ett svartbygge?). Mot bakgrund av detta ställs följande fråga i interpellationen: Finns det någon sanningshalt i detta rykte? Kommunfullmäktiges tidigare behandling Kultur- och fritidsnämndens ordförande Kaisa Hautala (s) har under 192/2007 meddelat att hon avser att besvara interpellationen vid sammanträde den 26 november Kommunfullmäktige har under 192/2007 beslutat emotse svar på interpellationen vid sammanträdet den 26 november Interpellationssvar Vid dagens sammanträde besvarar Glenn Nordlund interpellationen genom överlämnande av interpellationssvar daterat den 26 november Kajsa Hautala svara ett kort ja på frågan och anför vidare att Museets väggar har t o m varit röda och det har också hänt att det målats graffiti på dem. Självklart måste museet anpassa sina lokaler till de utställningar som kommer. Ibland exponeras föremålen bättre mot en ljus bakgrund och ibland mot en mörk.

12 Kommunfullmäktige (48) 201 (forts) När det gäller målstyrning så innebär det enligt Kajsa Hautala inte att politikerna bestämmer vilken färg som ska målas på väggarna. Nej, anser att hon och många med henne har stort förtroende för det professionella teamet på museet och överlåter till dem att själv bestämma hur våra övergripande mål ska verkställas. De klarar ju till och med av att få världsutställningar på plats i Örnsköldsvik. Kommunfullmäktiges behandling I den därpå följande debatten deltar Kaisa Hautala (s) och Ingrid Ågren (spi). Kommunfullmäktiges beslut Sedan ordförande konstaterat att debatten är avslutad beslutar kommunfullmäktige att frångå ärendet.

13 Kommunfullmäktige (48) Ks/2007: Interpellationssvar, diskriminerande uttryck och åsikter beträffande inflyttade Med kommunfullmäktiges medgivande framställer Gunnar Melin (fp), vid sammanträde den 29 oktober 2007, till kommunstyrelsens ordförande Elvy Söderström (s), interpellation daterad 29 oktober 2007 angående diskriminerande uttryck och åsikter om inflyttade. Interpellationen Gunnar Melin anser sig ha hört att företrädare för Örnsköldsviks kommun, i samband med att elever flyttat till Örnsköldsviks kommun för utbildning, uttryckt sig på sätt som: "Ni ser väl till att de som behöver stöd flyttar härifrån. Ni tar väl inte hit människor som behöver stöd?" Gunnar Melin hoppas att detta inte är kommunledningens åsikter och att åtgärder vidtas så att sådana diskriminerande uttryck och åsikter inte förekommer i fortsättningen. Kommunfullmäktiges tidigare behandling Kommunstyrelsens ordförande Elvy Söderström (s) har under 193/2007 meddelat att hon avser att besvara interpellationen vid sammanträde den 26 november Kommunfullmäktige har under 193/2007 beslutat emotse svar på interpellationen vid sammanträdet den 26 november Interpellationssvar Vid dagens sammanträde besvarar Elvy Söderström interpellationen genom överlämnande av interpellationssvar daterat den 29 oktober I svaret, som Elvy Söderström lämnar efter att ha samrått med kommunstyrelsens presidium och kommunledningen, meddelar Elvy Söderström att detta självklart inte är kommunledningens åsikter. Kommunledningen är också övertygade om att det som Gunnar Melin (fp) beskriver i sin interpellation är ett undantag.

14 Kommunfullmäktige (48) 202 (forts) Kommunfullmäktiges behandling I den därpå följande debatten deltar Elvy Söderström (s) och Gunnar Melin(fp). Kommunfullmäktiges beslut Sedan ordförande konstaterat att debatten är avslutad beslutar kommunfullmäktige att frångå ärendet

15 Kommunfullmäktige (48) Ks/2007: Interpellationssvar, Sörgården i Bredbyn Med kommunfullmäktiges medgivande framställer Leif Vestin (c) och Edit Persson (c), vid sammanträde den 29 oktober 2007, till omsorgsnämndens ordförande Christina Karlsson (s), interpellation daterad den 29 oktober 2007 angående Sörgården i Bredbyn. Interpellationen I interpellationen ställs följande fråga: Vilka konkreta förslag till åtgärder har omsorgsnämnden angående Sörgården? Kommunfullmäktiges tidigare behandling Omsorgsnämndens ordförande Christina Karlsson (s), har under 194/2007, meddelat att hon avser att besvara interpellationen vid sammanträde den 26 november Kommunfullmäktige har under 194/2007 beslutat emotse svar på interpellationen vid sammanträdet den 26 november Interpellationssvar Vid dagens sammanträde besvarar Christina Karlsson interpellationen genom överlämnande av interpellationssvar daterat den 26 november Av svaret framgår att omsorgsnämnden den 7 november 2007 har beslutat om att avveckla nuvarande verksamheter vid Sörgårdens gamla del enligt den plan som antogs i äldreboendeutredningen. Kök, matsal och träffpunkt ska vara kvar. Vad gäller övriga delar av fastigheten diskuteras olika förslag. Christina Karlsson vill tillsammans med medborgarna i Anundsjö, och i samverkan med övriga nämnder och förvaltningar, försöka komma fram till hur man på bästa sätt tillvaratar fastigheten. Några konkreta förslag som diskuteras är att delar av handikappomsorgens dagliga verksamhet skulle finnas i Sörgården, att skolan skulle kunna använda matsalen och om det är möjligt att tillskapa lägenheter för äldre. Det är viktigt att alla idéer diskuteras och att alla berörda tillsammans försöker hitta den bästa lösningen.

16 Kommunfullmäktige (48) 203 (forts) Kommunfullmäktiges behandling I den därpå följande debatten deltar förutom Christina Karlsson (s), Leif Vestin (c) och Edit Persson (c) även Ingrid Ågren (spi), Anna-Lena Holmström (c), Jan-Olov Häggström (s), Magnus Aasa (kd), Leif Lindholm (s), John Norberg (s), Göran Sydhage (kd), Dan Olsson (c) och Marianne Vestin (s). Kommunfullmäktiges beslut Sedan ordförande konstaterat att debatten är avslutad beslutar kommunfullmäktige att frångå ärendet.

17 Kommunfullmäktige (48) Ks/2007: Interpellationssvar, bristen på placeringar i daglig sysselsättning inom våra skolor Med kommunfullmäktiges medgivande framställer Mats Hedell (v) och Gunnar Eklöf (v), vid sammanträde den 29 oktober 2007, till barn- och utbildningsnämndens ordförande Birgith Olsson Johansson (s), interpellation daterad 29 oktober 2007 angående bristen på placeringar i daglig sysselsättning. Interpellationen I interpellationen konstateras att det inom barn- och utbildningsförvaltningen inte finns personal placerad i daglig verksamhet. I interpellationen ställs följande fråga: Är barn- och utbildningsnämndens ordförande beredd att ge ett löfte om att det inom våra skolor skapas ett antal "S-platser" för berörd grupp inom det närmaste året? Kommunfullmäktiges tidigare behandling Barn- och utbildningsnämndens ordförande Birgith Olsson Johansson (s) har under 195/2007 meddelat att hon avser att besvara interpellationen vid sammanträde den 26 november Kommunfullmäktige har under 195/2997 beslutat emotse svar på interpellationen vid sammanträdet den 26 november 2007 Interpellationssvar Vid dagens sammanträde besvarar Birgith Olsson Johansson interpellationen genom överlämnande av interpellationssvar daterat den 26 november Av svaret framgår att det är viktigt att kommunen skapar arbets- och praktikplatser för människor med funktionshinder så långt det är möjligt. Birgith Olsson Johansson lovar att verka för att barn- och utbildningsnämnden skapar platser för daglig sysselsättning inom den egna förvaltningen eller i samarbete med någon annan förvaltning. I dagsläget kan inte sägas vilka uppgifter, hur många platser

18 Kommunfullmäktige (48) 204 (forts) som är aktuella eller var placeringarna blir. Kommunfullmäktiges behandling I den därpå följande debatten deltar Birgith Olsson Johansson (s) och Mats Hedell (v). Kommunfullmäktiges beslut Sedan ordförande konstaterat att debatten är avslutad beslutar kommunfullmäktige att frångå ärendet.

19 Kommunfullmäktige (48) Ks/2007: Svar på medborgarförslag, djurskyddsanmälningar Sammanfattning av ärendet Föreligger medborgarförslag daterat den 10 april 2007 från Yngve Karlström, Överhörnäs, angående djurskyddsanmälningar. Medborgarförslaget Förslaget syftar till att fortsätta att kontrollera djurägaren men att ta legitimation med namn, adress och telefon av anmälaren, men att låta anmälaren vara anonym mot den anmälde djurägaren. Om anmälningen vid kontroll visar sig vara falsk föreslås att Örnsköldsviks kommun, likt andra kommuner gör, debiterar anmälaren för kostnaden, t.ex kronor för inspektionen. Beredning av medborgarförslaget Kommunfullmäktige har under 74/2007 överlämnat medborgarförslaget till kommunstyrelsen för beredning. Medborgarförslaget har därefter remitterats till plan- och miljökontoret och kommunledningskontoret, stab juridik för synpunkter. Plan- och miljökontoret har i sitt yttrande över medborgarförslaget 127/2007 avstyrkt Karlströms förslag med hänvisning till de uttalanden som Justitieombudsmannen (JO) gjort i de frågor som medborgarförslaget tar upp. Kommunledningskontorets kommentarer De frågor som Karlström tar upp har utförligt kommenterats av plan- och miljönämnden med bl.a. citat ur beslut av JO där huvuddelen av Karlströms förslag behandlats. JO har alltså konstaterat: att en person som gör en anmälan, i detta fall hos miljömyndigheten, har rätt att vara anonym om han begär det att en sådan person som myndigheten av någon anledning vet namnet på däremot inte kan vara anonym eftersom myndigheten då ska dokumentera anmälarens namn i sina handlingar (akten), samt att utlämnande av dennes namn då inte kan vägras eftersom sekretess inte föreligger hos miljömyndigheten

20 Kommunfullmäktige (48) 205 (forts) Beträffande det som Karlström föreslår om debitering av avgift för "en falsk anmälan" delar kommunledningskontoret nämndens bedömning att nuvarande taxa för tillsyn av djurskyddet inte medger en sådan avgift. Det kan inte heller anses lagligt i övrigt att vid sidan av denna taxa besluta om en sådan särskild avgift som Karlström föreslår. Beredande instans förslag till beslut Kommunledningskontorets skrivelse daterad 28 september Arbetsutskottets 149/2007. Kommunstyrelsens 222/2007. Kommunfullmäktiges behandling Under kommunfullmäktiges behandling behandling yrkar Lars Näslund (m) bifall till medborgarförslaget. Helge Westman (s) yrkar, med instämmande av Gunnar Jutterström (s) och Leif Lindholm (s) bifall till kommunstyrelsens förslag om avslag på medborgarförslaget. Kommunfullmäktiges beslut i enlighet med Kommunstyrelsens förslag Kommunfullmäktige avslår Yngve Karlströms medborgarförslag angående anonyma djurskyddsanmälningar med hänvisning till avgivna yttranden i ärendet.

21 Kommunfullmäktige (48) Ks/2005: Motionssvar, sysselsättning hos förvaltningar/bolag för funktionshindrade Sammanfattning av ärendet Föreligger motion från Lena Näslund (s) daterad 4 mars 2005, med förslag om att kommunfullmäktige ger kommunens förvaltningar och bolag i uppdrag att ta kontakt med arbetsanpassarna inom handikappomsorgen med målet att bereda minst en funktionshindrad per förvaltning/bolag daglig sysselsättning. I motionen föreslås också att en uppföljning av beslutet sker hösten 2006 och delges kommunfullmäktige. Motionen har under kommunfullmäktige 67/2005 överlämnats till kommunstyrelsen för beredning. Beredning av ärendet Ärendet remitterades först till omsorgsnämnden och humanistiska nämnden för synpunkter. Omsorgsnämnden har under 67/2005 ställt sig helt bakom motionen och ser mycket positivt på uppmaningen att kommunens förvaltningar och bolag, som en del i sin verksamhetspolicy, bereder minst en funktionshindrad sysselsättning enligt handikappomsorgens BAS-verksamhet för sysselsättning. Handikappomsorgens arbetsanpassare får med detta en större valfrihet att finna den "rätta" platsen med hänsyn till individens funktionshinder. Humanistiska nämnden har under 7/2006 ställt sig bakom motionärens förslag. Nämnden delar motionärens synpunkter när det gäller funktionshindrades självklara rätt till delaktighet i arbetslivet och att kommunen bör föregå med gott exempel. Enklare arbetsuppgifter som kan utföras av funktionshindrade ska också kunna ge viss avlastning för anställda och också kunna ge möjligheter att öka trivselfaktorn för både anställda och besökande. Vid ärendeberedning inför behandling i kommunstyrelsens arbetsutskott uppkom två frågeställningar som behöver klarläggas innan den fortsatta behandlingen av motionen. Hur många funktionshindrade har er förvaltning/bolag idag som getts daglig sysselsättning? Beskriv er förvaltning/bolags möjligheter att ge ytterligare minst en person daglig sysselsättning? Frågeställningarna har remitterats till omsorgsförvaltningen, tekniska kontoret, barnoch utbildningsförvaltningen, plan- och miljökontoret, kommunledningskontoret, humanistiska förvaltningen, Övik Energi AB, AB Övikshem samt Tjänstecentrum AB.

22 Kommunfullmäktige (48) 206 (forts) Svar har inkommit från samtliga förutom tekniska kontoret och Övik Energi AB. Kommunledningskontorets kommentarer Kommunledningskontoret bedömer mot bakgrund av svaren från föreliggande förvaltningar och bolag att det finns utrymme för att bereda fler människor med funktionshinder daglig sysselsättning vid något eller några av våra förvaltningar och bolag. Det bör lämpligen bli så som det föreslås i motionen att ett uppdrag ges till samtliga förvaltningar och bolag att ta kontakt med arbetsanpassarna inom handikappomsorgen med målet att bereda ytterligare en person, utöver de som redan har, daglig sysselsättning. Beredande organs förslag till beslut Kommunledningskontorets skrivelse daterad 20 september Arbetsutskottets 143/2007. Kommunstyrelsens 212/2007. Kommunfullmäktiges behandling Under kommunfullmäktiges behandling behandling yrkar Lena Näslund (s), Birgith Olsson Johansson (s) och Mats Hedell (v) bifall till kommunstyrelsens förslag om bifall till motionen. Kommunfullmäktiges beslut i enlighet med Kommunstyrelsens förslag Kommunfullmäktige bifaller föreliggande motion vilket innebär att kommunens samtliga förvaltningar och bolag uppdras att ta kontakt med arbetsanpassarna inom handikappomsorgen med målet att bereda ytterligare minst en person, utöver de som redan har, daglig sysselsättning. Uppföljning av beslutet ska ske våren 2008 och delges fullmäktige.

23 Kommunfullmäktige (48) Ks/2007: Motionssvar, uppmärksammande av FN:s familjedag Sammanfattning av ärendet Föreligger motion från Göran Sydhage (kd) daterad 1 juni 2007 angående FN:s familjedag. Motionens förslag I motionen föreslås att kommunfullmäktige beslutar att Örnsköldsviks kommun - som FN - på lämpligt sätt årligen uppmärksammar den 15 maj som Familjens Dag. Beredning av motionen Kommunfullmäktige har enligt 121/2007 överlämnat motionen till kommunstyrelsen för beredning. Kommunledningskontoret har remitterat ärendet till kultur- och fritidsnämnden och kommunledningskontoret för synpunkter. Remissinstansernas kommentarer Kultur- och fritidsnämnden har under 95/2007 ställt sig bakom förvaltningens skrivelse daterad 14 september Av skrivelsen framgår att förvaltningen anser att motionen står för ett bra initiativ och att dess intentioner bör stödjas. Innan ett beslut tas i fullmäktige rörande motionen vill dock förvaltningen att några frågeställningar klaras ut: Vad är en familj ur jämställdhets- och mångfaldsperspektiv? Vilka av årets dagar i almanackan ska man särskilt uppmärksamma? Kommunledningskontoret har i skrivelse konstaterat att uppmärksammande av olika dagar sker genom olika parters initiativ, exempelvis föreningars. Kommunen har ingen särskild lista på dagar liknande denna som ska uppmärksammas. Ur informationssynpunkt ser informationsavdelningen ingen anledning att kommunen utser just FN.s familjedag för särskilda arrangemang, men välkomnar ändå föreningars och andras initiativ om sådana blir aktuella. Beredande organs förslag till beslut Kommunledningskontorets skrivelse 24 oktober 2007.

24 Kommunfullmäktige (48) 207 (forts) Arbetsutskottets 150/2007. Kommunstyrelsens 223/2007. Kommunfullmäktiges behandling Under kommunfullmäktiges behandling yrkar Göran Sydhage (kd) och Mats Hedell (v) bifall till motionen. Elvy Söderström (s) och Olle Häggström (s) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag om avslag på motionen. Kommunfullmäktiges beslut i enlighet med Kommunstyrelsens förslag Kommunfullmäktige avslår föreliggande motion så tillvida att man inte inför ett obligatoriskt uppmärksammande av Familjens Dag. Kommunfullmäktige uttalar positivt att exempelvis föreningar tar initiativ till ett firande. Mot kommunfullmäktiges beslut reserverar sig ledamöterna tillhörande (kd).

25 Kommunfullmäktige (48) Ks/2007: Motionssvar, utmaningsrätt i kommunala upphandlingar Sammanfattning av ärendet Föreligger motion daterad den 27 augusti 2007 från Dan Olsson (c), Roland Wikner (c), Lars Näslund (m), Göran Sydhage (kd) samt Gunnar Melin (fp) angående utmaningsrätt i kommunala upphandlingar. I motionen föreslås att Örnsköldsviks kommun inför utmaningsrätt för företag och föreningar. Motionen har av kommunfullmäktige enligt 143/2007 överlämnats till kommunstyrelsen för beredning. Kommunledningskontorets kommentarer Örnsköldsviks kommun upphandlar årligen varor och tjänster för ca. 600 Mkr varje år. Kommunen har stor vana att av göra detta och upphandlingarna bedöms ha besparat åtskilliga miljoner kronor genom åren för kommunen. Utmaningsrätt är en ganska ny företeelse som några kommuner i främst södra Sverige har valt att införa, bl.a. Sollentuna och Uppsala kommuner. Att införa en utmaningsrätt som innebär att ett privat företag, föreningar eller liknande har möjlighet att begära att en viss typ av kommunal verksamhet upphandlas i konkurrens kan öka möjligheten till konkurrens, lägre kostnader och valfrihet för kunden/brukaren. Det skärper också den kommunala förvaltningens förmåga att beskriva sina tjänster och dess kostnader. Bland nackdelarna kan nämnas att kommunen förlorar den långsiktiga styrningen över vilka områden som ska upphandlas. Utmaningsrätten skapar inte långsiktighet och trygghet för de anställda i kommunal verksamhet. En för snabb och ogenomtänkt konkurrensprövning riskerar också att skapa onödiga planerings- och omställningskostnader för kommunen. När det gäller konkurrensprövning av kommunal verksamhet har kommunen valt en annan väg än "utmaningsrätt". Sedan 2004 har flera verksamheter konkurrensprövats i enlighet med den policy för konkurrensprövning av kommunala verksamheter som kommunfullmäktige antog samma år. Av policyn framgår att samtliga nämnder årligen till fullmäktige ska presentera program, innehållande tidplan för vilka verksamheter som avses konkurrensprövas de kommande tre åren. I de medföljande arbetsinstruktionerna betonas vikten att arbetet sker planmässigt och enligt vissa spelregler. Genom policyn överlåts en del av ansvaret på nämnderna att själva bestämma takten för konkurrensprövningen. Genom policyn godkänner fullmäktige nämndernas ambitioner och

26 Kommunfullmäktige (48) 208 (forts) tillförsäkras en överblick över nämndernas planer. Några exempel på verksamheter som har prövats genom policyn är: Scanning av leverantörsräkningar vid Centrala fakturaenheten, kommunledningskontoret. Bageri Viktoria vid omsorgsförvaltningen som drivs som ett personalkooperativ. Transporter inom omsorgsförvaltningen. Tjänsten köps av privat entreprenör. Matbrickor till Lindens närområde, omsorgsförvaltningen. Prövades i upphandling men inget anbud kom in. Grönskötsel för Bjästa-Köpmanholmen inom tekniska förvaltningen har upphandlats men avbröts p.g.a. för höga anbud. Kommunledningskontoret föredrar sättet att arbeta genom konkurrensprövningspolicyn då det skapar en långsiktighet och trygghet för de anställda och kunder/brukare. Nämndernas program ger en tydlig signal till marknaden vilka områden som kommunen avser konkurrenspröva. En tidplan ger marknadsaktörerna möjlighet att förbereda sig inför kommande upphandlingar. Nämnderna ges tid att noggrant planera och minimera omställnings- eller avvecklingskostnaderna. Bland nackdelarna kan nämnas att det finns en möjlig risk att förvaltningarna överskattar sin verksamhets effektivitet och bortser från att det finns extern konkurrens. Kommunledningskontoret anser dock att fördelarna med att arbeta med ett konkurrensprövningsprogram överväger nackdelarna. Mot bakgrund av ovanstående föreslår kommunledningskontoret att motionen avslås. Beredande organs förslag till beslut Kommunledningskontorets skrivelse daterad 2 oktober Arbetsutskottets 151/2007. Arbetsutskottet har under 151/2007, efter omröstning och med röstsiffrorna 4-3, beslutat lämna förslag om avslag på motionen. Kommunstyrelsen har under 224/2007, efter omröstning och med röstsiffrorna 9-6, beslutat lämna förslag om avslag på motionen. Kommunfullmäktiges behandling Under kommunfullmäktiges behandling behandling yrkar Elvy Söderström (s), Leif Lindholm (s), John Norberg (s), Olle Häggström (s), bifall till kommunstyrelsens förslag om avslag på motionen.

27 Kommunfullmäktige (48) 208 (forts) Dan Olsson (c), Roland Wikner (c), Gunnar Melin (fp), Magnus Ekwall (m), Emil Källström (c) och Kristina Karlström (c) yrkar bifall till motionen. Ordförande ställer proposition på förslagen och finner bifall till kommunstyrelsens förslag. Omröstning begärs. Propositionsordning Ja-röst för bifall till kommunstyrelsens förslag. Nej-röst för bifall till Dan Olsson med fleras yrkande. Omröstningsresultat 37 ja-röster: Enligt bifogad omröstningslista 23 nej-röster: Enligt bifogad omröstningslista 1 ledamot avstår: Enligt bifogad omröstningslista Kommunfullmäktige har således beslutat bifalla kommunstyrelsens förslag. Kommunfullmäktiges beslut i enlighet med Kommunstyrelsens förslag Kommunfullmäktige avslår föreliggande motion med hänvisning till att det finns ett konkurrensprövningsprogram där nämnderna i sin egen takt kan bestämma vilken verksamhet som ska konkurrensprövas och tidplanen för detta. Mot kommunfullmäktiges beslut reserverar sig ledamöterna tillhörande (fp), (c), (m) respektive (kd).

28 Kommunfullmäktige (48) Ks/2007: Motionssvar, bättre tillgång till barnomsorg vid utbildningsdagar för personalen Sammanfattning av ärendet Föreligger motion från Camilla Svensson (m) instämplad vid kommunledningskontoret den 18 juni I motionen föreslås att barnomsorgspersonalen ska se till att de föräldrar som inte kan ta ledigt på personalens utbildningsdagar ska få tillgång till barnomsorg, t.ex. genom att sätta in vikarier. Beredning av motionen Kommunfullmäktige har under 123/2007 överlämnat motionen till kommunstyrelsen för beredning. Motionen har därefter remitterats till barn- och utbildningsnämnden för synpunkter. Barn- och utbildningsnämndens synpunkter Barn- och utbildningsnämnden har under 73/2007 beslutat föreslå kommunfullmäktige att avslå motionen med hänvisning till sin utvecklingsenhets överväganden. I sina överväganden beskriver utvecklingsenheten att för att utveckla kvaliteten i förskolans verksamhet är det viktigt för personalen att avsätta gemensam tid för pedagogisk diskussion och kompetensutveckling. Föräldrarna meddelas i god tid vilka dagar som gäller för den enskilda förskolan. Utvecklingsenheten bedömer vidare att vikarier inte är någon bra lösning för barnens trygghet. Det är också förenad med en stor kostnad. Avslutningsvis tillägger utvecklingsenheten att rektorerna inte uppfattat att utbildningsdagarna har inneburit stora problem för föräldrarna om dessa blivit informerade i god tid så att de kunnat planera för dagarna med sina barn. Kommunledningskontorets synpunkter Kommunledningskontoret har ingenting övrigt att komplettera i ärendet utöver vad barn- och utbildningsnämnden har tillagt. Beredande organs förslag till beslut Kommunledningskontorets skrivelse daterad 15 oktober Arbetsutskottets 152/2007.

29 Kommunfullmäktige (48) 209 (forts) Kommunstyrelsen har under 225/2007 föreslagit att Kommunfullmäktige avslår motionen med hänvisning till barn- och utbildningsnämndens överväganden samt att Kommunfullmäktige noterar att barn- och utbildningsnämnden har påpekat vikten av att information om verksamhetsutveckling ges i god tid och att man även informerar om innehållet i verksamhetsutvecklingsdagarna. Kommunfullmäktiges behandling Under kommunstyrelsens behandling yrkar Birgith Olsson Johansson (s) bifall till kommunstyrelsens förslag om avslag på motionen. Per Hörnblad (m) yrkar, med hänvisning till att motionären Camilla Svensson (m) inte är närvarande vid dagens sammanträde att ärendet bordläggs. Kommunfullmäktiges beslut Kommunfullmäktige beslutar med hänvisning till att motionären Camilla Svensson (m) inte är närvarande vid dagens sammanträde att bordlägga ärende. Ärendet återupptas till behandling i oförändrat skick vid kommunfullmäktiges sammanträde den 17 december 2007.

30 Kommunfullmäktige (48) Ks/2007: Maskininvestering till gymnasieskolan Sammanfattning av ärendet Föreligger skrivelse från kommunledningskontoret daterad 27 september Av skrivelsen framgår att barn- och utbildningsnämnden enligt 71/2007 har till kommunfullmäktige hemställt om tillskott av investeringsmedel för inköp av en CNCmaskin till Örnsköldsviks gymnasieskola. Investeringen på 997 kkr. för CNCmaskinerna föreslås delvis finansieras genom omfördelning av 400 kkr. inom egen investeringsbudget från grundskolan, vilket innebär att behovet av tillskott uppgår till 597 kkr. Prognosen för 2007 visar att investeringar avseende maskiner och inventarier till gymnasiet bedöms följa budget och uppgå till 3,1 Mkr. För 2008 finns 3 Mkr budgeterade för maskiner och teknisk utrustning för Örnsköldsviks gymnasieskola. Barn- och utbildningsnämnden redovisar att tillkommande kapitalkostnader kommer att finansieras inom ram. Ett tillskott på 0,6 Mkr i 2007-års budget ökar andelen investeringsmedel som är intecknat av mandatperiodens investeringsmål på 500 Mkr. Beredande organs förslag till beslut Kommunledningskontorets skrivelse daterad 27 september Arbetsutskottets behandling av ärendet Vid arbetsutskottets behandling av ärendet under 139/2007 uppmärksammar Glenn Nordlund (s) att yrkesutbildningarna ses som ett prioriterat område inom ramen för arbetet inom Världsklass Nordlund yrkar således att kommunfullmäktige medger barn- och utbildningsnämnden ett investeringsutrymme om 2,6 mkr för inköp av tre CNC-maskiner till Örnsköldsviks gymnasieskola samt kompenseras för kapitalkostnaderna för 2,0 mkr av dessa. Dan Olsson (c) biträder Glenn Nordlunds yrkande. Vidare yrkar Olsson att barn- och utbildningsförvaltningen, till kommunstyrelsens behandling av ärendet, lämnar en redovisning av hur förvaltningen arbetar tillsammans

31 Kommunfullmäktige (48) 210 (forts) med näringslivet för att de yrkesinriktade utbildningarna ska uppnå målen med Världsklass 2015 och investeringens betydelse för detta. Arbetsutskottet har under 139/2007 bjudit in barn- och utbildningsförvaltningens chef Torbjörn Öhlund till kommunstyrelsens behandling av ärendet för att lämna en redovisning av hur förvaltningen arbetar tillsammans med näringslivet för att de yrkesinriktade utbildningarna ska uppnå målen med Världsklass 2015 och investeringens betydelse för detta. Arbetsutskottet har under 139/2007 överlämnat ärendet till kommunstyrelsen utan förslag till beslut. Kommunstyrelsens behandling Vid kommunstyrelsens behandling av ärendet under 208/2007 lämnar barn- och utbildningsförvaltningens chef Torbjörn Öhlund en redovisning mot bakgrund av arbetsutskottets beslut. Under redovisningen noteras att teknikföretagen i Örnsköldsvik tydligt har markerat behovet och vikten av att utbildad och kvalificerad arbetskraft finns att tillgå vid rekryteringar. Dan Olsson (c) yrkar bifall till Glenn Nordlunds yrkande från arbetsutskottets behandling. Kommunstyrelsen har under 208/2007 föreslagit att kommunfullmäktige medger barn- och utbildningsnämnden ett investeringsutrymme om 2,6 mkr under 2007 för inköp av tre CNC-maskiner till Örnsköldsviks gymnasieskola. Kommunfullmäktiges behandling Vid kommunfullmäktiges behandling av ärendet yrkar Elvy Söderström (s), Mats Hedell (v), Birgith Olsson Johansson (s), Dan Olsson (c), Ingrid Ågren (spi) samt Agneta Lundberg (s) bifall till kommunstyrelsens förslag. Kommunfullmäktiges beslut i enlighet med Kommunstyrelsens förslag Kommunfullmäktige beslutar, med hänvisning till att yrkesutbildningarna ses som ett prioriterat område inom ramen för arbetet inom Världsklass 2015, att medge barn- och utbildningsnämnden ett investeringsutrymme om 2,6 mkr under 2007 för inköp av tre CNC-maskiner till Örnsköldsviks gymnasieskola. Kommunfullmäktige beslutar att barn- och utbildningsnämnden kompenseras för kapitalkostnaderna för 2,0 mkr av dessa.

32 Kommunfullmäktige (48) Ks/2007: Omsorgsnämndens rapportering av ej verkställda beslut 16 kap 6f socialtjänstlagen t.o.m. juni 2007 till länsstyrelsen, delgivning Sammanfattning av ärendet Sedan 1 juli 2006 har kommunerna en skyldighet att till länsstyrelsen rapportera gynnande beslut som inte verkställts inom tre månader från beslutsdatum. Från samma datum gäller även skyldigheten att rapportera in avbrott i verkställigheten om beslutet inte verkställts på nytt inom tre månader från dagen för avbrottet. Rapporteringen ska ske kvartalsvis och på individnivå. Rapporteringskyldigheten gäller beslut i alla verksamheter enligt socialtjänstlagen d.v.s. äldreomsorg, handikappomsorg samt individ- och familjeomsorg. Omsorgsnämndens rapportering Omsorgsnämnden har under 102/2007 behandlat en rapport upprättad av förvaltningen. Örnsköldsviks kommun har ett ärende att rapportera för perioden t.o.m. juni Ärendet gäller en man som erhållit beslut om hemtjänstinsatser men tackat nej till de erbjudna insatserna. Rapportering sker via individenkät till länsstyrelsen. Nämnden beslutade att ställa sig bakom rapporten och fastställa denna. Vidare överlämnades rapporten till kommunfullmäktige för kännedom. Beredande organs förslag till beslut Arbetsutskottets 141/2007. Kommunstyrelsens 210/2007. Kommunfullmäktiges beslut i enlighet med kommunstyrelsens förslag Kommunfullmäktige anser sig ha tagit del av omsorgsnämndens rapportering av ej verkställda beslut 16 kap f socialtjänstlagen t.o.m. juni 2007 till länsstyrelsen.

33 Kommunfullmäktige (48) Ks/2007: Utökat verksamhetsområde för vatten och spillvatten vid Lomsjön Sammanfattning av ärendet Föreligger beslut från nämnden för teknik och service 97/2007. Av beslutet framgår att länsstyrelsen har förelagt Örnsköldsviks kommun att bestämma verksamhetsområde för vattentjänster vid Lomsjön. Tekniska kontoret har i samråd med plan- och miljökontoret tagit fram ett förslag på utökat verksamhetsområde för vatten och spillvatten vid Lomsjön. En VA-utredning har gjorts i området av konsultföretaget Ramböll. Genom att det är svårt att ordna självfall på avloppsledningarna har de föreslagit ett tryckavloppssystem i området. Kostnaden har beräknats till 6,4 miljoner kronor i prisläge januari Då har även avsättningar gjorts till ett antal obebyggda tomter (totalt 80 avsättningar till bebyggda och obebyggda tomter). Tillkommande kostnader för kommunen är inlösen av befintliga godkända avloppsanläggningar. Länsstyrelsen har i sitt föreläggande anmodat kommunen inkomma med en preciserad tidplan för arbetet med att tillgodose behovet av att lösa vatten- och avloppsfrågan vid Lomsjön i ett större sammanhang. Utgångspunkten för tidplanen ska vara att behovet tillgodoses senast år Nämnden för teknik och service har i juni 2007 godkänt en tidplan som visar att byggstart tidigast kan ske i januari Tidplanen har delgetts länsstyrelsen juni Hittills har inga synpunkter på tidplanen inkommit från länsstyrelsen. Nämnden för teknik och service är beroende av en väsentligt utökad investeringsram 2009 för VA, kunna träffa markuppgörelser samt att ärendet inte överklagas för att projektet ska kunna verkställas 2009 Beredande organs förslag till beslut Vid arbetsutskottets behandling av ärendet under 144/2007 yrkar Dan Olsson (c) att ärendet kompletteras till kommunstyrelsens behandling med en redovisning av vilka kostnader och intäkter som följer av ett utökat verksamhetsområde vid Lomsjön. Arbetsutskottet har under 144/2007 uppdragit till kommunledningskontoret att till kommunstyrelsens behandling av ärendet komplettera ärendet med en redovisning av vilka kostnader och intäkter som följer av ett utökat verksamhetsområde vid Lomsjön.

34 Kommunfullmäktige (48) 212 (forts) Arbetsutskottet har under 144/2007 överlämnat ärendet till kommunstyrelsen utan eget förslag. Kommunstyrelsens behandling Vid kommunstyrelsens behandling av ärendet föreligger tekniska kontorets skrivelse daterad den 24 oktober 2007 angående kostnader och intäkter som följer av ett utökat verksamhetsområde vid Lomsjön. Skrivelsen har upprättats mot bakgrund av arbetsutskottets beslut under 144/2007. Kommunstyrelsen har under 213/2007 lämnat förslag till fullmäktige om fastställande av föreslagen utökning av verksamhetsområdet. Kommunfullmäktiges beslut i enlighet med kommunstyrelsens förslag Kommunfullmäktige fastställer föreliggande förslag till utökat verksamhetsområde för vatten och spillvatten vid Lomsjön.

35 Kommunfullmäktige (48) Ks/2006: Fastställande av bildande av Veckefjärdens naturreservat med tillhörande reservatsföreskrifter samt finansiering Sammanfattning av ärendet Föreligger skrivelse från kommunledningskontoret 5 oktober Av skrivelsen framgår att plan- och miljökontoret fick 2001 i uppdrag av kommunstyrelsen att bilda reservat vid Veckefjärden som kompensation för golfbanan. Kommunstyrelsen beslutade den 24 april 2006, 85 att fastställa bildandet av naturreservatet och uppdrog till kommunledningskontoret att skriva fram förslag till beslut avseende finansiering. Länsstyrelsen krävde dock i januari 2007 att kommunen utför rättelser och tar ett nytt beslut om bildandet, p.g.a. flera formella fel. Plan- och miljökontoret har därför kontaktat tidigare handläggare i ärendet samt på nytt handlagt ärendet. Kommunstyrelsen har därefter att besluta om finansieringen samtidigt som kommunstyrelsen fastställer bildandet av reservatet. Plan- och miljönämndens behandling av ärendet Av hänsyn till yttranden och finansiering har nödvändiga ändringar gjorts av reservatsgränsen, i förslag till beslut och i förslag till skötselplan. Förslag till beslut och reservatsföreskrifter för Veckefjärdens naturreservat i Örnsköldsviks kommun samt Förslag till skötselplan har delgivits plan- och miljönämndens politiker. Plan- och miljönämnden hemställer därefter under 139/2007 att kommunstyrelsen fastställer bildandet av Veckefjärdens naturreservat enligt "Förslag till beslut och reservatsföreskrifter för Veckefjärdens naturreservat i Örnsköldsviks kommun" daterad 30 augusti 2007, inklusive dokumentets bilagor däribland "Förslag till skötselplan för Veckefjärdens naturreservat" daterad 30 augusti Vidare hemställer plan- och miljönämnden att kommunstyrelsen utser kultur- och fritidsförvaltningen som reservatsförvaltare samt tillskjuter driftsmedel. Avslutningsvis hemställer plan- och miljönämnden att kommunstyrelsen, i samband med fastställandet av bildandet Veckefjärdens naturreservat, beslutar hur finansieringen av bildandet och iordningsställandet kan ske.

36 Kommunfullmäktige (48) 213 (forts) Kommunledningskontorets kommentarer Kommunledningskontoret konstaterar att bildandet av parkeringar, vägar, stigar, grillplatser, vindskydd m.m. i stor utsträckning redan är genomfört. Medel för bildande av reservatet som bedöms uppgå till kronor krävs för att länsstyrelsen ska kunna tillskjuta motsvarande medel. Lantmäteriförrättningen är även den i stort sett genomförd till ca. 75 procent och ersättningen är beräknad enligt normal taxa. Ersättning för kommunal mark ska i princip tas ut när ägande eller nyttjande övergår till annan. I detta fall behåller kommunen marken men nyttjande inskränks. Dock har allmänheten fortfarande rätt att vistas i och nyttja området - dels med den ökade tillgänglighet som bildandet innebär men även med de begränsningar i nyttjandet som en reservatsbildning medför. Fortsatt upplåtelse av kommunal mark för reservatsbildning bör kunna ske utan ersättning dock att marken först värderas för varje specifik reservatsbildning så att eventuell ersättningsfråga ingår i beslutsunderlaget vid reservatsbildningen och inte efteråt. Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen har under 217/2007 fastställt bildandet av Veckefjärdens naturreservat enligt "Förslag till beslut och reservatsföreskrifter för Veckefjärdens naturreservat i Örnsköldsviks kommun", daterat 30 augusti 2007 inklusive dokumentets bilagor däribland "Förslag till skötselplan för Veckefjärdens naturreservat" daterat 30 augusti Kommunstyrelsen har vidare under 217/2007 lämnat förslag till kommunfullmäktige avseende finansiering i ärendet. Beredande organs förslag till beslut Kommunledningskontorets skrivelse daterad 5 oktober Näringslivs- och planeringsutskottets 48/2007. Kommunstyrelsens 217/2007. Kommunfullmäktiges behandling Under kommunfullmäktiges behandling yrkar Kristin Ögren (s), med instämmande av Leif Lindholm (s), bifall till kommunstyrelsens förslag.

Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige (3) Ordförande ställer proposition på ställda yrkanden och finner bifall till kommunstyrelsens

Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige (3) Ordförande ställer proposition på ställda yrkanden och finner bifall till kommunstyrelsens Kommunfullmäktige 2006-11-27 2 (3) Lars Näslund (m) och Ingrid Ågren (spi) och yrkar avslag på framställan. Gunnar Melin (fp) och yrkar avslag på framställan om kommunal borgen. Ordförande ställer proposition

Läs mer

Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe, kl. 10:00 10:35

Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe, kl. 10:00 10:35 Kommunstyrelsen 2011-12-19 1 (9) Plats och tid Beslutande Övriga deltagare Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe, kl. 10:00 10:35 Ordförande: Elvy Söderström (S) Ledamöter: Glenn Nordlund (S),

Läs mer

159 Motionssvar, Låt barn och ungdomar göra sig hörda

159 Motionssvar, Låt barn och ungdomar göra sig hörda Kommunfullmäktige 2016-09-26 1 (6) 159 Motionssvar, Låt barn och ungdomar göra sig hörda Kst/2016:82 Bakgrund/Ärendet Föreligger motion daterad den 8 februari 2016 från Bror Wallström (L) och Lena Jonsson

Läs mer

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 10:00 10:15

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 10:00 10:15 Kommunstyrelsen 2010-05-31 1 (5) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 10:00 10:15 Beslutande Övriga deltagare Ordförande: Elvy Söderström (S) Ledamöter:, Glenn Nordlund (S), Jim Sundelin (S), Lena

Läs mer

234 Motionssvar, Nyttjanderättskonflikter mellan enskilt ägande och kommunens intressen (Kst/2015:617)

234 Motionssvar, Nyttjanderättskonflikter mellan enskilt ägande och kommunens intressen (Kst/2015:617) Kommunfullmäktige 2016-11-28 1 (5) 234 Motionssvar, Nyttjanderättskonflikter mellan enskilt ägande och kommunens intressen (Kst/2015:617) Föreligger motion daterad den 28 oktober 2015 från Bertil Jonsson

Läs mer

PRESSMEDDELANDE 1 (5) 6 november 2007

PRESSMEDDELANDE 1 (5) 6 november 2007 1 (5) PRESSMEDDELANDE Ytterligare information: Elvy Söderström, kommunstyrelsens ordförande, tfn 0660-881 57, 070-558 81 57. Matti Olsson, kommunstyrelsens sekreterare tfn 0660-880 44. Helén Sahlin, informationschef,

Läs mer

162 Motionssvar, Gynna ansvarsfullt företagande vid upphandlingar

162 Motionssvar, Gynna ansvarsfullt företagande vid upphandlingar Kommunfullmäktige 2016-09-26 1 (5) Kst/2016:195 162 Motionssvar, Gynna ansvarsfullt företagande vid upphandlingar Ärendet Föreligger motion daterad den 21 mars 2016 från Bror Wallström (L) och Lena Jonsson

Läs mer

Antagande av tillägg till Översiktsplan 2007 för Örnsköldsviks kommun avseende vindkraft, utlåtande efter utställning

Antagande av tillägg till Översiktsplan 2007 för Örnsköldsviks kommun avseende vindkraft, utlåtande efter utställning Kommunfullmäktige 2008-12-15 52 (75) Ks/2007:406 275 Antagande av tillägg till Översiktsplan 2007 för Örnsköldsviks kommun avseende vindkraft, utlåtande efter utställning Sammanfattning av ärendet Föreligger

Läs mer

231 Motionssvar, Gröna linjen - för en starkare region (Kst/2014:205)

231 Motionssvar, Gröna linjen - för en starkare region (Kst/2014:205) Kommunfullmäktige 2016-11-28 1 (5) 231 Motionssvar, Gröna linjen - för en starkare region (Kst/2014:205) Föreligger motion daterad den 24 mars 2014 från Anna-Lena Lindberg (C) angående förslag om en ny

Läs mer

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 9: Anita Danielsson (M), Gunilla Hammarlund (S) Kommundirektör Agneta Marelll

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 9: Anita Danielsson (M), Gunilla Hammarlund (S) Kommundirektör Agneta Marelll Kommunstyrelsen 2010-09-27 1 (5) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 9:00 09.15 Beslutande Övriga ersättare: Övriga deltagare Ordförande: Glenn Nordlund (S) Ledamöter: Marianne Vestin (S), Jim

Läs mer

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 18:00 21:00. Enligt bifogad närvaroförteckning

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 18:00 21:00. Enligt bifogad närvaroförteckning Kommunfullmäktige 2007-05-10 1 (11) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 18:00 21:00 Beslutande Övriga deltagare Enligt bifogad närvaroförteckning Kommunsekreterare Matti Ohlsson, sekr. Kommundirektör

Läs mer

66 Motionssvar, Trygghetsboende (Kst/2012:214)

66 Motionssvar, Trygghetsboende (Kst/2012:214) Kommunfullmäktige 2014-04-28 1 (5) 66 Motionssvar, Trygghetsboende (Kst/2012:214) Sammanfattning av ärendet Föreligger motion daterad den 23 april 2012 från alliansen i omsorgsnämnden genom Anna-Lena Holmström

Läs mer

Eva Edberg (s) - 13 Frits Söderlind (s) 14 Ersättare Frits Söderlind (s) Barbro Olsson (c) Lars-Åke Norman (s) Christina Göransson (kd)

Eva Edberg (s) - 13 Frits Söderlind (s) 14 Ersättare Frits Söderlind (s) Barbro Olsson (c) Lars-Åke Norman (s) Christina Göransson (kd) Omsorgsnämnden 2007-01-10 1 (16) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe kl 13:00-14:50. Beslutande Christina Karlsson (s) Anna-Lena Holmström (c) Gunnar Holmberg (s) Sofia Olsson

Läs mer

228 Motionssvar, Ett nytt gymnasium i Örnsköldsvik (Kst/2015:207)

228 Motionssvar, Ett nytt gymnasium i Örnsköldsvik (Kst/2015:207) Kommunfullmäktige 2015-12-14 1 (6) 228 Motionssvar, Ett nytt gymnasium i Örnsköldsvik (Kst/2015:207) Föreligger motion daterad den 13 mars 2015 från Lars Näslund (M), Johannes Nordin (M) samt Annica Jonsson

Läs mer

159 Motionssvar, Integrationsprojekt - Kompis Sverige (Kst/2017:217)

159 Motionssvar, Integrationsprojekt - Kompis Sverige (Kst/2017:217) Kommunfullmäktige 2017-09-25 1 (7) 159 Motionssvar, Integrationsprojekt - Kompis Sverige (Kst/2017:217) Ärendebeskrivning En motion om integrationsprojekt Kompis Sverige, daterad den 7 mars 2017 har lämnats

Läs mer

95 Svar på medborgarförslag, Pendlarkort till studenter (Kst/2013:447)

95 Svar på medborgarförslag, Pendlarkort till studenter (Kst/2013:447) Kommunfullmäktige 2016-05-30 1 (6) 95 Svar på medborgarförslag, Pendlarkort till studenter (Kst/2013:447) Sammanfattning av ärendet Föreligger medborgarförslag daterat den 19 september 2013 angående införande

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl 1 (10) Plats och tid Kommunkontoret kl 09.00 12.50 Beslutande Övriga deltagande Kent Holmer, (s) ordförande Leif Andersson, (v) 1:e vice ordförande Lina Löfberg, (m) 2:e vice ordförande Marie Gärdby, (c)

Läs mer

Plats och tid Sammanträdesrum Korallen, Arken, kl 13:00-14:45

Plats och tid Sammanträdesrum Korallen, Arken, kl 13:00-14:45 Omsorgsnämnden 2007-09-14 1 (6) Plats och tid Sammanträdesrum Korallen, Arken, kl 13:00-14:45 Beslutande Christina Karlsson (s) Anna-Lena Holmström (c) Gunnar Holmberg (s) Sofia Olsson (c) Lillemor Edlund

Läs mer

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl.15:00 17:15

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl.15:00 17:15 Kommunstyrelsen 2007-11-06 1 (49) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl.15:00 17:15 Beslutande Övriga deltagare Godkännande av närvaro Tid och plats för justering Ordförande: Elvy Söderström (s) Ledamoten:

Läs mer

Folkets Park kl

Folkets Park kl 1 (11) Plats och tid Folkets Park kl 09.00 11.45 Beslutande Kent Holmer, (s) ordförande Lina Löfberg, (m) 2:e vice ordförande Marie Gärdby, (c) ledamot Kerstin Andersson, (c) ledamot Lars-Göran Thulin,

Läs mer

Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista. Sara Svensson, Rädda Barnen, 40

Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista. Sara Svensson, Rädda Barnen, 40 1(14) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-22.05 Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista Övriga närvarande Tjänstemän Christer Pålsson,

Läs mer

236 Motionssvar, Ge elevråden mer inflytande (Kst/2017:437)

236 Motionssvar, Ge elevråden mer inflytande (Kst/2017:437) Kommunfullmäktige 2017-12-18 1 (5) 236 Motionssvar, Ge elevråden mer inflytande (Kst/2017:437) Ärendebeskrivning Motionen lämnades in av Maria Gulliksson, Hanna Sydhage, Birgitta Sedin, Maria Nordberg

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 (11) Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 (11) Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 (11) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Hässleholms kommun, Kommunfullmäktige Sammanträdesdag Datum då anslaget 2010-10-08 sätts

Läs mer

Kommunkansliet kl omedelbar justering

Kommunkansliet kl omedelbar justering 1(17) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-21.10 Beslutande Ledamöter 28 ledamöter eller tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Övriga Christer Pålsson, kommunchef Göran Skoog,

Läs mer

Kommunfullmäktige Enligt sammanträdeslista, bilaga A

Kommunfullmäktige Enligt sammanträdeslista, bilaga A Sammanträdesdatum 18 Plats och tid Björnekullaskolan, Åstorp kl 19.00-20.30 Beslutande Enligt sammanträdeslista, bilaga A Övriga deltagare Yngve Olsson, ersättare Kjell Malmgren, ersättare Bertil Göransson,

Läs mer

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige 16 (60) Kf 140 Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige beslutade 2012-06-25 122 bland annat om förändringar i kommunens nämndorganisation. Förändringarna avsåg antalet

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl 1 Plats och tid Kommunkontoret kl 09.00 12.25 Beslutande Kent Holmer, (s) ordförande Leif Andersson, (v) 1:e vice ordförande Lina Löfberg, (m) 2:e vice ordförande Marie Gärdby, (c) ledamot Kerstin Andersson,

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl PERSTORPS KOMMUN Barn- och utbildningsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2007-10-22 Sida 1 (14) Plats och tid Kommunkontoret kl 16.00 18.20 Beslutande Leif Andersson, ordförande Catharina

Läs mer

184 Motionssvar, ett starkare Örnsköldsvik - byte av regiontillhörighet från Västernorrland till Västerbotten (Kst/2013:120,Kst/2017:269)

184 Motionssvar, ett starkare Örnsköldsvik - byte av regiontillhörighet från Västernorrland till Västerbotten (Kst/2013:120,Kst/2017:269) Kommunfullmäktige 2017-10-30 1 (5) 184 Motionssvar, ett starkare Örnsköldsvik - byte av regiontillhörighet från Västernorrland till Västerbotten (Kst/2013:120,Kst/2017:269) Ärendebeskrivning I kommunledningsförvaltningens

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 17.00 18.45 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

129 Motionssvar, krav om GMO-fritt foder till djur vars kött kommunen upphandlar (Kst/2015:265)

129 Motionssvar, krav om GMO-fritt foder till djur vars kött kommunen upphandlar (Kst/2015:265) Kommunfullmäktige 2016-06-20 1 (6) 129 Motionssvar, krav om GMO-fritt foder till djur vars kött kommunen upphandlar (Kst/2015:265) Föreligger motion instämplad hos kommunledningsförvaltningen den 9 april

Läs mer

Plats och tid Gruesalen, Bjuv kl , ajournering

Plats och tid Gruesalen, Bjuv kl , ajournering 1(11) Plats och tid Gruesalen, Bjuv kl 9.00-11.20, ajournering 11.10-11.15 Beslutande Ledamöter Anders Månsson (S), ordf Christer Landin (S) Stefan Svalö (S) Bert Roos (S) Lars Karlsson (S) Ninnie Lindell

Läs mer

Sammanträdesdatum. Plats och tid: Ferlinrummet kl , mötet ajourneras kl

Sammanträdesdatum. Plats och tid: Ferlinrummet kl , mötet ajourneras kl Barn- och utbildningsnämnden 12 maj 2015 1(8) Plats och tid: Ferlinrummet kl 9.00 11.10, mötet ajourneras kl 10.30-10.40. Beslutande: Torbjörn Parling (S), ordförande Patrik Fornander (M) Olle Engström

Läs mer

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 Paragrafer 93-100 Plats och tid Socialkontoret, kl. 16.00 17.35 ande Närvarande,ej tjänstgörande ledamöter Lisbet Westerberg (c) Cecilia Riveros Boström (m) Marianne Blom (c)

Läs mer

2004-10-20. Plats och tid Färgelanda Allhem, onsdag 2004-10-20, kl. 19.00-20.30. Marianne Martinsson, kommunsekreterare

2004-10-20. Plats och tid Färgelanda Allhem, onsdag 2004-10-20, kl. 19.00-20.30. Marianne Martinsson, kommunsekreterare SAMMATRÄDESPROTOKOLL 1(14) Plats och tid Färgelanda Allhem, onsdag, kl. 19.00-20.30 Beslutande Övriga deltagare 29 ordinarie ledamöter och 6 tjänstgörande ersättare, totalt 35 beslutande Se bifogade närvaro-

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Tekniska nämnden 2007-06-18 1 (15) Plats och tid Konferensrummet, Västergården, Askersund, 2007-06-18 kl. 15.00 17.00. Beslutande Torbjörn Karlsson (s), ordförande Kurt Andersson

Läs mer

Protokoll. Kultur- och fritidsnämnden 2010-05-25. Omedelbar justering

Protokoll. Kultur- och fritidsnämnden 2010-05-25. Omedelbar justering Kultur- och fritidsnämnden Omedelbar justering 46 Kultur- och fritidsnämnden sammanträde 46. Angående laglighetsprövning enligt kommunallagen av beslut 2010-02-23, 16; Besparingar 2009-2011 på kultur-

Läs mer

Förvaltningskontoret, kl. 17.30 19.45

Förvaltningskontoret, kl. 17.30 19.45 1 (11) Plats och tid Förvaltningskontoret, kl. 17.30 19.45 Beslutande Carl-Göran Svensson (c) Madli-Ann Pohla (m) Staffan Olzon (fp) Christer Grankvist (s) Maria Andersson (s) tjänstgör för Lennart Månsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Stadshuset, rum 1, kl 13.30-14.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2007-09-19 1 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats/tid Bo-Anders Thornberg (m) ordf Jan Nilsson

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl Sida 1 (10) Plats och tid Kommunkontoret kl 09.00 12.00 Beslutande Kent Holmer, ordförande Leif Andersson, 1:e vice ordförande Ann-Christine Sandell, 2:e vice ordförande Catharina Tann, ledamot Martin

Läs mer

Maria Gustafsson (S) och Christina Bruhno (KD)

Maria Gustafsson (S) och Christina Bruhno (KD) 1(16) Plats och tid Riddarsalen i Ödeshög, kl 19:00 20:50 Beslutande Ledamöter Se särskild närvarolista. Ersättare Se särskild närvarolista. Övriga närvarande Se särskild närvarolista. Justerare Justeringens

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden (10)

Barn- och ungdomsnämnden (10) Barn- och ungdomsnämnden 2014-04-23 1 (10) Plats och tid Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens tid Landeryds skola 13:00 16:15 Tommy Edenholm (KV) ordförande Magnus Rasmusson (S) vice

Läs mer

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 11:00 11:30

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 11:00 11:30 Kommunstyrelsen 2008-06-16 1 (11) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 11:00 11:30 Beslutande Övriga deltagare Ordföranden: Elvy Söderström (s) Ledamoten: Glenn Nordlund (s), Marianne Vestin (s),

Läs mer

160 Motionssvar, minskat matsvinn och ökad delaktighet (Kst/2016:688)

160 Motionssvar, minskat matsvinn och ökad delaktighet (Kst/2016:688) Kommunfullmäktige 2017-09-25 1 (5) 160 Motionssvar, minskat matsvinn och ökad delaktighet (Kst/2016:688) Ärendebeskrivning En motion, daterad 1 december 2016 från Camilla Svensson (M) om minskat matsvinn

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida1(12) Plats och tid Yxningen, kommunhuset, kl 13:30 Beslutande Ledamöter Thomas Lidberg (S), Ordförande Joakim Magnusson (C), 1:e vice ordförande Lars-Åke Bergstrand (S) Mira

Läs mer

216 Antagande av förslag till översiktsplan för Örnsköldsviks kommun

216 Antagande av förslag till översiktsplan för Örnsköldsviks kommun Kommunfullmäktige 2012-12-17 57 (87) Kst/2011:149 216 Antagande av förslag till översiktsplan för Örnsköldsviks kommun Bakgrund/Ärendet Föreligger kommunledningsförvaltningens skrivelse/utlåtande daterad

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens teknikutskott 14 april 2010 1 (9) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum 385 kl 13.30-15.

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens teknikutskott 14 april 2010 1 (9) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum 385 kl 13.30-15. Kommunstyrelsens teknikutskott 14 april 2010 1 (9) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum 385 kl 13.30-15.00 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Peter Johansson Bo Olsson Annika Johansson Urban Granfeldt

Läs mer

Omsorgsnämnden 2008-08-27 1 (10)

Omsorgsnämnden 2008-08-27 1 (10) Omsorgsnämnden 2008-08-27 1 (10) Plats och tid Tingshuset, onsdagen den 27 augusti 2008, kl. 16.30 18.40 Ajournering kl. 17.40-18.05 Beslutande Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Hannu Sutinen (fp)

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 10.30-11.40 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2007-03-08

TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2007-03-08 TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Plats och tid Torskolans bibliotek torsdagen den 8 mars kl. 17.30-18.45. Beslutande Sören Bondesson (s), ordförande Ann Ludwigsson (s) Sebina Masinovic (s)

Läs mer

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 13:00 19:30

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 13:00 19:30 Kommunfullmäktige 2010-05-31 1 (47) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 13:00 19:30 Beslutande Övriga deltagare Enligt närvarolista Kommunsekreterare Matti Ohlsson Godkännande av närvaro Tid och

Läs mer

Mats Rydby, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Lena Thore, stadsarkitekt. Bengt Jarring Helene Norrback

Mats Rydby, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Lena Thore, stadsarkitekt. Bengt Jarring Helene Norrback Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdeslokalen Karpen, kl. 18.00 19.00 1 (15) Beslutande Se bilaga 1 Övriga deltagande Mats Rydby, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Lena Thore, stadsarkitekt

Läs mer

Kommunfullmäktige () Beslutande Björn Hörgren (M), ordförande Per Helsing (KD) Marie Johansson, sekreterare Caroline Depui, kommunchef

Kommunfullmäktige () Beslutande Björn Hörgren (M), ordförande Per Helsing (KD) Marie Johansson, sekreterare Caroline Depui, kommunchef Kommunfullmäktige 2014-09-01 1() Plats och tid Sockenstugan, Lövnäs, Hammarö, kl 18:30-19:15 Beslutande Björn Hörgren (M), ordförande Per Helsing (KD) Siw Gidlöf (S) Bengt-Gustav Persson (S) Leif Sandberg

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2016-01-13 0 Innehållsförteckning Ärende 1 Information från barn- och ungdomssamordnaren... 2 2 Yttrande angående laglighetsprövning enligt kommunallagen angående socialnämndens beslut Överenskommelse

Läs mer

103 Svar på Medborgarförslag, anslutning till nätverket Mayors for Peace (Borgmästare för fred), återremiss (Kst/2011:574)

103 Svar på Medborgarförslag, anslutning till nätverket Mayors for Peace (Borgmästare för fred), återremiss (Kst/2011:574) Kommunfullmäktige 2012-06-18 1 (5) 103 Svar på Medborgarförslag, anslutning till nätverket Mayors for Peace (Borgmästare för fred), återremiss (Kst/2011:574) Sammanfattning av ärendet Föreligger medborgarförslag

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum 1 / 28 Plats och tid Lilla sammanträdesrummet kl. 13:00-15:30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Maria Hedin (S) (ordförande), Malin Svan (C) (2:e vice ordförande), Lennart Ohlsson

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för vård och omsorg

Kommunstyrelsens utskott för vård och omsorg 1 (12) Datum Tid Kl. 08.30 13.45 Plats ande Övriga närvarande Junselerummet, kommunhuset, Sollefteå Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Annika Modéen verksamhetschef individ- och familjeomsorg, IFO

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen

Vård- och omsorgsförvaltningen 1(13) Plats och tid Tjädernhuset, sammanträdesrum Vargen, kl. 09.00 Beslutande Ledamöter Se närvarolista sidan 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista sidan 2 Övriga närvarande Ersättare Se närvarolista

Läs mer

Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe, kl 14:30-15:00.

Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe, kl 14:30-15:00. Samhällsbyggnadsnämnden 2011-01-27 1 (19) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe, kl 14:30-15:00. Beslutande ledamöter Roger Burland (S), ordförande Esbjörn Jonsson (S) Malin Westman

Läs mer

Kommunfullmäktige 2015-02-16 1(11 ) Se bifogad närvarolista. Margareta Persson, kommunsekreterare Caroline Depui, kommunchef

Kommunfullmäktige 2015-02-16 1(11 ) Se bifogad närvarolista. Margareta Persson, kommunsekreterare Caroline Depui, kommunchef Kommunfullmäktige 2015-02-16 1(11 ) Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset, Skoghall, kl 18.30-18:55 Beslutande Se bifogad närvarolista Övriga närvarande Margareta Persson, kommunsekreterare Caroline

Läs mer

Protokoll 1. Se bifogad uppropslista

Protokoll 1. Se bifogad uppropslista Protokoll 1 Plats och tid Timrå kommunhus 17:00-17.50 ande Övriga närvarande Se bifogad uppropslista Annica Sjödin, kommunsekreterare Sten Ekström, revisionens ordförande, 22 Utses att justera Benny Eriksson

Läs mer

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 13:00 19:00. Beslutande Enligt närvaroförteckning sidan 2

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 13:00 19:00. Beslutande Enligt närvaroförteckning sidan 2 Kommunfullmäktige 2009-09-28 1 (67) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 13:00 19:00 Beslutande Enligt närvaroförteckning sidan 2 Övriga deltagare Kommunsekreterare Matti Ohlsson Knut Pettersson

Läs mer

Socialnämnden 19 november 2014

Socialnämnden 19 november 2014 Socialnämnden Socialnämnden 19 november 2014 Sid Justering... 3 207 Förslag om Återkallande av beslut om upphandling av drift och ägande av ett särskilt boende... 4 Socialnämnden 2014-11-19 1 Tid Kl. 15:30-15:45

Läs mer

Protokoll 1 (12) Se nästa sida. Annika Nilsson, sekreterare Marcus Willman, kommundirektör. Pierre Esbjörnsson (S) Jörgen Sjöslätt (C) Anslag/bevis

Protokoll 1 (12) Se nästa sida. Annika Nilsson, sekreterare Marcus Willman, kommundirektör. Pierre Esbjörnsson (S) Jörgen Sjöslätt (C) Anslag/bevis Protokoll 1 (12) Plats och tid Nils/Holger, kommunhuset i Skurup, 2016-11-16, kl. 18.00 18.15 Beslutande Övriga närvarande Se nästa sida. Annika Nilsson, sekreterare Marcus Willman, kommundirektör Justerade

Läs mer

Fullmäktigesalen Harmånger. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering.

Fullmäktigesalen Harmånger. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunfullmäktige KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Fullmäktigesalen Harmånger. Tid: Tisdag 7 juni 2005 kl. 19:00. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl 1 (4) Plats och tid Kommunkontoret kl 08.00 08.55 Beslutande Kent Holmer, ordförande Leif Andersson, 1:e vice ordförande, tillika mötesordförande Ann-Christine Sandell, 2:e vice ordförande Catharina Tann,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämnden. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämnden. Innehåll Innehåll 76 Godkännande av ärendelista... 96 77 Köp av socialjour - information... 97 78 Skrivelse från Akademikerförbundet angående personalsituation och arbetsmiljö... 98 79 Månadsuppföljning 2016...

Läs mer

Verksamhetschef May Bjerklund Barnomsorgschef Mona-Lisa Sandgren Administrativ chef Lina Rådegård 68 Sekreterare Sandra Norsell

Verksamhetschef May Bjerklund Barnomsorgschef Mona-Lisa Sandgren Administrativ chef Lina Rådegård 68 Sekreterare Sandra Norsell 1(12) Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Kommunkontoret, Silen, kl. 14.00-16.00 Beslutande Ledamöter Therese Gustafsson (FP) ers. ordförande Lena Svensson (S) Siv Ögren (S) Annika Holmstrand (C)

Läs mer

Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, kl 10:30-11:10

Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, kl 10:30-11:10 1 Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, 2012-05-09 kl 10:30-11:10 Beslutande: Åsa Herbst (M) Liss Böcker (C) BrittMarie Hansson (S) Göran Larsson (M) Eva Kullenberg (FP) Övriga närvarande: Lena

Läs mer

Lena Emilsson (S) tgj ers för Tony Hansson (S) Henrik Wöhlecke (M) vice ordförande Karin Reinisch (M) ledamot Annette Linander (C) ledamot

Lena Emilsson (S) tgj ers för Tony Hansson (S) Henrik Wöhlecke (M) vice ordförande Karin Reinisch (M) ledamot Annette Linander (C) ledamot Sida 1 (9) Plats och tid Stadshuset, klockan 14.00-17.30 ande Cecilia Lind (S) ordförande Lena Emilsson (S) tgj ers för Tony Hansson (S) Henrik Wöhlecke (M) vice ordförande Karin Reinisch (M) ledamot Annette

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(9) Kommunstyrelsen 2007-12-03. Ordförande... Gunnar Hörnlund BEVIS OM ANSLAG

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(9) Kommunstyrelsen 2007-12-03. Ordförande... Gunnar Hörnlund BEVIS OM ANSLAG VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(9) Plats och tid Fjällgården Saxnäs, Måndagen den 3 december 2007, kl. 09.45-10.00 Beslutande Övriga deltagande Gunnar Hörnlund, ordf. Joakim Risberg Rickard Norberg Conny

Läs mer

Kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige 2010-02-22 11 Plats och tid Kommunhuset, måndag 22 februari 2010, kl. 19.00 19.30 och 19.35 21.10 Beslutande Lars-Åke Bergman (S), Bengt Sjöberg (M), Karl-Johan Gustafson (C), Anne- Charlotte

Läs mer

Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe, kl 13:00 15:50

Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe, kl 13:00 15:50 Nämnden för teknik och service 2008-08-19 1 (9) Plats och tid Beslutande Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe, kl 13:00 15:50 Ordförande Roger Burland (s) Ledamot Malin Ögren (s) Erik Nordlander

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Stadshuset, rum 1, kl 15.00-15.35 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2007-08-29 1 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Bo-Anders Thornberg (m) ordf Lars Olsson (c) 1:e v ordf Tommy Nilsson (s) 2:e v

Läs mer

Margareta Karlsson, förvaltningschef Thomas Holm, ekonom 21 Åsa Engberg, nämndsekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Åsa Engberg

Margareta Karlsson, förvaltningschef Thomas Holm, ekonom 21 Åsa Engberg, nämndsekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Åsa Engberg SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1(2) Plats och tid Sammanträdesrummet, Marnäsliden kl. 13:00-14:50 Beslutande ledamöter Åsa Bergkvist (S) Lars Handegard (V) Torbjörn Tomtlund (M) Ann-Katrin

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-03-12

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-03-12 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Plats och tid Örestensrummet, kommunhuset, Kinna, klockan 08.00-08.45 Beslutande M Margareta Lövgren C Leif Sternfeldt MBP Henry Sandahl S Lisa Dahlberg V Eivor Hellman

Läs mer

Kommunstyrelsen (8)

Kommunstyrelsen (8) Kommunstyrelsen 2012-06-25 1 (8) Plats och tid Beslutande Kommunhuset i Älmhult måndagen den 25 juni 2012 kl 15.00-16.15 med ajournering kl 15.50-16.00 Sonja Emilsson (M), 1:e vice ordförande Tord Åkesson

Läs mer

Sammanträdet ajuorneras kl 08.25 08.40. Gun-Britt Taivalsaari-Nyberg, sekreterare Birgitta Palo-Johansson,ekonom, 188-189

Sammanträdet ajuorneras kl 08.25 08.40. Gun-Britt Taivalsaari-Nyberg, sekreterare Birgitta Palo-Johansson,ekonom, 188-189 Barn- utbildning- och kulturnämnden 2009-12-14 1 Plats och tid Plats och tid Förvaltningsbyggnaden i Gällivare, måndagen den 14 december 2009, kl 08.15-09.30 Sammanträdet ajuorneras kl 08.25 08.40 Beslutande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 2018-10-23 1 (7) Plats och tid KS-salen, Kommunhuset, Hallstahammar, klockan 14.00 15.00 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Kjell Ivemyr

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl ajournering kl

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl ajournering kl Kommunstyrelsen 1 (8) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl. 13.00 14.00 ajournering kl. 13.30-13.40 Harald Hjalmarsson (M), ordf. Christin Rampeltin Molin

Läs mer

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 13:00 16:00

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 13:00 16:00 Kommunfullmäktige 2010-09-27 1 (34) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 13:00 16:00 Beslutande Övriga deltagare Enligt närvarolista Kommunsekreterare Matti Ohlsson Godkännande av närvaro Tid och

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 2013-05-06 Sid 1 av 15 Plats Tranemosalen, kommunkontoret, Tranemo Tid 18.00 20.00 Beslutande Enligt närvarolista 4/2013 Övriga närvarande Annika Hedvall, kommunchef Sebastian Olofsson, funktionschef ca

Läs mer

Folkets Park kl Kent Holmer, ordförande Leif Andersson, 1:e vice ordförande Catharina Tann, ledamot Lars-Göran Thulin, ledamot

Folkets Park kl Kent Holmer, ordförande Leif Andersson, 1:e vice ordförande Catharina Tann, ledamot Lars-Göran Thulin, ledamot Sida 1 (19) Plats och tid Folkets Park kl 10.00 12.00 Beslutande Kent Holmer, ordförande Leif Andersson, 1:e vice ordförande Catharina Tann, ledamot Lars-Göran Thulin, ledamot Marianne Zackrisson, ledamot

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 7 mars 2019 kl Ajournering kl

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 7 mars 2019 kl Ajournering kl Socialnämnden 1 (13) Plats och tid Beslutande Övriga närvarande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 7 mars 2019 kl. 9.00 13.00 Ajournering kl. 12.05-12.35 Saad Benatallah (S) Ewa Ståhl (S) Victor Oskarsson

Läs mer

Sammanträdesrum Korallen, Arken Kl 08:30-09:30, 13:00-15:30. Eva Edberg (S) Gunnar Eklöf (V) - 47

Sammanträdesrum Korallen, Arken Kl 08:30-09:30, 13:00-15:30. Eva Edberg (S) Gunnar Eklöf (V) - 47 Omsorgsnämnden 2010-05-11 1 (11) Plats och tid Beslutande ledamöter Sammanträdesrum Korallen, Arken Kl 08:30-09:30, 13:00-15:30. Christina Karlsson (S) ordförande Gunnar Holmberg (S) Anna-Lena Holmström

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid och plats A-salen, kl. 14:30-14:40 Beslutande Ledamöter Ulf Hedin (M), Ordförande Tomas Thornell (S), 1:e vice ordförande Camilla Albinsson (KD), 2:e vice ordförande Elaine Sandell Belin (M), tjänstgörande

Läs mer

PROTOKOLL 1 (14)

PROTOKOLL 1 (14) PROTOKOLL 1 (14) 2019-01-10 Socialnämnden Plats och tid Stadshuset kl. 9.40-11.30 Beslutande Iosif Karambotis (S), ordförande Anna Lundström (S), vice ordförande Magnus Nilsson (S) Rose-Marie Lundström

Läs mer

Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan. Eva Olsson (fp) ers f Kenneth Carlsson (fp) Rune Månsson (s) Magnus Malm (m)

Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan. Eva Olsson (fp) ers f Kenneth Carlsson (fp) Rune Månsson (s) Magnus Malm (m) 1(1) Plats och tid: 13.00 16.30 Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan Beslutande: Närvarande ej tjänstgörande ersättare Olle Hagström Bo Johansson Zaid Långström (s) ordf Ann Marie

Läs mer

Protokoll 1 (18) Se nästa sida. Cornelia Englén, sekreterare. Cornelia Englén. Lena Axelsson (S) Sylve Qvillberg (S) Anslag/bevis

Protokoll 1 (18) Se nästa sida. Cornelia Englén, sekreterare. Cornelia Englén. Lena Axelsson (S) Sylve Qvillberg (S) Anslag/bevis Protokoll 1 (18) Plats och tid Politikerrummet, 2017-11-14, kl. 13.00 Beslutande Övriga närvarande Se nästa sida. Cornelia Englén, sekreterare Justerade paragrafer 48-57 Justeringens plats och tid Sekreterare

Läs mer

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 17 maj 1999 kl 19 00 19 55 Se bifogad närvarolista

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 17 maj 1999 kl 19 00 19 55 Se bifogad närvarolista AB VALLENTUNA KOMMUN Kommunfullmäktige 1999-05-17 1(12) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den

Läs mer

Qerim Maksudi, S Siw Svensson, S. Stefan Filipsson, omsorgschef Helene Håkansson, verksamhetschef Camilla Eriksson, nämndsekreterare.

Qerim Maksudi, S Siw Svensson, S. Stefan Filipsson, omsorgschef Helene Håkansson, verksamhetschef Camilla Eriksson, nämndsekreterare. 2010-09-23 Sida 1 (11) Plats och tid Stadshuset, Sölvesborg, Lageråssalen, torsdagen den 23 september 2010 kl 18.30-19.35 Beslutande Ersättare Övriga närvarande Roine Olsson, ordförande, S Annelie Rosenqvist,

Läs mer

ANSLAGSBEVIS. Plats och tid Älgen, Barnhemsgatan 13, Köping, kl Beslutande

ANSLAGSBEVIS. Plats och tid Älgen, Barnhemsgatan 13, Köping, kl Beslutande SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) Plats och tid Älgen, Barnhemsgatan 13, Köping, kl 14.00-17.00 ande Roger Eklund (S), ordförande Irene Smedberg (S) Barbro Andersson (S) för Hans Andersson (S) Marie Oskarsson

Läs mer

Plats och tid Stadshuset kl. 10:00-11:00

Plats och tid Stadshuset kl. 10:00-11:00 Kommunstyrelsen 2009-03-30 1 (15) Plats och tid Stadshuset kl. 10:00-11:00 Beslutande Beslutande ersättare Ordförande: Elvy Söderström (S) Ledamoten: Glenn Nordlund (S) Lena Kvarnström (S) Helge Westman

Läs mer

TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum

TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-12-09 1 [10] Plats och tid Lilla Tjörnsalen, kommunkontoret kl 08.30 10.10 Beslutande Martin Johansen (FP) ordförande Lars Thorsson (M) Louise Marklund (KA) Benny Andersson

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Vård och omsorgsnämnden

TOMELILLA KOMMUN Vård och omsorgsnämnden : Plats och tid Svea Hund i kommunhuset, den, kl. 08.30-11.00 Beslutande Gunnel Andersson (M), ordförande Marianne Åkerblad (M) Gunvor Olsson (C) Ann Harrysson (SPI), 1:e vice ordförande Ida Bornlykke

Läs mer

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2011-02-21 Plats och tid Förvaltningshuset, klockan 17.00 17.30 Beslutande Leif Nilsson (S), ordf. Ingemar Hellström (S) Fredrik Rönning (S) Kerstin Junker (S) Kjell Midér (S) Hans Jansson

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl 1 Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 13.00 14.40 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(15) Kommunstyrelsens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(15) Kommunstyrelsens arbetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(15) Plats och tid Örestensrummet, kommunhuset, Kinna, klockan 13.30-17.00. Paus klockan 14.50-14.55. Beslutande M Tomas Johansson C Leif Sternfeldt MBP Henry Sandahl S Lisa

Läs mer

Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Ann Svensson Hans Nilsson

Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Ann Svensson Hans Nilsson Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Plats och tid Kommunhuset rum 293, kl 13.15 16.30 Beslutande Sören Carlsson (s) Ann Svensson (s) Hans Nilsson (fp) Klas-Gunnar Appel (s) Lennart Samuelsson (s)

Läs mer

Socialnämnden 2007-08-21 1 (11)

Socialnämnden 2007-08-21 1 (11) Sammanträdesdatum Blad Socialnämnden 2007-08-21 1 (11) Plats och tid Socialförvaltningen, Stora Torget, 2007-06-12, kl. 13.00-14.45 Beslutande Sune Frisk, ordförande Britt-Marie Wall Rolf Wennerlöf Anita

Läs mer