Börja skriva noter med Dorico

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Börja skriva noter med Dorico"

Transkript

1 Börja skriva noter med Dorico Öppna ett nytt projekt För att öppna ett nytt projekt, klicka Ctrl + N (Windows) Cmd + N (Mac) eller klicka på Create New Project. Lägg tlll en notrad med sång Klicka på symbolen Add solo player i den blå rutan eller på symbolen längst ner till vänster (en person och ett +). Klicka på +-tecknet i menyraden Empty-handed Player och välj Singers, därefter Lead. För att bekräfta ditt val, klicka Add Dubbelklicka på notraden mellan klaven och pausen. Skrivfunktionen (write mode) öppnas och markören visas För att ange taktart, klicka Shift + M för att öppna dialogrutan. Skriv C för att välja 4/4 (common time). Klicka därefter Enter För att ange tonart, klicka Shift + K för att öppna dialogrutan och skriv sedan e och klicka Enter (Gemen/liten bokstav ger moll, versal/stor bokstav ger dur.) Figure 1 Notvärde anges med hjälp av sifferraden ovanför bokstäverna på tangentbordet. Ju högre nummer, desto längre notvärde. I den här guiden kommer vi använda 7 = halvnot, 6 = fjärdedelsnot och 5 = åttondelsnot. Punkt. punkterar alla notvärden och bokstäverna A-G på tangentbordet anger tonhöjd. Vi kommer också använda T som kortkommando för båge (tie). För att ange tempo, klicka Shift + T för att öppna dialogrutan för metronomangivelse. Skriv 6 = 140 (där 6 anger fjärdedelsnot) eller skriv helt enkelt t ex con moto och klicka sedan Enter Gör nu följande: Kontrollera att markören visas. Skriv in en halvnot E bunden till en åttondel genom att skriva 7 E T 5 E För att oktavera upp, klicka Ctrl + Alt + pil upp (Windows) Cmd + Alt + pil upp (Mac) Fortsätt med två åttondelar och skriv D C Klicka 6 för att ändra notvärdet till fjärdedelsnot och sedan E D C B för att skriva dessa toner Klicka 5 för att ändra notvärdet till åttondelsnot och sedan G A B för att skriva dessa toner. Avsluta genom att klicka 6 för en fjärdedel och skriv G Klicka Enter för att stänga av inmatningen och dölja markören Nu bör det se ut så här: Om du vill ändra tempo, markera den befintliga tempoangivelsen och klicka Ctrl + 8 (Windows) Cmd + 8 (Mac) för att öppna menyn längst ner på skärmen (properties panel). Redigera därefter tempo och/eller text.

2 Spela upp För att lyssna på ditt projekt kan du göra något av följande: Markera en not och klicka P för att starta uppspelningen från den noten Mellanslag startar och avslutar uppspelning från den markeringen Shift + Mellanslag startar uppspelning från senaste startpunkten (för att spela passagen igen) Shift + Alt + Mellanslag startar uppspelningen från början av stycket (flow) Välj nu ett av nedanstående alternativ (eller prova båda): Sångstämma i samma notrad För att skriva in en stämma i befintlig notrad, dubbelklicka på notraden i början av raden eller markera den första noten och klicka Enter Klicka Shift + V för att skapa en ny stämma (voice) på den notraden. (Sedan behöver du enbart klicka V för att växla mellan stämmorna.) Skriv in följande: För att skriva in en halvnot C bunden till en åttondel, skriv 7 C T 5 C Fortsätt med två åttondelar genom att skriva B A Ändra notvärdet till fjärdedelsnoter genom att klicka 6 och skriv därefter C B A G Ändra notvärdet till åttondel genom att klicka 5 och skriv E F G (Du måste inte markera # eftersom tonarten innehåller F#, skriv bara F) Klicka 6 för att byta till fjärdedelsnot igen och skriv E Klicka Enter för att stänga av inmatningen och släcka markören När stämman följer melodin, som i detta exempel, kan du även markera förstastämman, kopiera den och sedan använt Edit > Paste Special > Paste in Voice > New down-stem voice. Med noterna markerade, välj Alt + pil ner, klicka två gånger för att flytta dem diatoniskt. Sångstämma i ny notrad För att skriva en stämma i en separat notrad (player), klicka Ctrl + 1 (Windows) Cmd + 1 (Mac) för att komma i Setup-läge Klicka Shift + P för ny notrad (player), skriv Lead och klicka Enter Klicka Ctrl + 2 (Windows) Cmd + 2 (Mac) för att komma till skrivläge (write mode) Markera de noter du redan skrivit i Lead 1 genom att klicka på den första noten eller takten och klicka sedan Shift + select på sista noten i raden För att skriva in de markerade noterna, klicka Alt + click i den första takten av den nya Lead 2-stämman Markera första tonen i Lead 2 och klicka Enter för att visa markören Klicka L för att låsa notvärdet (Lock Duration) Skriv in stämman genom att klicka C B A C B A G E F G E (Du måste inte markera # eftersom tonarten innehåller F#, skriv bara F) Eftersom stämman följer melodin kan du, efter att kopierat in noterna i Lead 2 och de är markerade, också välja Alt + pil ner och klicka två gånger för att flytta noterna diatoniskt. Sångtext (Lyrics) För att skriva in sångtext, markera första noten och klicka Shift + L Dialogrutan för Lyrics öppnas. Skriv in sångtexten och använd Mellanslag eller bindestreck för att komma till nästa not. Om du skriver fel, kan du använda Backspace eller navigera i notraden genom att använda pil till höger/vänster.

3 Om du vill testa att skriva in en sångtext som passar de här noterna kan du använda denna (avstava med bindestreck): I do like lo-rem ip-sum when wri-ting text Då kommer det att se ut så här: Stråksektion Nu ska vi skriva för några stråkar: Klicka Ctrl+ 1 (Windows) Cmd + 1 (Mac) för att komma till Setup-läge Klicka Shift + P för att lägga till en ny notrad (player), skriv violin och klicka Enter Upprepa detta för att lägga till en violin, viola och cello. Lägg märke till att violinstämmorna numreras automatiskt. Klicka sedan Ctrl + 2 (Windows) Cmd + 2 (Mac) för att komma tillbaka till skrivläge (write Mode) Violin 1 Växla till Galley view genom att välja View > Galley View eller kortkommando Ctrl + Alt + 2 (Windows) Cmd + Alt + 2 (Mac) så att alla noter skrivs in i ett löpande vågrätt system. Dubbelklicka i början av Violin 1 eller markera första takten/pausen och klicka Enter för att visa markören Tangenten. (punkt) innebär att notvärdet punkteras. Skriv 8 G T G T 7. G för att skriva två helnoter och en punkterad halvnot, alla sammanbundna Klicka 5 A för att skriva in en åttondelsnot, därefter S för att starta en legatobåge (slur) och sedan tonerna B G E F G A G F E som ska omfattas av bågen Klicka Shift + S för att avsluta bågen och Enter för att avaktivera markören Så här bör nu Violin 1 se ut: OBS. Du kan också skriva in bågar över noter genom att hålla nere Ctrl/Cmd och klicka på två eller fler noter och därefter S Violin 2 Om sista noten i Violin 1 fortfarande är markerad (orange) kan du klicka pil ner för att navigera mellan notraderna och därefter använda vänsterpilen för att komma till första pausen i stämman. Klicka Enter för att visa markören (eller dubbelklicka på pausen) Skriv 6 E E E E för att mata in fyra fjärdedelsnoter Klicka Enter för att släcka markören

4 Håll nere Shift och klicka på vänsterpilen tre gånger för att markera alla noterna. Du kan också, om du föredrar att arbeta med musen, välja alla noter i den första takten genom att klicka var som helst i den första takten (utom på någon av noterna) Klicka R tre gånger för att skapa fyra likadana takter Viola Med den sista takten i Violin 2 markerad klickar du Shift och kliackar sedan även i första takten av stämman. Nu markeras alla fyra takter. Håll ner Alt och klicka i första takten av Violastämman för att kopiera över noterna från markeringen i Violin 2 Markera första noten i stämman och klicka Enter för att visa markören Klicka L för att låsa notvärdena och därefter C för att mata in ny tonhöjd i två takter. Mata sedan in B som ny tonhöjd I de två följande takterna Klicka Enter för att stänga av markören Markera första noten i Violin 2, håll nere Shift och klicka på sista noten i violastämman. Alla fyra takter i båda stämmorna skall nu vara markerade (orange). Klicka 5 för att ändra alla fjärdedelsnoter till åttondelsnoter, med åttondelspauser emellan OBS. För att se hur noter och timing ändras kan du prova att slå på Insert-läge ur vänsterpanelen (genväg i) innan du klickar 5. Klicka Ctrl + Z (Windows) Cmd + Z (Mac) för att ångra. Cello Medan den sista noten i violastämman är markerad, använd pil ner och vänsterpilen för att komma till första takten i cellostämman. Klicka Enter för att visa markören eller dubbelklicka på pausen Klicka 5 för åttondelsnoter och klicka sedan på Mellanslag för att flytta markören en åttondel till höger Skriv G A C T 7 C T 8 C Klicka 5 Mellanslag B G E T 7 E T 8 E Klicka Enter för att dölja markören För att se hur noterna ser ut på en sida kan du växla tillbaka till sidvisning (Page view) genom att klicka Ctrl + Alt + 1 (Windows) Cmd + Alt + 1 (Mac) eller genom att gå till View > Page view menu Några fler förslag på vad du kan arbeta vidare med: Nyanser (Dynamics) För att skriva in nyanser, som t ex mf i dina noter markerar du noten där du vill att nyansen skall börja och klickar Shift + D för att öppna dialogen Dynamics. Skriv mf på raden och klicka Enter. Artikulation Kommandon för accenter, staccato, tenuto hittar du i vänsterpanelen i skrivläget (Write). Genom att hålla muspekaren över den symbol du vill använda ser du också kortkommandot på tangentbordet. För att skriva in en artikulation en not eller passage vara markerad (orange). Ackordsymboler För att skriva in ackordsymboler markerar du en not, t ex i översta stämman (Lead) och klickar Shift + Q. Skriv sedan först t ex C och Em med hjälp av tangentbordet (QWERTY) eller spela in ackorden via ett MIDI-keyboard. Du flyttar dig längs notraden genom att använda Mellanslag eller piltangenterna. För att se inställningarna för MIDI (MIDI input options), klicka Ctrl + Shift + I (Windows) Cmd + Shift + I (Mac) bokstaven i står för Input.

5 Byta ljud För att ändra ljudet i Lead-stämman från Aah till flöjt eller något annat, klicka Ctrl + 4 (Windows) Cmd + 4 (Mac) för att komma till uppspelningsläge (Play mode). I panelen på höger sida, i racket VST Instrument, klicka på knappen för att öppna fönstret HALion. I vänstra kolumnen av fönstret HALion, klicka på drop down-symbolen för spår 1 (till höger om ljuden Aah to Ooh Choir NoteExp) Skriv flute i sökrutan och dubbelklicka på Expressive Flute för att ladda upp det till spår 1 Stäng fönstret HALion (det måste inte vara öppet för uppspelning) och klicka Ctrl + 2 (Windows) Cmd + 2 (Mac) för att återgå till skrivläge (Write mode) OBS. Du kan när som helst klicka F3 för att öppna/stänga mixern och manuellt justera volymen. Dina noter ser nu ut ungefär så här: Vi önskar dig mycket nöje och nytta av ditt Dorico. /musikskolan.se Öckerö AB kontakt@musikskolan.se

Demo Handbok Sibelius 4

Demo Handbok Sibelius 4 Demo Handbok Sibelius 4 Detta är ett utdrag ur handboken. Det som är markerat med blått i innehållsförteckningen går att välja. I rutan Bokmärken till vänster finns följande val: Innehåll Tillbaka Sök

Läs mer

Centrala begrepp och musikteori

Centrala begrepp och musikteori Centrala begrepp och musikteori Puls All musik utgår från en grundpuls. När man spelar tillsammans måste alla känna samma puls om det ska funka. Puls är en serie slag som återkommer med jämna mellanrum.

Läs mer

Excel kortkommando. Infoga rad, kolumn eller cell Ta bort rad, kolumn eller cell

Excel kortkommando. Infoga rad, kolumn eller cell Ta bort rad, kolumn eller cell Excel kortkommando Kommando Allmänt F10 Ctrl + B eller Skift + F5 Ctrl + G Ctrl + H Ctrl + i F1 Ctrl + N Ctrl + O Ctrl + P Ctrl + S F12 eller Alt + F2 Ctrl + W eller Alt + F4 Skift + F1 Skift + F10 Ctrl

Läs mer

Instudering inför musikteoriprov åk 6

Instudering inför musikteoriprov åk 6 Instudering inför musikteoriprov åk 6 Notnamn Noterna har fått namn efter alfabetet: a b c d e f g. œ g1 ettstrukna oktaven tvåstrukna oktaven œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ a b c1 d1 e1 f1 g1 a1 b1 c2

Läs mer

A. Datorn från grunden

A. Datorn från grunden A-1 A. Vad är en dator? En dator är en apparat som du kan utföra en mängd olika uppgifter med t.ex: Skriva och läsa e-post, lyssna på musik, titta på film, spela spel. De olika uppgifterna utförs av program

Läs mer

Uppstart när du startar programmet

Uppstart när du startar programmet Uppstart när du startar programmet - Så här ser rutan ut när du startar Sibelius. (Om inte välj fliken Ne w Score som är lila ovan). - Välj Blank högst upp i mitten, alternativt den färdiga sättning som

Läs mer

Komma igång med 3L Pro 2014. Komma igång med 3L. Copyright VITEC FASTIGHETSSYSTEM AB

Komma igång med 3L Pro 2014. Komma igång med 3L. Copyright VITEC FASTIGHETSSYSTEM AB Komma igång med 3L Innehåll LOGGA IN I 3L... 3 Verktyg och kortkommandon... 6 Övriga tangenter... 9 RAPPORTUTSKRIFT I 3L... 10 Instruktioner för att skriva till fil:... 11 Logga in i 3L Ikonen för 3L Pro

Läs mer

1. Starta programmet 2. Välja projekt antingen redan skapat eller nytt

1. Starta programmet 2. Välja projekt antingen redan skapat eller nytt 1. Starta programmet Först öppnar vi programmet. Antingen finns det i rullningslisten, som jag har längst ner på skärmen. Klicka och programmet startas.1 Om det inte finns där välj program, hitta garageband

Läs mer

ALVA BC640 Feature Pack

ALVA BC640 Feature Pack ALVA BC640 Feature Pack 2 Innehåll 1. ALVA BC640 Feature Pack... 4 1.1. Beskrivning av ovansidan... 4 1.2. Beskrivning av höger sida... 4 1.3. Beskrivning av vänster sida... 5 2. Att använda punkttangentbordet...

Läs mer

INSPIRA. Microsoft. Word 2007 Grunder

INSPIRA. Microsoft. Word 2007 Grunder INSPIRA Microsoft Word 007 Grunder Del 1 1. Introduktion till Word 8. Hantera dokument 15 3. Redigera text 30. Format 53 3 REDIGERA TEXT REDIGERA TEXT Flytta insättningspunkten 30 Markera text 31 Redigera

Läs mer

Word kortkommando. 5. I rutan till höger klickar du på kommandot eller elementet.

Word kortkommando. 5. I rutan till höger klickar du på kommandot eller elementet. kortkommando Kortkommandon Koppla kortkommandon till menykommandon eller andra element Du kan koppla ett kortkommando till ett kommando, ett makro, ett teckensnitt, en autotextpost, en formatmall eller

Läs mer

Att skriva på datorn

Att skriva på datorn Att skriva på datorn Innehåll: Inledning 1 Tangentbordet 2 Att skriva i Word 4 Att skriva på Internet 7 Övningar 8 2 Inledning Välkommen till steg 2 av Internetkursen för nybörjare! Vid detta kurstillfälle

Läs mer

Produktionsstöd har erhållits från Specialpedagogiska skolmyndigheten

Produktionsstöd har erhållits från Specialpedagogiska skolmyndigheten BRAILLECELLEN 2 Produktionsstöd har erhållits från Specialpedagogiska skolmyndigheten Tack till Jan-Peter Lahall som har bidragit med bilder. Besök gärna hans hemsida på www.lahall.com 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Inställningstips. Visuella anpassningar Windows 10 2015-08-06

Inställningstips. Visuella anpassningar Windows 10 2015-08-06 Inställningstips Visuella anpassningar Windows 10 2015-08-06 Innehåll Inledning... 3 Anpassa bildskärmen... 4 Ändra storlek för text, appar och andra objekt... 4 Ändra muspekare och markör... 6 Egenskaper

Läs mer

ALTERNATIV VID VAL/START AV FUNKTIONER I MELIOR

ALTERNATIV VID VAL/START AV FUNKTIONER I MELIOR ALTERNATIV VID VAL/START AV FUNKTIONER I MELIOR Generellt i programmet fungerar Windows-standard när det gäller att bläddra, öppna och stänga fönster ALT + understruken bokstav trycka TAB tills dess önskad

Läs mer

Inställningstips Windows

Inställningstips Windows @ Inställningstips Windows 7 2015 07-14 Ändra muspekare: 1. Tryck på Windows knappen för att öppna Start menyn och skriv: mus i sökfältet. 2. Välj: Mus. Inställningstips - Windows 7 2(11) 3. Välj fliken:

Läs mer

Inställningstips Windows 8

Inställningstips Windows 8 @ Inställningstips Windows 8 2015 07-14 Ändra muspekare: 1. Navigera till Start fönstret (enklast att trycka på Windows tangenten.) 2. Skriv: mus, och sökfältet visast automatiskt. 2(11) 3. Välj: Inställningar,

Läs mer

SeaClean städbeställning via hyttelefonerna

SeaClean städbeställning via hyttelefonerna SeaClean städbeställning via hyttelefonerna version 1.0 99-10-29 MANUAL SEAPACER AB 1996 SNABBSTART SeaClean är ett system för städbeställning via hyttelefonerna. BESTÄLLNING VIA TELEFON Varje kommando

Läs mer

Grunderna i Word. Identifiera gränssnittsobjekt som du kan använda för att utföra vanliga uppgifter.

Grunderna i Word. Identifiera gränssnittsobjekt som du kan använda för att utföra vanliga uppgifter. Grunderna i Word Word är ett effektivt ordbehandlings- och layoutprogram, men för att kunna använda det på bästa sätt måste du först förstå grunderna. I de här självstudierna beskrivs vissa av de aktiviteter

Läs mer

Grundläggande Ordbehandling Microsoft Word

Grundläggande Ordbehandling Microsoft Word Grundläggande Ordbehandling Microsoft Word Programfönstret Namnlist Verktygsfält Menyrad Vågrät linjal Lodrät linjal Rullningslist Statusfält Menyer och Verktygsfält Visa eller dölja ett verktygsfält Högerklicka

Läs mer

Kom igång med Sibelius First. musikskolan.se 1

Kom igång med Sibelius First. musikskolan.se 1 Kom igång med Sibelius First musikskolan.se 1 Innan du installerar Välkommen till Sibelius First från Avid och denna Kom igång-manual som innehåller anvisningar för hur du installerar och auktoriserar

Läs mer

Kortkommandon i COSMIC

Kortkommandon i COSMIC 1 (7) Utfärdare sdatum i COSMIC Cambio 2014-04-25 i COSMIC Cambio + Healthcare Systems AB Brigadgatan 14, 587 58 Linköping 013-20 03 00 Ringvägen 100, 118 60 Stockholm 08-691 49 00 www.cambio.se 2 (7)

Läs mer

Switch Driver 4. Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software

Switch Driver 4. Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software Switch Driver 4 Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software Innehåll ATT ANVÄNDA PROGRAMVARAN SWITCH DRIVER... 3 SWITCH DRIVER ANSLUTNING... 4 USB JOYSTICK KALIBRERING... 4 TESTFUNKTION...

Läs mer

RIGMOR SANDER SPALTER Sid 1 (6)

RIGMOR SANDER SPALTER Sid 1 (6) RIGMOR SANDER SPALTER Sid 1 (6) Övning 1 1. Ställ in Marginaler enligt nedanstående Arkiv > Utskriftsformat 2. Skriv följande text, låt datorn byta rad Detta är en övning i att dela in texten i spalter

Läs mer

Harry Peronius. ilife

Harry Peronius. ilife Harry Peronius ilife Del 4 GARAGEBAND 21. Skapa ett GarageBand-projekt... 75 22. Spela in via mikrofon... 83 23. Redigera regioner... 88 24. Tillämpa effekter... 92 25. Exportera till itunes... 94 26.

Läs mer

Beställning till Husfoto. Handledning

Beställning till Husfoto. Handledning Beställning till Husfoto Handledning Datum: 13 mars 2012 Innehåll Inställningar... 2 Så här gör du en beställning... 4 Så här hämtar du materialet... 7 Hur sparas filerna?... 8 Support...11 Kortkommandon

Läs mer

Kortkommandoreferens

Kortkommandoreferens Kortkommandoreferens Kortkommandon för stationära och bärbara PC Denna information är tillgänglig i alternativa format på sidorna www.yourdolphin.com Introduktion 1 Detta dokument ger dig en bra översikt

Läs mer

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8 Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8 Feb -14 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 1 W8 Sida 1 Inledning Välkommen till denna kurs. Att jobba med datorer är ofta som att jobba med matematik. Det nya bygger

Läs mer

6. Nu skall vi ställa in vad som skall hända när man klickar på knappen samt att markören skall ändra sig till en hand när markören är på knappen.

6. Nu skall vi ställa in vad som skall hända när man klickar på knappen samt att markören skall ändra sig till en hand när markören är på knappen. Fiskar Arbetsbeskrivning knappmeny (Mediator 8) I detta exempel kommer du att lära dig Att göra en mastersida med knappar Att använda en mastersida på andra sidor Att använd funktionen Alignment Arbetsgång

Läs mer

Anvä ndärguide Nyä Expeditionsresor

Anvä ndärguide Nyä Expeditionsresor Anvä ndärguide Nyä Expeditionsresor Hjälpguide för att använda Wordpress och Nya Expeditionsresor.se 2014-08-10 Innehållsförteckning Logga in till Wordpress-panelen... 3 Skapa bildspel... 4 Färgkoder...

Läs mer

Lathund Olympus DM-5

Lathund Olympus DM-5 Iris Hjälpmedel Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Spelarens olika delar... 3 Inledning... 4 Batteri... 4 Ladda batteriet... 4 Sätta på och stänga av spelaren... 4 Sätta på... 4 Stänga av...

Läs mer

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 7

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 7 Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 7 Maj -13 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 1 Sida 1 Inledning Välkommen till denna kurs. Att jobba med datorer är ofta som att jobba med matematik. Det nya bygger

Läs mer

Grunderna i Excel. Identifiera gränssnittsobjekt som du kan använda för att utföra vanliga uppgifter.

Grunderna i Excel. Identifiera gränssnittsobjekt som du kan använda för att utföra vanliga uppgifter. Grunderna i Excel Excel är ett effektivt program för kalkylblad och dataanalys, men för att kunna använda det på bästa sätt måste du först förstå grunderna. I de här självstudierna beskrivs vissa av de

Läs mer

Inställningstips Windows 10

Inställningstips Windows 10 @ Inställningstips Windows 10 2015-08-13 För att anpassa din dator med Windows 10. 1. Navigera till Skrivbordet (Windows+D) och höger-klicka med musen: 2. Tryck pil ner till Anpassa 3. Tryck Enter Inställningstips

Läs mer

Lathund Claro Read Plus

Lathund Claro Read Plus Lathund Claro Read Plus Innehållsförteckning LathundWord Read Plus V 5...1 Innehållsförteckning...1 Starta... 2 Knappbeskrivning... 2 Börja läsa... 2 Börja skriva... 2 Knapp 8 Inställningar... 3 Knapp

Läs mer

Steg 16 Video Debut video capture Video pad editor Windows 7/8

Steg 16 Video Debut video capture Video pad editor Windows 7/8 Steg 16 Video Debut video capture Video pad editor Windows 7/8 Dec -14 Liljedalsdata Liljedalsdata Steg 16 W78 Sida 1 Inledning Förkunskaper Steg 1, 2, 3, 15. Syftet med denna kurs är att du ska lära dig

Läs mer

Lightroom kortkommandon.

Lightroom kortkommandon. Lightroom kortkommandon. Paneler Windows Mac OS Visa/dölj sidopaneler Tabb Tabb Visa/dölj alla paneler Skift + Tabb Skift + Tabb Visa/dölj verktygsfält T T Visa/dölj Modulväljaren F5 F5 Visa/dölj bildbandet

Läs mer

Bryt ditt. musberoende! Kortkommandon för alla situationer

Bryt ditt. musberoende! Kortkommandon för alla situationer Bryt ditt Magnus Hultman musberoende! Kortkommandon för alla situationer I samarbete med: Word Word är förmodligen det mest använda programmet, även om Internet Explorer och Outlook närmar sig i användningsgrad.

Läs mer

Instudering. inför. musikteoriprov åk 7

Instudering. inför. musikteoriprov åk 7 Instudering inför musikteoriprov åk 7 för Adolf Fredriks Musikklasser 2 Notnamn g1 G-klavens centrum talar om var tonen g1 ligger. Lär dig hitta tonernas namn på notsystemet och via tangenter. g a b c1

Läs mer

2013 MUSICPARTNER AB

2013 MUSICPARTNER AB 2013 MUSICPARTNER AB Innehåll 1. Logga in... 2 2. När du loggat in... 2 3. Att skapa pass - InStructor... 2 3.1 Skapa eller editera en spellista... 2 3.2 Sök efter musik... 3 3.3 Utökad sökning efter Artist

Läs mer

Information efter genomgång av Microsoft Excel 2010

Information efter genomgång av Microsoft Excel 2010 Information efter genomgång av Microsoft Excel 2010 Här följer lite information om vad vi gick igenom på en datastuga på biblioteket i Åkersberga. Excel är ett kalkylprogram. Förutom rena kalkyler kan

Läs mer

Lathund Victor Reader Stream

Lathund Victor Reader Stream Lathund Victor Reader Stream Innehåll 2/13 Lathund Victor Reader Stream 1 1 Innehåll 2 Knappbeskrivning 3 Knappbeskrivning 3 Vänster sida 3 Höger sida 3 Övre kant 3 Framsida 3 Numeriska knappar 4 Under

Läs mer

Anpassning av Windows XP

Anpassning av Windows XP Anpassning av Windows XP Grunderna för hur du som arbetsterapeut ändrar inställningar i Windows XP för att öka tillgängligheten. Habilitering & Hjälpmedel Att komma igång För att komma åt de inställningar

Läs mer

Zoomtext Magnifier Reader ver. 10

Zoomtext Magnifier Reader ver. 10 @ Zoomtext Magnifier Reader ver. 10 2015-07-13 LATHUND FÖR ZOOMTEXT MAGNIFIER/SCREENREADER ver 10 (OBS Numlock av!) Kom igång! Om Du vill Tillfälligt koppla från ZT Återgå till ZT Öka förstoringen Minska

Läs mer

Din guide till. Digitala assistenten

Din guide till. Digitala assistenten Din guide till Digitala assistenten Dec 2012 Innehåll SÅ HÄR SÄTTER DU DIGITALA ASSISTENTEN I ARBETE... 3 Steg 1 Skapa en ny kalenderhändelse... 3 Steg 2 Välj vad du vill att Digitala assistenten ska göra...

Läs mer

Datorns delar DATORLÅDA CD/DVD-SPELARE/BRÄNNARE SKÄRM. DISKETT-STATION Finns sällan i nya datorer. TANGENTBORD

Datorns delar DATORLÅDA CD/DVD-SPELARE/BRÄNNARE SKÄRM. DISKETT-STATION Finns sällan i nya datorer. TANGENTBORD Datorns delar På en skivspelare kan du spela olika sorters musik som till exempel pop, rock, jazz, och klassiskt. Utan skivor är skivspelaren inget att ha. För att du ska kunna använda en dator måste du

Läs mer

Automatisera uppgifter med Visual Basic-makron

Automatisera uppgifter med Visual Basic-makron Automatisera uppgifter med Visual Basic-makron Låt dig inte skrämmas även om du inte är bekant med makron. Ett makro är bara en inspelad rad tangenttryckningar och instruktioner som du kan använda för

Läs mer

INTRODUKTION TILL LADOK

INTRODUKTION TILL LADOK Innehåll 1. Huvudmenyn... 2 2. Menyraden... 3 Arkiv... 3 Redigera... 3 Inställningar... 3 Special... 3 Funktion... 4 Hjälp... 4 3. Funktion och förflyttningar... 4 Förflyttning mellan fält... 4 Förflyttning

Läs mer

Publicera taltidningen

Publicera taltidningen Publicera taltidningen Innehåll Publicera taltidningen...1 Två-stegs-raketen: Webbpubliceringen av taltidningen...1 Manual för publiceringsverktyget WaveFusion...2 Starta verktyget WaveFusion och skapa

Läs mer

Handledningsmaterial Visio 2010

Handledningsmaterial Visio 2010 4 april 14 Jonas Wallgren Utvecklingsavdelningen Regionservice Handledningsmaterial Visio 2010 VERSION 1.0 1 Skapa simbana... 3 1.1 Öppna Visio... 3 1.2 Skapa korsfunktionellt flödesschema... 4 1.3 Utöka

Läs mer

Skapa mapp. * Gör så här: Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande.

Skapa mapp. * Gör så här: Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande. Ideell IT-förening där äldre lär äldre Skapa mapp Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande. * Gör så här: 1. Se till att du befinner dig på den plats i datorn

Läs mer

Steg 8 OpenOffice Presentation

Steg 8 OpenOffice Presentation Steg 8 OpenOffice Presentation Mac OS X Sept -13 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 8 Mac Sida 1 Inledning Förkunskaper Steg 1, 2. Datorns funktion OpenOffice Presentation är ett program som du kan använda

Läs mer

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet.

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Då du klickar på Användare öppnas denna bläddringslista.

Läs mer

Guide till användande av interaktiv bok på Mac

Guide till användande av interaktiv bok på Mac Guide till användande av interaktiv bok på Mac Logga in på N& K Läromedel 1. Öppna N&K Läromedel på din PC och logga in med samma uppgifter som till www.nok.se/loggain. Ladda ner en bok Du är nu i Biblioteket.

Läs mer

Installationsanvisningar för abc Datorövningar

Installationsanvisningar för abc Datorövningar abc Datorövningar kan användas i bokstavs- och läsinlärningen för blivande punktskriftsläsare. Övningarna kompletterar, varierar och stimulerar elevens punktskriftsläsning och ger möjlighet till självständigt

Läs mer

Lathund till Publisher TEXT. Skriva text. Importera text. Infoga text. Dra och släpp

Lathund till Publisher TEXT. Skriva text. Importera text. Infoga text. Dra och släpp Lathund till Publisher TEXT Pekverktyget använder du när du ska markera en ram som du vill förändra på något sätt. Klicka på textverktyget. Placera muspekaren på den tomma dokumentytan, det spelar ingen

Läs mer

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Victoria Johansson Humlabbet, SOL-center, Lund IT-pedagog@sol.lu.se 28 mars 2006 1 Inledning Audacity är ett program som kan användas för att spela in

Läs mer

Dolphin SuperNova Kortkommandoreferens Kortkommandon för stationära datorer, portabla datorer och tryckskärmsenheter

Dolphin SuperNova Kortkommandoreferens Kortkommandon för stationära datorer, portabla datorer och tryckskärmsenheter Dolphin SuperNova Kortkommandoreferens Kortkommandon för stationära datorer, portabla datorer och tryckskärmsenheter Introduktion Detta dokument ger dig en bra översikt av de mest populära kortkommandona

Läs mer

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 10

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 10 Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 10 Sep -18 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 1 Sida 1 Inledning Välkommen till denna kurs. Operativsystem, Program/Appar, webbsidor och instruktioner inom IT-branchen

Läs mer

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Kom igång med Windows 8 www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Innehållsförteckning Grunderna i Windows.... 1 Miljön i Windows 8... 2 Startskärmen... 2 Zooma... 2 Snabbknappar... 3 Sök... 4 Dela... 4 Start...

Läs mer

Hjälper dig att kontrollera din text efter felstavningar och lättförväxlade ord. Manual

Hjälper dig att kontrollera din text efter felstavningar och lättförväxlade ord. Manual ClaroStava svenska PC med tal Ett rättstavningsprogram artnr 12315 Hjälper dig att kontrollera din text efter felstavningar och lättförväxlade ord. Manual ClaroStava delas upp på två knappar. Kontroll:

Läs mer

SIDTITEL TANGENTBORDSGENVÄGAR

SIDTITEL TANGENTBORDSGENVÄGAR SIDTITEL TANGENTBORDSGENVÄGAR TANGENTBORDSGENVÄGAR MARKERA Linje L Ctrl + Alt + B Lås Ctrl + Skift + L Centrera Ctrl + Alt + E Anteckning N Vänsterjustera Ctrl + Alt + L Penna O Justera mitten Ctrl + Alt

Läs mer

ShowYourPics. Kom igång guide Alpha 0.8.3. True Fiction P roduction AB Sveavägen 98, 113 50 Stockholm info@truefiction.se www.truefiction.

ShowYourPics. Kom igång guide Alpha 0.8.3. True Fiction P roduction AB Sveavägen 98, 113 50 Stockholm info@truefiction.se www.truefiction. ShowYourPics Kom igång guide Alpha 0.8.3 Under menyn längst upp till höger som är samma som ditt namn finner du: Mina konton: En lista med alla konton du har behörighet till. Egna inställningar: Ä ndra

Läs mer

Inställningar för mus och tangentbord i Windows 7

Inställningar för mus och tangentbord i Windows 7 Inställningar för mus och tangentbord i Windows 7 De inställningar som beskrivs nedan kan man hitta fram till på flera olika sätt, här beskrivs en väg fram till de olika inställningsmöjligheterna. Alla

Läs mer

TUTORIAL 2 : KLIPPNING FORTSÄTTNING (Lektion 2 och 3) Arbetsflöde att klippa ihop ett antal filmklipp till en filmsekvens:

TUTORIAL 2 : KLIPPNING FORTSÄTTNING (Lektion 2 och 3) Arbetsflöde att klippa ihop ett antal filmklipp till en filmsekvens: TUTORIAL 2 : KLIPPNING FORTSÄTTNING (Lektion 2 och 3) Arbetsflöde att klippa ihop ett antal filmklipp till en filmsekvens: 1. öppna en bin välj ett filmklipp att se på 2. spela upp det i source- monitorn

Läs mer

Katalogen i Softphone

Katalogen i Softphone Katalogen När du öppnar FrontOffice Softphone visas fliken Kontakter med dina favoriter. Via denna flik kan du söka efter kontakter och visa information om dem. Du kan även ringa och skicka meddelanden

Läs mer

Läsa med stöd av talsyntes

Läsa med stöd av talsyntes UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Läsa med stöd av talsyntes ClaroRead Pro Starta talsyntesprogrammet 1. Starta programmet genom att klicka på genvägen på skrivbordet. Du hittar också programmet i startmenyn >

Läs mer

Programinställningar. Kapitel 5 Inställningar-Program

Programinställningar. Kapitel 5 Inställningar-Program Kapitel 5 Inställningar-Program Inställningar finns för att styra hur ZoomTexts ska starta, avsluta och visas på skrivbordet när det är Igång. Du kan också aktivera automatisk uppdatering, vilket gör att

Läs mer

Tips och idéer för Chrome OS och Google Dokument

Tips och idéer för Chrome OS och Google Dokument Tips och idéer för Chrome OS och Google Dokument Läs mer om it i lärandet på webben: www.spsm.se/itilarandet Tips och idéer för Chrome OS och Google Dokument Skriften är utgiven av Specialpedagogiska skolmyndigheten

Läs mer

Kapitel 3 Fönster och dörr... 3

Kapitel 3 Fönster och dörr... 3 13.08.2012 Kapitel 3... 1 DDS-CAD Arkitekt 7 Fönster och dörr Kapitel Innehåll... Sida Kapitel 3 Fönster och dörr... 3 Fönster... 3 Placera med gitter... 5 Relativ positionering... 7 Fasta fönster... 8

Läs mer

Sekreterare och Plussekreterare Version via Melior

Sekreterare och Plussekreterare Version via Melior Sekreterare och Plussekreterare Version 3.7.3 via Melior Logga in i Melior. Öppna MedSpeech via Externa program i menyraden, välj Utskrift diktatlista, v.g. se nedan. MedSpeech startar och du får upp en

Läs mer

Läslandet 2 Ord och meningar

Läslandet 2 Ord och meningar Läslandet 2 Ord och meningar Av LäraMera Program AB och Leripa AB Grafik Musik Röst Kristina Grundström Erik truedsson Gerda Nilsson 1 Innehållsförteckning LÄSLANDET 2 ORD OCH MENINGAR 3 Styrsätt 4 Menyn

Läs mer

Digitalisering av C-Kassetter

Digitalisering av C-Kassetter Digitalisering av C-Kassetter 1. Koppla på TEAC AD-RW900 spelaren genom att trycka på POWERknappen, ett ljus antänds i spelarens skärm. 2. Välj sedan rätt inbandningskälla från Teac spelaren. Tryck på

Läs mer

SuperNova Kortkommandoreferens

SuperNova Kortkommandoreferens SuperNova Kortkommandoreferens Kortkommandon för stationära och bärbara PC CAPS LOCK D O L P H + F1 I N H J Ä L P Denna information är tillgänglig i alternativa format på sidorna www.yourdolphin.com Introduktion

Läs mer

Kapitel 3 Fönster och dörr... 3

Kapitel 3 Fönster och dörr... 3 2014.02.21 1 1 Fönster och dörr Kapitel 3 Kapitel Innehåll... Sida Kapitel 3 Fönster och dörr... 3 Fönster... 3 Placera med gitter... 4 Relativ positionering... 8 Fasta fönster... 9 Se på 3D-modell...

Läs mer

Genvägar. Mike McBride Jost Schenck Översättare: Stefan Asserhäll

Genvägar. Mike McBride Jost Schenck Översättare: Stefan Asserhäll Mike McBride Jost Schenck Översättare: Stefan Asserhäll 2 Innehåll 1 Genvägar 4 1.1 Inledning........................................... 4 1.2 Standardgenvägar och globala genvägar.........................

Läs mer

Steg 1 Minnen, mappar, filer Mac/OS X

Steg 1 Minnen, mappar, filer Mac/OS X Steg 1 Minnen, mappar, filer Mac/OS X Juli -15 Liljedalsdata.se Sida 1 Inledning Välkommen till denna kurs. Att jobba med datorer är ofta som att jobba med matematik. Det nya bygger ofta på det gamla.

Läs mer

Zoomtext 2018 Kortkommandon

Zoomtext 2018 Kortkommandon Zoomtext 2018 n 2 Innehåll Välkommen till ZoomText 2018...3 Program...4 Förstoring...4 Fönster...5 Läsning...5 Skrollning...5 AppLäsare...6 Bakgrundsläsare...8 Kamera...8 Support...9 Sökare...10 Markör...11

Läs mer

KKortkommandon för stationära datorer, portabla datorer och ryckskärmsenheter

KKortkommandon för stationära datorer, portabla datorer och ryckskärmsenheter SuperNova KKortkommandon för stationära datorer, portabla datorer och ryckskärmsenheter Kortkommandon för stationära och bärbara PC DOLPHIN HJÄLP CAPS LOCK + F1 Denna information är tillgänglig i alternativa

Läs mer

Bruksanvisning Bläckfisken USB

Bruksanvisning Bläckfisken USB Bruksanvisning Bläckfisken USB Kontaktanslutning till datorer och pekplattor Tel/Fax.: 013-712 70 Östra Harg Torpängen 585 91 Linköping E-post: info@hargdata.se Hemsida: www.hargdata.se Innehållsförteckning:

Läs mer

Grundläggande datorkunskap. Kom igång med dator

Grundläggande datorkunskap. Kom igång med dator Grundläggande datorkunskap Kom igång med dator Korta fakta om datorn: DATORNS OLIKA DELAR BILDSKÄRM SYSTEMENHET TANGENTBORD MUS Använd bara musens vänsterknapp till att börja med. I många fall klarar du

Läs mer

Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8)

Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8) Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8) I detta exempel kommer du att lära dig Att skapa en ny presentation från början Att skapa en enkel knapp Att använda händelseinställningar, events

Läs mer

Inledning till OpenOffice Calculator Datorlära 2 FK2005

Inledning till OpenOffice Calculator Datorlära 2 FK2005 Inledning till OpenOffice Calculator Datorlära 2 FK2005 Mål Lära sig att skapa och använda ett räkneblad med OpenOffice Calculator Beräkna medelvärde och standardavvikelsen med räknebladet Producera en

Läs mer

Microsoft Office Word, Grundkurs 1. Introduktion

Microsoft Office Word, Grundkurs 1. Introduktion Dokumentation - Kursmaterial Innehåll Programfönster och arbetsyta Skriva och redigera text - OnePRO IT, Bengt Nordström - 1 - www.onepro.se 1.1 - Programfönster och Arbetsyta Programfamiljen i Microsoft

Läs mer

BILDBOK. Programmet stöder talsyntes SAPI 4 och SAPI 5. Programmet kan spela upp ljudfiler (*.wav) och (*.mp3)

BILDBOK. Programmet stöder talsyntes SAPI 4 och SAPI 5. Programmet kan spela upp ljudfiler (*.wav) och (*.mp3) BILDBOK Programmet stöder talsyntes SAPI 4 och SAPI 5. Programmet kan spela upp ljudfiler (*.wav) och (*.mp3) Sida 2 av 20 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 3 Rekommenderad utrustning... 4 Installation...

Läs mer

Workshop PIM 2 - PowerPoint

Workshop PIM 2 - PowerPoint Workshop PIM 2 - PowerPoint Varje ny sida i bildspelet kallas för en Bild. Foton och andra bilder som man lägger in kallas för Bildobjekt. All text skrivs i Textrutor. Växlingen från en bild till nästa

Läs mer

GRUNDLÄGGANDE MUSIKTEORI

GRUNDLÄGGANDE MUSIKTEORI GRUNDLÄGGANDE MUSIKTEORI Puls All musik utgår från en grundpuls. När man spelar tillsammans måste alla känna samma puls om det ska funka. Puls är en serie slag som återkommer med jämna mellanrum. Det är

Läs mer

Information efter genomgång av Microsoft Word 2010

Information efter genomgång av Microsoft Word 2010 Information efter genomgång av Microsoft Word 2010 I går (måndagen den 21 januari 2013) visade vi lite hur Word fungerar och lovade då att skriva samman ett dokument som visar vad vi anser att man kan

Läs mer

Manual TorTalk version 1.3

Manual TorTalk version 1.3 Manual TorTalk version 1.3 Introduktion TorTalk är ett program vars funktion är att läsa upp text med talsyntes. Målet är att det ska var så enkelt som möjligt att använda. Därmed har antal funktioner

Läs mer

Välkommen till ArkivDigital! Låt oss bjuda på en kort rundtur.

Välkommen till ArkivDigital! Låt oss bjuda på en kort rundtur. Välkommen till ArkivDigital! Låt oss bjuda på en kort rundtur. Du har just startat Arkiv Digital. Klicka på Ny registersökning för att söka efter släkten i olika personregister, exempelvis Sveriges befolkning

Läs mer

visas en röd cirkel. Har de valt en sluttid visas den intill aktivitetens namn. Om din kollega just nu är upptagen i telefonsamtal visas en röd lur.

visas en röd cirkel. Har de valt en sluttid visas den intill aktivitetens namn. Om din kollega just nu är upptagen i telefonsamtal visas en röd lur. i Softphone När du öppnar 3FrontOffice Softphone visas fliken Kontakter med dina favoriter. Via denna flik kan du söka efter kontakter och visa information om dem. Du kan även ringa, skicka meddelanden,

Läs mer

LÄR DIG ANVÄNDA DIN MAC. från grunden! Nu med Mac OS X Leopard! Harry Peronius

LÄR DIG ANVÄNDA DIN MAC. från grunden! Nu med Mac OS X Leopard! Harry Peronius Harry Peronius LÄR DIG ANVÄNDA Nu med Mac OS X Leopard! DIN MAC från grunden! Del 1 GRUNDFUNKTIONER 4. Finder... 6 5. Dock... 34 6. Hjälp... 36 7. Mappar och filer... 38 8. Time Machine... 4 9. Systeminställningar...

Läs mer

INTERNET EXPLORER HAL och SUPERNOVA version 7

INTERNET EXPLORER HAL och SUPERNOVA version 7 INTERNET EXPLORER HAL och SUPERNOVA version 7 Dokumentet är tillägnat användare av våra skärmläsningsprogramvaror Hal och Supernova version 7.01 och senare. Dokumentet fungerar även utmärkt som en guide

Läs mer

Microsoft Office Excel, Grundkurs 1. Introduktion

Microsoft Office Excel, Grundkurs 1. Introduktion Dokumentation - Kursmaterial Innehåll 1. Introduktion 1.1. Programfönster 1.2. Inskrift och redigering 1.3. Cellformat 1.4. Arbeta med formler Kursövning E1.xlsx Egna Övningar E1E.xlsx - OnePRO IT, Bengt

Läs mer

Introduktion till Adobe Acrobat Connect Pro

Introduktion till Adobe Acrobat Connect Pro Introduktion till Adobe Acrobat Connect Pro I denna guide beskrivs hur man använder Adobe Acrobat Connect Pro samt användning av headset och webbkamera. Skapad: 2009-07-03 Version: 1.1 1 Innehåll Hur startar

Läs mer

BRUKSANVISNING. izoom 6

BRUKSANVISNING. izoom 6 BRUKSANVISNING izoom 6 2 Bruksanvisning izoom 6 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1.0 INLEDNING... 4 2.0 INSTALLATION... 5 2.1 Starta izoom... 5 2.2 Avsluta izoom... 6 3.0 INSTÄLLNINGAR... 7 3.1 Aktivera / Inaktivera

Läs mer

Eva Ansell Ulrika Nilsson WORD 2008 MICROSOFT. för Mac

Eva Ansell Ulrika Nilsson WORD 2008 MICROSOFT. för Mac Eva Ansell Ulrika Nilsson MICROSOFT WORD 2008 för Mac 1. Introduktion till Word 2008 för MAc A. Docendo-pedagogiken...6 B. Hämta övningsfiler...7 C. Starta programmet...8 D. Avsluta programmet...8 E. Programfönstret...9

Läs mer

ALEPH ver. 16 Introduktion

ALEPH ver. 16 Introduktion Fujitsu, Westmansgatan 47, 582 16 Linköping INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SKRIVBORDET... 1 2. FLYTTA RUNT M.M.... 2 3. LOGGA IN... 3 4. VAL AV DATABAS... 4 5. STORLEK PÅ RUTORNA... 5 6. NAVIGATIONSRUTA NAVIGATIONSTRÄD...

Läs mer

Välkommen till ClaroStava svenska mac med tal artnr 12312

Välkommen till ClaroStava svenska mac med tal artnr 12312 Välkommen till ClaroStava svenska mac med tal artnr 12312 Välkommen till ClaroStava för Mac. Med ClaroStava kan du kontrollera din text. Du kan kontrollera texten både för rättstavning och lättförväxlade

Läs mer