Utvärderingsrapport avseende kursen Immaterialrätt VT 2012 (30 högskolepoäng) 11 studenter fullföljde kursen. Åtta erhöll betyget AB, tre betyget Ba.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utvärderingsrapport avseende kursen Immaterialrätt VT 2012 (30 högskolepoäng) 11 studenter fullföljde kursen. Åtta erhöll betyget AB, tre betyget Ba."

Transkript

1 Del B Utvärderingsrapport avseende kursen Immaterialrätt VT 2012 (30 högskolepoäng) 1. Kursens innehåll Inom ramen för kursen behandlas ämnesområdena upphovsrätt, mönsterrätt, varumärkesrätt och patenträtt (immaterialrätten), licensiering av nämnda rättigheter, samt härtill i viss utsträckning marknadsförings- och konkurrensrätt (i den del rättsområdena har beröringspunkter med immaterialrätten). Jämfört med tidigare år lades detta år mer tonvikt på patenträtt, företagshemligheter och licensieringsfrågor. Seminariefrågorna skrevs om för att få denna nyorientering. Med mer fokus på nämnda frågor har också konkurrensrätten kommit att få en större plats i kursen. 11 studenter fullföljde kursen. Åtta erhöll betyget AB, tre betyget Ba. En ny kursföreståndare, Bengt Domeij, har ansvarat för kursen i år. Det har, som sagt, inneburit att kursinnehållet har förskjutits något från varumärken och upphovsrätt mot patent, licensiering och företagshemligheter. Omorienteringen har skett dels genom att det varit nyskrivna seminariefrågor, dels genom ett annorlunda urval av rättsfall i seminariematerialet. Min bedömning är att kursen efter omorienteringen har blivit mer balanserad. Särskilt det större utrymme som ägnas licensieringsfrågor är motiverat, eftersom skrivandet av sådana avtal är en så stor del av arbetet för jurister på immaterialrättsområdet. Nästa gång (VT 2013) kommer kursen att ges som 15 hp. 2. Kursens uppbyggnad Vecka 1-10 Kursen inleds, efter en introduktionsföreläsning, med en serie problembaserade fördjupningsseminarier (11 st x 3 timmar) ledda av kursföreståndaren och som behandlar skilda immaterialrättsliga ämnesområden. Vidare hålls två tretimmarsseminarier med dels doktoranden Stojan Arnerstål, dels en extern seminarieledare, Richard Wessman. Sammanlagt genomförs således 13 problemseminarier á 3 timmar. De första tio veckorna med problemseminarier avslutades med en skriftlig tentamen.

2 Upplägget med problembaserade seminarier fungerar bra, som repetition och utveckling av studenternas immaterialrättskunskaper. Studenterna var väl förberedda. Intressanta diskussioner på hög nivå uppstod. Seminarierna med Arnerstål och Wessman var uppskattade. Vecka Studenterna författar under denna del av kursen en individuell uppsats, som avslutningsvis redovisas på särskilda uppsatsseminarier där opposition används och samtliga studenter är närvarande. Studenterna skriver, som sagt, individuellt, men arbetet bedrivs i basgrupper där varje grupp har ett gemensamt tema för sina uppsatser. De tre basgrupperna i år hade följande teman för sina uppsatser: Avtalslicenser i en digital miljö, Fildelning och Piratkopiering av varor. Tidigare år har basgrupperna förelagts ämnen, men i år fick grupperna tala sig samman om ett gemensamt tema och dela upp detta mellan sig. Förändringen berodde på kursansvariges erfarenheter av att förelagda ämnen kunde uppfattas som oinspirerande och uppsatserna riskerade, med ett sådant upplägg, att bli alltför förutsägbara innehållsmässigt. Totalt hölls i slutet av kursen 8 timmar seminarier där uppsatserna redovisades och opposition genomfördes. Under skrivarbetets gång träffade varje basgrupp handledaren Bengt Domeij minst en gång under 1-2 timmar. Arbetet i denna del var upplagt utifrån att det på bästa sätt skulle förbereda studenterna inför kommande examensarbeten. Vidare genomfördes under denna kursdel en metodinriktad föreläsning av kursföreståndaren samt tre tvåtimmars fördjupningsseminarier med externa föreläsare. Jur. dr Björn Lundkvist redogjorde vid ett seminarium för det forskningsprojekt han genomfört för EU-kommissionens räkning kring myndigheters kommersialisering av sina databaser (PSI-direktivet). Professor Marianne Levin höll två tvåtimmars fördjupningsseminarium dels Aktuell utveckling inom designskyddet, dels EU-kommissionens strategi för den digitala miljön. Slutligen genomfördes ett studiebesök hos immaterialrättsgruppen på advokatbyrån MannheimerSwartling i Stockholm. En delägare och två biträdande jurister tog emot studentgruppen och berättade under två timmar om sitt arbete med immaterialrättsliga frågor. Den beskrivna delen av kursen fungerade bra. Uppsatserna blev intressanta och av hög kvalitet. Det var första gången som ett studiebesök genomfördes inom denna kurs, vilket var uppskattat av studenterna som närvarade. Men det var inte på förhand överenskommet om vilka studenter som skulle komma, vilket ledde till en viss besvikelse när endast fem deltagare valde att närvara.

3 Nästa kursomgång (VT 2013) kommer kursen att göras om till 15 hp. Begränsningen betyder dels att några seminarier behöver reduceras, dels att uppsatserna blir kortare. Kvaliteten ska emellertid behållas på samma höga nivå. 3. Kursens mål Kursens mål är att ge fördjupad kunskap inom immaterialrättens förgreningar; varumärkesrätt, upphovsrätt, mönsterrätt, företagshemligheter och patenträtt. Immaterialrättens utveckling och anpassning till det moderna samhället analyseras. Härvid berörs förhållandet mellan nationell och internationell immaterialrätt. Särskilt den europeiska harmoniseringen på området, inte minst genom EU-domstolens praxis, behandlas. Härtill uppmärksammas förhållandet till närliggande rättsområden, särskilt marknadsföringsrätten och konkurrensrätten. Kursen syftar till att lyfta fram det originella, dynamiska och spännande rättsområde som immaterialrätten utgör; uppmärksamma de problemområden som finns inom området och ge en inblick i den praktiska tillämpningen av immaterialrätten. Kursens mål förefaller att ha blivit uppfyllda. Kursföreståndarens bedömning är att de allra flesta deltagare har inhämtat djupa kunskaper om hur dagens immaterialrätt ser ut och fungerar. 4. Kursens bärande pedagogiska idéer Seminarierna var i huvudsak problemorienterade, vilket gav studenterna möjlighet att aktivt repetera sina kunskaper i immaterialrätt och snabbt sätta sig in i de grundläggande frågeställningarna. Härvid var läraren mer en handledare, än en föreläsare. Under fördjupningsseminarierna fick studenterna tillfälle att på ett djupare plan analysera en rad problemområden under ledning av experter på de ifrågavarande områdena. Uppsatsseminarierna gav tillfälle till livliga diskussioner. Sammanfattningsvis kan konstateras att kursen, på avsett sätt, har sökt sig bort från traditionella föreläsningsmodeller mot ett mer problemorienterat (och argumentationsorienterat) perspektiv på immaterialrätten. I huvudsak föll de pedagogiska idéerna väl ut. Eventuella problem bestod i att kanske inte alla studenter deltog lika aktivt i diskussionen under seminarierna.

4 5. Examination och betygspåverkande faktorer Examinationen var uppdelad i två delar; en skriftlig tenta (20 poäng) och en uppsats (20 poäng). Totalt kunde maximalt 40 poäng erhållas. Systemet med en tentamen och en uppsats föll väl ut. Tentamen behövs som kunskapskontroll, medan uppsatsen fungerar som hjälp för studenterna att fördjupa sig inom ett område och utveckla färdigheter i rättsteknik och skriftlig framställning. 6. Basgruppsverksamheten i undervisningen Vid förberedelserna till seminarierna under kursens första hälft, arbetade studenterna i basgrupper. Det fanns tre sådana. Under kursens andra del uppsatsförfattandet arbetade studenterna i samma basgrupper, men då med ett gemensamt tema. De träffade handledaren, Bengt Domeij, i sina basgrupper. De blev också instruerade om att internt i basgruppen läsa och kommentera uppsatsutkasten. På de avslutande uppsatsseminarierna var basgrupperna opponenter på varandras uppsatser. Basgruppsarbetet fungerade genomgående bra på seminarierna. Studenterna har stor vana av undervisningsformen och förmår att arbeta effektivt i grupp. 7. Inslag av skrivträning Vid sidan av skriftlig tentamen författade studenterna en uppsats. Uppsatsen skulle omfatta sidor. Den författades individuellt men i basgrupper med ett gemensamt tema. Handledningen gavs dels inom basgrupperna mellan studenterna, dels genom att basgrupperna träffade Bengt Domeij vid ett tillfälle för att diskutera hur skrivarbetet utvecklades. Det gavs ett stort utrymme för skrivträning inom ramen för kursen. En av de tre basgrupperna hade kanske inte ett så nära samarbete under skrivarbetets gång som hade varit optimalt, men generellt sett torde studenterna ha haft nytta av varandra och kunnat samarbeta. Att samarbete uppstår i varje grupp bör diskuteras mer vid nästa kursomgång. Skrivarbetet kommer att bli mindre då, eftersom kursen kommer att ges som 15 hp.

5 8. Inslag av muntligt framförande Under seminarierna föredrog studenterna i basgrupper uppgifterna muntligt. Under uppsatsseminarierna redovisade studenterna individuellt och muntligt sina uppsatser. Varje basgrupp genomförde sedan en muntlig opposition på en annan basgrupps uppsatser. Muntlig redovisning, framförallt inom ramen för basgrupper, före och under seminarierna spelade en viktig roll under kursen. Ett fokus på muntlig presentation bör bibehållas. 9. Inslag av rättsteknikträning Det fanns starka inslag av rättsteknikträning, särskilt i anslutning till författandet av uppsatsen under kursens andra del. Rättstekniken handlar i denna kurs i stor utsträckning om att lokalisera och hantera EU-rättsligt material. Det gavs ett stort utrymme för rättsteknikträning inom ramen för kursen, vilket huvudsakligen beror på uppsatsinslaget och att den helt övervägande delen av dagens immaterialrätt regleras EU-rättsligt med de särskilda metodfrågor som det innebär. 10. Värdering av de olika undervisningsformerna Seminarierna förefaller ha varit uppskattade av studenterna. De spelar en viktig roll när det gäller att lägga grunden för kursen i övrigt. Och trots att så pass många som 13 tretimmarsseminarier genomfördes, föreföll studenterna att vara aktiva och engagerade under hela serien. Fördjupningsföreläsningarna med Marianne Levin och Björn Lundqvist var påtagligt uppskattade. Systemet med uppsatser i basgrupper, uppsatsseminarier och opposition fungerade i huvudsak bra. Basgrupperna hade förberett kritiska oppositioner som gjorde att uppsatsseminarierna höll hög nivå.

6 11. Kurslitteraturen Kurslitteraturen var två böcker: 1. Lärobok i immaterialrätt av Marianne Levin; 2. Patenträtt: svensk och internationell patenträtt, avtal om patent samt skyddet för växtsorter och företagshemligheter, av Bengt Domeij. Därtill ingick ett omfattande seminariematerial bestående av rättsfall Litteraturvalet förefaller vara lämpligt avpassat, särskilt med tanke på den något modifierade inriktningen på kursen (mer patent, företagshemligheter och licensiering). 12. Internationalisering EU-domstolens praxis spelade en mycket viktig roll under undervisningen. En större del av seminariematerialet (rättsfall) var på engelska. Europeisk immaterialrätt kommer att fortsätta spela en mycket viktig roll för kursen. 13. Miljörättsintegration På grund av ämnets karaktär finns begränsad möjlighet till miljörättsintegration. 14. Former för kursutvärdering Amanuensen har efter kursens avslutning kontaktat samtliga kursdeltagare och bett dem att fylla i en kursutvärdering. Dessvärre gjordes inte detta i omedelbar anslutning till kursen, vilket förklarar att bara en student svarade (enkäten skickades ut i augusti). 15. Lärargruppens sammansättning och kompetens Två lärare var professorer inom immaterialrättsområdet (Marianne Levin och Bengt Domeij). En var disputerade inom området konkurrensrätt (Björn Lundkvist) och en disputerad inom immaterialrättsområdet (Rickard Wessman). Dessutom deltog som lärare doktoranden i immaterialrätt, Stojan Arnerstål. Uppsala Bengt Domeij

7 Bilagor 1. Kursplan 2. Undervisningsplan 3. Schema 4. Tentamen 5. Kursutvärderingsformulär

Utvärderingsrapport ang. kursen European Tax Law, 15 poäng, VT 2012 (Bperioden)

Utvärderingsrapport ang. kursen European Tax Law, 15 poäng, VT 2012 (Bperioden) Uppsala Universitet Juridiska Institutionen Jr dr Jérôme Monsenego, gästlärare Utbildningsutskottet Utvärderingsrapport ang. kursen European Tax Law, 15 poäng, VT 2012 (Bperioden) Inledning Under vårterminen

Läs mer

Kursrapport för fördjupningskursen

Kursrapport för fördjupningskursen UPPSALA UNIVERSITET Juridiska institutionen Kursrapport för fördjupningskursen European Labour Law, 15 högskolepoäng Höstterminen 2012 Caroline Johansson 1. Kursens innehåll Kursen ges på engelska och

Läs mer

Kursrapport för fördjupningskursen

Kursrapport för fördjupningskursen UPPSALA UNIVERSITET Juridiska institutionen Kursrapport för fördjupningskursen European Labour Law, 15 högskolepoäng Vårterminen 2014 Petra Herzfeld Olsson/Caroline Johansson 1. Kursens innehåll Kursen

Läs mer

Kursrapport Förhandling och medling 15 respektive 30 högskolepoäng höstterminen 2011.

Kursrapport Förhandling och medling 15 respektive 30 högskolepoäng höstterminen 2011. Kursrapport Förhandling och medling 15 respektive 30 högskolepoäng höstterminen 2011. 1. Kursernas innehåll I kurserna ingår förhandling och förhandlingsteknik, respektive medling och medlingsteknik, vilka

Läs mer

Utvärdering av fördjupningskurs i rättssociologi

Utvärdering av fördjupningskurs i rättssociologi Bilaga 1 Utvärdering av fördjupningskurs i rättssociologi Kursen gavs för andra gången hösten 2015. Studenterna har gett feedback genom en kursvärdering. Därutöver har det hållits ett kursråd. Studenternas

Läs mer

Förmögenhetsrättslig familjerätt, 30 högskolepoäng, vt B-delen av utvärderingsrapport. Bilaga 1. Utvärderingsrapport angående kursen

Förmögenhetsrättslig familjerätt, 30 högskolepoäng, vt B-delen av utvärderingsrapport. Bilaga 1. Utvärderingsrapport angående kursen Bilaga 1 Utvärderingsrapport angående kursen Förmögenhetsrättslig familjerätt, 30 högskolepoäng, vt 2015 B-delen av utvärderingsrapport 1. Kursens innehåll Av kursens namn framgår att innehållet är förmögenhetsrättslig

Läs mer

Utvärdering av Migrationsrätt HT 2014 (15 högskolepoäng)

Utvärdering av Migrationsrätt HT 2014 (15 högskolepoäng) Utvärdering av Migrationsrätt HT 2014 (15 högskolepoäng) Kursföreståndare: Jur dr. Rebecca Thorburn Stern, lektor i folkrätt 1. Kursens innehåll Kursens syfte är ge fördjupade kunskaper i migrationsrätt

Läs mer

Barnrätt 15 högskolepoäng

Barnrätt 15 högskolepoäng UPPSALA UNIVERSITET Juridiska institutionen Kursrapport för fördjupningskursen Barnrätt 15 högskolepoäng Höstterminen 2015 Anna Singer UPPSALA UNIVERSITET Juridiska institutionen Anna Singer 2016-01-14

Läs mer

2013 års utvärdering av fördjupningskursen Democracy and Human Rights in European Context

2013 års utvärdering av fördjupningskursen Democracy and Human Rights in European Context Del B, Bilaga 1 2013 års utvärdering av fördjupningskursen Democracy and Human Rights in European Context (15 hp) 1. Kursens innehåll I kursen Democracy and Human Rights in European Context behandlas mänskliga

Läs mer

Juridisk översiktskurs 15 hp

Juridisk översiktskurs 15 hp UPPSALA UNIVERSITET Juridiska institutionen Juridisk översiktskurs Kursrapport för Juridisk översiktskurs 15 hp Höstterminen 2014 Vårterminen 2015 1. Kursens innehåll Juridisk översiktskurs, 15 högskolepoäng

Läs mer

Förmögenhetsrättslig familjerätt, 30 högskolepoäng, vt 2013

Förmögenhetsrättslig familjerätt, 30 högskolepoäng, vt 2013 Utvärderingsrapport angående kursen Förmögenhetsrättslig familjerätt, 30 högskolepoäng, vt 2013 Del B 1. Kursens innehåll Av kursens namn framgår att innehållet är förmögenhetsrättslig familjerätt. Mer

Läs mer

Media, kommunikation och avtal 15 p vt 2013 Kursutvärdering

Media, kommunikation och avtal 15 p vt 2013 Kursutvärdering Media, kommunikation och avtal 15 p vt 2013 Kursutvärdering Allmänt om kursvärderingen. Eftersom kursen var ny ställdes enbart två frågor till studenterna nämligen vad är ditt allmänna omdöme om kursen

Läs mer

Barnrätt 15 högskolepoäng HT 2016

Barnrätt 15 högskolepoäng HT 2016 UPPSALA UNIVERSITET Juridiska institutionen Anna Singer 2016-03-01 Rapport avseende fördjupningskursen Barnrätt 15 högskolepoäng HT 2016 1 Kursens innehåll Kursens innehåll framgår av bilagda kursplan,

Läs mer

DEL B, Bilaga års utvärdering av fördjupningskursen Mänskliga rättigheter, humanitär rätt och asylrätt (15 högskolepoäng)

DEL B, Bilaga års utvärdering av fördjupningskursen Mänskliga rättigheter, humanitär rätt och asylrätt (15 högskolepoäng) DEL B, Bilaga 1 2015 års utvärdering av fördjupningskursen Mänskliga rättigheter, humanitär rätt och asylrätt (15 högskolepoäng) 1. Kursens innehåll Kursavsnitt (1) Kursavsnitt (2) behandlar valda ämnen

Läs mer

Juridiska institutionen Ingrid Helmius JD, Kursföreståndare POLISRÄTT 30 HP DEL B

Juridiska institutionen Ingrid Helmius JD, Kursföreståndare POLISRÄTT 30 HP DEL B UPPSALA UNIVERSITET KURSRAPPORT Juridiska institutionen Ingrid Helmius 2014-02-17 JD, Kursföreståndare POLISRÄTT 30 HP DEL B 1 Kursens innehåll Polisens olika funktioner i samhället ges dels en samlad,

Läs mer

Juridiska institutionen Ingrid Helmius JD, Kursföreståndare POLISRÄTT 30 HP DEL B. 1 Kursens innehåll

Juridiska institutionen Ingrid Helmius JD, Kursföreståndare POLISRÄTT 30 HP DEL B. 1 Kursens innehåll UPPSALA UNIVERSITET KURSRAPPORT Juridiska institutionen Ingrid Helmius 2013-04-16 JD, Kursföreståndare POLISRÄTT 30 HP DEL B 1 Kursens innehåll Polisens olika funktioner i samhället ges dels en samlad,

Läs mer

Kursrapport Redovisningsrätt och företagsekonomi (15 hp, halvfart)

Kursrapport Redovisningsrätt och företagsekonomi (15 hp, halvfart) Kursrapport Redovisningsrätt och företagsekonomi (15 hp, halvfart) Höstterminen 2013 Jan Bjuvberg 1. Kursens innehåll Delmomentet redovisningsrätt omfattar en genomgång av det redovisningsrättsliga normsystemet

Läs mer

Välkommen till terminskurs 3!

Välkommen till terminskurs 3! Välkommen till terminskurs 3! Kursledning och administratörer Kursföreståndare: Stojan Arnerstål och Bengt Domeij stojan.arnerstal@jur.uu.se bengt.domeij@jur.uu.se Mottagning enligt överenskommelse per

Läs mer

Information och Rätt (IoR)

Information och Rätt (IoR) Information och Rätt (IoR) Immaterialrätt, yttranderätt och Internet 30 hp KURSINFORMATION JURIDISKA INSTITUTIONEN Information och rätt - Immaterialrätt, yttranderätt och Internet, 30 hp HT 2012 Kursinformation

Läs mer

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen Ekonomihögskolan HARH01, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatkurs med examensarbete, 30 högskolepoäng Business Law: Bachelor Course in Business Law, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

Kursrapport Redovisningsrätt och företagsekonomi (15 hp, halvfart)

Kursrapport Redovisningsrätt och företagsekonomi (15 hp, halvfart) Kursrapport Redovisningsrätt och företagsekonomi (15 hp, halvfart) Höstterminen 2012 Jan Bjuvberg 1. Kursens innehåll Delmomentet redovisningsrätt omfattar en genomgång av det redovisningsrättsliga normsystemet

Läs mer

JFVA02, Juridik: Affärsjuridik, 15 högskolepoäng Business Law, 15 credits Grundnivå / First Cycle

JFVA02, Juridik: Affärsjuridik, 15 högskolepoäng Business Law, 15 credits Grundnivå / First Cycle Juridiska fakulteten JFVA02, Juridik: Affärsjuridik, 15 högskolepoäng Business Law, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens nämnd för utbildningen

Läs mer

HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle

HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle Ekonomihögskolan HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionsstyrelsen

Läs mer

HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle

HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle Ekonomihögskolan HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionsstyrelsen

Läs mer

Avtalstolkning: Teori och praktik

Avtalstolkning: Teori och praktik JURIDISKA INSTITUTIONEN UPPSALA UNIVERSITET Kursrapport för fördjupningskursen Avtalstolkning: Teori och praktik 30 högskolepoäng Höstterminen 2013 Joel Samuelsson 1. Kursens innehåll Kursen behandlar

Läs mer

Information och Rätt (IoR)

Information och Rätt (IoR) Information och Rätt (IoR) Immaterialrätt, yttranderätt och Internet 30 hp KURSINFORMATION JURIDISKA INSTITUTIONEN Information och rätt - Immaterialrätt, yttranderätt och Internet, 30 hp HT 2016 Kursinformation

Läs mer

Kursrapport Redovisningsrätt och företagsekonomi (15 hp, halvfart)

Kursrapport Redovisningsrätt och företagsekonomi (15 hp, halvfart) Kursrapport Redovisningsrätt och företagsekonomi (15 hp, halvfart) Höstterminen 2015 Jan Bjuvberg 1. Kursens innehåll Delmomentet redovisningsrätt omfattar en genomgång av det redovisningsrättsliga normsystemet

Läs mer

Kursplan. Kursens benämning: Folkrätt i militära operationer. Engelsk benämning: International Law of Military Operations

Kursplan. Kursens benämning: Folkrätt i militära operationer. Engelsk benämning: International Law of Military Operations 1 (5) Kursplan Kursens benämning: Folkrätt i militära operationer Engelsk benämning: International Law of Military Operations Kurskod: 1FR005 Gäller från: HT 2017 Fastställd: Denna kursplan är fastställd

Läs mer

Kommersiella och privata fastigheter rättshandlingar i praktiken VT 2016

Kommersiella och privata fastigheter rättshandlingar i praktiken VT 2016 Utvärderingsrapport angående kursen Kommersiella och privata fastigheter rättshandlingar i praktiken VT 2016 Del B 1 Kursens innehåll Kursen rör fast egendom. Materiellt är kursen upplagd så att någon

Läs mer

Uppsala universitet 9 september 2013 Juridiska institutionen Mattias Dahlberg, professor i finansrätt

Uppsala universitet 9 september 2013 Juridiska institutionen Mattias Dahlberg, professor i finansrätt Uppsala universitet 9 september 2013 Juridiska institutionen Mattias Dahlberg, professor i finansrätt Utbildningsutskottet Juridiska institutionen Uppsala universitet Utvärdering av Internationell skatterätt,

Läs mer

Kursrapport: Rätt och psykologi, fördjupningskurs, 15 hp, VT 2012

Kursrapport: Rätt och psykologi, fördjupningskurs, 15 hp, VT 2012 JURIDISKA INSTITUTIONEN 2012-09-25 Doc Minna Gräns Till Utbildningsutskottet Kursrapport: Rätt och psykologi, fördjupningskurs, 15 hp, VT 2012 1. Kursens innehåll Kursen Rätt och psykologi tillhör dels

Läs mer

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN SK1523 Examensarbete i statsvetenskap, 15 högskolepoäng Dissertation, 15 higher education credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhälls fakultetsnämnden 2006-11-14

Läs mer

JAEN61, Europeisk patenträtt, 15 högskolepoäng European Patent Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JAEN61, Europeisk patenträtt, 15 högskolepoäng European Patent Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JAEN61, Europeisk patenträtt, 15 högskolepoäng European Patent Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens nämnd för

Läs mer

Makt och Rätt konstitutionell normgivning, kontrollmakt och rättighetsskydd 15 hp

Makt och Rätt konstitutionell normgivning, kontrollmakt och rättighetsskydd 15 hp Makt och Rätt konstitutionell normgivning, kontrollmakt och rättighetsskydd 15 hp KURSINFORMATION Undervisningsplan JURIDISKA INSTITUTIONEN Makt och rätt 15 hp VT 2015 Kursinformation Makt och Rätt I Din

Läs mer

JUFN23, Licensing in an International Context, 15 högskolepoäng Licensing in an International Context, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JUFN23, Licensing in an International Context, 15 högskolepoäng Licensing in an International Context, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten Fastställande JUFN23, Licensing in an International Context, 15 högskolepoäng Licensing in an International Context, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Kursplanen är fastställd

Läs mer

UPPSALA UNIVERSITET Juridiska fakulteten Juridiska institutionen V 1.1

UPPSALA UNIVERSITET Juridiska fakulteten Juridiska institutionen V 1.1 UPPSALA UNIVERSITET Juridiska fakulteten Juridiska institutionen 2015-04-16 V 1.1 Undervisningsplan Kommersiell kontraktsrätt På kursen studeras avtalsslutningsmekanismer, tolkning av avtal i en kommersiell

Läs mer

Kursplan. Kursens benämning: Militärteknik, Metod och självständigt arbete. Engelsk benämning: Military-Technology, Methods and Thesis

Kursplan. Kursens benämning: Militärteknik, Metod och självständigt arbete. Engelsk benämning: Military-Technology, Methods and Thesis 1 (5) Kursplan Kursens benämning: Militärteknik, Metod och självständigt arbete Engelsk benämning: Military-Technology, Methods and Thesis Kurskod: 1OP302 Gäller från: VT 2016 Fastställd: Denna kursplan

Läs mer

LAGF03, Rättsvetenskaplig uppsats, 15 högskolepoäng Essay in Legal Science, 15 credits Grundnivå / First Cycle

LAGF03, Rättsvetenskaplig uppsats, 15 högskolepoäng Essay in Legal Science, 15 credits Grundnivå / First Cycle Juridiska fakulteten LAGF03, Rättsvetenskaplig uppsats, 15 högskolepoäng Essay in Legal Science, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetsstyrelsens

Läs mer

Kursutvärdering av Naturläkemedel och kosttillskott, 6 hp, vt 2008

Kursutvärdering av Naturläkemedel och kosttillskott, 6 hp, vt 2008 Kursutvärdering av Naturläkemedel och kosttillskott, hp, vt 8 Nedan följer en sammanställning av kursutvärderingen av Naturläkemedel och kosttillskott på högskolepoäng som ingår i receptarieutbildningen

Läs mer

- A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

- A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Juridiska fakulteten JUCN04, Familj och arbete i balans. Barns och föräldrars grundläggande rättigheter med fördjupning i familjerätt, 15 högskolepoäng Family and Work in Balance. Children's and Parents'

Läs mer

Kursutvärdering av Naturläkemedel och kosttillskott, 4 poäng, vt 2007

Kursutvärdering av Naturläkemedel och kosttillskott, 4 poäng, vt 2007 Kursutvärdering av Naturläkemedel och kosttillskott, 4 poäng, vt 2007 Nedan följer en sammanställning av kursutvärderingen av Naturläkemedel och kosttillskott på 4 poäng som ingår i receptarieutbildningen

Läs mer

LAGM01, Examensarbete, 30 högskolepoäng Graduate Thesis, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle

LAGM01, Examensarbete, 30 högskolepoäng Graduate Thesis, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten LAGM01, Examensarbete, 30 högskolepoäng Graduate Thesis, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens nämnd för utbildningen

Läs mer

Kursen är en valfri kurs inom juristprogrammet. Den läses under programmets sjunde eller åttonde termin.

Kursen är en valfri kurs inom juristprogrammet. Den läses under programmets sjunde eller åttonde termin. Juridiska fakulteten JUEN11, Konflikt och immaterialrättsliga intrång, 15 högskolepoäng Conflict and Intellectual Property Infringement, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

Undervisningsspråk: Svenska All undervisning sker på svenska, men det kan förekomma undervisningsmaterial på engelska.

Undervisningsspråk: Svenska All undervisning sker på svenska, men det kan förekomma undervisningsmaterial på engelska. Juridiska fakulteten JUFN31, Professionell rättsutredning och föredragning, 15 högskolepoäng Professional Judicial Enquiry and Presentation, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

Folkhälsovetenskap GR (C), 30 hp

Folkhälsovetenskap GR (C), 30 hp 1 (5) Kursplan för: Folkhälsovetenskap GR (C), 30 hp Public Health Science, BA (C), 30 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression FH015G Folkhälsovetenskap Grundnivå (C)

Läs mer

LAGB01, Allmän förmögenhetsrätt, 30 högskolepoäng Commercial Law, 30 credits Grundnivå / First Cycle

LAGB01, Allmän förmögenhetsrätt, 30 högskolepoäng Commercial Law, 30 credits Grundnivå / First Cycle Juridiska fakulteten LAGB01, Allmän förmögenhetsrätt, 30 högskolepoäng Commercial Law, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens nämnd för utbildningen

Läs mer

Kursrapport Del B. Utbildningsutskottet, Juridiska fakulteten. Till: Lotta Lerwall. Från: Datum: Socialrätt individ och system

Kursrapport Del B. Utbildningsutskottet, Juridiska fakulteten. Till: Lotta Lerwall. Från: Datum: Socialrätt individ och system Kursrapport Del B Till: Utbildningsutskottet, Juridiska fakulteten Från: Lotta Lerwall Datum: 2016-10-07 Ang: Socialrätt individ och system 1. Kursens innehåll 1.1 Beskrivning Kursen behandlar olika aspekter

Läs mer

Fakultetsnämnd Lärande. Studieplan

Fakultetsnämnd Lärande. Studieplan Fakultetsnämnd Lärande Studieplan Studieplan för forskarutbildning i biologi, fysik och kemi med inriktning mot didaktik (Graduate Studies in Biology, Physics and Chemistry directed towards didactics.)

Läs mer

JAMM07, Masteruppsats, 30 högskolepoäng Master Thesis, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JAMM07, Masteruppsats, 30 högskolepoäng Master Thesis, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JAMM07, Masteruppsats, 30 högskolepoäng Master Thesis, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens nämnd för utbildningen

Läs mer

LAGC02, Civilrättens sociala dimension, 20 högskolepoäng The Social Dimension of Private Law, 20 credits Grundnivå / First Cycle

LAGC02, Civilrättens sociala dimension, 20 högskolepoäng The Social Dimension of Private Law, 20 credits Grundnivå / First Cycle Juridiska fakulteten LAGC02, Civilrättens sociala dimension, 20 högskolepoäng The Social Dimension of Private Law, 20 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska

Läs mer

Avtalstolkning: Teori och praktik 30 högskolepoäng

Avtalstolkning: Teori och praktik 30 högskolepoäng UPPSALA UNIVERSITET Juridiska institutionen Kursrapport för fördjupningskursen Avtalstolkning: Teori och praktik 30 högskolepoäng Vårterminen 2012 Joel Samuelsson 1. Kursens innehåll Kursen behandlar ämnet

Läs mer

STVK02, Statsvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Political Science: Bachelor's Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle

STVK02, Statsvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Political Science: Bachelor's Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten STVK02, Statsvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Political Science: Bachelor's Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

JUDN02, Företagsförvärv, 15 högskolepoäng Mergers and Acquistions, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JUDN02, Företagsförvärv, 15 högskolepoäng Mergers and Acquistions, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JUDN02, Företagsförvärv, 15 högskolepoäng Mergers and Acquistions, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetsstyrelsens

Läs mer

Kursrapporter för 31KTX3 och 31ETX3

Kursrapporter för 31KTX3 och 31ETX3 Kursrapporter för 31KTX3 och 31ETX3 Kursrapport för 31KTX3 V18-2 Textproduktion 3, 7,5 hp NGWEK16h Kursansvariga: Charlotte von Essen och Sirpa Bark Övriga medverkande lärare och förläsare: Johan Eklund,

Läs mer

JAMR13, Migration Law, 7,5 högskolepoäng Migration Law, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JAMR13, Migration Law, 7,5 högskolepoäng Migration Law, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JAMR13, Migration Law, 7,5 högskolepoäng Migration Law, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens nämnd för utbildningen

Läs mer

JUCN32, Health Law, 15 högskolepoäng Health Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JUCN32, Health Law, 15 högskolepoäng Health Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten Fastställande JUCN32, Health Law, 15 högskolepoäng Health Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens nämnd för utbildningen på

Läs mer

Mall för beskrivning av utbildning

Mall för beskrivning av utbildning Lärosätets namn Högskolan Kristianstad Utbildningens namn Speciallärarutbildning med specialisering mot utvecklingsstörning, 90 hp (1-90). Ingår i Lärarlyftet II. Antal högskolepoäng 90 hp Målgrupp Målgrupp

Läs mer

Avancerad immaterialrätt

Avancerad immaterialrätt Avancerad immaterialrätt : 17 1. Kursen i Avancerad immaterialrätt syftar till att förmedla fördjupade insikter i och kunskaper om europeiska och svenska rättsregler och rättsprinciper för skydd av kreativa

Läs mer

Kursrapport kurs SC131B VT 2018

Kursrapport kurs SC131B VT 2018 Kursrapport kurs SC131B VT 2018 Delkurs 1: Humanjuridik, 7,5 hp Kursansvarig: Mikael Matteson Antal registrerade studenter: 82 Antal studenter som besvarat den summativa kursvärderingen: 28 Svarsfrekvens:

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Styrelsen för centrum för genusvetenskap att gälla från och med , höstterminen 2016.

Kursplanen är fastställd av Styrelsen för centrum för genusvetenskap att gälla från och med , höstterminen 2016. Samhällsvetenskapliga fakulteten GNVA61, Genusvetenskap: Juridik i teori och praktik ur ett genusperspektiv, 30 högskolepoäng Gender Studies: Law in Theory and Practice - a Gender Perspective, 30 credits

Läs mer

Examensarbete i språkteknologi

Examensarbete i språkteknologi Examensarbete i språkteknologi Beáta Bandmann Megyesi Institutionen för lingvistik och filologi Uppsala universitet Översikt Examensarbetets innehåll Regler och principer Lärare och handledare Lärandemål

Läs mer

JURIDISKA INSTITUTIONEN

JURIDISKA INSTITUTIONEN JURIDISKA INSTITUTIONEN HRO300 Teoritermin med familje-, social- och miljörätt, 30 högskolepoäng Theoretical Term with Family Law, Social Law and Environmental Law, 30 higher education credits Fastställande

Läs mer

JUZN11, Juridisk kommunikation, 15 högskolepoäng Communicating Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JUZN11, Juridisk kommunikation, 15 högskolepoäng Communicating Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JUZN11, Juridisk kommunikation, 15 högskolepoäng Communicating Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens nämnd för

Läs mer

JAMR41, Internationella mänskliga rättigheter II, 15 högskolepoäng International Human Rights Law II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JAMR41, Internationella mänskliga rättigheter II, 15 högskolepoäng International Human Rights Law II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JAMR41, Internationella mänskliga rättigheter II, 15 högskolepoäng International Human Rights Law II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

JUBN18, Offentlig upphandling, 15 högskolepoäng Public Procurement, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JUBN18, Offentlig upphandling, 15 högskolepoäng Public Procurement, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JUBN18, Offentlig upphandling, 15 högskolepoäng Public Procurement, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetsstyrelsens

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Juridiska fakulteten

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Juridiska fakulteten Juridiska fakulteten LAGA01, Introduktion till juridiken, allmän rättslära och konstitutionell rätt, 30 högskolepoäng Introduction to Law, Legal Theory and Constitutional Law, 30 credits Grundnivå / First

Läs mer

Finns det någon fråga som du tycker saknas i denna enkät?

Finns det någon fråga som du tycker saknas i denna enkät? Finns det någon fråga som du tycker saknas i denna enkät? Kön GruppNr Svar Nä. Nej - Kvinna ( Betyg: Nej Uppfattar du att du har fått möjligheten att delta i kursen på lika villkor (t.ex. från ett jämställdhets,

Läs mer

JUDN18, Internationell beskattning, 15 högskolepoäng International Taxation, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JUDN18, Internationell beskattning, 15 högskolepoäng International Taxation, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JUDN18, Internationell beskattning, 15 högskolepoäng International Taxation, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens

Läs mer

SPAK01, spanska, kandidatkurs

SPAK01, spanska, kandidatkurs Språk- och litteraturcentrum Spanska SPAK01, spanska, kandidatkurs Studiebeskrivning Fastställd 2007-09-10 av lärarkollegium 3 att gälla fr.o.m. höstterminen 2007 Introduktion SPAK01, 61-90 högskolepoäng,

Läs mer

JUBN21, Europeisk affärsrätt, 15 högskolepoäng European Business Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JUBN21, Europeisk affärsrätt, 15 högskolepoäng European Business Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JUBN21, Europeisk affärsrätt, 15 högskolepoäng European Business Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är en historisk, äldre version, faställd av

Läs mer

3. Jag uppskattade att delkursens undervisning bestod av storföreläsningar snarare än seminarier % 0% 14% 5% 24% 19%

3. Jag uppskattade att delkursens undervisning bestod av storföreläsningar snarare än seminarier % 0% 14% 5% 24% 19% Litteraturvetenskap II vt 2014 Institutionen för litteraturvetenskap och idéhistoria, SU. Här följer den utvärdering som studenterna på Litteraturvetenskap II fick göra i slutet av vårterminen 2014. Svaren

Läs mer

Kursplan för Kandidatuppsats i sociologi VT 2018, 15hp

Kursplan för Kandidatuppsats i sociologi VT 2018, 15hp 1(6) 2017-10-31 Kursplan för Kandidatuppsats i sociologi VT 2018, 15hp 1. Personal Kursansvarig lärare: Livia Oláh kontakt: livia.olah@sociology.su.se Kursassistent: Anna Borén kontakt: uppsats@sociology.su.se

Läs mer

Medie- och kommunikationsvetenskap

Medie- och kommunikationsvetenskap Samhällsvetenskapliga fakulteten MKVK04, Medie- och kommunikationsvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Media and Communication Studies: Bachelor Thesis Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PT2410 Handledarutbildning i psykoterapi med inriktning kognitiv beteendeterapi, 45 högskolepoäng Psychotherapy Supervision, focusing on cognitive behavioural therapy, 45 higher

Läs mer

5 I vilken utsträckning har kurslitteraturen varit till hjälp för ditt lärande?

5 I vilken utsträckning har kurslitteraturen varit till hjälp för ditt lärande? Kursvärdering Patent, varumärke och design - information som inspiration HT13 ÖVDFR1 10 hp Kursansvariga: Ingrid Johansson Rolf Hasslöw Antal registrerade studenter: 30 Antal besvarade: 7 Antodkända studenter

Läs mer

Undervisningsspråk: Svenska Undervisningen sker på svenska, men engelskspråkigt textmaterial kan förekomma.

Undervisningsspråk: Svenska Undervisningen sker på svenska, men engelskspråkigt textmaterial kan förekomma. Juridiska fakulteten JUCN22, Praktisk process och tvistelösning i den sociala dimensionen - familjerätt/socialrätt, 15 högskolepoäng Legal Procedure and Dispute Resolution in the Social Dimension - Family

Läs mer

Kursen är schemalagd för att kräva tio veckors heltidsstudier.

Kursen är schemalagd för att kräva tio veckors heltidsstudier. Juridiska fakulteten JAEN56, Statligt stöd och andra statliga konkurrensbegränsningar, 15 högskolepoäng State Aid and Other State Measures Distorting Competition, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

Läs mer

Kursens mål. Juridiska fakulteten. Undervisningsspråk: Svenska och Engelska. Introduktion till juristutbildningen

Kursens mål. Juridiska fakulteten. Undervisningsspråk: Svenska och Engelska. Introduktion till juristutbildningen Juridiska fakulteten LAGA01, Introduktion till juridiken, allmän rättslära och konstitutionell rätt, 30,0 högskolepoäng Introduction to Law, Legal Theory and Constitutional Law, 30.0 credits Grundnivå

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR JOURNALISTIK, MEDIER OCH KOMMUNIKATION

INSTITUTIONEN FÖR JOURNALISTIK, MEDIER OCH KOMMUNIKATION INSTITUTIONEN FÖR JOURNALISTIK, MEDIER OCH KOMMUNIKATION MK2202 Politisk kriskommunikation, 15 högskolepoäng The Politics of Crisis Communication, 15 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen

Läs mer

Start- och slutdatum:2014 12 01 2015 01 16 Antal studenter: 74

Start- och slutdatum:2014 12 01 2015 01 16 Antal studenter: 74 Umeå universitet Juridiskt forum Samlad bedömning av genomförd kurs Page (2) Kursens namn: Rätten i socialt arbete, HT 204, Campus Start- och slutdatum:204 2 0 205 0 6 Antal studenter: 74 Former för utvärdering:

Läs mer

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN (engelsk benämning Introduction, FL, 3 ECTS) Utbildningsnivå: Delkursen ges i kursen Sociologi I Giltig fr o m: Vårterminen 2009 Poäng: Delkursen omfattar

Läs mer

Studieplanen är fastställd av utbildningsvetenskapliga nämnden vid MDH 2007-06-14, reviderad 2009-04-22.

Studieplanen är fastställd av utbildningsvetenskapliga nämnden vid MDH 2007-06-14, reviderad 2009-04-22. Allmän studieplan för utbildning på forskarutbildningnivå i didaktik Studieplanen är fastställd av utbildningsvetenskapliga nämnden vid MDH 2007-06-14, reviderad 2009-04-22. 1. Ämnesbeskrivning Didaktik

Läs mer

Kursrapport Företagsbeskattning, 30 högskolepoäng höstterminen 2013

Kursrapport Företagsbeskattning, 30 högskolepoäng höstterminen 2013 Kursrapport Företagsbeskattning, 30 högskolepoäng höstterminen 2013 0. Allmänt För kursen var professor Bertil Wiman kursföreståndare. Årets kurs byggde på tidigare års kurs. Återigen åkte kurserna på

Läs mer

ANVÄNDARCENTRERAD SYSTEMDESIGN Period 42, 2003 IT4

ANVÄNDARCENTRERAD SYSTEMDESIGN Period 42, 2003 IT4 SAMMANSTÄLLNING 1 (6) ANVÄNDARCENTRERAD SYSTEMDESIGN Period 42, 2003 IT4 Sammanfattning: Detta är en mycket intressant, relevant och väl genomförd kurs. Både kursens huvudsakliga föreläsare och de flesta

Läs mer

JUDN09, Allmän företagsbeskattning, 15 högskolepoäng General Business Taxation, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JUDN09, Allmän företagsbeskattning, 15 högskolepoäng General Business Taxation, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JUDN09, Allmän företagsbeskattning, 15 högskolepoäng General Business Taxation, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetsstyrelsens

Läs mer

JUFN20, Migration Law, 7,5 högskolepoäng Migration Law, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JUFN20, Migration Law, 7,5 högskolepoäng Migration Law, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JUFN20, Migration Law, 7,5 högskolepoäng Migration Law, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetsstyrelsens utbildningsnämnd

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION LV1212 Litteraturvetenskap, Fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Comparative Literature, Intermediate Fastställande Kursplanen är fastställd av Humanistiska

Läs mer

JAMR41, Internationella mänskliga rättigheter II, 15 högskolepoäng International Human Rights Law II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JAMR41, Internationella mänskliga rättigheter II, 15 högskolepoäng International Human Rights Law II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JAMR41, Internationella mänskliga rättigheter II, 15 högskolepoäng International Human Rights Law II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

Masterprogram i humaniora. Inriktning retorik. Studieplan

Masterprogram i humaniora. Inriktning retorik. Studieplan Uppsala universitet Historisk-filosofiska fakulteten Litteraturvetenskapliga institutionen Masterprogram i humaniora Inriktning retorik Studieplan 1 Studieplan Masterprogram i humaniora 120 Hp Inriktning

Läs mer

JURIDISKA INSTITUTIONEN

JURIDISKA INSTITUTIONEN JURIDISKA INSTITUTIONEN HRO300 Teoritermin med familje-, social- och miljörätt, 30 högskolepoäng Theoretical Term with Family Law, Social Law and Environmental Law, 30 higher education credits Fastställande

Läs mer

GNVA22, Genusvetenskap: Fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Gender Studies: Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle

GNVA22, Genusvetenskap: Fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Gender Studies: Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten GNVA22, Genusvetenskap: Fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Gender Studies: Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Styrelsen

Läs mer

SOCA20, Sociologi: Grundkurs, 30 högskolepoäng Sociology: First Level, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SOCA20, Sociologi: Grundkurs, 30 högskolepoäng Sociology: First Level, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten Fastställande SOCA20, Sociologi: Grundkurs, 30 högskolepoäng Sociology: First Level, 30 credits Grundnivå / First Cycle Kursplanen är fastställd av Sociologiska institutionens

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TRÄBYGGNAD. TFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TRÄBYGGNAD. TFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TRÄBYGGNAD TFN-ordförande 2007-09-10 1 Ämnesområde Ämnet är inriktat mot att utveckla det industriella byggandet i trä. Ämnet omfattar konstruktionsteknik

Läs mer

JUCN20, Individuell arbetsrätt, 15 högskolepoäng Individual Labour Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JUCN20, Individuell arbetsrätt, 15 högskolepoäng Individual Labour Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JUCN20, Individuell arbetsrätt, 15 högskolepoäng Individual Labour Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens nämnd

Läs mer

Period 3-4, VT2006 Distans, nät

Period 3-4, VT2006 Distans, nät SAMMANSTÄLLNING 1 (10) DESIGN OCH KONSTRUKTION AV ANVÄNDARGRÄNSSNITT 5P Period 3-4, VT2006 Distans, nät Sammanfattning: Engagerade och engagerande lärare. föreläsningar och bra med projekt för att tillämpa

Läs mer

Kursen ingår som en obligatorisk kurs på juristprogrammets grundnivå och upptar programmets fjärde termin.

Kursen ingår som en obligatorisk kurs på juristprogrammets grundnivå och upptar programmets fjärde termin. Juridiska fakulteten LAGD01, Offentlig rätt - Förvaltningsrätt med kommunalrätt, förvaltningsprocessrätt, socialrätt, miljörätt och skatterätt, 30 högskolepoäng Public Law - Adm. Law, Municipal Law, Adm.

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i innovation, entreprenörskap och management av intellektuella tillgångar

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i innovation, entreprenörskap och management av intellektuella tillgångar Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i innovation, entreprenörskap och management av intellektuella tillgångar Den allmänna studieplanen är fastställd av Handelshögskolans fakultetsstyrelse

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/809 Allmän studieplan för licentiatexamen i tyska Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 9 juni 2016. Studieplanen

Läs mer

Anvisningar till delkursen Fördjupning (7,5 hp)

Anvisningar till delkursen Fördjupning (7,5 hp) Psykologiska institutionen (1 av 6) Anvisningar till delkursen Fördjupning (7,5 hp) VT 2013 Ansvarig lärare: Stefan Wiens, Ph.D., professor Rum 215, Frescati Hagväg 9 sws@psychology.su.se 08-163933 (nås

Läs mer

KURSPLAN. Dnr J 2010/

KURSPLAN. Dnr J 2010/ KURSPLAN 1 2012-05-15 Dnr J 2010/172 Juridiska fakultetsstyrelsens utbildningsnämnd Kursplan för Individuell arbetsrätt (Individual Labour Law), 15 högskolepoäng (15 ECTS), Avancerad nivå JUCN20 A1N Fastställd

Läs mer