Vem får jaga och fiska? (SOU 2005:17 och SOU 2005:79) Hovrätten har inga synpunkter på dessa betänkanden. Jakt och fiske i samverkan (SOU 2005:116)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vem får jaga och fiska? (SOU 2005:17 och SOU 2005:79) Hovrätten har inga synpunkter på dessa betänkanden. Jakt och fiske i samverkan (SOU 2005:116)"
  • Max Ek
  • för 8 år sedan
  • Visningar:

Transkript

1 SVEA HOVRÄTT YTTRANDE Stockholm Dnr 235/06 Jordbruksdepartementet Naturresurs- och sameenheten Stockholm Slutbetänkandet Jakt och fiske i samverkan (SOU 2005:116) inkl. delbetänkandena Vem får jaga och fiska? Rätt till jakt och fiske i lappmarkerna och på renbetesfjällen (SOU 2005:17) och Vem får jaga och fiska? Historia, folkrätt och miljö (SOU 2005:79) samt betänkandet Samernas sedvanemarker (SOU 2006:14) Vem får jaga och fiska? (SOU 2005:17 och SOU 2005:79) Hovrätten har inga synpunkter på dessa betänkanden. Jakt och fiske i samverkan (SOU 2005:116) Sammanfattning Hovrätten delar utredningens uppfattning att förhållandena inom renskötselområdet är så speciella att ett försök med samverkansområden bör genomföras och tillstyrker i allt väsentligt lagförslaget och förslag till lagändringar i övrigt. Hovrätten förordar en försöksverksamhet som begränsas till några områden och att en utvärdering sker innan ytterligare områden inrättas. Hovrätten har vidare vissa synpunkter på den författningstekniska utformningen av förslagen. Inledning Utredningen har efter ett brett samråd och efter en omfattande utredning med bl.a. sakkunnigutlåtanden och synpunkter från ledande jurister på området gjort en juridisk bedömning om hur rättigheterna i dag förhåller sig till varandra. Utgångspunkten har varit dagens lagstiftning. Slutsatserna är att samernas rätt till jakt och fiske är, på samma sätt som markägarnas, en fullvärdig rätt. Denna rätt är dock delad mellan samebymedlemmar och markägare på åretruntmarker. Hovrätten har inte ansett det lämpligt att uttala någon mening i den delen. Den juridiska analysen som gjorts i betänkandet får bilda utgångspunkt vid hovrättens överväganden av de förslag som lämnats.

2 2 Begreppet utmark (Avsnitt 7.3.3) Begreppet har betydelse för den geografiska avgränsningen av jakt- och fiskerätten. Enligt 1 i lagförslaget skall åker, äng eller trädgård inte ingå i samverkansområden. Följdändringen i 25 rennäringslagen innebär att medlem i sameby inte får jaga eller fiska på åker eller äng eller i trädgård. Enligt utredningen råder det starkt delade meningar om vad som skall förstås med utmark. Däremot är den sedvanliga juridiska tolkningen enligt utredningen att utmark är motsats till inäga. För att inte definiera begreppet på ett negativt sätt och i syfte att skapa klarhet har föreslagits att det i stället för utmark anges i lagtexten ett förbud att jaga och fiska på åker, äng eller trädgård. Hovrätten delar uppfattningen att med utmark skall förstås motsatsen till inäga. Men det kan starkt ifrågasättas om någon klarhet vinns med den föreslagna definitionen. En fråga som inställer sig är vad som skall förstås med trädgård i detta sammanhang. Dessutom kan det ifrågasättas om innebörden är densamma som i 90 rennäringslagen, vilken bestämmelse reglerar skada som orsakats av ren. Det finns därför anledning att i likhet med vad som föreslås i ett särskilt yttrande av Håkan Jonsson (s. 318) utreda frågan ytterligare. Hovrätten är således tveksam till att definiera begreppet utmark på det sätt som föreslås. Om förslaget genomförs bör följdändringar ske i bl.a. 17 rennäringslagen och i lagen om ägofred. Bildandet av samverkansområden Länsstyrelsen skall besluta om bildandet av samverkansområde och se till att området får en lämplig storlek. Därvid skall hänsyn tas till många olika intressen inte minst renskötselns samt vilt- och fiskevårdens behov. Beslutet skall föregås av en förrättning under ledning av en förrättningsman. Till förrättningen skall de, som äger mark inom samverkansområdet och medlem i sameby, vars betesområde ingår, kallas. Några detaljerade bestämmelser om hur proceduren skall gå till har inte föreslagits. Eftersom frågan om vilka fastigheter och betesområden som skall ingå kan få stor betydelse för att det blir en bra och fungerande samverkan bör bildandet ske efter ett brett samrådsförfarande och utifrån fastställda regler för hur bildandet skall genomföras. Reglerna vid bildande av viltvårdsområde enligt lagen om viltvårdsområden eller inrättande av gemensamhetsanläggning enligt anläggningslagen kan i tillämpliga delar vara förebild. I förslaget används termen förrättning. I stället bör sammanträde användas.

3 3 Beträffande författningstexten avser förslaget en lag om samverkansområden. Lagtexten bör därför inledas med att samverkansområden skall bildas. Lämpligen bör det också göras en hänvisning till rennäringslagen för definition av åretruntmarker. Tredje stycket bör tas upp i en särskilt paragraf. Gemensam förvaltning av jakt och fiske på åretruntmarker (Avsnitt 9.2) En organiserad och tvingande samverkan mellan samebymedlemmar och markägare föreslås. Förebild har varit lagen om viltvårdsområden, som syftar till att skapa samverkan över fastighetsgränserna. I detta fall är det fråga om samverkan vid utövande av en delad jakt- och fiskerätt på samma marker. Enligt utredningen är förhållandena så speciella i de områden som är aktuella att en organiserad och tvingande samverkan ses som enda möjligheten på åretruntmarker. Hovrätten ansluter sig till uppfattningen att en delad jakt- och fiskerätt också borde innebära ett delat ansvar för förvaltningen av jakt- och fiskeresurserna, vilket i sin tur fordrar en organisation som kan svara för detta ansvar. Även om det kan framstå som vanskligt att nå ett gott resultat med en tvingande samverkan har enligt utredningen bl.a. företrädarna för dem, som innehar jakt- och fiskerätt ställt sig positiva till förslaget om en gemensam förvaltning. Hovrätten instämmer i utredningens bedömning att förslaget om gemensam förvaltning kan vara ett sätt att motverka konflikter som kan uppstå när flera har rätt att jaga och fiska på samma marker. För samebymedlemmar innebär förslaget att de blir representerade i föreningar och kan påverka utformningen av hur jakt och fiske bör bedrivas. Enligt förslaget bör ortsbor, som inte är markägare eller samebymedlemmar, ges god insyn och möjlighet att på olika sätt påverka utvecklingen. Det har inte klargjorts på vilket sätt detta skall ske. När det gäller ersättning för upplåtelse av jakt och fiske har det föreslagits i 22 att hälften av överskottet skall delas mellan samebymedlemmarna medan det i motiveringen anges att detta överskott skall tillfalla berörd samebyn. Förslaget är oklart på denna punkt. Lagförslagets förenlighet med egendomsskyddet (Avsnitt 9.6) Syftet med förslaget om samverkansområden är att tvinga berörda markägare och samer till samverkan så att jakt och fiske skall kunna bedrivas inom hela samverkansområdet och oberoende av fastighetsgränser. Jakt- och fiskerätten inom området skall upplåtas av en förening i stället för markägare eller länsstyrelse. Föreningen skall vidare kunna fatta beslut som både begränsar och utökar den enskildes rätt. Frågan är om de inskränkningar och begränsningar i egendomsskyddet som förslaget föranleder kan godtas i syfte att motverka konflikter som kan uppstå genom att rätten till jakt och fiske är delad. Inskränkningar av

4 4 den grundlagsskyddade rätten till sin egendom får ske för att tillgodose angelägna allmänna intressen. Innebörden av begreppet angelägna allmänna intressen är inte preciserad. Fri- och rättighetskommittén (SOU 1993:40, del A, s. 90) uttalade att det främst är fråga om ingrepp som är motiverade med hänsyn till naturvårds- och miljöintressen. Om förslaget i detta fall utgör ett angeläget allmänt intresse är framför allt en politisk fråga. De argument som förts fram synes emellertid innebära att fördelarna är större än nackdelarna för de direkt berörda. Även Europakonventionens egendomsskydd bygger på en avvägning mellan allmänna och enskilda intressen. Det måste anses vara ett stort allmänt intresse att försöka eliminera konflikter vid utövandet av jakt och fiske i de områden som det nu är fråga om. Mot det skall vägas vad den enskilde jakt- och fiskerättsinnehavaren förlorar. Hovrätten har inte sådant underlag att det går att här besvara frågan om förslaget om tvingande samverkan utgör ett oproportionerligt intrång i den enskilde markägarens rätt till jakt och fiske. Hovrätten vill i detta sammanhang peka på bestämmelsen i 2 kap. 18 andra stycket regeringsformen som reglerar fastighetsägares rätt till ersättning om det allmänna inskränker användning av mark på ett sådant sätt att pågående markanvändning avsevärt försvåras eller betydande skada uppkommer. Bestämmelsen om egendomsskydd gäller också för samernas renskötselrätt. Såvitt hovrätten kan bedöma kan fråga om ersättning uppkomma. Det kan därför finnas anledning att överväga om en särskild ersättningsregel bör införas i lagförslaget. Rösträtten i samverkansföreningen Enligt lagförslaget (6 ) skall fysiska personer ha fyllt 18 år för att ha rösträtt. Det kan ifrågasättas om inte den medlem, som är markägare men är under 18 år, borde ha rösträtt genom sin förvaltare eller förmyndare. I annat fall kommer den underårige markägaren inte ha någon möjlighet att bevaka sina intressen. Det har förmodligen inte varit utredningens avsikt. Hovrätten föreslår därför att frågan om rösträtten analyseras ytterligare. Överklagbarhet I utredningen har inte berörts vilka beslut av föreningen som skall kunna överklagas och vilka som är klagoberättigade. I lagen om viltvårdsområden görs begränsningar i fråga om besluten medan däremot alla som berörs en jakträttsinnehavare t.ex. kan klaga. Frågan bör övervägas ytterligare. Övergångsbestämmelserna. 4. Bestämmelsen medför att ändring också måste ske i 2 lagen om viltvårdsområden.

5 5 6. Bestämmelsen i denna punkt reglerar nödvändigtvis inte bara frågan om avgift i samband med övergången till samverkansområden. Det bör därför övervägas om en bestämmelse med sådant innehåll bör finnas i själva lagen. I likhet med vad som gäller enligt lagen om viltvårdsområden bör vidare övervägas om det skall införas en tidsgräns inom vilken rätten att påkalla ändring av avgiften eller säga upp avtalet skall ske. Hovrätten anmärker slutligen att med ordet ersättning för nyttjanderätten får förstås avgift för nyttjanderätten. Samernas sedvanemarker (SOU 2006:14) Sammanfattning Gränsdragningskommissionen har lagt ned ett omfattande arbete som resulterat i gränsdragningar för bl.a. vinterbetesmarkerna. Hovrätten gör ingen detaljgranskning av det materiella innehållet eftersom materialet och de slutsatser som kommissionen gör så småningom kan bli föremål för domstolsprövning. För hovrättens vidkommande är det inte klart hur den vidare behandlingen av betänkandet är tänkt att gå till. Hovrätten konstaterar dock att utredningens användbarhet bl.a. påverkas av den tid och de resurser som kommissionen haft till sitt förfogande, hur reglerna för urminnes hävd tillämpas och hur beviskraven formuleras. Hovrätten tillstyrker förslaget att utreda frågan vidare om inrättandet av ett utrednings- och medlingsinstitut och har i övrigt följande kommentarer. Urminnes hävd till renskötsel (Avsnitt 10.5) Enligt kommissionens slutsatser är urminnes hävd enligt jordabalken inte detsamma som urminnes hävd enligt rennäringslagen. Tiden en mansålder eller 90 år för att urminnes hävd skall anses ha uppkommit är dock densamma. Men för renskötselns del kan urminnes hävd enligt kommissionen uppkomma även efter 1972 då jordabalken trädde i kraft. Under tiden urminnes hävd intjänas kan ett avbrott om 30 år förekomma utan att hävden avbryts. När väl urminnes hävd uppkommit får avbrott ske upp till 90 år utan att renskötselrätten förfaller. Innebörden av urminnes hävd enligt rennäringslagen får anses oklar på grund av de speciella förhållanden som gäller för samernas rätt. Det torde vara en allmän uppfattning att samerna var först på platsen medan det däremot är osäkert hur pass intensivt renskötselrätten har utövats och vilken betydelse ett långvarigt uppehåll av utövandet kan få. Det framstår inte som självklart att en rätt grundad på urminnes hävd skulle kunna brytas genom passivitet. Eftersom det ankommer på domstolarna att göra dessa bedömningar i sin rättstillämpning har hovrätten inga ytterligare synpunkter i frågan.

6 6 Statligt ägd mark som exklusivt nyttjas av samerna (Avsnitt ) Hovrätten ifrågasätter inte kommissionens bedömning att det finns mark som mera intensivt nyttjats och nyttjas för renskötsel och som skulle kunna identifieras. Som kommissionen konstaterat krävs lagregler för de fastighetsbildningsåtgärder som kan behövas för att innehavsmark skall kunna avskiljas från fastigheter inom vilka de är belägna. Det krävs också närmare överväganden i olika frågor bl.a. om hur identifikationen av mark skall utföras och vilka lagregler som kan behövas. En annan fråga som uppkommer är om marken exklusivt skall tillkomma den sameby inom vars område marken är belägen och i så fall hur det förhåller sig till den omständigheten att renskötselrätten, grundad på urminnes hävd, tillkommer den samiska befolkningen. Förslag om medling vid konflikt om renskötselrätt (Avsnitt 14) Kommissionens idé om att inrätta ett av staten finansierat utrednings- och medlingsorgan för att utreda frågor som rör renskötselns bestånd och försöka lösa konflikter i sådana frågor är en tanke som det finns anledning att överväga närmare. Med det kostnadsansvar som kan uppkomma i ett domstolsförfarande är det inte alltid ekonomiskt möjligt för samerna att föra talan vid domstol om sina anspråk. Inte minst utredningskostnaderna kan verka avhållande. Det som åtminstone bör leda till noggrannare utredning är enligt hovrättens mening därför inrättandet av ett utredningsinstitut som får i uppgift att med statens medel utreda rättigheterna i en konflikt och att medla i konflikten. Hovrätten delar dock inte kommissionens bedömning att institutet lämpligen kan knytas till en domstol. Möjligen skulle dock den ordning som gäller om medling hos hyres- och arrendenämnder kunna vara en förebild. Även frågan om institutet skall ges möjlighet att stadfästa överenskommelser bör övervägas. Hovrätten instämmer dock i kommissionens bedömning att konflikter om renskötselrätten i sista hand bör ankomma på en domstol. I det vidare arbetet bör även frågan om avtalslösningar belysas ytterligare. Kommissionen har bl.a. föreslagit att den sameby som för talan vid medlingsinstitutet måste ha behörighet att ingå ett för hela samekollektivet bindande avtal. En fråga som då måste belysas är om en företrädare för en sameby med bindande verkan kan avtala bort rätten till renbete m.m. för all framtid.

7 7 I handläggningen av detta ärende har deltagit hovrättspresidenten Johan Hirschfeldt, hovrättsråden Rose Thorsén, föredragande, och Marinette Andersson samt fastighetsrådet Anders Dahlsjö. Johan Hirschfeldt Rose Thorsén

Postadress Besöksadress Telefon Telefax Box 2302 Birger Jarls torg STOCKHOLM

Postadress Besöksadress Telefon Telefax Box 2302 Birger Jarls torg STOCKHOLM REMISSYTTRANDE Sid 1 (7) 2006-10-20 AdmD 111-2006 Jordbruksdepartementet 103 33 Stockholm Slutbetänkandet Jakt och fiske i samverkan (SOU 2005:116), inklusive delbetänkandena Vem får jaga och fiska? Rätt

Läs mer

SFS nr: 2000:592. Departement/ myndighet: Jordbruksdepartementet. Rubrik: Lag (2000:592) om viltvårdsområden. Utfärdad: 2000-06-15

SFS nr: 2000:592. Departement/ myndighet: Jordbruksdepartementet. Rubrik: Lag (2000:592) om viltvårdsområden. Utfärdad: 2000-06-15 Observera att det kan förekomma fel i författningstexterna. Bilagor till författningarna saknas. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen. SFS nr: 2000:592 Departement/ myndighet: Jordbruksdepartementet

Läs mer

Frågor kring 2009 års renskötselkonvention (Os 2016:27)

Frågor kring 2009 års renskötselkonvention (Os 2016:27) LANTMÄTERIET 1 (5) YTTRANDE 2017-01-13 Dnr: N2016-05385-FJR '])?Y/ / OJ-;2.01f 3751- Näringsdepartementet 103 33 Stockhohn Frågor kring 2009 års renskötselkonvention (Os 2016:27) Näringsdepartementets

Läs mer

Lag (1980:894) om jaktvårdsområden

Lag (1980:894) om jaktvårdsområden Lag (1980:894) om jaktvårdsområden [Innehåll] [Ändringar] [Fakta] [Övergångsbestämmelser] Allmänna bestämmelser 1 I syfte att främja jaktvården och jakträttsinnehavarnas gemensamma intressen genom en samordning

Läs mer

Öster Malma 2006-10-24. Jordbruksdepartementet 103 33 STOCKHOLM. Jo 2005/520, 2147 Jo 2006/156, 512

Öster Malma 2006-10-24. Jordbruksdepartementet 103 33 STOCKHOLM. Jo 2005/520, 2147 Jo 2006/156, 512 Jordbruksdepartementet 103 33 STOCKHOLM Öster Malma 2006-10-24 Jo 2005/520, 2147 Jo 2006/156, 512 Jakt och fiske samverkan (SOU 2005:116), Rätt till jakt och fiske i lappmarkerna och på renbetesfjällen

Läs mer

En kort sammanfattning av hovrättens synpunkter

En kort sammanfattning av hovrättens synpunkter YTTRANDE 2011-01-21 SVEA HOVRÄTT Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Departementspromemorian Medling i vissa privaträttsliga tvister (Ds 2010:39) Inledning Hovrätten, som inte har

Läs mer

Rennäringslag (1971:437)

Rennäringslag (1971:437) Särskilda trafikförfattningar m.m./jakt och fiske 1 Renskötselrätt Anm. Rubriken har fått sin nuvarande lydelse enligt lag (1993:36). 1 [5101] Den som är av samisk härkomst (same) får enligt bestämmelserna

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-03-06. Några aktiebolagsrättsliga frågor. 2. lag om ändring i aktiebolagslagen (2005:551).

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-03-06. Några aktiebolagsrättsliga frågor. 2. lag om ändring i aktiebolagslagen (2005:551). 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-03-06 Närvarande: f.d. justitierådet Lars K Beckman, justitierådet Leif Thorsson och regeringsrådet Lars Wennerström. Några aktiebolagsrättsliga frågor

Läs mer

Markanvändning, naturresursnyttjande, rättigheter och motstående intressen

Markanvändning, naturresursnyttjande, rättigheter och motstående intressen Markanvändning, naturresursnyttjande, rättigheter och motstående intressen Lagstiftning, FPIC och ILO Malin Brännström Skellefteå den 24 januari 2017 Vad jag ska prata om idag Lagstiftningen. Centrala

Läs mer

Remissyttrande över promemorian Närvaroliggare och kontrollbesök (Ds 2009:43)

Remissyttrande över promemorian Närvaroliggare och kontrollbesök (Ds 2009:43) R1C, 2009-02, DV info.avd. 1 (7) Finansdepartementet Remissyttrande över promemorian Närvaroliggare och kontrollbesök (Ds 2009:43) Promemorian berör ett sakområde som väsentligen ligger vid sidan av hovrättens

Läs mer

Yttrande över betänkandet Resolution - en ny metod för att hantera banker i kris (SOU 2014:52)

Yttrande över betänkandet Resolution - en ny metod för att hantera banker i kris (SOU 2014:52) YTTRANDE 1 (5) Regeringskansliet Finansdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Resolution - en ny metod för att hantera banker i kris (SOU 2014:52) (Fi2014/2275) Inledande synpunkter Hovrätten

Läs mer

Exploateringen av Norrland ökar! Det rättsliga skyddet av samisk renskötsel. Exploateringen av Norrland ökar! Exploateringen av Norrland ökar!

Exploateringen av Norrland ökar! Det rättsliga skyddet av samisk renskötsel. Exploateringen av Norrland ökar! Exploateringen av Norrland ökar! Det rättsliga skyddet av samisk renskötsel Exploateringen av Norrland ökar! Eivind Torp Mittuniversitetet Umeå 2014-02-18 Exploateringen av Norrland ökar! Exploateringen av Norrland ökar! kolonisationen

Läs mer

Registrator Jordbruksdepartementet 103 33 Stockholm 2006-10-31. Jo 2005/520, 2147 Jo 2006/156, 512

Registrator Jordbruksdepartementet 103 33 Stockholm 2006-10-31. Jo 2005/520, 2147 Jo 2006/156, 512 Registrator Jordbruksdepartementet 103 33 Stockholm Jo 2005/520, 2147 Jo 2006/156, 512 2006-10-31 Jakt och fiske i samverkan (SOU 2005:116), Rätt till jakt och fiske i lappmarkerna och på renbetesfjällen

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2005-03-15. Internationell rättslig hjälp i brottmål

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2005-03-15. Internationell rättslig hjälp i brottmål 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2005-03-15 Närvarande: f.d. justitierådet Staffan Magnusson, f.d. regeringsrådet Leif Lindstam och justitierådet Nina Pripp. Internationell rättslig hjälp

Läs mer

Remiss av betänkande digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23)

Remiss av betänkande digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) Yttrande Diarienr 1 (6) 2017-07-05 702-2017 Ert diarienr Fi2017/01289/DF Regeringskansliet Finansdepartementet 103 33 Stockholm Remiss av betänkande digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) Datainspektionen

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-04-22 Närvarande: F.d. justitierådet Bo Svensson, f.d. regeringsrådet Kjerstin Nordborg och justitierådet Ann-Christine Lindeblad. Fiskevårdsområden

Läs mer

Befogenhet att beslagta fisk och annan egendom enligt fiskelagen

Befogenhet att beslagta fisk och annan egendom enligt fiskelagen Lagrådsremiss Befogenhet att beslagta fisk och annan egendom enligt fiskelagen Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 11 september 2008 Eskil Erlandsson Mats Wiberg (Jordbruksdepartementet)

Läs mer

2 Hyresnedsättning vid underhållsarbeten

2 Hyresnedsättning vid underhållsarbeten Stockholm 2008-09-19 Dnr 384/08 SVEA HOVRÄTT Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet (SOU 2008:47) Frågor om hyra och bostadsrätt (Ju2008/4174/L1) Sammanfattning Hovrätten instämmer i allt väsentligt

Läs mer

Civilrättsliga sanktioner på immaterialrättens område - genomförande av direktiv 2004/48/EG (Ds 2007:19)

Civilrättsliga sanktioner på immaterialrättens område - genomförande av direktiv 2004/48/EG (Ds 2007:19) SVEA HOVRÄTT YTTRANDE 2007-10-01 Stockholm Dnr 417/07 Justitiedepartementet Enheten för immaterialrätt och transporträtt 103 33 Stockholm Civilrättsliga sanktioner på immaterialrättens område - genomförande

Läs mer

Yttrande över betänkandet Se barnet! (SOU 2017:6)

Yttrande över betänkandet Se barnet! (SOU 2017:6) YTTRANDE 1 (6) Regeringskansliet Justitiedepartementet Enheten för familjerätt och allmän förmögenhetsrätt 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Se barnet! (SOU 2017:6) (dnr Ju2017/01226/L2) Inledning

Läs mer

7. Behörighet att företräda myndigheter

7. Behörighet att företräda myndigheter 1 HOVRÄTTEN FÖR ÖVRE NORRLAND Remissyttrande Datum Dnr 2012-11-13 114/2012 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Ds 2012:35, Behöriga företrädare för myndigheter. Sammantaget är de i promemorian framlagda

Läs mer

Yttrande över betänkandet Från hyresrätt till äganderätt

Yttrande över betänkandet Från hyresrätt till äganderätt YTTRANDE 1 (5) Justitiedepartementet Enheten för fastighetsrätt och associationsrätt 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Från hyresrätt till äganderätt (SOU 2014:33) Justitiedepartementets diarienummer

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2006-02-20. Nya regler om vårdnad m.m.

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2006-02-20. Nya regler om vårdnad m.m. 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2006-02-20 Närvarande: f.d. justitierådet Staffan Magnusson, justitierådet Leif Thorsson och f.d. regeringsrådet Karl-Ingvar Rundqvist. Nya regler om vårdnad

Läs mer

Den framtida rekryteringen av nämndemän

Den framtida rekryteringen av nämndemän Datum Dnr 2002-11-25 1335-2002 Justitiedepartementet 103 33 STOCKHOLM Remissyttrande över betänkandet Framtidens nämndemän (SOU 2002:61) (Ert diarienummer Ju2002/4974) Sammanfattning Domstolsverket avstyrker

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2003-05-09. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2003-05-09. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2003-05-09 Närvarande: f.d. justitierådet Hans Danelius, regeringsrådet Gustaf Sandström, justitierådet Dag Victor. Enligt en lagrådsremiss den 24 april 2003

Läs mer

Remiss Promemorian Miljöbedömningar (Ds 2016:25)

Remiss Promemorian Miljöbedömningar (Ds 2016:25) YTTRANDE 2016-10-10 Dnr: 2016/641 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Remiss Promemorian Miljöbedömningar (Ds 2016:25) Mark- och miljööverdomstolen

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-03-05. Vägen till mer effektiva energideklarationer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-03-05. Vägen till mer effektiva energideklarationer 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-03-05 Närvarande: F.d. justitieråden Marianne Eliason och Peter Kindlund samt justitierådet Kerstin Calissendorff. Vägen till mer effektiva energideklarationer

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-02-07. Lag om vård till asylsökande m.fl.

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-02-07. Lag om vård till asylsökande m.fl. 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-02-07 Närvarande: F.d. regeringsrådet Rune Lavin, f.d. regeringsrådet Karl-Ingvar Rundqvist och justitierådet Lars Dahllöf. Lag om vård till asylsökande

Läs mer

Stalkning ett allvarligt brott (SOU 2008:81)

Stalkning ett allvarligt brott (SOU 2008:81) SVEA HOVRÄTT YTTRANDE 2009-02-06 Stockholm Dnr 658-08 Justitiedepartementet Kriminalpolitiska enheten 103 33 Stockholm Stalkning ett allvarligt brott (SOU 2008:81) 1. Ny lag om kontaktförbud Behov av en

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-02-29

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-02-29 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-02-29 Närvarande: F.d. justitierådet Bo Svensson och f.d. regeringsrådet Leif Lindstam samt justitierådet Per Virdesten. Offentlig upphandling från eget

Läs mer

Remissyttrande över promemorian Hyresgästskydd när en lägenhet förstörs (Ds 2018:18)

Remissyttrande över promemorian Hyresgästskydd när en lägenhet förstörs (Ds 2018:18) R2B 1 (8) Remissyttrande över promemorian Hyresgästskydd när en lägenhet förstörs (Ds 2018:18) Ju2018/03102/L1 1. ALLMÄNNA SYNPUNKTER 1.1 Behovet av lagändringar Hyresnämnden delar uppfattningen att det

Läs mer

Yttrande över betänkandet Se barnet! (SOU 2017:6)

Yttrande över betänkandet Se barnet! (SOU 2017:6) REMISSYTTRANDE 1 (5) Justitiedepartementets diarienr: Ju2017/01226/L2 Justitiedepartementet Enheten för familjerätt och allmän förmögenhetsrätt 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Se barnet! (SOU

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-05-07 Närvarande: F.d. justitieråden Susanne Billum och Dag Victor samt justitierådet Annika Brickman. Nystartszoner Enligt en lagrådsremiss den 18 april

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-05-21. Företagshypotek en bättre säkerhet för lån till företag

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-05-21. Företagshypotek en bättre säkerhet för lån till företag 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-05-21 Närvarande: F.d. regeringsrådet Rune Lavin, regeringsrådet Nils Dexe och justitierådet Lars Dahllöf. Företagshypotek en bättre säkerhet för lån

Läs mer

betalningsförelägganden bör övervägas ytterligare.

betalningsförelägganden bör övervägas ytterligare. SVEA HOVRÄTT YTTRANDE 2008-03-14 Stockholm Dnr 044/08 Justitiedepartementet Enheten för processrätt och domstolsfrågor 103 33 Stockholm Yttrande över promemorian Europeiskt betalningsföreläggande, Ds 2008:2

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitierådet Dag Victor samt justitieråden Lennart Hamberg och Per Virdesten.

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitierådet Dag Victor samt justitieråden Lennart Hamberg och Per Virdesten. 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-06-08 Närvarande: F.d. justitierådet Dag Victor samt justitieråden Lennart Hamberg och Per Virdesten. Samverkan för att förebygga ungdomsbrottslighet

Läs mer

Yttrande över departementspromemorian En europeisk utredningsorder

Yttrande över departementspromemorian En europeisk utredningsorder YTTRANDE 1 (7) Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över departementspromemorian En europeisk utredningsorder (Ds 2015:57) Sammanfattning Hovrätten tillstyrker med de påpekanden

Läs mer

Yttrande över betänkandet Nya regler om faderskap och föräldraskap (SOU 2018:68)

Yttrande över betänkandet Nya regler om faderskap och föräldraskap (SOU 2018:68) R2B YTTRANDE 1 (7) Justitiedepartementet Enheten för familjerätt och allmän förmögenhetsrätt 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Nya regler om faderskap och föräldraskap (SOU 2018:68) Regeringskansliets

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2005-09-15. Utvidgad användning av DNA-tekniken inom brottsbekämpningen

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2005-09-15. Utvidgad användning av DNA-tekniken inom brottsbekämpningen 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2005-09-15 Närvarande: f.d. regeringsrådet Bengt-Åke Nilsson, regeringsrådet Stefan Ersson och justitierådet Lars Dahllöf. Utvidgad användning av DNA-tekniken

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-08-29. Stärkt stöd och skydd för barn och unga

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-08-29. Stärkt stöd och skydd för barn och unga 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-08-29 Närvarande: F.d. justitieråden Marianne Eliason och Peter Kindlund samt justitierådet Kerstin Calissendorff. Stärkt stöd och skydd för barn och

Läs mer

Yttrande över betänkandet Ny Patentlag (SOU 2015:41) (Ju:2012:12)

Yttrande över betänkandet Ny Patentlag (SOU 2015:41) (Ju:2012:12) YTTRANDE 1 (6) Yttrande över betänkandet Ny Patentlag (SOU 2015:41) (Ju:2012:12) Allmänna synpunkter Hovrätten välkomnar förslaget om en ny patentlag och tillstyrker i allt väsentligt de förslag som lämnas

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. SAKEN Fastighetsbestämning berörande X 1:8 och 2:2 i Norrtälje kommun

HÖGSTA DOMSTOLENS. SAKEN Fastighetsbestämning berörande X 1:8 och 2:2 i Norrtälje kommun Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 28 juni 2011 Ö 1578-09 KLAGANDE 1. A T 2. T T MOTPARTER 1. M T 2. Å T Ombud för 2: A T SAKEN Fastighetsbestämning berörande X 1:8 och

Läs mer

Hovrätten för Nedre Norrland REMISSYTTRANDE Kammarrätten i Sundsvall Datum Dnr /0386, Ju2006/8451/DOM

Hovrätten för Nedre Norrland REMISSYTTRANDE Kammarrätten i Sundsvall Datum Dnr /0386, Ju2006/8451/DOM Hovrätten för Nedre Norrland REMISSYTTRANDE Kammarrätten i Sundsvall Datum Dnr 2007-02-16 2006/0386, 51-2006-271 Ert datum Ert Dnr 2006-11-01 Ju2006/8451/DOM Regeringskansliet Justitiedepartementet 103

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-01-31. Ersättning för kostnader för vård i annat EES-land. samarbetsområdet (EES) med stöd av EG-fördraget

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-01-31. Ersättning för kostnader för vård i annat EES-land. samarbetsområdet (EES) med stöd av EG-fördraget 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-01-31 Närvarande: f.d. justitierådet Lars K Beckman, justitierådet Leif Thorsson och regeringsrådet Lars Wennerström. Ersättning för kostnader för vård

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2004-05-10

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2004-05-10 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2004-05-10 Närvarande: f.d. regeringsrådet Karl-Ingvar Rundqvist, justitierådet Torgny Håstad och regeringsrådet Gäran Schäder. Enligt en lagrådsremiss den

Läs mer

Justitiedepartementet Stockholm

Justitiedepartementet Stockholm R2A DATUM 1 (6) Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över delbetänkandet Dataskydd vid europeiskt polisiärt och straffrättsligt samarbete (SOU 2011:20) Hovrätten har granskat delbetänkandets

Läs mer

Yttrande över betänkandet Effektiv och rättssäker PBL-överprövning (SOU 2014:14)

Yttrande över betänkandet Effektiv och rättssäker PBL-överprövning (SOU 2014:14) REMISSYTTRANDE 1 (5) Mark- och miljööverdomstolen Socialdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Effektiv och rättssäker PBL-överprövning (SOU 2014:14) Regeringskansliets diarienummer S2014/2509/PBB

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2005-01-07. Nytt ändamål för PKU-biobanken

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2005-01-07. Nytt ändamål för PKU-biobanken 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2005-01-07 Närvarande: f.d. regeringsrådet Karl-Ingvar Rundqvist, justitierådet Torgny Håstad och regeringsrådet Göran Schäder. Nytt ändamål för PKU-biobanken

Läs mer

A. STATENS GRUNDER FÖR BESTRIDANDET

A. STATENS GRUNDER FÖR BESTRIDANDET A. STATENS GRUNDER FÖR BESTRIDANDET A.1 Statens rätt och samernas rätt 1. Staten är lagfaren ägare till den fastighet Gällivare kronoöverloppsmark 2:1 på vilken Området befinner sig. I sin egenskap av

Läs mer

Mark- och miljööverdomstolen avstyrker föreslagen ändring i 30 skogsvårdslagen.

Mark- och miljööverdomstolen avstyrker föreslagen ändring i 30 skogsvårdslagen. SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen YTTRANDE 2013-09-26 Stockholm Dnr 430/13 Miljödepartementet m.registrator@regeringskansliet.se michael.lofroth@regeringskansliet.se Remiss av betänkandet Långsiktigt

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Patientrörlighet i EU förslag till ny lagstiftning

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Patientrörlighet i EU förslag till ny lagstiftning 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-03-19 Närvarande: F.d. justitieråden Susanne Billum och Dag Victor samt justitierådet Annika Brickman. Patientrörlighet i EU förslag till ny lagstiftning

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Skadestånd och Europakonventionen

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Skadestånd och Europakonventionen 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2017-06-13 Närvarande: F.d. justitieråden Severin Blomstrand och Annika Brickman samt justitierådet Svante O. Johansson. Skadestånd och Europakonventionen

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2015-11-06. Bidrag för glasögon till barn och unga. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2015-11-06. Bidrag för glasögon till barn och unga. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2015-11-06 Närvarande: F.d. justitierådet Lennart Hamberg samt justitieråden Anita Saldén Enérus och Agneta Bäcklund. Bidrag för glasögon till barn och unga

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-02-14

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-02-14 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-02-14 Närvarande: F.d. justitieråden Leif Thorsson och Marianne Eliason samt justitierådet Gudmund Toijer. Skydd för kännetecken i den internationella

Läs mer

Remissyttrande avseende betänkandet Färre i häkte och minskad isolering (SOU 2016:52)

Remissyttrande avseende betänkandet Färre i häkte och minskad isolering (SOU 2016:52) MALMÖ TINGSRÄTT REMISSYTTRANDE 2016-12-01 Dnr 391-16 Justitiedepartementet Åklagarenheten 103 33 Stockholm Remissyttrande avseende betänkandet Färre i häkte och minskad isolering (SOU 2016:52) Inledning

Läs mer

Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49)

Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49) Promemoria Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49) Promemorians huvudsakliga innehåll I beredningen av rubricerat betänkande har det uppstått

Läs mer

Att inrätta ett vattenskyddsområde information till sakägare

Att inrätta ett vattenskyddsområde information till sakägare Att inrätta ett vattenskyddsområde information till sakägare Flödesschema över processen 1 2 Sökande kontaktar Länsstyrelsen för inrättande av vattenskyddsområde. Samråd äger rum mellan Länsstyrelsen,

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2002-02-14 Närvarande: f.d. justitierådet Hans Danelius, regeringsrådet Gustaf Sandström, justitierådet Dag Victor. Enligt en lagrådsremiss den 7 februari

Läs mer

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 8 mars 2006 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Tonnageskatt (SOU 2006:20).

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 8 mars 2006 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Tonnageskatt (SOU 2006:20). R-2006/0355 Stockholm den 8 juni 2006 Till Finansdepartementet Fi 2006/1167 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 8 mars 2006 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Tonnageskatt (SOU

Läs mer

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2003-05-20 Närvarande: f.d. justitierådet Hans Danelius, regeringsrådet Gustaf Sandström, justitierådet Dag Victor. Enligt en lagrådsremiss den 8 maj 2003

Läs mer

Yttrande över betänkandet Vägen till självkörande. fordon introduktion (SOU 2018:16).

Yttrande över betänkandet Vägen till självkörande. fordon introduktion (SOU 2018:16). YTTRANDE 1 (5) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Dnr N2018/01630/MRT Yttrande över betänkandet Vägen till självkörande fordon introduktion (SOU 2018:16) Lunds tingsrätt har fått tillfälle att yttra

Läs mer

Yttrande över slutbetänkandet Skyddet för den personliga integriteten Bedömningar och förslag (SOU 2008:3)

Yttrande över slutbetänkandet Skyddet för den personliga integriteten Bedömningar och förslag (SOU 2008:3) Sida 1 (3) Rättsenheten 2008-06-12 Ert Datum EBM A-2008/0101 Er beteckning Kammaråklagare Johan Lindmark Ju2008/675/L6 Justitiedepartementet Grundlagsenheten 103 33 Stockholm Datum Dnr Yttrande över slutbetänkandet

Läs mer

Remissyttrande över promemorian Hyresgästskydd när en lägenhet förstörs (Ds 2018:18)

Remissyttrande över promemorian Hyresgästskydd när en lägenhet förstörs (Ds 2018:18) R2B PM 1 (6) Till Justitiedepartementet Enheten för fastighetsrätt och associationsrätt 103 33 Stockholm Remissyttrande över promemorian Hyresgästskydd när en lägenhet förstörs (Ds 2018:18) Regeringskansliets

Läs mer

En ny instansordning enligt Plan- och bygglagen (SOU 2007:111)

En ny instansordning enligt Plan- och bygglagen (SOU 2007:111) SVEA HOVRÄTT Miljööverdomstolen YTTRANDE 2008-08-26 Stockholm Miljödepartementet 103 33 STOCKHOLM Dnr 312/08 Delbetänkandena En ny instansordning för mål enligt Plan- och bygglagen (SOU 2007:111) och Miljödomstolarna;

Läs mer

Remissyttrande över Målutredningens betänkande Mål och medel särskilda åtgärder för vissa måltyper i domstol (SOU 2010:44)

Remissyttrande över Målutredningens betänkande Mål och medel särskilda åtgärder för vissa måltyper i domstol (SOU 2010:44) YTTRANDE 1 (6) Ert datum Ert dnr 2010-09-22 Ju2010/5515/DOM Justitiedepartementet Enheten för processrätt och domstolsfrågor 103 33 Stockholm Remissyttrande över Målutredningens betänkande Mål och medel

Läs mer

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-09-20 Närvarande: F.d. regeringsrådet Rune Lavin, regeringsrådet Carina Stävberg och justitierådet Ella Nyström. Alkolås vid rattfylleri Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2004-04-27 Närvarande: f.d. regeringsrådet Karl-Ingvar Rundqvist, justitierådet Torgny Håstad och regeringsrådet Göran Schäder. Enligt en lagrådsremiss den

Läs mer

Återställande av bestämmelse i lagen om signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet. Maria Hedegård (Försvarsdepartementet)

Återställande av bestämmelse i lagen om signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet. Maria Hedegård (Försvarsdepartementet) Lagrådsremiss Återställande av bestämmelse i lagen om signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 1 oktober 2015 Peter Hultqvist Maria

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2004-02-17

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2004-02-17 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2004-02-17 Närvarande: f.d. justitierådet Lars K Beckman, f.d. justitierådet Inger Nyström och regeringsrådet Bengt-Åke Nilsson. Enligt en lagrådsremiss den

Läs mer

REMISSYTTRANDE 1 (5) AdmD Kulturdepartementet Stockholm

REMISSYTTRANDE 1 (5) AdmD Kulturdepartementet Stockholm REMISSYTTRANDE 1 (5) Datum Dnr 2009-03-12 AdmD-450-2008 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm AV-utredningens slutbetänkande En ny radio- och TV-lag (SOU 2008:116) och Radio- och TV-verkets rapport med

Läs mer

Ds 2009:28 Ny delgivningslag m.m. (Ju2009/5326/DOM)

Ds 2009:28 Ny delgivningslag m.m. (Ju2009/5326/DOM) SVEA HOVRÄTT YTTRANDE 2009-10-27 Stockholm Justitiedepartementet Enheten för processrätt och domstolsfrågor Dnr 478-09 Ds 2009:28 Ny delgivningslag m.m. (Ju2009/5326/DOM) Inledning Hovrätten noterar inledningsvis

Läs mer

AVTAL OM UPPLÅTELSE AV JAKT

AVTAL OM UPPLÅTELSE AV JAKT AVTAL OM UPPLÅTELSE AV JAKT Fastighetsägare: (nedan kallad namn namn Fastighetsägaren)...... Nyttjanderättshavare: (nedan kallad Nyttjande- namn namn rättshavaren)...... Är nyttjanderättshavaren förening,

Läs mer

Yttrande över promemorian Konkurrensskadelag (Ds 2015:50) (N2015/04860/KSR)

Yttrande över promemorian Konkurrensskadelag (Ds 2015:50) (N2015/04860/KSR) 1 (5) Näringsdepartementet Enheten för konkurrens, statsstöd och ramvillkor 103 33 Stockholm Yttrande över promemorian Konkurrensskadelag (Ds 2015:50) (N2015/04860/KSR) Inledande kommentarer Hovrätten,

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-02-09. Upphandling från statliga och kommunala företag

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-02-09. Upphandling från statliga och kommunala företag 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-02-09 Närvarande: F.d. justitierådet Staffan Magnusson, f.d. regeringsrådet Lars Wennerström och regeringsrådet Eskil Nord. Upphandling från statliga

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-11-27

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-11-27 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-11-27 Närvarande: F.d. justitieråden Susanne Billum och Severin Blomstrand samt justitierådet Kristina Ståhl. Erkännande och verkställighet av beslut

Läs mer

Yttrande över betänkandet Mot det hållbara samhället resurseffektiv avfallshantering (SOU 2012:56)

Yttrande över betänkandet Mot det hållbara samhället resurseffektiv avfallshantering (SOU 2012:56) YTTRANDE 2012-12-19 Dnr 560/12 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Miljödepartemetet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Mot det hållbara samhället resurseffektiv avfallshantering (SOU 2012:56)

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2003-02-26 Närvarande: f.d. justitierådet Hans Danelius, regeringsrådet Gustaf Sandström, justitierådet Dag Victor. Enligt en lagrådsremiss den 13 februari

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Införande av stabilitetsavgift. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Införande av stabilitetsavgift. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2009-04-28 Närvarande: F.d. justitierådet Nina Pripp, regeringsrådet Nils Dexe och justitierådet Lars Dahllöf. Införande av stabilitetsavgift Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

Remissvar avseende betänkandet Ett samlat insolvensförfarande förslag till ny lag (SOU 2010:2)

Remissvar avseende betänkandet Ett samlat insolvensförfarande förslag till ny lag (SOU 2010:2) HOVRÄTTEN FÖR ÖVRE NORRLAND Datum Dnr149/10 2011-03-25 Regeringskansliet Justitiedepartementet Enheten för familjerätt och allmän förmögenhetsrätt 103 33 Stockholm Ju 2010/774/L2 Remissvar avseende betänkandet

Läs mer

Stockholm den 12 februari 2015

Stockholm den 12 februari 2015 R-2014/2272 Stockholm den 12 februari 2015 Till Finansdepartementet Fi2014/4440 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 12 december 2014 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Ändring

Läs mer

Till Statsrådet och chefen för Finansdepartementet

Till Statsrådet och chefen för Finansdepartementet R 3944/1998 1998-03-26 Till Statsrådet och chefen för Finansdepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 29 januari 1998 beretts tillfälle att avge yttrande över Försäkringsgarantiutredningens

Läs mer

Yttrande över remiss avseende Stöd och hjälp till vuxna vid ställningstaganden till vård, omsorg och forskning, SOLJ 2015:80

Yttrande över remiss avseende Stöd och hjälp till vuxna vid ställningstaganden till vård, omsorg och forskning, SOLJ 2015:80 Inspektionen för vård och omsorg 2016-03-31 Dnr 10.1-479/2016 1(5) Avdelningen för verksamhetsstöd och -styrning Ulrika Holfelt ulrika.holfelt@ivo.se Socialdepartementet Ert dnr S2015/06260/FS Yttrande

Läs mer

SOU 2014:67 Inbyggd integritet inom Inspektionen för socialförsäkringen

SOU 2014:67 Inbyggd integritet inom Inspektionen för socialförsäkringen Yttrande Diarienr 1 (6) 2015-02-26 2529-2014 Ert diarienr S2014/6786/SF Socialdepartementet Regeringskansliet 103 33 STOCKHOLM SOU 2014:67 Inbyggd integritet inom Inspektionen för socialförsäkringen Sammanfattning

Läs mer

DOM 2015-10-26 Stockholm

DOM 2015-10-26 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060302 DOM 2015-10-26 Stockholm Mål nr F 7412-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, slutligt beslut 2015-07-23 i mål nr F

Läs mer

Regeringskansliet Justitiedepartementet Straffrättsenheten 103 33 STOCKHOLM. Ju.L5@regeringskans1iet.se

Regeringskansliet Justitiedepartementet Straffrättsenheten 103 33 STOCKHOLM. Ju.L5@regeringskans1iet.se REMISSYTTRANDE Datum Dnr 2015-09- 21 4329-15-80 Aktbilaga ) Regeringskansliet Justitiedepartementet Straffrättsenheten 103 33 STOCKHOLM Ju.L5@regeringskans1iet.se Straffrättsliga åtgärder mot terrorismresor

Läs mer

Yttrande över betänkandet Vägen till självkörande fordon - introduktion (SOU 2018:16)

Yttrande över betänkandet Vägen till självkörande fordon - introduktion (SOU 2018:16) YTTRANDE 1 (5) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Vägen till självkörande fordon - introduktion (SOU 2018:16) (N2018/01630/MRT) Svea hovrätt har beretts tillfälle att yttra

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Uppehållstillstånd för tribunalvittnen

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Uppehållstillstånd för tribunalvittnen 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2005-05-20 Närvarande: f.d. regeringsrådet Karl-Ingvar Rundqvist, justitierådet Torgny Håstad och regeringsrådet Bengt-Åke Nilsson. Uppehållstillstånd för

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-11-03 Närvarande: F.d. regeringsrådet Rune Lavin, regeringsrådet Carina Stävberg och justitierådet Ella Nyström. Erkännande och verkställighet av beslut

Läs mer

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 6 mars 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Billigare utbyggnad av bredbandsnät.

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 6 mars 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Billigare utbyggnad av bredbandsnät. R-2015/0394 Stockholm den 4 juni 2015 Till Näringsdepartementet N2015/2228/ITP Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 6 mars 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Billigare utbyggnad

Läs mer

REMISSVAR 2008-10-28. Bör konsumenttjänstlagen utvidgas? En diskussionspromemoria (Ds 2008:55)

REMISSVAR 2008-10-28. Bör konsumenttjänstlagen utvidgas? En diskussionspromemoria (Ds 2008:55) REMISSVAR 2008-10-28 Dnr 2008/494 SVEA HOVRÄTT Justitiedepartementet Enheten för familjerätt och allmän förmögenhetsrätt 103 33 Stockholm Bör konsumenttjänstlagen utvidgas? En diskussionspromemoria (Ds

Läs mer

DOM 2014-10-23 Stockholm

DOM 2014-10-23 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060209 DOM 2014-10-23 Stockholm Mål nr M 2184-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom den 10 februari 2014 i mål nr M 477-14, se bilaga KLAGANDE Länsstyrelsen

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 26 maj 2011 Ö 5381-10 KLAGANDE VN Ombud och offentlig försvarare: Advokat NU MOTPART Justitiekanslern Box 2308 103 17 Stockholm SAKEN

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2018-01-25 Närvarande: F.d. justitieråden Gustaf Sandström och Lena Moore samt justitierådet Thomas Bull Ny dataskyddslag Enligt en lagrådsremiss den 21 december

Läs mer

Jordbruks- och bostadsarrende - några frågor om arrendeavgift och besittningsskydd (SOU 2014:32)

Jordbruks- och bostadsarrende - några frågor om arrendeavgift och besittningsskydd (SOU 2014:32) Regeringskansliet J ustiti edepa rtem e ntet 103 33 STOCKHOLM Yttrande BESLUTSDATUM: 2014-11-24 VÅR REFERENS: 102-2014/3464 ER REFERENS: JU2014/4181/Ll Jordbruks- och bostadsarrende - några frågor om arrendeavgift

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2003-02-13 Närvarande: f.d. justitierådet Hans Danelius, regeringsrådet Gustaf Sandström, justitierådet Dag Victor. Enligt en lagrådsremiss den 6 februari

Läs mer

Betänkandet Omhändertagen (SOU 2000:77) (dnr S 2000/5585/ST)

Betänkandet Omhändertagen (SOU 2000:77) (dnr S 2000/5585/ST) Datum Dnr 2001-01-26 1426-2000 Juridiska sekretariatet Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Betänkandet Omhändertagen (SOU 2000:77) (dnr S 2000/5585/ST) Sammanfattning Domstolsverket (DV) är positiv till

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i fastighetsbildningslagen (1970:988); SFS 2004:393 Utkom från trycket den 8 juni 2004 utfärdad den 27 maj 2004. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 30 december 2004 Ö 1918-03 KLAGANDE RGP Dental Inc., 22 Burnside Street, 02809 BRISTOL R1, USA Ombud: advokaten HS MOTPART SunDesign

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 10 december 2015 B 2225-14 KLAGANDE TA med enskild firma Ombud och offentlig försvarare: Advokat SFG MOTPART Riksåklagaren SAKEN Företagsbot

Läs mer

Kommittédirektiv. Bättre förutsättningar för gode män och förvaltare. Dir. 2012:16. Beslut vid regeringssammanträde den 15 mars 2012

Kommittédirektiv. Bättre förutsättningar för gode män och förvaltare. Dir. 2012:16. Beslut vid regeringssammanträde den 15 mars 2012 Kommittédirektiv Bättre förutsättningar för gode män och förvaltare Dir. 2012:16 Beslut vid regeringssammanträde den 15 mars 2012 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå åtgärder som ger bättre

Läs mer