Pilotstudien Kontrollprogram för förbättrad djurvälfärd för gris

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Pilotstudien Kontrollprogram för förbättrad djurvälfärd för gris"

Transkript

1 Pilotstudien Kontrollprogram för förbättrad djurvälfärd för gris

2 Pilotstudien - Kontrollprogram för förbättrad djurvälfärd för gris Den svenska djurskyddslagen, som varit gällande sedan 1988, är alltid grunden i hur vi hanterar djur i Sverige. Det framtida kontrollprogrammet är tänkt som extra tillägg utöver svensk lag. Det övergripande målet med kontrollprogrammet är att öka smågrisars överlevnad, skydda suggor i känsliga lägen och samtidigt fortsätta bibehålla en mycket låg användning av antibiotika. Under har en pilotstudie genomförts där ett antal förändringar i uppfödningen, så kallade programpunkter, noggrant dokumenterats i en kontrollmall med kontrollpunkter och som har följts upp på 12 grisgårdar. En skyldighet att säkerställa den svenska djurvälfärden I Sverige har vi ett av världens bästa djurskydd och det ska vi fortsätta att ha. Hög djurvälfärd, god djurhälsa och låg antibiotikaanvändning är branschens utgångspunkt. Men, på några punkter kan vi bli ännu bättre på grund av de förändringar som har skett sedan djurskyddslagen beslutades Både stallmiljöer, foder, skötselrutiner, genetik och teknik har förändrats sedan dess. Redan 2011 väckte Sveriges Grisföretagare tanken på ett kontrollprogram. Efter ett noggrant förarbete med bland annat litteratursökningar så fanns under ramarna klara. Ett förslag med fem programpunkter lades fast. Kontrollmallen testas Förstudien syftade till att ta fram en kontrollmall. I kontrollmallen finns de kontrollpunkter som har testats. Hade vi valt relevanta kontrollpunkter för att kunna säkerställa grisarnas välfärd? Hade vi valt kontrollpunkter som systematiskt kan kontrolleras för att säkerställa grisarnas välfärd? En pilotstudie i besättningar behövdes för att testa kontrollmallen och ge svar på våra frågor. Dessutom måste det finnas ett beslutsunderlag för Jordbruksverket att ta ställning till när och om Sveriges Grisföretagare ansöker om ett kontrollprogram. Det är Jordbruksverket som godkänner kontrollprogram. Kontrollprogram Genom att arbeta med de föreslagna programpunkterna, vill vi säkra och skapa ett ännu bättre djurskydd för svenska grisar genom ett kontrollprogram. Konkret vill vi säkerställa djurhälsan och förbättra djurvälfärden genom att: Fler smågrisar ska överleva de första levnadsdagarna. - Minska klämskador, säkerställa värme och föda. Minskad påfrestning på suggorna i samband med digivning. - Den sista digivningsveckan är påfrestande för suggan. Minska påfrestningarna på suggorna i samband brunst och seminering.

3 - Ökat välmående hos brunstiga suggor genom att skapa utrymmen för de som behöver skydd under perioden för brunstbeteenden och ranguppgörelse. Behålla den mycket låga antibiotikaförbrukningen. - Hålla samman grupper av djur genom hela uppfödningen. - Fortsätta att bryta smittkedjor med stalltvätt och att hålla stallet tomt innan nya djur sätts in. Programpunkter De valda programpunkterna i kontrollprogrammet är: Anpassad ditid. - Suggorna är hårt ansträngda efter avslutad digivning. De ger mer mjölk och smågrisarna växer snabbare än tidigare. Det är dock mycket viktigt att de diande smågrisarna uppnår tillräcklig vikt och mognad för att väl kunna klara avvänjningen. Skyddsgrind vid grisning (används idag för att skydda skötaren). - Andelen spädgrisar som överlever i svenska besättningar är lägre än i de flesta andra länder. Användning av skyddsgrind från påbörjad grisning och några dagar framåt skulle kunna skydda grisarna mot krosskador och från att bli avkylda. Suggan ska kunna utöva sitt bobyggnadsbeteende innan grisning. Det ger en snabbare grisning med färre dödfödda grisar. Foderliggbås som skydd för suggan under brunst- och betäckningsperioden. - Många suggor belastas hårt av att vistas i grupp under brunst- och betäckningsperiod, högre rankade suggor hoppar på lägre rankade. Det leder till risk för frakturer och till stress med tidig fosterdöd som följd. Därför ska det vara möjligt att hålla suggor en begränsad tid i foderliggbås under brunst och betäckning. Lugn och ro efter avslutad seminering är positivt för att en lyckad befruktning ska kunna ske. Beläggning i tillväxt- och slaktgrisstallar anpassade för grupphållning. - Möjlighet att öppna för en anpassad beläggning i befintliga boxar för att hålla ihop syskongrupper och grisar som tidigare gått tillsammans. Den maximala ökningen av beläggningen får vara 10 procent och alla grisar ska kunna ligga på liggytan samtidigt. Alla grisar ska också kunna äta samtidigt vid restriktiv utfodring. Begränsningen med 400 grisar i en avdelning. - Förbättrat djurhälsoarbete och större sammanhållna grupper har gjort begränsningen till 400 grisar per avdelning i slaktgrisstallar otidsenlig. Kontrollpunkter För respektive programpunkt finns ett antal kontrollpunkter. De är fördelade på djurrelaterade registreringar, på miljörelaterade registreringar samt på registreringar för management och rutiner. Kontrollpunkterna går utöver gällande föreskrifter och är till för att garantera grisarnas välfärd och omsorg.

4 Exempel på sådana kontrollpunkter är: 1. Att besättningen är ansluten till hälsokontrollprogram. 2. Att besättningen är ansluten till salmonellakontrollprogram. 3. Att besättningen är certifierad enligt grundcertifiering gris. 4. Att det finns tillgång till reservelverk. 5. Att det finns en plan för dimensionering, underhåll och skötsel av ventilationsanläggningen. 6. Att diande grisar ska ha tilldelats torrt foder innan 14 dagars ålder. 7. Att avvänjningsgrisarna tilldelas ett laktosbaserat avvänjningsfoder. 8. Att avvänjningsgrisar utfodras minst tre gånger per dag. 9. Att tillväxtavdelningar noggrant rengörs och desinfekteras innan en ny grupp sätts in. 10. Att tomtiden är minst fem dagar mellan insättningar i tillväxtavdelningar. 11. Att det finns rutiner för att ge grisar som inte kan avvänjas enligt ordinarie rutiner extra omsorg. 12. Att temperaturen i smågrishörnan den första veckan efter grisning har rätt temperatur. 13. Att grisarnas liggyta vid avvänjning har rätt temperatur. 14. Att flanksugning inte förekommer. 15. Att öronsår inte förekommer. 16. Att svansbitning inte förekommer. 17. Att överdrivet drickande inte förekommer. 18. Att liggbeteendet i smågrishörnan den första veckan efter grisning är normalt, sida vid sida. 19. Att liggbeteendet efter avvänjning är normalt, sida vid sida. 20. Att smågrisarna är vana att äta smågrisföder vid avvänjning (0,75 MJNe per smågris och dag). 21. Att strö tilldelas minst två gånger per dag. 22. Att det finns skötselrutiner för att förhindra att nyfödda grisar blir nerkylda. Exempel: - Extra bemanning vid grisning - Extra strö på spaltytan bakom suggan vid grisning - Värmelampa bakom suggan - Eventuellt ny teknik och nya skötselrutiner 23. Att vattenflödet i vattennipplar i fodertråg ger minst 3 liter per minut. 24. Att det inte är för kallt eller för varmt i grisningsavdelningen i samband med grisning (18-23 grader). 25. Att suggor har normal reproduktion och kommer i brunst. 26. Att suggan inte uppvisar stressrelaterade symptom. 27. Att suggors behov av sysselsättning uppnås. 28. Att smågrisarna inte kommer från fler än tre smågrisleverantörer.

5 29. Att slaktgrisstallet är tömt och ordentligt rengjort innan insättning av nya grisar sker (all in all out). 30. Att det inte förekommer dödlighet på grund av luftvägssjukdomar. 31. Att slaktskadeanmärkning för SEP minimeras under ett satt gränsvärde. 32. Att slaktskadeanmärkning för elakartad lungsjuka minimeras under ett satt gränsvärde. Grundkrav Kontrollpunkter 1-5 är grundkrav för att vara med i kontrollprogrammet. Förutom att besättningarna ska vara anslutna till hälsokontrollprogram, smittskyddsprogram och Grundcertifiering gris ska det finnas ett reservelverk att tillgå samt att det ska finnas en plan för dimensionering, underhåll och skötsel av gårdens ventilationsanläggning. Pilottesten Pilottesten genomfördes under på 12 grisgårdar. Minst tre grisgårdar har funnits med för respektive programpunkt. Besättningarna har besökts av veterinär var femte vecka för ett kontrollbesök. Under pilotåret har arbetsinstruktioner för både kontrollanter och besättningar tagits fram. En veckovis avstämning i projektgruppen har gjorts där kontrollbesöken har diskuterats och värderats. Under pilotåret har kontrollpunkterna omformulerats och fler djurrelaterade registreringar har lagts till. Arbetsgruppen har träffats på gård för sambedömningar. Svenska Pig har varit ansvarig för pilottesten och i arbetsgruppen har ingått veterinärer från Lundens Djurhälsovård, Svenska Djurhälsovården och Distriktsveterinärorganisationen. Produktionsresultat Besättningarna i studien har använt effektivitets[t1]programmen PigWin Sugg respektive WinPig Slakt för produktionsuppföljning. Sugguppgifter har hämtats månadsvis från besättningsanalyser i PigWin Sugg, medan smågrisuppgifter har hämtats från de kvartalsvis gjorda produktionsuppföljningarna. Produktionsresultat har följts för år, året innan pilotstudien startade och för pilottesten år. Beträffande beläggning i avdelningar för växande grisar har WinPig Slakt redovisats för halva avdelningar med 10 % ökad beläggning och motsvarande andra halva avdelningen med beläggning enligt gällande föreskrifter. För mer än 400 grisar per avdelning har WinPig Slakt följts åren och. Behandlingar är hämtade ur besättningarnas behandlingsjournaler. Anpassad ditid Tre besättningar deltog i programpunkten anpassad ditid. Ditiden var i genomsnitt 5,1 dagar kortare med en vecka tidigare avvänjning och grisarna vägde i genomsnitt ett kilo mindre (tabell 1). Att ditiden blev fem dagar kortare beror på att grisningsomgångarna var mer samlade och spridningen mellan grisningar blev mindre. Omlöpen var färre vid kortare ditid och dräktighetsprocenten högre, vilket medförde att grisningsomgångarna

6 blev mer sammanhållna. Med kortare diperiod och bättre fruktsamhetsresultat grisade suggorna 0,1 fler gånger per år och avvande 1,1 fler grisar per årssugga. Tabell 1. Produktionsparametrar för besättningarna som deltog i programpunkten anpassad ditid Fem veckor ditid Fyra veckor ditid Skillnad Avvänjningsålder, d 32,2 27,1-5,1 Avvänjningsvikt, kg 9,2 8,2-1,0 Tillväxthastighet, g/d Dödlighet efter avvänjning, % 1,8 1,2-0,6 Omlöp, % 6,2 6,1-0,1 Dräktighet, % 85,4 88,7 + 3,3 Improduktiv tid, d 16,0 14,4-1,6 Kullar/årssugga 2,2 2,3 + 0,1 Avvanda grisar/årssugga 24,7 25,8 + 1,1 Suggornas hull fanns registrerad i besättningarna för år och i och med Ersättning för extra djuromsorg för suggor. Hullpoäng 1 är mager och hullpoäng 4 är fet. Besättningarnas hullregistrering mellan åren skiljer. I besättning 1 minskade hulltappet, i besättning 3 var hulltappet litet och en mindre skillnad mellan åren, medan hulltappet ökade i besättning 6 (figur 1). 0-0,05-0,1-0,15-0,2-0,25-0,3-0,35-0,4 1 3 Fem veckor ditid Fyra veckor ditid Figur 1. Skillnad i hullpoäng registrerad i de tre besättningarna 1, 3 och 6 som deltog i programpunkten anpassad ditid. 6

7 Andelen behandlade avvanda grisar för diarré minskade i alla tre besättningarna (tabell 2). Det kan bero på att kontrollprogrammets kontrollpunkter hade uppfyllts i besättningarna under pilotåret. Förbättringarna över gällande föreskrifter för boxmiljö med värme, torrt, rent och dragfritt kan ha hjälpt grisarna att klarat avvänjningen bättre samt med ett laktosbaserat avvänjningsfoder som de ska vara vana att äta en minsta daglig fodergiva av innan avvänjning. Tabell 2. Andel behandlingar av avvanda grisar för diarré i de tre besättningarna 1, 3 och 6 som deltog i programpunkten anpassad ditid, % Besättning Fem veckor ditid, Fyra veckor ditid, 1 22,2 14,5 3 5,9 0,5 6 8,9 3,0 Någon effekt på orsaken till utgångna suggor har inte hunnit ses ännu. Därför planeras fortsatt uppföljning i PigWin Sugg där första halvåret 2015 kommer att ingå. Vid en jämförelse mellan åren och så hade färre suggor slagits ut men något fler hade avlivats eller självdött (tabell 3). Tabell 3. Antal utgångna suggor och utgångssätt i besättningarna som deltog i programpunkten anpassad ditid Utgångssätt Fem veckor ditid, Fyra veckor ditid, Skillnad Slaktade suggor Avlivade suggor Självdöda suggor Skyddsgrind vid grisning Sex besättningar deltog i programpunkten skyddsgrind vid grisning. För att inte störa suggans bobyggnadsbeteende, var instruktionen att skyddsgrind får användas först vid påbörjad grisning. Definitionen av påbörjad grisning var att det ska ha fötts minst en griskulting. I och med att många suggor grisar under natten betyder det att cirka hälften av suggorna grisade lösa. Skyddsgrinden har därefter använts först när personal påbörjat arbetet i stallarna på morgonen. Spädgrisdödligheten minskade med 0,5 % och antal avvanda grisar per årssugga ökade med 0,3 grisar (tabell 4). Tabell 4. Produktionsparametrar för besättningarna som deltog i programpunkten skyddsgrind vid grisning

8 Ingen skyddsgrind, Tillåten skyddsgrind, Skillnad Antal födda grisar/kull 14,3 14,2-0,1 Antal levande födda grisar/kull 13,3 13,2-0,1 Spädgrisdödlighet, % 12,4 11,9-0,5 Antal avvanda grisar/årssugga 25,8 26,1 + 0,3 Andelen behandlade suggor för grisningsfeber skilde mellan besättningarna. I alla besättningar utom en minskade behandlingarna (tabell 5). I den besättning som behandlingarna ökade i, behandlades redan en stor andel av suggorna för grisningsfeber. Någon förändring av användning av värkstimulerande medel vid grisning kunde inte visas. Mest preparat användes i besättningen som hade problem med grisningsfebrar. Tabell 5. Andel behandlade suggor för grisningsfeber, % samt åtgång av värkstimulerande preparat per grisning, ml i de sex besättningarna som deltog i programpunkten skyddsgrind vid grisning Besättning Behandlingar för grisningsfeber, % Värkstimulerande preparat per grisning, ml Ingen skyddsgrind, Tillåten skyddsgrind, Ingen skyddsgrind, Tillåten skyddsgrind, 1 5,5 1,0 4,0 1,3 2 11,3 3,3 4,9 1,6 3 4,6 3,1 1,6 2,0 4 27,4 15,9 0,9 0,5 5 14,5 11,5 1,1 1,3 7 37,3 54,8 2,3 3,1 Foderliggbås som skydd för suggan under brunst- och betäckningsperioden I Sverige finns inte möjligheten att bygga foderliggbås med delvis gödseldränerande golv för halmrester, urin och gödsel att dräneras ut genom. I pilotstudien deltog tre besättningar som hade foderliggbås med godkända mått och med helt betonggolv.

9 Besättningarna instruerades att skrapa rent i båsen minst tre gånger per dag. Det hjälpte inte, suggorna blev smutsiga. I kontrollmallen fick kontrollpunkten om suggors renhet en större avvikelse vid så gott som alla kontrolltillfällen under pilotåret. Större avvikelse vid två kontroller hade resulterat i att besättningen uteslutits ur kontrollprogrammet. En besättning valde själva att avbryta studien i månadsskiftet juli-augusti. Andelen omlöp ökade med foderliggbås, jämfört med (tabell 6). Suggor som blev dräktiga grisade med bra kullresultat. Antalet utgångna suggor per månad minskade och kullnummer för grisande suggor ökade. Den besättning som avbröt studien hade problem med omlöp redan innan pilotåret. Tabell 6. Produktionsparametrar för besättningarna som deltog i programpunkten foderliggbås Utan foderliggbås, Foderliggbås, Skillnad Antal födda grisar/kull 14,7 15,0 + 0,3 Antal avvanda grisar/årssugga 24,7 24,8 + 0,3 Omlöp, % 8,6 13,7 + 5,1 Dräktighet, % 84,3 84,3 Antal utgångna 24,2 20,4-3,8 suggor/månad Kullnummer utgångna suggor 4,1 4,4 + 0,3 Beträffande behandlingar har inga större förändringar hänt mellan åren. Däremot finns skillnader mellan besättningar i andelen behandlingar (tabell 7). Tabell 7. Andel behandlade suggor för juverinflammation samt för ben- och klövproblem i de tre besättningarna som deltog i programpunkten foderliggbås, % Besättning Behandlingar för juverinflammation, % Behandlingar för ben- och klövproblem, % Utan foderliggbås, Med foderliggbås, Utan foderliggbås, Med foderliggbås, 3 2,5 1,7 0,9 1,2

10 8 9,4 10,2 3,3-9 0,5 3,3 11,6 16,7 Färre suggor var utgångsrapporterade än, men något fler var rapporterade avlivade eller självdöda (tabell 8). Tabell 8. Antal utgångna suggor och utgångssätt i besättningarna som deltog i programpunkten foderliggbås Utgångssätt Utan foderliggbås, Med foderliggbås, Skillnad Slaktade suggor Avlivade suggor Självdöda suggor Beläggning i tillväxt- och slaktgrisstallar anpassade för grupphållning Det var tre besättningar som deltog i programpunkten beläggning i tillväxtstallar anpassade för grupphållning. Överstående slakt vid de flesta av landets slakterier första halvåret, orsakade fördröjd hämtning också av smågrisar. Andra halvåret förbättrades situationen och grisar hämtades när de var anmälda för leverans. Att inte grisar kunde levereras vid normal tidpunkt, orsakade troligen avvikelserna för svansskada registrerad i kontrollmallen. När grisar hämtades enligt anmälan, fanns inga avvikelser för skador registrerade. Tillväxthastigheten var något lägre vid anpassad beläggning, men det kan bero på utebliven hämtning av grisar första halvåret. Dödligheten mellan avvänjning och leverans var lägre under pilotåret (tabell 9). Tabell 9. Produktionsparametrar för besättningar som deltog i programpunkten beläggning för tillväxtstallar anpassade för grupphållning Beläggning enligt föreskrifter, Beläggning anpassad efter grupphållning, Skillnad Tillväxthastighet, g/d Ålder vid 30 kg, d Dödlighet mellan avvänjning och leverans, % 1,6 1,1-0,5

11 Behandlingar för ben- och klövproblem var låg och med ingen skillnad mellan behandlingsperioderna (tabell 10). Ingen av besättningarna redovisade behandlingar för diarréer efter avvänjningsperioden. Tabell 10. Andel behandlade tillväxtgrisar för ben- och klövproblem i de tre besättningarna som deltog i programpunkten beläggning för tillväxtstallar anpassade för grupphållning, % Besättning Behandlingar för ben- och klövproblem, % Beläggning enligt föreskrifter, Beläggning anpassad efter grupphållning, 1 1,7 1,7 2 0,9 0,4 4 0,9 1,5 Det var också tre besättningar som deltog i programpunkten beläggning i slaktgrisstallar anpassade för grupphållning. Överstående slakt vid de flesta av landets slakterier första halvåret ställde till problem i stallarna. Därför kom studien inte igång enligt plan. När slakthämtningen åter fungerade kunde grisar sättas in i avdelningarna med halva avdelningar med beläggning enligt föreskrifter och de andra halva avdelningarna med en gris extra per box. Det ingår 15 delade slaktgrisomgångar i redovisningen. Utslaktning gjordes på olika slaktnummer för att kunna särskilja grisarna i WinPig Slakt. I och med de delade omgångarna kunde en statistisk utvärdering göras. De visade inte några skillnader mellan de olika beläggningsgraderna, förutom för leveranmärkningar (tabell 11). Tabell 11. Produktionsparametrar för besättningar som deltog i programpunkten beläggning för slaktgrisstallar anpassade för grupphållning, 15 delade slaktgrisomgångar Beläggning enligt föreskrift Beläggning anpassad efter grupphållning Skillnad Tillväxthastighet, g/d es Slaktvikt, kg 90 89,4 es Dödlighet, % 2,5 2,4 es Kassationer, % 0,4 0,2 es Klassning, % kött 58,3 58,5 es

12 Svansskada (58/59) 2,6 2,7 es SEP (61/62) 4,5 4,1 es Elakartad lungsjuka (71/72) 1,8 1,3 es Lungsäcksinflammation (75/76) 30,7 29,9 es Leveranmärkning (88 och 84) 5,3 3,3 p = 0,04 Behandlingsorsaker i de tre besättningarna framgår av tabell 12. Den mest förekommande behandlingsorsaken var för ben- och klövproblem. I besättning 12 fanns ingen behandling för svansskada registrerad. Tabell 12. Behandlingsorsaker, %, för besättningarna som deltog i programpunkten beläggning för slaktgrisstallar anpassade för grupphållning, 15 delade slaktgrisomgångar Besättning Behandlingsorsak Beläggning enligt föreskrift Beläggning anpassad efter grupphållning 4 Ben- och klövproblem 5,0 5,1 Lunginflammation 0,2 0,4 Svansskada 2,9 3,5 11 Ben- och klövproblem 2,4 3,1 Lunginflammation 1,2 0,8 Svansskada 0,2 0,2 12 Ben- och klövproblem 4,9 2,1 Lunginflammation 0,2 0,4 Övrig inflammation 0,9 0,4 Begränsningen med 400 grisar i en avdelning Tre slaktgrisbesättningar var med i pilotstudien för kontrollpunkten begränsningen med 400 grisar i en avdelning. I kontrollprogrammet medför högst tre smågrisleverantörer per insättning ingen avvikelse, fyra eller fem smågrislevererande besättningar leder till en mindre avvikelse, medan sex smågrisleverantörer eller fler innebär en större avvikelse. I kontrollmallen fanns avvikelser registrerad. På grund av att tidigare produktion inte på ett rättvist sätt kunde användas som kontroll vid jämförelser av produktionsresultat mellan år, så beslutades att endast en besättning ingår i jämförelsen med produktionsresultat.

13 Besättningen hade egen smågrisproduktion med egna smågrisar som föddes upp under. Smågrisstallet stängdes och köptes smågrisar in till slaktgrisavdelningarna. Tabell 13. Produktionsparametrar för en besättningar som deltog i programpunkten begränsningen med 400 grisar i en avdelning Smågrisar uppfödda Inköpta smågrisar, på gården, Antal omgångar 6 6 Antal insatta grisar/omgång Tillväxthastighet, g/d Insättningsvikt, kg 29,7 28,3 Slaktvikt, kg 91,4 87,5 Dödlighet, % 0,8 0,8 Kassationer, % 0,1 0,3 Klassning, % kött 58,0 58,3 Svansskada (58/59) 0,7 1,4 SEP (61/62) 2,3 8,3 Elakartad lungsjuka (71/72) 0,1 0,3 Lungsäcksinflammation (75/76) 3,0 2,0 Leveranmärkning (88 och 84) 1,4 0,9 I besättningen var den största skillnaden med inköpta smågrisar fler slaktanmärkningar för SEP. Det noterades vid ett kontrollbesök. Veterinären rekommenderade åtgärden byt smågrisleverantör. Besättningen bytte smågrisleverantör och slaktanmärkningarna för SEP återställdes på en låg nivå (figur 2). Avgörande för uppfödningen var smågrisarnas hälsostatus. I besättningen behandlades 1,6 % av de egna insatta grisarna och 2,6 % av de inköpta grisarna. Behandlingarna som ökade var för klöv- och ledproblem och för anmärkningen svans.

14 SEP, % Egna smågrisar Inköp smågrisar Byte smågrisleverantör Figur 2. Slaktskadeanmärkning för SEP (kod 61/62) för sex slaktgrisomgångar med egna uppfödda smågrisar och sex omgångar med inköpta smågrisar, %. Efter tre omgångar med inköpta smågrisar byttes smågrisleverantör. Slutsats kontrollmallen Kontrollmallen har utvecklats under pilottesten. Fler djurrelaterade registreringar har lagts till under pilotåret. Justeringarna har gjorts vid 15 tillfällen och efter gemensamma analyser av erfarenheter och resultat. De avvikelser som registrerades var i huvudsak i början av pilottesten innan alla instruktioner var på plats. Ett exempel är kravet på ett laktosbaserat avvänjningsfoder för kontrollpunkten ditid. Vid de första kontrollerna använde besättningarna sitt ordinarie avvänjningsfoder, men bytte när kravet tydliggjordes. Kontrollmallen fungerar bra och speglar djurens situation i besättningarna.

FÖRSLAG TILL DJUROMSORGSPROGRAM FÖR SVENSK GRISUPPFÖDNING

FÖRSLAG TILL DJUROMSORGSPROGRAM FÖR SVENSK GRISUPPFÖDNING FÖRSLAG TILL DJUROMSORGSPROGRAM FÖR SVENSK GRISUPPFÖDNING Förslaget till djuromsorgsprogram har tagits fram av en expertgrupp med bred och mångårig erfarenhet från svensk grisuppfödning. Målet är en ännu

Läs mer

Finhackat halmströ i grisningsboxar

Finhackat halmströ i grisningsboxar Sida 1 av 5 Finhackat strö i grisningsboxar Inledning Strömedel som och kutterspån ligger dåligt kvar på grisarnas vistelseytor och hamnar snabbt längs med boxkanterna. Detta är speciellt negativt i grisningsboxar

Läs mer

kontrollprogram för förbättrad djurvälfärd för

kontrollprogram för förbättrad djurvälfärd för Hamar 2016-11-17 Utvärdering av pilotstudien rörande ett kontrollprogram för förbättrad djurvälfärd för gris SJV dnr 5.2.18-3510/15 (2013-2341) Per Wallgren och Stefan Gunnarsson SVA & SLU Omsorgsprogrammet

Läs mer

Studie med amsuggor i svenska besättningar

Studie med amsuggor i svenska besättningar Studie med amsuggor i svenska besättningar I examensarbetet för lantmästarprogrammet genomförde Lina Larsson och Anna Nilsson en studie med amsuggor i svenska besättningar. Inledning Antal levande födda

Läs mer

Internationella rapporten 2009 Resultat från 2003-2008

Internationella rapporten 2009 Resultat från 2003-2008 Internationella rapporten 29 Resultat från 23-28 Av: Victoria Ohlsson, Svenska Pig AB Svenska Pig deltar i ett internationellt nätverk, InterPIG. Här jämförs främst produktionsresultat från medlemsländerna,

Läs mer

Inverkan av grisningsboxars gödselyta på tillväxt och sjuklighet efter avvänjningen

Inverkan av grisningsboxars gödselyta på tillväxt och sjuklighet efter avvänjningen Inverkan av grisningsboxars gödselyta på tillväxt och sjuklighet efter avvänjningen Sammanfattning Smågrisar i besättning A som var uppvuxna i grisningsboxar med dränerade golv var tyngre vid avvänjning

Läs mer

Suggorna har potential utnyttja den!

Suggorna har potential utnyttja den! Suggorna har potential utnyttja den! Suggor som hamnar utanför grupperna medför att antal improduktiva dagar ökar. Improduktiva dagar delas in i gall- och spilldagar. I besättningsanalysen från PigWin

Läs mer

Halmpellets som strömedel

Halmpellets som strömedel Halmpellets som strömedel Inledning Strömedel som halm och kutterspån ligger dåligt kvar på grisarnas vistelseyta och hamnar snabbt utefter boxarnas kanter. Detta blir speciellt oönskat i grisningsboxar

Läs mer

Mot 30 grisar. Ingvar Eriksson Lina Hidås Theres Strand

Mot 30 grisar. Ingvar Eriksson Lina Hidås Theres Strand Pigrapport nr 56 Mars 2014 Mot 30 grisar Ingvar Eriksson Lina Hidås Theres Strand SAMMANFATTNING Stora besättningar med stora suggrupper medger mer tillsyn och större närvaro hos grisarna vilket i sin

Läs mer

Besättningsbeskrivningar av smågrisproducerande besättningar inom Farmek som utnyttjar Rasp

Besättningsbeskrivningar av smågrisproducerande besättningar inom Farmek som utnyttjar Rasp Besättningsbeskrivningar av smågrisproducerande besättningar inom Farmek som utnyttjar Rasp Sammanfattning Materialet är en beskrivning av de smågrisproducerande besättningar inom Farmek som använder Rasp

Läs mer

ExpertgruppTillväxtgrisar

ExpertgruppTillväxtgrisar ExpertgruppTillväxtgrisar Vilka är vi som arbetar i gruppen? Simon Åkerblom, grisveterinär LVK. Camilla Hallgren, produktionsrådgivare gris G&D. Katarina Karlsson Frisch, grisveterinär G&D. Hur tänkte

Läs mer

Produktionsrapport - förklaringar

Produktionsrapport - förklaringar Produktionsrapport - förklaringar Status (avstämning) Om det på utskriften står ett frågetecken? vid ett av talen, är orsaken att det inte överensstämmer mellan antalet som är rapporterat vid avstämningen

Läs mer

Mot 30 grisar. Av Ingvar Eriksson och Theres Strand, Svenska Pig

Mot 30 grisar. Av Ingvar Eriksson och Theres Strand, Svenska Pig Av Ingvar Eriksson och Theres Strand, Svenska Pig Mot 30 I slutet av 80-talet delades det av föreningsslakten ut så kallade Guldgrisdiplom till de smågrisproducenter som nådde årsresultatet 23 producerade

Läs mer

Management som påverkar suggans produktivitet i framgångsrika svenska och danska besättningar

Management som påverkar suggans produktivitet i framgångsrika svenska och danska besättningar Pigrapport nr 54 Juni 2013 Management som påverkar suggans produktivitet i framgångsrika svenska och danska besättningar Sophia Isberg, agronomstudent SLU, sois0001@stud.slu.se Barbro Mattsson, Svenska

Läs mer

Avvänjning vid fyra veckors ålder

Avvänjning vid fyra veckors ålder Nr 26. Maj 2001 Avvänjning vid fyra veckors ålder Ann-Sofie Andersson, Lantmästarprogrammet 1999 2001, Alnarp Tehres Paulsson, Lantmästarprogrammet 1999 2001, Alnarp Sammanfattning Hög genomsnittlig medelvikt

Läs mer

Internationell konkurrensförmåga, jämförelser inom InterPig

Internationell konkurrensförmåga, jämförelser inom InterPig Internationell konkurrensförmåga, jämförelser inom InterPig Svensk grisproduktion fortsätter att inta mittfältet internationellt beträffande produktionseffektivitet vid de jämförelser som årligen utförs

Läs mer

Dokumentationskrav gällande ersättning för extra djuromsorg för suggor. En hjälp för dig som söker ersättningen

Dokumentationskrav gällande ersättning för extra djuromsorg för suggor. En hjälp för dig som söker ersättningen Dokumentationskrav gällande ersättning för extra djuromsorg för suggor En hjälp för dig som söker ersättningen En hjälp gällande dokumentationskrav För att underlätta för dig att uppfylla åtagandets villkor

Läs mer

Inverkar valet av utslaktningsmodell på ekonomin i slaktgrisproduktionen?

Inverkar valet av utslaktningsmodell på ekonomin i slaktgrisproduktionen? Nr 34. Feb. 2005 Inverkar valet av utslaktningsmodell på ekonomin i slaktgrisproduktionen? Eva Persson, Institutionen för husdjurens miljö och hälsa, SLU, Skara Barbro Mattsson, Praktiskt inriktade grisförsök,

Läs mer

Rådgivning i samverkan ger effektivare grisproduktion

Rådgivning i samverkan ger effektivare grisproduktion Pigrapport nr 52 oktober 2012 Rådgivning i samverkan ger effektivare grisproduktion Barbro Mattsson, Svenska Pig, barbro.mattsson@svenskapig.se Rådgivare i projektgruppen var Maria Malmström, Griskonsult,

Läs mer

Internationella rapporten 2017

Internationella rapporten 2017 Internationella rapporten 2017 Gård & Djurhälsan deltar i ett internationellt nätverk, InterPIG. I nätverket jämförs produktionsresultat och ekonomiska parametrar från medlemsländernas grisproduktion.

Läs mer

Internationella rapporten 2010

Internationella rapporten 2010 Internationella rapporten 21 Av: Victoria Ohlsson, Svenska Pig AB Svenska Pig deltar i ett internationellt nätverk, InterPIG. Här jämförs främst produktionsresultat från medlemsländerna och ekonomiska

Läs mer

Analyser Effektanalys, välj vilket mått som ska analyseras. Välj alltid att göra en ny beräkning.

Analyser Effektanalys, välj vilket mått som ska analyseras. Välj alltid att göra en ny beräkning. Effektanalys Innehåll Hur? Resultatmått allmän beskrivning Urval av djur/händelser som ingår Galldagar Dagar till ny betäckning Gyltämnets ålder vid 1:a betäckning Genomsnittlig ålder för 1:a betäckningen

Läs mer

Ventilationssystem och energiåtgång i slaktgrisstallar

Ventilationssystem och energiåtgång i slaktgrisstallar Nr 48. Oktober 2010 Ventilationssystem och energiåtgång i slaktgrisstallar Barbro Mattsson, Svenska Pig, 532 89 Skara www.svenskapig.se Sammanfattning Elförbrukning för ventilationen är den enskilt största

Läs mer

Internationella rapporten 2014

Internationella rapporten 2014 Internationella rapporten 2014 Ingvar Eriksson, Svenska Pig Svenska Pig deltar i ett internationellt nätverk, InterPIG. I nätverket jämförs produktionsresultat från medlemsländerna och ekonomiska parametrar.

Läs mer

För att suggan ska klara av alla sina smågrisar

För att suggan ska klara av alla sina smågrisar För att suggan ska klara av alla sina smågrisar Det nya sättet att utfodra smågrisar Varför Nuklospray Yoghurt 14,0 Ökad smågrisproduktion Födda smågrisar och dödlighet före avvänjning 13,5 13,0 12,5 Under

Läs mer

Användning av cups till smågrisar

Användning av cups till smågrisar Användning av cups till smågrisar Jos Botermans Inledning: - Allt större kullar i framtiden - Smågrisdödligheten ökar - Amsuggor? - Cups? År födda Dödfödda Avvanda Dödlighet 2015 2016 2017 1 År födda Dödfödda

Läs mer

FRUKTSAMHETS- MANUAL Lena Eliasson-Selling, Svenska Djurhälsovården och Petra Mattsson, Svenska Pig

FRUKTSAMHETS- MANUAL Lena Eliasson-Selling, Svenska Djurhälsovården och Petra Mattsson, Svenska Pig FRUKTSAMHETS- MANUAL Lena Eliasson-Selling, Svenska Djurhälsovården och Petra Mattsson, Svenska Pig INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING... 3 SAMMANFATTANDE RESULTAT... 4 Sammanfattning... 4 VIKTIGA FRÅGESTÄLLNINGAR

Läs mer

Näringsrekommendationer ver Energi. Leif Göransson och Jan Erik Lindberg

Näringsrekommendationer ver Energi. Leif Göransson och Jan Erik Lindberg Näringsrekommendationer ver. 2011.1 2011-02-14 Leif Göransson och Jan Erik Lindberg Energi Växande grisar Principen för utfodring av växande grisar är att ge fri tillgång till foder. Det finns dock ett

Läs mer

Erfarenheter av transport av smågrisar på avvänjningsdagen

Erfarenheter av transport av smågrisar på avvänjningsdagen Nr 23. Juni 2000 Erfarenheter av transport av smågrisar på avvänjningsdagen Barbro Mattsson, Praktiskt Inriktade Grisförsök, Skara Nils Holmgren, Svenska Djurhälsovården, Skara Sammanfattning Transport

Läs mer

Produktionsuppföljning och nyckeltal

Produktionsuppföljning och nyckeltal Produktionsuppföljning och nyckeltal Författare: Leif Göransson Agr. Dr. i Husdjurens utfodring och vård, 2010 PRODUKTIONSUPPFÖLJNING... 2 FOKUS PÅ ENERGIUTBYTE... 2 ENERGIUTBYTE OCH TILLVÄXT. 3 KORTISAR

Läs mer

Handbok rekryteringsdjur. Gris. 0771-27 27 27 www.konsult.lrf.se. Av Maria Malmström

Handbok rekryteringsdjur. Gris. 0771-27 27 27 www.konsult.lrf.se. Av Maria Malmström Handbok rekryteringsdjur Gris 0771-27 27 27 www.konsult.lrf.se Av Maria Malmström Denna skrifts har utarbetats... av LRF Konsult. Skriften har finansierats via medel från Länsstyrelsen Skåne, Informations-

Läs mer

Suggor ska utfodras för att vara i lagom hull inte för feta och inte för tunna

Suggor ska utfodras för att vara i lagom hull inte för feta och inte för tunna Pigrapport nr 57 Juni 1 Suggor ska utfodras för att vara i lagom hull inte för feta och inte för tunna Barbro Mattsson, Svenska Pig, barbro.mattsson@svenskapig.se SAMMANFATTNING Att hullbedöma genom att

Läs mer

07-06-2015. Döda smågrisar. Avvänjda grisar per sugga per år. Sverige. Flera total-födda grisar ger fler avvänjda grisar. Antal avvänjda grisar

07-06-2015. Döda smågrisar. Avvänjda grisar per sugga per år. Sverige. Flera total-födda grisar ger fler avvänjda grisar. Antal avvänjda grisar Vad krävs för att producera grisar med den danska genetiken Svenska Djurhälsovårdens Vårkonferens. Västerås, 12-13 mars 13. Veterinär Flemming Thorup Hög prestanda kräver omsorg Hög acceleration Snabb

Läs mer

Internationella rapporten 2011

Internationella rapporten 2011 Internationella rapporten 211 Fotografierna är från årets möte på 29 3 juni 211 Av: Victoria Ohlsson, Svenska Pig Svenska Pig deltar i ett internationellt nätverk, InterPIG. Här jämförs främst produktionsresultat

Läs mer

Nätverket Grisforsk 2020 fortsätter diskutera forskningsbehov för svensk grisproduktion

Nätverket Grisforsk 2020 fortsätter diskutera forskningsbehov för svensk grisproduktion September 2011 Nätverket Grisforsk 2020 fortsätter diskutera forskningsbehov för svensk grisproduktion Grisforsk 2020, historik Grisforsk 2020 är ett nätverk som skapades 2010 på initiativ av Sveriges

Läs mer

Framtidens stall -Smågris. Projektägare: Mattias Espert, Grisföretagare

Framtidens stall -Smågris. Projektägare: Mattias Espert, Grisföretagare Framtidens stall -Smågris Projektägare: Mattias Espert, Grisföretagare Mattias Espert 2000 suggor i SIP (Smågris Syd AB) 350 ha växtodling start 2012 Grisproduktion startade 2005 Salmonella 2009 31,8 avvanda

Läs mer

20 frå gor och svår om svensk grisuppfo dning

20 frå gor och svår om svensk grisuppfo dning 20 frå gor och svår om svensk grisuppfo dning 1. Är det någon skillnad i användning av antibiotika mellan svensk och andra EUländers uppfödning av grisar? 2. Varför har Sverige låg antibiotikaanvändning

Läs mer

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra!

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! FAKTABLAD Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! sida 2 Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! Friska

Läs mer

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU); Stiftelsen Lantbruksforskning; Jordbruksverket (SJV)

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU); Stiftelsen Lantbruksforskning; Jordbruksverket (SJV) Bibliografiska uppgifter för Arbetstidsstudie i svensk grisproduktion - vart tog tiden vägen? Tidskrift/serie SLF Rapport Utgivare Utgivningsår 2004 Nr/avsnitt 68 Författare Mattson B. Adress Sveriges

Läs mer

Betydelsen av grisningsboxens utformning för hälsa och beteende hos sugga och smågrisar under grisning och digivning en litteraturstudie

Betydelsen av grisningsboxens utformning för hälsa och beteende hos sugga och smågrisar under grisning och digivning en litteraturstudie Nr 36. Augusti 2005 Betydelsen av grisningsboxens utformning för hälsa och beteende hos sugga och smågrisar under grisning och digivning en litteraturstudie Rebecka Westin, Institutionen för husdjurens

Läs mer

En enkel instruktion för att komma igång med programmet (satellit)

En enkel instruktion för att komma igång med programmet (satellit) En enkel instruktion för att komma igång med programmet (satellit) Innehåll 1. Att läsa in en säkerhetskopia och att skriva in besättningsinformationen 2. Att registrera data på indatabilderna 3. Suggkortet

Läs mer

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra!

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! FAKTABLAD Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! sida 2 Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! Friska

Läs mer

Inverkan av grisningsboxars golv på klöv- och benskador hos spädgrisar

Inverkan av grisningsboxars golv på klöv- och benskador hos spädgrisar Nr 40. Dec 2007 Inverkan av grisningsboxars golv på klöv- och benskador hos spädgrisar Nils Holmgren, Svenska Djurhälsovården, 532 89 Skara Barbro Mattsson, Svenska Pig, 532 89 Skara Nils Lundeheim, Inst.

Läs mer

EXPERTGRUPP AVEL OCH REKRYTERING. Benedicta Molander Linda Lundberg Åsa Bönnestig

EXPERTGRUPP AVEL OCH REKRYTERING. Benedicta Molander Linda Lundberg Åsa Bönnestig EXPERTGRUPP AVEL OCH REKRYTERING Benedicta Molander Linda Lundberg Åsa Bönnestig ÖVERGRIPANDE MÅL Producera hållbara och produktiva djur Uppfödning av hållbara gyltor Rätt selektering av djur MÅL BETÄCKNING

Läs mer

Internationella rapporten 2016

Internationella rapporten 2016 Internationella rapporten 2016 Gård & Djurhälsan deltar i ett internationellt nätverk, InterPIG. I nätverket jämförs produktionsresultat och ekonomiska parametrar från medlemsländernas grisproduktion.

Läs mer

Utfodring av suggor. Författare: Leif Göransson Agr. Dr. i Husdjurens utfodring och vård, 2010 UTFODRING...4

Utfodring av suggor. Författare: Leif Göransson Agr. Dr. i Husdjurens utfodring och vård, 2010 UTFODRING...4 Utfodring av suggor Författare: Leif Göransson Agr. Dr. i Husdjurens utfodring och vård, 2010 FODER.2 SINSUGGOR 2 DIGIVANDE SUGGOR..3 UTFODRING...4 SINSUGGOR 4 DIGIVANDE SUGGOR..6 1 Foder En modern hybridsugga

Läs mer

#AntibiotikaSkolan. Antibiotika och djuruppfödning

#AntibiotikaSkolan. Antibiotika och djuruppfödning #AntibiotikaSkolan Antibiotika och djuruppfödning 2 Antibiotika och djuruppfödning Antibiotika och djuruppfödning Friska djur behöver inte antibiotika. Sverige är det land i EU som använder minst antibiotika

Läs mer

SLAKTGRIS produktion och lönsamhet

SLAKTGRIS produktion och lönsamhet SLAKTGRIS produktion och lönsamhet Slaktgriskalkylen Vilka kostnader är påverkbara? För en företagare är det viktigt att se över de kostnader som finns i företaget. Nyckeln till ökad lönsamhet är inte

Läs mer

Super Fe-MAX som enda järnbehandling av smågrisar

Super Fe-MAX som enda järnbehandling av smågrisar Super Fe-MAX som enda järnbehandling av smågrisar Nils Holmgren, Svenska Djurhälsovården, 532 87 Skara Tore Framstad, Norges veterinärhögskola, PB 8146, 0033 Oslo Inledning Smågrisar behöver minst 200

Läs mer

INLEDNING HELENA STENBERG LENA WIDEBECK PRODUKTIONSNYCKELTAL FÖR UNGNÖT INLEDNING

INLEDNING HELENA STENBERG LENA WIDEBECK PRODUKTIONSNYCKELTAL FÖR UNGNÖT INLEDNING 2006 ungnöt INLEDNING För att lyckas ekonomiskt i ungnötsproduktionen krävs friska djur som växer bra. Djuren ska slaktas vid en av marknaden önskad vikt och inte vara för magra eller för feta. Utfodringen

Läs mer

Internationella rapporten 2018

Internationella rapporten 2018 Internationella rapporten 2018 1 Gård & Djurhälsan deltar i ett internationellt nätverk, InterPIG. I nätverket jämförs produktionsresultat och ekonomiska parametrar från medlemsländernas grisproduktion.

Läs mer

Internationella rapporten 2015

Internationella rapporten 2015 Internationella rapporten 2015 Gård & Djurhälsan deltar i ett internationellt nätverk, InterPIG. I nätverket jämförs produktionsresultat från medlemsländerna och ekonomiska parametrar. Nätverket fungerar

Läs mer

Finska Foders nya Pekoni-smågrisfoderprogram

Finska Foders nya Pekoni-smågrisfoderprogram Ge smågrisarna möjlighet att växa Finska Foders nya Pekoni-smågrisfoderprogram Om tillväxtmålet i tillväxtavdelningen är Över 550 g/dag: Pikku-Pekoni, Juniori-Pekoni, Multi-Pekoni Mini, Teräs-Pekoni Pikkurae,

Läs mer

Gris. producenter nr 2

Gris. producenter nr 2 Gris producenter nr 2 För säker och lönsam grisproduktion I denna broschyr har vi samlat information till dig som är grisproducent. För att få goda resultat och trygghet i din produktion krävs bra foder,

Läs mer

Uppfödning av gyltor till hållbara suggor i bruksbesättningar

Uppfödning av gyltor till hållbara suggor i bruksbesättningar Nr 45. November 2009 Uppfödning av gyltor till hållbara suggor i bruksbesättningar Lina Hidås, Svenska Pig, Box 178, 245 22 Staffanstorp Barbro Mattsson, Svenska Pig, 532 86, Skara Nils Lundeheim, Institutionen

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om ersättning för extra djuromsorg

Läs mer

Skötselåtgärder för att minska smågrisförlusterna

Skötselåtgärder för att minska smågrisförlusterna Skötselåtgärder för att minska smågrisförlusterna Anne-Charlotte Olsson & Jörgen Svendsen Institutionen för jordbrukets biosystem och teknologi (JBT), SLU, Box 9, 23 3 Alnarp, tel 4-41 e-post Anne-Charlotte.Olsson@jbt.slu.se,

Läs mer

Det är inne att vara ute Skara 20-21 nov 2012 Parasiter i grisproduktionen - rådgivarperspektiv. Maria Alarik

Det är inne att vara ute Skara 20-21 nov 2012 Parasiter i grisproduktionen - rådgivarperspektiv. Maria Alarik Det är inne att vara ute Skara 20-21 nov 2012 Parasiter i grisproduktionen - rådgivarperspektiv Maria Alarik Vad säger regelverket för ekologisk produktion? Ekologisk grisproduktion: Permanent tillgång

Läs mer

Dokumentation av FTS-boxen i en sugg-ring

Dokumentation av FTS-boxen i en sugg-ring Nr 21. Dec 1999 Dokumentation av FTS-boxen i en sugg-ring Karin Carlsson, Agronomprogrammet, SLU, Uppsala Barbro Mattsson, Praktiskt Inriktade Grisförsök, Skara Nils Lundeheim, Inst. för Husdjursgenetik,

Läs mer

Gotlands Slagteri ABs (GSAB) krav på kvalitetssäkring i uppfödningen

Gotlands Slagteri ABs (GSAB) krav på kvalitetssäkring i uppfödningen Allmänna leveransvillkor Gotlands Slagteri ABs (GSAB) krav på kvalitetssäkring i uppfödningen Nedan följer det program i nio punkter som ligger till grund för det långsiktiga arbetet för en god djuromsorg.

Läs mer

Kom igång med WinPig Sugg

Kom igång med WinPig Sugg Kom igång med WinPig Sugg Denna skrift är en enkel guide för hur du kommer igång med ditt WinPig Sugg-program. Den egentliga manualen finns inbyggd i programmet. Innehåll Kom igång med WinPig Sugg... 1

Läs mer

Resultat forskningsprojekt EkoForsk benhälsa. Upplägg. Genomförande. Exteriör och rörelsebedömning. Exteriör och rörelsebedömning

Resultat forskningsprojekt EkoForsk benhälsa. Upplägg. Genomförande. Exteriör och rörelsebedömning. Exteriör och rörelsebedömning Välkommen till utvecklingsgruppens EKOGRISträff nr 2 tisdagen den 18 juni 13 Program: Redovisning av resultat om benhälsa mätt vid slaktanalys och levandedjurbesiktning på gårdsnivå. Fruktsamhet, dödlighet

Läs mer

EFFEKTIV SLAKTGRISPRODUKTION. www.svenskapig.se

EFFEKTIV SLAKTGRISPRODUKTION. www.svenskapig.se EFFEKTIV SLAKTGRISPRODUKTION www.svenskapig.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING Förord 3 Foderförbrukning 4 Daglig tillväxt 6 Klassning 8 Dödlighet 10 Resultat 11 Checklista 11 2 FÖRORD Produktionsresultatet för slaktgrisproduktionen

Läs mer

Inspektionen verkställd av Tjänsteställning Vet.nr Tel.nr. Aktörens FO-nummer eller personnummer eller RF-nummer

Inspektionen verkställd av Tjänsteställning Vet.nr Tel.nr. Aktörens FO-nummer eller personnummer eller RF-nummer Försummelser i andra än de med kursiv märkta punkterna kan leda till stödavdrag. Datum för inspektionen Dokumentets nummer DJURSKYDDSINSPEKTION SVIN En utredning enligt 48 i djurskyddslagen (247/1996)

Läs mer

Gris. producenter 2 0 1 2

Gris. producenter 2 0 1 2 G u i d e Gris producenter 2 0 1 2 Gör en bra affär! I den här broschyren har vi samlat viktig information du som grisproducent kan behöva i din verksamhet. För att få goda resultat och trygghet i din

Läs mer

En enkel instruktion för att komma igång med programmet

En enkel instruktion för att komma igång med programmet En enkel instruktion för att komma igång med programmet Innehåll 1. Att läsa in en säkerhetskopia och att skriva in besättningsinformationen 2. Att registrera data på indatabilderna 3. Suggkortet en snabbinstruktion

Läs mer

Strategi för uppfödning av slaktsvin

Strategi för uppfödning av slaktsvin Nr 29. September 2002 Strategi för uppfödning av slaktsvin Eva Persson, SLU Institutionen för jordbruksvetenskap, Skara Barbro Mattsson, Praktiskt Inriktade Grisförsök, Skara Sammanfattning I denna studie

Läs mer

Djurhållning 5.4 Grisar

Djurhållning 5.4 Grisar Djurhållning 5.4 Grisar 5.4 Grisar I detta avsnitt finns de djurslagsspecifika reglerna för KRAV-certifierade grisar, som du ska följa och tillämpa tillsammans med avsnitt 5.1 (Gemensamma regler för alla

Läs mer

Bättre lammöverlevnad-friskvinst Får

Bättre lammöverlevnad-friskvinst Får Bättre lammöverlevnad-friskvinst Får I projektet Friskvinst får har lammöverlevnaden studerats retrospektivt före och efter rådgivning i fem fårbesättningar. Med åtgärder som t.ex. hullbedömning, korrigerad

Läs mer

Lägenhetssignum. suggor galtar grisar <10 v. göd-/slaktsvin andra tot.

Lägenhetssignum. suggor galtar grisar <10 v. göd-/slaktsvin andra tot. Försummelserna i de med kursiv märkta punkterna kan leda till stödavdrag. DJURSKYDDSINSPEKTION SVINSTALL I 48 i djurskyddslagen (247/1996) avsedd utredning om iakttagande av minimikraven för skydd av svin

Läs mer

IP SIGILL Mjölk Flik 10 Giltig från 2011-02-01. Bakom denna flik finns information om och plats för:

IP SIGILL Mjölk Flik 10 Giltig från 2011-02-01. Bakom denna flik finns information om och plats för: Flik 10, Djuromsorg Bakom denna flik finns information om och plats för: - Skriftliga skötselrutiner för djuren (exempel) - Avtal för inhyrd djurskötare (mall) - Dokumentation av klövverkning - Informationsblad

Läs mer

100% ekologiskt foder från 2012

100% ekologiskt foder från 2012 Aminosyraförsörjning vid 1% ekologiskt foder till gris försök Lövsta Seminarium i Uppsala 211 11 9 Maria Neil och Kristina Andersson Inst. HUV, SLU 1% ekologiskt foder från 212 Utmaning att få till aminosyraprofilen

Läs mer

Korta fakta om. svensk grisuppfödning. Så skapas en hållbar. svensk grisuppfödning

Korta fakta om. svensk grisuppfödning. Så skapas en hållbar. svensk grisuppfödning Så skapas en hållbar svensk grisuppfödning Verka för att alla EU:s medlemsstater lever upp till de gemensamma regler och lagar som beslutats. Verka för att alla EU:s medlemsstater gör upp handlingsplaner

Läs mer

IP STANDARD VERSION 2018:1 GILTIG FRÅN IP GRIS GRUNDCERTIFIERING. Standard för kvalitetssäkrad grisproduktion.

IP STANDARD VERSION 2018:1 GILTIG FRÅN IP GRIS GRUNDCERTIFIERING. Standard för kvalitetssäkrad grisproduktion. IP STANDARD VERSION 2018:1 GILTIG FRÅN 2018-09-01 IP GRIS GRUNDCERTIFIERING Standard för kvalitetssäkrad grisproduktion. LIVSMEDELSSÄKERHET DJUROMSORG Copyright/Upphovsrätten till denna produkt tillhör

Läs mer

Fem åtgärder för bättre kalvhälsa i dikobesättningar. Lena Stengärde Djurhälsoveterinär Växa Sverige, Kalmar, Öland, Vimmerby

Fem åtgärder för bättre kalvhälsa i dikobesättningar. Lena Stengärde Djurhälsoveterinär Växa Sverige, Kalmar, Öland, Vimmerby Fem åtgärder för bättre kalvhälsa i dikobesättningar Lena Stengärde Djurhälsoveterinär Växa Sverige, Kalmar, Öland, Vimmerby Mitt bollplank Intervjuer 10 besättningar 5 veterinärer 30-250 kor Bruks- och

Läs mer

Inspektionen verkställd av Tjänsteställning Vet.nr Tel.nr. Aktörens FO-nummer eller personnummer eller RF-nummer

Inspektionen verkställd av Tjänsteställning Vet.nr Tel.nr. Aktörens FO-nummer eller personnummer eller RF-nummer Försummelserna i de med kursiv märkta punkterna kan leda till stödavdrag. DJURSKYDDSINSPEKTION SVIN I 48 i djurskyddslagen (247/1996) avsedd utredning om iakttagande av minimikraven för skydd av svin enligt

Läs mer

Plan för dagen. Bakgrund Den nyfödda gyltan Gyltans uppväxt Grisning Diperioden Avvänjning Betäckning Dräktighet Ta med hem

Plan för dagen. Bakgrund Den nyfödda gyltan Gyltans uppväxt Grisning Diperioden Avvänjning Betäckning Dräktighet Ta med hem Stark från start! Gård & Djurhälsan Gård & Djurhälsan Sverige AB är ett rådgivningsföretag som arbetar för ett bibehållet högt hälsoläge i en effektiv och lönsam gris-, får- och nötköttsproduktion. Vår

Läs mer

Anett Seeman

Anett Seeman Utfodring av Dikor Anett Seeman anett.seeman@gardochdjurhalsan.se Se helheten! Före kalvning Kalvning Diperiod Avvänjning 1 Dikons näringsbehov Kalvning Avvänjning Lågdräktighet Högdräktighet Laktation

Läs mer

Ekonomirapporten i WinPig Slakt

Ekonomirapporten i WinPig Slakt Ekonomirapporten i WinPig Slakt INTÄKT BERÄKNING I WINPIG 1) KOMMENTAR Slaktade grisar Intäkter från Ungdjur, Slaktdata, Slakt grupp, inga avdrag och tillägg ingår Sålda eller överförda Tillägg och avtalsersättn.

Läs mer

Korta fakta om. svensk grisuppfödning. Så skapas en hållbar. svensk grisuppfödning

Korta fakta om. svensk grisuppfödning. Så skapas en hållbar. svensk grisuppfödning Så skapas en hållbar svensk grisuppfödning lever upp till de gemensamma regler och lagar som beslutats. gör upp handlingsplaner för att skapa hög djurhälsa. säkerställer en minskad antibiotikaanvändning.

Läs mer

Amsuggor ett sätt att underlätta avvänjningen för underviktiga smågrisar

Amsuggor ett sätt att underlätta avvänjningen för underviktiga smågrisar Nr 28. Augusti 2002 Amsuggor ett sätt att underlätta avvänjningen för underviktiga smågrisar Christina Erdtman, Lantmästarprogrammet 2000 2002, Alnarp Ann-Charlotte Olsson, Institutionen för jordbrukets

Läs mer

Vill man endast analysera galtar med omlöpningar kan man under Arkiv, Generella inställningar och Analys 1 kryssa för Analys endast på omlöpning.

Vill man endast analysera galtar med omlöpningar kan man under Arkiv, Generella inställningar och Analys 1 kryssa för Analys endast på omlöpning. 12. Galtanalys Galtanalys och Positiv-/negativlista är till bra hjälp vid värdering t.ex. om galtar har överanvänts, har för låg dräktighetsprocent eller om galten ger för låga produktionsresultat. Med

Läs mer

Egenkontroll Grisproduktion

Egenkontroll Grisproduktion Egenkontroll Grisproduktion Detta är en checklista för dig som har KRAV-certifierad grisproduktion. Här har vi samlat de viktigaste reglerna ur kapitel 5 Djurhållning som berör din produktion. Du kan enkelt

Läs mer

Agria Gris. Flexibla försäkringslösningar för dig som är lantbrukare

Agria Gris. Flexibla försäkringslösningar för dig som är lantbrukare Agria Gris Flexibla försäkringslösningar för dig som är lantbrukare Vågar du lita på turen? Agria Djurförsäkring erbjuder dig ett försäkringsskydd för dina djur om olyckan skulle vara framme. OBS! Om

Läs mer

Friska grisar ger välmående gårdar

Friska grisar ger välmående gårdar Friska grisar ger välmående gårdar Vi kan Gris! Med sexton veterinärer och fem husdjursagronomer specialiserade inom grisproduktion har vi en unik kompetens inom företaget. Vi kan hjälpa dig med allt från

Läs mer

Försäkringsvillkor Agria Slaktgris Katastrof

Försäkringsvillkor Agria Slaktgris Katastrof Försäkringsvillkor Agria Slaktgris Katastrof 1. Vem försäkringen gäller för Försäkringen gäller för slaktgrisproducent som föder upp slaktgrisar i specialiserade eller integrerade besättningar och som

Läs mer

WinPig Rådgivarkurs

WinPig Rådgivarkurs WinPig Rådgivarkurs 2018-02-09 SLAKTGRISAR Översiktlig analys utan omgångar Slaktanmärkningar hela besättningen, jmf olika sätt Analys av slaktdata diagraminställningar Omgångsrapport omgångsstatistik

Läs mer

Sammanfattning. Inledning

Sammanfattning. Inledning Blötutfodrade smågrisar jämförda under slaktsvinsperioden med torrutfodrade smågrisar. Jämförelsen är gjord i en slaktsvinsbesättning med blötutfodring Sammanfattning - Det fanns inga skillnader beträffande

Läs mer

Hållbara rekryteringsgyltor fodertilldelning och lysinnivå i fodret under uppfödningen (SLF H1150092)

Hållbara rekryteringsgyltor fodertilldelning och lysinnivå i fodret under uppfödningen (SLF H1150092) Hållbara rekryteringsgyltor fodertilldelning och lysinnivå i fodret under uppfödningen (SLF H1150092) Slutrapport till Stiftelsen Lantbruksforskning juni 2015 Av Maria Neil, Inst för husdjurens utfodring

Läs mer

INSPEKTIONSDEL KALVAR (NÖTKREATUR YNGRE ÄN 6 MÅN.)

INSPEKTIONSDEL KALVAR (NÖTKREATUR YNGRE ÄN 6 MÅN.) Försummelserna i de med kursiv märkta punkterna kan leda till stödavdrag. DJURSKYDDSINSPEKTION KALVAR OCH NÖTKREATUR ÖVER 6 MÅN I 48 i djurskyddslagen (247/1996) avsedd utredning om iakttagande av minimikraven

Läs mer

Denna skrift är en enkel guide för hur du kommer igång med ditt WinPig Sugg-program. Den egentliga manualen finns inbyggd i programmet.

Denna skrift är en enkel guide för hur du kommer igång med ditt WinPig Sugg-program. Den egentliga manualen finns inbyggd i programmet. Kom igång med WinPig Sugg Denna skrift är en enkel guide för hur du kommer igång med ditt WinPig Sugg-program. Den egentliga manualen finns inbyggd i programmet. Innehåll Kom igång med WinPig Sugg... 1

Läs mer

Inspektionen verkställd av Tjänsteställning Vet.nr Tel.nr. Aktörens FO-nummer eller personnummer eller RF-nummer

Inspektionen verkställd av Tjänsteställning Vet.nr Tel.nr. Aktörens FO-nummer eller personnummer eller RF-nummer Försummelserna i de med kursiv märkta punkterna kan leda till stödavdrag. DJURSKYDDSINSPEKTION KALV OCH NÖTKREATUR ÖVER 6 MÅN I 48 i djurskyddslagen (247/1996) avsedd utredning om iakttagande av minimikraven

Läs mer

Korta fakta om. svensk grisuppfödning. Så skapas en hållbar. svensk grisuppfödning

Korta fakta om. svensk grisuppfödning. Så skapas en hållbar. svensk grisuppfödning Så skapas en hållbar svensk grisuppfödning Verka för att alla EU:s medlemsstater lever upp till de gemensamma regler och lagar som beslutats. Verka för att alla EU:s medlemsstater gör upp handlingsplaner

Läs mer

Dikons fruktsamhet - vad påverkar? Hans Gustafsson Svensk Mjölk

Dikons fruktsamhet - vad påverkar? Hans Gustafsson Svensk Mjölk Dikons fruktsamhet - vad påverkar? Hans Gustafsson Svensk Mjölk Fruktsamheten är den viktigaste faktorn i dikoproduktionen Övergripande mål i dikobesättningar >90% av moderdjuren får en avvand kalv Kvigans

Läs mer

Särskild konsekvensanalys av reglers effekter för små företags villkor 1

Särskild konsekvensanalys av reglers effekter för små företags villkor 1 Bilaga 3 1 (10) Dnr 2006-0351 2006-02-20 Gunnar Palmqvist Särskild konsekvensanalys av reglers effekter för små företags villkor 1 Föreskrifter om ändring i Djurskyddsmyndighetens föreskrifter och allmänna

Läs mer

När nötköttsföretaget växer 5. Produktion Sida 1 av 5

När nötköttsföretaget växer 5. Produktion Sida 1 av 5 Sida 1 av 5 Att snabbt få igång en fungerande produktion i de nya byggnaderna är A och O för lönsamheten. Det är därför viktigt att redan från start skapa rutiner för att följa upp produktionen och att

Läs mer

Omläggning till ekologisk svinproduktion

Omläggning till ekologisk svinproduktion Omläggning till ekologisk svinproduktion Ingela Löfquist HS Kristianstad Tel 0708-945351 www.hush.se/l Vilka mål finns inom ekologisk svinproduktion *Växtodling och djurhållning i harmoni, integrerad produktion.

Läs mer

Gyltor. Planering av rekrytering och uppfödning

Gyltor. Planering av rekrytering och uppfödning Gyltor Planering av rekrytering och uppfödning INLEDNING Att byta ut suggor mot gyltor är en naturlig del av grisproduktionen och kallas rekrytering. Årligen ersätts ungefär hälften av de svenska suggorna

Läs mer

FLER GRISAR, MER KÖTT, SPARAD TID, ÖKAD LÖNSAMHET TACK VARE... BÄTTRE GENETIK

FLER GRISAR, MER KÖTT, SPARAD TID, ÖKAD LÖNSAMHET TACK VARE... BÄTTRE GENETIK UTFODRINGSREKOMMENDATIONER FÖR LYDIA FLER GRISAR, MER KÖTT, SPARAD TID, ÖKAD LÖNSAMHET TACK VARE... BÄTTRE GENETIK Version: Maj 2014 UTFODRING AV GYLTOR Utfodring av gyltor under uppfödningsperioden Norsvin

Läs mer

Tvärvillkor Djurens välbefinnande

Tvärvillkor Djurens välbefinnande Tvärvillkor Djurens välbefinnande Landsbygdsverkets utbildning i ansökan om jordbrukarstöd Seinäjoki 12.3.2015 Taina Mikkonen Enheten för djurens hälsa och välfärd Tvärvillkor Tvärvillkoren är en samling

Läs mer