Möte med politiker "Äldreomsorg i Tranemo Kommun, Fokus Limmared

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Möte med politiker "Äldreomsorg i Tranemo Kommun, Fokus Limmared"

Transkript

1 Möte med politiker "Äldreomsorg i Tranemo Kommun, Fokus Limmared SPF och PRO hade inbjudit politikerna i kommunen för samtal om äldreomsorgen i kommun och dess framtid. Kvällens moderator Perallan Orrbeck, fd äldreomsorgschef i kommun mellan , var den som höll i mötet. Idag finns tre vård- och omsorgsboende i kommunen, Glimringe, Gudarpsgården och Hjälmå. Frågan är blir det även i Länghem? PAO berättar om hur det ser ut idag och framledes då omsorgen står inför stora förändringar. Medelåldern idag för kvinnor är 84 år och män 80 år. Medellivslängden ökar och idag finns det 2850 personer som är 65 år och äldre, alltså i T-mo kommun 24 % av hela befolkningen. År 2035 är 4200 personer 65 år och äldre vilket är 27 % av kommunens befolkning. 54 % var 2017 arbetsföra och år 2030 endast 50 % vilket talar för brist på arbetskraft. Vi blir äldre och arbetsföra minskar. Vad är det då som styr äldreomsorgen, lagstiftning och socialtjänstlagen. Värdigt liv och välbefinnande samt valfrihet är det som vi strävar efter. Vårdtagaren är huvudperson i sin egen vardag, viktigt att vi är medvetna om detta. Medverkande partier: MP Carloline Bergmann S Eva-Karin Haglund C Ann-Christin Simonsson M Karin Pettersson L Gunilla Blomgren KD Erene Bertilsson SD Evy Erlandsson V Jonas Blank. VOB = vård-och omsorgsboende Eva-Karin Haglund S,VOB i 4 orter, demensboende i nära anslutning till VOB, Trygghetsboende. I Länghem finns idag 32 lgh och det som eftersträvas är att 11 av dessa skal bli VOB. Att återupprätta 6 lgh i Grimsås, Ängslyckan, till trygghetsboende igen. A-C Simonsson C, Tror på VOB, valfrihet, förebyggande hälsoarbete, biståndsbedömning, teknik, stor valfrihet. I Emmaljunga modellen är det hemtjänst och hemsjukvård samt färre bilar och fler möjligheter. Korttidsplatser, växelboende och trygghetsboende. Arbetsgivarrollen, samt att det 4:e VOB i Länghem, nybyggnad där.

2 Evy Erlandsson SD, Rättvis ekonomi, oro, åldras med värdighet, trygghet, få bo kvar i sin invanda miljö. Kvalitet, inga ideologiska värderingar. Höja bostadsbidraget, bemanning på natten. God och näringsrik mat. Sänkta skatter, kostnadsfri sjukvård och tandvårdsbidrag. Caroline Bergmann MP, långsiktig planering, olika boende, äldrekollektiv, generationsboende, anhörigstöd, mer attraktivt att arbeta i äldreomsorgen, mest kvinnor idag som arbetar inom vården. Lagom många boendeplatser. Erene Bertilsson KD, socialtjänstlagen säger värdighet och respekt att själv få bestämma, få möjlighet att bo kvar hemma. Även personalen bör ha samma tänk. Svårt att rekrytera det är kommunens uppgift att aktivt jobba för detta. Jonas Blank V, Strategin att alla ska ha det bra. Karin Pettersson M, att ha valfrihet i sitt eget liv, trygghet även hemma. Respekt för de som blivit äldre. Hälsa och välbefinnande. Förenklad biståndsbedömning, det skall tas snabba beslut. Bra bemötande och förståelse. Fler VOB. Aktiviteter, ofrivillig ensamhet ger otrygghet. Träffa så få som möjligt av hemtjänstpersonalen, inte en ny vid varje tillfälle. Mer uppbackning från chefen och varför allt en närvarande chef. Bygga nytt VOB i Länghem. Långsiktig plan, stöd och hjälp till anhöriga, utveckla anhörigstödet. Övergången från sjukhusvård. Gunilla Blomgren L, För att klara omsorgen är det viktigt med personalrekrytering. Arbetsmiljö ev 6 timmar/dag. Utbildning, personliga relationer med brukare, förnuft, empati och känsla. Gott ledarskap och bemötande, respekterade. Tidsfaktorn, för korta tider för personal att hinna med mellan olika besök. Redovisning av VOB, vid årsredovisningen 2017 ur Sjuhäradsperspektiv så är det bra 4,5 % i boende i T-mo och 2,9 % i Svenljunga. PRO Evy Nilsson, Finns bytänkande, hur många platser för äldre blir det i framtiden? S svarar att det är den stora frågan samt vilken status det är på äldre. Demensplatserna kommer att öka därför bör det byggas flexibelt. C Hur många platser det är frågan, samt att det är brist på demensplatser. Biståndhandläggningen bör ses över snarast. Ev erbjudas VOB om ett visst antal hemtjänsttimmar nått sitt tak. Generös bedömning. L Långsiktigt och flexibilitet i byggnade för framtiden. Verksamhet som tänker nytt. För dementa som bor hemma är det viktigt att personalen har kompetents. KD Att få bo tillsammans. Samtliga partier tycker att det bör finnas 4 boende. Även alternativa boende, "bo bra hela livet", "mellanboende". Marianne Andersson SPF Tranemo sitter även i KPR. MA får många samtal från både brukare och personal som är missnöjda. Känner sig inte stolt över omsorgen. Hur ser framtiden ut? S Planerna för att bygga nytt är inte enkelt, mark att bygga på för i Länghem då det inte finns några detaljplaner framtagna, det har ej hängt med i utvecklingen. Tanken är att det skall bli 11 platser på VOB i Länghem i befintlig byggnad. Även privata byggare är välkomna.

3 I Dalstorp finns inget trygghetsboende men behov finns. Bra om Tranemo Bostäder kan tänka sig att bygga trygghetsboende där. L Privata byggare vore bra. KD Finns privata byggare som är intresserade. C Tranemo Bostäder, det saknas detaljplaner samt ett motstånd från MOB Politisk styrning: Valfrågor är ej verkställda Tid för sökande till boende 113 dagar istället för 50 dagar. Stina Lind, Fina lagar och handlingsplaner men verkligheten ser inte ut så. Många i hemtjänsten samt brukare påpekar att ingen lyssnar på oss. Är det tjänstefel av biståndshandläggarna när det tar så lång tid eller är det en fråga för politikerna? M svarar att de har bra relation med biståndsbedömarna med är dåliga på att följa upp. Regeländring för förenklad biståndsbedömning. L Trygghet är det viktigaste samt att det finns ett skriftligt beslut för annars kan man inte överklaga. S Förändring i lagstiftningen inom snar framtid. Stina Lind: Dra ner på tjänstemannasidan för fler på golvet. M inte inrätta fler tjänster på tjänstemannasidan utan fler tillsättas i vården. L Dilemmat är att det finns för lite personal att anställa, kanske effektivisera. C Hemtjänsten i Emmaboda modellen, bättre samarbete, nöjda brukare. Stina Lind: rekrytera i närområdet. Partierna eniga om uppföljning. Socialstyrelsens statistik: 8 % av Sveriges befolkning är dementa, ca 230 personer i Tranemo kommun och år 2030 ca 460 st. M Demenssjukdom även kallas anhörigas sjukdom. Dagvård, hemtjänst, växelvård, bra gruppboende en hel kedja. Brukaren bör ej träffa för många olika personer inom vården. Bra planering krävs samt specialutbildad personal. S Måste finnas platser för de dementa som behöver, kanske inte lika stora lägenheter som VOB och Trygghetsboende. Mer mark för att bygga på, mark saknas och detaljplanerna är ej i fas med efterfrågan. Önskan om demensboende på alla orter. Mycket forskning pågår runt demenssjukdom. L Ska finnas innehåll i vardagen, aktivering. Depression är ett växande problem, en stor grupp idag. PRO Lena Eksberg Inte bara gruppboende, olika alternativ. M Hemtjänst som är specialiserade för att kunna stötta anhöriga.både hemma och i boendet.

4 C Finns dementa och anhöriga som kommunen inte vet om, viktigt att sprida kunskap om rättigheter till stöd och hjälp. Hemtjänst ur Sjuhärads perspektiv på 65- och äldre. 6.9 % i Tranemo, 11.7 % i Svenljunga och Rikssnittet 8 % minskat antal timmar. Evy PRO: Personalen tillbringar många timmar i bilen vilket hade varit bättre att det kommit brukarna till del. Ställer frågan: korttidsboende i Limmared: S svarar: fler korttidsplatser i Limmared skall finnas. Bilkörandet: hemtjänstgrupper hopslagna för att kunna rycka in för varandra. I landsbygden blir det mycket tid på vägen. C Limmared och Länghem avvakta beslutet som kommer i sommar, kan bli mindre grupper och mindre åkande. När brukare nått maxtimmar i hemtjänst bör kunnas erbjudas plats i VOB. Marianne Andersson KPR Får ofta påringningar från personal och brukare, efterlyser respekt och vänlighet, cheferna lyssnar inte, för många mellan chefer. EX 1 insats/dag brukaren fick 14 olika personal på 14 dagar alltså en ny per dag. Efterlyser leg att visa upp för brukaren. S Små grupper inom hemtjänstgruppen, det är mindre personal i dag på Glimringe än när den byggdes dagsjukvård, sjuksköterskor klämdes in på Glimringe. Var på slutet av 80-talet i Emmaljunga som visade vad dom var bra på. Att inte cheferna lyssnar till det till Er. Informationskrav ID-brickor har funnits. C På KPR:s nästa möte ta upp med förvaltningschefen vad dom gör åt det som det klagas på. Mängden personal, färre som besöker, inte nya ansikte vid varje besök. Leg självklart. PAO Korttidsplatserna, trygghet, växelvård, hemgång från sjukhus m m samlade korttidsboende. Gunilla Gustafsson : anhörig till korttidsplats fick vänta i 3 månader, fick svar att försöka hemma först. För 15 år sedan fanns 17 % pensionärer och det fanns 200 platser VOB, 16 korttidsplatser, Solgård, 10 avlastningsplatser och växelvård på Rehab.Idag 25 % pensionärer och 135 VOB, ett fåtal korttidsplatser. Biståndsberedningen tar för lång tid. I livets slutskede kunna få en korttidsplats. Finnas anpassade lokaler. Ingen vet hur många korttidsplatser det finns och var dom är. Blandat boende ej bra då inte alla får sitt behov tillgodosett. M Korttidsboende bör finnas i alla fyra orterna. Rehab och palliativ vård är olika åldrar inte enbart pensionärer. Bör finnas specialutbildad personal även mot demens. Gunilla Gustafsson: Varför bröt ni sönder en väl fungerande verksamhet på Solgård. S Anledningen till att Solgård splittrades var att det fanns för många demenssjuka. Kompletterande hemrehab. Korttidsplatser samt dagsjukvård,finns på Glimringe, finns även några platser på Hjälmå, platser bör även ligga i Tranemo. Gunilla Gustafsson: Stor skillnad att bli behandlad i hemmet än på korttidsboende då det är med pådrivande under ledning av personal. M Mer personal som är specialutbildad, korttidsboende bör finnas i Tranemo också, inte bara äldre som är i behov rehab och korttidsboende.

5 LOV Lagen om valfrihet, individens möjlighet att välja. KD Sökande bör själv få välja och bestämma. Informera om detta. MP Valfrihet enligt LOV, Påverka tillsammansboende, dyra år inom kommunen, privat går det fortare, försöka påverka privata byggare. C Få välja tjänsterna själv. Lista över privata utförare. Kommunen inga stöduppdrag. Fördelar med att anlita privata aktörer. Marknadsföra bättre. Hemsida finns bra datainformation. Bör blir bättre på att visa vilka aktörer som finns. Rolf Gustafsson ställer frågan varför har vi inte kunnat ta hem färdigbehandlade från sjukhuset. Inget rakt svar. M Vill bygga nytt på Solbacken, Trygghetsboende är bra på Solbacken. S Trygghetsboendet på Solbacken är fullbelagt idag och det finns kö till lgh. Utredning om hur man återgår till VOB. Finns många boende idag som är sjuka som ska kunna få stanna kvar i sitt boende. 11 platser är tänkta som VOB. Utbyggnad tar för lång tid. Anhörig: Mannen dement boende i Sjötofta, blir erbjuden plats på Hjälmå 2 o k, tackade nej då hustrun bor kvar i hemmet inte kan ta sig till Dalstorp. Erbjuden 1 rum växelvis på Glimringe. Har ej fått skriftligt beslut så det går inte att överklaga. S Skall kräva skriftlig beslut. Anhörig: Ensamhet även för anhörig så det är viktigt att det finns plats när växelvård är beviljad. Olika platser och inte kunnat lita på sin plats vid växelvård. Trygghet- kan jag lita på att få platsen? M Önskemål om avlastning behövs ta tag i. S Att orka vara anhörig, anhörigsamverkan är på gång, saknas personal. S Det är inte bara kommunens ekonomi utan även statsbidrag som är en avgörande fråga. Bättre att få in fler invånare som arbetar vilket då ger mer skatteintäkter. C Alternativ kostnad, anhöriga är billigare än vård på boende. Rapport om uteblivna korttidsplatser måste tas upp. Privat hemtjänst? L är för valfrihet, finnas alternativ. KD Varje individ själv bestämma, självklart finnas privata aktörer. C Kommunen ansvarar för skattefinansierad vård, men kan finnas privata aktörer. M Noggrann kontroll L Intrapranör, en hemtjänstgrupp tar över. LOV Privata aktörer vill ha vinst? Fullt upp att utveckla äldreomsorgen tror inte att privata för det bättre.

6 Slutminuten: KD Ta med oss allt som kommit fram under kvällen, respekt, värdighet planera för mer boende som behövs. MP Samtal och dialog, påbörjat en resa att omsorgen blir bra. S Synpunkter bra, överens om hur vården skall bedrivas. Generationsboende, dagis bra på Solbacken, kanske generationsboende i Dalstorp. M Så bra vardag som möjligt, bra tankar har framkommit, biståndshandläggar, valfrihet, lyssna på sökande och alla olika boende. V Alla partier försöker att kämpa. C Tack för inspirationen som har kommit fram. Vill ta tillbaka makten i kommunen. Krävs tidiga insatser. Trygghet att det finns platser för äldres möjlighet. SD Får ej vara med i diskussionerna. L Valfrihet och självbestämmande, mindre byråkrati i biståndshandläggningen. Flera variationer för boende både fysiskt och mentalt. Anhörigvärdar. Limmared Vid pennan.... Ros-Mari Heinz

Tranemo. Redogörelse för projektet Långsiktig planering äldreomsorgen Tranemo Kommun

Tranemo. Redogörelse för projektet Långsiktig planering äldreomsorgen Tranemo Kommun Tranemo Redogörelse för projektet Långsiktig planering äldreomsorgen Tranemo Kommun Varför och hur har projektet kommit till - resultat m.m Historiebeskrivning varför när och hur. SPFs representant i KPR.

Läs mer

Tankar / synpunkter / önskemål. Äldreomsorg Post NR: Tranemo

Tankar / synpunkter / önskemål. Äldreomsorg Post NR: Tranemo Tankar / synpunkter / önskemål. Äldreomsorg Post NR: 514 31 Tranemo Detta var svårt. Vet inte så mycket om de andra orterna, Barn och vänner i Tranemo. En rehabenhet för yngre personer. När man blir gammal

Läs mer

Pensionärsrådet Sidan 1 av 5. Plats och tid Torparummet, Kommunhuset, Tranemo kl

Pensionärsrådet Sidan 1 av 5. Plats och tid Torparummet, Kommunhuset, Tranemo kl Pensionärsrådet 2009-01-27 Sidan 1 av 5 Plats och tid Torparummet, Kommunhuset, Tranemo kl. 13.30 15.45 Beslutande Icke tjänstg ersättare Övriga deltagare Stefan Hjertén, ordf Sture Haglund, vice ordf

Läs mer

Pensionärsrådet Sidan 1 av 8

Pensionärsrådet Sidan 1 av 8 Pensionärsrådet 2009-09-08 Sidan 1 av 8 Plats och tid Gudarpsgården, Tranemo, kl. 13:30 16:30 Beslutande Icke tjänstg ersättare Övriga deltagare Stefan Hjertén, ordf Ulf Thifors Anita Mårtensson Stig Johansson

Läs mer

Bra boende på äldre dar i Örebro. Socialdemokraterna i Örebros program för fler och bättre bostäder för äldre 2007-2010.

Bra boende på äldre dar i Örebro. Socialdemokraterna i Örebros program för fler och bättre bostäder för äldre 2007-2010. Bra boende på äldre dar i Örebro Socialdemokraterna i Örebros program för fler och bättre bostäder för äldre 2007-2010. Hej, Jag hoppas att det här materialet kan ge dig information om hur vi socialdemokrater

Läs mer

Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka. (Förslag till slutversion, 2010-05-19)

Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka. (Förslag till slutversion, 2010-05-19) Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka (Förslag till slutversion, 2010-05-19) Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka Nacka kommun får allt fler äldre och äldre som lever allt

Läs mer

ÄLDRE MEDBORGARE. Ett gott liv som senior. Rikt aktivitetsutbud. Ökat inflytande

ÄLDRE MEDBORGARE. Ett gott liv som senior. Rikt aktivitetsutbud. Ökat inflytande ÄLDRE MEDBORGARE Antalet äldre i Värmdö kommer att öka framöver och det är viktigt att politiken arbetar målinriktat för att skapa de bästa förutsättningarna för att våra medborgare ska få ett gott liv

Läs mer

Eksjö kommuns HEMTJÄNST. Kvalitet, delaktighet och flexibilitet ger självbestämmanderätt och integritet

Eksjö kommuns HEMTJÄNST. Kvalitet, delaktighet och flexibilitet ger självbestämmanderätt och integritet Eksjö kommuns HEMTJÄNST Kvalitet, delaktighet och flexibilitet ger självbestämmanderätt och integritet Det trygga alternativet Vi lovar att du ska känna dig trygg med ditt val av Eksjö kommuns hemtjänst

Läs mer

Vård och Omsorg är vår uppgift! Så här söker du hjälp

Vård och Omsorg är vår uppgift! Så här söker du hjälp Hälsa och Omsorg Vård och Omsorg är vår uppgift! Det ska finnas vård och omsorg av god kvalitet för dig som på grund av ålder, sjukdom eller funktionsnedsättning behöver stöd och hjälp. Du ska kunna känna

Läs mer

Äldreprogram för Sala kommun

Äldreprogram för Sala kommun Äldreprogram för Sala kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2008-10-23 107 Revideras 2011 Innehållsförteckning Sid Inledning 3 Förebyggande insatser 3 Hemtjänsten 3 Hemtjänst och hemsjukvård ett nödvändigt

Läs mer

Välkommen till Omsorgsförvaltningen

Välkommen till Omsorgsförvaltningen Välkommen till Omsorgsförvaltningen TRYGGHET FÖR DIG VARJE DAG FÖR EN RIKARE VARDAG Alla blir vi äldre och för de fl esta av oss innebär det att vi någon dag kan behöva stöd eller hjälp i vardagen. Det

Läs mer

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar.

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. En regering måste kunna ge svar Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. 2014-08-27 Mer trygghet för Sveriges äldre Sverige är världens bästa land att åldras i. Alliansregeringens

Läs mer

Bo hemma. i Kinda kommun

Bo hemma. i Kinda kommun Bo hemma i Kinda kommun Bo hemma i Kinda kommun I den här broschyren kan du läsa om vilket stöd du kan söka från Kinda kommun om du behöver hjälp för att du ska kunna bo hemma vid sjukdom eller hög ålder.

Läs mer

KPRSamorg. Pensionärsorganisationernas i Ale kommun synpunkter på Värdegrund i Ale kommun

KPRSamorg. Pensionärsorganisationernas i Ale kommun synpunkter på Värdegrund i Ale kommun Pensionärsorganisationernas i Ale kommun synpunkter på i Ale kommun Etik som påverkar Etiken ska ge vägledning för hur en människa ska handla Etik som påverkar Etiken ska ge vägledning för hur en människa

Läs mer

EN VÄLPLANERAD ÄLDREOMSORG

EN VÄLPLANERAD ÄLDREOMSORG EN VÄLPLANERAD ÄLDREOMSORG Framtidens äldreomsorg Det här anser SPF Seniorernas distriktsstyrelse i Skåne att en äldreomsorgsplan skall innehålla Bakgrund Andelen äldre växer i många skånska kommuner samtidigt

Läs mer

Din rätt till vård och omsorg en vägvisare för äldre

Din rätt till vård och omsorg en vägvisare för äldre Din rätt till vård och omsorg en vägvisare för äldre VEM KAN FÅ HJÄLP? Socialtjänstlagen ger Dig rätt till hjälp i hemmet, äldreboende, dagverksamhet och annat bistånd om Du inte själv kan tillgodose Dina

Läs mer

INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD. Vår omsorg, din trygghet

INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD. Vår omsorg, din trygghet INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD Vår omsorg, din trygghet Socialtjänstlagen (SoL) 4 kapitlet Rätten till bistånd 1 Den som inte själv kan tillgodose sina behov eller kan få dem tillgodosedda

Läs mer

Information om hjälp i hemmet, äldreboende och anhörigstöd

Information om hjälp i hemmet, äldreboende och anhörigstöd Information om hjälp i hemmet, äldreboende och anhörigstöd DALS-EDS KOMMUN Socialförvaltningen Biståndsenheten Vem kan ansöka om hjälp? Enligt Socialtjänstlagen har man rätt till bistånd om man inte själv

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet Sidan 1 av 10

Kommunala pensionärsrådet Sidan 1 av 10 Kommunala pensionärsrådet 2011-03-15 Sidan 1 av 10 Plats och tid Solbacken, Länghem kl.13.30 16.00 Beslutande Icke tj.g. ersättare Övriga deltagare Lars Vesterlund(M), ordförande Anita Mårtensson, Tranemo

Läs mer

Hjälp i hemmet OPTIMAL TANDVÅRD ÅT ALLA!

Hjälp i hemmet OPTIMAL TANDVÅRD ÅT ALLA! Hjälp i hemmet Ibland behöver vi hjälp och stöd på vägen. Svalövs kommun erbjuder stöd och hjälp utifrån varje persons behov. Det kan vara tillfällig hjälp eller stöd för en längre tid. Det kan också vara

Läs mer

Värdig äldreomsorg Västeråsmoderaternas äldreprogram för 2014-2018

Värdig äldreomsorg Västeråsmoderaternas äldreprogram för 2014-2018 Värdig äldreomsorg Västeråsmoderaternas äldreprogram för 2014-2018 1 Värdig äldreomsorg Västeråsarna blir allt äldre. Tack vare sjukvården kan vi bota allt fler sjukdomar och många får möjligheten att

Läs mer

PROTOKOLL 1 (20) Fört vid sammanträde med Kommunala Pensionärsrådet Kommunhuset, stora sammanträdesrummet 7 november 2012, klockan 09.00 11.

PROTOKOLL 1 (20) Fört vid sammanträde med Kommunala Pensionärsrådet Kommunhuset, stora sammanträdesrummet 7 november 2012, klockan 09.00 11. PROTOKOLL 1 (20) Fört vid sammanträde med Kommunala Pensionärsrådet Plats och tid: Närvarande: Kommunhuset, stora sammanträdesrummet 7 november 2012, klockan 09.00 11.30 Sven-Åke Svensson (KD), ordförande

Läs mer

Tips och råd inför val av äldreboende. En guide för dig som ska välja äldreboende

Tips och råd inför val av äldreboende. En guide för dig som ska välja äldreboende Tips och råd inför val av äldreboende En guide för dig som ska välja äldreboende Inledning SPF arbetar med ett långsiktigt program kring ålderism, d.v.s. diskriminering på grund av ålder. Inom detta program

Läs mer

Helårsuppföljning. Hemtjänst / LOV

Helårsuppföljning. Hemtjänst / LOV Helårsuppföljning Hemtjänst / LOV 2017 Långsiktig ökningstakt av hemtjänst (Hemtjänsttimmar per månad) 40 000 35 000 30 000 25 000 21 869 23 344 23 751 26 137 27 127 28 240 30 821 30 387 33 900 20 000

Läs mer

De äldre ska med. - på den goda vägen mot framtiden.

De äldre ska med. - på den goda vägen mot framtiden. De äldre ska med - på den goda vägen mot framtiden. Svenska folket lever allt längre och är allt friskare. Detta påverkar samhällsutvecklingen och ökar kraven på samhället att stärka friheten och tryggheten

Läs mer

Handlingsplan och policy för anhörigstöd i Årjängs kommun

Handlingsplan och policy för anhörigstöd i Årjängs kommun Lena Bergman, 0573-142 89 lena.bergman@arjang.se HANDLINGSPLAN/POLICY Antagen av Stöd och omsorgsnämnden Handlingsplan och policy för anhörigstöd i Årjängs kommun 2(5) Bakgrund Handlingsplan/policyn för

Läs mer

Framtidens äldreomsorg i Alingsås kommun

Framtidens äldreomsorg i Alingsås kommun Framtidens äldreomsorg i Alingsås kommun Innehåll Framtidens äldreomsorg i Alingsås kommun sid 3 Befolkningsprognos för äldre i Alingsås kommun sid 4 Att bo tryggt sid 5 Stöd för ett gott åldrande sid

Läs mer

Pensionärsrådet Sidan 1 av 11. Svea Larsson Mossberg Göte Andersson (Dalstorp PRO) Lennart Johnsson Sture Haglund

Pensionärsrådet Sidan 1 av 11. Svea Larsson Mossberg Göte Andersson (Dalstorp PRO) Lennart Johnsson Sture Haglund Pensionärsrådet 2009-03-10 Sidan 1 av 11 Plats och tid Resurscentrum, Tranemo, kl. 13:30 16:15 Beslutande Stefan Hjertén, ordf Evy Nilsson Stig Johansson Inger Eng Irene Jonasson Stina Enoksson Rose-Marie

Läs mer

Sammanfattning. Tema B 2:3. Bakgrund

Sammanfattning. Tema B 2:3. Bakgrund Sammanfattning Tema B 2:3 I det inledande temat diskuterades dokumentation ur anhörigas respektive personals synvinkel. I det material vi fått in framgår att man haft väldigt bra samtal i alla grupper.

Läs mer

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING HJÄLP OCH STÖD I HEMMET Svedala kommun har enligt Socialtjänstlagen (SoL) ansvar för att personer som bor eller vistas i kommunen

Läs mer

STOPPA VÄLFÄRDSSVEKET MOT VÅRA ÄLDRE

STOPPA VÄLFÄRDSSVEKET MOT VÅRA ÄLDRE STOPPA VÄLFÄRDSSVEKET MOT VÅRA ÄLDRE Facebook: facebook.com/kristdemokraterna Instagram: @kristdemokraterna, @buschebba Twitter: @kdriks, @BuschEbba Webbplats: www.kristdemokraterna.se E-post: info@kristdemokraterna.se

Läs mer

Pensionärsrådet Sidan 1 av 10. Plats och tid Hjälmå äldreboende, Dalstorp, kl

Pensionärsrådet Sidan 1 av 10. Plats och tid Hjälmå äldreboende, Dalstorp, kl Pensionärsrådet 2008-06-03 Sidan 1 av 10 Plats och tid Hjälmå äldreboende, Dalstorp, kl. 13.30-15.30 Beslutande Icke tjänstg ersättare Övriga deltagare Lars Vesterlund, ordf Sture Haglund, vice ordf Stig

Läs mer

Vård och omsorg i Bengtsfors kommun Information för dig som är i behov av vård och omsorg.

Vård och omsorg i Bengtsfors kommun Information för dig som är i behov av vård och omsorg. Vård och omsorg i Bengtsfors kommun Information för dig som är i behov av vård och omsorg. Vad säger socialtjänstlagen? 5 kap 4 Socialtjänstens omsorg om äldre ska inriktas på att äldre personer får leva

Läs mer

Samverkan mellan kommun och landsting

Samverkan mellan kommun och landsting Äldre medborgare Antalet äldre invånare i Värmdö kommer att öka framöver och det är viktigt att politiken arbetar målinriktat för att skapa de bästa förutsättningarna för att våra medborgare ska få ett

Läs mer

TILLSAMMANS ÄR VI OSKARSHAMN

TILLSAMMANS ÄR VI OSKARSHAMN TILLSAMMANS ÄR VI OSKARSHAMN Andreas Erlandsson Kommunalråd TRYGGHET TILLSAMMANS Oskarshamn är en fantastisk kommun att leva, bo och verka i. Tillsammans har alla vi som finns här arbetat för att utveckla

Läs mer

En trygg omsorg att lita på i Västerås

En trygg omsorg att lita på i Västerås En trygg omsorg att lita på i Västerås Västeråsmoderaternas program för äldreomsorg 2018-2022 1 Inledning I takt med att folkhälsan förbättras lever svenskarna allt längre. Trots det kvarstår ofta ett

Läs mer

Heby kommuns författningssamling

Heby kommuns författningssamling Heby kommuns författningssamling KOMMUNFULLMÄKTIGE ISSN 2000-043X HebyFS 2008:8 Infördes i författningssamlingen den 26 november 2008 Äldreplan i Heby kommun; Kommunfullmäktige beslutade 1 den 19 november

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet Sidan 1 av 11

Kommunala pensionärsrådet Sidan 1 av 11 Kommunala pensionärsrådet 2010-03-03 Sidan 1 av 11 Plats och tid Hjälmå, Dalstorp kl. 13.30-16.30 Beslutande Icke tjg.ersättare Övriga deltagare Stefan Hjertén (M), ordf. Kent-Ove Karlsson (S), v.ordf.

Läs mer

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING HJÄLP OCH STÖD I HEMMET Svedala kommun har enligt Socialtjänstlagen (SoL) ansvar för att personer som bor eller vistas i kommunen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL (5) Kommunala pensionärsrådet Plats och tid Socialförvaltningen, Nässjö klockan

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL (5) Kommunala pensionärsrådet Plats och tid Socialförvaltningen, Nässjö klockan SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2017-11-22 1(5) Plats och tid Socialförvaltningen, Nässjö klockan 09.00-11.05 Beslutande Övr. deltagare Anders Karlgren (M), ordförande Laila Norss (M), Kommunstyrelsen Ramona Gustafsson,

Läs mer

Intervju i Kävlinge med representanter för KPR

Intervju i Kävlinge med representanter för KPR Uppföljning av föreskriften om ledningssystem 2017-02- 1(5) Intervju i Kävlinge med representanter för KPR Deltagare: Bengt Nilsen och Leif Singbrant SPF och Håkan Eriksson PRO. Gun-bengt@telia.com Leif.singbrant@telia.com

Läs mer

Framtidens äldreomsorg

Framtidens äldreomsorg PiteåPanelen Rapport 20 Framtidens äldreomsorg November 2012 Anett Karlström Kommunledningskontoret Framtidens äldreomsorg En beredningsgrupp bestående av politiker från olika partier i kommunstyrelsen

Läs mer

Hemtjänst. Välkommen!

Hemtjänst. Välkommen! Hemtjänst Välkommen! Leva livet hela livet Vi vet att du är unik. Du vet själv vad du uppskattar, vad som får dig att må bra och när och hur du vill umgås med andra. Kort sagt är det bara du som är expert

Läs mer

Vad tycker de äldre om hemtjänsten i Hjo 2014? I Hjo svarade 73 personer, vilket är 71,6% av de tillfrågade.

Vad tycker de äldre om hemtjänsten i Hjo 2014? I Hjo svarade 73 personer, vilket är 71,6% av de tillfrågade. Vad tycker de äldre om hemtjänsten i Hjo 2014? I Hjo svarade 73 personer, vilket är 71,6% av de tillfrågade. Andel positiva svar* inom området kontakter med kommunen * staplarna visar andel svarande i

Läs mer

2012-10-04. Ann-Margret Pfeifer (s) tjänstgörande ers.

2012-10-04. Ann-Margret Pfeifer (s) tjänstgörande ers. Sammanträdesprotokoll 1(7) 2012-10-04 Äldrenämnden Plats och tid: Listerbysalen, Stadshuset, Ronneby 15 00 16 35 ande Susanne Lundgren (m) Sune Håkansson (rp) Bo Johansson (s) 111 Birger S Svensson (c)

Läs mer

PLAN. Stadskontoret. Plan för vård- och omsorgsverksamheten i Malmö stad. Lättläst

PLAN. Stadskontoret. Plan för vård- och omsorgsverksamheten i Malmö stad. Lättläst PLAN Stadskontoret Plan för vård- och omsorgsverksamheten i Malmö stad Lättläst Innehåll Inledning... 3 1. Du ska kunna leva ett aktivt liv och ha inflytande i samhället och över din vardag... 5 2. Du

Läs mer

INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET

INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET SOCIALTJÄNSTLAGEN (SOL) 4 KAPITLET RÄTTEN TILL BISTÅND 1 Den som inte själv kan tillgodose sina behov eller kan få dem tillgodosedda

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunala Pensionärsrådet 2012-05-31 1 (10) Plats och tid Munkberga, kl 13:00-16:30 Beslutande Agnetha Eriksson, ordf Rune Öberg, PRO Gösta Öhman, PRO Inger Berglund, PRO JaanEric Lundqvist, SKPF Ingrid

Läs mer

Dnr Son 2018/434 Förändrad inriktning av vissa platser på Kastanjen

Dnr Son 2018/434 Förändrad inriktning av vissa platser på Kastanjen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2018-09-03 Socialnämnden Dnr Son 2018/434 Förändrad inriktning av vissa platser på Kastanjen Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Kastanjens korttidsplatser ställs

Läs mer

SERVICE TILL DIG SOM ÄR ÄLDRE I NACKA KOMMUN

SERVICE TILL DIG SOM ÄR ÄLDRE I NACKA KOMMUN 20 5 SERVICE TILL DIG SOM ÄR ÄLDRE I NACKA KOMMUN Äldreenheten Förtroende och respekt för människors kunskap och egen förmåga samt för deras vilja att ta ansvar. Innehåll Service till dig som är äldre

Läs mer

Foto Maria Carlsson. Scandinav.se. Äldreomsorg i Borås Stad. Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering

Foto Maria Carlsson. Scandinav.se. Äldreomsorg i Borås Stad. Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering Scandinav.se Foto Maria Carlsson Äldreomsorg i Borås Stad Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering Du som är äldre ska ha möjlighet att leva ett gott liv var dag.

Läs mer

Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga

Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga sabet ix/eli Scanp Foto: n Omsé 1 Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga När jag bjuder in någon till ett

Läs mer

Pensionärsrådet Sidan 1 av 13. Plats och tid Solbackens äldreboende, Länghem kl

Pensionärsrådet Sidan 1 av 13. Plats och tid Solbackens äldreboende, Länghem kl Pensionärsrådet 2008-03-04 Sidan 1 av 13 Plats och tid Solbackens äldreboende, Länghem kl. 13.30-16.10 Beslutande Icke tjänstg ersättare Övriga deltagare Lars Vesterlund, ordf Sture Haglund, vice ordf

Läs mer

VÄLFÄRDSLÖFTET. God vård och omsorg för Karlstads äldre. Facebook:

VÄLFÄRDSLÖFTET. God vård och omsorg för Karlstads äldre. Facebook: VÄLFÄRDSLÖFTET God vård och omsorg för Karlstads äldre Facebook: facebook.com/kristdemokraterna Instagram: @kristdemokraterna, @buschebba Twitter: @kdriks, @BuschEbba Webbplats: www.kristdemokraterna.se

Läs mer

Om du får ett negativt beslut kan du överklaga. För mer information, ring mottagningsgruppen på 011-15 27 37.

Om du får ett negativt beslut kan du överklaga. För mer information, ring mottagningsgruppen på 011-15 27 37. Hemtjänst i Norrköping Det är vård- och omsorgsnämnden som har ansvar för kommunens äldre- och handikappomsorg. Vård- och omsorgsnämnden erbjuder stöd, omsorg och omvårdnad i livets olika skeden. I vård-

Läs mer

Pressinformation inför äldrenämndens sammanträde

Pressinformation inför äldrenämndens sammanträde 1 Äldrenämnden 2008-10-23 Pressinformation inför äldrenämndens sammanträde För ytterligare information kontakta äldrenämndens ordförande Jan-Willy Andersson (kd), telefon 013 20 71 84 eller 070-590 71

Läs mer

Hemvård Mottagningssekreterare kontaktuppgiter. i Åstorps kommun

Hemvård Mottagningssekreterare kontaktuppgiter. i Åstorps kommun Hemvård Mottagningssekreterare kontaktuppgiter i Åstorps kommun Varje individ ska mötas med värdighet och respekt med utgångspunkt i att stärka den egna förmågan. Om Hemvård Många vill bo kvar hemma även

Läs mer

2015-04-27. Uppdragshandling. Socialnämnden 2015

2015-04-27. Uppdragshandling. Socialnämnden 2015 -04-27 Uppdragshandling Socialnämnden 1 -04-27 1 UPPDRAG 1.1 Uppgift Vision Verksamheten skall bidra till att: - Skapa ekonomisk och social trygghet för invånarna - Skapa jämlikhet i levnadsvillkor och

Läs mer

Stöd och service för äldre I Torsås Kommun. vi informerar..

Stöd och service för äldre I Torsås Kommun. vi informerar.. Stöd och service för äldre I Torsås Kommun vi informerar.. Innehållsförteckning Sida Värdegrund 3 Stöd och service till äldre i Torsås kommun 3 Ansökan om insatser enligt Socialtjänstlagen (SoL) 3 Taxor

Läs mer

Svar på motion angående äldreomsorgen i Piteå kommun

Svar på motion angående äldreomsorgen i Piteå kommun PITEÅ KOMMUN Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Socialnämnden 2013-08-14 10 Sn 110 Svar på motion angående äldreomsorgen i Piteå kommun Beslut Socialnämnden anser motionen som färdigbehandlad. Ärendebeskrivning

Läs mer

EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE.

EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE. EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE. EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDEN Vi som lever i Sverige och Blekinge blir friskare och lever allt längre. Det är en positiv utveckling och ett resultat av vårt välstånd

Läs mer

Planerade trygghetsboenden i Solna Samuel Klippfalk, kommunalråd (KD)

Planerade trygghetsboenden i Solna Samuel Klippfalk, kommunalråd (KD) Planerade trygghetsboenden i Solna Samuel Klippfalk, kommunalråd (KD) 2016-11-29 Agenda Solna stad i korthet Solna stads första trygghetsboende tankar kring utformning och funktion Upplägg kring trygghet

Läs mer

Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt socialtjänstlagen

Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt socialtjänstlagen Riktlinje Antagen den 12 februari 2014 Korttidsboende Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt socialtjänstlagen VON 2014/0068-6 003 Riktlinjen är fastställd av vård- och omsorgsnämnden den

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunala pensionärsrådet

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunala pensionärsrådet 2011-05-03 Sid 1 av 10 Plats och tid Hjälmå vård- och omsorgsboende, DALSTORP kl. 13.30 15.30 Beslutande Lars Vesterlund (M), ordförande Anita Mårtensson, Tranemo PRO, vice ordförande Evy Nilsson, Limmareds

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (10)

Sammanträdesprotokoll 1 (10) Sammanträdesprotokoll 1 (10) Plats och tid Garvaren Röd, kl. 13.15 17.00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, Ordförande (S) Maria Rönnehäll, Vice ordförande (S) Per-Olov Ålander, Vice

Läs mer

Hemvård i Åstorp kommun

Hemvård i Åstorp kommun För mer information kontakta: Kommunens biståndshandläggare tel: 042-643 29 / 042-641 35 Hemvården i Åstorp: Samordnare tel: 042-642 43 Områdeschef tel: 042-643 27 Hemvården Kvidinge: Samordnare tel: 0435-201

Läs mer

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING HJÄLP OCH STÖD I HEMMET Svedala kommun har enligt Socialtjänstlagen (SoL) ansvar för att personer som bor eller vistas i kommunen

Läs mer

Protokoll fört vid pensionärsrådets sammanträde i Hägersten-Liljeholmen

Protokoll fört vid pensionärsrådets sammanträde i Hägersten-Liljeholmen Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning administrativa avdelningen Protokoll Sida 1 (6) 2016-11-16 Protokoll fört vid pensionärsrådets sammanträde i Hägersten-Liljeholmen 2016-11-15 Närvarande: Rolf

Läs mer

Insatser som kan beviljas av biståndshandläggare

Insatser som kan beviljas av biståndshandläggare Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Insatser som kan beviljas av biståndshandläggare inom ramen för socialtjänstlagen Sammanställd

Läs mer

SÄRSKILT BOENDE VÅRD OCH OMSORG

SÄRSKILT BOENDE VÅRD OCH OMSORG SÄRSKILT BOENDE VÅRD OCH OMSORG VÄLKOMMEN TILL SÄRSKILT BOENDE Den enskilde kan ansöka om särskilt boende när behovet av vård och omsorg är omfattande och den enskilde inte klarar av att bo kvar i ordinärt

Läs mer

Vad får vi för pengarna? Omsorgsnämnd Äldrenämnd

Vad får vi för pengarna? Omsorgsnämnd Äldrenämnd Vad får vi för pengarna? Omsorgsnämnd Äldrenämnd Omsorgsnämnd Förebyggande insatser samt insatser till personer med psykosocial problemtik samt psykisk eller fysisk funktionsnedsättning. Ungefär 7 500

Läs mer

Reviderad Verksamhetsbeskrivning ÄLDREFÖRVALTNINGEN

Reviderad Verksamhetsbeskrivning ÄLDREFÖRVALTNINGEN Reviderad 2017-09-28 Verksamhetsbeskrivning ÄLDREFÖRVALTNINGEN Innehåll Befolkningsutveckling... 3 Ronneby kommuns vision... 3 Mål... 4 Strategiskt målområde för En bra omsorg (riktar sig mot kommunens

Läs mer

Så tycker de äldre om äldreomsorgen Resultat för Töreboda_Hemtjänst (minst 7 svarande) Hemtjänst

Så tycker de äldre om äldreomsorgen Resultat för Töreboda_Hemtjänst (minst 7 svarande) Hemtjänst Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2018 Resultat för Töreboda_Hemtjänst (minst 7 svarande) Hemtjänst De fem frågor där andelen positiva svar är högst Får bra bemötande från personalen 99 Känner förtroende

Läs mer

Socialnämndens vision för äldre i Habo kommun

Socialnämndens vision för äldre i Habo kommun Socialnämndens vision för äldre i Habo kommun 2018-2025 Inledning Den enskildes behov ska vara utgångspunkten för den service, vård och omsorg som Habo kommun erbjuder. En ålderdom med värdighet I Habo

Läs mer

Vård och Omsorg ANHÖRIGSTÖD. Information till dig som vårdar en närstående

Vård och Omsorg ANHÖRIGSTÖD. Information till dig som vårdar en närstående Vård och Omsorg ANHÖRIGSTÖD Information till dig som vårdar en närstående Anhörigstöd ett stöd för dig som vårdar Att stödja och hjälpa en närstående ger både glädje och mening men kan också bitvis vara

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet Sidan 1 av

Kommunala pensionärsrådet Sidan 1 av Kommunala pensionärsrådet 2010-09-07 Sidan 1 av Plats och tid Beslutande Tjg. Ersättare Icke tjg.ersättare Övriga deltagare Glimringe, Limmared kl.13.30-16.30 Stefan Hjertén (M), ordf. Anita Mårtensson,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2016-05-17 Sid 1 av 11 Plats Gudarpsgården, Tranemo Tid 13.30-16.00 Närvarande Beslutande Marianne Hörnqvist (M), ordförande Anita Mårtensson, Tranemo PRO, vice ordf Evy Nilsson, Limmareds PRO Ronny Edgren,

Läs mer

Pensionärsrådet Sidan 1 av 12. Plats och tid Gudarpsgårdens äldreboende, Tranemo, kl

Pensionärsrådet Sidan 1 av 12. Plats och tid Gudarpsgårdens äldreboende, Tranemo, kl Pensionärsrådet 2008-12-02 Sidan 1 av 12 Plats och tid Gudarpsgårdens äldreboende, Tranemo, kl. 13.30 17.15 Beslutande Icke tjänstg ersättare Stefan Hjertén, ordf Sture Haglund, vice ordf Stig Johansson

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Särskilt boende äldreomsorg

Kvalitetsdeklaration Särskilt boende äldreomsorg 1 Kvalitetsdeklaration Särskilt boende äldreomsorg En översikt för att underlätta ditt val av vård och omsorg Föreningen Blomsterfonden Org.nr: 802005-1465 ÅR 2017 Att arbeta med kvalitet är en självklarhet

Läs mer

Sven-Olov Fällman (PRO Rundvik) Birgit Nygren (SPF Kedjan) Ulla Holmberg (PRO Nordmaling)

Sven-Olov Fällman (PRO Rundvik) Birgit Nygren (SPF Kedjan) Ulla Holmberg (PRO Nordmaling) 1(17) Plats och tid: Kommunkontoret, Nordmaling, kl 13.00 16.00 Beslutande: Vera Jonzon (c), vice ordförande Anneli Kuosmanen (s) Sven Jonsson (s) Sven-Olov Fällman (PRO Rundvik) Birgit Nygren (SPF Kedjan)

Läs mer

Ds 2017:12 Om förenklat beslutsfattande och särskilda boendeformer för äldre

Ds 2017:12 Om förenklat beslutsfattande och särskilda boendeformer för äldre YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-06-09 Ert dnr: Sektionen för socialtjänst Greger Bengtsson Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM Ds 2017:12 Om förenklat beslutsfattande och särskilda boendeformer för äldre

Läs mer

Social omsorg - äldreomsorg. Magnus Nilsson, fil.dr. Universitetslektor i socialt arbete Karlstad universitet

Social omsorg - äldreomsorg. Magnus Nilsson, fil.dr. Universitetslektor i socialt arbete Karlstad universitet Social omsorg - äldreomsorg Magnus Nilsson, fil.dr. Universitetslektor i socialt arbete Karlstad universitet Gerontologi Gerontologi vad är det? Gerontologi samhällsvetenskapligt orienterad Geriatrik medicinskt

Läs mer

Vård- och omsorgsboende för äldre i Falu kommun

Vård- och omsorgsboende för äldre i Falu kommun falun.se/omvårdnadsförvaltningen Trygghet Inflytande Gott bemötande Vård- och omsorgsboende för äldre i Falu kommun Innehåll Anvisning av lägenhet...5 Att ansöka om och få lägenhet...4 Att bo i vård- och

Läs mer

Våra liv. som gamla OUR LIFE AS ELDERLY 2004 2006

Våra liv. som gamla OUR LIFE AS ELDERLY 2004 2006 Våra liv OUR LIFE AS ELDERLY 2004 2006 som gamla Att bli gammal alla har vi både farhågor och förhoppningar för vår egen del när vi tänker på oss själva som pensionärer. Finns det något skyddsnät när jag

Läs mer

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING HJÄLP OCH STÖD I HEMMET Svedala kommun har enligt Socialtjänstlagen (SoL) ansvar för att personer som bor eller vistas i kommunen

Läs mer

Ett gott liv på äldre dar i Eksjö kommun. Äldrepolitiskt program 2012-2025. Fastställt av kommunfullmäktige 2013-06-19, 130

Ett gott liv på äldre dar i Eksjö kommun. Äldrepolitiskt program 2012-2025. Fastställt av kommunfullmäktige 2013-06-19, 130 Ett gott liv på äldre dar i Eksjö kommun Fastställt av kommunfullmäktige 2013-06-19, 130 Fotografer: Duo Fotografi, Johan Lindqvist, Annelie Sjöberg, Inger Nilsson, Laila Mikaelsen, Therese Pettersson,

Läs mer

Kundval inom äldreboenden i Huddinge kommun, förslag till rutiner

Kundval inom äldreboenden i Huddinge kommun, förslag till rutiner SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 2014-04-28 Rev. 2014-05-26 AN-2014/263.730 1 (5) HANDLÄGGARE Lars Axelsson 08-535 312 27 lars.axelsson@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Kundval inom äldreboenden i

Läs mer

- äldreboende i Landskrona stad BOENDE & HÄLSA. Välkommen till

- äldreboende i Landskrona stad BOENDE & HÄLSA. Välkommen till - äldreboende i Landskrona stad BOENDE & HÄLSA Välkommen till 2 BOENDE & HÄLSA - så att du får ett så bra liv som möjligt Boende och hälsa inom omsorgsförvaltningen ansvarar för Landskrona stads kommunala

Läs mer

Äldreplan för Härjedalens kommun. år

Äldreplan för Härjedalens kommun. år Äldreplan för Härjedalens kommun år 2011-2018 Fastställd av kommunfullmäktige 2010-11-24 Dnr 709-189-10 Sn 2 (7) Äldreplan för Härjedalens kommun år 2011-2018 Syfte och användning Enligt 3 kap 1 i socialtjänstlagen

Läs mer

Revisionsrapport 2016 Genomförd på uppdrag av revisorerna Juni Mölndals stad. Förstudie av tillgänglighet av särskilt boende inom äldreomsorgen

Revisionsrapport 2016 Genomförd på uppdrag av revisorerna Juni Mölndals stad. Förstudie av tillgänglighet av särskilt boende inom äldreomsorgen Revisionsrapport 2016 Genomförd på uppdrag av revisorerna Juni 2016 Mölndals stad Förstudie av tillgänglighet av särskilt boende inom äldreomsorgen Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1.

Läs mer

Leva livet. Hela livet. Fem förslag om högre kvalitet i äldreomsorgen i Landskrona.

Leva livet. Hela livet. Fem förslag om högre kvalitet i äldreomsorgen i Landskrona. Leva livet. Hela livet. Fem förslag om högre kvalitet i äldreomsorgen i Landskrona. Leva livet. Hela livet. INLEDNING Idag är 2274 personer i Landskrona 80 år och äldre. Den gruppen kommer att öka med

Läs mer

HEMTJÄNST I KRISTIANSTADS KOMMUN

HEMTJÄNST I KRISTIANSTADS KOMMUN HEMTJÄNST I KRISTIANSTADS KOMMUN Hemtjänst i Kristianstads kommun I den här broschyren kan Du läsa om vilket stöd Du kan söka från hemtjänsten i Kristianstads kommun. Målsättningen med hemtjänst är att

Läs mer

Uppföljning av Team trygg hemgång

Uppföljning av Team trygg hemgång Uppföljning av Team trygg hemgång Februari - september 2016 Handläggare: Hanna Henningsson Innehåll Bakgrund... 3 Effekter... 3 Inskrivning och vårdplanering... 3 Tillfälliga vistelser och betalningsansvar...

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum Sid Kommunala Pensionärsrådet 2014-11-26 1

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum Sid Kommunala Pensionärsrådet 2014-11-26 1 Kommunala Pensionärsrådet 2014-11-26 1 Plats och tid Strandpensionatet, Skummeslövsstrand, kl 08.30 13.30 Beslutande Mona Persson, SPF ordförande Arne Andersson, PRO Stina Lindberg, PRO Birgit Hansson,

Läs mer

Man måste kämpa mycket äldreomsorgens betydelse för anhörigas välbefinnande och arbetsliv

Man måste kämpa mycket äldreomsorgens betydelse för anhörigas välbefinnande och arbetsliv Man måste kämpa mycket äldreomsorgens betydelse för anhörigas välbefinnande och arbetsliv Marta Szebehely marta.szebehely@socarb.su.se Institutionen för socialt arbete Stockholms universitet Äldreomsorg

Läs mer

Trygghetsteam i Linköpings kommun. En biståndsbedömd insats

Trygghetsteam i Linköpings kommun. En biståndsbedömd insats Trygghetsteam Trygghetsteam i Linköpings kommun En biståndsbedömd insats Presentation Verksamhetschef Marie- Louise Pilemalm Tfnr 013-26 37 38 E-mail: marpil@linkoping.se Målgrupp Äldre personer som har

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunala Pensionärsrådets au 2012-05-15 1 (10) Plats och tid Stadshuset, Gunnar Lindbergs arbetsrum, kl 09:30 11:30 Beslutande Agnetha Eriksson, ordf Lage Hortlund, kommunstyrelsen Gunilla Bergstedt,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunala Pensionärsrådets au 2014-08-14 1 (6) Plats och tid Gunnar Lindbergs arbetsrum, torsdag 14 augusti 2014, kl 09:30-11:30 Beslutande Gunilla Bergstedt, SPF, ordf JaanEric Lundqvist, SKPF Rune Berglund,

Läs mer

Stöd och hjälp i det egna boendet

Stöd och hjälp i det egna boendet Hemtjänst Trygghetslarm Dagverksamhet Anhörigstöd/Växelvård Trygg hemgång Övriga insatser Stöd och hjälp i det egna boendet VI VILL GE äldre i Åtvidaberg förutsättningar att leva under goda och trygga

Läs mer

Så tycker de äldre om äldreomsorgen Resultat för Stockholm_Solbacken VoB (minst 7 svarande) Särskilt boende

Så tycker de äldre om äldreomsorgen Resultat för Stockholm_Solbacken VoB (minst 7 svarande) Särskilt boende Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017 Resultat för Stockholm_Solbacken VoB (minst 7 svarande) Särskilt boende Om undersökningen Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2017 Syftet med undersökningen är

Läs mer