LOKALA NÄMNDEN FALKENBERG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "LOKALA NÄMNDEN FALKENBERG"

Transkript

1 Kallelse/föredragningslista LOKALA NÄMNDEN FALKENBERG Tid: kl. 13:15 Plats: Vuxenskolan, Ledamöter Catharina Berghorn (S), vice ordförande Kerstin Norrman (M) Monica Hansson (C) Markus Jöngren (MP) Irene Gustavsson (S) Gustaf Kristensson (S) Ersättare Övriga Camilla Karlsson, Marcus Berlin, Strateg Niclas Erlandsson (L), ordförande Agneta Sjögren, Sekreterare 1(100)

2 Kallelse/föredragningslista Justering 2018 LN FBG Förslag till beslut snämnden beslutar att utse Monica Hansson att jämte ordföranden justera protokollet 2. Godkännande av föredragningslista 2018 LN FBG Förslag till beslut snämnden beslutar att godkänna den utsända föredragningslistan 3. Årsredovisning 2017 LN FBG Camilla Karlsson Förslag till beslut snämnden beslutar att fastställa upprättad årsredovisning 2017 överlämna årsredovisning till regionstyrelsen Sammanfattning snämnden har som mål att ha en ekonomi i balans. Detta genom kontinuerlig uppföljning och stor uppmärksamhet inom de områden som nämnden ansvarar för. Nämnden har en ekonomi i balans. Nämndens resultat för 2017 är kronor. Utfallet för 2017 visar att utvecklingsmedel för folkhälsa och hälsofrämjande insatser följer budget. Utfallet för politikerkostnader visar ett överskott för året som främst beror på lägre kostnader för arvoden och ersättningar än budgeterat. Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse Årsredovisning 2017 Årsredovisning snämnden 2018 Expedieras till Regionstyrelsen 2(100)

3 Kallelse/föredragningslista Uppföljning av internkontrollplan 2017 LN FBG Camilla Karlsson Förslag till beslut snämnden beslutar att godkänna uppföljningen av internkontroll 2017 Sammanfattning Enligt Region Hallands internkontrollreglemente ska respektive styrelse/nämnd rapportera årets resultat från uppföljningen av den interna kontrollen till regionstyrelsen. Rapporten ska innehålla information om vilka kontrollområden som styrelsen/nämnden har valt för 2017, sammanfattat resultat av uppföljningen och eventuellt vidtagna åtgärder. I de fall det finns förslag på åtgärder för förbättringar av regiongemensamma rutiner så ska även dessa redovisas. Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse Uppföljning av internkontrollplan 2017 Rapport internkontroll 2017 Expedieras till Regionstyrelsen Avdelningen för ekonomistyrning och uppföljning 5. Internkontrollplan 2018 LN FBG Camilla Karlsson Förslag till beslut snämnden beslutar att anta internkontrollplan för 2018 Sammanfattning Varje styrelse och nämnd ska enligt reglementet för internkontroll årligen upprätta en plan för den interna kontrollen. Planen upprättas efter bedömningar av väsentligheter och risk och ska innehålla de kontrollmoment som styrelsen/nämnden bedömer ska kontrolleras för att kunna upprätthålla en god kvalité på verksamheten. Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse Internkontrollplan 2018 Internkontrollplan (100)

4 Kallelse/föredragningslista Expedieras till Regionstyrelsen Avdelningen för ekonomistyrning och uppföljning 6. Ramar för Lokala nämnders kunskapsunderlag inför budget 2020 LN FBG Camilla Karlsson Förslag till beslut snämnden beslutar att ställa sig bakom föreslagen inriktning för lokala nämnders kunskapsunderlag inför budget 2020 Sammanfattning Lokala nämnder lämnar årligen ett kunskapsunderlag inför kommande budgetprocess till regionstyrelsens arbetsutskott. Under 2017 genomförde de lokala nämnderna ett omfattande dialogarbete där man samtalade med såväl unga som verksamhetsföreträdare om ungas psykiska hälsa och livssituation. Denna rapport med tillhörande åtgärdsförslag överlämnades till regionstyrelsens arbetsutskott i september 2017 som ett inspel inför budget I september 2018 ska lokala nämnder återigen lämna över ett kunskapsunderlag till regionstyrelsens utskott, denna gång som ett inspel inför budget Då de lokala nämnderna under 2017 konstaterade att det fanns stora behov för gruppen unga med psykisk ohälsa har det funnits en vilja att fortsätta arbete med kunskapsunderlag riktade mot denna specifika grupp. Utifrån detta föreslås de lokala nämnderna att besluta att under 2018 ta fram ett kunskapsunderlag som fokuserar på målgruppen unga som riskerar att bli mångbesökare inom vården med syftet att undersöka hur man kan arbeta hälsofrämjande och förebyggande med psykisk hälsa för att undvika att unga blir mångbesökare. Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse kunskapsunderlag inför mål och budget 2020 Expedieras till Regionstyrelsen Hälso- och sjukvårdsutskottet Tillväxtutskottet Driftnämnd Närsjukvård Driftnämnd Psykiatri Driftnämnd Hallands sjukhus Driftnämnd Ambulans, Diagnostik och Hälsa 4(100)

5 Kallelse/föredragningslista Driftnämnd Kultur och skola Gemensam nämnd för hjälpmedel och hemsjukvård 7. Drogförebyggande ungdomskonferens LN FBG Marcus Berlin Förslag till beslut snämnden beslutar att bidra med kr till genomförandet av en drogförebyggande ungdomskonferens i anteckna den lämnade informationen till protokollet Sammanfattning snämndens uppdrag är att bidra till utveckling av hälsans bestämningsfaktorer i samhället samt bidra till en jämlik och positiv hälsoutveckling. Under 2018 ska lokala nämnder bland annat särskilt prioritera en god start i livet där barn och ungas uppväxtvillkor står i centrum. Att investera i barns utveckling är en viktig väg till social hållbarhet och minskade skillnader i hälsa. Därför är det viktigt att undanröja allt som riskerar ungas hälsa och trygghet, en risk för unga är användandet av ANDTpreparat (Alkohol, narkotika, dopning och tobak). ANDT-bruk kan leda till både fysiska, psykiska och sociala konsekvenser. Insatser för att skydda barn och unga mot eget och andras skadliga bruk utgör grunden för det hälsofrämjande och förebyggande ANDT-arbetet. Som ett led i s drogförebyggande arbete arrangeras under våren 2018 en drogförebyggande ungdomskonferens. Konferensen arrangeras på Tullbroskolan i. En ambition med konferensen är att på sikt stärka kommunens förmåga att arbeta förebyggande gällande ANDT och kan möjliggöra en samsyn för flera aktörer. Konferensen skapar förutsättningar för att bidra till utvecklingen av hälsans bestämningsfaktorer och för att bidra till en jämlik och positiv hälsoutveckling genom att öka den totala förmågan i s kommun att motverka och förebygga bruk av ANDT-preparat. Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse - Drogförebyggande Ungdomskonferens Expedieras till Avdelningen för ekonomistyrning och uppföljning 5(100)

6 Kallelse/föredragningslista Utvecklingsmedel 2018 (tidigare metodutvecklingsmedel) LN FBG Marcus Berlin Förslag till beslut snämnden beslutar att godkänna förslaget om nya kriterier samt ny inriktning av utvecklingsmedel Sammanfattning Utvecklingsmedel är en insats med målet att främja utveckling och att ta tillvara på idéer och initiativ som kan möta samhällsutmaningar inom området social hållbarhet. Det övergripande syftet är att utveckla det hälsofrämjande och förebyggande arbetet inom området social hållbarhet med särskilt fokus på insatser för en mer jämlik hälsa. Under 2017 utlystes medel för metodutveckling för första gången i där organisationer och verksamheter kunde ansöka under en anvisad period. Under 2018 kommer snämnden fortsätta utlysa medel för att kontinuerligt stimulera idéer och initiativ som kan möta samhällsutmaningar inom området social hållbarhet under både våren och hösten. För att underlätta 2018 års ansökningar kommer namnet metodutvecklingsmedel omvandlas till utvecklingsmedel, detta för att undvika begreppsförvirring och för att öppna upp för alla som vill utveckla inom området social hållbarhet, oavsett metod eller tillvägagångssätt. Under 2018 föreslås inriktningen för utvecklingsmedel följa samma tema som lokala nämnders gemensamma dialogprocess unga och unga vuxnas psykiska hälsa och livsvillkor som genomfördes under Under 2018 föreslås därför inriktningen och prioriteringen inbegripa: Insatser och initiativ som främjar barn- och ungas psykiska hälsa eller förebygger psykisk ohälsa. Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse Utvecklingsmedel 2018 Expedieras till Beslutet expedieras inte 6(100)

7 Kallelse/föredragningslista Föräldrar Emellan LN FBG Marcus Berlin Förslag till beslut snämnden beslutar att godkänna förslaget om att under 2018 prioritera fokusområdet barn och ungas psykiska hälsa som föreläsningsinriktning genom nätverket föräldrar emellan anteckna den lämnade informationen till protokollet Sammanfattning Barns relationer till sina föräldrar har stor betydelse för både den psykiska och fysiska hälsan under hela livet. Det finns många tillfällen under ett barns uppväxt då föräldrar kan uppleva att de behöver någon form av stöd. Ett av de stöd som undersökningar visat att föräldrar efterfrågar är föreläsningar kring föräldraskap. Trygga - Föräldrar Emellan anordnar föreläsningar varje år med syfte att stärka föräldrar i sin föräldraroll. snämnden kommer under 2018 föreslå att genom sin finansiering av föräldrar emellan använda inriktningen barn och ungas psykiska hälsa. Föreläsningsinriktningen föreslås följa som ett led i lokala nämnders tidigare gemensamma dialogarbete kring unga och unga vuxnas psykiska hälsa och livsvillkor som genomfördes under Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse Föräldrar Emellan Expedieras till Beslutet expedieras inte 7(100)

8 Kallelse/föredragningslista Revidering av snämndens delegationsordning LN FBG Förslag till beslut snämnden beslutar att anta förslaget till reviderad delegationsordning Sammanfattning Styrelser och nämnder ska inför en ny mandatperiod fastställa delegationsordning. Delegationsordning bör följas upp och omprövas under mandatperioden vilket nu har skett. Den reviderade delegationsordningen har anpassats efter Region Hallands ärendehanteringssystem samt utformats så att den kan fungera för samtliga lokala nämnder. Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse Revidering av snämndens delegationsordning Delegationsordning snämnden 2018 Expedieras till Beslutet expedieras inte 11. Huvudattestanter, utanordnare samt nämndattestant 2018 LN FBG Förslag till beslut snämnden beslutar att utse nämndtjänsteman Camilla Karlsson som huvudattestant och nämndattestant med nämndtjänsteman Janet Harrysson och Eva Jadeling som ersättare från och med 1 mars 2018 Sammanfattning Enligt attest- och utanordningsreglementet för regionen ska varje nämnd årligen utse en eller flera huvudattestanter samt ersättare för dessa. Nämndattestant ska fortlöpande informera nämnden om det ekonomiska och verksamhetsmässiga utfallet gentemot budget och kompletterande beslut. Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse Huvudattestanter/firmatecknare, utanordnare samt nämndattestant 2018 ( ) Huvudattestlista (100)

9 Kallelse/föredragningslista Expedieras till Avdelningen för ekonomistyrning och uppföljning 12. Fysisk aktivitet på recept (FaR) i ny aktör nivå 1 LN FBG Marcus Berlin Förslag till beslut snämnden beslutar att anteckna den lämnade informationen till protokollet Sammanfattning Region Halland samordnar arbetet med FaR tillsammans med Hallands idrottsförbund. Varje år tas en lokal aktivitetskatalog för varje kommun i Halland fram för att fungera som stöd för förskrivare. I nuläget finns två lokala aktörer på nivå 1 i, fördelade geografiskt i s centrum samt i Ullared. För att utöka variationen av aktörer samt tillgången för invånare i s kommun, föreslås Strandhälsan Tränings- och Rehabcenter som ny aktör på nivå 1. Strandhälsan är idag underleverantör av fysioterapi till två vårdcentraler i. Strandhälsan har i kontakt med dem fått förfrågan av vårdcentralerna om att starta en Fyss och Far grupp. Då Strandhälsan redan har ett etablerat samarbete med vårdcentraler så önskar vårdcentralerna möjligheten att skicka patienter dit för Fyss och Far grupp. Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse Fysisk aktivitet på recept (FaR) ny aktör nivå 1 Expedieras till Beslutet expedieras ej 13. Samverkan genom Rådet för social hållbarhet LN FBG Marcus Berlin Förslag till beslut snämnden beslutar att anteckna lämnad information till protokollet Sammanfattning snämnden samverkar lokalt i s kommun genom Rådet för social hållbarhet. Samverkan möjliggörs genom en överenskommelse. Samverkan sker mellan s kommun, snämnden - 9(100)

10 Kallelse/föredragningslista Region Halland och Lokalpolisområde. Rådet ska verka för att skapa utveckling på en övergripande nivå i frågor gällande social hållbarhet. För att ytterligare rikta insatserna mot att minska skillnader i livsvillkor har tre prioriterade områden tagits fram: ANDT, Tillit och trygghet samt barn och ungas uppväxtvillkor. Vid sammanträdet återkopplas rådets dagordning för rådets kommande möte. Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse Rådet för social hållbarhet Expedieras till Beslutet expedieras inte 14. Tillsammans för Sloalyckan En utveckling av arbetet med användardriven innovation och tjänstedesign LN FBG Marcus Berlin Förslag till beslut snämnden beslutar att anteckna den lämnade informationen till protokollet Sammanfattning snämnden samverkar med s kommun och Polismyndigheten genom Rådet för Social Hållbarhet. Under 2017 har rådet identifierat ett antal utmaningar i arbetet för ett mer hållbart, däribland skillnaderna i uppväxtvillkor inom kommunen. För att möta de komplexa utmaningar som rådet gemensamt identifierat genom workshopen Tillsammans för Sloalyckan behövs innovativa lösningar med invånarens behov som utgångspunkt. Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) erbjuder ett utbildningsprogram och metodverktyg som heter innovationsguiden. Innovationsguiden innebär att genom invånarinvolvering och medskapande möjliggöra framtagandet av smartare lösningar på komplexa utmaningar. Utvecklingsteamet som deltar i utbildningsprogrammet består av representanter från snämnden, s kommun, polismyndigheten och Räddningstjänsten väst. Genom deltagandet i utbildningsprogrammet innovationsguiden genom projektet Tillsammans för Sloalyckan ges möjligheten att åstadkomma smartare lösningar på komplexa utmaningar, i vårt fall att skapa förutsättningar för att stärka livsvillkoren i bostadsområdet Sloalyckan. Utbildningsprogrammet pågår mellan perioden november 2017 och september (100)

11 Kallelse/föredragningslista Vid sammanträdet återkopplas utbildningsprogrammets nuläge och processens nästa steg. Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse - SKLs utvecklingsprogram Innovationsguiden Expedieras till Beslutet expedieras ej 15. Genomförda och planerade aktiviteter 2017 LN FBG Förslag till beslut snämnden beslutar att godkänna rapporten av Genomförda och planerade aktiviteter 2017 och lägga den till handlingarna Sammanfattning Vid sammanträdet redovisas och diskuteras snämndens genomförda aktiviteter för Genomförda aktiviteter 7 31 december 1. Presskonferens underskrift av samverkansavtal, 11 december 2. Regional konferens förebyggande kring brott och sociala risker för social hållbarhet, 14 december 3. Dialog med regionstyrelsens arbetsutskott, 19 december 4. Dialog föredra nämndens verksamhet på kommunfullmäktiges sammanträde, 19 december Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse Genomförda och planerade aktiviteter 2017 ( ) Genomförda och planerade aktiviteter 2017 Expedieras till Beslutet expedieras inte 16. Genomförda och planerade aktiviteter 2018 LN FBG Förslag till beslut snämnden beslutar att notera genomförda och planerade aktiviteter fortsätta arbeta efter föreslagen planering 11(100)

12 Kallelse/föredragningslista Sammanfattning Vid dagens sammanträde diskuteras snämndens genomförda och planerade aktiviteter för Genomförda aktiviteter 1 januari 5 februari Länspresidium, 15 januari 2. Styrgrupp Rådet för social hållbarhet, 18 januari 3. Dialog med regionstyrelsens utskott 23 januari 4. Beredningsmöte Rådet för social hållbarhet, 23 januari 5. Styrgrupp Välmående ger resultat, 29 januari 6. Nätverkskonferens 2018, 31 januari 1 februari Planerade aktiviteter 1. Styrgrupp Rådet för social hållbarhet, 20 februari 2. Rådet för social hållbarhet, 28 februari Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse Genomförda och planerade aktiviteter 2018 febr ( ) Genomförda och planerade aktiviteter ) Expedieras till Beslutet expedieras inte 17. Dialog med regionstyrelsens utskott 2018 LN FBG Förslag till beslut snämnden beslutar att godkänna och anteckna den lämnade informationen till protokollet Sammanfattning Dialogmöte mellan lokala nämnder och regionstyrelsens utskott är ett samrådsorgan där lokala nämnders presidier, utifrån lokala nämnders uppdrag, samråder och bereder gemensamma frågeställningar. För verksamhetsåret 2018 är dialogmöten mellan lokal nämnd och regionstyrelsens utskott planerade till 23 januari 22 maj 11 september 4 december 12(100)

13 Kallelse/föredragningslista På sammanträdet den 6 februari ges en återkoppling från dialogmötet med regionstyrelsens utskott den 19 december 2017 och den 23 januari Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse Dialog med regionstyrelsens utskott 2018 ( ) Dialogmöte Expedieras till Beslutet expedieras inte 18. Anmälningar för kännedom Förslag till beslut snämnden beslutar att anteckna skrivelserna till protokolloet Sammanfattning Följande skrivelser anmäls till protokollet. Anmälningar LN FBG , Annonsering av regionfullmäktiges sammanträden LN FBG , Digitalisering av Regionfullmäktiges sammanträden LN FBG Patientnämndsärenden november LN FBG Revisionsrapporten Det hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbetet inom närsjukvården LN FBG , Månadsrapport för Region Halland januari - oktober 2017 LN FBG , Hälsoinriktade insatser i hälso- och sjukvården projektmedel för verksamhetsutveckling och förbättringsarbete LN FBG Antal invånare per vårdcentral månadsbryt december 2017/januari 2018 LN FBG Förändring antal listade per vårdcentral sedan januari 2015, diagram med samma skala LN FBG Förändring antal listade per vårdcentral sedan januari 2015 LN FBG , Region Halland Månadsrapport januari - november (100)

14 Årsredovisning LN FBG (100)

15 TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer LN FBG Regionkontoret Avdelningen för Social hållbarhet Camilla Karlsson Lokala nämnden Årsredovisning 2017 Förslag till beslut snämnden beslutar att - fastställa upprättad årsredovisning överlämna årsredovisning till regionstyrelsen Sammanfattning snämnden har som mål att ha en ekonomi i balans. Detta genom kontinuerlig uppföljning och stor uppmärksamhet inom de områden som nämnden ansvarar för. Nämnden har en ekonomi i balans. Nämndens resultat för 2017 är kronor. Utfallet för 2017 visar att utvecklingsmedel för folkhälsa och hälsofrämjande insatser följer budget. Utfallet för politikerkostnader visar ett överskott för året som främst beror på lägre kostnader för arvoden och ersättningar än budgeterat. Regionkontoret Jörgen Preuss Tf regiondirektör Camilla Karlsson Bilaga: Årsredovisning 2017 Beslutet ska skickas till Regionstyrelsen 15(100)

16 Årsredovisning (100)

17 2(13) Innehållsförteckning 1 Sammanfattning Periodens resultat Politisk verksamhet...5 Hälsofrämjande insatser...5 Utvecklingsmedel folkhälsa Åtaganden i verksamhetsplanen Hög attraktivitet Halland, en region som erbjuder attraktiva och socialt hållbara mötesplatser, boende- och livsmiljöer Fler i arbete Halland erbjuder alla barn och unga goda och jämlika förutsättningar En hälso- och sjukvård för bättre hälsa Möjliggör att invånarna själva tar ansvar utifrån egen förmåga Arbetar hälsofrämjande och levererar en individuell hälsooch sjukvård av hög kvalitet för en god och jämlik hälsa Arbetar med ständig förbättring för bättre hälsa hos invånarna Är trygg, sammanhållen och utformas tillsammans med patienten och närstående Grunduppdrag (100)

18 3(13) 1 Sammanfattning Lokala nämnder 2017 Under flera år har lokala nämnder uppfattat signaler om en ökande psykisk ohälsa bland unga i Halland, och därför har vi det senaste året fört dialoger med unga och med verksamhetsföreträdare för att få en tydligare bild av ungas vardag och förutsättningar för en god hälsa. Med utgångspunkt i den kunskap som vi har tagit del av har vi satt samman en rapport med förslag till åtgärder för att förbättra ungas livssituation och psykiska hälsa. Rapporten har lämnats över till Regionstyrelsens arbetsutskott som underlag till Region Hallands mål och budgetprocess inför Med denna ansträngning hoppas vi kunna samla krafter i hela samhället för att förbättra situationen för unga. Lokala nämner har drivit utvecklingsarbetet Välmående ger resultat sedan 2013, vilket är en utbildning för förskolor och skolor som syftar till att öka pedagogers och barns/elevers välmående, öka elevers prestation i skolan samt stärka de förmågor som barn och unga behöver för att hantera det komplexa samhälle de växer upp i. Under 2017 har arbetet fokuserat på att genomföra en processledarutbildning. Samverkan är en förutsättning och en framgångsfaktor för genomförandet av lokala nämnders uppdrag. Lokala nämnder är utvecklingsnämnder och därför blir samverkansuppdraget centralt för att kunna uppnå långsiktiga effekter med det arbetet som görs. Det krävs insatser på flera nivåer och från olika aktörer för att vi tillsammans ska kunna skapa ett Socialt hållbart Halland. För snämnden har årets arbete till stor del fokuserats till två olika dialogprocesser; dialogen om unga tjejers trygghet och dialogen om unga och unga vuxnas livsvillkor och psykiska hälsa. Nämndens arbete har även fokuserats mycket till det strategiska arbetet som sker genom rådet för social hållbarhet. Under 2017 initierades bland annat ett gemensamt utvecklingsarbete om användardriven tjänstedesign med 18(100)

19 4(13) fokus på att förbättra livsvillkoren i ett utsatt bostadsområde, rådet beslutade även att gemensamt arbeta vidare i frågor som handlar om ungas psykiska hälsa och ungas trygghet. Enligt lokala nämnders tilldelade uppdrag för 2017 ska lokala nämnder arbeta för en god start i livet och för att förstå vad invånarna tycker om hälso- och sjukvården. Lokala nämnder ska även arbeta med att utveckla, genomföra och utvärdera riktade insatser för mer jämlik hälsa. Ovanstående är några exempel på hur snämnden har tagit sig an sitt uppdrag. Bedömningen är att snämnden har en god måluppfyllnad av åtaganden och aktiviteter för verksamhetsåret Periodens resultat Till sitt förfogande för att genomföra sitt uppdrag och förverkliga beslutad nämnds- och aktivitetsplan har nämnden haft ekonomiska resurser. Nämnden har i användandet av tilldelade medel utgått ifrån Region Hallands övergripande mål. Nedan presenteras det ekonomiska resultatet per ansvarsområde, se tabell. snämndens Årsrapport Belopp i tkr Uppdrag Budget Utfall Utfall % Avvikels e % 158 Arvoden och ersättningar % 101 Kurs och konferens % 29 Kringkostnader % % 21 Folkhälsoresurs/ köpt tjänst % -9 Omkostnader % % 57 Varav intecknade % 38 Välmående ger resultat projektmedel % Att leda in i framtiden % snämnden Politiker Hälsofrämjande insatser Utvecklingsmedel folkhälsa 19(100)

20 5(13) snämndens Årsrapport Belopp i tkr Dialog och föreläsningar % Lokalt samverkansstöd % Medel för metodutveckling % Hälsa på lika villkor % Kultursommar % FaR % Föräldrar Emellan % Nämndens ofördelade medel 19 Total 0% % 236 Tabell 1 Resultat per i tkr snämnden har som mål att ha en ekonomi i balans. Detta genom kontinuerlig uppföljning och stor uppmärksamhet inom de områden som nämnden ansvarar för. Nämnden har totalt sett en ekonomi i balans. Nämndens resultat för 2017 är plus 236 tkr. 2.1 Politisk verksamhet Anslaget till politiken visar överskott för året. Sammanträdesarvoden och omkostnader står för överskottet. 2.2 Hälsofrämjande insatser Här ingår folkhälsoresurs (köpt tjänst) samt omkostnader så som, resor, utbildning och lokalhyra. Utfallet för år 2017 följer i stort sett budget. 2.3 Utvecklingsmedel folkhälsa Här ingår de aktiviteter som nämnden genomfört enligt verksamhetsplanen för året. Utfallet för utvecklingsmedel folkhälsa år 2017 följer i stort sett budget. 3 Åtaganden i verksamhetsplanen De åtaganden som återfinns i verksamhetsplanen redovisas i kapitlet och en bedömning har gjorts vad det gäller regionkontorets åtagande från beslutad verksamhetsplan. 20(100)

21 6(13) Måluppfyllnaden redovisas enligt följande: Eventuella kommentarer har lagts på verksamhetsnivå. 3.1 Hög attraktivitet Halland, en region som erbjuder attraktiva och socialt hållbara mötesplatser, boende- och livsmiljöer Periodiserade nyckelordsikoner Kommentar Kommentar Åtagande Aktiviteter Implementera planen utifrån "Folkhälsan i Halland" i dialog regionalt/lokalt Åtagandet bedöms uppfyllt för verksamhetsåret. Öka kunskapen om insatser som minskar skillnaden i hälsa Åtagandet bedöms uppfyllt genom snämndens grunduppdrag. Implementera samarbetsfor mer med civilsamhället i syfte att stärka social hållbarhet. Åtagandet bedöms uppfyllt för verksamhetsåret framförallt genom nämndens dialogarbete. 3.2 Fler i arbete Halland erbjuder alla barn och unga goda och jämlika förutsättningar Periodiserade nyckelordsikoner Kommentar Åtagande Stärk små barns språkutvec kling Kommentar Aktiviteter Åtagandet bedöms uppfyllt genom nämndens samarbete med BVC i utlämnandet av Dela ut böcker och material till alla 3 åringar i genom BVC 21(100) Aktiviteten är genomförd enligt plan. Totalt delade nämnden 404 gympapåsar till barnavårdscentralerna.

22 7(13) Periodiserade nyckelordsikoner Kommentar Åtagande Kommentar Aktiviteter gympapåsar till alla treåringar. Skapa möjligheter för att genomföra regionala analyser kring barns livsvillkor Åtagandet bedöms uppfyllt genom lokala nämnders gemensamma dialogarbete. Fortsätta utveckla arbetet med barn och ungas psykisk hälsa Åtagandet bedöms uppfyllt. Samordna och genomföra utvecklingsarbe tet Välmående ger resultat Aktiviteten är genomförd enligt plan. Nämndens strateg deltar i den regionala arbetsgruppen och bidrar i det löpande arbetet. Bidra i utvecklingen av föräldrastöd Aktiviteten är delvis genomförd. Samordningsgruppen för föräldrastöd har varit vilande under året och därför har inte arbetet kunnat genomföras helt enligt plan. Genomföra dialoger i syfte att samla in kunskap och perspektiv på ungas livsvillkor och psykiska hälsa för att skapa en tydligare bild av behovet, finna förslag till lösningar samt att förstärka kunskapsunderl aget inför måloch budget arbetet 2019 Aktiviteten är genomförd enligt plan. Förutom dialogarbetet har lokala nämnder gemensamt arbetat med en förankringsprocess på regional nivå samt arbetat fram en gemensam tidsplan, gemensamma frågeställningar, gemensam uppföljning och gemensamma mallar. Under april-juni genomfördes dialoger med målgruppen. Slutrapporten lämnades över till Regionstyrelsens 22(100)

23 8(13) Periodiserade nyckelordsikoner Kommentar Åtagande Kommentar Aktiviteter arbetsutskott i oktober. Processen kommer att fortsätta under 2018 med fokus på återkoppling och förankring av åtgärdsförslagen. genomföra dialogprocess för att samla in perspektiv på unga tjejers trygghet 23(100) Aktiviteten är genomförd enligt plan. Dialogprocessen inleddes i november Nämnden har mött 31 tjejer mellan år samt 77 intressenter kring frågan. Nämnden genomförde även en enkät för att fånga in tjejer mellan år som enligt erfarenhet är svårare at nå. Totalt svarade 77 tjejer i åldersgruppen på enkäten. Resultatet ligger även till grund för den fördjupade analys av rådet för social hållbarhets fokusområde trygghet och tillit och kommer också att vägas in i lokala nämnders gemensamma dialogprocess och den delrapport som presenteras för Regionstyrelsens arbetsutskott i oktober. I maj inleddes den medskapande processen med en första workshop. Deltagarna identifierade fyra gemensamma

24 9(13) Periodiserade nyckelordsikoner Kommentar Åtagande Kommentar Aktiviteter målområden att arbeta vidare med. Under perioden genomfördes en medskapande dialog med utgångspunkt i de gemensamt identifierade målområdena som resulterade i ett antal åtgärdsförslag för det trygghetsskapand e arbetet. Bidra i framtagning och spridning av lokala undersökni ngar av barn och ungas hälsa. Åtagandet bedöms uppfyllt genom bland annat dialogarbetet och genom den gemensamt framtagna nulägesbeskriv ningen av rådets tre prioriterade områden. Bidra i framtagande och spridning av kunskapsunderl ag genom rådet för Social Hållbarhet Aktiviteten är genomförd enligt plan och fortsätter under En hälso- och sjukvård för bättre hälsa Möjliggör att invånarna själva tar ansvar utifrån egen förmåga. Periodiserade nyckelordsikoner Kommentar Åtagande Kommentar Aktiviteter Förstå vad invånarna tycker om hälso- och sjukvården och återkoppla insikterna till regionstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott för utformning av vård och behandling. Åtagandet bedöms genomfört. Finansiera och verka för utvecklingen av Åtagandet bedöms genomfört enligt plan. 24(100) Dialog med invånarna om hälsa och sjukvård Aktiviteten är genomförd enligt plan.

25 10(13) Periodiserade nyckelordsikoner Kommentar Åtagande Kommentar Aktiviteter Fysisk aktivitet på recept Utveckla samverkansformer med brukar- och anhörigorganisationer, frivilligorganisationer samt andra intressenter inom hälsa och sjukvård Åtagandet bedöms uppfyllt. Aktiviteten är genomförd enligt plan. Civilsamhällets aktörer bjuds in till de föreläsningar, workshops och dialoger som nämnden arrangerar. Föra dialog med civilsamhällets aktörer utifrån behov Arbetar hälsofrämjande och levererar en individuell hälso- och sjukvård av hög kvalitet för en god och jämlik hälsa. Periodiserade nyckelordsikoner Kommentar Åtagande Utveckla, genomför a och utvärdera riktade insatser för mer jämlik hälsa. Kommentar Aktiviteter Åtagandet bedöms uppfyllt genom sn ämndens grunduppdrag. Utlysning av metodutvecklings medel i syfte att ta tillvara på och stimulera idéer och initiativ som kan möta samhällsutmanin gar inom området social hållbarhet Aktiviteten avslutad. Nämnden beslutade i på sammanträdet i november att tilldela projektet "Jämt" metodutvecklings medlen om 40tkr och uppdrog samtidigt till strateg att utreda möjligheterna för samarbete med kulturförvaltning gällande insatser i området Sloalyckan Arbetar med ständig förbättring för bättre hälsa hos invånarna. Periodisera de nyckelordsikoner Kommentar Kommentar Åtagande Utveckla, genomföra och utvärdera riktade insatser för mer jämlik hälsa. Aktiviteter Åtagandet bedöms uppfyllt genom snämnd ens grunduppdrag. Genomföra och sprida fördjupningar utifrån befolkningsstudien Folkhälsan i Halland gällande 25(100) Arbete är genomfört enligt plan och inkluderas i analysarbete t inför kommande RUS-

26 11(13) Periodisera de nyckelordsikoner Kommentar Kommentar Åtagande Genom länspresidie t regelbundet föra dialog med Region Hallands driftsnämnd er och gemensam ma nämnder i syfte att belysa befolkninge ns behov. Aktiviteter Åtagandet bedöms uppfyllt. tillitsbrist och socioekonomi process. Öka kunskaper om insatser som minskar skillnader i hälsa Aktiviteten är genomförd enligt plan. Utreda förutsättningarna för att i samverkan med s kommun och hälso- och sjukvårdsavdelnin gen utveckla en satsning på kultur på recept. Aktiviteten är genomförd enligt plan. Resultatet av utredningen visar att det i dagsläget inte är möjligt att inleda en satsning på Kultur på recept i samverkan med vårdcentraler na i. Nämnden beslutade att istället följa det pilotprojekt som planeras att genomföras i Laholms kommun. Genom länspresidiet föra dialog med driftnämnd psykiatri. Aktiviteten är genomförd enligt plan. Dialog med driftnämnd psykiatri genomfördes på Länspresidiet den 28 augusti. Genomföra lokala uppföljningsdialog er med den gemensamma nämnden för hemsjukvård och hjälpmedel. Aktiviteten är genomförd enligt plan. 26(100)

27 12(13) Är trygg, sammanhållen och utformas tillsammans med patienten och närstående. Periodiserade nyckelordsikoner Åtagande Tillsammans utveckla och sprida generella och riktade hälsofrämjande insatser. Kommentar Aktiviteter Kommentar Åtagandet bedöms uppfyllt genom nämndens grunduppdrag. 4 Grunduppdrag Avdelningens grunduppdrag Genom dialogarbete och kartläggningar av befolkningens behov bidra till strategisk utveckling, ledning och styrning Kommentar på grunduppdraget Åtagandet bedöms genomfört för verksamhetsåret. Arbetet sker löpande och har under året främst fokuserats till lokala nämnders gemensamma dialogarbete om unga och unga vuxnas livsvillkor och psykiska hälsa. Avdelningens grunduppdrag Tillhandahålla behovsbedömningar till lokal nämnd och Regionstyrelsen för bedömning av hälsa och sjukvård. Kommentar på grunduppdraget Aktiviteten bedöms genomförd enligt plan. Arbetet sker löpande på nämndens uppdrag och har under året främst fokuserats till dialogarbetet unga tjejers trygghet och unga vuxnas livsvillkor och psykiska hälsa. Behovsbedömningar har även skett löpande genom rådet för Social hållbarhet. Avdelningens grunduppdrag Ta del av analyser och kunskapsunderlag samt delta i nätverk. 27(100)

28 13(13) Kommentar på grunduppdraget Aktiviteten har genomförts både på Lokal, regional och Nationell nivå. Strateg för social hållbarhet har bland annat deltagit i Rådet för Social hållbarhets uppdragsgrupp och i andra lokala samverkansforum. har deltagit i SKLs nätverk för medborgardialog, i Nätverket uppdrag hälsa och i Södra sjukvårdsregionens arbetsgrupp för invånardialog. Avdelningens grunduppdrag Delta och bidra i Folkhälsoråden eller motsvarande och i kommunernas strategiska folkhälsoarbete. Kommentar på grunduppdraget processleder tillsammans med utvecklingsledare på s kommun Rådet för Social hållbarhets arbete. Strateg för social hållbarhet arbetar tillsammans med rådets aktörer i uppdragsgruppen. 28(100)

29 Uppföljning av internkontrollplan LN FBG (100)

30 TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer LN FBG Regionkontoret Avdelningen för Social hållbarhet Camilla Karlsson Lokala nämnden Uppföljning av internkontrollplan 2017 Förslag till beslut snämnden beslutar att - godkänna uppföljningen av internkontroll 2017 Sammanfattning Enligt Region Hallands internkontrollreglemente ska respektive styrelse/nämnd rapportera årets resultat från uppföljningen av den interna kontrollen till regionstyrelsen. Rapporten ska innehålla information om vilka kontrollområden som styrelsen/nämnden har valt för 2017, sammanfattat resultat av uppföljningen och eventuellt vidtagna åtgärder. I de fall det finns förslag på åtgärder för förbättringar av regiongemensamma rutiner så ska även dessa redovisas. Ekonomiska konsekvenser av beslutet Beslutet innebär inga ekonomiska konsekvenser. Regionkontoret Jörgen Preuss Tf regiondirektör Camilla Karlsson Bilaga: Internkontrollplan 2017 Beslutet ska skickas till Regionstyrelsen Avdelningen för ekonomistyrning och uppföljning 30(100)

31 Rapport internkontroll 2017 snämnden 31(100)

32 2(6) Innehållsförteckning 1 Sammanfattning Internkontroll Ekonomi Organisation/styrning/ledning kommunikation och information Verksamhetens genomförande/ kvalitet Åtgärdslista (100)

33 3(6) 1 Sammanfattning Under 2017 beslutade de lokala nämnderna om en intern kontroll för verksamhetsåret. Kontrollmomenten bestod i att under året följa och arbeta vidare med olika delar av verksamheten där risk för brister fanns, vilket har gjorts. Dessa kontrollmoment, hur arbetet med dem har genomförts och resultatet av arbetet slutredovisas härmed för verksamhetsåret Internkontroll Inom varje riskområde har ett antal risker identifierats. Dessa har bedömts utifrån sannolikhet och konsekvens och som resulterar i ett risktal mellan 1 och 9. Risktal mellan 1-3 markeras med grönt dvs risken är låg eller obefintlig Risktal mellan 4-5 markeras med gult dvs risken är medel Risktal mellan 6-9 markeras med rött dvs risken är från medelhög till hög 2.1 Ekonomi Risk Avtalstrohet mot upphandlade avtal är låg. (Ny 2017) Externa parters trohet till tecknade avtal Betslutsattestant gör ingen kontroll över att varor/tjänster levererats enligt avtal vid attestering av faktura. Risk tal Kontrollmoment Tydlig information och ökad kunskap om vilka leverantörer som är upphandlade. Resultat Vid behov Nämndsekreterarna bokar enligt upphandling vid större arrangemang. Annars bokar enskilda tjänsteman enligt upphandling när möjlighet finns. Uppföljning av avvikelser som visar när avtal inte följs. Resultat Vid behov Avtalstecknaren har följt upp tecknade avtal. Vid avvikelse har dialog förts med avtalsparten kring avvikelse. Arbeta tillsammans med leveransgodkännare i syfte att försäkra att vara/tjänst levereras. Resultat Ökad kommunikation mellan Vid behov 33(100)

34 4(6) Risk Utbetalning av bidrag till fel organisation Risk tal 3 Kontrollmoment leveransgodkännare och beslutsattestant vid behov. Inför kommande verksamhetsår har gemensamma projektmedel lyfts ut från de lokala nämndernas budget och hanteras separat i en enskild budget för att ge bättre överblick och minska risken för misstag. Kommunikation med leveransgodkännare för att försäkra att utbetalning avser rätt organisation. Resultat 2.2 Organisation/styrning/ledning Risk Fattade beslut verkställs ej (Ny 2017) Antagna delegationer följs inte och återrapporteras inte av delegat (Ny 2017) Risk tal 3 4 Vid behov Ökad dialog mellan leveransgodkännare och beslutsattestant. Kontroll sker även i ekonomihanteringssystemet där uppenbara felaktigheter kan upptäckas. Kontrollmoment Regelbunden uppföljning av fattade beslut samt tydlighet i beställning. Resultat 12 ggr/år Kontinuerlig dialog kring fattade beslut för att säkerställa att verksamhet genomförs i enlighet med de fattade besluten. Tydligheten i beställningen uppnås vid eventuell otydlighet genom dialog och att förtydligande efterfrågas vid behov. Regelbunden uppföljning av fattade delegationsbeslut. Resultat 2.3 kommunikation och information Risk Information på lokala nämnders kommunikationsplattformar är inte aktuell Risk tal 4 Vid behov Samtliga delegerade beslut anmäls på nästkommande nämndsammanträde. Efterlevandet av delegerationsordningen har ökat, vilket har medfört att nämnderna har större insyn i verksamheten som bedrivs. Kontrollmoment Strategi för kommunikation och information upprättas och följs. Resultat 3 ggr/år Det har inte upprättats någon strategi då de lokala nämnderna avvaktar stöd från kommunikationsavdelningen. Beställning gjordes november 2016 och behovet har 34(100)

35 5(6) Risk Risk tal Kontrollmoment påtalats flera gånger sedan dess. En process har initierats, men kommunikationsavdelningen har inte kunnat vara behjälpliga i att slutföra processen. Fortsatt dialog pågår. 2.4 Verksamhetens genomförande/ kvalitet Risk Svårigheter att hitta samverkansparter för att kunna genomföra nämndens intentioner. Personalförändringar 3 Åtgärdslista Områden Ekonomi Risk tal 4 4 Åtgärder Skapa rutin Kontrollmoment Bygga upp kontakytor med viktiga samverkansaktörer samt att förankra nämndens intentioner på lokal nivå. Resultat 12 ggr/år De lokala nämnderna arbetar strategiskt och långsiktigt för att hitta samverkanspartners så utvecklingsarbeten som initieras blir hållbara och långsiktiga. Finns det inte ett intresse för vissa utvecklingsarbeten eller samverkansfrågor hos samverkanspartners avvaktar de lokala nämnderna att driva frågan. Detta i syfte att de samverkansprojekt som genomförs ska falla väl ut och ha potential att kunna bli ordinarie verksamhet på sikt. Kontinuerlig kommunikation med avdelningschef om verksamhetens behov. Resultat Vid behov Under året har en kontinuerlig kommunikation förts med verksamhetschefen kring verksamhetens behov och arbetsbelastning. Det har framkommit att behov av tydligare nedskrivna rutiner och strukturer för lokala nämnders verksamhet finns, vilket kommer arbetas vidare med med start under verksamhetsåret Uppföljning och dialog med avtalspart vid behov. Dialog och förändrat arbetssätt för att så långt som möjligt säkerställa att missar inte uppstår. Organisation/styrning /ledning Ökad dialog och inbyggt kontrollsystem- Dialog. 35(100)

36 6(6) Områden Åtgärder kommunikation och information Fattade delegerade beslut anmäls vid kommande nämndsammanträde. Utvecklande av strategi i samverkan med kommunikationsavdelningen. Verksamhetens genomförande/ Dialog mellan samverkanspartners och lokala nämnder. kvalitet Dialog och fortsatt arbete under kommande verksamhetsår. 36(100)

37 Internkontrollplan LN FBG (100)

38 TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer LN FBG Regionkontoret Avdelningen för Social hållbarhet Camilla Karlsson Lokala nämnden Internkontrollplan 2018 Förslag till beslut snämnden beslutar att - anta internkontrollplan för 2018 Sammanfattning Varje styrelse och nämnd ska enligt reglementet för internkontroll årligen upprätta en plan för den interna kontrollen. Planen upprättas efter bedömningar av väsentligheter och risk och ska innehålla de kontrollmoment som styrelsen/nämnden bedömer ska kontrolleras för att kunna upprätthålla en god kvalité på verksamheten. Ekonomiska konsekvenser av beslutet Beslutet innebär inga ekonomiska konsekvenser. Regionkontoret Jörgen Preuss Tf regiondirektör Camilla Karlsson Bilaga: Internkontrollplan 2018 Beslutet ska skickas till Regionstyrelsen Avdelningen för ekonomistyrning och uppföljning 38(100)

39 Internkontrollplan (snämnden) Områden Risk Väsentligh et/konsekv ens Ekonomi Organisati on/styrning /ledning kommunik ation och informatio n Avtalstrohe t mot upphandla de avtal är låg. Antagna delegatione r följs inte och återrapport eras inte av delegat (Ny 2017) Information på lokala nämnders kommunika tionsplattfor mar är inte aktuell Avtalsbrott kan ge både ekonomisk a konsekven ser och påverka trovärdigh eten negativt Beslut fattade utan mandat minskar nämndens möjlighet till insyn och styrning av verksamh eten. Kommunik ationsinsat er som ej är koordinera de bidrar till att Region Halland uppfattas ostrukturer ad och otydlig. Ri skt al Be slu t 3 Ha nte ra 3 Ha nte ra 3 Ha nte ra Kontrol lmome nt Kontroll era att rutiner följs och att avtal finns tillgängli ga. Kontroll era att fattade delegati onsbesl ut rapporte ras till nämnde n. Kontroll era att fattade delegati onsbesl ut faller inom ramen för besluta d delegati onsordn ing. Kontroll era att rutinen efterfölj s. Metod Avstäm ningsda tum Följ befintlig a rutiner samt tillgängl iggör avtal. Följa upp fattade beslut i relation till delegati onsord nig. Uppflkj ning av att fattade beslut är rapport erade till nämnd Upparb eta och följ rutin , Slut datu m Ans vari g* Ca mill a Karl sso n Ca mill a Karl sso n Ca mill a Karl sso n Rapp orteri ng till Näm nden Näm nden Näm nden 39(100)

40 Ramar för Lokala nämnders kunskapsunderlag inför budget LN FBG (100)

41 TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer LN FBG Regionkontoret Social hållbarhet Camilla Karlsson Lokala nämnden Ramar för Lokala nämnders kunskapsunderlag inför budget 2020 Förslag till beslut snämnden beslutar att - ställa sig bakom föreslagen inriktning för lokala nämnders kunskapsunderlag inför budget Sammanfattning Lokala nämnder lämnar årligen ett kunskapsunderlag inför kommande budgetprocess till regionstyrelsens arbetsutskott. Under 2017 genomförde de lokala nämnderna ett omfattande dialogarbete där man samtalade med såväl unga som verksamhetsföreträdare om ungas psykiska hälsa och livssituation. Denna rapport med tillhörande åtgärdsförslag överlämnades till regionstyrelsens arbetsutskott i september 2017 som ett inspel inför budget I september 2018 ska lokala nämnder återigen lämna över ett kunskapsunderlag till regionstyrelsens utskott, denna gång som ett inspel inför budget Då de lokala nämnderna under 2017 konstaterade att det fanns stora behov för gruppen unga med psykisk ohälsa har det funnits en vilja att fortsätta arbete med kunskapsunderlag riktade mot denna specifika grupp. Utifrån detta föreslås de lokala nämnderna att besluta att under 2018 ta fram ett kunskapsunderlag som fokuserar på målgruppen unga som riskerar att bli mångbesökare inom vården med syftet att undersöka hur man kan arbeta hälsofrämjande och förebyggande med psykisk hälsa för att undvika att unga blir mångbesökare. Bakgrund Lokala nämnder lämnar årligen ett kunskapsunderlag inför kommande budgetprocess till Regionstyrelsens arbetsutskott. Kunskapsunderlaget syftar till ett lyfta fram ett visst ämnesområde eller en viss problematik som de lokala nämnderna uppfattar som särskilt angelägen att arbeta vidare med. Kunskapsunderlaget utgår från lokala nämnders grunduppdrag, varför fokus i ämnesval ligger på en jämlik 41(100)

42 hälsa, social hållbarhet, gränsöverskridande samverkan med utgångspunkt i barn och ungas livssituation. Under 2017 genomförde de lokala nämnderna ett omfattande dialogarbete där man samtalade med såväl unga som verksamhetsföreträdare om ungas psykiska hälsa och livssituation. Detta arbete resulterade i en rapport där resultatet från dialogerna presenterades tillsammans med ett kortare faktaunderlag, samt där ett antal åtgärdsförslag presenterades. Dessa åtgärdsförslag togs fram utifrån resultatet av dialogerna som genomförts och belyste olika svårigheter som behöver arbetas vidare med för att unga som har en psykisk ohälsa ska få snabbare och mer kvalitativ hjälp med sitt mående. Det som var gemensamt för åtgärdsförslagen var att de behöver genomföras genom gränsöverskridande samverkan såväl som internt i den egna organisationen för att de ska ge de effekter som eftersträvas. Denna rapport med tillhörande åtgärdsförslag överlämnades till Regionstyrelsens arbetsutskott i september 2017 som ett inspel inför budget I september 2018 ska lokala nämnder återigen lämna över ett kunskapsunderlag till Regionstyrelsens arbetsutskott, denna gång som ett inspel inför budget Då de lokala nämnderna under 2017 konstaterade att det fanns stora behov för gruppen unga med psykisk ohälsa har det funnits en vilja att fortsätta arbete med kunskapsunderlag riktade mot denna specifika grupp för att öka möjligheterna att reella, positiva och varaktiga förändringar ska komma till stånd. De lokala nämndernas förvaltningar fick därmed i uppdrag att titta vidare på gruppen mångbesökare med psykisk ohälsa inom vården, och hur man skulle kunna arbeta hälsofrämjande och förebyggande med denna grupp för att undvika att de blir mångbesökare. Mångbesökare En mångbesökare definieras som en individ med fyra eller fler besök inom vården under en tolvmånadersperiod. Gruppen är inte åldersspecifik utan mångbesökare förekommer i de flesta åldersgrupper. Mångbesökare utgör som grupp ca 3-5 % av befolkningen och svarar för % av allmänläkarbesöken. De står också för en förhöjd andel akutvårdsbesök och specialistvårdsbesök. Mångbesökare som grupp kännetecknas av att de ofta har en svag känsla av sammanhang, att de är socialt och ekonomiskt utsatta samt att de oftare än andra drabbas av sjukdomar, kriser och trauman. Individerna har en reducerad förmåga att hantera stress, varför stressfulla livshändelser oftare resulterar i långtidssjukskrivning. När individerna drabbas av stress och trauman av olika slag påverkas hälsan vilket försämrar immunförsvaret. Det medför att individen lättare får till exempel infektioner och sjukdomar. Förenklat kan gruppen med mångbesökare delas in i två grupper, nämligen gruppen med hög biomedicinsk komplexitet och gruppen med låg biomedicinsk komplexitet men med hög psykosocial komplexitet. I gruppen med hög biomedicinsk komplexitet finns patienter som har en svår eller en kronisk sjukdom och som behöver mycket vård och behandling. I gruppen med låg biomedicins komplexitet men med hög psykosocial komplexitet finns patienter som 42(100)

43 har en förhållandevis god fysisk hälsa men som behöver mycket stöd utifrån sin psykosociala hälsa. I en kartläggning som gjordes 2013 kring den procent patienter inom primärvården som besökte vården mest under en tolvmånadersperiod inom Region Halland konstaterades att 42% utgjorde mångbesökare med hög psykosocial komplexitet som sin huvudproblematik. Av dessa utgjordes en majoritet av kvinnor, och man kunde också se att andelen män med psykosocial problematik steg först betydligt senare i livet. Förslag på målgrupp och syfte Målgruppen för kunskapsunderlaget inför budget 2020 föreslås vara unga som riskerar att bli mångbesökare inom vården, med syfte att undersöka hur man kan arbeta hälsofrämjande och förebyggande med psykisk hälsa för att undvika att unga blir mångbesökare inom vården. Tidplan Februari Mars Maj Samtliga lokala nämnder beslutar kring ifall man kan ställa sig bakom ramarna för kunskapsunderlag inför budget Avstämning i Länspresidiet. Rapportering till nämnderna kring arbetets status. Slutavstämning i Länspresidiet. 43(100)

44 Juni Beslut i samtliga lokala nämnder kring huruvida man kan ställa sig bakom kunskapsunderlaget inför budget 2020 och skicka det vidare till Regionstyrelsens arbetsutskott. September Länspresidiet överlämnar kunskapsunderlaget till Regionstyrelsens arbetsutskott i samband med ett dialogmöte. Regionkontoret Jörgen Preuss Tillförordnad Regiondirektör Camilla Karlsson Beslutet ska skickas till Regionstyrelsen Hälso- och sjukvårdsutskottet Tillväxtutskottet Driftnämnd Närsjukvård Driftnämnd Psykiatri Driftnämnd Hallands sjukhus Driftnämnd Ambulans, Diagnostik och Hälsa Driftnämnd Kultur och skola Gemensam nämnd för hjälpmedel och hemsjukvård 44(100)

45 Drogförebyggande ungdomskonferens 7 LN FBG (100)

46 TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer LN FBG Regionkontoret Avdelningen för social hållbarhet Marcus Berlin Social hållbarhetstrateg Lokala nämnden Drogförebyggande ungdomskonferens Förslag till beslut snämnden beslutar att: - bidra med kr till genomförandet av en drogförebyggande ungdomskonferens i. - att anteckna den lämnade informationen till protokollet Sammanfattning snämndens uppdrag är att bidra till utveckling av hälsans bestämningsfaktorer i samhället samt bidra till en jämlik och positiv hälsoutveckling. Under 2018 ska lokala nämnder bland annat särskilt prioritera en god start i livet där barn och ungas uppväxtvillkor står i centrum. Att investera i barns utveckling är en viktig väg till social hållbarhet och minskade skillnader i hälsa. Därför är det viktigt att undanröja allt som riskerar ungas hälsa och trygghet, en risk för unga är användandet av ANDT-preparat (Alkohol, narkotika, dopning och tobak). Som ett led i s drogförebyggande arbete arrangeras under våren 2018 en drogförebyggande ungdomskonferens. Konferensen arrangeras på Tullbroskolan i. En ambition med konferensen är att på sikt stärka kommunens förmåga att arbeta förebyggande gällande ANDT och kan möjliggöra en samsyn för flera aktörer. Genom att under våren 2018 bidra med kr möjliggörs ungdomskonferensens genomförande. Bakgrund snämndens uppdrag är att bidra till utveckling av hälsans bestämningsfaktorer i samhället samt bidra till en jämlik och positiv hälsoutveckling. Under 2018 ska lokala nämnder bland annat särskilt prioritera en god start i livet där barn och ungas uppväxtvillkor står i centrum. Att investera i barns utveckling är en viktig väg till social hållbarhet och minskade skillnader i hälsa. Därför är det viktigt att undanröja allt som riskerar ungas hälsa och trygghet, en risk för unga är användandet av ANDT-preparat (Alkohol, narkotika, dopning och tobak). ANDT-bruk kan leda till både fysiska, psykiska och sociala konsekvenser. 46(100)

47 Insatser för att skydda barn och unga mot eget och andras skadliga bruk utgör grunden för det hälsofrämjande och förebyggande ANDT-arbetet. Som ett led i s drogförebyggande arbete arrangeras under våren 2018 en drogförebyggande ungdomskonferens. Konferensen arrangeras på Tullbroskolan i. En ambition med konferensen är att på sikt stärka kommunens förmåga att arbeta förebyggande gällande ANDT och kan möjliggöra en samsyn för flera aktörer. Konferensen skapar förutsättningar för att bidra till utvecklingen av hälsans bestämningsfaktorer och för att bidra till en jämlik och positiv hälsoutveckling genom att öka den totala förmågan i s kommun att motverka och förebygga bruk av ANDT-preparat. Drogförebyggande Ungdomskonferens Unga Drogförebyggare är en ungdomsorganisation vars syfte är att engagera unga i det drogförebyggande arbetet. Vi gör unga delaktiga i civilsamhället och vill skapa förutsättningar för en god hälsa hos unga med särskilt fokus på tobak och tidiga alkoholdebuter genom att inspirera unga till ett hälsosamt liv. Varje år arrangerar Unga Drogförebyggare Ungdomskonferensen. Det är Sveriges största drogförebyggande ungdomskonferens. Konferensen bjuder in unga som vill engagera sig för ett drogfritt samhälle. Syftet med konferensen är att stärka unga i sitt engagemang, ge kunskap om drogförebyggande verksamhet och skapa förutsättningar för erfarenhetsutbyte. Under ungdomskonferensen arrangeras workshops och föreläsningar. Vi bjuder in externa talare som får föreläsa om dagsaktuella ämnen relaterat till ANDT. Vi arrangerar workshops som syftar till att stärka ungas självkänsla, sitt engagemang och hur de kan driva politiskt påverkansarbete. Vi tror att genom att ge unga förutsättningarna för att stå emot normer och själva ta ställning för tobaks- och drogfrihet kan vi också skapa ett samhälle där vi tar avstånd från tobak. Ekonomiska konsekvenser av beslutet Kostnaden för att bidra till genomförandet av ungdomskonferensen uppgår till kr. Regionkontoret Jörgen Preuss Tf Regiondirektör Camilla Karlsson Beslutet ska skickas till Avdelningen för ekonomistyrning och uppföljning 47(100)

48 Utvecklingsmedel 2018 (tidigare metodutvecklingsmedel) 8 LN FBG (100)

49 TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer LN FBG Regionkontoret Avdelningen för social hållbarhet Marcus Berlin Social hållbarhetstrateg Lokala nämnden Utvecklingsmedel 2018 (tidigare metodutvecklingsmedel) Förslag till beslut snämnden beslutar att - godkänna förslaget om nya kriterier samt ny inriktning av utvecklingsmedel Sammanfattning Utvecklingsmedel är en insats med målet att främja utveckling och att ta tillvara på idéer och initiativ som kan möta samhällsutmaningar inom området social hållbarhet. Det övergripande syftet är att utveckla det hälsofrämjande och förebyggande arbetet inom området social hållbarhet med särskilt fokus på insatser för en mer jämlik hälsa. Under 2017 utlystes medel för metodutveckling för första gången i där organisationer och verksamheter kunde ansöka under en anvisad period. Under 2018 kommer snämnden fortsätta utlysa medel för att kontinuerligt stimulera idéer och initiativ som kan möta samhällsutmaningar inom området social hållbarhet under både våren och hösten. För att underlätta 2018 års ansökningar kommer namnet metodutvecklingsmedel omvandlas till utvecklingsmedel, detta för att undvika begreppsförvirring och för att öppna upp för alla som vill utveckla inom området social hållbarhet, oavsett metod eller tillvägagångssätt. Under 2018 föreslås inriktningen för utvecklingsmedel följa samma tema som lokala nämnders gemensamma dialogprocess unga och unga vuxnas psykiska hälsa och livsvillkor som genomfördes under Under 2018 föreslås därför inriktningen och prioriteringen inbegripa: Insatser och initiativ som främjar barn- och ungas psykiska hälsa eller förebygger psykisk ohälsa. Bakgrund Under 2017 utlystes medel för metodutveckling för första gången i där organisationer och verksamheter kunde ansöka under en anvisad period. Urvalskriterierna för ansökningarna hade sin utgångspunkt i snämndens verksamhetsplan för 2017: - Jämställdhet 49(100)

50 - Jämlikhet - Barn och ungas uppväxtvillkor Utvecklingsmedel är en insats med målet att främja utveckling och att ta tillvara på idéer och initiativ som kan möta samhällsutmaningar inom området social hållbarhet. Det övergripande syftet är att utveckla det hälsofrämjande och förebyggande arbetet inom området social hållbarhet med särskilt fokus på insatser för en mer jämlik hälsa. Utvecklingsmedel kan sökas av offentliga, ideella eller privata organisationer, samt bransch- eller intresseorganisationer som verkar, eller vill verka i, s kommun. Under 2017 inkom fem ansökningar från olika organisationer: - En trappa upp - s gymnasieskola - Kultur & Fritid - MediYoga - Studieförbundet Vuxenskolan Det projekt och den insats som tilldelades medel var Studieförbundet vuxenskolans projekt/insats Jämt. Vidareutveckling Under 2018 kommer snämnden fortsätta utlysa medel för att kontinuerligt stimulera idéer och initiativ som kan möta samhällsutmaningar inom området social hållbarhet, under både våren och hösten kommer medel att utlysas. För att underlätta 2018 års ansökningar kommer namnet metodutvecklingsmedel omvandlas till utvecklingsmedel, detta för att undvika begreppsförvirring och för att öppna upp för alla som vill utveckla inom området social hållbarhet, oavsett metod eller tillvägagångssätt. Ytterligare en förändring är att definiera och avgränsa det ämnesområde som nämnden önskar se insatser i. Under 2018 föreslås inriktningen för utvecklingsmedel prioritera och följa samma tema som lokala nämnders gemensamma dialogprocess unga och unga vuxnas psykiska hälsa och livsvillkor som genomfördes under Som ett led av det önskar snämnden se utveckling i form av insatser och initiativ som främjar eller förebygger barn- och ungas psykiska hälsa. Andra kriterier som tas hänsyn till är de prioriteringar som regionstyrelsen beslutade att lokala nämnder ska verka för: - En god start i livet - Insatser som utjämnar hälsoskillnader - Tillsammans utveckla och sprida generella och riktade hälsofrämjande insatser - Utveckla nya arbetssätt för samverkan utifrån specifika gruppers behov, bland annat för att främja barn och ungas hälsa 50(100)

51 Praktiska detaljer Utlysningen av medel gäller totalt kr/år Ansökningsdatum 2018 Sista ansökningsdag för period 1: 3/4-18 (för beslut 29/5) Sista ansökningsdag för period 2: 23/10-18 (för beslut 4/12) Särskild inriktning och prioritering inför 2018 föreslås inbegripa: - Insatser och initiativ som främjar barn- och ungas psykiska hälsa eller förebygger psykisk ohälsa. Regionkontoret Jörgen Preuss Tf regiondirektör Camilla Karlsson Beslutet ska skickas till Beslutet expedieras inte 51(100)

52 Föräldrar Emellan 9 LN FBG (100)

53 TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer LN FBG Förvaltning Verksamhet/avdelning Marcus Berlin Social hållbarhetstrateg Lokala nämnden Föräldrar Emellan Förslag till beslut snämnden beslutar att - godkänna förslaget om att under 2018 prioritera fokusområdet barn och ungas psykiska hälsa som föreläsningsinriktning genom nätverket föräldrar emellan - anteckna den lämnade informationen till protokollet Sammanfattning Barns relationer till sina föräldrar har stor betydelse för både den psykiska och fysiska hälsan under hela livet. Det finns många tillfällen under ett barns uppväxt då föräldrar kan uppleva att de behöver någon form av stöd. Ett av de stöd som undersökningar visat att föräldrar efterfrågar är föreläsningar kring föräldraskap. Trygga - Föräldrar Emellan anordnar föreläsningar varje år med syfte att stärka föräldrar i sin föräldraroll. snämnden kommer under 2018 föreslå att genom sin finansiering av föräldrar emellan använda inriktningen barn och ungas psykiska hälsa. Föreläsningsinriktningen föreslås följa som ett led i lokala nämnders tidigare gemensamma dialogarbete kring unga och unga vuxnas psykiska hälsa och livsvillkor som genomfördes under Bakgrund Barns relationer till sina föräldrar har stor betydelse för både den psykiska och fysiska hälsan under hela livet. Ett gott och förtroendefullt förhållande mellan föräldrar och barn fungerar som en skyddsfaktor för barnen, medan brister i hemmiljön är en riskfaktor. Det finns många tillfällen under ett barns uppväxt då föräldrar kan uppleva att de behöver någon form av stöd. Forskning och undersökningar har visat att föräldrar själva, bland annat efterfrågar stöd i form av kurser, information på nätet och föreläsningar. Att vara förälder innebär mycket glädje men också oro och funderingar på hur man ska vara och bemöta sina barn. I erbjuds alla som är föräldrar, men även andra som har barn och ungdomar i sin närhet att ta del av föreläsningar på olika teman som handlar om föräldraskap, barns och ungas utveckling och samordnas av nätverket Trygga föräldrar emellan. 53(100)

54 Trygga Föräldrar Emellan Trygga Föräldrar Emellan är ett nätverk som har funnits i kommunen sedan Nätverket består av olika aktörer såsom ABF, SENSUS, Studieförbundet Vuxenskolan, Rädda Barnen, Svenska Kyrkan, FaBo, Region Halland och Räddningstjänsten Väst som representant för s kommun. Föräldrar emellan finansieras genom sponsring och verksamhetsbidrag. Bidragen finansierar såväl kostnader för föreläsare samt kostnader för marknadsföring. Nätverket anordnar föreläsningar och vänder sig i första hand till föräldrar, men också till andra vuxna som har barn och unga i sin närhet. Syftet med föreläsningarna är att stärka föräldrar i sin föräldraroll genom ny kunskap, inspiration och erfarenhetsutbyte. Målet med Trygga Föräldrar Emellan är att kontinuerligt arrangera högkvalitativa föreläsningar på olika teman som berör föräldraskapet och som i sin tur främjar en god hälsa bland våra barn och unga. Nätverket anordnar cirka sex föreläsningar per år. Under 2016 deltog 202 personer. Under 2017 deltog totalt 181 personer. Året 2017 Månad Föreläsare Titel Antal Februari Catarina Danso, Makalösa Hellre vårdnadsfred än 12 st föräldrar vårdnadstvist. Mars Lars Claesson Manusförfattare, regissör, föreläsare, VD, men framförallt förälder. 52 st April Pontus Nilsson, kommunpolis i Unga och droger i. 54 st September Britt Bengtsson förskollärare, motorikpedagog och yogainstruktör. Den hälsofrämjande verktygslådan 30 st Oktober Kristina Wicksell, Make Equal Det börjar med dig en föreläsning om normer, värderingar och jämställdhet och hur vi är mot varandra. Totalt antal deltagare: 33 st 181 st Vidareutveckling snämnden kommer under 2018 föreslå att genom sin finansiering av föräldrar emellan använda inriktningen barn och ungas psykiska hälsa. Föreläsningsinriktningen föreslås följa som ett led i lokala nämnders tidigare gemensamma dialogarbete kring unga och unga vuxnas psykiska hälsa och livsvillkor som genomfördes under (100)

55 Regionkontoret Jörgen Preuss Tf regiondirektör Camilla Karlsson Beslutet ska skickas till Beslutet expedieras inte 55(100)

56 Revidering av snämndens delegationsordning 10 LN FBG (100)

57 TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer LN FBG Regionkontoret Avdelningen för Social hållbarhet Camilla Karlsson Lokala nämnden Revidering av snämndens delegationsordning Förslag till beslut snämnden beslutar att - anta förslaget till reviderad delegationsordning Sammanfattning Styrelser och nämnder ska inför en ny mandatperiod fastställa delegationsordning. Delegationsordning bör följas upp och omprövas under mandatperioden vilket nu har skett. Den reviderade delegationsordningen har anpassats efter Region Hallands ärendehanteringssystem samt utformats så att den kan fungera för samtliga lokala nämnder. Ekonomiska konsekvenser av beslutet Beslutet innebär inga ekonomiska konsekvenser. Jörgen Preuss Tf regiondirektör Camilla Karlsson Bilaga: snämndens delegationsordning Beslutet ska skickas till Beslutet expedieras inte 57(100)

58 1(3) Datum Diarienummer LN FBG Förteckning över delegerade ärenden snämnden 2018 Antagen Reviderad , 48. Delegation Med delegationsbeslut avses beslut som fattas på myndighetens (nämndens) vägnar enligt beslutad delegationsordning. Enligt Kommunallagen 6 kap 33 kan nämnd delegera till utskott, ledamot eller ersättare eller anställd i kommunen att fatta beslut på nämndens vägnar. Delegationsmöjligheten för nämnden är inte enbart begränsad till att delegera till förvaltningschef utan nämnden kan välja att peka ut vilken befattning som ska ha delegationen. För delegering av beslut inom nämndens ansvarsområde gäller de allmänna bestämmelser som framgår av nämndens reglemente. Nämnden ska fortlöpande övervaka hur delegerad beslutanderätt utövas. Beslut enligt delegation ska anmälas till nämnden vid nästkommande sammanträde. Verkställighetsbeslut Med verkställighetsbeslut avses beslut som viss befattningshavare fattar inom ramen för de uppgifter som vilar på befattningen och inom beslutad budget. Oftast saknas utrymme för självständig bedömning eftersom frågan är reglerade i lagar och avtal, men också exempelvis att det finns politiska beslut om servicenivåer och dylikt. Exempelvis är många personalärenden av ren verkställighet eftersom det är uppenbart att enbart ett beslut kan fattas. Adress: Region Halland, Box 517, Halmstad Besöksadress: Södra vägen 9 Tfn: Fax: E-post: regionen@regionhalland.se Webb: Org.nr: (100)

59 2(3) Ärendegrupp 1 BRÅDSKANDE ÄRENDE A Ärenden som inte kan anstå till nästa sammanträde med nämnden och där beslutanderätten inte delegerats till annan 2 NÄMNDENS ARBETE A Uppdrag till nämndens ledamöter och ersättare om deltagande i resor, förrättningar, kurser och konferenser inom Sverige Beslutar på nämndens vägnar Nämndens ordförande Nämndens ordförande Ersättare Vice ordförande Vice ordförande B Uppdrag till nämndens ledamöter och ersättare om deltagande i resor, förrättningar, kurser och konferenser utanför Sverige 3 EKONOMIÄRENDE A B C Finansiering av utvecklingsarbete till ett belopp upp till 30 tkr per objekt och där medel finns avsatta i lokal nämnds budget Finansiering av utvecklingsarbete till ett belopp om tkr per objekt och där medel finns avsatta i lokal nämnds budget Omdisponering av medel inom ramen för detaljbudgeten under verksamhetsåret 4 INVESTERINGSFRÅGOR A Investeringar för inventarier (t.ex. skrivare) till ett belopp upp till 10 tkr inom tilldelad ram 5 UPPHANDLING OCH HYRESAVTAL A Träffa/underteckna hyresavtal avseende lokaler för verksamhet knuten till Lokal nämnd 6 REGIONAL UTVECKLING A Avge yttranden ur ett socialt hållbarhetsperspektiv över detaljplaner m.fl. kommunala planer 7 ADMINISTRATIVA ÄRENDE A Träffa och säga upp avtal, överenskommelser och därmed likställda handlingar inom tilldelad Nämndens ordförande efter samråd med vice ordförande Nämndens ordförande efter samråd med vice ordförande Nämndens ordförande efter samråd med vice ordförande Adress: Region Halland, Box 517, Halmstad. Besöksadress: Södra vägen 9. Tfn: Fax: E-post: regionen@regionhalland.se. Webb: Org.nr: (100)

60 3(3) budget eller av nämnden beslutad beloppsgräns B Beslut att helt eller delvis avslå begäran om utlämnande av allmän handling C Utseende av PUL-ombud D Besvarande av framställningar till regionen från andra myndigheter och enskilda i ärenden som inte är av principiell art och när beslutanderätten inte åvilar annan (inom respektive ansvarsområde) E Utkvittering av postförsändelser Registratorer, nämnd sekreterare, nämndtjänsteman F Utse arkivansvarig Ordförande G Utse arkivredogörare 8 UPPDRAG A Utseende av ledamöter i nämndsanknutna arbets- och styrgrupper Nämndens ordförande efter samråd med vice ordförande Adress: Region Halland, Box 517, Halmstad. Besöksadress: Södra vägen 9. Tfn: Fax: E-post: regionen@regionhalland.se. Webb: Org.nr: (100)

61 Huvudattestanter, utanordnare samt nämndattestant LN FBG (100)

62 TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer LN FBG Regionkontoret Styrning och stöd Agneta Bylander-Sjögren Nämndsekreterare Lokala nämnden Huvudattestanter, utanordnare samt nämndattestant 2018 Förslag till beslut snämnden beslutar att - utse nämndtjänsteman Camilla Karlsson som huvudattestant och nämndattestant med nämndtjänsteman Janet Harrysson och Eva Jadeling som ersättare från och med 1 mars 2018 Sammanfattning Enligt attest- och utanordningsreglementet för regionen ska varje nämnd årligen utse en eller flera huvudattestanter samt ersättare för dessa. Nämndattestant ska fortlöpande informera nämnden om det ekonomiska och verksamhetsmässiga utfallet gentemot budget och kompletterande beslut. Regionkontoret Jörgen Preuss Tf regiondirektör Camilla Karlsson Bilaga: Huvudattestantlista 2018 Beslutet ska skickas till Avdelningen för ekonomistyrning och uppföljning 62(100)

63 FALKENBERGSNÄMNDEN Huvudattestanter 2018 Ver 1/ 2018 ORG= Organisationsenhet Gällande fr o m Ändringar är markerade med fetstil ORG Text Huvudattestant Ersättare snämnden Camilla Karlsson Janet Harrysson Eva Jadeling Nämndstjänsteman är befullmäktigad att utkvittera samtliga försändelser ställda till snämnden med rätt att överlåta utkvitteringsrätten på annan befattningshavare. I de fall en utbetalning berör nämndstjänsteman personligen sker beslutsattesten av avdelningschef Social hållbarhet. Administrativ assistent Agneta Bylander-Sjögren har fullmakt att utkvittera postförskott, postpaket och rekommenderade försändelser. Camilla Karlsson Nämndstjänsteman 63(100)

64 Fysisk aktivitet på recept (FaR) i ny aktör nivå 1 12 LN FBG (100)

65 TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer LN FBG Regionkontoret Avdelningen för social hållbarhet Marcus Berlin Social Hållbarhetsstrateg Lokala nämnden Fysisk aktivitet på recept (FaR) i ny aktör nivå 1 Förslag till beslut snämnden beslutar att - anteckna den lämnade informationen till protokollet Sammanfattning Region Halland samordnar arbetet med FaR tillsammans med Hallands idrottsförbund. Varje år tas en lokal aktivitetskatalog för varje kommun i Halland fram för att fungera som stöd för förskrivare. I nuläget finns två lokala aktörer på nivå 1 i, fördelade geografiskt i s centrum samt i Ullared. För att utöka variationen av aktörer samt tillgången för invånare i s kommun, föreslås Strandhälsan Tränings- och Rehabcenter som ny aktör på nivå 1. Strandhälsan är idag underleverantör av fysioterapi till två vårdcentraler i. Strandhälsan har i kontakt med dem fått förfrågan av vårdcentralerna om att starta en Fyss och Far grupp. Då Strandhälsan redan har ett etablerat samarbete med vårdcentraler så önskar vårdcentralerna möjligheten att skicka patienter dit för Fyss och Far grupp. Bakgrund Fysisk aktivitet på recept (FaR) innebär att hälso- och sjukvården på ett systematiskt sätt ger skriftliga råd om fysisk aktivitet. Den fysiska aktiviteten kan utföras som en egenaktivitet och/eller som en organiserad aktivitet inom en förening eller hos en annan aktör. Vardagsaktivitet och att bryta stillasittande kan vara en del av ordinationen. Region Halland samordnar arbetet med FaR tillsammans med Hallands idrottsförbund. Varje år tas en lokal aktivitetskatalog fram för varje kommun i Halland. 65(100)

66 FaR ordineras i enlighet med FYSS. FYSS är en evidensbaserad handbok som beskriver hur fysisk aktivitet kan användas för att förebygga och behandla olika sjukdomstillstånd. FaR aktivitetskatalog FaR kan förskrivas till vilken aktivitet som helst, men till stöd för förskrivare i Region Halland finns också en lokal aktivitetskatalog. Aktivitetskatalogen visar ett urval av de aktiviteter som erbjuds i respektive kommun och kan därmed vara ett stöd för att hitta en lämplig aktivitet. Aktiviteterna i katalogen är indelade i tre nivåer. Nivå 1 bygger på samverkan med föreningslivet samt med kommunen, och utmärker sig genom att: - aktiviteterna är lågintensiva och passar bra för den mycket ovana motionären - receptet skickas direkt till särskilt utbildad FaR-aktör som kontaktar patienten för vägledning och information inför aktiviteten. FaR-aktören meddelar förskrivaren om patienten uteblir. - priset är subventionerat - kostnaden för patienten ska inte överstiga 500 kr för tre månader, eller 50 kronor per tillfälle. Förslag till ny aktör på nivå 1 Strandhälsan Tränings- och Rehabcenter erbjuder följande aktiviteter: - Basal kroppskännedom (avspänningsövningar i stående, sittande och/eller liggande som jobbar med andning och kroppsmedvetenhet) - Cirkel Intro (träning på olika stationer efter egen förmåga) - MattCore (snälla bålstabiliserande övningar på matta) Regionkontoret Jörgen Preuss Tf regiondirektör Camilla Karlsson Beslutet ska skickas till Beslutet expedieras ej 66(100)

67 Samverkan genom Rådet för social hållbarhet 13 LN FBG (100)

68 TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer LN FBG Regionkontoret Avdelningen för social hållbarhet Marcus Berlin Social Hållbarhetsstrateg Lokala nämnden Samverkan genom Rådet för social hållbarhet Förslag till beslut snämnden beslutar att - anteckna lämnad information till protokollet Sammanfattning snämnden samverkar lokalt i s kommun genom Rådet för social hållbarhet. Samverkan möjliggörs genom en överenskommelse. Samverkan sker mellan s kommun, snämnden - Region Halland och Lokalpolisområde. Rådet ska verka för att skapa utveckling på en övergripande nivå i frågor gällande social hållbarhet. För att ytterligare rikta insatserna mot att minska skillnader i livsvillkor har tre prioriterade områden tagits fram: ANDT, Tillit och trygghet samt barn och ungas uppväxtvillkor. Vid sammanträdet återkopplas rådets dagordning för rådets kommande möte. Bakgrund snämnden samverkar lokalt i s kommun genom Rådet för social hållbarhet. Rådet för Social hållbarhet bildades 2016 och är ett rådgivande organ utan egna ekonomiska medel som ska verka för att skapa utveckling på en övergripande nivå, i frågor som rör social hållbarhet. Mer specifikt handlar det om att verka för att minska skillnader i livsvillkor och hälsa bland invånare i s kommun. Rådets grundläggande funktion är att möjliggöra samverkan mellan olika organisationer och myndigheter. En samverkansöverenskommelse har skrivits under för att möjliggöra en samverkan. Överenskommelsen ska fungera som ett stöd och ramverk för det gemensamma arbetet. Samverkan sker avtalsmässigt och praktiskt mellan s kommun, snämnden Region Halland och Lokalpolisområde. Rådet sammankallas av kommunstyrelsens ordförande. Strukturen för rådet innehåller delarna: 68(100)

69 - Rådet: Kommunstyrelsens arbetsutskott, snämnden samt representanter från polismyndigheten. - Styrgrupp: Tjänstemän på chefsnivå från samtliga tre organisationer ex. kommunchef, verksamhetschefer m.fl. - Uppdragsgrupp: Strateg snämnden, folkhälsoutvecklare R-väst, kommunpolis. - Processledare: Involverade på alla nivåer. För att ytterligare rikta insatserna mot att minska skillnader i livsvillkor har tre prioriterade områden tagits fram: ANDT, Tillit och trygghet samt barn och ungas uppväxtvillkor. Dessa tre områden är formulerade brett för att möjliggöra arbete på flera nivåer samtidigt och för att undvika ett alltför snävt arbete. Gemensamt beslutade prioriterade områden ANDT (Alkohol, narkotika, doping och tobak) Rådet ska verka för ett fritt från narkotika och doping samt ett minskat bruk av alkohol och tobak. Tillit och trygghet Rådet ska verka för ett där invånarna känner en ökad tillit och trygghet. Barn och ungas uppväxtvillkor Rådet ska verka för att alla barn och unga som växer upp i ska ha goda uppväxtvillkor. Genomförda uppdrag och diskussioner Förankring av lokal lägesbild - Workshop Sloalyckan - Medborgarlöfte Norrtäljes trygghetsarbete - Rådets grundläggande organisation och struktur - Förnyelse av samverkansöverenskommelse och prioriterade områden BRÅ:s utvärdering Pågående kommande uppdrag och diskussioner SKL:s Innovationsguiden - Uppdatering av lägesbild - Medborgarlöfte Handlingsplan våldsbejakande extremism - Vidarearbete utifrån lokala nämnders gemensamma dialogprocess kring unga och unga vuxna psykiska hälsa och livsvillkor. 69(100)

70 Regionkontoret Jörgen Preuss Tf regiondirektör Camilla Karlsson Beslutet ska skickas till Beslutet expedieras inte 70(100)

71 Tillsammans för Sloalyckan En utveckling av arbetet med användardriven innovation och tjänstedesign 14 LN FBG (100)

72 TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer LN FBG Regionkontoret Avdelningen för Social hållbarhet Marcus Berlin Social Hållbarhetsstrateg Lokala nämnden Tillsammans för Sloalyckan En utveckling av arbetet med användardriven innovation och tjänstedesign Förslag till beslut snämnden beslutar att: - anteckna den lämnade informationen till protokollet. Sammanfattning snämnden samverkar med s kommun och Polismyndigheten genom Rådet för Social Hållbarhet. Under 2017 har rådet identifierat ett antal utmaningar i arbetet för ett mer hållbart, däribland skillnaderna i uppväxtvillkor inom kommunen. För att möta de komplexa utmaningar som rådet gemensamt identifierat genom workshopen Tillsammans för Sloalyckan behövs innovativa lösningar med invånarens behov som utgångspunkt. Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) erbjuder ett utbildningsprogram och metodverktyg som heter innovationsguiden. Innovationsguiden innebär att genom invånarinvolvering och medskapande möjliggöra framtagandet av smartare lösningar på komplexa utmaningar. Utvecklingsteamet som deltar i utbildningsprogrammet består av representanter från snämnden, s kommun, polismyndigheten och Räddningstjänsten väst. Genom deltagandet i utbildningsprogrammet innovationsguiden genom projektet Tillsammans för Sloalyckan ges möjligheten att åstadkomma smartare lösningar på komplexa utmaningar, i vårt fall att skapa förutsättningar för att stärka livsvillkoren i bostadsområdet Sloalyckan. Utbildningsprogrammet pågår mellan perioden november 2017 och september Vid sammanträdet återkopplas utbildningsprogrammets nuläge och processens nästa steg. 72(100)

73 Bakgrund snämnden verkar på uppdrag av Regionfullmäktige och Regionstyrelsen. Enligt uppdraget ska nämnden bidra till utveckling av hälsans bestämningsfaktorer i samhället, för en jämlik och positiv hälsoutveckling. Med utgångspunkt i Social hållbarhet ska nämnden ansvara för att stimulera och utveckla ett lokalt och regionalt gränsöverskridande strategiskt folkhälsoarbete. Under 2018 ska nämnderna särskilt prioritera arbetet med: En god start i livet. Insatser som utjämnar hälsoskillnader. Tillsammans utveckla och sprida generella och riktade hälsofrämjande insatser. Utveckla nya arbetssätt för samverkan utifrån specifika gruppers behov, bland annat för att främja barn och ungas hälsa. snämnden samverkar med s kommun och Polismyndigheten genom Rådet för social hållbarhet. Under 2017 har rådet gemensamt prioriterat arbetet med utgångspunk i tre fokusområden; trygghet och tillit, barn och ungas uppväxtvillkor och alkohol, narkotika, tobak och doping (ANDT). En nulägesbeskrivning av de prioriterade områdena visar på ett antal gemensamma utmaningar, däribland skillnaderna i uppväxtvillkor inom kommunen. För att möta de komplexa utmaningar som rådet gemensamt identifierat behövs innovativa lösningar med invånarens behov som utgångspunkt. Innovationsguiden Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) erbjuder ett utbildningsprogram och metodverktyg som heter innovationsguiden. Innovationsguiden innebär att genom invånarinvolvering och medskapande möjliggöra framtagandet av smartare lösningar på komplexa utmaningar. Metodverktyget utgår från användarens behov och upplevelser men lyfter också fram medarbetarnas och utförarnas perspektiv på utmaningarna. Utbildningsprogrammet är uppdelat i sex steg tillsammans med förslag på metoder där deltagande utvecklingsteam arbetar utifrån ett identifierat utvecklingsområde. Steg 1: Ringa in Steg 2: Undersöka Steg 3: Fokusera Steg 4: Ta fram idéer Steg 5: Testa idéer Steg 6: Förverkliga I Innovationsguidens program ingår, utbildningsträffar, coachning, tillgång till digitala plattformar och erfarenhetsutbyte med andra projektgrupper. Ett utvecklingsteam bestående av representanter från snämnden, s kommun, Räddningstjänsten Väst och Polismyndigheten deltar i utbildningsprogrammet. Utöver utbildningsträffarna förväntas teamet gemensamt behöva lägga ned 250 timmar under en period på nio månader. 73(100)

74 Identifierat utvecklingsområde Arbetet för att stärka livsvillkoren i området Sloalyckan inleddes med workshopen Tillsammans för Sloalyckan som genomfördes under oktober Vid workshopen arbetades det fram ett antal konkreta frågor för de olika huvudmännen att arbeta vidare med gemensamt. Ett nästa steg i arbetet är att involvera de som bor på Sloalyckan i utvecklingen av området, samla in deras perspektiv för att öka förståelsen för behoven och sedan testa och medskapa fram lösningar i syfte att skapa förutsättningar för att stärka livsvillkoren i området. Tidsram och fastsatta datum Steg 1: Ringa in (nov-jan) Steg 2: Undersöka (jan-mars) Steg 3: Fokusera (mars-april) Steg 4: Ta fram idéer (april-maj) Steg 5: Testa idéer (maj-aug) Steg 6: Förverkliga (aug-nov) SKL:s fastsatta utbildningsträffar: - Uppstart: 21/ Mittavstämning: 21/ Avslutning: 5/9-18 Regionkontoret Jörgen Preuss Tf regiondirektör Camilla Karlsson Beslutet ska skickas till Beslutet expedieras ej 74(100)

75 Genomförda och planerade aktiviteter LN FBG (100)

76 TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer LN FBG Regionkontoret Styrning och stöd Agneta Bylander-Sjögren Nämndsekreterare Lokala nämnden Genomförda och planerade aktiviteter 2017 Förslag till beslut snämnden beslutar att - godkänna rapporten av Genomförda och planerade aktiviteter 2017 och lägga den till handlingarna Sammanfattning Vid sammanträdet redovisas och diskuteras snämndens genomförda aktiviteter för Genomförda aktiviteter 7 31 december 1. Presskonferens underskrift av samverkansavtal, 11 december 2. Regional konferens förebyggande kring brott och sociala risker för social hållbarhet, 14 december 3. Dialog med regionstyrelsens arbetsutskott, 19 december 4. Dialog föredra nämndens verksamhet på kommunfullmäktiges sammanträde, 19 december Regionkontoret Jörgen Preuss Tf regiondirektör Camilla Karlsson Bilaga: Genomförda och planerade aktiviteter 2017 Beslutet ska skickas till Beslutet expedieras inte 76(100)

77 Genomförda och planerade aktiviteter snämnden Uppdaterad Datum Aktivitet Syfte Arrangör/ målgrupp/ plats Ansvarig/ deltagare 17 jan Beredningsmöte Rådet för social hållbarhet Stadshuset, Presidiet 18 jan Länspresidium Lokala nämnders presidier träffas Dagordning Laholm Presidiet Fortsatt diskussion om det gemensamma dialogarbetet Utvecklingsdag i mars, förslag till upplägg och innehåll Start process av analysunderlag Gemensam internkontrollplan Bredband, information Erfarenhetsutbyte samt likheter och skillnader lokala nämnders arbete. Tema denna gång är Folkhälsoråd eller motsvarande. Länspresidiets roll och dess förankring hos lokala nämnder Inför dialog med driftsnämnd psykiatri Reflektioner efter dialogen med Gemensamma nämnden för hemsjukvård och hjälpmedel (GNHH) Övriga frågor 19 jan Dialog trygghet Träffa lärare för att samla in deras perspektiv på vad som påverkar unga tjejers trygghet i 23 jan Dialog trygghet Träffa killar i årskurs 3 på gymnasiet för att ta del av deras perspektiv av vad som påverkar unga tjejers trygghet i s gymnasieskola s gymnasieskola Presidiet Tjänstemän Presidiet Ledamöter Tjänstemän 24 jan Dialog trygghet Träffa killar i årskurs 3 på gymnasiet för att ta del av deras perspektiv av vad som påverkar unga tjejers trygghet i s gymnasieskola 25 jan Presidiemöte Presidiet träffas inför nämndsammanträdet Vuxenskolan, Presidiet Ledamöter Tjänstemän Presidiet Tjänstemän 77(100) 1

78 8 feb Nämndsmöte Se protokoll Vuxenskolan, Nämnden Tjänstemän 13 feb Dialog trygghet Träffa ungdomsmottagningens personal i för att ta del av deras syn på vad som påverkar unga tjejers trygghet i 13 feb Dialog trygghet Träffa polisen i för att höra deras perspektiv på unga kvinnors trygghet Ungdomsmottagningen, Polisstationen, Presidiet Strateg 9 feb Seminarium Närverket uppdrag hälsa Stockholm 10 feb Seminarium Nätverket medborgardialog Stockholm Strateg 16 feb Sammanträde Rådet för Social hållbarhet Stadshuset, Presidiet Strateg 21 feb Föreläsning Föräldrar emellan Hellre vårdnadsfred än vårdnadstvist Catarina Danso Stärka föräldrar i sitt föräldraskap, skapa mötesplatser Kyrkans hus, 23 feb Dialog trygghet Dialog om unga kvinnors trygghet med räddningstjänsten Räddningstjänsten 23 feb Dialog trygghet Dialog om unga kvinnors trygghet med Hallands Nyheter Hallands nyheter 23 feb Dialog trygghet Dialog om unga kvinnors trygghet med Rådhuset centrumgruppen 28 feb Presidiemöte Presidiet träffas inför nämndsammanträdet Vuxenskolan 28 feb Dialog trygghet Dialog om unga kvinnors trygghet med Navigatorcentrum navigatorcentrum Vice ordförande Ledamöter Strateg Strateg Strateg Presidiet Tjänstemän Strateg 3 mars Dialog trygghet Dialog om unga kvinnors trygghet med kultur och fritid (grannskapsarbetare) Vuxenskolan Strateg 78(100) 2

79 6 mars Dialog trygghet Dialog om unga kvinnors trygghet med busschaufförer Gamla stationshuset Vice ordförande Strateg 14 mars Konferens Demokratidagen SKL Stockholm Ordföranden 15 mars Nämndsmöte Se protokoll Vuxenskolan, 15 mars Dialog trygghet Dialog med kvinnojourens personal i för att ta del av deras perspektiv av unga kvinnors trygghet Kvinnojouren Nämnden Tjänstemän Strateg 16 mars Länspresidium Lokala nämnders presidier träffas Folkets hus, Varberg Presidiet 16 mars Utvecklingsdagar för lokala nämnder Tema: Det gemensamma dialogarbetet Folkets hus, Varberg Nämnden Tjänstemän 22 mars Styrgruppsmöte Rådet för Social hållbarhet Stadshuset, 22 mars Dialog trygghet Dialog med fritidsledare och kurator för att ta del av deras perspektiv av unga kvinnors trygghet Strateg 23 mars Seminarium Nätverket uppdrag hälsa Stockholm 23 mars Föreläsning med Ida Östensson Dialog om unga kvinnors trygghet Falkhallen Presidiet 23 mars Föreläsning Föräldrar emellan Lars Clason manusförfattare, regissör, föreläsare, VD men framförallt förälder Stärka föräldrar i sitt föräldraskap, skapa mötesplatser Kyrkans hus, Ledamot 29 mars Presidiemöte Presidiet träffas inför nämndsammanträdet Presidiet Tjänsteman 79(100) 3

80 7 april Dialog psykisk hälsa Dialog med elevvärdar från s gymnasieskola om deras syn på unga killars psykiska hälsa Vuxenskolan, Strateg 18 apr Dialog Lokala nämnders presidier träffar regionstyrelsens arbetsutskott och har dialog 19 apr heldag Halmstad Nämndsmöte Se protokoll Strandbaden, 19 apr Dialog Dialog i samband med sammanträdet med ordföranden i Gemensam nämnd för hemsjukvård och hjälpmedel apr Strandbaden, Synapsen Ledarskapsdagar i Halland 2017 Hotel Tylösand, Halmstad 26 apr Föreläsning Föräldrar emellan Unga och droger i Pontus Nilsson 26 april Dialog psykisk hälsa 28 april Dialog psykisk hälsa 28 april Dialog psykisk hälsa 4 maj Dialog psykisk hälsa 5 maj Dialog psykisk hälsa Stärka föräldrar i sitt föräldraskap, skapa mötesplatser Dialog med åk 9 elever, Söderskolan om unga killars psykiska hälsa Dialog med medlemmar i Fontänhuset kring unga killars psykiska hälsa Dialog med Apelskolan kring unga killars psykiska hälsa Dialog med s FF kring unga killars psykiska hälsa Dialog med Elevhälsan kring unga killars psykiska hälsa Kyrkans hus, Söderskolan, Fontänhuset Apelskolan Klubblokalen på Falcon Alkoholfri Arena Kommunhuset, upplevelsen 9 maj Presidiet Presidiet träffas inför nämndsammanträdet Vuxenskolan, Presidiet Tjänsteman Nämnden Tjänstemän Nämnden Tjänstemän Presidiet Ledamöter Presidiet Ledamot Tjänstemän Ordföranden Strateg Ledamot Strateg Vice ordförande Ledamot Strateg Ordföranden Ledamot Strateg Presidiet Tjänstemän 80(100) 4

81 10 maj Workshop SKL kommer till Halmstad för att genomföra en workshop kopplat till deras arbete med Strategi för hälsa 10 maj Dialog Informera barn- och utbildningsnämnden om snämndens dialogarbete om ungas livsvillkor och psykiska hälsa 11 maj Länspresidium Lokala nämnders presidier träffas Lokala nämnders gemensamma dialogprocess Ordföranden Delavstämning/återkoppling/erfarenhetsutbyten, utvärdering, uppdrag att skissa på nästa års process? Förbereda dialogmöte med regionstyrelsens arbetsutskott 13 juni Välmående ger resultat/lars Bäcklund projektledare Fortsatt diskussion om Välmående ger resultat. Nuläge, framtid, gemensamt arbete? Halmstad Kommunfullmäktigesalen, stadshuset, Hylte Vice ordförande Strateg Presidiet Strateg 15 maj Framtidens hälso- och sjukvård Konferens med fokus på bemannings- och e-hälsofrågor Hotel Tylösand, Halmstad Presidiet 16 maj Medskapande dialog 22 maj Dialog psykisk hälsa Dialog med målgrupp och intressenter, fokus på unga tjejers trygghet och tidigare dialogturné. Dialog med arbetsförmedlingen kring unga killars psykiska hälsa s VC, Åbrinken Arbetsförmedlingen Presidiet, tjänstemän Presidiet Strateg 81(100) 5

82 24 maj Dialog trygghet Dialog med socialnämnden om dialogarbetet om ungas livsvillkor och psykiska hälsa 29 maj Dialog Presidierna i snämnden och Varbergsnämnden har dialog med presidiet i Driftnämnden Närsjukvård för att lyfta in det material som framkommit vid dialogerna med vårdcentralerna Kommunstyrelsesalen, Fontänhuset, Presidiet Presidiet 30 maj Beredningsmöte Rådet för Social hållbarhet Stadshuset, Presidiet 31 maj Nämndsmöte Se protokoll Vuxenskolan, 7 juni Dialog psykisk hälsa 9 juni Dialog psykisk hälsa 9 juni Dialog psykisk hälsa Dialog med s FF:s klubbchef/sportchef kring unga killars psykiska hälsa Dialog med Navigatorcentrum kring unga killars psykiska hälsa Dialog med Fontänhuset kring unga killars psykiska hälsa 13 juni Dialog Lokala nämnders presidier träffar regionstyrelsens arbetsutskott och har dialog juni Nationell konferens Sverige i världen 2030 vägval för en socialt hållbar framtid Klubblokalen på Falcon Alkoholfri Arena Navigatorcentrum Vuxenskolan Halmstad Umeå Nämnden Tjänstemän Presidiet Strateg Strateg Strateg Presidiet Tjänsteman Strateg 15 juni Konferens Slutkonferens för projekt Rulltrappa Rulltrappa är ett unikt samarbetsprojekt mellan fyra verksamheter som alla riktar sig till personer som står utanför den ordinarie arbetsmarknaden Ledamot 21 juni Sammanträde Rådet för Social hållbarhet Stadshuset, Presidiet Strateg 82(100) 6

83 23 aug Presidiemöte Presidiet träffas inför nämndsammanträdet Vuxenskolan, 25 aug Konferens Vi vässar välfärden inför framtidens utmaningar - SKL:s regionala konferens. Konferensen tar upp välfärdens utmaningar utifrån tre perspektiv finansiering, kompetensförsörjning och samverkan. Göteborg Presidiet Tjänstemän Presidiet Strateg 28 aug Länspresidium Lokala nämnders presidier träffas Presidiet 6 sept Nämndsmöte Se protokoll Plönninge Nämnden Tjänstemän 14 sept Att leda in i framtiden 19 sept Dialog med kultur- och fritidsnämnden snämnden arrangerar årets upplaga av utvecklingsdagen Att leda in i framtiden med intressanta föreläsare Information om lokala nämnders gemensamma dialogarbete kring unga och unga vuxnas livsvillkor och psykiska hälsa Laxbutiken, Heberg Nämnden Tjänstemän Presidiet 21 sept Länspresidium Lokala nämnders presidier träffas Kungsbacka Presidiet Strateg 27 sept Presidiemöte Presidiet träffas inför nämndsammanträdet Vuxenskolan, Presidiet Tjänstemän 4 okt Seminarium Nätverket för förtroendevalda och tjänstepersoner (SKL) träffas för att ta del av nordiska erfarenheter av medborgardialog och demokratiutveckling Stockholm Ordföranden 4 okt Konferens Den nationella funktionshinderpolitiken en demokratifråga FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Regeringens nya inriktning för funktionshinderspolitiken Bristande tillgänglighet en form av Stadsbiblioteket, Halmstad Ledamot 83(100) 7

84 4 okt Workshop Tillsammans för Sloalyckan diskriminering Så kan Myndigheten för delaktighet stödja arbetet med att förverkliga konventionen på regional och lokal nivå Diskussioner/frågor/återkoppling Skapa en samsyn om vad som görs på Sloalyckan 10 okt Dialog Dialogmöte mellan lokala nämnder och regionstyrelsens arbetsutskott Öppna förskolan, Halmstad 14 okt Seniormässa Kategorier på mässan: Resor & turism, hälsa & träning, hem & fritid, vård & omsorg, ekonomi & juridik, region & kommun, nöje & boende Falkhallen, 18 okt Nämndsmöte Se protokoll Vuxenskolan, Strateg Presidiet Nämnden Nämnden Tjänstemän 20 okt Temadag Regionpensionärsrådets temadag Katrinebergs folkhögskola, Vessigebro 25 okt Utbildningsdag Folkhälsan, en del av framtiden! Folkets Hus, Varberg Fokusområde alkohol, narkotika, dopning och tobak (ANDT) 26 okt Föräldrar Emellan Föreläsning: Det börjar med dig! en föreläsning om normer, värderingar, jämställdhet och hur vi är mot varandra. Kyrkans Hus, 1 nov Presidiemöte Presidiet träffas inför nämndsammanträdet Vuxenskolan, 6 nov Dialog med Informera om nämndens arbete regionhandikapprådet 9 nov Hur går det för Halland strategiskt forum 2017 En dag för inspiration och ny kunskap, där man tillsammans diskuterar Hallands utveckling Strandbad Presidiet Strateg Ordföranden Ledamot Presidiet Tjänstemän Ordföranden Presidiet Tjänstemän 84(100) 8

85 13 nov Medskapande dialog med unga tjejer om (o)trygghet Träffa målgruppen för att prata om (o)trygghet s Gymnasieskola 15 nov Nämndsmöte Se protokoll Vuxenskolan, Ledamöter Marcus Nämnden Tjänstemän Innovationsguiden är ett metodverktyg för att utveckla innovativa lösningar i offentlig sektor. Utbildningen är vid tre tillfällen och de två andra är 21 mars och 5 september 2018 Stockholm 21 nov SKLs utbildningsprogram Innovationsguiden Strateg 22 nov Presidiemöte Presidiet träffas inför nämndsammanträdet Vuxenskolan, 23 nov Dialog Den 23 november startas ett projekt, Purple flag, igång med en workshop för att tillsammans göra en nulägesbedömning av s centrum under kvälls- och nattetid. Purple flag är en del i s kommuns arbete med centrumutveckling och är ett samverkansprojekt mellan bland annat kommun, fastighetsägare och näringsliv. 29 nov Presentation Presentation av lokala nämnders gemensamma dialogarbete på regionfullmäktiges sammanträde Mötesplats Mölle, Halmstad Presidiet Tjänstemän Strateg 1 dec Länspresidie Lokala nämnders presidier träffas Halmstad Vice ordförande 6 dec Workshop BRÅ utvärdering av det Brottsförebyggande rådets arbete Presidiet Strateg 6 dec Nämndsmöte Se protokoll Ullared Nämnden Tjänstemän 85(100) 9

86 6 dec Dialog I samband med nämndsmötet träffar nämnden personalchefen på Gekås och diskuterar arbetsmiljöarbete Ullared Nämnden Tjänstemän 11 dec Presskonferens Underskrift av samverkansavtal Presidiete 14 dec Regional konferens Förebyggande kring brott och sociala risker för social hållbarhet Syftet med dagen är att uppmärksamma de orsakssamband som finns mellan samhällsplanering och olika former av sociala risker i ett samhälle. Under denna dag kommer frågeställningar kring samhällsplanering, inklusive bostadsbyggande och sociala risker i form av arbetslöshet, missbruk, kriminalitet och våld belysas 19 dec Dialog Dialogmöte mellan lokala nämnder och regionstyrelsens arbetsutskott 19 dec Dialog Föredra nämndens verksamhet på kommunfullmäktiges sammanträde Varbergs stadshotell, Varberg Halmstad Strateg Presidiet Ordföranden 86(100) 10

87 Genomförda och planerade aktiviteter LN FBG (100)

88 TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer LN FBG Regionkontoret Styrning och stöd Agneta Bylander-Sjögren Nämndsekreterare Lokala nämnden Genomförda och planerade aktiviteter 2018 Förslag till beslut snämnden beslutar att - notera genomförda och planerade aktiviteter - fortsätta arbeta efter föreslagen planering Sammanfattning Vid dagens sammanträde diskuteras snämndens genomförda och planerade aktiviteter för Genomförda aktiviteter 1 januari 5 februari Länspresidium 15 januari 2. Styrgrupp Rådet för social hållbarhet, 18 januari 3. Dialog med regionstyrelsens utskott 23 januari 4. Beredningsmöte Rådet för social hållbarhet, 23 januari 5. Styrgrupp Välmående ger resultat, 29 januari 6. Nätverkskonferens 2018, 31 januari 1 februari Planerade aktiviteter 1. Styrgrupp Rådet för social hållbarhet, 20 februari 2. Rådet för social hållbarhet, 28 februari Regionkontoret Jörgen Preuss Tf regiondirektör Camilla Karlsson 88(100)

89 Bilaga: Genomförda och planerade aktiviteter 2018 Beslutet ska skickas till Beslutet expedieras inte 89(100)

90 Genomförda och planerade aktiviteter snämnden Uppdaterad Datum Aktivitet Syfte Arrangör/ målgrupp/ plats Ansvarig/ deltagare 15 jan Länspresidium Lokala nämnders presidier träffas Laholm Presidiet 18 jan Styrgrupp Rådet för Social hållbarhet Planering och avstämning s kommun 23 jan Dialog Lokala nämnders presidier träffar regionstyrelsens- och hälso- och sjukvårdsstyrelsens arbetsutskott och har dialog Lokala nämnders roll och uppdrag. Gemensamt resonemang Halmstad Presidiet Tjänsteman Lokala nämnders reglemente. Gemensamt resonemang Kunskapsunderlag inför budget Lokala nämnder presenterar tankar kring upplägg av årets kunskapsunderlag 23 jan Presidium Presidiet träffas inför nämndsammanträdet Vuxenskolan, 23 jan Beredningsmöte Beredning av kommande skommun Rådet för Social rådssammanträde hållbarhet Presidiet Tjänstemän Presidiet 29 jan Styrgrupp Välmående ger resultat 31 jan 1 feb Planering och avstämning Styrgrupp Nätverkskonferens 2018 Tema under dagarna: Digitalisering Organisationskultur Välfärdsuppdragets innehåll Karlstad Presidiet 90(100) 1

91 6 feb Sammanträde Se protokoll Vuxenskolan, 15 feb Föreläsning Föreläsning om arbete och sysselsättning Komedianten lilla teatern, Varberg Nämnden Tjänstemän Ledamot 20 feb Styrgrupp Rådet för Social hållbarhet 21 feb Föreläsning Hur kan våldsbejakande extremism motverkas? Planering och avstämning s kommun Kommunfullmäktigesalen, stadshuset, Ledamöter 27 feb Presidium Presidiet träffas inför nämndsammanträdet Vuxenskolan Presidiet Tjänstemän 28 feb Sammanträde Rådet för Social hållbarhet s kommun Presidiet Strateg 1 mars Föreläsning Föräldrar Emellan Hallands idrottsförbund: Hur peppar man sitt barn till bättre självkänsla? Du kan göra skillnad! Kyrkans Hus, 13 mars Sammanträde Se protokoll Vuxenskolan, Nämnden Tjänstemän 19 mars Länspresidium Lokala nämnders presidier träffas Kungsbacka Presidiet 21 mars Utvecklingsteam Innovationsguiden 21 mars Föreläsning Föräldrar Emellan Mittavstämning Innovationsguiden SKL Stockholm Strateg Elisabeth Dahlberg: Passar jag in fast jag inte är som du? Kyrkans Hus, 3 apr Presidium Presidiet träffas inför nämndsammanträdet Presidiet Tjänsteman apr Synapsen Ledarskapsdagar i Halland 2018 Hotel Tylösand, Halmstad Presidiet 91(100) 2

92 17 apr heldag Förlängt sammanträde Se protokoll Strandbaden, Nämnden Tjänstemän 25 april Föreläsning Föräldrar Emellan Jörgen Gomersson och Suzan Bozovic: Unga och droger Kyrkans Hus, 7 maj Länspresidium Lokala nämnders presidier träffas Hylte Presidiet 15 maj Presidium Presidiet träffas inför nämndsammanträdet Vuxenskolan, Presidiet Tjänstemän 22 maj Dialog Lokala nämnders presidier träffar regionstyrelsens- och hälso- och sjukvårdsstyrelsens arbetsutskott och har dialog Halmstad Presidiet Tjänsteman 29 maj Sammanträde Se protokoll Vuxenskolan, 28 aug Presidium Presidiet träffas inför nämndsammanträdet Vuxenskolan, Nämnden Tjänstemän Presidiet Tjänstemän 4 sept Länspresidium Lokala nämnders presidier träffas Presidiet 5 sept Utvecklingsteam Innovationsguiden Avslutning Innovationsguiden SKL - Stockholm Strateg 11 sept Dialog Lokala nämnders presidier träffar regionstyrelsens- och hälso- och sjukvårdsstyrelsens arbetsutskott och har dialog Halmstad Presidiet Tjänsteman 11 sept Sammanträde Se protokoll Vuxenskolan, 25 sept Presidium Presidiet träffas inför nämndsammanträdet Vuxenskolan, Nämnden Tjänstemän Presidiet Tjänstemän 92(100) 3

93 9 okt Sammanträde Se protokoll Vuxenskolan, Nämnden Tjänstemän 11 okt Länspresidium Lokala nämnders presidier träffas Varberg Presidiet 11 okt Utvecklingsdag för lokala nämnder Gemensam utvecklingsdag för alla lokala nämnder Varberg 23 okt Presidium Presidiet träffas inför nämndsammanträdet Vuxenskolan, 6 nov Sammanträde Se protokoll Vuxenskolan, 20 nov Presidium Presidiet träffas inför nämndsammanträdet Vuxenskolan, Nämnden Tjänstemän Presidiet Tjänstemän Nämnden Tjänstemän Presidiet Tjänstemän 26 nov Länspresidie Lokala nämnders presidier träffas Halmstad Presidiet 4 dec Dialog Lokala nämnders presidier träffar regionstyrelsens- och hälso- och sjukvårdsstyrelsens arbetsutskott och har dialog Halmstad Presidiet 4 dec Sammanträde Se protokoll Vuxenskolan, Nämnden Tjänstemän 93(100) 4

94 Dialog med regionstyrelsens utskott LN FBG (100)

95 TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer LN FBG Regionkontoret Styrning och stöd Agneta Bylander-Sjögren Nämndsekreterare Lokala nämnden Dialog med regionstyrelsens utskott 2018 Förslag till beslut snämnden beslutar att - godkänna och anteckna den lämnade informationen till protokollet Sammanfattning Dialogmöte mellan lokala nämnder och regionstyrelsens utskott är ett samrådsorgan där lokala nämnders presidier, utifrån lokala nämnders uppdrag, samråder och bereder gemensamma frågeställningar. För verksamhetsåret 2018 är dialogmöten mellan lokal nämnd och regionstyrelsens utskott planerade till 23 januari 22 maj 11 september 4 december På sammanträdet den 6 februari ges en återkoppling från dialogmötet med regionstyrelsens utskott den 19 december 2017 och den 23 januari Regionkontoret Jörgen Preuss Tf regiondirektör Camilla Karlsson Beslutet ska skickas till Beslutet expedieras inte 95(100)

96 I stora penseldrag (100)

97 Större processer Dialogarbete inför kompletteringen av tillväxtstrategin med social hållbarhet Utvecklingsarbete t ex Välmående ger resultat Dialogarbete inför ny Hälso- o sjukvårdsstrategi Lokala förtätningar av Hälsa på lika villkor Fördjupad kartläggning kring socioekonomi Perspektivinsamling unga och unga vuxnas psykiska hälsa och livsvillkor 97(100)

98 Förändringar i arbetssätt Skifte i fokus från invånarnas behov av sjukvård till jämlik hälsa o förutsättningsskapande arbete Utvecklat kunskap om o former för medskapande processer Nya arenor för spridning av kunskapsunderlag Utvecklat formen för dialog mellan RSau och LN presidier 98(100)

99 Psykisk hälsa Stärkt systematiserad samverkan Stärkt systematiserad samverkan SKLs Innovationsguiden: Användardriven tjänstedesign i Sloalyckan Goda uppväxtvillkor Ungas psykiska hälsa Delaktighet och demokrati Tillit och trygghet Språkstart Yngsta barnen 0-6 år Utveckla samverkan med kommunen Lokala nämnder 99(100)

LOKALA NÄMNDEN VARBERG

LOKALA NÄMNDEN VARBERG Kallelse/föredragningslista 2018-02-05 LOKALA NÄMNDEN VARBERG Tid: kl. 09:00 Plats: Stadshus B, lokal B3, Östra Långgatan 18, Varberg Ledamöter Anne Sjölund (S), vice ordförande Inger Svensson (M) Gun

Läs mer

Föredragningslista Sammanträdesdatum

Föredragningslista Sammanträdesdatum Föredragningslista Sammanträdesdatum 2016-03-16 Falkenbergsnämnden Tid: Onsdag 16 mars 2016, kl 13:15 Plats: Affecta psykiatrimottagning, Stortorget 1, Falkenberg OBS! Kl 13:15 - Information Affecta- Lars

Läs mer

Falkenbergsnämnden. Uppföljningsrapport 1 Januari mars 2016

Falkenbergsnämnden. Uppföljningsrapport 1 Januari mars 2016 Falkenbergsnämnden Uppföljningsrapport 1 Januari mars 2016 Uppföljningsrapport 1 2016, 3 månader Falkenbergsnämnden Nämndsledamöter: Niclas Erlandsson (L) ordförande Catharina Berghorn (S) vice ordförande

Läs mer

April FALKENBERGSNÄMNDEN Uppföljningsrapport 1 Januari- mars 2014

April FALKENBERGSNÄMNDEN Uppföljningsrapport 1 Januari- mars 2014 April 2014 FALKENBERGSNÄMNDEN Uppföljningsrapport 1 Januari- mars 2014 Uppföljningsrapport 1 2014 Falkenbergsnämnden Nämndsledamöter Jan Berge (MP), ordf. Catharina Berghorn (S), vice ordf Eva Agbrant

Läs mer

Lokala nämnden Varberg

Lokala nämnden Varberg Lokala nämnden Varberg Tid: kl. 08:30-16:00 Plats: Hotell Havanna, Krabbes väg 4, Varberg Ledamöter Göran Gunnarsson (S), vice ordförande Madelene Thomsen (M) Peter Sjöholm (M) Helén Andersson (C) Göran

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum Vuxenskolan, Falkenberg, klockan 13: 15-15:30

Protokoll Sammanträdesdatum Vuxenskolan, Falkenberg, klockan 13: 15-15:30 BÄSTA LIVSPLATSEN Region Halland Protokoll Plats och tid Ledamöter Övriga Paragrafer Utses att justera Vuxenskolan, Falkenberg, klockan 13: 15-15:30 Niclas Erlandsson (L) (ordförande) 69-70, 72-79 Catharina

Läs mer

Verksamhetsplan Lokal nämnd i Falkenberg

Verksamhetsplan Lokal nämnd i Falkenberg Verksamhetsplan 2017 Lokal nämnd i Falkenberg Innehållsförteckning Verksamhetsplan 2017 1 Inledning 3 Social hållbarhet 4 Invånarnas hälsa och behov 5 Kunskap om invånarna 5 Dialog med invånare 5 Lokal

Läs mer

Föredragningslista Sammanträdesdatum Plats: Sammanträdesrummet Lilla konferensen, Vårdcentralen Hylte

Föredragningslista Sammanträdesdatum Plats: Sammanträdesrummet Lilla konferensen, Vårdcentralen Hylte Föredragningslista Sammanträdesdatum 2017-05-31 Hyltenämnden Tid: Onsdag 31 maj 2017, kl 13:00 16:00 Plats: Sammanträdesrummet Lilla konferensen, Vårdcentralen Hylte Verksamhetsutvecklare inom socialt

Läs mer

Lokala nämnden Falkenberg

Lokala nämnden Falkenberg Kallelse/föredragningslista 2018-11-06 Lokala nämnden Tid: kl. 13:15 Plats: Ledamöter Catharina Berghorn (S), vice ordförande Charlotta Jonson (M) Monica Hansson (C) Markus Jöngren (MP) Irene Gustavsson

Läs mer

Ärende 4 - bilaga. Verksamhetsplan Lokal nämnd i Kungsbacka

Ärende 4 - bilaga. Verksamhetsplan Lokal nämnd i Kungsbacka Ärende 4 - bilaga Verksamhetsplan 2017 Lokal nämnd i Kungsbacka Innehållsförteckning Verksamhetsplan 2017 1 Inledning 3 Social hållbarhet 4 Invånarnarnas hälsa och behov 5 Kunskap om invånarna 5 Dialog

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning 0(7) Datum Diarienummer 2017-05-10 LN HYL170015 HYLTENÄMNDEN Verksamhetsinriktning 2018 Adress: Region Halland, Box 517, 301 80 Halmstad. Besöksadress: Södra vägen 9. Tfn: 035-13 48 00. Fax: 035-13 54

Läs mer

Genomförda och planerade aktiviteter Falkenbergsnämnden Datum Aktivitet Syfte Arrangör/ målgrupp/ plats

Genomförda och planerade aktiviteter Falkenbergsnämnden Datum Aktivitet Syfte Arrangör/ målgrupp/ plats Genomförda och planerade aktiviteter 2017 - snämnden 170518 Datum Aktivitet Syfte Arrangör/ målgrupp/ plats Ansvarig/ deltagare 17 jan Beredningsmöte Rådet för social hållbarhet Stadshuset, 18 jan Länspresidium

Läs mer

Falkenbergsnämnden. Uppföljningsrapport 2 januari augusti 2016

Falkenbergsnämnden. Uppföljningsrapport 2 januari augusti 2016 Falkenbergsnämnden Uppföljningsrapport 2 januari augusti 2016 Uppföljningsrapport 2 2016, 8 månader Falkenbergsnämnden Nämndsledamöter: Niclas Erlandsson (L) ordförande Catharina Berghorn (S) vice ordförande

Läs mer

Lokala nämnden Varberg

Lokala nämnden Varberg Lokala nämnden Varberg Tid: kl. 09:00-12:00 Plats: Kommunhus B, lokal B3, Östra Långgatan 18, Varberg Ledamöter Göran Gunnarsson (S), vice ordförande Madelene Thomsen (M) Peter Sjöholm (M) Helén Andersson

Läs mer

Kungsbackanämnden Uppföljningsrapport 1 Januari mars 2016

Kungsbackanämnden Uppföljningsrapport 1 Januari mars 2016 Ärende 4 - bilaga Kungsbackanämnden Uppföljningsrapport 1 Januari mars 2016 Uppföljningsrapport 1 2016, 3 månader Kungsbackanämnden Nämndsledamöter: Christian Johansson (M), ordförande Helén Ung Le (S),

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum

Protokoll Sammanträdesdatum Plats och tid Sammanträdesrum Kommunhus B, B1, Varberg, klockan 09:00-11:30 Ledamöter Övriga Stefan Edlund (MP) (ordförande) Anne Sjölund (S) (vice ordförande) Margareta Bernås (L) Christoffer Johansson

Läs mer

Föredragningslista Sammanträdesdatum Plats Falkenbergs Fontänhus, Lasarettsvägen 11, FALKENBERG

Föredragningslista Sammanträdesdatum Plats Falkenbergs Fontänhus, Lasarettsvägen 11, FALKENBERG Föredragningslista Sammanträdesdatum 2017-05-29 Varbergsnämnden Tid Måndagen den 29 maj 2017, kl 13:00 Plats Falkenbergs Fontänhus, Lasarettsvägen 11, 311 37 FALKENBERG OBS! nämndsmötet den 29 maj 2017

Läs mer

Mål och inriktning - Nämndplan 2015. Lokal nämnd i Falkenberg

Mål och inriktning - Nämndplan 2015. Lokal nämnd i Falkenberg 01054 Mål och inriktning - Nämndplan 2015 Lokal nämnd i Falkenberg Innehållsförteckning Mål och inriktning - Nämndplan 2015 1 Inledning 3 Nämndens uppdrag 3 Mål och inriktning - Nämndplan 2015 4 Invånarna

Läs mer

Verksamhetsplan Lokal nämnd i Hylte

Verksamhetsplan Lokal nämnd i Hylte Verksamhetsplan 2017 Lokal nämnd i Hylte Innehållsförteckning Inledning 3 Social hållbarhet 4 Invånarnas hälsa och behov 5 Kunskap om invånarna 5 Dialog med invånare 6 Lokal och regional samverkan 6 Utvecklingsarbete

Läs mer

Föredragningslista Sammanträdesdatum 2015-11-30. Vi träffas kl 11:30 på Vandrarhemmet och äter jultallrik innan sammanträdet

Föredragningslista Sammanträdesdatum 2015-11-30. Vi träffas kl 11:30 på Vandrarhemmet och äter jultallrik innan sammanträdet Föredragningslista Sammanträdesdatum 2015-11-30 Laholmsnämnden Tid: Måndag 30 november 2015, kl 13:00 Plats: Laholms vandrarhem.. Vi träffas kl 11:30 på Vandrarhemmet och äter jultallrik innan sammanträdet..

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum Stefan Edlund (MP) (ordförande) Anne Sjölund (S) (vice ordförande) Gun Svensson (C) Inger Svensson (M) Susan:

Protokoll Sammanträdesdatum Stefan Edlund (MP) (ordförande) Anne Sjölund (S) (vice ordförande) Gun Svensson (C) Inger Svensson (M) Susan: Plats och tid Ledamöter Övriga Paragrafer Utses att justera Sammanträdesrum 83 (Kommunhus B, östra långgatan 18) Varberg, klockan 09:00 Stefan Edlund (MP) (ordförande) Anne Sjölund (S) (vice ordförande)

Läs mer

LOKALA NÄMNDEN VARBERG

LOKALA NÄMNDEN VARBERG LOKALA NÄMNDEN VARBERG Tid: kl. 09:00 Plats: Nämndsrummet, Birger Svenssons väg 34 A i Varberg Ledamöter Anne Sjölund (S), vice ordförande Margareta Bernås (L) Christoffer Johansson (S) Karolina Mårtensson

Läs mer

Mål och inriktning - Nämndplan Lokal nämnd i Halmstad

Mål och inriktning - Nämndplan Lokal nämnd i Halmstad Mål och inriktning - Nämndplan 2016 Lokal nämnd i Halmstad Innehållsförteckning Mål och inriktning - Nämndplan 2016 1 Inledning 3 Nämndens uppdrag 3 Mål och inriktning - Nämndplan 2016 4 Invånarna och

Läs mer

Föredragningslista Sammanträdesdatum Presentation av ny nämndtjänsteman från 1 mars Janet Harrysson

Föredragningslista Sammanträdesdatum Presentation av ny nämndtjänsteman från 1 mars Janet Harrysson Föredragningslista Sammanträdesdatum 2016-02-03 Halmstadsnämnden Tid: Onsdagen den 3 februari 2016, kl 08:30 12:00 Plats: Sammanträdesrum Böcklingen, Regionens hus Presentation av ny nämndtjänsteman från

Läs mer

Varbergsnämnden 69 81

Varbergsnämnden 69 81 Protokoll Sammanträdesdatum 2013-12-03 Varbergsnämnden 69 81 Tid: Tisdag 3 december 2013, kl 15:00 18:00 Plats Nämndsrummet, Birger Svenssons väg 32, Varberg Ledamöter Karl-Gunnar Svensson (KD) ordförande

Läs mer

Falkenbergsnämnden. Årsredovisning 2016

Falkenbergsnämnden. Årsredovisning 2016 Falkenbergsnämnden Årsredovisning 2016 Bokslut 2016, Falkenbergsnämnden Nämndsledamöter: Niclas Erlandsson (L) ordförande Catharina Berghorn (S) vice ordförande Kerstin Norrman (M) Monica Hansson (C) Sophia

Läs mer

Lokal nämnd Hylte. Uppföljningsrapport 1, 2015

Lokal nämnd Hylte. Uppföljningsrapport 1, 2015 Lokal nämnd Hylte Uppföljningsrapport 1, 2015 Uppföljningsrapport 1 2015, tre månader Hyltenämnden Hyltenämnden Ledamöter Anna Roos (C) Ordförande Kristina Johansson (S) Vice ordförande Thom Ericsson (M)

Läs mer

Kungsbackanämnden Uppföljningsrapport 1 Januari mars 2015

Kungsbackanämnden Uppföljningsrapport 1 Januari mars 2015 Ärende 4 - bilaga Kungsbackanämnden Uppföljningsrapport 1 Januari mars 2015 Uppföljningsrapport 1 2015, 3 månader Kungsbackanämnden Nämndsledamöter: Christian Johansson (M), ordförande Helén Ung Le (S),

Läs mer

Hyltenämnden Bokslut 2015

Hyltenämnden Bokslut 2015 Hyltenämnden Bokslut 2015 Bokslut 2015 Hyltenämnden Nämndsledamöter: Anna Roos (C), ordförande Kristina Johansson (S), vice ordförande Thom Ericsson (M) Ingegerd Torhall (L) Hans Moberg (KD) Göran Johansson

Läs mer

Varbergsnämnden. Uppföljningsrapport 2 april augusti 2016

Varbergsnämnden. Uppföljningsrapport 2 april augusti 2016 Varbergsnämnden Uppföljningsrapport 2 april augusti 2016 Uppföljningsrapport 2 2016, 8 månader Varbergsnämnden Nämndsledamöter: Stefan Edlund (Mp) ordförande Anne Sjölund (S) vice ordförande Inger Svensson

Läs mer

Föredragningslista Sammanträdesdatum 2015-02-05

Föredragningslista Sammanträdesdatum 2015-02-05 Föredragningslista Sammanträdesdatum 2015-02-05 Halmstadsnämnden Tid: Torsdag 5 februari, kl 10:00 12:00 Plats: Hotell Skansen, Båstad 1 Justering Halmstadsnämnden beslutar utse Marita Johansson att jämte

Läs mer

Genomförda och planerade aktiviteter Falkenbergsnämnden Uppdaterad Datum Aktivitet Syfte Arrangör/ målgrupp/ plats

Genomförda och planerade aktiviteter Falkenbergsnämnden Uppdaterad Datum Aktivitet Syfte Arrangör/ målgrupp/ plats Genomförda och planerade aktiviteter 2017 - snämnden Uppdaterad 2017-04-03 Datum Aktivitet Syfte Arrangör/ målgrupp/ plats Ansvarig/ deltagare 17 jan Beredningsmöte Rådet för social hållbarhet Stadshuset,

Läs mer

t... 3, -.9&M... .) U ti 'L.'13. i a... Protokoll Lokala nämnden Kungsbacka Anslag/Bevis Sammanträdesdatum

t... 3, -.9&M... .) U ti 'L.'13. i a... Protokoll Lokala nämnden Kungsbacka Anslag/Bevis Sammanträdesdatum BÄSTA LIVSPLATSEN Region Halland Protokoll Plats och tid Ledamöter Övriga Paragrafer Utses att justera Hotell Gottskär, Landstormsvägen 31, Onsala, klockan 09:00-15:45 Christian Johansson (M) (ordförande)

Läs mer

LOKALA NÄMNDEN VARBERG

LOKALA NÄMNDEN VARBERG Kallelse/föredragningslista 2017-12-11 LOKALA NÄMNDEN VARBERG Tid: kl. 09:00 Plats: Sammanträdesrum Hotell Havanna, Krabbesväg 4 432 52 VARBERG Ledamöter Anne Sjölund (S), vice ordförande Margareta Bernås

Läs mer

Lokala nämnden Hylte Bokslut 2012

Lokala nämnden Hylte Bokslut 2012 1(7) Lokala nämnden Hylte Bokslut 2012 Alebo Hälsokälla 2(7) Lokala nämnden Hylte, bokslut 2012 Lokala nämndens ledamöter Ingegerd Torhall (FP), ordförande Kristina Johansson (S), vice ordförande Göran

Läs mer

Aktivitets- och internkontrollplan 2016 Laholmsnämnden

Aktivitets- och internkontrollplan 2016 Laholmsnämnden Aktivitets- och internkontrollplan 2016 Dag Aktivitet Syfte Plats Deltagare Internkontroll 18 jan Presidiet 19 jan Styrgrupp barn och unga Presidiet träffar presidierna i KS, KUN, BUN, Soc och räddningstjänsten

Läs mer

Kungsbackanämnden Uppföljningsrapport 2 Januari juli 2015

Kungsbackanämnden Uppföljningsrapport 2 Januari juli 2015 Ärende 5 - bilaga Kungsbackanämnden Uppföljningsrapport 2 Januari juli 2015 Uppföljningsrapport 2 2015, 7 månader Kungsbackanämnden Nämndsledamöter: Christian Johansson (M), ordförande Helén Ung Le (S),

Läs mer

Föredragningslista Sammanträdesdatum

Föredragningslista Sammanträdesdatum Föredragningslista Sammanträdesdatum 2016-04-20 Halmstadsnämnden Tid: Onsdagen den 20 april 2016, kl 08:30 Plats: Scandic Hallandia, Halmstad -----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Genomförda och planerade aktiviteter 2017 Laholmsnämnden

Genomförda och planerade aktiviteter 2017 Laholmsnämnden Genomförda och planerade aktiviteter 2017 Dag Aktivitet Syfte Plats Deltagare Intern-kontroll 17 jan Är du redo-dagen Är du redo-dagen, Välmående ger resultat Laxbutiken Falkenberg 18 jan Länspresidiet

Läs mer

Genomförda och planerade aktiviteter 2017 Reviderad

Genomförda och planerade aktiviteter 2017 Reviderad Dag Aktivitet Syfte Plats Deltagare 17 jan Är du redo-dagen Är du redo-dagen, Välmående ger resultat 18 jan Länspresidiet Lokala nämnders presidier träffas Dagordning Fortsatt diskussion om det gemensamma

Läs mer

1(9) Nämndsplan 2013 Laholmsnämnden

1(9) Nämndsplan 2013 Laholmsnämnden 1(9) Nämndsplan 2013 Laholmsnämnden 2(9) Innehållsförteckning Nämndsplan 2013... 1 Inledning... 3 Laholmsnämndens uppdrag... 4 Nämndsplan 2013... 5 Delaktighet och dialog... 5 Kunskap om invånarna och

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum

Protokoll Sammanträdesdatum Plats och tid Borgsalen, klockan 09:00-12:30 Ledamöter Ersättare Övriga Kristina Karlsson (C) Lena Persson (L) Rie Boulund (M) ersätter Ulrika Jörgensen (M) (ordförande) Kerstin Zander (S) ersätter Lise-Lotte

Läs mer

8 Uppföljning av intern kontrollplan för regionstyrelsen samt återrapportering av nämndernas interna kontrollplaner RS150150

8 Uppföljning av intern kontrollplan för regionstyrelsen samt återrapportering av nämndernas interna kontrollplaner RS150150 8 Uppföljning av intern kontrollplan för regionstyrelsen samt återrapportering av nämndernas interna kontrollplaner RS150150 Ärendet En utvärdering av regionstyrelsens internkontrollplan för 2015 har gjorts.

Läs mer

Aktivitets- och internkontrollplan Falkenbergsnämnden Uppdaterad

Aktivitets- och internkontrollplan Falkenbergsnämnden Uppdaterad Aktivitets- och internplan 2016 - Falkenbergsnämnden Uppdaterad 2016-06-01 Aktivitets- och internplan är ett komplement och bilaga till beslutad nämndplan. I nämndplanen framgår de inriktningar och målsättningar

Läs mer

Gemensam nämnd för Hemsjukvård och Hjälpmedel

Gemensam nämnd för Hemsjukvård och Hjälpmedel Gemensam nämnd för Hemsjukvård och Hjälpmedel Tid: kl. 09:00-12:00 Plats: Borgsalen Ledamöter Kristina Karlsson (C) Lena Persson (L) Lise-Lotte Bensköld Olsson (S) Mikael Delin (S) Marianne Kierkemann

Läs mer

Bilaga 3 Aktivitetsplan, bilaga till nämndplan för Hyltenämnden år 2013 LNHY130002 (Uppdaterad 2013-09-17) Lokala nämndens uppdrag

Bilaga 3 Aktivitetsplan, bilaga till nämndplan för Hyltenämnden år 2013 LNHY130002 (Uppdaterad 2013-09-17) Lokala nämndens uppdrag Bilaga 3 Aktivitetsplan, bilaga till nämndplan för Hyltenämnden år 2013 LNHY130002 (Uppdaterad 2013-09-17) Lokala nämndens uppdrag Det övergripande uppdraget för lokal nämnd är att ur ett invånarperspektiv

Läs mer

FALKENBERGSNÄMNDEN. Bokslut 2012

FALKENBERGSNÄMNDEN. Bokslut 2012 FALKENBERGSNÄMNDEN Bokslut 2012 Bokslut 2012 Falkenbergsnämnden Nämndsledamöter Jan Berge (MP), ordf. Catharina Berghorn (S), vice ordf Eva Agbrant (M) Mats Lundsgård (M) Monica Hansson (C) Lotta Strinning

Läs mer

Hyltenämndens aktiviteter 2012 utifrån uppdraget [samt riskbedömning]

Hyltenämndens aktiviteter 2012 utifrån uppdraget [samt riskbedömning] s aktiviteter 2012 utifrån uppdraget [samt riskbedömning] Lokala s uppdrag De lokala nämndernas uppdrag är att vara befolkningsföreträdare. ska säkerställa att befolkningens totala behov av hälso- och

Läs mer

LOKALA NÄMNDEN VARBERG

LOKALA NÄMNDEN VARBERG Kallelse/föredragningslista 2018-03-12 LOKALA NÄMNDEN VARBERG Tid: kl. 09:00 Plats: Stadshus B, lokal B2, Östra Långgatan 18, Ledamöter Anne Sjölund (S), vice ordförande Inger Svensson (M) Gun Svensson

Läs mer

156 Ändring av fullmäktiges arbetsordning RS140163

156 Ändring av fullmäktiges arbetsordning RS140163 Regionstyrelsen - Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2015-09-02 RS140163, regionfullmäktige, Driftnämnden Hallands sjukhus, Driftnämnden Ambulans, diagnostik och hälsa, Driftnämnden Psykiatri, Driftnämnden

Läs mer

Laholmsnämnden Bokslut 2015

Laholmsnämnden Bokslut 2015 Laholmsnämnden Bokslut 2015 Bokslut 2015 Laholmsnämnden Nämndsledamöter: Margareta Bengtsson (M) ordförande Lars Fritzon (S) vice ordförande Angela Magnusson (M) Annalena Emilsson (C) Monica Yngvesson

Läs mer

Förslag till beslut Driftnämnden kultur och skola beslutar att godkänna uppföljningen av internkontroll 2016.

Förslag till beslut Driftnämnden kultur och skola beslutar att godkänna uppföljningen av internkontroll 2016. TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer 2017-01-26 DNKS150236 Förvaltning Verksamhet/avdelning Angelica Eriksson Nämndtjänsteman Driftnämnden Kultur och Skola Uppföljning av intern kontroll 2016 Förslag till

Läs mer

Uppdaterad Aktivitets- och internkontrollplan 2015 Laholmsnämnden

Uppdaterad Aktivitets- och internkontrollplan 2015 Laholmsnämnden Aktivitets- och internkontrollplan 2015 Lokala nämndens uppdrag De lokala nämnderna verkar på uppdrag av regionfullmäktige och regionstyrelsen. I uppdraget ingår bland annat att bidra till utveckling av

Läs mer

Driftnämnden Ambulans, diagnostik och hälsa

Driftnämnden Ambulans, diagnostik och hälsa Föredragningslista Sammanträdesdatum 2016-06-21 Driftnämnden Ambulans, diagnostik och hälsa Tid: Tisdagen den 21 juni 2016 klockan 09.00-14.00 Plats: Habiliteringen, konferensrum Fladen, Hallands sjukhus

Läs mer

Protokoll. Sammanträdesdatum

Protokoll. Sammanträdesdatum Plats och tid Borgsalen, klockan 13:00-15:00 Ledamöter Ersättare Ulrika Jörgensen (M) (ordförande) Lena Persson (L) Lise-Lotte Bensköld Olsson (S) Mikael Delin (S) Erland Linjer (M) (Varbergs kommun) Gunnar

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum

Protokoll Sammanträdesdatum Plats och tid Regionens hus, Södra vägen 9, Halmstad, Borgsalen, klockan 09:00-11:30 Ledamöter Ersättare Övriga Ulrika Jörgensen (M) (ordförande) Kristina Karlsson (C) Lise-Lotte Bensköld Olsson (S) Mikael

Läs mer

Reglemente för Hälsorådet

Reglemente för Hälsorådet Reglemente för Hälsorådet Gäller fr o m 2015-01-01, rev 2017-12-07 Fastställt av Kommunfullmäktige 2014-11-27, dnr KA 2014/846 Reviderat av Kommunfullmäktige 2017-12-07 146 dnr KA 2017/1624 Utgångspunkter

Läs mer

Laholmsnämnden. Bokslut 2016

Laholmsnämnden. Bokslut 2016 Laholmsnämnden Bokslut 2016 Bokslut 2016, Laholmsnämnden Nämndsledamöter: Margareta Bengtsson (M), ordförande Lars Fritzon (S), vice ordförande Angela Magnusson (M) Annalena Emilsson (C) Eva M Larsson

Läs mer

Driftnämnden Öppen specialiserad vård

Driftnämnden Öppen specialiserad vård Föredragningslista Sammanträdesdatum 2014-02-18 Driftnämnden Öppen specialiserad vård Tid: Tisdagen den 18 februari 2014 klockan 09.00 12.00 Plats: Konferensrum Borgkammaren, Regionkontoret södra vägen

Läs mer

Hyltenämnden. Uppföljningsrapport 2 januari augusti 2016

Hyltenämnden. Uppföljningsrapport 2 januari augusti 2016 Hyltenämnden Uppföljningsrapport 2 januari augusti 2016 Uppföljningsrapport 2 2016, 8 månader Hyltenämnden Nämndsledamöter: Anna Roos (C), ordförande Kristina Johansson (S), vice ordförande Thom Ericsson

Läs mer

Fastställa den reviderade mål- och budgetprocessen

Fastställa den reviderade mål- och budgetprocessen TJÄNSTESKRIVELSE 1(1) Regionkontoret Louise Lindstedt Budgetchef Datum Diarienummer 2015-08-11 RS140458 Regionstyrelsen Regionövergripande Mål- och budgetprocess Förslag till Beslut Regionstyrelsen beslutar

Läs mer

Aktivitets- och internkontrollplan 2016 Laholmsnämnden

Aktivitets- och internkontrollplan 2016 Laholmsnämnden Aktivitets- och internkontrollplan 2016 Lokala nämndens uppdrag De lokala nämnderna verkar på uppdrag av regionfullmäktige och regionstyrelsen. I uppdraget ingår bland annat att bidra till utveckling av

Läs mer

Folkhälsoplan Essunga kommun 2015

Folkhälsoplan Essunga kommun 2015 Folkhälsoplan Essunga kommun 2015 Dokumenttyp Plan Fastställd 2014-11-24 av kommunfullmäktige Detta dokument gäller för Samtliga nämnder Giltighetstid 2015 Dokumentansvarig Folkhälsoplanerare Dnr 2014.000145

Läs mer

Aktivitets- och internkontrollplan 2014 - Kungsbackanämnden

Aktivitets- och internkontrollplan 2014 - Kungsbackanämnden Aktivitets- och internkontrollplan 2014 - nämnden Ärende 6 - bilaga Lokala nämndens plan för internkontroll Enligt kommunallagen ska varje nämnd ansvara för den interna kontrollen inom sitt verksamhetsområde

Läs mer

Utdrag. Godkännande av en överenskommelse om intensifierat samverkansarbete för barn och ungas psykiska hälsa

Utdrag. Godkännande av en överenskommelse om intensifierat samverkansarbete för barn och ungas psykiska hälsa Socialdepartementet Utdrag Protokoll I:10 vid regeringssammanträde 2011-06-22 S2006/9394/FS (delvis) S2008/2827/FS (delvis) S2008/7907/FS (delvis) S2011/6057/FS Godkännande av en överenskommelse om intensifierat

Läs mer

Aktivitets- och internkontrollplan Falkenbergsnämnden Uppdaterad

Aktivitets- och internkontrollplan Falkenbergsnämnden Uppdaterad Aktivitets- och internplan 2016 - Falkenbergsnämnden Uppdaterad 2016-04-13 Aktivitets- och internplan är ett komplement och bilaga till beslutad nämndplan. I nämndplanen framgår de inriktningar och målsättningar

Läs mer

Kungsbackanämnden 1 11

Kungsbackanämnden 1 11 Protokoll Sammanträdesdatum 2012-01-30 Kungsbackanämnden 1 11 Tid: Måndag 30 januari 2012, kl. 16:00 19:20 Plats: Sammanträdesrum Tjolöholm, Hallands sjukhus Kungsbacka Ledamöter Ulrika Jörgensen (M) Maud

Läs mer

Aktivitets- och internkontrollplan 2015 - Varbergsnämnden

Aktivitets- och internkontrollplan 2015 - Varbergsnämnden Aktivitets- och internkontrollplan 2015 - snämnden Ärende 8 - bilaga Aktivitets- och internkontrollplan är ett komplement och bilaga till beslutad nämndsplan. I nämndsplanen framgår de inriktningar och

Läs mer

Nämndplan 2011 Lokala nämnden i Kungsbacka

Nämndplan 2011 Lokala nämnden i Kungsbacka Nämndplan 2011 Lokala nämnden i Kungsbacka Beslutad av Lokala nämnden i Kungsbacka 2011-05-09 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 FÖRORD... 3 LOKALA NÄMNDENS UPPDRAG... 3 ÖVERGRIPANDE MÅL OCH

Läs mer

Genomförda och planerade aktiviteter Falkenbergsnämnden Uppdaterad Datum Aktivitet Syfte Arrangör/ målgrupp/ plats

Genomförda och planerade aktiviteter Falkenbergsnämnden Uppdaterad Datum Aktivitet Syfte Arrangör/ målgrupp/ plats Genomförda och planerade aktiviteter 2017 - snämnden Uppdaterad 2017-03-08 Datum Aktivitet Syfte Arrangör/ målgrupp/ plats Ansvarig/ deltagare 17 jan Beredningsmöte Rådet för social hållbarhet Stadshuset,

Läs mer

Lokala nämnden Halmstad

Lokala nämnden Halmstad Kallelse/föredragningslista 2018-11-14 Lokala nämnden Halmstad Tid: kl. 08:30-12:00 Plats: Sammanträdesrum Klarasalen, stadsbiblioteket, Halmstad Ledamöter Marita Johansson (S), vice ordförande Eva Karin

Läs mer

Samverkansavtal avseende gemensamma folkhälsoinsatser i Uddevalla kommun för perioden

Samverkansavtal avseende gemensamma folkhälsoinsatser i Uddevalla kommun för perioden Samverkansavtal avseende gemensamma folkhälsoinsatser i Uddevalla kommun för perioden 2016-2019. 1. Parter Detta avtal är slutet mellan Uddevalla kommun, nedan kallad kommunen, och norra Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Ärende 4 - bilaga. Kungsbackanämnden

Ärende 4 - bilaga. Kungsbackanämnden Ärende 4 - bilaga Kungsbackanämnden Bokslut 2014 Bokslut 2014 Kungsbackanämnden Nämndsledamöter: Ulrika Jörgensen (M), ordförande Maud Lanne (S), vice ordförande Charlotte Wallenstein (M) Bo Barknertz

Läs mer

35 Svar på motion om Landsbygdsklinik i Hallands inland RS170203

35 Svar på motion om Landsbygdsklinik i Hallands inland RS170203 Regionstyrelsen - Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2018-02-14 35 Svar på motion om Landsbygdsklinik i Hallands inland RS170203 Beslut Regionstyrelsen beslutar att föreslå regionfullmäktige besluta

Läs mer

Laholmsnämnden. Bokslut 2012

Laholmsnämnden. Bokslut 2012 Laholmsnämnden Bokslut 2012 Bokslut 2012 Laholmsnämnden Laholmsnämnden Ledamöter Margareta Bengtsson (M) ordförande Lars Fritzon (S) vice ordförande Angela Magnusson (M) Annalena Emilsson (C) Monica Yngvesson

Läs mer

Föredragningslista Sammanträdesdatum

Föredragningslista Sammanträdesdatum Föredragningslista Sammanträdesdatum 2017-06-15 Driftnämnden Närsjukvård Tid: Torsdag 15 juni kl. 09:00 16:00 Plats: Regionens Hus, Lokal Borgsalen Beslutsärenden 1 Justering Nämnden beslutar utse Christina

Läs mer

Folkhälsoplan 2013. Folkhälsorådet Vara. Antagen av Folkhälsorådet 2012-10-04

Folkhälsoplan 2013. Folkhälsorådet Vara. Antagen av Folkhälsorådet 2012-10-04 Folkhälsoplan 2013 Folkhälsorådet Vara Antagen av Folkhälsorådet 2012-10-04 Inledning En god folkhälsa är en angelägenhet för såväl den enskilda individen som för samhället. Invånarnas hälsa är en förutsättning

Läs mer

Varbergsnämnden 19 28

Varbergsnämnden 19 28 Protokoll Sammanträdesdatum 2011-04-06 Varbergsnämnden 19 28 Tid Onsdag 6 april 2011, kl 13:00 17:15 Plats Konferensrummet 1:a vån, Vårdcentralen Västra Vall, Varberg Ledamöter Karl-Gunnar Svensson (KD)

Läs mer

Kungsbackanämnden Bokslut 2013

Kungsbackanämnden Bokslut 2013 Ärende 4 - bilaga Kungsbackanämnden Bokslut 2013 Bokslut 2013 Kungsbackanämnden Kungsbackanämnden Ledamöter Ulrika Jörgensen (M), ordförande Maud Lanne (S), vice ordförande Charlotte Wallenstein (M) Bo

Läs mer

LOKALA NÄMNDEN KUNGSBACKA

LOKALA NÄMNDEN KUNGSBACKA Kallelse/föredragningslista 2017-12-07 LOKALA NÄMNDEN KUNGSBACKA Tid: kl. 14:30 Plats: Särörummet, stadshuset, Kungsbacka Ledamöter Helen Ung Le (S), vice ordförande Charlotte Wallenstein (M) Marie Björsell

Läs mer

DRIFTNÄMNDEN AMBULANS, DIAGNOSTIK OCH HÄLSA

DRIFTNÄMNDEN AMBULANS, DIAGNOSTIK OCH HÄLSA DRIFTNÄMNDEN AMBULANS, DIAGNOSTIK OCH HÄLSA Tid: kl. 09:00-14:00 Plats: Konf rum Barken-Briggen i Kattegatt, Hallands sjukhus Halmstad Ledamöter Ersättare Övriga 1(9) 1. Justering Ej föredragning av utse

Läs mer

Föredragningslista Sammanträdesdatum

Föredragningslista Sammanträdesdatum Föredragningslista Sammanträdesdatum 2011-04-27 Driftnämnden Varberg Tid: Onsdagen den 27 april 2011 klockan 13.00-16.00 Plats: Varbergs stadshotell, konferenslokal Wardberg 1 Justering Driftnämnden beslutar

Läs mer

Föredragningslista Sammanträdesdatum Presidiets förslag Nämnden beslutar utse (Justerare) att jämte ordföranden justera protokollet.

Föredragningslista Sammanträdesdatum Presidiets förslag Nämnden beslutar utse (Justerare) att jämte ordföranden justera protokollet. Föredragningslista Sammanträdesdatum 2007-01-22 Kungsbackanämnden Tid: Måndag 22 januari 2007 kl 13:30 Obs! konferens i Sparbankshallen om Nationell Strategi för utveckling av samhällets insatser till

Läs mer

Folkhälsopolitiskt program

Folkhälsopolitiskt program 1(5) Kommunledningskontoret Antagen av Kommunfullmäktige Diarienummer Folkhälsopolitiskt program 2 Folkhälsa Att ha en god hälsa är ett av de viktigaste värdena i livet. Befolkningens välfärd är en betydelsefull

Läs mer

Varbergsnämnden 29 39

Varbergsnämnden 29 39 Protokoll Sammanträdesdatum 2011-05-10 Varbergsnämnden 29 39 Tid: Tisdag 10 maj 2011, kl 14:00 17:45 Plats: Konferensrummet 2:a vån, Vårdcentralen Västra Vall, Varberg Ledamöter Karl-Gunnar Svensson (KD)

Läs mer

Aktivitets- och internkontrollplan Kungsbackanämnden

Aktivitets- och internkontrollplan Kungsbackanämnden Aktivitets- och internkontrollplan 2016 - nämnden Ärende 6 - bilaga Aktivitets- och internkontrollplan är ett komplement och bilaga till beslutad nämndplan. I nämndplanen framgår de inriktningar och målsättningar

Läs mer

Kungsbackanämnden 1 13

Kungsbackanämnden 1 13 Protokoll Sammanträdesdatum 2013-02-20 Kungsbackanämnden 1 13 Tid: Onsdag 20 februari kl. 14:00 17:00 Plats: Sammanträdesrum Tjolöholm, Närakuten, Kungsbacka Ledamöter Ulrika Jörgensen (M) ordförande Maud

Läs mer

Halmstadsnämnden 1-11

Halmstadsnämnden 1-11 Protokoll Sammanträdesdatum 2009-01-21 Halmstadsnämnden 1-11 Tid: Onsdag 21 januari 2009, kl. 09:00-13:35 Plats: Sammanträdesrummet Sälen, Landstingskontoret, Södra vägen, Halmstad Ledamöter Christina

Läs mer

Remiss Regional folkhälsomodell

Remiss Regional folkhälsomodell sida 1 2014-02-19 Dnr: 2014-83 KOMMUNSTYRELSEN TJÄNSTESKRIVELSE Remiss Regional folkhälsomodell Bakgrund Västra Götalandsregionen (VGR) har ett väl förankrat folkhälsoarbete sedan många år. Synen på folkhälsoarbete

Läs mer

Driftnämnden Ambulans, diagnostik och hälsa

Driftnämnden Ambulans, diagnostik och hälsa Föredragningslista Sammanträdesdatum 2016-11-29 Driftnämnden Ambulans, diagnostik och hälsa Tid: Tisdagen den 29 november 2016 klockan 09.00-14.00 Plats: Konferensrum Athena, Kvinnohälsovården, Brogatan

Läs mer

Driftnämnden Hallands sjukhus

Driftnämnden Hallands sjukhus Föredragningslista Sammanträdesdatum 2017-05-17 Driftnämnden Hallands sjukhus Tid: Onsdagen den 17 maj 2017 klockan 10.00-16.00 Plats: Konferensrum Kattegatt/Barken-Briggen, Hallands sjukhus Halmstad 1

Läs mer

Genomförda och planerade aktiviteter Uppdaterad Datu m 18 jan

Genomförda och planerade aktiviteter Uppdaterad Datu m 18 jan Genomförda och planerade aktiviteter 2017 Uppdaterad 2017-04-26 Datu m 18 jan 25 jan Aktivitet Syfte Arrangör/ / plats Länspresidiet Lokala nämnders presidier träffas: Laholm Dagordning: Fortsatt diskussion

Läs mer

Ärende 5 - Sammanfattning av genomförda dialoger. Rapport från dialogerna Hälso och sjukvårdsstrategin

Ärende 5 - Sammanfattning av genomförda dialoger. Rapport från dialogerna Hälso och sjukvårdsstrategin Ärende 5 - Sammanfattning av genomförda dialoger Rapport från dialogerna Hälso och sjukvårdsstrategin Uppdrag från regionstyrelsen till lokala nämnder De lokala nämnderna ska under mars och/eller april

Läs mer

Hyltenämnden. Bokslut 2013

Hyltenämnden. Bokslut 2013 Hyltenämnden Bokslut 2013 Bokslut 2013 Hyltenämnden Hyltenämnden Ledamöter Ingegerd Torhall (FP) Kristina Johansson (S) Margareta Andersson (C) Jerzy Golowkin (M) tom juni månads sammanträde Desirée Hultberg

Läs mer

Tid Onsdag 11 februari kl 08:30 torsdag 12 februari 12:00. Regionstyrelsen utser Lise-Lotte Bensköld-Olsson att jämte ordföranden justera protokollet.

Tid Onsdag 11 februari kl 08:30 torsdag 12 februari 12:00. Regionstyrelsen utser Lise-Lotte Bensköld-Olsson att jämte ordföranden justera protokollet. Föredragningslista Sammanträdesdatum 2015-02-11 Regionstyrelsen Tid Onsdag 11 februari kl 08:30 torsdag 12 februari 12:00 Plats Grand Hotel, Hotellgatan 1, Falkenberg 1 Justering Regionstyrelsen utser

Läs mer

Föredragningslista Sammanträdesdatum

Föredragningslista Sammanträdesdatum Föredragningslista Sammanträdesdatum 2013-02-06 Falkenbergsnämnden Tid: Plats: 6 februari 2013, kl 09:30 OBS! Heldag Laxbutiken Heberg, Gröna rummet 1 Justering Nämnden beslutar utse Catharina Berghorn

Läs mer

Folkhälsoplan Essunga kommun

Folkhälsoplan Essunga kommun Folkhälsoplan Essunga kommun 2016 2017 Dokumenttyp Plan Fastställd 2015-05-11, 31 av kommunfullmäktige Detta dokument gäller för Samtliga nämnder Giltighetstid 2016 2017 Dokumentansvarig Folkhälsoplanerare

Läs mer

Verksamhetsplan för år 2014

Verksamhetsplan för år 2014 Verksamhetsplan för år 2014 Folkhälsorådet i Arboga 2014-03-03 Folkhälsorådet i Arboga Innehåll 1 Bakgrund 3 1.1 Folkhälsorådets syfte... 3 1.2 Rådets uppgifter... 4 1.3 Rådets sammansättning... 4 1.4

Läs mer

OBS!! Falkenbergsnämnden. 1 Justering. 2 Godkännande av föredragningslista. 3 Anmälan om inkomna/utgående skrivelser mm LN FBG150001

OBS!! Falkenbergsnämnden. 1 Justering. 2 Godkännande av föredragningslista. 3 Anmälan om inkomna/utgående skrivelser mm LN FBG150001 Föredragningslista Sammanträdesdatum 2015-08-26 Falkenbergsnämnden Tid: 26 augusti 2015, kl 13:15 Plats: Stenfalkens aktivitetsgård, Falkenberg OBS!! Information av Patrik Svärd, verksamhetschef 1 Justering

Läs mer

Folkhälsoplan

Folkhälsoplan Folkhälsoplan 2012-2016 Datum: 2012-06-18 Tjörn Möjligheternas ö Innehållsförteckning Folkhälsoarbete... 3 Tre folkhälsoutmaningar... 3 Kost och fysisk aktivitet... 4 Barn och ungdomars psykiska hälsa...

Läs mer