November IFRS 17 Metoder för riskjustering

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "November IFRS 17 Metoder för riskjustering"

Transkript

1 November 2018 IFRS 17 Metoder för riskjustering 1.

2 Riskjusteringen (Risk Adjustment) är en av komponenterna i de försäkringstekniska avsättningarna inom redovisningsstandarden för försäkringsavtal, IFRS 17. I denna FCG Insights beskrivs olika metodval för att beräkna en riskjustering samt för- och nackdelarna med de olika metoderna. Riskjustering för icke-finansiella risker Riskjusteringen är en justering härrörande från försäkringsavtal för icke-finansiell risk. Risker som faller inom ramen för riskjusteringen är huvudsakligen försäkringsrisk men inkluderar även risk för förfall och kostnadsrisk. Den finansiella risken från försäkringsavtalen fångas istället upp i den diskonteringssats som används för att justera kassaflödena. Riskjusteringen är en explicit post i redovisningen och ska adderas till värderingen av framtida kassaflöden som svarar mot det sannolikhetsbedömda genomsnittet av framtida kassaflöden. Syftet med riskjusteringen är att värdera effekten av osäkerhet rörande kassaflöden som uppkommer från försäkringsavtal förutom finansiell risk, dvs. osäkerhet i fråga om de uppskattade kassaflödenas storlek och tidpunkter. Utöver kassaflöden, diskontering och en riskjustering adderas även en avtalsenlig marginal contractual service margin, CSM. I figuren nedan illustreras avsättningens olika komponenter inom ramarna för standardens värderingsmodeller. Vad säger standarden om riskjusteringen? Standarden anger att riskjusteringen mäter den ersättning som företaget skulle behöva för att det skulle vara neutralt i valet mellan att: a) Fullgöra en skyldighet som har ett intervall med möjliga utfall härrörande från ickefinansiell risk, och b) Fullgöra en skyldighet som kommer att generera fasta kassaflöden med samma förväntade nuvärde som försäkringsavtalen. I standarden anges inte någon specifik metod för att beräkna en riskjustering, utan överlåter till företaget att välja metod som återspeglar företagets riskaptit. Däremot anges följande punkter som riskjusteringen ska kännetecknas av: 2.

3 a) Risker med låg frekvens och en hög svårighetsgrad medför större riskjusteringar för icke-finansiell risk än risker som har hög frekvens och en låg svårighetsgrad. b) När det gäller liknande risker ska avtal med längre duration medföra större riskjusteringar för icke-finansiell risk än avtal med kortare duration. c) Risker med en bredare sannolikhetsfördelning ska medföra större riskjusteringar för icke-finansiell risk än risker med en smalare fördelning. d) Ju mindre företaget vet om den aktuella uppskattningen och dess utvecklingstrend desto större ska riskjusteringen för icke-finansiell risk vara. e) I den mån som erhållen erfarenhet minskar osäkerheten rörande kassaflödenas storlek och tidpunkter ska riskjusteringar för icke-finansiell risk minska, och vice versa. Observera att det inte heller nämns något om valet av aggregeringsnivå för att beräkna riskjusteringen vilket gör att både valet av metod och aggregeringsnivå är fritt. Däremot behöver försäkringsföretag som använder en annan metod än konfidensnivåmetoden, confidence level technique, för att fastställa en riskjustering informera om vilken metod som används och vilken konfidensnivå resultatet av metoden motsvarar. Metoder för att beräkna en riskjustering Eftersom IFRS 17 inte anger någon specifik metod för att beräkna riskjusteringen är det upp till försäkringsföretagen själva att välja en metod som återspeglar deras egna riskaptit och preferenser. IAA (International Actuarial Association) publicerade i juni 2018 en monograf om riskjusteringen där de bland annat presenterar och diskuterar följande metoder: Confidence level technique, CLT (percentile or value at risk, VaR), Conditional tail expectation, CTE (tail value at risk, TVar), och Cost-of-capital technique. Confidence level technique, CLT Med confidence level technique, CLT, beräknas riskjusteringen som värdet som behöver adderas till väntevärdet av framtida kassaflöden så att sannolikheten att utfallet kommer bli lägre än skulden (inklusive riskjusteringen) är den angivna sannolikheten, dvs. konfidensnivån angiven som en percentil i sannolikhetsfördelningen. Väntevärdet av framtida kassaflöden Riskjusteringen beräknas som skillnaden mellan värdet av framtida kassaflöden vid den valda konfidensnivån och väntevärdet Conditional tail expectation, CTE Riskjusteringen beräknas med conditional tail expectation, CTE, till skillnad från CLT, som ett betingat väntevärde av kassaflöden över en vald konfidensnivå. Värdet av riskjusteringen är skillnaden mellan väntevärdet av kassaflödena över den givna nivån i sannolikhetsfördelningen och väntevärdet av de framtida kassaflödena (över hela sannolikhetsfördelningen). 3.

4 Väntevärdet av framtida kassaflöden Riskjusteringen beräknas som skillnaden mellan väntevärdet av kassaflöden över den valda konfidensnivån och väntevärdet Cost-of-capital, CoC Cost-of-capital, CoC, bygger på att försäkringsföretaget själv bestämmer sin riskpreferens baserat på det val av kapital som man anser sig behöva hålla för de underliggande riskerna (osäkerheten i kassaflödena) och valet av räntesats som svarar mot kompensationen för att tillföra det kapitalet (baserat på kompensationen för aktieägarkapital för att täcka de underliggande riskerna). Riskjusteringen svarar då mot kostnaden att hålla det kapitalet tills skulden är avvecklad. Med denna metod kan riskjusteringen beräknas som: där n RA = r t C t (1 + d t ) t i=1 C t är värdet av kapitalet som valts för perioden som slutar vid tiden t, r t är den valda räntesatsen för perioden som slutar vid tiden t, och d t är den valda diskonteringssatsen (eller diskonteringssatserna) som avspeglar räntekurvan. Mängden kapital tar här även hänsyn till tidshorisonten på skulden där konfidensnivån för att bestämma mängden kapital typiskt är satt till en hög nivå för att kapitalet med låg sannolikhet ska vara otillräckligt. Kapitalet som CoC-metoden bygger på, beräknas alltså med CLTmetoden där man tillämpar en hög konfidensnivå. Däremot är det inte tvingande att använda sig av en sannolikhetsfördelning för att bestämma värdet på kapitalet som hypotetiskt sett skulle tillföras. T ex. skulle man kunna använda sig av sin prissättningsmodell där kapitalkostnaden i så fall skulle svara mot marginal över skadekostnader och omkostnader vid fastställandet av premierna. Sammanfattning av metoder Följande tabell sammanfattar metoderna och deras för- och nackdelar. Metod Fördelar Nackdelar Confidence level technique, CLT Enkel att förstå, åskådliggöra och kommunicera. Uppfyller inte helt intuitivt IFRS 17-principen om att riskjusteringen ska motsvara den kompensation som företaget vill ha för att bära osäkerheten i kassaflödena. Mindre bra för skeva sannolikhetsfördelningar eftersom 4.

5 Conditional tail expectation, CTE Bättre för skeva fördelningar då metoden tar hänsyn till svansen i fördelningen över en given nivå, dvs. metoden återspeglar bättre extrema utfall med låg sannolikhet. hänsyn inte tas till svansen i fördelningen. Ignorerar osäkerheten i mer gynnsamma resultat. Kan förekomma känslighet för extrema utfall. Ignorerar osäkerheten i mer gynnsamma resultat. Cost-of-capital, CoC Metoden tar mer hänsyn till den fulla risken eftersom riskjusteringen svarar mot kostnaden för att hålla kapital som skulle täcka osäkerheten i framtida kassaflöden till en hög grad. Tar hänsyn till försäkringsskuldens utveckling över tid. Bygger på samma princip som i Solvens II. Kräver uppskattningar av framtida kapitalbehov. Övrigt att tänka på Nedan redogörs ett antal övriga punkter att ta hänsyn till vad gäller riskjusteringen i IFRS 17. Vad gäller vid återförsäkring? För de försäkringsavtal som är återförsäkrade säger standarden att riskjusteringen ska representera risken som är överförd till återförsäkraren. Riskjusteringen som fastställs för återförsäkringsavtalen bidrar inte till en reducerad riskjustering utan redovisas som en separat post på tillgångssidan tillsammans med värderingen av återförsäkrarens andel av framtida kassaflöden. För värderingen av återförsäkrarens andel av framtida kassaflöden kräver IFRS 17 utöver riskjusteringen att dessa tillgångsposter ska justeras för motpartsfallissemang, dvs. risken att återförsäkraren inte kan fullgöra sina åtaganden. Denna justering påverkar både återförsäkrarens andel av framtida kassaflöden och riskjusteringen. Aggregering och diversifiering Nivån för att bestämma riskjusteringen i IFRS 17 är fritt och är upp till försäkringsföretagen själva att bestämma utifrån standardens principer. Däremot behöver riskjusteringen kunna fördelas på de olika grupperna av försäkringsavtal vid tillämpningen av General Model för att kunna bestämma den avtalsenliga marginalen. Valet av nivå för att beräkna riskjusteringen kan både ge upphov till att kunna fördela riskjusteringen på mindre grupper men även aggregera högre nivåer. Här kan det finnas diversifieringseffekter, mellan produkter eller geografiska områden, att ta hänsyn till då dessa påverkar nivån på riskjusteringen. 5.

6 Byte av metod mellan redovisningstillfällen? Definitionen av riskjustering enligt IFRS 17 är tydligt kopplad till företagets bedömning av risk och i takt med att synen på risk och inte minst på kassaflödena förändras kan det finnas behov att justera eller ändra metod för riskjustering mellan redovisningstillfällen. Standarden tillåter visserligen att metoderna byts ut även om det inte förväntas inträffa särskilt ofta. Desto troligare är att parametrar justeras med företagets erfarenhet och att detta påverkar nivån på riskjustering. Vad kan FCG hjälpa till med inom IFRS 17? Utbildning och rådgivning Vägledning avseende val av värderingsmodeller beaktat produktflora GAP-analys mot IFRS 4 och Solvens II Projektledning, koordinering och planering av IFRS 17-arbetet Systemutvärdering och systemplanering samt analys av befintliga IT-system Kravdetaljering och systemimplementation Kontroller, validering och second opinion Koordinering med andra IFRS-standarder, tex. IFRS 9 och IFRS 15 Löpande uppdateringar och rådgivning kring implementationsdetaljer och införandet i svensk lag Läs mer om FGC:s erbjudande här: FCG is a leading Nordic advisory firm focusing primarily on the financial services industry. With in-depth exper tise in areas such as risk management, compliance, financial mathematics and corporate governance, we help our clients manage their challenges and guide them in an ever-changing environment. Philip Wahlberg Manager Risk - Försäkring Hanna Magnusson Senior Associate Risk - Försäkring philip.wahlberg@fcg.se hanna.magnusson@fcg.se 6.

Försäkringsföretagens beredskap att beräkna bästa skattningen och riskmarginalen under Solvens 2. Svenska Aktuarieföreningen

Försäkringsföretagens beredskap att beräkna bästa skattningen och riskmarginalen under Solvens 2. Svenska Aktuarieföreningen Försäkringsföretagens beredskap att beräkna bästa skattningen och riskmarginalen under Solvens 2 Svenska Aktuarieföreningen 2015-06-10 Per Jakobsson och Younes Elonq Finansinspektionen Tre pelare Pelare

Läs mer

Financial Reporting News

Financial Reporting News ADVISORY Financial Reporting News Augusti 2010 ACCOUNTING ADVISORY SERVICES Utkast från IASB om redovisning av försäkringsavtal Denna artikel sammanfattar IASBs utkast ED/2010/8 Försäkringsavtal (utkastet)

Läs mer

För delegationerna bifogas dokument D051482/01 ANNEX.

För delegationerna bifogas dokument D051482/01 ANNEX. Europeiska unionens råd Bryssel den 11 juli 2017 (OR. en) 11144/17 ADD 1 DRS 48 ECOFIN 635 EF 159 FÖLJENOT från: inkom den: 6 juli 2017 till: Komm. dok. nr: Ärende: Europeiska kommissionen Rådets generalsekretariat

Läs mer

En ny standard för redovisning av försäkringsavtal

En ny standard för redovisning av försäkringsavtal Balans Fördjupning #2/2018 FÖRFATTARE: HENRIK PERSSON En ny standard för redovisning av försäkringsavtal För cirka ett år sedan publicerade IASB en ny standard för redovisning av försäkringsavtal. I denna

Läs mer

Införande av IFRS 17 i Sverige

Införande av IFRS 17 i Sverige Maj 2017 Införande av IFRS 17 i Sverige IFRS 17 Försäkringsavtal har nu färdigställts och publicerats. Flera svenska försäkringsföretag har börjat att analysera vilken påverkan standarden kommer att få

Läs mer

Surveillance Stockholm

Surveillance Stockholm Surveillance Stockholm Vanligt förekommande brister i årsredovisningar 2011 I bilagan ges ett preliminärt resultat av Börsens granskning. Dessa noteringar är kortfattade samt generella, och information

Läs mer

Uppdaterat förslag till nya regler om metod för att bestämma diskonteringsränta för försäkring

Uppdaterat förslag till nya regler om metod för att bestämma diskonteringsränta för försäkring 2013-09-19 FI Dnr 13-795 (Anges alltid vid svar) Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se www.fi.se Uppdaterat förslag

Läs mer

BILAGA. Årliga förbättringar av IFRS-standarder förbättringscykeln

BILAGA. Årliga förbättringar av IFRS-standarder förbättringscykeln SV BILAGA Årliga förbättringar av IFRS-standarder förbättringscykeln 2010 2012 1 1 Mångfaldigande tillåts inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. Alla rättigheter förbehålls utanför EES, med undantag

Läs mer

Riktlinjer för redovisning och värdering av tillgångar och skulder som inte är försäkringstekniska avsättningar

Riktlinjer för redovisning och värdering av tillgångar och skulder som inte är försäkringstekniska avsättningar EIOPA-BoS-15/113 SV Riktlinjer för redovisning och värdering av tillgångar och skulder som inte är försäkringstekniska avsättningar EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327 Frankfurt Germany - Tel.

Läs mer

Riktlinjer för behandling av marknads- och motpartsriskexponeringar i standardformeln

Riktlinjer för behandling av marknads- och motpartsriskexponeringar i standardformeln EIOPA-BoS-14/174 SV Riktlinjer för behandling av marknads- och motpartsriskexponeringar i standardformeln EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327 Frankfurt Germany - Tel. + 49 69-951119-20; Fax.

Läs mer

Punkt 10 Försäkringstekniska riktlinjer

Punkt 10 Försäkringstekniska riktlinjer 1 Tjänsteutlåtande 2018-09-18 Diarienummer: Handläggare: Katrin Kajrud Tel: 031-368 55 12 E-post: katrin.kajrud@gotalejon.goteborg.se Punkt 10 Försäkringstekniska riktlinjer Förslag till beslut i styrelsen

Läs mer

Riktlinjer för avgränsning av försäkringsavtal

Riktlinjer för avgränsning av försäkringsavtal EIOPA-BoS-14/165 SV Riktlinjer för avgränsning av försäkringsavtal EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327 Frankfurt Germany - Tel. + 49 69-951119-20; Fax. + 49 69-951119-19; email: info@eiopa.europa.eu

Läs mer

att anta Riktlinje för värdering av solvensbalansberäkning samt bolagets kapitalbasmedel

att anta Riktlinje för värdering av solvensbalansberäkning samt bolagets kapitalbasmedel 2016-09-21 Punkt 18: Riktlinje för värdering av solvensbalansberäkning samt bolagets kapitalbasmedel Förslag till beslut i styrelsen att anta Riktlinje för värdering av solvensbalansberäkning samt bolagets

Läs mer

HQ AB sakframställan. Del 12 Uppskattning av kapitalkrav för marknadsriskerna i Banken

HQ AB sakframställan. Del 12 Uppskattning av kapitalkrav för marknadsriskerna i Banken HQ AB sakframställan Del 12 Uppskattning av kapitalkrav för marknadsriskerna i Banken 1 Disposition 1 2 3 4 5 6 7 Allmänt om säkerhetskraven Allmänt om beräkning av säkerhetskrav NASDAQ OMX beräkning av

Läs mer

Benämningarna SE och E ovan avser tilläggsuppgifter i de befintliga rapportmallarna i den EU-gemensamma tillsynsrapporteringen.

Benämningarna SE och E ovan avser tilläggsuppgifter i de befintliga rapportmallarna i den EU-gemensamma tillsynsrapporteringen. Bilaga 7 Anvisningar till blankett Kompletterande tillsynsrapportering tilläggsuppgifter ECB Begrepp och uttryck i blanketten och anvisningar till denna har samma betydelse som i lagen (1995:1560) om årsredovisning

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om försäkringsföretags val av räntesats för att

Läs mer

Punkt 9: Försäkringstekniska riktlinjer

Punkt 9: Försäkringstekniska riktlinjer 2016-09-21 Punkt 9: Försäkringstekniska riktlinjer Förslag till beslut i styrelsen att anta Försäkringstekniska riktlinjer för Försäkrings AB Göta Lejon Riktlinjen har omarbetats helt och hållet. De viktigaste

Läs mer

Del 18 Autocalls fördjupning

Del 18 Autocalls fördjupning Del 18 Autocalls fördjupning Innehåll Autocalls... 3 Autocallens beståndsdelar... 3 Priset på en autocall... 4 Känslighet för olika parameterar... 5 Avkastning och risk... 5 del 8 handlade om autocalls.

Läs mer

F2 Introduktion. Sannolikheter Standardavvikelse Normalapproximation Sammanfattning Minitab. F2 Introduktion

F2 Introduktion. Sannolikheter Standardavvikelse Normalapproximation Sammanfattning Minitab. F2 Introduktion Gnuer i skyddade/oskyddade områden, binära utfall och binomialfördelningar Matematik och statistik för biologer, 10 hp Fredrik Jonsson Januari 2012 I vissa områden i Afrika har man observerat att förekomsten

Läs mer

Förslag till beslut i styrelsen för Försäkrings AB Göta Lejon

Förslag till beslut i styrelsen för Försäkrings AB Göta Lejon 1 Tjänsteutlåtande 2017-01-25 Punkt 10: Aktuarierapport 2016 Diarienummer: 0092/16-75 Handläggare: Björn Wennerström Tel: 031-368 55 06 E-post: bjorn.wennerstrom@gotalejon.goteborg.se Aktuarierapport 2016

Läs mer

FARs UTTALANDEN I REDOVISNINGSFRÅGOR. RedU 14 Redovisning av kapitalförsäkringar

FARs UTTALANDEN I REDOVISNINGSFRÅGOR. RedU 14 Redovisning av kapitalförsäkringar FARs UTTALANDEN I REDOVISNINGSFRÅGOR RedU 14 Redovisning av kapitalförsäkringar FARS UTTALANDEN I REDOVISNINGSFRÅGOR RedU 14 Redovisning av kapitalförsäkringar (december 2013) Bakgrund REDU 14 REDOVISNING

Läs mer

FCGs syn på ORSA. Egen risk- och solvensbedömning

FCGs syn på ORSA. Egen risk- och solvensbedömning FCGs syn på ORSA Egen risk- och solvensbedömning 2018-10 ORSA som katalysator och titthål in i verksamheten Riskhanteringsfunktion Koordinera framtagandet av ramverk för ORSA Koppla ihop ORSA med riskhanteringssystemet

Läs mer

Kursen Försäkringsredovisning. Skadeförsäkring del 4 Nyckeltal. Solvens.

Kursen Försäkringsredovisning. Skadeförsäkring del 4 Nyckeltal. Solvens. Kursen Försäkringsredovisning Skadeförsäkring del 4 Nyckeltal. Solvens. April 2015 Esbjörn Ohlsson Aktuarie, Länsförsäkringar AB Adjungerad professor i Försäkringsmatematik vid SU 1 Agenda idag 1. Nyckeltal

Läs mer

Lagkrav på hållbarhetsrapportering Vad behöver ditt företag göra?

Lagkrav på hållbarhetsrapportering Vad behöver ditt företag göra? Lagkrav på hållbarhetsrapportering Vad behöver ditt företag göra? Introduktion Sedan den 1 december 2016 är det lag på att svenska bolag över viss storlek måste upprätta en hållbarhetsrapport. Lagen ska

Läs mer

Riktlinjer om förlusttäckningskapaciteten hos tekniska avsättningar och uppskjutna skatter

Riktlinjer om förlusttäckningskapaciteten hos tekniska avsättningar och uppskjutna skatter EIOPA-BoS-14/177 SV Riktlinjer om förlusttäckningskapaciteten hos tekniska avsättningar och uppskjutna skatter EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327 Frankfurt Germany - Tel. + 49 69-951119-20;

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Föreskrifter om ändring i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2008:15) om svenska skadeförsäkringsbolags

Läs mer

SFS 1995:1560. Lagen (1995:1560) om årsredovisning i försäkringsföretag. 1 kap. Inledande bestämmelser

SFS 1995:1560. Lagen (1995:1560) om årsredovisning i försäkringsföretag. 1 kap. Inledande bestämmelser SFS 1995:1560 Lagen (1995:1560) om årsredovisning i försäkringsföretag 1 kap. Inledande bestämmelser Normgivningsbemyndigande 4 Regeringen eller, efter regeringens bemyndigande, Finansinspektionen får

Läs mer

Redovisningstillsyn Nasdaq baserad på årsrapport 2017.docx

Redovisningstillsyn Nasdaq baserad på årsrapport 2017.docx Noteringar baserat på årsrapporten från Nasdaqs redovisningstillsyn KPMG AB Antal sidor 7 Nasdaq baserad på årsrapport 2017.docx 2018 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the

Läs mer

Bilaga S Balansräkning Solvens IIvärde

Bilaga S Balansräkning Solvens IIvärde S.02.01.02 Balansräkning Solvens IIvärde Tillgångar C0010 Immateriella tillgångar R0030 0 Uppskjutna skattefordringar R0040 0 Överskott av pensionsförmåner R0050 0 Materiella anläggningstillgångar som

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET MATEMATISKA INSTITUTIONEN Avd. Matematisk statistik, GA 12 december Lösningsförslag

STOCKHOLMS UNIVERSITET MATEMATISKA INSTITUTIONEN Avd. Matematisk statistik, GA 12 december Lösningsförslag STOCKHOLMS UNIVERSITET MT8003 MATEMATISKA INSTITUTIONEN LÖSNINGAR Avd. Matematisk statistik, GA 12 december 2013 Lösningsförslag Tentamen i Livförsäkringsmatematik II, 12 december 2013 Uppgift 1 Enligt

Läs mer

Resultat av QIS5 Utfallet av den femte kvantitativa studien (QIS5) för svenska försäkringsbolag och försäkringsgrupper.

Resultat av QIS5 Utfallet av den femte kvantitativa studien (QIS5) för svenska försäkringsbolag och försäkringsgrupper. Resultat av QIS5 Utfallet av den femte kvantitativa studien (QIS5) för svenska försäkringsbolag och försäkringsgrupper. Finansinspektionen 14 mars 2011 DELTAGANDE I QIS5 STORA MEDEL SMÅ MARKNADS- ANDEL

Läs mer

modell Finansiell statistik, vt-05 Modeller F5 Diskreta variabler beskriva/analysera data Kursens mål verktyg strukturera omvärlden formellt

modell Finansiell statistik, vt-05 Modeller F5 Diskreta variabler beskriva/analysera data Kursens mål verktyg strukturera omvärlden formellt Johan Koskinen, Statistiska institutionen, Stockholms universitet Finansiell statistik, vt-5 F5 Diskreta variabler Kursens mål beskriva/analysera data formellt verktyg strukturera omvärlden innehåll osäkerhet

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om försäkringsföretags val av räntesats för att

Läs mer

AML/CFT. FCG:s erbjudande

AML/CFT. FCG:s erbjudande AML/CFT FCG:s erbjudande 2018-11-09 FCG Nordic Focus, Global Reach FCG is a leading Nordic advisory firm with experts in risk & capital management, compliance and financial regulation, credit process and

Läs mer

Förändrade förväntningar

Förändrade förväntningar Förändrade förväntningar Deloitte Ca 200 000 medarbetare 150 länder 700 kontor Omsättning cirka 31,3 Mdr USD Spetskompetens av världsklass och djup lokal expertis för att hjälpa klienter med de insikter

Läs mer

Kunskapsdagen 2018 IFRS 16 - kort tid kvar tills den nya leasingstandarden ska tillämpas Anna Lööw och Daniela Casadei

Kunskapsdagen 2018 IFRS 16 - kort tid kvar tills den nya leasingstandarden ska tillämpas Anna Lööw och Daniela Casadei www.pwc.se Kunskapsdagen 2018 IFRS 16 - kort tid kvar tills den nya leasingstandarden ska tillämpas Anna Lööw och Daniela Casadei IFRS 16 nedräkning 39 DAGAR KVAR 2 Leasetagarens redovisning IFRS 16: Alla

Läs mer

Redovisning av kapitalförsäkringar till förmån för anställda och förtroendevalda

Redovisning av kapitalförsäkringar till förmån för anställda och förtroendevalda INFORMATION Redovisning av kapitalförsäkringar till förmån för anställda och förtroendevalda Maj 2017 Bakgrund Efter att SKL tog fram OPF-KL har olika former av kapitalförsäkringslösningar tagits fram

Läs mer

IFRS 15 Revenue from contracts with customers: Svåra tolkningsfrågor

IFRS 15 Revenue from contracts with customers: Svåra tolkningsfrågor www.pwc.com IFRS 15 Revenue from contracts with customers: Svåra tolkningsfrågor Mikael Scheja Agenda 1. Inledning- En ny modell för intäktsredovisning 2. De 5 stegen, repetition 3. Svårigheter 2 En ny

Läs mer

Frågor och svar angående alternativ beräkning av försäkringstekniska avsättningar

Frågor och svar angående alternativ beräkning av försäkringstekniska avsättningar PROMEMORIA Datum 2012-06-27 Frågor och svar angående alternativ beräkning av försäkringstekniska avsättningar Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46

Läs mer

Delårsrapport januari-juni 2018 PP Pension Fondförsäkring AB

Delårsrapport januari-juni 2018 PP Pension Fondförsäkring AB Delårsrapport januari-juni 2018 PP Pension Fondförsäkring AB Förvaltningsberättelse PP Pension Fondförsäkring AB (516406-0237) avger härmed delårsrapport för perioden 1 januari - 30 juni 2018. Femårsöversikt

Läs mer

Riktlinjer för värdering av försäkringstekniska avsättningar

Riktlinjer för värdering av försäkringstekniska avsättningar EIOPA-BoS-14/166 SV Riktlinjer för värdering av försäkringstekniska avsättningar EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327 Frankfurt Germany - Tel. + 49 69-951119-20; Fax. + 49 69-951119-19; email:

Läs mer

RESULTATRÄKNING (kkr) BALANSRÄKNING (kkr) 30/6 2014

RESULTATRÄKNING (kkr) BALANSRÄKNING (kkr) 30/6 2014 RESULTATRÄKNING (kkr) 1/1-30/6 2014 1/1-30/6 2013 1/1-31/12 2013 Premieinkomst premieinkomst 110 634 98 553 216 270 premier för avgiven återförsäkring 0 0-219 Kapitalavkastning, intäkter 205 448 128 357

Läs mer

PLACERINGSRIKTLINJER FÖR S:T ERIK FÖRSÄKRINGS AB

PLACERINGSRIKTLINJER FÖR S:T ERIK FÖRSÄKRINGS AB PLACERINGSRIKTLINJER FÖR S:T ERIK FÖRSÄKRINGS AB FASTSTÄLLD AV STYRELSEN 2016-11-17 1 Generella principer... 3 1.1 Styrdokument... 3 1.2 Syfte med placeringsriktlinjerna... 3 2 Ansvarsfördelning och riskstyrning...

Läs mer

Postens försäkringsförening. Org nr Delårsrapport

Postens försäkringsförening. Org nr Delårsrapport Postens försäkringsförening Org nr 816400-4163 Delårsrapport 1 januari 2011 30 juni 2011 Allmänt om verksamheten (Siffrorna inom parentes avser januari juni 2010.) PFF försäkrar sjukpension och familjepension

Läs mer

Riktlinjer om separata fonder

Riktlinjer om separata fonder EIOPA-BoS-14/169 SV Riktlinjer om separata fonder EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327 Frankfurt Germany - Tel. + 49 69-951119-20; Fax. + 49 69-951119-19; email: info@eiopa.europa.eu site: https://eiopa.europa.eu/

Läs mer

Delårsrapport januari juni 2016

Delårsrapport januari juni 2016 Delårsrapport januari juni 2016 Resultatet AI Pensions resultat efter skatt uppgick till -297 (488) miljoner kronor. Resultatet har framförallt påverkats av fortsatt sjunkande räntor vilket gjort att försäkringstekniska

Läs mer

Första halvår 2010 i sammandrag

Första halvår 2010 i sammandrag De/årsrapportjanuari - juni 2010 Första halvår 2010 i sammandrag Premieinkomsten för första halvåret uppgick till 272 (253) miljoner kronor. Första halvårets resultat efter skatt uppgick till -92 (I 402)

Läs mer

Rådet för kommunal redovisning Aktuella frågor

Rådet för kommunal redovisning Aktuella frågor Rådet för kommunal redovisning Aktuella frågor Torbjörn Tagesson Vad har RKR ägnat sig åt under 2017? Nya informationer: Redovisning av rivnings- och saneringsutgifter Redovisning av kapitalförsäkringar

Läs mer

Företagsvärdering ME2030

Företagsvärdering ME2030 Företagsvärdering ME2030 24/3 Principer för värdering Jens Lusua DCF-valuation Frameworks LAN-ZWB887-20050620-13749-ZWB Model Measure Discount factor Assessment Enterprise DCF Free cash flow Weighted average

Läs mer

HQ AB plädering. Del 5 Kapitalbristerna i övrigt

HQ AB plädering. Del 5 Kapitalbristerna i övrigt HQ AB plädering Del 5 Kapitalbristerna i övrigt 1 Regleringen avseende marknadsrisker Marknadsrisker ska beaktas under pelare 2 Schablonmetoden enligt pelare 1 fångar enbart deltarisken i optioner Banken

Läs mer

Solvens II - Nulägesanalys

Solvens II - Nulägesanalys Solvens II - Nulägesanalys Kontributionsprincipen - Hur påverkas den av regelverksförändringar? 28 april 2016 Håkan Ljung, Skandia hakan.ljung@skandia.se Daniel E Eriksson, Folksam daniel.e.eriksson@folksam.se

Läs mer

Några vanliga fördelningar från ett GUM-perspektiv

Några vanliga fördelningar från ett GUM-perspektiv Några vanliga fördelningar från ett GUM-perspektiv I denna PM redovisas några av de vanligaste statistiska fördelningarna och deras hantering inom ramen för GUM: Guide to the Expression of Uncertainty

Läs mer

Lektionsanteckningar 11-12: Normalfördelningen

Lektionsanteckningar 11-12: Normalfördelningen Lektionsanteckningar 11-12: Normalfördelningen När utfallsrummet för en slumpvariabel kan anta vilket värde som helst i ett givet intervall är variabeln kontinuerlig. Det är väsentligt att utfallsrummet

Läs mer

Bilaga S Balansräkning Solvens IIvärde

Bilaga S Balansräkning Solvens IIvärde S.02.01.02 Balansräkning Solvens IIvärde Tillgångar C0010 Immateriella tillgångar R0030 0 Uppskjutna skattefordringar R0040 0 Överskott av pensionsförmåner R0050 0 Materiella anläggningstillgångar som

Läs mer

Vad blir egentligen priset på aktierna? november 2017

Vad blir egentligen priset på aktierna? november 2017 Vad blir egentligen priset på aktierna? #kunskapsdagar Beräkning av köpeskillingen Göte Johansson och Gustaf Levander 2 #kunskapsdagar Välkommen! Agenda 1. Vad menar med värde? 2. Prismekanismer 3. Nettoskuldsjustering

Läs mer

AVSÄTTNINGAR, ANSVARSFÖRBINDELSER OCH EVENTUALTILLGÅNGAR

AVSÄTTNINGAR, ANSVARSFÖRBINDELSER OCH EVENTUALTILLGÅNGAR RR 16 AVSÄTTNINGAR, ANSVARSFÖRBINDELSER OCH EVENTUALTILLGÅNGAR REDOVISNINGSRÅDET AUGUSTI 2000 inkl. ändring INLEDNING 1. I denna rekommendation behandlas hur avsättningar, ansvarsförbindelser och eventualtillgångar

Läs mer

Finansiell Statistik (GN, 7,5 hp,, VT 2009) Föreläsning 2. Diskreta Sannolikhetsfördelningar. (LLL Kap 6) Stokastisk Variabel

Finansiell Statistik (GN, 7,5 hp,, VT 2009) Föreläsning 2. Diskreta Sannolikhetsfördelningar. (LLL Kap 6) Stokastisk Variabel Finansiell Statistik (GN, 7,5 hp,, VT 009) Föreläsning Diskreta (LLL Kap 6) Department of Statistics (Gebrenegus Ghilagaber, PhD, Associate Professor) Financial Statistics (Basic-level course, 7,5 ECTS,

Läs mer

Finns det över huvud taget anledning att förvänta sig något speciellt? Finns det en generell fördelning som beskriver en mätning?

Finns det över huvud taget anledning att förvänta sig något speciellt? Finns det en generell fördelning som beskriver en mätning? När vi nu lärt oss olika sätt att karaktärisera en fördelning av mätvärden, kan vi börja fundera över vad vi förväntar oss t ex för fördelningen av mätdata när vi mätte längden av en parkeringsficka. Finns

Läs mer

Första halvåret 2014 i sammandrag

Första halvåret 2014 i sammandrag Försäkringsbranschens Pensionskassa De/årsrapport januari -juni 2014 Första halvåret 2014 i sammandrag Premieinkomsten för första halvåret uppgick till 311 (331) miljoner kronor. Första halvårets resultat

Läs mer

Svenska Aktuarieföreningen

Svenska Aktuarieföreningen Svenska Aktuarieföreningen 2016-11-18 Finansinspektionen Box 7821 103 33 Stockholm Remissvar, FI Dnr 15-17483 Svenska Aktuarieföreningen har som remissinstans fått möjlighet att ge sina synpunkter på Finansinspektionens

Läs mer

Svenska Aktuarieföreningen

Svenska Aktuarieföreningen Svenska Aktuarieföreningen 2014-11-25 Finansdepartementet Jakobsgatan 24 103 33 Stockholm Remissvar Genomförande av Solvens-II direktivet på försäkringsområdet Svenska Aktuarieföreningen vill härmed som

Läs mer

Premieinkomsten för första halvåret uppgick till 331 (299) miljoner kronor

Premieinkomsten för första halvåret uppgick till 331 (299) miljoner kronor De/årsrapport januari - juni 2013 Första halvåret 2013 i semmenareq Premieinkomsten för första halvåret uppgick till 331 (299) miljoner kronor Första halvårets resultat efter skatt uppgick till 970 (101)

Läs mer

Portfolio Försäkra. Ersättningspolicy. Ramverksversion 001

Portfolio Försäkra. Ersättningspolicy. Ramverksversion 001 Portfolio Försäkra Ersättningspolicy Ramverksversion 001 Datum för fastställelse 2015-05-22 Sidan 1 Innehåll Externa regelverk... 2 Interna regelverk... 2 1. Syfte... 2 2. Övergripande mål... 2 3. Organisation

Läs mer

www.pwc.com/se Producentansvar ut ett redovisningsperspektiv När ska en skuld kopplad till WEEE-direktivet redovisas?

www.pwc.com/se Producentansvar ut ett redovisningsperspektiv När ska en skuld kopplad till WEEE-direktivet redovisas? www.pwc.com/se Producentansvar ut ett redovisningsperspektiv När ska en skuld kopplad till WEEE-direktivet redovisas? Vilka skulder ska ett företag redovisa? K2 mindre aktiebolag (17 kap) Ett företag ska

Läs mer

Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag. Delårsrapport januari augusti 2014. Innehållsförteckning

Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag. Delårsrapport januari augusti 2014. Innehållsförteckning Delårsrapport januari augusti 2014 Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag Delårsrapport januari augusti 2014 Innehållsförteckning Sida Förvaltningsberättelse 3 Resultaträkning 4 Balansräkning 5 Förändring

Läs mer

DELÅRSRAPPORT 2014. Aktiebolaget SCA Finans (publ) 556108-5688 2014-06-30

DELÅRSRAPPORT 2014. Aktiebolaget SCA Finans (publ) 556108-5688 2014-06-30 DELÅRSRAPPORT 2014 Aktiebolaget SCA Finans (publ) 556108-5688 2014-06-30 Verksamhet Aktiebolaget SCA Finans (publ) med organisationsnummer 556108-5688 och säte i Stockholm är ett helägt dotterbolag till

Läs mer

Syfte: o statistiska test om parametrar för en fördelning o. förkasta eller acceptera hypotesen

Syfte: o statistiska test om parametrar för en fördelning o. förkasta eller acceptera hypotesen Uwe Menzel, 2017 uwe.menzel@slu.se; uwe.menzel@matstat.de www.matstat.de Syfte: o statistiska test om parametrar för en fördelning o förkasta eller acceptera hypotesen hypotes: = 20 (väntevärdet är 20)

Läs mer

Bilaga S Balansräkning Solvens IIvärde

Bilaga S Balansräkning Solvens IIvärde S.02.01.02 Balansräkning Solvens IIvärde Tillgångar C0010 Immateriella tillgångar R0030 0 Uppskjutna skattefordringar R0040 0 Överskott av pensionsförmåner R0050 0 Materiella anläggningstillgångar som

Läs mer

Holmia Livförsäkring AB. Försäkringstekniska riktlinjer

Holmia Livförsäkring AB. Försäkringstekniska riktlinjer Holmia Livförsäkring AB Försäkringstekniska riktlinjer 1 Försäkringstekniska riktlinjer Bilagor Bilaga 1:Försäkringstekniskt beräkningsunderlag Bilaga 2 Reserving Policy med tillhörande bilagor 1. Bakgrund

Läs mer

Nyheter från Rådet för kommunal redovisning

Nyheter från Rådet för kommunal redovisning Nyheter från Rådet för kommunal redovisning Torbjörn Tagesson RKR:s arbete 20 rekommendationer blir 17 Flera av informationerna inarbetas i rekommendationer 15 rekommendationer klara 2018 2 rekommendationer

Läs mer

Försäkringsrörelse. Lektion 3 - Försäkringsrörelse Grundläggande försäkringsrörelserätt 20-21 oktober 2015

Försäkringsrörelse. Lektion 3 - Försäkringsrörelse Grundläggande försäkringsrörelserätt 20-21 oktober 2015 Försäkringsrörelse Lektion 3 - Försäkringsrörelse Grundläggande försäkringsrörelserätt 20-21 oktober 2015 Föreläsare: Per Johan Eckerberg pje@vinge.se Disposition 1. Försäkringsrörelse 2. Gränsdragningsfrågor

Läs mer

REKOMMENDATION 17. Värdering av och upplysningar om pensionsförpliktelser

REKOMMENDATION 17. Värdering av och upplysningar om pensionsförpliktelser REKOMMENDATION 17 Värdering av och upplysningar om pensionsförpliktelser December 2007 RKR 17 Värdering av och upplysningar om pensionsförpliktelser Innehåll Denna rekommendation anger hur pensionsförpliktelser

Läs mer

Förberedelse inför Solvens II SWERMA Captive Nätverksträff 28:e November 2013

Förberedelse inför Solvens II SWERMA Captive Nätverksträff 28:e November 2013 Förberedelse inför Solvens II SWERMA Captive Nätverksträff 28:e November 2013 Pelare 1 Nuvarande läge Svenska captives generellt sett väl finansierade 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Högre

Läs mer

REKOMMENDATION Värdering av och upplysningar om pensionsförpliktelser Maj 2017

REKOMMENDATION Värdering av och upplysningar om pensionsförpliktelser Maj 2017 REKOMMENDATION 17.2 Värdering av och upplysningar om pensionsförpliktelser Maj 2017 Innehåll Denna rekommendation anger hur pensionsförpliktelser ska värderas och hur upplysningar ska lämnas om sådana

Läs mer

RR 16 AVSÄTTNINGAR, ANSVARSFÖRBINDELSER OCH EVENTUALTILLGÅNGAR

RR 16 AVSÄTTNINGAR, ANSVARSFÖRBINDELSER OCH EVENTUALTILLGÅNGAR RR 16 AVSÄTTNINGAR, ANSVARSFÖRBINDELSER OCH EVENTUALTILLGÅNGAR REDOVISNINGSRÅDET AUGUSTI 2000 INLEDNING 1. I denna rekommendation behandlas hur avsättningar, ansvarsförbindelser och eventualtillgångar

Läs mer

Information Technology and Security Governance

Information Technology and Security Governance Technology Security and Risk Services Information Technology and Security Governance Internetdagarna 2006-10-25 Andreas Halvarsson Lapp på anslagstavlan hos IT-leverantör Förr Prästen Kyrkan Exekutionen

Läs mer

Proformaredovisning avseende Lundin Petroleums förvärv av Valkyries Petroleum Corp.

Proformaredovisning avseende Lundin Petroleums förvärv av Valkyries Petroleum Corp. Proformaredovisning avseende Lundin s förvärv av. Bifogade proformaredovisning med tillhörande revisionsberättelse utgör ett utdrag av sid. 32-39 i det prospekt som Lundin AB i enlighet med svenska prospektregler

Läs mer

Livåterförsäkring II Lönsamhetsanalys

Livåterförsäkring II Lönsamhetsanalys Livåterförsäkring II Lönsamhetsanalys Erik Alm Livåterförsäkringschef Hannover Life Re Sweden Stockholm November 2007 Fondförsäkring Kostnader Nuvärde Portoföljtänkande Känslighetsanalys Tillstånd Portföljvärde

Läs mer

Faktablad. Syfte. Produktnamn: Sverige Europa Indexautocall. Vad innebär denna produkt? Mål. Målgrupp

Faktablad. Syfte. Produktnamn: Sverige Europa Indexautocall. Vad innebär denna produkt? Mål. Målgrupp Faktablad Syfte Detta faktablad ger dig basfakta om denna investeringsprodukt. Det är inte reklammaterial. Informationen krävs enligt lag för att hjälpa dig att förstå produktens egenskaper, risker,, möjliga

Läs mer

Aggregering av kapitalkrav i standardformeln i Solvens II. Magnus Carlehed

Aggregering av kapitalkrav i standardformeln i Solvens II. Magnus Carlehed Aggregering av kapitalkrav i standardformeln i Solvens II Magnus Carlehed Inledning Det europeiska försäkringsregelverket Solvens II [1] syftar ytterst till att skydda försäkringstagarna och innefattar

Läs mer

Data på individ/hushålls/företags/organisationsnivå. Idag större datamänger än tidigare

Data på individ/hushålls/företags/organisationsnivå. Idag större datamänger än tidigare MIKROEKONOMETRI Data på individ/hushålls/företags/organisationsnivå Tvärsnittsdata och/eller longitudinella data o paneldata Idag större datamänger än tidigare Tekniska framsteg erbjuder möjligheter till

Läs mer

Riktlinjer för tillämpning av arrangemangen för avgiven återförsäkring på teckningsriskmodulen för skadeförsäkring

Riktlinjer för tillämpning av arrangemangen för avgiven återförsäkring på teckningsriskmodulen för skadeförsäkring EIOPA-BoS-14/173 SV Riktlinjer för tillämpning av arrangemangen för avgiven återförsäkring på teckningsriskmodulen för skadeförsäkring EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327 Frankfurt Germany -

Läs mer

5.9. ERSÄTTNINGSPOLICY. Innehåll. Externa regelverk

5.9. ERSÄTTNINGSPOLICY. Innehåll. Externa regelverk 5.9. ERSÄTTNINGSPOLICY Fastställd av styrelsen 2014-05-28 Tidigare fastställd av styrelsen 2013-06-19 I de fall Hälsinglands Sparbank saknar policys eller instruktioner inom något område ska Swedbanks

Läs mer

Introduktion till statistik för statsvetare

Introduktion till statistik för statsvetare Stockholms universitet November 2011 Data på annat sätt - I Stolpdiagram Data på annat sätt - II Histogram För kvalitativa data som nominal- och ordinaldata infördes stapeldiagram. För kvantitativa data

Läs mer

Fredo VT14 Livförsäkringsredovisning Dag 2

Fredo VT14 Livförsäkringsredovisning Dag 2 Fredo VT14 Livförsäkringsredovisning Dag 2 11 april 2014 Alexander Dollhopf Viktiga hållpunkter från dag 1» Livförsäkringstyper Sparandeförsäkring Traditionell livförsäkring Sparandeförsäkring Fondförsäkring

Läs mer

Strukturakademin Strukturinvest Fondkommission

Strukturakademin Strukturinvest Fondkommission Del 26 Obligationer Innehåll Vad är en obligation?... 3 Obligationsmarknaden... 3 Företagsobligationer... 3 Risk och avkastning... 3 Kupongobligationer... 4 Yield to maturity... 4 Kupongobligationers ränterisk...

Läs mer

Yale Endowment Plan. Yales portfölj 1986 Yales portfölj 2010. Reala tillgångar; Private. Equity; 5% Reala tillgångar; 26% Aktier; 17%

Yale Endowment Plan. Yales portfölj 1986 Yales portfölj 2010. Reala tillgångar; Private. Equity; 5% Reala tillgångar; 26% Aktier; 17% 1 Yale Endowment Plan Universitetets pensionsfond har ett värde på omkring $ 16,6 Mdr och förvaltaren heter sedan 1985 David Swensen och är världskänd för att ha uppfunnit The Yale Model" som är en populär

Läs mer

Januari juni DELÅRSRAPPORT FÖR STATLIGT ANSTÄLLDA

Januari juni DELÅRSRAPPORT FÖR STATLIGT ANSTÄLLDA 1 2015 KÅPAN PENSIONER delårsrapport januari juni 2015 DELÅRSRAPPORT FÖR STATLIGT ANSTÄLLDA Januari juni Det första halvåret av 2015 har präglats av en fortsatt stabil kapitalmarknad även om förhandlingarna

Läs mer

Betrakta kopparutbytet från malm från en viss gruva. För att kontrollera detta tar man ut n =16 prover och mäter kopparhalten i dessa.

Betrakta kopparutbytet från malm från en viss gruva. För att kontrollera detta tar man ut n =16 prover och mäter kopparhalten i dessa. Betrakta kopparutbytet från malm från en viss gruva. Anta att budgeten för utbytet är beräknad på att kopparhalten ligger på 70 %. För att kontrollera detta tar man ut n =16 prover och mäter kopparhalten

Läs mer

Ändringar i Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om årsredovisning i försäkringsföretag

Ändringar i Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om årsredovisning i försäkringsföretag 2017-09-11 BESLUTSPROMEMORIA FI Dnr 17-316 Ändringar i Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om årsredovisning i försäkringsföretag Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan

Läs mer

Kollektiv. konsolidering. - vägledning för livförsäkringsbolag och tjänstepensionskassor 2009-04-03

Kollektiv. konsolidering. - vägledning för livförsäkringsbolag och tjänstepensionskassor 2009-04-03 Kollektiv 2009-04-03 konsolidering - vägledning för livförsäkringsbolag och tjänstepensionskassor INNEHÅLL FÖRORD 1 KOLLEKTIV KONSOLIDERING 2 Tillämpningsområde 2 Nivå och gränser för kollektiv konsolidering

Läs mer

Bilaga 1 till Underlag för Standard för pensionsprognoser

Bilaga 1 till Underlag för Standard för pensionsprognoser Bilaga 1 2012-10-17 1 (5) Pensionsadministrationsavdelningen Håkan Tobiasson Bilaga 1 till Underlag för Standard för pensionsprognoser Utgångspunkter för avkastningsantagande Det finns flera tungt vägande

Läs mer

Känslighetsanalys för nuvärdeskalkyl för vindkraft för Sundbyberg stad

Känslighetsanalys för nuvärdeskalkyl för vindkraft för Sundbyberg stad Känslighetsanalys för nuvärdeskalkyl för vindkraft för Sundbyberg stad 1. Bakgrund och syfte Jag har med PM benämnd Nuvärdeskalkyl för vindkraft för Sundbyberg stad daterad 2014-03-13 redovisat utfallet

Läs mer

Svenska Pensionsstiftelsers Förening (SPFA)

Svenska Pensionsstiftelsers Förening (SPFA) Svenska Pensionsstiftelsers Förening (SPFA) Stockholm 2014-08-15 Finansinspektionen Box 2871 103 97 Stockholm Ränteantagandet i FFFS 2007:24 Försäkringstekniska grunder Svenska Pensionsstiftelsers Förening

Läs mer

Punkt 12: Riktlinje för aktuariefunktionen

Punkt 12: Riktlinje för aktuariefunktionen 2016-09-21 Punkt 12: Riktlinje för aktuariefunktionen Förslag till beslut i styrelsen att anta Riktlinje för aktuariefunktionen för försäkrings AB Göta Lejon Ändringar finns markerade i dokumentet. Anpassningar

Läs mer

Maiden Life Försäkrings AB Försäkringstekniska riktlinjer

Maiden Life Försäkrings AB Försäkringstekniska riktlinjer Maiden Life Försäkrings AB Försäkringstekniska riktlinjer Översikt Dessa riktlinjer utgör basen för beräkningen, styrningen och kontrollen av de tekniska reserverna. Uppdateringar av dessa riktlinjer ska

Läs mer

Skapa handlingsfrihet och värde inför en kommande exit

Skapa handlingsfrihet och värde inför en kommande exit www.pwc.com/se Skapa handlingsfrihet och värde inför en kommande exit 23 april 2012 Mikael Scheja Ekon Dr Auktoriserad revisor Någonstans är vi på väg Olika utgångspunkter för företagande för en ägare:

Läs mer

Delårsrapport januari-juni 2017 PP Pension Fondförsäkring AB

Delårsrapport januari-juni 2017 PP Pension Fondförsäkring AB Delårsrapport januari-juni 2017 PP Pension Fondförsäkring AB Förvaltningsberättelse PP Pension Fondförsäkring AB (516406-0237) startades den 1 juli 2005 och är ett helägt dotterbolag till PP Pension Försäkringsförening.

Läs mer

Intäkter inom äldreomsorgen Habo kommun

Intäkter inom äldreomsorgen Habo kommun Intäkter inom äldreomsorgen Habo kommun Elvira Hendeby & Tomislav Condric Revisionsfråga Säkerställer socialnämnden att avgiftsintäkterna för äldreomsorgen inom Habo kommun är rättvisande? Underliggande

Läs mer

Länsförsäkringar Kalmar län Bilagor till Rapport om solvens och finansiell ställning 2016

Länsförsäkringar Kalmar län Bilagor till Rapport om solvens och finansiell ställning 2016 Länsförsäkringar Kalmar län Bilagor till Rapport om solvens och finansiell ställning 2016 S.02.01.e Report exported on: 17.05.2017 16:59:19 Balansräkning Solvens II - värde Tillgångar C0010 Goodwill R0010

Läs mer