Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2017

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2017"

Transkript

1 1(11) SOCIALNÄMNDEN Lars Ferner Larsson Camilla Loden Ann-Charlotte Bångman Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2017 För femte året har en överenskommelse träffats mellan SKL och regeringen om stöd till insatser under 2017 inom området psykisk hälsa. Syftet med överenskommelsen är att skapa förutsättningar för ett långsiktigt arbete med ett gemensamt ansvarstagande från berörda aktörer. Det görs genom att befolkningen ska erbjudas individ- och behovsanpassade samt effektiva insatser av god kvalitet när det gäller området psykisk hälsa. Målet är att stärka den psykiska hälsan och minska den psykiska ohälsan och de hälsoklyftor som finns i det svenska samhället. Överenskommelsen gäller för 2017 med en målsättning att träffa överenskommelser fram till 2020 med i princip samma inriktning. En central del av regeringens och SKL:s överenskommelse inom området psykisk (o)hälsa utgörs av att huvudmännen (landstingen och kommunerna) får medel för att göra analyser, sätta upp kort- och långsiktiga mål samt för att utforma handlingsplaner för att utveckla insatserna kring psykisk (o)hälsa. Överenskommelsens fokusområden Överenskommelsen har fem fokusområden fem år framåt där utvalda områden redovisas i årets handlingsplan: 1. Ledning, styrning och organisation 2. Förebyggande och främjande insatser 3. Tillgängliga och tidiga insatser 4. Enskildas delaktighet och rättigheter 5. Utsatta grupper/riskgrupper specialiserade insatser Landstinget och länets kommuner ansvarar för att stimulera länsgemensamt med en bred analys av utmaningar och behov i samverkan med brukar-, patient- och anhörigorganisationer samt övriga aktörer på länsnivå. Ansvarsfördelning ska anges för de behov som finns och vid behov överväga möjligheten till samorganisering med syfte att verka för enskilda får samordnade insatser. Kommuner och landsting ska genomföra analyser, sätta upp mål var för sig och gemensamt och regionalt samt att påbörja ett långsiktigt arbete med för att utveckla insatserna inom de fem fokusområdena med STORSTHLM som koordinator. Landsting och kommuner ska senast 31 oktober 2017 lämna in med en gemensam redovisning till Socialstyrelsen av hur medlen används.

2 2(11) Handlingsplan Täby kommun 2017 Prioriteringarna i 2017 års handlingsplan är gjord av den lokala styrgruppen för Uppdrag psykisk hälsa. Styrgruppen består av två samordnare samt chefer vid avdelningarna individ- och familjeomsorg och funktionsnedsättning. Avdelning funktionsnedsättning har i arbetsprocessen med nedan nämnda områden haft regelbundna brukarråd på avdelningen. Brukarorganisationerna har vid dessa möten fått löpande information och lämnat sina synpunkter. Den färdigställda handlingsplanen kommer att delges brukarorganisationerna. 1. En samordnad socialtjänst Social omsorg Täby kommun har ett behov av att social omsorgs avdelning funktionsnedsättning och avdelning individ & familjeomsorg förbättrar samarbetet avseendet avdelningarnas målgrupper. Syftet är att den enskildes behov ska tillgodoses på ett effektivt sätt genom att vård och insatser är samordnade mellan avdelningarna så den enskilde inte riskerar att hamna mellan dess ansvarsområden. Som ett led i detta ska social omsorg 2018 anställa en coach för att arbeta med samverkan internt (och även externt). Som ett led i ett förbättrat samarbete har avdelning funktionsnedsättning och individ- & familjeomsorgs missbruksenhet inlett samverkan runt personer med samsjuklighet. Dialogmöten har hållits mellan handläggare och närmaste chef i syfte att samordna insatserna runt den enskilde. En annan aktivitet som ska förbättra samverkan är att det för närvarande formuleras rutiner som ska reglera samarbetet internt mellan social omsorgs avdelningar och enheter. Ruterna ska även reglera samarbetet mellan parterna som deltar i lokala samrådet för psykiatri och beroendefrågor (social omsorg, primärvården, Stockholms beroendecentrum, frivården i Sollentuna, PRIMA vuxenpsykiatri, slutenvårdspsykiatri nordväst). Av rutinerna ska det framgå vilka som är kontaktpersoner från respektive avdelning/enhet som ska kontaktas för kallelse till samordnad individuell plan och övrigt samarbete. Långsiktigt mål Personer med behov av stöd och hjälp från kommunen ska få det stöd de behöver utan att hamna mellan avdelningarnas ansvarsområden. Kortsiktigt mål Parterna får ökade kunskaper om samsjuklighet. En gemensam samverkansplan finns för hur avdelning funktionsnedsättning och individ och familjeomsorgen ska utveckla samarbete och arbetsmetoder

3 3(11) avseendet barn och unga med funktionsnedsättning där det finns oro för barnets hemsituation. Förbättrade arbetsmetoder för personer med samsjuklighet. En fungerande och effektiv organisation för samarbete Indikatorer för uppföljning (framgångsfaktorer) Att en samverkansplan är upprättad som beskriver det fortsatta utvecklingsarbetet mellan avdelningarna. Att det finns ett fungerande arbetssätt gällande samsjuklighet. Att insatser från de två avdelningarna är samordnade. Att en samarbetsrutin är formulerad som avdelningarna inom social omsorg och parterna i lokala samrådet för psykiatri och beroendefrågor skrivit på. Resultat och effekter Avdelning funktionsnedsättning och missbruksenheten har regelbundna dialogmöten för att samordna insatser för personer som har eller har behov av insatser från såväl avdelning funktionsnedsättning som missbruksenheten. Uppföljning Uppföljning av det gemensamma arbetet, sker halvårsvis. Ansvariga Avdelningschef och biträdande avdelningschef för avdelning funktionsnedsättning samt avdelningschef individ- och familjeenheten. Planering för 2018 Gemensamma utbildningar avseende samsjuklighet för avdelning funktionsnedsättning och individ & familjeomsorgs missbruksenhet anställer social omsorg en coach som ska leda arbetet avseende fokus på samverkan mellan de två avdelningarna. Målsättningen är att kommunens socialtjänst ska vara samordnad och att individen på ett effektivt sätt ska få det stöd och den hjälp den enskilde behöver. Kostnad 2017: 0 Beräknad kostnad 2018: kr 2. Uppsökande arbete Avdelning funktionsnedsättning Behov finns av att utveckla arbetet med att fånga upp personer med funktionsnedsättning som har behov av stödinsatser från kommunen, men som ännu inte har ansökt om insatser. I många fall behövs motiverande insatser för att den enskilde ska vilja/ våga ta emot stödjande insatser. Arbetssätt/metoder för att arbeta med denna målgrupp behöver utvecklas. Vidare behövs en tydlig och effektiv organisation för att underlätta för personer med stora behov av stödinsatser för att de ska få det stöd de har behov av.

4 4(11) Avdelning funktionsnedsättning har tillsammans med kommunens boendestöd i egen regi, startat ett samarbete för att utveckla det uppsökande arbetet. Målgruppen för detta arbete är personer som tidigare inte varit kända av kommunen, som farit illa eller riskerar att fara illa och där det bedöms finnas ett behov av att följa den enskilde för att lotsa person rätt samt att motivera den enskilde att ta emot insatser. Kommunens boendestöd har tillsammans med biståndshandläggare träffat den enskilde för informations- och motivationsarbete. Långsiktigt mål: Personer med funktionsnedsättning med behov av stöd och hjälp från social omsorg och andra instanser såsom psykiatrin och primärvården, ska få det stöd de har behov av. Kortsiktigt mål: Ha en fungerande organisation för uppsökande arbete Arbeta fram ett fungerande arbetssätt Indikatorer för framgång Att identifiera enskilda personer som inte tidigare är kända av kommunen, som har behov av insatser från avdelning funktionsnedsättning. Att arbeta fram ett fungerande arbetssätt i det uppsökande arbetet Att ha en fungerande och effektiv organisation för uppsökande arbete för personer som har funktionsnedsättning Prioritering som gjorts och vem har gjort dem Biträdande avdelningschef på avdelning funktionsnedsättning har fattat beslut om vilka personer som ska ingå i denna uppsökande verksamhet. Biträdande avdelningschef och resultatenhetschef inom kommunens egen regi med ansvar för boendestöd har gemensamt bestämt och planerat för hur insatserna ska se ut och hur samverkan ska ske. Resultat och effekter Fyra individer med behov av insatser har motiverats till att ansöka och ta emot insatser via psykiatrin och/eller social omsorg. Under 2017 har social omsorg påbörjat arbetet med att organisera arbetet för uppsökande verksamhet. Uppföljning och Ansvar för uppföljning (framgångsfaktorer) Uppföljning av planen sker halvårsvis. Ansvar för uppföljning av planen är Områdeschef utförarenheten funktionsnedsättning och Biträdande avdelningschef för Sol, avdelning funktionsnedsättning, liksom för att det planerade blir gjort.

5 5(11) Planering för aktiviteter 2018 Fortsätta arbetet att utveckla ett fungerande arbetssätt för uppsökande arbete. Arbeta fram en adekvat och effektiv organisation. Kostnader för 2017: kr Beräknad kostnader 2018: kr 3. Personer över 65 år med psykiatrisk problematik Social omsorg Personer över 65 år med psykiatrisk problematik riskerar att inte få det stöd eller den hjälp de behöver. Behov finns att se över målgruppens behov av stöd samt hur kommunen är organiserad. De aktiviteter som planerades komma igång under 2017 har inte påbörjats än. Styrgruppen har tagit beslutat att starta upp detta arbete till Långsiktigt mål: Bättre stöd till personer över 65 år med psykiatrisk problematik Kortsiktigt mål Ökad kunskap om äldres psykiska ohälsa. Indikatorer för uppföljning (framgångsfaktorer) Att personalen inom social omsorg, avdelning för äldre, avdelning funktionsnedsättning och missbruksenhet ska ha genomgått en gemensam utbildning avseende äldres psykiska ohälsa. Planering för aktiviteter 2018 För att öka kunskapen om äldres psykiska ohälsa kommer en utbildning erbjudas personalen avseende psykogeriatrisk diagnos och omvårdnad. Kostnad 2017: 0 kr Beräknad kostnad 2018: kr 4. Bättre behovsbedömningar och uppföljningar av insatser Avdelning funktionsnedsättning Avdelning funktionsnedsättning avser att införa IBIC, Individens behov i centrum som är ett systematisk och behovsinriktat arbetssätt. IBIC utgår från individens behov, resurser mål och resultat inom olika livsområden i det dagliga livet. Med ett systematiskt arbetssätt beskrivs nuläge, mål och resultat med strukturerad dokumentation. Individens behov dokumenteras utifrån klassifikationssystemet ICF (funktionstillstånd, funktionshinder och hälsa). Genom gemensamma begrepp och ett likvärdigt arbetssätt ökar rättssäkerheten samtidigt som det går

6 6(11) lättare att systematiskt följa upp resultat och mål. Genom IBIC är det tänkt att den enskilde ska bli mer engagerad i sin livssituation (delaktighet). Sammanfattningsvis kommer IBIC att bidra i till att avdelning funktionsnedsättning får en ökad kvalitét på utredningar, beställningar och uppföljningar vilket i sin tur ger underlag till verksamhetsutveckling. En projektledare har anställts för att leda arbetet med införandet av IBIC. Projektgrupp är tillsatt. Projektplan har upprättats för införandet av IBIC och verksamhetssystemets IBIC-modul har beställts. Två processhandläggare har utbildats, en inom myndigheten och en inom kommunens egen regi. Projektledare, kvalitetsutvecklare samt biträdande avdelningschef för Sol har deltagit i FoU s IBIC nätverk En inspirationsförläsning gällande IBIC och ICF har getts till myndighet och utförare. Utförare inom egen regi har informerats om införandet. Långsiktigt mål: Rättssäkra behovsbedömningar och bättre uppföljningar av individens mål. Ökad brukardelaktighet. Att systematiskt följa resultat för målgrupperna inom funktionsnedsättningsområdet. Ökad kvalité i utredningar, beställningar och uppföljningar. Att kunna utveckla metoder och verksamheten på ett systematiskt sätt, bidra till verksamhetsutveckling. Kortsiktigt mål: Projektplan finns. Utbildningsplan, tidsplan och kommunikationsplan har upprättats. Utbildningsmaterial finns. Utredningsmallar enligt IBIC finns Lathundar till handläggare och utförare Rutiner finns. Indikatorer för uppföljning (framgångsfaktorer) Att projektplan finns Att utredningsmallar är upprättade Att utbildning av biståndshandläggare och utförare är genomförda Att verksamhetssystemets IBIC-processer är konfigurerade och kvalitetssäkrade. Att utredningsarbetet genomförs enligt IBIC och ICF Resultat och effekter Planering och implementering av införandet av IBIC har påbörjats.

7 7(11) Uppföljning och Ansvar för uppföljning Uppföljning av planen sker månadsvis. Ansvarig för uppföljning av arbetet är avdelningschef tillsammans med projektledare och projektgrupp. Planering för aktiviteter 2018 Konfigurera verksamhetenssystemets IBIC-processer Upprätta utredningsmallar, lathundar och rutiner. Implementera IBIC hos avdelning funktionsnedsättning och hos utförare. Förbereda för förvaltning av IBIC Fortsatta utbildningsinsatser såsom processledarutbildning, utbildning för nya anställda och workshops för biståndshandläggare utförare Börja utreda enligt IBIC våren 2018 Kostnader 2017: kr Beräknade kostnader 2018: kr 5. Brukardelaktighet/Brukarrevision Avdelning funktionsnedsättning Det är av vikt att den enskilde med insatser av social omsorg är delaktig i utformandet av de insatser som beviljats och kan påverka utformningen av dem. Det är därför av vikt att social omsorg får bättre kunskap om målgruppens synpunkter och önskemål. Avdelning funktionsnedsättning planerar och avser att beställa en brukarrevision för personer som beviljats boende inom egen regi för socialpsykiatrins målgrupp. En brukarundersökning har gjorts under 2017 där en frågeassistent varit behjälplig i verksamheterna, i syfte att fler personer ska ges möjlighet att delta i undersökningen. Ett arbete har påbörjats på egen regis öppna verksamhet Träffen, för att utöka brukardelaktigheten i verksamheten för personer med psykiatrisk problematik. Långsiktigt mål: Ökad delaktighet för den enskilde i socialpsykiatrins verksamheter Kortsiktigt mål: Få kunskap om vad som fungerar inom socialpsykiatrins verksamheter och vilka förbättringsområden som finns Indikatorer för uppföljning (framgångsfaktorer) Att en brukarrevision genomförs Att en brukarundersökning har gjorts

8 8(11) Att brukare inom egen regis verksamhet Träffen på ett tydligare sätt får vara med och påverka verksamheten. Resultat och effekter Beställning och planering för brukarrevision görs under fjärde kvartalet En brukarundersökning för målgruppen har gjorts under Uppföljning och Ansvar för uppföljning Ansvaret för beställning av brukarrevisionen är utvecklingsledaren på avdelning funktionsnedsättning. Genomgång av revisionen samt beslut om eventuella insatser tas av ledningsgruppen inom avdelning funktionsnedsättning. Planering för aktiviteter 2018 En genomförd brukarrevision i boende för personer med psykisk funktionsnedsättning. En ny brukarundersökning kommer att göras under Arbetet fortsätter med att få de personer som deltar i Träffens verksamhet att känna att det kan påverka innehållet i verksamheten.i en större utsträckning. Kostnad 2017: kr Beräknad kostnad 2018: kr 6. Föreläsningar med Maskrosbarn Social omsorg Maskrosbarn är en barnrättsorganisation som i landets kommuner stödjer barn som har föräldrar som mår psykiskt dåligt eller har ett missbruk. Maskrosbarn vill inspirera kommunerna att arbeta tillsammans med innovativa lösningar för att göra det bättre för utsatta unga. Maskrosbarn erbjuder både stödinsatser direkt till ungdomar samt utbildningar och praktiskt arbete inom socialtjänstens verksamheter. Maskrosbarn engageras för en föreläsning riktad till personalen inom social omsorg i Täby. Föreläsningarna behandlar hur det kan vara att växa upp med föräldrar som missbrukar eller är psykiskt sjuka samt har fokus på förändringsmöjligheter och unga människors kraft. Föreläsningarna syftar till att personalen får bättre kunskaper om bemötande och insatser. Långsiktigt mål Att personalen använder erhållen kunskap i sin profession. Kortsiktigt mål Att föreläsningen genomförs utsatt datum Framgångsfaktorer Antalet deltagare på föreläsningen

9 9(11) Att personalen övervägande är nöjda med föreläsningen Föreläsningen hålls i oktober Kostnad 2017: kr. 7. Främja skolnärvaro Social omsorg - Utbildning Efter initiativ i den lokala BUS-gruppen har samverkan inletts mellan verksamhetsområdena utbildning (avdelning för skolservice och skolutveckling) och social omsorg (familjeenhet) för att främja skolnärvaro. Samverkansarbetet kommer att pågå under tre år. Utbildningsledning och rektorsgrupp i Täby kommun har identifierat och prioriterat utvecklingsområdet att främja skolnärvaro beslutade styrgruppen för psykisk hälsa att statliga medel från Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa ska gå till arbete med att främja skolnärvaro. Syftet är att utveckla ett adekvat förhållningssätt och en fungerande arbetsmetod för målgruppen. Detta sker genom att utveckla kommungemensamma och enhetsspecifika rutiner som stödstruktur för att identifiera risker för skolfrånvaro på individ- och gruppnivå samt för att arbeta riktat med insatser för att förhindra skolfrånvaro eller åtgärdande för att bromsa skolfrånvaro och för att få elev tillbaka i undervisning. En arbetsgrupp Främja skolnärvaro bildas som består av två medarbetare från verksamhetsområde utbildning samt en socialsekreterare social omsorgs familjeenhet. Gruppen kommer att samarbeta med och efter initiativ från rektor. Under första hälften av 2017 har personalen från skolan arbetat med att ta fram underlag för att upprätta lokala handlingsplaner för främjande av skolnärvaro. En inventering av befintlig kunskap på området har genomförts genom bl.a. studiebesök i kommuner som har erfarenhet att arbeta med och utvecklat modeller för målgruppen. Därefter har representanter från skola och socialtjänst bildat arbetsgruppen Främja skolnärvaro. Under hösten påbörjar gruppen bl.a. en kartläggning av målgruppen för att få ett kunskapsunderlag för det vidare arbetet. Arbetsgruppen kommer att delta i ett treårigt pilotprojekt inom Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa som STORSTHLM i höst att startar upp kring samverkan inom området skolfrånvaro. Tre kommuner med olika förutsättningar ingår i projektet Täby, Värmdö och Tyresö. Deltagandet kräver att kommunen samverkar med de verksamheter inom landstinget som kommer i kontakt med de barn som inte går till skolan eller riskerar att inte komma till skolan. Det kan vara BVC, habilitering, BUP, BUMM samt de egna verksamheterna socialtjänst, skola och elevhälsa.

10 10(11) Det första året kommer till stor del att handla om kompetenshöjande insatser. Andra året fokuseras i samverkan med SLL på utvecklingsområdena organisation, samverkan och kompetenssatsning. År tre kommer fokus att ligga på att utvärdera de lokala insatser som gjorts samt att säkerställa att uppsatta mål efterlevs. Uppföljning Det systematiska kvalitetsarbetet följer ett årshjul inom verksamhetsområdet utbildning med upprättande av arbetsplan vid läsårsstart, halvårsprognos som genomförs i januari samt kvalitetsredovisning i juni. På individnivå görs uppföljning i enlighet med upprättande av åtgärdsprogram vilket brukar vara 6-8 veckor eller med kortare intervaller. Arbetsgruppen främja skolnärvaro kommer att ha tät uppföljning under initiala uppstarten och även löpande under de tre åren. Ansvariga Ansvariga för utförandet är enhetscheferna Kajsa Nyman, enheten för specialpedagogiskt stöd inom avdelningen för skolservice och skolutveckling för verksamhetsområde utbildning, samt enhetschef Anna Dahl, familjeenheten för verksamhetsområde social omsorg Långsiktigt mål: Alla barn deltar i skolarbetet och fullföljer sin skolgång. Kortsiktiga mål: Att ett effektivt samarbete utvecklats mellan utbildning och socialtjänst. Att en kartläggning av arbetsgruppen är genomförd Att personal och arbetsgrupp har förbättrat kunskapen om målgruppen i Täby Att adekvat arbetsmetod utvecklats och implementerats i verksamheten Indikatorer för framgång (framgångsfaktorer) Att kartläggning av målgruppen genomförts Att samverkan/samarbete mellan skola och socialtjänst fungerar bra Att identifiera faktorer och förhållanden som bidrar till frånvaro Att arbetsmetoden gynnar målgruppens deltagande i skolarbetet Att adekvat arbetsmetod/-metoder implementeras Intresseorganisationers medverkan Intresseorganisationen Attention kommer att kontinuerligt delges arbetsgruppens resultat under utvecklingsarbetet. Kostnad 2017: kr Kostnad 2018: kr

11 11(11) 8. Uppföljning av insatser för barn och unga Familjeenheten Social omsorgs familjeenhet implementerar för närvarande diosentics systematiska uppföljningssystem Uppföljning av barn och unga. Täby använder systemet på tre olika områden - familjehem, kontaktfamiljer och vård och boende (HVB). Genom att följa upp enskilda klienter och sammanställa utfallen av informationen till gruppnivå på lokal och nationell nivå genereras värdefull information för kvalitetsutveckling. Syftet är att implementera systemet inom de tre områdena i det reguljära arbetet på familjeenheten. En struktur och rutin ska utvecklas för att kontinuerligt ta fram rapporter som ska ligga till grund för förbättringar av verksamheten. Långsiktigt mål Att UBU är integrerat (implementerat) och fungerar i verksamheten och används på alla brukare inom målgruppen Att insatserna resultat kontinuerligt sammanställs och används i verksamheten för kvalitetsutveckling. Kortsiktigt mål Att en struktur (och process) för användandet är utvecklad Att all personal är utbildade i systemet. Att systemet används inom de tre områdena Att all personal använder systemet Indikatorer för uppföljning (framgångsfaktorer) Se mål : 0 kr Beräknad kostnad 2017: kr

1. Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten 2. Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa

1. Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten 2. Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa Information om statliga stimulansmedel aktuella för Kalmar län genom överenskommelser mellan SKL och regeringen 2015 avseende socialtjänst och angränsande hälso- och sjukvård Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling

Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling Redovisning 2012 Kalmar län 2013-01-25 1 Mona Krispinsson RF Ann-Sofie Togner LT Ann-Christine Larsson Fokus Nadja Widén RF Innehåll 1. ÅTERRAPPORTERING

Läs mer

Samverkansöverenskommelse om personer med psykisk funktionsnedsättning, psykisk ohälsa i Kronobergs län

Samverkansöverenskommelse om personer med psykisk funktionsnedsättning, psykisk ohälsa i Kronobergs län Samverkansöverenskommelse om personer med psykisk funktionsnedsättning, psykisk ohälsa i Kronobergs län 2016-05-23 Överenskommelse för socialtjänst, hälso- och sjukvårdens verksamhet och skolan gällande

Läs mer

Genomförandeplan med gemensamma riktlinjer för kommun och landsting angående missbruks-och beroendevården i Haparanda 2009

Genomförandeplan med gemensamma riktlinjer för kommun och landsting angående missbruks-och beroendevården i Haparanda 2009 Genomförandeplan med gemensamma riktlinjer för kommun och landsting angående missbruks-och beroendevården i Haparanda 2009 Sammanfattning Detta bygger på av socialstyrelsen 2007 utfärdade nationella riktlinjerna

Läs mer

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Bakgrund Regeringen har den 24 april 2008 träffat en överenskommelse med Sveriges

Läs mer

Handlingsplan för länsgemensamt arbete för minskad psykisk ohälsa i Värmland framtagen inom ramen för Nya Perspektiv

Handlingsplan för länsgemensamt arbete för minskad psykisk ohälsa i Värmland framtagen inom ramen för Nya Perspektiv Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2017 Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting Handlingsplan för länsgemensamt arbete för minskad psykisk ohälsa i Värmland

Läs mer

Uppföljning av handlingsplan samt reviderad handlingsplan 2016 utifrån inventeringen psykisk funktionsnedsättning

Uppföljning av handlingsplan samt reviderad handlingsplan 2016 utifrån inventeringen psykisk funktionsnedsättning 2015-10-28 1 (6) av handlingsplan 2014-2015 samt reviderad handlingsplan 2016 utifrån inventeringen psykisk funktionsnedsättning Inledning av handlingsplanen 2014-2015 samt revidering av handlingsplanen

Läs mer

Kvalificerat stöd för implementering av de nationella riktlinjerna inom missbruks-och beroendevården.

Kvalificerat stöd för implementering av de nationella riktlinjerna inom missbruks-och beroendevården. Kvalificerat stöd för implementering av de nationella riktlinjerna inom missbruks-och beroendevården Sveriges Kommuner och Landsting www.skl.se/kunskaptillpraktik 1 Kunskap till praktik är ett utvecklingsarbete

Läs mer

Uppdrag psykisk hälsa Handlingsplan som avser utvecklingsarbetet inom socialpsykiatrin år 2019

Uppdrag psykisk hälsa Handlingsplan som avser utvecklingsarbetet inom socialpsykiatrin år 2019 Uppdrag psykisk hälsa handlingsplan 2019 Uppdrag psykisk hälsa Handlingsplan som avser utvecklingsarbetet inom socialpsykiatrin år 2019 Inom ramen för Uppdrag psykisk hälsa 2019 har Malmö stad upprättat

Läs mer

Anhörigstöd - en skyldighet

Anhörigstöd - en skyldighet Anhörigstöd Anhörigstöd - en skyldighet Sedan 2009 ska alla socialnämnder erbjuda stöd för att underlätta för de personer som: - vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre - stödjer en närstående

Läs mer

Uppvidinge kommun, handlingsplan Psykisk hälsa 2019

Uppvidinge kommun, handlingsplan Psykisk hälsa 2019 Fokusområde 1: Förebyggande och främjande arbete Fokusområde 2: Tillgängliga tidiga insatser Fokusområde 3: Enskildas delaktighet och rättigheter Fokusområde 4: Utsatta grupper Fokusområde 5: Ledning,

Läs mer

Psykisk hälsa Lokal handlingsplan

Psykisk hälsa Lokal handlingsplan Psykisk hälsa Lokal handlingsplan Handlingsplan kring området psykisk hälsa utifrån regional analys Psykisk hälsa fastställd av Chefsgrupp Närvård 2016-10-27 Handlingsplan Oktober 2016 ARBETSMATERIAL 0

Läs mer

Uppdrag psykisk hälsa 2017 års reviderade handlingsplan som avser utvecklingsarbetet inom socialpsykiatrin 2018

Uppdrag psykisk hälsa 2017 års reviderade handlingsplan som avser utvecklingsarbetet inom socialpsykiatrin 2018 uppdrag psykisk hälsa 2017 års handlingsplan Uppdrag psykisk hälsa 2017 års reviderade handlingsplan som avser utvecklingsarbetet inom socialpsykiatrin 2018 Inom ramen för Uppdrag psykisk hälsa 2016, valde

Läs mer

Överenskommelse om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning MISSIV 2015-08-28 RJL 2015/1138 Kommunalt forum Överenskommelse om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Ledningsgruppen för samverkan Region Jönköpings län och kommun överlämnar bilagd

Läs mer

Länsövergripande överenskommelse för missbruks- och beroendevård, Hallands län

Länsövergripande överenskommelse för missbruks- och beroendevård, Hallands län Länsövergripande överenskommelse för missbruks- och beroendevård, Hallands län Bakgrund Hallands sex kommuner och landstinget Halland representerat av psykiatrin i Halland och Närsjukvården Landstinget

Läs mer

Datum för upprättande: Datum för uppföljning: Psykisk hälsa Länsgemensam handlingsplan 2018

Datum för upprättande: Datum för uppföljning: Psykisk hälsa Länsgemensam handlingsplan 2018 Datum för upprättande: 2017-10-31 Datum för uppföljning: Psykisk hälsa Länsgemensam handlingsplan 2018 0 TML HSVO Tjänstemannaledning för hälsa, stöd, vård och omsorg. (Länsgemensam). HSO Handikappförbundens

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014

VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014 VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014 Närvård I Uppsala län definieras närvård som det samverkansarbete inom hälso- och sjukvård och social omsorg som bedrivs mellan lanstinget och kommunerna. Syftet är

Läs mer

Plan för regionalt utvecklingsarbete inom den sociala barn- och ungdomsvården 2014

Plan för regionalt utvecklingsarbete inom den sociala barn- och ungdomsvården 2014 Individ- och familjeomsorg Ärendenr SON 2014/4 1 (5) Datum 16 januari 2014 Plan för regionalt utvecklingsarbete inom den sociala barn- och ungdomsvården 2014 Bakgrund Regeringen och Sveriges Kommuner och

Läs mer

Överenskommelse om samarbete inom området psykisk ohälsa - mellan kommuner och landsting i Norrbottenslän

Överenskommelse om samarbete inom området psykisk ohälsa - mellan kommuner och landsting i Norrbottenslän Överenskommelse om samarbete inom området psykisk ohälsa - mellan kommuner och landsting i Norrbottenslän För vem? Barn och unga 0-25 år som har eller riskerar att utveckla psykisk ohälsa och sjukdom Personer

Läs mer

Genomförandeplan och uppföljning nummer 3 avseende Staffanstorps kommuns samarbete med SIKTA.

Genomförandeplan och uppföljning nummer 3 avseende Staffanstorps kommuns samarbete med SIKTA. PROJEKTPLAN 1(5) 2010-07-01 INDIVID OCH FAMILJEOMSORGEN Genomförandeplan och uppföljning nummer 3 avseende Staffanstorps kommuns samarbete med SIKTA. Bakgrund: Arbetet med missbruk- och beroendeproblematik

Läs mer

Projektdirektiv. Införande av ÄBIC i äldreomsorgen i Järfälla kommun. Dnr: Son 2014/370

Projektdirektiv. Införande av ÄBIC i äldreomsorgen i Järfälla kommun. Dnr: Son 2014/370 Projektdirektiv Införande av ÄBIC i äldreomsorgen i Järfälla kommun Dnr: Son 2014/370 Socialförvaltningen Besöksadress: Vibblabyvägen 3 Postadress: 177 80 JÄRFÄLLA Jenny Wilhelmsson, Telefon växel: 08-580

Läs mer

Rapport. Öppna jämförelser för missbruks- och beroendevård 2013. www.ljungby.se

Rapport. Öppna jämförelser för missbruks- och beroendevård 2013. www.ljungby.se www.ljungby.se Rapport Öppna jämförelser för missbruks- och beroendevård 2013 Sammanställd av socialförvaltningens kvalitetsgrupp Redovisad för socialnämnden 2013-06-19 Bakgrund Syftet med öppna jämförelser

Läs mer

Projektplan för start av socialmedicinska mottagningar och Mini-Maria i samverkan i Alingsås och Lerum

Projektplan för start av socialmedicinska mottagningar och Mini-Maria i samverkan i Alingsås och Lerum 2019-02-08 Projektplan för start av socialmedicinska mottagningar och Mini-Maria i samverkan i Alingsås och Lerum 1 Innehåll 2 Bakgrund s 3 3 Mål s 4 4 Metod s 4 5 Genomförande s 4 6 Modell s 5 7 Målgrupp

Läs mer

Foto: Bildarkivet SAMVERKANSPLAN SKOLNÄRVARO MODELLOMRÅDET ETT SAMVERKANSARBETE. för barn och ungdomars psykiska hälsa

Foto: Bildarkivet SAMVERKANSPLAN SKOLNÄRVARO MODELLOMRÅDET ETT SAMVERKANSARBETE. för barn och ungdomars psykiska hälsa Foto: Bildarkivet SAMVERKANSPLAN SKOLNÄRVARO MODELLOMRÅDET ETT SAMVERKANSARBETE för barn och ungdomars psykiska hälsa Bakgrund Den här samverkansplanen har tagits fram i samarbete med berörda verksamheter

Läs mer

Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa

Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa Kontaktperson Programchef Anna-Lena Christensson Box 24156 1054 51 Stockholm Telefon; direkt 508 10 317, mobil 070.45 10 317 E-post;

Läs mer

Ledningssystem för god kvalitet

Ledningssystem för god kvalitet RIKTLINJE Ledningssystem för god kvalitet Dokumentet gäller för Socialnämnden och Äldrenämnden Dokumentets syfte och mål Säkerställa att medborgare inom socialnämnden och äldrenämndens ansvarsområden får

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016

Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 KF, februari 2013 Dnr 325-1035/2012 www.stockholm.se Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 Februari 2013 Stockholms stads program

Läs mer

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialberedningen Sammanträdesdatum 2014-11-12 64/71 44./. Bilaga. Handlingsplan psykiatrisk ohälsa I Norrbottens län finns sedan hösten 2013 en överenskommelse om samarbete

Läs mer

PRIO-nätverket Resurscentra och Programområde Psykisk Hälsa. Stockholm

PRIO-nätverket Resurscentra och Programområde Psykisk Hälsa. Stockholm PRIO-nätverket Resurscentra och Programområde Psykisk Hälsa Stockholm 17-12-06 Regionalt och lokalt Analys och handlingsplaner ÖK Psykisk hälsa 2016-2018 Regionalt programområde psykisk hälsa Struktur

Läs mer

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången.

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången. Överenskommelse om samverkan mellan Region Östergötland och Boxholm, Finspång, Kinda, Linköping, Motala, Mjölby, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik, Vadstena, Ydre, Åtvidaberg och Ödeshögs kommun, avseende

Läs mer

Genomförandeplan för utvecklingsarbetet av missbruksoch beroendevården i Stockholms län år 2011

Genomförandeplan för utvecklingsarbetet av missbruksoch beroendevården i Stockholms län år 2011 2010-12-08 HSN förvaltning Genomförandeplan för utvecklingsarbetet av missbruksoch beroendevården i Stockholms län år 2011 Mål med utvecklingsarbetet Målet för utvecklingsarbetet är att den missbruks-

Läs mer

Uppvidinge kommun, handlingsplan PRIO 2018

Uppvidinge kommun, handlingsplan PRIO 2018 Fokusområde 1: Förebyggande och främjande arbete Fokusområde 2: Tillgängliga tidiga insatser Fokusområde 3: Enskildas delaktighet och rättigheter Fokusområde 4: Utsatta grupper Fokusområde 5: Ledning,

Läs mer

Intresseanmälan. till deltagande i ett nationellt utvecklingsarbete gällande samordnat stöd. till barn och föräldrar i familjer med missbruk

Intresseanmälan. till deltagande i ett nationellt utvecklingsarbete gällande samordnat stöd. till barn och föräldrar i familjer med missbruk Sida 1 av 7 2012-09-05 Dnr 5.3-37722/2011 Avdelningen för Kunskapsstyrning Marie Nyman marie.nyman@socialstyrelsen.se Till Socialchef eller motsvarande Intresseanmälan till deltagande i ett nationellt

Läs mer

Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser

Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser Bilaga 2 Dnr 1.3.2-9645/2016 Sida 1 (7) 2016-11-29 Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser Sida 2 (7) Innehållsförteckning Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser...

Läs mer

Stöd till personer med funktionsnedsättning

Stöd till personer med funktionsnedsättning PROJEKTPLAN 2013 2015 Reviderad okt 2014 Stöd till personer med funktionsnedsättning ett regionalt utvecklingsarbete inom området förstärkt brukarmedverkan i Västerbotten 1 1. Bakgrund och uppdrag I regeringens

Läs mer

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks och beroendevården i Norrbottens län

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks och beroendevården i Norrbottens län Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks och beroendevården i Norrbottens län Bakgrund Regeringen fattade den 24 april 2008 beslut om en överenskommelse med Sveriges

Läs mer

Nulägesbeskrivning arbetsprocesser socialmedicinska mottagningar och Mini-Maria Projektledare Ann-Sofi Medin

Nulägesbeskrivning arbetsprocesser socialmedicinska mottagningar och Mini-Maria Projektledare Ann-Sofi Medin Nulägesbeskrivning arbetsprocesser socialmedicinska mottagningar och Mini-Maria 2019-01-30 Projektledare Ann-Sofi Medin Enligt projektplan Mål Uppstart av socialmedicinska mottagningar i Alingsås och Lerum

Läs mer

Samarbete kring personer med psykiska funktionsnedsättningar. Överenskommelser Marie Gustafsson

Samarbete kring personer med psykiska funktionsnedsättningar. Överenskommelser Marie Gustafsson Förvaltning Ägare Reviderat datum Ann-Louise Gustafsson 2018-06-08 Verksamhet Välfärd och folkhälsa Slutgranskare Marie Gustafsson Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m Överenskommelser

Läs mer

Riktlinjer för stöd till anhöriga

Riktlinjer för stöd till anhöriga Riktlinjer för stöd till anhöriga Upprättad 2014-08-28 1 Innehåll Riktlinjer för anhörigstöd/stöd till närstående... 2 Inledning... 2 De som omfattas av stöd till anhöriga... 2 Syftet med stöd till anhöriga...

Läs mer

Stockholms stad program för stöd till anhöriga

Stockholms stad program för stöd till anhöriga 159/2012 SoN dnr 3.1-098/2012 ÄN dnr070303- Stockholms stad program för stöd till anhöriga 2012-2016 Förslag maj 2012 SOCIALFÖRVALTNINGEN ÄLDREFÖRVALTNINGEN Inledning Många anhöriga utför ett omfattande

Läs mer

Samteamet - en förändrad inriktning för Gullmarsplans beroendemottagning

Samteamet - en förändrad inriktning för Gullmarsplans beroendemottagning SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING Avdelningen för individ- och familjeomsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-11-19 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 15024 Till Skarpnäck stadsdelsnämnd 2014-12-18

Läs mer

Uppföljning Bostadsförsörjning för personer med psykiskt funktionshinder

Uppföljning Bostadsförsörjning för personer med psykiskt funktionshinder Revisionsrapport* Uppföljning Bostadsförsörjning för personer med psykiskt funktionshinder Eskilstuna kommun April 2008 Kerstin Svensson, Certifierad kommunal revisor *connectedthinking Innehållsförteckning

Läs mer

Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016

Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016 Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016 Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting 2016 2015-12-18 Sektionen för vård och socialtjänst 1 Knivdåd i Norrköping kunde

Läs mer

Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa

Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016-2018 Gemensamt ansvarstagande Samverkan och samordning Tillit och förtroende 290 kommuner 21 landsting/regioner 2016-11-24 Avdelningen för vård

Läs mer

VÄXJÖ KOMMUN. -Barn och unga. Växjö kommuns handlingsplan för psykisk hälsa för

VÄXJÖ KOMMUN. -Barn och unga. Växjö kommuns handlingsplan för psykisk hälsa för VÄXJÖ KOMMUN -Barn och unga Fokusområden Långsiktiga och kortsiktiga mål Indikatorer för uppföljning Aktiviteter Ansvarig Möjliggöra att olika fokusområden hålls samman och utvecklas. Hålla samman utvecklingsarbetet

Läs mer

Ny webb och inrapportering av redovisning

Ny webb och inrapportering av redovisning PROGRAM 10.00-10.10 Välkomna Ing-Marie Wieselgren 10.10-10.30 Varför gör vi det här? Ing-Marie Wieselgren 10.30-11.00 Arbetet med handlingsplanerna 2017 Ing-Marie Wieselgren och Marit Grönberg Eskel 11.00-11.30

Läs mer

Anhörigstöd. sid. 1 av 8. Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med

Anhörigstöd. sid. 1 av 8. Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med Anhörigstöd Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS Beslutat av Förvaltningschef Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller från och med Senast reviderad 2019-05-06 sid. 1 av 8 Innehåll

Läs mer

Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser

Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser n Bilaga 2 Dnr 13-401/6081 Sida 1 (7) 2013-09-10 Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser Sida 2 (7) Innehållsförteckning Kvalitetssystem för specialpedagog/speciallärare... 1 Innehållsförteckning...

Läs mer

U T V E C K L I N G S L E D A R E

U T V E C K L I N G S L E D A R E Projektplan REGIONAL UTVECKLINGSLEDARE BARN OCH UNGA Bakgrund Under 2008 tillsatte regeringen en utredning under ledning av Kerstin Wigzell som 2008 resulterade i ett betänkande Evidensbaserad praktik

Läs mer

GRUNDKRAV 1, SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE: LOKAL HANDLINGSPLAN Datum 30 oktober 2014

GRUNDKRAV 1, SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE: LOKAL HANDLINGSPLAN Datum 30 oktober 2014 1 ( 12 ) GRUNDKRAV 1, SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE: LOKAL HANDLINGSPLAN Datum 30 oktober 2014 1 (13) Darienr/Dplankod LOKAL HANDLINGSPLAN Utifrån Överenskommelse om samverkan kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Regionalt styrdokument för samverkan mellan Kalmar läns kommuners socialtjänst 2017

Regionalt styrdokument för samverkan mellan Kalmar läns kommuners socialtjänst 2017 Fastställd 2017-01-20 Regionalt styrdokument för samverkan mellan Kalmar läns kommuners socialtjänst 2017 REGIONFÖRBUNDET I KALMAR LÄN Besöksadress: Nygatan 34 i KALMAR, Postadress: Box 762, SE-391 27

Läs mer

Förändrad inriktning för Gullmarsplans beroendemottagning

Förändrad inriktning för Gullmarsplans beroendemottagning Avdelningen för socialtjänst Sida 1 (5) 2014-11-26 Handläggare: Per-Ove Mattsson 08 508 18 148 Till Farsta stadsdelsnämnd 2014-12-16 Förändrad inriktning för Gullmarsplans beroendemottagning Förslag till

Läs mer

Program för stöd till anhöriga

Program för stöd till anhöriga Program för stöd till anhöriga 2017-2020 stockholm.se Maj 2016 Dnr: 3.1.1 244/2016 och 540-244/2016 Utgivare: Socialförvaltningen och Äldreförvaltningen 3 (11) Introduktion Det här programmet ska fungera

Läs mer

Sammanställa en enkät som besvaras av trepartsgrupperna. (Koordinator/Arbetsgrupp) Tidsplan: februari 2015. Tidsplan: mars augusti 2015.

Sammanställa en enkät som besvaras av trepartsgrupperna. (Koordinator/Arbetsgrupp) Tidsplan: februari 2015. Tidsplan: mars augusti 2015. Genomförandeplan 2015 Vårdsamverkan - Vuxna Psykiatri Utvecklingsområde Samarbete mellan huvudmännen lokala överenskommelser. Följa upp hur många överenskommelser som finns, innehåll och användning. Sammanställa

Läs mer

Införande av ÄBIC/IBIC inom äldreomsorgen i Järfälla kommun

Införande av ÄBIC/IBIC inom äldreomsorgen i Järfälla kommun Slutrapport Införande av ÄBIC/IBIC inom äldreomsorgen i Järfälla kommun Dnr: 2014/370 Socialförvaltningen Besöksadress: Vibblabyvägen 3, 3 tr. Avdelningen för lednings- och verksamhetsstöd Postadress:

Läs mer

Handlingsplan Regional utvecklingsgrupp/vuxenpsykiatri

Handlingsplan Regional utvecklingsgrupp/vuxenpsykiatri Handlingsplan Regional utvecklingsgrupp/vuxenpsykiatri 2018 Implementering Mål Åtgärd Målgrupp för åtgärd Hur När Ansvar 1) Samverkan och samordning ska leda till upplevd god psykisk och fysisk hälsa samt

Läs mer

Yttrande över revisionsrapport Granskning av samverkan i missbruks- och beroendevården nr 4, 2017

Yttrande över revisionsrapport Granskning av samverkan i missbruks- och beroendevården nr 4, 2017 Socialförvaltningen Avdelningen för statsövergripande frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-03-17 Handläggare Emma Braconier Telefon: 08-508 437 27 Till Socialnämnden 2017-04-18 Yttrande över revisionsrapport

Läs mer

Exempelsamling Logikmodeller

Exempelsamling Logikmodeller Exempelsamling Logikmodeller Ett sätt att åskådliggöra kopplingen mellan övergripande mål, delmål, aktiviteter och mätpunkter (indikatorer) är att strukturera i en logikmodell (tabell 1). För att nå tillräcklig

Läs mer

Öppna jämförelser Missbruks- och beroendevård 2014 resultat för Tjörns kommun, inrapporterat 2013

Öppna jämförelser Missbruks- och beroendevård 2014 resultat för Tjörns kommun, inrapporterat 2013 resultat för Tjörns kommun, inrapporterat 2013 Om öppna jämförelser Öppna jämförelser för missbruks- och beroendevården har gjorts av Socialstyrelsen sedan 2009. Öppna jämförelser på detta område baseras

Läs mer

Analys av Öppna Jämförelser av missbruks- och beroendevård

Analys av Öppna Jämförelser av missbruks- och beroendevård RAPPORT juni 2014 Analys av Öppna Jämförelser av missbruks- och beroendevård Resultat och förbättringsområden Sammanfattning Varje år genomför SKL och Socialstyrelsen öppna jämförelser gällande Missbruks

Läs mer

Samverkan runt barn och unga för psykisk hälsa. Rapport från ett projekt genomfört 2015

Samverkan runt barn och unga för psykisk hälsa. Rapport från ett projekt genomfört 2015 Samverkan runt barn och unga för psykisk hälsa Rapport från ett projekt genomfört 2015 Bakgrund, vem ansvarar för att barn och unga får hjälp Föräldrar Social tjänst Hälso och sjukvård Skola Skolan Lärande

Läs mer

SKL:s arbete för att stödja utvecklingen av vården och omsorgen för personer med psykisk funktionsnedsättning och sjukdom

SKL:s arbete för att stödja utvecklingen av vården och omsorgen för personer med psykisk funktionsnedsättning och sjukdom SKL:s arbete för att stödja utvecklingen av vården och omsorgen för personer med psykisk funktionsnedsättning och sjukdom 2015-08-25 Sektionen för vård och socialtjänst 1 Knivdåd i Norrköping kunde ha

Läs mer

Projekt implementering av ledningssystemet för systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänsten i Spånga -Tensta December 2013

Projekt implementering av ledningssystemet för systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänsten i Spånga -Tensta December 2013 Projekt implementering av ledningssystemet för systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänsten i Spånga -Tensta December 2013 Projekt implementering av ledningssystemet för systematiskt kvalitetsarbete

Läs mer

Lokal överenskommelse om samarbete inom området psykisk ohälsa mellan Piteå kommun och Piteå närsjukvårdsområde 2015 2017

Lokal överenskommelse om samarbete inom området psykisk ohälsa mellan Piteå kommun och Piteå närsjukvårdsområde 2015 2017 Lokal överenskommelse om samarbete inom området psykisk ohälsa mellan Piteå kommun och Piteå närsjukvårdsområde 2015 2017 Norrbottens läns landsting och Norrbottens 14 kommuner har sedan 2013/2014 gemensamma

Läs mer

Grundutbildning Nya socialsekreterare Två gånger per år. 2 dagar/utbildning.

Grundutbildning Nya socialsekreterare Två gånger per år. 2 dagar/utbildning. Regional utvecklingsplan år 2019 för den sociala barn- och ungdomsvården inom Uppsala län (utifrån den nationella handlingsplanen Stärkt skydd för barn och unga) Inledning På grund av det aktuella läget

Läs mer

Överenskommelse inom området psykisk hälsa 2019

Överenskommelse inom området psykisk hälsa 2019 Överenskommelse inom området psykisk hälsa 2019 Beslutad av regeringen den 19 juni och av SKL den 19 juni 2019 2019-06-24 Avdelningen för vård och omsorg 1 Övergripande kring ÖK 2019 psykisk hälsa Fördelningen

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan landsting/kommun är reglerad i. HSL (8b) och SoL (5a.9a)

Överenskommelse om samverkan mellan landsting/kommun är reglerad i. HSL (8b) och SoL (5a.9a) Överenskommelse om samverkan mellan landsting/kommun är reglerad i HSL (8b) och SoL (5a.9a) Målgrupper 1. Föräldrar/gravida med missbruk/beroende samt deras barn (inkl. det väntade barnet) 2. Ungdomar

Läs mer

Uppföljningsrapport av handlingsplanen- våld i nära relationer

Uppföljningsrapport av handlingsplanen- våld i nära relationer Uppföljningsrapport av handlingsplanen- våld i nära relationer 2014 1. Inledning Arbetet med våld i nära relationer är ett högt prioriterat område utifrån regeringens skrivelse 2007/08:39. Familjefridssamordnarens

Läs mer

Ansökan om utvecklingsmedel för ökat stöd till äldre med psykisk ohälsa

Ansökan om utvecklingsmedel för ökat stöd till äldre med psykisk ohälsa Piteå 2012-08-14 Till Socialstyrelsen 106 30 STOCKHOLM Ansökan om utvecklingsmedel för ökat stöd till äldre med psykisk ohälsa Bakgrund Organisation Piteå kommuns socialtjänst är organisatoriskt uppdelad

Läs mer

Uppdrag psykisk hälsa Huddinge

Uppdrag psykisk hälsa Huddinge UPPDRAG PSYKISK HÄLSA HUDDINGE 1 Lokal handlingsplan reviderad 2018 Uppdrag psykisk hälsa Huddinge HUDDINGE 2018-10-18 2 UPPDRAG PSYKISK HÄLSA HUDDINGE Innehåll Definitioner... 4 Bakgrund... 4 Länsövergripande

Läs mer

Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06

Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06 Politisk viljeinriktning för Vård och insatser vid depression, ångest och schizofreni i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Nationella utvärdering 2013 Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06

Läs mer

Hur tillvaratas brukares röster? NSPH:s Kvalitetsdokument och idéer om framtida kvalitetsarbete

Hur tillvaratas brukares röster? NSPH:s Kvalitetsdokument och idéer om framtida kvalitetsarbete Hur tillvaratas brukares röster? NSPH:s Kvalitetsdokument och idéer om framtida kvalitetsarbete Seminarium i Göteborg 22 november 2011 FoU i Väst Kjell Broström Bakgrund NSPH Nätverk under Nationell psykiatrisamordning

Läs mer

Lagstiftning kring samverkan

Lagstiftning kring samverkan 1(5) Lagstiftning kring samverkan För att samverkan som är nödvändig för många barn och unga ska komma till stånd finns det bestämmelser om det i den lagstiftning som gäller för de olika verksamheterna

Läs mer

EVIDENSBASERAD PRAKTIK

EVIDENSBASERAD PRAKTIK Sammanställning från Forum Carpe EVIDENSBASERAD PRAKTIK inom området stöd till personer med funktionsnedsättning Slutredovisning 2017 Stockholms län Bakgrund Sveriges kommuner och landsting (SKL) har sedan

Läs mer

Socialdepartementet. 103 33 Stockholm

Socialdepartementet. 103 33 Stockholm SVAR PÅ REGERINGSUPPDRAG 1 (6) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Delrapport för; Uppdrag om kunskapsutveckling och samverkan på sysselsättningsområdet kring personer med psykisk ohälsa KUR-projektet

Läs mer

Kartläggning och analys av området psykisk hälsa i Uppsala län. Statlig satsning på psykisk hälsa SKL, analysseminarium 26 april 2017

Kartläggning och analys av området psykisk hälsa i Uppsala län. Statlig satsning på psykisk hälsa SKL, analysseminarium 26 april 2017 Kartläggning och analys av området psykisk hälsa i Uppsala län Statlig satsning på psykisk hälsa SKL, analysseminarium 26 april 2017 Innehåll Bakgrund Processen och tillvägagångssätt Prioriterade delområden

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014 Handläggare Datum Ärendebeteckning Ingela Möller 2012-09-05 Avtal 0480 450885 Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Individ- och familjeomsorgens huvuduppgifter...2

Individ- och familjeomsorgens huvuduppgifter...2 PROGRAM FÖR INDIVID- OCH FAMILJEOMSORGEN I UPPSALA KOMMUN Antaget av Kommunfullmäktige 29 maj 2001. Reviderat i april 2002 på grund av ändringar i lagen. Individ- och familjeomsorgens huvuduppgifter...2

Läs mer

ABCDE. Dubbeldiagnosprojektet Team-ett, utvärdering och rapport. Till Norrmalms stadsdelsnämnd. Förslag till beslut

ABCDE. Dubbeldiagnosprojektet Team-ett, utvärdering och rapport. Till Norrmalms stadsdelsnämnd. Förslag till beslut Avdelningen för strategi och stöd N ORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2002-09-02 DNR 510-597/02 Handläggare: Riitta Sköld Tfn: 508 09 307 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Dubbeldiagnosprojektet

Läs mer

Kommunstyrelsens förvaltnings förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Kommunstyrelsens förvaltnings förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 7 (17) 2015-05-25 Ks 5. Samverkansöverenskommelse mellan landstinget och kommunerna i Kalmar län kring personer med psykiska funktionsnedsättningar revidering Dnr

Läs mer

Att arbeta med våld i nära relationer. Ingrid Hjalmarson Eva Norman

Att arbeta med våld i nära relationer. Ingrid Hjalmarson Eva Norman Att arbeta med våld i nära relationer Ingrid Hjalmarson Eva Norman Utvärderingar om Våld i nära relationer Kommunernas och hälso- och sjukvårdens ansvar för insatser mot våld SoL 5 kap reglerar insatserna

Läs mer

Nationellt system för uppföljning som kommunerna nu implementerar. Omfattning, förutsättningar och framtidsutsikter för privat utförd vård och omsorg

Nationellt system för uppföljning som kommunerna nu implementerar. Omfattning, förutsättningar och framtidsutsikter för privat utförd vård och omsorg Nationellt system för uppföljning som kommunerna nu implementerar Bakgrund *Socialtjänstlagen och Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade har bestämmelser om att kvaliteten i verksamheten

Läs mer

Demensprocessen i Hallands län

Demensprocessen i Hallands län 20 1(5) Projektplan: Demensprocessen i Hallands län ett samverksansprojekt mellan landstinget och kommunerna i Halland Projektidé Att skapa en jämlik vård i hela länet för personer med demenssjukdom och

Läs mer

Samverkansöverenskommelse med Landstinget. med landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning

Samverkansöverenskommelse med Landstinget. med landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Nadja Widéhn 2015-04-15 SN 2015/0138.11.01 0480-452786 Socialnämnden Samverkansöverenskommelse med Landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

KVALITETS- OCH LEDNINGSSYSTEM ENLIGT SOSFS 2006:11

KVALITETS- OCH LEDNINGSSYSTEM ENLIGT SOSFS 2006:11 SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SID 1 (6) SDN 2008-11-27 KVALITETS- OCH LEDNINGSSYSTEM ENLIGT SOSFS 2006:11 Kvalitetssystemet inom Södermalms stadsdelsnämnd omfattar verksamhet enligt socialtjänstlagen

Läs mer

Lagstiftning om samverkan kring barn och unga

Lagstiftning om samverkan kring barn och unga Lagstiftning om samverkan kring barn och unga en sammanfattning Samverkan är nödvändig för många barn och unga. Därför finns det bestämmelser om samverkan i den lagstiftning som gäller för socialtjänsten,

Läs mer

1 MARS Överenskommelse. mellan kommunerna och landstinget i Norrbottens län om samarbete för personer med psykisk funktionsnedsättning

1 MARS Överenskommelse. mellan kommunerna och landstinget i Norrbottens län om samarbete för personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna och landstinget i Norrbottens län om samarbete för personer med psykisk funktionsnedsättning Kommunerna i Norrbotten och Norrbottens läns landsting är överens om att god

Läs mer

Boendestöd och case manager, slutrapport

Boendestöd och case manager, slutrapport HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-03-12 DNR 100-09-500 SDN 2009-03-19 Handläggare: Lena Ahlsén Telefon: 508 23 303 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Gemensam handlingsplan för kommunerna i Kalmar län och Landstinget i Kalmar län gällande överenskommelse inom området psykisk hälsa 2016

Gemensam handlingsplan för kommunerna i Kalmar län och Landstinget i Kalmar län gällande överenskommelse inom området psykisk hälsa 2016 Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Gemensam handlingsplan för kommunerna i Kalmar län och Landstinget i Kalmar län gällande överenskommelse

Läs mer

Granskning av vård, omsorg och stöd för personer med missbruks- och beroendeproblematik

Granskning av vård, omsorg och stöd för personer med missbruks- och beroendeproblematik www.pwc.se Revisionsrapport Eda kommun Lena Brönnert Lars Näsström Granskning av vård, omsorg och stöd för personer med missbruks- och beroendeproblematik En samgranskning av Landstinget i Värmland och

Läs mer

Redovisning av planerade aktiviteter i Stockholms stad inom Uppdrag Psykisk hälsa

Redovisning av planerade aktiviteter i Stockholms stad inom Uppdrag Psykisk hälsa Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Dnr: 1.5.4-666/2016 Sida 1 (9) 2016-10-26 Handläggare Maria Saario och Elin Fischer Telefon: 08-508 25 403 Till Socialnämnden

Läs mer

Projektplan. Projektplan. Samverkan kring barn och ungas psykiska hälsa

Projektplan. Projektplan. Samverkan kring barn och ungas psykiska hälsa Projektplan Projektplan Samverkan kring barn och ungas psykiska hälsa 1 Innehåll 1 Samverkan kring barn och ungas psykiska hälsa 3 1.1 Bakgrund/Inledning... 3 1.2 Förväntad nytta... 4 1.3 Mål... 4 1.4

Läs mer

Handlingsplan inom området psykisk hälsa i samverkan mellan kommunerna i norra Örebro län och Region Örebro län

Handlingsplan inom området psykisk hälsa i samverkan mellan kommunerna i norra Örebro län och Region Örebro län ~ LJUSNARSBERGS ~ KOMMUN KOMMUNSTYRELSENS BILDNINGS OCH SOCIALA UTSKOTT SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 20171114 8 (20) Bos 119 Dnr KS 0038/2017 Handlingsplan inom området psykisk hälsa i samverkan

Läs mer

Utdrag ur SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Delges: Socialnämnden Enheten för sysselsättning och arbete Peter Nyberg Styrdokument. 218 Dnr 2013KS391 Dpl 003

Utdrag ur SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Delges: Socialnämnden Enheten för sysselsättning och arbete Peter Nyberg Styrdokument. 218 Dnr 2013KS391 Dpl 003 Kommunstyrelsen Utdrag ur SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Datum 2013-10-22 Sid Delges: Socialnämnden och arbete Peter Nyberg Styrdokument 218 Dnr 2013KS391 Dpl 003 Handlingsplan Utifrån inventering och analys kring

Läs mer

Stödstrukturer för kvalitetsutveckling och främjande av evidensbaserad praktik i Västernorrlands län

Stödstrukturer för kvalitetsutveckling och främjande av evidensbaserad praktik i Västernorrlands län Stödstrukturer för kvalitetsutveckling och främjande av evidensbaserad praktik i Västernorrlands län (S.k. plattformsarbete) Presentation av nuläge 2011 09 02 Bakgrund till stärkta regionala stödstrukturer

Läs mer

Område Aktivitet Genomförande Mål 20111231 Lokal Styrgrupp i Borlänge

Område Aktivitet Genomförande Mål 20111231 Lokal Styrgrupp i Borlänge Genomförandeplan för Borlänge 2011 Berörda verksamheter- Kommun och Landsting åtar sig att genomföra följande under 2011. Område Aktivitet Genomförande Mål 20111231 Lokal Styrgrupp i Borlänge Styrgrupp

Läs mer

Analys och kommentarer till Öppna jämförelser 2015 stöd till personer med funktionsnedsättning

Analys och kommentarer till Öppna jämförelser 2015 stöd till personer med funktionsnedsättning 2015-07-08 er till Öppna jämförelser 2015 stöd till personer med funktionsnedsättning Bakgrund och ärendebeskrivning Sveriges kommuner och landsting, SKL och Socialstyrelsen har i år genomfört en sjätte

Läs mer

Närvårdsutveckling som utgår från medborgarna

Närvårdsutveckling som utgår från medborgarna Närvårdsutveckling som utgår från medborgarna Nätverkskonferens Göteborg 8 februari 2012 Tinna Cars-Björling, Närvårdsstrateg Landstinget i Uppsala län Uppsala län i Sverige Åtta kommuner i tre länsdelar

Läs mer

Handlingsplan 18 år och äldre

Handlingsplan 18 år och äldre Handlingsplan 18 år och äldre Baserad på överenskommelse personer med psykisk funktionsnedsättning, Landstinget i Värmland och länets kommuner 2013-09-25 1. Definition av målgrupp/er eller det område handlingsplanen

Läs mer