MINNESANTECKNINGAR. Plats: Åsa Folkhögskola, Sköldinge

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MINNESANTECKNINGAR. Plats: Åsa Folkhögskola, Sköldinge"

Transkript

1 Habilitering & Hjälpmedel D A T U M D I A R I E N R MINNESANTECKNINGAR Minnesanteckningar Datum: Tid: Plats: Åsa Folkhögskola, Sköldinge Närvarande: Peter Svedin, HMC Lotta Berggrund, HMC Tina Larsson, HMC Anna Midgården, HMC Anna-Mari Sinisalo, HMC Anja Lahti, PV Landstinget Sörmland Fridha Söderqvist Eskilstuna Kommun Eva-Charlotte Berntsson, Habiliteringsverksamheten, Landstinget Åsa Enberg, Katrineholms Kommun Margareta Boklund, Strängnäs Kommun Kerstin Glockner, Gnesta Kommun Cecilia Hernvald, Vingåkers kommun Johan Holmåsen, Flens kommun Mattias Carlsson, Oxelösunds kommun Landstinget Sörmland Repslagaregatan Nyköping Fax Tfn E-post landstinget.sormland@dll.se SID 1(8)

2 Ej närvarande: Åsa Hansson, Vingåkers kommun Lena Gernandt, Trosa Kommun Malena Nilsson enhetschef Hörselvårdsmottagningar, LS Pernilla Järnvall-Hint, Paramedicin, Landstinget Sörmland Samtliga har meddelat förhinder 1. Mötets Öppnande Peter hälsar välkomna. 2. Fastställande av dagordning. Dagordningen fastställdes med tillägg av P.18 Ändringa av förskrivningsbara hjälpmedel. 3. Föregående protokoll Lotta ger en kort sammanfattning av protokollet. Inga kommentarer. Protokollet läggs till handlingarna. Beslutspunkter 4. Projektplace Peter har skapat en mapp för gruppen: Beredningsgrupp hjälpmedel. Han mailar ut information ang. användandet etc. Beslut: Att gruppen börjar använda sig av Projektplace för samtliga handlingar. HMC åtar sig att informera via mail när ny handlingar finns tillgängliga Informationspunkter 5. Freestyle Libre, sensorer blir försäljning i tio-pack. Kostnaden för produkten av skjutit i höjden. HMC tar idag ut en månadshyra på 95 kr. Startkittet kostar ca 1100 kr. i inköp. Kostnaderna för sensorerna som behöver bytas ut var 14:e dag är ca 500 kr/st. HMC går back med ca 2 milj första tertial p.g.a. denna produkt. HMC har justerat sina priser och har förslag att sälja sensorerna i 10 pack för ca SID 2(8)

3 5400 kr. Detta kommer i så fall att under året balansera upp underskottet. HMC önskar att produkten avläsaren inkl. sensoren- blir ett försäljningshjälpmedel. HMC behöver dock säkerställa att avläsaren inte behöver vara spårbar. Återkommer ang. detta. Kompletterring 30/5: HMC har fått information från Diabetesrådet och de bedömer att det inte finns något behov av att avläsarna ska vara spårbara. Diabetesrådet önskar att avläsaren inkl. tillhörande sensorer blir köphjälpmedel. Beslut: Att sensorens fr.o.m. 1/6 kommer att vara försäljning om 10 st/pkt. 6. Freestyle Libre, kostnadsfördelning. Anja och Eva-Charlotte har stämt av med sina respektive divisionschefer. Båda uppger att det är en fråga för Hälsooch sjukvårdens budgetprocess och kommer att hanteras där. Beslut: Att inte arbeta vidare med frågan i detta forum. 7. Samverkan vid utskrivning från sluten Hälso-och sjukvård. Anja informerar att det inte hänt något nytt sedan förra mötet i frågan, utifrån Länsstyrgruppens arbete, utan det finns ett framtaget underlag till politikerna för beslut. Peter har bjudit in Paramedicin för fortsatt sammarbete kring HMC roll i samband med utskrivning. Inget datum satt ännu. HMC kommer att representeras av Peter S, Lotta B och Jari Määttä (chef för Lager o logistik). 8. Standardprodukter: Efter ca 3 mån. har samtliga produkter, utom hygienstol ökat i förskrivning, jämfört med samma period från förra året. Rullstol Cross har minskat. Det innebär att kostnaderna för dessa hjälpmedel som grupp har minskat. Det sker en succesiv ökning av antalet förskrivna standardprodukter. Första månaden förskrevs 6 st. och under maj månad, tom 23/5 har 31 produkter förskrivits. Se materail bifogat kallelsen. Anja undrar om det går att följa produkterna, hur många som byts ut. SID 3(8)

4 Beslut: Att HMC ser över möjlighet att följa om standardprodukterna inom kort tid byts ut till mer behovsanpassad produkt eller inte. 9. Prisjustering från 1/5: Resultatet efter Tertial 1 är - 5,5 milj. Orsaker till detta är flera. Dels är priserna för 2016 felaktigt är satta fter 2015 års budget, dels har efterfrågan på sensorerna till Freestyle Libre ökat mer än kalkylerat. Avskrivningskostnaderna för landsting och kommunbetalda hjälpmedel har ökat, bl.a. för ökade anskaffningar av standarprodukter. Underskottet för första tertialet bakas in i de priser som trädde i kraft 1 Maj, med syfte att nå ett nollresultat vid årsskiftet. Gruppen önskar redovisning av de fem vanligaste hjälpmedlen före och efter prisjusteringen per kostnadsansvarig: vilken månadskostnad, vilka volymer. Önskar få det bifogat protokollet. Punkt på nästa möte för dialog om detta. Beslut: Att HMC tar fram en förteckning på de fem vanligast förekommande hjälpmedel per kostnadsansvarig före och efter prisjustering - utifrån parametrarna kostnader och volym, och att detta biläggs protokollet. Att följa upp arbetet med en punkt på agendan vid nästa möte, 23/ Ändrad avskrivningstid för Texttelefon, Bildtelefon med Dator. På grund av den snabba tekniska utvecklingen är inte produkterna så attraktiva längre för brukarna. Efter tre år får produkterna höga licenskostnader. HMC önskar skriva av produkterna i snabbare takt. Produkterna föreslås ha en avskrivningstid på 3 år i stället för nuvarande 5 år. Beslut: Att ändra avskrivningstiden på Texttelefon, Bildtelefon med Dator från 5 till 3 år. SID 4(8)

5 11. Status flytt Nyköping: Paramedicin har fått tillgång till ett förråd under filialen. Lokalen har en årshyra på kr. Oenighet råder om vem som ska betala hyran. HMC har inga kostnader för kundlagrens lokalhyror, utan kostnaderna står verksamheterna själva för. Divisionscheferna kommer att skapa en kostnadsfördelning. 1 Oktober får filialen tillgång till sina nya lokaler och flytt är planerad till 10 Oktober I planeringen finns 1 v. med infasning till de nya lokalerna. 12. Debitering av avskrivna hjälpmedel Gruppen har en dialog utifrån den skrivelse som bifogats kallelsen. Skrivelsen kommer från Kostnadsansvarig på Eskilstuna kommun och beskriver bl.a. dilemmat att betala ett hjälpmedel i 20 års tid, utan att veta om brukaren har hjälpmedlet kvar eller inte. Konsekvensen med prissättningen är att verksamheterna kan få ett nyare hjälpmedel för samma hyra som ett äldre. Verksamheterna kan även köpa ut hjälpmedlet för en billigare summa (20% av avskrivningskostnaden) än att fortsätta hyra. Det borde kanske vara billigare att välja en gammal produkt i stället för en ny? Bättre ur miljösynpunkt att använda äldre fungerande hjälpmedel. Vad händer om vi efter avskrivningstid fortsätter att betala endast en serviceavgift? Beslut: Att HMC får i uppdrag att kartlägga konsekvenser på avskrivna hjälpmedel om vi inte debiterar 20% i avskrivningskostnaden. Att exemplifiera prisdifferentiering av avskrivna hjälpmedel inkl. serviceavtal. Att se över möjligheten att ta bort ett hjälpmedel efter x antal år. 13. Införande av nya produkter i sortiment. Problem uppstår i verksamheterna när privata aktörer får möjlighet att sälja in sina produkter till brukarna. Det kan ex. bli aktuellt i samband med Projekt. Brukarna ansöker sedan om produkten som Särskild ansökan. Just nu är det en handske som är aktuell. Sedan vill brukaren få produkten och samrådsgruppen kan inte säga nej. Gruppen har en dialog om detta och är eniga i att införande av ny produkt SID 5(8)

6 måste gå den vanliga vägen. Ordnat införande är att använda. Önskemål att denna information finns i Nyhetsbrevet inför sommaren. 14. Avvikelser och ordinationsansvar. Åsa informerar om ett ärende som är Lex Maria anmält. Ärendet handlar om en brukare som fick en stroke och dog. Brukaren satt vid händelsen på en duschstol, föll bakåt, duschstolen gick sönder. Personalgruppen har blivit otrygg och börjar ifrågasätta sin kompetens i samband med leverans och installation av hjälpmedel. 15. Förskrivning av synhjälpmedel. Åsa har lyssnat av med sin personal och de kan förskriva vissa hjälpmedel. Syncentralen har vid vissa tillfällen kommit ut till några äldre brukare i kommunen för inträning och uppföljning. Hon önskar hitta samarbetsform, för att bl.a. kompensera tidigare heminstruktör (fanns i samtliga kommuner) Eva-Charlotte beskriver kort verksamheten på Synmottagningen. Där finns bl.a. optiker för en första bedömning för ev. korrigering med glasögon. Verksamheten saknar heminstruktörerna som var en naturlig part i inlärning och uppföljning av hjälpmedlen i hemmen. Synmottagningen erbjuder sig att ha en generell utbildning gällande synproblematik och hänvisar till chefen, Ola Eriksson för kontakt. Ola har tel HMC har utbildningsansvar till förskrivarna gällande hantering av produkterna. Kan vi i samverkan hitta något stöd till förskrivarna? 16. Genomgång av befintligt regelverk, sortiment och kostnader, sinnesstimmulenade hjälpmedel HMC har tre grupper i sortiment: täcken, dynor och västar. Regelverken är bifogat kallelsen. HMC redovisar kostnader samt produktantal tertialvis fro.m. jan 2014 t.o.m. april Staplarna visar tydligt den kostnads och produktökning som skett. Området är lite beforskat men gruppen känner till några mindre studier och kartläggningar som är gjorda. Gruppen har en dialog om detta och enas om att översyn kring regelverk, följsamhet till regelverket behöver ske, lämpligt att Sortimentsgruppen fortsätter med frågan. Önskemål även att SID 6(8)

7 kunna följa förskrivningarna och resultat på ett systematiskt sätt. Eskilstuna kommun har ett upparbetat samarbete med Universitetet i Örebro och Fridha kommer att ta kontakt och föra fram önskemål om sammarbete kring detta. Gruppen enas om att de kommande hjälpmedel är positioneringskuddar och sedan Rullatorer Beslut: Att ge sortimentgruppen i uppdrag att se över och korrigera regelverket, utifrån befintlig evidens och beprövad erfarenhet. Att Eskilstuna kommun lyfter önskemål till Örebros universitet om samarbete. Att vid nästa Beredningsgrupp se över regelverk, kostnader och volymer för Positioneringskuddar. 17. Hantering av arbetstekniska hjälpmedel. rätt benämning är Hjälpmedel som arbetsmiljöansvar Frågan lyftes vid förra mötet, då kommunerna i länet hanterar frågan olika. HMC hamnar i en prekär situation. Vissa kommuner har alltid en förskrivare med och andra inte. Hemtjänsten från några kommuner tar direktkontakt med konsulenterna och önskar annan modell av hjälpmedlet. Enhetscheferna har ansvar för arbetsmiljön. Vilket uppdrag har HMC när det gäller hjälpmedel som arbetsmiljöansvar? Gruppen enas om att det är svårt att skapa något enhetligt för kommunerna i länet, utan föreslår att HMC definierar ett beslutsunderlag gällande Hjälpmedel som arbetsmiljöansvar utifrån sitt uppdrag. Inspel att de kommuner som behöver stöd av HMC i samband med utprovningen betalar extra för det. Återkommer med beslutsunderlag till Beredningsgruppen under hösten. Beslut: Att HMC får i uppdrag att definiera sitt arbete gällande Hjälpmedel som arbetsmiljöansvar utifrån sitt uppdrag. 18. Övriga punkter a) Ändringar av förskrivningsbara hjälpmedel. Fr.o.m kan följande hjälpmedel inte förskrivas till brukare, utan lämnas ut vid behov från kundlager. SID 7(8)

8 Kryckkäppar Käppar Axillarkryckor Doppskor Isdubbar Antihalkduk Hätta till griptång Nåfram. Beställning till kundlager görs i websesam, här väljs vårdenhet. Mötet avslutas Tack! Nästa Möte 23/8 kl Åsa Folkhögskola För anteckningarna svarade Lotta Berggrund Sektionschef, konsulenter Hjälpmedelscentralen SID 8(8)

MINNESANTECKNINGAR. Plats: Åsa Folkhögskola, Sköldinge

MINNESANTECKNINGAR. Plats: Åsa Folkhögskola, Sköldinge Habilitering & Hjälpmedel D A T U M 2016-03-02 D I A R I E N R MINNESANTECKNINGAR Minnesanteckningar Datum: 2016-03-01 Tid: 13.15-16.15 Plats: Åsa Folkhögskola, Sköldinge Närvarande: Peter Svedin, HMC

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. Plats: Åsa Folkhögskola, Sköldinge

MINNESANTECKNINGAR. Plats: Åsa Folkhögskola, Sköldinge Habilitering & Hjälpmedel D A T U M 2016-08-23 D I A R I E N R MINNESANTECKNINGAR Minnesanteckningar Datum: 2016-08-23 Tid: 13.15-16.15 Plats: Åsa Folkhögskola, Sköldinge Närvarande: Peter Svedin, HMC

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. Datum: Tid: Åsa Folkhögskola, Sköldinge

MINNESANTECKNINGAR. Datum: Tid: Åsa Folkhögskola, Sköldinge Hälso- och sjukvård D A T U M 2017-01-31 D I A R I E N R MINNESANTECKNINGAR Beredningsgrupp Datum: 2017-01-31 Tid: 13.15-16.15 Plats: Närvarande: Ej närvarande: Åsa Folkhögskola, Sköldinge Peter Svedin,

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. Plats: Åsa Folkhögskola, Sköldinge

MINNESANTECKNINGAR. Plats: Åsa Folkhögskola, Sköldinge Habilitering & Hjälpmedel D A T U M 2015-04-07 D I A R I E N R MINNESANTECKNINGAR Minnesanteckningar Datum: 2015-08-26 Tid: 13.30-14.30 Plats: Åsa Folkhögskola, Sköldinge Närvarande: Peter Svedin, HMC

Läs mer

Minnesanteckningar Beredningsgrupp Hjälpmedel

Minnesanteckningar Beredningsgrupp Hjälpmedel Minnesanteckningar Beredningsgrupp Hjälpmedel Datum: 2018-01-23 Tid: 13.15 16.00 Plats: Närvarande: Åsa Folkhögskola, Fållökna Peter Svedin, HMC Charlotte Berggrund, HMC Anna Midgården, HMC Åsa Enberg,

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. Datum: Tid:

MINNESANTECKNINGAR. Datum: Tid: Hälso- och sjukvård D A T U M 2017-06-20 D I A R I E N R MINNESANTECKNINGAR Beredningsgrupp Datum: 2017-06-20 Tid: 13.15-16.15 Plats: Närvarande: SKYPE/ Telefon Peter Svedin, HMC Lotta Berggrund, HMC Margareta

Läs mer

Minnesanteckningar Beredningsgrupp Hjälpmedel

Minnesanteckningar Beredningsgrupp Hjälpmedel Minnesanteckningar Beredningsgrupp Hjälpmedel Datum: 2018-02-20 Tid: 13.15 16.00 Plats: Närvarande: Skype Peter Svedin, HMC Charlotte Berggrund, HMC Åsa Enberg, Katrineholms Kommun Mattias Carlsson, Oxelösund

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. Datum: Tid:

MINNESANTECKNINGAR. Datum: Tid: Hälso- och sjukvård D A T U M 2017-03-07 D I A R I E N R MINNESANTECKNINGAR Beredningsgrupp Datum: 2017-03-07 Tid: 13.15-16.15 Plats: Närvarande: Skype -möte Peter Svedin, HMC Lotta Berggrund, HMC Anna-Marie

Läs mer

Minnesanteckningar Beredningsgrupp Hjälpmedel. Ulrika Johansson

Minnesanteckningar Beredningsgrupp Hjälpmedel. Ulrika Johansson Minnesanteckningar Beredningsgrupp Hjälpmedel Datum: 2018-05-07 Tid: 13.15 16.15 Plats: Närvarande: Skype Peter Svedin, HMC Ulrika Johansson, HMC Åsa Enberg, Katrineholms Kommun Lovisa Eklånge, Flens Kommun

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. Plats: Hotell Malmköping

MINNESANTECKNINGAR. Plats: Hotell Malmköping Habilitering & Hjälpmedel D A T U M 2015-04-07 D I A R I E N R MINNESANTECKNINGAR Minnesanteckningar Datum: 2015-05-26 Tid: 13.30-14.30 Plats: Hotell Malmköping Närvarande: Peter Svedin, HMC Lotta Berggrund,

Läs mer

Minnesanteckningar Beredningsgrupp 26 september. kl , Hotell Malmköping

Minnesanteckningar Beredningsgrupp 26 september. kl , Hotell Malmköping 1 (5) Minnesanteckningar Beredningsgrupp 26 september. kl. 13.15 16.15, Hotell Malmköping Närvarande: Eva-Charlotte Berntsson Habiliteringen Anja Lahti Primärvården Lena Gernandt Nyköpings Kommun Margareta

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. Plats: Åsa Folkhögskola, Sköldinge

MINNESANTECKNINGAR. Plats: Åsa Folkhögskola, Sköldinge Habilitering & Hjälpmedel D A T U M 2015-10-27 D I A R I E N R MINNESANTECKNINGAR Minnesanteckningar Datum: 2015-10-27 Tid: 13.30-14.30 Plats: Åsa Folkhögskola, Sköldinge Närvarande: Peter Svedin, HMC

Läs mer

Minnesanteckningar Beredningsgrupp Hjälpmedel

Minnesanteckningar Beredningsgrupp Hjälpmedel Minnesanteckningar Beredningsgrupp Hjälpmedel Datum: 2017-12-05 Tid: 13.15 16.00 Plats: Närvarande: Via Skype Peter Svedin, HMC Charlotte Berggrund, HMC Marie Tiokkanen, HMC tom punkt4 Åsa Ehnberg, Katrineholms

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. Plats: Hotell Malmköping

MINNESANTECKNINGAR. Plats: Hotell Malmköping Habilitering & Hjälpmedel D A T U M 2015-03-03 D I A R I E N R MINNESANTECKNINGAR Minnesanteckningar Datum: 2015-03-03 Tid: 13.30-14.30 Plats: Hotell Malmköping Närvarande: Peter Svedin, HMC Lotta Berggrund,

Läs mer

2. Föregående protokoll/lotta Genomgång, inga synpunkter, läggs till handlingarna.

2. Föregående protokoll/lotta Genomgång, inga synpunkter, läggs till handlingarna. Beredningsgrupp Hjälpmedel Datum: 2018-10-30 Tid: 13.15 16.15 Plats: Närvarande: Ej närvarande: Sekreterare: Åsa Folkhögskola, Sköldinge Peter Svedin, HMC Charlotte `Lotta` Berggrund, HMC Lovisa Eklånge,

Läs mer

2. Föregående protokoll/lotta Genomgång av föregående protokoll, inga synpunkter framkommer. Protokollet läggs till handlingarna.

2. Föregående protokoll/lotta Genomgång av föregående protokoll, inga synpunkter framkommer. Protokollet läggs till handlingarna. Beredningsgrupp Hjälpmedel Datum: 2018-12-04 Tid: 13.15 15.45 Plats: Närvarande: Skype Peter Svedin, HMC Charlotte `Lotta` Berggrund, HMC Lovisa Eklånge, Flens Kommun Lena Gernandt, Nyköpings Kommun. T.o.m

Läs mer

HANDLÄGGARE DATUM DOKUMENTNUMMER Charlotte Berggrund Klicka här för att. Charlotte Berggrund

HANDLÄGGARE DATUM DOKUMENTNUMMER Charlotte Berggrund Klicka här för att. Charlotte Berggrund Beredningsgrupp Hjälpmedel Datum: 2018-08-21 Tid: 13.15 16.15 Plats: Närvarande: Ej närvarande: Sekreterare: Skype Peter Svedin, HMC Charlotte Berggrund, HMC Åsa Enberg, Katrineholms Kommun Lovisa Eklånge,

Läs mer

HANDLÄGGARE DATUM DOKUMENTNUMMER Charlotte Berggrund Klicka här för att. Charlotte Berggrund. Malena Nilsson, ÖNH

HANDLÄGGARE DATUM DOKUMENTNUMMER Charlotte Berggrund Klicka här för att. Charlotte Berggrund. Malena Nilsson, ÖNH Protokoll Beredningsgrupp Hjälpmedel Datum: 2018-06-12 Tid: 13.15 16.15 Plats: Närvarande: Ej närvarande: Sekreterare: Åsa Folkhögskola, Sköldinge Peter Svedin, HMC Charlotte Berggrund, HMC Åsa Enberg,

Läs mer

Minnesanteckningar Beredningsgrupp

Minnesanteckningar Beredningsgrupp 1 (5) Minnesanteckningar Beredningsgrupp Tid: 10 mars 2014 Närvarande: Maud Boman, Nyköpings kommun Anja Lahti, Division primärvård Karin Björkeryd, Eskilstuna kommun Margareta Boklund, Strängnäs kommun

Läs mer

Rutiner för kundlager

Rutiner för kundlager Rutiner för kundlager 2018-11 Innehållsförteckning Syfte och målgrupp...1 Ägande av hjälpmedel på kundlager...1 Kriterier för ett nytt kundlager...2 Ansvar för kundlager...2 Verksamhetssystem...2 Beställning

Läs mer

Rutiner för kundlager

Rutiner för kundlager Rutiner för kundlager 05-04 Innehållsförteckning Syfte och målgrupp... Ägande av hjälpmedel på kundlager... Kriterier för ett nytt kundlager... Ansvar för kundlager... Verksamhetssystem... Beställning

Läs mer

Välkomna till. Framtidens roll som förskrivare

Välkomna till. Framtidens roll som förskrivare Välkomna till Framtidens roll som förskrivare Framtidens roll som förskrivare Program 09.00 09.15 Inledning och presentation 09.15 09.30 Fika 09.30 10.00 Fritt val av hjälpmedel 10.00 12.00 Förskrivarens

Läs mer

Tjänsteutlåtande Mobila trygghetslarm med GPS

Tjänsteutlåtande Mobila trygghetslarm med GPS Habilitering & Hjälpmedel TJÄNSTEUTLÅTANDE D A T U M D I A R I E N R Eva Andrén 2015-05-11 SOVIS15-053 Tjänsteutlåtande Mobila trygghetslarm med GPS Förslag till beslut Den gemensamma nämnden för samverkan

Läs mer

Förskrivare av synhjälpmedel

Förskrivare av synhjälpmedel H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Ing-Britt Johansson, utvecklingssamordnare 2013-11-14 HH-HOH13-167 VOHJS13-047 Förskrivare av synhjälpmedel Förslag till beslut: Förvaltningen föreslår den

Läs mer

Etablering av ny vårdcentral i Strängnäs

Etablering av ny vårdcentral i Strängnäs TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Aina Nilsson Gemensamt Division Primärvård +46155247129 2015-10-10 PVN15-0165-1 Ä R E N D E G Å N G Primärvårdsnämnden M Ö T E

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. Plats: Hotell Malmköping

MINNESANTECKNINGAR. Plats: Hotell Malmköping Habilitering & Hjälpmedel D A T U M 2015-04-07 D I A R I E N R MINNESANTECKNINGAR Minnesanteckningar Datum: 2015-04-14 Tid: 13.30-15.30 Plats: Hotell Malmköping Närvarande: Peter Svedin, HMC Lotta Berggrund,

Läs mer

FÖRSLAG. 32 Mobila trygghetslarm med GPS. Nämndens för socialtjänst och vård beslut

FÖRSLAG. 32 Mobila trygghetslarm med GPS. Nämndens för socialtjänst och vård beslut Gemensam nämnd för samverkan kring socialtjänst och vård FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R 2015-05-22 SOVIS15-0053 32 Mobila trygghetslarm med GPS Nämndens för socialtjänst och vård

Läs mer

FÖRSLAG. 33 Prismodell för hjälpmedel

FÖRSLAG. 33 Prismodell för hjälpmedel Gemensam nämnd för vård och omsorg och hjälpmedel FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D I A R I E N R Göran Gustavsson 2011-11-04 GNVO11-031 33 Prismodell för hjälpmedel Gemensamma nämndens vård, omsorg och

Läs mer

Tjänsteutlåtande om regelverk för hörseltekniska hjälpmedel

Tjänsteutlåtande om regelverk för hörseltekniska hjälpmedel TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(3) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Mats Bäckarslöf Utvecklingsenheten +46155245350 2016-04-01 NSV16-0010-1 Ä R E N D E G Å N G Nämnden för samverkan kring socialtjänst

Läs mer

FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R VOHJS HU-HOH Beslutsunderlag 1. Patientsäkerhetsberättelse 2013

FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R VOHJS HU-HOH Beslutsunderlag 1. Patientsäkerhetsberättelse 2013 Gemensam nämnd för vård och omsorg och hjälpmedel FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R 2014-04-04 VOHJS14-021 HU-HOH13-052 12 Patientsäkerhetsberättelse 2013 för Hjälpmedelscentralen

Läs mer

Landstingsfullmäktiges beslut. Landstingsstyrelsens förslag bifölls. Peter Linnstrand (v) yrkade bifall till motionen.

Landstingsfullmäktiges beslut. Landstingsstyrelsens förslag bifölls. Peter Linnstrand (v) yrkade bifall till motionen. 1 PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2007-06-05 LS-LED06-473 46 Inrätta en syncentral i Nyköping - Motionssvar Ärendet behandlades. Landstingsfullmäktiges beslut Landstingsstyrelsens förslag bifölls. Yrkanden Rickard

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsstyrelsens beslut Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2010-02-23 LS-LED09-777 38 Investering i anläggning för destruktion av lustgas Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen ger landstingsdirektören i

Läs mer

Sammanträde med Nämnden för samverkan kring socialtjänst och vård

Sammanträde med Nämnden för samverkan kring socialtjänst och vård Sammanträde med Nämnden för samverkan kring socialtjänst och Datum: 2016-10-21 kl. 09:00-15:00 Plats: Ledamöter: Åbrogården, Vingåker Landstinget Jacob Sandgren (S) ordförande Lena Zeller (S) Inga-Lill

Läs mer

Reglemente för gemensam nämnd för samverkan kring socialtjänst och vård

Reglemente för gemensam nämnd för samverkan kring socialtjänst och vård KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2015:3 Reglemente för gemensam nämnd för samverkan kring socialtjänst och vård Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-11 133 1 REGLEMENTE FÖR NÄMNDEN FÖR SAMVERKAN KRING SOCIALTJÄNST

Läs mer

Sammanträde med Nämnden för samverkan kring socialtjänst och vård

Sammanträde med Nämnden för samverkan kring socialtjänst och vård Sammanträde med Nämnden för samverkan kring socialtjänst och Datum: 2016-09-09 kl. 09:00-12:00 Plats: Mariebergsgården, Nyköping Ledamöter: Landstinget Jacob Sandgren (S) ordförande Camilla Holmgren (S)

Läs mer

RUTIN HJÄLPMEDELSHANTERING LINDGÅRDEN (VARDAGA)

RUTIN HJÄLPMEDELSHANTERING LINDGÅRDEN (VARDAGA) Ansvarig namn Marita Nyström Dokumentnamn Rutin hjälpmedelshantering Lindgården (Vardaga) Upprättad av Marita Nyström Reviderad: Berörda verksamheter Hälso- och sjukvård Fastställd datum 180831 Diarienummer

Läs mer

Godkännande av Sörmlandstaxan - pris på länskort samt införande av Sommarkort

Godkännande av Sörmlandstaxan - pris på länskort samt införande av Sommarkort Kommunstyrelsen 2016-12-28 Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad KSKF 2016:651 Eva Lehto 016-710 54 51 Dnr STKM16-0040 1 (3) Kommunstyrelsen Godkännande av Sörmlandstaxan - pris på länskort

Läs mer

Protokoll Sortimentsgrupp

Protokoll Sortimentsgrupp Sortimentsgrupp Rullstolar och Dynor Datum 1oktober 2015 Tid 13.30-15.30 Plats Hjälpmedelscentrum AB Närvarande Frånvarande Carina Leijon, Kommunrehab Linköping Anette Kindh, Hemsjukvården Norrköping Anneli

Läs mer

Tid: Plats: Hus B2, konferensrum Svalan

Tid: Plats: Hus B2, konferensrum Svalan MÖTESANTECKNINGAR 1(5) Plats: Hus B2, konferensrum Svalan Närvarande: Frånvarande: Inga-Lill Holmbom, Cathrine Blomquist Svensson, Anneli Forsgren, Rebecca Vadell, Karin Nordin Andersson, Moniqa Gustavsson,

Läs mer

Välkomna till Hjälpmedelscentralen Förskrivarutbildning

Välkomna till Hjälpmedelscentralen Förskrivarutbildning Välkomna till Hjälpmedelscentralen Förskrivarutbildning Hjälpmedelscentralen 2016-04-13 Att förskriva hjälpmedel Att förskriva hjälpmedel Vem? Vad? Ansvar? Vem bestämmer? Var kan man läsa? Att förskriva

Läs mer

Rutin websesam Hörsel

Rutin websesam Hörsel Rutin websesam Hörsel Landstinget Sörmland 2017-05 Innehållsförteckning FUNKTIONSFÖRSKRIVNING HÖRSEL... 3 Förskriva en funktionsartikel... 3 ARBETSORDER... 7 Registrera en arbetsorder... 7 Hur ser man

Läs mer

Styrgrupp PROTOKOLL 1(6) Diarienummer. Tid:

Styrgrupp PROTOKOLL 1(6) Diarienummer. Tid: PROTOKOLL 1(6) Diarienummer Plats: HMC Uttern Närvarande: Mats Petersson, Nässjö kommun Carina Helgesson-Björk, Gislaveds kommun Marie Kemi, Jönköpings kommun Lotta Damberg, Vaggeryds kommun Arne Andersen,

Läs mer

Kartläggning gällande personliga ombuds samverkan i länet

Kartläggning gällande personliga ombuds samverkan i länet Kartläggning gällande personliga ombuds samverkan i länet Bakgrund Nämnden för vård, omsorg och hjälpmedel har 2014-05-23 efterfrågat en kartläggning om hur det ser ut gällande kommunernas och landstingets

Läs mer

Riktlinjer för Friare val av hjälpmedel inom landstinget i Uppsala län

Riktlinjer för Friare val av hjälpmedel inom landstinget i Uppsala län Version 11, 2012-01-18 Riktlinjer för Friare val av hjälpmedel inom landstinget i Uppsala län Fastställd av Hälso- och sjukvårdsstyrelsen den 13 februari 2012 Gällande från den 1 maj 2012 2 (6) Innehållsförteckning

Läs mer

KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG. Äldrenämnden

KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG. Äldrenämnden Uppsala KOMMUN KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG Handläggare Datum Diarienummer Gunvor Nordström-Liiv 2014-03-11 ALN-2012-0232.10 Äldrenämnden Avgifter på tekniska hjälpmedel Förslag till beslut Kontoret

Läs mer

Rutiner och rekommendationer för hjälpmedelslager hos kund

Rutiner och rekommendationer för hjälpmedelslager hos kund Rutiner och rekommendationer för hjälpmedelslager hos kund Hjälpmedelscentralen Landstinget Sörmland 2010-12 Innehållsförteckning Syfte och målgrupp... 1 Ansvar för kundlager... 2 Utbildning för lageransvarig...

Läs mer

HKB har gjorts på motionen.

HKB har gjorts på motionen. Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 2008-12-16 LS-LED07-302 153 Hjälpmedel till personer med läs- och skrivsvårigheter. Motionssvar. LF Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige 1. Motionen bifalls.

Läs mer

27/16 Överenskommelse om samverkan för trygg och effektiv utskrivning

27/16 Överenskommelse om samverkan för trygg och effektiv utskrivning Nämnden för samverkan kring socialtjänst och vård PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2016-10-21 NSV16-0028-2 27/16 Överenskommelse om samverkan för trygg och effektiv utskrivning Diarienummer:

Läs mer

Robert Eriksson Avd.chef HMC, 59

Robert Eriksson Avd.chef HMC, 59 Protokoll Sammanträdesdatum 2007-11-23 Hjälpmedelsnämnden Halland 56-65 Tid: Fredag den 23 november 2007 kl 9:00-15:00 Plats: Konferensrummet Fjärilen, Vårdcentralen i Hyltebruk Ledamöter Bengt Eliasson

Läs mer

55 Inledning 56 Val av justeringsledamot 57 Nästa möte 58 Samrådsgrupperna 59 Hjälpmedelsverksamheten i kommunen 60 Avslutning

55 Inledning 56 Val av justeringsledamot 57 Nästa möte 58 Samrådsgrupperna 59 Hjälpmedelsverksamheten i kommunen 60 Avslutning GOTLANDS KOMMUN Kommunala handikapprådet REGISTER Sammanträde 55 Inledning 56 Val av justeringsledamot 57 Nästa möte 58 Samrådsgrupperna 59 Hjälpmedelsverksamheten i kommunen 60 Avslutning 1 Plats och

Läs mer

Regelverk för bidrag till glasögon och kontaktlinser

Regelverk för bidrag till glasögon och kontaktlinser TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(3) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Ing-Britt Johansson Utvecklingsenheten +46155245783 2016-03-10 LS-LED16-0501-1 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsen Landstingsfullmäktige

Läs mer

FÖRSLAG. 25 Ny teknik på Hjälpmedelscentralen

FÖRSLAG. 25 Ny teknik på Hjälpmedelscentralen Gemensam nämnd för vård och omsorg och hjälpmedel FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R 2014-10-17 VOHJS14-039 25 Ny teknik på Hjälpmedelscentralen Gemensamma nämndens vård, omsorg och

Läs mer

Välkomna till Förskrivarutbildning

Välkomna till Förskrivarutbildning Välkomna till Förskrivarutbildning Hjälpmedelscentralen 2016-04-25 Att förskriva hjälpmedel Att förskriva hjälpmedel Vem? Vad? Ansvar? Vem bestämmer? Var kan man läsa? Hjälpmedel definition Författningar

Läs mer

Tid: Plats: HMC konferensrum Björnen

Tid: Plats: HMC konferensrum Björnen MÖTESANTECKNINGAR 1(5) Plats: HMC konferensrum Björnen Närvarande: Ej närvarande: Marie Årestam, Jönköpings kommun Anette Rogö, Habo kommun Moniqa Gustavsson, Mullsjö kommun Katarina Sjöberg, Sävsjö kommun

Läs mer

Överenskommelse om samverkan för trygg och effektiv utskrivning

Överenskommelse om samverkan för trygg och effektiv utskrivning TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(1) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R 2016-10-14 NSV16-0028-1 Ä R E N D E G Å N G Nämnden för samverkan kring socialtjänst och vård M Ö T E S D A T U M 2016-10-21 Överenskommelse

Läs mer

Nämnden för samverkan kring socialtjänst och vård

Nämnden för samverkan kring socialtjänst och vård Nämnden för samverkan kring socialtjänst och vård Datum: 2018-04-19 kl. 10.00 17.00 2018-04-20 kl.08.15 14.00 Plats: Ledamöter: Sundbyholms slott, Eskilstuna Landstinget Jacob Sandgren (S) ordförande,

Läs mer

Ny teknik Uppdrag för Hjälpmedelscentralen

Ny teknik Uppdrag för Hjälpmedelscentralen Tjänsteutlåtande H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Ing-Britt Johansson, utvecklingssamordnare 2014-10-01 HH-HOH13-002 VOHJS13-005 VOHJS14-039 Nämnden för vård, omsorg och hjälpmedel Ny teknik

Läs mer

Oaktsamhet av hjälpmedel, brukare som inte accepterar regelverket, hur gör vi i dessa lägen.

Oaktsamhet av hjälpmedel, brukare som inte accepterar regelverket, hur gör vi i dessa lägen. Minnesanteckningar från samrådsgruppsmöte 2013-11-29 Närvarande: Anna-Karin Lundh, Britt-Marie Nilsson, Camilla Nordh, Ing-Marie Elfström Glamsjö, Ingrid Haraldsson, Kerstin Kniberg, Lena Lagergren, Maria

Läs mer

Arbetsutskottets förslag till beslut. Landstingsstyrelsens förslag. 1. Föreliggande förslag till yttrande godkänns.

Arbetsutskottets förslag till beslut. Landstingsstyrelsens förslag. 1. Föreliggande förslag till yttrande godkänns. Landstingsstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2011-02-08 LS-LED11-768 22 Yttrande över remiss - Länstrafiken Mälardalen. Verksamhetsplan för Västmanlands, Södermanlands och Örebro län 2012-2014

Läs mer

Protokoll Sortimentsgrupp

Protokoll Sortimentsgrupp Sortimentsgrupp Andningshjälpmedel Datum 111022 Tid 13.00 14.30 Plats Hjälpmedelscentrum Närvarande Frånvarande Petra Edhag, Barn och ungdom VIN Johanna Peterson, Lungmedicin US (ers Kristina Tödt) Cecilia

Läs mer

Överenskommelse om samverkan för trygg och effektiv utskrivning

Överenskommelse om samverkan för trygg och effektiv utskrivning TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(1) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R 2016-10-14 NSV16-0028-1 Ä R E N D E G Å N G Nämnden för samverkan kring socialtjänst och vård Nämnden för samverkan kring socialtjänst

Läs mer

Verksamhets- berättelse 2007

Verksamhets- berättelse 2007 Verksamhets- berättelse 2007 Hälso- och sjukvårdsnämndens Utskott för privata vårdgivare Februari 2008 Verksamhetsberättelse Utskottet för privata vårdgivare Verksamhetsberättelse 2007 Utskottet för privata

Läs mer

Hjälpmedelsnämnden Halland

Hjälpmedelsnämnden Halland Föredragningslista Sammanträdesdatum Hjälpmedelsnämnden Halland Tid: Torsdag den 29 november 2012 kl 9.00 12.00 Plats: Skårs gård, Fjärås mellan Varberg och Kungsbacka Se nedanstående länk, karta bifogas,

Läs mer

Habiliterings- och hjälpmedelsförvaltningen SID 1(6) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Ing-Britt Johansson Ledningskansli +46155245783 2013-09-12 HH-HOH13-116-1 Nämnden för habilitering och

Läs mer

Brukarundersökning av sju hjälpmedelsområden

Brukarundersökning av sju hjälpmedelsområden Brukarundersökning av sju hjälpmedelsområden Örebro 29 Anette Adolfsson Projektledare Primärvård, psykiatri och habilitering Örebro läns landsting Innehåll INLEDNING OCH BAKGRUND... 3 Brukarnas syn på

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2007 FÖR PSYKIATRIBEREDNINGEN

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2007 FÖR PSYKIATRIBEREDNINGEN Hälso- och sjukvårdsnämnden BILAGA PsB 11/08 DATUM DIARIENR Göran Gustavsson 2008-02-15 HN-HOS08-021 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2007 FÖR PSYKIATRIBEREDNINGEN Inledning Psykiatriberedningen är ett beredande

Läs mer

283 Godkännande av justering av priser i Mälardalstaxan (Movingo) (KSKF/2017:579)

283 Godkännande av justering av priser i Mälardalstaxan (Movingo) (KSKF/2017:579) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-11-28 Sida 1(1) 283 Godkännande av justering av priser i Mälardalstaxan (Movingo) (KSKF/2017:579) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Kommunalförbundet

Läs mer

Riktlinje medicinsktekniska produkter (MTP)

Riktlinje medicinsktekniska produkter (MTP) Riktlinjer utarbetade för: Vård- och Omsorgsnämnden Kvalitetsområde: Hälso- och sjukvård Framtagen av ansvarig tjänsteman: Medicinskt ansvarig sjuksköterska Giltig f o m: 2018 11 26 Lagstiftning, föreskrift:

Läs mer

Tid: Plats: HMC Björnen

Tid: Plats: HMC Björnen MÖTESANTECKNINGAR 1(5) Plats: HMC Björnen Närvarande: Lovisa von Goes Marika Byrd Mats Uddemar Mattias Sundkvist Göran Dalslätt Monica Rånge Skånhagen Katarina Sjöberg Carina Svensson Nina Kollin Anette

Läs mer

7 Prissättningsmodell 2015 HNH130016

7 Prissättningsmodell 2015 HNH130016 7 Prissättningsmodell 2015 HNH130016 Presidiets förslag Hjälpmedelsnämnden föreslås fastställa modellen för prissättning för 2015. Ärendet Hjälpmedelsnämnden beslutar årligen om prissättningsmodell för

Läs mer

Samverkansmöte om hjälpmedel

Samverkansmöte om hjälpmedel Minnesanteckning Samverkansmöte om hjälpmedel SPF seniorer, Gunilla Bergstedt SKPF, Majvor Hällström SRF, Thomas Tillberg SPRF Siv Nilsson NEURO Doris Lehto SPRF Siv Nilsson, SPRF NHR Lars-Olov Olsson

Läs mer

2010-03-25 Vårt dnr 09/5304 Överenskommelse mellan kommunerna och landstinget i Sörmlands län och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) om stöd till ett långsiktigt förbättringsarbete för de mest sjuka

Läs mer

Rapporter till kommunfullmäktige

Rapporter till kommunfullmäktige ORDFÖRANDEFÖRSLAG 18:1 Dnr KS/2018:214-101 2018-05-11 1/1 Rapporter till kommunfullmäktige 2018-05-28 Förslag till beslut Kommunfullmäktige beslutar att 1. lägga föreliggande rapporter till handlingarna.

Läs mer

17/16 Budgetunderlag för Hjälpmedelscentralen

17/16 Budgetunderlag för Hjälpmedelscentralen Nämnden för samverkan kring socialtjänst och vård PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(1) D A T U M D I A R I E N R 2016-04-22 NSV16-0022-3 17/16 Budgetunderlag för Hjälpmedelscentralen 2017-2019 Diarienummer: NSV16-0022

Läs mer

PRIMÄRVÅRDSNÄMNDEN LANDSTINGET SÖRMLAND

PRIMÄRVÅRDSNÄMNDEN LANDSTINGET SÖRMLAND Bilaga 2/11 PVN DATUM DIARIENR 2011-01-04 PVN-HSF11-004 PRIMÄRVÅRDSNÄMNDEN LANDSTINGET SÖRMLAND NÄMNDENS DELEGATION FR.O.M. 2011-02-17 Landstinget Sörmland Repslagaregatan 19 611 88 Nyköping Fax 0155-28

Läs mer

143/16 Remittering av motioner anmälda vid fullmäktige den 14 juni 2016

143/16 Remittering av motioner anmälda vid fullmäktige den 14 juni 2016 Landstingsstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2016-09-20 LS-LED16-1250-3 143/16 Remittering av motioner anmälda vid fullmäktige den 14 juni 2016 Diarienummer: LS-LED16-1250 Behandlat

Läs mer

PROTOKOLL. Gemensamma nämnden för upphandling ANSLAG/BEVIS. Mötesdatum

PROTOKOLL. Gemensamma nämnden för upphandling ANSLAG/BEVIS. Mötesdatum Plats och tid Dr Prag kl. 13:00-15:00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Bengt Bergqvist (S) (Ordförande) (Region Jämtland Härjedalen) Martine Eng (S) (Åre kommun) Mona Modin-Tjulin

Läs mer

Reglemente för Gemensam Nämnd Vård, Omsorg och Hjälpmedel "DEN GEMENSAMMA NÄMNDEN FÖR VARD, OMSORG OCH HJÄLPMEDEL"

Reglemente för Gemensam Nämnd Vård, Omsorg och Hjälpmedel DEN GEMENSAMMA NÄMNDEN FÖR VARD, OMSORG OCH HJÄLPMEDEL KOMMUNSTYRELSENS HANDLING~NR2S/2011 Reglemente för Gemensam Nämnd Vård, Omsorg och Hjälpmedel VOHJS 12/11, Bilaga L FÖRSLAG TILL REGLEMENTE FÖR "DEN GEMENSAMMA NÄMNDEN FÖR VARD, OMSORG OCH HJÄLPMEDEL"

Läs mer

Specialanpassning/anpassning inom CE-märkning men utanför bruksanvisningens ramar Syfte

Specialanpassning/anpassning inom CE-märkning men utanför bruksanvisningens ramar Syfte 1 (5) Specialanpassning/anpassning inom CE-märkning men utanför bruksanvisningens Syfte Rutinen ska säkerställa att tillverkning av specialanpassningar/anpassningar inom CE-märkning men utanför bruksanvisningens

Läs mer

Utbildningsmaterial Avvikelsehantering i WebSESAM. Hjälpmedelscentralen. Version

Utbildningsmaterial Avvikelsehantering i WebSESAM. Hjälpmedelscentralen. Version Utbildningsmaterial Avvikelsehantering i WebSESAM Hjälpmedelscentralen Version 2017-12-01 Avvikelse och Reklamation i websesam... 1 Definition av begreppet Avvikelse... 2 Negativ händelse... 2 Tillbud...

Läs mer

BETALNING FÖR HJÄLPMEDEL SOM MEDTAGES VID FLYTT IN / UT UR LÄNET

BETALNING FÖR HJÄLPMEDEL SOM MEDTAGES VID FLYTT IN / UT UR LÄNET 2005-01-10 BETALNING FÖR HJÄLPMEDEL SOM MEDTAGES VID FLYTT IN / UT UR LÄNET 1. Syfte Denna rutin styr regler om övertagande och betalning för hjälpmedel som medtages vid flytt inom Sverige. Det landsting

Läs mer

loderaterna SÖRMLANDS FRÄMSTA SJUKVÅRDSPARTI

loderaterna SÖRMLANDS FRÄMSTA SJUKVÅRDSPARTI loderaterna SÖRMLANDS FRÄMSTA SJUKVÅRDSPARTI LANDSTINGET SÖRNALAND Interpellation angående landstingets avtalstrohet 2016-04-06 Till: ordförande i upphandlingsutskottet Carl Werner (Mp) Dnr 0'.6 k I en

Läs mer

Remissyttrande - Insatser för att förbättra patientsäkerheten vid generiskt utbyte - Rapport från Läkemedelsverket (S2011/8290/FS)

Remissyttrande - Insatser för att förbättra patientsäkerheten vid generiskt utbyte - Rapport från Läkemedelsverket (S2011/8290/FS) TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(3) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Eva Elisabeth Johansson Aalbu Folkhälsocentrum +4616104894 2015-10-04 LS-LED15-1032-3 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsen M

Läs mer

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, Roland Leek (M) Bengt Larsson (M) Kenneth Tinglöf (KD)

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, Roland Leek (M) Bengt Larsson (M) Kenneth Tinglöf (KD) Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-05-02 Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, 13.00 15.17 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande:

Läs mer

Utbildningsmaterial. Arbetsorder Utprovning och Specialanpassning. websesam

Utbildningsmaterial. Arbetsorder Utprovning och Specialanpassning. websesam Utbildningsmaterial Arbetsorder Utprovning och Specialanpassning websesam Hjälpmedelscentrum Version: 2019-01-03 Innehållsförteckning Grundläggande information om Arbetsorder Utprovning och Specialanpassning

Läs mer

Sammanträdesdatum. Vård- och Omsorgsnämnden 2004-11-18. Innehållsförteckning. Ärenden

Sammanträdesdatum. Vård- och Omsorgsnämnden 2004-11-18. Innehållsförteckning. Ärenden Vård- och Omsorgsnämnden 2004-11-18 1 (13) Plats och tid Kommunhuset rum 293, kl 13.15 15.30 Beslutande Sören Carlsson (s) Ann Svensson (s) Hans Nilsson (fp) Klas-Gunnar Appel (s) Lennart Samuelsson (s)

Läs mer

FÖRSLAG. Länssjukvårdsnämnden LÄNSSJUKVÅRDSNÄMNDEN LANDSTINGET SÖRMLAND NÄMNDENS DELEGATION FR.O.M LSN-HSF12-174

FÖRSLAG. Länssjukvårdsnämnden LÄNSSJUKVÅRDSNÄMNDEN LANDSTINGET SÖRMLAND NÄMNDENS DELEGATION FR.O.M LSN-HSF12-174 Länssjukvårdsnämnden D A T U M D I A R I E N R 2012-06-05 LSN-HSF12-174 FÖRSLAG LÄNSSJUKVÅRDSNÄMNDEN LANDSTINGET SÖRMLAND NÄMNDENS DELEGATION FR.O.M. 2012-06-05 Landstinget Sörmland Repslagaregatan 19

Läs mer

Motionssvar - Om privat drift av sjukhuscafé

Motionssvar - Om privat drift av sjukhuscafé TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Sölvi Johansson 2011-09-12 LS-LED10-344-1 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsens arbetsutskott Landstingsstyrelsen Landstingsfullmäktige

Läs mer

Välja rätt arbetsordertyp i WebSesam

Välja rätt arbetsordertyp i WebSesam Hjälpmedelscentralen Välja rätt arbetsordertyp i WebSesam - en kundguide Välja rätt arbetsordertyp i WebSesam- en kundguide När en arbetsorder beställs i websesam skickas den till leverantörens sesam2

Läs mer

Protokoll från Hjälpmedelsnämnden Dalarnas sammanträde

Protokoll från Hjälpmedelsnämnden Dalarnas sammanträde xxx Hjälpmedel Dalarna Sammanträde 2018-12-06 Sida 1 (8) 41 48 Protokoll från s sammanträde Tid: 2018-12-06 09.00 Plats: LD Hjälpmedel, Skomakargatan 20, Borlänge. Lokal: ODEN Beslutande Maja Gilbert Westholm

Läs mer

Beslut om Sörmlandstaxan

Beslut om Sörmlandstaxan TJÄNSTEUTLÅTANDE Kansliavdelningen Dnr KS/2018:461-014 2018-10-05 1/3 Handläggare Kristina Welin 0152-292 45 Beslut om Sörmlandstaxan Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Kompetenskrav för förskrivare av inkontinenshjälpmedel och kontinensansvariga i Sörmland

Kompetenskrav för förskrivare av inkontinenshjälpmedel och kontinensansvariga i Sörmland Gemensam nämnd för vård och omsorg och Kompetenskrav för förskrivare av inkontinens och kontinensansvariga i Sörmland Bakgrund Beslutsunderlaget för kompetenskraven för förskrivare och kontinensansvariga

Läs mer

Riktlinjer för Medicintekniska Produkter

Riktlinjer för Medicintekniska Produkter RIKTLINJE RUTIN Dokumentnamn Riktlinje för Medicintekniska Produkter Framtagen och godkänd av: Eva-Karin Stenberg Charlotte Johnsson Medicinskt ansvarig sjuksköterska Gäller from: 140122 Gemensam med Regionen:

Läs mer

Regional handlingsplan social barn- och ungdomsvård

Regional handlingsplan social barn- och ungdomsvård TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(1) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Johan Karlsson Administrativa enheten +46155245000 2016-05-19 NSV16-0024-1 Ä R E N D E G Å N G Nämnden för samverkan kring socialtjänst

Läs mer

21/16 Regional handlingsplan social barn- och ungdomsvård

21/16 Regional handlingsplan social barn- och ungdomsvård Nämnden för samverkan kring socialtjänst och vård PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2016-05-27 NSV16-0024-3 21/16 Regional handlingsplan social barn- och ungdomsvård Diarienummer: NSV16-0024

Läs mer

Hjälpmedelscentrums riktlinjer för trygg och effektiv utskrivning från slutenvård

Hjälpmedelscentrums riktlinjer för trygg och effektiv utskrivning från slutenvård Hjälpmedelscentrums riktlinjer för trygg och effektiv utskrivning från slutenvård Fastställd 2018-01-11 Gäller fr.o.m. 2018-01-30 1 Riktlinjer från den strategiska gruppen Halland 5:7 Hjälpmedel Förskrivaren

Läs mer

Landstingsstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL D A T U M D I A R I E N R 2011-05-17 LS-LED11-414 91 Ändrat tjänsteutbud med nytt ägandeskap för personalbostäder i Nyköping Arbetsutskottets förslag till beslut

Läs mer

Protokoll Sortimentsgrupp

Protokoll Sortimentsgrupp Sortimentsgrupp Barnhjälpmedel med inriktning sittande/hygien Datum 101020 Tid 10.30-12.30 Plats Hjälpmedelscentrum Närvarande Helena Druid, Hjälpmedelskonsult, Centrala Gunilla Karlsson, Hjälpmedelskonsult,

Läs mer

Välkomna till beredningsgruppens möte

Välkomna till beredningsgruppens möte 1 Välkomna till beredningsgruppens möte 2017-02-14 2 Information från/om Hjälpmedelscenter För vårdgivare http://ltblekinge.se/ För alla, 1177.se http://www.1177.se/blekinge/tema/hjalpmedel/ För WebSesam-användare

Läs mer

19 Yttrande över motion 2018:8 av Dag Larsson m.fl. (S) om förenklad hjälpmedelsprocess och bättre rehabilitering för synskadade HSN

19 Yttrande över motion 2018:8 av Dag Larsson m.fl. (S) om förenklad hjälpmedelsprocess och bättre rehabilitering för synskadade HSN 19 Yttrande över motion 2018:8 av Dag Larsson m.fl. (S) om förenklad hjälpmedelsprocess och bättre rehabilitering för synskadade HSN 2018-1698 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-1698

Läs mer