Blinkfyrar är ett oberoende

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Blinkfyrar är ett oberoende"

Transkript

1 HANDBOK 10.0

2 Blinkfyrar är ett oberoende privatägt företag med ett 50-tal anställda. Företaget är en marknadsledande leverantör med huvudkontor i skånska Staffanstorp samt filialer i Stockholm, Göteborg och Sundsvall. Försäljningsnätet är rikstäckande, vi har även en webbshop och säljarna fungerar dessutom som kundrådgivare. Företaget har en stabil exportverksamhet, både av kompletta produkter samt montagematerial.

3 1. Vi leder den digitala vägmärkeshanteringen 2. Smart City-lösningar 3. Avstängningsmateriel 4. Skyltlösningar 5. Stolpar 6. Montagemateriel 7. Grundläggning / fundament 8. Variabla skyltar 9. Arbetsplatsprofilering 10. Fordonsmonterad utmärkning 11. Verktyg, tillbehör 12. Värt att veta! Kunskap på väg! 13. Vägmärken, sjövägmärken 14. Index, A Ö

4 4 Jonas Forsvall är sedan 2007 VD och delägare i AB Blinkfyrar. Vi fortsätter att vara fokuserade på att behålla vår marknadsledande position och har nu möjlighet att erbjuda totallösningar för hantering av vägmärken i ett teknikstyrt samhälle. Vägmärken och vägmärkeshanteringen måste följa den digitala utvecklingen. Nu lanserar vi digitala lösningar för att möta framtidens behov och inte minst krav, tillsammans med vårt systerbolag.

5 5 1 Vi leder den digitala vägmärkeshanteringen Söker du produkter för ökad trafiksäkerhet har du kommit rätt. I snart 60 år har Blinkfyrar drivit utvecklingen inom vägvisning och trafiksäkerhet. I rollen som marknadsledare ligger ansvaret att skapa utveckling gärna på många olika plan. Det gör Blinkfyrar. Vi arbetar internt och externt med innovation inom trafiksäkerhets- och skyltlösningar för all typ av trafik. Som underleverantör till Trafikverket är vi en aktiv part i arbetet att ständigt förbättra vägtrafiksystemets utformning.

6 6 Våra Smart City-produkter År 2015 lanserade vi visionen att bli en vägmärkestillverkare i världsklass. Nu lyfter vi blicken igen. Begreppet Smart City som initierades av EU med ambitionen att skapa hållbara samhällen och förbättra livskvaliten för medborgarna. I sortimentet finns sedan tidigare en del produkter. Ett digitalt parkeringsledningssystem med skyltar, där LED-displayerna har integrerats i vårt befintliga BLF-system, dirigerar och styr bilisterna till parkeringshus med lediga parkeringsplatser. Vinsten är ökad beläggningsgrad och en positiv effekt på miljön genom minskad trafik i centrum. Track & Trace cykelställen som kommunicerar med cyklisten via en nedladdad applikation och berättar var det finns lediga cykelparkeringar.

7 7 1 Nu är vi stolta över att tillsammans med vårt systerbolag Blink Services lansera flera digitala vägmärkeslösningar som hanterar totallösningar med hjälp av dagens och framtidens informations- och kommunikationsteknologi. Utvecklingen av: SiS Sign Sensor SiM Sign inventory Management SiC Sign inventory Count är ett viktigt steg mot Smart City-konceptet vilket medför tidsvinster och ett effektivare utnyttjande av befintliga resurser. Under 2017 kommer ytterligare en produkt att lanseras!

8 8 LED-tekniken har exploderat. Sortimentet växer. LED-tekniken har de senaste åren visat en explosionsartad utveckling och precis som Smart City-lösningarna möjliggör denna teknik förbättrad och effektivare infrastruktur. Blinkfyrar har lanserat flera variabla skyltar och det redan breda sortimentet för ökad trafiksäkerhet fortsätter växa. Samarbeten med flera av världens ledande aktörer inom skyltteknik för variabla budskap innebär att vi kan erbjuda fast monterade samt flyttbara skyltar och vägmärken, med fasta såväl som variabla budskap, VMS (variabla meddelande skyltar). Garanterad fortsatt expansion genom innovation. I Söderbergföretagen har Blinkfyrar en långsiktig ägare vars mål för företaget är fortsatt expansion. Detta och en intensiv produktutveckling, grundad i företagets samlade kunskap och mångåriga erfarenhet, har lett till den ledande marknads position Blinkfyrar har idag. Vårt sortiment av permanenta, temporära, mekaniska och digitala skyltar samt molntjänster som kan kombineras och ge närmast obegränsade möjligheter kommunicera och exponera budskap. Lägg därtill hela sortimentet av produkter för Arbetet På Väg inklusive fordonsmonterat och tunga skydd. Då får du en komplett leverantör vars nyckelord alltid är säkerhet, aktualitet och flexibilitet.

9 9 1 Gruppen från Sesam i Lund har alltid trivts bra på Blinkfyrar. Här är man verkligen en i gänget. Det är ett givande och tagande för alla parter, men bara på det positiva planet! Mats Borglund, ansvarig för gruppen. Socialt engagemang På Blinkfyrar är vi glada över att kunna erbjuda personer daglig verksamhet. Ända sedan slutet av 1980-talet har vi haft fyra till fem personer med funktionsnedsättning som arbetat hos oss, hel- eller deltid. Arbetsuppgifterna har skiftat, just nu monteras, packas det skyltdetaljer och kantstolpar. Den dagliga verksamheten är ett samarbete mellan Blinkfyrar och Lunds kommun i ett led att skapa arbetsmöjligheter åt alla. Även de personer som behöver en sysselsättning som är personanpassad, eller anpassad efter intressen, behov och förutsättningar.

10

11 Smart City-lösningar 2

12 12 Smart City-lösningar Smart City-lösningarna bidrar till att skapa hållbara städer och förbättra livskvaliteten för medborgarna. Städer kan förvaltas bättre och effektivare genom fler smarta applikationer, appar. Smarta applikationer I smarta applikationer är sensorer inbäddade i föremål som till exempel telefoner, cykelställ, lampor, vägmärken och bilar. Sensorernas information bearbetas genom en molnbaserad tjänst och kommunicerar i ett evigt kretslopp. Som invånare eller besökare i staden får du till exempel, via en app i din telefon, information om lediga parkeringsplatser för bil eller cykel och slipper köra runt och leta. Bättre kontroll, effektivare planering Arbetar du professionellt för att skapa bättre kontroll, effektivare planering och trafiksäkerhet erbjuder våra Smart City-produkter många fördelar. Inventering, planering och utförande effektiviseras avsevärt. Vinsten är en rejäl tids- och kostnadsbesparing. Mätdata från produkter med Smart Citylösningar ger information som underlättar strategiska beslut. Samtidigt utnyttjas så få resurser som möjligt.

13 13 2 Tre nya Smart City-lösningar. Och ytterligare en på gång! Nu lanserar vi tillsammans med vårt systerbolag Blink Services flera digitala vägmärkeslösningar som hanterar totallösningar och kan förbättra samhällens infrastruktur. Blink Services utvecklar produkter och system för att underlätta övervakning och administration av vägmärken samt parkeringssystem som i sin tur tillhandahålls av Blinkfyrar. Produkterna som en helhetslösning eller som komplement genom abonnemang med minimal investering. Vad är Smart City? Produkter för intelligent sammankoppling genom sensorer och molntjänster, inom olika områden som trafik, transport, avfallshantering, energi, vatten och sjukvård. Städer kan förvaltas bättre genom smarta applikationer, sensorer inbäddade i föremål som till exempel telefoner, informationsskyltar, vägmärken cykelställ och bilar.

14 14 Produktnyheter Ett självspelande piano. SiC Sign inventory Count är lösningen för dig som inte själv kan eller vill avsätta resurser för den initiala inventeringen i registrering av vägmärken i databasen. SiC tar hand om den tekniska omfattningen att lokalisera, fotografera samt registrera informationen. När informationen är på plats kommer administration att vara likt ett självspelande piano. Data basen registrerar även nytillkomna vägmärken som beställs via oss per automatik. Övergången till ett digitalt arbetssätt medför många fördelar som bättre kontroll, effektivare planering och ökad trafiksäkerhet. Inventering, planering och utförande kommer att effektiviseras och vinsten är en rejäl tids- och kostnadsbesparing.

15 15 2 Rätt vägmärke på rätt plats. SiM Signinventory Management är databasen som snabbt och enkelt besvarar frågor som antal vägmärken, geografisk placering och underhållsbehov. Databasen ger kontroll på alla vägmärken hela vägen och förenklar administration och kommunikation för alla instanser inklusive entreprenörer. SiM ser enkelt till att databasen gör arbetet tidseffektivt och planering av arbete och åtgärder kan ske samtidigt som trafiksäkerheten upprätthålls. SiM bidrar också till en förbättrad miljö, eftersom fysisk inspektion inte är nödvändig. SiM administreras via en webbaserad plattform som nås enkelt från dator, läsplatta eller mobiltelefon. Alltid på, redo rapportera avvikelser. SiS Sign Sensor erbjuder övervakning och underhåll av vägmärken snabbt och automatiserat. Vid påverkan på ett vägmärke från Blinkfyrar, försett med Blink Services unika sensor SiS, larmar systemet direkt, rapporterar avvikelsen och operatören identifierar utsatt vägmärke och kan vidta åtgärd.

16

17 Avstängningsmateriel 3

18 18 D-Solo LED-ljuslykta med dubbelsidigt gult blinkande eller rött fast sken. Tillverkad av slagtålig plast. D-Solo kan monteras på Svensktoppen, Klippan, grind, 60 mm stolprör eller bräda. Utrustad med skymningsrelä. EN12352 cl. L6-L7 Batteri: 4R25, 1 st (ingår ej, art nr ) Gult blinkande sken Rött fast sken Nyckel D-solo Rinnande ljus LED Synkroniserad blinkfunktion, s k rinnande ljus skapar en effektiv körledning. Man bygger enkelt ihop det antal kombilyktor som önskas, med hjälp av 13 m mellankabel mellan varje kombilykta, med en början av 10 m batterikabel. Lyktan är försedd med bygelfäste för montage på KKR 60x60 eller 60Ø rör. Drivs med 12 V batteri eller från permanenta elnät et med en spänningsomformare. Försedd med skymnings automatik, Godkänd enl. EN cl. L8H + M Rinnande ljus LED kombi Batterikabel 10 m Mellankabel 13 meter

19 19 Rinnande ljus radiostyrt Synkroniserad blinkfunktion, s k rinnande ljus skapar en effektiv körledning. Drivs med integrerade batterier Försedd med skymnings automatik (dimmer). EN12352 cl. L8H. Batteri 4R25 ingår ej. Art nr Rinnande ljus Omformare Lämplig till t ex rinnande ljus, varningsljus m m. IP55, CE-märkt Omformare VAC-12V DC 3,5 A

20 20 BLF-skärm Sidomarkeringsskärm i plast med högreflekterande folie på en eller två sidor. Skärmen kan förses med dubbla bärhantag för lättare hantering. 1000x200 mm Enkelsidig högerstående Enkelsidig vänsterstående Dubbelsidig vänster/vänster (trafikriktningsskiljande) Dubbelsidig höger/vänster Vänsterstående Högerstående Fötter till BLF-skärm Gummifötterna är tillverkade av återvunnet material. 15 kg-foten är mycket stabil på vägen samt vid lagerhållning. 9 kg-foten används vid korta arbeten och är staplingsbar även med monterad skärm Fot till BLF-skärm, vikt 15 kg Fot till BLF-skärm, vikt 9 kg Övriga tillbehör Exempel på alternativa monteringstillbehör till BLF-skärmen Fäste för spikning/limning Fäste för skyddsbarriär

21 21 Fällman Sidomarkeringsskärm med vikfunktion och integrerad fot. Enkel att hantera och speciellt lämplig för kortvariga arbeten. 3 Vikt: 12 kg Enkelsidig högerstående Enkelsidig vänsterstående Dubbelsidig vänster/vänster (trafikriktningsskiljande) Dubbelsidig höger/vänster Skyltfäste fällman Pallkassett för 24 st fällman Wiregalge Fällman

22 22 Koner m m Traditionella plastkoner samt Stratosrör Konmanschett till BL1000 för plastvägmärken. Belastningar till BL1000 samt Stratos i återvunnet material Trafikkon BL1000 med reflex Belastning BL kg Konmanschett BL Trafikrör Stratos med reflex Belastning till Stratos 6,5 kg Konreflex BL Reflex til Stratos Sportkoner Mjuka koner utan reflex lämpliga för sport, träning, tävling samt trafikövning Sportkon 500 mm Sportkon 300 mm Sportkon 280 mm

23 23 Refugstolpe/Filstolpe Refugstolpe (vit) avsedd för markering på refuger, parkeringsplatser, katastroföverfarter på motorvägar etc. Filstolpe (orange) för vägarbete. Båda rören är överkörningsbara och reser sig igen utan skador. Fot i aluminium som enkelt limmas fast i vägbanan. Röret fästes i foten med slangklämma. Mått: 900x60 mm Filstolpe orange med reflex Refugstolpe vit med röd reflex Refugstolpe vit med blå reflex Refugstolpe vit med reflex Aluminiumfot Slangklämma 65 mm Fogmassa limburgare Svensktoppen Populär skylt- och brädbärare i slagtålig plast. Plastvägmärke i normalstorlek eller sido markerings skärm kan monteras på båda sidorna. Försänkt uttag för lykta med normalbygel t ex D-Solo i toppen. Uttag för dubbla avstängningsbrädor finns på tre sidor. Sidomarkeringsskärm i 4 mm plast finns som tillbehör. Svensktoppen är staplingsbar både med och utan belastning. Vid extra höga krav på stabilitet eller vid kraftiga vindförhållanden så kan Svensktoppen förses med upp till tre belastningar. Belastningarna är tillverkade av återvunnet material Svensktoppen med reflex Belastning till Svensktoppen 12 kg Sidomarkeringsskärm för svensktoppen, dubbelsidig höger/vänster Bultsats till Svensktoppen

24 24 Avstängningsbrädor Avstängningsbräda tillverkad av plast eller trä med reflex över hela ytan (gäller ). Passar både till Svensktoppen och Klippan BLF-plankan, plast orange HR med hel reflex 25x105x3000 mm Avstängningsbräda, trä för vägbock med reflex 22x95x3000 mm Klippan Stabil skylt- och brädbärare som står kvar där du ställt den. Tillverkad av kraftig plast med mycket hög slagtålighet även vid låga temperaturer. Mycket hög färgbeständighet. Staplingsbar och försedd med reflexer på en sida. Uttag för dubbla avstängningsbrädor finns på två sidor. Klippan står stadigt även med skyltar i överstorlek. Toppen är utformad så att avstängningslykta med normalbygel t ex D-Solo kan användas. Belastningarna är tillverkade av återvunnet material. Vid extra höga krav på stabilitet eller vid kraftiga vindförhållanden så kan Klippan förses med dubbla belastningar på båda sidor. Belastningarna har en form som hindrar dem från att rulla vid påkörning Klippan med bultsats och reflex Belastning till Klippan vikt 14 kg Reflex till Klippan Bultsats till Klippan

25 25 Tillfällig skyltning Tillfällig skyltning med PEH-rör och montagelist PEH-rör mm orange PEH-rör mm orange BLF-stabil 25 kg PEH-rör mm orange PEH-rör mm orange PEH-rör mm orange Stolpfot För tillfällig skyltning, anpassad till 60 mm stolprör. Med praktiska lyfthandtag. Miljö tillverkad av återvunnet material Diameter: Höjd: Vikt: 600 mm 150/270 mm 25 kg Stolpfot för 60 mm rör eller PEH-rör Skyltbelastning BLF-stabil En skyltbelastning för fyrkantiga eller runda 60 mm PEH rör med plats för sidomarkeringsskärm eller handtagsskylt, går att dubbel belasta Längd: Bredd: Höjd: 770 mm 385 mm 110 mm BLF-stabil 25 kg Montagelist BLF Montagelist BLF med ratt för enkel montering av plastskylt på stolp rör eller PEH-rör Skyltfäste BLF-smart för fyrkanteller runda PEH-rör för enkeleller dubbelmontage Bygelfäste Smart för dubbelmontage

26 26 Skyltspett Praktisk skyltbärare för plastvägmärken. Försedd med fotsteg och handtag. Enkel att pressa ned i vägkanten. Stadig med vingar. Längd: 1240 mm Skyltspett Bultsats Hammar rör Hammar rör är ett tillfälligt skyltrör, perfekt för tillfällig skyltning t ex vid vägarbeten eller omledningar. Hammar rör är tillverkad av galvaniserat stålrör standard Ø60 mm, så standardskyltar och skyltinfästningar kan användas. Hammar rör kan återanvändas igen och igen och tar knappast någon plats. Under lättar och effektiviserar arbetet vid skyltning ur arbetsmiljö synpunkt. Mer kostnadseffektivt. Höjd: 1400 mm eller 2100 mm Hammar rör 1400 mm Hammar rör 2100 mm Hållare för vajerräcke och baksidesreflex Enkel och praktisk skylthållare avsedd för plast väg märke. Passar till alla typer av ståndare för vajer räcke. Levereras med gummistropp och hakar. Längd: Bredd: Vikt: 1000 mm 60 mm 2,65 kg Skylthållare för vajerräcke Baksidesreflex enligt Trafikverkets normer Baksidesreflex, gul 150x100 mm

27 27 BLF-tält Ett stabilt och starkt varningstält som är lätt och smidigt att ta med sig även när det är ont om utrymme. 3 Står stabilt tack vare lågt placerad tyngdpunkt. Med självhäftande reflex som är förstärkt med en söm för ökad tålighet. Kan levereras med märke enligt önskemål. Levereras med praktisk bärväska. Mått: Vikt: L = 1100 mm hopfällt Diam = 100 mm hopfällt 6 kg BLF-tält A20 N HR fluor BLF-tält A 1 sida valfri symbol eller budskap BLF-tält A 2 sidor valfri symbol eller budskap BLF-tält A 3 sidor valfri symbol eller budskap BLF-tält Olycka N NR BLF-grind Tillverkad av aluminiumprofil och försedd med reflex. Flera grindar kan enkelt fästas ihop till en större avstängning. Lätt, smidig och tar liten plats ihopfälld. Mått: Vikt: Höjd 900 mm Sida 1000 mm Total längd 4000 mm Ihopfälld 1120x950x100 mm 13 kg BLF-grind med reflex Reflex till BLF-grind

28 28 Varselväst BLF klass 3 Godkänd för klass 3 enligt SS-EN471. Fluorescerande orange/gul med reflexer. Med blixtlås. 100% polyester. CE-märkt Varselväst BLF klass 3 Varselväst med ljuspanel Kombinerar det passiva skyddet som fluorescerande tyg och reflexer ger med ett aktivt ljussystem som höjer synbar heten. Användaren aktiverar ljuspanelerna med en enkel knapptryckning, hela plagget är maskintvättbart och drivs med ett uppladdningsbart batteri. Ljuset som skapas är så kallat kallt ljus, eller lågfrekvent ljus, har unika egenskaper för en ljuskälla Produktfakta: Klassad EN 471 klass 3. Ljuspanel 4st, två fram / två bak. Batteri lithium polymer 1700mA, uppladdningsbart, 4 6h (laddning ger 20 22h ljus). Laddning via miniusb med valfri adapter (220v eller 12/24v). Maskintvättbar. Tål -40 C till +85 C, klarar snö/hagel Varselväst med ljuspanel M Varselväst med ljuspanel L Varselväst med ljuspanel XL Utrustning för vakt Varseljacka för vakt. Godkänd för klass 3 enligt SS-EN471. Fluorescerande gul med reflexer. Med blixtlås. 100% polyester. CE-märkt. Vakt ska även vara utrustad med röd fluor esc erande flagga, Skylt C34-5 Stopp vakt med skaft eller under mörker och skymning med lykta som visar rött sken samt visselpipa eller annan signalanordning med lätt identfierbar signal Varseljacka för vakt Flagga för vakt, röd fluorescerande Handlampa Nissen Röd lins till handlampa Skylt C34-5 Stopp-vakt med justerbart skaft samt reflex

29 29 Farthinder, Z-snigeln Portabelt farthinder främst avsett för väg arbete. Enkel att lägga ut och ligger stadigt på plats utan fastsättningsanordningar. 3 Färg: Vikt: Mått: Signalgul 20 kg 3000x250x35 mm Farthinder, Z-snigeln Fäste, Z-snigeln Mellankoppling, Z-snigeln För enkel ihopkoppling, stabiliserar två Z- sniglar Mellankoppling Z-snigeln Vägmarkeringstape För tillfällig markering på asfalt och betong. Vid applicering av vägmarkering skall vägytan alltid förbehandlas med primer Gul 150 mm, längd 100 m Vit 100 mm, längd 100 m Gul 100 mm längd 100 m Primer P50 20 liter Svart 150 mm, längd 100 m OBS! Använd inte Primer till denna Minileitboy Minileitboy används för tillfälliga filförändringar och ersätter eller kompletterar med fördel de traditionella körbanereflektorerna. Reflex både på skärmen och foten. Den vita modellen används för permanent bruk Minileitboy DS orange utan plastplatta Leitboy plastplatta liten

30 30 Vägbanereflex Vägbanereflex fästes med lim eller bitumen. Mått: 90x100 mm Vägbanereflex vit Vägbanereflex gul Vägbock, avstängningsbräda och spett Traditionell vägbock för bräda. Avstängningsbräda av hyvlat och målat virke. Försedd med reflexer. Spett för bräda eller flaggspel. Spett samt vägbock är tillverkade av varmgalv aniserat stål Vägbock för 1 bräda Bräda med reflex 22x95x3000 mm Spett för flaggspel Spett för bräda Flaggspel, spärrband, plastkätting Traditionell avstängningslina med reflekterande flaggor i plast monterade på lina Flaggspel 23 m Spärrband röd/vit, bredd 70 mm Spärrband 500 m Plastkätting röd/vit Plastkätting, PL8, 25m/fp Länklås, 8 mm

31 31 Spärrman Betongblock för avspärrning. Gavlarnas konkava respektive konvexa utformning gör att blocken vid ihopsättning låses i varandra utan extra kopplingar. Gavlarnas geniala utförande gör att man kan bygga en kurva med liten radie. Fötternas höjd är väl tilltagen för truckhantering. Spärrman är försedd med tre urtag för stolprör, spärrgrind eller brädhållare. Levereras med lyftögla. Är vitmålade. Vikt: 160 kg Längd: 1000 mm Bredd: 350 mm Höjd: 350 mm Spärrman Spärrman med reflex enkelsidig Spärrman med reflex dubbelsidig Reflex för spärrman, alum Sättlim Spärrgrind Krage 48 mm Reflex för spärrgrind 250x182 mm Brädhållare Krage 60 mm BLF-plankan med hel reflex (plastbräda) Bräda med reflex (träbräda) 22x95x3000 mm 3 Spärrbalk Spärrbalk är gjord av armerad betong och har fötter för att stå så stadigt som möjligt. Lyfts antingen med gaffel eller med stroppar direkt i räcket. Balken sammanlänkas med kätting. Mått betongstocken: Längd: 3000 mm Bredd: 270 mm Vikt: 400 kg Mått räcke: Dim: 60x60x3 mm Höjd: 700 mm Vikt: 46 kg Spärrbalk

32 32 Staket Avstängningsstaket tillverkat i varmförzinkat stål. Fötterna är vridbara för maximal stabilitet. Lagras och staplas på ett effektivt och platsbesparande sätt. Kopplas ihop med enkelt handgrepp utan verktyg. Längd: Höjd: Vikt: 2400 mm 1100 mm 20 kg Staket med planfot inkl. reflex Staket med planfot utan reflex Staket med planfot Staket med V-fot inkl. reflex Staket med V-fot utan reflex Tillbehör Reflex till staket 100x2210 mm V-fot till staket Planfot till staket Transportställ med plats för 25 st staket Staket med V-fot Tillbehör V-fot Reflex Planfot Transportställ

33 33 Vägmärkesvagn BLF Vägmärkesvagn helt av varmförzinkat stål. Fjädrad axel, justerbara stödben med platta bak och stödben med bromsat hjul fram. Skyltramen är försedd med fjäderbelastat stag för smidig upp- och nedfällning. Drag av kombi typ ändras enkelt mellan 50 mm kulkoppling och 37 mm ringkoppling. Släpvagnskontakt monterad baktill. Kan förses med mellan kopplingskula baktill för bogsering av flera vagnar samtidigt. Vagnen kan även förses med konverter för användning av 12/24 V. 3 Längd: Bredd: Vikt: 3,9 m 2,2 m 200 kg Vägmärkesvagn BLF Tillbehör vägmärkesvagn Markeringsskärmar X2 i BLF-profil, påbudspil D2-1/D2-2 i plast och körfältsförändringstavla F25 variabel i plåt. Enkelt att ändra budskap på bara några få minuter. Lyktor för vägmärkesvagn. Se kapitel Fordonsmonterad utmärkning Vagnsljuspar 200 led 12/24V Markeringsskärm X2 röd/gul 2200x400 mm D2-1/D2-2 plast 1200 mm Hållare för , med centrumbult och skruvrattar för enkel omställning mellan D2-1/D Batterilåda låsbar Mellankopplingskula 50 mm Solcellspanel för skyltvagn

34 34 Variabel F25 Enkel att ändra från höger till vänster med viklucka och skruvrattar för låsning. Avståndstavlan levereras komplett med 200, 400 och 700 m. Enkel att ändra utan verktyg. Bredd: Höjd: 1600 mm 2190 mm Variabel F25 med tilläggstavla vändbar 200, 400 och 700 m

35 35 Trafikbuffert Energiabsorberande skydd för vägarbets plats er. En trafikbuffert består av tre däck fyllda med flera däcksidor. Trafikbuffert ska alltid användas tre stycken ihopkopplade. Sammankopplas med medföljande schackel. 3 Vikt: Höjd: Diameter: 420 kg 900 mm 1100 mm Trafikbuffert svart/gul, 1 stapel Trafikbuffert 2000/70 En tvärgående skyddsanordning för trånga utrymme. Den är testad och uppfyller Trafik verkets krav enligt VVMB351 för kapacitetsklass 2000/70. Godkänd att användas på vägar med hastighet upp till 80 km. Levereras med tillhörande bromsmatta av kätting. Vikt: Höjd: Bredd: 640 kg 1050 mm 2100 mm Trafikbuffert 2000/70 2m Trafikbuffert 2000/70 En tvärgående skyddsanordning som är testad och uppfyller Trafiverkets nya krav enlig VVMB351 för kapacitetsklass 2000/70. En trafikbuffert med kapacitet 2000/70 får användas på vägar med en hastighet understigande 90 km/h. Vikt: Mått: 1050 kg 3000x1000x1000 mm Trafikbuffert röd/gul, 3 staplar Trafikbuffert 2000/100 Testad och godkänd enligt Trafikverkets krav: VVMB351 för kapacitetklass 2000/100. En trafikbuffert med kapacitet 2000/100 får användas på hela vägnätet. Levereras med till hörande bromsmatta av kätting. Vikt: Höjd: Bredd: 840 kg 1000 mm 3000 mm Trafikbuffert röd/gul, 3 staplar

36 36 Tillbehör till buffert 2000/100 och 2000/70 3 staplar Skyltstativ komplett 3 m Ingående delar för skyltstativ 3 m Fäste för 60 mm rör i tr.buffert Skyltstativ alu 80/100 bufffert 3 m Vägmärke X2 övre 3000x400 mm kpl Vägmärke X2 nedre 3000x400 mm kpl Lampor FVL 2x220 LED 12/24V Batterihållare 100 buffert Batterilåda plast Tillbehör till buffert 2000/ Skyltstativ komplett 2 m A20 ingår ej Ingående delar för skyltstativ 2 m Fäste för 60 mm rör i tr.buffert Skyltstativ alu 80-bufffert 2 m Vägmärke X2 övre 2000x400 mm kpl Vägmärke X2 nedre 2000x400 mm kpl Lampor FVL 2x220 LED 12/24V Batterihållare 100 buffert Batterilåda plast Tillbehör som passar till både 2000/100 och 2000/ Lyftok CE-märkt Solcellspanel inkl. fäste

37 37 Carrest Carrest Road är ett system utvecklat för att användas som förstärkt skydd vid tunnlar och totalavstängningar. 3 Carrest Road erbjuder på ett revolutioner ande sätt en trafiksäkerhets lösning som både tar hänsyn till personalen som arbetar på väg en och trafikanten. Teknik en är beprövad och hämtad från flygindustrin och bygger på ett fångstnät som bromsar och fångar upp for don et. Fordonet bromsas upp på ett odramatiskt sätt och lämnas i princip helt oskatt. Carrest Road är ett flexibelt system som kan anpassas efter rådande förhållande. Carrest Road är godkänd av Trafikverket Carrest väg Carrest tunnel mobil Carrest tunnel fast

38 38 Skyddsbarriär BG600 T3W2 Här har ni marknadens mest användarvänliga skyddsbarriär, BG600 är klassad enligt T3, kräver ingen förankring och monteras med hona/ hane system. Fast bredden endast är 25 cm har ni högsta skyddet för arbetsplatsen vid vägarbeten samtidigt som ni minimerar förlorad yta av vägbana. Gummifötterna på 3 cm gör att eventuellt vatten enkelt rinner undan utan att samlas längs med skyddsbarriären. Teknisk specifikation Godkänd enligt EN1317-2, Kapacitets klass: T3 (W2-0,8 m / ASI 0,2-A) Höjd: 0,6 m Bredd: 0,25 m (arbetsbredd 0,8 m) Längd: 6 m, ändskarv 2,5 m Vikt: 870 kg (145 kg/m) Varmförzinkat stål/prefabricerande betong Ändsektion Mittsektion Ändsektion hane Ändsektion hona hane 250 Övriga tillbehör Exempel på alternativa monteringstillbehör till BLF-skärmen Fäste för skyddsbarriär

39 39 Skyddsbarriär BG800 Stålbarriären BG800 är framtagen för att på ett enkelt och snabbt sätt placera och montera en skyddsbarriär som är testad enligt EN 1317 klass T1, T2, T3, N1, N2, H1 eller H2. BG800 är lika lämplig för tillfällig som permanent användning, kräver förankring. 3 Teknisk specifikation: Godkänd enligt EN och 2, Kapacitets klass: T1, T2, T3, N1, N2, H1, H2 Höjd: 0,8 m Bredd: 0,54 m (arbetsbredd W5) Längd: 6 m Varmförzinkat stål

40 40 Plastvägmärken A5-1 Varning för avsmalnande väg A5-2 Varning för avsmalnande väg höger A5-3 Varning för avsmalnande väg vänster A8 Varning för ojämn väg A9-1 Varning för farthinder gupp A10 Varning för slirig väg A11 Varning för stenskott A19-1 Varning för älg A20 Varning för vägarbete A21 Slut på sträcka med vägarbete A22 Varning för flerfärgssignal A25 Varning för mötande trafik A27 Varning för svag vägkant B1 Väjningsplikt B6 Väjningsplikt mot mötande trafik B7 Mötande trafik har väjningsplikt C1 Förbud mot infart med fordon C2 Förbud mot trafik med fordon C3 Förbud mot trafik med annat motordrivet fordon än moped klass 2 C25-1 Förbud mot sväng i korsning vänstersväng C25-2 Förbud mot sväng i korsning högersväng C27 Förbud mot omkörning C28 Slut på förbud mot omkörning C31-3 Hastighetsbegränsning C31-4 Hastighetsbegränsning C31-5 Hastighetsbegränsning C31-6 Hastighetsbegränsning C31-7 Hastighetsbegränsning XXXXX22 XXXXX24 XXXXX32 XXXXX34 N-storlek HR-reflex N-storlek HR-reflex fluor. S-storlek HR-reflex S-storlek HR-reflex fluor. A XX A XX A XX A XX C XX A XX A XX A XX B XX C XX A XX A XX A XX B XX C XX A XX A XX A XX B XX C XX Varning N-storlek: 0,9 m (sida) S-storlek: 1,2 m (sida) Förbud N-storlek: Diameter 0,6 m S-storlek: Diameter 0,9 m B7/E17-1/A21: 560x650 mm* * ) Mått avser yttermått på plastskiva C XX C XX C XX C XX C XX C XX C XX C XX

41 41 Plastvägmärken C31-8 Hastighetsbegränsning C31-9 Hastighetsbegränsning C31-10 Hastighetsbegränsning C31-11 Hastighetsbegränsning C35 Förbud mot att parkera fordon C39 Förbud mot att stanna och parkera fordon D2-1/D2-2 Påbjuden körbana höger/ vänster variabel D2-3 Påbjuden körbana höger eller vänster E11 Rekommenderad lägre hastighet E12 Rekommenderad lägre hastighet upphör E17 Återvändsväg F17-1 Minskning av antal körfält F17-2 Minskning av antal körfält F23 Orienteringstavla för omledningsväg F24 Färdriktning vid omledning F25 Körfält upphör, variabel F26 Körfält avstängt X1 Markeringspil 600x600 mm X1 Markeringspil 1200x620 mm X2 Markeringsskärm för hinder 1000x400 mm 1220x300 mm 2200x400 mm A40 Varning för annan fara A22 Varning för flerfärgssignal C XX C XX E XX E XX F XX F XX C XX C XX E XX E XX E XX F XX C XX D2-1/D XX E XX F XX F XX C XX D XX E XX F XX F XX 3 X X X , , A20 + T-tavla A + T-tavla 21993XX A40 + T-tavla A40 + T-tavla A A40 + T-tavla 21402XX A40+ T-tavla A40 + T-tavla

42 42 Plastvägmärken C2 C2 C2 J2 Förbud mot trafik med fordon Förbud mot trafik med fordon Förbud mot trafik med fordon Upplysningsmärke med valfritt budskap C2 + T-tavla 22022XX C2 + T-tavla 22023XX C2 + T-tavla 22024XX XXXXX22 XXXXX24 XXXXX32 XXXXX34 N-storlek HR-reflex N-storlek HR-reflex fluor. S-storlek HR-reflex S-storlek HR-reflex fluor. J J2-2 J2-3 J Handtagsskylt A8 Varning för ojämn väg A9-1 Vaning för farthinder gupp A10 Varning för slirig väg A11 Varning för stenskott A20 Varning för vägarbete A Varningsmärke med valfritt budskap A20 Varning för vägarbete + T-tavla med valfritt budskap A20 Varning för vägarbete med flexibel T12-1/T12-5 A Varningsmärke + T-tavla med valfritt budskap A22 Varning för flerfärgssignal A22 Varning för flerfärgssignal + T-tavla A27 Varning för svag vägkant A40 Varning för annan fara + T-tavla översvämning A40 Varning för annan fara + T-tavla Vägskada A40 Varning för annan fara + T-tavla Vakt C31-3 Hastighetsbegränsning C31-4 Hastighetsbegränsning C31-5 Hastighetsbegränsning C31-6 Hastighetsbegränsning C31-7 Hastighetsbegränsning C31-8 Hastighetsbegränsning C31-9 Hastighetsbegränsning A A A A A A A A A A A A A A20 flexibel A C C C C C C C

43 43 Handtagsskylt C35 Med variabel text D2-1 Påbjuden körbana höger D2-2 Påbjuden körbana vänster E11-3 Rekommenderad lägre hastighet E11-4 Rekommenderad lägre hastighet E11-5 Rekommenderad lägre hastighet E11-7 Rekommenderad lägre hastighet E12-3 Rekommenderad lägre hastighet upphör E12-4 Rekommenderad lägre hastighet upphör E12-5 Rekommenderad lägre hastighet upphör E12-7 Rekommenderad lägre hastighet upphör F24 Färdriktning vid omledning variabel X1 Markeringspil variabel C E D E D E E E E E E F X Belastning med dubbelslits Belastning 15 kg med dubbelslits för handtagsskylt eller sidomarkeringsskärm Fot BLF-skärm 15 kg med 2 slits Pallkassett för handtagsskyltar En enkel och platsbesparande pallkassett för handtagsskyltar som minskar risken för skador och slitage på skyltens reflex under transport och lagring Pallkassett för 30 skyltar exkl. skyltar Pallkassett för 10 skyltar inkl. spännband exkl. skyltar och belastningar

44 44 Blinkman Varningsskylt för vägarbete med växelvis blinkande lampor. Lamporna aktiveras med hjälp av en fjärrkontroll som har en räckvidd upptill 50 m. Batteri ingår ej A-20 normalstorlek A-20 stor storlek A20 normalstorlek med variabel t-tavla med text 200/400/600 m A20 stor storlek med variabel t-tavla Tillbehör Batteri 4R25 6v 50Ah 4 st per Blinkman (ej laddningsbara) Variabel F25 Eftergivlig skyltuppsättning med PEH-rör 60x60 mm samt variabel F-25 skylt med parallell blink ande lampor Variabel F25 med variabel t-tavla med text 200/400/700 m 1300x800 mm Lampfäste smart Vagnsljuspar 200 LED Skyltfäste BLF-smart Bygelfäste smart för dubbel montage PEH-rör 60x60x2000 mm BLF-stabil 25 kg Skylttäckare med hakar Neutral grå skiva med två hakar för enkel täckning av befintligt vägmärke. Finns för både normal- och överstorlek samt för runda respektive trekantiga märken Skylttäckare rund N Skylttäckare rund S Skylttäckare trekant N Skylttäckare trekant S

45 45 Anteckningar 3

46

47 Skyltlösningar 4

48 48 Standardvägmärken och tilläggstavlor Standardvägmärken och de vanlig aste tillläggstavlorna finns alltid på lager för snabb leverans. Standardvägmärkena är förstärkta med BLFmonteringslister på baksidan för snabb och smidig montering. Konstruktion och ritning All dimensionering och hållfasthetsberäk ning av stolpar och skyltlösningar utföres i CADprogram. Stolpar och skyltlösningar är CE-certifierade enligt SS EN-12899: Vi tar fram kompletta skylt-, monteringsritningar och materialspecifikationer enligt önskemål.

49 49 BLF-systemet BLF-systemet är orginalet och fortfarande marknadens bästa vägmärkessystem. Första skylten med BLF-systemet sattes upp redan 1986 och systemet har sedan dess kontinuerligt förbättrats. 4 BLF-systemet är det mest använda skyltsystemet på marknaden. BLF-profil Profilen är uppbyggd av en styv sträng press ad aluminium panel med I-balksförstärkning. Den har en underskuren och en överskuren list, som drar ihop profilerna när man spänner klamrarna och ger en absolut tät skarv. Resultatet blir en stabil skylt, som klarar belastning och påkänning från alla riktningar utan extra förstärkningar och uppstagningar. Profilen är utformad så att man med ett minimum av komponenter och arbetstid monterar en helt plan och stabil skyltyta. Profilen är mycket formstabil, en förut sättning för att inte nötning av reflexmaterialet skall uppstå pga svängning eller deformation. Lokaliseringsmärken monteras enkelt och smid igt på fyrkantsstolpar eller fackverksmaster. Komplett och genomtänkt BLF-klammersystem för enkel- och dubbelmontage av skyltar på både runda och fyrkantiga stolprör i olika dimensioner. BLF-profilen finns i 110, 150, 200, 300, 400 och 500 mm höjder. Endast hela profiler, ej skarvade delar.

50 50 Monteringsanvisning Fackverksmontage Rör D 60 MM 4000XX, anpassas efter höjden BLF-klammer KKR 80x40 mm, U-bult U-bult Ev. slipbase Angående BLF-klammer mot BLF-profil klammer i över och underkant enbart på understa profilen därefter fäster man enbart i överkant då profilen hakas i profilen under

51 51 Monteringsanvisning KKR montage Topphatt 4142XX Enkelklammer BLF för fyrkantsrör 409XXX 4 Mellanskarv på skarvade skyltar, bredare än 6 m Ändskarv på skyltar över 2,7 m bredd Kantskarv på skarvade skyltar bredare än 6 m Understöd 4094XX på skyltar bredare än 2,7 m Angående BLF-klammer mot BLF-profil Klammer i över och underkant enbart på understa profilen därefter fäster man enbart i överkant då profilen hakas i profilen under

52 52 Monteringsanvisning KKR montage Kryssklammer Topphatt 4142XX BLF-klammer Fyrkantsbygel 450XXX Rör Ø60 mm 2500 mm, Rör Ø60 mm 4000XX Anpassaas efter höjden Angående BLF-klammer mot BLF-profil Klammer i över och underkant enbart på understa profilen därefter fäster man enbart i överkant då profilen hakas i profilen under

53 53 Monteringsanvisning KKR montage Fyrkanthylla 4 Angående BLF-klammer mot BLF-profil Klammer i över och underkant enbart på understa profilen därefter fäster man enbart i överkant då profilen hakas i profilen under

54 54 Monteringsanvisning Tvåbent fackverksportal typ 450 och 380 Det är viktigt att placering och inmätning av C/C fundament samt plushöjd över väg är korrekt, för att skapa min; frihöjd 5,5 m underkant skylt. Detta ligger till grund för dimensionering av portal samt fundament. Bultsats Rör D 60 mm 4000XX anpassas efter höjden Bultsats vid skarvning av portalbalk typ typ BLF klammer U-bult

55 55 Fackverksstoplar Bultmönster Typ 295 Bultar M24 x 4 st Klätterskydd 4 Typ 380 Bultar M20 x 8 st Typ 450 Bultar M24 x 8 st

56 56 Slip-Base KKR Slip-Base som uppfyller kraven enl. EN/12767 Class 100NE Trafikriktning Marknivå 1 1 Placera fundamentet i marknivå. OBS! Bultöppningarna, vänd i trafikriktningen Montera bultar och undre brickor. Lägg den rostfria plåten på plats. Lyft stolpe med skylt på plats. Montera brickor och muttrar. Dra muttrarna med 50 Nm. 6 Lås muttrarna med körnslag.

57 57 Slip-Base fackverk, Nymontage Slip-Base som uppfyller kraven enl. EN/12767 Class 100NE Trafikriktning Marknivå Placera fundamentet i marknivå. OBS! Bultöppningarna, vänd i trafikriktningen. 2 3 Montera bultar och undre brickor. Lägg de rostfria plåtarna på plats. 4 Lyft stolpe med skylt på plats. 5 Montera brickor och muttrar. Dra muttrarna med 100 Nm. 6 Lås muttrarna med körnslag.

58 58 Slip-Base fackverk, Befintligt montage Slip-Base som uppfyller kraven enl. EN/12767 Class 100NE Trafikriktning 3 2 Marknivå Kontrollera att fundamentet sitter i marknivå. Om bultarna är för långa, kapas dessa till en längd av 45 mm ovanför kontramuttrarna. Viktigt att båda plattorna ligger absolut horisontellt. OBS! Bultöppningarna, vänd i trafikriktning Montera bultar och undre brickor. Lägg de rostfria plåtarna på plats. Lyft övre delen på plats. Montera brickor och muttrar. Dra muttrarna med 100 Nm samt lås muttrarna med körnslag. Lyft stolpe med skylt på plats. 10 Montera fackverksbultar samt spänn enligt tabell: Typ Bult Moment 295 M24 x 4 st 711 Nm 4 Muttrarna monteras i hålen och dras med med XXX Nm. Se Tabell. 380 M20 x 8 st 412 Nm 450 M24 x 8 st 711 Nm

59 59 Cykelvägvisning Skyltar och monteringssytem anpassas efter önskemål för såväl design som omgivning Toppkula 80 mm för 60 mm rör Toppkula 100 mm för 76 mm rör Monteringslim för toppkula Sättlim

60 60 MB Cykelparkering MB Cykelparkering Multibicycle cykel parker ing är en helt ny generation cykelställ som ger problemfri cykelparkering, där alla cyklar står lodrät, fixerade och utan att skadas. Tack vare en sinnrik konstruktion där hjulet rullar ner för ett lutande plan av sin egen vikt och gafflarna glid er in i det V-formade stället, hamnar alla cyklar, oavsett typ i idealläget. MB Cykelparkering finns i två utförande, MB Basic och MB Luxury. För effektivt utnyttjande av markytan används en omväxlande låg och hög parkering. MB Basic MB Basic Varmförzinkat Låg/Hög (cc 40 cm), Låg (cc 65 cm) Minimum 2 platser MB Luxury Varmförzinkat, Svart Låg/Hög (cc 40 cm), Låg (cc 65 cm) Minimum 8 platser Övriga RAL-färger mot tillägg MB Luxury BLF Pumpräcke cykelräcke med integrerad pump Med tillverkningen i rostfritt stål erbjuds en enkel och praktisk funktion, i kombination med en stilren design. Montering sker antingen direkt på mark eller med fundament. Möjlighet att integrera reklam/ budskaps yta, 140x50 cm. Teknisk specifikation Rostfritt stål, 316, polerat 150x90x6 cm (LxHxB), diameter rör 60 mm Ventil, engelsk eller fransk Betongfundament, 30x30x30 cm Tillval, integrerad informations-/reklamyta 140x50 cm MB Track & Trace Med MB Track & Trace vet du var cykelställen finns samt om det finns lediga platser. Som administratör och ägare sparar du tid, pengar och miljön med färre onödiga kontrollresor. Spökcyklar blir ett minne blott, då du enkelt tar ut information på hur länge en enskild cykel stått parkerad. Planera och budgetera med hjälp av verkligenheten, korrekt statistik tas enkelt ut över till exempel nyttjandegraden i ett område eller specifikt cykelställ.

61 61 Gatunamnsskylt Tillverkad av strängpressad aluminium I-profil. Monteras snabbt och enkelt. Finns i 150 och 250 mm höjder. 3640xx* 3641xx* 3642xx* Gatunamnsskylt dubbelsidig Gatunamnsskylt enkelsidig Gatunamnsskylt väggmont. 4 Rekommenderade textstorlekar: Trånga miljöer Normalt, 50 km/h eller lägre 70 km/h eller högre, flera körfält i samma riktning 60/44 mm 80/60 mm 110/80 mm Kommunal anvisnings skylt 3630xx* Anvisningsskylt dubbelsidig 3631xx* Anvisningsskylt enkelsidig 3632xx* Anvisningsskylt väggmont. * ) De två sista positionerna i artikelnumret anger skyltens höjd samt reflexmaterial: xxxx mm, Normalreflex xxxx mm, Högreflex xxxx mm, Normalreflex xxxx mm, Högreflex Väggfäste Med hjälp av väggfäste kan man enkelt montera I-profil 150 mm på vägg Väggfäste för I-profil 150 mm Kombiverktyg Bläckfisken Kombiverktyget är till stor hjälp vid montering av gatunamnskylt i 90 och grader eller som stöd av BLF-profil på 60 mm rör. Se även sida Kombiverktyg Bläckfisken

62 62 Gatunamnsskylt i gammal stil för väggmontage Tillverkad av aluminiumplåt i konvext ut förande och normalreflex. Utförande och typsnitt kan fås enligt önskemål. Skylthöjd 180 mm x180 mm NR x180 mm NR x180 mm NR x180 mm NR x180 mm NR x180 mm NR Husnummerskylt Tillverkad av 2 mm plan aluminiumplåt med normalreflex siffra 150x150 mm siffror 200x150 mm siffror 240x150 mm P-nummerskylt Tillverkad av 0,7 mm plan aluminiumplåt siffra 130x95 mm siffror 200x95 mm siffror 250x95 mm Brandpostskylt BLF Kan fås i önskat utförande Brandpostskylt NR Dubbelsidig Brandpostskylt HR Dubbelsidig

63 63 Skylt Lekande barn Skylt kör sakta Lekande barn 400x600 mm 4 Parkskyltar m m Tillverkade av 2 mm aluminiumplåt Gräsmattan får ej beträdas 330x140 mm Rastning av hundar förbjuden 330x140 mm Hundar får ej vistas inom badplatsens område 500x250 mm Hundar får ej vistas inom lekplatsen 500x250 mm Bollspel förbjudet 330x140 mm

64 64 Utmärkning av vattenskyddsområde Infartsskylt till vattenskyddsområde med eller utan avståndsangivelse. Utförande enligt rekommendationer av vattenoch avloppsverksföreningen m fl. Textstorlek väljs enligt Trafikverkets rekommenda tioner. Slutskylt för vattenskyddsområde. Utmärkning längs sträcka inom vattenskyddsområde. I området placeras anslag med ca. 100 meters avstånd parallellt längs vägen. Placeringen förskjuts mellan vägens båda sidor, så att det blir ca. 50 meter mellan varje anslag. Mått: 400x225 mm

65 65 Skyltställ BLF Blinkfyrars skyltställ bygger på BLF-systemet och är genomtänkt in i minsta detalj. Börja med att lägga ut krysset på marken, som först planats av. Ställ sedan ut det fyra betongvikterna som vardera väger 1400 kg och lyft masten på plats. Masten fästs med 8 bultar. Flexibelt montage av skyltar i både enkelt, dubbelt och 90 vinkel Byggfot komplett med bultsats Betongbelastning Montagevinkel komplett Fackverkstolpe 380x380x5000 mm Fackverkstolpe 380x380x6000 mm Fackverkstolpe 380x380x7000 mm Förlängningsdel 380x380x2000 mm

66 66 Bygg- och informationsskyltar m m Bygg- och informationsskyltar tillverkas enligt önskemål och profilprogram.

67 67 Skyltbåge BLF Skyltbågen finns i flera utföranden, för runda och rektangulära skyltar. Den passar utmärkt i estetiskt känsliga miljöer t ex gågator, torg, cykelbanor, gårdsgator och parker. Skyltbågen är avsedd både för vägmärken och andra meddelanden på t ex informations tavlor. Den gör det möjligt att montera väg märken i låg höjd utan vassa utstickande kanter. 4 Skyltbågen är tillverkad helt i aluminium. Själva bågen är gjord av strängpressad profil med 80 mm ytterdiameter. Den lagerhålls i svart, men kan levereras i valfri kulör. Naturligtvis kan man ha budskap både på skylt ens fram- och baksida. Den runda bågen finns för liten- och normalstorlek med olika höjder. Den rektangulära bågen medger stor flexi bilitet och kan levereras i önskade mått.

68 68 Skyltbåge BLF Monteringsanvisning 1. Sätt i 60 mm stolprör i bågen och mäta c/c mellan 60 mm rören. 2. Gör hål för fundamenten (t ex ) 3. Flytta 60 mm rören till fundamenten. Placera dessa med det c/c avstånd som blev uppmätt. 4. Återfyll med grus och packa 5. Trä på bågen. 6. Avslutningsvis spänns låsskruvarna ned till.

69 69 Farthinderbåge Markeringsskärm i svart alternativt varmförzinkad stålbåge. Kan även fås i valfri kulör. Sätts enkelt i ett standardfundament för 60 mm rör. Höjd: 1100 mm (ovanför fundament) Bredd: 300 mm Rördiameter: 42 mm Båge inkl. skärm dubbelsidig Varmförzinkad Båge inkl. skärm dubbelsidig Svartlackerad Kan även tillverkas med olika budskap.

70

71 Stolpar 5

72 72 Runda rör Runda rör av varmförzinkat stål. Alla 60 mm rör säljes styckevis eller i hel bunt om 37 st x2,25 L=1000 mm x2,25 L=1500 mm x2,25 L=2000 mm x2,25 L=2500 mm x2,25 L=2650 mm x2,25 L=3150 mm x2,25 L=3300 mm x2,25 L=3500 mm x2,25 L=4000 mm x2,25 L=5000 mm x2,25 L=6300 mm x2,25 L=7000 mm x2,9 L=4000 mm x2,9 L=5000 mm Sektionsrör 108/60x2,9 L=4500 mm Springy rör Springy rör erbjuder en säker lösning som viker sig vid påkörningar, reser sig igen och ser till att skyltröret inte har vridit sig under påkörningen. Springy rör är framtagen för användning i väg- och gatumiljö. Det patenterade systemet har krocktestats i 70 km/timmen utan skador och klarat över 700 vikningstester utan anmärkningar. Springy rör kan användas vid befintliga rör- och skyltuppsättningar (stål- och plaströr finns som val). Skyltrör kan bytas på plats utan att Springy -BAS -enheten behöver bytas eller tas bort. Installationerna betalar sig efter att ha klarat en enda påkörning. Typiska uppsättningar är i trafikdelare, refuger och andra utsatta platser. Fundamentmonterad bas kan kapas för att kunna användas i alla fundament. Ytmonterade basenheter skruvas enkelt fast med plugg och skruv. Ytmont Fund.mont Stålrör Plaströr Springy ytmonterad för platsrör svart fjäder Springy för montage i fundament för plaströr svart fjäder Springy stålrör Ø 60 mm L= mm Springy plaströr Ø 60 mm L=650x1600 mm Springy ytmonteras för stålrör L=upp till 1600 mm blå fjäder Springy för montage i fundament för stålrör L=upp till 1600 mm blå fjäder Springy för stålrör Ø 60 mm L= upp till 2700 mm röd fjäder inklusive adapter och bultar Ytmont Fund.mont Ytmont

73 73 Fyrkantrör, KKR Fyrkantrör av varmförzinkat stål x60 L=2000 mm x60 L=3000 mm x60 L=4000 mm x60 L=4500 mm x80 L=3000 mm x80 L=4000 mm x80 L=5000 mm x80 L=6000 mm x100 L=3000 mm x100 L=4000 mm x100 L=5000 mm x100 L=6000 mm x120 L=3500 mm x120 L=4000 mm x120 L=4500 mm x120 L=5000 mm x120 L=5500 mm x40 säljes i löpmeter Säkerhetsstolpe, KKR Säkerhetsstolpe av typ slip-base. Monteringssats ingår. Momentnyckel krävs då åtdragningsmomentet på muttrarna är 50 Nm x80 L=3500 mm x80 L=4000 mm x80 L=4500 mm x80 L=5000 mm x80 L=5500 mm x80 L=6000 mm x100 L=4000 mm x100 L=4500 mm x100 L=5000 mm x100 L=5500 mm x100 L=6000 mm x120 L=4500 mm x120 L=5000 mm x120 L=5500 mm x120 L=6000 mm Bultmönster

74 74 Topphattar Topphattar i plast x120 mm x100 mm x80 mm x60 mm mm rund mm rund mm rund x40 mm Röruppdragare Röruppdragare för 60 mm rör Röruppdragare

75 75 Fackverksstolpe Fackverksstolpe 450x450: L=4500 mm L=5000 mm L=5500 mm L=6000 mm L=6500 mm L=7000 mm Fackverksstolpe 380x380: L=3000 mm L=3500 mm L=4000 mm L=4500 mm L=5000 mm L=5500 mm L=6000 mm L=6500 mm L=7000 mm 5 Fackverksstolpe 295x295: L=2500 mm L=3000 mm L=3500 mm L=4000 mm L=4500 mm L=5000 mm L=5500 mm L=6000 mm Bultsatser Bultsats tvåbent portal M16x60 4 st Bultsats 380 M20x90 8 st Bultsats 450 M24x100 8 st Bultsats 380 enbent portal M20x70 8 st Bultsats 450 enbent portal M24x75 8 st Klätterskydd består av perforerad plåt, som enkelt kan eftermonteras på alla fackverksstolpar.

76 76 Säkerhetsstolpe fackverk Monteringssats ingår. OBS! Momentnyckel krävs då åtdragningsmomentet på muttrarna är 100Nm Säkerhetsstolpe fackverk 450x450: L=4500 mm L=5000 mm L=5500 mm L=6000 mm L=6500 mm L=7000 mm L=7500 mm L=8000 mm Säkerhetsstolpe fackverk 380x380: L=3000 mm L=3500 mm L=4000 mm L=4500 mm L=5000 mm L=5500 mm L=6000 mm L=6500 mm L=7000 mm L=7500 mm L=8000 mm Säkerhetsstolpe fackverk 295x295: L=3000 mm L=3500 mm L=4000 mm L=4500 mm L=5000 mm L=5500 mm L=6000 mm Renoveringssats Befintliga fackverksstolpar och fundament kan förses med kompletterande slip-base sats x x x295

77 77 Fackverksportal Fackverksportal levereras i dimensionerna 295x295, 380x380, 450x450 och 520x520. Dimensionering och hållfasthetsberäkning utförs i varje enskilt fall enligt den harmoni serade standarden SS EN 1090 som gäller sedan den 1 juli Detta innebär att hänsyn vid dimensionering tas till vindzon, snözon, skyltytor, skyltarnas formfaktor, placering, benlängder, balklängd m m. 5 Enbent fackverksportal T-fackverksportal

78 78 Stolpe till vingfundament Samtliga stolpar kan vridas och justeras i lodled i efterhand. På både KKR-stolpar och fackverkstolpar har man möjlig het att efterkomplettera med av skjutnings del (slip-base). Montageanvisningar levereras med stolpleveranserna KKR TW 60x60x2000 mm KKR TW 60x60x2500 mm KKR TW 60x60x3000 mm KKR TW 60x60x3500 mm KKR TW 60x60x4000 mm KKR TW 60x60x4500 mm KKR TW 80x80x3000 mm KKR TW 80x80x3500 mm KKR TW 80x80x4000 mm KKR TW 80x80x4500 mm KKR TW 80x80x5000 mm KKR TW 80x80x5500 mm KKR TW 100x100x3500 mm KKR TW 100x100x4000 mm KKR TW 100x100x4500 mm KKR TW 100x100x5000 mm KKR TW 100x100x5500 mm KKR TW 120x120x3500 mm KKR TW 120x120x4000 mm KKR TW 120x120x4500 mm KKR TW 120x120x5000 mm KKR TW 120x120x5500 mm KKR TW 120x120x6000 mm Slipbase TW 80x Slipbase TW 100x Slipbase TW 100x Slipbase TW 120x120 Fundament se sidan 101.

79 79 Anteckningar 5

80

81 Montagemateriel 6

82 82 Enkelklammer BLF, Alu Enkelklammer för runda rör mm, 50 st/förp mm, 20 st/förp mm, 10 st/förp mm, 10 st/förp mm, 10 st/förp mm, 10 st/förp mm, 10 st/förp. Enkelklammer BLF, Alu Enkelklammer för fyrkantiga rör (KKR) x60 mm, 20 st/förp x80 mm, 20 st/förp x100 mm, 20 st/förp x120 mm, 10 st/förp Dubbelklammer BLF, Alu Dubbelklammer för runda rör mm, 50 st/förp. (för standardskyltar) Låsbricka till

83 83 Enkelklammer, stål Enkelklammer 60 mm Enkelklammer stål, för variabel stolpdiameter, kan även väggmonteras. (Fästes med stålband eller bult) 6 Enkelklammer, stål Enkelt montage på t ex fackverk, stolpar och portaler mm mm mm mm mm mm Lattixklammer, alu Klammer för att fästa BLF-profil mot Lattix-stolpe Lattixklammer

84 84 Enkelklammer BLF, stål mm mm Dubbelklammer, stål Dubbelklammer för runda rör mm mm mm mm mm mm mm mm mm mm Dubbelklammer, stål Dubbelklammer för fyr kantiga rör (KKR) x60 mm x80 mm x100 mm x120 mm Ändskarv dubbel, stål Används som ändskarv för dubbelmontage av BLF-skylt, för fyrkantiga rör (KKR) x60 mm x80 mm x100 mm x120 mm

85 85 SH-klammer, stål SH-klammer för hålstansade skyltar /60 mm, 50 st/fp mm mm mm mm mm mm mm mm, dubbelklammer, 25 st/fp mm, dubbelklammer /60 plana, 50 st/fp 6 Skarvklammer BLF, alu Kantskarv Mellanskarv Ändskarv Understöd BLF, stål Extra stöd för långa skyltar x60 mm x80 mm x100 mm x120 mm

86 86 Toppfäste i gjuten alu För toppmontage av dubbelsidiga skyltar såsom B3, E18 och E Toppfäste 60 mm Kryss- och stagklammer, stål Kryssklammer 60 mm Förhöjd kryssklammer för portal Stagklammer 60 mm Kryssklammer 60x60/45 inkl. bult Skarvdon, stål För enkel skarvning av rör För 60 mm rör För KKR 60x60 mm För KKR 80x80 mm För KKR 100x100 mm För KKR 120x120 mm

87 87 U-bultar, stål U-bult M12x83 mm U-bult M12x75 mm U-bult M12x90 mm U-bult M12x112 mm U-bult M16x112 mm Fyrkantsbyglar, stål Används då breda samt kantvikta skyltar ska monteras på fyrkantsstolpar (KKR) Fyrkantsbygel 60x60 mm Fyrkantsbygel 80x80 mm Fyrkantsbygel 100x100 mm Fyrkantsbygel 120x120 mm Dubbelbygel, stål Används då breda samt kantvikta skyltar skall dubbelmonteras på fyrkantsstolpar (KKR) Dubbelbygel 60x60 mm Dubbelbygel 80x80 mm Dubbelbygel 100x100 mm

88 88 Fyrkanthylla, stål Praktiskt monteringstillbehör vid uppsättning av breda skyltar på fyrkantsstolpar. Finns både enkel- och dubbelmontage Fyrkanthylla, övre 80x80 mm Fyrkanthylla, nedre 80x80 mm Fyrkanthylla dubbel, övre 80x80 mm Fyrkanthylla dubbel, nedre 80x80 mm Fyrkanthylla, övre 100x100 mm Fyrkanthylla, nedre 100x100 mm Fyrkanthylla dubbel, övre 100x100 mm Fyrkanthylla dubbel, nedre 100x100 mm Fyrkanthylla, övre 120x120 mm Fyrkanthylla, nedre 120x120 mm Fyrkanthylla dubbel, övre 120x120 mm Fyrkanthylla dubbel, nedre 120x120 mm Konsol och väggfäste, stål Konsol för stolp- eller väggmontage. Anslutningsfäste för stolp- eller vägg montage. Rörklammer mm passar i respektive Konsol L=450 mm Anslutningsfäste Rörklammer 60 mm Rörklammer 76 mm Rörklammer 89 mm Rörklammer 108/114 mm Rörklammer 121 mm Rörklammer mm Rörklammer 152 mm Rörklammer mm

89 89 ESW-konsol, stål För enkelt montage av vägmärke på lyktstolpe ESW. Med rör 60 mm, L=600 mm Konsol ESW 6-kantig Konsol ESW 8-kantig U-konsol, stål Passar på både runt 60 mm rör samt fyrkantrör 60x60 mm U-konsol c/c 720 mm mm H-konsol, stål Finns i två modeller, för stolpe KKR 80x80 mm samt KKR 60x60 mm eller runt 60 mm H-konsol 60x60 mm c/c 730 mm H-konsol 80x80 mm c/c 830 mm Tillbehör Rör Ø60 mm L=500 mm Rör Ø60 mm L=700 mm Vinkelrör, T-rör, stål För 60 mm rör Vinkelrör T-rör

90 90 Z-konsol, stål För 60 mm rör c/c 420 mm H=180/130 mm med demonteringsbar ändstopp samt topphatt Z-konsol Gatunamnsklammer, stål mm rak mm vinkel mm dubbel mm rak mm vinkel mm dubbel mm rak mm vinkel mm dubbel /114 mm rak /114 mm vinkel /114 mm dubbel mm rak mm vinkel mm dubbel mm rak mm vinkel mm dubbel mm rak mm rak Enkelmontage rak Vinkelmontage 90 Dubbelmontage 180 Topphattar Topphattar i plast x120 mm x100 mm x80 mm x60 mm mm rund mm rund mm rund x40 mm

91 91 Portalfäste, stål Fäste för skylt på heldragen portal Portalfäste 6 Runda rör, stål Runda rör. Alla 60 mm rör säljes styckevis eller i hel bunt om 37 st x2,25 L=1000 mm x2,25 L=1500 mm x2,25 L=2000 mm x2,25 L=2500 mm x2,25 L=2650 mm x2,25 L=3150 mm x2,25 L=3300 mm x2,25 L=3500 mm x2,25 L=4000 mm x2,25 L=5000 mm x2,25 L=6300 mm x2,25 L=7000 mm x2,9 L=4000 mm x2,9 L=5000 mm Sektionsrör 108/60x2,9 L=4500 mm

92

93 Grundläggning/fundament 7

94 94 Trafikö Flyttbar refug för montering av skyltbågar och pollare. Levereras med 2 st justerbara rör med helgängad stång (201012) samt låskil och täthuv Trafikö stor L=1400 B=1250 H=160 mm Vikt ca 750 kg Trafikö liten L=1300 B=900 H=160 mm Vikt ca 500 kg Täcklock grå Rör med helgängad stång Lyftanordning m Låskil Täthuv Fler trafiköar med andra cc-mått finns på sidan 96. För mer information gå in på respektive artikel i vår web-shop.

95 95 Trafikö refug Levereras med 4 st gängstänger á 750 mm, 1 st spännlock samt 1 st låskil och 1 st täthuv för 60 mm stolprör. OBS stolprör ingår ej Trafikö refug L: 1100 mm, B: 1250 mm H: 160 mm och vikt ca 420 kg Tillbehör Gängstång 750 mm Lyftanordning Spännlock Låskil Täthuv 7

96 96 Trafiköar

97 97 Spärrman Betongblock för avspärrning. Gavlarnas kon kava respektive konvexa utformning gör att blocken vid ihopsättning låses i varandra utan extra kopplingar. Gavlarnas geniala utför ande gör att man kan bygga en kurva med liten radie. Fötter nas höjd är väl tilltagen för truckhantering. Spärr man är försedd med tre urtag för stolprör, spärrgrind eller brädhållare. Levereras med lyftögla. Är vitmålade. Vikt: Längd: Bredd: Höjd: Instick: 160 kg 1000 mm 350 mm 350 mm 170 mm Spärrman Spärrman med reflex enkelsidig Spärrman med reflex dubbelsidig Reflex för spärrman, alum Sättlim Spärrgrind Krage 48 mm Reflex för spärrgrind 250x182 mm Brädhållare Krage 60 mm BLF-plankan med hel reflex (plastbräda) Bräda med reflex (träbräda) 22x95x3000 mm

98 98 Särimner Betongblock med hål för 60 mm vägmärkesstolpe. Kan förses med reflex. Vikt: Längd: Bredd: Höjd: Instick: 300 kg 1100 mm 400 mm 480 mm 340 mm Särimner betongblock Reflex 580x145x1,8 mm alu Reflex 140x110x1,8 mm alu Låskil 60 mm Trafistop Vikt: Längd: Bredd: Höjd: 310 kg 1000 mm 500 mm 500 mm Trafistop med 62 mm hål Trafistop utan hål BLF-Zuggan Betongblock med hål för 60 mm väg märkesstolpe. Kan förses med reflex. Lyftögla medföljer. Vikt: Längd: Bredd: Höjd: Instick: 165 kg 500 mm 500 mm 500 mm 340 mm BLF-Zuggan Stolpkil Reflex HR röd/gul 250x140 mm Reflex HR blå/gul 250x140 mm

99 99 Fundament Rörfundament i varmförzinkat stål till runda rör. Stolpkil 100 mm för låsning ingår. Lyftöglor för fundament se sidan 146. För mer information se Artikel För rör Längd Instick Vikt Antal i nr mm mm mm kg bunt Ø ,0 10 st Ø ,0 10 st Ø ,0 10 st Ø ,3 10 st Ø ,8 10st Fundament i betong till runda rör. Krage ingår. Artikel För rör Längd Bredd i Instick Vikt Antal Färg nr mm mm botten mm kg per pall mark Ø x st Svart Ø x st Svart Ø x st Svart Ø x st Röd Ø x st Röd Ø x st Röd Ø x st Gul Ø Ø st Gul Ø Ø st Gul Ø x st Gul 7 Fundament i betong till fyrkantiga rör KKR. Krage ingår. Artikel För rör Längd Bredd i Instick Vikt Antal Färg nr mm mm botten mm kg per pall mark x x st Röd x Ø st Gul x x st Grön x x st Blå x x st Gul x x st Grön x x st Blå Fundament i betong till säkerhetsstolpe KKR. Artikel För rör Längd Bredd i Instick Vikt Antal Färg nr mm mm botten mm kg per pall mark x x st x x st x x st

100 100 Fundament Fundament i betong till fackverksstolpe och portaler. Artikel Masttyp Längd Bredd Vikt Antal Bult mm mm mm kg bultar storlek x M x M x M x M x M x M x M24 Fundament i betong till säkerhetsstolpe fackverk. Artikel Masttyp Längd Bredd Vikt Antal Bult mm mm mm kg bultar storlek x M x M x M x M x M x M x M20 Ingjutningsgods i varmförzinkat stål till fackverksstolpe. Artikel Masttyp Bredd Vikt Antal Bult mm mm kg bultar storlek x x M x x M24 Fundamentsättning Återfyllning ska utföras enligt AMA13 tabell CE/4 där det bland annat beskrivs att åter fyllning ska ske med materialtyp 2 och packas i 0,15m:s skikt. Även centrumhåll i fundament skall återfyllas med materialtyp 2. Lyftsats för fundament se för respektive funda ment. Nedslagsdon Fundamentuppdragare för enkel upptagning av rör- och betongfundament. Nedslagsdon för rörfundament 60 mm Nedslagsdon Nedslagsdon plast Fundamentuppdragare

101 101 Vingfundament En effektiv grundläggningsmetod för vägmärken och portaler. Vingfundament ger kortare grundläggningstid vilket leder till lägre kostnader och ökad säkerhet. Fundamenten drivs ner med hydral ham mare monterad på lastbil eller gräv maskin. Vingfunda ment kan med fördel användas vid trånga ut rymmen samt drivas ner i asfalt och vid tjäle. Bultsats ingår. För runda rör Vingfund. M mm Vingfund. M mm För KKR Vingfund. TW M14 60x Vingfund. TW M17 80x Vingfund. TW M22 100x Vingfund. TW M25 100/120 För fackverk Vingfund. TW M Vingfund. TW M Vingfund. TW M Vingfund. TW M Vingfund. TW M Vingfund. TW M Portal Vingfund. TW M Portal Vingfund. TW M Portal Vingfund. TW M Vingfund. TW M Vingfund. TW M Vingfund. TW M Portal Vingfund. TW M Portal Vingfund. TW M Portal 7 Bultsats S20173 Passar M14 och M S24173 Passar M22 och M S Passar M26 och M S Passar M30, M34, M S Passar M35, M39, M40 Stolpar se sidan 78.

102 102 Nedslagsdon för Vingfundament Dämpplatta Dragring Plåtlås Lilla Piken Denna är till för slagning av M14 och M17 funda ment. Den kan även användas för att slå ner nedslagsfundament. För mejsel Nedslagningsspik TW 59x300 mm Stor Piken Denna är till för slagning av M22 fundament och uppåt. För mejsel Nedslagningspik TW 146x1600 mm Nedslagningspik TW 146x2100 mm Dämpplatta Den ska användas när ni slår ner alla fackverks fundament Dämpplatta Dragring Används på både lilla och stora piken när inte dämpplatta används Dragring För mer teknisk information

103 103 Anteckningar 7

104

105 Variabla skyltar 8

106 106 BLF FLS parkeringsledning Med parkeringsledningens tre delar har ni möjlig het att dirigera trafiken ute på trafik leden, i parkeringshuset och till den enskilda parkeringsrutan. Fullt integrerad lösning innebär mindre arbete för er då vi använder BLF profiler. Ökad belägg ningsgrad och en positiv effekt på miljön genom minskad trafik, är två av fördelarna. Då parkeringsledningen består av tre olika delar ges också flexibla möjligheter för användande och uppbyggnad. Avläsning kan göras antingen via slinga som räknar av inkommande mot avgående fordon eller via läsare vid den enskilda parkeringsrutan. Återbetalning på investering är möjlig genom bland annat ökad nyttjandegrad av parkeringen eller varför inte via reklaminförsäljning, där olika unika erbjudande kan ges, t ex per våningsplan, i den integrerade högtalaren som finns vid varje parkeringsplats. I administrationsverktyget har man en enkel och tydlig överblick, på lediga och upptagna platser. Man kan också hänvisa/styra kunder till t ex specifika våningsplan. Insamlade data omvandlas till statistik för att kunna följa och tolka kunders olika beteende och vanor.

107 107 Skyltbelysning LED Armatur för skyltbelysning med fäste för 60 mm stolprör. 30W. Lamphus IP Skyltbelysning Armaturfäste Signalampel Ampel i slagtålig och väderbeständig plast. Kan med hjälp av konsoler monteras på vägg eller stolprör. Drivspänning 220V. Mått för 1-fältsampel: Höjd: 280 mm Bredd: 280 mm Djup: 200 mm Linsdiam.: 200 mm Glödlampa: BA20, 12V 35W (ingår ej) Signalampel 1 fält Signalampel 2 fält Signalampel 3 fält Konsol för ampel Glödlampa Slangklämma mm 8 Finns även i LED-armatur APL belysning för övergångsställe Genom korrekt skyltning och en hög vertikal belysning erhålles en positiv kontrast mellan person och omgivning för att skapa den säkraste passagen vid övergångsstället. Med Blinkfyrars APL-system har ni den senaste tekniken i enighet med standarden EN

108 108 Skyltlösningar med variablet budskap Blinkfyrar kan erbjuda ett brett sortiment av skyltlösningar med variabelt budskap både fast monterade och flyttbara. Vi samarbetar med ett antal ledande aktörer inom området. Blinkfyrar har utvecklat ett kom plett skyltpaket där en skylt med ett permanent budskap kompletteras med en LEDtavla för variabelt budskap och aktuell information. VMS = Variable Message Signs Omställbara vägmärken för ökad säkerhet, till olika applikationer. Som framställs av LED-dioder i vit eller vit/röd med förvalt budskap. Med BLF VMS-vagn kan man visa i princip ett obegränsat antal kombinationer av symboler. Vill man skapa egna symboler och texter görs detta enkelt via fjärr kontrollen eller PC. Evolis Solution hastighetsdisplay Evolis Hastighetsdisplay finns i två modeller Mobility samt Solution som har en extra integrerad display för text meddelande. En helt nyutvecklad display som utan avkall på prestanda är anpassad för ett enkelt och flexibelt användande. Displayen registrerar såväl antalet förbi passerande bilar som dess medelhastighet och maxhastighet. Detta inom ett område på meter från displayen Evolis Mobility B Hastighetspåminnande display Evolis Mobility S Hastighetspåminnande display Evolis Mobility P Hastighetspåminnande display Evolis Solution B Hastighetspåminnande display Evolis Solution S Hastighetspåminnande display Evolis Solution P Hastighetspåminnande display Tillbehör Extra batteri Batteriladdare Solpanels-kit (kräver två batterier) GPRS modem till Evolis Web-data abonnemang 24 månader Extra fäste

109 109 SeeMe varningssystem för övergångställe SeeMe övergångställe är speciellt anpassat för att öka de oskyddade trafikanternas synbarhet och säkerhet vid övergångställen och vägpassager Varningsenhet G Sidofäste Tryckknapp Tryckknappstavla, swe IR-detektor Toppfäste Variabel vikbar skylt Ett enkelt sätt att skylta om, med standard BLF monteringslister på baksidan för snabb och smidig montering. Variabel skylt med valfritt budskap på en eller två sidor N-storlek = 900x780 mm S-storlek = 1200x1170 mm N-storlek = 600 Ømm S-storlek = 900 Ømm 8 OBS! Face tillkommer. Vikbar-BLF skylt Vid behov av permanent eller tillfällig skyltning finns nu möjlighet att med BLF-profil bygga vikbara skyltar som kan öppnas och stängas horisontalt eller vertikalt. Kontakta Blinkfyrar för rådgivning. Vikbar-BLF skylt, horisontal Vikbar-BLF skylt, vertikal

110

111 Arbetsplatsprofilering 9

112 112 Arbetsplatsprofilering Blinkfyrar erbjuder ett helhetskoncept när det gäller profilering av arbetsplatser. Våra säljare ger råd om hur du bäst profilerar din arbetsplats. Vi kan ge förslag på flaggor, vepor, banderoller och olika typer av skyltar. Vi tar hand om budskaps formulering, utformning och tryck. Välkommen att kontakta oss för förslag.

113 113 Arbetsplatsprofilering Täckväv (vepa) 9 Flaggor finns i olika fäger. Kontakta oss för mer information Flaggstång 10 m med betongfot 865 kg inkl. lyftögla Flaggstångsfundament 865 kg

114 114 Skyltställ BLF Blinkfyrars skyltställ bygger på BLFsystemet och är genomtänkt in i detalj. Börja med att lägga ut krysset på marken, som först planats av. Ställ sedan ut det fyra betongvikterna som vardera väger 1400 kg och lyft masten på plats. Masten fästs med 8 bultar. Flexibelt montage av skyltar i både enkelt, dubbelt och 90 vinkel Byggfot komplett med bultsats Betongbelastning Montagevinkel komplett Fackverkstolpe 380x380x5000 mm Fackverkstolpe 380x380x6000 mm Fackverkstolpe 380x380x7000 mm Förlängningsdel 380x380x2000 mm

115 115 Diverse skyltar Skyltarna är tillverkade av plast eller BLF-profil Stopp, obehöriga äga ej tillträde Föräldrar som låter barnen x300 mm Stopp, oberhöriga äger ej tillträde 600x195 mm Stopp, obehöriga äga ej tillträde, Bortförande av material är 600x300 mm Stopp, området får ej beträdas 600x195 mm Rökning och öppen eld förbjuden 410x410 mm Förbjudet enligt lag att införa eld, att tända eld och att röka 410x635 mm Gatan skall asfalteras 550x240 mm Avstjälpning förbjuden 600x300 mm Parkering förbjuden 500x225 mm Sprängning pågår, signaler 900x450 mm Risk för snöras, istappar 200x400 mm Gående hänvisas till andra sidan, plast 600x300 mm Gående hänvisas till andra sidan BLF 600x300 mm Anvisningspil, plast 600x150 mm Anvisningspil BLF 600x150 mm

116

117 Fordonsmonterad utmärkning 10

118 118 Takskylt Blink4an Fordonsmärkning är ett krav som Trafikverket och kommuner ställer på alla fordon vid arbete på vägarna. Tak skylten Blink4an är en 12v dubbelsidig takskylt som klarar alla trafikförhållanden, med 200 mm Led lampor är detta en lösning med låg energiförbrukning. Driften indikeras med blinkande ljus direkt vid förarplatsen och skylten fälls enkelt upp och ner med hjälp av ett elektriskt ställdon. Produktfakta Material: Ram rostfritt / skylt aluminium. Reflex: Laminerad fluorescerande Diamond grade. Lampor: 4 st Led 200 mm 12v, ca 1,4A, EN12352 class L8H. Ställdon: 150 mm/4000n/12v, class IP66. Styrbox: 12v, dag/natt dimmer, förberedd för inkoppling ljusramp / blixtlampa. Manöverbox: Handkontroll inkl hållare med led indikering. Bred (mm): 1200, 1400, 1600, 1800, 2000 Höjd (mm): 1250 Vikt: 1400 mm/30 kg Takskylt 1200 mm DS 12V Takskylt 1400 mm DS 12V Takskylt 1600 mm DS 12V Takskylt 1800 mm DS 12V Takskylt 2000 mm DS 12V Tillbehör Ljusramp Aurum Led: 1130x248x64 mm, 12/24V, ECE-R65 Konsol/par: Ljusramp Aurum Led. Konsol/st: För typ HBA ljusramp. Konsol blixtlampa: För fram- eller bakmontering. Spänningsomvandlare: 24/12V 12A. Fäste: För lasthållare Thule Professional/Original

119 119 Takskylt Blink4an Blink4an går att komplettera med ljusramp Aurum LED, P3000 samt blixtljus fram- eller bakmonterat, spänningsomvandlare för 24v fordon, fäste för lasthållare Thule Professional/Original Ljusramp P mm 12V, R Ljusramp Aurum LED 1130 mm 12/24V, ECE-R Konsol/par Aurum LED-ramp Konsol/st för typ HBA-ramp Blixtlampa för planmontage konsol blixtlampa Justerbart fäste för lasthållare Thule original Justerbart fäste för lasthållare Thule professional Spänningsomvandlare 24/12V 12A Bygelfäste för lasthållare Thule original

120 120 Markeringsskärm X2 för alla fordon vid vägarbete Vikbar markeringsskärm X2 med fluorescerande reflex tillverkas enligt önskad längd: L: 1500 mm, H: 300 mm L: 2000 mm, H: 300 mm L: 2500 mm, H: 300 mm L: 1500 mm, H: 400 mm L: 2000 mm, H: 400 mm L: 2500 mm, H: 400 mm Markeringsskärm X2 plan plåt med fluorescerande reflex tillverkas enligt önskad längd. Magnetskylt för fordon Magnetfordonsskylt X2 med fluorescerande reflex tillverkas enligt önskad längd H: 300 mm Magnetskylt för fordon utformas efter kund ens behov Magnet fordonskylt logga NR Magnet fordonskylt logga HR

121 121 TMA-Skydd Verdegro Verdegro TMA är ett fordonsburet på körningsskydd som konstruerats för användning i Europa. Skyddet är helt korrosionsfritt och består av en varmgalvaniserad stålkonstruktion och en energiupptagande aluminiumkonstruktion där delar var för sig enkelt kan bytas ut vid en eventuell påkörning. Skyddet är CE-märkt samt testat och bla godkänt för användande på det svenska, norska och finska vägnätet enligt följande normer: NCHRP 350 TL3 nivå 3-50, 3-51, 3-52 samt UK-test TD49 (110 km). Längd: 3920 mm Bredd: 2300 mm Höjd: 798 mm Överhäng: 1380 mm Vikt: 980 kg TMA-skydd Verdegro 10

122 122 MaxiSign RGB MaxiSign RGB är en fullfärgs LED-skylt som kan visa alla förekommande vägmärken till form och färg enligt kraven i vägmärkesförordningen. Skylten är tillverkad för svenska förhållanden och i standardutförande är den programmerad med över 150 olika svenska budskap, de flesta i överstorlek. I princip kan den levereras med vilka budskap som helst, inklusive er företags logotyp. Tack vare bildmåttets bredd på hela 2240 mm är det även möjligt att lägga in texter som följer Trafikverkets föreskrifter med maximalt fyra rader text. CE-märkt och uppfyller kraven enligt Trafikverkets föreskrifter TRV2013/ Bildmått: Bredd 2240 mm, Höjd 1600 mm. Inbyggnadsmått: Bredd 2430 mm, Höjd 2250 mm, Totalvikt 570 kg MaxiSign RGB MidiSign RGB MidiSign RGB är en LED-skylt av fullfärgstyp med samma egenskaper som MaxiSign RGB. Skillnaden är att den bara är hälften så hög. Förutom körfältsförändringstavlor finns alla vägmärken som får visas på ett fordon förprogrammerade i skylten. I standardutförande levereras den med fast ljuspil men det går naturligtvis att få den levererad med höj och sänkbar ljuspilstavla om så önskas. CE-märkt och uppfyller kraven enligt Trafikverkets föreskrifter TRV2013/ Bildmått: Bredd 2240 mm, Höjd 800 mm. Inbyggnadsmått: Bredd 2430 mm, Höjd 2510 mm, Totalvikt 240 kg MidiSign Budskap du behöver. Alla budskap följer vägmärkesförordningen till färg och form. Förutom nedanstående budskap går det även att lägga in vägmärke J2 med valfri text. Man kan enkelt lägga till nya budskap eller företagslogotyp.

123 123 Ljuspil X5 Ljuspil X5 är tillverkad för svenska för hållanden. Materialet är anodiserad aluminium som gör konstruktionen både lätt och stark. Allt är skruvat ihop och utbytbart vid skada. Ljus pil-x5 kan monteras på olika vis antingen som höj och sänkbar eller som fast montage. LED lamporna är godkända enligt EN12352 L8H samt L9H och med dioder av märket CREE. Skylthöjd: 1500 mm Skyltbredd: 2300 mm Djup: 250 mm Vikt: 85 kg Ljuspil X5 höj och sänkbar VMS- RGB E-13 LED fullfärgsskärm med samma uppbyggnad som MaxiSign. RGB E-13 gör det möjligt att visa alla vägmärken med dess rätta färg och form enligt vägmärkesförordningen och är på så vis unik av sitt slag. I kombination med Verdegro TMA så styrs allt trådlöst från en och samma panel. RGB E-13 finns i två utförande: 640x640 mm samt 960x960 mm. 10

124 124 Varningslykta Fyr LED-varningslampa för fönstermontage, med justerbart fäste samt magnetlås. Ansluts med stickpropp till cigarettändaruttag, upp fyller Trafikverkets krav med gul kontrollampa. Godkänd enl ECE R65. Levereras med praktisk förvaringsväska Varningslykta Fyr Varningslampa LED-varningslampa med magnetfot inkl. spiralkabel. Ansluts med stickpropp till cigaretttändaruttag. 12/24V. Uppfyller kraven enligt ECE R65 H=78 mm, D=118 mm Blinkande 360 grader LED-lampa med magnetfot Kablar Skarv/förlängningskablar Skarvkabel med brytare till befintlig blixt Förlängningskabel 3 m Blixtlampa Varningslyktor för fordon 12/24v, E-märkta Blixtlampa 12/24v för stångmontage Blixtlampa 12/24v för planmontage

125 125 Roterande varningslyktor Varningslyktor för fordon samt tillbehör. E-märkta V-55 W för påsticksfot V-70 W för påsticksfot V-55 W med sockel V-70 W med sockel V-55 W med magnetfot V-70 W med magnetfot V-25 W med sockel Höj och sänkbart stativ inklusive påsticksfot Påsticksfot Fäste för lasthållare Varningslykta Basic LED Lyktor för vägmärkesvagn eller fordon. Utrust ad med fäste för 60 mm rör och nattsänkning (dimmer). Kopplar om automatiskt mellan 12 och 24 V. EN12352 cl. L8H Levereras komplett i par inkl. montagenyckel mm LED master+slav Varningslykta Basic LED LED-lampor med lång livslängd och låg energi för brukning. Utrustad med natt sänkning (dimmer). Samtliga kopplar om automatiskt mellan12 och 24 V. EN12352 cl. L8H, L9H LED gul 12V fast sken mm LED master+slav/par

126 126 Fordonsskyltar Reflexmärken för dragbilar och släp över 3,5 ton. Levereras i hel sats (höger+vänster) Fordonsskyltar för dragbil 560x140 mm Fordonsskyltar för dragbil 283x140 mm Fordonsskyltar för släp 565x200 mm Fordonsskyltar för släp 283x200 mm Flagga för överskjutande last Skolskjutsskylt vikbar med fjäder LGF-skylt Skylt farligt gods Hållare till skylt farligt gods KM-skylt, 250 mm

127 127 Fordonsskyltar Skyltar för breda/långa transporter. Bård i fluor escerande rött samt fält i gul reflex. Texthöjd 170/124 mm Bred last 1280x410 mm Lång last 1280x410 mm Sidoskylt fram röd/vit 200x700 mm hö+vä sida Varning enkelsidig 1040x410 mm Varning dubbelsidig 1040x410 mm Vägtransportledare 1250x410 mm Fordonsskyltar Utmärkning fram på dragbil Utmärkning bak på släp 10 Utmärkning varningsbil Utmärkning vägtransportledare

128

129 Verktyg, tillbehör 11

130 130 Pollare Pollaren är miljötillverkad av återvunnet material. Kan förses med vitt eller gult reflexband alt. blå/gul markeringsskärm. Vikt 30 kg Pollare svart, diameter 250 mm Pollare röd, diameter 250 mm Pollare grön, diameter 250 mm Gummipollare med genomgående hål Reflex för pollare vit Reflex för pollare gul Reflex för pollare gul fluor Markeringsskärm höger 100x395 mm Markeringsskärm höger fluor. 100x395 mm Markeringsskärm vänster 100x395 mm Markeringsskärm vänster fluor. 100x395 mm Gummipollare svart diameter 165 mm Gummipollare grön diameter 165 mm Reflexband för pollare vit Reflexband för pollare gul Monteringsanvisning Pollaren monteras på tillkapat 60 mm rör som sätts i rörfundament alternativt betongfundament. Vid påkörningsskador kan pollaren enkelt lyft as av och röret bytas. Ingen grävning krävs Fundament btg kg Rörfundament

131 131 Pollare Pålsjö Med ett robust och stilrent utseende i kombination med en enkel installation passar pollaren, Pålsjö, var den än används. Varför inte som avgränsare mellan biltrafik och gående/cyklister, eller runt och vid en parkeringsplats. Den mjuka och överkörningsbara pollaren Pålsjö från BLF är tillverkad av återvunnet vulkaniserat gummi, levereras med dubbla reflexband och rörfundament för installation. Önskar ni ta in pollaren under vintern, för att underlätta t ex vid snöröjning, finns lämpligt täcklock som tillbehör att tillgå. Höjd: Diameter: Vikt: 900 mm (ovan mark) 140 mm 18 kg Gummipollare Pålsjö, svart Gummipollare Påsjö, grå Rörfundament Täcklock Pollare Bilbo Kan en pollare vara vintage, om så är fallet är absolut pollaren Bilbo det närmaste man kan komma. En klassisk design som passar i stadsmiljö, kanske smälter den in lite extra i Gamla Stan eller Egna Hem. Den mjuka och överkörningsbara pollaren Bilbo är tillverkad av återvunnet vulkaniserat gummi, levereras med rörfundament men utan det sedvanliga reflexbandet, just för att få det klassiska gamla utseendet. Höjd: 930 mm (ovan mark) Diam. (topp): 120 mm Diam. (nere): 90 mm Vikt: 9 kg Gummipollare Bilbo, svart inkl. rörfundamnet

132 132 BLF 2Twenty BLF 2Twenty Pollare är tillverkad i 100% återvunnet material och utan några mekaniska delar eller fjädrar. Den låga gummifoten gör pollaren överkörningsbar från alla vinklar. Levereras med enkel- eller dubbelsidigt reflex/folie. Med sin flexibilitet är BLF 2Twenty ett enkelt och smidigt alternativ när ni vil dela av cykel/ gångbanor eller vill vägleda vid tex parker, park eringar eller vid en specifik parkeringsruta BLF 2Twenty, enkelsidig BLF 2Twenty, dubbelsidig Exempelbilder, face enligt önskemål. Trafikpollare Trafikhinder i stål med tillhörande ingjutningsgods. Löstagbar med lås för trekantsnyckel i toppen. Ingjutningsgodset kan kompletteras med marklock när stolpen är demonterad. Kan även fås i valfri kulör. Trekantsnyckel ingår. Lås med skyddslock Höjd: Diameter: 950 mm (ovan mark) 100 mm Trafikpollare varmförzinkad Trafikpollare svartlack Marklock varmförzinkad Trekantsnyckel Reflex 340x182 mm

133 133 Farthinderstolpe En optimal farthinderstolpe, dubbelsidig med X3 markeringsskärm, inkl. topphatt, monteras enkelt i rör eller betongfundament. Längd: Bredd: Diameter: 1400/1000 mm 120 mm Ø60 mm/rör Farthinderstolpe Kantstolpe, Jacobi Kantstolpe med optimala egenskaper. Tålig även vid låga temperaturer. CE-märkt. Längd: 2000 mm Kantmarkeringsstolpe Jacobi H:2000 mm DS vit Kantmarkeringsstolpe Jacobi H:2000 mm DS gul Kantmarkeringsstolpe Jacobi H:2000 mm höger ES vit Kantmarkeringsstolpe Jacobi H:2000 mm vänster ES vit Reflex gul prismatisk rektangel Reflex gul prismatisk rund Reflex vit prismatisk rektangel 40x180 mm Reflex vit prismatisk rund 60 mm Kantstolpe, oval Kantstolpe av PEHD-plast med 1 st reflex. 40x180 mm samt 2 st runda Ø60 mm. CE-märkt. 11 Längd: Diameter: 1900 mm 100x75 mm Kantstolpe oval DS vit Kantstolpe oval DS gul Kantstolpe oval ES vit Kantstolpe oval ES gul

134 134 Kantstolpe, rund Kantstolpe av plaströr med 1 st reflex 40x180 mm samt två runda Ø60 mm. Kan monteras i rör funda ment, betongfundament och Spärrman Längd: Diameter: 1750 mm 60 mm Kantstolpe rund Kantstolpe, Innovia-flex Innovia-flex-stolpen är tillverkad i eftergivlig plast och helt underhållsfri. Stolpen är dessutom CE-märkt, miljömärkt, tål kyla och är åldersbeständig DS HR vit B=100 mm, L=1800 mm DS HR gul B=100 mm, L=1800 mm ES HR vit B=100 mm, L=1800 mm ES HR gul B=100 mm, L=1800 mm Kantstolpe rund Ø 63 mm, L=900 mm Balkreflex Balkreflex försedd med ett högreflekterande material. Mått: 55x60 mm Balkreflex, vit enkelsidig hö Balkreflex, vit dubbelsidig Balkreflex, orange enkelsidig Balkreflex, orange dubbelsidig LDS-profil Balkreflex för många användningsområden, t ex längs räcken och trafikbarriärer Längd: Bredd: 870 mm 100 mm LDS-profil vit HR LDS-profil gul fluor. HR LDS-profil röd fluor. HR

135 135 Symboler Premark Färdiga symboler för enkel applicering på betong eller asfalt Cykelsymbol 1000x850 mm 5 st/fp Handikappsymbol 1180x1000 mm 5 st/fp Hajtand 700x500 mm 20 st/fp Pil 5000 mm 1st/fp Linjer Ö-ställe 1000x500 mm 5 st/fp Fotgängare 1000x550 mm 2 st/fp Parkeringsmärkning gul triangel 100x100x100 mm 100 st/fp Linjemarkering 1000x100 mm 30st/fp Cykelövergång vit 500x500 mm 10/fp

136 136 Reparationsasfalt Kallasfalt Bornit 25 kg/säck Fixspray till kallasfalt och reaktiv asfalt Reaktiv asfalt Asfaltportättare 30 kg/spann Trafikspegel BLF Spegel i slagtålig plast. Stor motståndskraft mot stenkast och liknande. Fästanordning passande till 60 mm rör ingår. Kan även monteras på vägg med hjälp av konsol artikelnummer Finns även i eluppvärmt uförande Trafikspegel diameter 600 mm Trafikspegel diameter 800 mm Reflekterande farthinder Farthindret är flexibelt och anpassningsbart. Monteras i sektioner med fransk skruv 10x100 mm i beläggningen med plugg (ingår ej). Försedd med reflekterande material för opti mal synbarhet. Mått: Ändsektion: 900x270x50 mm Mittsektion: 900x500x50 mm Farthinder mittsektion 50x500x900 mm Farthinder hane 50x270x900 mm Farthinder hona 50x270x900 mm

137 137 Reflekterande farthinder / Kabelskydd Lille Skutt Ett farthinder som reducerar hastighet på ett kontrollerat sätt. Tillverkat av kraftigt gummi med ett mönster i gult och svart som ger bra synbarhet, grepp och vattenavrinning. Man bygger enkelt ihop 500 mm sektioner till önskad längd, de ingjutna stålbrickorna gör att bultförbandets fyra bultar per sektion fäster bra mot vägbanan. Som kabelskydd finns två 30x25 mm kanaler på undersidan Mellansektion B420xL500xH50 mm 9 kg Avslut hane B420xL230xH50 mm 3,5 kg Avslut hona B420xL230xH50 mm 3,5 kg Bultsats Värnamo Farthinder Detta farthinder i specialgummi är mycket körvänligt och hållbart. Det är lätt att lägga ut och ta bort och passar perfekt på platser där farten behöver sänkas tillfälligt eller permanent, vid t ex vägarbeten, skolor, campingplatser och badplatser. Varje del är 600x600 mm. Höjd 50 mm. Åtta stycken kraftiga invulkade ståldubbar på undersidan gör att hindret ligger stabilt på under laget utan ytterligare fastsättning. Farthindren kopplas enkelt samman. En vit yta samt fyra stycken reflexer gör att fart hindret syns bra både dag och natt. Farthindret är godkänt av Statens Provningsanstalt Farthinder, Värnamo 600x600 mm 11

138 138 Grind BLF Stabil avstängningsgrind, tillverkad i 60, 70 och 80 mm varmförzinkade stålrör. Grinden är teleskopisk mellan 2,7 5 m. Kan förses med hänglås som skyddas av kåpa. Levereras med reflexer och en låsstolpe. Grindstolpen platsgjutes eller sätts i standardfundament Grind BLF med reflexer och låsstolpe Extra låsstolpe för ev. låsning i öppet läge Fundament L=700 mm, 100 kg Reflex för avst. hinder Bom BLF Stabil avstängningsbom tillverkad av varmförzinkade stålrör. Bommen är teleskopisk mellan 2,7 5 m. Kan förses med hänglås. Levereras med reflexer och en låsstolpe. Försedd med justerbar motvikt. Monteras som instick i pre fabricerat funda ment eller platsgjutes Bom BLF med reflexer och låsstolpe Reflex för avst. hinder Fundament L=900 mm, 125 kg Fundament till låsstolpe Fundament L=700 mm, 100 kg Avstängningsgrind 5 8 m Stabil varmförzinkad grind med reflex och låsstolpe. Grinden är teleskopisk från 5 8 meter och som tillbehör finns extra långt teleskoprör för att skapa en grind på 10 m Avstängningsgrind 5 8 m Tillbehör Fund. för grind L=1050 mm, 345 kg Fund. för låsstolpe L=700 mm, 100 kg Ingjutningsgods för grind Extra låsstolpe Stödhjul Extra långt teleskoprör 6 m för grind upp till 10 m Mark.skärm X2 HR 1500x150 mm Förbud C2 N HR Klammer 76 mm

139 139 P-hinder Hinder eller cykelfålla öppningsbar åt båda hållen. Låsning sker med trekantnyckel samt om så önskas med ett hänglås/brandkårslås. Finns i fem olika längder. Fundament för plats gjutning eller som instick i prefabricerat fundament ingår. Går även att låsa i öppet läge. Varmförzinkat stål P-hinder L=1000 mm P-hinder L=1400 mm P-hinder L=1800 mm P-hinder L=2000 mm P-hinder L=2500 mm Trekantsnyckel Reflex för avst. hinder Fundament Ø370x900 mm 125 kg Fundament för grind 380x380x1050 mm 345 kg Hänglås för brandkårsnyckel Låsning av P-hinder sker med trekantnyckel. Som tillbehör kan P-hinder kompletteras med hänglås för brandkårsnyckel Brandkårslås inkl. nyckel Nyckel till brandkårslås 11

140 140 T18 kombinerat trä och stålräcke Ett vägräcke av trä och stål som skyddar och är miljövänligt. Det första trä och stålräcket som testats enligt den Europeiska standarden EN :2007 och är CE-märkta. Räcket är av högtrycksbehandlat trä och konserveringsmedel utan krom och arsenik. Längd: 4 m eller 2 m Kapacitetsklass: N2 Arbetsbredd: W7 T18 4M (2,3 m) W5 T18 4MS2 (1,70 m) T18 4m Traffic Rail Mitträcke av stål med släta navförare Traffic Rail Mitträcke av stål med släta navförare Traffic Rail är ett väl beprövat mitträcke av stål med släta navförare. T-rail har en kapacitetsklass och en arbetsbredd som gör det lämpligt att använda på 2+1 och 1+1 vägar. Traffic Rail är CE märkt.

141 141 Lösa reflexer Reflex för betongelement, blom lådor m m. Aluminiumplåt 840x150 mm Reflex som , självhäftande 840x150 mm Reflex för BLF-plankan, självhäftande 910x100 mm Reflex för container/bod. Aluminiumplåt 360x150 m Reflex som , självhäftande 360x150 mm och och Reflex trafikpollare, självhäftande 390x182 mm Reflex avstängningshinder, självhäftande 250x182 mm Reflexplåt gul 400x45 mm till avstängningsbräda Reflexplåt vit 200x45 mm till avstängningsbräda Reflexplåt röd 200x45 mm till avstängningsbräda Reflex för farthinder typ blomsterlådor X2 HR B/G 840x150 mm Sättlim 11

142 142 Snökäpp Snökäpp tillverkad av polypropen med 100 mm reflex. Längd: 2000 mm Diameter: 26 mm Snökäpp med reflex Isflagga-Isidor Med tydlighet åskådliggör och styr du gående till ett säkrare alternativ. Med andra ord du varnar och avgränsar, men utan att spärra av. Längd: 2000 mm Diameter: 26 mm Isvarningsflagga Isidor kort bom Isvarningsflagga Isidor lång bom Vägfäste till lång/kort bom Stuprörsfäste till lång/kort bom BLF-skärm Risk för snöras, istappar Sidomarkeringsskärm i plast med normalreflekterande folie på en sida. Mått:1000x200 mm BLF-skärm Risk för snöras Fot till BLF-skärm, vikt 15 kg Fot till BLF-skärm vikt 9 kg Sandlådor Sandlådor tillverkade av glasfiberarmerad plast med extra förstärkningar. Finns i två varianter. Storlek: 350 liter, 1380x760x840 mm 500 liter, 1380x920x850 mm Sandlåda 350 liter Sandlåda 500 liter Storlek: 350 liter 1120x790x860 mm 550 liter 1440x920x870 mm Sandlåda 350 liter exkl. låsanordning Sandlåda 550 liter exkl. låsanordning Låsanordning

143 143 Handstrålkastare Stabila och kompakta handlampor i slagfast plast Handlampa Nissen Glödlampa: Halogen 6 V-3 W Batteri: 4R25, 2 st, ingår ej Röd lins Nissen Grön lins Nissen Gul lins Nissen Batterier Batteri till D-Solo, handstrålkastare, metall sökare m m R25 6 V 7Ah, 24 st/förp Batteri till Blinkman: R25 6 V 50 Ah Övriga standardbatterier: R14 1,5 V R20 1,5 V R6 1,5 V LR61 9 V AAA MN ,5 V 11

144 144 Sprayfärg Master Marker för markering på t ex asfalt. Fäster även på fuktigt underlag. 6 st/förp. 600 ml/st. Betaregistrerade i Betaregistret samt listade i Sunda Hus Sprayfärg röd Sprayfärg gul Sprayfärg vit Sprayfärg blå Sprayfärg svart Sprayfärg grön Sprayfärg orange Sprayfärg klarlack Master Marker fluor 6 st/förp 600 ml/st. Beta registrerade i Betaregistret samt listade i Sunda Hus Sprayfärg fluor. röd Sprayfärg fluor. gul Sprayfärg fluor. blå Sprayfärg fluor. grön Sprayfärg fluor. orange Sprayfärg fluor. violett (Mercalin 500 ml) Sprayfärg fluor. cerise Master Teknoround för linjemålning. 6 st/förp. 600 ml/st. Beta registrerade i Betaregistret samt listade i Sunda Hus Linjespray vit Linjespray gul

145 145 Handtag för sprayfärg Går att använda till 500, 600 och 750 ml burkar Handtag kort plast Mark. handtag plast långt med stödhjul Markeringsvagn Lätthanterlig trehjulig vagn för markering med sprayfärg. Tillverkad av elförzinkat stål Markeringsvagn 11

146 146 BLF-greppet Monteringsplatta av durkgaller. Praktisk hjälp vid skyltmontage. Griper med hjälp av excentrar om röret. Ju hårdare den belastas desto bättre grepp om röret BLF-greppet 60 mm samt KKR 60x Adapter för KKR 80x Adapter för KKR 100x100 Lyftsats för fundament Lyftsats för fundament/ fackverk 450x450 Öglemutter M24 x 4st Lyftsats för fundament/ fackverk 380x380 Öglemutter M20 x 4st Lyftsats för fundament/ fackverk 295x295 Öglemutter M24 x 2st Lyftsats för fundament/ KKR-120, 100, 80. Öglebult M12 x 2st Lyftsats för Slip-bas fundament/ KKR-120, 100, 80. Öglebult M16 x 1st. Öglemutter Öglebult Uppdragare, Nedslagsdon Röruppdragare för 60 mm rör. Fundamentuppdragare för enkel upptagning av rör- och betongfundament. Nedslagsdon för rörfundament 60 mm Röruppdragare Nedslagsdon Nedslagsdon, plast Fundamentuppdragare

147 147 Kombiverktyg Bläckfisken Kombiverktyget är till stor hjälp vid montering av gatunamnskylt i 90 och grader eller som stöd av BLF-profil på 60 mm rör Kombiverktyg Bläckfisken Spärrnycklar Spärrnyckel 12/13 mm Spärrnyckel 18/19 mm Klotterborttagning Vägmärken kan vid tillverkning förses med klotterskydd för enkel rengöring med ett speciellt rengöringsmedel Klotterborttagningsmedel 1l 11

148 148 Måttband Måttband stål PL 30 m Måttband stål PL 50 m Måttband glasfiber 30 m Måttband glasfiber 50 m Metallsökare RD312 Konventionell metallsökare som är lätt att använda. Den drivs av 1 st 9V batteri. Vikt: 1,4 kg Metallsökare RD GA-52Cx Ferromagnetisk sökare, robust och stryktålig. Reagerar enbart på järnföremål. Drivs med 2 st 9V batteri. Vikt: 1,13 kg Metallsökare GA-52Cx Förvaringsväska GA-52Cx

149 149 Mäthjul Standard Med Trumeters berömda räkneverk som används i industrin över hela världen en garanti för lång livslängd. Låg vikt. Styr handtag av alumin ium som går lätt att fälla ihop. Räkneverket har tydliga siffror och mäter upp till 9999,9 m. Hjulet har en omkrets på 1000 mm och är tillverkat av plast med syrafast hårdgummi på slitbanan. Levereras med praktisk väska. Total längd: 915 mm Vikt med väska: 3 kg Mäthjul standard inkl. väska Mäthjul övriga Mäthjul fennel M10 exklusive väska Väska till Mäthjul fennel 11

150 150 Reservdelar mäthjul, Trumeter Standard Styrstång Griphandtag Hjul Hjulgaffel Stöd Drivaxel Räkneverk Vinkelväxel övre Glidhylsa Nylonknut Nollställningsvred Fjäder till nollställningsvred Vinkelväxel nedre Nylonbussning Plasthylsa till hjulaxel Bricka M Låsring Slangklämma till drivaxel

151 151 Anteckningar 11

152

153 Värt att veta! Kunskap på väg! 12

154 154 Regler, tips och råd vid vägmärkesarbeten De regler som ger de grundläggande bestämmelserna för vägmärkens utformning, innebörd och användning är: - Vägmärkesförordningen 2007:9 (VMF). - Trafikförordningen 1998:1276 (Trf). - Transportstyrelsen (TSFS), Vägverket (VVFS) och Trafikverkets författningssamling (TRVFS). Ett urval av viktiga publikationer vid upprättande av vägutrustningsplaner och vid vägmärkesarbeten är: - Vägvisningsplan för Sverige (VPS). - Handbok Vägmärken, VV Publikation 2009:15. - Vägar och gators utformning (VGU). Detta är några utdrag ur dessa. Kontrollera alltid med beställaren och dennes önskemål om mått och avstånd. Varningsmärken Placering före faran Högsta tillåtna hastighet Avstånd Siktavstånd till vägmärket 50 kilometer i timmen eller lägre 5 75 meter 125 m 60 eller 70 kilometer i timmen meter 150 m 80 eller 90 kilometer i timmen meter 200 m högre än 90 kilometer i timmen meter 300 m Sätts märket upp på annat avstånd ska avståndet anges på tillläggstavla. Uppgår avståndet till 500 m eller mer ska märket upprepas. Gäller varningen en längre sträcka anges sträckans längd på tilläggstavla T1. Förbuds- och påbudsmärken Placering Förbuds- och påbudsmärken anger att förbudet eller påbudet börjar där märkena sätts upp och gäller till nästa korsning. Upprepning Gäller förbud eller påbud även efter korsning upprepas märket efter korsning. Gäller förbudet eller påbudet en längre sträcka, upprepas märket dessutom på lämpligt avstånd. Begränsning av förbud eller påbud anges på tilläggstavla.

155 155 Placering av standardvägmärken Väg utan gång- eller cykelbana Höjd normalt 1,7 m (1,0 2,1 m) Förekommer uppställning av fordon väljs höjden 2,1 m Avstånd till vägkant normalt 2,0 m (0,5 4,0 m) 1,7 m ± 0,1 m körbana 2,0 m Väg med gång- eller cykelbana Höjd normalt 2,2 m Över cykelbana 2,5 m 0,5 m Avstånd till körbanekant högst 4 m Kommer flera märken eller tilläggstavla i samma uppsättning gäller höjdmåtten underkanten på understa märket eller tavlan. 2,2 m gångbana 0,5 m Ej moped Ej moped 2,5 m 1,7 m ± 0,1 m 12 GC-bana GC-bana

156 156 Placering av standardvägmärken Placering av tilläggstavlor Tilläggstavla ska vara uppsatt omedelbart under det märke den avser. Ska tilläggstavla avse två märken kan dessa placeras horisontellt med tilläggstavlan centrerad under märkena. Skall tilläggstavla avse tre märken placeras tilläggstavlan intill de understa märkena. Tillfällig skyltning Vid utmärkning i samband med väghållnings arbete, tjällossning eller liknande förhållande får vägmärke vara placerat direkt på körbanan, på en lägsta höjd av 0,2 m. Trafiksignalstolpe Vägmärke på trafiksignalstolpe får vara lägre placerat än annars.

157 157 Inbördes placering av standardvägmärken Antal märken I samma uppsättning får det utöver vägnummermärken finnas högst tre vägmärken. Förbudsmärken Förekommer tre förbudsmärken i samma uppsättning ska det vara placerade så här. Viktigaste vägmärke Förekommer fler än ett vägmärke av samma slag i samma uppsättning skall det märke som anses viktig ast vara placerat där det bäst kan upp fattas av en trafikant, normalt underst eller närmast körbanan. Väjningsplikt B1 Väjningsplikt B1 får endast vara kombinerat med följande grupper av vägmärken. Varningsmärken Exempel på några vanliga kombinationer av märkestyper Vanliga vägmärkeskombinationer Reflektion I samma uppsättning får inte finnas vägmärken med olika retroreflektionsförmåga. 12

158 158 Storlekar På vägmärke om annat ej anges för respektive märke Vägtyp Motorväg Motortrafikled Flerfältsväg Väg med hastighetsgräns på 100 km/tim eller mer Övriga vägar Vid km/h i trånga lägen På GC-vägar Storlek Stor Normal Liten Liten eller normal Storlek på vägmärket Liten Normal hastighet 60 km/h eller lägre Normal hastighet 70 km/h eller högre Stor Textstorlek på tilläggstavla 0,06 m 0,08 m 0,1 m 0,15 m Textstorlekar på lokaliseringsmärken Vägtyp: Motorväg* Motorväg i trång miljö** Motortrafikled ** Väg som inte är motorväg eller motortrafikled** Väg enligt ovan men med högsta tillåtna hastighet 70 km/tim eller lägre Väg enligt ovan men i trång vägeller gatumiljö med korta siktsträckor På GC-vägar Textstorlek Stor 0,30 m Normal 0,20 m Normal 0,20 m Normal 0,20 m Liten 0,15 m Mycket liten 0,10 m 0,03 0,15 m ALLMÄN VÄG Anmärkning: * På körfältsvägvisare kan textstorleken behöva ökas till 0,4 m ** På körfältsvägvisare kan textstorleken behöva ökas till 0,3 m

159 159 Placering av lokaliseringsmärken m fl i höjd och sida Förvarningsmärken Tabellvägvisare Avfartsvägvisare Infartsvägvisare Avståndstavla För ytterligare information se sidan 28 i Handbokvägmärken publikation 2009:15 Vägtyp Höjdmått h1: Sidomått a: Samtliga vägar 1,7 m 3,0 m Över gångbanor 2,2 m >0,5 m Över cykelbanor 2,5 m > 0,5 m Utfartsvägvisare Markeringsskärm Avfartsskärm 12 1,0 m

160 160 Placering av lokaliseringsmärken i längsled Avstånd till korsning: <50 km/h m >70 km/h m Anmärkningar: I tätbebyggt område minst 50 m före korsning F1 Orienteringstavla F3 Tabellorienteringstavla Avstånd till korsning: Högst 50 m från korsning <50 km/h m >70 km/h m F6 Tabellvägvisare Före den punkt där föraren ska välja körfält Anmärkningar: Utom tätbebyggt område minst 300 m före korsning F21 Körfältsindelning för korsning Vid eller högst 50 m före den plats där förändringen inträder. Sätts märket på annat avstånd ska detta anges på tilläggstavla. F17 Minskning av antal körfält F5 Vägvisare Mitt för anslutande väg eller i omedelbar närhet. Anmärkningar: Placeras flera vägvisare över varandra bör kanten mot vägen vara rak. Normalt 1000 m och 500 m före inledningssträckans början. Anmärkningar: Om förhållandena på platsen inte medger två upplysningar kan det räcka med en. Denna bör då sättas upp m före inledningssträckans början. F4 Avfartsorienteringskarta

161 161 Normalt 500 m före inledningssträckans början. F4 Avfartsorienteringstavla Vid inledningssträckans början. F7 Avfartsvisare F10 Platsmärke Vid administrativ gräns eller vid bebyggelsens början eller vid objektet (vattendrag, bro etc.) Anmärkningar: Annan vägvisning kan också påverka placeringen, t ex lokal vägvisning. Avstånd efter korsning: <50 km/h m >70 km/h m F14 Vägnummer F13 Avståndstavla Avstånd efter korsning: <50 km/h m >70 km/h m Anmärkningar: På väg med accelerationssträcka sätts märket upp ca m efter påfart. Innehåller märket väg nummer kan det placeras ca. 100 m efter korsning. Över körfält som vägvisningen avser. 12 F8 Körfältsvägvisare

162 162 Vägmärkeskonstruktioner Bakgrund De ökade kraven på förbättrad vägvisning har inneburit att allt fler portaler sätts upp samtidigt som all markmonterad vägvisning skall monteras på en stolpe. Detta är både trafiksäkrare och mer estetiskt, samtidigt som en lägre framtida underhållskostnad erhålls. Beställarkrav Uppgifter vid beställning Enligt EU:s byggproduktförordning, nr 305/2011 skall sedan den 1 juli 2013 alla byggprodukter som omfattas av en harmoniserad standard ha en CE-märkning och en prestandadeklaration för att få säljas inom EU: s inre marknad. Permanenta vägmärken, som utgör en betydande del av AB Blinkfyrars utbud omfattas av förordningen och den harmoniserade standard en SS EN De portaler som AB Blinkfyrar levererar är beräknade och konstru erade av certifierade leverantörer enligt den harmoniserade standard en SS EN 1090 som gäller sedan den 1 juli I egenskap av kund eller be ställare kan du alltid ställa högre krav än de som stipuleras i lagar och för ordningar. Uppgifter för dimensionering av enstolpsmontage och portaler: Skyltens mått/formfaktor Snözon Zon 1 4 Vindlast Referensvindhastigheten för kommunen samt terrängtyp Höjdmått Avstånd mellan fundamentets överkant till skyltens underkant Dessutom för portaler: Fundament Fri höjd Höjd- och sidoläge Mått mellan körbanans högsta punkt och skyltens underkant.

163 163 Råd vid tvättning och lagring av vägmärken Vägmärken kräver regelbunden rengöring för att fungera på rätt sätt. Regelbunden rengöring ökar dessutom vägmärkets livslängd förutsatt att den görs på rätt sätt och med rätt utrustning. Om reflex materialet repas vid rengöring kommer reflektionsförmågan att reduceras kraftigt eller helt förstöras. Använd mjuk borste Tvättaggregat ska ha en mjuk borste typ biltvättborste och ge en jämn vatten fördelning över hela borstytan. Rikligt med vatten Ej för varmt Ej högtryck eller ånga Normalt endast vatten Tvättmedel endast vid kraftig nedsmutsning Normalt tvättförfarande Föroreningar Klotterskydd Smutsavvisande medel Lagring Aggregatet ska ge rikligt med vatten så att sand, grus och liknande partiklar som kan repa reflexmaterialet sköljs bort. Vattentemperaturen får aldrig överskrida +60 C. Skillnaden mellan utetemperaturen och vattnet får ej heller vara större än +60 C. Högtryckstvätt och tvättning med ångaggregat får ej förekomma. Om vägmärken tvättas regelbundet räcker det att enbart rent vatten används. Vid kraftig nedsmutsning kan ett lämpligt tvättmedel med följande egenskaper användas: - Får ej ha slipande effekt. Får ej vara höggradigt surt eller alkaliskt (ett PH-värde mellan 6 och 8 rekommenderas). - Måste vara fritt från starka lösningsmedel eller alkoholer. - Skölj först av all lös smuts. - Tvätta vägmärket uppifrån och ned. - Undvik att gnida ytan genom onödig skrubbning. - Skölj av vägmärket med rent vatten. Föroreningar som t ex asfalt, dieselolja, krita, tjära m m. kan i svåra fall avlägsnas med en trasa med lacknafta. På screentryckta ytor kan lösnings medel skada tryckfärgen. OBS! Efter rengöring med lösningsmedel måste märket sköljas av med tvättmedel och vatten. Vägmärken kan vid tillverkning förses med klotterskydd för enkel ren göring med ett speciellt rengöringsmedel. Behandling av vägmärken med smutsavvisande, silikonbaserade medel får ej ske då risk finns att reflexfolien skadas. Före montering ska märken helst lagras inomhus. Om emballaget vid något tillfälle blivit blött eller vid lagring utomhus måste alltid skyltarna tas ur sitt emballage. Skyltarna får ej lagras i högar så att tryckskador kan uppstå. 12

164 164 Placering av vägmärken Figur Raksträcka Figur Vänsterkurva Figur Högerkurva Vägmärkens vinkel mot vägen. Alla retroreflekterande märken skall vridas så att spegelreflektion ej kan uppstå när man befinner sig inom märkets läsbarhetsavstånd. Vid spegelreflektion är vinkeln på ingående och utgående ljus alltid densamma. Detta innebär att om märket monteras i 90 grader mot bilföraren uppstår spegelreflektion och märket blir oläsbart pga att spegelreflektionen helt eliminerar retroreflektionen Används ej fundament där vägmärkesvinkeln är justerbar efter sättningen måste vinkeln bestämmas vid fundamentssättningen. Ett märkes läsbarhetsavstånd är från ca 15 m till nedan angivna mått före märket beroende av textstorlek.

165 165 Textstorlek (m) Läsbarhetsavstånd (m) 0,1 ca 60 0,15 ca 90 0,2 ca 120 0,3 ca 180 0,4 ca 240 Kommentarer till skisserna. Raksträcka; Märket vrids cirka 5 grader motsols. Vänsterkurva; Vid stora radier kan märket sättas i 90 grader mot kurvans tangent. Vid små radier kan märket i vissa fall vridas något medsols. Hur många grader ett märke skall vridas motsols eller medsols kan bara avgöras på plats vid utsättningen. Högerkurva; Skall märket stå i början av högerkurvan kan raksträckan förlängas och märket placeras i 90 grader mot den teoretiska förlängningen av raksträckan. Enklast är att stå där märket skall placeras och sätta ut väg märkesvinkeln så att spegelreflektion ej kan uppstå när man är inom läsbarhetsavståndet 12

166

167 Vägmärken, sjövägmärken 13

168 168 Varningsmärken Varningsmärken av förstärkt typ, tillverkad av kantbockad aluminiumplåt med BLFmonteringslister på baksidan för snabb och smidig montering. A1-1 Varning för farlig vänsterkurva A1-2 Varning för farlig högerkurva A2-1 Varning för flera farliga kurvor vänster A2-2 Varning för flera farliga kurvor höger A3 Varning för nedförslutning A4 Varning för stigning A5-1 Varning för avsmalnande väg A5-2 Varning för avsmalnande väg höger A5-3 Varning för avsmalnande väg vänster A6 Varning för bro A7 Varning för kaj A8 Varning för ojämn väg A9-1 Varning för farthinder gupp A9-2 Varning för farthinder väghåla A10 Varning för slirig väg A11 Varning för stenskott A12-1 Varning för stenras höger A12-2 Varning för stenras vänster A13 Varning för övergångsställe A14 Varning för gående A XX A XX A XX A XX A XX A XX A XX A XX A XX A XX A XX A XX Mått för trekantiga varningsmärken i liten, normal och stor storlek: A XX A XX A XX A XX Höjd Sida A XX A XX A XX A XX L: Sida 0,6 m (höjd 0,52 m) N: Sida 0,9 m (höjd 0,78 m) S: Sida 1,2 m (höjd 1,17 m)

169 169 Varningsmärken A15 Varning för barn A16 Varning för cyklande och mopedförare A17 Varning för skidåkare A18 Varning för ridande A19-1 Varning för älg A19-2 Varning för hjortdjur eller liknande A19-3 Varning för ko A19-4 Varning för häst A19-5 Varning för ren A19-6 Varning för får A19-7 Varning för vildsvin A20 Varning för vägarbete A21 Slut på sträcka med vägarbete A22 Varning för flerfärgssignal A23-1 Varning för lågt flygande flygplan A24 Varning för sidvind från höger A25 Varning för mötande trafik A26 Varning för tunnel A27 Varning för svag vägkant A28 Varning för vägkorsning A XX A XX A XX A XX A XX A XX A XX A XX A XX A XX A XX A XX De två sista positionerna i artikelnumret anger storlek och reflexmaterial XXXXX11 XXXXX12 XXXXX14 XXXXX21 XXXXX22 XXXXX24 XXXXX32 XXXXX34 L-storlek NR-reflex L-storlek HR-reflex L-storlek HR-reflex fluor. N-storlek NR-reflex N-storlek HR-reflex N-storlek HR-reflex fluor. S-storlek HR-reflex S-storlek HR-reflex fluor. A XX A XX A XX A XX A XX A XX A XX A XX 13

170 170 Varningsmärken Varningsmärken av förstärkt typ, tillverkad av kantbockad aluminiumplåt med BLFmonteringslister på baksidan för snabb och smidig montering. A29-1 t om A29-21 Varning för vägkorsn där ansluten väg har stopp eller väjningsplikt A30 Varning för cirkulationsplats A31 Varning för långsamtgående fordon A32-1 Varning för fordon med förspänt dragdjur A32-2 Varning för fordon med förspänt dragdjur A32-3 Varning för fordon med förspänt A33 A34 A35 A36 A37 A38 A40 dragdjur Varning för terrängskotertrafik Varning för kö Varning för järnvägskorsning med bommar Varning för järnvägskorsning utan bommar Varning för korsning med spårväg Avstånd till plankorsning Varning för annan fara A XX A XX A XX A XX A XX A XX A XX A XX A XX A XX A XX A XX A XX A XX A XX A XX A XX A XX A XX A XX A XX De två sista positionerna i artikelnumret anger storlek och reflexmaterial XXXXX11 XXXXX12 XXXXX14 XXXXX21 XXXXX22 XXXXX24 XXXXX32 XXXXX34 L-storlek NR-reflex L-storlek HR-reflex L-storlek HR-reflex fluor. N-storlek NR-reflex N-storlek HR-reflex N-storlek HR-reflex fluor. S-storlek HR-reflex S-storlek HR-reflex fluor. A XX A XX A32-3 A XX A XX A XX A32-2 A XX A XX A XX A XX A XX A XX A XX

171 171 Väjningspliktsmärken Väjningspliktsmärken av förstärkt typ, tillverkad av kantbockad aluminiumplåt med BLF-monteringslister på baksidan för snabb och smidig montering. B1 Väjningsplikt B2 Stopplikt L: 600 mm, N: 900 mm B3-1 Övergångsställe N: 600x600 mm, S: 900x900 mm B3-2 Övergångsställe N: 600x600 mm, S: 900x900 mm B4 Huvudled L: 300x300 mm, N: 400x400 mm S: 600x600 mm B5 Huvudled upphör L: 300x300 mm, N: 400x400 mm S: 600x600 mm B6 Väjningsplikt mot mötande trafik B7 Mötande trafik har väjningsplikt N: 400x400 mm B8 Cykelöverfart N: 600x600 mm S: 900x900 mm B XX B XX B XX B XX B XX B3-1 EK 30031XX DT 30032XX B XX B3-2 EK 30033XX DT 30034XX B XX Förbudsmärken Förbudsmärken av förstärkt typ, tillverkad av kantbockad aluminiumplåt med BLFmonteringslister på baksidan för snabb och smidig montering. C1 C2 C3 C4 C5 Förbud mot infart med fordon Förbud mot trafik med fordon Förbud mot trafik med annat motordrivet fordon än moped klass 2 Förbud mot trafik med motordrivet fordon med fler än två hjul Förbud mot trafik med motorcykel och moped klass 1 De två sista positionerna i artikelnumret anger storlek och reflexmaterial C XX C XX C XX C XX C XX XXXXX11 XXXXX12 XXXXX14 XXXXX21 XXXXX22 XXXXX24 XXXXX32 XXXXX34 L-storlek NR-reflex L-storlek HR-reflex L-storlek HR-reflex fluor. N-storlek NR-reflex N-storlek HR-reflex N-storlek HR-reflex fluor. S-storlek HR-reflex S-storlek HR-reflex fluor. L: Diameter 450 mm, N: Diameter 600 mm, S: Diameter 900 mm 13

172 172 Förbudsmärken Förbudsmärken av förstärkt typ, tillverkad av kantbockad aluminiumplåt med BLFmonteringslister på baksidan för snabb och smidig montering. C6 Förbud mot trafik m motordrivet fordon med tillkoppl släpvagn C7 Förbud mot trafik med tung lastbil C8 Förbud mot trafik m traktor och motorredskap klass 2 C9 Förbud mot trafik m fordon lastat med farligt gods C10 Förbud mot trafik med cykel och moped klass 2 C11 Förbud mot trafik med moped klass 2 C12 Förbud mot trafik med fordon förspänt med dragdjur C13 Förbud mot trafik med terrängmotorfordon och terrängsläp C14 Förbud mot ridning C15 Förbud mot gångtrafik C16 Begränsad fordonsbredd C17 Begränsad fordonshöjd C18 Begränsad fordonslängd C19 Minsta avstånd C20 Begränsad bruttovikt på fordon C21 Begränsad bruttovikt på fordon och fordonståg C22-1 Bärighetsklass 3 C22-2 Bärighetsklass 2 C23 Begränsat axeltryck C24 Begränsat boggitryck C25-1 Förbud mot sväng i korsning vänstersväng C XX C XX C XX C XX C XX C XX C XX C XX C XX C XX C XX C XX C XX C XX C XX C XX De två sista positionerna i artikelnumret anger storlek och reflexmaterial XXXXX11 XXXXX12 XXXXX14 XXXXX21 XXXXX22 XXXXX24 XXXXX32 XXXXX34 L-storlek NR-reflex L-storlek HR-reflex L-storlek HR-reflex fluor. N-storlek NR-reflex N-storlek HR-reflex N-storlek HR-reflex fluor. S-storlek HR-reflex S-storlek HR-reflex fluor. C XX C XX C XX C XX C XX L: Diameter 450 mm N: Diameter 600 mm S: Diameter 900 mm

173 173 Förbudsmärken Förbudsmärken av förstärkt typ, tillverkad av kantbockad aluminiumplåt med BLFmonteringslister på baksidan för snabb och smidig montering. C25-2 Förbud mot sväng i korsning högersväng C26 Förbud mot U-sväng C27 Förbud mot omkörning C28 Slut på förbud mot omkörning C29 Förbud mot omkörning med tung lastbil C30 Slut på förbud mot omkörning med lastbil C31-2 Hastighetsbegränsning C31-3 Hastighetsbegränsning C31-4 Hastighetsbegränsning C31-5 Hastighetsbegränsning C31-6 Hastighetsbegränsning C31-7 Hastighetsbegränsning C31-8 Hastighetsbegränsning C31-9 Hastighetsbegränsning C31-10 Hastighetsbegränsning C31-11 Hastighetsbegränsning C31-12 Hastighetsbegränsning C32 Tillfällig hastighetsbegränsning upphör C33 Stopp vid tull C34-1 Stopp för angivet ändamål C XX C XX C XX C XX C XX C XX C XX C XX C XX C XX C XX C XX De två sista positionerna i artikelnumret anger storlek och reflexmaterial C XX C XX C XX C XX XXXXX11 XXXXX12 XXXXX14 XXXXX21 XXXXX22 XXXXX24 XXXXX32 XXXXX34 L-storlek NR-reflex L-storlek HR-reflex L-storlek HR-reflex fluor. N-storlek NR-reflex N-storlek HR-reflex N-storlek HR-reflex fluor. S-storlek HR-reflex S-storlek HR-reflex fluor. C XX C XX C XX C XX L: Diameter 450 mm N: Diameter 600 mm S: Diameter 900 mm 13

174 174 Förbudsmärken Förbudsmärken av förstärkt typ, tillverkad av kantbockad aluminiumplåt med BLFmonteringslister på baksidan för snabb och smidig montering. C34-2 Stopp vid signal C34-3 Stopp vid färja C34-4 Stopp vid kontroll C34-5 Stopp vid vakt C35 Förbud att parkera fordon C36 Förbud att parkera fordon på dag med udda datum C37 Förbud att parkera fordon på dag med jämn datum C38 Datumparkering C39 Förbud att stanna och parkera fordon C40-1 Ändamålsplats C40-2 Ändamålsplats C40-3 Ändamålsplats C40-4 Ändamålsplats C40-5 Ändamålsplats C40-6 Ändamålsplats C41 Slut på ändamålsplats C42 Vändplats C43 Slut på vändplats C44 Förbud mot trafik med annat motordrivet fordon med dubbdäck än moped klass II C XX C XX C XX C XX C XX C XX C XX C XX C XX C34-5 C XX C XX XXXXX11 XXXXX12 XXXXX14 XXXXX21 XXXXX22 XXXXX24 XXXXX32 XXXXX34 L-storlek NR-reflex L-storlek HR-reflex L-storlek HR-reflex fluor. N-storlek NR-reflex N-storlek HR-reflex N-storlek HR-reflex fluor. S-storlek HR-reflex S-storlek HR-reflex fluor. C XX C XX C XX C XX Mått C34 till C39 L: Diameter 450 mm N: Diameter 600 mm S: Diameter 900 mm C XX C XX C XX Mått C40 till C43 400x600 mm

175 175 Påbudsmärken Påbudsmärken av förstärkt typ, tillverkad av kantbockad aluminiumplåt med BLF-monteringslister på baksidan för snabb och smidig montering. D XX D XX D XX D XX D XX D1-1 Påbjuden körriktning vänster D1-2 Påbjuden körriktning höger D1-3 Påbjuden körriktning rakt fram D1-4 Påbjuden körriktning vänstersväng D1-5 Påbjuden körriktning högersväng D1-6 Påbjuden körriktning rakt fram eller vänstersväng D1-7 Påbjuden körriktning rakt fram eller högersväng D1-8 Påbjuden körriktning högereller vänstersväng D2-1 Påbjuden körbana höger D2-2 Påbjuden körbana vänster D2-3 Påbjuden körbana höger eller vänster D3 Cirkulationsplats D4 Påbjuden cykelbana D5 Påbjuden gångbana D6 Påbjuden gång- och cykelbana D7-1 Påbjudna gång- och cykelbanor D7-2 Påbjudna gång- och cykelbanor D8 Påbjuden ridväg D9 Påbjuden led för terrängmotorfordon och terrängsläpp D10 Påbjudet körfält el körbana för fordon i linjetrafik med flera D11 Slut på påbjuden bana, körfält, väg eller led D12 Påbjuden körriktning för fordon lastat med farligt gods D XX D XX D XX D XX D XX D XX D XX D XX D XX D XX D XX D XX D XX D XX D XX D XX D XX D XX D XX D XX XXXXX11 XXXXX12 XXXXX14 XXXXX21 XXXXX22 XXXXX24 XXXXX32 XXXXX34 L-storlek NR-reflex L-storlek HR-reflex L-storlek HR-reflex fluor. N-storlek NR-reflex N-storlek HR-reflex N-storlek HR-reflex fluor. S-storlek HR-reflex S-storlek HR-reflex fluor. D XX D XX D XX D12-1 D12-2 För att göra baksidan synlig i mörkret kan baksidesreflex användas Baksidesreflex blå/vit N 120x200 mm Baksidesreflex blå/vit S 170x300 mm L: Diameter 450 mm N: Diameter 600 mm S: Diameter 900 mm 13

176 176 Anvisningsmärken Anvisningsmärken av förstärkt typ, tillverkad av kantbockad aluminiumplåt. BLF-monteringslist på baksidan för snabb och smidig montering. E1 Motorväg N-storlek 600x800 mm S-storlek 900x1200 mm E2 Motorväg upphör N-storlek 600x800 mm S-storlek 900x1200 mm E3 Motortrafikled N-storlek 600x800 mm S-storlek 900x1200 mm E4 Motortrafikled upphör N-storlek 600x800 mm S-storlek 900x1200 mm E5 Tättbebyggt område 900x500 mm* 1200x600 mm* 1500x800 mm* E6 Tättbebyggt område upphör 900x500 mm* 1200x600 mm* 1500x800 mm* E7 Gågata L-storlek 400x400 mm N-storlek 600x600 mm E8 Gågata upphör L-storlek 400x400 mm N-storlek 600x600 mm E9 Gångfartsområde L-storlek 500x400 mm N-storlek 750x600 mm E10 Gångfartsområde upphör L-storlek 500x400 mm N-storlek 750x600 mm E11 Rekommenderad lägre hastighet L-storlek 400x400 mm N-storlek 600x600 mm E12 Rekommenderad lägre hastighet upphör. L-storlek 400x400 mm N-storlek 600x600 mm E15 Sammanvävning L-storlek 600x900 mm N-storlek 800x1200 mm E16-1 Enkelriktad trafik 750x300 mm E XX E XX E XX E XX E XX E XX E XX E XX E XX E XX E XX * ) Höjdmått avser märken utan ortsnamn XXXXX11 XXXXX12 XXXXX14 XXXXX21 XXXXX22 XXXXX24 XXXXX32 XXXXX34 L-storlek NR-reflex L-storlek HR-reflex L-storlek HR-reflex fluor. N-storlek NR-reflex N-storlek HR-reflex N-storlek HR-reflex fluor. S-storlek HR-reflex S-storlek HR-reflex fluor. E XX E XX E XX

177 177 Anvisningsmärken E16-2 Enkelriktad trafik 300x450 mm E17-1 Återvändsväg 400x500 mm E17-4 Återvändsväg 400x700 mm E18 Mötesplats 400x400 mm E19 Parkering N-storlek 400x400 mm S-storlek 600x600 mm E19-2 Parkering 200x400 mm Sexkant P-skylt 6x330x240 mm D=500/440 mm Tresidig P-skylt 3x300x300 mm D=500/310 mm E20 Områdesmärke L-storlek 600x600 mm N-storlek 900x900 mm E21 Slut på område L-storlek 600x600 mm N-storlek 900x900 mm E22 Busshållsplats E23 Taxi 450x300 mm E24 Automatisk trafikövervakning N-storlek 600x600 mm E25 Betalväg E26 Tunnel E27 Nöduppställningsplats E XX E19-1 EK34191XX DT34192XX E XX E XX E XX E XX E XX E XX E XX E XX E XX E XX E XX E XX Sexkant P-skylt 34194XX E XX E XX E XX E XX E18 EK34181XX DT34182XX Tresidig P-skylt 34195XX E XX E XX E XX E XX E XX XXXXX11 XXXXX12 XXXXX14 XXXXX21 XXXXX22 XXXXX24 XXXXX32 XXXXX34 L-storlek NR-reflex L-storlek HR-reflex L-storlek HR-reflex fluor. N-storlek NR-reflex N-storlek HR-reflex N-storlek HR-reflex fluor. S-storlek HR-reflex S-storlek HR-reflex fluor. E XX E XX E XX E XX E XX E XX E XX E XX E XX E XX E XX E XX E XX E XX E XX E XX E XX E XX E26 E XX 13

178 178 Lokaliseringsmärken F1 Orienteringstavla F2 Orienteringstavla vid förbjuden sväng i korsning F3 Tabellorienteringstavla F4 Avfartsorienteringstavla F5 Vägvisare F5 Vägvisare F5 Vägvisare F5 Vägvisare F5 Vägvisare F5 Vägvisare F5 Vägvisare F5 Vägvisare F6 Tabellvägvisare F7 Avfartsvisare F8 Körfältsvägvisare F9 Samlingsmärke för vägvisning F10 Platsmärke F11 Vägnamn F12 Vattendrag F13 Avståndstavla F14-1 Vägnummer, europaväg F14-2 Vägnummer tillvägvisning europaväg F14-3 Vägnummer allmän väg F14-4 Vägnummer tillvägvisning allmän väg Allmän väg F15 Omledning Allmän väg Allmän väg F1 F4 F5 F5 Allmän väg F6 F2 F5 F5 F5 Allmän väg F7 F3 F5 F5 Allmän F5 väg än väg Allmän väg F8 F9 F10 F11 F12 F13 F14-1 F14-2 F14-3 F14-4 F15

179 179 Lokaliseringsmärken Används för att ge upplysning om förändring av körfält på vägsträcka. Används märket på sträcka där mötande trafik förekommer, skall även motriktade körfält vara angivna på märket. F16-1 F16-2 F16-3 F16-4 Med motriktade körfält avses körfält för mot gående trafik som inte är avskilt med mittremsa, mitträcke eller annan liknande fysisk anordning. Har en körbana två eller flera körfält i samma riktning skall märket vara uppsatt på båda sidor om körbanan. Sätts märket upp mer än 50 m före en förändring skall avståndet vara angivet på tilläggstavla. F17-1 F17-2 F17-3 F18-1 Texthöjder på tilläggstavlor: L-storlek: N-storlek: S-storlek: 100 mm text 150 mm text 200 mm text F16-1 t o m F16-4 Ökning av antal körfält F17-1 t o m F17-3 Minskning av antal körfält F18-1 t o m F18-5 Körfältsindelning på sträcka F19-1 t o m F19-4 Väganslutning med accelerationsfält F20-1 t o m F20-4 Väganslutning med separat körfält F18-2 F18-3 F18-4 F18-5 F19-1 F19-2 F19-3 F19-4 F20-1 F20-2 F20-3 F

180 180 Lokaliseringsmärken F21 F22 F23 Körfältsindelning för korsning Riksmärke Orienteringstavla för omledningsväg Färdriktning vid omledning F24 F25-1 Körfält upphör F25-3 Körfält upphör F25-4 Körfält upphör F26-1 Körfält avstängt F26-2 Körfält avstängt F27 Trafikplatsnummer F28 Parkeringshus F29-1 Infartsparkering tunnelbana F29-2 Infartsparkering buss F29-3 Infartsparkering tåg F30 Lokal slinga F31-2 t o m F31-11 Märke för visst fordonsslag eller trafikantgrupp F32 Farligt gods F33 Räddningsplats F21 F22 F25-1 F25-3 F26-1 F26-2 F F27 F XX F25-4 F28 F29-1 F29-2 F29-3 F30 F31-1 F32 F33 F31-2 F31-3 F31-4 F31-5 F31-6 F31-7 F31-8 F31-9 F31-10 F31-11

181 181 Lokaliseringsmärken F34 Vägvisare F35 Tabellvägvisare F36 Platsmärke F37 Avståndstavla F38 Cykelled G1 Post G2 Hjälptelefon G3 Radiostation för vägtrafikinformation G4 Akutsjukhus G5 Industriområde G6 Järnvägsstation G7 Busstation G8 Flygplats G9 Brandsläckare G10 Handelsområde H1 Informationsplats H2 Fordonsverkstad H3 Drivmedel H4-1 Gas för fordonsdrift H4-2 Gas för fordonsdrift H5 Servering G1 F34 F35 F36 F37 F38 G2 G3 G4 G5 G6 G7 G8 G9 G10 H1 H2 H3 H4-1 H4-2 H5 13

182 182 Lokaliseringsmärken H6 Restaurang H7 Hotell H8 Vandrarhem H9 Stugby med minst fem stugor H10 Stugby med mindre än fem stugor H11 Campingplats H12 Husvagnsplats H13 Rastplats H14 Toalett H15 Badplats H16 Friluftsområdee H17 Vandringsled H18 Stollift H19 Släplift H20 Golfbana H21 Försäljningsställe för fiskekort H22 Sevärdhet H23 Förberedande upplysning om vägnära service H24 Rum och frukost H25 Gårdsbutik H26 Hantverk H27 Laddstation I1 Turistväg I2 Turistområde I3 Landmärke I4 Världsarv H6 H10 H14 H7 H11 H15 H8 H12 H16 H9 H13 H17 H18 H19 H20 H21 H22 H23 H24 H25 H26 H27 I1 I2 I3 I4

183 183 Upplysningsmärken J2 Upplysningsmärke J3 Livsfarlig ledning J2 J3 Tilläggstavlor Tillverkade i BLF-profil. Valfri text kan erhållas på tilläggstavlor. På denna sida finns exempel på vanliga tilläggstavlor. T1 Vägsträckans längd 640x400 mm, 100 text 800x600 mm, 150 text T2 Avstånd 100 m 560x200 mm 150 m 560x200 mm 200 m 560x200 mm T3 Avstånd till stopplikt STOPP 150 m 640x400 mm STOPP 200 m 640x400 mm T4 Fri bredd 640x200 mm, 100 text T5 Totalvikt 480x200 mm, 100 text T6 Tidangivelse 480x400 mm, 80 text T6 Tidangivelse 480x200 mm, 100 text T7 Särskilda bestämmelser för stannande och parkering 560x200 mm, 80 text T8-1 t o m T8-11 Symboltavla 400x200 mm 400x400 mm T XX T XX T XX T XX T8/S XX T XX T XX T XX T XX T8-S XX T XX T XX T XX T XX T8-S XX T XX T XX T XX T8-S XX T8-S XX T8-S XX T8-S XX T8-S XX T8-S XX T8-S XX T8-S XX 13

184 184 Tilläggstavlor Tillverkade i BLF-profil. Valfri text kan erhållas på tilläggstavlor. På denna sida finns exempel på vanliga tilläggstavlor. T9 Nedsatt syn L: 400x200 mm N: 600x300 mm S: 800x400 mm T10 Nedsatt hörsel L: 300x300 mm N: 400x400 mm S: 600x600 mm T11-1 t o m T11-9 Utsträckning T12-1 t o m T12-11* Riktning L: 300x300 mm N: 400x400 mm S: 600x600 mm T9 T T10 T T T T T T T T T13 Flervägsväjning L: 400x200 mm N: 600x300 mm S: 800x400 mm T14 Flervägsstopp L: 400x200 mm N: 600x300 mm S: 800x400 mm T15-1 t o m T15-6 Vägars fortsättning i korsning L: 400x400 mm N: 600x600 mm T T12-1 T12-2 T12-3 T12-4 T12-5 T12-6 T12-7 T12-8 T12-9 T12-10 T12-11 * Finns i alla förekommande färgkombinationer. T13 T14 T15-1 T15-2 T15-3 T15-4 T15-5 T15-6

185 185 Tilläggstavlor Tillverkade i BLF-profil. Valfri text kan erhållas på tilläggstavlor. På denna sida finns exempel på vanliga tilläggstavlor. T XX T XX T XX T XX T16 Avgift, 400x200 mm T17 Parkeringsskiva T18 1 tim, 400x200 mm 2 tim, 400x200 mm 3 tim, 400x200 mm T19 Boende, 400x200 mm T20 Parkeringsbiljett, 400x200 mm T21-1 t o m T21-3 Uppställning av fordon, 400x200 mm T22* Förhyrda platser, 400x200 mm Besökande, 480x200 mm Ej moped, 400x200 mm Riktningsangivelse cykel- och mopedbana, 400x200 mm Dubbelvisande trafik i båda riktningarna cykel- och mopedbana, 400x200 mm 1 plats, 400x200 mm 2 platser, 400x200 mm 3 platser, 400x200 mm Tillstånd erfordras, 400x200 mm Gäller ej behörig trafik, 560x400 mm Gäller ej varutansport, 480x300 mm Gäller ej fordon med tillstånd, 720x400 mm Gäller ej cykel, 560x300 mm Gäller ej buss, 560x300 mm Gäller ej taxi, 560x300 mm Gäller genomfart, 640x300 mm Byggtrafik, 640x400 mm T24 Laddplats 400x400 mm T XX T XX T XX T XX T XX T XX T XX T XX T XX T XX T XX T XX T XX T XX T XX T XX T XX T XX T XX T XX * Finns i alla förekommande färgkombinationer. T XX T XX T XX T XX T XX T XX T XX T XX 13

186 186 Andra anordningar X1* Markeringspil 600x600 mm 1200x600 mm 2400x600 mm X2* Markeringsskärm för hinder B/G 1000x400 mm B/G 2000x400 mm R/G 1100x400 mm R/G 2200x400 mm X3* Markeringsskärm för sidohinder, farthinder mm 150x300 mm 300x1200 mm 400x1400 mm X4 X5 X6 X7 X8 X9 Avfartsskärm 600x1000 mm 1200x2000 mm Gul ljuspil eller ljuspilar Särskild varningsanordning Bom Plankorsningsskärm Cirkulationstrafik * Finns i B/G och R/G utförande X1 B/G 36011XX R/G 36012XX X XX X2 B/G 36021XX R/G 36022XX X5 X3 B/G vä 36031XX B/G hö 36032XX R/G vä 36033XX R/G hö 36034XX X6 XXXXX11 XXXXX32 XXXXX12 XXXXX34 XXXXX14 XXXXX21 XXXXX22 XXXXX24 L-storlek NR-reflex S-storlek HR-reflex L-storlek HR-reflex S-storlek HR-reflex fluor. L-storlek HR-reflex fluor. N-storlek NR-reflex N-storlek HR-reflex N-storlek HR-reflex fluor. X7 X8 X

187 187 Stolpreflex BLF Ett enkelt och smidigt sätt att förstärka uppmärksamheten för vägmärken monterade på 60 mm stolprör. Stolpreflex BLF består av två identiska halvor av strängpressad aluminium. Monteringen är mycket enkel helt utan verktyg, sätt bara ihop de båda profilhalvorna kring stolpröret och snäpp ihop. Låses med låsskruv. Tack vare att stolpreflexen består av två halvor kan olika färgkombinationer utföras. Stolpreflex BLF är försedd med ett högreflekterande material Neutral L=1300 mm Neutral L=1800 mm Röd/blå L=1300 mm Röd/vit L=1300 mm Blå/vit L=1300 mm Röd/gul L=1300 mm Röd/vit L=1800 mm Blå/vit L=1800 mm Röd/gul L=1800 mm Röd/blå L=1800 mm För farthinder blå/gul L=900 mm Stolpmark HR

188 188 Textstorlek för tilläggstavlor Placering Text Under märke i liten storlek 60 Under märke i normalstorlek Infart till eller inom P-plats eller annat område där hastigheten är mycket låg 60 Hastighetsbegränsning 60 km/h eller lägre 80 Hastighetsbegränsning 70 km/h eller högre 100 Under märke i stor storlek 150 Storlek på tilläggstavlor som är blå, gröna eller bruna med vit text Texthöjd radig 200 mm 200 mm 300 mm 400 mm 2-radig 300 mm 300 mm 400 mm 600 mm 3-radig 400 mm 500 mm 600 mm 800 mm 4-radig 500 mm 600 mm 700 mm 1100 mm 5-radig 600 mm 700 mm 900 mm 1400 mm Längd Textstrl Antal tecken i bredd på samma rad 60 6/7 8 9/ / / / Längd Textstrl Antal tecken i bredd på samma rad Vid förekomst av versala Å, Ä och Ö kan i vissa fall krävas större höjd än i tabellerna ovan. Om det förekommer flera breda tecken (t ex M eller W) på samma rad kan det krävas större bredd än vad som anges i tabellen.

189 189 Textstorlek för tilläggstavlor Storlek på tilläggstavlor som är vita, gula eller orange med svart text Texthöjd radig 200 mm 200 mm 200 mm 300 mm 2-radig 200 mm 300 mm 400 mm 500 mm 3-radig 300 mm 400 mm 500 mm 700 mm 4-radig 400 mm 500 mm 600 mm 900 mm 5-radig 500 mm 600 mm 700 mm 1100 mm Längd Textstrl Antal tecken i bredd på samma rad 60 6/7 8 9/ / / / Längd Textstrl Antal tecken i bredd på samma rad Vid förekomst av versala Å, Ä och Ö kan i vissa fall krävas större höjd än i tabellerna ovan. Om det förekommer flera breda tecken (t ex M eller W) på samma rad kan det krävas större bredd än vad som anges i tabellen. 13

190 190 Sjövägmärken Tillverkade i BLF-profil. Mått: U-storlek 1000x1000 mm N-storlek 1500x1500 mm Ö-storlek 2000x2000 mm Varningsmärken S100. Linfärja S101. Livsfarlig ledning S102. Begränsad höjd S103a. Sidomarkering (grön) S103b. Sidomarkeing (röd) S103c. Sidomarkering röd med spets nedåt S104. Begränsat djup S105. Begränsad bredd S106. Rörlig bro S107. Arbete i eller vid vatten S108. Badplats S109. Fiskeredskap S111. Annan fara S110. Kabel, rör S100 S103b S106 S111 S101 S103c S107 KABEL RÖR S110 S102 12,5 m S104 S108 S103a S105 S109 Förbudsmärken S200. Förbud mot fritidsbåtar S201. Förbud mot motorbåtar S202. Förbud mot segelbåtar S203. Förbud mot brädsegling S204. Förbud mot vattenskidåkning S205. Vattenskoteråkning förbjuden S206. Förbud mot dykning S207. Förbud mot ankring S208. Förbud mot förtöjning S209. Förbud mot sjötrafik S210. Förbud mot landstigning S211. Förbud mot parkering S212. Fartbegränsning S213. Fartbegränsning upphör S200 S204 S208 S201 S205 S209 S202 S206 S210 S203 S207 P S211 Påbudsmärken S300. Stoppgräns S301. Avge ljudsignal S302. Påbjuden färdriktning S212 5 S213 S300 S301 S302

191 191 Sjövägmärken Tillverkade i BLF-profil. Upplysningsmärken S400. Fritidsbåtstrafik tillåten S401. Motorbåtstrafik tillåten S402. Segelbåtstrafik tillåten S403. Brädsegling tillåten S404. Vattenskidåkning tillåten S405. Vattenskoteråkning tillåten S406. Dykning tillåten S407. Ankring tillåten S408. Förtöjning tillåten S400 S404 S401 S405 S402 S406 S403 S407 S408 Tilläggstavlor S501. Sträckans längd i nautiska mil (M) med början vid märket S500. Sträckans längd i meter (m) med början vid märket S502. Sträckans längd i meter (m) med början bortom märket S503. Sträckans längd i nautiska mil (M) med början bortom märket S504. Avstånd till S505. Avstånd från S506. Tid S507. Datum S508. Slag av fartyg S509. Slag av fartyg S510. Slag av fartyg S511. Linfärja S512. Signal S513. Övriga tillägg S514. Utsträckning i sidled på båda eller ena sidan av huvudtavlan S500 S501 S m S504 S505 S506 S508 S509 S510 S512 S513 S503 S507 Linfärja S511 S514 Enslinje S515. Enslinjetavlor S516. Fri höjd från S515 S516 13

192

193 Index A Ö 14

194 194 A Anvisningsmärken, 176, 177 APL belysning för övergångsställe, 107 Arbetsplatsprofilering, 112, 113 Avstängningsbräda, 24, 30 Avstängningsgrind, 138 B Balkreflex, 134 Batterier, 143 Belastning med dubbelslits, 43 BLF 2Twenty, 132 BLF FLS parkeringsledning, 106 BLF-greppet, 146 BLF-grind, 27 BLF-profil, 49 BLF Pumpräcke, 60 BLF-skärm, 20 BLF-skärm Risk för snöras, istappar, 142 BLF-systemet, 49 BLF-tält, 27 BLF-Zuggan, 98 Blinkman, 44 Blinkman, batteri, 143 Blixtlampa, 124 Bom, 138 Brandpostskylt, 62 Bred last, 127 Bultmönster, 55, 73 Bultsatser, 75 Bygg- och informationsskyltar, 66 C Carrest, 37 Cykelparkering, 60 Cykelvägvisning, 59 D Dragring, 102 D-Solo, 18 Dubbelbygel, 87 Dubbelklammer, 84 Dubbelklammer BLF, 82 Dämpplatta, 102 E Enkelklammer, 83 Enkelklammer BLF, 82, 84 ESW-konsol, 89 F Fackverksportal, 77 Fackverksportal, enbent, 77 Fackverksportal, T, 77 Fackverksstolpe, 75 Fackverksstoplar, 55 Farthinderbåge, 69 Farthinder, reflekterande, 136, 137 Farthinderstolpe, 133 Farthinder, Värnamo, 137 Farthinder, Z-snigeln, 29 Filstolpe, 23 Flagga för vakt, 28 Flagga för överskjutande last, 126 Flaggspel, 30 Flaggstång, 113 Fordonsskyltar, 126 Fordonsskyltar för dragbil, 126 Fordonsskyltar för släp, 126 Fundament, 99, 100 Fundamentsättning, 100 Fundamentuppdragare, 146 Fyrkanthylla, 88 Fyrkantrör, KKR, 73 Fyrkantsbyglar, 87 Fällman, 21 Förbudsmärken, 171, 172, 173, 174 Fötter till BLF-skärm, 20

195 195 G Gatunamnsklammer, 90 Gatunamnsskylt, 61 Grind, 138 Gummipollare, 130 H Hammar rör, 26 Handlampa, 143 Handstrålkastare, 143 Handtag för sprayfärg, 145 Handtagsskylt, 42, 43 H-konsol, stål, 89 Husnummerskylt, 62 Hållare för vajerräcke, 26 Hänglås för brandkårsnyckel, 139 I Isflagga-Isidor, 142 K Kabelskydd, Lille Skutt, 137 Kantstolpe, Innovia-flex, 134 Kantstolpe, Jacobi, 133 Kantstolpe, oval, 133 Kantstolpe, rund, 134 Klippan, 24 Klotterborttagning, 147 Klätterskydd, 55 Kombiverktyg, Bläckfisken, 61, 147 Kommunal anvisningsskylt, 61 Koner, 22 Konsol och väggfäste, 88 Konstruktion och ritning, 48 Kryss- och stagklammer, 86 L Lattixklammer, 83 LDS-profil, 134 Lekande barn, 63 LGF-skylt, 126 Lilla Piken, 102 Ljuspil X5, 123 Lokaliseringsmärken, 178, 179, 180, 181, 182 Lyftsats för fundament, 146 Lång last, 127 Lösa reflexer, 141 M Magnetskylt för fordon, 120 Markeringsskärm, 130 Markeringsskärm X2, 120 Markeringsvagn, 145 MaxiSign RGB, 122 MB, 60 MB Cykelparkering, 60 Mellankoppling, Z-snigeln, 29 Mercalin fluor, 144 Mercalin RS, 144 Metallsökare, 148 MidiSign RGB, 122 Minileitboy, 29 Mitträcke, 140 Montagelist, 25 Monteringsanvisning, 50, 51, 52, 53, 54, 130 Måttband, 148 Mäthjul, reservdelar, 150 Mäthjul, standard, 149 Mäthjul, övriga, 149 N Nedslagsdon, 100, 146 Nedslagsdon för vingfundament,

196 196 O Omformare, 19 P Pallkassett för handtagsskyltar, 43 Parkskyltar, 63 P-hinder, 139 Placering av vägmärken, 164 Plastkätting, 30 Plastvägmärken, 40, 41, 42 P-nummerskylt, 62 Pollare, 130 Pollare Bilbo, 131 Pollare Pålsjö, 131 Portalfäste, 91 Påbudsmärken, 175 R Reflekterande farthinder, 136, 137 Reflexer, lösa, 141 Refugstolpe, 23 Regler, tips och råd vid vägmärkesarbeten, 154 Reparationsasfalt, 136 Rinnande ljus LED, 18 Rinnande ljus radiostyrt, 19 Roterande varningslyktor, 125 Runda rör, 72, 91 Råd vid tvättning och lagring av vägmärken, 163 Röruppdragare, 74, 146 S Sandlådor, 142 SeeMe varningssystem för övergångställe, 109 SH-klammer, 85 Signalampel, 107 Sjövägmärken, 190, 191 Skarvdon, 86 Skarvklammer BLF, 85 Skolskjutsskylt, 126 Skyddsbarriär BG600 T3W2, 38 Skyddsbarriär BG800, 39 Skyltar, diverse, 115 Skyltbelysning LED, 107 Skyltbåge, 67, 68 Skylt, farligt gods, 126 Skylthållare för vajerräcke, 26 Skylt, lekande barn, 63 Skyltlösningar med variablet budskap, 108 Skyltspett, 26 Skyltställ, 65 Skyltställ BLF, 114 Skylttäckare med hakar, 44 Slip-Base fackverk, Befintligt monatage, 58 Slip-Base fackverk, Nymontage, 57 Slip-Base KKR, 56 Snökäpp, 142 Spett, 30 Sportkoner, 22 Sprayfärg, 144 Sprayfärg, handtag, 145 Springy rör, 72 Spärrbalk, 31 Spärrband, 30 Spärrman, 31, 97 Spärrnycklar, 147 Staket, 32 Standardvägmärken och tilläggstavlor, 48 Stolpe till vingfundament, 78 Stolpfot, 25 Stolpreflex, 187 Stor Piken, 102 Svensktoppen, 23 Symboler Premark, 135 Säkerhetsstolpe fackverk, 76 Säkerhetsstolpe, KKR, 73 Särimner, 98

197 197 T T18 kombinerat trä och stålräcke, 140 Takskylt Blink4an, 118, 119 Textstorlek för tilläggstavlor, 188, 189 Tillfällig skyltning, 25 Tilläggstavlor, 183, 184, 185 Toppfäste, 86 Topphattar, 74, 90 Track & Trace, 60 Traffic Rail Mitträcke, 140 Trafikbuffert, 35 Trafikbuffert, tillbehör, 36 Trafikpollare, 132 Trafikspegel, 136 Trafikö, 94 Trafiköar, 96 Trafikö, refug, 95 Trafistop, 98 Trumeter, standard, 150 T-rör, 89 T-rör, Vinkelrör, 89 Täckväv, 113 U U-bultar, 87 U-konsol, 89 Understöd BLF, 85 Uppdragare, 146 Upplysningsmärken, 183 Utmärkning av vattenskyddsområde, 64 Utrustning för vakt, 28 V Variabel F25, 34, 44 Variabel vikbar skylt, 109 Varningslampa, 124 Varningslykta Basic blixt / LED, 125 Varningslykta Basic LED, 125 Varningslykta Fyr, 124 Varningslykta, roterande, 125 Varningsmärken, 168, 169, 170 Varseljacka för vakt, 28 Varselväst BLF klass 3, 28 Varselväst med ljuspanel, 28 Vikbar-BLF skylt, 109 Vingfundament, 101 Vinkelrör, 89 VMS- RGB E-13, 123 Vägbanereflex, 30 Vägbock, 30 Väggfäste, 61 Vägmarkeringstape, 29 Vägmärkesarbeten, (regler, tips och råd), 154 Vägmärkeskonstruktioner, 162 Vägmärkesvagn, 33 Vägmärkesvagn, tillbehör, 33 Vägräcke, 140 Väjningspliktsmärken, 171 Värnamo Farthinder, 137 Z Z-konsol, 90 Ä Ändskarv dubbel, 84 14

198 198 Anteckningar

199 199 Anteckningar

200 Order: Välkommen att kontakta oss! Staffanstorp E-post: Besöksadress: Industrivägen 6 Stockholm Besöksadress: Fryksdalsbacken 3, Larsboda Göteborg Besökadress: Backa Bergö gata 12, Hisings Backa Sundsvall Besöksadress: Kungsvägen 5, Sundsvall Webbutik: blinkfyrar.se Växel: Medlem av Söderbergföretagen

Blinkfyrar är ett oberoende privatägt företag med ett 40-tal anställda. Företaget är en marknadsledande leverantör med huvudkontor i skånska

Blinkfyrar är ett oberoende privatägt företag med ett 40-tal anställda. Företaget är en marknadsledande leverantör med huvudkontor i skånska HANDBOK 9:3 Blinkfyrar är ett oberoende privatägt företag med ett 40-tal anställda. Företaget är en marknadsledande leverantör med huvudkontor i skånska Staffanstorp samt filialer i Stockholm Göteborg

Läs mer

Kollegor på daglig promenad!

Kollegor på daglig promenad! HANDBOK 9:2 Blinkfyrar är ett oberoende privatägt företag med ett 40-tal anställda. Företaget är en marknadsledande leverantör med huvudkontor i skånska Staffanstorp samt filialer i Stockholm och Göteborg.

Läs mer

Innehåll. Vägmärken sid. 36-75 Varnings- förbuds- påbuds- anvisningslokaliseringsmärken,

Innehåll. Vägmärken sid. 36-75 Varnings- förbuds- påbuds- anvisningslokaliseringsmärken, Innehåll 1 Lampor, lyktor, batterier m.m. sid. 3-6 Varningsljus, rinnande ljus, blixtlampor, varningslyktor, handstrålkastare, batterier, omformare, skyltbelysning. Avstängningsmateriel m.m. sid. 7-35

Läs mer

Akut = inom 1-8 timmar beroende hur akut, Mindre allvarlig = 3 arbetsdagar, Brist = en arbetsvecka. Styrande dokument TRVK 5.1 IFS 6.01, 7.

Akut = inom 1-8 timmar beroende hur akut, Mindre allvarlig = 3 arbetsdagar, Brist = en arbetsvecka. Styrande dokument TRVK 5.1 IFS 6.01, 7. CHECKLISTA 20190705 Tider för åtgärd efter genomförd kontroll = inom 1-8 timmar beroende hur akut, = 3 arbetsdagar, = en arbetsvecka 1.0 Allmänt 1 Tillgänglig svensktalande personal finns för utmärkning

Läs mer

Vanliga vägmärken på enskild väg

Vanliga vägmärken på enskild väg Vanliga vägmärken på enskild väg Augusti 2015 Nedan följer information om vanligen förekommande vägmärken på enskild väg Saknas något kan ni vända er till REVs trafikingenjör för ytterligare information.

Läs mer

Väghållningsfordon. Utmärkning av fordon i väghållningsarbete. På vägar där Trafikverket är väghållare eller beställare, där

Väghållningsfordon. Utmärkning av fordon i väghållningsarbete. På vägar där Trafikverket är väghållare eller beställare, där Maj 2012 Väghållningsfordon Utmärkning av fordon i väghållningsarbete På vägar där Trafikverket är väghållare eller beställare, där TRVK Apv och TRVR Apv ingår i kontraktet Trafikverket 781 89 Borlänge

Läs mer

Vägverkets författningssamling

Vägverkets författningssamling verkets författningssamling verkets föreskrifter om lekar på vägmärken och andra anordningar; VVFS 2008:272 Utkom från trycket den 3 november 2008 beslutade den 13 oktober 2008. verket föreskriver med

Läs mer

Traikavstängning. Göteborg Mölndal Kungsbacka Falkenberg. www.tidermans.se info@tidermans 031-200 300 031-87 90 80 0300-56 46 00 0346-105 63

Traikavstängning. Göteborg Mölndal Kungsbacka Falkenberg. www.tidermans.se info@tidermans 031-200 300 031-87 90 80 0300-56 46 00 0346-105 63 Traikavstängning Göteborg Mölndal Kungsbacka Falkenberg 031-200 300 031-87 90 80 0300-56 46 00 0346-105 63 www.tidermans.se info@tidermans Prisexempel 2010 TA-planer Pris/kalenderdag Nr. 1 Arbete på gångbana

Läs mer

Monteringsanvisning/skötselråd. Trafikbuffert Meag enligt 2000/70 VVMB351

Monteringsanvisning/skötselråd. Trafikbuffert Meag enligt 2000/70 VVMB351 Monteringsanvisning/skötselråd Trafikbuffert Meag enligt 2000/70 VVMB351 Får användas på vägar med ordinarie hastighetsbegränsning understigande 90 km/tim. Säkerhet Bufferterna skall placeras i linje.

Läs mer

Säkerhet på alla vägar POLLARE

Säkerhet på alla vägar POLLARE Säkerhet på alla vägar POLLARE ProVias Pollare är otroligt stryktåliga och därmed en lönsam och säker installation. Efter 1000 träffar återgår pollaren fortfarande till sitt utgångsläge. Pole Cone City

Läs mer

GALVANISERAT STABIL RAM LÖS FOT FAST FOT TRADITION OCH KUNSKAP.

GALVANISERAT STABIL RAM LÖS FOT FAST FOT TRADITION OCH KUNSKAP. MOBILSTÄNGSEL TRADITION OCH KUNSKAP GALVANISERAT Jowema AB i Anderstorp grundades 1924 men har erfarenhet av trådhantering i 5 generationer. Sedan 1990 ingår vi i EBIM-koncernen som ett systerföretag till

Läs mer

Säkerhet på alla vägar POLLARE

Säkerhet på alla vägar POLLARE Säkerhet på alla vägar POLLARE Pole Cone City NYHET! Pole Cone City reflexer och glaspärlor passar väl in i gatubilden Spara dyra underhållskostnader med nya Pole Cone City. Den har samma utseende som

Läs mer

Instruktions- och säkerhetshandbok Trafikbuffert 2000/100

Instruktions- och säkerhetshandbok Trafikbuffert 2000/100 Instruktions- och säkerhetshandbok Trafikbuffert 2000/100 Utgåva 2013:01 575 00000 120 Trafikbuffert 2000/100 2013:01 Viktig Information Se till att du noga läst igenom och förstått det som står i instruktionsboken

Läs mer

HALSANG MOBILSTÄNGSEL

HALSANG MOBILSTÄNGSEL MOBILSTÄNGSEL FÖRSTÄRKT SVETSAT NÄT MIG SVETSAT ROSTSKYDD ÖKAD KVALITET Vårt mobilstängsel tillverkas som de gjordes innan kostnadsjakten tog överhand på kvalitet och livslängd. RÄTT KONSTRUKTION Vi stansar

Läs mer

Produktsortiment. Allt inom trafikanordningar - när och där det behövs. För mer information besök oss på

Produktsortiment. Allt inom trafikanordningar - när och där det behövs. För mer information besök oss på Produktsortiment Allt inom trafikanordningar - när och där det behövs. För mer information besök oss på www.ramudden.se RAMUDDEN AB: UTGÅVA 5 MAJ 2016 Varningsmärken A5-1 A5-2 A5-3 Varning för avsmalnande

Läs mer

Monteringsanvisning/skötselråd. Trafikbuffert enligt 2000/100 VVMB351

Monteringsanvisning/skötselråd. Trafikbuffert enligt 2000/100 VVMB351 Monteringsanvisning/skötselråd Trafikbuffert enligt 2000/100 VVMB351 Godkänd att användas på hela vägnätet. Kontrollera att sammanlänkarna inte är skadade eller böjda. Bufferterna skall placeras i linje.

Läs mer

ORIGINALET TELESTEPS. Originalet är testat och certifierat enligt alla relevanta normer av oberoende parter.

ORIGINALET TELESTEPS. Originalet är testat och certifierat enligt alla relevanta normer av oberoende parter. ETT STEG FÖRE Stege som stege? Inte i Telesteps värld. Sedan starten 1996 har vi alltid tänkt lite annorlunda och det har tagit oss till en ledande position på marknaden. Med annorlunda menas att vi har

Läs mer

Monteringsanvisning Publicus cykeltak

Monteringsanvisning Publicus cykeltak Publicus cykeltak levereras som ensidig lösning eller dubbel. Vid dubbel lösning sätts två ensidiga moduler mot varandra och kopplas samman med mellantak, eller rygg mot rygg Måsvinge med takrännesystem.

Läs mer

BAX - BILSPÆRRE BAX Saferoad Smekab AB Tel Saferoad Daluiso A/S Tlf eroadcitylif e.dk

BAX - BILSPÆRRE BAX Saferoad Smekab AB Tel   Saferoad Daluiso A/S Tlf  eroadcitylif e.dk BAX - BILSPÆRRE BAX Vår mest mångsidiga bilspärr BAX har flera manuella låsalternativ och möjlighet till elstyrning. Bilspärren begränsar och reglerar trafik i exempelvis bostadsområden och vid gång- och

Läs mer

BENDERS TAK MONTERINGSANVISNING TAKSÄKERHET

BENDERS TAK MONTERINGSANVISNING TAKSÄKERHET BENDERS TAK MONTERINGSANVISNING TAKSÄKERHET JUSTERBAR FOTPLATTA OCH LÄKTFÄSTE 2 I FOTPLATTA CARISMA OCH PIANO 3 FOTPLATTA FALSAT LERTEGEL 4 I SNÖRÄCKE GRIND 5 I NOCK- OCH TAKFOTSRÄCKE 6 I TAKBRYGGA 7 SNÖRASSKYDDS

Läs mer

VI STÖDJER DITT BYGGE

VI STÖDJER DITT BYGGE ALU-UP Stämp och stämptornssystem i aluminium Användningsriktlinjer Oktober 2018 VI STÖDJER DITT BYGGE INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning 2 Allmänt 3 Produktbeskrivning 4 Stycklista 5-8 Belastningstabeller

Läs mer

2 SVENSKA RIDSPORTFÖRBUNDETS RIKTLINJER FÖR ATT BYGGA TERRÄNGHINDER

2 SVENSKA RIDSPORTFÖRBUNDETS RIKTLINJER FÖR ATT BYGGA TERRÄNGHINDER Hinderkonstruktioner och virkesdimensioner för flyttbara terränghinder Bakgrund Val av material Sammanfogningsteknik Kanter och hörn Springor Markförankring Förstärkning av hinder Stagning Hindrets profil

Läs mer

MONTERINGSANVISNING FÖR SPIRALTRAPPA MODELL EUROSTAIR

MONTERINGSANVISNING FÖR SPIRALTRAPPA MODELL EUROSTAIR Plan GD 25x2 / 33x50 Planräcke Mått enligt ritning Centrumrör En eller i flera sektioner Planstolpe Industri / Barnsäker Trappstolpe Industri / Barnsäker Anslutningsstolpe för plan Steg Bredd: 600-1300

Läs mer

14 Utmärkning av fartdämpande åtgärder

14 Utmärkning av fartdämpande åtgärder 14 Utmärkning av fartdämpande åtgärder 14.1 Allmänt Olika färger och material i beläggningen kan användas för att framhäva gupp, förskjutningar mm, och för att komplettera utmärkning med vägmärken och

Läs mer

TRAFIKSÄKERHET Tillbehörskatalog

TRAFIKSÄKERHET Tillbehörskatalog 2015-03-18 TRAFIKSÄKERHET Tillbehörskatalog www.bluesystems.se 031-29 72 16 2 (10) Innehåll Visuell vägledning... 3 Helljusreflex RA100... 4 Helljusreflex RA101... 4 Helljusreflex RA102... 4 Halvljusreflex

Läs mer

MONTERINGSBESKRIVNING 2013

MONTERINGSBESKRIVNING 2013 MONTERINGSBESKRIVNING 2013 Miami COVER III 13-2 Miami Cover III består av en armerad PVC-väv med kederlist som löper i skenor på poolens sidor. Covern rullas upp på ett staiv i poolens ena kortsida. Längst

Läs mer

Villa- och trädgårdsstängsel

Villa- och trädgårdsstängsel Monteringsanvisningar Villa- och trädgårdsstängsel Högkvalitativa och prisvärda stängselsystem för villa- och fritidstomter 1 2 Kontakt Södra Sverige Håkan Berntsson, +46 72-731 04 75 hakan.berntsson@heabstangsel.se

Läs mer

ATA Bufferten For the love of lives

ATA Bufferten For the love of lives ATA Bufferten 57500000500 Viktig information Se till att du noga läst igenom och förstått det som står i instruktionsboken innan du tar produkten i bruk! Säkerhetsåtgärder och varningar återfinns i denna

Läs mer

Teknisk handbok. Trafik och Gata. Gatunamnskyltar och vägmärken

Teknisk handbok. Trafik och Gata. Gatunamnskyltar och vägmärken Teknisk handbok Trafik och Gata Gatunamnskyltar och vägmärken Innehåll 1 Allmänna förutsättningar 2 1.1 Vägmärkens och skyltars placering i höjdled 2 2 Vägmärken 2 2.1 Vägmärke för hastighetsanvisning

Läs mer

VÄGBELYSNING I SVERIGE AB HÖGMASTER

VÄGBELYSNING I SVERIGE AB HÖGMASTER VÄGBELYSNING I SVERIGE AB HÖGMASTER HÖGMASTER Högmastserien består av 3-sidiga koniska master med ett komplett tillbehörs program. Masterna finns i höjderna 12, 15, 18, 20, 22 och 24 meter som standard

Läs mer

Arbetsplatskontroll väg

Arbetsplatskontroll väg 2.03 CHECKLSTA 1 (6) DokumentD Dokumentdatum TDOK 2015:0445 2017-01-30 2.0 Fastställt av Gäller från Ersätter Engdahl Stefan, PL 2017-01-30 [Ersätter NY] Skapat av Boode Cernerud Anna Arbetsplatskontroll

Läs mer

Import: www.ghevent.se 0176-20 61 50

Import: www.ghevent.se 0176-20 61 50 Import: www.ghevent.se 0176-20 61 50 TECHNI STAGE den lätta, robusta och flexibla scenen. Begreppet att utföra snabba och säkra montage, är TECHNI STAGE den perfekta lösningen där du skapar alla dina teatrala

Läs mer

Pallställ. Utdragsenheter, Grenställ, Listställ, Stålpall

Pallställ. Utdragsenheter, Grenställ, Listställ, Stålpall Pallställ Utdragsenheter, Grenställ, Listställ, Stålpall Weland för säkra och rationella lager Pallställ Sid. 3-6 Utdragsenheter Sid. 7 Grenställ Sid. 8-9 Listställ Sid. 10 SVENSKTILLVERKADE KVALITETSPRODUKTER

Läs mer

11.7 VÄGKANTSUTMÄRKNINGAR

11.7 VÄGKANTSUTMÄRKNINGAR VU 94S-2 11 Vägmarkering och vägkantsutmärkning 45 (50) 11.7 VÄGKANTSUTMÄRKNINGAR Vägkantsutmärkning används för att förstärka den visuella ledningen. Syftet är att förbättra trafiksäkerheten och körkomforten.

Läs mer

Bärbara mediadisplayer från Expand.

Bärbara mediadisplayer från Expand. Bärbara mediadisplayer från Expand. Funktion, kvalitet och design i fokus Expand erbjuder högkvalitativa, användarvänliga displayer för marknadsföring, varumärkesbyggande, information och presentationer.

Läs mer

Tillträdeskontroll 84

Tillträdeskontroll 84 84 Tillträdeskontroll Parkeringsbommar och stolpar 2 BPE Kraftfull, enskild parkeringsbom med robust -benssystem. Classic och BPE-modellerna används för att säkra enskilda parkeringsrutor och är tillverkade

Läs mer

Säker, säkrare, SafeEnd

Säker, säkrare, SafeEnd Säker, säkrare, SafeEnd Fakta Birstaverken Birstaverken AB grundades 1961 och är ett verkstadsföretag med egen anläggning för varmförzinkning. Vår tillverkning och vårt huvudkontor finns i Sundsvall. Lokala

Läs mer

v2.1 Standard Audio Systems AB, Turbingatan 2, Arlanda Stad,

v2.1 Standard Audio Systems AB, Turbingatan 2, Arlanda Stad, LC4T Installationsmanual Tekniska data LC4T Känslighet 1W/1m: 92dB Effektlägen 100V: 3W-6W-15W-20W-30W @100Volt Systemtålighet låg-imp: 40W RMS Frekvensomfång användbart: 160Hz-12,5kHz Frekvensomfång enl.

Läs mer

VERKTYGSCONTAINERS MOBIL VERKTYGSCONTAINER VERKTYGSCONTAINER PALLMÅTT. Art.nr 17040. Art.nr 17070

VERKTYGSCONTAINERS MOBIL VERKTYGSCONTAINER VERKTYGSCONTAINER PALLMÅTT. Art.nr 17040. Art.nr 17070 VERKTYGSCONTAINERS MOBIL VERKTYGSCONTAINER Robust verktygsvagn för säker förvaring av verktyg på byggarbetsplatser m m. Kraftigt lås med 3 låspunkter. Försedd med 4 st massivgummihjul, varav 2 är försedda

Läs mer

BIS Fästtekniksystem för rör i rostfritt stål

BIS Fästtekniksystem för rör i rostfritt stål M BIS Fästtekniksystem för rör i rostfritt stål BIS Klammor med inlägg BIS Bifix 1301 Rostfritt stål (M8, M10) 3 BIS Klammor BIS Bifix 300 RFR (M8, M10) 4 BIS Klammor för Plaströr BIS Bifix 415 Rostfritt

Läs mer

Placera ditt budskap där din målgrupp finns.

Placera ditt budskap där din målgrupp finns. Placera ditt budskap där din målgrupp finns. Placera ditt budskap där din målgrupp finns. Se till att du finns där din målgrupp finns.vi kallar det Pinpoint Media. Med Expands bärbara marknadsföringsdisplayer

Läs mer

Montering av CityBoxen Läs igenom instruktionen innan du startar uppmontering av boxarna

Montering av CityBoxen Läs igenom instruktionen innan du startar uppmontering av boxarna - 1 - Montering av CityBoxen Läs igenom instruktionen innan du startar uppmontering av boxarna CityBoxens Monteringsanvisning Innan du börjar montera boxarna Innan du startar uppmonterar av City-Boxen

Läs mer

Lycka till! Innehåll: Inredningsförslag s. 4-7. Vägghängd inredning s. 8-12. Fristående inredning s. 13. Garderobsinredning s.

Lycka till! Innehåll: Inredningsförslag s. 4-7. Vägghängd inredning s. 8-12. Fristående inredning s. 13. Garderobsinredning s. Garderobsinredning och skjutdörrar 2016 2 Pelly har tillverkat smart garderobsinredning i småländska Hillerstorp sedan 1947. Vi gör helt enkelt bra förvaring baserad på skandinavisk designtradition. Med

Läs mer

Dekorativa staket. Moderna staket som harmonierar med omgivningen och bidrar med säkerhet i stadsmiljön.

Dekorativa staket. Moderna staket som harmonierar med omgivningen och bidrar med säkerhet i stadsmiljön. Dekorativa staket 5 Moderna staket som harmonierar med omgivningen och bidrar med säkerhet i stadsmiljön. Staket Lisbon Med ledstång. Smälter perfekt in i alla omgivningar samtidigt som det bibehåller

Läs mer

Det självklara valet för X-Guard

Det självklara valet för X-Guard Det självklara valet för X-Guard 1 Möjligheter med X-Tray till X-Guard E A De tre vanligaste montagen: u Nyckelhålsmontage För snabba installationer i stolpens nyckelhål Q V AE AD D C T Y R G v Toppmontage

Läs mer

Säker olycksplats. Handbok för räddningspersonal. Skadeplatszon me ter me ter

Säker olycksplats. Handbok för räddningspersonal. Skadeplatszon me ter me ter Utgåva september 2007 Säker olycksplats Handbok för räddningspersonal 150-250 me ter 150-250 me ter Säker olycksplats för räddningspersonal Den metod som presenteras i denna handbok har utarbetats för

Läs mer

MONTERINGSANVISNING. Eurostair spiraltrappa, högersvängd c/c 330 mm mellan stolparna H330 TRAPPA - VÅNING STEG / VARV RADIE

MONTERINGSANVISNING. Eurostair spiraltrappa, högersvängd c/c 330 mm mellan stolparna H330 TRAPPA - VÅNING STEG / VARV RADIE MONTERINGSANVISNING Eurostair spiraltrappa, högersvängd c/c 330 mm mellan stolparna H330 TRAPPA - VÅNING STEG / VARV RADIE Illustrationen visar en standard spiraltrappa med gallerdurksteg och industriräcke.

Läs mer

Räcket för tuffa tag i vinterklimat vägräcket

Räcket för tuffa tag i vinterklimat vägräcket Räcket för tuffa tag i vinterklimat vägräcket Fakta Birstaverken Birstaverken AB grundades 1961 och är ett verkstadsföretag med egen anläggning för varmförzinkning. Vår tillverkning och vårt huvudkontor

Läs mer

Placera ditt budskap där din målgrupp finns.

Placera ditt budskap där din målgrupp finns. Placera ditt budskap där din målgrupp finns. Placera ditt budskap där din målgrupp finns. Se till att du finns där din målgrupp finns. Vi kallar det Pinpoint Media. Med Expands bärbara marknadsföringsdisplayer

Läs mer

Störst på teleskopiska arbetsredskap. Världens smartaste stegar

Störst på teleskopiska arbetsredskap. Världens smartaste stegar Störst på teleskopiska arbetsredskap Världens smartaste stegar 2007 En dum stege är bara lång. Alla kan göra en lång stege. Vi tror du har större nytta av en liten. Alla kan göra en lång stege. Vi tror

Läs mer

Luxor. Automatiskt nedsänkbara pollare CAME GROUP AUTOMATIC BOLLARDS

Luxor. Automatiskt nedsänkbara pollare CAME GROUP AUTOMATIC BOLLARDS Luxor Automatiskt nedsänkbara pollare CAME GROUP AUTOMATIC BOLLARDS Styr, kontrollera och begränsa Modern stadsplanering ställer högre och högre krav på grad även i privata applikationer. Urbaco har över

Läs mer

1 2 3 4 5 6 ηζ 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 Last [kn/m] 16,0 Karakteristisk jämt utbredd last 14,0 12,0 10,0 8,0

Läs mer

MONTERINGS- & BRUKSANVISNING. däckstapling. Utgåva nr 1 BLS Brännehylte Lagersystem AB

MONTERINGS- & BRUKSANVISNING. däckstapling. Utgåva nr 1 BLS Brännehylte Lagersystem AB MONTERINGS- & BRUKSANVISNING däckstapling Utgåva nr 1 BLS Brännehylte Lagersystem AB. 170510 INNEHÅLL OM ANVISNINGAR s.1 INNAN DU BÖRJAR s.2 TILLSYN & UNDERHÅLL s.3 MONTERINGSANVISNINGAR s.4 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Monteringsanvisning. Publicus cykelställ

Monteringsanvisning. Publicus cykelställ Ett av nordens mest sålda cykelställ. PUBLICUS är ett cykelställ uppmärksammat för sin goda design. Den enkla, rena formen ger denna eleganta klassiker en naturlig plats i det offentliga rummet. cykelställ

Läs mer

Växlar - Underhålls strategi slipning av växlar - Med eller utan rörlig korsnings spets?

Växlar - Underhålls strategi slipning av växlar - Med eller utan rörlig korsnings spets? Växlar - Underhålls strategi slipning av växlar - Med eller utan rörlig korsnings spets? Varför Växel slipning? -Växlar genererar en störning i tåg gången => Utmattnings skador, RCF -Dynamisk belastnings

Läs mer

SKEPPSHULT STEGEN ALUMINIUM- TRAPPOR. SVETSGATAN 1, SE SKEPPSHULT, SWEDEN

SKEPPSHULT STEGEN ALUMINIUM- TRAPPOR.    SVETSGATAN 1, SE SKEPPSHULT, SWEDEN SKEPPSHULT STEGEN SKEPPSHULTS PRESS & SVETS AB SVETSGATAN 1, SE-333 93 SKEPPSHULT, SWEDEN TEL. +46(0)371-362 90 FAX. +46(0)371-360 95 www.skeppshultstegen.se E-mail: info@skeppshultstegen.se ALUMINIUM-

Läs mer

Jowema villastängsel Projektering/montage anvisning

Jowema villastängsel Projektering/montage anvisning Jowema villastängsel Projektering/montage anvisning Jowema villastängsel + Följande utrustning Stagkäppar Till utmärkning av stängsellinjen Murarsnöre Till utmärkning av stängsellinjen Spett För att undersöka

Läs mer

Utgåva 2008. Säker olycksplats. Handbok för räddningspersonal. S k adepl a ts z on. 150-250 me t er. 150-250 me t er

Utgåva 2008. Säker olycksplats. Handbok för räddningspersonal. S k adepl a ts z on. 150-250 me t er. 150-250 me t er Utgåva 2008 Säker olycksplats Handbok för räddningspersonal S k adepl a ts z on 150-250 me t er 150-250 me t er Säker olycksplats för räddningspersonal Den metod som presenteras i denna handbok har utarbetats

Läs mer

PRISLISTA DISPLAYPRODUKTER. Utvalda exempel

PRISLISTA DISPLAYPRODUKTER. Utvalda exempel PRISLISTA DISPLAYPRODUKTER Sid 1/4 konsulttjänster. ELIPS + gummiband Smidig golvpratare, alternativ till rollup. Väldigt enkel att ställa upp på plats; vik upp och låt formen stabilisera sig själv! Format:

Läs mer

Monteringsguide Racercykel

Monteringsguide Racercykel Monteringsguide I. Packa upp din cykel 4 II. Förbered framhjulet 4 III. Positionera framhjulet 5 IV. Montera framhjulet i framgaffeln 8 V. Justera styret 8 VI. Montera sadeln 9 VII. Montera pedalerna 10

Läs mer

7 Vägkantsutmärkningar

7 Vägkantsutmärkningar 7 Vägkantsutmärkningar Vägkantsutmärkning används för att förstärka den visuella ledningen. Syftet är att förbättra trafiksäkerheten och körkomforten. Exempel på vägkantsutmärkningar är: kantstolpar med

Läs mer

Montage av stängsel. Materiel. Verktyg

Montage av stängsel. Materiel. Verktyg Stängselmontage Montage av stängsel Materiel Stängsel levereras vanligen i rullar om 25 meter vardera, i höjder om 600, 800, 1000, 1200, 1500, 1800 och 2000 mm, samt 2000 mm med tre rader taggtråd (industristandard).

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om färd med bred odelbar last;

Transportstyrelsens föreskrifter om färd med bred odelbar last; Transportstyrelsens föreskrifter om färd med bred odelbar last; beslutade den 26 augusti 2010. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 4 kap. 15 trafikförordningen (1998:1276). TSFS 2010:141

Läs mer

SLIMLIFT 6250. Väggmonterad Bänklyftare GRANBERG

SLIMLIFT 6250. Väggmonterad Bänklyftare GRANBERG SLIMLIFT 6250 Väggmonterad Bänklyftare GRANBERG Slimlift 6250 Väggmonterad Bänklyftare SLIMLIFT 6250 är en väggmonterad bänklyftare med stor flexibilitet för anpassning till olika behov. Utrustningen i

Läs mer

Have a safe journey. Vi säkrar vägen. Saferoad Sverige AB

Have a safe journey. Vi säkrar vägen. Saferoad Sverige AB Have a safe journey Vi säkrar vägen Saferoad Sverige AB 2 I vårt moderna samhälle är människor alltid på väg. Saferoad strävar efter att göra livet på vägen säkrare. När vi kör bil på väg till jobbet,

Läs mer

ATA-ReBloc Skyddsbarriär

ATA-ReBloc Skyddsbarriär ATA-ReBloc Skyddsbarriär 57500000600 Viktig information Se till att du noga läst igenom och förstått det som står i instruktionsboken innan du tar produkten i bruk! Säkerhetsåtgärder och varningar återfinns

Läs mer

Cykelställ. 1 Cykelställ Duo

Cykelställ. 1 Cykelställ Duo Cykelställ Cykelställ Duo Ett snyggt ställ för två cyklar som håller hjulet ordentligt på plats. Cykelramen kan enkelt låsas fast vid stället. toppkåpor att välja bland: City, Agora, Sphere och Europe

Läs mer

V270 MONTERINGSANVISNING. Eurostair spiraltrappa, vänstersvängd c/c 270 mm mellan stolparna VÄNSTER, 270 CC MELLAN STOLPARNA TRAPPA ID - VÅNING

V270 MONTERINGSANVISNING. Eurostair spiraltrappa, vänstersvängd c/c 270 mm mellan stolparna VÄNSTER, 270 CC MELLAN STOLPARNA TRAPPA ID - VÅNING MONTERINGSANVISNING Eurostair spiraltrappa, vänstersvängd c/c 270 mm mellan stolparna V270 VÄNSTER, 270 CC MELLAN STOLPARNA TRAPPA ID - VÅNING STEG / VARV RADIE Illustrationen visar en standard spiraltrappa

Läs mer

GÅNGBRYGGOR & TRAFIKAVSTÄNGNINGAR

GÅNGBRYGGOR & TRAFIKAVSTÄNGNINGAR I detta kapitel hittar du aluminiumgångbryggor, TA-Balkar och Gallergrindar. Dessa produkter används i både offentlig miljö och på byggarbetsplatser. 5 GÅNGBRYGGOR & TRAFIKAVSTÄNGNINGAR 5 ALUMINIUM GÅNGBRYGGOR

Läs mer

Protect. Monzon. Monteringsanvisning

Protect. Monzon. Monteringsanvisning Protect Monzon Monteringsanvisning Monzon Protect Monteringsanvisning Protect bland det senaste inom övertäckning Ett Protect är enkelt att arbeta med och kan användas om och om igen. Det är konstruerat

Läs mer

Vid fel och frågor angående den lånade elrullstolen kontakta Hjälpmedel Västernorrland via telefon:

Vid fel och frågor angående den lånade elrullstolen kontakta Hjälpmedel Västernorrland via telefon: Att låna elrullstol Elrullstolen gör att du kan röra dig friare men att köra en elrullstol är också förenat med ansvar och vissa risker. Du måste kunna köra elrullstolen utan att utsätta dig själv eller

Läs mer

KONTROLL Checklista version: 25, giltig from: Kontrollant Medföljande kontrollant Kontrollid. TA-plan Projektnummer Arbetets ärendenummer

KONTROLL Checklista version: 25, giltig from: Kontrollant Medföljande kontrollant Kontrollid. TA-plan Projektnummer Arbetets ärendenummer Checklista version: 25, giltig from: 2017-03-16 Grunduppgifter Kontrollant Medföljande kontrollant Kontrollid TA-plan Projektnummer Arbetets ärendenummer Kontrollens ärendenummer Huvudentreprenör Vägarbete

Läs mer

Hyllställ V06. En modern hylla med en gedigen konstruktion

Hyllställ V06. En modern hylla med en gedigen konstruktion PACKBORD OCH PÅBYGGNADSDETALJER Hyllställ V06 En modern hylla med en gedigen konstruktion SSG Hyllställ V06 är en modern hylla med en gedigen konstruktion, enkel att montera och ett brett tillbehörs program,

Läs mer

HÅLLBARA PLANK FÖR EN HÅLLBAR MILJÖ, BRA FÖR DIG - BRA FÖR OSS - BRA FÖR MILJÖN

HÅLLBARA PLANK FÖR EN HÅLLBAR MILJÖ, BRA FÖR DIG - BRA FÖR OSS - BRA FÖR MILJÖN HÅLLBARA PLANK FÖR EN HÅLLBAR MILJÖ, BRA FÖR DIG - BRA FÖR OSS - BRA FÖR MILJÖN PolyPlank AB Polyplank tillverkar unika kompositprofiler helt utan miljögiftiga tillsatser, enligt en patenterad process.

Läs mer

GÅNGBRYGGOR & TRAFIKAVSTÄNGNINGAR

GÅNGBRYGGOR & TRAFIKAVSTÄNGNINGAR I detta kapitel hittar du aluminiumgångbryggor, TA-Balkar och Gallergrindar. Dessa produkter används i både offentlig miljö och på byggarbetsplatser. 5 GÅNGBRYGGOR & TRAFIKAVSTÄNGNINGAR 5 Extra bred och

Läs mer

Monterings- och skötselanvisning. för. Helaform skjutportsbeslag. portstommar

Monterings- och skötselanvisning. för. Helaform skjutportsbeslag. portstommar (Version Allmän) TRIDENT INDUSTRI AB (2013) Monterings- och skötselanvisning för Helaform skjutportsbeslag & portstommar TRIDENT INDUSTRI AB, Metallgatan 27, 262 72 Ängelholm Tfn 0431-44 95 00, fax 0431-839

Läs mer

Säkerhet på alla vägar POLLARE

Säkerhet på alla vägar POLLARE Säkerhet på alla vägar POLLARE The Rising Vägmarkeringar Art. 16.0900.13 The Rising City Trafiksäkerhet vid cykelbana The Rising City Trafiksäkerhet vid övergångsställe ProVias Pollare är otroligt stryktåliga

Läs mer

Cykelpump

Cykelpump 01-030-010-000 en som ett attraktivt inslag i gatumiljön Som ett led i att göra det mera attraktivt att cykla har den här cykelpumpen tagits fram. Design som följer det övriga cykelsortimentet. Elegant

Läs mer

Potentialutjämning SNABBGUIDE. med ett urval av de vanligaste produkterna

Potentialutjämning SNABBGUIDE. med ett urval av de vanligaste produkterna Potentialutjämning SNABBGUIDE med ett urval av de vanligaste produkterna 205 Potentialutjämning i byggnad H D G E 3 2 C E El Data Tele K-TV Avlopp Vatten järrkyla järrvärme Gas A B A. Inkommande elkablar

Läs mer

PANELRADIATORER För vattenburen värme

PANELRADIATORER För vattenburen värme PANELRADIATORER För vattenburen värme Sida 7:11 VIRAB s panelradiatorer levereras kompletta med monterade konsoller, sidoplåtar och galler. panelradiatorerna är tillverkade i stål med konvektor design

Läs mer

Vill du slippa gå ur bilen vid garaget i mörker och oväder?

Vill du slippa gå ur bilen vid garaget i mörker och oväder? Garageportöppnare Sommer och Aperto garageportö Vill du slippa gå ur bilen vid garaget i mörker och oväder? Med en garageportöppnare slipper du gå ur bilen i regn och rusk bara för att öppna porten. Portöppnaren

Läs mer

6500 mm C90 / C120. 7000 mm C90 / C120. 7500 mm C90 / C120. 8000 mm C90 / C120. 6000 mm C90 / C120

6500 mm C90 / C120. 7000 mm C90 / C120. 7500 mm C90 / C120. 8000 mm C90 / C120. 6000 mm C90 / C120 Pallställ Pallställ CITY är det ideala lagringssättet. Pallhantering i Pallställ City ger stor flexibilitet och effektiv logistik vid godshantering i reservdelslagret, hos grossister eller inom verkstads-

Läs mer

MANUAL LADDSTOLPE LS3

MANUAL LADDSTOLPE LS3 Sida 1 A Väggmonterad B Nergrävd med plastfundament C Med bottenplatta bultad i betong D Nergrävd med jordankare Se sid 5 Se sid 8 Se sid 8 Se sid 11 665/965/1095 1300 1316 1300 Golv/ marknivå Sida 2 204

Läs mer

Motordrivna Slaggrindar Monteringsinstruktion

Motordrivna Slaggrindar Monteringsinstruktion Motordrivna Slaggrindar Monteringsinstruktion PERIMETER 2010-12 Monteringsinstruktion 2 Innehåll Förord... 2 Skyddsföreskrifter... 3 Planering och förberedelser... 4 Gjutning... 5-6 Tvärbalk... 5 Stolpfundament...

Läs mer

Kapellsystem KAT54_SE(06/16) Telefon: +46 (0) Telefax: +46 (0) Internet:

Kapellsystem KAT54_SE(06/16) Telefon: +46 (0) Telefax: +46 (0) Internet: Kapellsystem Innehåll Kapellsystem Telo-Seal reparationstjep... 54-01... 54-02 Spinnrör... 54-07 Hakprofiler... 54-07 Spännrörsadapter... 54-08 Löpvagnar... 54-10 Löpskenor... 54-12 Fogtätningar... 54-13

Läs mer

PRODUKTKATALOG. ER SYSTEMS Föreningsgatan 54 B 212 14 MALMÖ info@ersystems.se www.ersystems.se

PRODUKTKATALOG. ER SYSTEMS Föreningsgatan 54 B 212 14 MALMÖ info@ersystems.se www.ersystems.se PRODUKTKATALOG ER Systems importerar och marknadsför varningsljus. Våra produkter baseras på LED-teknologi vilket innebär lampor med lång livslängd och minimal energiförbrukning. ER SYSTEMS Föreningsgatan

Läs mer

Framo 80 Balkprofil FZV. Framo 80 Balkskarv FZV. Framo 80 Balkfot WBD FZV. Framo 80 Konsolfot FZV

Framo 80 Balkprofil FZV. Framo 80 Balkskarv FZV. Framo 80 Balkfot WBD FZV. Framo 80 Konsolfot FZV Framo 80 Balkprofil FZV Typ Mått Antal/förp. RSK nr Balkprofil 80x80x3 6m 3821114 Ändstycke, HDPE 100 st 3821144 Framo 80 Balkskarv FZV Benämning Längd Diam. Vikt Antal/ RSK (kg) förp. nr Balkskarv 280

Läs mer

KONTROLL. Kontrollant Medföljande kontrollant Kontrollid. TA-plan Projektnummer Arbetets ärendenummer. Vägklass Arbetstyp Påverkansgrad

KONTROLL. Kontrollant Medföljande kontrollant Kontrollid. TA-plan Projektnummer Arbetets ärendenummer. Vägklass Arbetstyp Påverkansgrad Grunduppgifter Kontrollant Medföljande kontrollant Kontrollid TA-plan Projektnummer Arbetets ärendenummer Kontrollens ärendenummer Huvudentreprenör Vägarbete Plats Vägnr Region Län Driftområde Vägklass

Läs mer

Fildelning på vårt sätt stålbalkräcket

Fildelning på vårt sätt stålbalkräcket Fildelning på vårt sätt stålbalkräcket Fakta Birstaverken Birstaverken AB grundades 1961 och är ett verkstadsföretag med egen anläggning för varmförzinkning. Vi tillverkar och säljer väg- och broräcken,

Läs mer

Stallinredning. Abiana mellanvägg, Douglas trä 2500 mm bred 2510 mm - 3000 mm bred 3010 mm - 3500 mm bred 3510 mm - 4000 mm bred

Stallinredning. Abiana mellanvägg, Douglas trä 2500 mm bred 2510 mm - 3000 mm bred 3010 mm - 3500 mm bred 3510 mm - 4000 mm bred Stallinredning Abiana mellanvägg, Douglas trä 2500 mm bred 2510 mm - 3000 mm bred 3010 mm - 3500 mm bred 3510 mm - 4000 mm bred Abiana mellanvägg, Bongossi trä 2500 mm bred 2510 mm - 3000 mm bred 3010

Läs mer

customized Perfection HighLine

customized Perfection HighLine customized Perfection HighLine med ram. HighLine UNIDRAIN Unidrain står för flexibelt nytänkande och design i särklass. Vi var först med att flytta golvavloppet tätt intill väggen och utvecklade en lösning

Läs mer

Produkter och priser 2009

Produkter och priser 2009 Print Reklam Skyltsystem Banderoller Original Dekaler Fordonsdekor Fönsterdekor Car Wrapping Roll-ups Hemsidor Snäppramar Ljuslådor Gatupratare m.m. Produkter och priser 2009 print reklam skyltsystem Chefen

Läs mer

Stopper-/tvärbalk impregnerat trä 50x100 mm 2 st 2490 mm (alltid samma mått)

Stopper-/tvärbalk impregnerat trä 50x100 mm 2 st 2490 mm (alltid samma mått) 1 / 5 BRUKS- OCH MONTERINGSANVISNING Tack för att du valde bojkorgen Basketbuoy från Finland. Bojkorgen är till för att förtöja högst 2,2 m breda båtar under 800 kg. Båten kan ligga högst - cm djupt beroende

Läs mer

Modern design till konkurrenskraftiga priser

Modern design till konkurrenskraftiga priser Mobila hyllställen anpassas efter önskemål och utrymme. Vårt produktprogram spänner från förvaring av pärmar till smådelslager. Utnyttja utrymmet 90% mer. ARKIV A r k i v M O B I L A H Y L L S TÄ L L Modern

Läs mer

Universal Gummipollare UNIVERSAL Svart alternativt Granit(grå) Eftergivlig. Det krävs ett tryck på 200kg för att böja pollaren 45 grader. 25kg / 138mm

Universal Gummipollare UNIVERSAL Svart alternativt Granit(grå) Eftergivlig. Det krävs ett tryck på 200kg för att böja pollaren 45 grader. 25kg / 138mm POLLARE Universal Gummipollare UNIVERSAL Svart alternativt Granit(grå) Eftergivlig. Det krävs ett tryck på 200kg för att böja pollaren 45 grader. 25kg / 138mm 2st reflexband i vitt, rött, gult eller blått.

Läs mer

MASKINSKYDD. och andra skydds- och tillgänglighetslösningar

MASKINSKYDD. och andra skydds- och tillgänglighetslösningar MASKINSKYDD och andra skydds- och tillgänglighetslösningar Maskinskydd minskar olycksrisken Varje år orsakar olyckor på våra arbetsplatser, förutom lidande för de drabbade, också långs sjukskrivningar

Läs mer

System 144. För åkare med krav på hög flexibilitet.

System 144. För åkare med krav på hög flexibilitet. System 144. För åkare med krav på hög flexibilitet. Lastförankring är ett begrepp. Vi uppfann det. Beprövade produkter utvecklade för säkra och lönsamma transporter. Världsledande produkter. ExTe Fabriks

Läs mer

Trafikkontoret. Snabbguide trafikreglering på enskild väg.

Trafikkontoret. Snabbguide trafikreglering på enskild väg. Trafikkontoret Snabbguide trafikreglering på enskild väg www.goteborg.se Här får du svar på de vanligaste funderingarna om hur trafik på enskild väg kan regleras: Enskild väg som begrepp i trafiklagstiftningen

Läs mer

Studsmatta 512x305 cm

Studsmatta 512x305 cm SÄKERHETSANVISNINGAR OCH MONTERINGSANVISNINGAR Art. 9053595 Studsmatta 512x305 cm Studsmatta, fyrkantig - Art. 9053595 Beskrivning: Fyrkantig studsmatta med nät, matta och stege. Innehåll Inledning...

Läs mer

Monteringsanvisning. DUO-RAIL konfigurationsnivå K (baselement) för skyddsanordningen. kapacitetsklass T1 och T2

Monteringsanvisning. DUO-RAIL konfigurationsnivå K (baselement) för skyddsanordningen. kapacitetsklass T1 och T2 Monteringsanvisning för skyddsanordningen DUO-RAIL konfigurationsnivå K (baselement) kapacitetsklass T1 och T2 1/7 1. Systembeskrivning av DUO-RAIL konfigurationsnivå K DUO-RAIL-systemet har en moduluppbyggd

Läs mer