TRYGG I SOLLENTUNA.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TRYGG I SOLLENTUNA."

Transkript

1 TRYGG I SOLLENTUNA

2 SOLLENTUNA SKA VARA TRYGGT överallt och hela tiden Det borde vara en självklarhet att känna sig trygg när man går hem efter ett biobesök med vännerna eller efter en middag med barn och barnbarn. Ingen ska heller behöva vara rädd för att ta en promenad med sin hund efter mörkrets inbrott. Ändå finns det de som känner oro inför detta. Så ska det inte vara. Alla Sollentunabor ska kunna känna sig trygga överallt i kommunen, alla tider på dygnet. För att uppnå detta har kommunen trappat upp arbetet med trygghetsfrågorna. Bland annat har vi antagit en trygghetsplan för Tureberg och Edsberg. Det är ett kommunövergripande arbete som exempel vis innefattar att stoppa rekryteringen till kriminella gäng, öka föräldraengagemanget och skapa tryggare utemiljöer. Det är dock avgörande att även polisen tar sitt ansvar för att upprätthålla lag och ordning. Som ett led i detta tecknade kommunen och polisen en överenskommelse i december Denna innefattar bland annat ökad polisiär närvaro i ungdomsmiljöer och trygghetsinsatser i kollektivtrafiken. För att få till stånd en bättre dialog bjuds dessutom lokalpolisen in till samtliga sammanträden med kommunstyrelsen. Arbetet för ett tryggare och säkrare Sollentuna är lång siktigt och vi kommer successivt att lägga till ytterligare åtgärder för att alla Sollentunabor ska känna sig trygga i kommunen. Jag kommer aldrig att nöja mig med mindre. Henrik Thunes (M) Kommunstyrelsens ordförande HENRIK THUNES KOMMUNSTYRELSENS ORDFÖRANDE ARBETET FÖR ETT TRYGGARE OCH SÄKRARE SOLLENTUNA ÄR LÅNGSIKTIGT OCH VI KOMMER SUCCESSIVT ATT LÄGGA TILL YTTERLIGARE ÅTGÄRDER FÖR ATT ALLA SOLLENTUNABOR SKA KÄNNA SIG TRYGGA I KOMMUNEN.

3 SÅ JOBBAR KOMMUNEN Sollentuna ska vara en trygg kommun att bo, arbeta och studera i. Vi arbetar aktivt för att öka tryggheten och i vår trygghets- och säkerhetsstrategi finns tre viktiga fokusområden: Brottsförebyggande verksamhet med fokus på ungdoms kriminalitet och våldsbrott, stöld och skadegörelse. Ett särskilt arbete motverkar organiserad brottslighet. Social hållbarhet alla ska ha en social trygghet och få stöd när det behövs. Kommunens förebyggande arbete prioriteras och den som behöver studera eller få vägledning för att få arbete, erbjuds stöd och hjälp. Trygga utemiljöer där det är rent och snyggt, bra belysning, naturliga mötesplatser och aktiviteter som ökar tryggheten på offentliga platser och i kollektivtrafiken. FÖREBYGGANDE ARBETE Kommunen arbetar långsiktigt för att förebygga social ohälsa hos barn och unga, med fokus på: Barns och ungdomars psykiska ohälsa Brottsförebyggande arbete Drogförebyggande arbete Skol- och arbetsmarknadsrelaterade frågor Jämställdhet, demokrati, könsroller och sexualitet LOKALT BROTTSFÖREBYGGANDE RÅD Brottsförebyggande rådet (Brå) samordnar kommunens brotts förebyggande arbete med polisen och andra aktörers insatser, och leder kommunens övergripande insatser för ökad trygghet. Rådet följer brottsligheten i kommunen och styr övergripande insatser för ökad trygghet, med ansvar för att alla inblandade vet vad som görs och har den kunskap som behövs för att rätt insatser ska prioriteras. TRYGGT OCH SNYGGT Tryggt och Snyggt är ett samarbete mellan boende, föreningar, skolor, kommun, företag, polis, brandkår och andra som vill bidra till att göra en bra kommun ännu bättre. I Tryggt och Snyggt samarbetar vi med frivilliga insatser som dag- och nattvandring, skräpplockning, klottersanering, rastfadderverksamhet och grannsamverkansbilen. Tryggt och Snyggt i Sollentuna är ett arbetssätt som vunnit stora framgångar när det gäller att öka tryggheten. KRISBEREDSKAP Sollentuna kommun har alltid beredskap för att en kris kan uppstå och är ansvarig för att samordna olika aktörers arbete. En kris kan vara en större olycka som påverkar många i kommunen, ett omfattande elavbrott eller problem med vattenförsörjningen eller fjärrvärmen. Om en kris eller en extraordinär händelse inträffar får du som sollentunabo tydlig information på kommunens webb om vad som hänt och vad du eventuellt måste göra. Vid särskilt allvarliga händel ser kompletteras den vanliga webbsidan med en kriswebb.

4 Frivilliga krafter är viktiga i det förebyggande arbetet. Det finns många sätt för dig att vara delaktig i att skapa trygghet, exempelvis inom Tryggt och Snyggt i Sollentuna. NATTVANDRING Tillsam mans kan vi göra det säkrare för både gammal och ung att röra sig ute på gator och torg och i kollektiv trafiken. Att natt vandra skapar en social trygghet. Om det finns många vuxna ute på framförallt helgkvällar så ökar tryggheten. Sollentunas fältgrupper finns ute och stöttar kommunens ungdomar under helgkvällar och nätter. Du som är förälder eller som vill hjälpa till kan delta i nattvandring på fredags- och lördagskvällar. På så sätt ökar vi tryggheten i Sollentuna och minimerar risken för drogmissbruk, våld, skadegörelse eller annan kriminalitet bland ungdomar. Nattvandra med Tryggt och Snyggt i Sollentuna Tryggt och Snyggt organiserar grupper i olika kommundelar. Det är vanligt att man organiserar sig och vandrar nära det egna hemmet eller där kommun delens ungdomar brukar samlas. Vill du vara med och nattvandra med Tryggt och Snyggt kan du kontakta kommunens Kontaktcenter på eller läsa mer på sollentuna.se/nattvandrare. Nattvandra med Farsor & Morsor i Sollentuna Farsor & Morsor utgår från Arena Satelliten och åker ofta runt till olika platser i kommunen med bil. Vill du nattvandra med Farsor & Morsor kan du kontakta dem via e-post: info@farsormorsorsollentuna.se eller läsa mer på farsormorsorsollentuna.se. GRANNSAMVERKAN MINSKAR INBROTTEN Genom grannsamverkan förhindras många bostadsinbrott och skadegörelse. I ett område med grannsamverkan samarbetar de boende med varandra för att minska brottsligheten i området och öka tryggheten. Metoden är enkel genom att du och dina grannar är uppmärksamma på vilka som vistas i grannskapet bryter ni anonymiteten och avskräcker tjuvar som vet att här finns det extra ögon och öron. Kontakta lokalpolisområdet i Sollentuna på telefon eller kommunens Kontaktcenter för att höra om det finns grannsamverkan i ditt område. HUR DU FÖREBYGGER INBROTT Ha bra kontakt med dina grannar. Hjälp varandra med tillsyn av huset om ni är borta en längre tid. Använd godkända lås, även på altandörrar och fönster. Lås fast stegar då dessa kan användas för att ta sig in på övervåningen av huset. Installera larm hemma. Förvara värdefulla saker på säker plats. Saker som ofta stjäls är kontanter, smycken, bärbara datorer och kameror. Stöldmärk era saker. VAD KAN DU GÖRA? FRIVILLIGA KRAFTER ÄR VIKTIGA I VÅRT FÖRE BYGGANDE ARBETE OCH DET FINNS MÅNGA SÄTT FÖR DIG ATT VARA DELAKTIG I ATT SKAPA TRYGGHET.

5 FRIVILLIGA RESURSGRUPPEN FRG FRG står för Frivilliga Resursgruppen och består av frivilliga som kommunledningen kan kalla in när något extraordinärt hänt och de ordinarie resurserna behöver förstärkas. FRG kan till exempel hjälpa till med evakueringar, information, administration och andra praktiska uppgifter. Alla kan gå med i FRG efter att ha genomgått en kostnadsfri grundkurs. Du erbjuds därefter fortbild ning i bland annat ledarskap och kriskommunikation. Vill du gå med i FRG kan du läsa mer på frgsollentuna.se eller på facebooksidan FRG Sollentuna. Du kan även skicka e-post till info@frgsollentuna.se. GRANNSAMVERKANSBILEN Sollentuna har sedan flera år goda erfarenheter av bra samverkan mellan polis, företag, föreningar och invånare. Grannsamverkansbilen är ett led i detta arbete. Bilen rör sig synligt i våra bostadsområden och är våra ögon på stan. Det försvårar att brott sker och tryggheten för boende och andra som vistas i Sollentuna ökar. Grannsamverkansbilens förare utbildas av polisen som också förser dem med aktuell information inför varje pass. Är du intresserad av att hjälpa till kan du ta kontakt via e-post: grannsamverkansbilen@sollentuna.se. KLOTTER OCH ANNAN SKADEGÖRELSE Skadegörelse, till exempel klotter, är olagligt. Att snabbt åtgärda klotter och annan skadegörelse är viktigt för tryggheten och vi arbetar med att på olika sätt klotter sanera och förebygga skadegörelse. Genom Tryggt och Snyggt kan alla som vill hjälpa till i arbetet. VA R T S K A J A G VÄ N D A M I G? När du ser något som är utsatt för skadegörelse eller klotter och är osäker på vem som äger/förvaltar det som blivit utsatt ring kommunens Kontaktcenter på eller skicka din anmälan till kontaktcenter@sollentuna.se. Är ägaren/förvaltaren till det utsatta föremålet känd för dig ber vi dig att kontakta honom eller henne direkt. Skador på kommunens egendom åtgärdar vi så snabbt som möjligt och övriga anmälningar vidare befordrar vi till berörda ägare/förvaltare.

6 SAMVERKAN MELLAN KOMMUN OCH POLISEN I december 2016 tecknades en ny samverkansöverenskommelse mellan Sollentuna kommun och polisen som gäller i två år. Överenskommelsen har extra fokus på att öka tryggheten i offentliga miljöer, särskilt i kommundelarna Tureberg och Edsberg. Polisens och kommunens gemensamma medborgarlöfte ingår i överenskommelsen. Medborgarlöftet fokuserar på tryggheten i Sollentunas offentliga miljöer och brottsrelaterad trygghet. Under 2017 kommer både kommun och polis att ha en regelbunden närvaro i ungdomsmiljöer och vid samlingsplatser, genom föra trygghetsinsatser i kollektivtrafiken och vid kommunens stationsområden. Polisen kommer dessutom att genomföra insatser mot vårdslös mopedkörning och prioritera utredningar av ärenden som är kopplade till personer och nätverk som påverkar otryggheten. Både medborgarlöftet och samverkansöverenskommelsen utvärderas löpande och arbetet kommuni ceras både via sollentuna.se och polisen.se. Ha bra kontakt med dina grannar. Hjälp varandra med tillsyn av huset om ni är borta en längre tid. Använd godkända lås, även på altandörrar och fönster. Lås fast stegar då dessa kan användas för att ta sig in på övervåningen av huset. Installera larm hemma. Förvara värdefulla saker på säker plats. Saker som ofta stjäls är kontanter, smycken, bärbara datorer och kameror. MEDBORGARLÖFTET FOKUSERAR PÅ TRYGG- HETEN I SOLLENTUNAS OFFENTLIGA MILJÖER OCH BROTTSRELATERAD TRYGGHET.

7 EN TRYGG UPPVÄXT FÖR BARN OCH UNGA I SOLLENTUNA I Sollentuna samverkar vi för att skapa så goda uppväxtvillkor som möjligt för barn och ungdomar. Det finns en bred förebyggande verksamhet som samordnas av en politisk ledningsgrupp och som involverar flera verksamheter och personalkategorier såsom socialsekreterare, lärare, fritidspersonal, förskollärare och elevvård samt verksamheter som barnoch ungdomspsykiatrin (BUP), barnavårds centraler (BVC) och polisen. Vi samverkar på olika sätt för att förebygga våld, psykisk ohälsa, droger och annat som skapar otrygghet för barn och unga, berättar Elisabeth Bengtsson, avdelningschef på Socialkontoret. VILKET STÖD FINNS FÖR BARN, UNGA OCH DERAS FÖRÄLDRAR? Som förälder kan du få stöd i ditt föräldraskap. I Sollen tuna finns tre familjecentraler med öppen förskola och BVC under samma tak och det finns två team bestående av familjebehandlare som kan hjälpa föräldrar som har barn i både förskola och skola. Teamen erbjuder dessutom populära föräldrautbildningar. För ungdomar finns en ungdomsmottagning. Det förebyggande arbetet handlar om att ge barn, ungdomar och föräldrar stöd och hjälp i olika situationer, innan problem uppstår, säger Elisabeth Bengtsson. VART KAN MAN VÄNDA SIG? Om man som förälder är orolig och behöver råd och stöd, eller om ens barn eller ungdom mår dåligt kan man söka efter information om stöd och hjälp på sagasollentuna.se. Där kan man se vilka verksamheter i Sollentuna som kan hjälpa till med vad. Nu finns även sidor på kommunens webb som vänder sig till barn och unga, där de kan kontakta socialtjänsten via en e-tjänst, avslutar Elisabeth Bengtsson. Läs mer på sollentuna.se/socforunga.

8 STADSPLANERING OCH SKÖTSEL Trygghet skapas inte bara av aktiviteter och folk i rörelse, utan också genom god planering av bebyggelse, grönområden, vägar och gångstråk. Det är viktigt att både boendemiljöer och allmänna platser är välskötta och har en genomtänkt ljussättning, med belysning som fungerar. Genom att undvika trånga rum, passager, nischer och vrår och skapa en levande stadsmiljö med utrymme för mångsidig användning ökar tryggheten. Trygghetsaspekten finns med i all stadsplanering i Sollentuna och några viktiga punkter är: En blandning av bostäder, arbetsplatser och andra verksamheter ger stadsdelar som är befolkade dygnet runt. Vägar och gångstråk som binder samman platser dit folk lätt ska kunna ta sig och som inbjuder till promenader och cykling, ger oss en befolkad utemiljö. Gatunätet byggs på ett sätt där till exempel återvändsgränder undviks. Det offentliga rummet är inkluderande och inbjudande alla ska känna sig välkomna. God kontakt mellan bebyggelse och huvudstråk, så att boende kring gång- och cykelstråk ser dem som rör sig ute och att dessa kan påkalla uppmärksamhet. Överskådliga uterum och entréer, som placeras mot gatu sidan inga gömda prång och mörka vrår. Genomtänkt ljussättning och belysning. Tydliga gränser mellan privat och offentlig mark skapar zoner som bidrar till trygghet och klara ansvarsgränser för skötsel. Byggnadsmaterial som underlättar skötsel och inte inbjuder till skadegörelse. Ha bra kontakt med dina grannar. Hjälp varandra med tillsyn av huset om ni är borta en längre tid. Använd godkända lås, även på altandörrar och fönster. Lås fast stegar då dessa kan användas för att ta sig in på övervåningen av huset. Installera larm hemma. Förvara värdefulla saker på säker plats. Saker som ofta stjäls är kontanter, smycken, bärbara datorer och kameror.

9 DIALOG OCH SAMTAL Ett tryggt Sollentuna skapar vi tillsammans vi som bor, arbetar eller studerar här. Vi som driver företag eller är aktiva i föreningslivet, inom idrotten och kulturen. Vi som har barn eller vänner som studerar i någon av kommunens skolor. Det är många som bidrar genom att delta i olika frivilliga stödinsatser: att röra sig på gator och torg, vara goda förebilder eller att anmäla fel eller lämna synpunkter, så vi snabbt kan agera och städa upp, laga eller reparera. Kommunen gör också trygghetsvandringar för att säkerställa att alla områden i kommunen är välskötta och att inga platser blir eftersatta. För att ni snabbt ska kunna nå oss i kommunen har vi ett kontaktcenter dit du kan ringa för att göra en felanmälan eller berätta om något som du tycker att vi bör känna till eller åtgärda. Du kan även ställa frågor till kommunens politiker via kommunens webb. Det finns också många tillfällen att träffa kommunens tjänstemän och politiker via dialogmöten i olika kommundelar, temaföreläsningar i kommun huset, trygghetsråd med mera. Kommunen träffar också villaföreningar, samfund, företag med flera för diskussioner om trygghetsåtgärder. Dessutom gör vi regelbundna trygghetsundersökningar där du som invånare får möjlighet att säga vad du tycker om tryggheten i Sollentuna. FÖR ATT NI SNABBT SKA KUNNA NÅ OSS I KOMMUNEN HAR VI ETT KONTAKTCENTER DIT DU KAN RINGA FÖR ATT GÖRA EN FELANMÄLAN ELLER BERÄTTA OM NÅGOT SOM DU TYCKER ATT VI BÖR KÄNNA TILL ELLER ÅTGÄRDA.

10 TRYGGHET FÖR ÄLDRE Som äldre i Sollentuna ska du kunna leva ett bra och menings fullt liv i trygghet. Kommunen erbjuder en rad olika former av stöd och service. Många av dessa aktiviteter eller stöd behöver du inte ansöka om exempelvis sittande seniorgymnastik, volontärtjänst eller vår fixartjänst. Fixartjänsten hjälper dig med allt ifrån att sätta fast lösa sladdar på golvet, montera halkskydd och säkerhetshandtag till att byta batterier i brand varnaren eller sätta upp gardiner. VART SKA JAG VÄNDA MIG? Vill du göra en ansökan eller veta mer om vilken service kommunen erbjuder? Ring Kontaktcenter på (knappval 1) eller gå in på vår webb sollentuna.se/aldre. Andra stödinsatser som kommunen erbjuder behöver du ansöka om, exempelvis: Hemtjänst för hjälp med personlig omvårdnad, städning eller måltider. Bostadsanpassning som bland annat kan hjälpa dig med att ta bort trösklar. Färdtjänst. Trygghetslarm för dig som oroar dig för att till exempel ramla eller som har en ökad risk att drabbas av akut sjukdom. Äldreboenden för dig som inte kan bo kvar i din nuvarande bostad. Ha bra kontakt med dina grannar. Hjälp varandra med tillsyn av huset om ni är borta en längre tid. Använd godkända lås, även på altandörrar och fönster. Lås fast stegar då dessa kan användas för att ta sig in på övervåningen av huset. Installera larm hemma. Förvara värdefulla saker på säker plats. Saker som ofta stjäls är kontanter, smycken, bärbara datorer och kameror.

11 VIKTIGA TELEFONNUMMER NÖDNUMMER SOS Med nödnummer 112 till SOS Alarm når du polis, ambulans, brandkår, räddningstjänst, giftinformation, flygräddning, sjöräddning, med flera. Du ska alltid ringa hit när person eller egendom är i akut fara. Vid mindre akuta situationer ska du undvika att ringa 112, ring något av dessa nummer istället: Polisen, icke akuta ärenden Nattknappen din ledsagare i mobilen SL Trygghetscentral Nationellt nummer för information vid allvarliga olyckor och kriser Sjukvårdsrådgivningen 1177 Hjälplinjens jourtelefon psykologisk hjälp till människor i kris Socialjouren Kvinnojouren Sollentuna Akillesjouren stöd till våldsutsatta män Mansjouren samtalsstöd åt män och kvinnor vid relationsproblem, missbruk och aggressioner Brottsofferjouren

Välkomna till Näringslivslunch 13/9.

Välkomna till Näringslivslunch 13/9. Välkomna till Näringslivslunch 13/9 www.sollentuna.se Agenda Välkomna Henrik Thunes Långsiktig stadsplanering Inger Mattsson Lars Keski-Seppälä Trygghetsarbetet Caroline Olsson Johan Lundgren Summering

Läs mer

Samverkan i lokalsamhället- Det goda samarbetet

Samverkan i lokalsamhället- Det goda samarbetet Samverkan i lokalsamhället- Det goda samarbetet Trygghet och säkerhet Sollentuna kommun Övergripande syfte med förarbetet inom trygghetsoch säkerhet i Sollentuna kommun Det övergripande syftet är att öka

Läs mer

Fokus Sollentuna. Tema bostadsinbrott

Fokus Sollentuna. Tema bostadsinbrott Fokus Sollentuna Tema bostadsinbrott Program Inledning Polisens lägesbild och arbete med bostadsinbrott Grannsamverkan skyddar mot bostadsinbrott inkl grannsamverkansbilen Grannsamverkan Grannsamverkan

Läs mer

STRATEGI FÖR TRYGGHET OCH SÄKERHET I ESKILSTUNA KOMMUN

STRATEGI FÖR TRYGGHET OCH SÄKERHET I ESKILSTUNA KOMMUN STRATEGI FÖR TRYGGHET OCH SÄKERHET I ESKILSTUNA KOMMUN 1 Eskilstuna ska vara tryggt och säkert att bo, vistas och bedriva verksamhet i. INLEDNING Eskilstuna ska vara tryggt och säkert att bo, vistas och

Läs mer

Reviderad handlingsplan 2018

Reviderad handlingsplan 2018 1 Samverkansöverenskommelse Götene kommun och lokalpolisområde västra Skaraborg 2017-2018 Reviderad handlingsplan 2018 Samverkan för ökad trygghet Götene kommun och Polismyndigheten region väst, lokalpolisområde

Läs mer

Brottsförebyggande strateg Ola Åkesson Tyresö kommun

Brottsförebyggande strateg Ola Åkesson Tyresö kommun Brottsförebyggande strateg Ola Åkesson Tyresö kommun Vem är Ola Åkesson brottsförebyggande strategen? Vad gör en brottsförebyggande strateg? Mitt huvuduppdrag är att jobba med trygghet och brottsförebyggande

Läs mer

Stöd i Sollentuna. Information till dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning. Senast uppdaterad:

Stöd i Sollentuna. Information till dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning. Senast uppdaterad: Stöd i Sollentuna Information till dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning Senast uppdaterad: 2016-09-08 Innehåll Vem kan få hjälp och stöd enligt LSS Så här gör du för att ansöka Ledsagarservice

Läs mer

grannsamverkansbladet

grannsamverkansbladet grannsamverkansbladet Lokalpolisområde Nyköping omfattar kommunerna: Gnesta Oxelösund Nyköping Trosa Ett nytt grannsamverkansblad Syftet med Grannsamverkan är att göra bostadsområden mindre attraktiva

Läs mer

Åtgärdsplan - insatser för en tryggare offentlig miljö i Sollentuna

Åtgärdsplan - insatser för en tryggare offentlig miljö i Sollentuna Åtgärdsplan - insatser för en tryggare offentlig miljö i Sollentuna Bilaga till samverkansöverenskommelse mellan polismyndigheten i Sollentuna och Sollentuna kommun 1. SAMVERKANSOMRÅDEN Nedanstående tabell

Läs mer

Trygghets- och säkerhetsstrategi för Sollentuna kommun för mandatperioden Antagen av fullmäktige , 93 Dnr 2014/0531 KS

Trygghets- och säkerhetsstrategi för Sollentuna kommun för mandatperioden Antagen av fullmäktige , 93 Dnr 2014/0531 KS Trygghets- och säkerhetsstrategi för Sollentuna kommun för mandatperioden 2014-2018 Antagen av fullmäktige 2015-09-17, 93 Dnr 2014/0531 KS Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Sollentuna i dag...

Läs mer

PROGRAM FÖR DET BROTTS- OCH DROGFÖREBYGGANDE RÅDET (Brå) Antaget av Socialnämnden

PROGRAM FÖR DET BROTTS- OCH DROGFÖREBYGGANDE RÅDET (Brå) Antaget av Socialnämnden PROGRAM FÖR DET BROTTS- OCH DROGFÖREBYGGANDE RÅDET (Brå) Antaget av Socialnämnden 2008-11-27 MÅLSÄTTNING Brotts- och drogförebyggande rådet (Brå) i Kristianstad skall verka för att: Öka tryggheten i kommunen

Läs mer

Medborgarlöfte Essunga 2019

Medborgarlöfte Essunga 2019 Vårt löfte till Dig Polisen och Essunga kommuns gemensamma medborgarlöfte för 2019 är att förebygga och förhindra bruk av droger i skolmiljö, i trafiken och på övriga offentliga platser samt att förebygga

Läs mer

ANTAGEN KF 2012-06-18 118

ANTAGEN KF 2012-06-18 118 ANTAGEN KF 2012-06-18 118 2 (5) INLEDNING Folkhälso- och Trygghetsplanen omfattar alla kommunmedborgare i Borgholm och utgör grunden för ett framgångsrikt och långsiktigt arbete med folkhälso- och trygghetsfrågor.

Läs mer

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE med bilaga : Handlingsplan för 2017

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE med bilaga : Handlingsplan för 2017 SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE 2017-2018 med bilaga : Handlingsplan för 2017 Överenskommelse Vara kommun och Lokalpolisområde Västra Skaraborg tecknar en överenskommelse om samverkan i det brottsförebyggande

Läs mer

Ett tryggt Halland att leva och bo i. Att förebygga. inbrott!

Ett tryggt Halland att leva och bo i. Att förebygga. inbrott! Ett tryggt Halland att leva och bo i Att förebygga inbrott! Under 2010 anmäldes omkring 20 000 bostadsinbrott i Sverige, ca 700 av dem skedde i Halland. Inbrott i bostaden står för en procent av alla anmälda

Läs mer

Det ska vara tryggt att leva och bo i Halland. Att förebygga. inbrott

Det ska vara tryggt att leva och bo i Halland. Att förebygga. inbrott Det ska vara tryggt att leva och bo i Halland Att förebygga inbrott Bostadsinbrott är ett prioriterat brottsområde Inbrott i bostaden står för en mindre del av alla anmälda brott i Sverige. Men det är

Läs mer

Grannsamverkan mer än en app eller facebookgrupp

Grannsamverkan mer än en app eller facebookgrupp Nyhetsbrev 3 2015 Grannsamverkan mer än en app eller facebookgrupp Varför ska vi ha Grannsamverkan? Svaret är att vi tillsammans vill minska brottsligheten i vårt bostadsområde. Att Grannsamverkan har

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Lokalpolisområde Alingsås och Vårgårda kommun

Samverkansöverenskommelse mellan Lokalpolisområde Alingsås och Vårgårda kommun Samverkansöverenskommelse mellan Lokalpolisområde Alingsås och Vårgårda kommun Samverkansöverenskommelse Lokalpolisområde Alingsås och Vårgårda kommun träffar följande överenskommelse avseende samverkan

Läs mer

BROTTSFÖREBYGGANDE RÅDETS VERKSAMHETSPLAN 2008

BROTTSFÖREBYGGANDE RÅDETS VERKSAMHETSPLAN 2008 Brottsförebyggande rådet Datum 2008-01-18 Handläggare Annika Wågsäter projektledare BRÅ Er Referens Vår Referens BROTTSFÖREBYGGANDE RÅDETS VERKSAMHETSPLAN 2008 Det övergripande målet för det brottsförebyggande

Läs mer

Visioner för nattvandrare

Visioner för nattvandrare Visioner för nattvandrare Vi skall som vuxna vara en bra förebild för våra ungdomar. Både för våra egna och för andras barn. När vi nattvandrar är det viktigt att skapa så bra relationer som möjligt mellan

Läs mer

Brottsförebyggande arbete i Hylte kommun

Brottsförebyggande arbete i Hylte kommun Brottsförebyggande arbete i Hylte kommun Information & råd från Brottsförebyggande rådet i Hylte 1 Du ska känna dig trygg! Brottsförebyggande rådets viktigaste uppgift är att inspirera till och sprida

Läs mer

Plan för krisstödssamordning

Plan för krisstödssamordning Plan för krisstödssamordning POSOM Mönsterås och Högsby kommun 2017 Dokumentet har antagits av kommunstyrelserna i Mönsterås och Högsby Bakgrund Landstingets och sjukvårdens planering för allvarliga händelser

Läs mer

Det ska vara tryggt att leva och bo i Halland. Att förebygga. inbrott

Det ska vara tryggt att leva och bo i Halland. Att förebygga. inbrott Det ska vara tryggt att leva och bo i Halland Att förebygga inbrott Bostadsinbrott är ett prioriterat brottsområde Inbrott i bostaden står för en mindre del av alla anmälda brott i Sverige. Men det är

Läs mer

Varje år begås tiotusentals bostadsinbrott i Sverige

Varje år begås tiotusentals bostadsinbrott i Sverige Trygg i bostaden Varje år begås tiotusentals bostadsinbrott i Sverige Det här är en brottsförebyggande broschyr mot bostadsinbrott. Den beskriver vad du kan göra för att minska risken att drabbas av inbrott

Läs mer

Götene kommun och lokalpolisområde västra Skaraborg. Handlingsplan För det Brottsförebyggande arbetet

Götene kommun och lokalpolisområde västra Skaraborg. Handlingsplan För det Brottsförebyggande arbetet Götene kommun och lokalpolisområde västra Skaraborg Handlingsplan 2019 För det Brottsförebyggande arbetet 2 Samverkan för ökad trygghet Götene kommun och Polismyndigheten region väst, lokalpolisområde

Läs mer

Bostadsinbrott. Försvåra för tjuven Tips när du inte är hemma Håll ögonen öppna Så polisanmäler du inbrott. www.polisen.

Bostadsinbrott. Försvåra för tjuven Tips när du inte är hemma Håll ögonen öppna Så polisanmäler du inbrott. www.polisen. Bostadsinbrott Försvåra för tjuven Tips när du inte är hemma Håll ögonen öppna Så polisanmäler du inbrott www.polisen.se/uppsala 114 14 På spår efter gärningsmannen Inbrott i bostaden är något som många

Läs mer

Överenskommelse för ökad trygghet i Härnösands kommun Samverkan Polismyndigheten och Härnösands kommun

Överenskommelse för ökad trygghet i Härnösands kommun Samverkan Polismyndigheten och Härnösands kommun Överenskommelse för ökad trygghet i Härnösands kommun 2012-2013 Samverkan Polismyndigheten och Härnösands kommun Bakgrund I januari 2008 presenterade Rikspolisstyrelsen en handlingsplan kallad Samverkan

Läs mer

Trygghet i Stockholm Resultat från Stockholms stads trygghetsmätning fördelat efter ålder

Trygghet i Stockholm Resultat från Stockholms stads trygghetsmätning fördelat efter ålder Trygghet i Stockholm Resultat från Stockholms stads trygghetsmätning fördelat efter ålder Trygghet i stadsdelen Under våren genomfördes Stockholms stads trygghetsmätning för tredje gången. Trygghetsmätningen

Läs mer

Handlingsplan Köpings brottsförebyggande råd

Handlingsplan Köpings brottsförebyggande råd Handlingsplan 2017 Köpings brottsförebyggande råd Köpings kommun Rapporten skriven av: William Wikström Antagen av: Brå-Köping. 2017-03-08 8 Rapporten finns även att läsa och ladda ner på www.koping.se/bra

Läs mer

PiteåPanelen. Dialogmöte Lokala Medborgarlöften. Postadress: 941 85 Piteå Besöksadress: Stadshuset, Svartuddsv. 1 Webbadress: www.pitea.

PiteåPanelen. Dialogmöte Lokala Medborgarlöften. Postadress: 941 85 Piteå Besöksadress: Stadshuset, Svartuddsv. 1 Webbadress: www.pitea. PiteåPanelen Dialogmöte Lokala Medborgarlöften Dialogmöte om trygghets- och brottsförebyggande frågor För närvarande pågår ett pilotprojekt i 13 kommuner i Sverige som leds av Statens offentliga utredningar

Läs mer

Åtgärder för minskad brottslighet och ökad trygghet i Skärholmen

Åtgärder för minskad brottslighet och ökad trygghet i Skärholmen för minskad brottslighet och ökad trygghet i Skärholmen Dessa åtgärder bygger bland annat på problembilder från kartläggningar i Skärholmen som Svenska Bostäder och SDF Skärholmen har genomfört under 2007.

Läs mer

Trygg i Göteborg - Trygg i Angered - Trygg i V Hisingen - Trygg i..

Trygg i Göteborg - Trygg i Angered - Trygg i V Hisingen - Trygg i.. Trygg i Göteborg - Trygg i Angered - Trygg i V Hisingen - Trygg i.. Långsiktig samverkan mellan Polisen och SDF inom Göteborgs stad 1 Arbetsprocessen 6. Uppföljning 1. Lägesbild 5. Aktivitet Åtgärd 4.

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2018. Brottsförebyggande rådet i Arboga

Verksamhetsplan 2015-2018. Brottsförebyggande rådet i Arboga Verksamhetsplan 2015-2018 Brottsförebyggande rådet i Arboga Brottsförebyggande rådet i Arboga Innehåll 1 Bakgrund 3 1.1 Brottsförebyggande rådets syfte... 3 1.2 Rådets uppgifter... 3 1.3 Rådets sammansättning...

Läs mer

Samverkansöverenskommelse

Samverkansöverenskommelse Samverkansöverenskommelse mellan Borås Stad och Polismyndigheten, Lokalpolisområde Borås Samverkansöverenskommelse Borås Stad och Polismyndigheten, lokalpolisområde Borås, träffar följande överenskommelse

Läs mer

Trygg och säker - riktlinjer för kommunens säkerhetsarbete

Trygg och säker - riktlinjer för kommunens säkerhetsarbete 1/5 Beslutad när: 2018-02-26 30 Beslutad av Diarienummer: Ersätter: Gäller för: Gäller fr o m: 2018-03-06 Gäller t o m: 2020-03-01 Dokumentansvarig: Uppföljning: Kommunfullmäktige KS/2017:672-003 Handlingsplan

Läs mer

för brottsförebyggande arbete i Ljungby kommun

för brottsförebyggande arbete i Ljungby kommun 2019-01-30 Diarienummer: Ks2016/0193.074 Handlingsplan för brottsförebyggande arbete i Ljungby kommun Gäller från: 2019-01-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Kommundirektören Utarbetad av: Säkerhetssamordnare,

Läs mer

Prata med dina grannar

Prata med dina grannar Prata med dina grannar Tala om för dina närmaste grannar att du kommer vara bortrest ett tag. Grannars nyfikenhet och engagemang bryter den anonymitet som inbrott och stölder sker i skydd av. Vare sig

Läs mer

Handlingsplan. för brottsförebyggande arbete i Ljungby kommun. Diarienummer: Ks2016/ Gäller från:

Handlingsplan. för brottsförebyggande arbete i Ljungby kommun. Diarienummer: Ks2016/ Gäller från: Diarienummer: Ks2016/0193.074 Handlingsplan för brottsförebyggande arbete i Ljungby kommun Gäller från: 2016-06-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: s ledningsrupp Utarbetad av: Brottsförebyggande

Läs mer

Handlingsplan Köpings brottsförebyggande råd

Handlingsplan Köpings brottsförebyggande råd Handlingsplan 2016 Köpings brottsförebyggande råd Köpings kommun Rapporten skriven av: William Wikström Antagen av: Brå-Köping. 2016-06-02 Rapporten finns även att läsa och ladda ner på www.koping.se/bra

Läs mer

Brottsförebyggande program. för Ronneby kommun

Brottsförebyggande program. för Ronneby kommun Brottsförebyggande program för Ronneby kommun Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Gäller från: 2012-04-26 Antagen: KF 121/2012 Innehållsförteckning Lokala brottsförebyggande rådets uppgift... 2 Ronneby

Läs mer

Handlingsplan Trygg och säker

Handlingsplan Trygg och säker 1/7 Beslutad när: 2016-05-30 121 Beslutad av Kommunfullmäktige Diarienummer: KS/2016:215-003 Ersätter: Gäller fr o m: 2016-05-30 Gäller t o m: 2018-12-30 Dokumentansvarig: Uppföljning: 2018 Säkerhetschef

Läs mer

Barns psykosociala ohälsa

Barns psykosociala ohälsa Barns psykosociala ohälsa Vägledning för pedagoger www.sollentuna.se Den här vägledningen har tagits fram på initiativ av, och samverkan mellan, representanter från förskolor, Barnoch utbildningskontoret

Läs mer

Innehåll i kvällens information

Innehåll i kvällens information Innehåll i kvällens information Olycks- och brottsförebyggande arbete Handlingsplan för arbete mot grov och organiserad brottslighet Förebyggande arbete - hot och våld mot förtroendevalda Trygg politiker

Läs mer

Beslut Stadsdelsnämnden godkänner strategin för ökad trygghet.

Beslut Stadsdelsnämnden godkänner strategin för ökad trygghet. Blad 15 8 Strategi för ökad trygghet Beslut Stadsdelsnämnden godkänner strategin för ökad trygghet. Ärendet Stadsdelsnämndens verksamhetsplan för 2016 ger ett uppdrag att utveckla en strategi för att öka

Läs mer

Plan för krishantering och säkerhetsföreskrifter för Föreningen Bakom krönet

Plan för krishantering och säkerhetsföreskrifter för Föreningen Bakom krönet 2014 08 06, giltig tillsvidare Plan för krishantering och säkerhetsföreskrifter för Föreningen Bakom krönet Inledning En kris kan uppstå oväntat. Därför har vi tagit fram det här dokumentet som ett stöd

Läs mer

Interpellation från Fredrik Ahlstedt (M) om att Uppsala ska vara tryggt

Interpellation från Fredrik Ahlstedt (M) om att Uppsala ska vara tryggt KF 117 24 april 2017 Diarienummer KSN-2017-1274 Kommunfullmäktige Interpellation från Fredrik Ahlstedt (M) om att Uppsala ska vara tryggt Allt fler personrån genomförs i Uppsala och det rapporteras dagligen

Läs mer

Medborgarlöftet - enkät Överkalix. Slutrapport. Antal svar: 53

Medborgarlöftet - enkät Överkalix. Slutrapport. Antal svar: 53 Överkalix Slutrapport Antal svar: 53 Den här undersökningen har totalt 53 respondenter och en svarsfrekvens på 0%. Undersökningen utfördes från 2018-10-17 till 2018-11-20. Den här rapporten visar resultaten

Läs mer

Handlingsplan 2015. Samverkansöverenskommelse mellan. Polisområde Skaraborg och Grästorps Kommun

Handlingsplan 2015. Samverkansöverenskommelse mellan. Polisområde Skaraborg och Grästorps Kommun Handlingsplan 2015 Samverkansöverenskommelse mellan Polisområde Skaraborg och Grästorps Kommun ÖVERENSKOMMELSE Grästorps kommun och Polisområde Skaraborg tecknar en överenskommelse om samverkan i det brottsförebyggande

Läs mer

Kartläggning av trygghet och brott i Lysekils kommun

Kartläggning av trygghet och brott i Lysekils kommun 2016-11-01 Sid 1/7 Kartläggning av trygghet och brott i Lysekils kommun Del 1- rapport Inledning Denna kartläggning är en första överblick över brotts- och trygghetssituationen i Lysekils kommun. Kartläggningen

Läs mer

Handlingsplan Tryggare Vallentuna 2018

Handlingsplan Tryggare Vallentuna 2018 2017-10-31 Handlingsplan Tryggare Vallentuna 2018 Fastställd av Kommunstyrelsen 2017-12-18 246 Vallentuna kommun ska vara en trygg och säker kommun för människor och företag att bo, leva och växa i. Detta

Läs mer

Kallelse till Huddinge brottsförebyggande råd

Kallelse till Huddinge brottsförebyggande råd HUDDINGE BROTTSFÖREBYGGANDE RÅD KALLELSE SIDA 1 (2) Kallelse till brottsförebyggande råd Tid Torsdag den 10 december 2015, klockan 15:00 Plats A-salen Ärenden Diarienummer 1 Godkännande av föredragningslistan

Läs mer

Krisstödsplan för Västerviks kommunkoncern

Krisstödsplan för Västerviks kommunkoncern Beslutad av kommunstyrelsen 2014-04-28, 28 Krisstödsplan för Västerviks kommunkoncern Bakgrund och inledning Kommunen har det yttersta ansvaret för att människor som vistas där får den hjälp och det stöd

Läs mer

Trygghet i Lidingö Resultat från Polisregion Stockholms trygghetsmätning

Trygghet i Lidingö Resultat från Polisregion Stockholms trygghetsmätning Trygghet i Lidingö 217 Resultat från Polisregion Stockholms trygghetsmätning Trygghet i Lidingö 217 Under våren 217 genomfördes Stockholms stads trygghetsmätning för tredje gången. Trygghetsmätningen är

Läs mer

Åtgärdsplan Kungsholmen inklusive Samverkansforum

Åtgärdsplan Kungsholmen inklusive Samverkansforum BILAGA 3 Åtgärdsplan Kungsholmen inklusive Samverkansforum I samtliga forum ingår uppdraget att rapportera till TSR Kungsholmens trygghets- och säkerhetsråd (TSR) Syfte Utveckla en hög kvalitet i det trygghetsskapande

Läs mer

TELEFONLISTA TILL HANDLINGSPLAN VID SKADA / OLYCKA, BRAND SOS Räddningstjänst, Polis, giftinformation, akut.112. Giftinformation...

TELEFONLISTA TILL HANDLINGSPLAN VID SKADA / OLYCKA, BRAND SOS Räddningstjänst, Polis, giftinformation, akut.112. Giftinformation... 2012-03-05 Flik 12 TELEFONLISTA TILL HANDLINGSPLAN VID SKADA / OLYCKA, BRAND SOS Räddningstjänst, Polis, giftinformation, akut.112 Giftinformation... 33 12 31 Sjukvårdsrådgivning dygnet runt.....320 100

Läs mer

Varför ska vi ha bosamverkan?

Varför ska vi ha bosamverkan? Bosamverkan Flerfamiljshus, bostadsrättsföreningar, fastighetsbolag och stadsdelsförvaltningar / kommun i samverkan mot olika former av brott i Lokalpolisområde Norrmalm. 1 Varför ska vi ha bosamverkan?

Läs mer

Ensamhet. En studie över den ofrivilliga ensamheten i våra städer och vad vi kan göra för att bryta den.

Ensamhet. En studie över den ofrivilliga ensamheten i våra städer och vad vi kan göra för att bryta den. Ensamhet En studie över den ofrivilliga ensamheten i våra städer och vad vi kan göra för att bryta den. Den upplevda ensamheten är störst bland unga och i våra större städer Händer det att du känner dig

Läs mer

Samverkansavtal mellan polis och kommun 2013-2014

Samverkansavtal mellan polis och kommun 2013-2014 ~pmmunstyrelsens handling nr 63/2012 Polismyndigheten i söderman~ands vän _ Katrineholms kommun ~ Samverkansavtal mellan polis och kommun 2013-2014 Avtalande parter Polismyndigheten Södermanland och Katrineholms

Läs mer

Mål Målet för Timrå kommuns folkhälsopolitik är att skapa förutsättningar för en trygg miljö och god hälsa för alla kommunmedborgare.

Mål Målet för Timrå kommuns folkhälsopolitik är att skapa förutsättningar för en trygg miljö och god hälsa för alla kommunmedborgare. Folkhälsoprogram 2016 2019 Mål Målet för Timrå kommuns folkhälsopolitik är att skapa förutsättningar för en trygg miljö och god hälsa för alla kommunmedborgare. Timrå en stark kommun i en växande region

Läs mer

Trygghet i Skärholmen

Trygghet i Skärholmen Trygghet i Skärholmen Åtgärdsplan för minskad brottslighet och ökad trygghet i Skärholmen 2009 Skärholmens brottsförebyggande råd Vad kan jag som boende i Skärholmen göra? Allra viktigast för att Skärholmen

Läs mer

Revisionsrapport. Trygga Halmstad. Halmstads kommun. Januari 2009 Bo Thörn

Revisionsrapport. Trygga Halmstad. Halmstads kommun. Januari 2009 Bo Thörn Revisionsrapport Trygga Halmstad Halmstads kommun Januari 2009 Bo Thörn Innehållsförteckning INLEDNING 1 UPPDRAG 1 GENOMFÖRANDE 1 RESULTAT 1 TRYGGA HALMSTAD ORGANISATIONEN 1 MÅL OCH VERKSAMHETSPLANERING

Läs mer

=5. Anna Rolf Björklund, Patrik Wallin, Maria Lindborg

=5. Anna Rolf Björklund, Patrik Wallin, Maria Lindborg 1+1+1+1=5 Anna Rolf Björklund, Patrik Wallin, Maria Lindborg Årets förebyggande kommun 2012 Örebro kommun bedriver ett långsiktigt, hållbart förebyggande arbete. Politiska beslut, program, planer, uppföljning

Läs mer

Stöd i Sundbyberg. För dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN

Stöd i Sundbyberg. För dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Stöd i Sundbyberg För dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Vem kan få stöd? Det finns en lag som kallas LSS. Det står för Lagen om stöd och service till

Läs mer

Stöd till trygghetsvärdar i Tensta

Stöd till trygghetsvärdar i Tensta SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING STRATEGISKA STABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2013-05-06 Handläggare: Michael Frejd Telefon: 08-508 03 254 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Förvaltningens förslag till

Läs mer

Västerortspolisen informerar:

Västerortspolisen informerar: Information Polismyndigheten i Stockholms län Västerorts polismästardistrikt Västerortspolisen informerar: Lite råd inför sommaren Snart kommer den efterlängtade sommarledigheten. En del av oss tar dagen

Läs mer

Riktlinjer Trygg och säker

Riktlinjer Trygg och säker 9:1 9:2 9:3 9:4 Handläggare Magdalena Lind 0152-29163 Kommunstyrelsen Riktlinjer Trygg och säker Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. anta Trygg och säker riktlinjer

Läs mer

Handlingsplan för våld och hot mot förtroendevald

Handlingsplan för våld och hot mot förtroendevald Handlingsplan för våld och hot mot förtroendevald Antagen av kommunfullmäktige 21 juni 2010 108 1 Innehåll: A. Förebyggande åtgärder för att förhindra och mildra incidenter av våld och hot: 1. Larmrutiner

Läs mer

Samverkansöverenskommelse. mellan Polismyndigheten i Västra Götaland, polisområde Älvsborg och Borås Stad

Samverkansöverenskommelse. mellan Polismyndigheten i Västra Götaland, polisområde Älvsborg och Borås Stad Samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten i Västra Götaland, polisområde Älvsborg och Borås Stad Samverkansöverenskommelse Borås Stad och Polismyndigheten i Västra Götaland, polisområde Älvsborg,

Läs mer

PROJEKTANSÖKAN GÄLLANDE FÖREBYGGANDE INSATSER BLAND UNGDOMAR GENOM LOKALA FÖRÄLDRAVANDRINGAR I FARSTA

PROJEKTANSÖKAN GÄLLANDE FÖREBYGGANDE INSATSER BLAND UNGDOMAR GENOM LOKALA FÖRÄLDRAVANDRINGAR I FARSTA S FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR FÖRSKOLA, FRITID OCH KULTUR SID 1 (5) 2007-03-02 Länsstyrelsen i Stockholms län Sociala enheten Box 22067 104 22 Stockholm PROJEKTANSÖKAN GÄLLANDE FÖREBYGGANDE

Läs mer

Samverkansavtal med gemensamma medborgarlöften mellan Kalmar kommun och polismyndigheten region syd/lokalpolisområde Kalmar

Samverkansavtal med gemensamma medborgarlöften mellan Kalmar kommun och polismyndigheten region syd/lokalpolisområde Kalmar TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ann-Sofie Lagercrantz 2016-08-17 KS 2016/0688 50163 Kommunstyrelsen Samverkansavtal med gemensamma medborgarlöften mellan Kalmar kommun och polismyndigheten

Läs mer

Ett tryggare Piteå ett samverkansavtal mellan polisen och Piteå kommun

Ett tryggare Piteå ett samverkansavtal mellan polisen och Piteå kommun Ett tryggare Piteå ett samverkansavtal mellan polisen och Piteå kommun Brottsförebyggande arbete i Piteå Samhället har allt att vinna på minskad brottslighet och ökad trygghet. Därför behövs ett planerat

Läs mer

Polisens nya arbete. Sifoenkät 2017

Polisens nya arbete. Sifoenkät 2017 Polisens nya arbete Sifoenkät 2017 Du är en av cirka 8 000 personer som slumpmässigt har blivit utvald att delta i Brottsförebyggande rådets undersökning i samarbete med Sifo. En likadan enkät gick ut

Läs mer

Malmö områdesundersökning ett underlag för prioritering och planering

Malmö områdesundersökning ett underlag för prioritering och planering Malmö områdesundersökning ett underlag för prioritering och planering Jenny Theander Malmö stad Marie Torstensson Levander & Anna-Karin Ivert, Institutionen för kriminologi Malmö högskola Malmö områdesundersökning

Läs mer

Slutredovisning av utvecklingsmedel för förebyggandeinsatser i Sollentuna kommun under 2009-07-01 2010-06-30

Slutredovisning av utvecklingsmedel för förebyggandeinsatser i Sollentuna kommun under 2009-07-01 2010-06-30 Socialkontoret Elisabeth Bengtsson Avdelningschef 08-57921257 Redovisning 2011-04-11 Sida 1 av 5 Länsstyrelsen i Stockholms län Slutredovisning av utvecklingsmedel för förebyggandeinsatser i Sollentuna

Läs mer

Täby ska vara en trygg kommun att leva och bo i. Politiskt mål i Täby kommun

Täby ska vara en trygg kommun att leva och bo i. Politiskt mål i Täby kommun Täby ska vara en trygg kommun att leva och bo i Politiskt mål i Täby kommun FAKTA Täby Täby kommun 2 mil norr om Stockholm 66 080 invånare idag (80 000) regional stadskärna 8 000 företag,tjänste,handel,elektronik

Läs mer

NÖDNUMRET 112 FÖR ÄLDRE. Nödnumret 112 för äldre

NÖDNUMRET 112 FÖR ÄLDRE. Nödnumret 112 för äldre 1 NÖDNUMRET 112 FÖR ÄLDRE Nödnumret 112 för äldre 2 NÖDNUMRET 112 FÖR ÄLDRE 3 NÖDNUMRET 112 FÖR ÄLDRE NÄR MAN BLIR ÄLDRE kan risken för akut sjukdom och olyckor i hemmet öka. En del akuta sjukdomar är

Läs mer

Viktig information från din kommun KOMMUNENS KRISBEREDSKAP. smedjebacken.se

Viktig information från din kommun KOMMUNENS KRISBEREDSKAP. smedjebacken.se Viktig information från din kommun KOMMUNENS KRISBEREDSKAP smedjebacken.se När något har hänt Alla i vår kommun förväntar sig en god kommunal service. Friskt vatten ska komma ur våra kranar, el ska man

Läs mer

Grannsamverkan i Skärholmens Lokalpolisområde

Grannsamverkan i Skärholmens Lokalpolisområde 1 (6) Polismyndigheten Malin Lehammer Grannsamverkan i Skärholmens Lokalpolisområde Hej alla grannsamverkare i Skärholmen och Hägersten/! Nu har vi passerat nyår och är inne i januari 218. Det är fortfarande

Läs mer

Handlingsplan för att minska klotter och skadegörelse

Handlingsplan för att minska klotter och skadegörelse LULEÅ KOMMUN HANDLINGSPLAN 1 (6) 2011-04-11 Handlingsplan för att minska klotter och skadegörelse Fastställt av kommunstyrelsen 2007-04-16 Reviderad 2011-04-11 POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON/ VÄXEL MOBILTELEFON

Läs mer

Undrar vad de gör ikväll? Till dig som är tonårsförälder i Sundbyberg

Undrar vad de gör ikväll? Till dig som är tonårsförälder i Sundbyberg Undrar vad de gör ikväll? Till dig som är tonårsförälder i Sundbyberg 1 Fokus barn och unga vad gör vi? Tillsammans med er föräldrar och andra vuxna har vi i Sundbybergs stad ett ansvar för att våra barn

Läs mer

Samverkansöverenskommelse

Samverkansöverenskommelse Samverkansöverenskommelse Skara kommun och Lokalpolisområde Västra Skaraborg 2017-2018 Ersätt med datum Samverkan för ökad trygghet Skara kommun och Polismyndigheten Region Väst, Lokalpolisområde Västra

Läs mer

Handlingsplan för brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete i. Åtvidabergs kommun

Handlingsplan för brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete i. Åtvidabergs kommun Handlingsplan för brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete i Polismyndigheten och ÅKF: 2017:14 Dnr: ATVKS 2019-00147 168 Antagen: Kommunstyrelsen 131, 2017-10-04 Reviderad: Kommunstyrelsen 77, 2019-04-03

Läs mer

HJÄLP OCH STÖD. för dig som är äldre eller har funktionsnedsättning

HJÄLP OCH STÖD. för dig som är äldre eller har funktionsnedsättning HJÄLP OCH STÖD för dig som är äldre eller har funktionsnedsättning 1 Lomma kommun har ansvar för att du som bor eller vistas i kommunen, får det stöd och den hjälp du behöver, allt enligt Socialtjänstlagen

Läs mer

Antagna av Kommunfullmäktige

Antagna av Kommunfullmäktige Mål för det brottsförebyggande arbetet i Motala kommun Antagna av Kommunfullmäktige 2002-09-23 1. Bakgrund Samhällsutvecklingen efter andra världskriget har bland annat inneburit en starkt ökad brottslighet.

Läs mer

Anteckningar från trygghetsvandringen i Nyfors den 27 mars

Anteckningar från trygghetsvandringen i Nyfors den 27 mars Kommunstyrelsen Datum 1 (6) Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd Eva Carlsson, 016-710 20 87 Anteckningar från trygghetsvandringen i Nyfors den 27 mars Närvarande: Boende i Nyfors, (ungdomar och

Läs mer

Trygg i Göteborg överenskommelser om samverkan mellan Göteborgs Stad och polisen

Trygg i Göteborg överenskommelser om samverkan mellan Göteborgs Stad och polisen Trygg i Göteborg överenskommelser om samverkan mellan Göteborgs Stad och polisen Gunilla Henningsson Social resursförvaltning, enheten för trygghetsfrämjande och brottsförebyggande Jag kommer berätta om

Läs mer

LOKALA UPPSALA. Verksamhetsberättelse för det lokal brottsförebyggande rådet i Uppsala kommun 2014-01-01-2014-12-31

LOKALA UPPSALA. Verksamhetsberättelse för det lokal brottsförebyggande rådet i Uppsala kommun 2014-01-01-2014-12-31 yppsala "KOMMUN KOMMUNLEDNINGS KONTORET Handläggare Datum Carina Börjesdotter Samordnare Lokala brottsförebyggande rådet i Uppsala kommun 2015-03-04 UPPSALA KOMMUNSTYRELSE mk 2015-03- 2 7 Diarienr.)/ SA

Läs mer

Västerortspolisen informerar:

Västerortspolisen informerar: Polismyndigheten i Stockholms län 2014-10-07 Västerorts polismästardistrikt Information Västerortspolisen informerar: Ett begynnande höstmörker breder ut sig allt mer över dygnets timmar. I samband med

Läs mer

1. Strängnäs kommun tillsammans med Polismyndigheten avger medborgarlöften 2017.

1. Strängnäs kommun tillsammans med Polismyndigheten avger medborgarlöften 2017. TJÄNSTEUTLÅTANDE Stabsavdelningen Handläggare Annica Strandberg Tel. 0152-291 63 Kommunstyrelsen Dnr KS/2017:9-106 2017-01-09 1/2 Medborgarlöfte Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att 1. Strängnäs

Läs mer

Trygghet i Stockholm Resultat från Stockholms stads trygghetsmätning för män och kvinnor

Trygghet i Stockholm Resultat från Stockholms stads trygghetsmätning för män och kvinnor Trygghet i Stockholm 1 Resultat från Stockholms stads trygghetsmätning för män och kvinnor Trygghet i stadsdelen 1 Under våren 1 genomfördes Stockholms stads trygghetsmätning för tredje gången. Trygghetsmätningen

Läs mer

Kultur- och fritidskontoret FAQ. Nattvandring

Kultur- och fritidskontoret FAQ. Nattvandring Kultur- och fritidskontoret FAQ Nattvandring Info nattvandring Nattvandring har funnits i olika former under många år, främst för att öka vuxnas närvaro ute på gator och torg. Detta är en av flera trygghetsinsatser

Läs mer

Mål för Nässjö kommuns brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete

Mål för Nässjö kommuns brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete 1 (5) Datum 2016-03-10 Diarienummer KS 2016-69 Handläggare Izabell Martinsson Åberg Direkttelefon 0383-46 77 59 E-postadress Izabell.martinssonaberg@raddningstjansten.com Kommunstyrelsen Mål för Nässjö

Läs mer

Grannsamverkan i Skärholmens Lokalpolisområde

Grannsamverkan i Skärholmens Lokalpolisområde 1 (6) Polismyndigheten Kommunpolisen Grannsamverkan i Skärholmens Lokalpolisområde Hej alla grannsamverkare i Skärholmen och Hägersten/Liljeholmen! Vi ser en stor ökning av bostadsinbrott i november månad

Läs mer

Förvaltningen föreslår att föreningen beviljas kronor.

Förvaltningen föreslår att föreningen beviljas kronor. Sammanställning över sökande föreningar för föreningsbidrag 2014 1. Tensta kvinno- och tjejjour Föreningens verksamhet riktar sig till kvinnor och flickor som är eller har varit utsatta för våld. Målet

Läs mer

Handlingsplan

Handlingsplan 1 (8) Datum Dnr, Oxelösunds kommun 2016-01-24 KS.2015.144 Diarienr (åberopas) Handlingsplan 2016-2018 Föreliggande handlingsplan är upprättad i enlighet med Samverkansöverenskommelse mellan Oxelösunds

Läs mer

Trygghetsvandring - för att skapa en bättre och tryggare närmiljö

Trygghetsvandring - för att skapa en bättre och tryggare närmiljö Trygghetsvandring - för att skapa en bättre och tryggare närmiljö Vad är en trygghetsvandring? Trygghetsvandringar är en metod för att skapa en bättre och tryggare kommun men också för att se hur invånarna

Läs mer

Välkomna. Trygghet & Säkerhet

Välkomna. Trygghet & Säkerhet Välkomna Trygghet & Säkerhet Dagens upplägg Bakgrund, händelser Aktuell lagstiftning LSO Första hjälpen och krisstöd Våld och hot i arbetsmiljö Scenarion Summering och utvärdering Mycket diskussioner!

Läs mer

Västerortspolisen informerar:

Västerortspolisen informerar: Polismyndigheten i Stockholms län Västerorts polismästardistrikt Information Västerortspolisen informerar: Vi är glada att kunna presentera månadsbrevet i ett nytt format. Varje utskick inleds med övergripande

Läs mer

Motion M om åtgärder för ett säkrare och tryggare Stockholm för alla

Motion M om åtgärder för ett säkrare och tryggare Stockholm för alla Avdelningen för stadsutveckling Sida 1 (7) 2017-12-08 Handläggare: Thomas Kultti 08 508 19 101 Till Farsta stadsdelsnämnd 2018-02-01 Motion M om åtgärder för ett säkrare och tryggare Stockholm för alla

Läs mer