PROJEKTSKISS ÖVNINGSPROJEKT PEDAGOGISK SPELDESIGN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PROJEKTSKISS ÖVNINGSPROJEKT PEDAGOGISK SPELDESIGN"

Transkript

1 PROJEKTSKISS ÖVNINGSPROJEKT PEDAGOGISK SPELDESIGN Spel: Fabriken Margits Lyxkuvért Konstruktör: Petter Karlsson Tillverkat: Syfte Spelet syfte är att få eleverna att förstå vikten av att varje person genom att ändra sina vanor kan bidra till en bättre miljö och att varje enskild människas handling faktiskt har betydelse. Detta görs genom att man använder ett dolt tema och simulerar en fabrik där olika avdelningar har olika ambitioner. Genom att få de spelande att känna att även en liten insats gör skillnad så kan man sedan symboliskt förklara att detta även gäller för att motverka växthuseffekten och andra miljöproblem. Om alla bara gör någonting litet så kommer vi väldigt långt framåt tillsammans. Miljöfrågor är av stor vikt enligt Lpf94 och även att kunna se dem i ett större sammanhang. Utdrag ur: Läroplan för de frivilliga skolformerna, Lpf 94 Skollagen (1985:1100) slår fast att verksamheten i skolan skall utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar och att var och en som verkar inom skolan skall främja aktningen för varje människas egenvärde och respekten för vår gemensamma miljö (1 kap. 2 och 9 ). Förändringar i arbetslivet, ny teknologi, internationaliseringen och miljöfrågornas komplexitet ställer nya krav på människors kunskaper och sätt att arbeta. Eleverna skall i skolan få utveckla sin förmåga att ta initiativ och ansvar och att arbeta och lösa problem både självständigt och tillsammans med andra. Miljöperspektiv i undervisningen skall ge eleverna insikter så att de kan dels själva medverka till att hindra skadlig miljöpåverkan, dels skaffa sig ett personligt förhållningssätt till de övergripande och globala miljöfrågorna. Undervisningen bör belysa hur samhällets funktioner och vårt sätt att leva och arbeta kan anpassas för att skapa hållbar utveckling.

2 Målgrupp Spelet riktar sig till i gymnasieelever i valfri årskurs och kan användas i kurser som exempelvis miljökunskap och samhällskunskap. Samarbetspartners Lämpliga samarbetspartners är miljöforskare, personer ifrån greenpeace, svenska naturskyddsföreningen. Anledningen är bra stöd till efterdiskussionerna och med deras hjälp få ökad symbolik mellan det öppna och dolda temat. Metod/spelform Simulering/rollspel. Spelarna ska tro att de spelar ett spel om deras avdelningar och för att man ska kunna styra hur de agerar så får varje grupp en beskrivning av deras avdelning. Detta förs in som ett mindre rollspelsinslag där de olika avdelningarna har olika attityder. Avdelningarna simuleras sedan så att de utför ett mätbart arbete av vilket sedan resultatet kommer påverka gruppernas agerande på olika sätt. Budget Jag har lagt ner 26 timmar på projektet. Jag tror att jag skulle kunna lösa speltestningen utan att betala testare och jag tror även att de samarbetspartners jag skulle ta in skulle kunna göra det i egenintresse. Nedlagt arbetstid: 26 timmar Uppskattad lön: 600 kr Totaltkostnad: 26 timmar x 600 kr = kr. Tidsplan Se bifogat ganttschema på nästa sida.

3 Fredag Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag ID AKTIVITETSNAMN VAR BER RES Starta projektet Problemformulering och idéspåning Planering Research och projektskiss Speldesign 1 / Regelskrivande Speltest Speldesign 2 / Regelskrivande Speltest Slutarbete projektskiss & spelprototyp Avsluta projektet ID RESURS TOT 1 Petter Karlsson 26

4 FABRIKEN - MARGITS LYXKUVÉRT Kort historik om företaget Margits Lyxkuvért är ett svenskt företag i lyxkuvértbranschen som startades 1925 av Margit Pehrson. Företaget har en fabrik lokaliserad i Sverige som har flera avdelningar. Fabrikens avdelningar arbetar med samma uppdrag och fabriken har flera olika produktionsmetoder. Margits Lyxkuvért har en ganska bred kundbas och god omsättning men självklart så finns det alltid hot i form av konkurrens från andra kuverttillverkare.

5 FABRIKEN - MARGITS LYXKUVÉRT Konstruktör: Petter Karlsson Tillverkat: Syfte Spelet syfte är att få eleverna att förstå vikten av att varje person genom att ändra sina vanor kan bidra till en bättre miljö och att varje enskild människas handling faktiskt har betydelse. Detta görs genom att man använder ett dolt tema och simulerar en fabrik där olika avdelningar har olika ambitioner. Genom att få de spelande att känna att även en liten insats gör skillnad så kan man sedan symboliskt förklara att detta även gäller för att motverka växthuseffekten och andra miljöproblem. Om alla bara gör någonting litet så kommer vi väldigt långt framåt tillsammans. Miljöfrågor är av stor vikt enligt Lpf94 och även att kunna se dem i ett större sammanhang. Utdrag ur: Läroplan för de frivilliga skolformerna, Lpf 94 Skollagen (1985:1100) slår fast att verksamheten i skolan skall utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar och att var och en som verkar inom skolan skall främja aktningen för varje människas egenvärde och respekten för vår gemensamma miljö (1 kap. 2 och 9 ). Förändringar i arbetslivet, ny teknologi, internationaliseringen och miljöfrågornas komplexitet ställer nya krav på människors kunskaper och sätt att arbeta. Eleverna skall i skolan få utveckla sin förmåga att ta initiativ och ansvar och att arbeta och lösa problem både självständigt och tillsammans med andra. Miljöperspektiv i undervisningen skall ge eleverna insikter så att de kan dels själva medverka till att hindra skadlig miljöpåverkan, dels skaffa sig ett personligt förhållningssätt till de övergripande och globala miljöfrågorna. Undervisningen bör belysa hur samhällets funktioner och vårt sätt att leva och arbeta kan anpassas för att skapa hållbar utveckling.

6 Målgrupp Spelet riktar sig till i gymnasieelever i valfri årskurs och kan användas i kurser som exempelvis miljökunskap och samhällskunskap. Antal deltagare Spelet är designat för elever som sedan delas in i grupper. Tidsåtgång Spelet tar 45 minuter i åtgång varav minst 15 minuters efterdiskussion. Rumsliga förutsättningar Spelet kräver ett rymligt klassrum där det går att bilda grupper runt bord på olika ställen i rummet. Det är bra om det går att flytta isär borden/bänkarna ifrån varandra så grupper kan sitta runt dem. Klassrummet behöver också ha whiteboard eller motsvarande såsom krittavla eller blädderblock i A1 format som man kan skriva på. Material som behövs Till varje grupp: 2 pennor 2 saxar 2 linjaler Övrigt som behöver finnas Tomma A4 papper. Minst 6 st per grupp Whiteboardpenna och whiteboard eller motsvarande(blädderblock A1-format, krittavla etc.). Tidtagarur eller motsvarande(mobiltelefon etc.). Anteckningsmöjligheter för läraren

7 INSTRUKTIONER Förberedelser Klassen måste inledas i grupper. Grupperna är beräknade för en klass på personer. 4-5 personer i varje grupp jämt fördelade så att det är minst två grupper av varje avdelningstyp(a, B och C). Tänk ut hur du bäst kan dela in klassen. Gör en enkel skylt för varje grupp och numrera grupperna: A1, A2, B1 osv. Dessa ska sedan ligga synligt vid de olika grupperna. Skriv ut de 3 avdelningstyperna så att varje grupp får ett eget papper. Skriv alltså ut 2 papper med avdelningstyp A om det finns två sådana. Högst upp bredvid bokstaven skriver ni gruppens siffra. Skriv ut de 3 uppdragen så att varje grupp får ett eget exemplar av varje uppdrag. Ordna fram 2 pennor, 2 saxar, 2 linjaler till varje grupp som delas ut till varje grupp. På whiteboardtavlan(eller motsvarande) skriver handledaren Margits Lyxkuvért och under den en inkomsttabell enligt följande. Spalten till vänster är uppdraget och på översta raden skall alla grupper finnas med. A1 A2 B1 (Osv..) Totalt Introduktion Spelet går ut på att eleverna delas in i grupper och spelar avdelningar i det fiktiva företaget Margits kuvértfabrik. Spelet handlar om att de olika avdelningarna inte känner till deras inställning och därför agerar mot varandra på olika sätt och tävlar på olika villkor med olika mål. Spelets metodik går att applicera på flera problem men här så används problematiken kring växthuseffekten som det dolda temat till efterdiskussionen. Spelet vill visa att man utan att göra en väldigt stor ansträngning ända kan åstadkomma mycket om alla hjälps åt.

8 Regler och faser Läraren delar in spelet i grupper som representerar olika avdelningar. Dessa får en avdelningstyp tilldelad och denna måste hållas hemlig för de andra grupperna. Alla grupper skall även få 2 pennor, 2 linjaler och 2 saxar. Läraren agerar handledare och styr grupperna. Handledaren är också den som godkänner avdelningars produkter och prestation samt håller koll på tiden. Handledaren skall efter att avdelningar fått sina verktyg tilldelade förklara att de är avdelningar i Margit kuvértfabrik och att de måste hålla hemligt vad deras avdelning har för attityd. Förproduktionsfas Handledaren delar man ut det första uppdragspappret, 1 till varje grupp samt 2 st A4 till varje grupp. Handledaren förklarar reglerna: Arbetet utförs genom att avdelningarna ritar och klipper ut figur på A4 papper. De har två minuter på er att slutföra uppgiften från att varje produktionsfas startar. De måste välja en av följande metoder och lämna sedan in de färdiga produkterna så snart de är klara. De skall tydligt märka varje figur genom att skriva ner siffran för den metod ni valt samt er avdelningstyp och avdelningsnummer. Exempel: 2 B1 Produktionsfas När alla avdelningar har läst igenom uppdraget så startar handledaren klockan. Så snart en grupp är klar så får de lämna in sin produktion. Den första gruppen som lämnar in skall belönas med att man ritar en stjärna i deras ruta i poängräkningstabellen. Om flera grupper lämnar in nästan samtidigt kan man ge båda två stjärnor. Det är väldigt viktigt att då och då meddela hur mycket tid grupperna har kvar.

9 Efterproduktionsfas De grupper som lämnat in i tid får sina produkter bedömda. Handledaren kontrollerar med kriterierna för varje metod om det är följda. Handledaren måste även under spelets gång hålla koll att avdelningarna har följt den metod de valt. (Om de frångått den metod de uppgett gör så kan man göra ett uppskattat avdrag på mellan 1 och 4 miljoner.) Metod 1 är värd 1 miljon Metod 2 är värd 5 miljoner Metod 3 är värd 6 miljoner Metod 4 är värd 7 miljoner Först räknar den på ett papper ut hur mycket alla grupper fått ihop tillsammans. Denna summa delas sedan på antalet grupper. Det tal man då får fram är summan för C-grupperna. De andra grupperna skall inte veta om att C-gruppernas poängräkning är annorlunda. Nu skall handledaren in poängen för varje grupp på tavlan. Här skriver den alltså in hur mycket varje grupp fått beroende på vilken metod de valt. C-grupper dock få den summa som räknat ut för dem. A1 A2 B1 (Osv..) Totalt Sedan repeterar man faserna 2 gånger till och delar ut nya uppdrag och tomma papper i varje förproduktionsfas. Handledning Handledarens uppgift är att styra arbetet och försöka få avdelningarna att känna sig olika. Handledaren skall under spelet ha texterna om avdelningstyperna samt sammanfattningarna av uppdragen som finns i detta dokument lättillgängligt men den ska också ha läst igenom alltsammans innan man börjar spela.

10 Under spelets gång kan handledaren påverka spelet på olika sätt. Detta kan t ex g ske genom att ge olika sorters feedback till de olika avdelningarna. Exempelvis ska A-grupperna som förmodligen är de som lämnar in snabbast berömmas över att de är så snabba. Avdelningstyperna: A Är endast intresserade av att bli klara fort. Ej intresserad av att få in mycket inkomst. B Vill få in mycket pengar men även bli klara fort. Vill endast få in mycket pengar till egen avdelning. C Vill att summan för hela företaget ska vara så stor som möjligt. Ej intresserad av mycket pengar till egen avdelning. Spelets slut Poängen för det tredje uppdraget skrivits upp på tavlan så är spelet slut. Modell för efterdiskussion Efter att man förklarat att spelet är slut så hålls en diskussion i helklass där eleverna sitter kvar i sina grupper. Först så frågar man varje grupp hur de tycker att det gått med början på A-grupperna. Sedan går man igenom grupperna igenom och frågor då hur det upplevde de andra spelarna och spelet i stort. T ex hur C gruppen kände sig när A-gruppen inte presterade mycket inkomst. Fråga sedan klassen vad de tror att de olika grupperna kan symbolisera om man avslöjar att fabriken är en symbol för samhället och världen. Symbolik Fabriken = Samhället/världen Ge exempel på en egentlig samhällsgrupp och låt sedan klassen gissa vilken avdelningstyp de är och varför.

11 Avdelningstyp Egentlig samhällsgrupp A De som inte bryr sig om miljön B De som gör lite för miljön C Miljömedvetna/Miljöaktivister Spelet handlar om att få eleverna att förstå vikten av att varje person genom att ändra sina vanor kan bidra till en bättre miljö och att varje enskild människas handling faktiskt har betydelse. Främst då att ett litet steg som att gå ifrån metod 1 till metod 2 gör stor skillnad för fabriken som ju är samhället. Frågor att ta upp kan även vara: Hur får man folk att villja förbättra miljön? Varför gör folk inte de små stegen fast man egentligen kanske borde åka kollektivt, byta till lågenergilampor, källstortera etc? Många bra exempel på saker man kan ta upp finns på:

12 Avdelningstyper - handledarbeskrivning Avdelningar av typ A Avdelningens inställning till arbete: Det känns inte som att det spelar så stor roll om vi jobbar hårt eller inte. Det finns ingen anledning att slita ihjäl sig. Det finns andra jobb att få om det skulle gå dåligt för företaget. Ni tycker verkligen att det är onödigt att jobba hårt och ni tycker verkligen att det är löjligt när folk försöker slita och visa sig duktig. Det ända som är skönt är att få arbetet klart snabbt för att ni då får mer tid att ta det lugnt. Mål: Ni skall lösa uppdragen så snabbt ni kan med enklast möjliga metod och så lite ansträngning som möjligt. Genom att lösa uppdragen på enklaste sätt så säkerställer ni att ni inte blir överansträngda. Avdelningar av typ B Avdelningens inställning till arbete: Det är viktigt att det går bra för er avdelning. Om det skulle gå bra för de andra så skadar det väl inte, men det är inte heller viktigt för er. Det kan ju vara så att om någon annan avdelning åstadkommer väldigt lite så kommer ju ni se mycket bättre ut. Mål: Ni måste se till att det går bra för er avdelning. Det är viktigt att det går bra för er avdelning så att era resultat blir bra. Ni vill att er avdelning ska få in så mycket inkomst som möjligt men också att ni ska bli klara så snabbt som möjligt. Avdelningar av typ C Avdelningens inställning till arbete: Ni tycker också väldigt mycket om företaget och anser att det är viktigt att företaget får in mycket pengar. Ni önskar att det går bra för hela företaget och om det går bra för alla avdelningar på företaget så gagnar alla. Ni vet dock att marknaden är hård och att man alltid kan kämpa lite mer för att få in mer pengar. Det måste gå bra för alla avdelningar för annars kanske hela företag läggs ner Mål: Er uppgift är att se till att hela företagets totala inkomst blir så stor som möjligt. Ni måste påverka de andra grupperna så att de också ökar inkomsten. Er egen avdelnings inkomst kommer vara summan av alla gruppers produktion för varje uppdrag delad på det totala antalet grupper.

13 Uppdrag 1 - handledarkopia UPPDRAG 1 FRÅN FABRIKSLEDNINGEN Nr: UP# Tillverkningen av produkten Kuvért modell Erik är det som närmast sker i företaget. Företaget tror starkt på produkten och vi antar att den kommer ha ett bra genomslag på marknaden. Metod 1 1 miljon SEK Ni gör 4 st rektanglar. Rektanglarnas långsidor måste vara minst 7 cm. Metod 2 5 miljon SEK Ni gör 4 st rektanglar men allt klippskräp måste läggas samlas ihop i en hög. Rektanglarnas långsidor måste vara minst 7 cm och max 10 cm Metod 3 6 miljon SEK Ni gör 4 st rektanglar men hela avdelningen måste stå upp från stolarna medan de utför arbetet. Allt klippskräp måste klippas i mycket små bitar och samlas ihop i en hög. Rektanglarnas långsidor måste vara minst 7 cm och max 8 cm. Metod 4 7 miljon SEK Ni gör 4 st rektanglar men hela avdelningen måste stå upp från stolarna på ben medan de utför arbetet. Allt klippskräp måste klippas i mycket små bitar och samlas ihop i en hög. Rektanglarnas långsidor måste vara exakt 7 cm.

14 Uppdrag 2 - handledarkopia UPPDRAG 2 FRÅN FABRIKSLEDNINGEN Nr: UP# Tillverkningen av produkten Kuvért modell Christina är det som närmast sker i företaget. Modell Christina kommer förmodligen att fungera som ett bra komplement till tidigare produkter. Metod 1 1 miljon SEK Ni gör 5 st kvadrater. Kvadraterna måste vara minst 5 cm och max 10 på varje sida. Metod 2 5 miljon SEK Ni gör 5 st kvadrater men allt klippskräp måste läggas samlas ihop i en hög. Kvadraterna måste vara minst 5 cm och max 8 på varje sida. Metod 3 6 miljon SEK Ni gör 5 st kvadrater men hela avdelningen måste stå upp från stolarna medan de utför arbetet samt att de som ritar måste hålla i toppen av pennorna när de använder pennan. Allt klippskräp måste klippas i mycket små bitar och samlas ihop i en hög. Kvadraterna måste vara minst 5 cm och max 6 på varje sida. Metod 4 7 miljon SEK Ni gör 5 st kvadrater men hela avdelningen måste stå upp från stolarna medan de utför arbetet samt att de som ritar måste hålla i toppen av pennorna när de använder pennan. Alla i gruppen utom de som klipper måste även hoppa på ett ben. Allt klippskräp måste klippas i mycket små bitar och samlas ihop i en hög. Kvadraterna måste vara exakt 5 cm på varje sida..

15 Uppdrag 3 - handledarkopia UPPDRAG 3 FRÅN FABRIKSLEDNINGEN Nr: UP# Tillverkningen av produkten Kuvért modell Philip är det som närmast sker i företaget. Kuvértet Philip är en ny sorts kuvért som även är tänkt att kunna användas som visitkortshållare. Metod 1 1 miljon SEK Ni gör 6 st rektanglar. Rektanglarnas långsidor måste vara minst 8 cm och max 10 cm. Metod 2 5 miljon SEK Ni gör 6 st rektanglar men allt klippskräp måste läggas samlas ihop i en hög. Rektanglarnas långsidor måste vara minst 8 cm och max 12 cm. Metod 3 6 miljon SEK Ni gör 6 st rektanglar men hela avdelningen måste stå upp från stolarna och hålla en hand i luften som de viftar med under hela arbetet. Allt klippskräp måste klippas i mycket små bitar och samlas ihop i en hög. Rektanglarnas långsidor måste vara minst 8 max 9 cm. Metod 4 7 miljon SEK Ni gör 6 st rektanglar men hela avdelningen måste stå upp från stolarna och hålla en hand i luften som de viftar med under hela arbetet. Alla i gruppen utom de som klipper måste även hoppa på ett ben. Allt klippskräp måste klippas i mycket små bitar och samlas ihop i en hög. Rektanglarnas långsidor måste vara exakt 8 cm.

16 Avdelning A FABRIKEN - MARGITS LYXKUVÉRT Nr: A# Kort historik om företaget: Margits Lyxkuvért är ett svenskt företag i lyxkuvértbranschen som startades 1925 av Margit Pehrson. Företaget har en fabrik lokaliserad i Sverige som har flera avdelningar. Fabrikens avdelningar arbetar med samma uppdrag och fabriken har flera olika produktionsmetoder. Margits Lyxkuvért har en ganska bred kundbas och god omsättning men självklart så finns det alltid hot i form av konkurrens från andra kuvérttillverkare. Avdelningens inställning till arbete: Det känns inte som att det spelar så stor roll om vi jobbar hårt eller inte. Det finns ingen anledning att slita ihjäl sig. Det finns andra jobb att få om det skulle gå dåligt för företaget. Ni tycker verkligen att det är onödigt att jobba hårt och ni tycker verkligen att det är löjligt när folk försöker slita och visa sig duktig. Det ända som är skönt är att få arbetet klart snabbt för att ni då får mer tid att ta det lugnt. Mål: Ni skall lösa uppdragen så snabbt ni kan med enklast möjliga metod och så lite ansträngning som möjligt. Genom att lösa uppdragen på enklaste sätt så säkerställer ni att ni inte blir överansträngda.

17 Avdelning B FABRIKEN - MARGITS LYXKUVÉRT Nr: B# Kort historik om företaget: Margits Lyxkuvért är ett svenskt företag i lyxkuvértbranschen som startades 1925 av Margit Pehrson. Företaget har en fabrik lokaliserad i Sverige som har flera avdelningar. Fabrikens avdelningar arbetar med samma uppdrag och fabriken har flera olika produktionsmetoder. Margits Lyxkuvért har en ganska bred kundbas och god omsättning men självklart så finns det alltid hot i form av konkurrens från andra kuvérttillverkare. Avdelningens inställning till arbete: Det är viktigt att det går bra för er avdelning. Om det skulle gå bra för de andra så skadar det väl inte, men det är inte heller viktigt för er. Det kan ju vara så att om någon annan avdelning åstadkommer väldigt lite så kommer ju ni se mycket bättre ut. Mål: Ni måste se till att det går bra för er avdelning. Det är viktigt att det går bra för er avdelning så att era resultat blir bra. Ni vill att er avdelning ska få in så mycket inkomst som möjligt men också att ni ska bli klara så snabbt som möjligt.

18 Avdelning C FABRIKEN - MARGITS LYXKUVÉRT Nr: C# Kort historik om företaget: Margits Lyxkuvért är ett svenskt företag i lyxkuvértbranschen som startades 1925 av Margit Pehrson. Företaget har en fabrik lokaliserad i Sverige som har flera avdelningar. Fabrikens avdelningar arbetar med samma uppdrag och fabriken har flera olika produktionsmetoder. Margits Lyxkuvért har en ganska bred kundbas och god omsättning men självklart så finns det alltid hot i form av konkurrens från andra kuvérttillverkare. Avdelningens inställning till arbete: Ni tycker också väldigt mycket om företaget och anser att det är viktigt att företaget får in mycket pengar. Ni önskar att det går bra för hela företaget och om det går bra för alla avdelningar på företaget så gagnar alla. Ni vet dock att marknaden är hård och att man alltid kan kämpa lite mer för att få in mer pengar. Det måste gå bra för alla avdelningar för annars kanske hela företag läggs ner Mål: Er uppgift är att se till att hela företagets totala inkomst blir så stor som möjligt. Ni måste påverka de andra grupperna så att de också ökar inkomsten. Er egen avdelnings inkomst kommer vara summan av alla gruppers produktion för varje uppdrag delad på det totala antalet grupper.

19 UPPDRAG 1 FRÅN FABRIKSLEDNINGEN Nr: UP# Tillverkningen av produkten Kuvért modell Erik är det som närmast sker i företaget. Företaget tror starkt på produkten och vi antar att den kommer ha ett bra genomslag på marknaden. Instruktioner: Arbetet utförs genom att ni ritar och klipper ut kvadrater på A4 papper. Ni har två minuter på er att slutföra uppgiften från att varje produktionsfas startar. Välj en av följande metoder och lämna sedan in de färdiga produkterna så snart ni är klara. Metod 1 1 miljon SEK Ni gör 4 st rektanglar. Rektanglarnas långsidor måste vara minst 7 cm. Metod 2 5 miljon SEK Ni gör 4 st rektanglar men allt klippskräp måste läggas samlas ihop i en hög. Rektanglarnas långsidor måste vara minst 7 cm och max 10 cm Metod 3 6 miljon SEK Ni gör 4 st rektanglar men hela avdelningen måste stå upp från stolarna medan de utför arbetet. Allt klippskräp måste klippas i mycket små bitar och samlas ihop i en hög. Rektanglarnas långsidor måste vara minst 7 cm och max 8 cm. Metod 4 7 miljon SEK Ni gör 4 st rektanglar men hela avdelningen måste stå upp från stolarna på ben medan de utför arbetet. Allt klippskräp måste klippas i mycket små bitar och samlas ihop i en hög. Rektanglarnas långsidor måste vara exakt 7 cm. Märk tydligt varje rektangel genom att skriva ner siffran för den metod ni valt samt er avdelningstyp och avdelningsnummer. Exempel: 2 B1

20 UPPDRAG 2 FRÅN FABRIKSLEDNINGEN Nr: UP# Tillverkningen av produkten Kuvért modell Christina är det som närmast sker i företaget. Modell Christina kommer förmodligen att fungera som ett bra komplement till tidigare produkter. Instruktioner: Arbetet utförs genom att ni ritar och klipper ut kvadrater på A4 papper. Ni har två minuter på er att slutföra uppgiften från att varje produktionsfas startar. Välj en av följande metoder och lämna sedan in de färdiga produkterna så snart ni är klara. Metod 1 1 miljon SEK Ni gör 5 st kvadrater. Kvadraterna måste vara minst 5 cm och max 10 på varje sida. Metod 2 5 miljon SEK Ni gör 5 st kvadrater men allt klippskräp måste läggas samlas ihop i en hög. Kvadraterna måste vara minst 5 cm och max 8 på varje sida. Metod 3 6 miljon SEK Ni gör 5 st kvadrater men hela avdelningen måste stå upp från stolarna medan de utför arbetet samt att de som ritar måste hålla i toppen av pennorna när de använder pennan. Allt klippskräp måste klippas i mycket små bitar och samlas ihop i en hög. Kvadraterna måste vara minst 5 cm och max 6 på varje sida. Metod 4 7 miljon SEK Ni gör 5 st kvadrater men hela avdelningen måste stå upp från stolarna medan de utför arbetet samt att de som ritar måste hålla i toppen av pennorna när de använder pennan. Alla i gruppen utom de som klipper måste även hoppa på ett ben. Allt klippskräp måste klippas i mycket små bitar och samlas ihop i en hög. Kvadraterna måste vara exakt 5 cm på varje sida.. Märk tydligt varje kvadrat genom att skriva ner siffran för den metod ni valt samt er avdelningstyp och avdelningsnummer. Exempel: 2 B1

21 UPPDRAG 3 FRÅN FABRIKSLEDNINGEN Nr: UP# Tillverkningen av produkten Kuvért modell Philip är det som närmast sker i företaget. Kuvértet Philip är en ny sorts kuvért som även är tänkt att kunna användas som visitkortshållare. Instruktioner: Arbetet utförs genom att ni ritar och klipper ut kvadrater på A4 papper. Ni har två minuter på er att slutföra uppgiften från att varje produktionsfas startar. Välj en av följande metoder och lämna sedan in de färdiga produkterna så snart ni är klara. Metod 1 1 miljon SEK Ni gör 6 st rektanglar. Rektanglarnas långsidor måste vara minst 8 cm och max 10 cm. Metod 2 5 miljon SEK Ni gör 6 st rektanglar men allt klippskräp måste läggas samlas ihop i en hög. Rektanglarnas långsidor måste vara minst 8 cm och max 12 cm. Metod 3 6 miljon SEK Ni gör 6 st rektanglar men hela avdelningen måste stå upp från stolarna och hålla en hand i luften som de viftar med under hela arbetet. Allt klippskräp måste klippas i mycket små bitar och samlas ihop i en hög. Rektanglarnas långsidor måste vara minst 8 max 9 cm. Metod 4 7 miljon SEK Ni gör 6 st rektanglar men hela avdelningen måste stå upp från stolarna och hålla en hand i luften som de viftar med under hela arbetet. Alla i gruppen utom de som klipper måste även hoppa på ett ben. Allt klippskräp måste klippas i mycket små bitar och samlas ihop i en hög. Rektanglarnas långsidor måste vara exakt 8 cm. Märk tydligt varje rektangel genom att skriva ner siffran för den metod ni valt samt er avdelningstyp och avdelningsnummer. Exempel: 2 B1

Skolverket. per-olov.ottosson@skolverket.se Enheten för kompetensutveckling

Skolverket. per-olov.ottosson@skolverket.se Enheten för kompetensutveckling Skolverket per-olov.ottosson@skolverket.se Enheten för kompetensutveckling Forskningsspridning Rektorsutb/lyft Lärarlyftet It i skolan Utlandsundervisning Lärande för hållbar utveckling bidrag/del av skolans

Läs mer

Lärande för hållbar utveckling bidrag/del av förskolans och skolans måluppfyllelse

Lärande för hållbar utveckling bidrag/del av förskolans och skolans måluppfyllelse Lärande för hållbar utveckling bidrag/del av förskolans och skolans måluppfyllelse De nya styrdokumenten- stöd och krav Lärande för hållbar utveckling - kopplingen till andra prioriterade områden Entreprenörskap/entreprenöriellt

Läs mer

Ekvationen. www.grul.se

Ekvationen. www.grul.se Ekvationen Ekvationen Speldesign: Niklas Lindblad Carl Heath Version 1.0 Tack till: Alexander Hallberg Tidsåtgång: Ca 50 minuter inklusive efterdiskussion Antal deltagare Fungerar bäst i grupper om 2-4

Läs mer

Innehållsförteckning Projekt Valet!! Projektskiss Spelprototyp Spelet

Innehållsförteckning Projekt Valet!! Projektskiss Spelprototyp Spelet Innehållsförteckning Projekt Valet!! Projektskiss syfte målgrupp samarbetspartners spelform budget tidsplan Spelprototyp introduktion av spelet förberedelser handledning efter diskunion Facit Spelet Parti

Läs mer

Illustration: Louise Winblad/Hej hej vardag. vänliga veckan. lärarhandledning årskurs 1 6

Illustration: Louise Winblad/Hej hej vardag. vänliga veckan. lärarhandledning årskurs 1 6 Illustration: Louise Winblad/Hej hej vardag vänliga veckan lärarhandledning årskurs 1 6 vänliga veckan Årets tema: Hur är jag vänlig mot någon som inte tycker som jag? Målgrupp: Årskurs 1 6 Koppling till

Läs mer

Cadet. 1. I en klass finns 13 flickor och 9 pojkar. Hälften av eleverna i klassen är förkylda. Vilket är det minsta antalet flickor som är förkylda?

Cadet. 1. I en klass finns 13 flickor och 9 pojkar. Hälften av eleverna i klassen är förkylda. Vilket är det minsta antalet flickor som är förkylda? Cadet Avdelning 1. Trepoängsproblem 1. I en klass finns 1 flickor och 9 pojkar. Hälften av eleverna i klassen är förkylda. Vilket är det minsta antalet flickor som är förkylda? a: 2 b: 4 c: 5 d: 6 e: 11

Läs mer

Ecolier för elever i åk 3 och 4

Ecolier för elever i åk 3 och 4 Till läraren Välkommen till Kängurutävlingen Matematikens hopp 17 mars 2016 Ecolier för elever i åk 3 och 4 Tävlingen ska genomföras under perioden 17 mars 1 april. Uppgifterna får inte användas tidigare.

Läs mer

Gymnasiets Cadet. a: 2 b: 4 c: 5 d: 6 e: 11

Gymnasiets Cadet. a: 2 b: 4 c: 5 d: 6 e: 11 Gymnasiets Cadet Avdelning 1. Trepoängsproblem 1. I en klass finns 1 flickor och 9 pojkar. Hälften av eleverna i klassen är förkylda. Vilket är det minsta antalet flickor som är förkylda? a: 2 b: 4 c:

Läs mer

Välkommen till Kängurutävlingen Matematikens hopp 2019 Cadet för elever i åk 8, 9 och för elever som läser kurs 1a, 1b, eller 1c

Välkommen till Kängurutävlingen Matematikens hopp 2019 Cadet för elever i åk 8, 9 och för elever som läser kurs 1a, 1b, eller 1c Till läraren Välkommen till Kängurutävlingen Matematikens hopp 0 Cadet för elever i åk 8, och för elever som läser kurs a, b, eller c Tävlingen genomförs under perioden mars mars. Uppgifterna får inte

Läs mer

Avdelning 1. A: måndag B: tisdag C: onsdag D: torsdag E: fredag. 2 Vi vill att vågen ska väga jämnt. Vilken sten ska vi lägga på den högra sidan?

Avdelning 1. A: måndag B: tisdag C: onsdag D: torsdag E: fredag. 2 Vi vill att vågen ska väga jämnt. Vilken sten ska vi lägga på den högra sidan? Avdelning 1 1 Doris gör en skylt till djurparken. På skylten ska det stå ordet KÄNGURUR. Hon målar en bokstav varje dag. Hon målar den första på en onsdag. Vilken dag kommer hon att måla den sista bokstaven?

Läs mer

Benjamin för elever i åk 5, 6 och 7

Benjamin för elever i åk 5, 6 och 7 Till läraren Välkommen till Kängurutävlingen Matematikens hopp 2016 Benjamin för elever i åk 5, 6 och 7 Tävlingen ska genomföras under perioden 17 mars 1 april. Uppgifterna får inte användas tidigare.

Läs mer

Gemensam presentation av matematiskt område: Geometri Åldersgrupp: år 5

Gemensam presentation av matematiskt område: Geometri Åldersgrupp: år 5 Gemensam presentation av matematiskt område: Geometri Åldersgrupp: år 5 Mål för lektionen: Eleverna skall kunna skilja på begreppen area och omkrets. Koppling till strävansmål: - Att eleven utvecklar intresse

Läs mer

4. I lagret finns 24, 23, 17 och 16 kg:s säckar. På vilket sätt kan man leverera en beställning på exakt 100 kg utan att öppna någon säck?

4. I lagret finns 24, 23, 17 och 16 kg:s säckar. På vilket sätt kan man leverera en beställning på exakt 100 kg utan att öppna någon säck? Grundskolans matematiktävling Finaltävling fredagen den 3 februari 2012 DEL 1 Tid 30 min Maximal poängsumma 20 Räknare används inte i denna del. Skriv ner beräkningar, rita bilder eller ange andra motiveringar

Läs mer

Du, jag och klimatfrågan

Du, jag och klimatfrågan Du, jag och klimatfrågan Introduktion Spelet går ut på att eleverna skall rangordna ett antal Simuleringen handlar om de olika nivåer politiska beslut fattas på. Deltagarna får diskutera ett antal politiska

Läs mer

A4-papper där det på varje papper står en siffra, på ett papper står det ett decimaltecken. Det kan också finnas papper med de olika räknesättens

A4-papper där det på varje papper står en siffra, på ett papper står det ett decimaltecken. Det kan också finnas papper med de olika räknesättens Aktivitet 1:1 LÄRARVERSION Göra tal av siffror Eleverna ska träna på positionssystemet. A4-papper där det på varje papper står en siffra, på ett papper står det ett decimaltecken. Det kan också finnas

Läs mer

Kängurun Matematikens hopp

Kängurun Matematikens hopp Kängurun Matematikens hopp Benjamin 2017, svar och lösningar Här följer svar, rättningsmall och redovisningsblanketter. Förutom svar ger vi också lösningsförslag. Ett underlag till hjälp för bokföring

Läs mer

Mäta omkrets och area

Mäta omkrets och area Pedagogiska kartor, Stadsbyggnadskontoret, Malmö stad Mäta omkrets och area Årskurs 3-4 Material: Eva Hörnblad och Angelina Briggner i samarbete med Kryddgårdsskolan www.malmo.se/pedagogiskakartor Trädets

Läs mer

Trepoängsproblem. Kängurutävlingen 2011 Cadet. 1 Vilket av följande uttryck har störst värde? 1 A: B: C: D: E: 2011

Trepoängsproblem. Kängurutävlingen 2011 Cadet. 1 Vilket av följande uttryck har störst värde? 1 A: B: C: D: E: 2011 Trepoängsproblem 1 Vilket av följande uttryck har störst värde? 1 A: 2011 1 B: 1 2011 C: 1 2011 D: 1 + 2011 E: 2011 2 Övergångsställen är markerade med vita och svarta streck som är 50 cm breda. Markeringen

Läs mer

ARBETSPLAN 2017/2018 ARLANDAGYMNASIET

ARBETSPLAN 2017/2018 ARLANDAGYMNASIET ARBETSPLAN 2017/2018 ARLANDAGYMNASIET 2 3 4 5 Innehållsförteckning Inledning... 7 Värdegrund... 8 Verksamhetsidé... 9 Mål... 10 Höjda resultat genom trygghet och framtidstro... 10 Miljöperspektivet i undervisningen

Läs mer

A: 111 B: 900 C: 909 D: 990 E: 999

A: 111 B: 900 C: 909 D: 990 E: 999 3-poängsproblem 1. 1000 100 + 10 1 =? A: 111 B: 900 C: 909 D: 990 E: 999 2. Miriam har 16 kort, fyra av varje färg: 4 spader, 4 klöver, 4 ruter och 4 hjärter. Hon vill lägga dem på rutnätet här bredvid

Läs mer

Ett litet steg. Ett spel om klimatfrågan

Ett litet steg. Ett spel om klimatfrågan Ett litet steg Ett spel om klimatfrågan Introduktion Detta utbildningsmaterial syftar till att belysa klimatfrågan individorienterat och hur olika delar av världen kan påverka/påverkar klimatet. Tid 60

Läs mer

Trepoängsproblem. Kängurutävlingen 2019 Cadet. 1 Vilket moln innehåller endast jämna tal? A B C D E

Trepoängsproblem. Kängurutävlingen 2019 Cadet. 1 Vilket moln innehåller endast jämna tal? A B C D E Trepoängsproblem Vilket moln innehåller endast jämna tal? 5 0 4 0 58 En kub med kantlängden är byggd av enhetskuber. Några kuber tas bort rakt igenom, från vänster till höger, uppifrån och ner samt från

Läs mer

Bygga fordon 4-6. Exempel på hur ENaT:s programpunkter är kopplade till Lgr-11

Bygga fordon 4-6. Exempel på hur ENaT:s programpunkter är kopplade till Lgr-11 Bygga fordon 4-6 Exempel på hur ENaT:s programpunkter är kopplade till Lgr-11 Allt arbete med ENaTs teman har många kreativa inslag som styrker elevernas växande och stödjer därmed delar av läroplanens

Läs mer

Delprov A Muntligt delprov

Delprov A Muntligt delprov Delprov A Muntligt delprov Äp6Ma15 Delprov A 15 Beskrivning av delprov A, muntligt delprov Det muntliga delprovet kan genomföras fr.o.m. vecka 11 och resten av vårterminen. Det muntliga delprovet handlar

Läs mer

Kängurutävlingen Matematikens hopp 2018 Ecolier

Kängurutävlingen Matematikens hopp 2018 Ecolier Kängurutävlingen Matematikens hopp 2018 Ecolier Trepoängsproblem 1 På bilden ser du 3 pilar som rör sig och 9 ballonger som sitter fast. När en pil träffar en ballong spricker ballongen. Pilen fortsätter

Läs mer

Junior. låda 1 låda 2 låda 3 låda 4 låda 5 B V B V. a: det är omöjligt att göra så b: A c: V d: O e: R

Junior. låda 1 låda 2 låda 3 låda 4 låda 5 B V B V. a: det är omöjligt att göra så b: A c: V d: O e: R Junior vdelning 1. Trepoängsproblem 1. I fem lådor ligger kort. arje kort är märkt med en av bokstäverna,, R, O och. Peter ska plocka bort kort så att det blir ett enda kort kvar i varje låda och så att

Läs mer

A: måndag B: tisdag C: onsdag D: torsdag E: fredag. Vilken av följande bitar behöver vi för att det ska bli ett rätblock?

A: måndag B: tisdag C: onsdag D: torsdag E: fredag. Vilken av följande bitar behöver vi för att det ska bli ett rätblock? Trepoängsproblem 1 Doris gör en skylt till djurparken. På skylten ska det stå ordet KÄNGURUR. Hon målar en bokstav varje dag. Hon målar den första på en onsdag. Vilken dag kommer hon att måla den sista

Läs mer

ENKEL Programmering 3

ENKEL Programmering 3 ENKEL Programmering 3 Figurer i långa rader Titta på de olika figurerna i de olika raderna. Kan du se att de olika figurerna i varje rad är placerade enligt ett visst mönster? Kan du lista ut vilken figur

Läs mer

Kängurutävlingen Matematikens hopp 2017 Cadet för elever i åk 8, 9 och för elever som läser kurs 1a, 1b eller 1c.

Kängurutävlingen Matematikens hopp 2017 Cadet för elever i åk 8, 9 och för elever som läser kurs 1a, 1b eller 1c. Till läraren Välkommen till Kängurutävlingen Matematikens hopp 2017 Cadet för elever i åk 8, 9 och för elever som läser kurs 1a, 1b eller 1c. Kängurutävlingen genomförs i år den 16 mars. Om den dagen inte

Läs mer

Matteklubben Vårterminen 2015, lektion 6

Matteklubben Vårterminen 2015, lektion 6 Matteklubben Vårterminen 2015, lektion 6 Regler till Matematisk Yatzy Matematisk Yatzy är en tävling där man tävlar i att lösa matematikproblem. Målet i tävlingen är att få så mycket poäng som möjligt

Läs mer

Provkapitel Mitt i Prick matematik FK

Provkapitel Mitt i Prick matematik FK FK innehåll 1 2 Antal 1 5................................ 4 Begreppet lika många................ 5 Antal 1 8.............................. 22 Siffra antal, talraden............. 23 Tal och antal 1 och

Läs mer

Boken om SO 1-3. Boken om SO 1-3 är elevernas första grundbok i geografi, historia, religionskunskap och samhällskunskap. Syfte

Boken om SO 1-3. Boken om SO 1-3 är elevernas första grundbok i geografi, historia, religionskunskap och samhällskunskap. Syfte Boken om SO 1-3 Boken om SO 1-3 är elevernas första grundbok i geografi, historia, religionskunskap och samhällskunskap. Provlektion: Om grundläggande mänskliga rättigheter, alla människors lika värde

Läs mer

Tid Simuleringen tar mellan 1-2 timmar att genomföra, inklusive tid för efterdiskussion.

Tid Simuleringen tar mellan 1-2 timmar att genomföra, inklusive tid för efterdiskussion. HANDELSSPELET EN SIMULERING OM GLOBALA FRÅGOR Introduktion Den här simuleringen är tänkt att hjälpa deltagarna att lättare kunna förstå hur handel kan påverka ett lands välstånd. Vår planet är delad; de

Läs mer

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar ! Onsdagen 10/7 Onsdagen 10/7 Torsdag 11/7 Torsdag 11/7, Fredag 12/7 Fredag 12/7 Lördag 13/7 Lördag 13/7 Söndag 14/7 Söndag 14/7 Måndag 15/7 Måndag 15/7 Tisdag 16/7 Tisdag 16/7 Onsdag 17/7 Onsdag 17/7

Läs mer

V.A.T lärstilstest och studieteknik

V.A.T lärstilstest och studieteknik Namn Mål och syfte V.A.T lärstilstest och studieteknik o Ökad motivation till skolarbete. o Ökad självinsikt o Ökad kunskap om studieteknik o Ökad insikt om egna behov för bäst lärande. Förslag till ämne

Läs mer

Hållbar utveckling vt 10

Hållbar utveckling vt 10 Sofie Ahlgren Olsson Gunnesboskolan, Lund Mentor/handledare: Olle Nyhlén Johansson 17/5 21/5 2010 Hållbar utveckling vt 10 Hur skiljer sig luftkvalitén i ett klassrum beroende på tid på dygnet? 1/6 Innehållsförteckning:

Läs mer

Sid Sid Plus och minus. Gemensam introduktion. Gemensam introduktion till sid. 57. Längd

Sid Sid Plus och minus. Gemensam introduktion. Gemensam introduktion till sid. 57. Längd Sid. 54-55 Längd Här får eleverna träna på att uppskatta föremåls längd i centimeter och sedan kontrollmäta. Observera att linjaler kan ha olika utseende. En del börjar med 0 längst ut i änden och har

Läs mer

Benjamin för elever i åk 5, 6 och 7

Benjamin för elever i åk 5, 6 och 7 Till läraren Välkommen till Kängurutävlingen Matematikens hopp 2017 Benjamin för elever i åk 5, 6 och 7 Tävlingen ska genomföras under perioden 16 mars 24 mars. Uppgifterna får inte användas tidigare.

Läs mer

E2001. Ett spel om tillsatser i livsmedel. www.grspeldatabas.se

E2001. Ett spel om tillsatser i livsmedel. www.grspeldatabas.se E2001 Ett spel om tillsatser i livsmedel. www.grspeldatabas.se Introduktion E2001 är en simulering där deltagarna får ta rollerna som tillverkare av chokladkakor. De kan göra två olika typer av chokladkakor

Läs mer

Känguru 2011 Ecolier (åk 4 och 5)

Känguru 2011 Ecolier (åk 4 och 5) sida 1 / 6 NAMN KLASS/GRUPP Poängsumma: Känguruskutt: Lösgör svarsblanketten. Skriv ditt svarsalternativ under uppgiftsnumret. Lämna rutan tom om du inte vill besvara den frågan. Gissa inte, felaktigt

Läs mer

205. Begrepp och metoder. Jacob Sjöström jacobsjostrom@gmail.com

205. Begrepp och metoder. Jacob Sjöström jacobsjostrom@gmail.com 205. Begrepp och metoder Bo Sjöström bo.sjostrom@mah.se Jacob Sjöström jacobsjostrom@gmail.com Hur hög är en stapel med en miljon A4-papper? 100 st 80 grams har höjden 1 cm 1000 1 dm 1 000 000 1000 dm

Läs mer

Kängurutävlingen Matematikens hopp 2010 Benjamin för elever i åk 5, 6 och 7.

Kängurutävlingen Matematikens hopp 2010 Benjamin för elever i åk 5, 6 och 7. Till läraren Välkommen till Kängurutävlingen Matematikens hopp 200 Benjamin för elever i åk 5, 6 och 7. Kängurutävlingen genomförs den 8 mars. Om den dagen inte passar kan hela veckan 9 26 mars användas,

Läs mer

Känguru 2018 Benjamin (åk 6 och 7)

Känguru 2018 Benjamin (åk 6 och 7) sida 0 / 8 NAMN KLASS Poängsumma: Känguruskutt: Lösgör svarsblanketten. Skriv ditt svarsalternativ under uppgiftsnumret. Ett rätt svar ger 3, 4 eller 5 poäng. I varje uppgift är exakt ett svar korrekt.

Läs mer

Arbeta vidare med Milou 2008

Arbeta vidare med Milou 2008 Arbeta vidare med Vi hoppas att problemen i Milou väckte intresse och lust att arbeta vidare. Nu kan ni kontrollera lösningarna genom att pröva konkret, klippa och bygga. Variera också problemen genom

Läs mer

Geometri. Kapitel 8 Geometri. Borggården sidan 66 Diagnos sidan 79 Rustkammaren sidan 80 Tornet sidan 84 Sammanfattning sidan 89 Utmaningen sidan 90

Geometri. Kapitel 8 Geometri. Borggården sidan 66 Diagnos sidan 79 Rustkammaren sidan 80 Tornet sidan 84 Sammanfattning sidan 89 Utmaningen sidan 90 Geometri Kapitel 8 Geometri I detta kapitel möter eleverna vinkelbegreppet och får öva på att avgöra om en vinkel är rät, spetsig eller trubbig. De får också öva på att namnge olika månghörningar och be

Läs mer

TRAFIKINSPEKTÖRERNA. Övningens mål

TRAFIKINSPEKTÖRERNA. Övningens mål TRAFIKINSPEKTÖRERNA Övningens mål Eleverna ska bli medvetna om den speciella position som bilen har i samhället, och kunna jämföra med andra färdmedel. Eleverna ska få en förståelse för varför människor

Läs mer

Pernilla Falck Margareta Picetti Siw Elofsdotter Meijer. Matte. Safari. Direkt. Lärarhandledning. Andra upplagan, reviderade sidor

Pernilla Falck Margareta Picetti Siw Elofsdotter Meijer. Matte. Safari. Direkt. Lärarhandledning. Andra upplagan, reviderade sidor Matte Direkt Pernilla Falck Margareta Picetti Siw Elofsdotter Meijer Safari 1A Lärarhandledning MS Enhetsdel Sist i varje kapitel finns ett avsnitt som i första hand tar upp enheter. Här i årskurs 1 handlar

Läs mer

Var är den? strävorna

Var är den? strävorna strävorna C Var är den? kommunicera uttrycksformer geometri Avsikt och matematikinnehåll Här ges förslag på några aktiviteter som sammantaget syftar till att vidga och fördjupa elevers rumsuppfattning,

Läs mer

= A: 0 B: 1 C: 2013 D: 2014 E: 4028

= A: 0 B: 1 C: 2013 D: 2014 E: 4028 Trepoängsproblem 1. 2014 2014 2014 2014 = A: 0 B: 1 C: 2013 D: 2014 E: 4028 2. Kängurutävlingen hålls den tredje torsdagen i mars varje år. Vilket datum är det senaste som tävlingen kan hållas? A: 14 mars

Läs mer

KOMPLEMENT TILL MATTE DIREKT BORGEN UPPLAGA

KOMPLEMENT TILL MATTE DIREKT BORGEN UPPLAGA Programmering KOMPLEMENT TILL MATTE DIREKT BORGEN UPPLAGA 2 Lektion Sanoma Utbildning POSTADRESS: Box 009, 0 25 Stockholm BESÖKSADRESS: Alströmergatan 2, Stockholm HEMSIDA: www.sanomautbildning.se E-POST:

Läs mer

Delprov B: Maskinen. Delprov C: Maskinen

Delprov B: Maskinen. Delprov C: Maskinen Delprov B: Maskinen Denna uppgift kommer både att användas som underlag för bedömning i matematik samt i svenska och svenska som andraspråk. För information om det som gäller genomförandet av såväl matematik

Läs mer

Parken Paradiset. Simnet våren Fler simuleringar hittar du på:

Parken Paradiset. Simnet våren Fler simuleringar hittar du på: Parken Paradiset Parken Paradiset Simnet våren 2011. Fler simuleringar hittar du på: www.simnet.se Parken Paradiset Beskrivning: En engagerande simulering om relationer mellan nationer, kulturer, folk,

Läs mer

Trollpengar. I trollens rike finns det pengar, men inte sådana som vi är vana vid. De använder sig av stenar, kottar och pinnar.

Trollpengar. I trollens rike finns det pengar, men inte sådana som vi är vana vid. De använder sig av stenar, kottar och pinnar. Trollpengar I trollens rike finns det pengar, men inte sådana som vi är vana vid. De använder sig av stenar, kottar och pinnar. 1 sten = 100 kronor 1 tallkotte = 10 kronor 1 pinne = 1 krona Ni ska nu samla

Läs mer

www.tagegranit.se 08-783 77 28

www.tagegranit.se 08-783 77 28 Skapande arbete och lek är väsentliga delar i det aktiva lärandet. Läroplanen för grundskolan, Lgr 11 Vi erbjuder din skola ett brett spektra av olika pedagogiska och konstnärliga Skapande skola paket

Läs mer

UTBILDNINGSPAKET FÖR SKOLINFORMATÖRER

UTBILDNINGSPAKET FÖR SKOLINFORMATÖRER UTBILDNINGSPAKET FÖR SKOLINFORMATÖRER , De följande sidorna är en introduktion för er som vill vara med och påverka för ett en mer klimatsmart och rättvis värld. Vi börjar nu i klassrummet! Att vända sig

Läs mer

Grunderna i programmering - skapa instruktioner 2 av 6

Grunderna i programmering - skapa instruktioner 2 av 6 Grunderna i programmering - skapa instruktioner 2 av 6 Lektionen handlar om att göra en instruktion. Lektionsförfattare: Anna Eriksson Till läraren 1. Gör en instruktion En digital lektion från https://digitalalektioner.iis.se

Läs mer

Lärarhandledning. och dundermysteriet ARBETETS MUSEUM 21 NOVEMBER 28 AUGUSTI 2016. I samarbete med Hyresbostäder, kolmårdens djurpark och swedbank

Lärarhandledning. och dundermysteriet ARBETETS MUSEUM 21 NOVEMBER 28 AUGUSTI 2016. I samarbete med Hyresbostäder, kolmårdens djurpark och swedbank Lärarhandledning och dundermysteriet ARBETETS MUSEUM 21 NOVEMBER 28 AUGUSTI 2016 I samarbete med Hyresbostäder, kolmårdens djurpark och swedbank Inledning Den här lärarhandledningen kopplar till utställningen

Läs mer

Känguru 2016 Benjamin (åk 6 och 7)

Känguru 2016 Benjamin (åk 6 och 7) sid 1 / 8 NAMN KLASS Poängsumma: Känguruskutt: Lösgör svarsblanketten. Skriv ditt svarsalternativ under uppgiftsnumret. Felaktigt svar ger minus 1/4 poäng av uppgiftens totala poängantal! Så om du t.ex.

Läs mer

Om undervisningen. Att förstå tal. Förstå och använda tal en handbok

Om undervisningen. Att förstå tal. Förstå och använda tal en handbok Om undervisningen Inledningsvis kan man nöja sig med att uttrycka bråk muntligt. Vi bör uppmuntra eleverna att använda de språkliga uttrycken halv och fjärdedel när de delar i två eller fyra lika delar.

Läs mer

Konsten att bestämma arean

Konsten att bestämma arean Konsten att bestämma arean Lektion Ett (Matematiskt område - Talmängder) Vad är viktigast? Introducera tanken om att felet skulle kunna vara viktigare än svaret. Vad väger äpplet? Gissa. Jämför med mätvärdet

Läs mer

Bananen. Ett enkelt rollspel om handelsvillkor. www.grspeldatabas.se. Version 1.1

Bananen. Ett enkelt rollspel om handelsvillkor. www.grspeldatabas.se. Version 1.1 Bananen Ett enkelt rollspel om handelsvillkor. Version 1.1 www.grspeldatabas.se Introduktion Bananen är ett enkelt rollspel som handlar om de olika stegen i distributionskedjan av varor. Spelet består

Läs mer

Känguru 2012 Benjamin sid 1 / 8 (åk 6 och 7)

Känguru 2012 Benjamin sid 1 / 8 (åk 6 och 7) Känguru 2012 Benjamin sid 1 / 8 NAMN KLASS Poängsumma: Känguruskutt: Lösgör svarsblanketten. Skriv ditt svarsalternativ under uppgiftsnumret. Lämna rutan tom om du inte vill besvara den frågan. Felaktigt

Läs mer

ARBETSMATERIAL MR 1 ODELBARA RÄTTIGHETER

ARBETSMATERIAL MR 1 ODELBARA RÄTTIGHETER SIDA 1/9 Abalonien Ni ingår i regeringen i landet Abalonien ett litet land med mycket begränsade resurser. Av olika politiska och ekonomiska anledningar kan inte folket få alla de rättigheter som finns

Läs mer

Har du koll på energi kostnaderna hemma eller springer den bara iväg varje månad och du har absolut ingen koll på vart det går?

Har du koll på energi kostnaderna hemma eller springer den bara iväg varje månad och du har absolut ingen koll på vart det går? Har du koll på energi kostnaderna hemma eller springer den bara iväg varje månad och du har absolut ingen koll på vart det går? Vår ide är en E-pad som får dig att hålla koll på kostnaderna. Den räknar

Läs mer

KLIMATET. Du gör skillnad! Projektbeskrivning och tidsplan

KLIMATET. Du gör skillnad! Projektbeskrivning och tidsplan KLIMATET Du gör skillnad! Projektbeskrivning och tidsplan Unga spekulerar och klimatet Universeum och Göteborgs Stad samarbetar kring satsningen KLIMATET. Tillsammans vill vi inspirera lärare och elever

Läs mer

MILJÖBEGREPP OCH KRETSLOPP

MILJÖBEGREPP OCH KRETSLOPP Introduktion MILJÖBEGREPP OCH KRETSLOPP Miljö tillhör ett av läroplanens fyra övergripande perspektiv. Redan i skollagens första paragraf fastställs vikten av miljöarbetet: Var och en som verkar inom skolan

Läs mer

Matematikundervisningen har under

Matematikundervisningen har under bengt aspvall & eva pettersson Från datorernas värld Hur kan vi stimulera elever i matematik, och hur kan vi genom matematiken visa delar av datorns funktioner? Författarna visar hur man kan introducera

Läs mer

Digitalt lärande och programmering i klassrummet

Digitalt lärande och programmering i klassrummet 2016-03-03 Digitalt lärande och programmering i klassrummet Blue-Bot Introduktion Vi kommer i denna övning att bekanta oss med små charmiga robotar som heter Blue-Bots. Dessa robotar är bra för att introducera

Läs mer

AUO2 Lärande för hållbar utveckling. Styrdokument i olika nivåer. generationer. AUO2/LHU Styrdokument del 2 GA

AUO2 Lärande för hållbar utveckling. Styrdokument i olika nivåer. generationer. AUO2/LHU Styrdokument del 2 GA AUO2 Lärande för hållbar utveckling Skolans styrdokument. Del 2. Från skollag via läroplan och kursplaner till kommunal skolplan. Göran Abel MIUN/ UTV Styrdokument i olika nivåer. Nationell nivå: Skollagen

Läs mer

Kartläggningsmaterial för nyanlända elever SVENSKA. Geometri Matematik. 1 2 Steg 3

Kartläggningsmaterial för nyanlända elever SVENSKA. Geometri Matematik. 1 2 Steg 3 Kartläggningsmaterial för nyanlända elever Geometri Matematik 1 2 Steg 3 SVENSKA Kartläggningsmaterial för nyanlända elever Geometri åk 3 MA 1. Rita färdigt bilden så att mönstret blir symmetriskt. 2.

Läs mer

Lennart Rolandsson, Uppsala universitet, Ulrica Dahlberg och Ola Helenius, NCM

Lennart Rolandsson, Uppsala universitet, Ulrica Dahlberg och Ola Helenius, NCM Matematik Gymnasieskola Modul: Matematikundervisning med digitala verktyg II Del 1: Om programmering Aktiviteter Del 1 Lennart Rolandsson, Uppsala universitet, Ulrica Dahlberg och Ola Helenius, NCM Ni

Läs mer

Detta prov består av del 1 och 2. Här finns också facit och förslag till poängsättning

Detta prov består av del 1 och 2. Här finns också facit och förslag till poängsättning Allmänt om proven Detta prov består av del 1 och. Här finns också facit och förslag till poängsättning och bedömning. Provet finns på lärarwebben, dels som pdf-fil och dels som redigerbar Word-fil. Del

Läs mer

Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade. Genom rika möjligheter att samtala, läsa och skriva ska varje

Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade. Genom rika möjligheter att samtala, läsa och skriva ska varje Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade. Genom rika möjligheter att samtala, läsa och skriva ska varje elev få utveckla sina möjligheter att kommunicera och därmed få tilltro till sin

Läs mer

INFORMATION TILL APL-PLATSERNA Barn- och fritidsprogrammet, elever i årskurs 1 inriktning Fritid

INFORMATION TILL APL-PLATSERNA Barn- och fritidsprogrammet, elever i årskurs 1 inriktning Fritid INFORMATION TILL APL-PLATSERNA Barn- och fritidsprogrammet, elever i årskurs 1 inriktning Fritid Flera känner kanske till vårt BARN- OCH FRITIDSPROGRAM, men för dig som inte gör det tänkte vi lämna lite

Läs mer

Kängurutävlingen Matematikens hopp 2016 Cadet för elever i åk 8, 9 och för elever som läser kurs 1a, 1b eller 1c.

Kängurutävlingen Matematikens hopp 2016 Cadet för elever i åk 8, 9 och för elever som läser kurs 1a, 1b eller 1c. Till läraren Välkommen till Kängurutävlingen Matematikens hopp 2016 Cadet för elever i åk 8, 9 och för elever som läser kurs 1a, 1b eller 1c. Tävlingen ska genomföras under perioden 17 mars 1 april. Uppgifterna

Läs mer

Storyline och matematik

Storyline och matematik Storyline och matematik Av Eva Marsh och Ylva Lundin I ett storylinearbete om energi fick eleverna i årskurs åtta vid många tillfällen diskutera och lösa matematiska problem som karaktärerna ställdes inför.

Läs mer

LOKAL PEDAGOGISK PLANERING

LOKAL PEDAGOGISK PLANERING VT 2013 Fady Jabour Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem, Programkod: LGFRY, distans Del Ämnesdidaktik, läroplansteori, bedömning, 15Hp Kurskod: UB201Z LOKAL PEDAGOGISK PLANERING

Läs mer

2014 Serious Games Interactive ApS, All Rights Reserved

2014 Serious Games Interactive ApS, All Rights Reserved 2014 Serious Games Interactive ApS, All Rights Reserved INNEHALL Introduktion 3 Att använda Trunky-spelen i klassrummet 3 Att introducera spelet för eleverna 3 Målgrupp 3 UNDERVISNINGSMOMENT 4 Kognitiva

Läs mer

Kängurutävlingen Matematikens hopp 2009 Benjamin för elever i åk 5, 6 och 7

Kängurutävlingen Matematikens hopp 2009 Benjamin för elever i åk 5, 6 och 7 Till läraren Välkommen till Kängurutävlingen Matematikens hopp 2009 Benjamin för elever i åk 5, 6 och 7 Kängurutävlingen genomförs 19 mars. Om den dagen inte passar kan hela veckan 20 27 mars användas,

Läs mer

Känguru 2019 Student gymnasiet

Känguru 2019 Student gymnasiet sida 0 / 7 NAMN GRUPP Poängsumma: Känguruskutt: Kod (läraren fyller): Lösgör svarsblanketten. Skriv ditt svarsalternativ under uppgiftsnumret. Ett rätt svar ger 3, 4 eller 5 poäng. I varje uppgift är exakt

Läs mer

Bygg en båt som drivs av en propeller.

Bygg en båt som drivs av en propeller. Bygg en båt som drivs av en propeller. Teknik Använd din kunskap om material, krafter och energi för att förbättra funktionen och konstruktionen hos en båt som drivs av en propeller. I denna uppgift kommer

Läs mer

Färglära. Såhär är arbetet med färglära upplagt:

Färglära. Såhär är arbetet med färglära upplagt: Färglära Först gjorde jag ett häfte av de sex första sidorna inklusive framsidan. Jag skrev ut framsidan på ett färgat papper. Om du har färgskrivare behövs inte det. Sedan fick varje elev ett häfte. Vid

Läs mer

Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs F-3

Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs F-3 Storyline Hjulius Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs F-3 Eleverna får träffa Hjulius som är en hasselmus. Han bor i området och har helt plötsligt

Läs mer

Känguru Student (gymnasiet åk 2 och 3) sida 1 / 6

Känguru Student (gymnasiet åk 2 och 3) sida 1 / 6 Känguru Student (gymnasiet åk 2 och 3) sida 1 / 6 NAMN KLASS/GRUPP Poängsumma: Känguruskutt: Lösgör svarsblanketten. Skriv ditt svarsalternativ under uppgiftsnumret. Lämna rutan tom om du inte vill besvara

Läs mer

M onstertrubbel. till monstertrubbel

M onstertrubbel. till monstertrubbel M onstertrubbel Facit visar förslag på lösningar, men till vissa uppgifter hittar ni säkert även andra sätt att lösa problemen. F acit till monstertrubbel Det första monstret sitter inlåst i en trädkoja,

Läs mer

1 I denna additionsuppställning har några siffror täckts över med. Vad är summan av de övertäckta siffrorna? A: 0 B: 1 C: 2 D: 3 E: 10

1 I denna additionsuppställning har några siffror täckts över med. Vad är summan av de övertäckta siffrorna? A: 0 B: 1 C: 2 D: 3 E: 10 Trepoängsproblem 1 I denna additionsuppställning har några siffror täckts över med. Vad är summan av de övertäckta siffrorna? 1 2 1 3 +1 4 3 0 9 A: 0 B: 1 C: 2 D: 3 E: 10 2 Hur stor är skillnaden mellan

Läs mer

www.grspeldatabas.se

www.grspeldatabas.se www.grspeldatabas.se Introduktion Den här simuleringen är tänkt att hjälpa deltagarna att lättare kunna förstå hur handel kan påverka ett lands välstånd. Vår planet är delad; de industrialiserade länderna

Läs mer

Kartövning Lim City. Mål. Material. Förberedelser

Kartövning Lim City. Mål. Material. Förberedelser Kartövning Lim City Lim City är en kreativ övning där deltagarna placeras i olika grupper och skall planera ett nytt område på en karta. Varje grupp får en unik förutsättning för sitt arbete tilldelad

Läs mer

Catherine Bergman Maria Österlund

Catherine Bergman Maria Österlund Lgr 11 Matematik Åk 3 Geometri, mätningar och statistik FA C I T Catherine Bergman Maria Österlund Kan du använda geometriska begrepp? Kan du beskriva figurernas egenskaper, likheter och skillnader? Skriv

Läs mer

Känguru 2013 Ecolier sida 1 / 6 (åk 4 och 5) i samarbete med Pakilan ala-aste och Jan-Anders Salenius vid Brändö gymnasium

Känguru 2013 Ecolier sida 1 / 6 (åk 4 och 5) i samarbete med Pakilan ala-aste och Jan-Anders Salenius vid Brändö gymnasium Känguru 2013 Ecolier sida 1 / 6 NAMN KLASS Poängsumma: Känguruskutt: Lösgör svarsblanketten. Skriv ditt svarsalternativ under uppgiftsnumret. Felaktigt svar ger minus 1/4 poäng av uppgiftens totala poängantal!

Läs mer

Inledning SÅ HÄR GÅR ÖVNINGEN TILL:

Inledning SÅ HÄR GÅR ÖVNINGEN TILL: T I L L V Ä X T Inledning Ekonomisk tillväxt är något vi nästan kommit att ta för givet. Vi är vana vid att lönerna stiger, att arbetsmarknaden hela tiden skapar nya typer av jobb och att företagen utvecklar

Läs mer

Koppling till gymnasieskolans styrdokument

Koppling till gymnasieskolans styrdokument Bilaga 2 DET BÖRJAR MED MIG Koppling till gymnasieskolans styrdokument Koppling till gymnasieskolans styrdokument Både läroplan och ämnesplaner ger stöd för att genomföra detta material. Skolverket har

Läs mer

Svar och arbeta vidare med Cadet 2008

Svar och arbeta vidare med Cadet 2008 Svar och arbeta vidare med Det finns många intressanta idéer i årets Känguruaktiviteter. Problemen kan inspirera undervisningen under flera lektioner. Här ger vi några förslag att arbeta vidare med. Känguruproblemen

Läs mer

getsmart Grå Regler för:

getsmart Grå Regler för: (x²) 1 2 Regler för: getsmart Grå Algebra 8 _ (x²) 1 2 Algebra 4 (2 2³) 1 4 _ xy (2 2³) 1 4 _ xy (x²) 1 2 _ (2 2³) 1 4 _ xy (x²) 1 2 _ (2 2³) 1 4 _ xy 4 Algebra Algebra _ 8 Det rekommenderas att man börjar

Läs mer

Byggmästarna Ett spel av det rätta virket.

Byggmästarna Ett spel av det rätta virket. 2007 Byggmästarna Ett spel av det rätta virket. Ett klassrumsspel för barn och ungdomar på mellanstadiet med syfte är att skapa ett intresse för trä och skog. Yanella Andersson, Jon Back, Marcus Brissman,

Läs mer

Mattekungen åk 6-9 vers. 1.0

Mattekungen åk 6-9 vers. 1.0 Presentation av programvara våren 2008 Bodil Holmström Anna Holmström Bearbetat av Karolina Höglund Mattekungen åk 6-9 vers. 1.0 Allmänt om programmet Mattekungen är ett undervisningsprogram som produceras

Läs mer

Reflektion efter tillverkande av skalenlig modell

Reflektion efter tillverkande av skalenlig modell Reflektion efter tillverkande av skalenlig modell De förkunskaper som krävs vid tillverkandet av en skalenlig modell är först och främst vad som definierar begreppet skala. Hela objektet ska förändras

Läs mer

VARJE MÄNNISKA KAN GÖRA SKILLNAD

VARJE MÄNNISKA KAN GÖRA SKILLNAD VARJE MÄNNISKA KAN GÖRA SKILLNAD BRUKSANVISNING www.raoulwallenberg.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING n VARJE MÄNNISKA KAN GÖRA SKILLNAD 3 n DE MÄNSKLIGA RÄTTIGHETERNA 4 n I PROJEKTET INGÅR 5 n UPPGIFT 6 n KALENDER

Läs mer

Uppsala Universitet Instutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier Matematik 2, Ht 2014 Tilde Henriksson, Hannah Kling, Linn Kristell

Uppsala Universitet Instutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier Matematik 2, Ht 2014 Tilde Henriksson, Hannah Kling, Linn Kristell Del 1: Pedagogisk planering a) Vi har gjort två lektionsplaneringar med fokus på tvådimensionella geometriska figurer för årskurs 1-3. Utifrån det centrala innehållet i Lgr11 för årskurs 1-3 ska eleverna

Läs mer

Välkommen till Kängurun Matematikens hopp 2008 Benjamin

Välkommen till Kängurun Matematikens hopp 2008 Benjamin Till läraren Välkommen till Kängurun Matematikens hopp 2008 enjamin Kängurutävlingen genomförs april. Om den dagen inte passar går det bra 4 april eller veckan därpå, däremot inte tidigare. Se till att

Läs mer