Dokumentation Bergslagen2030

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dokumentation Bergslagen2030"

Transkript

1 Dokumentation Bergslagen2030 en konferens om samverkan och sociala innovationer för en hållbar framtid 10 november 2017 Lindesberg Text: Alma Hanser Foto: Pavel Koubek Bergslagen 2030 arrangeras genom Bergslagsakademin som samordnas av Intresseföreningen Bergslaget och genomförs i samverkan med åtta medlemskommuner. Mer information om Bergslagsakademin hittar du på

2 Välkommen till Bergslagen2030! Irja Gustavsson, kommunalråd i hälsade deltagarna välkomna till Lindesberg och till konferensen Bergslagen2030. Irja presenterade även dagens moderator, Åsa Eriksson, riksdagsledamot i näringsutskottet och tidigare kommunalråd i Norbergs kommun. Information från Agenda 2030-delegationen Susanna Norberg arbetar på kansliet för Agenda 2030-delegationen som har fått regeringens uppdrag att stödja och stimulera Sveriges genomförande av Agenda 2030 de globala målen för hållbar utveckling. I utredningsuppdraget ska delegationen b.la. föreslå en övergripande handlingsplan och förankra Agenda 2030 genom en bred dialog med olika samhällsaktörer. Inledningsvis informerade Susanna om FN:s 17 hållbarhetsmål, som ska vara universella, integrerade och odelbara. Målen berör samhället på alla nivåer och delegationen ska stödja och stimulera genomförandet i Sverige, som man spår har goda förutsättningar för att lyckas. Just nu arbetar delegationen med den nationella handlingsplanen, som ska vara klar i mars Hittills har man tagit fram totalt sex åtgärdsförslag, och man har även prioriterat ett antal områden som man tycker att Sverige i första hand ska arbeta med:

3 Ett jämlikt och jämställt samhälle. Hållbara städer. En samhällsnyttig och cirkulär ekonomi. Ett starkt näringsliv med hållbara affärsmodeller. Hållbara och hälsosamma livsmedel. Stärkt kunskap och innovation. Handlingsplanen ska därefter mynna ut i ett regionalt och lokalt genomförande, där exempelvis Bergslagsakademin kan vara ett bra verktyg för ett framgångsrikt arbete. Enligt Susanna är det viktigaste att tänka på när man arbetar med Agenda 2030 på en lokal och regional nivå följande: En sammanhållen styrning. Ett modigt ledarskap. Samverkan över sektorer. Långsiktighet. Våga tänka utanför boxen!

4 Hur hållbart är Bergslagen? Johanna Giorgi är specialist på hållbarhetsfrågor på Tillväxtverket och gjorde en presentation av BRP+, ett breddat mått på hållbar utveckling och livskvalitet i svenska regioner och kommuner. BRP+ är ett system som på ett sammanhållet sätt mäter regional utveckling ekonomiskt, miljömässigt och socialt. Måttet ger ett bredare sammanhang än BNP, och kan mäta hållbarhet i Sveriges regioner och kommuner just nu, men även över tid. Tanken är att göra mätningar av livskvalitet mer konkret och visuellt tillgängligt. BRP+ ska framförallt användas till mätning, utbildning och policyutveckling. På hemsidan (Obs! Hemsidan fungerar inte i webbläsaren Explorer) kan man titta på hur statistiken ser ut i just ens egen region/kommun, och få en jämförelse med andra regioner och kommuner. Johanna visade exempel på hur det kan se ut i Bergslagens län, och berättade om att man i detta nu samverkar med Reglab för att på ett bättre sätt kunna stödja regioner och kommuner att hämta data ur verktyget inom en lokal kontext. Johanna berättade även att man tittar på att kunna lägga in material som redan finns i kommunerna (t.ex. medborgarundersökningar) som ett komplement till BRP

5 Hur kan vi skapa en gemensam plattform kring hållbarhet? Malin Thorsén är grundare till företaget Bright Planet AB, som arbetar med att göra hållbarhetsfrågan mer verksamhetsnära, strukturerad och konkret för företag och organisationer. Malin är även ordförande i Centrum för tjänsteforskning (CTF) på Karlstads Universitet. Enligt Malin är arbetet med hållbarhet århundradets största affärsmöjlighet. Idag pratar man mycket om hållbarhet, men väldigt lite görs. Att arbeta med hållbarhet ger bättre ekonomiska resultat, engagerade medarbetare och gör det lättare att rekrytera personal. Det skapar en konkurrensfördel och en ökad kundlojalitet. Det är också en förutsättning för att kunna delta i många upphandlingar och ger upphov till en inre tillfredställelse i att göra gott för världen. Malin gick igenom de tre aspekterna inom begreppet hållbarhet, vilka är: Den sociala aspekten. Den ekonomiska aspekten. Klimat-och miljöaspekten. En bra tumregel när man ska arbeta med hållbarhet är att jobba smart och effektivt. Malin berättade om FN:s 17 hållbarhetsmål som kan vara en samlande faktor för en kommuns styrdokument, för att undvika spretighet. Målen kan man arbeta med oavsett vilken storlek man har på sin verksamhet, och de 169 delmålen som finns kan vara bra att titta på för att göra det hela mer relevant. Malin lyfte ett gott exempel från Torsby, där man har tittat på hur man kan använda värdet av sjukskrivningar till att istället skapa jobb. Torsby har idag sparat in mycket pengar på att minska antalet sjukskrivningar och har idag lägst sjukskrivningsantal i Sverige. Andra goda exempel som man kan titta närmare på är Helsingborg, Ljungby, Region Örebro och Alingsås. Två frågeställningar som Malin skickade med till deltagarna var Ska vi utgå från systemet eller från människan? och Kan vi hitta en annan ingång i vår verksamhet än vi har haft förut?.

6 En socialt hållbar arbetsmarknad - hur säkrar man kompetensdriven tillväxt i Bergslagen? Patricia Kempff är chef för Public Affairs på ABB och har tidigare arbetat med samhällsengagemang inom Swedbank. Patricia berättade om hur man inom både ABB och Swedbank har arbetat med Agenda2030 och en socialt hållbar arbetsmarknad under en längre tid, utan att egentligen veta om det. T.ex. har man genomfört satsningar som Äntligen jobb! och 100-klubben, där man b.la. genomfört matchningsaktiviteter och skapat fler praktikplatser. Enligt Patricia öppnar kompetensdriven integration upp för både goodwill och hållbar tillväxt för företag och regioner, det gäller bara att det finns ett modigt näringsliv som ser affärsnyttan i det och som har viljan att testa nya idéer. Patricia tryckte på att vi inte har råd att backa bandet nu, utan att vi istället måste ta ett gemensamt ansvar och hitta skräddarsydda lokala lösningar som ger globala effekter. Ibland behöver man inte uppfinna hjulet, det finns många goda satsningar och idéer att inspireras av. Det finns också idag en politisk vilja på nationell nivå att lösa problemen med etableringar på arbetsmarknaden med innovativa idéer och förslag.

7 Partnerskap för sociala innovationer Anders Bro är utvecklingsledare på Region Örebro län, och även ansvarig för Partnerskap för sociala innovationer som består av idéburna organisationer, offentlig verksamhet, universitet och representanter för näringsliv som tillsammans arbetar för en framtida samhällsutveckling i Örebro län. Partnerskapet startade i januari 2015 och har idag 30 olika aktörer som är med och stöttar sociala innovationer i Örebro län. Anders Bro berättade om begreppet sociala innovationer som betyder att man tar fram en ny idé som tar tag i samhälleliga problem. Några exempel på sociala innovationer som man stöttat inom partnerskapet är Mattecentrum, Eksam m.fl. Partnerskapet arrangerar studiecirklar, dialogmöten och lärseminarium och kan även erbjuda rådgivning.

8 Vad kan Bergslagen lära sig av Skåne i form av hållbarhetsarbete i nätverk? Marie Pettersson är chef för stiftelsen TEM som arbetar med att utveckla hållbarhetsarbetet i både privata företag och offentliga verksamheter. Stiftelsen bildades 1984 och erbjuder tjänster såsom utbildningar, nätverk och utvecklingsprojekt till olika organisationer som strävar mot förbättrad hållbarhetsprestanda. T.ex. har man arbetet med CRS Skåne, som idag består av ca 100 företag och organisationer i alla storlekar inom vitt skilda branscher. I nätverket har alla ett gemensamt miljöintresse och samhällsengagemang, och tillsammans arbetar man med hållbar affärsutveckling i form av möten och konferenser med aktuella ämnen.

9 Panelsamtal: Hur kan vi gemensamt utveckla arbetet för social hållbarhet i Bergslagen? Representanter från Bergslagens näringsliv, lärosäten och offentliga sektor diskuterade kring social hållbarhet och hur man kan samverka mer för att med gemensamma krafter skapa bättre livsförutsättningar och livskvalitet i Bergslagen. Panelen bestod av: Mats Lundmark Professor i kulturgeografi vid Örebro Universitet Elin Vimefall Lektor i nationalekonomi vid Örebro Universitet Tomas Axelson Verksamhetsledare för IKUD och docent i religionssociologi vid Högskolan Dalarna Eva von Wernstedt Verksamhetsledare på ABF och författare till boken Vägar till innanförskap Mia Glaad HR-ansvarig på Linde Maskin Patricia Kempff Chef för Public Affairs på ABB Ord från panelen: Social hållbarhet för mig är när en individ kan fullfölja sin potential utan hinder från samhället. I Bergslagen har vi stora möjligheter med vår attraktiva boende-och livsmiljö. Mats Lundmark I Bergslagen har vi både en utmaning och en möjlighet i utbildning. Men det gäller att börja i tid och se till att så många som möjligt klarar av grundskola och gymnasium. Då blir det lättare att påverka beteenden och spara kostnader. Elin Vimefall Den mjukare aspekten av kultur är viktig för den sociala delaktigheten. Så även civilsamhället som skapar mötesplatser som kan bli vägar in i samhället. Det är också viktigt att vi i arbetet inte glömmer de friktioner som finns i samhället såsom Brexit och Trump. Tomas Axelsson

10 Vi har valt att ta oss tid till ett praktik-och integrationsprojekt och har på så sätt vunnit kompetens! Det har gått hur bra som helst trots språkskillnader som många ser som ett hinder. Detta är en stor möjlighet som vi har i Bergslagen har, men näringslivet måste våga frigöra resurser till integration och se arbetet långsiktigt. Mia Glaad Alla måste vara med i arbetet med social hållbarhet och det måste finnas en win-win situation för alla som är med. Bjud in näringslivet till dialog och presentera vad de vinner på det och kopplingen till deras kärnaffär. Samarkand är också en bra part att utöka samverkan tillsammans med. Patricia Kempff

11 Erbjudande om deltagande i Bergslagsakademin Dagen avslutades med en information om Bergslagsakademin där fler erbjuds att gå med i nätverket som ska bidra till Bergslagens attraktivitet och tillväxt. Bergslagsakademin är ett samverkansforum för aktuella framtidsfrågor i Bergslagen. Intresseföreningen Bergslaget samlar aktörer från både offentlig verksamhet, akademi och näringsliv som vill bidra till att hitta lösningar på framtida utmaningar genom tillväxtskapande aktiviteter i Bergslagen. Bergslagsakademin ska vara ett forum för samtal och samverkan mellan näringslivet, akademin och övriga samhället för medlemmarna aktuella utvecklingsfrågor med tydligt framtidsfokus. Erbjudande Bergslagsakademin Bergslagsakademin.pdf

12 Deltagarlista Alma Hanser Anders Bro Anders Ceder Anders Edström Anna Spalin Anne Resare Anne-Marie Wallouch Bengt Andersson Benny Ahremark Persson Bjarne Stenquist Blåvitt Elofsson Carina Terneborg Carl-Ewert Ohlsson Cecilia Andersson Cecilia Andersson Mårdh Christer Lenke Christer Olsson Daniel Magnusson David Conejeros Elin Vimefall Elizabeth Pettersson Eva von Wernstedt Ewa-Leena Johansson Fia Lindstedt Fredrik Sundström Hannen Bedoui Kollgård Helena Sundberg Helmut Hoffmann Håkan Gibson Inga-Marie Thyr Irén Lejegren Irja Gustavsson Isabel Suárez Isabell Landström Jenny Nises Johan Hallberg Johanna Giorgi Johanna Kriikkula Josefine Eklund Karin Thorborg Katarina Sundberg Kerstin Strandh Kerstin Wagner Lara Feller Lars Enoksson Intresseföreningen Bergslaget Region Örebro län Region Örebro län Intresseföreningen Bergslaget Kristinehamns kommun Ludvika kommun Region Värmland Bjarne Stenquist AB IF Metall Värmland Region Dalarna Sandvikens kommun KIM Ekonomisk Förening Fagersta kommun Filipstads kommun Norbergs kommun Örebro Universitet Norbergs kommun ABF Ljusnarsbergs kommun Arbetsförmedlingen Region Örebro lön Fagersta kommun Intresseföreningen Bergslaget Storfors kommun Region Örebro län Coompanion Örebro Nora kommun Örebro Läns Bildningsförbund Landstinget Dalarna Tillväxtverket Fagersta kommun Länsstyrelsen Örebro Region Västmanland Agenda 2030-Delegationen KIM Ekonomisk Förening Konstfrämjandet Bergslagen EURES/Arbetsförmedlingen Avesta kommun

13 Lina Salomonsson Linda Gunhammar Linnéa Hedkvist Lotta Johansson Lotti Svebéus Louise Hamilton Malin Sjöberg Malin Thorsén Mari Grönlund Maria Thiery Wase Marie Pettersson Mats Lundmark Mia Glaad Mirjam Nykvist Nanette Danielsson Ola Lindgren Patricia Kempff Pavel Koubej Per Angelstam Per Gruvberger Per-Olof Herou Pär-Ove Lindqvist Rahf Almadfa Sara Nordqvist Solveig Oscarsson Susanna Norberg Susanne Andersson Jaako Susanne Berger Sussanna Kippo Svante Forslund Sven Carlsson Tomas Axelsson Tommy Berglund Torbjörn Parling Ulf Hansson Ulrica Vidfelt Ursula Furtig Victoria Skoglund Viktor Rasjö Åsa Askerskär Åsa Eriksson Åsa Viggeborn Inger Griberg Lolita Soltani Region Västmanland Region Örebro län Fagersta kommun Mälardalens Högskola Kristinehamns kommun Bright Planet AB Samordningsförbundet SOFINT Filipstads kommun TEM Örebro Universitet AB Linde Maskiner Avesta kommun Skogen Grafisk Form ABB Icon Photo Hållbara Bergslagen Filipstads kommun Hedemora kommun Länsstyrelsen Örebro Avesta kommun Nora kommun Agenda 2030-Delegationen Region Dalarna Avesta kommun Avesta kommun Nätverket Lindekultur Högskolan Dalarna Ludvika kommun Filipstads kommun Hedemora kommun Region Örebro län Ludvika kommun Skogen Grafisk Form LO-distriktet Dalarna och Gävleborg Storfors kommun Riksdagen ROS-nätverket

Bergslagsakademin presenterar Bergslagen2030 en konferens om samverkan och sociala innovationer för en hållbar framtid Vi står inför flera

Bergslagsakademin presenterar Bergslagen2030 en konferens om samverkan och sociala innovationer för en hållbar framtid Vi står inför flera Bergslagsakademin presenterar Bergslagen2030 en konferens om samverkan och sociala innovationer för en hållbar framtid Vi står inför flera utmaningar, men också möjligheter, när det gäller social hållbarhet

Läs mer

Sverige och Agenda 2030

Sverige och Agenda 2030 Sverige och Agenda 2030 - i riktning mot en hållbar välfärd ReVäst 1 november 2017 Ambitionsnivån: Sverige ska vara världsledande i genomförandet av Agenda 2030. Men Det är skillnad på att vara bäst i

Läs mer

Konferens social hållbarhet Umeå juni Bildspel och foton: Ann-Margrethe Iseklint

Konferens social hållbarhet Umeå juni Bildspel och foton: Ann-Margrethe Iseklint Konferens social hållbarhet Umeå 14-15 juni 2017 Bildspel och foton: Ann-Margrethe Iseklint Sverige i världen 2030 vägval för en socialt hållbar framtid Vi står inför flera utmaningar, men också möjligheter,

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Agenda I riktning mot en hållbar välfärd. Kortversion av nulägesbeskrivning och förslag till handlingsplan

Agenda I riktning mot en hållbar välfärd. Kortversion av nulägesbeskrivning och förslag till handlingsplan Agenda 2030 I riktning mot en hållbar välfärd Kortversion av nulägesbeskrivning och förslag till handlingsplan Agenda 2030 kräver en samhällsomställning där hållbar utveckling är ett övergripande mål för

Läs mer

Agenda 2030-delegationen I riktning mot en hållbar välfärd

Agenda 2030-delegationen I riktning mot en hållbar välfärd Agenda 2030-delegationen I riktning mot en hållbar välfärd Ambitionsnivån: Sverige ska vara världsledande i genomförandet av Agenda 2030. Men Det är skillnad på att vara bäst i världen och göra det som

Läs mer

Ansökan om medel till Bergslagsakademin 2018

Ansökan om medel till Bergslagsakademin 2018 5513i). [(11731 15,l, NTRESSE ÖRENNGEN J KOH i ME '- (2T('t'l*ifliVHllil. My (else-((s förvaltntng nk- '- ::." "' (i; ' (ill medlemskommun ( ln('l'esse(o(el'(ingen Bergslaget '" Kommunstyrelsens ordförande

Läs mer

Agenda 2030-delegationen I riktning mot en hållbar välfärd

Agenda 2030-delegationen I riktning mot en hållbar välfärd Agenda 2030-delegationen I riktning mot en hållbar välfärd Genomförandet i Sverige Riksdagen Regeringen Hela regeringens ansvar Ordinarie strukturer Särskilda uppdrag till myndigheter (ex Sida, SCB) Agenda

Läs mer

Agenda 2030-delegationen I riktning mot en hållbar välfärd

Agenda 2030-delegationen I riktning mot en hållbar välfärd Agenda 2030-delegationen I riktning mot en hållbar välfärd Ambitionsnivån: Sverige ska vara världsledande i genomförandet av Agenda 2030. Julius Kramer Det är skillnad på att vara bäst i världen och att

Läs mer

Välkommen till Mötesplats social hållbarhet. Sara Kollberg, Folkhälsomyndigheten Jonas Frykman, Sveriges Kommuner och Landsting

Välkommen till Mötesplats social hållbarhet. Sara Kollberg, Folkhälsomyndigheten Jonas Frykman, Sveriges Kommuner och Landsting Välkommen till Mötesplats social hållbarhet Sara Kollberg, Folkhälsomyndigheten Jonas Frykman, Sveriges Kommuner och Landsting Några praktikaliteter www.mötesplatssocialhållbarhet.se WiFi: choiceguest

Läs mer

Tillväxtverket och sociala företag Tylösand 22 maj 2018 Helena Nyberg Brehnfors och Eva Carlsson

Tillväxtverket och sociala företag Tylösand 22 maj 2018 Helena Nyberg Brehnfors och Eva Carlsson Tillväxtverket och sociala företag Tylösand 22 maj 2018 Helena Nyberg Brehnfors och Eva Carlsson Tillväxtverket Varför arbetar vi med socialt företagande? Ett Sverige med fler företag som vill, kan och

Läs mer

Välkommen till studiecirkeln om sociala innovationer och integration

Välkommen till studiecirkeln om sociala innovationer och integration Välkommen till studiecirkeln om sociala innovationer och integration I det här dokumentet finner du en introduktion till den forskarledda studiecirkeln om sociala innovationer och integration som du är

Läs mer

Information om regeringens handlings-plan för Agenda 2030 och kommunens kartläggning 8 KS

Information om regeringens handlings-plan för Agenda 2030 och kommunens kartläggning 8 KS Information om regeringens handlings-plan för Agenda 2030 och kommunens kartläggning 8 KS 2018.029 4 Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2018-11-29 204 Information om regeringens handlings-plan

Läs mer

Hur tar vi till vara miljömålen i Agenda 2030-arbetet?

Hur tar vi till vara miljömålen i Agenda 2030-arbetet? MILJÖMÅLSDAGARNA 2017 Hur tar vi till vara miljömålen i Agenda 2030-arbetet? Parul Sharma, ordförande Agenda 2030-delegationen Agenda 2030 delegationen Parul Sharma Arbetet i Sverige Regeringens ambition

Läs mer

Verksamhetsplan Intresseföreningen Bergslaget

Verksamhetsplan Intresseföreningen Bergslaget Verksamhetsplan 2018 Intresseföreningen Bergslaget Intresseföreningen Bergslaget är en ideell förening som arbetar för samverkan mellan kommuner och regioner i det geografiska området Bergslagen. Föreningen

Läs mer

Verksamhetsplan 2017

Verksamhetsplan 2017 Verksamhetsplan 2017 Intresseföreningen Bergslaget Intresseföreningen Bergslaget är en ideell förening som arbetar för samverkan mellan kommuner och regioner i det geografiska området Bergslagen. Föreningen

Läs mer

Vindkraft Öst. Tillsammans utvecklar vi det hållbara Vindbruket! Lokalt möte 22 maj 2013, BMB

Vindkraft Öst. Tillsammans utvecklar vi det hållbara Vindbruket! Lokalt möte 22 maj 2013, BMB Vindkraft Öst Tillsammans utvecklar vi det hållbara Vindbruket! Lokalt möte 22 maj 2013, BMB VKÖ-träff, program 22 maj, Lindesberg 09.00 Samling, kaffe & smörgås 09.30 Inledning, syfte med dagen, deltagarpresentation

Läs mer

Mötesplats social hållbarhet

Mötesplats social hållbarhet Mötesplats social hållbarhet Invigning 11 mars 2014 #socialhallbarhet Välkommen till Mötesplats social hållbarhet Cecilia Garme moderator Johan Carlson Generaldirektör, Folkhälsomyndigheten Ulrika Johansson

Läs mer

Välkommen till Kompetensförsörjningsdagarna! 20-21 oktober 2015, Stockholm

Välkommen till Kompetensförsörjningsdagarna! 20-21 oktober 2015, Stockholm Välkommen till Kompetensförsörjningsdagarna! 20-21 oktober 2015, Stockholm Nationell politik och kompetensplattformarnas uppgifter och möjligheter DATUM 20 oktober 2015 TID PLATS DAGENS VÄRD Kl. 10.30

Läs mer

STRATEGIPLAN

STRATEGIPLAN STRATEGIPLAN 2019-2021 VISION STRATEGIPLAN 2019-2021 ÅRLIGA VERKSAMHETSPLANER OMFATTNING & SYFTE Detta dokument tar sin utgångspunkt i föreningens vision ett Västsverige där alla verksamheter tar ansvar

Läs mer

Värmland. Workshop Utkast Överenskommelsen

Värmland. Workshop Utkast Överenskommelsen Värmland Workshop Utkast Överenskommelsen Agenda 14.00 Inledning och presentation Kort paus 14.30 Camilla Olsson och Jan Linde- samverkan före och efter Överenskommelsen! Kort paus 15.30 Kaffe och film

Läs mer

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne ÖVERENSKOMMELSEN SKÅNE Innehåll Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne

Läs mer

Agenda 2030-delegationen Katarina Sundberg, kanslichef.

Agenda 2030-delegationen Katarina Sundberg, kanslichef. Agenda 2030-delegationen Katarina Sundberg, kanslichef katarina.sundberg@regeringskansliet.se www.sou.gov.se/agenda2030 Agenda 2030 Vid FN:s toppmöte den 25 september 2015 antog världens statsoch regeringschefer

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH Regeringens innovationsstrategi Delmål: Använda potentialen i social innovation och samhällsentreprenörskap för att bidra till att möta samhällsutmaningar. 1 Regeringens innovationsstrategi Det handlar

Läs mer

Bergskraft och samarbetspartners bjuder in till. Gruv Onsdag den 26 oktober 2011 i Grängesberg. Samhällsutveckling i gruvlampornas sken!!

Bergskraft och samarbetspartners bjuder in till. Gruv Onsdag den 26 oktober 2011 i Grängesberg. Samhällsutveckling i gruvlampornas sken!! Bergskraft 11 13 och samarbetspartners bjuder in till Gruv+ 2011 Onsdag den 26 oktober 2011 i Grängesberg Samhällsutveckling i gruvlampornas sken!! -Hur skall det redan hårt belastade järnvägsnätet inom

Läs mer

Idéburen sektor och Region Skåne i samverkan

Idéburen sektor och Region Skåne i samverkan Idéburen sektor och Region Skåne i samverkan Akademi Näringsliv En förändrad omvärld med flera aktörer Offentlig sektor Engagerade medborgare Idéburen sektor Den idéburna sektorn omfattar organiserade

Läs mer

Hur kan en kommun arbeta med Agenda 2030?

Hur kan en kommun arbeta med Agenda 2030? Hur kan en kommun arbeta med Agenda 2030? Kerstin Blom Bokliden, miljöexpert avdelningen för tillväxt och sammanhällsbyggnad, Sveriges Kommuner och Landsting och Pernilla Bodin, verksamhetsutvecklare hållbar

Läs mer

Regional Utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030

Regional Utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Regional Utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Kenneth Sjaunja Processledare 2018-10-17 Processen Regional utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Etablering Samråd dialog Revidering/ prioritering Fastställande

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL KONFERENSEN. Social Innovation i Halland

VÄLKOMMEN TILL KONFERENSEN. Social Innovation i Halland VÄLKOMMEN TILL KONFERENSEN Social Innovation i Halland 18 november 2016 Samhället står inför stora och ofta komplexa utmaningar som segregation, klyftor mellan stad och land, utanförskap och klimathot.

Läs mer

En ny mötesplats blir till.

En ny mötesplats blir till. En ny mötesplats blir till. Välkommen till en ny mötesplats! Forum folkhälsa Samling för social hållbarhet minska skillnader i hälsa Beslut om att skapa en ny mötesplats (vår 2013) Samarbete mellan SKL

Läs mer

Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet

Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet REGIONSTYRELSEN YTTRANDE Sida 1 (5) Dnr 01724-2019 Finansdepartementet M2019/00661 Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet Sammanfattning Sveriges

Läs mer

Analytikernätverk 20 november

Analytikernätverk 20 november 1 Analytikernätverk 20 november Hur kan analysarbetet användas för att mobilisera aktörer? 2 Hur hänger det ihop? Interregionala planer och samarbeten Utvecklingskraft i alla delar av landet med stärkt

Läs mer

Förstudie Arbetsintegrerade Sociala Företag. Johanna Fredriksson Social innovation i Halland

Förstudie Arbetsintegrerade Sociala Företag. Johanna Fredriksson Social innovation i Halland Förstudie Arbetsintegrerade Sociala Företag Johanna Fredriksson Social innovation i Halland 2016-11-18 Bakgrund Tillväxtverket utlyste förstudiemedel Fler jobb genom arbetsintegrerade sociala företag till

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Från ord till handling - Integration och mångfald som regional tillväxtstrategi

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Från ord till handling - Integration och mångfald som regional tillväxtstrategi Från ord till handling - Integration och mångfald som regional tillväxtstrategi 1 Örjan Johansson Tillväxtverket Enhet: Regional tillväxt 2 Tillväxtverket Tillväxtverket är en nationell myndighet. Vi skapar

Läs mer

Denna policy anger Tidaholms kommuns förhållningssätt till den sociala ekonomin och socialt företagande.

Denna policy anger Tidaholms kommuns förhållningssätt till den sociala ekonomin och socialt företagande. Inledning Denna policy anger Tidaholms kommuns förhållningssätt till den sociala ekonomin och socialt företagande. Policy utgår från grundsynen att vårt samhälle ekonomiskt organiseras i tre sektorer:

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne

Överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne OMSLAGSBILD: GUSTAF EMANUELSSON/FOLIO Överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne 1 ÖVERENSKOMMELSEN SKÅNE ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKAN Som första region i Sverige undertecknade

Läs mer

Protokoll Regionalt samverkansråd Tid: Fredag den 27 mars, kl Plats: Lokal Eken, Eklundavägen 1

Protokoll Regionalt samverkansråd Tid: Fredag den 27 mars, kl Plats: Lokal Eken, Eklundavägen 1 1 (6) och länets kommuner Regionkansliet Marjetta Protokoll Regionalt samverkansråd Tid: Fredag den 27 mars, kl 10.00-12.00 Plats: Lokal Eken, Eklundavägen 1 Vid protokollet Marjetta Sekreterare Justerat

Läs mer

Kompetensförsörjning inom gruv- och mineralnäringen. Regeringsuppdrag inom Sveriges Mineralstrategi

Kompetensförsörjning inom gruv- och mineralnäringen. Regeringsuppdrag inom Sveriges Mineralstrategi Kompetensförsörjning inom gruv- och mineralnäringen Regeringsuppdrag inom Sveriges Mineralstrategi Välkomna Presentation Dagens agenda Kort om Regeringsuppdraget: Länsstyrelserna i Norrbotten och Västmanland,

Läs mer

Programmen och pengarna

Programmen och pengarna Utvärderingsrapport 2018:3 Programmen och pengarna Resultat från landsbygdsprogrammet, havs- och fiskeriprogrammet samt regionaloch socialfondsprogrammet 2018 Författare Redaktör Linnéa Asplund, Jordbruksverket

Läs mer

Agenda 2030-arbetet i Härryda

Agenda 2030-arbetet i Härryda Agenda 2030-arbetet i Härryda Uppdrag - Agenda 2030 För oss i den politiska majoriteten är Agenda 2030 Globala mål för hållbar utvecklig viktigt. För att nå bästa möjliga måluppfyllelse i detta arbete

Läs mer

Tjänsteställe, handläggare Datum Beteckning Sida. Anette Granberg (5) Utbildning och Arbetsmarknad

Tjänsteställe, handläggare Datum Beteckning Sida. Anette Granberg (5) Utbildning och Arbetsmarknad Anette Granberg 2015-03-18 1(5) Närvarande Anna Andreasson Karriärcentrum, Örebro universitet Carina Koutakis Region Örebro län, Område Utbildning och arbetsmarknad Elaine E Lindblom- Karlskoga Folkhögskola

Läs mer

Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län

Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län Regional utvecklingsstrategi 2018 2030 Kortversion Örebroregionen Sveriges hjärta En attraktiv och pulserande region för alla Området som idag kallas Örebroregionen

Läs mer

Grönare städer, ny vägledning om ekosystemtjänster i planeringen, miljökriterier i upphandling och Agenda 2030

Grönare städer, ny vägledning om ekosystemtjänster i planeringen, miljökriterier i upphandling och Agenda 2030 Grönare städer, ny vägledning om ekosystemtjänster i planeringen, miljökriterier i upphandling och Agenda 2030 Miljöchefsnätverket kommunala miljöchefer 8 mars 2018 Förordning (2017:137) om bidrag för

Läs mer

Överenskommelsen Värmland

Överenskommelsen Värmland Överenskommelsen Värmland för samverkan inom det sociala området mellan Region Värmland och den idéburna sektorn i Värmland 1 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Vision... 4 Syfte och Mål... 4 Värdegrund...

Läs mer

Policy för den sociala ekonomin och socialt företagande i Timrå kommun

Policy för den sociala ekonomin och socialt företagande i Timrå kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 12 1 (5) Policy för den sociala ekonomin och socialt företagande i Timrå kommun Fastställd av kommunstyrelsen 2015-05-26, 129 Denna policy anger Timrå kommuns förhållningssätt

Läs mer

ffivj~n),. ~ BERGSLAGET INTRESSEFÖRENINGEN Nominering av ledamöter till Intresseföreningen Bergslagets styrelse mm Till Bilaga KS 2012/32/1

ffivj~n),. ~ BERGSLAGET INTRESSEFÖRENINGEN Nominering av ledamöter till Intresseföreningen Bergslagets styrelse mm Till Bilaga KS 2012/32/1 Bilaga KS 2012/32/1 INTRESSEFÖRENINGEN KOM.\1UNER OCH REGIONER I Sfu'\1VF:RKAN Till Intresseföreningen Bergslagets medlemmar Nominering av ledamöter till Intresseföreningen Bergslagets styrelse mm Vid

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL KARLSTAD OCH SKNT:s ÅRSKONFERENS DEN 22-24 MAJ 2013

VÄLKOMMEN TILL KARLSTAD OCH SKNT:s ÅRSKONFERENS DEN 22-24 MAJ 2013 VÄLKOMMEN TILL KARLSTAD OCH SKNT:s ÅRSKONFERENS DEN 22-24 MAJ 2013 Framtiden är temat på SKNT:s konferens som i år hålls i solstaden Karlstad. Under rubrikerna Attraktivitet & Mötesplatser och Samverkan

Läs mer

Agenda 2030 vid TEM/CSR Skåne 28/2, 2017

Agenda 2030 vid TEM/CSR Skåne 28/2, 2017 Agenda 2030 vid TEM/CSR Skåne 28/2, 2017 Lars Bryntesson Departementsråd Enheten för statlig förvaltning Vi är den första generationen som kan utrota fattigdomen. Och förmodligen den sista som kan stoppa

Läs mer

HÅLLBART LEDARSKAP. från kunskap till handling

HÅLLBART LEDARSKAP. från kunskap till handling HÅLLBART LEDARSKAP från kunskap till handling Det blir allt mer centralt att integrera hållbarhetsfrågor i verksamheten men hur får man alla i organisationen att ta ansvar? Hur kan man omvandla komplexa

Läs mer

Bergslagssatsningen Etapp 4B Bergslagssatsningen är ett utvecklingsprojekt med målsättning att: Utveckla ofta offentligt ägda industriella kulturmiljöer till besöksmål. Satsningen består av ett gränsöverskridande

Läs mer

Överblick: FNs mål för hållbar utveckling Kartläggning mot VGRs verksamhetsområden Betydelse av FNs hållbarhetsmål för VGR Identifierade gap

Överblick: FNs mål för hållbar utveckling Kartläggning mot VGRs verksamhetsområden Betydelse av FNs hållbarhetsmål för VGR Identifierade gap VGR har kartlagt organisationens arbete med hållbar utveckling som det beskrivs i budget 2016 och övergripande styrdokument i relation till FNs hållbarhetsmål Överblick: FNs mål för hållbar utveckling

Läs mer

Politisk inriktning för Region Gävleborg

Politisk inriktning för Region Gävleborg Diarienr: RS 2016/293 Datum: 2016-04-27 Politisk inriktning för Region Gävleborg 2016-2019 Beslutad i regionfullmäktige Region Gävleborg 2016-04-27 diarienummer RS 2016/293 Politisk inriktning 2016-2019

Läs mer

HU2 vårmöte

HU2 vårmöte HU2 vårmöte 2017 hanna.hofverberg@edu.uu.se 1. Presentation 2. SWEDESD och GAP 3. Diskussion om samarbeten En global agenda för hållbar utveckling: Agenda 2030 FN:s medlemsländer har beslutat om utvecklingsagenda

Läs mer

Centrum för lokal utveckling och social ekonomi i Örebro län. Stöd och rådgivning för sociala innovationer

Centrum för lokal utveckling och social ekonomi i Örebro län. Stöd och rådgivning för sociala innovationer Centrum för lokal utveckling och social ekonomi i Örebro län. Stöd och rådgivning för sociala innovationer Sammanfattning av Förstudie 1 www.orebroll.se Post Box 1613, 701 16 Örebro Besök Eklundavägen

Läs mer

Nätverket Hälsa och Demokrati samt Uppdrag Hälsa 6 november 2015 Jonas Frykman, SKL

Nätverket Hälsa och Demokrati samt Uppdrag Hälsa 6 november 2015 Jonas Frykman, SKL Nätverket Hälsa och Demokrati samt Uppdrag Hälsa 6 november 2015 Jonas Frykman, SKL Upplägg Vad är mötesplats social hållbarhet? Bakgrund: Samling för social hållbarhet Olika perspektiv på (social) hållbarhet!

Läs mer

Agenda 2030 och Sverige: Världens utmaning världens möjlighet SOU 2019:13

Agenda 2030 och Sverige: Världens utmaning världens möjlighet SOU 2019:13 1(5) Miljödepartementet m.remissvar@regeringskansliet.se Gunilla.Blomquist@regeringskansliet.se Agenda 2030 och Sverige: Världens utmaning världens möjlighet SOU 2019:13 (Er beteckning: M2019/00661/S)

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019 2023 2 MALMÖLUNDREGIONEN VERKSAMHETSPLAN 2019 2023 Inledning MalmöLundregionen är tillväxtmotorn i Skåne och en dynamisk del av Öresundsregionen och Europa. Vi har många styrkor att

Läs mer

Nu bildar vi nya Region Örebro län

Nu bildar vi nya Region Örebro län Nu bildar vi nya Region Örebro län LJUSNARSBERG HÄLLEFORS Bra ska bli bättre med ny regionorganisation KARLSTAD 50 LINDESBERG NORA KARLSKOGA E18 ÖREBRO DEGERFORS LEKEBERG KUMLA LAXÅ HALLSBERG ASKERSUND

Läs mer

Smart specialisering. Cecilia Johansson

Smart specialisering. Cecilia Johansson Smart specialisering Cecilia Johansson 2019-02-13 Smart specialisering Introducerades 2014 kopplat till användande av ERUF till forskning och innovation S3 syftar till att stärka regioners konkurrenskraft

Läs mer

Arbetsgruppen för social hållbarhet

Arbetsgruppen för social hållbarhet Arbetsgruppen för social hållbarhet Handlingsplan för fortsatt arbete 27 april 2016 Arbetsgruppens fortsatta arbete På kort sikt: Fortsätta arbeta med idé och erfarenhetsutbyte i nätverks- och seminarieform.

Läs mer

Utvecklings- och hållbarhetsagenda för Åland. Lantråd Katrin Sjögren Ålands landskapsregering

Utvecklings- och hållbarhetsagenda för Åland. Lantråd Katrin Sjögren Ålands landskapsregering Utvecklings- och hållbarhetsagenda för Åland Lantråd Katrin Sjögren Ålands landskapsregering Åland 360 grader hav 29000 invånare med parlament, lagstiftning och egen flagga. Genom århundraden har människorna

Läs mer

ARBETSINTEGRERANDE SOCIALA FÖRETAG EN VIKTIGT DEL AV COOMPANION

ARBETSINTEGRERANDE SOCIALA FÖRETAG EN VIKTIGT DEL AV COOMPANION ARBETSINTEGRERANDE SOCIALA FÖRETAG EN VIKTIGT DEL AV COOMPANION Sociala hänsyn kan handla om olika delar Arbetstagares rättigheter Lika möjligheter och rättigheter för kvinnor och män Tillgänglighet Rättvis

Läs mer

146 miljoner till projekt i Östra Mellansverige!

146 miljoner till projekt i Östra Mellansverige! PRESSMEDDELANDE Strukturfondspartnerskapets Sekretariat Datum Dnr 2017-06-01 15-050 Till media i Uppsala, Örebro, Södermanland, Västmanland och Östergötlands län 146 miljoner till projekt i Östra Mellansverige!

Läs mer

Vägen mot genomförandet av Agenda 2030 i Sverige

Vägen mot genomförandet av Agenda 2030 i Sverige Vägen mot genomförandet av Agenda 2030 i Sverige Mötesplats social hållbarhet 5 december 2016 Johan Carlson, gd Folkhälsomyndigheten Agenda 2030 för en hållbar utveckling People Planet Prosperity Peace

Läs mer

Folkesundhed og partnerskaber Sundhet genom partnerskap

Folkesundhed og partnerskaber Sundhet genom partnerskap Folkesundhed og partnerskaber Sundhet genom partnerskap Sara Kollberg, Folkhälsomyndigheten, Sverige Elisabeth Skoog Garås, Sveriges Kommuner och Landsting Hur kom den till av vilka Vad är Mötesplatsen

Läs mer

alla kan bidra alla kan påverka alla kan arbeta = Socialt f öretagande tillväxt och vinster för alla PRESSMAPP Almedalsveckan 2009

alla kan bidra alla kan påverka alla kan arbeta = Socialt f öretagande tillväxt och vinster för alla PRESSMAPP Almedalsveckan 2009 alla kan bidra alla kan påverka alla kan arbeta = Socialt f öretagande tillväxt och vinster för alla 100% PRESSMAPP Arrangör: - Sociala arbetskooperativens intresseorganisation - och företagsrådgivaren

Läs mer

Välkommen till studiecirkeln om kommuner och sociala innovationer

Välkommen till studiecirkeln om kommuner och sociala innovationer Välkommen till studiecirkeln om kommuner och sociala innovationer I det här dokumentet finner du en introduktion till den forskarledda studiecirkeln om kommuner och sociala innovationer som du är anmäld

Läs mer

Länsstyrelsens utvecklingsprojekt Integration i Landsbygdsprogrammet Sofia Ståhle, Länsstyrelsen i Stockholms län onsdagen 23 okt

Länsstyrelsens utvecklingsprojekt Integration i Landsbygdsprogrammet Sofia Ståhle, Länsstyrelsen i Stockholms län onsdagen 23 okt Länsstyrelsens utvecklingsprojekt Integration i Landsbygdsprogrammet Sofia Ståhle, Länsstyrelsen i Stockholms län onsdagen 23 okt Syfte: att sammanställa länsstyrelsernas erfarenheter av att jobba med

Läs mer

Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin. Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden. Hur gör man i Skövde?

Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin. Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden. Hur gör man i Skövde? Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden Hur gör man i Skövde? Utlysning av projektmedel 2013-2014 Dnr RUN 614-0186-13 Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin 1. Inbjudan

Läs mer

MÅNGA MÖJLIGHETER RYMS I OMSTÄLLNINGEN

MÅNGA MÖJLIGHETER RYMS I OMSTÄLLNINGEN Klimatstrategi MÅNGA MÖJLIGHETER RYMS I OMSTÄLLNINGEN I Västra Götaland har vi ett ambitiöst klimatmål vi ska vara en fossiloberoende region till år 2030. Det är en utmaning som också innebär många möjligheter.

Läs mer

Kommunstyrelsen Malmö

Kommunstyrelsen Malmö Remiss angående Uppdrag budget 2016 - Ny näringslivsstrategi för Malmö stad STK-2016-816 Kommunstyrelsen registrera.stk@malmo.se Malmö 161125 Synpunkterna på strategin har upprättats i samarbete mellan

Läs mer

Överenskommelse mellan Lunds kommun och idéburen sektor. Antagen av kommunfullmäktige 31 januari

Överenskommelse mellan Lunds kommun och idéburen sektor. Antagen av kommunfullmäktige 31 januari Överenskommelse mellan Lunds kommun och idéburen sektor Antagen av kommunfullmäktige 31 januari 2019 16 1(5) Överenskommelse mellan Lunds kommun och idéburen sektor Överenskommelsens parter Parterna är

Läs mer

Utlysningstext socialt entreprenörskap 2015

Utlysningstext socialt entreprenörskap 2015 Utlysningstext socialt entreprenörskap 2015 - projektmedel för utvecklingsinsatser inom social ekonomi Utlysning av projektmedel 2015 Dnr RUN 614-0186-13 1. Inbjudan socialt entreprenörskap i Västra Götaland

Läs mer

Aktivitetslista för utveckling av näringslivsklimatet

Aktivitetslista för utveckling av näringslivsklimatet Aktivitetslista för utveckling av näringslivsklimatet Aktivitetslista Under våren 2017 har Gislaveds kommun genom intervjuer och en workshop genomfört en dialog med näringslivet. Syftet har varit att hitta

Läs mer

MÅNGA MÖJLIGHETER REGIONALT KLIMATMÅL RYMS I OMSTÄLLNINGEN

MÅNGA MÖJLIGHETER REGIONALT KLIMATMÅL RYMS I OMSTÄLLNINGEN Klimatstrategi MÅNGA MÖJLIGHETER RYMS I OMSTÄLLNINGEN I Västra Götaland har vi ett ambitiöst klimatmål vi ska vara en fossiloberoende region till år 2030. Det är en utmaning som också innebär många möjligheter.

Läs mer

Citylab - What s in it for me?

Citylab - What s in it for me? Citylab - What s in it for me? Vad är Citylab? Citylab är ett forum för delad kunskap inom hållbar stadsutveckling, organiserad av Sweden Green Building Council (SGBC). Som medverkande får du tillgång

Läs mer

Samarbetsplan - idéburen sektor och Malmö stad

Samarbetsplan - idéburen sektor och Malmö stad Överenskommelse Malmöandan Samarbetsplan - idéburen sektor och Malmö stad 2018 2022 Överenskommelse Malmöandan - handlar om samverkan mellan hela den idéburna sektorn i Malmö och Malmö stad. Antogs den

Läs mer

Mångfald för ökad konkurrenskraft. Detta projekt finansieras av Europeiska Unionen/Europeiska Socialfonden

Mångfald för ökad konkurrenskraft. Detta projekt finansieras av Europeiska Unionen/Europeiska Socialfonden Mångfald för ökad konkurrenskraft Detta projekt finansieras av Europeiska Unionen/Europeiska Socialfonden Vår framtid Skåne har väldigt bra förutsättningar att bli en av Europas mest konkurrenskraftiga

Läs mer

GR:s uppdrag

GR:s uppdrag GR:s uppdrag Social hållbarhet på agendan i flera nätverk Samhällsbyggnadschefer Socialchefer Nätverket för EU-samordnare Mistra Urban Futures-nätverket Nätverket för hållbart resande Förslag på inriktning

Läs mer

TILLSTÅNDET I MILJÖN 2017

TILLSTÅNDET I MILJÖN 2017 TILLSTÅNDET I MILJÖN 2017 ÖVERSIKT UTBLICK 08.15 2017 DET FINNS INGEN SNABB OCH ENKEL VÄG TILL HÅLLBARHET. ÖVERGÅNGEN KRÄVER EN GEMENSAM ANSTRÄNGNING FRÅN SÅVÄL BESLUTSFATTARE, FÖRETAG OCH ALLMÄNHET. VID

Läs mer

Tillägg till Avtal om Samhällskontraktet som MDH, Västerås och Eskilstuna ingått i oktober 2013.

Tillägg till Avtal om Samhällskontraktet som MDH, Västerås och Eskilstuna ingått i oktober 2013. TILLÄGGSAVTAL SAMHÄLLSKONTRAKTET Tillägg till Avtal om Samhällskontraktet som MDH, Västerås och Eskilstuna ingått i oktober 2013. 1 Parter 1. Mälardalens högskola, org.nr. 202100-2916 ( MDH ) 2. Västerås

Läs mer

Arbetsgruppen för social hållbarhet

Arbetsgruppen för social hållbarhet Arbetsgruppen för social hållbarhet 22 augusti Syfte med arbetsgruppens arbete Främja social hållbarhet i Göteborgsregionen Detta sker genom kunskapsspridning, erfarenhetsutbyte och metodutveckling Vad

Läs mer

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation ÖSTERGÖTLAND EN VÄRDESKAPANDE REGION 1. Uppdraget Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation 2. Arbetet 1. Inventera nuläget (vad är gjort hittills och varför, gällande strategier och

Läs mer

Regional överenskommelse

Regional överenskommelse Regional överenskommelse om samverkan mellan Region Östergötland och idéburen sektor i Östergötland Avsiktsförklaring Det offentliga och civilsamhället/sociala ekonomin/idéburen sektor* har olika roller

Läs mer

Plattform för Strategi 2020

Plattform för Strategi 2020 HIG-STYR 2016/146 Högskolan i Gävle Plattform för Strategi 2020 VERKSAMHETSIDÉ Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö VISION Högskolan i Gävle har

Läs mer

Storstadsintegration. Partnerskap Göteborg

Storstadsintegration. Partnerskap Göteborg Storstadsintegration Partnerskap Göteborg ETT PROJEKT FÖR ÖKAD INTEGRATION & GEMENSKAP Göteborg är en segregerad stad. Det skiljer stort mellan rika och fattiga stadsdelar vad gäller sysselsättning, hälsa

Läs mer

Information kring VG2020 och strategisk styrning

Information kring VG2020 och strategisk styrning Information kring VG2020 och strategisk styrning Lars Jerrestrand lars.jerrestrand@borasregionen.se 0723-666561 1 Varför gör vi det vi gör? Invånarna i Västra Götaland ska ha bästa möjliga förutsättningar

Läs mer

INNOVATIONSKRAFT KALMAR LÄN HANDLINGSPROGRAM FÖR ÖKAD INNOVATIONSFÖRMÅGA I KALMAR LÄN

INNOVATIONSKRAFT KALMAR LÄN HANDLINGSPROGRAM FÖR ÖKAD INNOVATIONSFÖRMÅGA I KALMAR LÄN INNOVATIONSKRAFT KALMAR LÄN HANDLINGSPROGRAM FÖR ÖKAD INNOVATIONSFÖRMÅGA I KALMAR LÄN INNOVATIONSAGENDAN BAKGRUNDEN UPPDRAGET EN UTFLYKT I UNDERJORDEN RESULTAT VAD HÄNDER HÄRNÄST? JOHAN CARLSTEDT IVA ULF

Läs mer

Insats ASF arbetsintegrerande sociala företag

Insats ASF arbetsintegrerande sociala företag ASF SKAPAR JOBB - SAMVERKAN FÖR EN INKLUDERANDE ARBETSMARKNAD Insats ASF arbetsintegrerande sociala företag Samordningsförbund Stockholms stad - 5 juni 2018 Insats Arbetsintegrerande sociala företag Samordningsförbund

Läs mer

Lokal näringslivsutveckling

Lokal näringslivsutveckling Lokal näringslivsutveckling Insatser för lokalt utvecklingsarbete Åsa Bjelkeby Enhetschef Regionala miljöer 1 Kort om Tillväxtverket 370 medarbetare på 9 orter Arjeplog, Gävle, Göteborg, Jönköping, Luleå,

Läs mer

Verksamhetsledare Bodil Nilsson, verksamhetssekreterare Susanne Kvant, projektledare Matilda Andersson, Maren Buchmüller Ordförande Christina Arvesen

Verksamhetsledare Bodil Nilsson, verksamhetssekreterare Susanne Kvant, projektledare Matilda Andersson, Maren Buchmüller Ordförande Christina Arvesen Verksamhetsledare Bodil Nilsson, verksamhetssekreterare Susanne Kvant, projektledare Matilda Andersson, Maren Buchmüller Ordförande Christina Arvesen www.winnetskane.se Fjelievägen 5, Lund Vi är ca 150

Läs mer

Datum Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop mellan Region Skåne och Nätverket Idéburen Sektor Skåne

Datum Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop mellan Region Skåne och Nätverket Idéburen Sektor Skåne Koncernkontoret Regional utveckling Område samhällsplanering Ann-Christine Lundqvist Strateg 044-309 32 38 ann-christine.lundkvist@skane.se Datum 2015-11-02 1 (5) Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop

Läs mer

Nya vägar till innovation Trender, Teorier, Tillväxt

Nya vägar till innovation Trender, Teorier, Tillväxt Nya vägar till innovation Trender, Teorier, Tillväxt Stockholm, 19 mars 2013 Malin Lindbergforskare vid Luleå tekniska universitet Vad är innovation? Nya varor, tjänster, metoder, relationer... som kommit

Läs mer

Parlamentariska Landsbygdskommittén N 2015:04

Parlamentariska Landsbygdskommittén N 2015:04 Parlamentariska Landsbygdskommittén N 2015:04 Landsbygdsnätverkets stora Nätverksträff Marina Tower 25 november 2015 Parlamentariska landsbygdskommittén Uppdrag Parlamentariska landsbygdskommittén ska

Läs mer

Partner i Livsmedelsakademin

Partner i Livsmedelsakademin Partner i Livsmedelsakademin 2 Detta ingår i partnerskapet Livsmedelsakademin har under de senaste tjugo åren skapat förutsättningar för innovation och entreprenörskap inom mat, dryck och måltid. Vi är

Läs mer

utvecklar småskaliga livsmedelsföretag

utvecklar småskaliga livsmedelsföretag utvecklar småskaliga livsmedelsföretag Europeiska regionala utvecklingsfonden 450 miljoner kronor för tillväxt och sysselsättning i Västsverige. Programmet omfattar Västra Götalands och Hallands län Det

Läs mer

TILLSTÅNDET I MILJÖN 2017

TILLSTÅNDET I MILJÖN 2017 TILLSTÅNDET I MILJÖN 2017 ÖVERSIKT UTBLICK 08.15 2017 DET FINNS INGEN SNABB OCH ENKEL VÄG TILL HÅLLBARHET. ÖVERGÅNGEN KRÄVER EN GEMENSAM ANSTRÄNGNING FRÅN SÅVÄL BESLUTSFATTARE, FÖRETAG OCH ALLMÄNHET. VID

Läs mer

Äntligen! Ett stöd för alla som hamnat i den här situationen.

Äntligen! Ett stöd för alla som hamnat i den här situationen. Äntligen! Ett stöd för alla som hamnat i den här situationen. Entusiastiska kollegor berättar om sina erfarenheter med arbetsintegrerande sociala företag - ASF. Att få ett jobb ska inte behöva vara omöjligt.

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan offentlig och idéburen sektor e8 verktyg för utveckling av arbetsintegrerande sociala företag!

Överenskommelse om samverkan mellan offentlig och idéburen sektor e8 verktyg för utveckling av arbetsintegrerande sociala företag! Överenskommelse om samverkan mellan offentlig och idéburen sektor e8 verktyg för utveckling av arbetsintegrerande sociala företag! 22 februari 2012 Christoph Lukkerz, regional koordinator Nätverk Social

Läs mer

Bakgrund till ReDA i Jönköpings län

Bakgrund till ReDA i Jönköpings län Bakgrund till ReDA i Jönköpings län Jönköpings län ska bli en region som präglas av högt IT-användande som gynnar en hållbar utveckling. Regionförbundet, Landstinget och Länsstyrelsen i Jönköpings län

Läs mer