Den pedagogiska personalens ålderssammansättning Statistik för skol- och barnomsorgsverksamheten i GR-kommunerna

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Den pedagogiska personalens ålderssammansättning Statistik för skol- och barnomsorgsverksamheten i GR-kommunerna"

Transkript

1 GR Utbildning Utbildningschefsgruppen Den pedagogiska personalens ålderssammansättning Statistik för skol- och barnomsorgsverksamheten i GR-kommunerna Utredningsrapport Lennart Mark, KERAB

2 Innehållsförteckning SAMMANFATTNING... 3 Resultat... 3 Samtlig pedagogisk personal... 3 Förskoleverksamhet och skolbarnomsorg... 3 Grundskola, förskoleklass och obligatorisk särskola... 3 Gymnasieskola, gymnasiesärskola och kommunal vuxenutbildning... 3 INLEDNING... 4 Utredningens bakgrund... 4 Utredningens innehåll och genomförande... 4 Datasekretess... 5 Behandling av timanställda... 5 Behandling av gruppen Annan lärarpersona... 5 RESULTATREDOVISNING... 6 Översikt för samtliga skol- och barnomsorgsverksamheter... 6 Förskoleverksamhet och skolbarnomsorg... 6 Dagbarnvårdare... 7 Grundskola, förskoleklass och obligatorisk särskola... 8 Gymnasieskola, gymnasiesärskola och kommunal vuxenutbildning... 8 Yrkeslärare...9 Lärare i kommunal vuxenutbildning KOMMUNVISA DIAGRAM Ale 11 Alingsås 12 Göteborg 13 Härryda 14 Kungsbacka 15 Kungälv 16 Lerum 17 Lilla Edet 18 Mölndal 19 Partille 20 Stenungsund 21 Tjörn 22 Öckerö 23 2 (23)

3 Sammanfattning Föreliggande utredning är delvis en fortsättning på utredningen Läraravgångar och förändringar i de yrkesinriktade utbildningarna inventering och bedömningar i GR-kommunerna, som presenterades i mars. Denna gång vidgas perspektivet till att omfatta den pedagogiska personalen i hela den kommunala skol- och barnomsorgsverksamheten. Som källmaterial har använts Svenska kommunförbundets personalstatistik. Den avser förhållandena i november 2004 och är således endast ett halvt år gammal när denna rapport publiceras. Resultat För de flesta personalgrupper som nämns i denna sammanfattning gäller att de är relativt jämnt fördelade mellan Göteborg och kranskommunerna. Summan för kranskommunerna brukar dock vara något större än summan för Göteborg. Samtlig pedagogisk personal Totalt omfattar de tretton GR-kommunernas egen pedagogiska personal personer. 23 % tillhör åldersgruppen 55+ och ytterligare 27 % gruppen. 50 % är under 45 år. Förskoleverksamhet och skolbarnomsorg Förskoleverksamheten och skolbarnomsorgen har ungefär hälften av all pedagogisk personal i kommunerna, personer. Detta är en grupp med en ung ålderssammansättning. Bara 16 % respektive 26 % tillhör de båda äldsta tioårsklasserna. Nästan 60 % är således under 45 år. Grundskola, förskoleklass och obligatorisk särskola Personalen i det obligatoriska skolväsendet inklusive förskoleklasserna är personer i hela GR-området. De har en äldre ålderssammansättning än den föregående gruppen. 30 % respektive 26 % tillhör de båda äldsta tioårsklasserna. 43 % är under 45 år. Andelarna för de båda äldsta klasserna är något högre i Göteborg än i kranskommunerna. Gymnasieskola, gymnasiesärskola och kommunal vuxenutbildning Personalen i det frivilliga skolväsendet omfattar totalt drygt personer i hela GRområdet. Denna grupp har en ännu äldre ålderssammansättning än den i grundskolan. 37 % respektive 30 % tillhör de båda äldsta tioårsklasserna. Endast 33 % är under 45 år. Andelarna för de båda äldsta klasserna är klart högre i Göteborg än i kranskommunerna. Jämfört med den förra utredningen har yrkeslärarna i det frivilliga skolväsendet en yngre ålderssammansättning. I stället för skattningen 44 % i åldersgruppen 55+ säger den nya statistiken att denna andel är 33 %. En förklaring till avvikelserna kan vara att den nya statistiken av någon anledning omfattar fler personer. Andelen i åldersgruppen är 31 %. Andelen under 45 år är 35 %. Till skillnad mot övriga grupper är yrkeslärarna fler i Göteborg än i kranskommunerna, 880 personer mot 760. I den nya statistiken särredovisas komvuxlärarna. Till antalet är de 440 i hela GR-området. Bland de olika grupper som redovisas i denna utredning är det komvuxlärarna som har den allra äldsta åldersfördelningen. 45 % respektive 35 % tillhör de båda äldsta tioårsklasserna och endast 19 % är under 45 år. 3 (23)

4 Inledning Utredningens bakgrund I mars 2005 presenterades utredningen Läraravgångar och förändringar i de yrkesinriktade utbildningarna inventering och bedömningar i GR-kommunerna. Den omfattade gymnasieskola, gymnasiesärskola och vuxenutbildning. Den redovisade bl a uppgifter om lärarnas ålderssammansättning, med speciell inriktning på yrkeslärare. Faktauppgifterna erhölls genom en separat inventering som besvarades av respektive kommun. Utredningens innehåll och genomförande Föreliggande utredning är delvis en fortsättning på den föregående. Nu vidgas perspektivet till att omfatta den pedagogiska personalen i hela den kommunala skol- och barnomsorgsverksamheten. Samtidigt begränsas frågeställningen till att enbart gälla ålderssammansättningen. Syftet är att ge en tydlig bild av hur kommunernas framtida försörjning med pedagogisk personal påverkas av naturliga avgångar. Liksom förra gången omfattar utredningen endast sådan verksamhet som kommunerna bedriver i egen regi. Personal med enskilda huvudmän, t ex fristående skolor och föräldrakooperativ, är inte medräknad. Att det enbart är den pedagogiska personalen som redovisas innebär att alla övriga som arbetar i de berörda verksamheterna har lämnats ute. Exempel på personalkategorier som inte är medräknade är måltidspersonal, elevvårdspersonal, talpedagog, skolbibliotekarie, SYV, SSA-sekreterare, tolk, elevassistent, skolvärd, fritidspersonal, administrativ personal, vaktmästare och skolledare. Utredningen omfattar följande yrken enligt svenska kommunförbundets befattningssystem BSK: Förskoleverksamhet och skolbarnomsorg Förskollärare Fritidspedagog Hemspråkstränare Dagbarnvårdare Barnskötare Skola Gymnasielärare Gymnasielärare (civ ing) Lektor Yrkeslärare Lärare i bild/musik/idrott Grundskolelärare Grundskolelärare Lärare i slöjd/hemkunsk/barnkunsk/maskinskrivn Särskole-/Speciallärare Hemspråkslärare SFI-lärare Annan lärarpersonal Utredningen har genomförts under våren-försommaren 2005 på uppdrag av GR Utbildning och dess utbildningschefsgrupp. Som källmaterial har denna gång använts Svenska kommun- 4 (23)

5 förbundets personalstatistik. Den avser förhållandena i november 2004 och är således endast ett halvt år gammal när denna rapport publiceras. Uppgifter ur statistiken har erhållits genom en beställd specialkörning. Den har levererats åtskild för varje kommun, i Göteborgs fall även per stadsdel. Förutom de ovannämnda BSK-koderna är datamaterialet indelat i sådana enskilda befattningsbenämningar som används i personalstatistiken. Därmed har en god vägledning erhållits för att sortera materialet till de grupper som redovisas i utredningen. Materialets åldersuppdelning är gjord i femårsklasser. I planeringen av statistikuttaget har gruppchef Anne Söderberg, Göteborgs Stadskansli, samt barn- och ungdomschef Torbjörn Eliason, Lerums kommun, medverkat. För det praktiska genomförandet av utredningen och författandet av denna rapport har anlitats Lennart Mark, konsultföretaget KERAB. Denne svarade även för den föregående undersökningen. Datasekretess Materialet från Svenska kommunförbundet är uttaget på en detaljeringsnivå som gör det möjligt att bakvägsidentifiera enskilda individer. Leveransen har därför skett med villkoret att all bearbetning som får allmän spridning ska ske på summeringsnivåer som förhindrar sådan identifikation. Detta krav uppfylls med bred marginal i denna utredningsrapport. Samma sak kommer att gälla för eventuella senare kompletterande redovisningar. Respektive kommun har emellertid möjlighet att få tillgång till råmaterialet rörande sin egen personal om den så önskar. Behandling av timanställda I genomsnitt är var tionde anställd pedagog, 11 % för att vara exakt, timavlönad i GR-området som helhet. I de enskilda kommunerna varierar andelen mellan 3 % i Partille och 14 % i Öckerö. I Göteborg är den 10 %. De timanställda är genomgående inräknade som personal i denna utredning. Huvudmotivet för att inkludera dem i stället för att exkludera dem är att de också är en personalresurs för respektive verksamhet, även om de har en annan anställningsform än de månadsavlönade. Behandling av gruppen Annan lärarpersonal Denna grupp har inte kunnat föras till någon bestämd verksamhet utan redovisas i denna utredning endast i summan för samtliga verksamheter. Andelen personer i denna grupp är 3 % i såväl Göteborg som kranskommunerna tillsammans. För de enskilda kranskommunerna varierar den mellan 0 % och 7% 5 (23)

6 Resultatredovisning Översikt för samtliga skol- och barnomsorgsverksamheter Totalt omfattar den pedagogiska personalen personer i samtliga skol- och barnomsorgsverksamheter i de tretton GR-kommunerna. Göteborg har och krankommunerna tillsammans har Följande diagram visar hur den totala pedagogiska personalen är fördelad på de tre åldersgrupperna, och. Dessa tre grupper motsvarar födelseåren 1960 eller senare, och 1949 eller tidigare. Ungefär en fjärdedel av kommunernas pedagogiska personal går i pension inom de närmsta 10 åren och ytterligare en fjärdedel inom nästa 10-årsperiod. Den pedagogiska personalens åldersfördelning i kommunernas barnomsorgs- och skolverksamheter: verksamheter tillsammans Hela GR-området Kranskommunerna Göteborg 23% 27% 23% 25% 23% 28% 50% 49% 51% 0% 20% 40% 60% Förskoleverksamhet och skolbarnomsorg Den pedagogiska personalen i förskoleverksamheten och skolbarnomsorgen omfattar totalt personer, varav i Göteborg och i kranskommunerna. Den utgör ungefär hälften av all pedagogisk personal i kommunerna. De vanligaste befattningarna är förskollärare, barnskötare och fritidspedagoger. Jämfört med den pedagogiska personalen inom de olika skolformerna är detta en grupp med ung ålderssammansättning. Som diagrammet överst på nästa sida visar är det närmare 60 % av den som är under 45 år. Det är den unga sammansättningen av denna grupp som ligger bakom att det av hela den pedagogiska personalen bara är 50 % som är 45 år eller äldre. 6 (23)

7 Den pedagogiska personalens åldersfördelning i kommunernas barnomsorgs- och skolverksamheter: Förskoleverksamhet och skolbarnomsorg Hela GR-området 16% 26% 58% Kranskommunerna 17% 26% 57% Göteborg 14% 27% 59% 0% 20% 40% 60% Dagbarnvårdare I planeringen av statistikuttaget för utredningen diskuterades huruvida dagbarnvårdarna skulle inkluderas eller inte. Motivet för att ta med dem var bedömningen att personalgränsen mellan familjedaghemmen å ena sidan samt förskolan och fritidshemmen å den andra kan vara lite öppen i vissa kommuner. T ex kan det finnas dagbarnvårdare som är utbildade pedagoger och men som arbetar tillfälligt som dagbarnvårdare - och som därmed är en resurs i förskolans och fritidshemmens långsiktiga personalförsörjning. Dagbarnvårdarna är relativt sett mycket vanligare i kranskommunerna än i Göteborg. Kranskommunerna har 600 och Göteborg drygt 200. Som det följande diagrammet visar har dagbarnvårdarna en betydligt äldre ålderssammansättning än förskoleverksamheten och skolbarnomsorgen som helhet. Någon långsiktigt stor personalförsörjningsreserv för förskolan och fritidshemmen är gruppen därför inte. Den pedagogiska personalens åldersfördelning i kommunernas barnomsorgs- och skolverksamheter: Dagbarnvårdare Hela GR-området 23% 36% 41% Kranskommunerna 22% 34% 44% Göteborg 25% 33% 42% 0% 20% 40% 60% 7 (23)

8 Grundskola, förskoleklass och obligatorisk särskola Den pedagogiska personalen i grundskolan inklusive förskoleklass och särskola omfattar totalt personer i hela GR-området, varav drygt i Göteborg och drygt i kranskommunerna. Detta är en grupp med äldre ålderssammansättning än personalens i förskoleverksamhet och skolbarnomsorg. 60 % är 45 år eller äldre i Göteborg och 55 % i kranskommunerna. Den pedagogiska personalens åldersfördelning i kommunernas barnomsorgs- och skolverksamheter: Grundskola, förskoleklass och särskola Hela GR-området Kranskommunerna Göteborg 30% 26% 30% 25% 31% 29% 40% 43% 46% 0% 20% 40% 60% Gymnasieskola, gymnasiesärskola och kommunal vuxenutbildning Den pedagogiska personalen i gymnasieskolan inklusive kommunal vuxenutbildning och gymnasiesärskola omfattar totalt drygt personer i hela GR-området, varav drygt i Göteborg och i kranskommunerna. Denna grupp har en ännu äldre ålderssammansättning än personalen grundskolan inklusive förskoleklass och särskola. 73 % är 45 år eller äldre i Göteborg och 63 % i kranskommunerna. Den pedagogiska personalens åldersfördelning i kommunernas barnomsorgs- och skolverksamheter: Gymnasieskola, gysär och komvux Hela GR-området 37% 30% 33% Kranskommunerna 29% 34% 38% Göteborg 32% 28% 40% 0% 20% 40% 60% 8 (23)

9 Yrkeslärare Som nämnts omfattade den föregående utredningen Läraravgångar och förändringar i de yrkesinriktade utbildningarna inventering och bedömningar i GR-kommunerna det frivilliga skolväsendet och hade speciell inriktning på yrkesutbildningar och yrkeslärarnas ålderssammansättning. När den föreliggande utredningen nu kan redovisa komplett statistik för all anställd pedagogisk personal är det intressant att jämföra denna med inventeringsresultaten i den förra utredningen. Det visar sig att det finns en del ganska stora skillnader. Enligt bedömningar för de tretton GRkommunerna med ledning av de något ofullständiga inventeringarna i den föregående undersökningen var 44 % av yrkeslärarna i det pensionsnära åldersintervallet 55+. Enligt den nya statistiken är andelen betydligt lägre, 33 %. En förklaring till skillnaderna mellan utredningarna kan vara att den nya statistiken av någon anledning omfattar fler personer. Möjligen bidrar inkluderandet av timavlönade till detta. Exempelvis fanns det enligt den föregående undersökningen totalt lärare i de frivilliga skolformerna som var 55 år eller äldre i de tretton GR-kommunerna. Enligt den nya statistiken är det fler, personer. Nedanstående diagram visar yrkeslärarnas ålderssammansättning enligt den nya statistiken. Utsorteringen av yrkeslärare har då följt samma principer som i den föregående utredningen. Som yrkeslärare har därmed räknats en ganska bred grupp, inte bara industri- och hantverkslärare samt lärare i handel/kontor, omvårdnad, barn/ungdom och medieämnen utan även lärare i data, ekonomi, idrott/hälsa samt estetiska, hushålls- och tekniska ämnen. Antalet yrkeslärare enligt denna breda definition är 880 i Göteborg och 760 i kranskommunerna. Den pedagogiska personalens åldersfördelning i kommunernas barnomsorgs- och skolverksamheter: Yrkeslärare i gymnasieskola, gysär och komvux Hela GR-området Kranskommunerna Göteborg 33% 31% 35% 31% 33% 37% 36% 30% 34% 0% 20% 40% 60% Antalet övriga lärare i de frivilliga skolformerna enligt den nya statistiken var 760 i Göteborg och i kranskommunerna. Denna grupp består av lärare i matematik, fysik kemi, biologi, geografi, historia, religionskunskap, samhällskunskap, svenska, engelska, andra främmande språk och ett antal andra allmänna ämnen. 9 (23)

10 Lärare i kommunal vuxenutbildning I planeringen av statistikuttaget för utredningen framfördes önskemålet att kunna skilja mellan gymnasielärare och komvuxlärare. En sådan åtskillnad har varit möjlig att åstadkomma med hjälp av en verksamhetskod i kommunförbundets statistik. (Komvuxlärarna har i specialkörningen åsatts en påhittad BSK-kod, ) Antalet komvuxlärare är 440 i hela GR-området, varav 185 i Göteborg och 255 i kranskommunerna. Deras ålderfördelning framgår av följande diagram. Av de olika grupper som redovisas i denna utredning är komvuxlärarna den som har den allra äldsta åldersfördelningen. Den pedagogiska personalens åldersfördelning i kommunernas barnomsorgs- och skolverksamheter: Komvux Hela GR-området 19% 35% 45% Kranskommunerna 26% 33% 41% Göteborg 10% 38% 51% 0% 20% 40% 60% De följande tretton sidorna, som avslutar denna utredningsrapport, redovisar diagram för varje enskild kommun över den pedagogiska personalen åldersfördelning inom var och en av de tre verksamhetsområdena förskola mm = förskoleverksamhet och skolbarnomsorg, grundskola mm = grundskola, förskoleklass och obligatorisk särskola samt gymnasieskola mm = gymnasieskola, kommunal vuxenutbildning och gymnasiesärskola. Dessutom redovisas åldersfördelningen för samtliga, som är summan för de tre verksamhetsområdena. Denna summa inkluderar även personal som är registrerad som Annan lärarpersonal (BSK ) och som inte kunnat föras till någon bestämd verksamhet. Det anges hur många dessa personer är. Deras åldersfördelning särredovisas dock inte på grund av att åldersgrupperna i några fall innehåller så få personer att det skulle strida mot kravet att förhindra bakvägsidentifikation. I kommunerna Lilla Edet och Öckerö är personalen i verksamhetsområdet gymnasieskola mm så liten att deras åldersfördelning inte heller särredovisas av sekretesskäl. Kommunerna redovisas i bokstavsordning, på var sin sida. 10 (23)

11 Ale kommun Gymnasieskola mm Bland ingår 18 personer som tillhör gruppen Annan lärarpersonal (BSK ). 11 (23)

12 Alingsås kommun Gymnasieskola mm Bland ingår 32 personer som tillhör gruppen Annan lärarpersonal (BSK ). 12 (23)

13 Göteborgs Stad Gymnasieskola mm Bland ingår 423 personer som tillhör gruppen Annan lärarpersonal (BSK ). 13 (23)

14 Härryda kommun Gymnasieskola mm Bland ingår 53 personer som tillhör gruppen Annan lärarpersonal (BSK ). 14 (23)

15 Kungsbacka kommun Gymnasieskola mm Bland ingår 90 personer som tillhör gruppen Annan lärarpersonal (BSK ). 15 (23)

16 Kungälvs kommun Gymnasieskola mm Bland ingår 19 personer som tillhör gruppen Annan lärarpersonal (BSK ). 16 (23)

17 Lerums kommun Gymnasieskola mm Bland ingår 61 personer som tillhör gruppen Annan lärarpersonal (BSK ). 17 (23)

18 Lilla Edets kommun Bland ingår 22 personer som tillhör verksamhetsområdet gymnasieskola och komvux. Lilla Edets kommun har inga anställda som är registrerade i gruppen Annan lärarpersonal (BSK ). 18 (23)

19 Mölndals kommun Gymnasieskola mm Bland ingår 74 personer som tillhör gruppen Annan lärarpersonal (BSK ). 19 (23)

20 Partille kommun Gymnasieskola mm Bland ingår ett fåtal personer som tillhör gruppen Annan lärarpersonal (BSK ). 20 (23)

21 Stenungsunds kommun Gymnasieskola mm Bland ingår 34 personer som tillhör gruppen Annan lärarpersonal (BSK ). 21 (23)

22 Tjörns kommun Gymnasieskola mm Bland ingår ett fåtal personer som tillhör gruppen Annan lärarpersonal (BSK ). 22 (23)

23 Öckerö kommun Bland ingår 34 personer som tillhör verksamhetsområdet gymnasieskola och komvux samt 26 personer som tillhör gruppen Annan lärarpersonal (BSK ). 23 (23)

Konsekvensanalys av en befolkningsutveckling enligt GRs mål och strategi för uthållig tillväxt

Konsekvensanalys av en befolkningsutveckling enligt GRs mål och strategi för uthållig tillväxt Konsekvensanalys av en befolkningsutveckling enligt GRs mål och strategi för uthållig tillväxt Försörjningen med pedagogisk personal i GR-kommunerna UItredningsrapport 27-6-13 Lennart Mark, KERAB 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Sjukfrånvaro i procent av ordinarie arbetstid

Sjukfrånvaro i procent av ordinarie arbetstid Sjukfrånvaro i procent av ordinarie arbetstid 06 07 Övriga Tillsvidareanställda Kungsbacka 6,4 6,5 6,6 5,0 Lilla Edet 7,3 7,4 8, 4,9 Tjörn 6,8 7,4 7,6 6, Härryda 7,7 7,5 7,6 6,4 Mölndal 7,7 7,7 7,9 5,9

Läs mer

Samtliga månadsanställda jan apr 2017

Samtliga månadsanställda jan apr 2017 207 206 jan apr 207 Kommentar: Månadsanställda avser och anställda med tidsbegränsad anställning längre än 3 månader (men exkluderar timavlönade). Tjörns resultat 206 inkluderar timavlönade. 2 Partilles

Läs mer

Samtliga månadsanställda jan apr 2018

Samtliga månadsanställda jan apr 2018 208 jan apr 208 Övriga Tillsvidareanställda Kungsbacka 6,5 7,6 7,8 6, Ale 8, 8,3 8,7 6, Härryda 7,5 8,5 8,8 6,2 Partille 7,8 8,5 9,6 3,6 Mölndal 7,7 8,7 9,0 6,4 Alingsås 8, 8,7 8,9 6, Stenungsund 7,7 8,8

Läs mer

Samtliga månadsanställda jan aug 2018

Samtliga månadsanställda jan aug 2018 208 jan aug jan aug 208 Övriga Tillsvidareanställda Kungsbacka 6,5 6,3 6,4 6,5 5,2 Ale 8, 7,9 6,8 7, 5,3 Härryda 7,5 7,3 7,3 7,6 5,2 Stenungsund 7,7 7,6 7,3 7,5 6, Alingsås 8, 7,3 7,6 4, Partille 7,8 7,8

Läs mer

Samtliga månadsanställda jan aug 2017

Samtliga månadsanställda jan aug 2017 207 206 jan aug 207 Kommentar: Månadsanställda avser och anställda med tidsbegränsad anställning (dvs. exkluderar timavlönade). Tjörns resultat 206 inkluderar timavlönade. 2 Partilles resultat inkluderar

Läs mer

Uppföljning av Lärarlönelyftet

Uppföljning av Lärarlönelyftet 1 (17) Uppföljning av Lärarlönelyftet hösten 2016 Denna redogör för hur Lärarlönelyftet har fördelats under höstterminen 2016 (perioden 1 juli - 31 december 2016). Hösten 2016 var första gången som skolhuvudmän

Läs mer

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod Skolblad avseende Kastellegårdsskolan 2 Hollandsgatan 2 44250 YTTERBY Tel http://wwwkungalvse/ Typ av huvudman Huvudman Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod Kommunal Kungälv Kungälv 1482 Grundskola

Läs mer

Kartläggning av ensamkommande barn i olika boende inom GR

Kartläggning av ensamkommande barn i olika boende inom GR Kartläggning av ensamkommande barn i olika boende inom GR per maj OM KARTLÄGGNINGEN Kartläggningen baseras på uppgifter erhållna från samtliga GR-kommuner under perioden 9. Göteborgs uppgifter har erhållits

Läs mer

Andel 02 23% 031. Sjuk- el aktivitetsersättn, otillräckl ersättning 188 105 032. Sjuk- el aktivitetsersättn, väntar på ersättn 35 871

Andel 02 23% 031. Sjuk- el aktivitetsersättn, otillräckl ersättning 188 105 032. Sjuk- el aktivitetsersättn, väntar på ersättn 35 871 ALE KOMMUN FÖRSÖRJNINGSSTÖD 2010 011. Arbetslös, otillräcklig ersättning 840 329 012. Arbetslös, väntar på ersättning 92 805 013. Arbetslös, ingen ersättning 1 113 313 014. Arbetslös, flyktingar i introduktion

Läs mer

GR-kommunernas personal- och rekryteringsbehov

GR-kommunernas personal- och rekryteringsbehov GR-kommunernas personal- och rekryteringsbehov 2016 2026 Befolkningsutveckling i GR-kommunerna 2003 2026 0 18 19 64 65 74 75 84 85+ Samtliga 160 Index år 2003=100 150 140 130 120 110 100 90 80 2003 2005

Läs mer

Kartläggning över kommunernas uppföljning av gymnasie- och gymnasiesärelever på externa gymnasieskolor

Kartläggning över kommunernas uppföljning av gymnasie- och gymnasiesärelever på externa gymnasieskolor Kartläggning över kommunernas uppföljning av gymnasie- och gymnasiesärelever på externa gymnasieskolor GRAA-gruppen Sammanställt av John Nelander, GR U 2016-11-30 Skollagen När en elev börjar eller slutar

Läs mer

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod Skolblad avseende Orsaskolan Järnvägsgatan 20 790 ORSA Tel http://wwworsase Typ av huvudman Huvudman Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod Kommunal Orsa Orsa 2034 Grundskola 19694910 Skolbladet

Läs mer

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod Skolblad avseende Varvsgatan 10 44267 MARSTRAND Tel http://wwwkungalvse Typ av huvudman Huvudman Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod Kommunal Kungälv Kungälv 82 Grundskola 71394657 Skolbladet

Läs mer

En jämförelse av nyckeltal inom utbildning i storstadsregionerna Göteborg, Malmö och Stockholm

En jämförelse av nyckeltal inom utbildning i storstadsregionerna Göteborg, Malmö och Stockholm 2006-02-13 Av Helena Jonsson En jämförelse av nyckeltal inom utbildning i storstadsregionerna Göteborg, Malmö och Stockholm Inledning I denna rapport jämförs Göteborgsregionen med våra andra två storstadsregioner

Läs mer

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod Skolblad avseende Skolvägen 2 93144 SKELLEFTEÅ Tel http://wwwskelleftease/skola/grundskola Typ av huvudman Huvudman Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod Kommunal Skellefteå Skellefteå 2482 Grundskola

Läs mer

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod Skolblad avseende Diserödsvägen 1 277 ROMELANDA Tel http://wwwkungalvse Typ av huvudman Huvudman Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod Kommunal Kungälv Kungälv 1482 Grundskola 628563 Skolbladet

Läs mer

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod Skolblad avseende Kärna skola Kärnavägen 8 44270 KÄRNA Tel http://wwwkungalvse Typ av huvudman Huvudman Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod Kommunal Kungälv Kungälv 1482 Grundskola 77589196 Skolbladet

Läs mer

Flyktingsituation extra ordinärt läge Politisk - tjänstemannaprocess

Flyktingsituation extra ordinärt läge Politisk - tjänstemannaprocess Flyktingsituation extra ordinärt läge Politisk - tjänstemannaprocess 16/9 UG Åtgärder 18,19/9 F-styrelse Akut agenda 25/9 Kommunchefer 30/9 UC 2/10 Extra möte KSO, KC 16/10 F-styrelse Förslag Åtgärder

Läs mer

Anteckningar från Utbildningschefsgruppen

Anteckningar från Utbildningschefsgruppen Anteckningar från Utbildningschefsgruppen Tid: Fredagen 3 dec, 2004, kl 08.30-14.00 Plats: GR-Huset, Göteborg, Rum 135 Deltagare Raymond Vaske, Stenungsund (gymn & vux), Ordförande Torbjörn Eliason, Lerum

Läs mer

Utrikes födda anställda. i kommuner 2005

Utrikes födda anställda. i kommuner 2005 Utrikes födda anställda i kommuner 2005 Förord Mångfald och integration i arbetslivet inom verksamheterna inom kommuner, landsting och regioner är ytterst en kvalitetsfråga. En viktig förutsättning för

Läs mer

Skolundersökning 2012 Elevenkät. Göteborgsregionen Resultat

Skolundersökning 2012 Elevenkät. Göteborgsregionen Resultat Skolundersökning 2012 Elevenkät Göteborgsregionen Resultat Innehåll Innehåll Om undersökningen Bakgrund och syfte Metod och omfattning Genomförande Svarsfrekvens Liten ordlista Läsanvisning Resultat Årskurs

Läs mer

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod Skolblad avseende Hagnässkolan Hagnäsvägen 1-3 19637 KUNGSÄNGEN Tel http://wwwupplands-brose/barn-och-utbildning/barn-ochunga-6-16-ar/kommunala-skolor/hagnasskolanhtml Typ av huvudman Huvudman Lägeskommun

Läs mer

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod Skolblad avseende Bergetskolan Gillevägen 1 79433 ORSA Tel http://wwworsase Typ av huvudman Huvudman Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod Kommunal Orsa Orsa 34 Grundskola 44551665 Skolbladet presenterar

Läs mer

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod Skolblad avseende Tjustaskolan Tjustaskolan 19793 BRO Tel http://wwwupplands-brose/barn-och-utbildning/barn-ochunga-6--ar/kommunala-skolor/tjustaskolanhtml Typ av huvudman Huvudman Lägeskommun Kommunkod

Läs mer

Personalprognos Älvsbyns kommun

Personalprognos Älvsbyns kommun Personalprognos Älvsbyns kommun 2006 2015 Innehållsförteckning Personalprognos 2006-2015 Älvsbyns kommun 1 Sammanfattning och kommentarer 1 Prognosunderlag 1 Information om personalprognosen 1 Sammanfattande

Läs mer

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod Skolblad avseende Fågelvägen 5 19732 BRO Tel http://wwwupplands-brose/barn-och-utbildning/barn-ochunga-6-16-ar/kommunala-skolor/rabyskolanhtml Typ av huvudman Huvudman Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod

Läs mer

Uppdrag om att utreda förutsättningarna för rättsäker placering och antagning av elever med utländska betyg till gymnasieskola

Uppdrag om att utreda förutsättningarna för rättsäker placering och antagning av elever med utländska betyg till gymnasieskola Uppdrag om att utreda förutsättningarna för rättsäker placering och antagning av elever med utländska betyg till gymnasieskola Introduktionsprogramsgruppen Gymnasieantagningen 2016-09-29 Kartläggning av

Läs mer

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod Skolblad avseende Klockarhagsskolan Klockarvägen 6 71234 HÄLLEFORS Tel http://wwwhelleforsse Typ av huvudman Huvudman Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod Kommunal Hällefors Hällefors 1863 Grundskola

Läs mer

Anteckningar från möte i Förskolenätverket

Anteckningar från möte i Förskolenätverket ANTECKNINGAR Förskolenätverket Onsdag 2015-12-02 Anteckningar från möte i Förskolenätverket Tid: Onsdag 2 december 2015 kl. 13.00-16.00 Plats: Villa Odinslund, Göteborg Närvarande Maria Andersson, Ordförande

Läs mer

Halvtidsutvärdering av yrkesutbildningar med språkstöd Den 12 december 2014

Halvtidsutvärdering av yrkesutbildningar med språkstöd Den 12 december 2014 Halvtidsutvärdering av yrkesutbildningar med språkstöd Den 12 december 2014 Bakgrund GRsfi startade 2011-07-01 som ett delprojekt i Kommungemensam plattform. Erbjuda fler alternativ som kan skapa snabbare

Läs mer

Cirkulärnr: 1997:214 Diarienr: 1997/3455 Handläggare: Sofia Larsson Ylva Winberg Sektion/Enhet: Skola och barnomsorg Datum: Mottagare:

Cirkulärnr: 1997:214 Diarienr: 1997/3455 Handläggare: Sofia Larsson Ylva Winberg Sektion/Enhet: Skola och barnomsorg Datum: Mottagare: Cirkulärnr: 1997:214 Diarienr: 1997/3455 Handläggare: Sofia Larsson Ylva Winberg Sektion/Enhet: Skola och barnomsorg Datum: 1997-12-19 Mottagare: Barnomsorg Skolbarnsomsorg Grundskola Särskola Rubrik:

Läs mer

Fördelning av statsbidrag ur förordning 2015:403 utifrån arbetslöshet

Fördelning av statsbidrag ur förordning 2015:403 utifrån arbetslöshet HANDLING 2015-08-14 Fördelning av statsbidrag ur förordning 2015:403 utifrån arbetslöshet Arbetslöshetssiffrorna är från maj 2015. Öppet maj 15 Skolverkets siffror Andel i regionen Andel i riket Antal

Läs mer

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod Skolblad avseende Rådjursgatan 3 442 KUNGÄLV Tel http://wwwkungalvse Typ av huvudman Huvudman Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod Kommunal Kungälv Kungälv 1482 Grundskola 61511069 Skolbladet presenterar

Läs mer

Bilaga 1. Kartläggning av målgruppens storlek och sammansättning

Bilaga 1. Kartläggning av målgruppens storlek och sammansättning Bilaga 1 Kartläggning av målgruppens storlek och sammansättning Innehållsförteckning Bilaga 1 KARTLÄGGNING AV MÅLGRUPPENS STORLEK OCH SAMMANSÄTTNING UNGA SOM INTE FULLFÖLJER GYMNASIET Ej behöriga till

Läs mer

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod Skolblad avseende Bergaskolan Gamla Landsvägen 16 19630 KUNGSÄNGEN Tel http://wwwupplands-brose/barn-och-utbildning/barn-ochunga-6-16-ar/kommunala-skolor/bergaskolanhtml Typ av huvudman Huvudman Lägeskommun

Läs mer

Regiongemensam enkät i förskola och familjedaghem 2017

Regiongemensam enkät i förskola och familjedaghem 2017 Regiongemensam enkät i förskola och familjedaghem 2017 GR Sammanfattande resultat Offentliga och fristående förskolor, barn födda tidigare än 1 juli 2015 Om undersökningen För andra året i rad görs en

Läs mer

Statsbidrag för utbildning för tidsbegränsat anställda inom hälso- och sjukvården eller äldreomsorgen - Villkor

Statsbidrag för utbildning för tidsbegränsat anställda inom hälso- och sjukvården eller äldreomsorgen - Villkor Statsbidrag för utbildning för tidsbegränsat anställda inom hälso- och sjukvården eller äldreomsorgen - Villkor Förordning 2015:504 Statsbidraget ska användas till utbildning som motsvarar kommunal vuxenutbildning

Läs mer

Pressmeddelande från GRs gymnasieintagning

Pressmeddelande från GRs gymnasieintagning Pressmeddelande 2010-04-15 från GRs gymnasieintagning Information om preliminärintagningen till gymnasieskolan i Göteborgsregionens kommuner, där GR gör intagning till 30 kommunala och 47 fristående skolor.

Läs mer

Uppföljning av yrkesutbildningar för vuxna i Göteborgsregionen anordnade av GRvux, 2010-01-01 till 2011-12-31 - Kortversion

Uppföljning av yrkesutbildningar för vuxna i Göteborgsregionen anordnade av GRvux, 2010-01-01 till 2011-12-31 - Kortversion Uppföljning av yrkesutbildningar för vuxna i Göteborgsregionen anordnade av GRvux, 2010-01-01 till 2011-12-31 - Kortversion Bakgrund Yrkesvux är i Göteborgsregionen en kommunalt och statligt finansierad

Läs mer

Anteckningar från Utbildningschefsgruppen

Anteckningar från Utbildningschefsgruppen Anteckningar från Utbildningschefsgruppen Tid: Fredagen 24 september, kl 8.30-12.00 Plats: GR, lokal Vinga (rum 135) Deltagare Jan Magnusson, Öckerö (för & grund, gymn & vux), Ordförande Cecilia Knutsson,

Läs mer

SFI. Kvalitetsanalys 16/17

SFI. Kvalitetsanalys 16/17 SFI Kvalitetsanalys 16/17 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar förskola, fritidshem och skola... 3 2 Resultatet av årets verksamhet... 5 2.1 Verksamhetens resultat... 5 2.2 Inflytande/delaktighet...

Läs mer

Nätverksrapport för Förskolenätverket

Nätverksrapport för Förskolenätverket Nätverksrapport för Förskolenätverket Nätverkets syfte och uppdrag Nätverkets representanter har strategiska ledaruppdrag. Ledamotskapet är personligt och nätverkets syften är att; - Initiera regiongemensamma

Läs mer

Rapporten är framtagen i samarbete mellan kommunerna i GR: Ale, Alingsås, Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal,

Rapporten är framtagen i samarbete mellan kommunerna i GR: Ale, Alingsås, Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Rapporten är framtagen i samarbete mellan kommunerna i GR: Ale, Alingsås, Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö Förord FÖR TOLFTE

Läs mer

Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i samverkan

Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i samverkan Figur 2 Antal barn och ungdomar i olika verksamheter 2005 2015, indexerat med 2005 som basår 120 Index: 2005 = 100 Förskoleklass Skolbarnsomsorg, 6 9 år Förskola, 1 5 år 110 100 Gymnasieskola, 16 19 år

Läs mer

Anteckningar från Utbildningschefsgruppen

Anteckningar från Utbildningschefsgruppen Anteckningar från Utbildningschefsgruppen Tid: fredag 5 mars 2010, kl 08.30-14.30 Plats: GR, lokal 135 Deltagare Mona Tolf, Lilla Edet (för & grund, gymn & vux), Ordförande Jan Magnusson, Öckerö (för &

Läs mer

Dokumentdatum: Diarienummer: 2018:01477

Dokumentdatum: Diarienummer: 2018:01477 Kostnader för skolväsendet och annan pedagogisk verksamhet 2017 Diarienummer: 2018:01477 Skolverket Rapport 1 (15) Sammanfattning... 2 Inledning... 3 Prisutvecklingen... 3 Totala kostnader för skolväsendet

Läs mer

Uppdrag om att utreda förutsättningarna för rättsäker placering och antagning av elever med utländska betyg till gymnasieskola

Uppdrag om att utreda förutsättningarna för rättsäker placering och antagning av elever med utländska betyg till gymnasieskola Uppdrag om att utreda förutsättningarna för rättsäker placering och antagning av elever med utländska betyg till gymnasieskola Introduktionsprogramsgruppen Gymnasieantagningen 2016-09-29 Kartläggning av

Läs mer

Göteborgsregionens branschråd

Göteborgsregionens branschråd Göteborgsregionens branschråd En modell för kompetensförsörjning inom offentlig sektor Sofia Larsson, verksamhetschef, GR Likheter Målgrupp som ökar Stort rekryteringsbehov Status på branschen Konkurrens

Läs mer

Nyckeltal Hälsa ohälsa

Nyckeltal Hälsa ohälsa Nyckeltal Hälsa ohälsa Rapporten är framtagen i samarbete mellan följande kommuner i GR: Ale, Alingsås, Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn

Läs mer

Sammanställning av enkätsvar om Introduktionsprogram inom GR

Sammanställning av enkätsvar om Introduktionsprogram inom GR PM 2017-10-04 Margaretha Allen Sammanställning av enkätsvar om Introduktionsprogram inom GR För att ge en bild dels av utbudet dels om antalet inskrivna ungdomar på de fem introduktionsprogrammen i gymnasieskolan

Läs mer

Reservantagningen 2018

Reservantagningen 2018 Reservantagningen 2018 Statistik över reservantagningens utfall 2018-08-31 /GR:s gymnasieantagning Reservantagningen 2018 Antagningsstatistik/Gymnasieantagningen Datum: 2018-09-03 Reservantagningen 2018

Läs mer

Preliminärantagningen 2019

Preliminärantagningen 2019 Antagningsstatistik Gymnasieantagningen Datum: 2019-04-09 Preliminärantagningen 2019 Preliminärantagningen Preliminärantagningen genomförs som en förberedelse inför slutantagningen som sker i juni. Preliminärantagningen

Läs mer

Kostnader för skolväsendet och annan pedagogisk verksamhet 2014

Kostnader för skolväsendet och annan pedagogisk verksamhet 2014 1 (16) Kostnader för skolväsendet och annan pedagogisk verksamhet 2014 I denna promemoria beskrivs Skolverkets kostnadsstatistik för kalenderåret 2014. Uppgifter som redovisas är bland annat kostnader

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Alingsås kommun. Beslut Dnr :7577.

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Alingsås kommun. Beslut Dnr :7577. Dnr 43-2014:7577 Alingsås kommun ungdom@alingsas.se Beslut för förskola efter tillsyn i Alingsås kommun Box 2320, 40315 Göteborg 2(8) Til syn av skolformen förskola i Alingsås kommun har genomfört tillsyn

Läs mer

Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen

Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen Tid: Torsdag 8 september 2011, kl 09.00-12.00 Plats: GR, Rum 255 och 253 Ledamöter Carola Granell (S), Stenungsund, ordförande vid sammanträdet Kristina

Läs mer

Förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg

Förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg Utbildningsstatistisk årsbok 2014 Förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg 2 Förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg Innehåll Fakta om statistiken... 42 Kommentarer till statistiken... 44 2.1 Inskrivna barn

Läs mer

Reservantagningen 2019

Reservantagningen 2019 Antagningsstatistik Gymnasieantagningen Datum: 2019-09-06 Reservantagningen Reservantagningen är den antagning som genomförs efter slutantagningen då lediga platser som uppkommit under sommaren tillsätts

Läs mer

En jämförelse av nyckeltal inom utbildning i storstadsregionerna Göteborg, Malmö och Stockholm

En jämförelse av nyckeltal inom utbildning i storstadsregionerna Göteborg, Malmö och Stockholm 27-6-1 En jämförelse av nyckeltal inom utbildning i storstadsregionerna Göteborg, Malmö och Stockholm Inledning I denna rapport jämförs Göteborgsregionen med övriga två storstadsregioner Stockholm och

Läs mer

Preliminärantagningen 2018

Preliminärantagningen 2018 Statistik från Göteborgsregionens gymnasieantagning 2018-04-12 Preliminärantagningen Preliminärantagningen genomförs som en förberedelse inför slutantagningen som sker i juni. Preliminärantagningen ger

Läs mer

Servicevärd, en ny befattning inom vård och omsorg?

Servicevärd, en ny befattning inom vård och omsorg? Servicevärd, en ny befattning inom vård och omsorg? Ett samarbete inom Göteborgsregionen Alingsås kommun, Partille kommun, Ale kommun, Stenungsunds kommun, Kungälvs kommun, Göteborgs Stad Socialchefsnätverket

Läs mer

Preliminärantagningen 2017

Preliminärantagningen 2017 Statistik från Göteborgsregionens gymnasieantagning 2017-04-06 Preliminärantagningen Preliminärantagningen genomförs som en förberedelse inför slutantagningen som sker i juni. Preliminärantagningen ger

Läs mer

Halvtidsutvärdering av yrkesutbildningar med språkstöd Den 8 september 2014

Halvtidsutvärdering av yrkesutbildningar med språkstöd Den 8 september 2014 Halvtidsutvärdering av yrkesutbildningar med språkstöd Den 8 september 2014 Om undersökningen Utvärderingens genomförande Halvtidsutvärderingen har genomförts av Splitvision Research på uppdrag av GR Utbildning

Läs mer

Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen

Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen Tid: Torsdag 18 september 2008, kl 13.00-16.00 Plats: Elite Park Aveny Hotel, Kungsportsavenyn, Göteborg Ledamöter Helene Odenjung (fp), Göteborg, ordförande

Läs mer

Behöriga förskollärare och lärare i skola och vuxenutbildning läsåret 2014/15

Behöriga förskollärare och lärare i skola och vuxenutbildning läsåret 2014/15 1 (7) Behöriga förskollärare och lärare i skola och vuxenutbildning läsåret 2014/15 Sedan den 1 juli 2015 måste lärare och förskollärare ha legitimation för att självständigt få sätta betyg och för att

Läs mer

Läraravgångar och förändringar i de yrkesinriktade utbildningarna Inventering och bedömningar i GR-kommunerna

Läraravgångar och förändringar i de yrkesinriktade utbildningarna Inventering och bedömningar i GR-kommunerna GR Utbildning Gymnasieskolans framtidsgrupp inom Utbildningschefsgruppen Läraravgångar och förändringar i de yrkesinriktade utbildningarna Inventering och bedömningar i GR-kommunerna Utredningsrapport

Läs mer

Slutantagningen Statistik från Göteborgsregionens gymnasieantagning

Slutantagningen Statistik från Göteborgsregionens gymnasieantagning Statistik från Göteborgsregionens gymnasieantagning 2018-06-27 Slutantagningen 2018 Slutantagningen Slutantagningen är den antagning som genomförs på elevernas slutbetyg. Merparten av alla sökande elever

Läs mer

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod Skolblad avseende Grythyttans skola Stationsgatan 6 71260 GRYTHYTTAN Tel http://www.hellefors.se Typ av huvudman Huvudman Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod Kommunal Hällefors Hällefors 1863

Läs mer

Typ av huvudman. Stiftelsen Hannaskolan Konfessionell Örebro 1880 Grundskola Inriktning Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod

Typ av huvudman. Stiftelsen Hannaskolan Konfessionell Örebro 1880 Grundskola Inriktning Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod Skolblad avseende Hannaskolan Egnahemsgatan 2 70347 ÖREBRO Tel http://wwwhannaskolannu Typ av huvudman Huvudman Inriktning Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod Enskild Stiftelsen Hannaskolan Konfessionell

Läs mer

Pedagogisk personal i skola och vuxenutbildning läsåret 2018/19

Pedagogisk personal i skola och vuxenutbildning läsåret 2018/19 Pedagogisk personal i skola och vuxenutbildning läsåret 2018/19 Diarienummer: 5.1.1 2019:46 1 (26) Sammanfattning... 2 Inledning... 4 Lärare i samtliga skolformer... 5 Antal lärare... 5 Lärarnas utbildningsnivå...

Läs mer

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod Skolblad avseende Stationsgatan 6 760 GRYTHYTTAN Tel http://wwwhelleforsse Typ av huvudman Huvudman Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod Kommunal Hällefors Hällefors 1863 Grundskola 425971 Skolbladet

Läs mer

Sammanställning av enkätsvar om Introduktionsprogram inom GR

Sammanställning av enkätsvar om Introduktionsprogram inom GR PM 2016-10-11 Margaretha Allen Sammanställning av enkätsvar om Introduktionsprogram inom GR För att ge en bild dels av utbudet dels om antalet inskrivna ungdomar på de fem introduktionsprogrammen i gymnasieskolan

Läs mer

Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om nationella prov läsåret 2014/2015

Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om nationella prov läsåret 2014/2015 1 (6) Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om nationella prov läsåret 2014/2015 Bakgrund Enligt skolförordningen (2011:185) ska nationella ämnesprov genomföras i de årskurser och ämnen

Läs mer

Pressmeddelande från GRs gymnasieantagning

Pressmeddelande från GRs gymnasieantagning Uppdaterad 2011-04-14 Pressmeddelande 2011-04-14 från GRs gymnasieantagning Det är första gången vi nu tar in till den nya gymnasieskolan med den nya programstrukturen. Vi är väldigt angelägna om att eleverna

Läs mer

PM Elever och personal i grundskolan (inkl förskoleklass) 2016

PM Elever och personal i grundskolan (inkl förskoleklass) 2016 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2017-04-06 PM Elever och personal i grundskolan (inkl förskoleklass) 2016 Den 15 oktober varje år rapporterar skolhuvudmännen elever och personal till SCB. Skolverket

Läs mer

Byggandet ökar, hyresrätterna blir fler

Byggandet ökar, hyresrätterna blir fler Byggandet ökar, hyresrätterna blir fler Nu byggs det mer än på länge i Region Västra Sverige. Cirka 5 900 bostäder blev inflyttningsklara 2018. Åtta av tio var lägenheter i flerbostadshus. Andelen hyresrätter

Läs mer

Framtidens modell för utbud och ekonomi. Vuxenutbildningsnätverkets konferens september 2018

Framtidens modell för utbud och ekonomi. Vuxenutbildningsnätverkets konferens september 2018 Framtidens modell för utbud och ekonomi Vuxenutbildningsnätverkets konferens 17-18 september 2018 Statsbidragshantering Vilka statsbidrag ska GR söka Statsbidrag för rekryterande insatser Motprestation

Läs mer

Backegårdsskolan - Förskoleklass - Göteborgs Stad

Backegårdsskolan - Förskoleklass - Göteborgs Stad Backegårdsskolan - Förskoleklass - Göteborgs Stad Om undersökningen Syfte: Syftet med undersökningen var bland annat att få ett konkret underlag om hur elever och föräldrar uppfattar skolan inom ett antal

Läs mer

Anteckningar från Utbildningschefsgruppen

Anteckningar från Utbildningschefsgruppen Anteckningar från Utbildningschefsgruppen Tid: Tisdagen 13 april 2009, kl 8.30-12.00 Plats: Burgården, Lokal Carmen Deltagare Mona Tolf, Lilla Edet (för & grund, gymn & vux), Ordförande Jan Magnusson,

Läs mer

Pedagogisk personal. i skola och vuxenutbildning läsåret 2009/10

Pedagogisk personal. i skola och vuxenutbildning läsåret 2009/10 Utbildningsstatistik 2010-03-29 Kompletterad med lärartäthet i komvux och sfi 2010-09-23 1 (31) Pedagogisk personal i skola och vuxenutbildning läsåret 2009/10 I denna promemoria beskrivs s statistik om

Läs mer

Regiongemensam enkät i förskola/pedagogisk omsorg 2018

Regiongemensam enkät i förskola/pedagogisk omsorg 2018 Regiongemensam enkät i förskola/pedagogisk omsorg 2018 Göteborgsregionen Offentliga och fristående förskolor, barn födda tidigare än 1 juli 2016 Om undersökningen För tredje året i rad görs en regiongemensam

Läs mer

Arbetsuppgifter, rutiner och sekretess

Arbetsuppgifter, rutiner och sekretess Arbetsuppgifter, rutiner och sekretess Förskola 1-5 år I förskolan kommer du arbeta tillsammans med barnskötare, förskollärare och specialpedagoger. Varje förskolaområde har en ansvarig förskolechef. Förskolorna

Läs mer

Kostnader för skolväsendet och annan pedagogisk verksamhet 2016

Kostnader för skolväsendet och annan pedagogisk verksamhet 2016 PM Förskole- och grundskolestatistik 1 (14) Kostnader för skolväsendet och annan pedagogisk verksamhet 2016 I denna promemoria beskrivs Skolverkets kostnadsstatistik för kalenderåret 2016. Uppgifter som

Läs mer

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod Skolblad avseende Lillsjöskolan Geologivägen 3-5 19633 KUNGSÄNGEN Tel http://www.upplands-bro.se/barn-och-utbildning/barn-ochunga-6-16-ar/kommunala-skolor/lillsjoskolan.html Typ av huvudman Huvudman Lägeskommun

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2017:5686 Kristianstads kommun för vuxenutbildning efter tillsyn i Kristianstads kommun Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 Dnr 43-2017:5686 2 (6) s beslut Föreläggande förelägger

Läs mer

PLANER SKOLBIBLIOTEKSVERKSAMHET

PLANER SKOLBIBLIOTEKSVERKSAMHET PLANER SKOLBIBLIOTEKSVERKSAMHET 1. Finns det en biblioteksplan i din kommun? 2. Ingår skolbiblioteksverksamheten i planen? 3. Hur lyder texten om kommunens skolbiblioteksverksamhet? Sedan var frågan Hur

Läs mer

Färre nybörjare, men antalet utexaminerade lärare ökar

Färre nybörjare, men antalet utexaminerade lärare ökar Statistisk analys Ingeborg Amnéus Avdelningen för statistik och analys 08-563 088 09 ingeborg.amneus@hsv.se www.hsv.se 2007-12-18 2007/11 Lärarutbildningen 2006/07: Färre nybörjare, men antalet utexaminerade

Läs mer

Uppdrag om att utreda förutsättningarna för rättsäker placering och antagning av elever med utländska betyg till gymnasieskola

Uppdrag om att utreda förutsättningarna för rättsäker placering och antagning av elever med utländska betyg till gymnasieskola Uppdrag om att utreda förutsättningarna för rättsäker placering och antagning av elever med utländska betyg till gymnasieskola Introduktionsprogramsgruppen Gymnasieantagningen 2016-09-29 Kartläggning av

Läs mer

Nyckeltal Hälsa ohälsa

Nyckeltal Hälsa ohälsa Nyckeltal Hälsa ohälsa 212 Rapporten är framtagen i samarbete mellan kommunerna i GR: Ale, Alingsås, Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och

Läs mer

Pedagogisk personal Hösten 2015

Pedagogisk personal Hösten 2015 Sida 1 av 12 Pedagogisk personal Hösten 2015 Instruktioner Sista insändningsdag: 2015-11-02 Sida 2 av 12 Innehållsförteckning NYHETER I ÅRETS INSAMLING... 3 PERSONAL SOM SKA REDOVISAS... 4 PERSONAL SOM

Läs mer

Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen

Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen Tid: Torsdagen 24 juni 2004, kl 09.00-12.15 Plats: GR-Huset, Rum 135 Ledamöter Frank Andersson (s), Göteborg, ordf Agneta Granberg (m), Göteborg Carola Granell

Läs mer

Missiv. Regeringen Utbildningsdepartementet Stockholm Dnr :721. På Skolverkets vägnar. Staffan Lundh Avdelningschef

Missiv. Regeringen Utbildningsdepartementet Stockholm Dnr :721. På Skolverkets vägnar. Staffan Lundh Avdelningschef Missiv Regeringen Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av uppdrag om bedömning av kostnaderna för förskolan, fritidshemmet, annan pedagogisk verksamhet, skola och vuxenutbildning budgetåret

Läs mer

Anteckningar från Utbildningschefsgruppen

Anteckningar från Utbildningschefsgruppen Anteckningar från Utbildningschefsgruppen Tid: fredagen den 2 september, kl 08.00 12.00 Plats: Nohlgården Höger, Aspenäs Lerum Deltagare Cecilia Knutsson, Alingsås (för & grund), Ordförande Peter Johansson,

Läs mer

Rapport från Förskolenätverket att se över bristen på förskollärare i regionen

Rapport från Förskolenätverket att se över bristen på förskollärare i regionen Rapport från Förskolenätverket 2014-03-20 Johan Borvén Rapport från Förskolenätverket att se över bristen på förskollärare i regionen Den 18 oktober 2013 gav Utbildningschefsnätverket följande uppdrag

Läs mer

Dnr 2000:644. Grupper i förskolan en kartläggning våren 2001

Dnr 2000:644. Grupper i förskolan en kartläggning våren 2001 SKOLVERKET Rapport Grupper i förskolan en kartläggning våren 2001 SKOLVERKET 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SAMMANFATTNING... 3 2. BAKGRUND... 4 3. SYFTE... 4 4. METOD... 4 5. JÄMFÖRELSER MELLAN OFFICIELL STATISTIK

Läs mer

Anteckningar från möte i Vuxenutbildningsgruppen

Anteckningar från möte i Vuxenutbildningsgruppen från möte i Vuxenutbildningsgruppen Tid: Onsdag 6 oktober 2010, kl 09.00-12.00 Plats: Rum 255, GR Deltagare Jan Elftorp, Utbildningschefsgruppen, Ordförande Inga-Lena Lindenau, Ale Lise-Lotte Ericsson,

Läs mer

Media på andra språk än svenska Västra Götalands regionen 2005 Mediainköp

Media på andra språk än svenska Västra Götalands regionen 2005 Mediainköp Mediainköp Borås Göteborg Ale Alingsås Bengtsfors Bollebygd 66 40 41 22 1 7 2 3 1 65 31 544 222 2 2 8 15 5 20 10 5 2 1 1 1 350 250 12 2 214 7 5 48 16 20 49 9 20 2 41 35 438 180 2 1 4 13 2 188 18 348 37

Läs mer

Regler och placeringsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Regler och placeringsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg 2017-03-01 Diarienummer UN 2015:170 Regler och placeringsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Tillämpas från och med 1 november 2015 Postadress: Partille kommun, 433 82 Partille

Läs mer

Barn och personal i fritidshem hösten 2009

Barn och personal i fritidshem hösten 2009 1 (6) Barn och personal i fritidshem hösten 2009 I denna promemoria ges en översikt av fritidshemmens utveckling när det gäller barn, personal och grupper 2009. Jämförelser görs framför allt med förhållandet

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Malmö kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Malmö kommun 2(13) Tillsyn i Malmö kommun Skolinspektionen har genomfört tillsyn av Malmö kommun under hösten 2016 och början av

Läs mer