Introduktion till religion & islam

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Introduktion till religion & islam"

Transkript

1 Utbildningssammanfattning Sölvesborgs Kommun, PIK-Projektet 29/9-2017

2 I västvärlden och i Sverige är religion vanligtvis en individuell och privat fråga som saknar juridisk relevans. Utanför Europa, vanligtvis i Mellanöstern men även i länder som exempelvis Somalia och Eritrea har religioner ett vidare anspråk. Generellt sett saknar individer möjligheten att själv välja religion. Grupptillhörigheter som familj och klan styr det valet. Dessutom är religioner ofta inkluderade i samhällsbyggnaden. Exempelvis ifråga om legal status gällande familjerätt eller som utbildningsinstitution. Då tolkningar av religiösa skrifter som bibeln och koranen har varierar mycket, är det för religionsbeteendevetare mer intressant vad utövare menar står i sådana texter, än vad det faktiskt står. Enligt islamisk tradition mottog profeten Muhammed uppenbarelser från gud (via ängeln Gabriel) under en längre period från 610 (vt). Uppenbarelserna kom senare att sammanställas och bilda Koranen. År 622 tvingas Muhammed att fly (flykten; hijra) från Mekka till Medina. Efter Muhammeds död 632 uppstår en maktkamp mellan de som menar att det islamiska ledarskapet ska föras vidare baserat på merit (sunni), och de som menar att ledarskapet ska gå i arv (shia). Medan det finns många skiljaktigheter mellan shia och sunni ifråga om hur islam praktiseras, är frågan om ledarskapet den viktigaste skiljelinjen. De fem pelarna Trosbekännelsen (shahada) Bönen (salat) Allmosan (zakat) Fastan (sawm) Pilgrimsfärden (hajj) Islams fem pelare kan i praktisk mening bäst förstås som ett normerande system för muslimer, snarare än som faktiska måsten. Dock menar vanligtvis islamiska företrädare att pelarna är plikter som varje muslim måste eftersträva. Detta belyser vikten av att vara medveten om eventuella distinktioner mellan auktoriteter och utövarevad religiösa företrädare säger och vad lekmän faktiskt gör. Islams mångfald Introduktion till religion & islam Islam kan i grova drag delas upp i två huvudgrupperingar: sunni och shia. Sunni utgör % av världens muslimer, shia huvuddelen av återstoden. Både sunni och shia kan i sin tur delas upp i ett stort antal undergrupperingar. Mångfalden inom islam kan även studeras utifrån aspekter som våldsbejakande kontra fredlig islam, och liberal kontra konservativ islam. Inom de spannen rymmer allt från extremistiska våldsbejakande salafistiska rörelser som den Islamiska Staten, till radikalfeministiska tolkningar (som exempelvis Amina Wadud).

3 Syrien Regimen Syrien blir självständigt 1946, men det är en politiskt tumultartad period som följer etablerar sig baath-anhängaren och alawiten Hafez al-assad som ledare. Under hans välde växer en sträng diktatur fram, men även en viss mån av stabilitet. Islamistiska grupper, i synnerhet det syriska Muslimska brödraskapet opponerar sig mot regimen slår regimen ner upproret i samband med massakern i Hama. År 2000 går Hafez bort och efterträds av sin son Bashar. Initialt följer en reformperiod som kallas Damaskusvåren. När lättandet på yttrandefrihet medför skarp kritik mot regimen väljer man att återigen tysta opposition. Alawism Alawism är en religiös tradition som kan spåra sina rötter tillbaks till tolvsekten inom shiaislam. Inslag från andra religioner, exempelvis reinkarnationslära, samt tillskrivandet av gudomliga egenskaper till Ali, medför att både sunni- och shiamuslimer generellt betraktar alawiter som avfällingar. Under Hafez al-assads regim får alawiterna en framskjuten position i samhället. Det här är en skarp kontrast till den historiska socialt marginaliserade roll de innehaft. För den sunnitiska majoritetsbefolkningen är alawiternas ledarposition kontroversiell. Konflikten Regimen: målsättningen under konflikten är att återetablera sig i landet. Inte utan fog räds alawiterna vad som väntar dem vid ett regimskifte. Därför är det osannolikt att Assad-regimen frivilligt väljer att stiga åt sidan. Oppositionen: består av ett stort antal mindre grupperingar och koalitioner. Generellt sett har konservativa islamistiska grupperingar en framskjuten position. Även de mindre extrema av dessa tenderar att exempelvis motsätta sig demokrati. Islamiska Staten: målsättningen är att upprätthålla och expandera sitt så kallade islamiska kalifat. Krigslyckan har dock vänt och man har förlorat stora områden under senaste året. Framtidsutsikterna som kalifat är svaga, men som ideologi är IS fortsatt relevant. Kurderna: har etablerat en autonom stat som under namnet Rojava. Deras stridande enhet YPG har framgångsrikt försvarat kurderna och expanderat deras landområden. Den enda tydliga fiendegruppen i nuläget är IS och andra extremistiska islamistiska grupperingar. Stamväldet: i östra Syrien spelar stammar en viktig roll i händelseförloppet. Olika stammar allierar sig med olika grupperingar. Geopolitik: många externa aktörer influerar konflikten. Viktiga exempel är USA, Ryssland, Turkiet, Saudiarabien och Iran.

4 Syrien Rättsväsendet Domstolsväsendet är civilt, men har tydliga sharia-influenser (och i synnerhet rättsskolan hanafi). Det förekommer specifika familjerättsdomstolar för vissa religiösa minoriteter. Den syriska konstitutionen fastslår mäns och kvinnors lika rättigheter, men rättssystemet synliggör att så inte är fallet. Ex. kvinnor har svårare att begära skilsmässa, en make/far kan begära reseförbud för sin hustru och/eller döttrar, våldtäkt är undantaget om det sker inom äktenskapet, straff för mord förmildras om det kan påvisas vara hedersmotiverat, vanligtvis får mannen vårdnaden om barnen i samband med skilsmässor (undantag är om mannen inte är muslim, medan kvinnan är det). Dödsstraff är tillåtet och appliceras. Även offentliga avrättningar förekommer. Rättsväsendet är korrupt och är partiskt gentemot regimen. Exempelvis är tortyr förbjudet, men förekommer i fängelser utan att rättsväsendet aggerar. Familjen: Viktigaste samhällsenheten? Vardagslivet kretsar i hög grad runt familjen. Då det saknas offentlig åldringsvård är man som pensionär helt eller delvis beroende av den egna familjen/släktens stöd. I traditionell mening är det också inom den egna släkten som föräldrar finner en lämplig äktenskapspartner till sin dotter/son. I vilken utsträckning detta sker varierar dock beroende på socioekonomiska faktorer, utbildningsnivå, stad kontra landsbygd o.s.v. Samtidigt är det viktigt med religionstillhörighet, och det är ovanligt att man gifter sig över traditionsgränserna. I den syriska lagstiftningen diskrimineras kvinnor, såväl i den religiösa som i den civila. Det sociala livet: Det är vanligt att män och kvinnor umgås med varandra, i synnerhet i urbana områden, och bland den yngre generationen dock är det vanligast på gruppnivå. Partnerskap innan äktenskapet förekommer, men är det ovanligt att ett par flyttar ihop och skaffar barn utan att vara gifta vilket skulle uppfattas som ett brytande mot en social norm, och är stigmatisering som konsekvens. Viktigt att poängtera att det kan skilja sig mycket åt, beroende på bland annat religionstillhörighet, utbildningsnivå, stad/landsbygd, ålder, kön m.m. Trots att Syrien är sekulärt, så spelar religionstillhörighet roll i det vardagliga livet. Det kan få konsekvenser vem man umgås med, och i synnerhet vem man gifter sig med. Det kan få konsekvenser på arbetsmarknaden (vem man anställer), och på bostadsmarknaden (vem man tilldelar boende). Under den nuvarande regimen blev det allt vanligare att kvinnor slutade bära huvudduk (hijab) som ett led i kvinnors befrielsekamp. Under de senaste åren har det dock blivit populärt bland yngre kvinnor/tjejer att bära hijab igen. Inte sällan till deras mödrars förfäran. Ofta är det religiösa motiv som ligger bakom valet, men det har även uppstått en modekultur kring hijab.

5 Syrien Ekonomi och arbetsmarknad Viktiga inkomst källor är olja, turism och jordbruksprodukter. Exportindustrin begränsades redan innan kriget till följd av internationella handelsembargon som var riktade mot landet. Under kriget har situationen förvärrats av ytterligare embargon samt av att kriget förstört mycket infrastruktur. Under 2000-talet försökte regimen att reformera den statsdominerade ekonomin. Vissa framsteg gjordes, men det gick trögt. Stora problem med arbetslöshet förekom. Kriget har medfört att arbetslösheten har eskalerat uppskattade världsbanken att 73 % av män över 15 år hade sysselsättning. Motsvarande siffra för kvinnor var endast 15 %. Den låga siffran för kvinnor beror på normativa föreställningar om att kvinnor ska vara sysselsatta med hushållsarbete. Detta hade dock börjat skifta redan innan kriget, då det i storstäder blev allt svårare för män att ensamma klara av att försörja familjer. Under kriget har situationen blivit ännu svårare, varför andelen kvinnor i yrkeslivet långsamt är på uppgående. Grundskola: 9-årig och är från och med 2002 obligatorisk. Undervisningen är på arabiska men även franska och engelska läses som andraspråk. I Årskurs 9 görs ett nationellt prov där resultatet från detta prov ligger till grund för individens fortsätta studier på gymnasienivå= allmän- respektive yrkesutbildning. Gymnasiet: 3-årig, både teoretiska (allmänutbildning) och praktiska (yrkesutbildning). De som läser allmänutbildning måste under andra året välja inriktning på sina studier, antingen en humanistisk- eller en naturvetenskaplig inriktning som sen ligger till grund för vidare studier vid eventuell högskola/universitet. Examensprovet i årskurs tre ligger till grund för studentexamen, och poängen på detta prov avgör också vilket universitet/högskola individen har möjlighet att studera vidare på. För dom som läser yrkesutbildning finns det få möjligheter att läsa vidare vid universitet/högskola. Läs- och skrivkunnigheten är relativ hög (i ett jämförande perspektiv i närområdet). Ca 85% av den totala population (något högre för män än kvinnor), och ca 95% för unga under 30 år. Samtidigt bör man vara medveten om att statistik från syriska myndigheter oftast är friserad. Sex och HBTQ Homosexualitet och andra normavvikande sexuella läggningar är i praktiken olagligt då det är förbjudet med onaturlig sexuell samvaro. Dock upprätthålls inte lagen, vilket medför att det i storstäder som Damaskus finns en relativt utbredd gay-scen. Det sociala stigmat kring homosexualitet (i synnerhet manlig sådan) är dock utbrett. Vissa har tvingats fly landet på grund av sin sexuella läggning. Föreställningen att homosex och en homosexuell identitet är nära sammanvävda är inte lika självklart i Syrien och Mellanöstern som det ofta är i västvärlden. Det innebär att det finns en högre tolerans för (manlig) homosex än vad man först tror (då syrier ofta har en väldigt negativ syn på en homosexuell identitet). Del av förklaringen till detta är att penetration i samband med samlag uppfattas som manligt, och i till en viss grad gäller det även när en man penetrerar en annan man han gör bara vad män förväntas göra. Att bli penetrerad anses feminint. Därför är det värre att vara den som blir penetrerad.

6 Syrien Syrier i Sverige Syrier är den största migrantgruppen till Sverige i nuläget (följt av afghaner). Förut gavs alla syrier permanenta uppehållstillstånd. Det har ändrats nu, men de har fortfarande goda förutsättningar till att få uppehållstillstånd. Syrier är även den migrantgrupp med högst andel personer med eftergymnasial utbildning. Det behöver inte innebära högre akademiska utbildningar, utan kan även vara yrkesutbildningar. Med det sagt är det dock många som har högre akademiska utbildningar. Föreställningar om Sverige Många har en positiv bild av svensk kultur. Exempelvis lyfter man sådant som jämställdhet och jämlikhet, men även sådant som ordnade kösystem (där även rika förväntas köa som alla andra). En negativ faktor är att man upplever svenskar som avståndstagande och/eller svåra att komma nära. Positiva föreställningar om Sverige innan man kom hit var en viktig orsak till varför man valde Sverige. Exempelvis positiva föreställningar om demokrati, mänskliga rättigheter samt att Sverige lägger stor betydelse vid barns välmående. Andra orsaker till att man valde Sverige var att man redan hade släkt här och/eller att Sverige erbjöd permanent uppehållstillstånd Flykten Att fly från Syrien till Sverige är både dyrt och farligt. Det finns säkra flyktvägar med flyg, men det kostar väldigt mycket. De allra flesta tvingas fly landvägen eller med båt (från Turkiet, Egypten eller Libyen). I samband med flyktingkrisen har det uppstått en flyktingmarknad där smugglare tävlar med priser och tjänster. Flyktingarna är medvetna om detta och försöker på olika vis undersöka trovärdigheten hos smugglarna. Bortsett från att tjänsterna smugglare lovar ibland inte motsvarar vad man lovar, kan det ibland även handla om rena bedrägeri. I vissa fall har smugglare t.o.m. kidnappat flyktingar och krävt deras familjer på pengar för att släppa dem fria igen.

7 Syrien Tiden före och efter uppehållstillståndet Många upplever den första tiden i Sverige som svår. På boenden bor många människor och personalen upplevs som känslokall. Många bär med sig trauman som de inte får någon chans att bearbeta. Ovetskapen kring huruvida man faktiskt skulle få uppehållstillstånd var också psykiskt krävande. Vissa var övertygade om att de skulle ha avrättats om de hade skickats tillbaks till Syrien. Tiden efter att uppehållstillståndet beviljats har också varit svår av flera orsaker. Boendesituationen är besvärlig, i synnerhet för sådana som vill bo i större stöder. Där tvingas man flytta mellan andrahands- tredjehandskontrakt. För familjer med barn är detta särskilt problematiskt. Många upplever det svårt eller omöjligt att få jobb. Alla är medvetna om hur viktigt det är att lära sig svenska. En del är motiverade och jobbar hårt med detta, medan andra känner sig nedslagna av uppgiften. Många känner sig besvikna över att Sverige inte tar tillvara på deras tidigare erfarenheter och utbildningar. I synnerhet är det fallet för högutbildade. De hade förväntat sig att övergången in i det svenska arbetslivet skulle gå betydligt snabbare. Spänningar mellan grupper Ibland förekommer konflikter mellan olika syriska grupper. En konfliktzon är den mellan de som stödjer den syriska regimen och de som är i opposition till den. Man beskyller varandra för skulden till kriget, och menar att man borde stanna i Syrien betala konsekvenserna för vad man har orsakat. En annan konflikt är den mellan olika religiösa/etniska grupper. I synnerhet mellan kristna och muslimer.

8 Migrationens villkor -Afghanistan Etniska/religiösa grupper Pashtuner Dominerande, sunnimuslimer, utgör ca 40% av befolkningen. Organiserade utifrån klantillhörighet. Ett viktigt levnadsmönster hos pashtunerna kallas för Pashtunwali och är en typ av hedersbaserat kulturmönster. Tadjiker Sunnimuslimer, organiserar sig utifrån landområde snarare än stam. Har haft en dominerande ställning i städerna. Hazarer Shiamuslimer, lägst ner i folkgruppshierarkin, utsatta för diskriminering och förföljelse. Många som flyr till Sverige är hazarer. Afghaner i Iran Idag finns det ungefär en miljoner registrerade afghanska flyktingar i Iran, och omkring två miljoner oregistrerade. Merparten av de afghanska flyktingarna är hazarer, vilka, som merparten av Irans befolkning, bekänner sig till shiaislam. Trots det uppfattas hazerer i Iran som andra klassens invånare. Regelverk bidrar till att cementera den positionen genom att exempelvis vägra afghaner tillgång till många yrken, samt helt eller delvis möjlighet att besöka 28 av 31 provinser.

9 Afghanistan Samtidssituationen Efter USAs störtande av talibanregimen hålls presidentval 2004 där Hamid Karzai väljs till president. Det görs försök till demokratisering och uppbyggande av stats-funktioner. Problem: Staten har så länge varit antingen svag eller icke-existerande, vägen från klan-samhälle till stat-samhälle är lång. Exempel: Vi ser hur etniska grupper i de allra flesta fall stödjer kandidater av den egna gruppen; Karzai får stöd bland Pashtuner exempelvis. USAs krig i Afghanistan avslutas i december 2014, men ett tusental Nato-trupper stannar för att bistå den afghanska regeringens armé. Direkt ser vi hur talibankrigare kan utnyttja läget till att flytta fram sina positioner. Attacker som tidigare varit vanliga där de utländska trupperna haft sina fronter och linjer har nu blivit mer oförutsägbara, och även flyttats fram till de större städerna. Särskilt utsatta grupper är människor som arbetar, eller har arbetat, för eller haft samröre med utländska aktörer i landet. Behöver inte vara amerikansk eller annan militär, räcker med att man arbetat för en biståndsorganisation från väst. Anledning: man har arbetat för en främmande makt, men också för att man har hög lön med afghanska mått mätt, lovligare byte att råna, etc. Till följd av (bland annat) undermåligt sjukvårdssystem präglas Afghanistan av hög spädbarnsdödlighet, och låg medellivslängd. Kvinnor har fått det bättre efter talibanregimen. Tillgång till utbildning ökade markant för kvinnor efter talibanernas fall, miljontals flickor fick möjlighet att börja skolan. Lika rättigheter mellan kvinnor och män infördes i konstitutionen. Kvinnor har dock en fortsatt svår situation. Särskilt på landsbygden men också i städerna finns utbredda hedersnormer som missgynnar kvinnor.

10 Afghanistan Etniska grupper (några exempel på större grupper) Pashtuner: sunniislamsk majoritetsgrupp som talar pastho och dari. Är organiserade efter klan. Hazarer: shiitisk minoritet som under lång tid varit utsatt och diskriminerad. Vilket är ett av skälen till varför många hazarer flyr till Sverige. Talar dari. Tadjiker: sunniislamsk folkgrupp som talar dari. Deras identitet är i huvudsak kopplat till platsen de kommer från snarare än stam eller släkt. Afghaner i Iran: En stor del av ensamkommande afghaner kommer från Iran. Afghaner har sedan länge flytt till Iran. I Iran finns en shiamuslimsk majoritetsbefolkning, och många som flytt till Iran har varit hazarer som är just shiamuslimer. Trots den likheten har dock afghaner tenderat att hamna på det sociala bottenskicket även i Iran (med juridiska restriktioner rörande både professioner och mobilitet). Särskilt svårt för afghaner i Iran blev det efter 2001 då Iran menade att det inte längre fanns legitima skäl för afghaner att fly till Iran. Därför är alla som kommit efter det betraktade som illegala flyktingar. Iran har på senare tid rekryterat afghaner till shiamilisgrupper i den syriska konflikten (där Iran deltar på regimens sida). Generella skillnader mellan liberala samhällen och klansamhällen: Liberala samhällen tenderar att vara individualistiska, medan klansamhällen är kollektivistiska. Makt (inklusive våld) är centraliserat i liberala samhällen, men avcentraliserat i klansamhällen. I individuella samhällen relaterar status till individuella meriter, ställningstaganden, karaktärsdrag. Men i klansamhällen relaterar status till grupptillhörighet och förmågan att upprätthålla och försvara gruppens heder. Klan, familj och heder i Afghanistan Hederskultur bland pashtuner i Afghanistan relaterar till det sociala regelverket pashtunwali. Där läggs mycket vikt vid heder och männens ansvar att upprätthålla den (inte minst genom att beskydda kvinnliga släktingar). Även hazarerna har traditionellt varit organiserade enligt klanstrukturer, men hazarernas klansamhälle håller idag på att luckras upp. Hederskultur har relevans bland hazarer, dock har kvinnor inom denna folkgrupp generellt sätt större möjligheter att röra sig i offentligheten utan manligt beskydd.

11 Afghanistan Samtidssituationen och säkerhetsläget USAs krig i Afghanistan avslutas i december 2014, men ett tusental Nato-trupper stannar för att bistå den afghanska regeringens armé. Direkt ser vi hur talibankrigare kan utnyttja läget till att flytta fram sina positioner. Attacker som tidigare varit vanliga där de utländska trupperna haft sina fronter och linjer har nu blivit mer oförutsägbara, och även flyttats fram till de större städerna. Under våren 2016 har regeringen fortsatt att förlorat kontrollen av flera av landets distrikt till talibanerna. 50 av landets 400 distrikt står under allvarliga säkerhetshot och 9 ligger helt bortom regeringens kontroll. Regeringen har i de flesta fall kontroll över landets provinshuvudstäder. Bland särskilt utsatta grupper finns människor som arbetar, eller har arbetat, för eller haft samröre med utländska aktörer i landet. Behöver inte vara amerikansk eller annan militär, räcker med att man arbetat för en biståndsorganisation från väst. Andra särskilt utsatta grupper är kvinnor, barn, hbt personer och hazarer. I den lilla forskning som finns om återvändande till Afghanistan efter utvisning, blir det tydligt att två faktorer är centrala för att ha någorlunda förutsättningar när man kommer tillbaka: (1) tillgång till ett socialt nätverk och (2) en familj med ekonomiska förutsättningar. De studier som gjorts visar också att de allra flesta som blir utvisade försöker fly igen (se referenslista). Kvinnors situation i Afghanistan Ofta skillnad på stadsmiljö och landsbygd, där den senare tenderar att ha strängare hedersnormer. Det politiska läget får stora konsekvenser för kvinnor. Under talibanväldet förbjöds exempelvis kvinnor att utbilda sig, och var tvungna att bära burqa. Idag kan kvinnor utbilda sig igen och det finns inget juridiskt tvång beträffande religiös konservativ klädsel (däremot finns det ofta socialt tvång, som är starkast i landsbygdsmiljöer).

12 Afghanistan Shia och sunni Uppdelningen mellan shia och sunni kan härledas tillbaks till en kamp kring vem som skulle ersätta Muhammed som ledare för muslimerna. Sunniterna förespråkade Muhammeds tidiga följeslagare Abu Bakr, medan shiiterna ansåg att Muhammeds kusin Ali var det korrekta valet. Globalt brukar man uppskatta att % av världens muslimer är sunniter, medan shiiter utgör huvuddelen av återstoden. Shia och sunni har mycket gemensamt, bland annat: de fem pelarna, föreställningen att Muhammed är den sista profeten, koranen, monoteismen, etc. Exempel på skillnader mellan shia och sunni: shia har ett tillägg till trosbekännelsen som lägger extra tonvikt vid Alis teologiska betydelse. Shiamuslimer tolkar ofta koranen utifrån de shiitiska imamernas exempel. Inom shia lägger man större tonvikt vid pilgrimsmål vid sidan av Mecka (ex. Kerbala). Ikonografi, ofta inklusive avbildningar av Muhammed, är vanligt förekommande inom shia. I praktisk mening utför shiamuslimer ofta bönen vid tre tillfällen istället för att som sunnimuslimer utföra den fem gånger. Att förklara hederskulturer som enbart ett resultat av religion är missvisande. Det finns många samhällen där religionen har stor betydelse utan att hederskultur har relevans. Samtidigt är det svårt att särskilja religion från hederskultur i samhällen där båda förekommer. Precis som fallet är i Afghanistan, tenderar man i sådana situationer att legitimera hederskulturer utifrån religionen. I praktiken innebär det att många människor upplever att religion och heder hör samman. Exempel på viktiga högtider Eid e-qurban/eid al-adha firas för att hedra Abrahams vilja att offra sin enda son till gud. Högtiden frias bland båda sunni- och shiamuslimer. Eid al-fitr är en fest som avslutar fastan under månaden ramadan. Då säger man ofta eid mubarak till varandra. Båda sunni och shia firar eid al-fitr. Eid e-ghadir/eid al-ghadeer är en exklusiv högtid för shiiter då man firar Muhammeds utnämnande av Ali som sin efterträdare i staden Ghadir. Sunniter erkänner inte den här högtiden då man oftast är av uppfattningen att Muhammed aldrig officiellt utsåg en efterträdare. Dagen Ashura, den 10e dagen i månaden muharram, firas/högtidlighålls av både sunniter och shiiter men av olika skäl. För sunniter är det en högtid som firar Moses flykt från faraon tillsammans med israeliterna. För shiiter är den en högtid som hedrar/sörjer imam Huseyns martyrdöd vid slaget vid Kerbala (680 e.v.t.).

13 Afghaner i Sverige: hälsa och kultur Forskning visar att invandrare generellt sett har sämre fysisk och psykisk hälsa än vad svenskfödda har. Socialstyrelsen har undersökt vanliga problem som förekommer bland ensamkommande barn och ungdomar. Många lider av psykisk ohälsa som är kopplad till en traumatisk flykt. Det kommer bland annat till uttryck via aggressivt beteende, isolation och koncentrationssvårigheter. Beträffande fysiska problem lider många av felläkta benoch armbrott, cirkulatoriska sjukdomar, ryggont och dåliga knän. Orsak till detta är vanligtvis att man börjat arbeta i tidig ålder. Transkulturellt Centrum är ett projekt i Stockholms län som ämnar förbättra invandrares fysiska och psykiska hälsa med hjälp av så kallade hälsokommunikatörer. Dessa har träffat 186 stycken afghaner och sammanställt sina erfarenheter i en rapport. I rapporten trycker de på vikten av att ha samtal kring sådana frågor som deltagarna själva anser är viktigt. Exempel på det är rättigheter och skyldigheter, stress och hur man kan förhålla sig till det, sociala relationer, sexuella relationer, och frukostkultur. Rättigheter och skyldigheter är en fråga som ofta dyker upp på boenden för ensamkommande barn/ungdomar. Personal upplever ofta att det ställs orimliga krav på dem från ungdomarna/barnen. Det kan involvera allt från vilket mat de ska äta till att få nya Iphones. Orsaker till orimliga krav kan bland annat bero på: oerfarenhet av individuella rättigheter, att smugglare under flykten lurar ungdomarna att de i smugglingskostnaden även betalar för vissa saker i Sverige, till språkförbristningar. Det är viktigt att ha samtal kring vilka rättigheter och skyldigheter man har i Sverige. Auktoritet: Afghanistan är i högre utsträckning än Sverige hierarkiskt och auktoritärt (där kön och ålder spelar en viktig roll). Exempelvis duar man inte en lärare, och en lärare förväntas vara sträng. Många tycker att det kan vara svårt att förstå hur Sverige fungerar utifrån ett hierarkiskt perspektiv. Vissa tar inte svenska skolor på allvar på grund av detta. Även om de allra flesta lär sig hur det fungerar i Sverige, kan det vara behjälpligt att vara extra tydlig under de nyanländas första period i Sverige.

14 Afghaner i Sverige Sex och sociala relationer: bland afghaner är kunskaper om sex och sociala relationer (i Sverige) i allmänhet låg. Sex är ett tabubelagt ämne i Afghanistan, och man har ingen sexualundervisning. För många är den första bekantskapen med en sexuell relation bröllopsnatten. Homosexualitet som identitet är socialt stigmatiserat och i praktiken olagligt i Afghanistan. Samtidigt finns det en viss tolerans för homosexuella handlingar (mellan män). I likhet med många andra länder ser man penetration som något manligt, även om det innebär penetrering av män. Däremot anses det värre att bli penetrerad som man, då det uppfattas vara feminint. Eftersom man föreställer sig att sex måste innefatta penetration, uppfattas kvinnor inte kunna vara homosexuella. Det är naturligtvis inte korrekt, men det innebär att kvinnlig homosexualitet är en icke-fråga ute i samhället. Många har funderingar kring dejtande. Hur går det till och vad kan man förvänta sig? I sammanhanget är det bra att vara medveten om att dejting generellt sett inte förekommer i Afghanistan (där en partner arrangeras av familjen, inte av individen). Bacha bazi danspojkar är en kulturell förekomst som inbegriper att mäktiga och förmögna män anlitar pojkar, vilka får sjunga och uppträdda i flickkläder inför andra män. Ofta involverar detta sexuella övergrepp. Bacha posh är när familjer låter en dotter ta rollen som son. Ett vanligt skäl till varför man gör det är att det finns ett socialt stigma kring att inte ha någon son. I tonåren förväntas dottern återgå till att bli dotter. Detta kan innebära problem med könsidentitet samt bekymmer med att hantera en offentlig social tillvaro som vanligtvis är begränsad i jämförelse med män.

15 Referenslista Introduktion till Religion och Islam Hjärpe, Jan. Sharia Gudomlig lag i en värld i förändring. Nordstedts Förlag, Stockholm, Olsson, Susanne & Sorgenfrei, Simon (red.) Islam en Religionsvetenskaplig Introduktion. Sahara Printing, Egypten Hjärpe, Jan (red.) Frågor om Islam. Leopard förlag. Migrationens villkor Syrien Ouis, Pernilla & Roald, Anne Sofie Muslim i Sverige. Scandbook AB, Smedjebacken Alchahin, Maria -Arbil & Karim, Shahla. Ett nytt land En kvalitativ studie om syriska emigranter i Sverige. Examensarbete, Institutionen för Individ och Samhälle/Högskolan i Väst, Bonnet, Alistair. The Idea of the West Culture, Politics and History. Palgrave Macmilla, New York, Burns, Ross. Damascus: A History. 1 edition. London; New York: Routledge, Buruma, Ian & Margalit. Avishai. Occidentalism Fiendens syn på västerlandet. Natur och Kultur, Stockholm, 2004 Farhad, Kazemi. Perspectives on Islam and Civil Society. Princeton University Press, i Hashmi, H, Sohail. (Red). Islamic Political Ethics Civil Society, Pluralism and Conflict. Princeton University Press, New Jersey, Fazlhashemi, Mohammad. Occidentalism Ideér om väst och modernitet bland muslimska tänkare. Studentlitteratur, Lund, Jørum Lundgren, Emma. Vägen Och Valet En Intervjustudie Med Syriska Asylsökande I Sverige. Demli, Rabo, Annika. Family Law in Multicultural and Multireligious Syria, i Colleste, Göran. (Red). Possibilities of Religious Pluralism. Linköpings Univeristy, Electronic Press, Linköping, 2005 Rapoport, Yossef. Marriage, Money and Divorce in Medieval Islamic Society. Cambridge University Press, 2005 Zoepf, Katherine. Excellent Daughters The Secret Lives of Young Women Who Are Transforming the Arab World. Penguin Press, New York, Alchahin, Maria -Arbil & Karim, Shahla. Ett nytt land En kvalitativ studie om syriska emigranter i Sverige. Examensarbete, Institutionen för Individ och Samhälle/Högskolan i Väst, Balanche, Fabrice. Rojava's Sustainability and the PKK's Regional Strategy. The Washington Institute, Dukhan, Haian. Tribes and Tribalism in the Syrian Uprising. Syria Studies 6, no. 2, Erlich, Reese., Chomsky, Noam. Inside Syria: The Backstory of Their Civil War and What the World Can Expect. Amherst, New York: Prometheus Books, Friedman, Yaron. The Nuşayrī- Alawīs An Introduction to the Religion, History and Identity of the Leading Minority in Syria (Islamic History and Civilization). Brill, Ghadi, Sary. Kurdish Self-Governance in Syria: Survival and Ambition. Chatham House, Rapporter Mänskliga rättigheter i Syrien 2007 (Rapport från Utrikesdepartementet 2007)

16 Referenslista Syrien repetition och fördjupning Balanche, Fabrice. Rojava's Sustainability and the PKK's Regional Strategy. The Washington Institute, Berman, Ilan. Iran s Deadly Ambition : The Islamic Republic s Quest for Global Power. Encounter Books, 2015 Burns, Ross. Damascus: A History. 1 edition. London; New York: Routledge, Ghadi, Sary. Kurdish Self-Governance in Syria: Survival and Ambition. Chatham House, Erlich, Reese., Chomsky, Noam. Inside Syria: The Backstory of Their Civil War and What the World Can Expect. Amherst, New York: Prometheus Books, Friedman, Yaron. The Nuşayrī- Alawīs An Introduction to the Religion, History and Identity of the Leading Minority in Syria (Islamic History and Civilization). Brill, Keynoush, Banafsheh. Saudi Arabia and Iran: Friends or Foes? Palgrave Macmillan, Lund, Aron. What s Behind the Kurdish-Arab Clashes in East Syria? Carnegie Middle East Center, Ersoy, Meltem, and Esra (ed.) Özyürek. Contemporary Turkey at a Glance II: Turkey Transformed? Power, History, Culture. VS Verlag für Sozialwissenschaften, Syrier i Sverige Alchahin, Maria -Arbil & Karim, Shahla. Ett nytt land En kvalitativ studie om syriska emigranter i Sverige. Examensarbete, Institutionen för Individ och Samhälle/Högskolan i Väst, Jørum Lundgren, Emma. Vägen Och Valet En Intervjustudie Med Syriska Asylsökande I Sverige. Demli,

17 Referenslista Migrationens villkor - Afghanistan Entezar, Ehsan Afghanistan Understanding Afghan Culture. Xlibris Corporation, US Barfield, T. Afghanistan: A Cultural and Political History. Princeton University Press, Billaud, J. Kabul Carnival: Gender Politics in Postwar Afghanistan. The Feminist Press at CUNY, Hozyainova, A. Sharia and Women s Rights in Afghanistan. United States Institute of Peace, Nordberg, J. De Förklädda Flickorna i Kabul. Albert Bonniers Förlag, Sarabi, H. Politics and Modern History of Hazara: Sectarian Politics in Afghanistan. Fletcher School of Law and Diplomacy TUFTS University, Sida Country Gender Profile Afghanistan. Sida, Wardak, A. Jirga - A Traditional Mechanism of Conflict Resolution in Afghanistan. University of Glamorgan, UK, Säkerhetsläget Lifos Center för landinformation och landanalys inom migrationsområdet. Temarapport: Afghanistan - Säkerhetsläget, potentiellt utsatta personkategorier, situationen för kvinnor, barn, hazarer samt internflykt. Migrationsverket, Online: Artiklar om utvisning till Afghanistan Schuster, L., Majidi, N. What happens post-deportation? The experience of deported Afghans. Migration studies, 1(2), s Online: Schuster, L., Majidi, N. Deportation Stigma and Re-migration. Journal of Ethnic and Migration Studies, 41(4), s Online: Ehsan, M E. Afghanistan 101: Understanding Afghan Culture. Xlibris Corporation, Sohrabi, Soraya. Hälsokommunikation till Afghanska Flyktingar. Transkulturellt Centrum, 2015 Bacha Bazi Dansande Pojkar i Afghanistan. Lifo. Migrationsverket, Nordberg, Jenny. De Förklädda Flickorna i Kabul. Albert Bonniers Förlag, 2015 Ensamkommande barns och ungas behov - en kartläggning. Socialstyrelsen, 2013

18 Kontakt

Etniska grupper (några exempel på större grupper) Afghaner i Iran: Generella skillnader mellan liberala samhällen och klansamhällen:

Etniska grupper (några exempel på större grupper) Afghaner i Iran: Generella skillnader mellan liberala samhällen och klansamhällen: Utbildningssammanfattning Kunskapsseminarium om Afghanistan 22/11-2016 Afghanistan Etniska grupper (några exempel på större grupper) Pashtuner: sunniislamsk majoritetsgrupp som talar pastho och dari. Är

Läs mer

Syrien. Regimen. Alawism

Syrien. Regimen. Alawism Utbildningssammanfattning Burlöv 7-8/12-2017 Syrien Regimen Sykes-Picot-avtalet 1916. Ett hemligt avtal som slöts mellan Storbritannien och Frankrike. Det innehöll ett utkast till en uppdelning av det

Läs mer

Syrien. Regimen. Alawism

Syrien. Regimen. Alawism Utbildningssammanfattning Burlöv 27/2-2018 Syrien Regimen Sykes-Picot-avtalet 1916. Ett hemligt avtal som slöts mellan Storbritannien och Frankrike. Det innehöll ett utkast till en uppdelning av det Ottomanska

Läs mer

Afghanistan: bakgrund, aktuell situation och återvändande

Afghanistan: bakgrund, aktuell situation och återvändande Utbildningssammanfattning Projekt Nya grannar, Afghanistan 6/4-2017 Afghanistan: bakgrund, aktuell situation och återvändande Sammanfattning Etniska grupper (några exempel på större grupper) Pashtuner:

Läs mer

Introduktion till religion & islam

Introduktion till religion & islam Introduktion till religion & islam I västvärlden och i Sverige är religion vanligtvis en individuell och privat fråga som saknar juridisk relevans. Utanför Europa, vanligtvis i Mellanöstern men även i

Läs mer

Regimen. Alawism. Konflikten

Regimen. Alawism. Konflikten Utbildningssammanfattning Nya GRannar 1/12-2016 Syrien Både Syrien som stat och den samtida konflikten behöver sättas i ett historiskt sammanhang för att begripliggöras. Centralt här är de islamistiska

Läs mer

Afghanistan: bakgrund, aktuell situation och återvändande

Afghanistan: bakgrund, aktuell situation och återvändande Utbildningssammanfattning Kunskapsseminarium Afghanistan GR 23/1-2018 Afghanistan: bakgrund, aktuell situation och återvändande Sammanfattning Etniska grupper (några exempel på större grupper) Pashtuner:

Läs mer

Migrationens villkor: Syrien

Migrationens villkor: Syrien Utbildningssammanfattning Migrationens villkor: Syrien & Afghanistan 17/9-2018 Migrationens villkor: Syrien Bakgrundshistoria Både Syrien som stat och den samtida konflikten behöver sättas i ett historiskt

Läs mer

Bakgrundshistoria Religiös och etniska grupper

Bakgrundshistoria Religiös och etniska grupper Bakgrundshistoria Både Syrien som stat och den samtida konflikten behöver sättas i ett historiskt sammanhang för att begripliggöras. Centralt här är de islamistiska och pan-arabiska ideologier som växte

Läs mer

PIK projektet medfinansieras av Europeiska unionen/europeiska socialfonden.

PIK projektet medfinansieras av Europeiska unionen/europeiska socialfonden. Introduktion till religion och islam Föreläsning med Religionsvetarna 29 september 2017 PIK projektet medfinansieras av Europeiska unionen/europeiska socialfonden. FOKUSOMRÅDE PIK projektet medfinansieras

Läs mer

Utbildningssammanfattning. Samordningsförbundet NNV Skåne

Utbildningssammanfattning. Samordningsförbundet NNV Skåne Utbildningssammanfattning Samordningsförbundet NNV Skåne 5/9-2019 Bakgrund till kulturmöten: Klanen, familjen och släktens betydelse Vad är en klan? Exempel från Somalia Somalia är ett av många länder

Läs mer

Islam. Abrahamitiska religionerna - Abraham och Hagar = Muhammed.

Islam. Abrahamitiska religionerna - Abraham och Hagar = Muhammed. Islam. Religion. Islam. Abrahamitiska religionerna - Abraham och Hagar = Muhammed. Världens näst största religion med ca 1,3 miljarder anhängare. Många bor på arabiska halvön. Historia. Muslimerna anser

Läs mer

Islam. Gud, profeter, människor, troslära, heliga plaster, symboler

Islam. Gud, profeter, människor, troslära, heliga plaster, symboler Islam Gud, profeter, människor, troslära, heliga plaster, symboler Gud Guds namn: Allah Guds egenskaper Gud är en, det finns bara en enda Gud, monoteism Gud finns i en annan dimension (osynlig) Gud har

Läs mer

570 e.kr föddes Muhammad i Mekka. Kameldrivare, karavanledare. Gift med rik änka (Khadidja) 610 e.kr mottog den ursprungliga koranen från Guds

570 e.kr föddes Muhammad i Mekka. Kameldrivare, karavanledare. Gift med rik änka (Khadidja) 610 e.kr mottog den ursprungliga koranen från Guds ISLAM 570 e.kr föddes Muhammad i Mekka. Kameldrivare, karavanledare. Gift med rik änka (Khadidja) 610 e.kr mottog den ursprungliga koranen från Guds sändebud (ängeln Gabriel/ Jibril ) Muhammad kunde inte

Läs mer

Muslim. Den som tillhör islam kallas för muslim.

Muslim. Den som tillhör islam kallas för muslim. ISLAM Historia Muslim Den som tillhör islam kallas för muslim. Koranen Helig bok inom islam. Ordet Koran kommer från det arabiska ordet al-ouran som betyder läsning. Koranens kapitel kallas suror. Det

Läs mer

Islam -DEN YNGSTA AV DE ABRAHAMITISKA RELIGIONERNA

Islam -DEN YNGSTA AV DE ABRAHAMITISKA RELIGIONERNA Islam -DEN YNGSTA AV DE ABRAHAMITISKA RELIGIONERNA Var och hur uppstår Islam? Islam uppstår på den Arabiska halvön Enligt Koranen får Muhammed uppdraget av Gud att sprida ett budskap till alla människor

Läs mer

Islams trosbekännelse

Islams trosbekännelse Islam Islams trosbekännelse Det finns ingen gud utom Gud (=Allah på arabiska) och Muhammed är hans profet (sändebud) Laa ilaaha illal-lah Muhammadun Rasoolullaah Profeter Adam första människan och profeten

Läs mer

Starka reaktioner mot det budskap han predikade

Starka reaktioner mot det budskap han predikade ISLAM MUHAMMAD 570 e.kr föddes Muhammed i Mekka. Kameldrivare, karavanledare. Gift med rik änka (Khadidja) 610 e.kr mottog den ursprungliga koranen från Guds sändebud (ängeln Gabriel/ Jibrail ) Kunde inte

Läs mer

Muhammad föddes år 570(e.kr) i Mekka. Han var kameldrivare, karavanledare. Han var gift med den rika änkan Khadidja. År 610 möter Muhammad ängeln

Muhammad föddes år 570(e.kr) i Mekka. Han var kameldrivare, karavanledare. Han var gift med den rika änkan Khadidja. År 610 möter Muhammad ängeln ISLAM Muhammad föddes år 570(e.kr) i Mekka. Han var kameldrivare, karavanledare. Han var gift med den rika änkan Khadidja. År 610 möter Muhammad ängeln Gabriel för första gången och börjar mottag guds

Läs mer

Bakgrund till kulturmöten: Klanen, familjen och släktens betydelse

Bakgrund till kulturmöten: Klanen, familjen och släktens betydelse Utbildningssammanfattning Burlöv 28/2-2018 Bakgrund till kulturmöten: Klanen, familjen och släktens betydelse Vad är en klan? Exempel från Somalia Somalia är ett av många länder där klanen och klangemenskapen

Läs mer

Starka reaktioner mot det budskap han predikade

Starka reaktioner mot det budskap han predikade ISLAM MUHAMMAD 570 e.kr föddes Muhammed i Mekka. Kameldrivare, karavanledare. Gift med rik änka (Khadidja) 610 e.kr mottog den ursprungliga koranen från Guds sändebud (ängeln Gabriel/ Jibrail ) Kunde inte

Läs mer

Muhammad the last prophet

Muhammad the last prophet Muhammad the last prophet Handling (kortfattat) Filmen följer berättelsen, så som den ofta berättas, om Islams profet Muhammed från hans första uppenbarelse (ca år 610) till segern över islams fiender

Läs mer

Det blev starka och upprörda känslor mot det budskap Muhammad predikade Monoteismen(tron på en gud) Alla ska vara med och ta ansvar Domedagen (Guds

Det blev starka och upprörda känslor mot det budskap Muhammad predikade Monoteismen(tron på en gud) Alla ska vara med och ta ansvar Domedagen (Guds Islam Muhammad 570 e.kr föddes Muhammad i Mekka. Kameldrivare, karavanledare. Gift med rik änka (Khadidja) 610 e.kr mottog den ursprungliga koranen från Guds sändebud (ängeln Gabriel/ Jibril ) Muhammad

Läs mer

! Namn: Det finns ungefär 1,3 miljarder muslimer i världen. I Sverige bor det ungefär

! Namn: Det finns ungefär 1,3 miljarder muslimer i världen. I Sverige bor det ungefär Islam Det finns ungefär 1,3 miljarder muslimer i världen. I Sverige bor det ungefär 350 000 muslimer. Islam betyder att lyda Gud. En person som tror på islam kallas muslim. Tro Gud (Allah) skapade världen.

Läs mer

Att samtala om: Vad krävs för att vara muslim?

Att samtala om: Vad krävs för att vara muslim? Islam Film! Att samtala om: Vilka fördomar hade tjejen i filmen möts av? Vilka fördelar såg flickan i filmen med att vara muslim? Vad krävs för att vara muslim? Islam är en monoteistisk, abrahamitisk religion.

Läs mer

FOKUSOMRÅDE. Möten över kulturgränser utmaningar och möjligheter En utbildning med Religionsvetarna. 30 januari 2018

FOKUSOMRÅDE. Möten över kulturgränser utmaningar och möjligheter En utbildning med Religionsvetarna. 30 januari 2018 Möten över kulturgränser utmaningar och möjligheter En utbildning med Religionsvetarna 30 januari 2018 PIK projektet medfinansieras av Europeiska unionen/europeiska socialfonden. FOKUSOMRÅDE Lagar, styrdokument

Läs mer

FRÅN AFGHANISTAN TILL SVERIGE SOM ENSAMKOMMANDE BARN. Elinor Brunnberg Mehrdad Darvishpour 29 februari 2016

FRÅN AFGHANISTAN TILL SVERIGE SOM ENSAMKOMMANDE BARN. Elinor Brunnberg Mehrdad Darvishpour 29 februari 2016 FRÅN AFGHANISTAN TILL SVERIGE SOM ENSAMKOMMANDE BARN Elinor Brunnberg Mehrdad Darvishpour 29 februari 2016 ANTAL ENSAMKOMMANDE POJKAR OCH FLICKOR 2015 Ålder Flickor Pojkar Totalt 0 6 år 157 155 312 7

Läs mer

Hur tänker vi lokalt?

Hur tänker vi lokalt? orebro.se Vad kommer vi att prata om? Hur kom Örebro in i detta arbete? Våldsbejakande extremism Sverige & Europa Reflektion Hur tänker vi lokalt? Skolans roll orebro.se orebro.se Våldsbejakande extremism

Läs mer

Bakgrund till kulturmöten: Klanen, familjen och släktens betydelse

Bakgrund till kulturmöten: Klanen, familjen och släktens betydelse Utbildningssammanfattning Kulturmöten och familjemönster Mölndal Stad 9/11-2018 Bakgrund till kulturmöten: Klanen, familjen och släktens betydelse Vad är en klan? Exempel från Somalia Somalia är ett av

Läs mer

Varje fråga ger upp till fem poäng. Det innebär att man på hela skrivningen kan få 30 poäng. För godkänt krävs minst 15.

Varje fråga ger upp till fem poäng. Det innebär att man på hela skrivningen kan få 30 poäng. För godkänt krävs minst 15. Skrivning på delkurs 1 den 24 oktober 2007 Varje fråga ger upp till fem poäng. Det innebär att man på hela skrivningen kan få 30 poäng. För godkänt krävs minst 15. 1. Vad innebär det som Said kallar orientalism?

Läs mer

färda uttalandet. Detta gav, i synnerhet bland shiiterna, uttalandet en islamiskt förpliktande karaktär.

färda uttalandet. Detta gav, i synnerhet bland shiiterna, uttalandet en islamiskt förpliktande karaktär. Bilagor Ordlista Hadith: En benämning i islam på en kort utsaga av eller om profeten eller någon av hans följeslagare, vilken avser att fastställa vad som i en viss fråga är normerande sed. (Jfr sunna:

Läs mer

IS framfart och tillbakagång

IS framfart och tillbakagång Utbildningssammanfattning SOFI 19/10-2017 IS framfart och tillbakagång Arkeotopi = strävan efter att återvända till ett historiskt idealsamhälle, det tidiga islam. Salafism = riktning av islam som bygger

Läs mer

Om Koranen. Ordet Koran kommer från det arabiska ordet al-auran som betyder läsning.

Om Koranen. Ordet Koran kommer från det arabiska ordet al-auran som betyder läsning. 108 Koranen är den heliga boken inom islam. Den som tillhör religionen islam kallas för muslim. I Koranen kan man läsa om den muslimska tron och om de regler som muslimer ska följa. För en muslim är orden

Läs mer

Muhammeds liv är ett föredöme inom islam

Muhammeds liv är ett föredöme inom islam Islam del 4 Muhammeds liv är ett föredöme inom islam Information om Muhammeds liv kan hämtas ur en mängd källor. Eftersom hans liv redan på ett tidigt stadium betraktades som ett föredöme, började människor

Läs mer

kapitel får du läsa om:

kapitel får du läsa om: 'slam är den största religionen i Mellanöstern, i delar av Asien och i norra Afrika. Den som tillhör religionen islam kallas muslim. Det finns muslimer över hela världen. Muslimer ber till samma Gud som

Läs mer

Islam en livshållning Islams uppkomst

Islam en livshållning Islams uppkomst Islam Islam en livshållning Islam är en religion, men för muslimer har ordet religion en vidare innebörd än det i regel har för kristna. Muslimer anser att islam betecknar en livshållning, en grundläggande

Läs mer

Till religionsprovet fredag vecka 50

Till religionsprovet fredag vecka 50 Till religionsprovet fredag vecka 50 Provet kommer vara precis som vanligt, där det finns fakta, ord och resonemangsdel. Allt detta har vi gått igenom i klassen! Islam betyder att lyda Gud. En person som

Läs mer

ISLAM. Historia Heliga texter Heliga platser Utbredning

ISLAM. Historia Heliga texter Heliga platser Utbredning ISLAM Historia Heliga texter Heliga platser Utbredning FRÅGOR JAG SKA KUNNA BESVARA! Vem var Mohammed? När levde han, var levde han, vad gjorde han? Viktiga årtal? Vad hände med islam efter Mohammeds död?

Läs mer

INSTUDERINGSFRÅGOR ISLAM NA11A VT13

INSTUDERINGSFRÅGOR ISLAM NA11A VT13 INSTUDERINGSFRÅGOR ISLAM NA11A VT13 - Läs kapitlet om islam i läroboken (Religion 1) - Plugga på stencilen om islam. - På provet kommer du också få motivera och förklara dina tankar kring frågorna nedan.

Läs mer

CSR Demokrati, jämställdhet och integration

CSR Demokrati, jämställdhet och integration CSR Demokrati, jämställdhet och integration Tillbakablick/inspiration om framtiden HERRFOTBOLL Så började ungdomsfotbollen och så utvecklades den 1948-1962 Utgångspunkt: samhället och ungdomsfrågorna.

Läs mer

Vanliga fördomar om invandrare

Vanliga fördomar om invandrare Vanliga fördomar om invandrare Det pågår en massinvandring till Sverige. Det stämmer inte. I dag är cirka 15 procent av Sveriges befolkning födda i ett annat land. Statistiska centralbyrån beräknar att

Läs mer

Film. Islams framväxt

Film. Islams framväxt Islam del 3 Film Islams framväxt Muhammed ville förändra samhället Muhammed föddes omkring 570 e.kr. Det är svårt att veta närmare exakt eftersom historiekällorna vid den här tiden inte är helt och hållet

Läs mer

En introduktion till islam och muslimsk kultur

En introduktion till islam och muslimsk kultur En introduktion till islam och muslimsk kultur Aksaa Islamutbildning för arbetslivet 1 En introduktion till islam och muslimsk kultur Ett tack till Daniel Stridsman som gjorde en första anpassning av textinnehållet,

Läs mer

Muhammeds liv Arabiska halvön och islams uppkomst under 500- och 600-talen

Muhammeds liv Arabiska halvön och islams uppkomst under 500- och 600-talen Muhammeds liv Arabiska halvön och islams uppkomst under 500- och 600-talen Arabiska halvön på 500-talet enligt vår tideräkning Norr och väster om Arabiska halvön låg Östrom eller Bysantinska riket. Öster

Läs mer

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Islam, Högtider

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Islam, Högtider L Ä R A R H A N D L E D N I N G Tänket bakom filmen Fördomar bekämpas genom kunskap! Syftet bakom filmerna är att vi vill öka kunskapen om våra världsreligioner och därmed minska klyftor mellan oss människor,

Läs mer

Sv Kort orientering Alla religioner i världen har fått sitt namn antingen efter deras grundare eller efter det samhälle och nation i vilket respektive religion föddes. Kristendomen, till exempel, har fått

Läs mer

Islam. - Gud är en. - Koranen är Guds sanna ord. - Följ de fem pelarna. - Religion och vardagsliv är ett

Islam. - Gud är en. - Koranen är Guds sanna ord. - Följ de fem pelarna. - Religion och vardagsliv är ett Islam - Gud är en - Koranen är Guds sanna ord - Följ de fem pelarna - Religion och vardagsliv är ett En muslim tror att gud är en, den som inte är säker på det kan inte kalla sig muslim. Gud heter Allah

Läs mer

Lättläst sammanfattning TOLERANSENS MEKANISMER: EN ANTOLOGI

Lättläst sammanfattning TOLERANSENS MEKANISMER: EN ANTOLOGI Lättläst sammanfattning TOLERANSENS MEKANISMER: EN ANTOLOGI 1 Kapitel 1 Tolerans: En introduktion till begreppet, forskningen och antologin Erik Lundberg Mer prat om tolerans År 2015 kom många flyktingar

Läs mer

Vanliga fördomar om invandrare

Vanliga fördomar om invandrare Matton Collection/Johnér Vanliga fördomar om invandrare Det pågår en massinvandring till Sverige. Det stämmer inte. I dag är cirka 15 procent av Sveriges befolkning födda i ett annat land. Statistiska

Läs mer

Övriga handlingar. SSU:s 38:e förbundskongress 2015

Övriga handlingar. SSU:s 38:e förbundskongress 2015 Övriga handlingar SSU:s 38:e förbundskongress 2015 1 2 Uttalanden Jämlik framtid Det är det jämlika samhället som vi människor blir fria att forma våra liv utan att vår bakgrund bestämmer förutsättningarna.

Läs mer

Utveckling i Mellanöstern: Utmaningar i framtiden. Leif stenberg, centrum för Mellanösternstudier, Uppsala, 26 januari, 2015

Utveckling i Mellanöstern: Utmaningar i framtiden. Leif stenberg, centrum för Mellanösternstudier, Uppsala, 26 januari, 2015 Utveckling i Mellanöstern: Utmaningar i framtiden Leif stenberg, centrum för Mellanösternstudier, Uppsala, 26 januari, 2015 Kolonialism från 1800-tal McMahon-Hussein breven Balfour deklarationen Sykes-Picot-avtalet

Läs mer

Migration och motsättningar Den muslimska världen i modern tid

Migration och motsättningar Den muslimska världen i modern tid Migration och motsättningar Den muslimska världen i modern tid Reformrörelser bland muslimer 1750-1900 Möten med Västerlandet väcker frågan om bristerna i den muslimska världen, både tekniskt och socialt.

Läs mer

Muslim i Sverige. Pernilla Ouis &Anne SofieRoald. Wahlström & Widstrand

Muslim i Sverige. Pernilla Ouis &Anne SofieRoald. Wahlström & Widstrand Muslim i Sverige Pernilla Ouis &Anne SofieRoald Wahlström & Widstrand INNEHÅLI Inledning 11 OCH Bokens uppläggning 13 Vad är islam? 16 Den islamiska korgen 18 Majoritet kontra minoritet 20 Noter-Inledning

Läs mer

Teologiska argument mot IS. Mohammad Fazlhashemi Uppsala universitet Teologiska institutionen

Teologiska argument mot IS. Mohammad Fazlhashemi Uppsala universitet Teologiska institutionen Teologiska argument mot IS Mohammad Fazlhashemi Uppsala universitet Teologiska institutionen IS barbari & vandalism Folkmord riktad mot shiamuslimer, sunniter (som inte svär trohetseden till terrorsekten),

Läs mer

Varje fråga ger upp till fem poäng. För godkänt krävs hälften av detta, alltså 15 poäng.

Varje fråga ger upp till fem poäng. För godkänt krävs hälften av detta, alltså 15 poäng. Religionshistoria I Abrahamitiska religioner, 7,5 hp Skriv namn och personnummer på omslaget! På alla papper som innehåller svar skall du skriva den siffra du tilldelats, men inte något annat som gör att

Läs mer

Islam. Religion samt social-, ekonomisk- och politisk filosofi

Islam. Religion samt social-, ekonomisk- och politisk filosofi Islam Religion samt social-, ekonomisk- och politisk filosofi 1 Lära Trosbekännelse Det finns bara en Gud, och Muhammed är hans profet 2 Fråga Hur ska religion och samhälle förhålla sig till varandra?

Läs mer

Avgör om varje person är flykting eller invandrare. Sortera upp korten i två högar, på baksidan står sedan svaret.

Avgör om varje person är flykting eller invandrare. Sortera upp korten i två högar, på baksidan står sedan svaret. Lådövning Flykting eller invandrare, taget från UNHCR:s Mot alla odds -spel Antal deltagare: 1-5 Tid:10 min Avgör om varje person är flykting eller invandrare. Sortera upp korten i två högar, på baksidan

Läs mer

Migrationsöverdomstolens avgörande MIG 2017:6

Migrationsöverdomstolens avgörande MIG 2017:6 1 (6) Rättsavdelningen 2017-03-24 SR 07/2017 Rättslig kommentar angående Migrationsöverdomstolens avgörande MIG 2017:6 Bakgrund Migrationsöverdomstolen meddelade den 17 mars 2017 dom i mål UM 911-16 (MIG

Läs mer

Bilaga 6 Intervjuer med representanter för ensamkommande ungdomar

Bilaga 6 Intervjuer med representanter för ensamkommande ungdomar Bilaga till rapport Stöd till ensamkommande barn och unga effekter, erfarenheter och upplevelser nr 294 (2018) Bilaga 6 Intervjuer med representanter för ensamkommande ungdomar 1 Bakgrund För att få information

Läs mer

Mitt arbetshäfte om religion.

Mitt arbetshäfte om religion. Mitt arbetshäfte om religion. Centralt innehåll: Några högtider, symboler och berättelser ur kristendom, islam och judendom. Några berättelser ur Bibeln och deras innebörd samt några av de vanligaste psalmerna.

Läs mer

Islam Religion A Elev 2 TF2. Islam

Islam Religion A Elev 2 TF2. Islam Islam Religion A Elev 2 TF2 Minns du? Sida 176 Islam 1, vad är shirk och vilken viktig grundtanke är shirk kopplat till? Shirk är tron på flera gudar, eller att värdesätta något högre än Allah, den är

Läs mer

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Islam, Heliga rum

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Islam, Heliga rum L Ä R A R H A N D L E D N I N G Lärarhandledning: Islam, Heliga rum Tänket bakom filmen Fördomar bekämpas genom kunskap! Syftet bakom filmerna är att vi vill öka kunskapen om våra världsreligioner och

Läs mer

Tema: Afghaner på flykt

Tema: Afghaner på flykt Tema: Afghaner på flykt Många afghaner kommer nu till Europa. Många fler än tidigare. Sverige gick i höst om Tyskland som mottagarland för asylsökande afghaner inte bara räknat per capita, utan i absoluta

Läs mer

Motion gällande: Hur bör Stockholm arbeta för att ta emot och inkludera nyanlända/flyktingar i samhället?

Motion gällande: Hur bör Stockholm arbeta för att ta emot och inkludera nyanlända/flyktingar i samhället? Motion gällande: Hur bör Stockholm arbeta för att ta emot och inkludera nyanlända/flyktingar i samhället? Problemformulering Risken att nyanlända hamnar i ett socialt utanförskap är betydligt större än

Läs mer

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land.

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land. Människor har flyttat i alla tider För två miljoner år sedan uppkom de första människorna i Afrika. Allt sedan dess har människor spritt sig över hela jorden. I alla tider har människor också flyttat från

Läs mer

4. Individens rättigheter och skyldigheter

4. Individens rättigheter och skyldigheter Foto: Colourbox 4. Individens rättigheter och skyldigheter Innehåll Familj och individ Jämlikhet och jämställdhet Skydd mot diskriminering Att praktisera sin religion i Sverige Barns rättigheter Våld i

Läs mer

Islam. Islams historia

Islam. Islams historia religionsfroknarna.se http://religionsfroknarna.se/?page_id=18 Islam Islams historia Vid sekelskiftet 500 600 utspelades en kamp mellan två makter, det östromerska riket och det persiska riket. Mittemellan

Läs mer

VÄRDERINGSÖVNING med ordpar

VÄRDERINGSÖVNING med ordpar VÄRDERINGSÖVNING med ordpar Som individer i ett samhälle är vi ständigt utsatta för omgivningens inflytande och påtryckningar för hur vi ska tänka och känna inför olika saker. Vi matas med värderingar

Läs mer

Islam i världen den näst största religionen Ca 1,5 miljard är muslimer, nästan 25 % av jordens befolkning.

Islam i världen den näst största religionen Ca 1,5 miljard är muslimer, nästan 25 % av jordens befolkning. Islam Islam i världen den näst största religionen Ca 1,5 miljard är muslimer, nästan 25 % av jordens befolkning. Ju mörkare blå färg, ju större andel muslimer Länder med många muslimer Grundare och helig

Läs mer

Kort fakta om Syrien: Här bor nästan 22 miljoner människor 21 615 919 (2010) Huvudstad: Damaskus 2 600 000 Majoriteten i landet är muslimer ca 90%

Kort fakta om Syrien: Här bor nästan 22 miljoner människor 21 615 919 (2010) Huvudstad: Damaskus 2 600 000 Majoriteten i landet är muslimer ca 90% Krisen i Syrien Kort fakta om Syrien: Här bor nästan 22 miljoner människor 21 615 919 (2010) Huvudstad: Damaskus 2 600 000 Majoriteten i landet är muslimer ca 90% Sunni 74%, övrig islam 16%, Kristna 10%

Läs mer

Abrahams barn. Syskonreligionerna Judendom, Kristendom och Islam

Abrahams barn. Syskonreligionerna Judendom, Kristendom och Islam Abrahams barn Syskonreligionerna Judendom, Kristendom och Islam Abrahamitiska religioner Mose grundade judendom. Jesus grundade kristendom. Muhammed grundade islam. Abraham Abraham är stamfader till de

Läs mer

Historia. Judendom. Vem är jude? Historia. Kungariket Israel Kung David och kung Salomo Judarnas tempel, gudstjänster, offer, högtider.

Historia. Judendom. Vem är jude? Historia. Kungariket Israel Kung David och kung Salomo Judarnas tempel, gudstjänster, offer, högtider. Historia Abraham - förbund om att tro på den enda guden och judarna visar detta genom omskärelse av pojkar. Abraham är också viktig inom kristendom och islam Gud lovar människorna ett land vid namn Kanaan

Läs mer

NYANLÄNDA FÖRÄLDRAR, MAKTKONFLIKT INOM FAMILJEN OCH JÄMSTÄLLDHET 7 NOVEMBER 2018, UPPSALA

NYANLÄNDA FÖRÄLDRAR, MAKTKONFLIKT INOM FAMILJEN OCH JÄMSTÄLLDHET 7 NOVEMBER 2018, UPPSALA NYANLÄNDA FÖRÄLDRAR, MAKTKONFLIKT INOM FAMILJEN OCH JÄMSTÄLLDHET 7 NOVEMBER 2018, UPPSALA Mehrdad Darvishpour, fil. dr i sociologi och docent och senior lektor i socialt arbete vid Mälardalen högskola

Läs mer

Program för ett integrerat samhälle

Program för ett integrerat samhälle Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för ett integrerat samhälle Integrerat samhälle 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för

Läs mer

!! 1. Feminism för alla. Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september!

!! 1. Feminism för alla. Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september! Feminism för alla Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september Vi har en feministisk politik som också arbetar med antirasism och mänskliga rättigheter.

Läs mer

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Januari 2008 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET SIDA 1/8 ÖVNING 2 ALLA HAR RÄTT Ni är regering i landet Abalonien, ett land med mycket begränsade resurser. Landet ska nu införa mänskliga rättigheter men av olika politiska och ekonomiska anledningar

Läs mer

LINKÖPINGS UNIVERSITET. Arabiska Våren. Konsekvenserna

LINKÖPINGS UNIVERSITET. Arabiska Våren. Konsekvenserna LINKÖPINGS UNIVERSITET Arabiska Våren Konsekvenserna Magnus Roback, Adam Palm Lamerstedt, Mariwan Nisstany, Gabriel Forsberg, Alexander Öström 12/19/2012 Konsekvenserna? Vi har valt att arbeta med frågan

Läs mer

2014-08-25 Artikeln är skriven tillsammans med min hustru, Christina Hamnö.

2014-08-25 Artikeln är skriven tillsammans med min hustru, Christina Hamnö. 2014-08-25 Artikeln är skriven tillsammans med min hustru, Christina Hamnö. Det är det här valet handlar om För de flesta politiker har det politiska engagemanget börjat i en önskan om en bättre värld,

Läs mer

Religion. Judendomen. Kristendomen. Islam. Judendomen. Namn: Madelen Gustavsson, Norrtullskolan, Eksjö www.lektion.se

Religion. Judendomen. Kristendomen. Islam. Judendomen. Namn: Madelen Gustavsson, Norrtullskolan, Eksjö www.lektion.se Religion Judendomen Kristendomen Islam Namn: Judendomen Judendom räknas som en av de äldsta religionerna i världen. Det finns 18-20 miljoner judar i världen och ca 4,5 miljoner bor i Israel. Jude Den som

Läs mer

Att prata om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter

Att prata om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter Att prata om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter Maria Stefansson, hälsoutvecklare Helena Gard, hälsoutvecklare 1 Vad är SRHR? Sexuell hälsa Fysiskt, känslomässigt, mentalt och socialt välbefinnande

Läs mer

ARBETSMATERIAL MR 1 ODELBARA RÄTTIGHETER

ARBETSMATERIAL MR 1 ODELBARA RÄTTIGHETER SIDA 1/9 Abalonien Ni ingår i regeringen i landet Abalonien ett litet land med mycket begränsade resurser. Av olika politiska och ekonomiska anledningar kan inte folket få alla de rättigheter som finns

Läs mer

En rapport om Kvinnojouren Ninas arbetssätt och hinder

En rapport om Kvinnojouren Ninas arbetssätt och hinder En rapport om Kvinnojouren Ninas arbetssätt och hinder Kvinnojouren Nina är en verksamhet av Irakiska Kommittén för Kvinnors Rättigheter (IKKR). I sitt arbete mot våld och hedersrelaterad våld tar kvinnojouren

Läs mer

HANDLINGSPROGRAM ANGÅENDE HEDERSRELATERAT VÅLD. Handlingsprogram Uppdaterad

HANDLINGSPROGRAM ANGÅENDE HEDERSRELATERAT VÅLD. Handlingsprogram Uppdaterad HANDLINGSPROGRAM ANGÅENDE HEDERSRELATERAT VÅLD Handlingsprogram Uppdaterad 2013-01-01 Mål Arbeta för att mänskliga rättigheter skall gälla alla invånare i Skellefteå. Arbeta förebyggande för att motverka

Läs mer

GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING. En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram

GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING. En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram BY: George Ruiz www.flickr.com/koadmunkee/6955111365 GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING Partiprogrammet i sin helhet kan du läsa på www.mp.se/

Läs mer

Så ser terroristerna i IS på sin gärning

Så ser terroristerna i IS på sin gärning SvD 140825 13:16 Så ser terroristerna i IS på sin gärning Författaren och journalisten Nuri Kino är grundare av organisationen A Demand For Action som finns i femton länder och jobbar för skydd av minoriteter

Läs mer

4. Individens rättigheter och skyldigheter

4. Individens rättigheter och skyldigheter Foto: Colourbox 4. Individens rättigheter och skyldigheter Innehåll Familj och individ Jämlikhet och jämställdhet Skydd mot diskriminering Barns rättigheter Våld i nära relationer Göteborgs Stad och Länsstyrelsen

Läs mer

*PRIO Geografi 9 Lärarstöd kommer under hösten att läggas upp och kunna nås via hemsidan tillsammans med de övriga lärarstöden som nu finns där.

*PRIO Geografi 9 Lärarstöd kommer under hösten att läggas upp och kunna nås via hemsidan tillsammans med de övriga lärarstöden som nu finns där. Månadens PRIO-lektion Oktober Nyhetsrapporterningen har under höstterminens hittills handlat mycket om människor på flykt, framför allt från krigets Syrien. Nu har du chans att testa en provlektion med

Läs mer

Religion Judendom Kristendom Islam

Religion Judendom Kristendom Islam Religion Judendom Kristendom Islam Tror på Jahve (Gud) Väntar på Messias Gud Treenigheten Gud, Jesus och den helige Ande Helig bok/skrift Bibeln: Gamla testamentet Bibeln: Gamla testamentet och Nya testamentet

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15141 av Christina Höj Larsen m.fl. (V) Nolltolerans

Motion till riksdagen: 2014/15141 av Christina Höj Larsen m.fl. (V) Nolltolerans Kommittémotion Motion till riksdagen: 2014/15141 av Christina Höj Larsen m.fl. (V) Nolltolerans 1 Innehållsförteckning 1 Innehållsförteckning...1 2 Förslag till riksdagsbeslut...1 3 Inledning...2 4 Nolltolerans

Läs mer

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter November 2005 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

UNHCR: THE UN Refugee Agency SYRIAN REFUGEES Annika Sandlund, Snr. Protection Officer UNHCR, Ankara EASO MEETING

UNHCR: THE UN Refugee Agency SYRIAN REFUGEES Annika Sandlund, Snr. Protection Officer UNHCR, Ankara EASO MEETING UNHCR: THE UN Refugee Agency SYRIAN REFUGEES Annika Sandlund, Snr. Protection Officer UNHCR, Ankara EASO MEETING Flyktingsiffrorna i världen Totalt finns det 27.8 miljoner flyktingar, internflyktingar

Läs mer

Barn På Flykt. Av: Mojeb Hakimy. Tema: Kärlekstema Namn: Mojeb Hakimy Klass: 8m3 Lärarens Namn: Lena Torshall

Barn På Flykt. Av: Mojeb Hakimy. Tema: Kärlekstema Namn: Mojeb Hakimy Klass: 8m3 Lärarens Namn: Lena Torshall Barn På Flykt Av: Mojeb Hakimy Tema: Kärlekstema Namn: Mojeb Hakimy Klass: 8m3 Lärarens Namn: Lena Torshall Varför flyr man? När flydde flest barn/ungodmar och varför? Hur kommer de fram till t.ex Sverige?

Läs mer

X

X QUIZ 8 MARS 2018 1. Azza Soliman är en egyptisk advokat och människorättsförsvarare. Hon har kämpat för kvinnors rättigheter i Egypten i årtionden, bland annat genom att ge juridiskt stöd till kvinnor

Läs mer

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Islam, Heliga rum

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Islam, Heliga rum L Ä R A R H A N D L E D N I N G Lärarhandledning: Islam, Heliga rum Tänket bakom filmen Fördomar bekämpas genom kunskap! Syftet bakom filmerna är att vi vill öka kunskapen om våra världsreligioner och

Läs mer

på 600-talet började en ny tro att spridas bland

på 600-talet började en ny tro att spridas bland på 600-talet började en ny tro att spridas bland befolkningen på den Arabiska halvön. Det var tron på Allah, den ende guden. Denna religion kom senare att få namnet islam, och människorna som tillhör religionen

Läs mer

VEM ÄR JAG. Arbetat i Afghanistan i olika omgångar sedan början av 1980-talet. Mest som chef för Svenska Afghanistankommitténs

VEM ÄR JAG. Arbetat i Afghanistan i olika omgångar sedan början av 1980-talet. Mest som chef för Svenska Afghanistankommitténs VEM ÄR JAG Arbetat i Afghanistan i olika omgångar sedan början av 1980-talet. Mest som chef för Svenska Afghanistankommitténs biståndsverksamhet men också som journalist och anställd av FN. Har också arbetat

Läs mer

De kritiska perioderna Islam går igenom är främst då Muhammed tvingas fly från Medina, och då religionen vid hans död splittras i två grenar.

De kritiska perioderna Islam går igenom är främst då Muhammed tvingas fly från Medina, och då religionen vid hans död splittras i två grenar. Elev 1 Islam 2. a) 570 e.kr: Profeten Muhammed föds i Mekka 622 e.kr: Muhammed och han anhängare flyr til Medina. Islamsk tideräkning börjar. 630 e.kr: Muhammed intar Mekka och en islamsk expansion börjar.

Läs mer

Om svenska värderingar. En användarguide i fickformat

Om svenska värderingar. En användarguide i fickformat Om svenska värderingar En användarguide i fickformat Detta kanske vi inte är överens om, men Finns det något som skulle kunna kallas för svenska värderingar? Normer som beskriver en slags grunduppfattning,

Läs mer