Upptäckarnas ledarhandbok

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Upptäckarnas ledarhandbok"

Transkript

1 Upptäckarnas ledarhandbok

2 I denna ledarhandbok finns all info du kan tänkas behöva för att du och dina upptäckare ska få den absolut bästa upplevelsen som möjligt under Jamboree17! I häftet kommer vi förklara hur programmet för upptäckarna är uppbyggt, det kommer finnas reflektionsfrågor att genomföra i anslutning till de olika utmaningarna och dessutom kan du läsa mer om målspår. Behöver du hjälp eller har funderingar finns informationscenter utmärkta på kartan. På framsidan står det vilken färg din patrull tillhör. Det schemat ni har fått är anpassat efter olika grupper, så håll koll på det och gå på de pass som ni är hänvisade till. Du som ledare ska alltid vara med din patrull på de stora utmaningarna. På en del små utmaningar behöver du eller någon annan vuxen också vara med. Umoja Umoja är en del av vår värld, men samtidigt någonting helt annat. Det är platsen där vi ges möjlighet att vara den bästa versionen av oss själva. För när vi kliver in i Umoja lämnar vi våra rädslor, begränsningar och fördomar utanför. Tillsammans skapar vi ett sammanhang där massor av unga människor möts för att utbyta tankar, lösa utmaningar och ge varandra styrka, så att alla som varit i Umoja tar med sig vetskapen om att en bättre värld är möjlig. Med bättre självkänsla, en ny öppenhet och större möjlighet att förbättra världen omkring oss får känslan av Umoja fäste och sprids långt efter att vi kommit hem. Umoja ligger på ett stort fält, kantat av tallar. Det finns vatten en bit bort, och människor kan komma till och från Umoja längs smala vägar. Men det går också att ta sig till Umoja via nätet. För Umoja begränsas inte av möjligheterna att vara på plats fysiskt. Istället är det dina tankar och fin inställning som ger tillträde till platsen.

3 När Jamboree17 är slut så lämnar alla invånare Umoja. Det kan komma att kännas sorgligt, men Umojerna tar med sig känslan, tankarna och idéerna av Umoja dit de åker sedan. Platsen som vi alla har byggt upp förvinner, men magin som har skapats under veckan följer med oss alla hem. Helt plötsligt har Umoja spridit sig över hela jorden. Upptäckarnas egen hubb En aktivitetshubb är en samlingsplats för respektive åldersgrupp och upptäckarna har en helt egen! Hubben kommer vara som ett stort blått hav; blått är nämligen upptäckarnas färg. Här finns det en scen, ett café och över 50 olika utmaningar att testa! Utmaningarna kommer variera i storlek, uppbyggnad och utförande men under veckan kommer ni stöta på en massa! Stora utmaningar Detta är utmaningar som sträcker sig över en halvdag, ett programpass. Du har i denna ledarhandbok ett specifikt schema för just din grupp och när ni ska vara på vilken stor utmaning. Alla kommer få testa alla stora utmaningar. I detta häfte finns en introduktion till varje stor utmaning, tanken är inte att upptäckarna får veta allt men om du vet med dig att du har en person som behöver lite extra information för att känna sig trygg finns det i detta häfte. Små utmaningar Dessa utmaningar är mindre än de stora utmaningarna och upptäckarna kan själva ta sig an dessa. Det är inte ett måste att utföra dessa med patrullen, däremot kan det ibland behövas en ledare. Dessa utmaningar genomförs i hubben, antingen finns de utplacerade eller så hämtar ni dem i utlämningen.

4 UPPTÄCKAR NAVET KEBNEKAISEVÄGEN YOUNG STREET FITZROY FREE BEING ME FUNKTIONÄR MABONEG SKAPA UMOJA HOPPBORG + CAFÉ UTLÄMNING MABONEG RINGVÄGEN MABONEG

5 RINGVÄGEN NAS KARTA KEBNEKAISEVÄGEN FINNS I SJÖN UPPTÄCKA THE MESSAGE HÄNGMATTESTADEN SKOGSHINDERBANA TRYGGHETSHJÄLTAR

6 Scouternas program och Jamboree17 På Jamboree17 är det en självklarhet att vi använder oss av - och följer - Scouternas program. Det vi gör i Scouterna är program; allt från middagen ni lagar ikväll tillsammans med scouterna eller att delta på programpass tillsamman under Jamboree17. Att det vi gör bidrar till den enskilda personens utveckling gör att det är program. Det som är speciellt med programmet i Scouterna är att det inte bara består av aktiviteter, utan det finns också en tanke på varför vi gör aktiviteterma, och även hur vi gör dem. När vi tänker på varför och hur vi gör aktiviteter i Scouterna tillgodoser vi att scouterna utmanas på sin nivå och efter sina förutsättningar. Detta stämmer även in på Jamboree17. Allt program som är planerat är kopplat till en tanke om varför och hur vi gör det! Varför? Vi ställer oss frågan varför vi gör någnting. Vi svarar på frågan och har då förklarat på vilket sätt scouten kommer utvecklas. Programmet i Scouterna innehåller 14 målspår som beskriver hur vi vill hjälpa barn och unga att utvecklas. Målspåren är det vi siktar mot. Hur? Hur vi arbetar är sammanfattat i scoutmetoden. Scoutmetoden består av sju delar och innehåller allt ifrån ett system för att jobba med små grupper (patruller) till ett sätt att jobba med symboler. Vad? När vi har svarat på varför och hur vi ska jobba skapar vi aktiviteter som uppfyller detta. Det är dessa aktiviteter du kan läsa om i detta häfte!

7 Målspår Fysiska utmaningar Upptäckaren tänjer gränser i fysiskt krävande och finmotoriska utmaningar. Ta hand om sin kropp Upptäckaren förstår vad hen mår bra och dåligt av samt hur kroppen reagerar vid olika tillfällen. Egna värderingar Upptäckaren utvecklar förståelse för olika etiska ståndpunkter och bildar egna uppfattningar. Existens Upptäckaren får utrymme att själv utforska andlighet i olika former och ställer frågor om livet. Självinsikt och självkänsla Upptäckaren utvecklar respekt för olikheter och agerar för att stötta och lyfta från sina kamrater. Relationer Upptäckaren får tillfälle att förstå att våra handlingar påverkar andra. Ledarskap Upptäckaren får öva sitt ledarskap i patrullen. Scouten tar ansvar och hjälper gruppen. Aktiv i gruppen Upptäckaren lär sig mer om sig själv och om hur hen fungerar i patrullen. Gruppen utvecklas.

8 Aktiv i samhället Upptäckaren möter samhället och får möjlighet att göra en aktiv insats för sin omvärld. Känsla för naturen Upptäckaren känner sig hemma i naturen och lär sig visa respekt för den. Förståelse för omvärlden Upptäckaren får möta olika kulturer i Sverige och i världen och får insikt om att människor har olika villkor och förutsättningar. Problemlösning Upptäckaren får lära sig testa olika idéer och att vrida och vända på problem för nya infallsvinklar Kritiskt tänkande Upptäckaren utvecklar ifrågasättandet av vad som är sant och falskt, samt tränar även på att skapa sig en egen uppfattning. Fantasi och kreativt uttryk Upptäckaren utvecklas i att uttrycka sig kreativt och få tillfälle att utveckla ett fantasifullt tänkande.

9 Scoutmetoden Friluftsliv Friluftslivet fokuserar på upptäckarglädje och kreativitet, och är en naturlig arena. Patrullsystemet Alla i patrullen har tydliga roller. Det finns fasta roller att välja och alla får prova på de roller man vill. Lokalt & globalt samhällsengagemang Upptäckare engagerar sig ofta själva i frågor i sin närhet. Detta fångas upp av ledarna som hjälper dem att göra något av sitt engagemang. Symboliskt ramverk Patrullen har sina egna symboler och känner tillhörighet med patrullens namn. Stödjande & lyssnande ledarskap Alla scouter som vill får testa att vara ledare, med den vuxne ledaren som tydligt stöd och hjälp till reflektion. Learning by doing Upptäckarscouterna lär sig genom att göra allt i sitt rätta sammanhang. Reflektion är en naturlig del. Scoutag & scoutlöfte Scouterna funderar över sina egna värderingar i relation till scoutlagen. Scoutlöftet börjar diskuteras.

10 Upptäckarnas hubb I upptäckarnas hubb finns det hur många utmaningar som helst! Ibland kan det kännas alldeles överväldigande och som att du knappt kan välja. Tur att du är här en hel vecka då - så du inte behöver välja! Hubben är öppen mellan 9:30-20:00. Runt lunch och middag håller vi öppet - för oss är det viktigt att det alltid ska finnas någnting att göra för upptäckarna. Du som ledare får dock gärna vara extra uppmärksam på tiden runt lunch och middag, eftersom att även vi funktionärer ska äta då. Vissa utmaningar vill vi att en ledare alltid är med på. Tillsammans är vi många vuxna på Jamboree17 och det är alla vi som ser till att området känns tryggt för alla deltagare. Intill de olika små utmaningarna finns det symboler. Dessa symboler berättar om utmaningen är fartfylld eller lugn och om du kan göra den tillsammans med kompisar eller ensam. Tillsammans Själv Lugn Fartfylld

11 #Hello world Målspår: förståelse för omvärlden Ingen kan göra allt men alla kan göra något! Här kan du tipsa andra deltagare hur man kan göra världen lite bättre. När du lagt ett tips i jordgloben får du också dra en lapp och veta vad en annan deltagare tycker och tänker. Om du har gjort utmaningen Free being me, Upptäck ditt bästa jag eller Upptäcksresor i Umoja fungerar denna utmaning perfekt som reflektion! Airhockey Målspår: relationer Utmana dina vänner eller nya bekanta i ett fartfyllt spel i airhockey! Här gäller det att skjuta pucken i mål men vakta samtidigt ditt eget mål så att inte motståndaren hinner före! Biljard Målspår: fysiska utmaningar Här kan du spela biljard med en kompis eller med flera instruktioner finns på platsen. Bollumoja Målspår: problemlösning & aktiv i gruppen Volleyboll kanske du har hört om? Här i Umoja utmanar vi de vanliga reglerna och spelar istället Bollumoja som volleyboll fast ändå inte alls! Istället för händerna använder du filtar, och dessutom måste du ta hjälp av dina kompisar för att lyckas få över bollen till motståndarnas sida!

12 Den stora tipsväggen Målspår: aktiv i samhället & fantasi och kreativt uttryck Har du ett tips, en rolig lek eller söker du en kompis att testa en utmaning med? Kom till tipsväggen och sätt upp en lapp! Håll utkik på vad de andra har satt upp, kanske finns det någonting som verkar spännande? Glöm heller inte bort att komma hit och delta i omröstningarna varje dag på så sätt kan du påverka vad som händer i upptäckarhubben! Färglägg Umoja Målspår: fantasi och kreativt uttryck Kom och greppa penseln och var med och måla Umoja i dina favoritfärger! Måla en sida på en sittbox och gör Umoja till en färgsprakande plats som vi tillsammans skapar. Här är det bra att ha oömma kläder. Finn mig! Målspår: problemlösning Hämta ett stämpelpapper i utlämningen och kolla varje dag igenom de ledtrådarna som finns uppsatta på anslagstavlorna. Ta dig under veckan runt på jamboreeområdet och hitta alla stämplar! Här måste du ha en ledare med dig. Finns i sjön Målspår: förståelse för omvärlden Kom till vår alldeles egen halmsjö, hoppa i och spela finns i sjön! Här är det bra om en ledare eller vuxen är med och håller lite uppsikt.

13 Fråga lådan Målspår: förståelse för omvärlden Skriv en fråga och få ett svar max tre minuter det tar! Lådan svarar och hela 60 minuten den klarar. Håll koll på den stora tipsväggen för att se vilka tider som lådan är framme. Även andra tider kan lådan dyka upp, håll utkik! Galleriet Målspår: fantasi och kreativt uttryck Här i galleriet i caféet sätts alla dina tjusiga konstnärliga verk, mandalas och kreationer upp under veckan! Behöver du inspiration till någonting att göra? Då är det en bra idé att kika på vad alla andra har gjort under veckan. Hängberget Målspår: existens & relationer Kom till hängberget och häng med dina vänner eller nya bekanta. Skapa er egna mysiga sociala hörna, precis som ni vill ha den. Hängmattestaden Målspår: existens & känsla för naturen Bland tallarna i upptäckarnas skog finns det massa hängmattor att hänga i missa inte det! Det är någonting alldeles magiskt att ligga i en hängmatta under bar himmel i upptäckarskogen. Hittepådrama Målspår: fantasi och kreativt uttryck Under vissa tidpunkter kommer scenen i caféet förvandlas till ett område för skådespel! Kom och locka fram din kreativa

14 sida! Hoppborg Målspår: fysiska utmaningar Mitt i upptäckarhubben finns det en stor blå hoppborg! Missa inte den! Invånare i Umoja Målspår: fantasi och kreativt uttryck & relationer Vilka bor egentligen i Umoja? Ta en selfie på dig själv eller en groupie tillsammans med några kompisar sätt sedan upp bilden i Caféet! Karusell Målspår: aktiv i gruppen I hubben finns en stor hembyggd karusell som går i all världens fart. Kom och testa och se om du vågar dig på dessa fartfyllda svängar! Här krävs en ledare. Klättermagi Målspår: fysiska utmaningar & problemlösning På denna uppblåsbara klättervägg kan alla klättra och utmanas. Våra funktionärer hjälper dig gärna om det känns läskigt, men ha gärna med dig en ledare. Korgboll Målspår: fysiska utmaningar Ett spännande spel där samarbete i hela laget behövs för att lyckas få många poäng. Korgarna sitter på olika höjd och ju högre upp du träffar desto fler poäng får du!

15 Kreativa tältet Målspår: fantasi och kreativt uttryck Här finns det massa olika kreativa utmaningar. Gör ett eget paracordarmband eller skapa en Umoja-väktare. Kubb Målspår: aktiv i gruppen I utlämningen finns flera kubbspel bara att komma och hämta ett för att sedan spela i patrullen eller utmana andra upptäckare i turnering. Vill ni testa en annan variant av kubb? Läs då på utmaningen Lämna dina fördomar. Lämna dina fördomar Målspår: egna värderingar & kritiskt tänkande En kubbspels-liknande utmaning där det gäller att slå ner orättvisa åsikter och rädda Umoja från den onda härskaren som försöker bestämma vad upptäckarna ska tycka. En bakgrundshistoria och instruktioner finns när ni hämtar ut spelet. Här kan det vara bra att ha med en ledare. Lekar i Umoja Målspår: fantasi och kreativt uttryck Lekarna du inte visste fanns och aldrig trodde att du skulle leka! Hitta på en egen lek och sätt upp på väggen eller inspireras av lekar från olika delar av världen. Hittar du på en egen lek finns det massa material i utlämningen att använda. Alla lekar finns på den stora tipsväggen.

16 Livsfrågor i Umoja Målspår: egna värderingar & existens Jag tror att månen i Umoja egentligen är grön och vattnet är gult. Vad tror du? I denna utmaning får ni utmana varandra i frågor som inte ens statsministern vet svaret på. Ta med dig minst en kompis och en ledare. Lugnet Målspår: existens Här är det fullt med soffor och kuddar och lugnt är det dessutom. Vill du läsa en bok eller en tidning? Välkommen hit. Vill du inte läsa utan bara relaxa med kompisarna? Välkommen! Mandalabord Målspår: fantasi och kreativt uttryck Hubbens café har massa mandalas. Visste du att mandala betyder cirkel på Sanskrit som är ett språk i Indien? Att måla mandalas är verkligen avkopplande, vi lovar! Min bästa version Målspår: egna värderingar Fundera på vad du är bäst på och skriv ner det på en vimpel. Vimpeln hänger vi sedan upp och fyller hela hubben med fantastiska egenskaper! I det kreativa tältet finns material. Movietajm Under tisdagen förvandlas caféet till en biosalong! Håll utkik på tipsväggen för att vara med och rösta på vilken film som ska visas, på anslagstavlorn finns information!

17 Notera noterna! Målspår: aktiv i gruppen Under några kvällar kommer caféet ha quiz! Ta med dig patrullen eller några andra kompisar och testa era kunskaper i kluriga musikfrågor. Pusselbord Målspår: problemlösning Inne i caféet finns det mycket att göra, bland annat en hel massa pussel. Ritbord Målspår: fantasi och kreativt uttryck I caféet finns det inte bara pussel och scener det finns ritbord också! Har du svårt att komma på vad du ska rita? Vilken tur att vi har ritkort du kan testa. Rotmos Målspår: relationer Rotmos är en förkortning för rulla on the matta och skratta och denna utmaning är twister med en twist! Här tävlar ni i lag och hela laget ska tillsammans flytta händer och fötter mellan olika symboler på ett stort twisterbräde. Rundboll Målspår: fysiska utmaningar Har du någon gång sett ett runt pingisbord där en person kan stå i mitten av bordet? Inte vi heller. Inte innan vi kom till Umoja i alla fall. Hämta bollar och racketar i utlämningen och spela mot varandra.

18 Skogshinderbana Målspår: fysiska utmaningar I upptäckarhubbens skog finns en riktigt klurig hinderbana. Klarar du och dina kompisar er förbi de 8 stationerna? Hjälp varandra så ska det nog gå vägen. När ni känner er säkra på hinderbanan kan ni kanske utmana varandra och springa igenom den på tid? Här måste en ledare vara med. Skruva den som Marta och Zlatan Målspår: fysiska utmaningar Fotboll kanske vi alla har spelat, men har du testat att spela med förbundna ögon och en boll som har en bjällra på sig för att du ska veta var den är? I denna utmaning finns fotboll på tre olika sätt hämta ut den i utlämningen för att läsa mer! Slackline Målspår: fysiska utmaningar Om du någon gång har varit på cirkus kanske du har sett någon balansera på lina? Nu är det din tur! Mellan två träd sitter en speciell lina en slackline och med lite hjälp så kommer du på denna utmaning lära dig att balansera på den. Coolt va? Här är det bra om en ledare är med. Stora konstnärsväggen Målspår: fantasi och kreativt uttryck På stora väggar i Umoja får alla upptäckare vara konstnärer och måla. Har du testat att måla så stort någon gång? Det är väldigt häftigt faktiskt. Här kan det vara bra med oömma kläder.

19 Strategihörnan Målspår: relationer I caféet finns det under hela veckan tillgång till olika spel som du kan spela tillsammans med din patrull eller några nyfunna vänner. Trassla in & trassla ut Målspår: ledarskap I Umoja finns det megastora knoprep som alla i patrullen måste hjälpas åt för att lyckas knyta till olika knopar. Klarar ni av att samarbeta för att göra en råbandsknop? Testa! Umojaväktaren Målspår: självinsikt och självkänsla Alla är vi rädda för någonting, kanske spindlar, mörker eller höga höjder? Ett sätt att bli av med sin rädsla kan vara att skapa en Umojaväktare de är nämligen experter på att ta hand om rädslor. Dessutom är de ganska mysiga att ha i tältet eller som patrullmaskotar. Umojaboll Målspår: aktiv i gruppen & problemlösning Volleyboll kanske du har hört om? Här i Umoja utmanar vi de vanliga reglerna och spelar istället Umojaboll som volleyboll fast ändå inte alls! Istället för att ha en boll så blir det i detta spel bara fler och fler bollar hela tiden, och eran uppgift är att hålla dem alla i luften.

20 Umojas bingobok Målspår: relationer Hämta ut en uppdragsbok och använd hela veckan för att fylla i så många namn du kan. För att klara denna utmaning måste du lära känna nya personer och ställa frågor. Tips! Ha alltid med dig boken, du vet aldrig när du får chans att fylla i ett namn. Umojas spellista Målspår: fantasi och kreativt uttryck I caféet finns det en egen spellista för upptäckarna! Önska en låt så kommer den spelas. Upptäck ditt bästa jag! Målspår: självinsikt och självkänsla I denna tipspromenad-liknande utmaning får du utmana dig själv på olika sätt. Du kommer upptäcka vad just du är bra på och genom utmaningen vara ditt bästa jag! Här är det bra om en ledare är med. Upptäcksresor i Umoja Målspår: förståelse för omvärlden Ta del av den gamla upptäcksresandens äventyr och gissa vilka länder hen besökte för länge länge sedan. Här behöver du en vuxen med dig.

21 Stora utmaningar Under veckan kommer upptäckarna stöta på massa utmaningar, några av dessa är stora! De stora utmaningarna är schemalagda, och just din blockfärgs schema finns längst bak i detta häfte. Passa tiderna så gott ni kan, och försök lyssna noga på de direktiv som ges angående samlingsplats och liknande. Kika på kartan i detta häfte så ser du var utmaningarna håller hus! Här kan ni läsa information om utmaningarna, en liten bakgrundshistoria och även vad som är bra att ha med sig till utmaningen. Vi vet att en del upptäckare behöver extra information om vad som kommer hända och just därför finns den trygghetsinformationen i detta häfte. Det är du som ledare som känner dina upptäckare bäst, och det är därför du som avgör hur mycket information de behöver. Du som ledare är ansvarig för din patrull och kommer aktivt att få delta under utmaningarna I slutet av varje pass kommer det finnas tid för reflektion och utvärdering, då kan ni antingen scanna QR-koden som finns här eller be om en papperskopia. Vi vill tänka på vår planet och ber er därför testa använda QR-koden. Våra funktionärer kan hjälpa till!

22 Free being me I Umoja finns inga myter kring utseende. Här är tanken på att döma någon efter sitt utseende absurd. Alla invånare är eniga om att det är insidan som räknas och att alla är lika värda. Free being me är ett utbildningsmaterial som är skapat av WAGGGS för att du ska få möjlighet att stanna upp och reflektera över vad som händer runtomkring dig. Materialet ska hjälpa alla att känna sig mer säkra och stolta över hur de ser ut och fokuserar på kroppens funktion snarare än utseende. Detta kallar vi för kroppsligt självförtroende. Din patrull kommer att samarbeta tillsammans med andra patruller och gemensamt ta er an delar av Free being me-programmet. Ni kommer tilldelas en funktionär som vägleder er genom hela utmaningen. Ledaren förväntas delta aktivt och stötta funktionären vid behov. Förberedelser och bra saker att ta med För denna utmaning behöver ni kläder efter väder och ett öppet sinne! En del delar i scoutlagen kan vara bra att repetera: o En scout är vänlig och hjälpsam. o En scout visar hänsyn och är en god kamrat. o En scout känner ansvar för sig själv och andra. Reflektion efter utmaningen Efter denna stora utmaning sker en utvärdering, den görs med QR-koden här på uppslaget. Vill ni göra den på papper? Säg till funktionärerna så har de utvärderingen på papper. Det är viktigt att alla deltagare kommer till tals under utvärderingen och alla tankar är lika viktiga, det finns inga rätt och fel i en utvärdering. Kopplingar till utmaningar i hubben

23 Tyckte du att detta var en givande utmaning? Testa då följande utmaningar i hubben: Upptäck ditt bästa jag Livsfrågor i Umoja Att arbeta vidare med efter lägret Under veckan på Jamboree17 får ni ta del av Free being me-programmet i kortversion. I Umoja skapas en värld där ingen oroar sig för utseende och kanske vill ni göra ett eget göra-skillnad-projekt när ni kommer hem? I så fall är det bra att börja planera det redan nu. Här finns en planeringsmall som ni med hjälp av era löfteskort kan fylla i för att senare komma ihåg hur ni har tänkt: STEG FÖR ATT GÖRA SKILLNAD Vad är vårt budskap? Vilka i vårt samhälle vill vi nå ut till? Hur kan vi få personer engagerade? Hur kommer vårt göra skillnad projekt att se ut? Var kommer vårt göra skillnad projekt att utspela sig? Vem ska göra vad? Behöver vi någon hjälp? Vilka saker behöver vi? TIPS OCH IDÉER Använd budskapen i era löfteskort. Elever, vänner, familj, andra grupper Använd de verktyg som ni lärt er under lägerveckan för att få andra att bli nyfikna. Ordna ett café, sätt upp en föreställning, ordna en övernattning, ansvara för en skolsamling. Scoutstugan, skolan, samlingslokal, utomhus Ge varje person en uppgift och se till att alla får vara med. Fundera över vem som behöver hjälp och om ni behöver tillstånd Pennor, papper, mat, dryck, stolar, bord, musik, dator

24 The message Förr i tiden i Umoja innan vi kom hit fanns inte mobiltelefoner eller internet för att skicka meddelanden eller samtala med vänner utanför Umoja. Istället fick man hitta på andra kommunikationsvägar. Förr var det också en mycket snårig terräng här. I denna utmaning kommer ni få testa hur det var förr i Umoja! Huvudtemat på denna utmaning är kommunikation. Deltagarna kommer få testa på olika sätt att kommunicera med varandra och känna på hur de kan underlätta kommunikationen med hjälp av infrastruktur vid otillgänglig terräng. De aktiviteter de kommer testa är: o Marktext: upptäckarna bildar tillsammans en text på marken som fotas uppifrån med hjälp av en drönare o Da Vinci-bro:utan surrgarn eller spik, men med hjälp av slanor och rätt kunskap kommer upptäckarna bygga en bro. o Bokstäver mage & rygg: upptäckarna bildar så många ord som möjligt med varsin bokstav på magen och ryggen. o Rephinderbana:fasthakade i ett rep ska upptäckarna ta sig igenom en hinderbana tillsammans. Förberedelser och bra saker att ta med Ta med ett glatt humör, men lämna mobiltelefoner i ert hood. Reflektion efter utmaningen Efter denna stora utmaning sker en utvärdering, den görs med QR-koden här på uppslaget. Vill ni göra den på papper? Säg till funktionärerna så har de utvärderingen på papper. Det är viktigt att alla deltagare

25 kommer till tals under utvärderingen och alla tankar är lika viktiga, det finns inga rätt och fel i en utvärdering. Vill ni utvärdera mer? Då kan dessa frågor vara bra för diskussion: o Hur var det att vara utan mobiltelefonen en förmiddag o Hur skulle din vardag vara utan telefon eller internet o Har ni några andra förslag på hur man kan kommunicera utan mobiltelefon eller internet? Roliga lekar vid köbildning Långtradarkaos. Deltagarna delas in i par. Varje par utser en som är förare och en som är container. Föraren ställer sig bakom containern med händerna på dennes axlar. Containern sluter ögonen och sen kör man. Föraren skall styra containern så att den inte krockar för våldsamt i de andra bilarna. Om två bilar krockar så kopplar den som blir påkörd på bakom den bil som körde på. Det är fortfarande bara den längst bak som får ha ögonen öppna. Den som förut var förare i bilen som körde på blir därmed container. Det gäller nu för containrarna att föra vidare de rörelser som föraren gör till containern längst fram så att det svänger. Tillslut hänger alla ihop i en stor bil och då är leken slut. Mamma Scan. Alla deltagare delas in i 2 lag. Dessa ställer sig mot varandra med ca 5 10 meters mellanrum. Alla sätter sig ner på huk (likt köttbullar). Man tar sig framåt genom att göra små hopp, men man får aldrig sluta huka sig. Rak ben är förbjudet! Stekpannan blir varm (leken början) och alla köttbullar börjar hoppa omkring! Leken går ut på att man ska välta omkull motståndarlaget. När fötterna inte längre står på marken har man vält omkull och förlorat. Då får man ligga var tills ett helt lag är ute och leken börjar om. Kopplingar till utmaningar i hubben o Mandala o Pussel

26 Skapa Umoja Umoja är ett nytt land och saknar många av de saker vi tar för givet i vår värld. Det saknas både hus och resten av ett fungerande samhälle. Därför behöver ni nu gemensamt samla de resurser som krävs för att skapa detta och även se till att rätt byggnader byggs på rätt plats. Utmaningen är en poängjakt med 8 olika stationer, vilka alla har anknytning till hållbar utveckling. På varje station får upptäckarna umojakulor som de samlar i en valutapåse. Kulorna byts sedan mot hus och andra byggnader som byggs på ett plakat med ett färdigmålat landskap. Under veckan kommer staden sakta växa fram och bli mäktigare och mäktigare. Förberedelser och bra saker att ta med I denna utmaning kommer ni röra er över ett stort område, så ta med skor som du kan gå en bit i och även en vattenflaska! Reflektion efter utmaningen Efter denna stora utmaning sker en utvärdering, den görs med QR-koden här på uppslaget. Vill ni göra den på papper? Säg till funktionärerna så har de utvärderingen på papper. Det är viktigt att alla deltagare kommer till tals under utvärderingen och alla tankar är lika viktiga, det finns inga rätt och fel i en utvärdering. Vill ni utvärdera mer? Då kan dessa frågor vara bra för diskussion: o Vad kan man själv göra för att bidra till en hållbar utveckling? o Vad händer om vi behöver mer resurser än vad som finns?

27 Roliga lekar vid köbildning Snabbtänkarleken. Välj ett tema, till exempel djur. Ställ er i en ring, alla i patrullen ska sedan säga nämna ett djur, ex hund eller orm. Den som inte kan komma på ett djur eller nämner ett som redan har sagts förlorar. Välj då ett nytt tema och börja om. Exempel på teman: växter, tv-program, böcker. Hemliga meddelanden. Dela upp patrullen i två grupper, vardera grupper skriver ett chiffer på ca 5-10 ord. Byt chiffer med varandra och se vilken av grupperna som hinner lösa chiffret först! Skriv snälla eller roliga meddelanden. Kopplingar till utmaningar i hubben o Umojas Bingobok o #HelloWorld

28 Trygghetshjältar I Umoja finns ingen polis. Istället finns det trygghetshjältar som tar hand om människor, löser problem, och ser till att alla är trygga och mår bra. Att vara en trygghetshjälte innebär bland annat att vara trygg i sig själv och veta vad en känner och hur en kan hantera olika känslor. Trygghetshjältar måste också kunna erbjuda folk en känsla av trygghet i situationer som är läskiga och kunna jobba tillsammans. Dessutom jobbar de med att erbjuda fysisk trygghet och ser till att omgivningen är säker! Precis som det aldrig kan bli för mycket trygghet kan det aldrig bli för många trygghetshjältar, så deltagarna ska nu få testa på att genomgå trygghetshjältarnas utbildning! Utmaningen är indelad i tre delar: o Fysisk trygghet. Här gäller det att säkra osäkra rum från brandfara och säkerhetsrisker. o Känslomässig trygghet. Handlar om att vara trygg i sig själv och sina känslor samt att förstå att andra kan ha andra känslor. o Sammanhållning. Består av en äventyrsbana där upptäckarna måste samarbeta och får testa saker som kanske känns lite läskiga eller svåra. Förberedelser och bra saker att ta med Oömma kläder som går att röra sig i. Reflektion efter utmaningen Efter denna stora utmaning sker en utvärdering, den görs med QR-koden här på uppslaget. Vill ni göra den på papper? Säg till funktionärerna så har de utvärderingen på papper. Det är viktigt att alla deltagare kommer till tals under utvärderingen och alla tankar är lika viktiga, det finns inga rätt

29 och fel i en utvärdering. Vill ni utvärdera mer? Då kan dessa frågor vara bra för diskussion: o Vilken del var svårast/roligast/mest givande? o Hur kändes det att göra sådant som var lite läskigt? Hade det varit annorlunda om du var själv istället för med patrullen? o Tror du att du kommer att ha nytta av din utbildning som trygghetshjälte när du kommer hem från Umoja? Hur? På vilka sätt kan du hjälpa till? Roliga lekar vid köbildning Falla i cirkel. Deltagarna står i en sluten cirkel kring en deltagare. Denne får gärna blunda och faller sedan bakåt och fångas upp av dem som står bakom. Dessa knuffar sedan försiktigt den fallne framåt eller åt sidan så att personen i mitten tas emot av andra delar av cirkeln. Håll på tills den i mitten fått falla några gånger och byt sedan så att alla får prova. Händer och fötter. Dela upp deltagarna i lika stora patruller. Leken går ut på att patrullen ska vidröra marken med det antal fötter och händer som lekledaren har önskat. Till exempel inga händer och fyra fötter. Börja med enklare kombinationer och gör det svårare allt eftersom. Huvud, rygg och andra delar av kroppen kan också användas i kombination med händer och fötter. Kopplingar till utmaningar i hubben o Umojaväktare

30 Upptäcka Den uråldriga labyrinten i Umoja har aldrig tidigare utforskats. Men nu har flera kända upptäckresande, äventyrare och forskare hittat de tre nycklar som öppnar portarna till labyrintens inre. Vad som väntar där inne är det ingen som vet, vågar ni hänga på in? För att få nycklarna kommer ni möta olika personer: o Flora och fauna. Linn von Carlé och Darles Charwin kategoriserar Umojas fantastiska djur och växtliv. Men nu har de skadat sig och behöver er hjälp att färdigställa sin forskning. Nyckeln de hittat under sin forskning är de villiga att ge bort om de får hjälp. o De upptäcktsresande. Liv Davingston och Gasco Va Dama är väldigt duktiga på att upptäcka saker, men till deras förtret desto sämre på att rita. De är villiga att ge upp den nyckel de funnit under sina expeditioner om de får hjälp att färdigställa sin karta över Umoja. o Berget. Hillary Edmund och Junko Tabei är kända bergsklättrare i Umoja men de är nästan ännu mer kända skrytmånsar. De anser sig vara de bästa på allt de försöker sig på Och även allt de inte försöker sig på. Nu utmanar de alla som vågar att ta sig genom ett bergspass snabbare än dem, lyckas man får man en nyckel till labyrintens mitt. Förberedelser och bra saker att ta med Ta med ditt bästa upptäckarhumör! Och sen kläder för lek och upptäcksfärd då klarar du dig alldeles utmärkt.

31 Reflektion efter utmaningen Efter denna stora utmaning sker en utvärdering, den görs med QR-koden här på uppslaget. Vill ni göra den på papper? Säg till funktionärerna så har de utvärderingen på papper. Det är viktigt att alla deltagare kommer till tals under utvärderingen och alla tankar är lika viktiga, det finns inga rätt och fel i en utvärdering. Vill ni utvärdera mer? Då kan dessa frågor vara bra för diskussion: o Idag har ni hittat nya sorters djur och växter, men vilka är era favoriter bland de som finns på riktigt? Få gärna upptäckarna att motivera varför. o Upptäcksresande har historiskt tagit sig till platser som redan varit befolkade, t.ex Columbus och Nordamerika. Hur skall man tänka om man kommer till en plats som redan är befolkad? Roliga lekar vid köbildning Under hökens alla vingar. Den klassiska leken men istället för färg på kläder så tar man olika platser man har besökt. Istället för färg skriker man Vilken plats?. Evolutionsleken. Alla börjar som amöbor och tävlar i sten-sax-påse. Vinner man går man upp ett steg, förlorar man går man ned ett steg. Förslagsvis ordningen Amöba-Lackerkacka-Umojit-Trygghetshjälte. Kopplingar till utmaningar i hubben o Upptäcktsresan o Fråga lådan o Lämna dina fördomar

32 Upptäckarnas karneval Välkomna till Upptäckarnas Karneval! Här är det musik och era röster som får höras! Delta i karnevalståget och dansa loss med oss! Vad tycker du är viktigt? Kom till Hubben för att få hjälp att förmedla ditt budskap i karnevalståget! Här kan du få hjälp med rop och skyltar och värma upp för eftermiddagen! Gå sedan i tåget genom hela lägret och överträffa Umojas förväntningar på er. Idag är det ni som kommer höras! Så här kommer dagen gå till: o Förmiddag (9-12). Alla upptäckare kommer att samlas i hubben, för att förbereda sig inför karnevalståget. Detta sker genom ansiktsmålning, banderollskapning och ropverkstad. Som stöd finns ansiktsmålande, materialutdelande och rimbegåvade funktionärer. Det kommer vara en känsla av folkfest med lek och skoj. o Eftermiddag. Efter att deltagarna ätit lunch så samlas de åter i hubben (13.00), denna gång i karnevalformation. Tåget peppas först på plats med musik och rop av scenledarna. Sedan beger sig tåget iväg, ut runt i lägret (ca ). Under tåget gör sig deltagarna hörda med sina nysnickrade rop. I de olika hubbarna som passeras spelas musik när de går förbi det blir en riktig fest när upptäckarna kommer till de olika platserna! Vi kommer till slut fram till lägerbålsscenen där vi samlas framför scenen med dans, sång, rop och fest! o Kväll. Disco i hubben! Alla upptäckare är välkomna! Förberedelser och bra saker att ta med Under förmiddagen kanske patrullen vill sitta ner och rimma eller skapa sina skyltar, så det är bra att ha ett liggunderlag. På eftermiddagen så kan du som ledare bära vattenflaskor, så deltagarna kan fokusera på att dansa!

33 Reflektion efter utmaninge Efter denna stora utmaning sker en utvärdering, den görs med QR-koden här på uppslaget. Vill ni göra den på papper? Säg till funktionärerna så har de utvärderingen på papper. Det är viktigt att alla deltagare kommer till tals under utvärderingen och alla tankar är lika viktiga, det finns inga rätt och fel i en utvärdering. Vill ni utvärdera mer? Då kan dessa frågor vara bra för diskussion: o Hur kan du påverka din omvärld genom demonstrationer och positiva folksamlingar? o Hur kändes det när alla dansade likadant samtidigt? o Hur gör man bäst för att lösa konflikter i samhället utan våld? Roliga lekar vid köbildning Hubbens aktiviteter kommer att pågå för fullt på samma plats, om det är lång kö just nu, prova någon av dessa! Kopplingar till utmaningar i hubben Under karnevaldagen kommer Hubben hålla öppet på förmiddagen. Kolla gärna in de här aktiviteterna: o Hoppborgen o Klättervägg o Skruva den som Marta och Zlatan

34 FÖR SCHEMA SE DEN TRYCKTA VERSIONEN AV LEDARBOKEN ELLER PÅ UPPTÄCKARHUBBENS STORA TIPSVÄGG

Antal 2 antal uppsättningar av aktiviteten. Ansvarig AA 1 vilken AA är ansvarig för aktiviteten

Antal 2 antal uppsättningar av aktiviteten. Ansvarig AA 1 vilken AA är ansvarig för aktiviteten Namn 1 aktivitetens namn Upptäckarnas Karneval! 1 Ansvarig 1 vem är ansvarig för aktiviteten August Wollter Stor Utmaning 1 X Liten Utmaning 1 Annat 1 Nr 1 ex. US05 U=Upptäckare, S=stor utm., L=liten utm.

Läs mer

Scouternas gemensamma program

Scouternas gemensamma program Scouternas mål Ledarskap Aktiv i gruppen Relationer Förståelse för omvärlden Känsla för naturen Aktiv i samhället Existens Självinsikt och självkänsla Egna värderingar Fysiska utmaningar Ta hand om sin

Läs mer

SPÄNNING, GEMENSKAP OCH UTVECKLING

SPÄNNING, GEMENSKAP OCH UTVECKLING SPÄNNING, GEMENSKAP OCH UTVECKLING UNGA SOM GÖR VÄRLDEN BÄTTRE Scouterna ger över 68 000 barn och unga från alla delar av samhället chansen att uppleva äventyr tillsammans och växa som individer. Det innebär

Läs mer

jamboree förbedelser för utmanarscouter, år För dig som är ny scout- eller spårarledare

jamboree förbedelser för utmanarscouter, år För dig som är ny scout- eller spårarledare jamboree förbedelser för För dig som är ny scout- eller spårarledare utmanarscouter, 15-18 år UTMANARNAS Kort om jamboree17 Sommaren 2017 samlas hela scoutrörelsen och många som ännu inte är scouter på

Läs mer

SPÄNNING, GEMENSKAP OCH UTVECKLING

SPÄNNING, GEMENSKAP OCH UTVECKLING SPÄNNING, GEMENSKAP OCH UTVECKLING UNGA SOM GÖR VÄ Scouterna ger över 70 000 barn och unga från alla delar av samhället chansen att uppleva äventyr tillsammans och växa som individer. Det innebär att vi

Läs mer

Äventyren Världen ÄVENTYRET VÄRLDEN. Det här äventyret handlar om att få kontakt med scouter i ett annat land och lära sig om hur deras liv ser ut.

Äventyren Världen ÄVENTYRET VÄRLDEN. Det här äventyret handlar om att få kontakt med scouter i ett annat land och lära sig om hur deras liv ser ut. ÄVENTYRET VÄRLDEN Det här äventyret handlar om att få kontakt med scouter i ett annat land och lära sig om hur deras liv ser ut. Scouterna ska arrangera en JOTI-helg med avdelningen. Patrullerna ska välja

Läs mer

34 DAGAR KVAR TILL JAMBOREE17!

34 DAGAR KVAR TILL JAMBOREE17! 34 DAGAR KVAR TILL JAMBOREE17! Det har aldrig varit närmare i tid till dess vi ses på jamboreen! I början av augusti ses 11 000 barn och unga som gör världen bättre på Jamboree17. Det kommer bli en fartfylld

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN Att arbeta med tillgänglighet och inkludering är inte svårt. Genom att använda femstegsmodellen kan vi hitta

Läs mer

INFÖR TEATERBESÖKET. Av Ann-Christine Magnusson Foto Martin Skoog

INFÖR TEATERBESÖKET. Av Ann-Christine Magnusson Foto Martin Skoog Hej! Vi tänkte ge er lite tips och förhoppningsvis lite inspiration inför ert teaterbesök med MolièreEnsemblen. Barnen kommer att få se en pjäs som heter Äta själv!. Pjäsen handlar om att klara av saker

Läs mer

STARTA SCOUTKÅR. Så här startar du en lokalförening i Scouterna

STARTA SCOUTKÅR. Så här startar du en lokalförening i Scouterna STARTA SCOUTKÅR Så här startar du en lokalförening i Scouterna 2016 Hej! Vad roligt att just du är nyfiken på Scouterna! I det här materialet hittar du information om vad Scouterna är och vilka möjligheter

Läs mer

INTRODUKTION 3 INOMHUS LEKAR 4. Kartritar leken 4. Kartteckenmemory 4. Kopieringsstafett 5. Pusselstafett 5. Ja & Nej stafett 6 UTOMHUSLEKAR 7

INTRODUKTION 3 INOMHUS LEKAR 4. Kartritar leken 4. Kartteckenmemory 4. Kopieringsstafett 5. Pusselstafett 5. Ja & Nej stafett 6 UTOMHUSLEKAR 7 INNEHÅLL INTRODUKTION 3 INOMHUS LEKAR 4 Kartritar leken 4 Kartteckenmemory 4 Kopieringsstafett 5 Pusselstafett 5 Ja & Nej stafett 6 UTOMHUSLEKAR 7 Emit-stafett 7 Trollskogen 7 Kartan 8 Karttecken 8 SKATTJAKTEN

Läs mer

Äventyren Förebilden ÄVENTYRET FÖREBILDEN

Äventyren Förebilden ÄVENTYRET FÖREBILDEN ÄVENTYRET FÖREBILDEN Förebilden handlar om att göra en heldagsaktivitet för yngre scouter, i det här exemplet har vi utgått från spårarscouter. För mer information om äventyret, finns det i sin helhet

Läs mer

Rapport från Gnugghelgen november 2016

Rapport från Gnugghelgen november 2016 Rapport från Gnugghelgen 11-12 november 2016 Plats: Tors scoutstuga på Björkö Deltagare: Daniel Sundqvist - Äventyrarledare Victoria Olofsson - Spårarledare Mikael Jedenby - Äventyrarledare Angelica Stenberg

Läs mer

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed Hemliga Clowndocka Yara Alsayed - Olivia vakna! Du kommer för sent till skolan, ropade mamma. - Ja jag kommer. Olivia tog på sig sina kläder och åt frukosten snabbt. När hon var klar med allt och står

Läs mer

För nya ledare börjar resan på Ledarskapsön med landstigning på ön via Bryggan. Vilka utbildningar finns här? (Trygga möten och Leda scouting)

För nya ledare börjar resan på Ledarskapsön med landstigning på ön via Bryggan. Vilka utbildningar finns här? (Trygga möten och Leda scouting) För nya ledare börjar resan på Ledarskapsön med landstigning på ön via Bryggan. Vilka utbildningar finns här? (Trygga möten och Leda scouting) Genom arbetet med Trygga Möten rustar Scouterna ledare för

Läs mer

Detaljer att leta efter! D 3. Du får fram bokstäverna till den gömda DEN GÖMDA MENINGEN. För att lycka med detta behöver du...

Detaljer att leta efter! D 3. Du får fram bokstäverna till den gömda DEN GÖMDA MENINGEN. För att lycka med detta behöver du... STORA DEN HÄR BOKEN TILLHÖR : På nästa sida börjar dina 4 kartritaruppdrag. KARTAN Över... Kartan över Henån är svår att förstå! Den behöver ritas klart och fyllas i med färg. Du har 2 huvuduppdrag! 1.

Läs mer

SPÄNNING, GEMENSKAP OCH UTVECKLING

SPÄNNING, GEMENSKAP OCH UTVECKLING SPÄNNING, GEMENSKAP OCH UTVECKLING 1 UNGA SOM GÖR VÄRLDEN BÄTTRE Scouterna ger över 65 000 barn och unga från alla delar av samhället chansen att uppleva äventyr tillsammans och växa som individer. Det

Läs mer

jamboree förbedelser för roverscouter, år För dig som är ny scout- eller spårarledare

jamboree förbedelser för roverscouter, år För dig som är ny scout- eller spårarledare jamboree förbedelser för För dig som är ny scout- eller spårarledare roverscouter, 19-25 år Kort om jamboree17 Sommaren 2017 samlas hela scoutrörelsen och många som ännu inte är scouter på Jamboree17.

Läs mer

INFÖR TEATERBESÖKET. skådespelarna blir. Av Ann-Christine Magnusson Illustration Johanna Oranen

INFÖR TEATERBESÖKET. skådespelarna blir. Av Ann-Christine Magnusson Illustration Johanna Oranen Hej! Vi tänkte ge er lite tips och förhoppningsvis lite inspiration inför ert teaterbesök med MolièreEnsemblen. Barnen kommer att få se en pjäs som heter Tappa tand! som handlar precis om det, om att vilja

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Barnen får genom övningen känna att de spelar roll på förskolan, och att era gemensamma upplevelser är viktiga.

Barnen får genom övningen känna att de spelar roll på förskolan, och att era gemensamma upplevelser är viktiga. TACK FÖR DIG SYFTE: Att få uppmärksamhet på ett sätt som fokuserar på person och inte prestation. Det här är en övning som passar utmärkt till att ha på fredagar efter en gemensam vecka, och som fungerar

Läs mer

Det här är en övning för de barn som har förmåga till visst abstrakt tänkande.

Det här är en övning för de barn som har förmåga till visst abstrakt tänkande. ALLA SKA MED / FN-DAGEN SYFTE: Att ge förslag på lösningar, att lyssna på varandras förslag, att pröva olika lösningar och att samarbeta. Samt att knyta samman de processer som sker i det lilla med det

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS? STEG 2 VEM TESTAR? STEG 3 VEM GÖR? STEG 4 VEM PÅVERKAR?

Läs mer

Utvärdering deltagare

Utvärdering deltagare Utvärdering deltagare 68 svar, 76 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 2 1 Ja Nej Varför, varför inte? - För jag älskar att sjunga o här sjunger man varje dag! - Jag har fått nya vänner

Läs mer

Teambuilding. 40 enkla & effektiva övningar. www.megalomania.se JENNY ÅKERBLOM

Teambuilding. 40 enkla & effektiva övningar. www.megalomania.se JENNY ÅKERBLOM Teambuilding 40 enkla & effektiva övningar JENNY ÅKERBLOM www.megalomania.se Innehåll Förord 5 Lite allmänt om gruppindelning 7 1. Energigivare 8 Skaka namn 9 Tummen upp 10 Trassla hand 11 Först till 21

Läs mer

Pedagogisk grundsyn i utbildning av scoutledare

Pedagogisk grundsyn i utbildning av scoutledare Fastställd av Svenska Scoutrådets styrelse 2009-06-13 Pedagogisk grundsyn i utbildning av scoutledare Scouting handlar om att ge unga människor verktyg till att bli aktiva samhällsmedborgare med ansvar

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG SCOUTKÅR

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG SCOUTKÅR FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG SCOUTKÅR FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS AV SCOUTERNA? Vem känner igen sig och tilltalas? STEG

Läs mer

Äventyren Scenen ÄVENTYRET SCENEN

Äventyren Scenen ÄVENTYRET SCENEN ÄVENTYRET SCENEN Äventyret Scenen handlar om att berätta om sina åsikter i teaterform. För mer information om projektet, finns äventyret beskrivet för äventyrare i Äventyrarnas handbok. Det här terminsprogrammet

Läs mer

Filmhandledning Lilla spöket Laban Världens snällaste spöke

Filmhandledning Lilla spöket Laban Världens snällaste spöke Filmhandledning Lilla spöket Laban Världens snällaste spöke Längd: 44 minuter Ursprung: Sverige 2008 Språk: Svenska Regi: Karin Nilsson, Lasse Persson, Per Åhlin Rekommenderas för: Förskola förskoleklass

Läs mer

Äventyren Hajken ÄVENTYRET HAJKEN

Äventyren Hajken ÄVENTYRET HAJKEN ÄVENTYRET HAJKEN Det här äventyret går ut på att patrullen ska planera och genomföra en hajk. Hajken är ett självklart inslag i scouting och ett ord som väcker minnen. De flesta scouter åker på minst en

Läs mer

LEK MED BOLLEN. Svenska Fotbollförbundet

LEK MED BOLLEN. Svenska Fotbollförbundet LEK MED BOLLEN Svenska Fotbollförbundet Syfte Genom bollek vill vi i tidig ålder ge barn en möjlighet att uppleva glädje och kamratskap inom idrotten. Bollek uppmuntrar barn att använda sin kreativitet

Läs mer

RAM FÖR LEKTIONSPLAN RESULTAT OCH BEDÖMNING LÄRARENS FÖRBEREDELSER. ÖVERBLICK: Lektionsplan 4

RAM FÖR LEKTIONSPLAN RESULTAT OCH BEDÖMNING LÄRARENS FÖRBEREDELSER. ÖVERBLICK: Lektionsplan 4 ÖVERBLICK: Lektionsplan 4 LOOPAR Betyg: K-2 Gruppstorlek: Par Uppläggningstid: 5 minuter Total tid: 100 minuter Aktiviteter: 4 RAM FÖR LEKTIONSPLAN Aktivitet 1: Runt lägerelden 25 minuter 3 uppgifter Aktivitet

Läs mer

KLICKEN MED VÄNNER PROVA PÅ! Studio Mitkovic TRÄNING I LIVET. Träning i Livet

KLICKEN MED VÄNNER PROVA PÅ! Studio Mitkovic TRÄNING I LIVET. Träning i Livet KLICKEN MED VÄNNER PROVA PÅ! Studio Mitkovic TRÄNING I LIVET Förord I detta material har vi samlat ett prova på material till vårt nya koncept Klicken med vänner. Ett lekfullt material där vi kopplar teman

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

Jag behöver bränsle följ med Wilda och Walter på matäventyr

Jag behöver bränsle följ med Wilda och Walter på matäventyr Jag behöver bränsle följ med Wilda och Walter på matäventyr Handledarguide Inledning Vill du skapa förutsättningar för barnen att vara aktiva, lära själva och reflektera? Vill du skapa en miljö där barnen

Läs mer

Föräldramöte HT2018 Myrorna

Föräldramöte HT2018 Myrorna Föräldramöte HT2018 Myrorna Ledare på Myrorna Namn på ledare Funktion Linus Envall Avdelningsledare Marcus Wibrink Vice Avdelningsledare Desiree Wahren Stattin Ledare Frida Heimann Ledare Henrik Forsberg

Läs mer

Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014

Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014 Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014 Arbetsplan Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs F-3

Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs F-3 Storyline Hjulius Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs F-3 Eleverna får träffa Hjulius som är en hasselmus. Han bor i området och har helt plötsligt

Läs mer

Detta är en bilaga till Prata om ditt barn med autism Raelene Dundon och Gothia Fortbildning På vilka sätt är vi lika?

Detta är en bilaga till Prata om ditt barn med autism Raelene Dundon och Gothia Fortbildning På vilka sätt är vi lika? ÄR VI LIKA ELLER OLIKA? Tänk på en vän eller familjemedlem som står dig nära. Vilka saker har du märkt att ni har gemensamt? På vilka sätt är ni olika? I rutorna nedan kan du skriva på vilka sätt du och

Läs mer

Måns och Mahdi Bus eller godis

Måns och Mahdi Bus eller godis SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Måns och Mahdi är hemma hos Måns. De gör sig redo för att gå en halloweenrunda. De pratar om alla bus de ska göra om de inte får godis och hur de ska ta godis

Läs mer

Teambuilding. 40 enkla recept på effektiva lagövningar JENNY ÅKERBLOM. www.megalomania.se

Teambuilding. 40 enkla recept på effektiva lagövningar JENNY ÅKERBLOM. www.megalomania.se Teambuilding 40 enkla recept på effektiva lagövningar JENNY ÅKERBLOM www.megalomania.se Innehåll Förord 5 Lite allmänt om gruppindelning 7 1. Energigivare 8 Skaka namn 9 Tummen upp 10 Trassla hand 11 Först

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) TORSTEN BENGTSSON SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Leas mormor har dött och Lea är väldigt ledsen. Hon vet inte om hon vågar gå på mormors begravning. När Erik ringer och frågar om hon vill

Läs mer

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial Människans möte med den mänskliga kroppen Ett pedagogiskt studiematerial Inledning I dag så påverkas vi medvetet och omedvetet av yttre ideal. Ofta så glömmer vi bort att ställa frågan till oss själva

Läs mer

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord. (SV åk 4 6)

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord. (SV åk 4 6) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om att vara speciell. Varför är man speciell? Är det för att man inte gillar samma sorts kläder som andra i klassen eller är det för att man gillar

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Ali vill inte gå till skolan

Ali vill inte gå till skolan Ali vill inte gå till skolan Sylvaine Jaoui Bokens handling och tema Ali vill inte gå till skolan är första fristående delen i en bokserie om kompis-gänget som bor i samma hus och som ställer upp för varandra

Läs mer

Elias kan inte sluta spela

Elias kan inte sluta spela Elias kan inte sluta spela Sylvaine Jaoui Bokens handling och tema Elias kan inte sluta spela är andra fristående delen i bokserien om kompis-gänget som ställer upp för varandra i vått och torrt. Vännerna

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Tyra och hennes pappa som åker iväg och campar. Tyra älskar att bada och hennes pappa gillar att titta på fåglar. När Tyra och hennes pappa

Läs mer

Skapande genom olika estetiska uttrycksformer, till exempel lek, bild, musik, dans och drama - Skapande och estetiska uttrycksformer, Fritidshem

Skapande genom olika estetiska uttrycksformer, till exempel lek, bild, musik, dans och drama - Skapande och estetiska uttrycksformer, Fritidshem Mellovecka Skapande genom olika estetiska uttrycksformer, till exempel lek, bild, musik, dans och drama - Skapande och estetiska uttrycksformer, Fritidshem Syfte Varför? Eleverna gillar melodifestivalen

Läs mer

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det.

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det. Veckobrev v. 3 Hej! Äntligen är vi tillbaka i vardagen och rutinerna igen. Nog för att det kan vara väldigt skönt med lite ledigt och göra det som faller en in, så är det ändå skönt när det väl är dags

Läs mer

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola Rapport Grön Flagg Rönnens förskola Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-08-24 08:18:54: Ni har på ett mycket kreativt och varierat sätt jobbat med ert tema. Ni har anpassade och engagerande aktiviteter

Läs mer

Krylbos fotbollsbok för alla våra lirare. Att ha kul tillsammans är roligt

Krylbos fotbollsbok för alla våra lirare. Att ha kul tillsammans är roligt Krylbos fotbollsbok för alla våra lirare Att ha kul tillsammans är roligt Krylbos fotbollsbok innehåller några tips & råd för att locka till aktivitet, glädje och utveckling i samband med idrott. Läs den

Läs mer

Antal år sedan senaste scoutledarutbildningen?

Antal år sedan senaste scoutledarutbildningen? Antal år sedan senaste scoutledarutbildningen? Villighet lägga ned tid på utbildning, (uppdelat på ålder) (uppdelat på ålder) Personer upp till 25 år kan i högre grad tänka sig att lägga 4-7 dagar på utbildning

Läs mer

DANS OCH RÖRELSE med äldre

DANS OCH RÖRELSE med äldre DANS OCH RÖRELSE med äldre Foto: Män som Dansar - bild av Susanne Svantesson om män, mod och modern dans! Dans utmanar och inspirerar. Det får oss att börja tänka, känna och fundera. Genom dans utvecklas

Läs mer

"Magiska" tankar kring berättelsen Tankecoaching till dig som vuxen

Magiska tankar kring berättelsen Tankecoaching till dig som vuxen Guidad barnmeditation för harmoni och inre styrka "Magiska" tankar kring berättelsen Tankecoaching till dig som vuxen www.helenespjut.se Du är unik och värdefull känn det!... 4 Varför guidad meditation?...

Läs mer

Pluggvar familjens bästa vän!

Pluggvar familjens bästa vän! Pluggvar familjens bästa vän! Välkommen till min skog och Pluggvars vänner! Historien om Pluggvar och det perfekta kastet Långt inne i den djupa skogen bor en lustig figur vars namn är Pluggvar. Pluggvar

Läs mer

Ett batteri av frågor finns längst bak i denna handledning. Boken finns på tex Storytel

Ett batteri av frågor finns längst bak i denna handledning. Boken finns på tex Storytel Handledning till Klaras hemlighet Eleverna använder en loggbok för tankar och reflektioner under hela läsningen. Loggbokens framsida finns som kopieringsunderlag. Först när boken är slut ritar eleverna

Läs mer

HOPP FÖR DIG DAGSPROGRAMMET FRÅN TRAMPOLIN

HOPP FÖR DIG DAGSPROGRAMMET FRÅN TRAMPOLIN HOPP FÖR DIG DAGSPROGRAMMET FRÅN TRAMPOLIN HOPP FÖR DIG Lägerorientering. Syfte och mål I förberedelserna för denna aktivitet har vi arbetat utifrån följande målspår: Existens Självinsikt och självkänsla

Läs mer

HEJ! FÖRSLAG PÅ LEKTIONSUPPLÄGG

HEJ! FÖRSLAG PÅ LEKTIONSUPPLÄGG HEJ! Att du läser detta innebär att du tycker att barns rättigheter är viktigt. Sverige har ratificerat FN:s barnkonvention och vi alla måste hjälpas åt för att sprida så mycket kunskap och engagemang

Läs mer

Märkestavla Upptäckare Termin: 1

Märkestavla Upptäckare Termin: 1 Termin: 1 Vägen Andra repmärket Andra repmärket är en fortsättning på det första repmärket. Genom att jobba med aktiviteter kopplade övar du dig i att lösa problem och hur du kan få nytta av rep till olika

Läs mer

Författare: Helena Karlsson

Författare: Helena Karlsson Läsnyckel Lea, vilse! Författare: Helena Karlsson Lea, vilse! är en ungdomsbok som är skriven på Hegas nivå två. Den riktar sig till dig som vill ha en spännande berättelse, skriven med ett tydligt språk,

Läs mer

Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren

Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren Barn kan be! Men de måste ibland få veta att deras böner är lika viktiga som vuxna krusidullböner. När vi ber med barn, brukar vi sätta upp enkla böneregler.

Läs mer

Utdrag från Lpfö 98/10,s9-11.

Utdrag från Lpfö 98/10,s9-11. Vi erbjuder sånger och rörelselekar i vår verksamhet som stimulerar och utmanar barnens lärande och utveckling. Förskolan strävar efter att varje barn: utvecklar sin identitet och känner trygghet i den,

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR >>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR Den här föreställningen är skapad av vår ungdomsensemble. Gruppen består av ungdomar i åldern 15-20 år varav en del aldrig spelat teater

Läs mer

75289 Fallskärm Att leka med FALLSKÄRMEN

75289 Fallskärm Att leka med FALLSKÄRMEN 75289 Fallskärm Att leka med FALLSKÄRMEN Att leka med FALLSKÄRMEN Att leka med fallskärmen - en rolig, spännande, annorlunda och motiverande aktivitet. Motorisk stimulans är en viktig del i förberedelserna

Läs mer

Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin.

Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin. Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin. Hej! Hej! Jag heter Lisa och jag är 11 år. Jag går på Valnötsskolan i Malmö. Min bästa kompis heter Vera. Hon är den bästa kompis man kan ha. Hon är så snäll och

Läs mer

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012 Hjälp! Jag Linn gjorde illa hjälp! jag gjorde illa linn Text: Jo Salmson 2012 Bild: Veronica Isaksson 2012 Formgivare: Sandra Bergström Redaktör: Stina Zethraeus Repro: Allmedia Öresund AB, Malmö Typsnitt:

Läs mer

Skriv ner din upplevelse under visualiseringen: bilder, känslor eller ord som kommer från din inrementor.

Skriv ner din upplevelse under visualiseringen: bilder, känslor eller ord som kommer från din inrementor. Din inrementor Den inrementorn är en 20 år äldre, visare version av dig. Allteftersom du får en levande känsla för denna äldre, visare och mer autentisk version av dig själv, kommer du märka att hon existerar

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

kan kämpa ett helt liv i ständig uppförsbacke utan att uppnå de resultat som de önskar. Man försöker ofta förklara den här skillnaden med att vissa

kan kämpa ett helt liv i ständig uppförsbacke utan att uppnå de resultat som de önskar. Man försöker ofta förklara den här skillnaden med att vissa Förord Det här är en speciell bok, med ett annorlunda och unikt budskap. Dess syfte är att inspirera dig som läsare, till att förstå hur fantastisk du är, hur fantastisk världen är och vilka oändliga möjligheter

Läs mer

Äventyren Mötet ÄVENTYRET MÖTET

Äventyren Mötet ÄVENTYRET MÖTET ÄVENTYRET MÖTET Det här äventyret går ut på att scouterna träffar en annan ungdomsgrupp, med en annan livsåskådning eller verksamhet än de själva, och funderar på vad som är lika och olika. Mötesplaneringen

Läs mer

Musiklek med Susanne Lind, texter och ackord

Musiklek med Susanne Lind, texter och ackord Musiklek med Susanne Lind, texter och ackord Välkomna F Gm 7 F Välkomna till Musiklek, idag ska vi ha det bra F Gm 7 F Vi ska sjunga och dansa och fira att alla kan va m Gm 7 F Gm 7 F Här här här, du är

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) THOMAS HALLING SIDAN 1 Leka tre (Olle 8) Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Amir ska följa med Olle hem efter fritids. De bestämmer att de ska leka med lego och spela tevespel. Olles pappa kommer till

Läs mer

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11:

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11: SIDAN 1 Författare: Jim Højberg Vad handlar boken om? Alex har alltid varit klassens nörd, men nu har det plötsligt vänt. Både Mia och Asmila är kära i honom, och ikväll ska han på bio med Asmila. Alex

Läs mer

mysteriet Torsten Bengtsson

mysteriet Torsten Bengtsson mysteriet med smitarna Torsten Bengtsson Mysteriet med smitarna av Torsten Bengtsson Illustrerad av Katarina Strömgård Nära döden Jag smyger fram genom den mörka salen. Det hörs inte ett ljud. På golvet

Läs mer

När vi kom dit nästa dag såg vi ett BREV. Jag ropade till Alice: -Titta, ett BREV. Jag tog upp brevet och där stog DET:

När vi kom dit nästa dag såg vi ett BREV. Jag ropade till Alice: -Titta, ett BREV. Jag tog upp brevet och där stog DET: ANGELINA SJÖBERG Kapitel 1 I SKOLAN Hej! Jag heter Lina och jag är 10 år och jag går på Nivirena skolan. Min bästa kompis heter Alice. Jag har långt brunt hår och jag är 1,37 meter hög. Jag är rädd för

Läs mer

Minifakta om elefanter

Minifakta om elefanter SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om elefanter. Du får bland annat lära dig mer om var elefanter lever, hur stora de kan bli och om hur vi människor använder elefanterna. LGR 11

Läs mer

VÄGVISAREN SAMARBETSÖVNINGAR. SYFTE Att träna på samarbete och lyhördhet. Att hjälpa varandra.

VÄGVISAREN SAMARBETSÖVNINGAR. SYFTE Att träna på samarbete och lyhördhet. Att hjälpa varandra. VÄGVISAREN Att träna på samarbete och lyhördhet. Att hjälpa varandra. Den här övningen går ut på att en elev ska styra den andre eleven som blundar och samtidigt går runt i rummet. 1. Dela upp eleverna

Läs mer

Vad är Verdandi? utbildningsmaterial MEDLEMS- UTBILDNING FÖR BARN OCH UNGDOMAR

Vad är Verdandi? utbildningsmaterial MEDLEMS- UTBILDNING FÖR BARN OCH UNGDOMAR Vad är Verdandi? utbildningsmaterial MEDLEMS- UTBILDNING FÖR BARN OCH UNGDOMAR 2 VAD ÄR VERDANDI? VAD ÄR VERDANDI? 3 TRÄFF 1 Medlemsutbildning för barn och ungdomar Detta är en version av förbundets medlemsutbildning

Läs mer

Föreningsträdet. Aktiva 6 år. Alma på skogspromenad Alma och skogsbusarna på hajk Alma och skogsbusarna spelar fotboll I vår busgrupp

Föreningsträdet. Aktiva 6 år. Alma på skogspromenad Alma och skogsbusarna på hajk Alma och skogsbusarna spelar fotboll I vår busgrupp Föreningsträdet Aktiva 6 år Alma på skogspromenad Alma och skogsbusarna på hajk Alma och skogsbusarna spelar fotboll I vår busgrupp Att arbeta med Föreningsträdet Tanken med föreningsträdet är att med

Läs mer

Blå Tråd Äventyr Idéprogram för Hanekinds Äventyrare

Blå Tråd Äventyr Idéprogram för Hanekinds Äventyrare Blå Tråd Äventyr Idéprogram för Hanekinds Äventyrare 2012-01-17 Monica Svenselius Torbjörn Lundberg Henrik Lindståhl Det här dokumentet berättar om Hanekinds scoutkårs syn på scouting och vad vi ska syssla

Läs mer

Kalas på egen hand. med kalasryggsäcken - Vem är jag? Praktisk information och kalashandledning

Kalas på egen hand. med kalasryggsäcken - Vem är jag? Praktisk information och kalashandledning Kalas på egen hand med kalasryggsäcken - Vem är jag? Praktisk information och kalashandledning 1 Biljetter och betalning Biljetter hämtar ni ut i Gästservice när ni kommer. Kom ihåg att visa upp eventuella

Läs mer

Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig.

Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig. Av: Minhua Wu Ön Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig. Vi pratar med varandra, efter en lång

Läs mer

Verksamhetsområde barn, ungdom och vuxna. Rapport Sida 1 (17) Verksamhetsområde barn, ungdom och vuxna

Verksamhetsområde barn, ungdom och vuxna. Rapport Sida 1 (17) Verksamhetsområde barn, ungdom och vuxna Rapport Sida 1 (17) 2015-01-05 Sida 2 (17) Brukarundersökning Ungdomens Hus 2014 En webbenkät genomfördes under november/ december 2014. 47 ungdomar på Ungdomens Hus svarade på enkäten. Betydligt färre

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Jack och hans kompis Kevin har stulit en moped. Nu jagas de av polisen, som kommer ifatt dem. Jack slipper få en prick i brottsregistret den här gången, men

Läs mer

Lärarmaterial. Rosa och Sally. Vem handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Mål att arbeta med utifrån Lgr11

Lärarmaterial. Rosa och Sally. Vem handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Mål att arbeta med utifrån Lgr11 Lärarmaterial sidan 1 Böckerna om Rosa Författare: Iben Harboe Vem handlar böckerna om? Rosa är en liten tjej som bor tillsammans med sin stressade mamma och sin busiga storebror Max. Rosa har sköldpaddan

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR UTBILDNING OCH ARRANGEMANG

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR UTBILDNING OCH ARRANGEMANG FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR UTBILDNING OCH ARRANGEMANG FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS? STEG 2 VEM TESTAR? STEG 3 VEM GÖR? STEG 4 VEM PÅVERKAR? Vem

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Line Kyed Knudsen Vad handlar boken om? Boken handlar om Nico och hans kompisar som har ett band. Nico vill så gärna att Farida ska vara med i bandet. Nico är kär i Farida och kan inte

Läs mer

Demokrati & delaktighet

Demokrati & delaktighet Demokrati & delaktighet Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen:

Läs mer

Frågor. Svar. Elevuppgifter Kim och Lina badar en bil. Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture

Frågor. Svar. Elevuppgifter Kim och Lina badar en bil. Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture Frågor 1. Vem är Sture? 2a.Vad gör Sture? 2b. Varför gör han det? 3. Kim vill rädda Sture. Hur gör han då? 4. Varför kommer brand-bilen? 5. Vad gör Sture till sist?

Läs mer

RAOUL 2015 SKOLMATERIAL

RAOUL 2015 SKOLMATERIAL RAOUL 2015 SKOLMATERIAL Den 27 augusti är Raoul Wallenbergs dag, Sveriges nationella dag för medmänsklighet, civilkurage och alla människors lika värde. Inför denna dag erbjuder vi på Raoul Wallenberg

Läs mer

Av: Nils Åkerblom AV NILS ÅKERBLOM

Av: Nils Åkerblom AV NILS ÅKERBLOM AV NILS ÅKERBLOM KAPITEL 1 Skolan börjar Hej jag heter Joel Nilsson. Jag är 10 år och gillar att spela fotboll. Jag går på Talbacka skolan. Jag har ganska mörkt hår och är 140 cm lång. Jag har en kompis

Läs mer

SILENT BOOKS PÅ RYDAHOLMS SKOLA och RYDAHOLMS BIBLIOTEK Rydaholm, Värnamo / KREATIVT KAOS I RYDAHOLM

SILENT BOOKS PÅ RYDAHOLMS SKOLA och RYDAHOLMS BIBLIOTEK Rydaholm, Värnamo / KREATIVT KAOS I RYDAHOLM SILENT BOOKS PÅ RYDAHOLMS SKOLA och RYDAHOLMS BIBLIOTEK Rydaholm, Värnamo 2017-04-27 / 05-04 KREATIVT KAOS I RYDAHOLM I samarbete med Värnamo Internationella vänner, http://internationellavanner.se/, ska

Läs mer

Tro på dig själv Lärarmaterial

Tro på dig själv Lärarmaterial sidan 1 Författare: Eva Robild och Mette Bohlin Vad handlar boken om? Den här boken handlar om hur du kan få bättre självkänsla. Om du har bra självkänsla så blir du mindre stressad. I boken får du tips

Läs mer

LÄSGUIDE till Boken Liten

LÄSGUIDE till Boken Liten LÄSGUIDE till Boken Liten LÄSGUIDE till Boken Liten Den här läsguiden är ett stöd för dig som vill läsa och arbeta med boken Liten på din förskola. Med hjälp av guiden kan du och barnen prata om viktiga

Läs mer