Handelns utsikter

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handelns utsikter"

Transkript

1 Handelns utsikter Några utdrag ur Handelns utsikter Hela materialet finns tillgängligt för Finsk Handels medlemsföretag via medlemssidorna på Kauppa.fi, i avsnittet Tutkimuksia ja tilastoja.

2 Början av år 2017 inom handeln Några utdrag ur Handelns utsikter

3 Antal företag inom handeln Enligt Statistikcentralens företagsstatistik (Nya och nedlagda företag) minskade antalet företag inom partihandeln med närmare jämfört med år 2013 och inom detaljhandeln med över 900. Att företag blir färre är inget problem i sig, eftersom konkurrensen slår ut de minst effektiva och lönsamma företagen från marknaden, vilket ökar branschens konkurrensförmåga och effektivitet. Det som oroar är emellertid att det uppstår färre nya företag inom handeln än förut. Nya företag är viktiga för handelns livskraft och förnyelse. Handeln har traditionellt varit en bransch där det är enkelt att starta ett företag. I fjol tillkom 22 procent färre nya företag inom partihandeln jämfört med år 2013 och 15 procent färre inom detaljhandeln.

4 Början av år 2017: omsättning Detaljhandelns omsättning sett i euro ökade i januari maj 2017 med 1,4 procent och omsättningens volym* med 1,5 procent. Det råder fortsatt priskonkurrens inom dagligvaruhandeln, vilket märks i att omsättningens volym ökar snabbare än omsättningen sett i euro. Efter fjolårets ökning har tillväxten inom varuhushandeln avstannat. Den första branschen inom fackhandeln, järnhandeln, ökade med 1 2 procent under början av året. Nya konkurrenters intåg på marknaden driver fortsatt på den enorma tillväxten inom hemelektronik, men försäljningen av sportutrustning har börjat minska efter att ha ökat under fem år. Nedgången inom fackhandeln av kläder och skor fortsätter för femte året i rad. Partihandelns omsättning i euro ökade med hela 6 procent i januari maj, vilket i stor utsträckning berodde på att partihandelpriserna för råvaror, produktionsnyttigheter och energi gick upp. Samtidigt ökade omsättningens volym* bara med mindre än en halv procent. Trots att byggverksamheten ökat och industrin återhämtat sig har omsättningens volym inom partihandeln ökat långsammare än under den motsvarande perioden i fjol. Den enorma ökningen inom detaljhandeln av hemelektronik märks också i partihandeln inom motsvarande branscher. * Omsättningen korrigerad med prisfluktuationer.

5 Början av år 2017: sysselsättning Sysselsättningen inom handeln påverkas nu av flera faktorer samtidigt. Omsättningen ökar inom både detaljhandeln och partihandeln. Byggverksamheten och återhämtning av industrin stödjer partihandeln. Urbanisering ökar behovet av arbetskraft i tillväxtcentrum och minskar det på andra håll. Den internationella och inhemska pris- och kostnadskonkurrensen slår ut de minst effektiva företagen inom handeln från marknaden. Företagsarrangemang och motsvarande förändringar påverkar efterfrågan av arbetskraft. Handelns digitalisering minskar behovet av arbetskraft i synnerhet inom partihandeln men ökar å andra sidan efterfrågan på arbetskraft i vissa befattningar, t.ex. expertuppdrag. Stora fackhandelskedjor tar över marknaden. De sysselsätter löntagare, men antalet småföretagare och familjemedlemmar minskar. Denna utveckling har redan pågått i ett antal år. Det är typiskt att antalet företagare inom handeln minskar när arbetsmarknaden för övrigt kommer igång, dvs. när det blir lättare att få arbete som löntagare inom andra branscher. Man började märka av detta fenomen inom detaljhandeln redan under förra året. Genom de friare öppettiderna styrs kunderna inte längre till små dagligvarubutiker genom lagstiftning. Stormarknaderna har anställt mer arbetskraft, medan mindre enheter har dragit ned på den.

6 Början av år 2017: sysselsättning Statistikcentralens arbetskraftsundersökning och arbets- och näringsministeriets arbetsförmedlingsstatistik ger en skenbart motsägelsefull bild av sysselsättningen inom detaljhandeln: Enligt arbets- och näringsministeriets arbetsförmedlingsstatistik har antalet lediga jobb inom detaljhandeln ökat, men det har blivit svårare att tillsätta dem och de är lediga i fler dygn än förut. Samtidigt har antalet arbetslösa arbetssökande i säljaryrken börjat minska alltsedan slutet av förra året. Enligt Statistikcentralens arbetskraftsundersökning har både antalet löntagare och företagare inom detaljhandeln minskat under början av år 2017 jämfört med fjolåret, trots att man enligt arbetsförmedlingsstatistiken sökt fler arbetstagare inom detaljhandeln än förra året och antalet arbetslösa arbetssökande försäljare har minskat. En förklaring till denna motsägelse är att arbetskraftsundersökningen är en urvalsbaserad enkätundersökning, där endast en timmes arbete mot ersättning räcker för att definiera respondenten som sysselsatt inom branschen i fråga. Arbetsförmedlingsstatistiken baseras på arbets- och näringscentralernas register. Även om företag inte meddelar alla sina lediga jobb till arbets- och näringscentralerna och rekryterar arbetskraft på egen hand, anmäler de arbetslösa arbetssökandena sig oftast där för att få dagpenning. När t.ex. antalet arbetslösa försäljare som söker arbete har minskat enligt arbetsförmedlingsstatistiken, lär det verkligen ha gjort det, trots att man inte alltid anmäler varje gång en arbetslöshetsperiod tar slut. Enligt Statistikcentralens arbetskraftsundersökning har antalet löntagare ökat och antalet företagare minskat inom partihandeln.

7 Början av år 2017: sysselsättning Arbetsmarknaden inom detaljhandeln fungerar inte friktionsfritt. Medan antalet löntagare inom detaljhandeln minskar (enligt Statistikcentralens arbetskraftsundersökning), ökar antalet lediga jobb och det tar längre tid att tillsätta dem (enligt arbets- och näringsministeriets arbetsförmedlingsstatistik). Sedan början av år 2017 har lediga försäljarjobb minskat i arbetsförmedlingsstatistiken. Samtidigt började antalet arbetslösa arbetssökande i försäljarnas yrkesgrupper minska redan i november 2016, och minskningen har fortsatt. Troligen söker detaljhandeln i en större utsträckning än förut andra anställda än försäljare och liknande. Enligt arbetsförmedlingsstatistiken söker både detalj- och partihandeln en mängd olika experter, men under de senaste två åren har det blivit svårare att tillsätta dessa jobb. Till exempel i maj 2017 hade detaljhandeln enligt arbetsförmedlingsstatistiken 935 lediga jobb för specialsakkunniga och sakkunniga inom näringsliv och administration, och 29 av dessa blev tillsatta under maj månad. I juni fanns det 469 motsvarande lediga jobb, varav 33 blev tillsatta under månaden. Enligt företagen beror rekryteringsproblemen bl.a. på följande orsaker: De arbetssökande har inte tillräcklig kompetens. Det går inte att hitta bostad eller kollektivtrafiken fungerar inte tillräckligt väl. De arbetssökande meddelar att det inte lönar sig att ta ett jobb. På grund av skyldigheten att erbjuda merarbete vågar arbetsgivarna i platsannonser inte erbjuda annat än minimiarbetstimmarna, trots att de i verkligheten har behov av fler timmar. Minimiarbetstimmarna lockar i sin tur inte några sökande.

8 Handelns utsikter : Omsättning och sysselsättningsprognoser Några utdrag ur Handelns utsikter

9 Handelns utsikter bakgrund Den ekonomiska tillväxten ligger på tre procent i år, lite lägre nästa år. Exporttillväxten ökar i år till cirka fyra procent och kommer att vara drygt tre procent nästa år. Råvaru- och energipriserna stiger måttligt. Tillväxten i byggverksamheten fortsätter, men nästa år avtar tillväxttakten från den nuvarande. Inflationen kommer att tillta till cirka en procent i år och en dryg procent nästa år, snabbare än inkomstnivån. De lättnader i inkomstbeskattningen som regeringen infört ökar de enskilda privathushållens köpkraft i år, trots de höjda socialförsäkringsavgifterna i konkurrenskraftsavtalet. Å andra sidan äter inflationen upp en del av köpkraftsökningen. Nästa år kommer det enskilda privathushållets köpkraft att minska på grund av inflationen och löntagares socialförsäkringsavgifter, såvida det inte blir några inkomstskattelättnader. När man betraktar samhällsekonomin som helhet baseras tillväxten av köpkraften framför allt på sysselsättningsutvecklingen. Privathushållens skuldsättning fortsätter och bidrar på kort sikt till en ökning av den privata konsumtionen.

10 Handelns utsikter bakgrund I prognosen har man inte gjort antaganden om några andra skattebeslut än de som regeringen meddelat. Tillväxten i år och nästa år är kopplad till risker för både nedgång och uppgång. Faktorer som riskerar att minska tillväxten är bland annat problem i euroområdet, förberedelse för räntehöjningar, Brexit, flyktingkrisens eventuella konsekvenser för Europa, oroligheter i närområdet samt utbredning av en protektionistisk ekonomisk politik. Eventuella lättnader av inkomstbeskattningen och andra reformer kan senare komma att finansieras genom strängare konsumtionsskatter, vilket både äter upp köpkraft och ökar kostnaderna för handeln. En lätt penningpolitik och tillväxt i världsekonomin bidrar till tillväxten i Europa och Finland.

11 ** 2018** Industrins återhämtning stödjer partihandeln, men de tidigare tillväxttiderna är förbi Årsmedeltal för volymindexet för omsättningen inom partihandeln Trend Trend ** Omsättning -30 % Omsättningens volym ökar i år och nästa år med två procent Statistikkälla : Tilastokeskus Prognos: Finsk Handel

12 * 2018* 110 Automatiserade funktioner, kundernas kostnadseffektivitet och utländsk konkurrens märks i sysselsättningen inom partihandeln Sysselsatta inom partihandeln*, personer * Löntagare, företagare och familjemedlemmar som arbetar i företaget Statistikkälla: Tilastokeskus Prognos: Finsk Handel I år och nästa år minskar antalet sysselsatta inom partihandeln med en procent.

13 Hur kan man bidra till utvecklingen av tjänsterna och sysselsättningen ännu under denna regeringsperiod? 1. Mervärdesbeskattningen måste utvecklas för att stödja företags tillväxt så att ensamföretagande sysselsätter på riktigt. Omsättningströskeln för moms måste höjas till euro. Mervärdesbeskattningen får inte slå ner ensamföretagandet. Ensamföretagare bidrar till branschens livskraft och förnyelse. Att höja omsättningströskeln skulle minska de administrativa kostnaderna för ensamföretagarna. Genom höjningen kan lättnadsförfarandet avskaffas, vilket leder till ytterligare minskning av företagarens administrativa arbete samt myndigheternas arbete och administrativa kostnader. Förberedelsen för att höja omsättningströskeln måste påbörjas omgående. 2. Den dubbla skattekilen för tjänster måste göras smalare och inkomstbeskattningen lättas även under de sista åren av regeringsperioden. Mot allt tjänstearbete riktas en dubbel skattekil som gör att priset för tjänsterna höjs och köpkraften försämras. Den dubbla skattekilen bromsar utvecklingen av konsumenttjänster.

14 Hur kan man bidra till utvecklingen av tjänsterna och sysselsättningen ännu under denna regeringsperiod? 3. Handeln och tjänsterna måste betraktas som tillväxtbranscher i kommande regeringsprogram och utvecklingen av dem måste lyftas till spetsprojekt för regeringen. Vid högskolorna ska man grunda fler internationella utbildningsprogram och - helheter med anknytning till konsumentförståelse, marknadsföring, produkt- och tjänstedesign osv. än idag. I offentliga finansierings- och bidragsprojekt ska man utveckla tjänsteekosystem, där även små företag inom handeln har möjlighet att hitta samarbetspartner för att utveckla sin verksamhet och bli internationella. På motsvarande sätt hjälper samarbete med företag inom handeln tjänsteleverantörer och startup-företag inom andra branscher att utveckla sina tjänster och bli internationella. 4. Skyldigheten att erbjuda merarbete måste klargöras för att förbättra sysselsättningen: arbetsgivaren måste ha en tydligare rätt än idag att bestämma över vilket antal anställda som behövs. Den nuvarande skyldigheten att erbjuda deltidsanställda merarbete (2 kap 5 i arbetsavtalslagen) lämnar rum för tolkning och bromsar sysselsättningen. Rekryteringsviljan försvagas av rädslan för bestridande. Arbetsgivarens affärsledningsmakt och arbetsledningsrätt måste förstärkas.

15 Mer information: chefsekonom Finsk Handel tfn Kauppa.fi Kaupanvuosi.fi

Handelns utsikter

Handelns utsikter Handelns utsikter 2017 2018 Några plock ur prognosen Hela materialet finns tillgängligt för Finsk Handels medlemsföretag via medlemssidorna på Kauppa.fi, i avsnittet Tutkimuksia ja tilastoja. År 2016:

Läs mer

Handelns utsikter

Handelns utsikter Handelns utsikter 2016 2017 Försäljnings- och sysselsättningsutsikter Plock ur Handelns utsikter Handelns utsikter står i sin helhet till förfogande för medlemmarna i Finsk handel på Kauppa.fi:s medlemssidor

Läs mer

Handelns utsikter Jaana Kurjenoja

Handelns utsikter Jaana Kurjenoja Handelns utsikter 2020 Omsättningen har ökat snabbt under början av året Handelns försäljning 2017 Tot. 122 md euro (exklusive moms) i omsättning 2017 14% 31% Bilhandel Partihandel Detaljhandel 55% Källa:

Läs mer

Handelns utsikter 2020

Handelns utsikter 2020 Handelns utsikter 2020 Axplock ur undersökningen. Hela undersökningen är tillgänglig på Finsk Handels webbplats för medlemmar kauppa.fi under rubriken Tutkimukset (på finska). Omsättningstillväxten avtog

Läs mer

Handelns utsikter 2013 2014 Försäljnings- och sysselsättningsutsikterna

Handelns utsikter 2013 2014 Försäljnings- och sysselsättningsutsikterna Handelns utsikter 2013 2014 Försäljnings- och sysselsättningsutsikterna Handelns försäljning 2012 Tot. 129 md euro (exkl. moms) i omsättning 13% 12% 30 % Bilhandel Partihandel Detaljhandel Dagligvaruhandel

Läs mer

Blev servicen bättre, ökade konkurrensen?

Blev servicen bättre, ökade konkurrensen? Blev servicen bättre, ökade konkurrensen? Konsumenters och företags åsikter om de fria öppettiderna inom handeln Utdrag ur utredningen Hela utredningen finns tillgänglig för Finsk Handels medlemsföretag

Läs mer

SYSSELSÄTTNINGSÖVERSIKT

SYSSELSÄTTNINGSÖVERSIKT SYSSELSÄTTNINGSÖVERSIKT Ytterligare upplysningar Preliminära uppgifter: AUGUSTI 212 Tfn 29 54 85 och 29 54 851 Får publiceras 25.9.212 kl. 9. www.tem.fi/sysselsattningsoversikt ISSN 1797-3716 (pdf) 35

Läs mer

SYSSELSÄTTNINGSÖVERSIKT

SYSSELSÄTTNINGSÖVERSIKT SYSSELSÄTTNINGSÖVERSIKT Ytterligare upplysningar Preliminära uppgifter: SEPTEMBER 212 Tfn 29 54 85 och 29 54 851 Får publiceras 23.1.212 kl. 9. www.tem.fi/sysselsattningsoversikt ISSN 1797-3716 (pdf) 35

Läs mer

SYSSELSÄTTNINGSÖVERSIKT

SYSSELSÄTTNINGSÖVERSIKT SYSSELSÄTTNINGSÖVERSIKT Ytterligare upplysningar Preliminära uppgifter: AUGUSTI 211 Tfn 1 64 85 och 1 64 851 Får publiceras 2.9.211 kl. 9. www.tem.fi/sysselsattningsoversikt ISSN 1797-3716 (pdf) 35 ' 3

Läs mer

SYSSELSÄTTNINGSÖVERSIKT

SYSSELSÄTTNINGSÖVERSIKT SYSSELSÄTTNINGSÖVERSIKT Ytterligare upplysningar Preliminära uppgifter: JUNI 211 Tfn 1 64 85 och 1 64 851 Får publiceras 26.7.211 kl. 9. www.tem.fi/sysselsattningsoversikt ISSN 1797-3716 (pdf) 35 ' 3 25

Läs mer

Chefsekonomens översikt - Det allmänna ekonomiska läget

Chefsekonomens översikt - Det allmänna ekonomiska läget Det allmänna ekonomiska läget och den kommunalekonomin, vintern 2015 Översikt, publicerad 23.12.2015 Chefsekonomens översikt - Det allmänna ekonomiska läget Under hösten har finansmarknaden med oro följt

Läs mer

SYSSELSÄTTNINGSÖVERSIKT

SYSSELSÄTTNINGSÖVERSIKT SYSSELSÄTTNINGSÖVERSIKT Ytterligare upplysningar Preliminära uppgifter: JANUARI 212 Tfn 1 64 85 och 1 64 851 Får publiceras 21.2.212 kl. 9. www.tem.fi/sysselsattningsoversikt ISSN 1797-3716 (pdf) 35 '

Läs mer

SYSSELSÄTTNINGSÖVERSIKT

SYSSELSÄTTNINGSÖVERSIKT SYSSELSÄTTNINGSÖVERSIKT Ytterligare upplysningar Preliminära uppgifter: JULI 21 Tfn 1 64 85 och 1 64 851 Får publiceras 24.8.21 kl. 9. www.tem.fi/sysselsattningsoversikt ISSN 1797-3716 (pdf) 35 ' 3 25

Läs mer

Ekonomisk prognos våren 2015: Medvind ger stöd till återhämtningen

Ekonomisk prognos våren 2015: Medvind ger stöd till återhämtningen Europeiska kommissionen - Pressmeddelande Ekonomisk prognos våren 2015: Medvind ger stöd till återhämtningen Bryssel, 05 maj 2015 Den ekonomiska tillväxten i Europeiska unionen drar nytta av ekonomisk

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av februari 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av februari 2013 Blekinge, 8 mars 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av februari 2013 Vissa ljuspunkter på en mörk arbetsmarknad Arbetsmarknaden i Blekingen påverkas i hög grad av den ekonomiska

Läs mer

Konjunkturutsikterna 2011

Konjunkturutsikterna 2011 1 Konjunkturutsikterna 2011 Det går bra i vår omgivning. Hänger Åland med? Richard Palmer, ÅSUB Fortsatt återhämtning i världsekonomin men med inslag av starka orosmoment Världsekonomin växer men lider

Läs mer

SYSSELSÄTTNINGSÖVERSIKT

SYSSELSÄTTNINGSÖVERSIKT SYSSELSÄTTNINGSÖVERSIKT Ytterligare upplysningar Preliminära uppgifter: NOVEMBER 213 Tfn 29 54 85 och 29 54 851 Får publiceras 2.12.213 kl. 9. www.tem.fi/sysselsattningsoversikt ISSN 1797-3716 (pdf) 35

Läs mer

SYSSELSÄTTNINGSÖVERSIKT

SYSSELSÄTTNINGSÖVERSIKT SYSSELSÄTTNINGSÖVERSIKT Ytterligare upplysningar Preliminära uppgifter: SEPTEMBER 213 Tfn 29 54 85 och 29 54 851 Får publiceras 22.1.213 kl. 9. www.tem.fi/sysselsattningsoversikt ISSN 1797-3716 (pdf) 35

Läs mer

SYSSELSÄTTNINGSÖVERSIKT

SYSSELSÄTTNINGSÖVERSIKT SYSSELSÄTTNINGSÖVERSIKT Ytterligare upplysningar Preliminära uppgifter: FEBRUARI 2010 Tfn 010 604 8050 och 010 604 8051 Får publiceras 23.3.2010 kl. 9.00 www.tem.fi/sysselsattningsoversikt ISSN 1797-3716

Läs mer

Handelsbarometern. Svensk Handels indikator över framtidsförväntningarna bland handelns företag

Handelsbarometern. Svensk Handels indikator över framtidsförväntningarna bland handelns företag Handelsbarometern Svensk Handels indikator över framtidsförväntningarna bland handelns företag April 2015 2015-01-16 Höjda arbetsgivaravgifter slår hårt mot lönsamhet och anställningar i handeln Framtidsindikatorn

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern Småföretagsbarometern Sveriges äldsta och största undersökning av småföretagarnas uppfattningar och förväntningar om konjunkturen Våren 2012 GÄVLEBORGS LÄN Swedbank och sparbankerna i samarbete med Företagarna

Läs mer

STOCKHOLMSBAROMETERN. Fjärde kvartalet 2010

STOCKHOLMSBAROMETERN.  Fjärde kvartalet 2010 Fjärde kvartalet 2010 (2011-01-03) Stockholmskonjunkturen stiger till rekordnivåer. Konjunkturindikatorn för Stockholms län ökar från 33 till 40 under förra årets fjärde kvartal, vilket är högsta noteringen

Läs mer

STOCKHOLMSBAROMETERN. Tredje kvartalet 2010

STOCKHOLMSBAROMETERN.  Tredje kvartalet 2010 Tredje kvartalet 2010 (2010-11-03) Stockholmskonjunkturen fortsätter att utvecklas starkt. Konjunkturindikatorn för Stockholms län ökar något från 31 till 32 under årets tredje kvartal. Situationen för

Läs mer

Svenskt Näringslivs konjunkturrapport, andra kvartalet 2014

Svenskt Näringslivs konjunkturrapport, andra kvartalet 2014 Svenskt Näringslivs konjunkturrapport, andra kvartalet 2014 Fakta och prognoser Enkätresultat från Svenskt Näringslivs Företagarpanel Företagarpanelen utgörs av ca 9 500 företagare, varav ca 900 i Skåne

Läs mer

Landrapport från Finland NBO:s styrelsemöte 27 maj 2015 Tórshavn

Landrapport från Finland NBO:s styrelsemöte 27 maj 2015 Tórshavn Landrapport från Finland NBO:s styrelsemöte 27 maj 2015 Tórshavn Nyckeltal för Finland Folkmängd 5.479.000 Förväntad BNP-utveckling + 0,9 % Inflation 2014 + 1,0 % Arbetslöshet (mars 2015) 10,3 % Bostadsbyggande

Läs mer

Ekonomisk översikt. Hösten 2016

Ekonomisk översikt. Hösten 2016 Ekonomisk översikt Hösten 2016 Innehåll Till läsaren........................................ 3 Sammanfattning..................................... 4 Hemlandet........................................ 6

Läs mer

Länsfakta Arbetsmarknadsläge och prognos

Länsfakta Arbetsmarknadsläge och prognos 1 (12) 2011-01-05 Länsstyrelsen Gävleborg Landshövdingens stab L Jansson Vecka 1, 2011-01-05 Länsfakta Arbetsmarknadsläge och prognos Inkommande varsel om uppsägningar i Gävleborg på låg nivå trots säsongsmässig

Läs mer

Arbetsmarknadsläget oktober 2014 Skåne län

Arbetsmarknadsläget oktober 2014 Skåne län INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Malmö, 11 november 2014 Thomas Behrens Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget oktober 2014 Skåne län Konjunkturen i euroområdet ser ut att dämpas rejält och exportefterfrågan

Läs mer

Innehåll Fel! Bokmärket är inte definierat. Fel! Bokmärket är inte definierat.

Innehåll Fel! Bokmärket är inte definierat. Fel! Bokmärket är inte definierat. Innehåll Småföretagsbarometern... 2 Blekinges näringslivsstruktur... 3 Sammanfattning av konjunkturläget i Blekinge län... 3 Småföretagsbarometern Blekinge län... 5 1. Sysselsättning... 5 2. Orderingång...

Läs mer

Hur stark är grunden för den ekonomiska tillväxten i Finland?

Hur stark är grunden för den ekonomiska tillväxten i Finland? Pentti Hakkarainen Finlands Bank Hur stark är grunden för den ekonomiska tillväxten i Finland? Mariehamn, 15.8.2016 15.8.2016 1 Ekonomiska utsikter för euroområdet 15.8.2016 Pentti Hakkarainen 2 Svagare

Läs mer

Handelsbarometern. Svensk Handels indikator över framtidsförväntningarna bland handelns företag

Handelsbarometern. Svensk Handels indikator över framtidsförväntningarna bland handelns företag Handelsbarometern Svensk Handels indikator över framtidsförväntningarna bland handelns företag April 2016 Branschen tror på en stabil och till viss del ökad försäljning Framtidsindikatorn landar i april

Läs mer

prognos arbetsmarknad Uppsala län 2009/2010

prognos arbetsmarknad Uppsala län 2009/2010 prognos arbetsmarknad Uppsala län 2009/2010 Kortversion av arbetsmarknadsprognos för Uppsala län 2009/2010 Prognosen i sin helhet finns att läsa på arbetsformedlingen.se/rapporter PROGNOSEN KRAFTIGT MINSKANDE

Läs mer

SVAR - HANDEL OCH EKONOMI

SVAR - HANDEL OCH EKONOMI SVAR - HANDEL OCH EKONOMI s. 4, uppgift 2 en handel, -n en handlande, -n handla I en omsättning, -en - omsätta, - sätter, -satte, -satt en lagring 2; ett lager 5 en lagerhållare 5 lagra I en leverans 3

Läs mer

Arbetsmarknadsläget augusti 2013

Arbetsmarknadsläget augusti 2013 INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Arbetsmarknadsläget augusti 2013 Närmare 45 000 fick arbete Av samtliga inskrivna på Arbetsförmedlingen var det under augusti närmare 45 000 som påbörjade någon form

Läs mer

STOCKHOLMSBAROMETERN. 1:a kvartalet 2010

STOCKHOLMSBAROMETERN.   1:a kvartalet 2010 1:a kvartalet 2010 (2010-05-04) Stockholmskonjunkturen förbättras stadigt. Konjunkturindikatorn för Stockholms län ökar från 19 till 22 under årets första kvartal. Situationen för näringslivet fortsätter

Läs mer

Arbetsmarknadsläget november 2014 Skåne län

Arbetsmarknadsläget november 2014 Skåne län INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Malmö, 12 december 2014 Thomas Behrens Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget november 2014 Skåne län Arbetsmarknadsläget i Skåne har förbättrats under de senaste månaderna

Läs mer

Svenskt Näringslivs konjunkturrapport, andra kvartalet 2014

Svenskt Näringslivs konjunkturrapport, andra kvartalet 2014 Svenskt Näringslivs konjunkturrapport, andra kvartalet 2014 Fakta och prognoser Enkätresultat från Svenskt Näringslivs Företagarpanel Företagarpanelen utgörs av ca 9 500 företagare, varav ca 250 i Senaste

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av september 2011

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av september 2011 Blekinge, 13 oktober 2011 Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av september 2011 Andelen öppet arbetslösa och/eller deltagare i program med aktivitetsstöd anges fortsättningsvis

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län juli 2014

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län juli 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Stockholm, juli månad 2014 Therese Landerholm Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Uppsala län juli 2014 Inskrivna arbetslösa i Uppsala län juli 2014 9 285 (5,5

Läs mer

Handelsbarometern. Svensk Handels indikator över framtidsförväntningarna bland handelns företag

Handelsbarometern. Svensk Handels indikator över framtidsförväntningarna bland handelns företag Handelsbarometern Svensk Handels indikator över framtidsförväntningarna bland handelns företag Maj 2015 Svag framtidstro i handeln Försäljningsutvecklingen har varit stark sedan fjolårets julhandel och

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna våren Prognos för arbetsmarknaden Kalmar län

Arbetsmarknadsutsikterna våren Prognos för arbetsmarknaden Kalmar län Arbetsmarknadsutsikterna våren 2013 Prognos för arbetsmarknaden 2013-2014 Kalmar län Arbetsmarknadsprognosen 2 gånger per år (riksprognos + 21 länsprognoser) Intervjuundersökning 11 mars-17 april Prognosen

Läs mer

Arbetsmarknadsläget maj 2015 Skåne län

Arbetsmarknadsläget maj 2015 Skåne län INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Malmö, 15 juni 2015 Thomas Behrens Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget maj 2015 Skåne län Arbetsmarknadsläget i Skåne har förbättrats under de senaste månaderna och

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av maj 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av maj 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av maj 2013 Fler fick jobb. Av samtliga som var inskrivna vid länets Arbetsförmedlingar påbörjade under maj 1 063 personer någon form av arbete,

Läs mer

De senaste årens utveckling

De senaste årens utveckling Arbetsmarknaden Sedan 1997 har antalet sysselsatta ökat med 22 personer, om man jämför de tre första kvartalen respektive år. Antalet sysselsatta är dock fortfarande cirka 8 procent lägre än 199. Huvuddelen

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, september 2016

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, september 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Ida Karlsson Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, september 2016 Arbetsmarknaden i Jönköpings län fortsatte att vara stark under

Läs mer

Handelsbarometern. Svensk Handels indikator över framtidsförväntningarna bland handelns företag

Handelsbarometern. Svensk Handels indikator över framtidsförväntningarna bland handelns företag Handelsbarometern Svensk Handels indikator över framtidsförväntningarna bland handelns företag Februari 2016 Framtidsindikatorn fortsätter att minska Framtidsindikatorn fortsätter att minska (- 23) och

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern Småföretagsbarometern Sveriges äldsta och största undersökning av småföretagarnas uppfattningar och förväntningar om konjunkturen Hösten 2012 VÄRMLANDS LÄN Swedbank och sparbankerna i samarbete med Företagarna

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern Småföretagsbarometern Sveriges äldsta och största undersökning av småföretagarnas uppfattningar och förväntningar om konjunkturen Hösten 2012 JÄMTLANDS LÄN Swedbank och sparbankerna i samarbete med Företagarna

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, oktober 2016

Arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, oktober 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Ida Karlsson Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, oktober 2016 Arbetslösheten i Jönköpings län fortsatte att sjunka under oktober månad om än bara

Läs mer

Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i 2011 års ekonomiska vårproposition

Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i 2011 års ekonomiska vårproposition Sid 1 (6) Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i 2011 års ekonomiska vårproposition I vårpropositionen skriver regeringen att Sveriges ekonomi växer snabbt. Prognosen för de kommande åren

Läs mer

PROGNOS 2013-2014. Arbetsmarknad Örebro län

PROGNOS 2013-2014. Arbetsmarknad Örebro län PROGNOS 2013-2014 Arbetsmarknad Örebro län 1 PROGNOSEN Arbetsmarknaden blir ljusare Under slutet av 2012 rådde ett kärvt klimat i världsekonomin och sista kvartalet präglades av en hastig försämring i

Läs mer

Landrapport från Finland NBO:s styrelsemöte 11 november 2015 Stockholm

Landrapport från Finland NBO:s styrelsemöte 11 november 2015 Stockholm Landrapport från Finland NBO:s styrelsemöte 11 november 2015 Stockholm Nyckeltal för Finland Folkmängd 5.474.289 Förväntad BNP-utveckling +/- 0 % Inflation 2014 + 1,0 % Arbetslöshet 8,8 % Bostadsbyggande

Läs mer

Utgångspunkter Avtal 17

Utgångspunkter Avtal 17 Utgångspunkter Avtal 17 2(7) 2017-01-26 Utgångspunkter Avtal 17 De större avtalen inom handeln löper ut den 31 mars 2017. Innevarande ettåriga avtalsperiod har inneburit höga kostnadsökningar för en bransch

Läs mer

Konjunkturöversikt för landskapet Österbotten, april 2015

Konjunkturöversikt för landskapet Österbotten, april 2015 Konjunkturöversikt för landskapet Österbotten, april 215 Nedan granskas konjunkturerna i landskapet Österbotten utgående från information om omsättning per näringsgren. Informationen är beställd från Statistikcentralen

Läs mer

Medlemmarnas makroekonomiska förutsättningar, ekonomi och kompetensförsörjning en prognos för år 2019

Medlemmarnas makroekonomiska förutsättningar, ekonomi och kompetensförsörjning en prognos för år 2019 Medlemmarnas makroekonomiska förutsättningar, ekonomi och kompetensförsörjning en prognos för år 2019 Diarienummer: 2019/0071 Använd gärna fakta ur den här rapporten men kom ihåg att ange källa: Arbetsgivarverket

Läs mer

2013:2 ISSN Stockholms Handelskammares rapport. Har företagen koll på vilka de rekryterar?

2013:2 ISSN Stockholms Handelskammares rapport. Har företagen koll på vilka de rekryterar? 213:2 ISSN 1654-1758 Stockholms Handelskammares rapport Har företagen koll på vilka de rekryterar? Sammanfattning Hur förändrar lågkonjunktur och intåget av ny teknik företagens rekrytering? För femte

Läs mer

Julhandeln Jaana Kurjenoja

Julhandeln Jaana Kurjenoja Julhandeln 2016 Bakgrund Bakgrundsinformationen till kalkylerna som allmänt beskriver julhandeln kommer från Statistikcentralen. Kantar TNS genomförde en urvalsbaserad konsumentenkät i november 2016. Enkäten

Läs mer

SKATTECHOCKEN FÖR UNGA

SKATTECHOCKEN FÖR UNGA SKATTECHOCKEN FÖR UNGA DE RÖDGRÖNAS STÖRSTA SKATTEHÖJNING: NÄSTAN EN MILJON UNGA FÅR 10 MILJARDER I DUBBLAD ARBETSGIVARAVGIFT, MINDRE ÄN HÄLFTEN GÅR TILL SATSNINGAR MOT UNGDOMSARBETSLÖSHET DUBBLAD ARBETSGIVARAVGIFT

Läs mer

Handelsbarometern. Svensk Handels indikator över optimismen och framtidsförväntningarna bland handelns företag

Handelsbarometern. Svensk Handels indikator över optimismen och framtidsförväntningarna bland handelns företag Handelsbarometern Svensk Handels indikator över optimismen och framtidsförväntningarna bland handelns företag Februari 2015 2015-01-16 Planer på att minska antalet anställda sänker handlarnas framtidstro

Läs mer

STOCKHOLMSBAROMETERN

STOCKHOLMSBAROMETERN STOCKHOLMSBAROMETERN Första kvartalet 212 212-5-1 Sammanfattning Stockholmskonjunkturen stärks tydligt. Konjunkturindikatorn för Stockholms län ökar från 3 till 17 under 212 års första kvartal. Konjunkturindikatorn

Läs mer

STOCKHOLMSBAROMETERN. Tredje kvartalet 2011

STOCKHOLMSBAROMETERN.  Tredje kvartalet 2011 Tredje kvartalet 11 (11-11-3) Stockholmskonjunkturen fortsätter visserligen att stärkas, men tillväxttakten dämpas tydligt. Konjunkturindikatorn för Stockholms län minskar från 21 till 12 under årets tredje

Läs mer

Höstprognosen 2014: Långsam återhämtning med mycket låg inflation

Höstprognosen 2014: Långsam återhämtning med mycket låg inflation Europeiska kommissionen - Pressmeddelande Höstprognosen 2014: Långsam återhämtning med mycket låg inflation Bryssel, 04 november 2014 Enligt EU-kommissionens höstprognos kommer den ekonomiska tillväxten

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län augusti 2014

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län augusti 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Stockholm, september månad 2014 Therese Landerholm Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Uppsala län augusti 2014 Inskrivna arbetslösa i Uppsala län augusti 2014

Läs mer

Inför 2016 års avtalsrörelse. en rapport av Industrins Ekonomiska Råd Oktober 2015

Inför 2016 års avtalsrörelse. en rapport av Industrins Ekonomiska Råd Oktober 2015 Inför 2016 års avtalsrörelse en rapport av Industrins Ekonomiska Råd Oktober 2015 Industrins Ekonomiska Råd Cecilia Hermansson, KTH/Swedbank Mauro Gozzo, Business Sweden Juhana Vartiainen, Riksdagen, Finland

Läs mer

Handelsbarometern. Svensk Handels indikator över framtidsförväntningarna bland handelns företag

Handelsbarometern. Svensk Handels indikator över framtidsförväntningarna bland handelns företag Handelsbarometern Svensk Handels indikator över framtidsförväntningarna bland handelns företag Januari 2016 Avtagande försäljningsutveckling Framtidsindikatorn minskar med 3 enheter sedan förra månaden

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna hösten Prognos för arbetsmarknaden SAMMANFATTNING

Arbetsmarknadsutsikterna hösten Prognos för arbetsmarknaden SAMMANFATTNING Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2016 Prognos för arbetsmarknaden 2016 2018 SAMMANFATTNING Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2016 1 Arbetsmarknadsutsikterna i korthet Fortsatt stark arbetsmarknad Åren 2016-2018

Läs mer

Handelsbarometern. Svensk Handels indikator över framtidsförväntningarna bland handelns företag

Handelsbarometern. Svensk Handels indikator över framtidsförväntningarna bland handelns företag Handelsbarometern Svensk Handels indikator över framtidsförväntningarna bland handelns företag Juni 2016 Framtidsindikatorn fortsatt på låg nivå Framtidsindikatorn för juni månad ligger på -21, vilket

Läs mer

Finlands ekonomi i ett nordiskt och europeiskt perspektiv

Finlands ekonomi i ett nordiskt och europeiskt perspektiv Olli Rehn Finlands Bank Finlands ekonomi i ett nordiskt och europeiskt perspektiv Svenska Klubben, Helsingfors 22.11.2017 Offentlig 1 Ekonomiska utsikter för euroområdet Offentlig 2 USA Politisk polarisering

Läs mer

Handelsbarometern. Svensk Handels indikator över optimismen och framtidsförväntningarna bland handelns företag. Januari 2015

Handelsbarometern. Svensk Handels indikator över optimismen och framtidsförväntningarna bland handelns företag. Januari 2015 Handelsbarometern Svensk Handels indikator över optimismen och framtidsförväntningarna bland handelns företag Januari 2015 Ica Maxi Värtan, Stockholm Foto: Björn Mattisson Höjda arbetsgivaravgifter riskerar

Läs mer

BAROMETERN STOCKHOLMS

BAROMETERN STOCKHOLMS STOCKHOLMS BAROMETERN FJÄRDE KVARTALET 14, 15-2-1. En rapport från Stockholms Handelskammare Byggindustrin väntas nyanställa kraftfullt under första kvartalet 15. Jobbtillväxten har varit god även fjärde

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern Småföretagsbarometern Sveriges äldsta och största undersökning av småföretagarnas uppfattningar och förväntningar om konjunkturen Hösten 2011 HALLANDS LÄN Swedbank och sparbankerna i samarbete med Företagarna

Läs mer

Arbetslöshetssituationen december 2018

Arbetslöshetssituationen december 2018 Jonas Karlsson, Statistiker Tel. 018-25581 Arbetsmarknad 2018:13 3.1.2019 Arbetslöshetssituationen december 2018 Det relativa arbetslöshetstalet 3,6 procent i december I december var det relativa arbetslöshetstalet

Läs mer

Handelsbarometern. Svensk Handels indikator över framtidsförväntningarna bland handelns företag

Handelsbarometern. Svensk Handels indikator över framtidsförväntningarna bland handelns företag Handelsbarometern Svensk Handels indikator över framtidsförväntningarna bland handelns företag December 2015 Oförändrad försäljning Handlarna tror i genomsnitt på en oförändrad försäljning under kommande

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av december 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av december 2012 Blekinge, 13 januari 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av december 2012 Färre varsel på en svag arbetsmarknad Arbetsmarknaden i Blekingen påverkas kraftigt av den ekonomiska

Läs mer

Nationalräkenskaper, kvartalsvis

Nationalräkenskaper, kvartalsvis Nationalräkenskaper 2015 Nationalräkenskaper, kvartalsvis 2015, 2:a kvartalet Bruttonationalprodukten ökade med 0,2 procent från föregående kvartal Enligt Statistikcentralens preliminära uppgifter ökade

Läs mer

Nationalräkenskaper, kvartalsvis

Nationalräkenskaper, kvartalsvis Nationalräkenskaper 2017 Nationalräkenskaper, kvartalsvis 2017, 2:a kvartalet Bruttonationalprodukten ökade med 0,4 procent från föregående kvartal Enligt Statistikcentralens preliminära uppgifter ökade

Läs mer

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik september 2017

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik september 2017 FAKTAUNDERLAG Kronobergs län 2017-10-05 Ronnie Kihlman Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik september 2017 Inskrivna arbetslösa som går till arbete Under september månad 2017 påbörjade 580 personer

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna hösten Prognos för arbetsmarknaden

Arbetsmarknadsutsikterna hösten Prognos för arbetsmarknaden Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2017 Prognos för arbetsmarknaden 2017 2019 Text Annelie Almérus Håkan Gustavsson Torbjörn Israelsson Andreas Mångs Petra Nyberg Text- och bildredigering Marcus Löwing Avstämningsdag

Läs mer

Nationalräkenskaper, kvartalsvis

Nationalräkenskaper, kvartalsvis Nationalräkenskaper 2016 Nationalräkenskaper, kvartalsvis 2015, 4:e kvartalet Bruttonationalprodukten ökade med 0,1 procent från föregående kvartal Enligt Statistikcentralens preliminära uppgifter ökade

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern Småföretagsbarometern Sveriges äldsta och största undersökning av småföretagarnas uppfattningar och förväntningar om konjunkturen Hösten 2012 NORRBOTTENS LÄN Swedbank och sparbankerna i samarbete med Företagarna

Läs mer

Utveckling av sysselsättningsgrad mellan män och kvinnor

Utveckling av sysselsättningsgrad mellan män och kvinnor Analysavdelningen Marwin Nilsson 2011-03-07 Utveckling av sysselsättningsgrad mellan män och kvinnor Lågkonjunkturen drabbade männen hårdast Den globala recessionen som drabbade Sverige 2008 påverkade

Läs mer

1. PÅ MARKNADEN FÖR EKONOMER GES UTBUDET AV KU= 15P 250 OCH EFTERFRÅGAN AV KE= 150 5P. P BETECKNAR TIMLÖNEN. IFALL DET INFÖRS EN MINIMILÖN PÅ 22 /H.

1. PÅ MARKNADEN FÖR EKONOMER GES UTBUDET AV KU= 15P 250 OCH EFTERFRÅGAN AV KE= 150 5P. P BETECKNAR TIMLÖNEN. IFALL DET INFÖRS EN MINIMILÖN PÅ 22 /H. 1. PÅ MARKNADEN FÖR EKONOMER GES UTBUDET AV KU= 15P 250 OCH EFTERFRÅGAN AV KE= 150 5P. P BETECKNAR TIMLÖNEN. IFALL DET INFÖRS EN MINIMILÖN PÅ 22 /H. VAD KOMMER DET ATT LEDA TILL? I VILKET LAND KOSTAR DET

Läs mer

STOCKHOLMSBAROMETERN. www.chamber.se. Andra kvartalet 2010

STOCKHOLMSBAROMETERN. www.chamber.se. Andra kvartalet 2010 Andra kvartalet (-8-6) skonjunkturen fortsätter att förbättras. Konjunkturindikatorn för s län ökar från 22 till 3 under årets andra kvartal. Situationen för näringslivet stabiliseras fortsatt och ekonomin

Läs mer

Svenskt Näringslivs konjunkturrapport April 2015

Svenskt Näringslivs konjunkturrapport April 2015 Svenskt Näringslivs konjunkturrapport April 2015 Fakta och prognoser samt enkätresultat från Svenskt Näringslivs Företagarpanel för kvartal 1 2015 Företagarpanelen utgörs av ca 8000 företagare, varav ca

Läs mer

Arbetsmarknadsläget september 2014 Skåne län

Arbetsmarknadsläget september 2014 Skåne län INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Malmö, 10 oktober 2014 Thomas Behrens Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget september 2014 Skåne län De senaste beräkningarna av nationalräkenskaperna som publicerades

Läs mer

Har företagen koll på vilka de rekryterar?

Har företagen koll på vilka de rekryterar? 2012 : 1 ISSN 1654-1758 Stockholms Handelskammares analys Har företagen koll på vilka de rekryterar? Näringslivets efterfrågan på arbetskraft minskar tydligt. Samtidigt förändras förutsättningarna att

Läs mer

Ny kompetens genom läroavtal

Ny kompetens genom läroavtal Ny kompetens genom läroavtal Erfarenheter och behov hos EK:s medlemsföretag Finlands Näringsliv Ny kompetens genom läroavtal Erfarenheter och behovhos EK:s medlemsföretag VAD ÄR LÄROAVTALSUTBILDNING? TRE

Läs mer

Svenskt Näringslivs konjunkturrapport April 2015

Svenskt Näringslivs konjunkturrapport April 2015 Svenskt Näringslivs konjunkturrapport April 2015 Fakta och prognoser samt enkätresultat från Svenskt Näringslivs Företagarpanel för kvartal 1 2015 Företagarpanelen utgörs av ca 8000 företagare, varav ca

Läs mer

Detaljhandelns Konjunkturrapport - KORTVERSION

Detaljhandelns Konjunkturrapport - KORTVERSION Detaljhandelns Konjunkturrapport - KORTVERSION HUI Research AB info@hui.se Juni 2018 Innehåll Sammanfattning 3 Handeln i Sverige 6 Hushållens köpkraft 15 Cityhandeln 19 Amazon 21 Detaljhandeln i Norden

Läs mer

Inför en modell för korttidsarbete

Inför en modell för korttidsarbete Socialdemokraterna Stockholm 2012-10-16 Inför en modell för korttidsarbete Regeringens passivitet riskerar jobben ännu en gång Hösten 2008 inleddes en våg av varsel som fick stora effekter på Sveriges

Läs mer

Prognos Presskonferens Arbetsmarknadsstyrelsen Tisdag 5 december 2006

Prognos Presskonferens Arbetsmarknadsstyrelsen Tisdag 5 december 2006 1 Prognos 2007 Presskonferens Arbetsmarknadsstyrelsen Tisdag 5 december 2006 Prognosantaganden 2 Att den globala ekonomin växer med drygt 5 procent 2006 och med knappt 4,5 procent 2007 Att oljepriset uppgår

Läs mer

2012:1 Utvecklingen på Eskilstunas arbetsmarknad till och med år 2010.

2012:1 Utvecklingen på Eskilstunas arbetsmarknad till och med år 2010. 2012-01-12 Fakta och statistik från Eskilstuna kommun näringsliv visar intressanta statistiska uppgifter i kortform utifrån ett eskilstunaperspektiv. 2012:1 Utvecklingen på Eskilstunas arbetsmarknad till

Läs mer

ÅLANDS STATISTIK OCH UTREDNINGSBYRÅ. Arbetsmarknadsbarometern. Richard Palmer

ÅLANDS STATISTIK OCH UTREDNINGSBYRÅ. Arbetsmarknadsbarometern. Richard Palmer ÅLANDS STATISTIK OCH UTREDNINGSBYRÅ Arbetsmarknadsbarometern 2017 Richard Palmer Det internationella läget Den globala tillväxten stärks (från 3,0 procent 2016 till 3,5 procent i år, enl. OECD). Basen

Läs mer

2015 börjar positivt för transportnäringen

2015 börjar positivt för transportnäringen Jul-06 Okt-06 Feb-07 Jul-07 Okt -07 Jan-08 Apr-08 Jul-08 Okt-08 Jan-09 Apr-09 Jul-09 Okt-09 Jan-10 Apr-10 Jul-10 Okt-10 Jan-11 Apr-11 Jul-11 Okt-11 Jan-12 Apr-12 Jul -12 Okt-12 Jan -13 Apr - 13 Jul -13

Läs mer

Handelsutredning. 2 december 2014 Söderköping Henrik Vestin Rickard Johansson

Handelsutredning. 2 december 2014 Söderköping Henrik Vestin Rickard Johansson Handelsutredning 2 december 2014 Söderköping Henrik Vestin Rickard Johansson Om HUI Research Konsult- och forskningsverksamhet Handel, besöksnäring och samhällsekonomi Dotterbolag till Svensk Handel Om

Läs mer

Avtalsyrkanden Apoteksanställda Sveriges Farmaceuter och Unionen

Avtalsyrkanden Apoteksanställda Sveriges Farmaceuter och Unionen Avtalsyrkanden 2017 Apoteksanställda Sveriges Farmaceuter och Unionen UTGÅNGSPUNKTER AVTAL 17 Apoteksbranschens uppdrag och utveckling sedan omregleringen Apotekens samhällsuppdrag är att förse invånarna

Läs mer

Svenskt Näringslivs konjunkturrapport April 2015

Svenskt Näringslivs konjunkturrapport April 2015 Svenskt Näringslivs konjunkturrapport April 2015 Fakta och prognoser samt enkätresultat från Svenskt Näringslivs Företagarpanel för kvartal 1 2015 Företagarpanelen utgörs av ca 8000 företagare, varav ca

Läs mer

Det går inte att förnya Finland utan företag

Det går inte att förnya Finland utan företag Det går inte att förnya Finland utan företag FINLAND MÅSTE FÖRNYAS. FÖRETAGANDE ÄR LÖSNINGEN TILL MÅNGA PROBLEM. Arbetsplatser uppstår i SME-företag 19 065 26 276 36 159 31 836 21 478 Nettoökning: 104

Läs mer

Vårprognosen Mot en långsam återhämtning

Vårprognosen Mot en långsam återhämtning EUROPEISKA KOMMISSIONEN - PRESSMEDDELANDE Vårprognosen 2012 2013 Mot en långsam återhämtning Bryssel den 11 maj 2012 - Efter produktionsnedgången i slutet av 2011 anses EUekonomin nu befinna sig i en svag

Läs mer