POLICY OCH RIKTLINJER OM. Korruption och jäv

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "POLICY OCH RIKTLINJER OM. Korruption och jäv"

Transkript

1 POLICY OCH RIKTLINJER OM Korruption och jäv

2 Pendar Solimani Sid 2 (12) Dnr Innehåll Policy... 3 Riktlinje Inledning Korruption Vad är korruption? Konsekvenser av mutbrott Jäv Vad är jäv? Konsekvenser av jäv Om man misstänker korruption eller jäv... 9 Bilaga Förslag på skriftlig formulering Exempel Gåvor Rabatter, bonus och frikort Pengar och presentkort Måltider Konferenser, kurser, studieresor Vinster Ersättning vid försening... 12

3 Sid 3 (12) Policy Korruption medför allvarliga skadeverkningar och minskar medborgarnas förtroende för samhällsinstitutionerna. Korruption hotar rättsstatens legitimitet och undergräver demokratin. Den skapar osunda affärsmetoder och skadar det ekonomiska livet genom att snedvrida konkurrensen. Kammarkollegiet ska arbeta aktivt mot varje form av korruption och mot att jäv påverkar beslut. Arbetet mot korruption och jäv ska i möjligaste mån bedrivas inom de regelverk och den organisation som finns för den ordinarie verksamheten. Frågan om risk för korruption ska inkluderas i Kammarkollegiets löpande arbete med intern styrning och kontroll. Åtgärderna bör utgå från en bred definition av korruption. Kammarkollegiet ska ha ett styrnings- och kontrollsystem som utifrån riskanalyser och förebyggande åtgärder så långt möjligt minimerar riskerna för oegentligheter. Kollegiet ska arbeta kontinuerligt med förebyggande åtgärder även när riskerna bedöms som små. Kammarkollegiets tjänstemän ska vid varje tillfälle framstå som sakliga och opartiska i sin tjänsteutövning. De anställda ska inte ens kunna misstänkas för att låta sig påverkas av osakliga önskemål eller hänsyn i sitt arbete. För att undvika svårigheter att dra gräns vid vad som kan betraktas som otillbörligt är utgångspunkten att inga gåvor eller förmåner ska tas emot eller accepteras. Den som i sitt arbete utsätts för påverkan som framstår som otillbörlig ska genast säga ifrån samt meddela detta till närmaste chef. En tjänsteman vid kollegiet som är jävig får inte delta, eller i övrigt ha med handläggningen av ett ärende att göra.

4 Sid 4 (12) Riktlinje 1.1 Inledning Korruption innebär att utnyttja en offentligrättslig ställning för att uppnå otillbörlig vinning för sig själv eller andra. En enda mutad tjänsteman kan ställa till med skador som nästan är omöjliga att reparera. Minnet av korruptionsskandaler sitter i länge. Myndighetschefen har det samlade ansvaret för att vidta förebyggande åtgärder mot korruption. En viktig åtgärd kanske den viktigaste är att hålla den statliga värdegrunden levande. I 1 kap. 9 regeringsformen, vilken är en grundlag, finns bestämmelser om att förvaltningsmyndigheter i sin verksamhet ska beakta allas likhet inför lagen samt iaktta saklighet och opartiskhet. Detta förhållningssätt kallas objektivitetsprincipen. Medborgarnas förtroende för den offentliga förvaltningen kräver att vi som verkar i den framstår som sakliga och opartiska vid varje enskilt tillfälle. En offentligt anställd förväntas leva upp till högt ställda krav på saklighet och opartiskhet i sitt arbete. Samtidigt kan man i sin roll bli utsatt för olika påverkansförsök. Viss typ av påverkan är både accepterat och tillåtet, medan en annan typ av påverkan inte är acceptabelt. Syftet med reglerna är att hindra otillbörlig påverkan vid beslut och åtgärder inom såväl den offentliga som den privata sektorn. Ju mer kvalificerad befattning man har (t.ex. beslutande eller föredragande) desto mer utsatt är man och desto mindre blir som regel utrymmet för att ta emot förmåner från utomstående. Om man exempelvis hanterar sekretesskyddad information eller upphandlingsärenden bör man vara särskilt försiktig. 1.2 Korruption Vad är korruption? Reglerna om tagande och givande av muta regleras i 10 kap. 5 a e brottsbalken. Mutbrott begås när en arbetstagare för sin egen eller någon annans räkning tar emot en muta eller annan otillbörlig förmån för sin

5 Sid 5 (12) tjänsteutövning, begär en muta eller låter sig bli utlovad en muta. Något orsakssamband behöver inte finnas mellan förmånen och det sätt på vilket den anställde utför sitt arbete. Vad som i domstolarnas praxis betraktats som en tillbörlig och en otillbörlig belöning eller förmån är flytande. En samlad bedömning ska göras där bl.a. syftet med och värdet av förmånen samt mottagarens ställning och situationen i stort vägs in. Avgörande är alltså inte alltid förmånens art eller beskaffenhet som sådan, utan i vilken situation den förekommer och vilken påverkansrisk som rent objektivt föreligger. En belöning kan vara otillbörlig även om den inte ges för att mottagaren ska handla på ett särskilt sätt. Särskilt höga krav ställs på anställda i offentlig förvaltning. Det finns ingen värdegräns för när en gåva eller tjänst anses vara otillbörlig. Värdet på gåvan är inte avgörande, utan det är situationen, syftet, när och hur den ges m.m. som spelar in i bedömningen. Det innebär att även små värden kan vara otillbörliga. Huruvida givaren av en gåva eller muta får någon nytta av erbjudandet har ingen betydelse för om brott anses föreligga. Om det är fråga om en gåva behöver den inte ens ha överlämnats. Redan utlovandet eller underlåtenheten att avböja ett erbjudande kan alltså vara brottsligt. Det är viktigt att tydligt skilja på sin privata sfär och sin tjänsteutövning. I situationer där givaren och mottagaren umgås och är goda vänner privat är det viktigt att generositeten inte överstiger vad som kan anses normalt. I samband med internationellt samarbete kan det förekomma att gåvor överlämnas. I dessa fall kan det finnas skäl för särskilda ställningstaganden. Kammarkollegiet kan enbart ge sin syn på hur olika situationer och erbjudanden bör betraktas. Myndigheten kan dock inte med befriande verkan för den enskilde medge att en förmån får accepteras. Det är allmän domstol som avgör huruvida ett mutbrott begåtts eller inte. För att undvika svårigheter att dra gräns vid vad som kan betraktas som otillbörligt är utgångspunkten att man inte ska acceptera några gåvor. För att undvika alla misstankar var tydlig. Erbjudanden som inte kan accepteras måste uttryckligen avböjas. Se förslag på skriftlig formulering i avsnitt 1.6 i bilaga 1.

6 Sid 6 (12) Konsekvenser av mutbrott Mutbrott faller under allmänt åtal och Kammarkollegiet är som statlig myndighet, enligt 22 lagen (1994:260) om offentlig anställning, skyldig att göra en åtalsanmälan om en anställd som omfattas av lagen skäligen misstänks för brott som avser: 1. följande brott enligt brottsbalken a) tagande av muta enligt 10 kap. 5 a, b) grovt tagande av muta enligt 10 kap. 5 c, c) tjänstefel eller grovt tjänstefel enligt 20 kap. 1 samt d) brott mot tystnadsplikt enligt 20 kap. 3 första stycket, 2. annat brott, om det kan antas föranleda någon annan påföljd än böter. Det är alltid den person som tar emot/erbjuder den otillbörliga förmånen som ställs till ansvar. För brottet tagande av muta finns såväl böter som fängelse i straffskalan. Även för brottet givande av muta finns såväl böter som fängelse i straffskalan. För bägge brotten gäller att om de är att anse som grova aktualiseras strängare fängelsestraff. Utöver straffrättsliga konsekvenser, som kan medföra att den enskilde förlorar sitt arbete, kan även arbetsrättsliga konsekvenser aktualiseras i vissa fall. Om en arbetstagare uppsåtligen eller av oaktsamhet åsidosatt sina skyldigheter i anställningen och felet inte är ringa, med hänsyn till samtliga omständigheter, kan detta föranleda disciplinpåföljder. Det fel som kan föranleda disciplinpåföljd kallas tjänsteförseelse och påföljden är varning eller löneavdrag. Disciplinpåföljder prövas av Personalansvarsnämnden vid Kammarkollegiet. För vidare information, se Arbetsgivarverkets cirkulär 2005:2. Kammarkollegiet eller dess anställda ska inte ta emot otillbörliga förmåner. Den som i sitt arbete utsätts för försök till påverkan som framstår som otillbörlig måste genast säga ifrån samt meddela detta till närmaste chef. Vidare kan det bli fråga om att göra en anmälan till polis och åklagare.

7 Sid 7 (12) 1.3 Jäv Vad är jäv? Reglerna om jäv finns i förvaltningslagen (1986:223). Jäv föreligger när en tjänsteman påverkas av önskemål eller hänsyn som är ovidkommande för ärendet. Reglerna om jäv tar sikte på när den anställde anses ha ett sådant intresse i ett ärende att dennes opartiskhet kan ifrågasättas. Jävsreglerna tar inte sikte på den anställdes moral, kompetens eller den egna uppfattningen av situationen, utan hur den skulle kunna uppfattas av andra. Jävsreglerna gäller vid all ärendehantering och riktar sig till den som på något sätt kan påverka dess utgång. Reglerna gäller beslutande och föredragande samt den som medverkat genom att t.ex. upprätta ett förslag till beslut eller på annat sätt deltagit i den slutliga handläggningen. Förvaltningslagen anger fem olika jävstyper: 1. Om saken angår dig eller någon närstående eller om ärendets utgång kan väntas medföra synnerligen nytta eller skada för dig eller någon närstående. 2. Om du eller någon närstående är ställföreträdare för den som saken angår eller för någon som kan väntas synnerligen nytta eller skada av ärendets utgång. 3. Om ett ärende överklagats eller av annat skäl ska avgöras i en högre instans och du tidigare deltagit i den slutliga handläggningen i den lägre instansen. 4. Om du har fört talan som ombud eller mot ersättning biträtt någon i saken. 5. Om det i övrigt finns någon särskild omständighet som är ägnad att rubba förtroendet till din opartiskhet i ärendet. Den sista formen brukar kallas delikatessjäv och är en generalklausul som avser att fånga upp sådana intressekonflikter som inte täcks av övriga jävsgrunder. Det kan handla om att du t.ex. har ett intresse i saken på ett sådant sätt att misstanke lätt kan uppkomma att det brister i förutsättningarna för en opartisk bedömning.

8 Sid 8 (12) Exempel på situationer då jäv kan uppstå i Kammarkollegiets verksamhet är t.ex. upphandlingsärenden, anlitande av konsulter eller i samband med en bisyssla Konsekvenser av jäv Den som är jävig får inte delta i handläggningen av ett ärende. Detta innebär som huvudregel att personen inte får vidta någon åtgärd i ärendet överhuvudtaget. Vid bedömningen av om en jävssituation föreligger ska utgångspunkten vara hur en utomstående skulle bedöma situationen. Situationen ska bedömas mot bakgrund av de fem jävstyperna ovan. Känner du till en omständighet som kan antas utgöra jäv mot dig, ska du självmant anmäla detta till din närmaste chef. Det är inte alltid lätt att avgöra om en jävssituation föreligger. Vid tveksamma fall ska du omgående kontakta din närmaste chef. Det är alltid bättre att iaktta försiktighet och självmant anmäla eventuellt jäv än att någon annan senare anmäler dig som jävig. Vid behov kan den närmaste chefen vända sig till chefsjuristen för råd. Har det uppkommit en fråga om jäv mot någon och ersätts inte denne av någon annan, ska Kammarkollegiet snarast fatta ett formellt beslut i jävsfrågan. På samma sätt som med förmåner, kan inte myndigheten med befriande verkan för den enskilde medge att en situation inte utgör jäv. Frågan avgörs ytterst av domstol.

9 Sid 9 (12) 1.4 Om man misstänker korruption eller jäv Om man misstänker att någon vid Kammarkollegiet - utnyttjar sin offentligrättsliga ställning för att uppnå otillbörlig vinning för sig själv eller andra (korruption), - för sin egen eller någon annans räkning tar emot en muta eller annan otillbörlig förmån för sin tjänsteutövning, begär en muta eller låter sig bli utlovad en muta, eller - befinner sig i en jävsituation ska man göra något av följande. a. Vända sig till närmaste chef Ett enkelt sätt att framföra misstankar om korruption m.m. kan vara att vända sig till sin närmaste chef. Chefen i sin tur för ärendet vidare på lämpligt sätt. b. Vända sig till högre chef/gd Det går också bra att vända sig direkt till en högre chef, t.ex. avdelningschef eller GD, som i sin tur för ärendet vidare på lämpligt sätt. c. Vända sig till chefsjurist/internrevisor Att vända sig till chefsjurist eller internrevisor kan vara ett alternativ i de fall man misstänker att andra chefer inom myndigheten kan vara inblandade i ärendet. De i sin tur för ärendet vidare på lämpligt sätt. Möjligheten att använda sin meddelarfrihet och vända sig till externa medier föreligger givetvis alltid. Som huvudregel gäller för medier ett grundlagsstadgat efterforskningsförbud mot en person som avslöjar missförhållanden. Ytterligare ett sätt är att vända sig direkt till åklagare/polis då en bedömning av en utomstående anses behövlig.

10 Sid 10 (12) 1.5 Frågor Om du har frågor eller funderingar kring denna policy kan du vända dig till din chef eller till kollegiets chefsjurist.

11 Sid 11 (12) Bilaga Förslag på skriftlig formulering Här är ett förslag på en skriftlig formulering som kan användas då erbjudanden och gåvor avböjs. Kammarkollegiets policy är att inte ta emot gåvor och andra erbjudanden från utomstående. Detta gäller även gåvor till ringa belopp. Syftet är att undvika minsta anledning till misstanke om huruvida Kammarkollegiets medarbetare agerar sakligt eller opartiskt i sin tjänsteutövning. Jag hoppas du/ni har förståelse för Kammarkollegiets policy och tackar därför nej till erbjudandet och skickar tillbaka den till dig/er. 1.7 Exempel Gåvor Alla typer av gåvor även blommor, frukt, choklad, böcker eller liknande bör du avböja/skicka tillbaka om du kan göra det. Detta gäller även gåvor i samband med högtidsdagar och helger Rabatter, bonus och frikort Rabatter, frikort eller liknande ska du inte ta emot. En del företag ger rabatt eller bonus vid frekventa övernattningar på samma hotell eller resor med samma flygbolag. Har förmånen tjänats in då du rest i tjänsten tillhör den Kammarkollegiet. Du får alltså inte utnyttja förmånen privat Pengar och presentkort Det är aldrig acceptabelt att ta emot pengar, värdepapper, eller liknande. Med pengar jämställs andra betalningsmedel som presentkort och värdekuponger.

12 Sid 12 (12) Måltider En måltid bör du normalt bara acceptera om den förekommer i anslutning till ett sammanträde och kan ses som en naturlig del av arrangemanget eller utgör en ren arbetslunch. Detta gäller även t.ex. julluncher. Måltiden ska vara av enkelt slag, typ bricklunch eller frukostseminarium, och får inte vara ett regelbundet förekommande inslag. I andra fall ska Kammarkollegiet betala Konferenser, kurser, studieresor Deltagande i konferenser eller liknande ska vara motiverade ur Kammarkollegiets perspektiv och därför betalas av Kammarkollegiet. Om arrangören är någon som Kammarkollegiet har eller kan komma att få affärsförbindelse med, måste det finnas ett tydligt informationsintresse för Kammarkollegiet för att delta. Särskild försiktighet ska iakttas vid arrangemang som innehåller förmåner, t.ex. påkostade måltider, underhållning, rekreation liksom vid inbjudningar som vänder sig exklusivt till dig Vinster Ibland består förmånen av att få delta i en utlottning av t.ex. en vistelse på ett konferenshotell eller biljetter till ett sportarrangemang. Du ska inte delta i sådana lotterier Ersättning vid försening Ibland ges ekonomisk ersättning som kompensation till resenärer som drabbats av försening, t.ex. vid överbokning eller tekniska hinder. Ersättning som överstiger de utlägg som är skäliga på grund av förseningen ska tillfalla Kammarkollegiet. Måltidskuponger eller liknande liksom försäkringsersättning får du behålla.

Mutor och jäv. Policy och vägledning för anställda och förtroendevalda i Varbergs kommun. Antagen av Kommunfullmäktige

Mutor och jäv. Policy och vägledning för anställda och förtroendevalda i Varbergs kommun. Antagen av Kommunfullmäktige Mutor och jäv Policy och vägledning för anställda och förtroendevalda i Varbergs kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2013-06-18 Innehåll Inledning... 2 Tagande av muta och givande av muta... 3 Tillbörlig

Läs mer

Affärsetisk policy för Piteå kommun

Affärsetisk policy för Piteå kommun Affärsetisk policy för Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Affärsetisk policy Policy 2012-09-10, 148 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare Version Senast

Läs mer

Korruption, muta - ekonomisk brottslighet. Berör det mig?

Korruption, muta - ekonomisk brottslighet. Berör det mig? Korruption, muta - ekonomisk brottslighet Berör det mig? Korruption, muta - ekonomisk brottslighet Berör det mig? Korruption är missbruk av förtroendeställning för egen eller närståendes vinning. Den vanligaste

Läs mer

Jäv, mutor och andra intressekonflikter 1. Jäv

Jäv, mutor och andra intressekonflikter 1. Jäv Jäv, mutor och andra intressekonflikter All offentlig förvaltning utförs på medborgarnas uppdrag och innefattar därmed ett särskilt ansvar att upprätthålla kraven på saklighet och opartiskhet. Inom Kulturrådet

Läs mer

Korruption, muta ekonomisk brottslighet

Korruption, muta ekonomisk brottslighet SÅ HÄR SER VÄSTERÅS STAD PÅ Korruption, muta ekonomisk brottslighet kopplat till anställda, uppdragstagare eller förtroendevalda i verksamhet där Västerås stad har ansvaret. Korruption är missbruk av förtroendeställning

Läs mer

Policy avseende otillbörliga förmåner

Policy avseende otillbörliga förmåner KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Antagen av kommunfullmäktige 2014-01-30, 8 Gäller fr o m den 1 februari 2014 Policy avseende otillbörliga förmåner för förtroendevalda och anställda inom Värnamo kommun 1 (6)

Läs mer

Policy avseende Farliga förmåner i Bräcke kommun. Antagen av kommunfullmäktige 75/2015

Policy avseende Farliga förmåner i Bräcke kommun. Antagen av kommunfullmäktige 75/2015 Policy avseende Farliga förmåner i Bräcke kommun Antagen av kommunfullmäktige 75/2015 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Omfattning... 3 3. Måltider... 3 4. Rabatter, subventioner och lån... 4 5.

Läs mer

Policy och riktlinje mot mutor och jäv för Sotenäs kommun

Policy och riktlinje mot mutor och jäv för Sotenäs kommun Policy och riktlinje mot mutor och jäv för Sotenäs kommun Utgåva I. Upprättad och utfärdad av: KS Kungshamn 2016-03-07 DNR nr: KA 2016/178 Antagen av Fullmäktige: Datum: 2016-04-21 1 Innehållsförteckning

Läs mer

Policy om muta och bestickning för anställda och förtroendevalda i Lekebergs kommun

Policy om muta och bestickning för anställda och förtroendevalda i Lekebergs kommun Policy om muta och bestickning för anställda och förtroendevalda i Lekebergs kommun Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2012-02-02 (Formaliareviderad 2015-09-02) Ansvarig för revidering: Kommunstyrelsen

Läs mer

1(8) Policy mot muta och bestickning. Styrdokument

1(8) Policy mot muta och bestickning. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp - Beslutad av Kommunfullmäktige 2014-02-26 24 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av 3(8) Innehållsförteckning 1...4 1.1 1.2 1.3 2 Allmänt...4 Syfte...

Läs mer

Riktlinjer mot mutor och annan korruption för Uddevalla kommun Antagna av kommunfullmäktige den 12 februari 2014, 23

Riktlinjer mot mutor och annan korruption för Uddevalla kommun Antagna av kommunfullmäktige den 12 februari 2014, 23 Blad 1 Riktlinjer mot mutor och annan korruption för Uddevalla kommun Antagna av kommunfullmäktige den 12 februari 2014, 23 1. Inledning Riktlinjerna har tagits fram i syfte att förhindra och förebygga

Läs mer

Laholms kommuns policy mot korruption

Laholms kommuns policy mot korruption Laholms kommuns policy mot korruption Beslutad av: Kommunfullmäktige den 26 januari 2016, 11 Ansvar för revidering: Kommunstyrelsen, kommunledningskontoret Gäller för: Förtroendevalda och anställda i Laholms

Läs mer

Riktlinjer om muta och bestickning för anställda och förtroendevalda i Oxelösunds kommunkoncern

Riktlinjer om muta och bestickning för anställda och förtroendevalda i Oxelösunds kommunkoncern Riktlinjer om muta och bestickning för anställda och förtroendevalda i Oxelösunds kommunkoncern Beslutad av Kommunstyrelsen den 2013-05-29 78 Innehållsförteckning Allmänt...3 Syfte...3 Muta och bestickning...3

Läs mer

Policy för tagande och givande av muta för anställda och förtroendevalda i Örebro kommun och de kommunala bolagen

Policy för tagande och givande av muta för anställda och förtroendevalda i Örebro kommun och de kommunala bolagen Policy för tagande och givande av muta för anställda och förtroendevalda i Örebro kommun och de kommunala bolagen Innehållsförteckning Policy om tagande och givande av muta... 3 Allmänt...3 Syfte...3 Tagande

Läs mer

807,,9:/.0/74$/>71.0!8,2!05,,A!()!4.0!7/!8$))$!+7)+4?!Q.+!4.0!9:,>./!>*!/.4$+!$1!"!#$%!&'! #())*+$,,$-.+A!$00!4.+!#(+80.,,$05(+.+!7/!(05,,20.+?!!

807,,9:/.0/74$/>71.0!8,2!05,,A!()!4.0!7/!8$))$!+7)+4?!Q.+!4.0!9:,>./!>*!/.4$+!$1!!#$%!&'! #())*+$,,$-.+A!$00!4.+!#(+80.,,$05(+.+!7/!(05,,20.+?!! "#$%&'(&%) Lagreglerna om jäv för offentliganställda finns bland annat i förvaltningslagen. Reglerna talar om när en anställd eller ledamot ska anses ha ett sådant intresse i ett ärende att dennes opartiskhet

Läs mer

Policy om korruption, jäv och bisysslor

Policy om korruption, jäv och bisysslor 1 (5) DATUM DNR 2017-10-24 KS/2017:261 Policy om korruption, jäv och bisysslor Antagen av kommunfullmäktige den 18 december 2017 2 (5) Inledning Förtroendet för Lidingö stad liksom för alla andra offentliga

Läs mer

Mutor och jäv. Vad gäller i kommunal verksamhet?

Mutor och jäv. Vad gäller i kommunal verksamhet? Mutor och jäv Vad gäller i kommunal verksamhet? 1 Hur vill vi ha det i samhället.. och i vår egen kommunala verksamhet? I och med det som hänt i Göteborg har vi vaknat för att detta fenomen finns även

Läs mer

Rekryteringsmyndighetens riktlinjer

Rekryteringsmyndighetens riktlinjer Rekryteringsmyndighetens riktlinjer Etiska riktlinjer 2011:4 beslutade den 26 september 2011 Innehåll Det är viktigt att allmänheten uppfattar Rekryteringsmyndigheten och dess verksamhet som en viktig

Läs mer

Riktlinje för att förhindra jäv samt givande och tagande av muta bland förtroendevalda

Riktlinje för att förhindra jäv samt givande och tagande av muta bland förtroendevalda Riktlinje för att förhindra jäv samt givande och tagande av muta bland förtroendevalda 0 Riktlinje för att förhindra jäv samt givande och tagande av muta bland förtroendevalda Diarienr: Ansvarig: HR-direktör

Läs mer

UFV 2014/937. Riktlinjer mot mutor. Fastställt av rektor 2014-08-19

UFV 2014/937. Riktlinjer mot mutor. Fastställt av rektor 2014-08-19 UFV 2014/937 Riktlinjer mot mutor Fastställt av rektor 2014-08-19 Innehållsförteckning 1 Bakgrund 3 2 Mutbrott 3 2.1 Lagstiftningen 3 2.2 Chefens eller annans medgivande eller vetskap 3 2.3 Allmänna bedömningsgrunder

Läs mer

Riktlinjer gällande mutor och bestickning för anställda och förtroendevalda i Täby kommun

Riktlinjer gällande mutor och bestickning för anställda och förtroendevalda i Täby kommun Fastställt av kommunstyrelsen Riktlinjer gällande mutor och bestickning för anställda och förtroendevalda i Täby kommun Allmänt De lagregler om mutor och bestickning som finns omfattar alla anställda och

Läs mer

Stenungsunds kommuns riktlinjer mot mutor och jäv

Stenungsunds kommuns riktlinjer mot mutor och jäv Stenungsunds kommuns riktlinjer mot mutor och jäv Typ av dokument Beslutat av Beslutsdatum Diarienummer Riktlinjer Kommunfullmäktige 2018-05-14 68 0111/18 Dokumentägare Giltighetstid Framtagen av Reviderad

Läs mer

Policy mot mutor för anställda och förtroendevalda

Policy mot mutor för anställda och förtroendevalda Policy mot mutor för anställda och Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Antagen 2012-11-01, 235 Giltighetstid: Gäller tills vidare Linköpings kommun linkoping.se Diarienummer: KS 2012-761

Läs mer

Strategi mot mutor och jäv

Strategi mot mutor och jäv Datum Strategi mot mutor och jäv Antagen av kommunstyrelsen Antagen av: Kommunstyrelsen 2014-04-01, 48 Dokumentägare: Kommundirektör Ersätter dokument: - Dokumentnamn: Strategi mot mutor och jäv Dokumentansvarig:

Läs mer

Policy för att motverka mutor och jäv

Policy för att motverka mutor och jäv Policy för att motverka mutor och jäv Fastställd av kommunfullmäktige 2017-04-27, 52 Policy för att motverka mutor och jäv Sida 2(6) Innehållsförteckning Inledning... 3 Policy mot mutor och andra förmåner...

Läs mer

Riktlinjer mot mutor. Fastställt: 2015-01-29, 16. Ansvar för revidering: kommunstyrelsen, kommunledningsförvaltningen

Riktlinjer mot mutor. Fastställt: 2015-01-29, 16. Ansvar för revidering: kommunstyrelsen, kommunledningsförvaltningen Riktlinjer mot mutor Fastställt av: Kommunfullmäktige Fastställt: 2015-01-29, 16 Ansvar för revidering: kommunstyrelsen, kommunledningsförvaltningen Gäller för: Giltighetstid: Karlskrona kommun och dess

Läs mer

Riktlinjer för att förhindra tagande och givande av muta

Riktlinjer för att förhindra tagande och givande av muta Grästorps kommun Styrdokument Dnr 254/2017 Riktlinjer för att förhindra tagande och givande av muta Fastställd av kommunstyrelsen 2017-08-30, 181 Uppdateras före 2021-11-01 1(5) Inledning Anställda i Grästorps

Läs mer

Dnr. Vägledning för anställda och förtroendevalda i Nyköpings kommun om mutor och jäv. Antagen av kommunfullmäktige

Dnr. Vägledning för anställda och förtroendevalda i Nyköpings kommun om mutor och jäv. Antagen av kommunfullmäktige Dnr Vägledning för anställda och förtroendevalda i Nyköpings kommun om mutor och jäv Dnr 2/6 Om MUTOR och BESTICKNING Mutor och korruption är inte så utbrett i vårt land, men det förekommer även här. Vi

Läs mer

Hjo kommuns riktlinjer mot mutor, bestickning och jäv

Hjo kommuns riktlinjer mot mutor, bestickning och jäv Hjo kommuns riktlinjer mot mutor, bestickning och jäv Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2012-01-18 av Kommunstyrelsen 4 Senast reviderad - Detta dokument gäller för Kommunens alla medarbetare

Läs mer

Riktlinjer gällande mutor, otillbörliga förmåner och andra oegentligheter

Riktlinjer gällande mutor, otillbörliga förmåner och andra oegentligheter Hallsbergs kommun Beslutad av: Kommunstyrelsen, 2018-10-09 Reviderad: Dokumentet gäller för: Hallsbergs Kommun Dokumentansvarig: Kommunstyrelseförvaltningen, Administrativa avdelningen Ärendenummer: 18/KS/167

Läs mer

Handläggningsordning för anmälan till personalansvarsnämnden. Fastställd av rektor 2007-01- 22

Handläggningsordning för anmälan till personalansvarsnämnden. Fastställd av rektor 2007-01- 22 GÖTEBORGS UNIVERSITET Personalavdelningen HANDLÄGGNINGSORDNING Hilding Sjödén Avd.dir. 2007-01-22 Dnr F1 1444/07 Handläggningsordning för anmälan till personalansvarsnämnden. Fastställd av rektor 2007-01-

Läs mer

Jävsregler Peter Engström föredragning inför Styrelsen för samefonden, 2012-09-05 Regeringsformen (1974:152) 1 kap 9 Domstolar samt förvaltningsmyndigheter och andra som fullgör offentliga förvaltningsuppgifter

Läs mer

Riktlinjer om jäv/intressekonflikt, bisysslor och mutor för miljökontoret,

Riktlinjer om jäv/intressekonflikt, bisysslor och mutor för miljökontoret, 1 (10) MILJÖKONTORET Datum Diarienummer 2014-02-07 2014-000694- AD Riktlinjer om jäv/intressekonflikt, bisysslor och mutor för miljökontoret, Uppsala kommun Miljö- och hälsoskyddsnämnden och det kommunala

Läs mer

De här riktlinjerna vänder sig till samtliga anställda på Försäkringskassan.

De här riktlinjerna vänder sig till samtliga anställda på Försäkringskassan. RIKTLINJER 1 (9) Mutor De här riktlinjerna vänder sig till samtliga anställda på Försäkringskassan. Det här handlar riktlinjerna om Riktlinjerna handlar om vad du som tjänsteman måste vara uppmärksam på

Läs mer

Riktlinjer mot mutor och oegentligheter för Västerviks kommunkoncern

Riktlinjer mot mutor och oegentligheter för Västerviks kommunkoncern Dokumentansvarig befattning: HR chef Revidering: vid inaktualitet Uppföljning: som en del av internkontrollen Riktlinjer mot mutor och oegentligheter för Västerviks kommunkoncern Antagna av kommunstyrelsen

Läs mer

Dokumentbeteckning Riktlinjer mot mutor och andra oegentligheter

Dokumentbeteckning Riktlinjer mot mutor och andra oegentligheter Syfte Tydliggöra gränsdragningen mellan tillbörlig och otillbörlig förmån samt vilka regler som gäller för användande av arbetsgivarens egendom och vid rekrytering. Gäller för Anställda och förtroendevalda

Läs mer

POLICY MOT MUTOR OCH BESTICKNING

POLICY MOT MUTOR OCH BESTICKNING POLICY MOT MUTOR OCH BESTICKNING GULLSPÅNGS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2011-02-28 28 Kommunkontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel: 0506-360 00, Fax: 0506-362 81 Policy mot mutor och bestickning

Läs mer

RIKTLINJER MOT MUTOR OCH KORRUPTION

RIKTLINJER MOT MUTOR OCH KORRUPTION RIKTLINJER MOT MUTOR OCH KORRUPTION Antagna av kommunstyrelsen 2008-09-18. Reviderade av regionfullmäktige 2015-06-15, 200. Att revideras i början av varje mandatperiod eller på förekommen anledning. Till

Läs mer

Riktlinjer avseende mutor och andra otillbörliga förmåner RIKTLINJER AVSEENDE MUTOR

Riktlinjer avseende mutor och andra otillbörliga förmåner RIKTLINJER AVSEENDE MUTOR Riktlinjer avseende mutor och andra otillbörliga förmåner RIKTLINJER AVSEENDE MUTOR Eslövs kommun eftersträvar likvärdighet i alla verksamheter och hög integritet för medarbetare och politiker. Vid myndighetsutövning,

Läs mer

Vägledning för anställda och förtroendevalda i Nyköpings kommun om mutor

Vägledning för anställda och förtroendevalda i Nyköpings kommun om mutor Dnr KK19/276 RIKTLINJER Vägledning för anställda och förtroendevalda i Nyköpings kommun om mutor 2019-05-14 Dnr KK19/276 2/5 1 Bakgrund och syfte Vi som är verksamma inom Nyköpings kommun, såväl anställda

Läs mer

KALIX KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING. Riktlinjer mot korruption, mutor och jäv för anställda och förtroendevalda i Kalix kommun och de kommunala bolagen

KALIX KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING. Riktlinjer mot korruption, mutor och jäv för anställda och förtroendevalda i Kalix kommun och de kommunala bolagen KALIX KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING Riktlinjer mot korruption, mutor och jäv för anställda och förtroendevalda i Kalix kommun och de kommunala bolagen 1. Inledning Anställd, förtroendevald eller uppdragstagare

Läs mer

Riktlinje mot mutor, korruption och jäv

Riktlinje mot mutor, korruption och jäv Styrande regeldokument Riktlinje Sida 1 (7) Riktlinje mot mutor, korruption och jäv Inledning och syfte Denna riktlinje omfattar samtliga medarbetare och förtroendevalda i Region Norrbotten. Förtroendevalda

Läs mer

Mutor och bestickning

Mutor och bestickning 1 (8) Mutor och bestickning 1. Inledning Som tjänsteman vid Försäkringskassan har du ett ansvar för att uppträda på ett sådant sätt att du bidrar till att allmänheten har ett stort förtroende för myndigheten.

Läs mer

Mutor och jäv vid Högskolan Dalarna

Mutor och jäv vid Högskolan Dalarna Mutor och jäv vid Högskolan Dalarna Beslut: Rektor 2016-01-18 Revidering: - Dnr: HDa 1.2-2016/16 Gäller fr o m: 2016-01-18 Ersätter: - Relaterade dokument: - Ansvarig för uppdatering: Fastighetschef Innehåll

Läs mer

Riktlinjer om muta, korruption och jäv för anställda och förtroendevalda i Oxelösunds kommun

Riktlinjer om muta, korruption och jäv för anställda och förtroendevalda i Oxelösunds kommun Riktlinjer om muta, korruption och jäv för anställda och förtroendevalda i Oxelösunds Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Kommunfullmäktige 2018-09-19 Dokumentansvarig Förvaring Dnr KS.2018.127

Läs mer

INFORMATION OM GÄLLANDE JÄVSREGLER

INFORMATION OM GÄLLANDE JÄVSREGLER INFORMATION OM GÄLLANDE JÄVSREGLER Regler om jäv återfinns i förvaltningslagen och personalföreträdarförordningen. Innebörden av de jävsregler som gäller för beslutsfattare, ledamöter och handläggare inom

Läs mer

Riktlinjer/etiska regler för leverantörskontakter. Landstingsservice

Riktlinjer/etiska regler för leverantörskontakter. Landstingsservice Riktlinjer/etiska regler för leverantörskontakter Landstingsservice Februari 2012 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Begreppsdefinition... 3 3. Agerande under pågående upphandling... 4 4. Allmänt

Läs mer

Policy mot mutor för Norrtälje kommun Inklusive riktlinjer

Policy mot mutor för Norrtälje kommun Inklusive riktlinjer Policy mot mutor för Norrtälje kommun Inklusive riktlinjer 2 (8) Inledning Demokrati, rättssäkerhet och effektivitet är grundläggande värden för all offentlig verksamhet. Tilltron till våra demokratiska

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Policy och riktlinjer avseende mutor i Sollentuna kommun Antagen av fullmäktige 2017-11-16, 145, Dnr 2017/0276 KS Innehållsförteckning 1. Policy... 2 1.1 Syfte... 2 1.2 Förhållningssätt... 2 1.3 Omfattning...

Läs mer

Riktlinjer mot mutor och jäv i Botkyrka kommun

Riktlinjer mot mutor och jäv i Botkyrka kommun RIKTLINJER 1 [8] Referens Jannica Ifström Monika Blommark Dnr KS/2013:635 Antagna av kommunfullmäktige 2014-02-20, 31 Riktlinjer mot mutor och jäv i Botkyrka kommun Syfte Dessa riktlinjer syftar till att

Läs mer

Rutin mot mutor och bestickning

Rutin mot mutor och bestickning Verktygslådan SMART Titel Utgåva Rutin mot mutor och bestickning 2012-10-30 1. Syfte Rutinen ska utgöra en praktisk vägledning och ett stöd för hur olika situationer ska hanteras. Genom att ha en tydlig

Läs mer

Handbok mot mutor i Tanums kommun

Handbok mot mutor i Tanums kommun Kommunkansliet Ida Aronsson Hammar Datum 2013-11-15 Vår referens Handbok mot mutor i Tanums kommun Bakgrund Kommunen verkar på medborgarnas uppdrag och ska iaktta saklighet och opartiskhet i enlighet med

Läs mer

Författning 7.8. Direktiv för att förebygga oegentligheter i Staffanstorps kommunkoncern

Författning 7.8. Direktiv för att förebygga oegentligheter i Staffanstorps kommunkoncern Författning 7.8 Antagen av kommunfullmäktige 43/15 Reviderad av kommunfullmäktige 58/17 Direktiv för att förebygga oegentligheter i Staffanstorps kommunkoncern 1. Inledning Den kommunala förvaltningen

Läs mer

Riktlinjer mot korruption, mutor och jäv i Strängnäs kommun

Riktlinjer mot korruption, mutor och jäv i Strängnäs kommun 1/8 Beslutad: Kommunfullmäktige, 187, 2015-11-30 Gäller fr o m: 2015-12-01 Myndighet: Diarienummer: Kommunstyrelsen KS/2015:563 Ersätter: KS/2006:435, KS 244, 2006-10-02 Ansvarig: Stabsavdelningen mot

Läs mer

Vårt förhållningssätt

Vårt förhållningssätt Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Vårt förhållningssätt HUR VI MOTVERKAR OEGENTLIGHETER Borås Stad Borås Stads styrdokument Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås

Läs mer

Direktiv för att förebygga oegentligheter i Staffanstorps kommunkoncern

Direktiv för att förebygga oegentligheter i Staffanstorps kommunkoncern FÖRFATTNING 7.8 Antagen av kommunfullmäktige 43/14 Direktiv för att förebygga oegentligheter i Staffanstorps kommunkoncern 1. Inledning Den kommunala förvaltningen arbetar på medborgarnas uppdrag och ska

Läs mer

RIKTLINJER. Riktlinjer mot mutor

RIKTLINJER. Riktlinjer mot mutor RIKTLINJER Riktlinjer mot mutor POLICY antas av kommunfullmäktige En policy uttrycker politikens värdegrund och förhållningssätt. Denna typ av dokument fastställs av kommunfullmäktige då de är av principiell

Läs mer

Beslutad av Kommunfullmäktige den

Beslutad av Kommunfullmäktige den Beslutad av Kommunfullmäktige den 2017-09-20 Innehållsförteckning Allmänt... 3 Syfte... 3 Bakgrund... 3 Tagande av muta och givande av muta... 3 Gränsen mellan otillbörlig och tillbörlig förmån... 4 Situationer

Läs mer

Riktlinjer mot mutor och jäv

Riktlinjer mot mutor och jäv KOMMUNGEMENSAM VERKSAMHETSHANDBOK Fastställt av Dokumentansvarig Datum Kommundirektör Annette Andersson Kommunjurist Zeinab Fazli 2015-05-06 1 (5) Riktlinjer mot mutor och jäv 1. Bakgrund Som förtroendevald

Läs mer

Vägledande riktlinje för ett gemensamt förhållningssätt avseende hantering av gåvor och andra förmåner inom Norrköpings kommun

Vägledande riktlinje för ett gemensamt förhållningssätt avseende hantering av gåvor och andra förmåner inom Norrköpings kommun Riktlinje 2013-03-04 Vägledande riktlinje för ett gemensamt förhållningssätt avseende hantering av gåvor och andra förmåner inom Norrköpings kommun Diarienummer KS 987/2012 003 Riktlinjen är antagen av

Läs mer

1. Grundläggande värden

1. Grundläggande värden Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Kansli Gäller fr. o m: 2014-10-01 Beslut: KF 2014-09-01 109 Policy mot mutor och andra oegentligheter Policy mot mutor och andra oegentligheter 1. Grundläggande värden

Läs mer

Vägledning om mutor. Inledning

Vägledning om mutor. Inledning 17-05-24 1(7) Vägledning om mutor Inledning Denna vägledning är en sammanställning av de rättsliga förutsättningar som gäller när en anställd vid Linköpings universitet (LiU) erbjuds eller erbjuder gåvor,

Läs mer

Jävsregler för Vetenskapsrådet

Jävsregler för Vetenskapsrådet Jävsregler för Vetenskapsrådet 2006-02-21 Dnr: 111-2006-623 Beslutade av Vetenskapsrådets styrelse 2001-04-03. Denna förkortade version fastställdes av GD 2006-02-21 på styrelsens uppdrag. 1. Vad är jäv?

Läs mer

Vårt förhållningssätt

Vårt förhållningssätt Strategi Program Plan» Policy Riktlinjer Regler Borås Stad Vårt förhållningssätt - HUR VI MOTVERKAR OEGENTLIGHETER Vårt förhållningssätt 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval

Läs mer

Beslutad av Vetenskapsrådets styrelse Varför har Vetenskapsrådet en jävspolicy?

Beslutad av Vetenskapsrådets styrelse Varför har Vetenskapsrådet en jävspolicy? Vetenskapsrådets styrelse, protokoll nr. 2, 2014 Bilaga 1 2014-04-10 Dnr: 113-2014-1792 Jävspolicy Beslutad av Vetenskapsrådets styrelse 2014-04-10. 1. Varför har Vetenskapsrådet en jävspolicy? Jävspolicyn

Läs mer

Riktlinjer för att motverka mutor och bestickning i Gävle kommunkoncern

Riktlinjer för att motverka mutor och bestickning i Gävle kommunkoncern 2008-09-15 Sid 1 (6) Riktlinjer för att motverka mutor och bestickning i Gävle kommunkoncern Bakgrund och syfte Alla medarbetare i Gävle kommun är en del av den offentliga förvaltningen. Inom den offentliga

Läs mer

Anvisningar - Representation, gåvor, mutor och jäv för anställda och förtroendevalda i Katrineholms kommun

Anvisningar - Representation, gåvor, mutor och jäv för anställda och förtroendevalda i Katrineholms kommun Styrdokument Anvisningar - Representation, gåvor, mutor och jäv för anställda och förtroendevalda i Katrineholms kommun Antagen av kommunfullmäktige, 87 Giltighetstid --2018-12-31 2 (5) Beslutshistorik

Läs mer

Riktlinjer mot mutor och jäv i Sollefteå kommun

Riktlinjer mot mutor och jäv i Sollefteå kommun Riktlinjer mot mutor och jäv i Sollefteå kommun Bakgrund Inom kommunen arbetar vi på medborgarnas uppdrag och i deras intresse. För att de ska ha förtroende för oss och kommunen krävs att alla anställda

Läs mer

Karlskoga kommuns etiska riktlinjer mot mutor och bestickning

Karlskoga kommuns etiska riktlinjer mot mutor och bestickning Styrdokument KS 2010.0256 Ansvarig organisationsenhet: Kansliavdelningen Fastställd av KS 2011-03-22, 74 Karlskoga kommuns etiska riktlinjer mot mutor och bestickning Inledning Relationsfrämjande åtgärder

Läs mer

Tillägg i Övervakningskommitténs arbetsordning

Tillägg i Övervakningskommitténs arbetsordning 1(5) 2017-06-16 Diarienummer:2017/00021 Anne Ronkainen Tillägg i Övervakningskommitténs arbetsordning Allmänt om jävsreglerna i förvaltningslagen För svenska förvaltningsmyndigheter finns jävsbestämmelserna

Läs mer

Riktlinjer mot korruption, mutor och jäv i Strängnäs kommun

Riktlinjer mot korruption, mutor och jäv i Strängnäs kommun KS 15:1 TJÄNSTEUTLÅTANDE Stabsavdelningen Dnr KS/2015:563-003 1/2 Handläggare Ulf Broström Tel. 0152-29106 Kommunstyrelsen mot korruption, mutor och jäv i Strängnäs kommun Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Riktlinje för ett etiskt förhållningssätt

Riktlinje för ett etiskt förhållningssätt 1 (10) för ett etiskt förhållningssätt Inledning och syfte n har tagits fram för att vara en vägledning för Energimyndighetens anställda till ett gemensamt etiskt förhållningssätt. n innehåller en kort

Läs mer

Riktlinjer mot korruption, mutor och jäv för anställda och förtroendevalda i Landstinget Sörmland och de landstingsägda bolagen

Riktlinjer mot korruption, mutor och jäv för anställda och förtroendevalda i Landstinget Sörmland och de landstingsägda bolagen Riktlinjer mot korruption, mutor och jäv för anställda och förtroendevalda i Landstinget Sörmland och de landstingsägda bolagen 1. Inledning Anställd, förtroendevald eller uppdragstagare i offentlig tjänst

Läs mer

Riktlinjer för hantering av mutor och bestickning

Riktlinjer för hantering av mutor och bestickning RIKTLINJE Gäller från och med 2012-04-26 Riktlinjer för hantering av mutor och bestickning Gäller fr o m 2012-04-26 Riktlinjen grundar sig på: Rektorsbeslut UF.2012-0336, Dnr V-2012-0340, doss 10 Bakgrund

Läs mer

Representation, gåvor, mutor och jäv för anställda. och förtroendevalda i. Katrineholms kommun

Representation, gåvor, mutor och jäv för anställda. och förtroendevalda i. Katrineholms kommun Anvisningar - Representation, gåvor, mutor och jäv för anställda och förtroendevalda i Katrineholms kommun Övergripande anvisningsdokument katrineholm.se Styrdokument Dokumentinformation Beslutshistorik

Läs mer

Folkpensionsanstaltens etiska regler

Folkpensionsanstaltens etiska regler FOLKPENSIONSANSTALTEN 15.5.2017 Folkpensionsanstaltens etiska regler FOLKPENSIONSANSTALTEN 15.5.2017 Innehåll 1 Inledning... 2 2 Oberoende och undvikande av intressekonflikter... 2 3 Gåvor och andra ekonomiska

Läs mer

ETISKA REGLER/RIKTLINJER

ETISKA REGLER/RIKTLINJER ETISKA REGLER/RIKTLINJER bilaga till ledningsstrategin Fastställda av förbundsdirektionen 2004-01-29, 16 Inledning I NVK:s ledningsstrategi anges att Förtroendevalda och anställda ska i sitt arbete ha

Läs mer

OM MUTOR OCH JÄV. en vägledning för offentligt anställda

OM MUTOR OCH JÄV. en vägledning för offentligt anställda OM MUTOR OCH JÄV en vägledning för offentligt anställda Till Dig som är verksam inom stat, kommun eller landsting Inom den offentliga förvaltningen arbetar vi på medborgarnas uppdrag och i deras intresse.

Läs mer

Folkpensionsanstaltens etiska regler fr.o.m

Folkpensionsanstaltens etiska regler fr.o.m 22.3.2018 Folkpensionsanstaltens etiska regler fr.o.m. 1.4.2018 22.3.2018 Innehåll 1 Inledning... 2 2 Oberoende och undvikande av intressekonflikter... 2 3 Gåvor och andra ekonomiska förmåner... 2 4 Att

Läs mer

Skolforskningsinstitutets jävspolicy 1. Varför behövs en jävspolicy?

Skolforskningsinstitutets jävspolicy 1. Varför behövs en jävspolicy? Jävspolicy 2016-04-05 Dnr: Skolfi 2016/22 Skolforskningsinstitutets jävspolicy 1. Varför behövs en jävspolicy? Jävspolicyn är ett verktyg för att den grundlagsfästa objektivitetsprincipen ska säkerställas

Läs mer

Riktlinjer mot muta och bestickning

Riktlinjer mot muta och bestickning Riktlinjer mot muta och bestickning Riktlinjer mot muta och bestickning Innehållsförteckning Riktlinjer mot tagande av muta... 3 Definitioner 3 Muta 3 Givande av muta 4 Särskilt integritetskänsliga personer

Läs mer

Policy och riktlinjer mot mutor för Helsingborgs stad

Policy och riktlinjer mot mutor för Helsingborgs stad SID 1(5) Policy och riktlinjer mot mutor för Helsingborgs stad PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER Kontakscenter Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se helsingborg.se

Läs mer

Riktlinjer för ETIK. Södergatan 20, Märsta Tel (vxl) Fax

Riktlinjer för ETIK. Södergatan 20, Märsta Tel (vxl) Fax Riktlinjer för ETIK Södergatan 20, 195 85 Märsta Tel (vxl) 08-591 260 00 Fax 08-591 260 36 sigtuna.kommun@sigtuna.se www.sigtuna.se Dokumentnamn Etisk riktlinje för Sigtuna kommun Dokumenttyp Riktlinjer

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum 19 Kommunstyrelsen Dnr

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum 19 Kommunstyrelsen Dnr SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum 19 Kommunstyrelsen 2016-01-12 11 Dnr 2015-000493 Granskning av intern kontroll kopplat till mutor, bestickning och oegentligheter Kommunstyrelsens

Läs mer

Prövning av jäv. Förvaltningens förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden beslutar att jäv inte föreligger. 2. Beslutet justeras omedelbart

Prövning av jäv. Förvaltningens förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden beslutar att jäv inte föreligger. 2. Beslutet justeras omedelbart Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Dnr 1.4.1-8543/2014 Sida 1 (5) 2014-10-21 Handläggare Ingrid Olsson Till Utbildningsnämnden 2014-10-23 Prövning av jäv Förvaltningens

Läs mer

TILLÄMPNINGSANVISNINGAR TILL AFFÄRSETISK POLICY

TILLÄMPNINGSANVISNINGAR TILL AFFÄRSETISK POLICY TILLÄMPNINGSANVISNINGAR TILL AFFÄRSETISK POLICY Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Tillämpningsanvisningar till affärsetisk policy Anvisning 2014-06-02 Kommunstyrelse Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Korruption, jäv, bisysslor mm. Professor Olle Lundin

Korruption, jäv, bisysslor mm. Professor Olle Lundin Korruption, jäv, bisysslor mm Professor Olle Lundin Finns det korruption i Sverige? Vad är korruption? TI corruption perception list Rank Country 2015 Score 2014 Score 2013 Score 2012 Score 1 Denmark 91

Läs mer

Etiska riktlinjer. God etik inom Luleå kommun. Tillämpning. Medborgare. Leverantörer

Etiska riktlinjer. God etik inom Luleå kommun. Tillämpning. Medborgare. Leverantörer Riktlinjer Etiska Etiska riktlinjer God etik inom Luleå kommun Begreppet etik står i detta sammanhang för vårt förhållningssätt i relation till våra medborgare. Det finns en tydlig koppling mellan vår

Läs mer

RIKTLINJER OM MUTOR, REPRESENTATION OCH JÄV

RIKTLINJER OM MUTOR, REPRESENTATION OCH JÄV RIKTLINJER OM MUTOR, REPRESENTATION OCH JÄV FÖR ANSTÄLLDA OCH FÖRTROENDEVALDA I Fastställt av: kommunfullmäktige Datum: 2012-04-19 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För eventuell uppföljning och

Läs mer

ge, SALA lnnehåü KOMMUN Kommunstyrelsens förvaltning Reglernagäller för Allmänt Ansvaret för att lagarna följs... Mutor...

ge, SALA lnnehåü KOMMUN Kommunstyrelsens förvaltning Reglernagäller för Allmänt Ansvaret för att lagarna följs... Mutor... ge, SALA ge, SALA 201.4553 Kommunstyrelsens förvaltning lnnehåü Allmänt Ansvaret för att lagarna följs.....3 Närmare om korruption, mutor, bestickning och jäv.. Mutor... Reglernagäller för straffbart.....4

Läs mer

Policy mot oegentligheter

Policy mot oegentligheter Policy mot oegentligheter POSTADRESS 136 81 Haninge BESÖKSADRESS Rudsjöterrassen 2 TELEFON 08-606 70 00 E-POST haningekommun@haninge.se Dokumenttyp Dokumentnamn Beslutat datum Gäller från datum Styrdokument

Läs mer

Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler Riktlinjer för förebyggande av mutor och jäv i Lysekils kommun

Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler Riktlinjer för förebyggande av mutor och jäv i Lysekils kommun Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler Riktlinjer för förebyggande av mutor och jäv i Lysekils kommun Sida 1 av 14 Fastställt av: Datum: För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och tidplan

Läs mer

Dessa etiska regler ska delges våra kunder, leverantörer och samarbetspartners.

Dessa etiska regler ska delges våra kunder, leverantörer och samarbetspartners. Etisk kod Inledning Inom ONE Nordic koncernen (nedan ONE Nordic ) har vi höga krav på etik och moral. Denna etiska kod befäster ONE Nordics värderingar genom etiska riktlinjer för det dagliga arbetet inom

Läs mer

RIKTLINJER JÄV, BISYSSLA, MUTA OCH OTILLÅTEN PÅVERKAN

RIKTLINJER JÄV, BISYSSLA, MUTA OCH OTILLÅTEN PÅVERKAN RIKTLINJER JÄV, BISYSSLA, MUTA OCH OTILLÅTEN PÅVERKAN 2 Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy

Läs mer

POLICY FÖR HANTERING AV ETISKA FRÅGOR

POLICY FÖR HANTERING AV ETISKA FRÅGOR Dokumenttyp Säkerhetsklass Ansvarig Författare Beslutsfattare Fastställd Policy Intern Compliance Nils Lansing Styrelsen 2013-12-05 POLICY FÖR HANTERING AV ETISKA FRÅGOR Aros Kapital AB, 556669-3130 Sid

Läs mer

Riktlinjer mot mutor och jäv

Riktlinjer mot mutor och jäv KOMMUNGEMENSAM VERKSAMHETSHANDBOK Fastställt av Dokumentansvarig Datum Kommunstyrelsen Kommunjurist Jeanette Johannssen 2018-05-02 1 (6) Riktlinjer mot mutor och jäv 1. Bakgrund Som förtroendevald eller

Läs mer

Policy mot mutor för Norrtälje kommun Inklusive riktlinjer

Policy mot mutor för Norrtälje kommun Inklusive riktlinjer Policy mot mutor för Norrtälje kommun Inklusive riktlinjer 2 (9) Inledning Demokrati, rättssäkerhet och effektivitet är grundläggande värden för all offentlig verksamhet. Tilltron till våra demokratiska

Läs mer

Jävsregler för Konkurrensverkets råd för forskningsfrågor

Jävsregler för Konkurrensverkets råd för forskningsfrågor 2013-01-01 1 (5) Chefsekonomavdelningen Joakim Wallenklint 08-700 16 03 joakim.wallenklint@kkv.se Jävsregler för Konkurrensverkets råd för forskningsfrågor 1. Allmänt om jävsreglernas funktion Jävsregler,

Läs mer

Avseende muta och/eller gåva för anställda och förtroendevalda i Herrljunga kommun

Avseende muta och/eller gåva för anställda och förtroendevalda i Herrljunga kommun DIARIENUMMER: KS 181/2017 FASTSTÄLLD: 2017-09-25 VERSION: 1 SENAS T REVIDERAD: -- GILTIG TILL: DOKUMENTANSVAR: Tills vidare Kommunstyrelsen Riktlinje Avseende muta och/eller gåva för anställda och förtroendevalda

Läs mer

Traditionellt i Sverige så upplevs mutbrott somöverlämnande av vederlag för att få en förmån framförallt för egen del.

Traditionellt i Sverige så upplevs mutbrott somöverlämnande av vederlag för att få en förmån framförallt för egen del. Mutlagstiftningen f.d. överåklagaren Gunnar Stetler 1 Traditionellt i Sverige så upplevs mutbrott somöverlämnande av vederlag för att få en förmån framförallt för egen del. Missbruk av egen maktsfär är

Läs mer