Dessa jobbar ofta i sitt eget företag eller direkt under en uppdragsgivare anställt i dennes företag.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dessa jobbar ofta i sitt eget företag eller direkt under en uppdragsgivare anställt i dennes företag."

Transkript

1 Vad är personskydd? Idag är personskydd annorlunda än för några år sedan. Muskler har bytts ut mot hjärna. Detta har inneburit att andra personer än välbyggda/muskulösa individer börjat arbeta med personskydd. Framförallt kvinnliga personskyddare efterfrågas. Vissa statsledare använder bara kvinnliga livvakter eftersom han då inte behöver misstänka att de manliga beskyddarna charmar hans fru. Internationellt har svenskt personskydd ett mycket gott rykte. Den svenska säkerhetspolisens personskyddsgrupp anses som en av världens bästa. Svensk säkerhetspersonal för övrigt är attraktiva eftersom vi har ett högt tekniskt kunnande samt anses arbetsvilliga och effektiva. Vårt mål med personskyddet är att skyddspersonen skall leva så tryggt och säkert som möjligt under så normala förhållanden som möjligt. Detta är endast genomförbart om man lärt sig de olika procedurer och metoder som finns för att planera för och upptäcka de hot/störningar som kan uppkomma. Funktion Personskyddarens arbetsuppgifter är att se till att den sk skyddspersonen inte utsätts för några incidenter och situationer som kan äventyra privatpersonen eller det företag/ organisation som han/hon arbetar för. Arbetet består i att man kartlägger, analyserar och förebygger alla möjliga situationer och förbereder sig och teamet på ev hastiga angrepp. Personskyddarens arbetsuppgifter består av 90 % intelligens och 10 % kroppsbeskaffenhet eftersom man alltid skall vara smartare och i förväg förutse och eliminera möjligheten för en eventuell situation. Däremot orkar man mer om man är vältränad. Personskyddarens vardag består av bilkörning, väntan, planering, möten, eskort, väntan, hastiga förändringar och så lite mer väntan.. Att arbeta som livvakt När en person, organisation eller egendom hotas av våld eller att någon kan bli skadad eller riskerar stora ekonomiska förluster måste det vidtas åtgärder för att man skall kunna fortsätta utföra sina dagliga rutiner. Det vanligaste är att man vänder sig till polisen, men om de inte hinner eller att deras resurser inte räcker till (som det tyvärr är, allt oftare) behöver man kanske anlita en privat säkerhetsexpert, en livvakt. Livvakterna som jobbar under ett bevakningsföretag kallas i Sverige för personskyddsväktare då endast poliser med vidareutbildning i personskydd kan kalla sig för livvakter när de jobbar under Säpo.

2 Det finns dock även privata livvakter med adekvat utbildning och erfarenhet, men som i Sverige kan kalla sig för tex säkerhetskonsulter eller säkerhetsrådgivare och utomlands för bodyguard. Dessa jobbar ofta i sitt eget företag eller direkt under en uppdragsgivare anställt i dennes företag. Allt börjar med en hotbildsanalys där vi skaffar information om klienten och hans/ hennes rutiner. Efter en hotbildsanalys kan vi tillsammans med klienten enklare avgöra vilken typ av personskydd som behövs. Om t ex hotet är exalterande tonårs fans i samband med annonserade framträdanden kanske en bulldozer liknande person fungerar bäst. Han kan hålla fansen i avstånd i bästa fall enbart med sitt skrämmande utseende och med sitt fysiska råstyrka. Om hotet är kidnappning, mord eller utpressning, kan en livvakt som inte har en låg profil utgöra ett extra mål där ingen person går skottsäker. Det är också ytterst svårt att skydda någon om en sprängladdning detonerar eller mot ett prickskytte som ligger på taket, i fönstret eller på balkongen av ett flervåningshus m bort?! Bara livvakten som förutsåg detta och tog sin klient bort från faran har en framtid. Om livvakten bär vapen i tjänst måste detta vara mycket restriktivt och väl motiverad. Livvakten måste även ha en adekvat utbildning i vapenhantering och upprätthålla sina kunskaper regelbundet. Livvaktens åtaganden 1. För högrisk VIP's är det förmodligen nödvändigt med en eller flera livvakter. Med självdisciplin och personlig träning, kan VIP skydda sig mot lindriga hot. Men VIP's självskydd är otillräckligt vid allvarliga kontinuerliga hot, då behöver VIP dygnet runt skydd av en eller flera livvakter. 2. Livvaktsjobbet är mycket krävande. Arbetet är ofta långtråkigt, rutinmässigt och resultaten till synes negativa (t ex om livvakten gör sitt jobb bra, då händer ingenting). Men hur bra rutiner man än har kommer något att hända förr eller senare. Livvakten måste agera snabbt, modigt, korrekt och effektivt. Om nödvändigt till och med riskera sin egen hälsa för sin klient.

3 3. Livvaktens uppgift är att förebygga och avskräcka ett attentat, men om det ändå händer: - Avleda, vara ett extra hinder för attentatsmannen att ta itu med. - Skydda, med kroppen skydda klienten från att bli skadad. Livvakter är ej skottsäkra. - Utrymma klienten från den plats där hotet är. - Neutralisera attentatspersonen, om det är utom fara för klientens liv. - Vidta livsuppehållande åtgärder, tills mer kvalificerad hjälp finns på plats. - Samarbeta med polis och väktare, informera och samla information. 4. Som livvakt krävs att man är både alert och vaksam. Ingen av egenskaperna är lätta att upprätthålla under längre förhållanden. En livvakt måste se allting och tänka på vad som kan hända. Ingenting kan tas för givet. 5. Livvaktens personliga inställning och attityd till personskydd, måste vara den bästa, samt utveckla ett bra sätt och hålla sig till det. 6. Livvaktens omdöme måste vara sunt och han eller hon måste vara kapabel till långsiktig planering. Tack vare närhet till klienten, måste livvakten vara ärlig, lugn, tålmodig, flexibel och pålitlig. Att kunna smälta in i olika miljöer som en vaksam och diskret, grå skugga, utan att dra till sig onödig uppmärksamhet är viktigt för att bli en bra livvakt. 7. Med tanke på att livvakten kan komma i konfrontation, bör han/hon ha erfarenhet, testad i krissituationer. Kvicktänkt, beslutsam och i fysisk trim. 8. Livvakten skall vara skicklig även vid stressituationer i många områden i sin yrkesutövning såsom kommunikation, observation, bilkörning, självskydd, första hjälpen, bombsökning mm. Livvakten bör vara något teknisk för att kunna utnyttja de tekniska hjälpmedel som står till föörfogande. Han eller hon måste utvidga sina fördelar och kompensera sina begränsningar. 9. För livvakten, måste säkerhetstänkandet vara naturligt. Skydda sig från onödigt prat och skydda sina dokument. Inte låta andra personer veta mer än nödvändigt. Inte röja kommande planer genom uppenbart uppträdande, visa särskilt intresse för vissa platser och vägar mm. 10. Utöver allt detta måste livvakten vara flexibel, då livvakten sällan kan utföra idealiskt skydd. Strävan är att göra det bästa av situationen vid ett särskilt tillfälle med de resurser som finns till hands.

4 11. Slutligen, bra livvakter finns inte utan bra livvaktsträning. Livvakts träningen måste arrangeras formellt, yrkesmässigt samt uppdateras kontinuerligt. För att förbli en bra livvakt krävs möjlighet till vidareutbildningar, arbetserfarenhet och att man övar regelbundet. Vad heter det egentligen? Personskydd Är egentligen namnet för verksamheten. Namnet återfinns också på personsäkerhets produkter såsom överfallsspray, sågskyddsbyxor, ögonsköljning m.m. Livvakt Är en vanlig benämning som enligt ett rykte enbart sägs tillhöra polisens personskyddare. Väktare kallas personskyddsväktare. Bodyguard Internationell benämning för personskydd. Uppfattas ibland av allmänheten som en muskulös, burdus slagskämpe. Celebrity Protection Skydd för kändisar och artister som ofta exponeras för olika fans samt lever i en hårt utsatt exponering. Executive Protection Personskydd för direktionsledning och andra högre företagspersoner. Givetvis har kärt barn många namn, men ovanstående beskrivningar är vanligast. Gör karriär! Du som person För dig som är intresserad av att arbeta med personskydd så finns det lite olika personligheter som söks, eftersom personskydd kan innefatta olika inriktningar. Arbetet inom personskydd innebär att man ofta varierar mellan dessa arbetsuppgifter, allt utifrån kunskap, förmåga och vilja. Förkunskaper För att få genomföra vår internationella personskyddsutbildning krävs: lägst 20 år inte dömd för något brott noggrannhet uthållighet Körkort krävs inte Du behöver inte ha svensk nationalitet då vi har internationella elever

5 Du behöver ingen annan utbildning ex polis, väktare eller liknande, vi föredrar sökande med olika bakgrund då det gynnar specialkunskaper pga sin bakgrund Är man väktare är det inget hinder att man söker till våra livvakts utbildningar, livvaktsskydd men man blir inte personskyddsväktare hos oss då våra kurser är öppna för alla, även för de som inte har en väktarbakgrund. En väktare jobbar i ett av länstyrelsen auktoriserad bevakningsföretag. Vi utbildar inte väktare men våra livvaktskurser är öppna för alla, även de som inte har väktar- eller polis bakgrund kan söka. Våra utbildningar ger inte behörighet att jobba som polis, väktare eller ordningsvakt då de är helt andra yrken inom säkerhetsbranchen och har andra utbildningar och krav med sig. Ordningsvakter t ex utbildas och förordnas av polismyndigheten. Utbildning När du satsar på en karriär inom personskydd, så finns det ett antal utbildningar att välja på. Innehållet varierar och vi vill med bakgrund av den information som finns i detta dokument, beskriva de kunskaper som du inte behöver samt vad du behöver för att lyckas och överleva arbetet inom personskydd. Vad du inte behöver: Du behöver inte följande innehåll i en utbildning: - Handbojsutbildning, för du har inte plats på bältet samt i många länder är det olagligt. - Stav- och käpputbildning, för du har förmodligen aldrig sett en livvakt i kostym som går runt med en stav eller käpp. - Personskyddsutbildning som enbart är fokuserad på självskydd, skytte, sjukvård och andra akutmetoder. Detta innebär att du alltid behöver släppa angriparen nära och det är både farligt, onödigt och innebär mer svårförtjänade pengar. Om man enbart lärt sig akuta tekniker på en utbildning såsom självskydd, vapenkunskap osv så innebär detta att man fokuserat på hur man skyddar en person när angreppet är på gång, inte hur man förebygger och ser till att det aldrig händer. Ett angrepp medför alltid risken för att: o man möter sin överman, som både slåss och skjuter bättre o det är uppenbar risk för att man själv skadar någon som leder till rättsliga efterspel o det innebär alltid dålig publicitet i media för dig och skyddspersonen Man orkar inte heller fysiskt eller psykiskt att ständigt ligga på maximal beredskap!

6 Vad du behöver: Du behöver en personskyddsutbildning som ger en omfattande säkerhetsutbildning som grund och som kombineras med en personskyddutbildning. - Med analyser och förebyggande skyddsåtgärder kan många angrepp förhindras eller stoppas så att du slipper använda våld. - Med aktuella handlingsplaner så vet alla, även utöver dig, vad de skall göra vid ett angrepp. Detta innebär att du kan fokusera på skyddspersonen, så sköter andra om annat arbete. - De hot och risker som riktas mot skyddspersonen kommer inte enbart från yttre angripare. Andra risker är en brand, datahaveri eller andra skador som kan drabba skyddspersonen direkt eller indirekt genom att företaget försätts i konkurs och då har inte du heller något arbete kvar. - En bred kunskap inom säkerhet innebär att du kan ta många olika former av uppdrag istället för att enbart arbeta med närskydd. Detta innebär rent praktiskt att du kan analysera och kontrollera säkerheten på företaget, medan skyddspersonen sitter skyddad på sitt rum samt att du kan sälja flera tjänster och därmed ta flera olika uppdrag. Vi brukar jämföra med en snickare, dvs om en snickare bara kan spika i spik, kan han bara få sådana jobb. Men om han också kan mäta plankan, såga och rikta plankan samt kanske måla den, så ökar möjligheten till flera uppdrag. - Du behöver lära dig hur du kan skydda personen på distans dvs att om man enbart lär sig att skydda en person med akuta tekniker, så måste man alltid finnas vid sidan av skyddspersonen, vilket medför att det blir ett stort intrång i den personliga integriteten och stor risk för irritation och konflikter. Tänk dig själv att ha någon 1 meter ifrån dig, dygnet runt! Du skall kort sagt, veta hur man förebygger skador och kostnader, upptäcker ett angrepp så tidigt det bara går, är beredd att använda våld om det behövs samt skydda dig själv, skyddspersonen, företaget osv. När det gäller utbildning, så behöver du även löpande vidareutbildning, repetitioner och fördjupningar för att underhålla och utveckla dig. Kursanmälan Du söker till våra kurser genom att anmäla dig via vår hemsida: eller genom att skicka in vår anmälningsblankett. Du betalar vid anmälan en anmälningsavgift på 10% av kursavgiften för att säkra din kursplats. Kursbekräftelse Senast en vecka innan kursstart får du ett brev från oss om du blivit antagen till utbildningen och tider med platser, samt vad du behöver ha med dig mm står också i brevet.

7 Anmälan liksom anmälningsavgiften skall vara hos oss senast 2 veckor före kursstart. Ju tidigare du skickar in din anmälan, destå större är möjligheten att du får plats på den kursen som du önskar. Vi hinner behandla din ansökan i god tid och kan meddela dig på en gång om du blivit antagen. Kursens genomförande Din internationella personskyddsutbildning består av en kombination av teoretisk utbildning som sker online via vår onlineutbildningsportal samt praktiska utbildningsdagar som oftast sker under en helg. Vi anmälan erhåller du en inloggning i vår onlineutbildningsportal och läser in en kortare teoretisk utbildning. Du genomför sedan Basic I som är en 2-dagars praktisk utbildning på 20 timmar. Då åker sedan hem och läser nästa del i vår onlineutbildningsportal och återkommer till Basic II där du får mer praktisk träning. Utbildningen fortsätter på detta sätt tills dess du genomfört 5 praktiska kursmoment. Varje teoretiskt avsnitt är förberedande inför de praktiska utbildningsdagarna, för att fördjupa och omvandla teori till praktisk erfarenhet. Onlineutbildning Vi har valt att genomföra teoriutbildningen online, då det finns många fördelar: Inga res-, parkering- och boendekostnader för dig som deltagare, du sätter dig vid närmaste dator och börjar läsa Lägre kurskostnader då vi inte behöver ha instruktörer till varje lektion Du behöver inte ta ledigt från skola och arbete eller vara frånvarande från din familjför att gå kurs, utan kan läsa när det fungerar för dig Du läser i egen takt Du kan själv välja vilka delar av onlineutbildningen som du behöver fokusera på beroende på din bakgrund, annan utbildning och erfarenhet Du kan läsa om ett kursavsnitt så många gånger du vill Du kommer aldrig för sent till en kurs utan börjar när du vill Du får tillgång till utveckling av kursinnehållet automatiskt vid uppdateringar Du får i vår Onlineportal tillgång till kursmaterial, videoutbildning, länkar till artiklar, material och böcker samt annan information som du behöver under din teoretiska utbildning. Du har support av instruktör via e-post, telefon, chatt eller Skype/Viber. Du behöver beställa vissa böcker, så räkna med viss leveranstid. Om böckerna är slut eller tillägt har utgått, kontaktar du oss för support.

8 Varje kursblock avslutas med ett kortare prov där vi kontrollerar att du tagit till dig och förstått utbildningsblocket innan du går vidare till nästa. Läs mer om vilka teoretiska ämnen som ingår i vår broschyr. Din onlineutbildning omfattar 110 timmar som du läser på distans. Du har minst 1 månad mellan varje praktisk delkurs, så du har gott om tid att läsa respektive avsnitt. Praktisk utbildning Du kommer under dina praktiska utbildningar att fokusera på praktiska övningar, moment och uppdrag där du främst omvandlar dina teoretiska kunskaper till praktisk verklighet. Våra erfarna instruktörer hjälper dig att förstå och fördjupa dina kunskaper ytterligare. De praktiska utbildningarna omfattar 110 timmar som är fördelat vid 5 kurstillfällen. Läs mer om de praktiska ämnen som ingår i vår broschyr. Sjukdom och frånvaro Om du blir sjuk eller inte närvarar vid kursen, kommer du att erbjudas ny kursplats vid nästa kurstillfälle. Vi kräver minst 95% närvaro under kursen för att du skall tillgodogöra dig dina kunskaper och då vi håller högt tempo. Vad händer om jag inte klarar provet? Du kan göra om provet vid nästa tillfälle för 350 kr och behöver inte gå om kursen. Förbered dig genom att läsa dina anteckningar och kursmaterialet från utbildningen för att du skall slippa omprov. Kontakta oss om du har läs- och skrivsvårigheter! Boende Har du ingen kompis eller släktning som du kan bo hos kan vi boka hotellrum för dig i det hotellet som vi samarbetar med i norr om Stockholm. Vi sanktionerar dessutom priserna och då kan du bo riktigt billigt och bra under din utbildning. Frukost ingår alltid och kan du dessutom dela rum med någon annan kursdeltagare delar ni även priset på rummet. Vi bokar ett dubbelrum eller enkelrum för dig om du uppger det i ansökan och du betalar när du kommer till kursen. Del i ett dubbelrum kostar ca 490 kr/natt inkl frukost. Efter utbildningen Vi hjälper dig efter utbildningen med att skaffa jobb/uppdrag och erbjuder bla kontakter, CV-granskning, karriärrådgivning etc. Läs mer på vår hemsida:

9 Marknaden för livvakter och säkerhetsförare utredare växer snabbt i takt med att brottsligheten ökar och samhällets resurser minskar. Arbetet innebär att arbeta som anställd eller som eget företag inom: Eskorttjänst Detta arbete passar dig som gillar snabba beslut, resor och som har hög stresstålighet. Vidare skall du vara analytisk, i god fysisk kondition, ha en förmåga att se och läsa människor samt vara explosiv, men dock kontrollerad i en våldssituation. Vidare krävs att du har en bred bakgrund med hög moral och servicekänsla. Det finns mycket mer att skriva utöver dessa egenskaper, men kortfattat så består arbetet av att förbereda sig, arbeta mycket nära andra människor med skydd, säkerhet och service samt ha förmågan att använda proportionerligt våld vid ett angrepp. Säkerhetsförare Denna inriktning passar dig som vill arbeta med transporter av skyddspersoner och de skyddsteam som arbetar med eskortjänsten. Säkerhetsförarens roll är oerhört viktig och du kan läsa mer under vår utbildning till säkerhetsförare. Förpatrull För dig som är noggrann, har ett detaljerat och tekniskt intresse, finns möjligheten att fördjupa sig inom analyser och kontroller innan en skyddsperson med skyddsteam anländer till en plats. Arbetet kan bestå i riskanalyser, koordination av säkerhet, avspärrning och tillträdeskontroll, antiavlyssning och handlingsplaner vid hot. Detta arbete utförs ibland av kvalificerad personskyddspersonal eller av funktioner som motsvarar säkerhetschef. I vår personskyddsutbildning ingår utbildning inom dessa arbetsuppgifter, för fördjupad kunskap hänvisas till vår säkerhetschefsutbildning. Fast bevakning På de platser där skyddspersonen och dess skyddsteam befinner sig, behövs kvalificerad skyddspersonal. Det räcker inte med väktare utan det behövs kompetent personal som förstår skyddsbehovet. För dessa uppdrag behövs personal med uthållighet, karaktär, fasthet och noggrannhet och som ingriper samt står kvar och aktiverar de handlingsplaner som kan behövas vid ett angrepp. Får man vapenlicens hos er efter en livvaktsutbildning? Nej, vi bara utbildar, polisen ger licenser efter en ansökan. Du kan söka en sportlicens om du är med i en pistolskytteklubb och om klubben stöder din ansökan efter en prövotid och efter att du skjutit brons, silver och guldmärket med ett lånevapen från klubben. En tjänstevapenlicens kan en väktare få efter ansökan och adekvat utbildning men även den är en sk lånelicens och bundet till bevakningsföretaget där väktaren jobbar.

10 Vapenlagstiftningen varierar i olika länder och i vissa länder kan det vara lättare att få licens om man jobbar som livvakt. Det finns även länder där det är ännu svårare att få vapenlicens och t ex i England får inte ens poliserna bära skjutvapen! Vår framgångsmodell För din karriär! När du genomför en utbildning hos oss, får du egentligen mer än en utbildning. Vi har omfattande erfarenhet av att arbeta inom våra olika specialistområden och vet om, att det är inte bara kunskap som kommer vara avgörande för hur du blir framgångsrik. Modell: Kunskap Får du under den teoretiska utbildningen dvs du behöver mer kunskap om vad som gäller, hur det görs, metoder osv. Erfarenhet Erhåller du under våra praktiska moment, där du lär dig hur du arbetar under verkliga förhållanden. Vilja Det är din egen vilja som kommer avgöra hur du lyckas. Vi hjälper dig med rådgivning och stöd för att du skall ta dig förbi den hinder som finns för dig som person. Förmåga Din kunskap, erfarenhet och vilja blir din samlade förmåga att nå dina mål! Vi lyckas när du lyckas!

11 Arbete Det är väldigt svårt för oss att bedöma om just du skulle ha lätt att få jobb efter livvaktsutbildningen då vi aldrig träffat dig och vet inget om dig eller hur lämplig eller duktig du skulle vara som livvakt. Vi vet dock att de flesta som gått livvaktsutbildningen hos APM har fått jobb. Vi kan ge dig en adekvat och bra livvaktsutbildning och då är det även lättare att få jobb. Vissa utbildningsföretag garanterar arbete efter genomförd kurs. Detta är ett löfte som nästan aldrig infrias. Detta pga: 1: Idag finns det olika företag som är i behov av personskydd. Dessa köper då sina tjänster av någon lämplig person. De kräver då dokumenterad erfarenhet från bevaknings- och säkerhetsarbete, militär eller polisiär bakgrund eller andra kvalifikationer och personskydds utbildningar med realistiskt innehåll. 2: När en person anställs så skall dessutom de personliga förhållandena stämma överens med klientens. Jag vet tex: en svensk direktör som vill ha längre personskyddare än sig själv. Han är 2 meter. En annan är maratonlöpare. Hur skall man bevaka honom om man inte har järnfysik själv? Framförallt, hur skall man orka släpa direktören från ett angrepp efter att ha sprungit 2,5 mil? Man får också en mycket detaljerad insyn i skyddspersonens liv eftersom man jobbar så tätt inpå. Vissa personskyddare passar därför inte ihop med vissa skyddspersoner och kan omöjligen anställas. 3: En kriminell eller annan olämplig person kanske påbörjar utbildningen. Denna kan omöjligtvis skickas på jobb. Det kanske också visar sig att personen inte passar i branschen. 4: Statistik visar att de som lovats arbete får arbeta som vanliga "väktare" eller utföra andra sysslor som inte alls har med säkerhet/personskydd att göra. Ta därför reda på och få dokumenterat vad framtida arbete innebär. Detta är anledningen till varför vi inte kan lova några jobb utan bara hjälpa till att förmedla de arbeten som kommer till oss. Du når lättast möjliga arbetsgivare genom att använda våra länkar under fliken "Om Oss". Som livvakt får man många gånger frågan om man är beredd att ta kulan! Som svar på den frågan, så hinner man faktiskt inte avgöra det i stunden, utan om man arbetar rätt, så är både du och skyddspersonen borta ur kulbanan när man beskjuts. I övrigt så står man helt enkelt i vägen om man står i vägen och då gäller det att vara förberedd och ha handlingsplaner för hur man skall agera vidare, hitta till sjukhus osv. Helt ärligt - Om nu någon då måste bli träffad, så är det egentligen bättre att skyddspersonen blir träffad, för vi vet hur man bekämpar angriparen, hur man kör bil akut, lägger förband, vet närmaste väg till sjukhus, kan viktiga telefonnummer osv. Om vi blir träffade, så vet inte skyddspersonen allt detta och förutsättningarna för att vi båda skall komma därifrån minskar drastiskt.

12 Många aktörer som arbetar med utbildning inom personskydd, missar även den viktigaste aspekten av allt, nämligen att det kvittar hur mycket utbildning och erfarenhet som man har, om man inte äter, sover, vilar eller är i fysiskt god kondition, så klarar man inte att genomföra ett bra skydd, framförallt om det blir ett angrepp! Lön Denna varierar givetvis beroende på hotbild, volym och vilken utrustning som teamet själva skall stå för. Generellt cirkulerar lönen för en nyutbildad på ca kronor/timma. Om man är erfaren kanske kronor/timma. Har man ytterligare specialkunskaper och egen utrustning, tex: antiavlyssnings apparatur m.m., ca kronor/timma. Om man arbetar inom ett bevakningsbolag utgår lön enligt avtal, ca 125 Kr + ev. OB. Löneskillnaden är stor. Dessutom får man ibland såsom privatanställd en lönebonus i form av gåvor eller pengar när man gjort ett bra jobb. Vapen Många tror att en personskyddsutbildning ger automatisk rätt att bära vapen. Men så är det inte - som tur är! Vapen bärs av polis, militär, skyddsvakter, vissa ordningsvakter och väktare. Polis/militär har sina självklara rättigheter/befogenheter. En Väktare måste dock ha all den utbildning som krävs, måste arbeta i ett företag som är auktoriserat att arbeta med personskydd och måste vara godkänd av polisen för att bära vapen. Bevakningsföretaget köper sedan vapen som lånas ut (kvitteras) till väktaren inför varje enskilt uppdrag. De skall sedan efter fullgjort uppdrag återlämna vapnet. Dock finns givetvis möjligheten att öva med vapnen. Ett annat problem är att både kunder och personskyddare ibland tror att beväpning är det avgörande. Detta är farliga tankar då man kanske låter vapnet arbeta istället för hjärnan. Detta innebär att man kopplar av och ser angriparen för sent så att man därmed tvingas använda sitt vapen. Detta bör du tänka på innan du skall använda vapnet: Kommer jag hinna få upp och hantera mitt vapen innan det är för sent? Träffar jag där jag siktar eller träffar jag en oskyldig? Kommer jag att bli träffad? Kommer jag hem mer? Om jag blir träffad/skadad först, kommer jag då klara att träffa angriparen? Tänk om jag missuppfattat situationen?????????? Det är mycket viktigt att vara förberedd på ATT det kan hända. Bered dig på att leva resten av ditt liv med vad du gör. TÄNK FÖRE!Varje incident, angrepp och attentat är ett misslyckande. Detta innebär att jag inte sett eller märkt att något planerats mot mitt skyddsobjekt. Vi vill inte med detta resonemang förkasta användningen av vapen. De är dock en viss trygghet.

13 Lagstiftning I bevakningslagen RPS FS 2009:18 FAP står det att bevakning av enskild person endast bör utgöra ett komplement till övrig verksamhet. Detta innebär att man måste ha andra former av bevakning, tex väktare, ordningsvakter m.m. innan auktorisation ges för personskydd. Det är viktigt att påpeka att samma lag kräver fullgjord väktarutbildning, skjututbildning samt att väktaren bör vara minst 25 år och arbetat i bolaget minst 2 år före den auktoriserade personskyddsutbildningen. Till detta kommer att endast några få bevakningsbolag idag innehar auktorisation för personskydd (Securitas, G4S, Gothia Protection och Bevakningstjänst etc) Dessa bolag rekryterar oftast egen personal internt till sina personskyddsgrupper. Lagen om tillstånd att bära och bruka vapen för auktoriserade personskyddsväktare finns under vapenlagen. Utanför dessa lagar faller de personer som tjänstgör som chaufförer, rådgivare, säkerhetskonsulter och som har en stor marknad. Dessa omfattas inte av lagen och kan därmed arbeta "fritt". (Det finns dock andra lagar) De är ofta egna företagare och arbetar internationellt för en klient eller ett företag. Möjligheten till att bära vapen är dock mer begränsad till skillnaden från personskyddsväktarna. När man arbetar i andra länder, upphör svensk lagstiftning att gälla och det är då det landets regler som gäller. ***** Vi hoppas därmed att med denna fördjupning, ha gett dig som är intresserad av att arbeta med personskydd lite mer information och faktiska omständigheter om arbetet och utbildningsbehovet än de missuppfattningar som folk generellt har om personskydd!

Vad är personskydd? Vad heter det egentligen?

Vad är personskydd? Vad heter det egentligen? Vad är personskydd? Idag är personskydd annorlunda än för några år sedan. Muskler har bytts ut mot hjärna. Detta har inneburit att andra personer än välbyggda/muskulösa individer börjat arbeta med personskydd.

Läs mer

Vad är en detektiv? Din karriär

Vad är en detektiv? Din karriär Vad är en detektiv? I takt med att polisen och myndighetens resurser sinar så växer alla former av utrednings och spaningstjänster. Dessa anlitas ofta av privatpersoner och företag för att hitta information,

Läs mer

PERSONSKYDD En spännande yrkesutbildning med många möjligheter inom personskyddsområdet Utbilda Dig hos PersonSkyddsSkolan

PERSONSKYDD En spännande yrkesutbildning med många möjligheter inom personskyddsområdet Utbilda Dig hos PersonSkyddsSkolan PERSONSKYDD En spännande yrkesutbildning med många möjligheter inom personskyddsområdet Utbilda Dig hos PersonSkyddsSkolan www.personskyddsskolan.se PERSONSKYDD SANTAGNING 101 Introduktionskurs GRUNDUTBILDNING

Läs mer

VÄKTARE. www.personskyddsskolan.se. En spännande yrkesutbildning med många möjligheter inom bevakningsområdet. Utbilda Dig på PersonSkyddsSkolan

VÄKTARE. www.personskyddsskolan.se. En spännande yrkesutbildning med många möjligheter inom bevakningsområdet. Utbilda Dig på PersonSkyddsSkolan VÄKTARE En spännande yrkesutbildning med många möjligheter inom bevakningsområdet Utbilda Dig på PersonSkyddsSkolan www.personskyddsskolan.se VÄKTARE UTBILDNING VVÄKTARE 002 Väktare steg 1 003 Väktare

Läs mer

SÄKERHETS- UTBILDNING För befäl & civilanställda

SÄKERHETS- UTBILDNING För befäl & civilanställda SÄKERHETS- UTBILDNING För befäl & civilanställda 28 kursdagar 420 tim (1 tim = 45 min enl. FAP 579-2) 102 Säkerhetskunskap Bas PersonSkyddsSkolan har under många år utbildat inom bevakning & säkerhet.

Läs mer

Riktlinje vid hot, våld och trakasserier mot förtroendevalda i Norrköpings kommun

Riktlinje vid hot, våld och trakasserier mot förtroendevalda i Norrköpings kommun Riktlinje 2012-05-02 Riktlinje vid hot, våld och trakasserier mot förtroendevalda i Norrköpings kommun Diarienummer: KS-257/2012 Beslutad av kommunstyrelsen den 2 maj 2012 Om riktlinjen Denna riktlinje

Läs mer

Hat, hot och våld mot förtroendevalda

Hat, hot och våld mot förtroendevalda Hat, hot och våld mot förtroendevalda Bakgrund politikernas trygghetsundersökning Kommunens arbete (riktlinjerna) Polisens arbete Tid för frågor 1 2 3 4 Riktlinjer för att förebygga och hantera hat, hot

Läs mer

Riktlinje Hot och våld mot förtroendevalda samt i samband med offentliga sammanträden

Riktlinje Hot och våld mot förtroendevalda samt i samband med offentliga sammanträden Riktlinje Hot och våld mot förtroendevalda samt i samband med offentliga sammanträden Fastställd av: KS 80 2014 Revideras senast: 2017-12-31 Innehåll Riktlinje - Hot och våld... 3 Omfattning... 3 Angränsande

Läs mer

SÄKERHETSCHEF. www.personskyddsskolan.se. En spännande yrkesutbildning med många möjligheter som detektiv eller säkerhetschef

SÄKERHETSCHEF. www.personskyddsskolan.se. En spännande yrkesutbildning med många möjligheter som detektiv eller säkerhetschef SÄKERHETSCHEF En spännande yrkesutbildning med många möjligheter som detektiv eller säkerhetschef Utbilda Dig hos PersonSkyddsSkolan www.personskyddsskolan.se SÄKERHETSCHEF DANTAGNING 101 Introduktionskurs

Läs mer

Sundsvalls Fallskärmsklubb

Sundsvalls Fallskärmsklubb Sundsvalls Fallskärmsklubb Målsmans intyg gällande fallskärmshoppare mellan 15 och 18 år Härmed intygas att min son/dotter har mitt samtycke att genomgå kurs i fallskärmshoppning, samt att utföra fallskärmshopp

Läs mer

BRA information till alla ledare/anställda i KSS

BRA information till alla ledare/anställda i KSS KSS handlingsplan för akuta situationer som kan uppkomma under våra aktiviteter: En akut situation kan innebära många olika saker. Det kan vara en kränkning som sker mellan unga under pågående aktivitet

Läs mer

Våld och hot på jobbet. kartlägg riskerna

Våld och hot på jobbet. kartlägg riskerna Våld och hot på jobbet kartlägg riskerna Förebygg våld och hot i arbetsmiljön. Det går att skydda sig mot våld och hot i arbetet. Broschyren bygger på Arbetsmiljöverkets regler Våld och hot i arbetsmiljön

Läs mer

DETEKTIV. www.personskyddsskolan.se. En spännande yrkesutbildning med många möjligheter som detektiv eller säkerhetschef

DETEKTIV. www.personskyddsskolan.se. En spännande yrkesutbildning med många möjligheter som detektiv eller säkerhetschef DETEKTIV En spännande yrkesutbildning med många möjligheter som detektiv eller säkerhetschef Utbilda Dig hos PersonSkyddsSkolan www.personskyddsskolan.se DETEKTIV DANTAGNING 101 Introduktionskurs GRUNDUTBILDNING

Läs mer

Läs Skydd mot olyckor. och arbeta med räddning och säkerhet

Läs Skydd mot olyckor. och arbeta med räddning och säkerhet Läs Skydd mot olyckor och arbeta med räddning och säkerhet Utbildningen Skydd mot olyckor Skydd mot olyckor är en tvåårig efter gymnasial utbildning som ger dig både de teoretiska kunskaper och de praktiska

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Riktlinjer hot och våld

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Riktlinjer hot och våld Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Ks 141 Den 2016-10-04 Riktlinjer hot och våld Kommunstyrelsens beslut Riktlinjer och handlingsplan för hot och våld mot anställda och

Läs mer

Handlingsplan mot hot, hat och våld mot förtroendevalda

Handlingsplan mot hot, hat och våld mot förtroendevalda FÖRFATTNING 7.12 Antagen av fullmäktige 195, 2018 [ 1 l Handlingsplan mot hot, hat och våld mot förtroendevalda [2] 1. Inledning är en politiskt styrd organisation och därmed har en ett särskilt ansvar

Läs mer

YrkesKompentensBevis för busschaufförer.

YrkesKompentensBevis för busschaufförer. YrkesKompentensBevis för busschaufförer. Lagen om Yrkesförarkompetens ska garantera att alla yrkeschaufförer har rätt kunskap och skicklighet för att säkerheten på vägarna ska öka. Värdefulla chaufförer

Läs mer

Vid akuta incidenter sekundär intervention

Vid akuta incidenter sekundär intervention Vid akuta incidenter sekundär intervention I detta avsnitt finns information om vad som är viktigt när en akut incident har inträffat. Avsnittet behandlar främst trakasserier, hot och våld eftersom det

Läs mer

Se till att du vet var och vilka riskerna är!

Se till att du vet var och vilka riskerna är! Förebygg våld och hot i arbetsmiljön. Det går att skydda sig mot våld och hot i arbetet. Broschyren bygger på Arbetsmiljöverkets regler Våld och hot i arbetsmiljön AFS 1993:2. Reglerna säger att Arbetsgivaren

Läs mer

Jag har rättigheter, du har rättigheter, han/hon har rättigheter. En presentation av barnets rättigheter

Jag har rättigheter, du har rättigheter, han/hon har rättigheter. En presentation av barnets rättigheter Jag har rättigheter, du har rättigheter, han/hon har rättigheter En presentation av barnets rättigheter Alla har rättigheter. Du som är under 18 har dessutom andra, särskilda rättigheter. En lista på dessa

Läs mer

Plan vid hot och våld Ådalsskolan

Plan vid hot och våld Ådalsskolan Plan vid hot och våld Ådalsskolan 2014-09-08 Sida 1 av 8 Innehåll Syfte... 3 Styrdokument... 3 Avgränsning... 3 Definitioner... 3 Ansvar... 3 Polisanmälan... 4 Bryt den akuta situationen.... 4 Våld eller

Läs mer

OFF SÄK:s höstkonferens Våld och otrygghet inom offentlig sektor ett arbetsmiljöproblem eller ett hot mot vår demokrati?

OFF SÄK:s höstkonferens Våld och otrygghet inom offentlig sektor ett arbetsmiljöproblem eller ett hot mot vår demokrati? OFF SÄK:s höstkonferens Våld och otrygghet inom offentlig sektor ett arbetsmiljöproblem eller ett hot mot vår demokrati? Anders Hansson (M) Stockholm den 10 november 2011 Våld, hot och otrygghet är det

Läs mer

Trakasserier, hot och våld mot förtroendevalda

Trakasserier, hot och våld mot förtroendevalda Trakasserier, hot och våld mot förtroendevalda Innehåll: 1. Introduktion 2. Vem gör vad i säkerhetsarbetet 3. Att förebygga trakasserier, hot och våld 4. Riskbedömning vid möten 5. Vad ni kan/bör göra

Läs mer

UNDERVISNINGSPLAN INTRODUKTIONSUTBILDNING B BEHÖRIGHET NC NUTIDENS TRAFIKSKOLA

UNDERVISNINGSPLAN INTRODUKTIONSUTBILDNING B BEHÖRIGHET NC NUTIDENS TRAFIKSKOLA UNDERVISNINGSPLAN INTRODUKTIONSUTBILDNING B BEHÖRIGHET NC NUTIDENS TRAFIKSKOLA Denna undervisningsplan har som mål att vägleda blivande handledare och körkortsaspiranter i förarutbildningen. Både handledare

Läs mer

BARNKONVENTIONEN I LANDSTINGET HUR FUNKAR DET?

BARNKONVENTIONEN I LANDSTINGET HUR FUNKAR DET? BARNKONVENTIONEN I LANDSTINGET HUR FUNKAR DET? VAD ÄR BARNKONVENTIONEN? VISSA BASFAKTA Barnkonventionen har funnits i över 20 år, sedan 1989. Alla länder utom USA och Somalia har ratificerat den. Vi är

Läs mer

Tack för att du har visat intresse för att söka anställning som Väktare och eller Ordningsvakt hos oss!

Tack för att du har visat intresse för att söka anställning som Väktare och eller Ordningsvakt hos oss! Tack för att du har visat intresse för att söka anställning som Väktare och eller Ordningsvakt hos oss! Vi bifogar en anställningsansökan som vi vill att du fyller i mycket noggrant och bifogar de handlingar

Läs mer

Läs Skydd mot olyckor. och arbeta med räddning och säkerhet

Läs Skydd mot olyckor. och arbeta med räddning och säkerhet Läs Skydd mot olyckor och arbeta med räddning och säkerhet 1 Utbildningen Skydd mot olyckor Skydd mot olyckor är en tvåårig efter gymnasial utbildning som ger dig både de teoretiska kunskaper och de praktiska

Läs mer

FAQ om YKB Yrkeskompetensbevis

FAQ om YKB Yrkeskompetensbevis FAQ om YKB Yrkeskompetensbevis Vad står YKB för? Det står för Yrkeskompetensbevis. Vilken myndighet är ansvarig för Det gör Transportstyrelsen. Vad säger lagen om yrkeskompetens? Lagen innehåller bestämmelser

Läs mer

På Stockholmspolisens hatbrottssida www.polisen.se/stockholm/hatbrott hittar du en längre definition och förklaring av vad hatbrott är.

På Stockholmspolisens hatbrottssida www.polisen.se/stockholm/hatbrott hittar du en längre definition och förklaring av vad hatbrott är. Att känna sig trygg och bli respekterad för den man är. Det borde vara alla människors grundläggande rättighet. Tyvärr är verkligheten ofta en annan om du har en hudfärg, religion eller sexuell läggning

Läs mer

Våld och hot RIKTLINJER

Våld och hot RIKTLINJER Våld och hot RIKTLINJER RIKTLINJER 1 Syfte Syftet med riktlinjerna för våld och hot i arbetsmiljön är att skapa förutsättningar för en säker arbetsmiljö samt ett garanterat omhändertagande vid händelse.

Läs mer

Fokus på arbetsmiljö & säkerhet för GY2011. Lärarhandledning

Fokus på arbetsmiljö & säkerhet för GY2011. Lärarhandledning 1 (5) Diskutera Gruppdiskussionsuppgifter för hela klassen eller mindre grupper. Viss faktaundersökning kan vara nödvändig för att ta reda på mer. Resultatet Fokus på arbetsmiljö & säkerhet presenteras

Läs mer

Visste du detta om alkohol och cannabis? I samverkan med Länsstyrelsen och länets kommuner

Visste du detta om alkohol och cannabis? I samverkan med Länsstyrelsen och länets kommuner Visste du detta om alkohol och cannabis? I samverkan med Länsstyrelsen och länets kommuner Alkohol och olyckor Vi lever i ett land där många ser alkohol som en naturlig del av livet. Vid privata fester

Läs mer

Anställningsansökan PD-Bevakning AB

Anställningsansökan PD-Bevakning AB Anställningsansökan PD-Bevakning AB Har du väktarutbildning? Ja Nej Jag söker följande tjänst/tjänster. Heltid Deltid Behov Vikarie Jag kan arbeta på följande tider. Dag Natt Kväll Helg Efternamn Samtliga

Läs mer

Antagen av Socialnämnden 2009-05-06, 35 Riktlinjer för arbetet med våldutsatta kvinnor och barn

Antagen av Socialnämnden 2009-05-06, 35 Riktlinjer för arbetet med våldutsatta kvinnor och barn 2009-05-06 dnr 40/09-750 1 Antagen av Socialnämnden 2009-05-06, 35 Riktlinjer för arbetet med våldutsatta kvinnor och barn I Älvsbyns kommun ska våldsutsatta kvinnor och alla barn som bevittnat eller själva

Läs mer

Bilaga 3 a Exempel på utformning av enkät (tre delkurser)

Bilaga 3 a Exempel på utformning av enkät (tre delkurser) Flexibel utbildning på distans ur organisations- och studerandeperspektiv Sidan 1 av 12 Instruktioner Alla studerande som ingår i undersökningen är anonyma, d v s du ska inte skriva ditt namn. Enkäten

Läs mer

ca 8 m Gatans bredd är ca 7 m. Om gatan är smalare ökas avståndet mellan lådorna. Om gatan är bredare kan avståndet minskas.

ca 8 m Gatans bredd är ca 7 m. Om gatan är smalare ökas avståndet mellan lådorna. Om gatan är bredare kan avståndet minskas. 2005 Till Er som vill ställa ut blomlådor för en bättre trafiksäkerhet Blomlådor för ökad trafiksäkerhet startade som ett projekt i Luleå 1992. Då det visat sig ha en mycket god effekt har modellen spritt

Läs mer

Kursutvärdering av kursen för personliga assistenter, våren 2014

Kursutvärdering av kursen för personliga assistenter, våren 2014 FoU Fyrbodal Kursutvärdering av kursen för personliga assistenter, våren 2014 besvarat av assistenternas chefer. På kursen för personliga assistenter har deltagare kommit från åtta av Fyrbodals 14 kommuner.

Läs mer

Blomlådor för en bättre trafiksäkerhet - information om blomlådor till intresserade boende

Blomlådor för en bättre trafiksäkerhet - information om blomlådor till intresserade boende 1(6) Service- och teknikförvaltningen Datum 1998-03-06 Handläggare Mats Rydell Tel. 0142-851 76 mats.rydell@mjolby.se Reviderad 2003-08-18, 2009-07-21, 2015-04-22 Blomlådor för en bättre trafiksäkerhet

Läs mer

Kompetens och utbildning

Kompetens och utbildning Säkerhetsbestämmelser för Trafikkontorets Spårvägsanläggning i Göteborg och Mölndal Bestämmelser om Kompetens och utbildning för personal med arbetsuppgifter av betydelse för trafiksäkerheten Fastställd

Läs mer

Introduktion för förskollärare- och barnskötare elever

Introduktion för förskollärare- och barnskötare elever Flik 9, uppdaterad 140912 Introduktion för förskollärare- och barnskötare elever Välkommen till förskolan Karlavagnen. Eftersom du ska göra praktik hos oss är det viktigt att läsa detta dokument. Några

Läs mer

LEDARE I FRIIDROTTSSKOLAN

LEDARE I FRIIDROTTSSKOLAN LEDARE I FRIIDROTTSSKOLAN Handledning för dig som ska leda utbildning för klubbens ledare Du som ska utbilda ledarna i er klubbs friidrottsskola har en spännande uppgift framför dig. Om du följer nedanstående

Läs mer

om läxor, betyg och stress

om läxor, betyg och stress 2 126 KP-läsare om läxor, betyg och stress l Mer än hälften av KP-läsarna behöver hjälp av en vuxen hemma för att kunna göra läxorna. l De flesta tycker att det är bra med betyg från 6:an. l Många har

Läs mer

Kommunal Författningssamling

Kommunal Författningssamling Kommunal Författningssamling Strategi mot otillåten påverkan mot förtroendevalda Dokumenttyp Dokumentnamn Nämnd Strategi Strategi mot otillåten påverkan mot förtroendevalda Kommunstyrelsen Förvaltning

Läs mer

NATIONELLT GODKÄND IDROTTSUTBILDNING HANDBOLL

NATIONELLT GODKÄND IDROTTSUTBILDNING HANDBOLL NATIONELLT GODKÄND IDROTTSUTBILDNING HANDBOLL VAD VILL DU? Vill du gå en gymnasieutbildning och samtidigt göra en elitsatsning på handboll så är det dig vi vill satsa på. Du får personlig individuell utveckling

Läs mer

I n f o r m a t i o n s b r o s c h y r o m p r a o

I n f o r m a t i o n s b r o s c h y r o m p r a o I n f o r m a t i o n s b r o s c h y r o m p r a o I broschyren finner du: Information om prao Regler för prao Tips på hur du ordnar egen praoplats Blanketten, Var ska du göra din prao? T i l l h ö r

Läs mer

Tack för att du har visat intresse för att söka anställning hos oss!

Tack för att du har visat intresse för att söka anställning hos oss! Tack för att du har visat intresse för att söka anställning hos oss! Vi bifogar en anställningsansökan som vi vill att du fyller i mycket noggrant och bifogar de handlingar* som framgår av bilageförteckningen.

Läs mer

PM HK/Rättsavdelningen Datum Diarienr (åberopas vid korresp) Polisrättssektionen RA /12 Lars Sjöberg kommissarie

PM HK/Rättsavdelningen Datum Diarienr (åberopas vid korresp) Polisrättssektionen RA /12 Lars Sjöberg kommissarie 1 (5) PM HK/Rättsavdelningen Datum Diarienr (åberopas vid korresp) Polisrättssektionen 2012-06-01 RA-579-3813/12 Lars Sjöberg kommissarie PM - förslag till ändring av Rikspolisstyrelsens föreskrifter och

Läs mer

Riktlinjer vid hot, våld och trakasserier mot förtroendevalda i Österåkers kommun. Beslutad av Kommunstyrelsen 2014-03-31

Riktlinjer vid hot, våld och trakasserier mot förtroendevalda i Österåkers kommun. Beslutad av Kommunstyrelsen 2014-03-31 Riktlinjer vid hot, våld och trakasserier mot förtroendevalda i Österåkers kommun Beslutad av Kommunstyrelsen 2014-03-31 1 Giltighet Dessa riktlinjer tillämpas vid olika former av hot, våld och trakasserier

Läs mer

Inför föreställningen

Inför föreställningen LÄRARHANDLEDNING Tage Granit 2008 Inför föreställningen Förberedelser Innan man går med sina elever på teater är det alltid bra att prata igenom om hur det är att gå på teater och hur man uppför sig. Orka

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

Förslag på intervjufrågor:

Förslag på intervjufrågor: Förslag på intervjufrågor: FRÅGOR OM PERSONENS BAKGRUND 1. Var är du uppväxt? 2. Om du jämför din uppväxt med andras, hur skulle du ranka din egen uppväxt? 3. Har du några syskon? 4. Vad gör de? 5. Vilka

Läs mer

Förslag till handlingsplan vid misstanke om övergrepp mot barn och ungdomar

Förslag till handlingsplan vid misstanke om övergrepp mot barn och ungdomar Förslag till handlingsplan vid misstanke om övergrepp mot barn och ungdomar För att barn och ungdomar i Sverige ska ges möjlighet att växa upp under trygga och gynnsamma förhållanden är det av största

Läs mer

Öppna händer ett säkrare koncept av obeväpnad självförsvar

Öppna händer ett säkrare koncept av obeväpnad självförsvar Öppna händer ett säkrare koncept av obeväpnad självförsvar Under många decennier har man samlat information & diskuterat effektivare och tryggare metoder av självförsvar / obeväpnad kamp samt olika polisiära

Läs mer

Österlengymnasiet. Riskbedömning och handlingsplan för våld- och hotsituationer på Österlengymnasiet.

Österlengymnasiet. Riskbedömning och handlingsplan för våld- och hotsituationer på Österlengymnasiet. Riskbedömning och handlingsplan för våld- och hotsituationer på. 1 Innehåll Skolans policy och förebyggande arbete... 3 Allmänna rutiner och instruktioner vid hot- och våldssituationer på.... 4 Vid kännedom

Läs mer

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Av: Studie- och yrkesvägledarna i Enköpings kommun 2008 Idékälla: I praktiken elev, Svenskt Näringsliv Varför PRAO? För att skaffa

Läs mer

Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning

Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning Resultat Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning Fråga 1 Mycket inspirerande (6) till mycket tråkigt (1) att arbeta med etologisidan Uppfattas som mycket inspirerande eller inspirerande

Läs mer

Coaching Stresshantering Presentationsteknik. Vidareutbildningar för Personliga tränare och Massageterapeuter

Coaching Stresshantering Presentationsteknik. Vidareutbildningar för Personliga tränare och Massageterapeuter Coaching Stresshantering Vidareutbildningar för Personliga tränare och Massageterapeuter 2015 Bergqvist Massage & Friskvårdsutbildningar Ett familjeföretag som erbjudit utbildningar inom massage och friskvård

Läs mer

Intervjuguide - förberedelser

Intervjuguide - förberedelser Intervjuguide - förberedelser Din grundläggande förberedelse Dags för intervju? Stort grattis. Glädje och nyfikenhet är positiva egenskaper att fokusera på nu. För att lyckas på intervjun är förberedelse

Läs mer

presenterar sommarens stora event för par Love Handle Med Carin Olavisdotter och Robert Suman Nilsson

presenterar sommarens stora event för par Love Handle Med Carin Olavisdotter och Robert Suman Nilsson presenterar sommarens stora event för par Love Handle Med Carin Olavisdotter och Robert Suman Nilsson Vi bjuder in dig och din älskade till sommarens stora evenemang för par! Under tre kärleksfulla dagar

Läs mer

Karriär i handeln? Utbilda dig i studentstaden Sundsvall. Näringslivet behöver fler kompetenta medarbetare inom handeln!

Karriär i handeln? Utbilda dig i studentstaden Sundsvall. Näringslivet behöver fler kompetenta medarbetare inom handeln! Karriär i handeln? Utbilda dig i studentstaden Sundsvall Näringslivet behöver fler kompetenta medarbetare inom handeln! Med en kvalificerad yrkesutbildningsexamen i handel blir du attraktiv på arbetsmarknaden.

Läs mer

MedUrs Utvärdering & Följeforskning

MedUrs Utvärdering & Följeforskning MedUrs Utvärdering & Följeforskning Preliminära uppgifter Fort Chungong & Ove Svensson Högskolan i Halmstad Wigforssgruppen för välfärdsforskning Förväntningar verkar stämma överens med upplevt resultat

Läs mer

Vägledning för personer som arbetar yrkesmässigt inom djurens hälso- och sjukvård utan att tillhöra djurhälsopersonalen, - HOVSLAGARE

Vägledning för personer som arbetar yrkesmässigt inom djurens hälso- och sjukvård utan att tillhöra djurhälsopersonalen, - HOVSLAGARE 1(6) INFORMATION 2012-02-02 Enheten för veterinära frågor Anne Zedén Yverås Vägledning för personer som arbetar yrkesmässigt inom djurens hälso- och sjukvård utan att tillhöra djurhälsopersonalen, - HOVSLAGARE

Läs mer

Servicebostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se

Servicebostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se Servicebostad - VAD ÄR DET? Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter och skyldigheter

Läs mer

Policy: mot sexuella trakasserier

Policy: mot sexuella trakasserier Policy: mot sexuella trakasserier Reviderad 2012-06-06 Bakgrund Vi vill att alla aktiva, anställda och ideellt engagerade personer ska känna sig trygga och välkomna i vår förening. Det ligger i linje med

Läs mer

Rättigheter. Dina rättigheter:

Rättigheter. Dina rättigheter: Rättigheter Den här broschyren innehåller viktig information om dina rättigheter när du befinner dig på en polisstation. Med rättigheter avser vi viktiga friheter och rättigheter som alla människor ska

Läs mer

Barns och ungdomars rätt inom hälso- och sjukvården

Barns och ungdomars rätt inom hälso- och sjukvården Barns och ungdomars rätt inom hälso- och sjukvården Vilka rättigheter har barn och ungdomar i hälsooch sjukvården? FN:s barnkonvention definierar barns rättigheter. Nordiskt nätverk för barn och ungas

Läs mer

ANVÄNDARVILLKOR ILLUSIONEN

ANVÄNDARVILLKOR ILLUSIONEN ANVÄNDARVILLKOR ILLUSIONEN Välkommen till Illusionen! Tack för att du använder Illusionen som tillhandahålls av Fotboll 2000. Detta är villkoren för användning av denna webbplats och programvara, bilder,

Läs mer

Medirum servicekurser 2014

Medirum servicekurser 2014 Servicekurser 2014 Medirum servicekurser 2014 För att kunna ge avdelningen bästa möjliga support är det viktigt att även sjukhusets tekniker har rätt utbildning för att hålla eventuella stilleståndstider

Läs mer

Kom igång med utbildningen säkervardag.nu!

Kom igång med utbildningen säkervardag.nu! GUIDE Kom igång med utbildningen säkervardag.nu! Det här dokumentet riktar sig till dig som ansvarar för att personalen får utbildning på ett företag eller till dig som utbildar i arbetsmiljöfrågan hot

Läs mer

INFOBLADET. Engagerade Effektiva Tillgängliga

INFOBLADET. Engagerade Effektiva Tillgängliga INFOBLADET östgötapolisen redaktör: Annika Manninen, informatör ansv. utgivare: Annsofie Bondesson, informationsdirektör Materialet till Infobladet skickas till mailto:annika.manninen@polisen.se senast

Läs mer

Riktlinje - Hot, våld och trakasserier mot förtroendevalda

Riktlinje - Hot, våld och trakasserier mot förtroendevalda Dokumentansvarig Ann Willsund, 0485-470 16 ann.willsund@morbylanga.se RIKTLINJE Beslutande Kommunfullmäktige 1(6) Beteckning Handbok Giltighetstid Aktualitetsprövning/revidering senast Dokumentkategori

Läs mer

1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4.

1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4. Färdighet 1: Att lyssna 1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4. SÄGER Jag säger det jag vill säga. Färdighet 2: Att

Läs mer

EXPERIENCE ENABLING SERVICES AB

EXPERIENCE ENABLING SERVICES AB Publiksäkerhetsgenomgång Rally Sweden Syftet med säkerhetsarbetet under evenemanget är att säkerhetställa publikens - säkerhet, - trygghet, - upplevelse. Detta är grunden för en bra evenemangsupplevelse.

Läs mer

Policy och handlingsplan vid våld och hot i Orust kommun

Policy och handlingsplan vid våld och hot i Orust kommun FÖRFATTNINGSSAMLING (8.1.4) Policy och handlingsplan vid våld och hot i Orust kommun Dokumenttyp Riktlinjer Ämnesområde Säkerhet Ägare/ansvarig Personalchef Antagen av KS 2006-05-03 74 Revisions datum

Läs mer

Handledning handlingsplan för lågpresterarande säljare/konsulter

Handledning handlingsplan för lågpresterarande säljare/konsulter Handledning handlingsplan för lågpresterarande säljare/konsulter Disposition 1. Inledning - Kort introduktion - Några små råd 2. Handlingsplan 1 - Definiera problemet - Analysschema - Lågpresterare, vad

Läs mer

Rekrytera, handleda och behålla familjehem. Inte så svårt som man kan tro.

Rekrytera, handleda och behålla familjehem. Inte så svårt som man kan tro. Rekrytera, handleda och behålla familjehem. Inte så svårt som man kan tro. Frihet är det bästa ting, som sökas kan all världen kring. För att riktigt kunna förstå hur man lyckas måste en ta filosofin till

Läs mer

Samtals- och självskattningsunderlag: Gröna näringarna

Samtals- och självskattningsunderlag: Gröna näringarna 1 Samtals- och självskattningsunderlag: Gröna näringarna 1. Hantera information Avses vanligtvis att vara förtrogen med den information och de regler som gäller inom områden som djurhållning, park, utearbete

Läs mer

Köpguide för mobila växlar. Modern telefoni till företaget är långt ifrån vad det var för bara några år sedan.

Köpguide för mobila växlar. Modern telefoni till företaget är långt ifrån vad det var för bara några år sedan. Köpguide för mobila växlar Modern telefoni till företaget är långt ifrån vad det var för bara några år sedan. Tänk om din nya telefonilösning kunde förenkla din vardag och hjälpa dina medarbetare att arbeta

Läs mer

24-25 oktober 2015 Hotell Selma SPA, Sunne. www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland

24-25 oktober 2015 Hotell Selma SPA, Sunne. www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland 24-25 oktober 2015 Hotell Selma SPA, Sunne www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland Välkommen till SISU-helgen! SISU-helgen är vår enskilt största satsning för att stärka våra ledare. Förutom kicken av att

Läs mer

Anmälan av personuppgiftsincident

Anmälan av personuppgiftsincident Anmälan av personuppgiftsincident enligt 3 kap. 9 brottsdatalagen (2018:1177) Har ni inte svar på alla frågor när ni fyller i anmälan, kan ni komplettera anmälan när ni har ytterligare information om incidenten.

Läs mer

Enkät Frågor om projektarbete. Frågor om hot och våld. Framtagen av projektgruppen Bättre beredd än rädd. Mars 2012

Enkät Frågor om projektarbete. Frågor om hot och våld. Framtagen av projektgruppen Bättre beredd än rädd. Mars 2012 Enkät Frågor om projektarbete. Frågor om hot och våld. Framtagen av projektgruppen Bättre beredd än rädd. Mars 2012 Inledande frågor 1. Var arbetar du? (1) Namn på arbetsplatsen (2) Namn på arbetsplatsen

Läs mer

Är du ett med din företagsidé?

Är du ett med din företagsidé? Är du ett med din företagsidé? Är du ett med din företagsidé? Testa Dig själv 1 Varför vill Du starta företag? 2 Är det rätt tillfälle för dig? 3 Har du lämpliga erfarenheter och kunskaper? DINA SLUTSATSER

Läs mer

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida?

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vi går igenom allt du bör tänka på innan köp. Råd som du tjänar på längre fram. sförteckning et i denna bok ser du till höger. Vill du gå direkt till något

Läs mer

Försök låta bli att jämföra

Försök låta bli att jämföra Skoldags! Det är inte bara ditt barn som börjar skolan nu. Det gör du också som förälder. Du minns din egen skolstart, din lärare, hur motigt det var ibland men också ljusa minnen. Nu är det nya tider

Läs mer

RESAN. År 6. År 7. Målet i år 7 är att klara av nedanstående resa:

RESAN. År 6. År 7. Målet i år 7 är att klara av nedanstående resa: RESAN År 6 I år 6 är målet att du ska kunna kommunicera på mycket enkel franska. För att nå målet lär du dig ord och uttryck inom många olika områden, t.ex. familjen, djur, frukter, klockan, sporter och

Läs mer

Policy för användande av IT

Policy för användande av IT Policy för användande av IT Inledning Det här dokumentet beskriver regler och riktlinjer för användningen av IT inom företaget. Med företaget menas [fylls i av kund] och med IT-avdelning menas vår partner

Läs mer

Vältalaren PROVLEKTION: BLI EN BÄTTRE LYSSNARE

Vältalaren PROVLEKTION: BLI EN BÄTTRE LYSSNARE Vältalaren Vältalaren är en handbok i den retoriska arbetsprocessen: hur man finner övertygande stoff och argument, hur man ger struktur och språklig dräkt åt sitt budskap och hur man memorerar och framför

Läs mer

Målplanering för relationer Exempel 3:1

Målplanering för relationer Exempel 3:1 Målplanering för relationer Exempel 3:1 Våra relationer mår bra av en fungerande arbetsfördelning hemma. Ställer upp för maka/make och barn. Sköter allt hemarbete trots mera smärta. Täta konflikter. Känner

Läs mer

100 nya möjligheter. Landstinget Blekinge anställer 100 ungdomar

100 nya möjligheter. Landstinget Blekinge anställer 100 ungdomar 1 100 nya möjligheter Landstinget Blekinge anställer 100 ungdomar 2 100 nya möjligheter Januari 2013 december 2014 Tidsbegränsade anställningar under 6 månader Lön enligt kollektivavtal Projekt i samverkan

Läs mer

bergerdata hb www.bergerdata.se/guidemaster info@bergerdata.se 0708-72 23 00 1.10 2015-05-19 Sid 1 (11)

bergerdata hb www.bergerdata.se/guidemaster info@bergerdata.se 0708-72 23 00 1.10 2015-05-19 Sid 1 (11) bergerdata hb www.bergerdata.se/guidemaster info@bergerdata.se 0708-72 23 00 1.10 2015-05-19 Sid 1 (11) Vad, varför och hur?...2 Vad är?...2 Varför?...3 Hur fungerar?...3 Några tips om användningen...3

Läs mer

136 av 157 möjliga elever har besvarat de allmänna frågorna i denna utvärderingsdel p g a underlag för utvärdering förändrats under våren 2015.

136 av 157 möjliga elever har besvarat de allmänna frågorna i denna utvärderingsdel p g a underlag för utvärdering förändrats under våren 2015. Elevutvärdering NKC Alla kurser VOMS, Vt 2015 2015 För att utveckla utbildningens kvalitet på NKC arbetar vi med elevutvärderingar. I dessa kurser har kursutvärdering skett i samband med kursavslut, för

Läs mer

Motkrafter FÖR ATT UNDVIKA ÖVERSKULDSÄTTNING

Motkrafter FÖR ATT UNDVIKA ÖVERSKULDSÄTTNING Motkrafter FÖR ATT UNDVIKA ÖVERSKULDSÄTTNING Vem som helst kan få ekonomiska bekymmer. I den här broschyren får du inblick i vilka konsekvenser en skuld sättning får både för enskilda människor och för

Läs mer

Hälsa och kränkningar

Hälsa och kränkningar Hälsa och kränkningar sammanställning av enkätundersökning från Barnavårdscentralen och Vårdcentralen Camilla Forsberg Åtvidabergs kommun Besöksadress: Adelswärdsgatan 7 Postadress: Box 26, 97 2 Åtvidaberg

Läs mer

Ansökningsformulär för The Phil Parker Lightning Process kurs med (fyll i namn)

Ansökningsformulär för The Phil Parker Lightning Process kurs med (fyll i namn) Ansökningsformulär för The Phil Parker Lightning Process kurs med (fyll i namn) Namn: Adress: Postnummer: Land: Hemtelefon: Mobil: E-postadress: Man/Kvinna: Födelsedatum: Sysselsättning/Tidigare sysselsättning:

Läs mer

Det avsnitt vi ska börja på nu beskriver hur man inleder ett vardagligt samtal.

Det avsnitt vi ska börja på nu beskriver hur man inleder ett vardagligt samtal. Inleda ett samtal Introduktion Det avsnitt vi ska börja på nu beskriver hur man inleder ett vardagligt samtal. Vi tar alltså upp små vardagliga samtal som kanske inte känns så viktiga för stunden men som

Läs mer

Studieteknik. Använd hjälpmedel För att kunna lära dig på ett effektivt och roligare sätt måste du använda alla hjälpmedel som finns tillgängliga:

Studieteknik. Använd hjälpmedel För att kunna lära dig på ett effektivt och roligare sätt måste du använda alla hjälpmedel som finns tillgängliga: Studieteknik Sätt upp mål och ha något roligt som morot Sätt upp några få, större mål för terminen. Det kan till exempel vara att höja betyget i något eller några ämnen. För att målen inte ska verka avlägsna

Läs mer

2014-09-18 Nf 149/2012. Policy för bemötande av brukarens känslor, relationer och sexualitet Förvaltningen för funktionshindrade Örebro kommun

2014-09-18 Nf 149/2012. Policy för bemötande av brukarens känslor, relationer och sexualitet Förvaltningen för funktionshindrade Örebro kommun 2014-09-18 Nf 149/2012 Policy för bemötande av brukarens känslor, relationer och sexualitet Förvaltningen för funktionshindrade Örebro kommun Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 Inledning... 1 Syfte...

Läs mer

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap }

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap } { ledarskap } STRESS ÄR ETT VAL! SLUTA SÄTTA PLÅSTER PÅ DINA SYMPTOM NÄR DU ÄR STRESSAD. LÖS PROBLEMEN VID KÄLLAN ISTÄLLET OCH FUNDERA ÖVER VILKA VAL DU GÖR SOM CHEF. E n undersökning visar att 70 procent

Läs mer

Träningsläge. copyright 2007, Maria Hagström, Skogsborgs Gård HB

Träningsläge. copyright 2007, Maria Hagström, Skogsborgs Gård HB Träningsläge Har du kul när du tränar lydnad? Har du din hunds fulla uppmärksamhet? Många, jag träffat, speciellt bruksförare tycker att lydnaden är tråkig. Eftersom nästan halva poängen på bruksprov består

Läs mer

B. Vad skulle man göra för att vara bättre förberedd inför en lektion i det här ämnet?

B. Vad skulle man göra för att vara bättre förberedd inför en lektion i det här ämnet? Studieteknik STUDIEHANDLEDNING Syftet med dessa övningar är att eleverna själva ska fördjupa sig i olika aspekter som kan förbättra deras egen inlärning. arna görs med fördel i grupp eller parvis, och

Läs mer