INFOBLADET. Engagerade Effektiva Tillgängliga

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "INFOBLADET. Engagerade Effektiva Tillgängliga"

Transkript

1 INFOBLADET östgötapolisen redaktör: Annika Manninen, informatör ansv. utgivare: Annsofie Bondesson, informationsdirektör Materialet till Infobladet skickas till senast torsdag kl nya ordningsvakter Under två veckor i april har 20 nya ordningsvakter utbildats av Polismyndigheten i Östergötlands län. 16 män och 4 kvinnor är nu inne på sin andra och sista utbildningsvecka, där teori blandas med praktik. Det är polisen som utbildar, förordnar och sköter tillsynen av ordningsvakterna i Sverige. Ordningsvakter är inte poliser men har begränsade polisiära befogenheter. De får till exempel omhänderta personer som är berusade eller uppträder störande på allmän plats. I Östergötland anordnas två kurser om året. Alla som är mellan 20 och 65 år kan söka utbildningen. Mellan 55 och 80 personer brukar söka vid varje tillfälle. 40 personer får sedan möta en intervjugrupp. 20 når ända fram. Christian Lindahl och Anna Levinsson var i vår två av dem. Jag jobbar som vårdare vid ett gruppboende i dag, berättar Anna Levinsson. Men jag ville göra något annat och har fått anställning vid Svensk Bevakningstjänst, så därför går jag den här utbildningen nu. Hon hoppas få jobba vid krogarna i Linköping framöver. Att vara ordningsvakt känns som ett roligt yrke där man får träffa mycket folk, säger hon. Christian Lindahl har flera ordningsvakter i släkten så han vet vad det handlar om. Han har även jobbat som entrévärd tidigare. Jag hoppas kunna jobba vid krogar och liknande, säger han. Det är flera saker som spelar in när det till slut avgörs vilka som får gå utbildningen. Annica Thunholm arbetar vid rättsenheten vid Polismyndigheten i Östergötlands län. Hon är utbildningsansvarig för ordningsvakterna i länet. Det görs en helhetsbedömning av personen. God laglydnad kollas naturligtvis direkt. Dessutom spelar sådant in som om man redan har en anställning hos ett vaktbolag eller har erfarenhet som entrévärd eller liknande. Kvinnor är också väldigt välkomna att söka. Alla sökande får dessutom genomgå ett svenskaprov. Det är också bra att få en jämn spridning från hela länet, säger hon.

2 Utbildningen kostar kronor. En del får den betald av sin arbetsgivare, andra tar pengarna ur egen ficka. Vart tredje år måste ordningsvakter dessutom gå en vidareutbildning. Två grundutbildningar hålls i länet varje år. Den utbildningen är två veckor lång. Vidareutbildningen är 2,5 dagar och hålls 5-6 gånger om året. De blivande ordningsvakterna får lära sig vilket lagstöd de har för att kunna utföra sitt uppdrag i det stora blocket juridik. De lär sig också om självskydd, expanderbar batong, brandövning, första hjälpen, yrkesetik, droginformation, konflikthantering, olaga diskriminering med mera. Teori blandas med praktik, säger Annica Thunholm. I fredags var det exempelvis dags för utbildning i självförsvar. Poliserna Annelie Olsson, Erik Lennmarken och Raine Hynynen tog sig an de 20 blivande ordningsvakterna för att lära dem olika tekniker. Det märktes snabbt att de 20 låg på olika nivåer vad gäller kunskap, grundkondition och uthållighet. Så ska de också jobba på helt skilda ställen i framtiden. Ordningsvakter finns exempelvis på krogar, pendeltåg, sjukhus, domstolar, festivaler och idrottsevenemang, berättar Annica Thunholm. /Annika Manninen Fakta/Ordningsvakter Det finns idag cirka 370 ordningsvakter i Östergötland. Ordningsvakter har begränsade polisiära befogenheter och får omhänderta personer som är berusade eller uppträder störande på allmän plats. Ordningsvakter utbildas och förordnas av polisen, som också sköter tillsynen. Väktare får däremot bara ingripa mot personer som tas på bar gärning med att begå brott som kan straffas med fängelse, så kallade envarsgripanden. Väktare är under tillsyn av Länsstyrelsen. Den ordningsvakt som missköter sig kan få sitt förordnande återkallat. Föreläggande av ordningsbot Fordonsförordning (2009:211) trädde i kraft 29 april 2009, samtidigt upphörde den tidigare fordonsförordningen (2002:925) att gälla. Detta medför att möjligheten att utfärda föreläggande av ordningsbot för brott mot bestämmelserna i fordonsförordningen tillfälligt upphör. I Rikspolisstyrelsens handbok Ordningsbot finns koderna för brott mot fordonsförordningen under flik 2 och 5, det vill säga koderna Dessa koder upphör att gälla i väntan på ändring i Riksåklagarens föreskrifter (1999:178) om ordningsbot för vissa brott. Koderna får därför inte användas vid föreläggande av ordningsbot från 29 april 2009 fram till dess att annat meddelas. I väntan på de nya föreskrifterna får polisen i förekommande fall skriva en primärrapport istället för ett föreläggande av ordningsbot.

3 Brott i nära relation RPS projektet Brott i nära relation är nu inne på det tredje och sista året. Det har varit ett intressant arbete som har resulterat bl.a. i en handbok, ett åtgärdskort och en utbildning om hur Polisen ska hantera brott i nära relation. Det ska leda till att Polisen ska arbeta brottsförebyggande, verka för att minska mörkertalet, göra bättre utredningar redan initialt, få fler ärenden till åtal och fällande domar. Som en av deltagarna i projektet har jag fått en mycket bra insyn och förståelse, för hur vi måste utveckla vårt arbete vad gäller brott i nära relation. Min förhoppning är att tillsammans med alla medarbetare bli ett föredöme inom polisen för hur vi tar hand om alla parter som drabbas av brott i nära relation. Jag är införandeansvarig i Östergötlands län och ska tillsammans med Peter Aronsson och en åklagare vara handledare i de utbildningar som kommer att ske i hela länet. Utskick pågår vad gäller handbok, åtgärdskort och informationsbroschyrer. I det fallet det behövs mera av detta material går det bra att skicka en beställning till mig via groupwise eller ringa till mig. Det gäller även om det finns önskemål om mera utförlig information. Läs mer om projektet och arbetet i Östergötland här: samverkan/projektinompolisen/polisen---gemensam/brott-i-nara-relationer-/ /Anne Asp, Kriminalenheten i Norrköping Har du sett målen vad gäller vaneförbrytare i Verksamhetsplanen för 2009? För att kunna minska den totala brottsligheten måste problemet med vaneförbrytare angripas. Polisen har därför utarbetat en handlingsplan som syftar till ett mer effektivt polisarbete mot vaneförbrytarna. Lokala mål 2009: - Minst tre nationellt fastställda kriminella ska lagföras. - Minst 100 lokalt fastställda vaneförbrytare ska lagföras. - Vaneförbrytargruppen ska fortsätta sitta arbete under år Strategi för att nå de lokala målen är att tillämpa polismyndighetens handlingsplan för ett mer underrättelsestyrt arbete mot de mest brottsbenägna vaneförbrytarna. Dessutom ska myndigheten fortsätta utveckla sin förmåga att leda och styra polisverksamheten mer underrättelselett. Brottsutredningar mot vaneförbrytare ska prioriteras och handläggas skyndsamt. /Ur Riktlinjer för polisverksamheten i Östergötlands län 2009

4 Smått och gott från Serviceenheten Linköping Felanmälan/Beställning: Vi har redan passerat antalet inkomna felanmälningar genom GW från Hittills har det kommit in över 200 st felanmälningar, under de fyra första månaderna, jämfört med år Då hade vi 180 st anmälningar för hela året. Med nuvarande takt bör vi komma upp i felanmälningar vid årets slut. Ju fler som använder funktionen, desto bättre kan vi planera vårt arbete och förhoppningsvis snabbare hjälpa er med era problem. Ett stort TACK för att ni använder denna funktion. Insatser: Serviceenheten har haft ansvaret för logistik och service/underhåll under ett antal insatser genom åren och vi hoppas/tror att vi hittat en form som fungerar för er som jobbar ute i fält under dessa händelser. Vårt arbete under dessa insatser går ut på att stötta och hjälpa er med underhåll, service med mera, så att ni på ett säkert sätt kan koncentrera er på er uppgift. Vi är rätt bra men vi kan bli bättre så därför behöver vi er hjälp. Kom med förslag på vad som kan förbättras. Jag kan inte nog understryka hur roligt det är för oss att serva er. Alla proffsiga poliser och civilanställda som gör ett jättejobb. Vi har det rätt jobbig ibland, stressigt, ett högt tempo men alltid har ni som arbetat under insatserna visat oss respekt för vårt arbete och ofta har ni tagit er tid för att ge oss ett vänligt ord eller beröm. Det ska ni veta att det uppskattas av oss som arbetar på service, att det vi gör, gör nytta. Ett stort TACK från oss som jobbar på serviceenheten. Utrustningsförrådet: Ulf Hansson ersätter Karolin under hennes mammaledighet och Ulf nås på telefonnummer: Det kan ofta vara ett stort tryck på förrådet så var vänliga att respektera öppettiderna vi har, vardagar och extra öppet varje tisdagar Det kan vara svårt att nå personalen på telefon så använd gärna utrustningsförrådets GW så svarar vi så snart vi kan. /Börje Andersson, Serviceenheten, Linköping Fler tips när det gäller nya Intrapolis Här kommer några fler tips för att lära dig att hitta bättre på nya Intrapolis. Tips 1 Under fliken Arbetsstöd & regelverk och sedan vidare in under Kärnverksamhet/Brottsförebyggande/Trafik hittar du en lista med de trafikinsatser som varje år sker i TISPOL:s medlemsländer. Samtliga insatser, utom Trafiknykterhetens dag, genomförs samtidigt i alla medlemsländer. /Insatser/ Tips 2 Gamla Intrapolis släcks 15 maj. Se till att ta tillvara den information som du måste ha tillgång till i ditt dagliga arbete. Den 15 maj tar vi bort länken till gamla Intrapolis och det är enbart webbredaktörer som då når informationen.

5 Resultat från hastighetsveckan Under vecka 17, den april, genomfördes den årligen återkommande hastighetsveckan i hela landet. Totalt kontrollerades förare i Östergötland under veckan. 14 av dessa har rapporterats för rattfylleri. Sju av dem för drograttfylleri och sju hade druckit för mycket alkohol. 17 förare rapporterades för att ha kört för fort med mellan sex och nio kilometer i timmen över den tillåtna hastigheten. Hela 396 förare körde för fort med tio kilometer i timmen eller mer. Temat för årets hastighetsvecka var Är det värt 48 sekunder?. Mer än så påverkas nämligen inte restiden om man kör en mil i 90 km/h på en 80-väg. Däremot har risken att dö i en trafikolycka samtidigt fördubblats. Även Vägverket och NTF genomförde aktiviteter på de svenska vägarna under veckan. Ny lathund för attesterare Nu finns en ny lathund för den som attesterar i Palasso Egenrapportering. Du hittar lathunden på Intrapolis under fliken Arbetsstöd & regelverk och vidare in under stödverksamhet, telefon, IT och radio och till sist IT-system a-ö. Här är en direktlänk: /Charlotte Lundgren Välkommen Lena vår nya arkivarie Lena Elfving Nixon kommer att jobba som arkivarie vid myndigheten från och med maj. Hon är anställd av SKL men ska enligt avtal jobba 50 procent hos oss. Lena, som har en gedigen högskoleutbildning och praktik i bagaget, kommer närmast från Transportstyrelsen. Vi hälsar Lena välkommen till Polismyndigheten. /Jan Jacobson, Förvaltningsenheten

6 Tack för uppvaktningen Tack till alla kamrater i Norrköping för den fina uppvaktningen och den trevliga efterfesten i samband med min pensionering. Ett extra tack till er som bidrog med gåvor till barnhemmen i Polen. /Gunnar Berg Personalnytt Polismyndigheten beslutar att Torbjörn Pettersson ska inneha tidsbegränsat förordnande med funktion som enhetschef vid Ordningsavdelningen, VB/LKC-enheten från och med 23 februari 2009 till och med 22 februari 2015.