Anvisning S (16)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Anvisning S4-2011 11.2.2011 1 (16)"

Transkript

1 S (16) ELANLÄGGNINGAR OCH DRIFTSLEDARE 1 INLEDNING Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) ger med stöd av 56 i elsäkerhetslagen (410/1996) kompletterande anvisningar för ibruktagande, användning och besiktningar av elanläggningar angående följande författningar: Elsäkerhetslagen (410/1996 jämte ändringar 634/1999, 893/2001, 913/2002, 220/2004, 1465/2007, 1072/2011) Elsäkerhetsförordningen (498/1996 jämte ändringar 323/2004, 402/2008) Handels- och industriministeriets beslut, HIMb (517/1996 jämte ändringar 30/2003, 335/2004) om ibruktagning och drivande av elanläggningar (som bilaga till denna anvisning), och Handels- och industriministeriets beslut, HIMb om arbeten inom elbranschen (516/1996 jämte ändringar 1194/1999, 28/2003, 1253/2003, 351/2010) för de delar som gäller elanläggningens driftsledare. 2 KLASSINDELNING AV ELANLÄGGNINGAR Elanläggningar har indelats i klasser enligt deras omfattning och särskilda egenskaper. På basis av klasserna bestäms tidpunkten för certifieringsbesiktning och den som utför besiktningen den som utför periodisk besiktning och besiktningsintervall den registerförare till vilken anmälningar skall göras. Som klassificeringsgrunder gäller tre olika kriterier: elanläggning i ett bostadshus (klass 1a) elanläggning i ett specialutrymme (klasser 1d, 2b, 3a, 3b) elanläggningshelhet (klasser 1b, 2c, 2d, 3c). En detaljerad klassindelning av elanläggningar meddelas i HIMb (517/1996, 335/2004), 2. Ytterligare anvisningar för klassificeringen av elanläggningar är följande: OKLASSIFICERAD ELANLÄGGNING Elanläggning i ett bostadshus, där det finns högst två bostadslägenheter oberoende av det skyddande överströmsskyddets storlek. Annan elanläggning med undantag av specialutrymmena i klasserna 1d, 2b, 3a och 3b, när det skyddande överströmsskyddets märkström är högst 35 A.

2 S (16) ELANLÄGGNINGAR AV KLASS 1 Klass 1a Elanläggning i ett bostadshus, där det finns mer än två bostadslägenheter Bostadshuset bestäms enligt byggnadens huvudanvändningsändamål. I bostadshuset kan även finnas andra utrymmen än de som tjänar boendet, t.ex. affärsutrymmen. I bostadshusets specialutrymmen kan dessutom finnas elanläggningar av klass 1d, 2b och 3b. Klass 1b (Elanläggning som skyddas av ett överströmsskydd vars märkström är över 35 A, exkl. bostadshus) Till denna klass hör elanläggningar som finns i andra än i bostadshus inom gränser för andra högre elanläggningsklasser. Till klassen hör t.ex. industri-, affärs- och inkvarteringsfastigheter, olika elanläggningar för allmänna områden, lantbrukets produktionsbyggnader m.m. Anläggningen av klass 1b har inte begränsats att höra till byggnader utan den omfattar innehavarens hela anslutning/fastighet. Klass 1d (Elanläggning i ett explosionsfarligt utrymme där hantering av farliga kemikalier förutsätter anmälan till räddningsmyndigheten) Verksamhet för vilken krävs anmälan om en farlig kemikalie: Liten industriell hantering och upplagring av en farlig kemikalie. Anmälan skall lämnas till räddningsmyndigheten[förordning om industriell hantering och upplagring av farliga kemikalier (59/1999)]. Om tillstånd och anmälningar bestäms i förordningens 3 kapitel. En distributionsstation anses driva liten upplagring av kemikalie. Teknisk användning, hantering eller upplagring av flytgas i ringa omfattning (högst 5 ton). Anmälan skall lämnas till kommunens brandchef då flytgasens upplagringsmängd är över 200 kg [Flytgasförordning (711/1993)] Medelstor upplagring av flytgas (över 5 ton men högst 50 ton). Anmälan skall lämnas till Tukes. [Flytgasförordning (711/1993)]

3 S (16) ELANLÄGGNINGAR AV KLASS 2 Klass 2b (Elanläggningar i behandlingsrum på de sjukhus, hälsocentraler och läkarstationer, i vars operationssalar inte utförs kirurgiska ingrepp som förutsätter allmän anestesi eller omfattande bedövning) Behandlingsrum är utrymmen, som är avsedda för undersökning, vård och observation av patienter (diagnostisering av sjukdom), SFS : Kapitel 710, Behandlingsrum. Till elanläggningar av klass 2b hör innehavarens alla behandlingsrum i samma fastighet, även de som finns i olika byggnader. Klass 2c (Elanläggning som innehåller delar på över 1000 V) Till samma elanläggning hör alla elanläggningar som är byggda på samma innehavares enhetliga område (fastighet eller fastighetsgrupp), dvs. utöver anläggningar på över 1000 V även annat internt distributionsnät i fastigheten samt byggnader, utomhusområden m.m. i vilka ingår endast anläggningar på högst 1000 V. Det bör beaktas att på samma fastighets eller fastighetsgrupps område kan finnas olika innehavares elanläggningar av olika klasser. I fastighetens anläggning av klass 2c (och 2d) ingår även elanläggningar av lägre klass som tillhör samma innehavare, t.ex. anläggningarna av klass 1b, 1d och 2b. Ett explosionsfarligt utrymme av klass 3a och ett behandlingsrum av klass 3b, på vilka certifieringsbesiktningar och periodiska besiktningar utförs på ett annat sätt än på en anläggning av klass 2c och 2d, anses alltid med tanke på besiktningsförfaranden vara separata elanläggningar och de skall införas separat i registret. Som transformatorstation anses en helhet på en eller fler transformatorer eller på en kopplingsutrustning med nominell spänning på över 1000 V, som är i samma utrymme eller i direkt sammankopplade utrymmen. Med dylika utrymmen avses utrymmen som är avskilda från varandra med väggar eller smala mellanutrymmen. Klass 2d (En elanläggning på högst 1000 V med en anslutningseffekt på över 1600 kva) Anläggningen är en spänningsförande helhet på högst 1000 V och motsvarar klass 2c. I strömbaserade anslutningsavtal motsvarar 1600 kva en ström på 2300 A i ett 230/400 V system. I brist på annan specificering kan anslutningseffekten vid behov även specificeras på basis av 15 minuters maximieffekt som mätts under en tillräckligt lång period. Anslutningsinnehavarens egen elproduktionseffekt skall också medräknas, om den har beaktats vid bestämning av anläggningens anslutningseffekt (sammanlagda effektbehov).

4 S (16) ELANLÄGGNINGAR AV KLASS 3 Klass 3a (Elanläggning i ett explosionsfarligt utrymme där en farlig kemikalie förutsätter Tukes kemikalietillstånd) Verksamhet som förutsätter tillstånd för hantering av farliga kemikalier: Omfattande industriell hantering och upplagring av en farlig kemikalie [Förordning om industriell hantering och upplagring av farliga kemikalier (59/1999)]. Om tillstånd och anmälningar bestäms i förordningens 3 kapitel. Omfattande teknisk användning, hantering och upplagring av flytgas (över 50 ton) samt medelstor teknisk användning eller hantering (över 5 ton men högst 50 ton). [Flytgasförordning (711/1993)] Byggande av naturgasrörledningar och upplagring av naturgas. Det finns elanläggningar av klass 3 på trycköknings- och tryckreduceringsstationer, tankningsstationer samt vid stora driftsanläggningar (> 6 MW). [Statsrådets förordning om säkerhet vid hantering av naturgas (551/2009)]. Tillverkning av explosiva varor och upplagring som sker i samband med tillverkningen (grundläggningstillstånd)[ Förordning om explosiva varor (473/1993)]. Även för tillfällig tillverkning och upplagring på byggplats krävs tillstånd av Tukes, men dessa tillstånd inverkar inte på den klassificering av elanläggningar som avses här eller på besiktningsförfaranden. Om dammexplosionsfaran beror av ämnen som inte förutsätter kemikalietillstånd, hör elanläggningarna i dessa dammexplosionsfarliga utrymmen inte till klass 3a. Klass 3b (Elanläggningar i behandlingsrum på de sjukhus, hälsocentraler och läkarstationer, i vars operationssalar kirurgiska ingrepp utförs som förutsätter allmän anestesi eller omfattande bedövning) Till elanläggningar av klass 3b hör innehavarens alla behandlingsrum i samma fastighet, även de som finns i olika byggnader. Klassen för en elanläggning som finns utanför behandlingsrummen i samma innehavares samma fastighet bestäms enligt ovannämnda klassindelningen och kan vara t.ex. 1b, 2c eller 2d, men inte 2b. Klass 3c (Eldistributionsnät som förutsätter elnätstillstånd) Med nätinnehavarens nät avses distributions- och överföringsnät utanför fastigheten eller med den jämförbar fastighetsgrupp.

5 S (16) Elanläggningens omfattning 3 DRIFTSLEDARE FÖR ELANLÄGGNINGAR Elanläggningen är innehavarspecifik. Elanläggningar av klass 1d, 2b, 3a och 3b anses omfatta även de delar av samma innehavares elanläggning utanför ett specialutrymme (explosionsfarligt utrymme eller behandlingsrum) som direkt påverkar det nämnda utrymmets elsäkerhet och energimatning. För elanläggningar av klass 2c, 2d och 3c skall utnämnas en driftsledare och om det skall göras en anmälan till Tukes inom tre månader från det elanläggningen tagits i drift. Samtidigt meddelas de väsentliga uppgifterna om anläggningen. En ny driftsledare skall utnämnas inom tre månader efter att ledaren slutat eller blivit förhindrad att sköta sina uppgifter av någon annan orsak än en kortvarig frånvaro (t.ex. semester). Anmälningar om förändringarna skall göras till Tukes inom en månad från förändringen. (HIMb 516/1996, 27 och 28 ) Driftsledaren måste vara en fysisk person. Driftsledaren för en anläggning på över 1000 V måste ha behörighet av klass 1 motsvarande elanläggningens spänningsnivå och driftsledaren för en anläggning på högst 1000 V måste ha behörighet av minst klass 2. Även en med ovan nämnda jämförlig behörighet enligt det tidigare systemet godkänns. Om till samma elanläggning hör fler än tre spänningsförande transformatorstationer på högst 20 kv eller kopplingsutrustningar på över 1000 V som är jämförliga med transformatorstation, måste antingen driftsledaren vara anställd hos innehavaren (i arbetsförhållande) eller driftsledarens arbetsgivare och elanläggningens innehavare skall ha ett underhållsavtal om elanläggningen. För anställningsförhållandet av elnätets driftsledare gäller vad som bestäms i elmarknadslagen (386/1998 jämte ändring 1172/2004). 4 UNDERHÅLL AV ELANLÄGGNINGAR Elanläggningens innehavare skall sköta elanläggningen så att den inte medför fara för någons liv, hälsa eller egendom. Anläggningens skick och säkerhet måste kontrolleras och upptäckta brister och fel skall avhjälpas tillräckligt snabbt. Elanläggningens skick skall kontrolleras tillräckligt regelbundet. Förutom elbranschens yrkesutbildade personal kan kontrollen i tillämpliga delar utföras även av lekmän. Åt lekmän kan ges inskolning för uppgiften. För elanläggningar av klass 2 och 3 skall på förhand utarbetas ett underhållsprogram för att uppehålla elsäkerheten. I programmet skall ingå även de besiktningar och kontrollåtgärder som innehavaren är ansvarig för och som förutsätts för övervakning av elanläggningarnas överensstämmelse med kraven.

6 S (16) 5 CERTIFIERINGSBESIKTNINGAR I programmet skall underhåll omfatta bl.a. nedanstående punkter samt till dem hörande service-, underhålls- och reparationsarbeten: Kontroll av anläggningens skick och fel som med tanke på elsäkerheten är tillräcklig. Grundskydd och mekaniskt skydd. Felskydd (skyddsanordningarnas inställningsvärden). Förebyggande åtgärder mot brand- och explosionsfara. Skyddsavstånd för luftledningar, fritt ledningsområde och klättringshinder. Tillstånd och rötbesiktning av elstolpar. Låsning av eldriftrum, tillträde till dem och varningsskyltar. Jordningar och potentialutjämningar. Skyldigheten att utföra certifieringsbesiktning och utförare Certifieringsbesiktningar får utföras av auktoriserade besiktningsmän och auktoriserade organ, i anläggningsklass 3a dock endast av auktoriserade organ. Med undantag av anläggningar i klass 3a kan certifieringsbesiktningen ersättas med certifiering av den entreprenör som byggt elanläggningen eller ansvarat för byggandet, när entreprenören särskilt har beviljats rätt till detta. Certifieringsbesiktningen måste utföras på alla nya elanläggningar av klass 1 3. Certifieringsbesiktning behöver dock inte utföras på en ny elanläggning som har bildats, när en existerande och tidigare besiktad anläggning har delats i delar som tillhör flera innehavare utan att man har gjort sådana ändringsinstallationer som förutsätter certifieringsbesiktning. Certifieringsbesiktningen måste utföras på: en ändrad anläggning av klass 1a, 1b, 1d, 2b, när ändringsarbetets Un 1000 V och det överströmsskydd som skyddar ändringsområdet är större än 35 A, om det inte krävs någon ledare för drifts- och serviceåtgärder, och annars 250 A, en ändrad anläggning av klass 2c, 2d och 3c, när ändringsarbetets Un 1000 V och det överströmsskydd som skyddar ändringsområdet är större än 250 A, en ändrad anläggning av klass 3a, med undantag av smärre ändringsarbete för vilket det inte är nödvändigt att utarbeta ett protokoll om ibruktagningsbesiktning (se HIMb 517/1996, 4 2), en ändrad operationssalanläggning av klass 3b, med undantag av smärre ändringsarbete, för vilket det inte är nödvändigt att utarbeta ett protokoll om ibruktagningsbesiktning, och

7 S (16) en annan ändrad anläggning av klass 3b än elanläggning i operationssal, när ändringsarbetets Un 1000 V och det överströmsskydd som skyddar ändringsområdet är större än 35 A i behandlingsrum där det inte utförs ingrepp som förutsätter allmän anestesi eller omfattande bedövning, om det inte krävs någon ledare för drifts- och serviceåtgärder, och annars 250 A. Ett bostadshus där det finns högst två bostadslägenheter har ingen elanläggningsklass, och storleken på det överströmsskydd som skyddar byggnadens anslutning har ingen betydelse. För en sådan byggnad och dess ändringsarbeten förutsätter författningarna inga certifieringsbesiktningar. När skall certifieringsbesiktning utföras I elanläggningsklasser 1 och 2 kan certifieringsbesiktningen göras inom tre månader från det anläggningen verkligen tagits i bruk. På nätinnehavarens elnät av klass 3c som byggts under kalenderåret kan certifieringsbesiktning utföras under följande kalenderår. I elanläggningsklasser 3a och 3b skall certifieringsbesiktningarna göras före elanläggningens egentliga ibruktagande. Med egentligt ibruktagande avses den tidpunkt då det utrymme i vilket anläggningen är byggd tas i bruk för sitt avsedda bruksändamål (t.ex. en byggnad eller en del av den beviljas ett användningstillstånd av byggnadsövervakningen, en explosionsfarlig process tas i bruk i ett specialutrymme eller operationsverksamheten påbörjas i operationssal). Smärre ändringsarbeten Med smärre ändringsarbete avses enstaka ändrings- och tilläggsinstallationsarbeten som utförs på enskilda gruppledningars område och som inte utgör en installationshelhet. T.ex. elinstallation i ett nytt eller ändrat utrymme utgör vanligen en installationshelhet. En ny- eller ändringsinstallation av en enskild apparat eller anordning (t.ex. en motor) och den gruppledning eller anslutningsledning som matar den förutsätter inte certifieringsbesiktning och för märkströmmen i sådant objekt har inte uppgetts några gränser. För smärre ändringsarbete är det inte nödvändigt att göra ett protokoll över ibruktagningsbesiktning, men en ibruktagningsbesiktning skall utföras (se HIMb 517/1996, 4 2).

8 S (16) 6 PERIODISKA BESIKTNINGAR Skyldigheten att utföra periodisk besiktning och utförare Periodiska besiktningar får utföras av auktoriserade besiktningsmän och auktoriserade organ, i anläggningsklass 3a dock endast av auktoriserade organ. Periodiska besiktningar utförs på elanläggningar med följande intervaller : Klass 1 15 år Klass 2 10 år Klass 3 5 år För bostadshus krävs inte någon periodisk besiktning. Trots detta skall andra utrymmen i ett bostadshus än de som används för boende, t.ex. affärsutrymmen, genomgå periodisk besiktning med 15 års intervaller, om märkströmmen för det överströmsskydd som skyddar utrymmena överstiger 35 A. Därför skall på en elanläggning som hör till klass 2b (t.ex. läkarstation) och 3b (t.ex. en läkarstation som bedriver operationsverksamhet) också i ett bostadshus utföras periodisk besiktning. Med utrymmen som används för boende avses alla sådana utrymmen och områden som är i invånarnas gemensamma bruk eller som annars i samband med bostadsverksamhet har uthyrts till aktieägarna eller invånarna i en bostadsfastighet som innehas av ett bostadsaktiebolag e.dyl. Sådana är t.ex. lager, bastur och kylrum, utrymmen för hobbyarbete, klubbverksamhet m.m. samt gemensamma utomhusområden, täckta bilplatser o.dyl. De behandlingsrum av klass 3b som inte tidigare var av klass 3b före beslutsändringen (335/2004) skall genomgå periodisk besiktning senast 10 år efter den föregående periodiska besiktningen. Det är dock ändamålsenligast att utföra besiktningen före den tidpunkten samtidigt som besiktningen utförs på en elanläggning som sedan gammalt är av klass 3b. Innehavaren och elanläggning som skall besiktas Den som innehar en elanläggning måste sköta om den periodiska besiktningen av anläggningen. I praktiken är det fastighetsägaren som är ansvarig för besiktningen, om ägaren inte påvisar en annan ansvarig innehavare. I hyresförhållanden är det vanligen den som också för övrigt svarar för fastighetens eller byggnadens långvariga underhåll som är skyldig att låta göra den periodiska besiktningen, om inte annat uttryckligen har överenskommits. Detta innebär att i många fall är det byggnadens ägare som är skyldig att låta göra den periodiska besiktningen.

9 S (16) Ytterligare skall beaktas att en elanläggning enligt sin definition är en funktionell helhet. Därför skall anläggningen också i fallen med flera hyresgäster vanligen betraktas som en enda helhet och inte indelad i separata delar vad den periodiska besiktningen beträffar. Ett sådant objekt kan t.ex. vara ett affärscentrum, en kontorsbyggnad eller ett småindustrihus. Det bör även beaktas att en funktionell elanläggningshelhet i vissa fall kan bestå av anläggningar som hör till flera olika innehavare. Ägaren kan vara innehavare av byggnadens eldistributionsnät och hyresgästen innehavare av en till detta nät ansluten elanläggning, som kan bestå av t.ex. elinstallationer och produktionsmaskiner. Då är det möjligt att båda parter är skyldiga att sköta om den periodiska besiktningen. Hyresgästen kan vara skyldig att låta göra den periodiska besiktningen t.ex. i det fallet att ett industri- eller affärsföretag har hyrt hela fastigheten för sin långvariga verksamhet. Då nämns det vanligen särskilt i hyresavtalet att hyresgästen ansvarar för fastighetens underhåll. 7 ÅTGÄRDER SOM FÖRORSAKAS AV CERTIFIERINGS- OCH PERIODISKA BESIKTNINGAR Åtgärder som förorsakas av omedelbar fara Om man vid besiktningen har konstaterat att apparaten eller anläggningen orsakar omedelbar fara, skickar den auktoriserade besiktningsmannen och det auktoriserade organet Tukes en kopia av de skriftliga meddelanden om fara som de skickat till apparatens eller anläggningens innehavare. Meddelanden och kopior behöver inte göras om enstaka fåtaliga brister som upptäckts vid besiktning och som med hänsyn till förhållanden inte medför klar omedelbar fara (t.ex. om säkringslocket saknas i en central som inte är tillgänglig för barn och utomstående). En ytterligare förutsättning för detta är att bristen avhjälps genast. Anmälan och kopior som sänds till Tukes skall omfatta minst följande uppgifter: Elapparatens eller -anläggningens innehavare med kontaktuppgifter. Uppgifter om elapparat, elanläggning eller den del av den vars användning medför omedelbar fara. Uppgifter om den omedelbara farans natur och förorsakare. Uppgifter om eventuell driftsledare av elanläggning och ledare för elarbeten. Namnet på den som byggt elanläggningen, särskilt med tanke på certifieringsbesiktningar. Har apparatens eller anläggningens innehavare åtgärdat det fel eller den brist som medför omedelbar fara eller tagit apparaten eller anläggningen ur drift och frånkopplat den från nätet?

10 S (16) Ny besiktning Om ett auktoriserat organ eller en auktoriserad besiktningsman vid en certifieringsbesiktning eller periodisk besiktning upptäcker allvarliga brister, skall den som utfört besiktningen bestämma att den elanläggning som besiktningen gäller skall besiktas på nytt. Vid en ny besiktning säkerställs att de allvarliga brister som upptäckts vid den ursprungliga certifierings- eller periodiska besiktningen har avhjälpts. Den ursprungliga besiktningen avbryts därför inte när den första allvarliga bristen upptäckts, utan besiktningen slutförs på normalt sätt och alla upptäckta bristerna antecknas i protokollet. Bestämmandet av en ny besiktning och grunderna för den antecknas i protokollet eller intyget så tydligt att ingen oklarhet av dem uppstår för den för vilken dokumentet utfärdas. En ny besiktning ska göras inom tre månader efter att den ursprungliga besiktningen utförts. Vanligen utförs den nya besiktningen av samma besiktningsman. Från detta kan dock avvikas om den ursprungliga besiktningsmannen är förhindrad av en orsak som anses vara tvingande. Det är tillrådligt att avtala om tidpunkten för en ny besiktning redan vid den ursprungliga besiktningen såvitt möjligt. Vid anteckning av de allvarliga bristerna är det skäl att framföra att bristerna skall avhjälpas brådskande och inte först senast den avtalade nybesiktningsdagen och att också andra brister skall avhjälpas inom rimlig tid. Anvisningar för klassificering av brister ges i punkt 9. Auktoriserade besiktningsmän och besiktningsorgan anmäler till Tukes årligen i sina årsberättelser de elentreprenörer för vilkas byggnadsobjekt har bestämts en ny besiktning samt ett sammandrag av de elanläggningar för vilka det vid periodiska besiktningar har bestämts en ny besiktning. Sammandrag som sänds till Tukes skall omfatta minst följande uppgifter: Elapparatens eller -anläggningens innehavare med kontaktuppgifter. Uppgifter om den elanläggning eller den del av elanläggningen för vilken det har bestämts en ny besiktning. Uppgifter om allvarliga bristers natur och förorsakare. Uppgifter om eventuell driftsledare av elanläggning och ledare för elarbeten. Namnet på den som byggt elanläggningen, särskilt med tanke på certifieringsbesiktningar. Har en ny besiktning utförts och/eller har elanläggningens innehavare sett till att de allvarliga felen eller bristerna har åtgärdats?

11 S (16) Obehöriga elarbeten Det är också tillrådligt att anmäla till Tukes sådant vid certifieringsbesiktning eller periodisk besiktning upptäckt elinstallationsarbete som i strid med författningar gjorts utan anmälan eller tillbörlig behörighet. Av anmälan skall framgå minst följande uppgifter: Innehavaren av den elanläggning som arbetet utförts på (med kontaktuppgifter). Elarbetets tidpunkt och omfattning. Har man i de utförda installationerna upptäckt fel eller brister som äventyrar säkerheten eller medför omedelbar fara och har man vidtagit avhjälpande åtgärder? Namnet på den person eller det företag som utfört elarbetet med eventuella kontaktuppgifter. Om den som gör anmälan inte har kännedom om någon av de ovan nämnda punkterna, skall detta särskilt nämnas i anmälan. 8 REGISTERANMÄLNINGAR OM BESIKTNINGAR Anmälningar till distributionsnätsinnehavaren Distributionsnätsinnehavaren för ett register om anslutningarna inom sitt område. I registren införs uppgifter om elanläggningens typ, innehavare, byggare (elentreprenör) och besiktningsman. Det är behändigast att begära uppgiften om den som gjort anslutningens elinstallationer (elentreprenör) i anslutnings- och mätarbeställningsskedet med hjälp av distributionsnätbolagets allmänna informationsblankett e.dyl. I blanketten bör också ingå ett fält där det uppges om samma elentreprenör fortsätter med anslutningens elinstallationsarbeten också efter att anslutningen (huvudcentralen och elmätaren) har installerats. Distributionsnätens innehavare ger utförligare anvisningar om de anmälningar som skall göras till dem. Om elanläggningar av klass 1a, 1b, 1d och 2b görs anmälan till den distributionsnätsinnehavare på vars ansvarsområde elanläggningen har byggts. Anmälningar till Tukes Tukes för register över elanläggningar av klass 2c, 2d, 3a, 3b och 3c på basis av anmälningar om driftsledare, certifieringsbesiktningar och periodiska besiktningar. I anmälningar till Tukes ges de uppgifter som krävs på anmälningsblanketterna och deras ifyllnadsanvisningar (se Tilläggsuppgifter).

12 S (16) Allmänt om anmälningarna När en enhetlig elanläggning delas i delar som hör till olika innehavare, anses nya innehavares elanläggningar med tanke på anmälningar vara nya anslutningar om vilka skall göras behövliga registeranmälningar. Om besiktningen har omfattat anläggningar som hör till olika anläggningsklasser (se punkt 2), skall dessa framgå av protokollet och anmälningarna. För varje separat elanläggning görs en egen anmälan. Anmälningarna till registret om de utförda certifierings- och periodiska besiktningarna skall göras inom tre månader av den som utfört besiktningen. Registeranmälningar görs endast om de certifieringsbesiktningar och periodiska besiktningar som krävs i författningarna. En frivillig besiktning, som inte är sådan certifieringsbesiktning eller periodisk besiktning som krävs i författningarna, skall dokumenteras så (ett protokoll skall upprättas på sådant sätt) att det inte uppstår missförstånd med hänsyn till den certifieringsbesiktning eller periodisk besiktning som krävs i författningarna. 9 KLASSIFICERING AV BRISTER UPPTÄCKTA I BESIKTNINGAR Allmänna principer Konstruktionsbrister i elanläggningar som inte uppfyller de gällande kraven kan vara så allvarliga att de medför fara och kan leda till olycka. Det är sannolikt att fara i elanläggning förr eller senare leder till skada om inga avhjälpnings- eller skyddsåtgärder verkställs. De mest typiska farorna eller farliga situationerna i elanläggningar är bl.a.: elchock genom direkt beröring av en spänningsförande del eller vid högspänning till följd av direkt överslag; elchock från en del som vid fel blivit spänningsförande explosion, brand och brännskada eller någon annan skada förorsakad av överhettning eller ljusbåge övriga skador i elapparat, annan anordning, konstruktion eller omgivning. Brister som förekommer i elanläggningar kan klassificeras enligt deras betydelse med tanke på säkerheten enligt följande: kategori 0: brist som medför omedelbar fara kategori 1: brist som medför allvarlig fara kategori 2: brist som medför måttlig eller ringa fara kategori 3: stämmer överens med kraven.

13 S (16) Risken i samband med farlig situation beror av skadans allvarlighet och sannolikhet. Omfattningen av allvarlighet kan bedömas genom att beakta skadornas eller hälsoeffekternas allvarlighet (lindriga/svåra skador eller död) och skadans omfattning (en eller flera personer). Elchock är alltid allvarlig eftersom den kan leda till död. Dödens sannolikhet påverkas bl.a. av olyckans yttre förhållanden, strömstyrka, vilken väg strömmen tagit genom kroppen och andra faktorer. Också en brand som förorsakas av elektricitet skall anses som allvarlig i synnerhet när den kan medföra byggnadsbrand. En byggnadsbrand kan beroende av förhållanden förorsaka dödsoffer och stora materiella skador. Också många av elektricitet förorsakade ljusbågar skall anses vara allvarliga. En ljusbåge med stor effekt förorsakar omfattande brännskador för människan och kan som härledd också medföra elchock. Om bristen i elanläggning däremot förorsakar att högst en apparat eller komponent får ett fel utan att leda till egentlig olycka, kan bristen inte anses vara lika allvarlig som de ovan nämnda. Vid bedömningen av sannolikhet skall beaktas bl.a. på vilket sätt personerna blir utsatta för fara, sannolikhet av farlig händelse samt tekniska och av personal beroende möjligheter att förstå och undvika skadan. Risken för att någon brist i elanläggning medför elchock eller någon annan olycka beror bl.a. av följande: Är bristen förknippad med grundskydd (skydd mot beröring av spänningsförande del), felskydd (skydd mot beröring vid endast ett fel) eller tilläggsskydd (tillägg till de ovan nämnda)? Medför bristen att hela skyddssystemet blir ofunktionsbart (t.ex. skyddsledaren saknas) eller fungerar skyddet inte till alla detaljer enligt kraven (t.ex. värdet 0,4 s för snabb utlösning överskrids i liten grad)? Hurdana är bruksförhållanden för bristen (torrt utrymme inomhus, vått utrymme utomhus, medicinskt utrymme, explosionsfarligt utrymme osv.)? Konkret läge av en bristfällig del i elanläggningen. Hurdana betjänare och utomstående har att göra med elanläggningen; finns anläggningen på allmän plats? I vilken omfattning kan en eventuell brand eller felspänning sprida sig? Hur påverkar bristen möjligheten att utföra elarbete på tryggt sätt? Spänningsnivå (klenspänning, lågspänning, högspänning). I de krav som ställs på elanläggningars konstruktion strävs efter att beakta de ovan nämnda riskfaktorerna och sannolikheterna. Ju större är farans allvarlighet och sannolikhet, desto fler krav har ställts. Därför kan man inte dra en så enkel slutsats att en brist i ett explosionsfarligt utrymme alltid skulle vara farligare än en brist i ett vanligt bostadsrum.

14 S (16) Av ovan nämnda orsaker är det omöjligt att upprätta detaljerade förteckningar över fördelning av olika slags brister i kategorier i synnerhet när det gäller kategori 1 och 2. Därför kräver klassificering av brister alltid övervägande fall för fall. Omedelbar fara (kategori 0) Som fel och brister som medför omedelbar fara kan beroende av förhållanden anses bl.a. följande: På apparatens berörbara metallstomme eller del finns en farlig beröringsspänning. Uttagets skyddskontakt är ansluten till fasledaren, apparatens skyddsledare är ansluten till ytter- eller nolledarens anslutningsklämma i stickproppen, eller en ytter- eller nolledare är ansluten till apparatens skyddsjordade delar. Elapparatens eller -anläggningens spänningsförande delar är berörbara eftersom skyddet mot beröring är bristfälligt i förhållanden där omedelbar fara är uppenbar. De delar i apparaten eller anläggningen som inte har något skydd mot beröring är bristfälligt frånskiljda från spänningsförande strömkretsar (t.ex. spänningen kan med vanliga driftåtgärder kopplas till en del som inte har skydd mot beröring). Medicinska utrymmen de nödkraftsystem som behövs för upprätthållande av livsfunktioner fungerar inte eller deras funktionstid är inte tillräckligt lång med tanke på upprätthållandet av livsfunktioner, brister och fel i elinstallationerna kan tillsammans med användning av medicinska apparater medföra omedelbar fara för patienten (t.ex. beröringsspänning eller läckström). I ett explosionsfarligt utrymme (brännbara vätskor) används elmateriel eller installation som medför uppenbar explosionsfara. Obs! Exempel på fel och brister som beroende av förhållanden kan medföra omedelbar fara: I utrymmesklass 0 eller 1 används elapparater som till sin konstruktion inte är avsedda för explosionsfarlig miljö. Jordningen i Exi-kretsens zenerbegränsare saknas eller frånskiljningen saknas i en krets som matar apparater i utrymmesklass 0 eller 1. Explosionsgruppen eller temperaturklassen har inte valts rätt för en apparat som används i utrymmesklass 0 eller 1 och som i normaldrift gnistrar eller blir upphettad. I utrymmesklass 0 eller 1 har inte utförts den behövliga skyddsjordningen av elmateriel eller jordningarna mot statisk elektricitet saknar. Kapslingen av elmateriel i Exd-utförande i utrymmesklass 1 är skadad eller locket är inte ordentligt stängt. För elmateriel i Exd-utförande i utrymmesklass 1 som i normaldrift gnistrar har inte använts genomföringstillbehör i behörigt utförande (Exd-utförande). Anpassningen av en Exi-strömkrets (t.ex. en gränslägesbrytare), som används i utrymmesklass 0 eller 1 och som i normaldrift gnistrar, har utförts felaktigt.

15 S (16) I ett dammexplosionsfarligt utrymme eller i ett utrymme för explosiva varor finns med hänsyn till kraven en väsentlig brist i kapslingsklass eller yttemperatur av elmateriel. Allvarlig brist (kategori 1) När man tänker på om bristen kan medföra allvarlig fara krävs alltid övervägande fall för fall genom att beakta de allmänna principerna i denna anvisning. I det följande finns några vanligaste exempel på brister som beroende av situation kan anses medföra allvarlig fara: Felskydd saknar helt eller är avsevärt bristfälligt, t.ex. en apparat som är avsedd att skyddsjordas har inte skyddsjordats (skyddsledaren saknar eller skyddsjordningskretsen är avbruten). Grundskydd är avsevärt bristfälligt, men medför dock inte omedelbar fara. Överbelastnings- eller kortslutningsskyddsanordning är ansenligt överdimensionerad och den skyddade ledningen eller apparaten finns på en plats där dess överhettning kan förorsaka brand. Apparatens kapslingsklass avviker mycket från vad som krävs av förhållanden i utrymmet, och bristen kan med måttlig sannolikhet förorsaka att apparaten blir söndrad och också medföra olycksfall eller olycka. Elanläggningen saknar helt möjligheten för innehavaren att separera anläggningen. Brand- eller explosionsfara är uppenbart allvarlig, dock inte omedelbar. Operationssalens nödkraftssystem är avsevärt bristfälligt. Vid bedömning av bristens allvarlighet kan i några fall beaktas upprepningen av bristen. Om samma del i elanläggningen påverkas av flera enstaka brister som medför måttlig eller ringa fara, kan deras samverkan vara allvarlig. På samma sätt om en likadan brist upprepas längs hela elanläggningen, har den större samverkan än en enskild brist t.ex. när anläggningen saknar helt jordfelsbrytare avsedda för tilläggsskydd. Vid byggande av elanläggning utgör en behörig ibruktagningsbesiktning en väsentlig del. Om man kan tillförlitligt påvisa att ibruktagningsbesiktning eller grundläggande delar i den t.ex. alla mätningar har försummats, kan också detta anses som allvarlig brist. Däremot kan en enskild brist i förfaranden eller anteckningsmetoder för ibruktagningsbesiktning utan att det samtidigt kan framläggas bevis på en allvarlig brist i anläggningens konstruktion inte anses som sådan i lagen avsedd allvarlig brist som leder till en ny besiktning. I fråga om säkerheten vid användning av elanläggningar har underhållsprogrammet och iakttagande av programmet en grundläggande betydelse. Om elanläggningar av klass 2 och 3 saknar detta program helt eller i programmet framlagda åtgärder har i allvarlig mån försummats eller underdimensionerats, kan också detta anses vara en allvarlig brist.

16 S (16) 10 ALLVARLIGA ELSKADOR 11 GILTIGHET Om en elolycka som haft dödlig utgång eller förorsakat allvarliga personskador görs en anmälan om elolycka, som skall innehålla de uppgifter som specificerats på Tukes anmälningsblankett. En dylik olycka anmäls till Tukes omedelbart när man fått kännedom om den. Anmälningsplikten gäller speciellt polisen, räddnings- och arbetarskyddsmyndigheten samt distributionsnätsinnehavaren på distributionsområdet. Tukes sörjer för undersökning av olyckor, om den anser att detta behövs för utredning av orsaken till olyckan eller för förebyggande av olyckor. Denna Tukes-anvisning ersätter Tukes-anvisningen S daterad , träder i kraft så snart den utkommit och gäller tills vidare. 12 TILLÄGGSUPPGIFTER I jämförelse med anvisningens tidigare utgåva S har anvisningen preciserats för att motsvara de ändrade elsäkerhetsförfattningarna. Tilläggsuppgifter om denna anvisning ger Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes), telefon Anvisningen kan skrivas ut på Tukes webbplats Anslutande lagstiftning finns på adress Överdirektör Seppo Ahvenainen Direktör Tuiri Kerttula

Elanläggningar och besiktningar

Elanläggningar och besiktningar Tukes-anvisning 16/2017 Elanläggningar och besiktningar Säkerhets- och kemikalieverket Anvisning 16/2017 10.1.2017 1 (10) Ämnesområde Preciserande anvisningar om klassificering, underhåll och besiktningar

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om elanläggningar I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av elsäkerhetslagen (1135/2016): 1 Tillämpningsområde Denna förordning omfattar sådana elanläggningar som

Läs mer

Tukes-anvisning S8-2009

Tukes-anvisning S8-2009 Tukes-anvisning S8-2009 UNDERHÅLL AV HISSAR 1. INLEDNING Avsikten med denna anvisning är att hjälpa hissinnehavaren och den som underhåller en hiss att sörja för att hissen fortsättningsvis är säker och

Läs mer

Säkerhetsteknikcentralen K4-2006

Säkerhetsteknikcentralen K4-2006 Säkerhetsteknikcentralen K4-2006 TUKES-anvisning 3.10.2006 HANDLING ÖVER SÄKERHETSPRINCIPERNA 1. INLEDNING Enligt förordningen om industriell hantering och upplagring av farliga kemikalier (59/1999) skall

Läs mer

Anvisning S5-2015 21.11.2014 1 (11)

Anvisning S5-2015 21.11.2014 1 (11) Anvisning S5-2015 21.11.2014 1 (11) EL- OCH HISSÄKERHETSEXAMINA 1. INLEDNING I elsäkerhetsförfattningar krävs att ledaren för elarbeten och driftsledaren skall ha tillräcklig behörighet. Detta visas genom

Läs mer

Tukes-anvisning S6-2011 UNDERHÅLL, ÄNDRINGSARBETEN OCH BESIKTNINGAR AV HISSAR

Tukes-anvisning S6-2011 UNDERHÅLL, ÄNDRINGSARBETEN OCH BESIKTNINGAR AV HISSAR Tukes-anvisning S6-2011 UNDERHÅLL, ÄNDRINGSARBETEN OCH BESIKTNINGAR AV HISSAR 1. Inledning Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) meddelar med stöd av 56 i elsäkerhetslagen (410/1996) kompletterande anvisningar

Läs mer

Säkerhetsteknikcentralen S5-2008

Säkerhetsteknikcentralen S5-2008 Säkerhetsteknikcentralen S5-2008 1 (11) EL- OCH HISSÄKERHETSEXAMINA INLEDNING I elsäkerhetsförfattningar krävs att ledaren för elarbeten och driftsledaren skall ha tillräcklig behörighet. Detta visas genom

Läs mer

Säkerhetsteknikcentralen STT2.1/2010 1 (9)

Säkerhetsteknikcentralen STT2.1/2010 1 (9) Säkerhetsteknikcentralen STT2.1/2010 1 (9) ELSÄKERHETSEXAMEN 2 22.4.2010 SVARSSERIE Examen består av två delar. För avlagd examen krävs separat för båda delar ca 2/3 av det maximala poängtalet. Besvara

Läs mer

TÄ N K PÅ ELS Ä K E R H ETEN L Å T P R O F F S E N I N S T A L L E R A

TÄ N K PÅ ELS Ä K E R H ETEN L Å T P R O F F S E N I N S T A L L E R A TÄ N K PÅ ELS Ä K E R H E T E N L Å T P R O F F S E N I N S T A L L E R A TÄNK PÅ ELSÄKERHETEN LÅT PROFFSEN INSTALLERA Enligt lagen får elinstallationer bara utföras av yrkesmän inom elbranschen. Försäkra

Läs mer

Hitta förbättringsobjekten!

Hitta förbättringsobjekten! Hitta förbättringsobjekten! Checklista för elentreprenören SÄKERHETSTEKNIKCENTRALEN Egenvärdering av elsäkerhet Att sörja för säkerheten är en väsentlig del av verksamheten och kunnandet för alla fackpersoner

Läs mer

För avlagd examen krävs separat för båda delar ca 2/3 av det maximala poängtalet. Besvara alternativuppgifterna genom att anteckna

För avlagd examen krävs separat för båda delar ca 2/3 av det maximala poängtalet. Besvara alternativuppgifterna genom att anteckna 2.1 /2016 1 (8) ELSÄKERHETSEXAMEN 2 21.4.2016 SVARSSERIE Examen består av två delar. För avlagd examen krävs separat för båda delar ca 2/3 av det maximala poängtalet. Besvara alternativuppgifterna genom

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning elarbeten och drifsarbeten I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av elsäkerhetslagen (1135/2016): 1 Tillämpningsområde I denna förordning finns bestämmelser om sådana

Läs mer

SÄKERHETSTEKNIKCENTRALEN 3.2/ (9)

SÄKERHETSTEKNIKCENTRALEN 3.2/ (9) SÄKERHETSTEKNIKCENTRALEN 3.2/2010 1 (9) ELSÄKERHETSEXAMEN 3 25.11.2010 SVARSSERIE Examen består av två delar. För avlagd examen krävs separat för båda delar ca 2/3 av det maximala poängtalet. Besvara alternativuppgifterna

Läs mer

Egenvärdering av elsäkerhet

Egenvärdering av elsäkerhet guide Egenvärdering av elsäkerhet Checklista för yrkespersoner inom elbranschen 1 Värderarens namn: Företag/arbetsplats: Datum: ledaren för elarbeten uppgifter och ansvarsområden Instruering av nya arbetstagare

Läs mer

Behörighetsansvar. Information till elinstallatörer. om ansvar för kontroll av. elinstallationsarbeten.

Behörighetsansvar. Information till elinstallatörer. om ansvar för kontroll av. elinstallationsarbeten. Behörighetsansvar Information till elinstallatörer om ansvar för kontroll av elinstallationsarbeten. Om informationen i denna broschyr skulle ge upphov till tveksamheter om gällande bestämmelser har lagtexten

Läs mer

TILLSYN AV EL- ANLÄGGNINGAR. Information till Dig som har ansvaret för elanläggning och elapparater inom företaget.

TILLSYN AV EL- ANLÄGGNINGAR. Information till Dig som har ansvaret för elanläggning och elapparater inom företaget. TILLSYN AV EL- ANLÄGGNINGAR Information till Dig som har ansvaret för elanläggning och elapparater inom företaget. 1 Elsäkerhetsverket Elsäkerhetsverket har det övergripande ansvaret för elsäkerhet och

Läs mer

= kunskap, vilja och handlingar. Elsäkerhet. 31.1.2005 Elsäkerhet SÄKERHETSTEKNIKCENTRALEN TUKES

= kunskap, vilja och handlingar. Elsäkerhet. 31.1.2005 Elsäkerhet SÄKERHETSTEKNIKCENTRALEN TUKES Elsäkerhet = kunskap, vilja och handlingar Elolyckor med dödlig utgång åren 1930-2003 diagrammet visar medeltalet för de tio senaste åren Fackmän Lekmän Elstötar När spänningen är under 50 volt, orsakar

Läs mer

Bevakning av tryckbärande anordningar

Bevakning av tryckbärande anordningar Anvisning 11/2015 13.11.2015 0 (5) -anvisning 11/2015 Bevakning av tryckbärande anordningar Bevakning av tryckbärande anordningar () PB 66 (Semaforbron 12 B) Kalevantie 2 Valtakatu 2 www..fi 00521 Helsingfors

Läs mer

Elinstallationsreglerna. Utgåva 2 2010-04-01

Elinstallationsreglerna. Utgåva 2 2010-04-01 Elinstallationsreglerna Utgåva 2 2010-04-01 Elinstallationsreglerna Baserad på internationell standard IEC CENELEC Lågspänning 7 delar Elinstallationsreglerna 7 Delar 1. Ändamål och grundläggande principer

Läs mer

Vilka regelverk styr arbetet i Telestörningsnämnden? Anders Richert avdelningschef Anläggningar Teknisk Direktör

Vilka regelverk styr arbetet i Telestörningsnämnden? Anders Richert avdelningschef Anläggningar Teknisk Direktör Vilka regelverk styr arbetet i Telestörningsnämnden? Anders Richert avdelningschef Anläggningar Teknisk Direktör Nytt regelverk ikraft 1 juli 2017 Egen lag för elsäkerhet (SFS 2016:732) Ny förordning för

Läs mer

VARFÖR GÖR VI EN ELOLYCKSFALLSRAPPORT?

VARFÖR GÖR VI EN ELOLYCKSFALLSRAPPORT? Elolycksfall 2015 VARFÖR GÖR VI EN ELOLYCKSFALLSRAPPORT? Elsäkerhetsverkets årliga rapport över elolycksfall bygger på händelser som rapporteras in till Elsäkerhetsverket och Arbetsmiljöverket. Syftet

Läs mer

SAMMANDRAG AV STADGARNA FÖR VARUBESIKTNING (i kraft från den 1 januari 2015)

SAMMANDRAG AV STADGARNA FÖR VARUBESIKTNING (i kraft från den 1 januari 2015) SAMMANDRAG AV STADGARNA FÖR VARUBESIKTNING (i kraft från den 1 januari 2015) Enligt 7 i stadgarna för varubesiktning ska varubesiktningsmannen ge parterna vid besiktningen för information den del av stadgarna

Läs mer

Innehåll. Protokoll provning 45

Innehåll. Protokoll provning 45 Innehåll 1. Behovet av kontroll före idrifttagning 6 2. Vilka installationsarbeten ska kontrolleras 8 3. Utförande avinstallationsarbete 9 4. Ansvar 11 5. Arbeten som inte kräver formell behörighet 12

Läs mer

9.2 Utkast till lag. Ny dammsäkerhetslag. 1 kap. Allmänna bestämmelser

9.2 Utkast till lag. Ny dammsäkerhetslag. 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 9.2 Utkast till lag Ny dammsäkerhetslag 1 kap. Allmänna bestämmelser 1. Syfte Syftet med denna lag är att garantera säkerheten i samband med anläggande, underhåll och drift av dammar samt att minska

Läs mer

1-fas o 3-fas koppling

1-fas o 3-fas koppling Bengt R, MT 2018-03-12 Hur många ledare behövs i vårt elsystem? För att överföra en fas nätspänning behövs egentligen bara 2 ledare 1-fas o 3-fas koppling För enfassystem har man vanligtvis 1 fasledare,

Läs mer

- TRYGG OCH STÖRNINGSFRI EL

- TRYGG OCH STÖRNINGSFRI EL - TRYGG OCH STÖRNINGSFRI EL Installation av småskaliga anläggningar för Vind- och solel. Vind- och solel Intresset för småskaliga anläggningar för vind och solel ökar. För att underlätta för dig som elinstallatör

Läs mer

ELSÄKERHET I SMÅFÖRETAG

ELSÄKERHET I SMÅFÖRETAG ELSÄKERHET I SMÅFÖRETAG Elsäkerhet en självklarhet Fastighetsägaren ansvarar för all ej synlig fast elinstallation. Ägare eller hyresgäst ansvarar för löpande underhåll av elutrustning och synlig del av

Läs mer

CHECKLISTA FÖR EL-SÄKERHET

CHECKLISTA FÖR EL-SÄKERHET CHECKLISTA FÖR EL-SÄKERHET ANVÄND CHECKLISTAN SÅ HÄR Besvara frågorna med ja eller nej. Svara med kryss i högra kolumnen, fortsätt fylla i de tre följande rutorna. Det ifyllda blir en handlingsplan som

Läs mer

För att överföra en fas nätspänning behövs egentligen bara 2 ledare

För att överföra en fas nätspänning behövs egentligen bara 2 ledare Lars E. CMIT 2014-03-12 Hur många ledare behövs i vårt elsystem? För att överföra en fas nätspänning behövs egentligen bara 2 ledare 1-fas o 3-fas koppling För enfassystem har man vanligtvis 1 fasledare,

Läs mer

Intern räddningsplan. Intern räddningsplan. Tukes-anvisning 8/2015. Anvisning 8/2015 18.8.2015 0 (10) Dnr 6317/03/2015

Intern räddningsplan. Intern räddningsplan. Tukes-anvisning 8/2015. Anvisning 8/2015 18.8.2015 0 (10) Dnr 6317/03/2015 Anvisning 8/2015 18.8.2015 0 (10) Tukes-anvisning 8/2015 Intern räddningsplan Intern räddningsplan Anvisning 8/2015 18.8.2015 1 (10) Innehållsområde Intern räddningsplan för objekt som innehåller farliga

Läs mer

För att överföra en fas nätspänning behövs egentligen bara 2 ledare

För att överföra en fas nätspänning behövs egentligen bara 2 ledare Lars E. CMIT 2014-03-12 Hur många ledare behövs i vårt elsystem? För att överföra en fas nätspänning behövs egentligen bara 2 ledare 1-fas o 3-fas koppling För enfassystem har man vanligtvis 1 fasledare,

Läs mer

Föreskrift 1/2010 1/(8)

Föreskrift 1/2010 1/(8) Föreskrift 1/2010 1/(8) Anmälan, som bör göras av tillverkaren vid risksituationer berörande hälso- och sjukvårdsprodukter och -utrustning Bemyndigande Målgrupper Giltighetstid Lagen om produkter och utrustning

Läs mer

Nr 77 LANDSKAPSLAG. om ändring av ellagen för landskapet Åland

Nr 77 LANDSKAPSLAG. om ändring av ellagen för landskapet Åland Nr 77 LANDSKAPSLAG om ändring av ellagen för landskapet Åland Föredragen för Republikens President den 29 maj 1998 Utfärdad i Mariehamn den 13 augusti 1998 I enlighet med lagtingets beslut upphävs 28,

Läs mer

Riktlinjer Elinstallationsarbete Företaget Energi AB

Riktlinjer Elinstallationsarbete Företaget Energi AB 1 (9) Dokument Fastställd 2015 XX XX Reviderad Riktlinjer Elinstallationsarbete Ansvarig Elsäkerhetssamordnare Utgåva 1 Riktlinjer Elinstallationsarbete Företaget Energi AB Detta är ett exempel på riktlinjer

Läs mer

Regeringen. Behörighet för elinstallationsarbete. Beställaren (köparen) Elinstallationsarbete. Beställaren (köparen) Nuvarande förordning 2014-04-23

Regeringen. Behörighet för elinstallationsarbete. Beställaren (köparen) Elinstallationsarbete. Beställaren (köparen) Nuvarande förordning 2014-04-23 Behörighet för elinstallationsarbete Vem har nyttan av ett behörighetssystem? Vad krävs av en yrkesman? Regeringen En särskild utredare ska föreslå bestämmelser om vad som ska krävas för att utföra en

Läs mer

Låsanordning för utrustningsutrymmen i en fastighet. Kommunikationsverkets rekommendationer

Låsanordning för utrustningsutrymmen i en fastighet. Kommunikationsverkets rekommendationer Rekommendation 1 (9) Låsanordning för utrustningsutrymmen i en fastighet s rekommendationer Rekommendation 2 (9) Innehåll 1 Förord... 3 2 Inledning... 3 3 Planering av låsanordningen... 4 4 Alternativa

Läs mer

Rentalbranschens policy för god elsäkerhetsteknisk praxis

Rentalbranschens policy för god elsäkerhetsteknisk praxis PM 1(5) Leena Haabma Hintze 2009-09-22 (rev 2009-01-12, 2008-09-30) Rentalbranschens policy för god elsäkerhetsteknisk praxis Sammanfattning En byggplatscentral med uttagsdon som en gång tillverkats i

Läs mer

HISSAR. Besiktning av hissar

HISSAR. Besiktning av hissar HISSAR Besiktning av hissar DEKRA Industrial AB DEKRA Industrial AB Presentation av oss Bertil Forsberg Kiwa Inspecta AB Tomas Kolkind DEKRA Industrial AB Mats Janlöv HSAB Vad är en hiss Hissdirektivet

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 1 september 2011 Lag om ändring av lagen om transport av farliga ämnen Utfärdad i Helsingfors den 26 augusti 2011 I enlighet med riksdagens beslut

Läs mer

Locum-ESA Tillfälliga elanläggningar Kopplingsutrustningar på byggarbetsplatser

Locum-ESA Tillfälliga elanläggningar Kopplingsutrustningar på byggarbetsplatser Locum-ESA Tillfälliga elanläggningar Kopplingsutrustningar på byggarbetsplatser Skapad: 2008-10-10 Senast ändrad: 2011-09-26 R 11 Lars Eliasson Börje Hjorth Karin Sjöndin 2008-10-10 2011-09-26 2011-09-26

Läs mer

Anvisning 12/2015 16.12.2015 0 (7) Dnr 49/00.00.02/2015

Anvisning 12/2015 16.12.2015 0 (7) Dnr 49/00.00.02/2015 Anvisning 12/2015 16.12.2015 0 (7) -anvisning 12/2015 Standarder Standarder om om elanläggningars elanläggningars säkerhet och om säkerheten vid säkerhet och om säkerheten vid elarbeten (S10-2015) elarbeten

Läs mer

Möte med Skatteverket, SP, Kassaregisterrådet, TOMER, MAF,

Möte med Skatteverket, SP, Kassaregisterrådet, TOMER, MAF, Fredrik Kagerud Möte med Skatteverket, SP, Kassaregisterrådet, TOMER, MAF, Elsäkerhetsverket 2014-04-15 Produkten Användarens skyldigheter Installationen Produkten Säkerhetskraven är angivna i " Förordning

Läs mer

Tillfälliga elanläggningar

Tillfälliga elanläggningar Tillfälliga elanläggningar Vägledning vid planering, utförande och underhåll SEK Handbok 415 Utgåva 2.1 SEK Handbok 415 Utgåva 2.1 September 2007 Tillfälliga elanläggningar Vägledning vid planering, utförande

Läs mer

Elsäkerhetsverkets författningssamling

Elsäkerhetsverkets författningssamling Elsäkerhetsverkets författningssamling ISSN 1103-405X Ansvarig utgivare: Carina Larsson Elsäkerhetsverkets föreskrifter om behörighet för elinstallatörer beslutade den 28 september 2007. Med stöd av 3,

Läs mer

Regelverk om elektriska anläggningar

Regelverk om elektriska anläggningar Regelverk om elektriska anläggningar Horst Blüchert / Elsäkerhetsverket 1 Ellagen (1997:857) 1 kap. 1 I denna lag ges föreskrifter om elektriska anläggningar, om handel med el i vissa fall samt om elsäkerhet.

Läs mer

Dataskyddsbeskrivning Allmänna dataskyddsförordningen (EU) 2016/

Dataskyddsbeskrivning Allmänna dataskyddsförordningen (EU) 2016/ 24.5.2018 1 (4) Registrets namn Godkända rörelser Allmän beskrivning om registret Grunden för personregistret Säkerhets- och kemikalieverket upprätthåller för skötseln av de uppgifter som föreskrivits

Läs mer

Den här presentationen ger dig några enkla fakta om elektricitet, hur den fungerar och om elsäkerhet.

Den här presentationen ger dig några enkla fakta om elektricitet, hur den fungerar och om elsäkerhet. OM EL Den här presentationen ger dig några enkla fakta om elektricitet, hur den fungerar och om elsäkerhet. 2 EL El är en förädlad form av energi som dagens samhälle behöver för att fungera. För att ingen

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR TILLSYN AV SMÅ KEMIKALIEFÖRETAG

ANVISNINGAR FÖR TILLSYN AV SMÅ KEMIKALIEFÖRETAG ANVISNINGAR FÖR TILLSYN AV SMÅ KEMIKALIEFÖRETAG Denna anvisning är avsedd som hjälp åt räddningsmyndigheten vid inspektion av små kemikalieföretag. Tyngdpunkten i anvisningen läggs vid kemikalielagstiftningsärenden

Läs mer

Instruktioner för ansökan om elnätstillstånd efter den nya elmarknadslagens (588/2013) ikraftträdande

Instruktioner för ansökan om elnätstillstånd efter den nya elmarknadslagens (588/2013) ikraftträdande Anvisning 1 (5) Instruktioner för ansökan om elnätstillstånd efter den nya elmarknadslagens (588/2013) ikraftträdande Dessa instruktioner gäller ansökning av elnätstillstånd för distributionsnätsinnehavare

Läs mer

STOCKHOLMS HAMNAR AB OLJEHAMNEN VÄRTAN STOCKHOLM

STOCKHOLMS HAMNAR AB OLJEHAMNEN VÄRTAN STOCKHOLM Sorterargatan 16 Tel. 08-761 22 80 162 50 Vällingby Fax.08-795 78 58 1723-KLPL 8 sidor. STOCKHOLMS HAMNAR AB OLJEHAMNEN VÄRTAN STOCKHOLM KLASSNINGSPLAN ÖVER EXPLOSIONSFARLIGA RISKOMRÅDEN Senast ändrad:

Läs mer

Elsäkerhetslag. 1 kap. Allmänna bestämmelser. Lagens syfte

Elsäkerhetslag. 1 kap. Allmänna bestämmelser. Lagens syfte I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: Elsäkerhetslag 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 Lagens syfte Syftet med denna lag är att säkerställa en trygg användning av elektrisk utrustning och elanläggningar

Läs mer

Elsäkerhet. Lagstiftning och information

Elsäkerhet. Lagstiftning och information Elsäkerhet v2 Det bedrivs ett ganska omfattande arbete i Sverige för att få ner antalet olycksfall och dödsfall som beror på el. Från att ha varit ca 20 dödsfall per år för 10 år sedan, är det nere i hälften

Läs mer

Brandlarmanläggningen ökar tryggheten för dem som vistas i fastigheten.

Brandlarmanläggningen ökar tryggheten för dem som vistas i fastigheten. En brandlarmanläggning installeras i fastigheten vanligen redan i byggfas, eftersom detta förutsätts i bygglov. Fastighetens ägare eller innehavare svarar för att anläggningen är i funktionsdugligt skick.

Läs mer

Föreskrift 4/2010 1/(6)

Föreskrift 4/2010 1/(6) Föreskrift 4/2010 1/(6) Anmälan från yrkesmässiga användare om riskhändelser i samband med produkter och utrustning för hälso- och sjukvård Bemyndigande Målgrupper Giltighetstid Lagen om produkter och

Läs mer

ELSÄKERHET. Det händer många olyckor som har med el att göra. De vanligaste är: Brand i hus

ELSÄKERHET. Det händer många olyckor som har med el att göra. De vanligaste är: Brand i hus ELSÄKERHET Det händer många olyckor som har med el att göra. De vanligaste är: Brand i hus Personskada av kontakt med strömförande ledning. Barn är speciellt utsatta. Barn biter i sladdar och undersöker

Läs mer

Elsäkerhet och effektiva och hållbara ellösningar Anders Engstedt

Elsäkerhet och effektiva och hållbara ellösningar Anders Engstedt Elsäkerhet och effektiva och hållbara ellösningar Anders Engstedt Agenda Kort intro information och introduktion Nya elsäkerhetslagen som gäller från 2017 Elsäkerhet Effektivitetsvinster inom elområdet

Läs mer

Skanska Sverige. Arbete med eller nära spänning skall utföras av, eller under ledning av, en för arbetet ansvarig person, se kompetenskrav.

Skanska Sverige. Arbete med eller nära spänning skall utföras av, eller under ledning av, en för arbetet ansvarig person, se kompetenskrav. 1 (6) 1. Allmänt Arbete i närheten av och med elledningar är en vanlig och farlig situation för oss, endera väl synlig luftledning eller som ledning under mark. Nedan finns beskrivet arbetssättet som ska

Läs mer

9.10.2012 ÄNDRINGSARBETEN I BOSTADEN ENLIGT HANDIKAPPSERVICELAGEN SAMT REDSKAP OCH ANORDNINGAR I BOSTADEN

9.10.2012 ÄNDRINGSARBETEN I BOSTADEN ENLIGT HANDIKAPPSERVICELAGEN SAMT REDSKAP OCH ANORDNINGAR I BOSTADEN PERMANENTA ANVISNINGAR 1 (5) ÄNDRINGSARBETEN I BOSTADEN ENLIGT HANDIKAPPSERVICELAGEN SAMT REDSKAP OCH ANORDNINGAR I BOSTADEN Gäller: fr.o.m. 1.11.2012 tills vidare 1. Allmänt om ändringsarbeten i bostaden

Läs mer

Mikroproduktion. - Information för elinstallatörer. Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5 kw

Mikroproduktion. - Information för elinstallatörer. Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5 kw Mikroproduktion - Information för elinstallatörer Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5 kw Version februari 2015 Fler producerar egen el Vi ser att allt fler väljer att producera sin egen el genom

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om ändring av statsrådets förordning om säkerhetskraven vid industriell hantering och upplagring av farliga kemikalier I enlighet med statsrådets beslut ändras i statsrådets förordning

Läs mer

DIREKTIV FO R EGNAHEMSBYGGARE

DIREKTIV FO R EGNAHEMSBYGGARE DIREKTIV FO R EGNAHEMSBYGGARE 1 Anslutning till elnätet 1. Elplanering Byggarens elplanerare beräknar huvudsäkringens storlek för elanslutningen. 2. Anslutningsavtal Elanslutningen till ett egnahemshus

Läs mer

Elsäkerhet i... Småbåtshamnar.

Elsäkerhet i... Småbåtshamnar. Elsäkerhet i... Småbåtshamnar. 2 Elsäkerhet i småbåtshamnar Ditt ansvar som innehavare DET ÄR MYCKET VIKTIGT att du som innehavare och ansvarig för en småbåtshamn utför kontroller av starkströmsanläggningen.

Läs mer

Tema Elsäkerhet FIE Teknisk Konferens Lars Kilsgård STF Ingenjörsutbildning AB

Tema Elsäkerhet FIE Teknisk Konferens Lars Kilsgård STF Ingenjörsutbildning AB Tema Elsäkerhet FIE Teknisk Konferens 2013 Hur Hur väl väl klarar klarar industrin Ni Ert sitt Elsäkerhetsarbete? Lars Kilsgård STF Ingenjörsutbildning AB Fråga Ni som är elansvariga på den industri/anläggningen

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 23 maj 2011 518/2011 Arbets- och näringsministeriets förordning om ändring av handels- och industriministeriets beslut om arbeten inom elbranschen

Läs mer

Förebyggande av elbränder i hushåll

Förebyggande av elbränder i hushåll Förebyggande av elbränder i hushåll Innehållsförteckning: 1. Säkerhetsföreskriftens syfte... 1 2. Förpliktelse... 1 3. Periodisk besiktning av elinstallationer... 1 4. Elarbeten... 1 5. Utlösning av säkring

Läs mer

Lag om bedömning och övervakning av den strukturella säkerheten hos byggnader med stor spännvidd I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs:

Lag om bedömning och övervakning av den strukturella säkerheten hos byggnader med stor spännvidd I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: Lagförslag 1. Lag om bedömning och övervakning av den strukturella säkerheten hos byggnader med stor spännvidd I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 Tillämpningsområde Denna lag tillämpas på sådana

Läs mer

BEHANDLINGEN AV ANMÄLNINGAR OM YRKESSJUKDOMAR OCH ANDRA ARBETSRELATERADE SJUKDOMAR

BEHANDLINGEN AV ANMÄLNINGAR OM YRKESSJUKDOMAR OCH ANDRA ARBETSRELATERADE SJUKDOMAR Arbetarskyddstillsynens anvisningar 5/2016 BEHANDLINGEN AV ANMÄLNINGAR OM YRKESSJUKDOMAR OCH ANDRA ARBETSRELATERADE SJUKDOMAR Social- och hälsovårdsministeriet Arbetarskyddstillsynens anvisningar 5/2016

Läs mer

Elsäkerhetsverkets författningssamling

Elsäkerhetsverkets författningssamling Elsäkerhetsverkets författningssamling ISSN 1103-405X Utgivare Karin Sjöberg Utkom från trycket den 5 april 2017 Elsäkerhetsverkets föreskrifter om auktorisation som elinstallatör beslutade den 24 mars

Läs mer

Locum-ESA Entreprenör 2

Locum-ESA Entreprenör 2 Locum-ESA Entreprenör 2 Säkerhetsanvisningar för entreprenörsarbete i driftrum Skapad: 2008-10-10 Senast ändrad: 2018-01-24 Marie Boestad Börje Hjorth Karin Sjöndin 2008-10-10 2018-01-24 2018-01-24 2(6)

Läs mer

Elsäkerhetsverkets föreskrifter. om hur elektriska starkströmsanläggningar. utförda samt allmänna råd om tillämpningen av dessa föreskrifter

Elsäkerhetsverkets föreskrifter. om hur elektriska starkströmsanläggningar. utförda samt allmänna råd om tillämpningen av dessa föreskrifter ELSÄK-FS Elsäkerhetsverkets föreskrifter om hur elektriska starkströmsanläggningar skall vara utförda samt allmänna råd om tillämpningen av dessa föreskrifter Elsäkerhetsverkets föreskrifter om hur elektriska

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2010 Utgiven i Helsingfors den 14 maj 2010 Nr 348 351 INNEHÅLL Nr Sidan 348 Lag om ändring av 3 i lagen om konjunkturrelaterade understöd för reparation av vissa bostadshus...

Läs mer

Vägledning vid elolycka

Vägledning vid elolycka Vägledning vid elolycka 2? I den här broschyren finns information om vad du behöver tänka på om en elolycka inträffar. Du får övergripande vägledning i hur du ska agera om du plötsligt befinner dig i en

Läs mer

ANSLUTNING AV MIKROPRODUKTION

ANSLUTNING AV MIKROPRODUKTION ANSLUTNING AV MIKROPRODUKTION Installera produktionsanläggningar Tekniska anvisningar och råd vid anslutning, lågspänning. För att säkerställa god elkvalite, hög elsäkerhet och driftsäkerhet i vårt elnät

Läs mer

DLE Oslo Lars Hansson

DLE Oslo Lars Hansson DLE Oslo Lars Hansson Något om dagen Hur ser elsäkerhetsmyndigheten ut i Sverige Hur arbetar vi i Sverige Hur ser lagstiftningen ut i Sverige Hur ser hjälpmedlen ut i Sverige Hur når vi elsäkerhet i Sverige

Läs mer

Energimarknadsinspektionens föreskrifter om skyldighet att rapportera elavbrott för bedömning av leveranssäkerheten i elnäten

Energimarknadsinspektionens föreskrifter om skyldighet att rapportera elavbrott för bedömning av leveranssäkerheten i elnäten Energimarknadsinspektionens föreskrifter om skyldighet att rapportera elavbrott för bedömning av leveranssäkerheten i elnäten (2015:4) Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera

Läs mer

Elsäkerhetsverkets författningssamling

Elsäkerhetsverkets författningssamling Elsäkerhetsverkets författningssamling ISSN 1103-405X Utgivare: Carina Larsson Elsäkerhetsverkets föreskrifter om ändring i föreskrifter ( 2008:1) och allmänna råd om hur elektriska anläggningar ska vara

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av regelverken om elsäkerhet och behörigheten att utföra elektriska installationer. Dir. 2013:81

Kommittédirektiv. Översyn av regelverken om elsäkerhet och behörigheten att utföra elektriska installationer. Dir. 2013:81 Kommittédirektiv Översyn av regelverken om elsäkerhet och behörigheten att utföra elektriska installationer Dir. 2013:81 Beslut vid regeringssammanträde den 22 augusti 2013 Sammanfattning Nuvarande bestämmelser

Läs mer

ELSÄKERHETS- TIPS TUKES SÄKERHETSTEKNIKCENTRALEN 13

ELSÄKERHETS- TIPS TUKES SÄKERHETSTEKNIKCENTRALEN 13 ELSÄKERHETS- TIPS TUKES SÄKERHETSTEKNIKCENTRALEN 13 INGET PROBLEM MED EL! Det är tryggt att använda el, bara du håller de grundläggande reglerna i minnet och inte tar onödiga risker. Elolyckor är sällsynta,

Läs mer

Ålands Elandelslags regler för elentreprenörer och planerare

Ålands Elandelslags regler för elentreprenörer och planerare Reviderad 18-12-2015 Ålands Elandelslags regler för elentreprenörer och planerare 1. Anmälningar 2. Besiktningar av elinstallationer 3. Mätarcentraler och mätare 4. Serviskabel 5. Luftledningsservis 6.

Läs mer

Arbete på elektrisk materiel

Arbete på elektrisk materiel 2003-10-10 Sida 1 (9) *AFEL* *AF EL -* Arbete på elektrisk materiel Innehållsförteckning 1 Arbete på elektrisk materiel... 2 1.1 Bakgrund... 2 1.2 Syfte... 2 1.3 Ordförklaringar... 3 2 Elektriskt arbete...

Läs mer

Elinstallationsreglerna SS

Elinstallationsreglerna SS Elinstallationsreglerna SS 436 40 00 DEL 1 1. Vad är elinstallationsreglerna avsedda att uppfylla? 2. Ge tre exempel på utrymmen där elinstallationsreglerna gäller för. 3. Vilken är den högsta spänningen

Läs mer

Föreskrifter om användning och kontroll av trycksatta anordningar (AFS 2017:3)

Föreskrifter om användning och kontroll av trycksatta anordningar (AFS 2017:3) Föreskrifter om användning och kontroll av trycksatta anordningar (AFS 2017:3) Skadegruppens Temadag 8 november 2017 Björn Lindberg, Arbetsmiljöverket 1 Innehåll Övergripandande förändringar Genomgång

Läs mer

Dataskyddsbeskrivning Allmänna dataskyddsförordningen (EU) 2016/

Dataskyddsbeskrivning Allmänna dataskyddsförordningen (EU) 2016/ 24.5.2018 1 (4) Registrets namn Allmän beskrivning om registret Registret över verksamhetsutövare, behörigheter, ansvariga personer och anordningar i elbranschen Elsäkerhetsmyndigheten för register över

Läs mer

Jordfelsbrytare för säkerhets skull

Jordfelsbrytare för säkerhets skull Jordfelsbrytare. 2 Jordfelsbrytare Jordfelsbrytare för säkerhets skull Det bästa sättet att skydda sig mot elolyckor och elbränder är att se till att elanläggningen och anslutna apparater är korrekt utförda

Läs mer

Anvisning för Besiktning enligt ELSÄK-FS 2008:3 med tillägg 2010:3

Anvisning för Besiktning enligt ELSÄK-FS 2008:3 med tillägg 2010:3 SvK4005, v3.4, 2014-03-26 ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE VÅR BETECKNING AFS Bilaga 3:9a DATUM SAMRÅD 2015-06-17 XXX TEKNISK RIKTLINJE UTGÅVA C FASTSTÄLLD XXXX Anvisning för Besiktning enligt ELSÄK-FS 2008:3

Läs mer

Energimarknadsinspektionens författningssamling

Energimarknadsinspektionens författningssamling Energimarknadsinspektionens författningssamling Utgivare: Göran Morén (chefsjurist) ISSN 2000-592X Energimarknadsinspektionens föreskrifter om skyldighet att rapportera elavbrott för bedömning av leveranssäkerheten

Läs mer

SAMARBETSAVTAL Mall 21.10.2009

SAMARBETSAVTAL Mall 21.10.2009 1 P:\ARK\TEMI\FI-TE\yhteistoimintasopimus.doc SAMARBETSAVTAL Mall 21.10.2009 Avtalsparter: 1) Kommun 2) Företag Syftet med och föremålet för avtalet Med detta avtal har avtalsparterna kommit överens om

Läs mer

Elsäkerhetsverkets författningssamling

Elsäkerhetsverkets författningssamling Elsäkerhetsverkets författningssamling ISSN 1103-405X Utgivare Karin Sjöberg Utkom från trycket den 5 april 2017 Elsäkerhetsverkets föreskrifter om elinstallationsföretag och om utförande av elinstallationsarbete

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 3 februari 2015 65/2015 Försvarsministeriets förordning om besiktning av och tillsyn över trafikdugligheten hos militärfordon inom försvarsmakten

Läs mer

TUKES GUIDE TRYCKBÄRANDE ANORDNINGAR SÄKERHETSTEKNIKCENTRALEN SÄKERHETSTEKNIKCENTRALEN. Tryckbärande anordningar

TUKES GUIDE TRYCKBÄRANDE ANORDNINGAR SÄKERHETSTEKNIKCENTRALEN SÄKERHETSTEKNIKCENTRALEN. Tryckbärande anordningar TUKES GUIDE TRYCKBÄRANDE ANORDNINGAR 1 2 1. Inledning 1. Inledning 2. Besiktningsorgan för tryckbärande anordningar 2.1 Allmänt 2.2 Anmält organ 2.3 Certifieringsorgan 2.4 Brukarnas besiktningsorgan 2.5

Läs mer

Materialet är ursprungligen skrivet av Johnny Biström, editerat av Harri Anukka

Materialet är ursprungligen skrivet av Johnny Biström, editerat av Harri Anukka ELSÄKERHET. Materialet är ursprungligen skrivet av Johnny Biström, editerat av Harri Anukka Förord. Detta material gäller för elinstallationer vilka matas med växelspänning under 1000V eller med likspänning

Läs mer

Locum-ESA Entreprenör 3 Säkerhetsanvisningar för entreprenörsarbete avseende annat än elektriskt arbete i driftrum

Locum-ESA Entreprenör 3 Säkerhetsanvisningar för entreprenörsarbete avseende annat än elektriskt arbete i driftrum Locum-ESA Entreprenör 3 Säkerhetsanvisningar för entreprenörsarbete avseende annat än elektriskt arbete i driftrum Skapad: 2008-10-10 Senast ändrad: 2010-09-13 R.10 Lars Eliasson/Börje Hjorth Karin Sjöndin

Läs mer

Promemoria om avgifter för vård i serie/11 i förordningen om klientavgifter inom social- och hälsovården/december 2009

Promemoria om avgifter för vård i serie/11 i förordningen om klientavgifter inom social- och hälsovården/december 2009 Promemoria Sinikka Huhtala 5.10.2009 Bilaga till Finlands Kommunförbunds cirkulär 29/80/2009 Promemoria om avgifter för vård i serie/11 i förordningen om klientavgifter inom social- och hälsovården/december

Läs mer

Elsäkerhetsverkets författningssamling

Elsäkerhetsverkets författningssamling Elsäkerhetsverkets författningssamling ISSN 1103-405X Utgivare Kim Reenaas ELSÄK-FS Utkom från trycket den Elsäkerhetsverkets föreskrifter om utförande av elinstallationsarbete och om elinstallationsföretag

Läs mer

Allmän EL-guide! Praktiska råd & tips, hur du som konsument klarar av de vanligaste situationerna/ problemen i hemmet.

Allmän EL-guide! Praktiska råd & tips, hur du som konsument klarar av de vanligaste situationerna/ problemen i hemmet. Allmän EL-guide! Praktiska råd & tips, hur du som konsument klarar av de vanligaste situationerna/ problemen i hemmet. DET NATURLIGA VALET FÖR VARJE KONSUMENT Byte av proppsäkring Proppsäkringarna "propparna"

Läs mer

Locum-ESA Entreprenör 3

Locum-ESA Entreprenör 3 Locum-ESA Entreprenör 3 Säkerhetsanvisningar för entreprenörsarbete avseende annat än elektriskt arbete i driftrum Skapad: 2008-10-10 Senast ändrad: 2018-01-24 Marie Boestad Börje Hjorth Karin Sjöndin

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 302/2006 rd. Regeringens proposition med förslag till lagstiftning om byggnaders energiprestanda. Ärende. Beredning i utskott

Lag. RIKSDAGENS SVAR 302/2006 rd. Regeringens proposition med förslag till lagstiftning om byggnaders energiprestanda. Ärende. Beredning i utskott RIKSDAGENS SVAR 302/2006 rd Regeringens proposition med förslag till lagstiftning om byggnaders energiprestanda Ärende Regeringen har till riksdagen överlämnat sin proposition med förslag till lagstiftning

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om hemkommun

Lag. om ändring av lagen om hemkommun RIKSDAGENS SVAR 99/2004 rd Regeringens proposition med förslag till lag om ändring av lagen om hemkommun Ärende Regeringen har till riksdagen överlämnat sin proposition med förslag till lag om ändring

Läs mer

Vems är ansvaret? William Persäter. W Persäter Elkonsultering

Vems är ansvaret? William Persäter. W Persäter Elkonsultering Vems är ansvaret? William Persäter W Persäter Elkonsultering Ansvar vad är det? Ansvar: Skyldighet att se till att viss verksamhet fungerar - -och att ta konsekvenserna om så inte sker Svensk Ordbok Konsekvenser

Läs mer