Instruktioner för ansökan om elnätstillstånd efter den nya elmarknadslagens (588/2013) ikraftträdande

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Instruktioner för ansökan om elnätstillstånd efter den nya elmarknadslagens (588/2013) ikraftträdande"

Transkript

1 Anvisning 1 (5) Instruktioner för ansökan om elnätstillstånd efter den nya elmarknadslagens (588/2013) ikraftträdande Dessa instruktioner gäller ansökning av elnätstillstånd för distributionsnätsinnehavare och för slutna distributionsnät när den nya elmarknadslagen (588/2013) träder i kraft den 1 september Enligt 3 1 mom. 6 punkten i elmarknadslagen (588/2013) avses med elnätsverksamhet att mot vederlag ställa elnät till förfogande för dem som behöver elöverföring eller eldistribution och andra elnätstjänster. Enligt 4 i elmarknadslagen (588/2013) får elnätsverksamhet i elnät i Finland utövas endast med Energimarknadsverkets tillstånd (elnätstillstånd). Elnätstillstånd kan inte överföras på någon annan. Elnätstillstånd beviljas tills vidare eller av särskilda skäl för viss tid. När elmarknadslagen träder i kraft den 1 september 2013 ska alla aktiva eldistributionsnätsinnehavare och innehavare av högspänningsdistributionsnät samt de till vilka Energimarknadsverket med stöd av 4 3 mom. i den tidigare elmarknadslagen (386/1995) har beviljat befrielse från tillståndsplikten och andra som utövar nätverksamhet enligt elmarknadslagen (588/2013) ansöka om antingen elnätstillstånd för distributionsnätsinnehavare eller elnätstillstånd för slutet distributionsnät inom tre månader efter att lagen har trätt i kraft. Om straff för olovligt utövande av elnätsverksamhet stadgas i 108 i elmarknadslagen. 1 Tillståndsplikt för elnätsverksamhet och olika elnätstillstånd Alla som utövar elnätsverksamhet ska ansöka om elnätstillstånd för distributionsnätsinnehavare eller elnätstillstånd för slutet distributionsnät. Enligt elmarknadslagen (588/2013) är det inte längre möjligt att få befrielse från tillståndsplikten. Enligt 12 i elmarknadslagen är det framöver möjligt att få befrielse från tillståndsplikten endast med undantag enligt artikel 17 i elhandelsförordningen. Verksamheten är tillståndspliktig elnätsverksamhet om elnätet finns i fastigheter som ägs eller innehas av flera olika parter och om överföringen sker mot vederlag. 1.1 Elnätstillstånd för distributionsnätsinnehavare Distributionsnätsinnehavare som utövar tillståndspliktig elnätsverksamhet enligt 4 i elmarknadslagen (588/2013) och som inte uppfyller kriterierna för slutna distributionsnät ska ansöka om elnätstillstånd för distributionsnätsinnehavare för sin elnätsverksamhet. Sådana så kallade Energiamarkkinavirasto Lintulahdenkuja 4 Puhelin S-posti kirjaamo@energiamarkkinavirasto.fi Energimarknadsverket Helsinki Telefax Internet

2 Ohje 2 (5) typiska distributionsnätsinnehavare utövar traditionell elnätsverksamhet i distributionsnät eller högspänningsdistributionsnät. Energimarknadsverket beviljar tillstånd till den som ansöker om elnätstillstånd för distributionsnätsinnehavare om den sökande uppfyller och i sin ansökan visar att denne uppfyller de tekniska, ekonomiska och organisatoriska kriterierna enligt 6 i elmarknadslagen samt tilläggskraven för distributionsnätsinnehavare enligt 10 i nämnda lag. Utifrån de uppgifter som den sökande har lämnat bedömer Energimarknadsverket den sökandes ekonomiska och tekniska verksamhetsförutsättningar och beräknar nyckeltal för bland annat nätverksinnehavarens lönsamhet, soliditet och solvens. Vid bedömningen använder Energimarknadsverket nyckeltal som bland annat avkastningen på sysselsatt kapital, andel eget kapital, current ratio och finansiell avkastning på investeringar. Energimarknadsverket bedömer också den sökandes verksamhetsförutsättningar utifrån tillsynsmetoderna för rimlig prissättning av elnätsverksamheten. 1.2 Elnätstillstånd för slutna distributionsnät Slutna distributionsnät enligt definitionen i elmarknadslagen (588/2013) är distributionsnät eller högspänningsdistributionsnät i vilka elnätsverksamheten uppfyller kriterierna för tillståndspliktig elnätsverksamhet enligt lagen 4 2 mom. men där syftet eller användarna de facto inte motsvarar de typiska dragen i den egentliga elnätsverksamheten. Elnät som definieras som slutna distributionsnät ska uppfylla kriterierna enligt 11 i elmarknadslagen. I 11 i elmarknadslagen stadgas följande om beviljande av elnätstillstånd för slutna distributionsnät: Elnätstillstånd för slutna distributionsnät kan på ansökan beviljas en sökande som utövar elnätsverksamhet i ett distributionsnät eller högspänningsdistributionsnät inom ett geografiskt avgränsat område för industriell verksamhet eller näringsverksamhet eller område där gemensamma tjänster tillhandahålls, när nätet inte levererar el till konsumenter, om 1) driften eller produktionsprocessen hos nätanvändarna av särskilda tekniska skäl eller säkerhetsskäl bildar en gemensam helhet, eller 2) nätet distribuerar el i första hand till nätets ägare eller innehavare eller till ett till ägaren eller innehavaren anknutet företag.

3 Ohje 3 (5) Elnätstillstånd för slutna distributionsnät får emellertid inte beviljas sökande inom vars elnät el levereras till konsumenter, om det inte är fråga om elleverans till ett litet antal konsumenter som har sådana förbindelser med sökanden som baserar sig på ett anställningsförhållande eller motsvarande förbindelser. Med konsument avses en konsument enligt 1 kap. 4 i konsumentskyddslagen (38/1978). För sökande av slutna distributionsnät tillämpas kraven i enlighet med 5. Energimarknadsverket har ställt följande allmänna krav på sökande av slutna distributionsnät. Den sökande ska ha en FO-nummer. Den sökande ska ha en organisation som motsvarar verksamhetens art och ha minst en person i sin tjänst. För driftsledare och elarbetsledare tillämpas kraven i elsäkerhetslagen (410/1996). Energimarknadsverket bedömer från fall till fall om den sökande uppfyller kriterierna och förutsättningarna för slutna distributionsnät. För att Energimarknadsverket ska kunna bevilja den sökande elnätstillstånd för slutna distributionsnät ska den sökande dessutom påvisa att elnätsverksamheten särredovisas enligt 12 kap. i elmarknadslagen eller uppfyller kraven på juridiskt åtskild distributionsnätsverksamhet enligt tilläggskraven för distributionsnätsinnehavare enligt 10 i elmarknadslagen. 1.3 Elleverans inom en fastighet Enligt 4 2 mom. i elmarknadslagen (588/2013) är elnätsverksamhet inte tillståndspliktig om elnät används endast för skötseln av en fastighets eller en motsvarande fastighetsgrupps interna elleveranser. Med fastighet avses fastighet enligt 2 1 punkten i fastighetsbildningslagen (554/1995) och enligt fastighetsregisterlagen. Exempelvis elnätsverksamhet i bostadsfastigheter och i industri- och servicefastigheter är inte tillståndspliktig oavsett om det finns ett eller flera företag på fastigheten. Enligt Energimarknadsverkets förvaltningspraxis klassificeras som elleverans inom en fastighetsgrupp sådan elnätsverksamhet där fastigheterna angränsar till varandra och innehas av samma part eller där fastigheterna genom något annat avtal (till exempel uthyrning eller bildad samfälld skog) är både utstyckade och har lagfart. Abonnentens egen anslutningsledning eller reservinmatningsförbindelse ses som en del av fastighetens elnät. Om elnätsverksamheten inte motsvarar definitionen på elnät i en fastighet eller fastighetsgrupp ska nätinnehavaren ansöka om elnätstillstånd för antingen slutna distributionsnät eller distributionsnätsinnehavare.

4 Ohje 4 (5) 2 Ansökan om elnätstillstånd och behandling av ansökan Ansökningsblanketterna med bilagor och instruktioner för ifyllning av ansökningarna om elnätstillstånd för distributionsnätsinnehavare och för slutna distributionsnät finns på Energimarknadsverkets webbplats på 2 och där Blanketter och Ansökningar om elnätstillstånd för distributionsnätsinnehavare och för slutna distributionsnät. Till ansökan ska bifogas de utredningar och bilagor som räknas upp i instruktionerna. Ansökningarna och bilagorna ska fyllas i elektroniskt och undertecknas för hand. Den ifyllda ansökningen med bilagor ska skickas företrädesvis per e-post till kirjaamo@energiamarkkinavirasto.fi (och en kopia till joni.kilponen@emvi.fi). Ansökningen och bilagorna kan även skickas per post till Fågelviksgränden 4, Helsingfors. Enligt 4 1 mom. 1a punkten i Arbets- och näringsministeriets förordning om Energimarknadsverkets avgiftsbelagda tjänster (826/2012) tas på Energimarknadsverkets beslut om ansökan om elnätstillstånd ut en avgift om euro. Ansökan om elnätstillstånd ska lämnas till Energimarknadsverket senast den 2 december Elnätsinnehavarens gällande elnätstillstånd som beviljats med elmarknadslagen (386/1995) eller befrielse från tillståndsplikten som beviljats med stöd av 4 3 mom. i nämnda lag gäller tills Energimarknadsverket har fattat ett beslut om ansökan om nytt tillstånd och beslutet har vunnit laga kraft. Energimarknadsverket kan förena elnätstillståndet med villkor som är nödvändiga med tanke på förutsättningarna för beviljande av tillståndet. Behandlingen av ansökan om elnätstillstånd löper smidigare om inga ändringar föreslås i det ansvarsområde som fastställts för distributionsnätsinnehavaren i det tidigare elnätstillståndet. I så fall behövs inget samråd med innehavarna av de angränsande elnäten. Energimarknadsverket strävar efter att i första hand behandla ansökningarna om elnätstillstånd för distributionsnät (inklusive högspänningsdistributionsnät) i den ordning som ansökningarna lämnas in. Ansökningarna om elnätstillstånd för slutna distributionsnät behandlas huvudsakligen från fall till fall efter att besluten fattats om distributionsnätsinnehavarna. Av vägande och välmotiverade skäl kan Energimarknadsverket beakta brådskande ansökningar och avvika från det ovan nämnda.

5 Ohje 5 (5) Närmare upplysningar om detta lämnas av nätingenjör Joni Kilponen, nätingenjör Riku Kettu och ledande expert Martti Hänninen. Bilagor Ansökningsblanketter för elnätstillstånd för distributionsnätsinnehavare och för slutna distributionsnät, instruktioner för ifyllning av ansökningarna, intygsblanketter samt Excel-underlag för resultat- och balansbudget

Ärende. Part. Aktualiseringsdatum. Beskrivning av ärendet. Motiveringar. Herrfors Nät-Verkko Oy Ab Storgatan JAKOBSTAD

Ärende. Part. Aktualiseringsdatum. Beskrivning av ärendet. Motiveringar. Herrfors Nät-Verkko Oy Ab Storgatan JAKOBSTAD Energiamarkkinavirasto Beslut 1 (4) Herrfors Nät-Verkko Oy Ab Storgatan 8 68600 JAKOBSTAD Ärende Part Aktualiseringsdatum Fastställande av metoderna för bestämning av avkastningen i nätinnehavarens verksamhet

Läs mer

ENERGIAMARKKINAVIRASTO BESLUT Dnro 613/432/2010 ENERGIMARKNADSVERKET

ENERGIAMARKKINAVIRASTO BESLUT Dnro 613/432/2010 ENERGIMARKNADSVERKET ENERGIAMARKKINAVIRASTO BESLUT Dnro 613/432/2010 27.1.2010 ÄRENDE Fastställelse av metoderna för bestämning av de avgifter som nätinnehavaren debiterar för anslutning av elproduktion PART Jakobstads Energiverk

Läs mer

Elmarknadslag. RIKSDAGENS SVAR 88/2013 rd

Elmarknadslag. RIKSDAGENS SVAR 88/2013 rd RIKSDAGENS SVAR 88/2013 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till ändring av lagstiftningen om el- och naturgasmarknaden Ärende Regeringen har till riksdagen överlämnat sin proposition

Läs mer

Föreskrift. om utvecklingsplan för distributionsnät. Utfärdad i Helsingfors den 13 januari 2014

Föreskrift. om utvecklingsplan för distributionsnät. Utfärdad i Helsingfors den 13 januari 2014 1/3 dnr 823/002/2013 Föreskrift om utvecklingsplan för distributionsnät Utfärdad i Helsingfors den 13 januari 2014 Energimyndigheten har med stöd av 52 4 mom. i elmarknadslagen (588/2013) av den 9 augusti

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 14 augusti 2013 588/2013 Elmarknadslag Utfärdad i Helsingfors den 9 augusti 2013 I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: RP 20/2013 EkUB 17/2013

Läs mer

OM PUBLICERING AV NYCKELTAL FÖR NATURGASNÄTSVERKSAMHETEN

OM PUBLICERING AV NYCKELTAL FÖR NATURGASNÄTSVERKSAMHETEN ENERGIAMARKKINAVIRASTO BESLUT Dnr 1346/01/2005 ENERGIMARKNADSVERKET 2.12.2005 OM PUBLICERING AV NYCKELTAL FÖR NATURGASNÄTSVERKSAMHETEN Energimarknadsverket har idag med stöd av 2 kap. 7 2 mom. i naturgasmarknadslagen

Läs mer

Nr 65 LANDSKAPSFÖRORDNING. om elmarknaden. Föredragen för Republikens President. Utfärdad i Mariehamn den 18 november 1999

Nr 65 LANDSKAPSFÖRORDNING. om elmarknaden. Föredragen för Republikens President. Utfärdad i Mariehamn den 18 november 1999 Nr 65 LANDSKAPSFÖRORDNING om elmarknaden Föredragen för Republikens President Utfärdad i Mariehamn den 18 november 1999 Med stöd av 9, 10, 12 14 a, 17, 19, 20 a, 21 och 66 ellagen för landskapet Åland

Läs mer

Föreskrift. om nyckeltal för elnätsverksamheten och deras publicering. Utfärdad i Helsingfors den 21 december 2011

Föreskrift. om nyckeltal för elnätsverksamheten och deras publicering. Utfärdad i Helsingfors den 21 december 2011 dnr 963/002/2011 Föreskrift om nyckeltal för elnätsverksamheten och deras publicering Utfärdad i Helsingfors den 21 december 2011 Energimarknadsverket har med stöd av 3 kap. 12 3 mom. i elmarknadslagen

Läs mer

RP 148/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om el- och naturgasnätsavgifter

RP 148/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om el- och naturgasnätsavgifter Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om el- och naturgasnätsavgifter PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås det att lagen om el- och naturgasnätsavgifter

Läs mer

OM OFFENTLIGGÖRANDE AV NATURGASNÄTSVERKSAMHETENS NYCKELTAL

OM OFFENTLIGGÖRANDE AV NATURGASNÄTSVERKSAMHETENS NYCKELTAL ENERGIAMARKKINAVIRASTO BESLUT Dnr 352/01/2001 ENERGIMARKNADSVERKET 14.11.2001 OM OFFENTLIGGÖRANDE AV NATURGASNÄTSVERKSAMHETENS NYCKELTAL Energimarknadsverket har idag beslutat med stöd av 2 kap. 7 2 mom.

Läs mer

Protokoll fört vid pleniföredragning Lagberedningen Lag 2

Protokoll fört vid pleniföredragning Lagberedningen Lag 2 PROTOKOLL Nummer 10 19.11.2015 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid pleniföredragning Lagberedningen Lag 2 Närvarande Frånvarande Justerat RN - VT - CA - JE - WV CG - FK Omedelbart Ordförande Föredragande

Läs mer

Investeringsprogrammet för gång och cykling 2019

Investeringsprogrammet för gång och cykling 2019 1 (5) 24.6.2019 Investeringsprogrammet för gång och cykling 2019 Transport- och kommunikationsverket Traficom delar ut statsunderstöd till kommunerna för att främja gång och cykling som ett led i kommunikationsministeriets

Läs mer

Rekommenderade av Finsk Energiindustri rf ANSLUTNINGSVILLKOR (AV 2014)

Rekommenderade av Finsk Energiindustri rf ANSLUTNINGSVILLKOR (AV 2014) Rekommenderade av Finsk Energiindustri rf ANSLUTNINGSVILLKOR (AV 2014) 1. Tillämpning av anslutningsvillkoren 1.1. Dessa anslutningsvillkor (AV 14) skall bifogas till ett anslutningsavtal som gäller anslutning

Läs mer

Nr 43 LANDSKAPSLAG. om ändring av ellagen för landskapet Åland. Föredragen för Republikens President den 5 mars 1999

Nr 43 LANDSKAPSLAG. om ändring av ellagen för landskapet Åland. Föredragen för Republikens President den 5 mars 1999 Nr 43 LANDSKAPSLAG om ändring av ellagen för landskapet Åland Föredragen för Republikens President den 5 mars 1999 Utfärdad i Mariehamn den 1 juli 1999 I enlighet med lagtingets beslut 1) upphävs 2 2 mom.,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om viss verksamhet med konsumentkrediter; SFS 2014:275 Utkom från trycket den 20 maj 2014 utfärdad den 30 april 2014. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Lagens

Läs mer

Elanslutningsvillkor AV 05

Elanslutningsvillkor AV 05 Elanslutningsvillkor AV 05 1. Tillämpning av anslutningsvillkoren 1.1. Dessa villkor skall bifogas till ett anslutningsavtal som gäller anslutning av en elförbrukningsplats till ett eldistributionsnät

Läs mer

Viktiga ändringar som gäller dem som bedriver godstrafik

Viktiga ändringar som gäller dem som bedriver godstrafik Meddelande till godstrafiktillstånd innehavare 13.6.2018 Innehall Viktiga ändringar som gäller dem som bedriver godstrafik 1.7.2018... 1 Obligatoriska tillstånd och anmälningar för yrkesmässig godstransport

Läs mer

VILLKOR FÖR ANSLUTNINGAR AV ELFÖRBRUKNINGSPLATSER ( AV 05 )

VILLKOR FÖR ANSLUTNINGAR AV ELFÖRBRUKNINGSPLATSER ( AV 05 ) NYKARLEBY KRAFTVERK UUDENKAARLEPYYN VOIMALAITOS VILLKOR FÖR ANSLUTNINGAR AV ELFÖRBRUKNINGSPLATSER ( AV 05 ) Rekommenderade av Finsk Energiindustri rf VILLKOR FÖR ANSLUTNING AV ELFÖRBRUKNINGSPLATSER (Elanslutningsvillkor,

Läs mer

Elanslutningsvillkor AV 2005. Gäller fr.o.m 1.8 2005

Elanslutningsvillkor AV 2005. Gäller fr.o.m 1.8 2005 Elanslutningsvillkor AV 2005 Gäller fr.o.m 1.8 2005 Kymmenedalens El Villkor för anslutning av elförbrukningsplatser (Elanslutningsvillkor, AV 05) en konsument kan undantag från villkoren till förfång

Läs mer

Föreskrift om nyckeltal för naturgasnätsverksamheten och deras publicering

Föreskrift om nyckeltal för naturgasnätsverksamheten och deras publicering Föreskrift 1 (9) Föreskrift om nyckeltal för naturgasnätsverksamheten och deras publicering Helsingfors 30.11.2015 Energimyndigheten har med stöd av 7 2 mom. i naturgasmarknadslagen (508/2000) föreskrivit

Läs mer

ELTJÄNSTERPRISLIST. ANSLUTNINGSPRISLISTA Fasta anslutningar

ELTJÄNSTERPRISLIST. ANSLUTNINGSPRISLISTA Fasta anslutningar ELTJÄNSTERPRISLIST ANSLUTNINGSPRISLISTA Fasta anslutningar Allmänt I anslutningsprislistan ingår avgifterna för anslutning och inkoppling. Den som betalar anslutningsavgiften får rätt att ansluta sig till

Läs mer

Statsrådets förordning om ett kvotsystem för det kommersiella fisket

Statsrådets förordning om ett kvotsystem för det kommersiella fisket Statsrådets förordning om ett kvotsystem för det kommersiella fisket I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av lagen om det nationella genomförandet av Europeiska unionens gemensamma fiskeripolitik

Läs mer

ENERGIAVIRASTO BESLUT Dnr 181/430/2009

ENERGIAVIRASTO BESLUT Dnr 181/430/2009 ÄRENDE PARTEN Nykarleby Kraftverk Kvarnvägen 20 66900 Uusikaarlepyy Faktiskt justerat resultat och skälig avkastning i elnätsverksamheten under den andra tillsynsperioden 1.1.2008 31.12.2011 Nykarleby

Läs mer

ANSÖKNINGSBLANKETT. Ansökan innehåller följande handlingar (sätt kryss i lämplig ruta):

ANSÖKNINGSBLANKETT. Ansökan innehåller följande handlingar (sätt kryss i lämplig ruta): ANSÖKNINGSBLANKETT Bifogat översänds ansökan från [namn] med anledning av anmodan att lämna intresseanmälan MARKT/2003/12/F för experter på området finansiella tjänster ur användarperspektiv i syfte att

Läs mer

Samråd kriterier för undantag från EUförordningarna. 22 mars 2017 Herlita Bobadilla Robles Lena Jaakonantti

Samråd kriterier för undantag från EUförordningarna. 22 mars 2017 Herlita Bobadilla Robles Lena Jaakonantti Samråd kriterier för undantag från EUförordningarna DCC och HVDC 22 mars 2017 Herlita Bobadilla Robles Lena Jaakonantti NC DCC och NC HVDC Kommissionens förordning (EU) 2016/1388 av den 17 augusti 2016

Läs mer

Föreläggande att upphöra med tillståndspliktig verksamhet

Föreläggande att upphöra med tillståndspliktig verksamhet 2015-02-17 BESLUT Autocash A TM System AB Att. Verkställande direktören Amalia Jönssons gata 21 42131 VÄSTRAFRÖLUNDA Fl Dnr 14-16780 Delgivning nr I Finansinspektionen Box 7821 SE-1 0397 Stockholm [Brunnsgatan

Läs mer

Eltjänster. ANSLUTNINGSPRISLISTA Fasta anslutningar. Åbo Hamns prislista för tjänster 2014 Eltjänster 1/5. Allmänt. Anslutningsvillkor

Eltjänster. ANSLUTNINGSPRISLISTA Fasta anslutningar. Åbo Hamns prislista för tjänster 2014 Eltjänster 1/5. Allmänt. Anslutningsvillkor Eltjänster 1/5 Eltjänster Gäller fr.o.m. 1.6.2014 ANSLUTNINGSPRISLISTA Fasta anslutningar Allmänt I anslutningsprislistan ingår avgifterna för anslutning och inkoppling. Den som betalar anslutningsavgiften

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLEN UTLÅTANDE Diarienr 1 (7) OH 2015/154. Justitieministeriets brev gällande ärendena nr 37-42/08/2015

HÖGSTA DOMSTOLEN UTLÅTANDE Diarienr 1 (7) OH 2015/154. Justitieministeriets brev gällande ärendena nr 37-42/08/2015 HÖGSTA DOMSTOLEN UTLÅTANDE Diarienr 1 (7) OH 2015/154 Givet Nr 6.10.2015 1850 TILL REPUBLIKENS PRESIDENT HÄNVISNING ÄRENDE Justitieministeriets brev 5.8.2015 gällande ärendena nr 37-42/08/2015 Ålands lagtings

Läs mer

Bilaga 1. Metoderna för bestämning av de avgifter som nätinnehavaren debiterar för anslutning av elproduktion

Bilaga 1. Metoderna för bestämning av de avgifter som nätinnehavaren debiterar för anslutning av elproduktion Bilaga 1. Metoderna för bestämning av de avgifter som nätinnehavaren debiterar för anslutning av elproduktion 1 Allmänt Nedanstående prissättningsprinciper och -metoder ska tillämpas på distributionsnät

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 24 februari 2014 140/2014 Jord- och skogsbruksministeriets förordning om fastighetsförrättningsavgift Utfärdad i Helsingfors den 19 februari 2014

Läs mer

RP 112/1996 rd. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av fastighetsregisterlagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

RP 112/1996 rd. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av fastighetsregisterlagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 112/1996 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av fastighetsregisterlagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att fastighetsregisterlagen

Läs mer

Till blankett för ansökan om ekonomiskt stöd för organisationer som arbetar för personer med funktionsnedsättning.

Till blankett för ansökan om ekonomiskt stöd för organisationer som arbetar för personer med funktionsnedsättning. Ansökan om bidrag till ideella organisationer som arbetar för personer med funktionsnedsättning Anvisningar Till blankett för ansökan om ekonomiskt stöd för organisationer som arbetar för personer med

Läs mer

REGLER OCH ANVISNINGAR

REGLER OCH ANVISNINGAR REGLER OCH ANVISNINGAR för Sametingets kulturnämnds bidragsgivning Antagna av Sametingets kulturnämnd den 13-14 juni 2018 Prot. 2018:8, 8.1 Innehållsförteckning 1. Allmänt... 3 2. Regler och villkor för

Läs mer

Promemoria: Utkast till statsrådets förordning om kvotsystem för kommersiellt fiske (förordningen ska på remiss hösten 2016)

Promemoria: Utkast till statsrådets förordning om kvotsystem för kommersiellt fiske (förordningen ska på remiss hösten 2016) 1 Jord och skogsbruksministeriet Naturresursavdelningen 6.4.2016 Promemoria: Utkast till statsrådets förordning om kvotsystem för kommersiellt fiske (förordningen ska på remiss hösten 2016) Lagen om det

Läs mer

Ansvarsområdet tjänster för äldre producenter 21.4.2011 1(4)

Ansvarsområdet tjänster för äldre producenter 21.4.2011 1(4) 1(4) för serviceboende Bakgrund Lagen om servicesedlar inom social- och hälsovården (569/2009) trädde i kraft 1.9.2009. Användningen av servicesedeln regleras också av lagen om klientavgifter inom social-

Läs mer

om_trafiktillsta nd_for_lastbil_och_buss.pdf

om_trafiktillsta nd_for_lastbil_och_buss.pdf Trafiktillstånd Villkoren för att erhålla trafiktillstånd för att bedriva yrkesmässiga godstransporter på väg eller yrkesmässiga persontransporter på väg återfinns i Europaparlamentets och rådets förordning

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 31 december 2012 1057/2012 Jord- och skogsbruksministeriets förordning om Lantmäteriverkets avgifter samt avgifter och ersättningar för bestyrkande

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 31 december 2014 Lag om stöd för nyskiften Utfärdad i Helsingfors den 30 december 2014 I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 kap. Allmänna

Läs mer

Helsingfors, 12 november 2010 MB/D/29/2010 slutlig BESLUT OM KLASSIFICERING AV AVGIFTSBELAGDA TJÄNSTER. (Styrelsens beslut)

Helsingfors, 12 november 2010 MB/D/29/2010 slutlig BESLUT OM KLASSIFICERING AV AVGIFTSBELAGDA TJÄNSTER. (Styrelsens beslut) Helsingfors, 12 november 2010 MB/D/29/2010 slutlig BESLUT OM KLASSIFICERING AV AVGIFTSBELAGDA TJÄNSTER (Styrelsens beslut) BESLUT OM KLASSIFICERING AV AVGIFTSBELAGDA TJÄNSTER EUROPEISKA KEMIKALIEMYNDIGHETENS

Läs mer

Anvisningar för att ansöka om statsbidrag för 2019 gällande viss verksamhet på funktionshindersområdet

Anvisningar för att ansöka om statsbidrag för 2019 gällande viss verksamhet på funktionshindersområdet 2018-06-12 Dnr 9.1-13381/2018 1(5) Anvisningar för att ansöka om statsbidrag för 2019 gällande viss verksamhet på funktionshindersområdet Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att fördela medel

Läs mer

Föreskrift om nyckeltal för elnätsverksamheten och deras publicering

Föreskrift om nyckeltal för elnätsverksamheten och deras publicering Föreskrift 1 (17) Föreskrift om nyckeltal för elnätsverksamheten och deras publicering Helsingfors 20.1.2017 Energimyndigheten har med stöd av 27 3 mom. i elmarknadslagen (588/2013) föreskrivit följande:

Läs mer

ANVISNING TILL KOMMUNERNA FÖR ANSÖKAN OM BONUSPENG SOM BETALAS UTIFRÅN BESLUT OM KOMMUNPLATSER SOM FATTATS Ansökningstid

ANVISNING TILL KOMMUNERNA FÖR ANSÖKAN OM BONUSPENG SOM BETALAS UTIFRÅN BESLUT OM KOMMUNPLATSER SOM FATTATS Ansökningstid Anvisning till kommunerna 1/6 16.10.2018 Sylvia/Bonuspeng/Anvisning/2018 ANVISNING TILL KOMMUNERNA FÖR ANSÖKAN OM BONUSPENG SOM BETALAS UTIFRÅN BESLUT OM KOMMUNPLATSER SOM FATTATS 2018 Ansökningstid 1.1

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning ALLMÄNT.2 I FÖRESKRIFTER FÖR OMBUD (UPPHÄVTS).....2 1 Registrering av ombud (upphävts)... 2 2 Anmälan om utnyttjande av etableringsfriheten eller friheten att tillhandahålla tjänster(upphävts)...

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om ansökan om projektstöd inom

Läs mer

Nr 22 Överenskommelse mellan Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige om Nordiska miljöfinansieringsbolaget

Nr 22 Överenskommelse mellan Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige om Nordiska miljöfinansieringsbolaget Nr 22 Överenskommelse mellan Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige om Nordiska miljöfinansieringsbolaget (NEFCO) Helsingfors den 6 november 1998 Regeringen beslutade den 8 oktober 1998 att underteckna

Läs mer

Ansökan om lantmäteriförrättning

Ansökan om lantmäteriförrättning Sidnummer: 1 Ansökan om lantmäteriförrättning Aktbilaga A Läs gärna instruktionerna på sidorna 3-5 innan du fyller i ansökan. Där finns även information om vart du ska skicka din ansökan. Jag/vi ansöker

Läs mer

Förvaltningsrätten i Linköping. 581 04 Linköping

Förvaltningsrätten i Linköping. 581 04 Linköping Kenneth Lind Djurgårdsgatan 3 59341 Västervik 2014-03-20 Förvaltningsrätten i Linköping Box 406 581 04 Linköping Överklagande av Västerviks kommunfullmäktiges beslut 2014-02-24, 16, avseende ägardirektiv

Läs mer

Anvisningar för att ansöka om statsbidrag för 2019 gällande insatser som bidrar till att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre personer

Anvisningar för att ansöka om statsbidrag för 2019 gällande insatser som bidrar till att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre personer 2019-07-30 Dnr 9.1-22898/2019 1(7) Anvisningar för att ansöka om statsbidrag för 2019 gällande insatser som bidrar till att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre personer Regeringen har gett Socialstyrelsen

Läs mer

Lag. om statsborgen för gårdsbruksenheter under åren 2016 och Lagens syfte

Lag. om statsborgen för gårdsbruksenheter under åren 2016 och Lagens syfte Lag om statsborgen för gårdsbruksenheter under åren 2016 och 2017 I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 Lagens syfte Syftet med denna lag är att trygga jordbrukets verksamhetsförutsättningar genom

Läs mer

EUROPEISKA UNIONEN Gemenskapens växtsortsmyndighet

EUROPEISKA UNIONEN Gemenskapens växtsortsmyndighet EUROPEISKA UNIONEN Gemenskapens växtsortsmyndighet BESLUT AV GEMENSKAPENS VÄXTSORTSMYNDIGHETS FÖRVALTNINGSRÅD av den 25 mars 2004 om genomförande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1049/2001

Läs mer

Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om upphävande av lagen angående spannmålslånemagasin och utsädesfonder.

Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om upphävande av lagen angående spannmålslånemagasin och utsädesfonder. Utkast till regeringsproposition 29.12.2017 Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om upphävande av lagen angående spannmålslånemagasin och utsädesfonder. PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2004:297) om bank- och finansieringsrörelse; Utkom från trycket den 19 maj 2009 utfärdad den 7 maj 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga

Läs mer

Elanslutningsvillkor AV Gäller fr.o.m

Elanslutningsvillkor AV Gäller fr.o.m Elanslutningsvillkor AV 2014 Gäller fr.o.m 1.1 2015 Kymmenedalens El ANSLUTNINGSVILLKOR (AV 2014) 1. Tillämpning av anslutningsvillkoren 1.1. Dessa anslutningsvillkor (AV 14) skall bifogas till ett anslutningsavtal

Läs mer

Helsingfors den 25 mars 2009 Dok: MB/12/2008 slutlig

Helsingfors den 25 mars 2009 Dok: MB/12/2008 slutlig Helsingfors den 25 mars 2009 Dok: MB/12/2008 slutlig BESLUT OM GENOMFÖRANDE AV EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) NR 1049/2001 OM ALLMÄNHETENS TILLGÅNG TILL EUROPAPARLAMENTETS, RÅDETS OCH KOMMISSIONENS

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om företagsstöd och projektstöd

Läs mer

Förordning om ensamrätt till kretsmönster för integrerade kretsar /946

Förordning om ensamrätt till kretsmönster för integrerade kretsar /946 Förordning om ensamrätt till kretsmönster för integrerade kretsar 14.6.1991/946 På föredragning av handels och industriministern stadgas med stöd av 14 och 46 lagen den 11 januari 1991 om ensamrätt till

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 14 augusti 2013 590/2013 Lag om tillsyn över el- och naturgasmarknaden Utfärdad i Helsingfors den 9 augusti 2013 I enlighet med riksdagens beslut

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till riksdagen med förslag till ändring av lagstiftningen om el- och naturgasmarknaden PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition förslås att det ska stiftas en elmarknadslag,

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Regeringskansliet Enheten för rättsliga och internationella frågor, Rk1a

Protokoll fört vid enskild föredragning Regeringskansliet Enheten för rättsliga och internationella frågor, Rk1a 37 PROTOKOLL Nummer 37 8.5.2018 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Regeringskansliet Enheten för rättsliga och internationella frågor, Rk1a Beslutande Föredragande Justerat Minister

Läs mer

Rubrik Föreskrifter om utvecklingsstöd för tryckta allmänna nyhetstidningar

Rubrik Föreskrifter om utvecklingsstöd för tryckta allmänna nyhetstidningar Myndighet Myndigheten för press, radio och tv Diarienummer 16/01253 Rubrik Föreskrifter om utvecklingsstöd för tryckta allmänna nyhetstidningar A Allmänt Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå

Läs mer

Jord- och skogsbruksministeriets förordning

Jord- och skogsbruksministeriets förordning Jord- och skogsbruksministeriets förordning om fastighetsforrättningsavgift 2018 och 2019 I enlighet med jord- och skogsbruksministeriets beslut föreskrivs med stöd av 4 i lagen om fastighetsforrättningsavgift

Läs mer

Bilaga till konsekvensutredning av förslag till Statens jordbruksverks föreskrifter om företagsstöd och projektstöd inom landsbygdsprogrammet

Bilaga till konsekvensutredning av förslag till Statens jordbruksverks föreskrifter om företagsstöd och projektstöd inom landsbygdsprogrammet Dnr 3.2.16-1559/14 2014-05-22 Landsbygdsutvecklingsenheten Bilaga till konsekvensutredning av förslag till Statens jordbruksverks föreskrifter om företagsstöd och projektstöd inom landsbygdsprogrammet

Läs mer

Anvisningar för att ansöka om statsbidrag för 2019 till vissa organisationer inom det sociala området m.m.

Anvisningar för att ansöka om statsbidrag för 2019 till vissa organisationer inom det sociala området m.m. 2018-06-12 Dnr 9.1-13255/2018 1(5) Anvisningar för att ansöka om statsbidrag för 2019 till vissa organisationer inom det sociala området m.m. Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att fördela medel

Läs mer

Fastighetsreglering Anläggningsförrättning. Styckningslotten ska befrias från inteckningar Sammanträde för att bilda samfällighetsförening

Fastighetsreglering Anläggningsförrättning. Styckningslotten ska befrias från inteckningar Sammanträde för att bilda samfällighetsförening Lantmäterimyndigheten Tel: 013-20 60 00 ANSÖKAN om lantmäteriförrättning Sida 1 (2) Aktbilaga A Lantmäterimyndigheten Drottninggatan 45 581 81 LINKÖPING (1) Berörda fastigheter (2) Önskad åtgärd Avstyckning

Läs mer

Samtliga uppgifter på blanketterna måste vara ifyllda. Alternativt kan ansökan kompletteras muntligt.

Samtliga uppgifter på blanketterna måste vara ifyllda. Alternativt kan ansökan kompletteras muntligt. Ansökan om bidrag för handikappföreningar Anvisningar Till blankett för ansökan om ekonomiskt stöd för handikappföreningar. Redogör för den planerade verksamheten så att beskrivningen kan förstås av den

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 4/2014

Föreskrifter och anvisningar 4/2014 Föreskrifter och anvisningar 4/2014 Förvaltare av alternativa investeringsfonder Dnr FIVA 6/01.00/2014 Datum 1.7.2014 Gäller fr.o.m. 22.7.2014 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax 010 831 53 28 fornamn.efternamn@finanssivalvonta.fi

Läs mer

Underlag för ansökan om nätförstärkningslån

Underlag för ansökan om nätförstärkningslån BILAGA 1 Underlag för ansökan om nätförstärkningslån 1/6 Innehåll 1 Ansökan om nätförstärkninglån... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Beskrivning av nätförstärkningen... 3 1.3 Nätkoncessionär (underlag 1)... 3

Läs mer

Kallelse till extra föreningsmöte i Borås Golfklubb 2013

Kallelse till extra föreningsmöte i Borås Golfklubb 2013 Kallelse till extra föreningsmöte i Borås Golfklubb 2013 Kallelse till extra föreningsmöte i Borås Golfklubb När: Onsdagen den 23 oktober Kl: 18.30 Plats:Folkan i Borås Föredragningslista: 1. Mötets öppnande

Läs mer

Rubrik: Lag (2005:590) om insyn i vissa finansiella förbindelser m.m.

Rubrik: Lag (2005:590) om insyn i vissa finansiella förbindelser m.m. Rubrik: Lag (2005:590) om insyn i vissa finansiella förbindelser m.m. SFS nr: 2005:590 Departement/myndighet: Näringsdepartementet Utfärdad: 2005-06-22 Observera att det kan förekomma fel i författningstexterna.

Läs mer

Elnät och koncessionsplikt

Elnät och koncessionsplikt Elnät och koncessionsplikt Avdelningen Tillstånd och Prövning (ATP) Energimarknadsrådet den 4 oktober 2017 Jeanette Asp Linnéa Carlén Vad gör Avdelningen för Tillstånd och Prövning? Prövning av ansökningar

Läs mer

ÖVERSÄTTNINGSCENTRUMETS BESLUT OM GENOMFÖRANDET AV FÖRORDNING (EG) NR 1049/2001 OM ALLMÄNHETENS TILLGÅNG TILL HANDLINGAR

ÖVERSÄTTNINGSCENTRUMETS BESLUT OM GENOMFÖRANDET AV FÖRORDNING (EG) NR 1049/2001 OM ALLMÄNHETENS TILLGÅNG TILL HANDLINGAR CT/CA-012/2004/01sv ÖVERSÄTTNINGSCENTRUMETS BESLUT OM GENOMFÖRANDET AV FÖRORDNING (EG) NR 1049/2001 OM ALLMÄNHETENS TILLGÅNG TILL HANDLINGAR STYRELSEN HAR FATTAT DETTA BESLUT med beaktande av rådets förordning

Läs mer

Land Spel Tillstånd/Licens [år, månad, dag] Licenstid. Land Spel Tillstånd/Licens [år, månad, dag] Licenstid

Land Spel Tillstånd/Licens [år, månad, dag] Licenstid. Land Spel Tillstånd/Licens [år, månad, dag] Licenstid - juridisk person som är kvalificerad ägare enligt 4 kap. 3 spellagen (2018:1138) Uppgifter om sökanden Sökandes namn Uppgifter om den kvalificerade ägaren 1. Kontaktuppgifter till den kvalificerade ägaren

Läs mer

Land Spel Tillstånd/Licens [år, månad, dag] Licenstid. Land Spel Tillstånd/Licens [år, månad, dag] Licenstid

Land Spel Tillstånd/Licens [år, månad, dag] Licenstid. Land Spel Tillstånd/Licens [år, månad, dag] Licenstid enligt 4 kap. 3 spellagen (2018:1138) ver 1.3 Uppgifter om sökanden Sökandes namn Uppgifter om den kvalificerade ägaren 1. Kontaktuppgifter till den kvalificerade ägaren Namn och associationsform Org.nr

Läs mer

TILL FINLANDS BARNMORSKEFÖRBUND

TILL FINLANDS BARNMORSKEFÖRBUND Se ifyllnadsanvisningarna på blankettens baksida Anlänt: 1. SÖKANDE Efternamn och förnamn Personbeteckning Titel eller yrke Tjänst eller befattning Adress Postnummer och postanstalt Telefon, arbete Telefon,

Läs mer

Skatteplikt och bränsleavgift för bränslen som används i fritidsbåtar

Skatteplikt och bränsleavgift för bränslen som används i fritidsbåtar Kundanvisning om punktbeskattning 27 Skatteplikt och bränsleavgift för bränslen som används i fritidsbåtar www.tulli.fi Februari 2013 Skatteplikt och bränsleavgift för bränslen som används i fritidsbåtar

Läs mer

Riktlinje kring hantering av statligt stöd

Riktlinje kring hantering av statligt stöd Beslut Datum Diarienr 2018-11-20 2018/00216 1(6) GD-nummer 2018/00003-85 Riktlinje kring hantering av statligt stöd Syfte med riktlinjen Denna riktlinje beskriver översiktligt reglerna om statligt stöd

Läs mer

Lantmäterimyndigheten Sundsvalls kommun SUNDSVALL. Helårsbostad Fritidsbostad Jord- och skogsbruk Industri. Annat:

Lantmäterimyndigheten Sundsvalls kommun SUNDSVALL. Helårsbostad Fritidsbostad Jord- och skogsbruk Industri. Annat: Ansökan Läs instruktionen längst bak innan du fyller i ansökan. Fyll i uppgifter om alla fastigheter och sakägare. Jag / vi ansöker om följande lantmäteriförrättning Lantmäterimyndigheten Inkom Dnr Berörda

Läs mer

Föreskrift OM AUKTION AV FREKVENSOMRÅDET MHZ. Meddelad i Helsingfors den 4 september 2009

Föreskrift OM AUKTION AV FREKVENSOMRÅDET MHZ. Meddelad i Helsingfors den 4 september 2009 1 (9) Föreskrift OM AUKTION AV FREKVENSOMRÅDET 2500-2690 MHZ Meddelad i Helsingfors den 4 september 2009 Kommunikationsverket har med stöd av 5 och 10 i lagen om auktion av vissa radiofrekvenser av den

Läs mer

Föreskrift OM SPÄRRKATEGORIER INOM TELETRAFIKEN. Meddelad i Helsingfors den 16 augusti 2011

Föreskrift OM SPÄRRKATEGORIER INOM TELETRAFIKEN. Meddelad i Helsingfors den 16 augusti 2011 1 (6) Föreskrift OM SPÄRRKATEGORIER INOM TELETRAFIKEN Meddelad i Helsingfors den 16 augusti 2011 Kommunikationsverket har med stöd av 79 i kommunikationsmarknadslagen av den 23 maj 2003 (393/2003) meddelat

Läs mer

STÖD TILL KOMMERSIELL SERVICE enligt förordning SFS 2000:284

STÖD TILL KOMMERSIELL SERVICE enligt förordning SFS 2000:284 STÖD TILL KOMMERSIELL SERVICE enligt förordning SFS 2000:284 Stöd till kommersiell service kan lämnas till dagligvarubutiker och försäljningsställen för drivmedel på landsbygden i hela länet där försörjningen

Läs mer

ANSÖKNINGSFORMULÄR. UPPHANDLANDE MYNDIGHET: Europeiska gemenskapernas domstol

ANSÖKNINGSFORMULÄR. UPPHANDLANDE MYNDIGHET: Europeiska gemenskapernas domstol ANSÖKNINGSFORMULÄR FÖRHANDLAT FÖRFARANDE FÖR FÖLJANDE UPPHANDLING AV TJÄNSTER: "Ramkontrakt för översättning av juridiska texter från vissa av Europeiska unionens officiella språk till svenska"(2005) UPPHANDLANDE

Läs mer

Utlysning: Coacher för energi och klimat

Utlysning: Coacher för energi och klimat 2017-06-07 1 (5) Utlysning: Coacher för energi och klimat Energimyndigheten utlyser 5 miljoner kronor inom Nationella regionalfondsprogrammet och ramprojektet Coacher för energi och klimat (CEK). I denna

Läs mer

Konsekvensutredning. Boverkets föreskrifter om statsbidrag för att rusta upp skollokaler

Konsekvensutredning. Boverkets föreskrifter om statsbidrag för att rusta upp skollokaler Konsekvensutredning Boverkets föreskrifter om statsbidrag för att rusta upp skollokaler Konsekvensutredning Boverkets föreskrifter om statsbidrag för att rusta upp skollokaler Boverket Titel: Konsekvensutredning

Läs mer

1.1 STIPENDIUM FÖR MANUSKRIPT

1.1 STIPENDIUM FÖR MANUSKRIPT ANSÖKNINGSANVISNINGAR Stipendium för manuskript/1.1.2016 1 1.1 STIPENDIUM FÖR MANUSKRIPT Inlämningstid av ansökan Ansökan för stipendium för manuskript och dess bilagan skall lämnas in i det elektroniska

Läs mer

Föreskrift OM INTEROPERABILITET AV KOMMUNIKATIONSNÄT OCH KOMMUNIKATIONSTJÄNSTER. Meddelad i Helsingfors den 24 november 2010

Föreskrift OM INTEROPERABILITET AV KOMMUNIKATIONSNÄT OCH KOMMUNIKATIONSTJÄNSTER. Meddelad i Helsingfors den 24 november 2010 1 (7) Föreskrift OM INTEROPERABILITET AV KOMMUNIKATIONSNÄT OCH KOMMUNIKATIONSTJÄNSTER Meddelad i Helsingfors den 24 november 2010 Kommunikationsverket har med stöd av 47, 63 och 129 i kommunikationsmarknadslagen

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Regeringskansliet Allmänna byrån, rättsserviceenheten, Rk1a

Protokoll fört vid enskild föredragning Regeringskansliet Allmänna byrån, rättsserviceenheten, Rk1a PROTOKOLL Nummer 48 28.9.2015 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Regeringskansliet Allmänna byrån, rättsserviceenheten, Rk1a Beslutande Föredragande Justerat Minister Wille Valve

Läs mer

Lag om europaandelslag

Lag om europaandelslag Liite 4 Lagförslag Lag om europaandelslag I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 Tillämpliga bestämmelser och tillämpningsområde På ett europaandelslag tillämpas rådets förordning (EG) nr 1435/2003

Läs mer

Sivu Startstöd till unga jordbrukare

Sivu Startstöd till unga jordbrukare Sivu 1 7.12.2017 Startstöd till unga jordbrukare Startstöd kan beviljas åt en blivande jordbrukare som har fyllt 18 men inte 41, och första gången börjar bedriva jordbruk som näringsidkare. en privaträttslig

Läs mer

STADSSTYRELSENS ALLMÄNNA SEKTIONS UNDERSTÖDSFORMER

STADSSTYRELSENS ALLMÄNNA SEKTIONS UNDERSTÖDSFORMER STADSSTYRELSENS ALLMÄNNA SEKTIONS UNDERSTÖDSFORMER Stadsstyrelsen i Vanda beviljar årligen stadsstyrelsens allmänna sektion ett anslag att användas till att stödja organisationer som främjar Vandabornas

Läs mer

Hos omsorgsnämnden kan du söka bidrag för verksamhetsområdena stöd och service för funktionsnedsatta och socialpsykiatri.

Hos omsorgsnämnden kan du söka bidrag för verksamhetsområdena stöd och service för funktionsnedsatta och socialpsykiatri. OMSORGSNÄMNDEN Ansökan om bidrag för sociala föreningar 2019 Anvisningar Till blankett för ansökan om ekonomiskt stöd för sociala föreningar. Hos omsorgsnämnden kan du söka bidrag för verksamhetsområdena

Läs mer

Vara en träffpunkt: ange öppettider och beräknat genomsnittligt antal besökare/ öppethållandetillfällen.

Vara en träffpunkt: ange öppettider och beräknat genomsnittligt antal besökare/ öppethållandetillfällen. OMSORGSNÄMNDEN Ansökan om bidrag för sociala föreningar 2017 Anvisningar Till blankett för ansökan om ekonomiskt stöd för sociala föreningar. Redogör för den planerade verksamheten så att beskrivningen

Läs mer

Arbetsgrupp. Ordförande: Markku Helin, sekreterare: Laura Määttänen. Betänkanden och utlåtanden Serienummer 40/2010

Arbetsgrupp. Ordförande: Markku Helin, sekreterare: Laura Määttänen. Betänkanden och utlåtanden Serienummer 40/2010 14.4.2010 Publikationens titel Organisering av den internationella indrivningen av underhållsbidrag Författare Justitieministeriet s publikation Arbetsgrupp. Ordförande: Markku Helin, sekreterare: Laura

Läs mer

Konsekvensutredning. Boverkets föreskrifter om stöd till utemiljöer i vissa bostadsområden

Konsekvensutredning. Boverkets föreskrifter om stöd till utemiljöer i vissa bostadsområden Konsekvensutredning Boverkets föreskrifter om stöd till utemiljöer i vissa bostadsområden Konsekvensutredning Boverkets föreskrifter om stöd till utemiljöer i vissa bostadsområden Boverket Titel: Konsekvensutredning

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 22 december 2014 1158/2014 Jord- och skogsbruksministeriets förordning om Lantmäteriverkets avgifter samt avgifter och ersättningar för bestyrkande

Läs mer

SÄKERSTÄLLANDE AV ICKE-DISKRIMINERING I VASA ELNÄT AB

SÄKERSTÄLLANDE AV ICKE-DISKRIMINERING I VASA ELNÄT AB SÄKERSTÄLLANDE AV ICKE-DISKRIMINERING I VASA ELNÄT AB 1.9.2013 Innehåll 1 Inledning 3 1.1 Allmänt 3 2 Operativt åtskiljande 3 2.1 Ledningens oberoende av försäljnings- och produktionsverksamheten 3 2.2

Läs mer

Kommunikationsverket 46 F/2007 M. Föreskrift OM TELEFONNUMMERPORTABILITET. Meddelad i Helsingfors den 24 juli 2007

Kommunikationsverket 46 F/2007 M. Föreskrift OM TELEFONNUMMERPORTABILITET. Meddelad i Helsingfors den 24 juli 2007 1 (5) Föreskrift OM TELEFONNUMMERPORTABILITET Meddelad i Helsingfors den 24 juli 2007 Kommunikationsverket har med stöd av 51 och 52 i kommunikationsmarknadslagen av den 23 maj 2003 (393/2003) meddelat

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 4/2011

Föreskrifter och anvisningar 4/2011 Föreskrifter och anvisningar 4/2011 Metoder för beräkning av maximibeloppet av den ersättning som kan krävas ut för förtida Dnr FIVA 9/01.00/2011 Utfärdad 15.12.2011 Gäller from 31.3.2012 FIASISPEKTIOE

Läs mer

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN PK4_plus 1 *1459901* FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN Detta är en familjeutredningsblankett för dig vars under 18-åriga, ogifta barn ansöker om sitt första uppehållstillstånd

Läs mer

Remiss angående anmälningspliktig verksamhet och anmälningspliktig omsättning

Remiss angående anmälningspliktig verksamhet och anmälningspliktig omsättning REMISS Datum Vår referens 2013-04-25 Dnr: 13-4788 1(9) Remiss angående anmälningspliktig verksamhet och anmälningspliktig omsättning PTS publicerade år 2009 en vägledning om vilka tjänster och nät som

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2011:755) om elektroniska pengar; SFS 2017:655 Utkom från trycket den 30 juni 2017 utfärdad den 22 juni 2017. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2

Läs mer