Miljöredovisning för VA-avdelningen, Karlskrona kommun MILJÖREDOVISNING FÖR VA/RENHÅLLNINGSAVDELNINGEN KARLSKRONA KOMMUN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Miljöredovisning för VA-avdelningen, Karlskrona kommun MILJÖREDOVISNING FÖR VA/RENHÅLLNINGSAVDELNINGEN KARLSKRONA KOMMUN"

Transkript

1 Miljöredovisning för VA-avdelningen, Karlskrona kommun MILJÖREDOVISNING FÖR VA/RENHÅLLNINGSAVDELNINGEN KARLSKRONA KOMMUN 211 Sammanställd av Mats Strand

2 Miljöredovisning för VA/Renhållningsavdelningen, Karlskrona kommun 1(14) VA/RENHÅLLNINGSAVDELNINGENS MILJÖREDOVISNING 211 Miljöbelastande verksamhet Avdelningens kärnverksamhet är att för alla kommunalt anslutna abonnenter producera och distribuera ett hälsosamt och rent dricksvatten, avleda och rena avloppsvatten för minimal miljöpåverkan vid utsläpp till recipient samt att ha det övergripande ansvaret för kommunens renhållningsverksamhet. Verksamheten genererar en negativ miljöpåverkan främst i form av elförbrukning, kemikalieförbrukning samt transporter. Dricksvattenproduktion sker från elva vattenverk (VV) med tillhörande distributionsnät. Karlskrona VV är det enda som är anmälningspliktigt. Den kommunala avloppsvattenhanteringen klassas som så kallad miljöfarlig verksamhet. Verksamheten genererar emellertid miljönytta i och med reningen av avloppsvatten. Totalt omfattar verksamheten 211 fyra tillståndspliktiga och åtta anmälningspliktiga avloppsreningsverk (ARV) av varierande storlek, med tillhörande avloppsledningsnät. Söremåla och Koholmen ARV har tillstånd med slutliga villkor utfärdade från Länsstyrelsen. Ramdala och Hasslö ARV har dispensregler utfärdade av Naturvårdsverket. Ansökningar om tillstånd med förslag på slutliga villkor lämnades till Länsstyrelsen 26. Övriga åtta mindre ARV är anmälningspliktiga och lyder under beslut i Miljö- och Byggnadsnämnden. Organisation och dokumentation VA/Renhållningschefen är ytterst ansvarig för miljöarbetet på avdelningen. Avdelningen är certifierad enligt ISO 141. Inom avdelningen ansvarar processingenjören, biologen och miljöingenjören för det löpande miljöarbetet. Miljö- och årsrapporter sammanställs årligen för alla anläggningar och lämnas till tillståndsmyndigheten innan mars månads utgång nästkommande år. I dessa finns detaljerad miljöinformation för respektive anläggning. Avdelningen har vid miljöutredning identifierat sju betydande miljöaspekter; avfall, elanvändning, processkemikalier, hantering av naturresurser, transporter, materialförbrukning samt utsläpp till recipient. Till miljöaspekterna är miljömålen knutna. Uppnådda miljöprestanda 211 beskrivs nedan under respektive miljöaspekt. Miljöinvesteringar 211 Anslutning av ca 6 personer till det kommunala VA-nätet har gjorts genom sanering eller exploatering, framför allt av områdena Torsnäs, Sturkö och Nättraby. I samband med fjärrvärmeutbyggnad på Hästö, Björkholmen och Saltö har kombinerade ledningar bytts till separerade. Totalt har ca 6 8 m 2 hårdgjorda ytor kopplats bort från spillvattennätet. Miljöinformation angående VA/Renhållning visas på några av kommunens stormarknader. Energieffektivisering av luftförsörjningen på Koholmen ARV har påbörjats. Broschyrer med bl.a. miljöinformation skickas till våra kunder med fakturorna.

3 Miljöredovisning för VA/Renhållningsavdelningen, Karlskrona kommun 2(14) Miljöaspekt Avfall Inriktningsmål Öka andelen sorterat avfall Effektmål 1 Minska mängden osorterat avfall från hushåll med 2 % senast 214 med startår Minska brännbart avfall från hushåll med 25 %, en minskning till 47 ton/år, senast 214 med startår Kommunal latrinhantering skall upphöra senast Senast vid utgången av 212 skall alla permanenta containers för osorterat avfall vara avvecklat och vid relevanta anläggningar skall källsortering ha införts All insamling och hantering av hushållsavfall görs på entreprenad åt VA/Renhållningsavdelningen. Därför har inte avdelningen någon reell kontroll över den miljöpåverkan som genereras, vilken huvudsakligen består i transporter. Avfallshanteringens miljöpåverkan kan huvudsakligen påverkas vid upphandling av entreprenör samt genom information och ekonomiska styrmedel. Upphandling av renhållningen gjordes under 28, avtalet började gälla under 29 och gäller till hösten lämnades 134 ton hushållsavfall som osorterat, 177 ton deponerades och 8161 ton sorterades som brännbart. Mängden osorterat avfall, effektmål 1, har minskat kraftigt under 211 och har sedan 28 sjunkit med ca 32 %, vilket innebär att effektmålet redan uppnåtts. Mängden brännbart avfall, i effektmål 3, fortsätter att öka. Ökningen från 28 är 3 %. Att uppnå det uppsatta målet kan nu betraktas som omöjligt. Antalet latrinabonnemang, effektmål 4, sjunker stadigt fanns emellertid fortfarande 85 sommarabonnemang och 3 helårsabonnemang kvar. Det är osannolikt att latrinhanteringen skall upphöra fullständigt till 214 är. Deponiresten har för andra året i rad ökat, mängderna är emellertid låga. Effektmål 5 avser avdelningens egna hantering av avfall och har genererats utifrån övergripande förvaltningsmål. Verksamheten har för närvarande två befintliga containrar. I diagram nedan redovisas för de senaste åren avfallsfraktionernas inbördes storlek samt antalet latrinabonnemang. Insamlad mängd Bubbetorp Latrinabonnemang Ton Brännb. Kompb. Dep.rest Osort Antal Latrin året runt Latrin sommar Noterbart är att den totala avfallsmängden ökar stadigt. Insamlad total mängd avfall till Bubbetorp har ökat från 12 1 ton 28 till 13 4 ton 211. Detta som insamling för återvinning av förpackningar under samma tid har minskat från 7 4 till 7 1 ton. Ur ett miljöperspektiv är detta naturligtvis i längden ohållbart alldeles oavsett våra miljömål.

4 Miljöredovisning för VA/Renhållningsavdelningen, Karlskrona kommun 3(14) Miljöaspekt Elanvändning Inriktningsmål Minska miljöpåverkan från elanvändningen. Effektmål 1 Minska elanvändningen i befintlig verksamhet som ett rullande 5-års medelvärde med 1 % senast 214 med startår Minska andelen tillskottsvatten av totala avloppsvolymen med 1 % som rullande 5-års medelvärden, senast 214 med startår Vid all projektering av nya byggnader eller anläggningar samt vid effektivisering av uppvärmning för befintliga anläggningar skall möjligheterna till alternativa energikällor beaktas. Elförbrukningen är en av avdelningens viktigaste miljöaspekter. Såväl den faktiska som specifika elanvändningen har de senaste åren uppvisat långsamt minskande trender. Minskningen beror huvudsakligen på den ständigt pågående effektiviseringen av elutrustning, långsam minskning av tillskottsvattnet till avloppsreningsverken samt centralisering av verksamheten till större enheter. 211 kan inte den totala elförbrukningen beräknas eftersom inte elproduktionen i turbinen vid Karlskrona VV registrerats. Elproduktionen i turbinen är omkring 1 % av verksamhetens totala förbrukning och bortfallet är därför en stor felkälla. Elförbrukningen för dricksvattenhanteringen redovisas därför inte heller separat. Istället redovisas i diagram nedan rullande 5-års medelvärden för mängd inköpt el. Total mängd inköpt el 211 var MWh. Trenden har därmed vänt och tycks vara minskande. Köpt el från och med 26, rullande 5-års medelvärde (MWh/år)

5 Miljöredovisning för VA/Renhållningsavdelningen, Karlskrona kommun 4(14) För avloppshanteringen var elförbrukningen 211totalt MWh. I diagram nedan redovisas den specifika och faktiska elförbrukningen för avloppsvattenhanteringen. Från och med 25 är redovisningen tämligen komplett. Den faktiska förbrukningen beror till stor del av mängden tillskottsvatten. Elförbrukningen för pumpning av avloppsvatten var endast något högre än 21, trots mycket tillskottsvatten. Den totalt sett minskande elförbrukningen för avloppshantering beror huvudsakligen på effektiviseringen av utrustning och i verksamheten. Elförbrukning avloppsvattenhanteringen (MWh/år) Elförbrukning ARV Elförbrukning pumpstationer Elförbrukning för civilförsvar och för Johannishus har överhuvudtaget inte kunnat tas fram för 211. Detta beror på undermålig redovisning av förbrukning från elleverantören. Elförbrukning i Johannishus var under året ändå obetydlig eftersom verksamheten i stort legat nere där. Redovisningen av elförbrukningen har historiskt varit mycket osäker och ofullständig. Att redovisningssystem för elen baseras på kostnader och inte förbrukning är ett problem vid framtagande av nyckeltal. Det krävs stort arbete från personalen för att få fram uppgifter, trots detta är nyckeltalen, liksom redovisning av effektmål 1, behäftat med relativt stor osäkerhet. Verksamheten borde, som stor kund till elleverantören, kunna kräva redovisning av ingående förbrukningar för alla objekt, uppdelat på månader eller år. Effektmål 2 kommenteras vidare under Miljöaspekt utsläpp till recipient. Gällande effektmål 3 pågår utredningar om energieffektivisering av verks anläggningar. Detta innebär bland annat att värmepumpsteknik provas och utvärderas för uppvärmning. Utvärderingen är svår att göra, dels p.g.a. den dåliga kvaliteten på registreringen av elförbrukning, dels för att inte alltid jämförbara förhållande råder före och efter installation. Generellt sparas alltid energi om direktverkande el ersätts med värmepumpsteknik. Ett annat problem är att i pumpstationer, där nyttan av tekniken kanske skulle vara som störst, är det ett korrosivt klimat som inte existerande värmepumpar klarar.

6 Miljöredovisning för VA/Renhållningsavdelningen, Karlskrona kommun 5(14) Miljöaspekt Processkemikalier Inriktningsmål Minska miljöbelastningen från processkemikalieanvändningen. Effektmål 2 Minska andelen tillskottsvatten av den totala avloppsvolymen med 1 % som rullande 5-års medelvärden senast år 214 med startår Minska den specifika användningen av processkemikalier inom VA-verksamheten med 1 % senast 214 (mängd/volymenhet) till,11 kg/kbm producerat och behandlat vatten räknat som rullande femårsmedelvärde med startår Effektivisera kemikalieanvändningen genom nedläggning av mindre avloppsanläggningar Effektmål 2 kommenteras vidare under Miljöaspekt utsläpp till recipient. Användning av processkemikalier är en viktig miljöaspekt för VA/Renhållningsavdelningen. Dels genom användning av resurser då kemikaliernas råvaror nyttjas, dels genom den ofta mycket energikrävande processindustri som krävs vid tillverkningen samt även genom de ofta långväga transporter som användningen av processkemikalier för med sig. Avdelningens totala användning av processkemikalier hade på ett drygt decennium halverats till ser därför ut att innebära ett kraftigt trendbrott och ett steg 1 år tillbaks. Orsaken till 211 års höga förbrukning är processproblem på Karlskrona VV vintern På grund av problemen har driften tvingats använda en mindre koncentrerad fällningskemikalie under en del av 211. Detta innebär att förbrukning av fällningskemikalie fördubblats på Karlskrona VV 211. Ökad förbrukning av fällningskemikalie slår även igenom på förbrukning av alkaliserande kemikalier. Problemen på Karlskrona VV har från och med hösten 211 i stort sett åtgärdats. Bedömningen är därför att effektmål 3 ändå skall kunna uppnås. I diagram nedan redovisas den totala förbrukningen av processkemikalier sedan Total kemikalieförbrukning kg/m 3 prod & beh vatten,2,18,16,14,12,1,8,6,4,2,, ,152,155,15,134,127,13,13, , ,19,118, , , Specifik kemikalieförbrukning Faktisk kemikalieförbrukning ton

7 Miljöredovisning för VA/Renhållningsavdelningen, Karlskrona kommun 6(14) 211 var däremot ett bra år avseende låg förbrukning av fällningskemikalier på avloppsreningsverken. Detta trots stor avloppsvolym. I diagram nedan redovisas förbrukningen av fällningskemikalier på avloppsreningsverken. Kemikalieförbrukning i ARV ton/år Gällande effektmål 4 så planeras nedläggning av Fridlevstad, Kättilsmåla och Hasslö ARV de närmaste åren, vilket innebär ett effektivare kemikalienyttjande. Miljöaspekt Hantering av naturresurser Inriktningsmål Minska mängden slam som inte nyttiggörs. Effektmål 1 Öka TS-halten med 3 % senast 212 med startår 2. Avdelningens miljöaspekt Slam ersattes under 21 av den förvaltningsgemensamma miljöaspekten Hantering av naturresurser. Slamhantering är en betydande miljöaspekt för avdelningen dels beroende på det resursslöseri som det innebär att ej tillvarata värdefulla näringsämnen i slammet och dels på att hanteringen även påverkar miljöaspekterna elförbrukning, kemikaliehantering och transporter. 211 har totalt ton slam producerats motsvarande 1 5 ton angivet som torrsubstans (TS). Av detta, angivet i TS, har ca 1 45 ton slam deponerats som sluttäckning, ca 15 ton har lagrats på vassbäddar och ca 8 ton (434 ton våtmängd) har komposterats för användning som anläggningsjord. För att effektmål 1 skall kunna uppnås krävs att ny avvattningsutrustning installeras på Koholmen ARV. Upphandling pågår (vår 212) och entreprenaden kommer att påbörjas under 212. Effektmålet kommer därför inte att uppnås. Under 213 bör den nya avvattningsutrustningen leverera TS-halter enligt målet. Lagring av slam från reningsverken i norra kommundelen på vassbäddar invid Nävragöl ARV innebär långsiktigt en något ökad TS även om slammängderna där är små i jämförelse med den totala slammängden.

8 Miljöredovisning för VA/Renhållningsavdelningen, Karlskrona kommun 7(14) TS-haltens utveckling totalt för allt slam redovisas i diagram nedan, 211 var ett oväntat bra år avseende TS-halten. Förbättringen är ändå långt från effektmål 1. Torrhalt i kommunens avloppsslam (% TS) , ,6 16,5 16,5 16,6 16,6 16,4 16,9 17, ,4 16,1 15,9 15, Karlskronas avloppsslam håller en hög kvalitetsnivå. Halterna ligger för flertalet metallparametrar under 5 % av överenskomna gränsvärden. Halterna de senaste åren har legat relativt stabilt även om en svag ökning kan ses för vissa ämnen. Speciellt koppar har under 21 och 211 stigit kraftigt, orsaken är okänd. Ett mer aktivt uppströmsarbete i samarbete med övriga kommuner i Blekinge har utvecklats de senaste åren. Detta innebär hittills bland annat utskick av information till företag och privatpersoner. Slamkvaliteten i relation till gränsvärdet för respektive metall redovisas i diagram nedan Slamkvalitet i Karlskrona Procent av gränsvärde Bly Kadmium Koppar Krom Kvicksilver Nickel Hushållningssällskapet har under ett antal år genomfört en opartisk slamgenomgång för kommunerna i Blekinge. En slamsamrådsgrupp är inrättad i länet för att granska revisionerna och driva på i det ständiga förbättringsarbetet. Zink

9 Miljöredovisning för VA/Renhållningsavdelningen, Karlskrona kommun 8(14) Miljöaspekt Transporter Inriktningsmål Minska miljöpåverkan från transporter. Effektmål 3 Minskning av interna transporter med 1 % senast 211 med startår Alla som är anställda på tekniska förvaltningen och som utnyttjar våra tjänstefordon skall erbjudas kurs i Eco-driving senast Förbrukningen av fossila bränslen har sedan 21 åter vänt uppåt. 21 introducerats dieselbilar i verksamheten eftersom inga etanolbilar uppfyllde kraven för de tjänstebilar som används av driftpersonal. Även kontorspersonalens tjänstebilar har nu börjat ersättas med dieselbilar. Detta innebär en kraftig ökning av förbrukningen av fossila bränslen samt ungefär en fördubbling av koldioxidutsläppet för respektive bil som byts. Detta är knappast i linje med miljömålen och kan i många fall inte motiveras utifrån funktionella krav. Samtidigt ökar antal körda mil kraftigt. Effektmål 3 har inte uppnåtts, istället för en 1 % minskning har de interna transporterna ökat med mer än 3 % under perioden. Se diagram nedan. Antal mil och total fossil bränsleförbrukning, tjänstebilar Antal mil tjänstebilar Förbrukning fossila bränsle, tjänstebilar (l) Redovisade siffror ovan är mycket osäkra. Flera bilar har tillkommit under 211,vilka tidigare inte redovisats. Även om dessa undantas är ändå ökningen dock markant från föregående år. Den totala bränslevolymen för de tyngre transporter som tidigare beaktas i miljömålen var oförändrad sedan 21. I entreprenadavtal för renhållningen ställs krav på att alla tunga fordon skall vara av högsta miljöklass. Transporter av trekammarbrunnsslam har minskat i och med ny slamsugarbil (21). Eftersom transporten inom renhållningen inte omfattas av avdelningens miljömål framgår inte dessa förbättringar då användningen av bränsle redovisas.

10 Miljöredovisning för VA/Renhållningsavdelningen, Karlskrona kommun 9(14) Liksom för elförbrukningen läggs mycket arbete på att få fram nyckeltal för transporter. Trots detta är siffrorna osäkra p.g.a. bristfälligt redovisade körjournaler. Ett effektivare och säkrare sätt att redovisa bränsleförbrukningen vore att kräva in tankade volymer från bensinbolagen, kopplade till respektive tankkort. Effektmål 4 har försenats men utbildning av personal inom ecodriving pågår och kommer att vara avslutad under våren 212. Miljöaspekt Materialförbrukning Inriktningsmål Vi skall minska vår materialförbrukning genom nyttjande av senaste teknik och undvikande av engångsmaterial. Effektmål 1 Vi skall inte använda engångsartiklar från och med 211, där alternativ finns. 3 Vi skall ha minskat pappersförbrukningen med 25 % till utgången av 214. Denna nivå motsvarar 344 kopior i genomsnitt per kontorsanställd. Utgångspunkt är förbrukningen 28, som var 4587 kopior per kontorsanställd. 4 Dubblera antalet e-fakturor från ca 5 till 1 stycken efter utskick. Miljöaspekten materialförbrukning är en förvaltningsgemensam miljöaspekt, liksom effektmålen. Under 21 har VA/Renhållningsavdelningen tagit fram produktionsmål / förbättringsprojekt för att kunna uppfylla effektmålen. Effektmål 1 är i möjligaste mån uppfyllt. Engångsmaterial används bara då alternativ är orimliga, t.ex. vid utflykter, etc. Åtgärder som genomförts för att uppnå effektmål 3 är att inställning gjorts till dubbelsidig utskrift som standardläge för samtliga kontorsdatorer i Lyckeby. Förbrukningen är svår att beräkna exakt men är ca 15 inköpta A4-papper per år, vilket motsvarar ca 4 5 papper per kontorsanställd. Detta mål bör hanteras på förvaltningsnivå. Effektmål 4 är inte tidsatt i måldokumentet. Målet är emellertid redan uppnått eftersom redan över 2 5 fakturor går ut som e-fakturor. Miljöaspekt Utsläpp till recipient Inriktningsmål Minska mängden föroreningar till recipient. Effektmål 1 Minska andelen bräddad volym av total avloppsvolym med 2 % som rullande 5- årsvärden senast 214 med startår Minska andelen tillskottsvatten av totala avloppsvolymen med 1 % som rullande 5-års medelvärden senast år 214 med startår Öka reningseffektiviteten i avloppsreningsverken; av BOD 7 med 5 %, totalfosfor med 3 % och totalkväve med 1 % som rullande 5-årsmedelvärde senast 214 med startår Ansluta 25 enskilda avlopp per år till kommunal avloppsvattenrening. 5 Minska påverkan på recipient så att god ekologisk status kan upprätthållas eller uppnås.

11 Miljöredovisning för VA/Renhållningsavdelningen, Karlskrona kommun 1(14) VA/Renhållningsavdelningens miljöpåverkan är för miljöaspekten utsläpp till recipient i själva verket av miljöförbättrande art p.g.a. reningen av avloppsvattnet. Detta bedöms ändå som en betydande miljöaspekt dels som varande en kärnverksamhet, dels för att utsläppen till stor del omfattas av lagkrav med tillhörande tillstånd. Dessutom påverkar tillskottsvatten till avloppsvattenvolymerna även miljöaspekterna elanvändning och processkemikalier. Utsläppen via bräddning av orenat avloppsvatten, effektmål 1, se diagram nedan. Bräddmängderna är stora 211. Huvudsakligen orsakades bräddningarna av snösmältning under våren samt mycket nederbörd i december. Under bägge dessa perioder var samtidigt havsnivån hög. Trots stora nederbördsmängder var det däremot lite bräddning under sommaren eftersom inga extrema regn inträffat. Registreringen av bräddmängderna på ledningsnätet har förbättrats de senaste åren men är fortfarande relativt osäker. Åtgärder för att minska bräddning av avloppsvatten är prioriterat. Inom ramen för villkor för Koholmen ARV görs under 212 en översyn och riskbedömning av samtliga bräddpunkter på det kommunala spillvattennätet. Bräddade volymer (m 3 /år) Bräddning verk Bräddning ledningsnät Effektmål 2 är gemensamt med miljöaspekterna elförbrukning och processkemikalier eftersom tillskottsvattnet till reningsverken till stor utsträckning påverkar dessa. Även miljöaspekten transporter påverkas indirekt genom mängden använda processkemikalier. Av detta följer alltså att de högst prioriterade åtgärderna i VA/Renhållningsavdelningens miljöarbete bör vara de som minskar mängden tillskottsvatten. Variationer i tillskottsvolymen beror till största delen på mängden nederbörd och antal dagar med högt vattenstånd även om andra faktorer också har betydelse Genom att basera miljömålet minskad mängd tillskottsvatten på ett rullande 5-års medelvärde kan förhoppningsvis dessa variationer jämnas ut. 211 är ett av de år som det genererats mest tillskottsvatten. Detta p.g.a. långvarigt högvatten under våren och i december samt en stor total regnvolym under sommarmånaderna. Avdelningen arbetar långsiktigt med minskning av tillskottsvattnet. Årligen utreds inläckaget och de kritiska punkterna identifieras. Från denna utredning tas en årlig prioriterad åtgärdsplan fram. I diagrammet på nästa sida redovisas mängden tillskottsvatten, nederbörd och högvatten.

12 Miljöredovisning för VA/Renhållningsavdelningen, Karlskrona kommun 11(14) Tillskottsvatten, nederbörd och högvatten Miljoner m 3 tillskottsvatten / år 6, 5, 4, 3, 2, 1,, 3, , 4,4 3,8 4,2 4,6 2,9 3,8 3,2 4, 5,2 3, ,6 3,9 4, Totalvolym tillskottsvatten Nederbörd (cm) SMHI Havsnivå (dagar > +,3) Kommunens reningsverk renar avloppsvattnet från merparten av de föroreningar som orsakar övergödning och därmed potentiell syrebrist. För att nå effektmål 3 kommer de närmaste åren ytterligare effektivisering av avloppsreningen att ske, bland annat genom nedläggning av några äldre ARV och överföring av avloppsvattnet till större reningsverk. Detta har i realiteten endast effekt på kväveutsläppen eftersom utsläppshalterna även för de små verken ligger lågt för BOD 7 och totalfosfor. Därför är det även för effektmål 3 minskning av den totala avloppsvolymen, d.v.s. minskning av tillskottsvattnet, samt minskade bräddmängder som avgör om målet kan uppnås. I och med att mer och mer av avloppsreningen leds till Koholmen ARV ökar där belastningen på verket. Detta kan ses i ett något högre utgående BOD 7 -värde. I diagrammet nedan redovisas genomsnittliga flödesvägda utsläppshalter från alla ARV (cm nederbörd/år) & (antal dagar med högvatten/år) Utsläppshalter från samtliga reningsverk (mg/l) 16, 12, 8, 4,, 16,1 12,8 13,2 11,9,31,3,31,27,3,23 8,8 8,6 6,4 6,6 6,9 5,6 3,9 3,8,5,4,32,28,3 9,3,24,23,24,22,2 8,6 8,7,19 7,7,19 8,1 6,9 7,3,2 7,2 7,3,1 3, 2,9 3,3 3,1 3,1 2,7 3,1 3,3 3,5, BOD Ntot Ptot

13 Miljöredovisning för VA/Renhållningsavdelningen, Karlskrona kommun 12(14) I diagrammen nedan redovisas summerade utsläppsmängder från såväl renat avloppsvatten som bräddade mängder i verken och på ledningsnätet. Utsläppsmängderna för 211 är höga, f.a. avseende BOD 7. Detta beror till stor del på stort totalt avloppsflöde samt stora bräddmängder. Det skall noteras att mängden BOD 7 från och med 23 är absolutvärden medan det tidigare år endast kunnat redovisas som ett mindre än värde. Totalt utsläpp av syreförbrukande ämnen (BOD 7 ) (ton/år) röda siffror är mindre än värden Totalt utsläpp av totalfosfor (ton/år) 4, 3, 2, 2,1 2,9 3,2 2, 2,5 1,8 2, 2,6 1,5 1,3 2, 1,7 1,, Totalt utsläpp av totalkväve Ntot (ton/år)

14 Miljöredovisning för VA/Renhållningsavdelningen, Karlskrona kommun 13(14) 211 anslöts ca 2 hushåll (ca 6 personer) till det kommunala avloppsnätet. Av dessa var ca 13 hushåll sanering av enskilda avlopp (ca 39 personer), vilket med god marginal uppfyller effektmål 4. Detta innebär i och med effektivare rening en minskning av utsläppen från kommunens invånare för BOD 7 med ca 2,3 ton, för fosfor med ca 12 kg och kväve med ca,8 ton. Antal personer som anslutits till kommunal avloppsrening (sanerade enskilda avlopp) Arbete med effektmål 5 har påbörjats 212 i och med utredning av bräddpunkter från pumpstationer. Detta görs som följd av nya villkor för Koholmen ARV. Avdelningen arbetar även en långsiktig strategisk plan för avloppshanteringen. Planen innebär att flertalet mindre avloppsreningsverk med mindre vattendrag eller inre vikar som recipient kommer att läggas ned. Överföring kommer att ske till några få reningsverk. Antalet känsliga utsläppspunkter kommer därmed att minska.

15 Miljöredovisning för VA/Renhållningsavdelningen, Karlskrona kommun 14(14) Sammanfattning Sammanfattningsvis kan konstateras att 211 sammantaget var ett dåligt miljöår för avdelningen. Anmärkningsvärt är trenderna för såväl avfall och f.a. transporter, vilka pekar åt fel håll. Målen inom avfallshanteringen är svåra att uppnå. Intensifierat arbete med information och nya taxor (21) tycks, möjligen med undantag för latrinhanteringen, inte ha påverkat kunderna till ett mer miljövänligt beteende. För att kunna uppnå avfallsmålen krävs åtgärder som till stor del ligger utanför avdelningens kontroll. Bättre tillgänglighet till insamlingsstationer i anslutning till Karlskronas tätbebyggelse är ett sådant exempel. Det allmänna miljömedvetandet måste också förbättras. El-förbrukningen för 211 kan inte redovisas fullständigt då uppgifter saknas. Mängden inköpt el har emellertid minskat trots stora avloppsvolymer, vilket är mycket positivt. Flera projekt som kommer att minska elförbrukningen har också påbörjats. Ett stort problem med elförbrukningen är svårigheten att få in relevanta förbrukningssiffror. Här borde större krav kunna ställas på elleverantören. 211 innebar en 5 %-ig ökning av processkemikalieförbrukningen. Detta berodde på processproblem på Karlskrona VV våren 211. Problemen är förhoppningsvis åtgärdade. Transporterna visar kraftigt negativa trender. 211 är det sämsta redovisade året överhuvudtaget både vad gäller antal tjänstebilsmil som förbrukat fossilt bränsle. Uppsatta mål är mycket långt från att uppnås. Det är svårt att tro på någon positiv förändring de kommande åren. Verksamheten byter nu ut bilar som drivs med förnyelsebart bränsle mot fossilt drivna. Antal bilar och körda mil ökar också stadigt. Upphandling av slamavvattningen på Koholmen ARV är nu äntligen igång. Målet att minska slammängden kan därför, ett antal år försenat, kanske uppnås till 213. För engångsmaterial och pappersförbrukning har flera åtgärder gjorts. Uppföljningen är ännu delvis ofullständig. Mycket tillskottsvatten och stora bräddmängder gav 211 stora utsläpp till recipient från avloppshanteringen. Den kanske mest positiva miljöutvecklingen för avdelningen är även 211 de enskilda avlopp som anslutits till kommunalt avlopp. Från 2 till 211 har nästan 3 personer som tidigare hade enskilda avlopp anslutits till kommunalt avloppsreningsverk. Minskade utsläpp till recipient som följd av denna anslutning (förbättrad rening jämfört med enskilda avlopp) är försiktigt räknat 18 ton BOD 7, 1 ton fosfor och 6 ton kväve. För BOD 7 och fosfor är detta i samma storleksordning som det renade utsläppet från hela den kommunala avloppsreningen! Mats Strand, Processingenjör

Miljöredovisning för VA-avdelningen, Karlskrona kommun MILJÖREDOVISNING FÖR VA/RENHÅLLNINGSAVDELNINGEN KARLSKRONA KOMMUN

Miljöredovisning för VA-avdelningen, Karlskrona kommun MILJÖREDOVISNING FÖR VA/RENHÅLLNINGSAVDELNINGEN KARLSKRONA KOMMUN Miljöredovisning för VA-avdelningen, Karlskrona kommun MILJÖREDOVISNING FÖR VA/RENHÅLLNINGSAVDELNINGEN KARLSKRONA KOMMUN 21 Sammanställd av Mats Strand 211-5-4 Miljöredovisning för VA/Renhållningsavdelningen,

Läs mer

Detta dokument sammanfattar de mål som VA/Renhållningsavdelningen inom Karlskrona kommun skall arbeta mot.

Detta dokument sammanfattar de mål som VA/Renhållningsavdelningen inom Karlskrona kommun skall arbeta mot. Måldokument för VA-Renhållning 04.doc 1 INLEDNING Detta dokument sammanfattar de mål som VA/Renhållningsavdelningen inom Karlskrona kommun skall arbeta mot. En vision är formulerad för hela avdelningens

Läs mer

Handläggare Direkt telefon Vår beteckning Er beteckning Datum. Anders Jaryd 0455-303101 2011.1110.100 2011-10-25. Miljömål 2011-2014

Handläggare Direkt telefon Vår beteckning Er beteckning Datum. Anders Jaryd 0455-303101 2011.1110.100 2011-10-25. Miljömål 2011-2014 Handläggare Direkt telefon Vår beteckning Er beteckning Datum Anders Jaryd 0455-303101 2011.1110.100 2011-10-25 Miljömål 2011-2014 Inriktnings- och effektmål Beslutade av TN 2011-10-25 Tekniska förvaltningen

Läs mer

Miljöredovisning. Tekniska förvaltningen 2009. Sammanställd av Tommy Sandin

Miljöredovisning. Tekniska förvaltningen 2009. Sammanställd av Tommy Sandin Miljöredovisning Tekniska förvaltningen 29 Sammanställd av Tommy Sandin 2 Kort beskrivning av verksamheten Tekniska förvaltningen är kommunens organ för infrastruktur, teknisk försörjning och teknisk service

Läs mer

Olja 11% Avfall 49% Biobänsle 40%

Olja 11% Avfall 49% Biobänsle 40% FINSPÅNGS TEKNISKA VERK 212 MILJÖBOKSLUT Finspångs Tekniska Verk Norrköpingsvägen 32 612 8 Finspång 122-851 8 www.finspangstekniskaverk.se Finspångs Tekniska Verk bedriver flera tillståndspliktiga och

Läs mer

FINSPÅNGS TEKNISKA VERK MILJÖBOKSLUT

FINSPÅNGS TEKNISKA VERK MILJÖBOKSLUT FINSPÅNGS TEKNISKA VERK 2014 MILJÖBOKSLUT Finspångs Tekniska Verk bedriver flera tillståndspliktiga och anmälningspliktiga verksamheter enligt Miljöbalken, kapitel 9 och 11. Inom verksamheterna producerar

Läs mer

Miljöredovisning 2009

Miljöredovisning 2009 Miljöredovisning 29 1 Innehållsförteckning VD har ordet 3 SEVAB Koncern och miljöarbete 4 Utgångspunkterna i vårt miljöarbete 4 SEVABs övergripande miljömål - uppfyllelse 4 Händelser i korthet miljöåret

Läs mer

Bilaga 1 Anslutning och belastning Sven Georg Karlsson Skara avloppsreningsverk, Horshaga Anslutning till verket

Bilaga 1 Anslutning och belastning Sven Georg Karlsson Skara avloppsreningsverk, Horshaga Anslutning till verket Uppgiftslämnare Avloppsreningsverk: Antal fysiska personer anslutna till vattenverket (st) Antal anslutna fysiska personer till avloppsreningsverket (st) Bilaga 1 Anslutning och belastning Sven Georg Karlsson

Läs mer

Produktion Producerad värme MWh Bortkyld värme MWh

Produktion Producerad värme MWh Bortkyld värme MWh FINSPÅNGS TEKNISKA VERK 2013 MILJÖBOKSLUT Finspångs Tekniska Verk bedriver flera tillståndspliktiga och anmälningspliktiga verksamheter enligt Miljöbalken, kapitel 9 och 11. Inom verksamheterna producerar

Läs mer

Årsunda Gästrike-Hammarby Österfärnebo. Jäderfors Järbo Gysinge. Carin Eklund

Årsunda Gästrike-Hammarby Österfärnebo. Jäderfors Järbo Gysinge. Carin Eklund ÅRSREDOVISNING MINDRE RENINGSVERK SANDVIKENS KOMMUN 2011 Årsunda Gästrike-Hammarby Österfärnebo Jäderfors Järbo Gysinge Sandviken 2012-03-15 Sandviken Energi Vatten AB Carin Eklund Årsrapport för mindre

Läs mer

Hur mår Jönköpings kommun? Gröna kommunala nyckeltal 2018

Hur mår Jönköpings kommun? Gröna kommunala nyckeltal 2018 Hur mår Jönköpings kommun? Gröna kommunala nyckeltal 2018 jonkoping.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 BAKGRUND 1 2 VÅR LIVSMILJÖ 3 3 BOENDE OCH STADSUTVECKLING 6 4 ENERGI OCH TRANSPORTER 8 5 PRODUKTION OCH KONSUMTION

Läs mer

Hur mår Jönköpings kommun? Gröna kommunala nyckeltal 2019

Hur mår Jönköpings kommun? Gröna kommunala nyckeltal 2019 Hur mår Jönköpings kommun? Gröna kommunala nyckeltal 2019 jonkoping.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 BAKGRUND 1 2 SAMMANFATTNING 2 3 VÅR LIVSMILJÖ 3 4 BOENDE OCH STADSUTVECKLING 6 5 ENERGI OCH TRANSPORTER 8 6

Läs mer

Så hanterar Stockholm Vatten och Avfall avloppsslam

Så hanterar Stockholm Vatten och Avfall avloppsslam Så hanterar Stockholm Vatten och Avfall avloppsslam Tillsammans för världens mest hållbara stad Avloppsslam en viktig resurs som innehåller många växtnäringsämnen När man renar avloppsvatten från samhället

Läs mer

Benchmarking VA-verksamhet 2007

Benchmarking VA-verksamhet 2007 Benchmarking VA-verksamhet 7 Lysekil Munkedal Sotenäs Strömstad Tanum 8-- Inledning Riksdagen har antagit en ny lag om allmänna vattentjänster som gäller från januari 7. Lagstiftningen ställer bland annat

Läs mer

Redovisning av Fastighets AB Umluspens miljöarbete under 2008

Redovisning av Fastighets AB Umluspens miljöarbete under 2008 Redovisning av Fastighets AB Umluspens miljöarbete under 2008 Redovisningen av miljöarbetet och sammanställning av den miljöpåverkan som Umluspens verksamhet förorsakar. Redovisningen följer de punkter

Läs mer

Foto: Marika Sjödin FINSPÅNGS TEKNISKA VERK 2015 MILJÖBOKSLUT

Foto: Marika Sjödin FINSPÅNGS TEKNISKA VERK 2015 MILJÖBOKSLUT Foto: Marika Sjödin FINSPÅNGS TEKNISKA VERK 2015 MILJÖBOKSLUT Finspångs Tekniska Verk bedriver flera tillståndspliktiga och anmälningspliktiga verksamheter enligt Miljöbalken, kapitel 9 och 11. Inom verksamheterna

Läs mer

Riktlinjer för utsläpp från Fordonstvättar

Riktlinjer för utsläpp från Fordonstvättar C4 Teknik och Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Riktlinjer för utsläpp från Fordonstvättar Innehåll Bakgrund... 3 Vem gör vad?... 4 Definitioner... 4 Generella riktlinjer... 5 Riktlinjer för större

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Föreskrifter om ändring i Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2006:9) om miljörapport; Utkom från trycket den 29 september 2016 beslutade den 22 juni

Läs mer

10. Kommuniceras resultatet av miljöledningsarbetet till de anställda?

10. Kommuniceras resultatet av miljöledningsarbetet till de anställda? SMHIs redovisning av miljöledningsarbete 2009 Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad? Ja ISO14001 Ja EMAS Nej 2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter

Läs mer

35 Yttrande angående samråd kring förslag på åtgärdsprogram för Södra Östersjöns vattendistrikt

35 Yttrande angående samråd kring förslag på åtgärdsprogram för Södra Östersjöns vattendistrikt \11'11 rtl KARLSKRONA DRIFT- OCH SERVICENAMNDEN Sammanträdesdatum 24 februari 2015 Sammanträdesprotokoll Blad 22 Vattenmyndigheten för Södra Östersjön Handläggaren Akten TN.2014.1568.1 06 35 Yttrande angående

Läs mer

Klimatpåverkan, försurning, övergödning, luftförorening, förbrukning av icke förnybara naturresurser.

Klimatpåverkan, försurning, övergödning, luftförorening, förbrukning av icke förnybara naturresurser. Direkt = mycket stor = stor = medelstor Lätta vägtransporter (typ personbilstransport eller liknande inom arbetet) Utsläpp till luft av CO, NO x, SO x, CO, Partiklar, förnybara naturresurser. Miljöpåverkan

Läs mer

Ny föreskrift NFS 2016: :14 (kontroll) och 1994:7 (rening) upphörde att gälla :6 började gälla

Ny föreskrift NFS 2016: :14 (kontroll) och 1994:7 (rening) upphörde att gälla :6 började gälla Dagordning De nya föreskrifterna Miljörapportering för avloppsreningsverk Begreppet Max GVB och dess betydelse EU-rapportering Aktuella prövningar Behov av återkommande träffar? 1 Ny föreskrift NFS 2016:6

Läs mer

16-710 00 Sammanställning vatten År 2014 Bilaga 1a Alberga reningsverk Parameter Resultat enhet Dimensionerat för Antal anslutna Antal pe ekv.(bod7) Producerad volym renvatten Debiterad volym vatten

Läs mer

Miljörapport. Tortuna, Kärsta och Orresta reningsverk 2008.

Miljörapport. Tortuna, Kärsta och Orresta reningsverk 2008. Miljörapport. Tortuna, Kärsta och Orresta reningsverk 2008. Innehåll 1 Grunddel Kärsta... 2 2 Verksamhetsbeskrivning Kärsta... 3 2.1 Organisation... 3 2.2 Verksamhetsområde... 3 2.3 Avloppsvattenrening...

Läs mer

Hur mår Jönköpings kommun? Gröna kommunala nyckeltal 2018

Hur mår Jönköpings kommun? Gröna kommunala nyckeltal 2018 Hur mår Jönköpings kommun? Gröna kommunala nyckeltal 2018 jonkoping.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 BAKGRUND 1 2 VÅR LIVSMILJÖ 2 3 BOENDE OCH STADSUTVECKLING 5 4 ENERGI OCH TRANSPORTER 7 5 PRODUKTION OCH KONSUMTION

Läs mer

Vatten Vattenreningsverk finns i Bockara, Fredriksberg (Oskarshamn), Fårbo och Kristdala.

Vatten Vattenreningsverk finns i Bockara, Fredriksberg (Oskarshamn), Fårbo och Kristdala. VA-redovisning 2010 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE VA-VERKSAMHETEN 2010-12-31 Tekniska kontoret ansvarar för det dricksvatten som produceras och levereras till abonnenterna och för rening av det förbrukade avloppsvattnet

Läs mer

Riktlinjer för utsläpp av avloppsvatten från industrier och andra verksamheter. Avloppsreningsverket, Vik

Riktlinjer för utsläpp av avloppsvatten från industrier och andra verksamheter. Avloppsreningsverket, Vik Riktlinjer för utsläpp av avloppsvatten från industrier och andra verksamheter Avloppsreningsverket, Vik Arvika Teknik AB Januari 2011 Allmänt Fastighetsägaren / verksamhetsutövaren ansvarar för, och ska

Läs mer

Miljöinformation Skara Energi AB 2012

Miljöinformation Skara Energi AB 2012 Miljöinformation Skara Energi AB 2012 2 Miljöinformation Skara Energi AB 2012 Miljömålen som bolaget satte upp för 2011 baserades på de nationella miljömålen. Skara Energi AB har arbetat med 6 st av de

Läs mer

Knäred, Hishult, Skogaby, Öringe, Kornhult och Mästocka avloppsreningsverk. Laholms kommun

Knäred, Hishult, Skogaby, Öringe, Kornhult och Mästocka avloppsreningsverk. Laholms kommun Knäred, Hishult, Skogaby, Öringe, Kornhult och Mästocka avloppsreningsverk Årsrapport 2014 Knäred Dim 1500 pe m 3 /d 434 1688 1452 2,0 Ängstorps ARV Typ Mängd (ton) sker från ARV innan alt. efter mekanisk

Läs mer

Sammanställning vatten År 2015 Bilaga 1a Alberga reningsverk Parameter Resultat enhet Dimensionerat för Antal anslutna Antal pe ekv.(bod7) Producerad volym renvatten Debiterad volym vatten 800 pe ekv.

Läs mer

Försörjning av vatten och avlopp i Smedjebackens kommun. VA- åtgärdsplan 2013-2025

Försörjning av vatten och avlopp i Smedjebackens kommun. VA- åtgärdsplan 2013-2025 h SMEDJEBACKENS KOMMUN Försörjning av vatten och avlopp i Smedjebackens kommun VA- åtgärdsplan 2013-2025 1 Innehållsförteckning Prioriteringsordning 3 Sammanfattande områdeslista 4 Översiktskartor 5 Pågående

Läs mer

Lösningar för att möta nya krav på reningsverk ÄR MBR teknik lösningen på de ny kraven?

Lösningar för att möta nya krav på reningsverk ÄR MBR teknik lösningen på de ny kraven? Lösningar för att möta nya krav på reningsverk ÄR MBR teknik lösningen på de ny kraven? Jonas Grundestam Teknikansvarig Process Stockholms Framtida Avloppsrening Marie Berg Processingenjör Himmerfjärdsverket,

Läs mer

Metallinnehåll i vattenverksslam

Metallinnehåll i vattenverksslam R nr 25, okt 1997 Metallinnehåll i vattenverksslam Johanna Blomberg, Stockholm Vatten AB Metallinnehåll i vattenverksslam Johanna Blomberg, Stockholm Vatten AB Rapport Nr 25, oktober 1997 1 INLEDNING Om

Läs mer

Ett giftfritt avlopp. Information till företag i Jönköpings kommun

Ett giftfritt avlopp. Information till företag i Jönköpings kommun Ett giftfritt avlopp Information till företag i Jönköpings kommun 1 AVLOPPSRENING OCH KRETSLOPP RENINGSVERKEN I kommunen finns 20 avloppsreningsverk. Simsholmens och Huskvarnas reningsverk är de två största.

Läs mer

Policy för fordonstvättar i Haninge

Policy för fordonstvättar i Haninge 1 (6) Policy för fordonstvättar i Haninge För att minska utsläppen av olja och metaller från fordonstvättar till avloppsnätet och efterföljande recipient har Haninge kommun antagit denna policy. Policyn

Läs mer

Innehåll 1 Grunddel Flintavik Verksamhetsbeskrivning Flintavik Gällande föreskrifter och beslut... 7

Innehåll 1 Grunddel Flintavik Verksamhetsbeskrivning Flintavik Gällande föreskrifter och beslut... 7 Innehåll 1 Grunddel Flintavik... 2 2 Verksamhetsbeskrivning Flintavik... 3 2.1 Organisation... 3 2.2 Verksamhetsområde... 3 2.3 Avloppsvattenrening... 4 2.4 Kemikaliehantering... 4 2.5 Avfallshantering...

Läs mer

NYA FÖRESKRIFTER FÖR STÖRRE AVLOPPSRENINGS ANLÄGGNINGAR

NYA FÖRESKRIFTER FÖR STÖRRE AVLOPPSRENINGS ANLÄGGNINGAR NYA FÖRESKRIFTER FÖR STÖRRE AVLOPPSRENINGS ANLÄGGNINGAR Växjö 24 Januari 2017 Pontus Cronholm, Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-01-24 1 Innehåll 1. Tillämpningsområde

Läs mer

Miljörapport. Tortuna, Kärsta och Orresta reningsverk 2010.

Miljörapport. Tortuna, Kärsta och Orresta reningsverk 2010. Miljörapport. Tortuna, Kärsta och Orresta reningsverk 2010. Innehåll 1 Grunddel Kärsta... 2 2 Verksamhetsbeskrivning Kärsta... 3 2.1 Organisation... 3 2.2 Verksamhetsområde... 3 2.3 Avloppsvattenrening...

Läs mer

Årsrapport för mindre avloppsreningsverk

Årsrapport för mindre avloppsreningsverk Årsrapport för mindre avloppsreningsverk 2013 Haga Huddunge Runhällen Årsrapport för mindre avloppsreningsverk i Heby kommun I Heby Kommun finns fyra stycken mindre avloppsreningsverk (Haga, Huddunge,

Läs mer

Hur arbetar vi med kemikaliefrågorna i REVAQ

Hur arbetar vi med kemikaliefrågorna i REVAQ Hur arbetar vi med kemikaliefrågorna i REQ Organiska ämnen i -systemen, SWECO 20110916 Anders Finnson Svenskt Vatten Livsmedel och miljövårdinsatser - Friskt vatten, rena sjöar och hav - 2 1 3 Varför REQ?

Läs mer

Miljöinformation Skara Energi 2014

Miljöinformation Skara Energi 2014 Miljöinformation Skara Energi 2014 2 Miljöinformation Skara Energi 2014 Skara Energi har under 2014 arbetat med att lyfta in miljömål i bolagets styrkort för att miljömålen ska bli tydligare i helheten

Läs mer

Dokumentnamn Övergripande miljömål ISO-bet Sida nr 1. Datum

Dokumentnamn Övergripande miljömål ISO-bet Sida nr 1. Datum Miljöhandbok för Högsby Kommun MA 2003:38 Dokumentnamn ISO-bet 4.3.3-1 Sida nr 1 Avsnitt och detaljerade miljömål Sidor tot 3 Datum 2008-02-25 Rev dat. Sign. AG Godk. 4.3.3-1 Högsby kommun har efter den

Läs mer

Miljöbokslut 2006. Höörs kommuns gröna nyckeltal

Miljöbokslut 2006. Höörs kommuns gröna nyckeltal Miljöbokslut 26 Miljöbokslutet är en redovisning av miljötillståndet i kommunen. Det är också ett sätt att följa upp kommunens eget miljöarbete. Miljöbokslutet med de gröna nyckeltalen ska fungera som

Läs mer

Miljöberättelse Organisation och verksamhet

Miljöberättelse Organisation och verksamhet Miljöberättelse 217 Organisation och verksamhet Stahrebolaget är ett av Mellansveriges största företag inom sanering, skadeservice och underhållsservice. Våra beställare är försäkringsbolag, kommuner,

Läs mer

Yttrande över ansökan om tillstånd enl miljöbalken för Rosenholms avloppsreningsverk i Katrineholm

Yttrande över ansökan om tillstånd enl miljöbalken för Rosenholms avloppsreningsverk i Katrineholm Miljö- och hälsoskyddsnämndens handling 7/2011 1 (5) MILJÖFÖRVALTNINGEN Datum Vår handläggare Ert datum Er beteckning Miljöinspektör Torbjörn Lundahl Telefon 0150-576 62 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Yttrande

Läs mer

MILJÖLEDNINGSSYSTEM. Bröderna Näslund Byggare AB Januari 2008

MILJÖLEDNINGSSYSTEM. Bröderna Näslund Byggare AB Januari 2008 MILJÖLEDNINGSSYSTEM Bröderna Näslund Byggare AB Januari 2008 Revision A mars 2009 Revision B mars 2011 Revision C april 2012 INNEHÅLL MILJÖLEDNINGSSYSTEM 3 Vår miljöpolicy 3 Våra riktlinjer 3 Våra miljömål

Läs mer

Bilaga 1 Anslutning och belastning Gustaf Collin Skara avloppsreningsverk, Horshaga Anslutning till verket

Bilaga 1 Anslutning och belastning Gustaf Collin Skara avloppsreningsverk, Horshaga Anslutning till verket Uppgiftslämnare Avloppsreningsverk: Antal fysiska personer anslutna till vattenverket (st) Antal anslutna fysiska personer till avloppsreningsverket (st) Bilaga 1 Anslutning och belastning Gustaf Collin

Läs mer

För miljön, nära dig. Fordonsbranschen Miljösamverkan Skåne 6 februari 2013 Susanne Flygare och Katarina Hansson, VA SYD

För miljön, nära dig. Fordonsbranschen Miljösamverkan Skåne 6 februari 2013 Susanne Flygare och Katarina Hansson, VA SYD För miljön, nära dig Fordonsbranschen Miljösamverkan Skåne 6 februari 2013 Susanne Flygare och Katarina Hansson, VA SYD VA SYD kort presentation Va-lagen, ABVA + Tilläggsbestämmelser VA SYDs uppströmsarbete

Läs mer

Miljöredovisning 2012 (inkl. internrevision 2011 )

Miljöredovisning 2012 (inkl. internrevision 2011 ) Miljöredovisning 2012 (inkl. internrevision 2011 ) Inledning Miljöredovisningen för 2012 sammanfattar det gångna året och redovisar uppfyllnad av mål. Miljöredovisningen fungerar både som ett internt och

Läs mer

Kostnader och intäkter för produktion och distribution av vatten samt behandling av avloppsvatten för kommuner och kommunala bolag

Kostnader och intäkter för produktion och distribution av vatten samt behandling av avloppsvatten för kommuner och kommunala bolag Kostnader och intäkter för produktion och distribution av vatten samt behandling av avloppsvatten för kommuner och kommunala bolag fördelade per vattendistrikt Producent Producer Förfrågningar Inquiries

Läs mer

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 309/15. Verksamhet Avloppsreningsverk / Skolan Åva by Lappo

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 309/15. Verksamhet Avloppsreningsverk / Skolan Åva by Lappo MYNDIGHETSBESLUT 23.09.2015 Dnr: 2015-0414-4 ÅMH-Mb 309/15 Verksamhet Avloppsreningsverk / Skolan Åva by Lappo Beslut om miljögranskning av avloppsreningsverk Ni kan fortsätta med er verksamhet avseende

Läs mer

Årsrapport för mindre avloppsreningsverk

Årsrapport för mindre avloppsreningsverk Årsrapport för mindre avloppsreningsverk 2014 Haga Huddunge Morgongåva Runhällen Årsrapport för mindre avloppsreningsverk i Heby kommun I Heby Kommun finns fyra stycken mindre avloppsreningsverk (Haga,

Läs mer

VA-sektorn arbetar systematiskt med energieffektivisering genom att kartlägga energianvändningen och göra energieffektiviseringsåtgärder.

VA-sektorn arbetar systematiskt med energieffektivisering genom att kartlägga energianvändningen och göra energieffektiviseringsåtgärder. 9 Vatten och avlopp Tillgång till friskt dricksvatten och rening av avlopp är grundläggande funktioner i samhället. I Dalarna finns tillgång till grundvatten och ytvatten av god kvalitet och kvantitet.

Läs mer

Miljörapport Kvicksund 2018

Miljörapport Kvicksund 2018 Miljörapport Kvicksund 2018 Innehåll 1 Grunddel Flintavik... 2 2 Verksamhetsbeskrivning Flintavik reningsverk... 3 2.1 Organisation... 3 2.2 Verksamhetsområde... 3 2.3 Avloppsvattenrening... 3 2.4 Kemikaliehantering...

Läs mer

BORÅS ENERGI OCH MILJÖ AB. Miljöåret 2013. Vår dröm - en fossilbränslefri stad

BORÅS ENERGI OCH MILJÖ AB. Miljöåret 2013. Vår dröm - en fossilbränslefri stad BORÅS ENERGI OCH MILJÖ AB Miljöåret 2013 Vår dröm - en fossilbränslefri stad MILJÖ 2013 Borås Energi och Miljö strävar efter att ta tillvara på material- och energiflöden i Borås. Genom återvinning och

Läs mer

VD Kenneth Stahre och vice VD Roger Lifvergren bär det yttersta ansvaret för att miljölagen efterlevs och Jonnah Stahre för miljöledningsarbetet.

VD Kenneth Stahre och vice VD Roger Lifvergren bär det yttersta ansvaret för att miljölagen efterlevs och Jonnah Stahre för miljöledningsarbetet. Miljöberättelse 216 Organisation och verksamhet Stahrebolaget är ett av Mellansveriges största företag inom sanering, skadeservice och underhållsservice. Våra beställare är försäkringsbolag, kommuner,

Läs mer

Miljöaspekter Stahrebolaget främsta miljöpåverkan är transport, avfall, elanvändning och kemikalier.

Miljöaspekter Stahrebolaget främsta miljöpåverkan är transport, avfall, elanvändning och kemikalier. Miljöberättelse 218 Organisation och verksamhet Stahrebolaget är ett av Mellansveriges största företag inom sanering, skadeservice och underhållsservice. Våra beställare är försäkringsbolag, kommuner,

Läs mer

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 277/14. Verksamhet Avloppsreningsverk Lappo by Lappo

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 277/14. Verksamhet Avloppsreningsverk Lappo by Lappo MYNDIGHETSBESLUT 10.09.2014 Dnr: 2014-0637-4 ÅMH-Mb 277/14 Verksamhet Avloppsreningsverk Lappo by Lappo Beslut om miljögranskning av avloppsreningsverk ÅMHM har granskat er ansökan om uppförande och drift

Läs mer

MILJÖRAPPORT 2011 STORVIKS RENINGSVERK. Sandvikens kommun. Carin Eklund

MILJÖRAPPORT 2011 STORVIKS RENINGSVERK. Sandvikens kommun. Carin Eklund MILJÖRAPPORT 2011 STORVIKS RENINGSVERK Sandvikens kommun Sandviken 2012-03-10 Sandviken Energi Vatten AB Carin Eklund Miljörapport 2011 Storviks reningsverk, Sandvikens kommun Miljörapport - textdel BESKRIVNING

Läs mer

PROJEKT. Teamövergripande projekt om avloppsvattenrening 2015-12-02

PROJEKT. Teamövergripande projekt om avloppsvattenrening 2015-12-02 PROJEKT Teamövergripande projekt om avloppsvattenrening 2015-12-02 BESÖKSADRESS Hertig Johans torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se

Läs mer

BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH

BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH REGIONALA MILJÖMÅL SOM BERÖR AVFALL NATIONELLA MILJÖMÅL Det övergripande målet för miljöarbetet är att vi till nästa generation, det vill säga med sikte på år

Läs mer

Mall för textdelen till miljörapporten för energianläggningar

Mall för textdelen till miljörapporten för energianläggningar MALL MILJÖRAPPORT 1 (6) Mall för textdelen till miljörapporten för energianläggningar Förflytta dig i dokumentet med TAB-tangenten Miljörapport för år Verksamhetsutövare Namn Anläggningens namn Organisationsnummer

Läs mer

Tematisk månadsrapport av indikatorer i strategisk plan

Tematisk månadsrapport av indikatorer i strategisk plan 1() KOMMUNLEDNINGSKONTORET Verksamhetsstyrning, -11- Mona Stensmar Petersen, 4-4 28 mona.petersen@karlstad.se Natur och miljö Tematisk månadsrapport av indikatorer i strategisk plan Vi är långt ifrån måluppfyllelse

Läs mer

Uppföljning och bedömning av miljöarbetet vid Stockholms universitet 2007

Uppföljning och bedömning av miljöarbetet vid Stockholms universitet 2007 1(7) Fastställd av rektor Kåre Bremer 2008-02-28 Dnr: 83-0334-08 Uppföljning och bedömning av miljöarbetet vid Stockholms universitet 2007 Inledning Detta dokument avser miljörådets uppföljning och bedömning

Läs mer

Spillvatten- bestämmelser för Skövde kommuns allmänna VAanläggning. Beslutad av kommunfullmäktige 15 december 2014, 174. Dnr KS2014.

Spillvatten- bestämmelser för Skövde kommuns allmänna VAanläggning. Beslutad av kommunfullmäktige 15 december 2014, 174. Dnr KS2014. Spillvatten- bestämmelser för Skövde kommuns allmänna VAanläggning Beslutad av kommunfullmäktige 15 december 2014, 174. Dnr KS2014.0443 Dokumenttyp: Regler Dokumentet gäller för: Skövde kommun Diarienummer:

Läs mer

Riktvärden och riktlinjer för hantering av spillvatten i bergtunnlar

Riktvärden och riktlinjer för hantering av spillvatten i bergtunnlar Riktvärden och riktlinjer för hantering av spillvatten i bergtunnlar Blomgren Hannah ÅF Infrastructure 2017-09-21 TK_ Bergtunnlar_hantering av spillvatten_20170921 Sida 1 (6) Inledning/Bakgrund Följande

Läs mer

Getinge, Åleds, Slättåkra, Tönnersjö och Simlångsdalens avloppsreningsverk. Halmstads kommun

Getinge, Åleds, Slättåkra, Tönnersjö och Simlångsdalens avloppsreningsverk. Halmstads kommun Getinge, Åleds, Slättåkra, Tönnersjö och Simlångsdalens avloppsreningsverk Årsrapport 2014 ÅRSRAPPORT 2014 Avloppsreningsverk Getinge Tillsynsmyndighet Miljö- och hälsoskyddsmyndigheten Anslutning Medelbelastning

Läs mer

Miljöinformation Skara Energi 2015

Miljöinformation Skara Energi 2015 Miljöinformation Skara Energi 2015 2 Miljöinformation Skara Energi 2015 Skara Energi har under 2015 arbetat med att lyfta in miljömål i bolagets styrkort för att miljömålen ska bli tydligare i helheten.

Läs mer

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 23/14. Verksamhet Reningsverket Konvaljevägen, Strömsby Vårdö

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 23/14. Verksamhet Reningsverket Konvaljevägen, Strömsby Vårdö MYNDIGHETSBESLUT 22.01.2014 Dnr: 2012-1017-3 ÅMH-Mb 23/14 Verksamhet Reningsverket Konvaljevägen, Strömsby Vårdö Beslut Vid fortsatt drift av avloppsreningsverk för 250 pe, på fastighet Strömsby, Rnr 1:90,

Läs mer

Figur 1 Av den totala elförbrukningen utgörs nästan hälften av miljömärkt el, eftersom några av de stora kontoren använder miljömärkt el.

Figur 1 Av den totala elförbrukningen utgörs nästan hälften av miljömärkt el, eftersom några av de stora kontoren använder miljömärkt el. KLIMATBOKSLUT Det är dags att summera 2013 års klimatinventering. Tyréns årliga klimatinventering baseras på den internationella beräkningsstandarden The Greenhouse Gas Protocol. 1 Miljömässiga dimensionen

Läs mer

Kvartalsrapport 1, 2, 3 och 4 för Himmerfjärdsverket 2009

Kvartalsrapport 1, 2, 3 och 4 för Himmerfjärdsverket 2009 Rapport Kvartalsrapport 2009-4 1(1) Kvartalsrapport 1, 2, 3 och 4 för Himmerfjärdsverket 2009 Utsläppskontroll Kontroll av utsläpp av avloppsvatten sker i enlighet med Naturvårdsverkets föreskrift (1990:14)

Läs mer

Käppalaförbundets riktlinjer för länshållningsvatten

Käppalaförbundets riktlinjer för länshållningsvatten Riktlinjer Diarienummer Käppalaförbundets riktlinjer för länshållningsvatten Ledningsgruppen 2017-09-28 Käppalaförbundet Reviderad 2017-10-17 Käppalaförbundet Riktlinjer 2 (5) 1. Inledning Sprängning,

Läs mer

Sammanställning av avloppsreningsverkens miljörapporter

Sammanställning av avloppsreningsverkens miljörapporter Sammanställning av avloppsreningsverkens miljörapporter - LÄNSSTYRELSEN Västmanlands län Miljöenheten 25 Nr 22 Sammanfattning Länsstyrelsen har tagit fram en sammanställning av utsläppsrelaterade uppgifter

Läs mer

Årlig tillsynsrapport för avloppsreningsverk

Årlig tillsynsrapport för avloppsreningsverk MILJÖFÖRVALTNINGEN Årlig tillsynsrapport för avloppsreningsverk Januari 2012 till december 2012 Principskiss av reningsverken. www.stockholm.se/miljoforvaltningen Från Stockholmvattens Va AB:s miljörapport

Läs mer

Vid väsentlig förändring i verksamheten ska ny ansökan om miljögranskning lämnas till ÅMHM senast 3 månader innan verksamhet inleds.

Vid väsentlig förändring i verksamheten ska ny ansökan om miljögranskning lämnas till ÅMHM senast 3 månader innan verksamhet inleds. MYNDIGHETSBESLUT 12.06.2013 Dnr: 2013-0449-2 ÅMH-Mb 249/13 Verksamhet Avloppsreningsverk Vårholm Prästgården by Kumlinge Beslut ÅMHM har granskat er ansökan om uppförande och drift av avloppsreningsverk

Läs mer

MILJÖRAPPORT 2013 HEDÅSENS RENINGSVERK. Sandvikens kommun

MILJÖRAPPORT 2013 HEDÅSENS RENINGSVERK. Sandvikens kommun MILJÖRAPPORT 2013 HEDÅSENS RENINGSVERK Sandvikens kommun Foto: Marie Engström Sandviken 2014-03-05 Carin Eklund Sandviken Energi Vatten AB Miljörapport 2013 Hedåsens reningsverk, Sandvikens kommun Miljörapport

Läs mer

Arbete med bräddar i Trollhättan. Drazen Kendes och Katarina Örning Trollhättan Energi AB

Arbete med bräddar i Trollhättan. Drazen Kendes och Katarina Örning Trollhättan Energi AB Arbete med bräddar i Trollhättan Drazen Kendes och Katarina Örning Trollhättan Energi AB Spill- och dagvattentunnlar i Trollhättan Ledningsnät inklusive pumpstationer Fällningskemikalier Arvidstorps avloppsreningsverk

Läs mer

2. MILJÖKONSEKVENSER AV MÅL I AVFALLSPLANEN

2. MILJÖKONSEKVENSER AV MÅL I AVFALLSPLANEN Bilaga till avfallsplaneförslag 2009-09-07 Miljökonsekvensbeskrivning Avfallsplan för Skellefteå kommun BAKGRUND Enligt bestämmelser i miljöbalken (1998:808), kap 6 samt föreskrifter från Naturvårdsverket

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering

Läs mer

MILJÖRAPPORT 2012 STORVIKS RENINGSVERK. Sandvikens kommun. Carin Eklund

MILJÖRAPPORT 2012 STORVIKS RENINGSVERK. Sandvikens kommun. Carin Eklund MILJÖRAPPORT 2012 STORVIKS RENINGSVERK Sandvikens kommun Sandviken 2013-03-07 Sandviken Energi Vatten AB Carin Eklund Miljörapport 2012 Storviks reningsverk, Sandvikens kommun Miljörapport - textdel BESKRIVNING

Läs mer

SLUTLIG RAPPORT. Antal sidor: 11 ENERGIEFFEKTIVISERINGSSTÖD BROMÖLLA KOMMUN. Malmö 2015-03-31. Marika Andersson COWI AB

SLUTLIG RAPPORT. Antal sidor: 11 ENERGIEFFEKTIVISERINGSSTÖD BROMÖLLA KOMMUN. Malmö 2015-03-31. Marika Andersson COWI AB Antal sidor: 11 SLUTLIG Malmö COWI AB Postadress: Södra Förstadsgatan 26 211 43 MALMÖ Telefon 1 85 25 Telefax 1 85 25 1 Dokumentnr: 1(1) dat. / Date of rev. FAKTA TITEL: SLUTLIG REVISION NR: DATUM: BESTÄLLARE:

Läs mer

Miljörapport Kvicksund 2017

Miljörapport Kvicksund 2017 Miljörapport Kvicksund 2017 Innehåll 1 Grunddel Flintavik... 2 2 Verksamhetsbeskrivning Flintavik... 3 2.1 Organisation... 3 2.2 Verksamhetsområde... 3 2.3 Avloppsvattenrening... 3 2.4 Kemikaliehantering...

Läs mer

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? Ja Nej

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? Ja Nej Riktlinjer för statliga myndigheters redovisning av miljöledningsarbete 2009 Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad? Ja ISO14001 Ja EMAS Nej 2. Har myndigheten gjort en miljöutredning

Läs mer

Detta beslut ersätter miljötillstånd MPN

Detta beslut ersätter miljötillstånd MPN MYNDIGHETSBESLUT 6.4.2016 Dnr: 2015-0844 Beslut: MB-2016-93 Verksamhet Avloppsreningsverk Norrgårdsvägen 220 Hjortö, Saltvik Beslut om miljögranskning av avloppsreningsverk Ni kan fortsätta med er drift

Läs mer

Miljöbokslut. Av verksamheten vid Gatu- och fastighetskontoret

Miljöbokslut. Av verksamheten vid Gatu- och fastighetskontoret Miljöbokslut 2018 Av verksamheten vid Gatu- och fastighetskontoret 2019-02-21 INLEDNING År 2018 blev ännu ett år då mycket hände inom Gatu- och fastighetskontoret. Vi har under året helt bytt ut vår diesel

Läs mer

Innehåll 1 Grunddel Flintavik Verksamhetsbeskrivning Flintavik Gällande föreskrifter och beslut... 8

Innehåll 1 Grunddel Flintavik Verksamhetsbeskrivning Flintavik Gällande föreskrifter och beslut... 8 Innehåll 1 Grunddel Flintavik... 2 2 Verksamhetsbeskrivning Flintavik... 3 2.1 Organisation... 3 2.2 Verksamhetsområde... 3 2.3 Avloppsvattenrening... 4 2.4 Kemikaliehantering... 4 2.5 Avfallshantering...

Läs mer

Miljöbokslut. Av verksamheten vid Gatu- och fastighetskontoret

Miljöbokslut. Av verksamheten vid Gatu- och fastighetskontoret Miljöbokslut 2017 Av verksamheten vid Gatu- och fastighetskontoret 2018-09-12 INLEDNING År 2017 blev ett miljöintensivt år för Gatu- och fastighetskontoret. Under året bestämde vi oss för att införa ett

Läs mer

Bilaga 3 Uppföljning av föregående avfallsplan

Bilaga 3 Uppföljning av föregående avfallsplan Grums, Kil, Hammarö och Forshaga kommuner Sida 1 av 5 Bilaga 3 Uppföljning av föregående avfallsplan 2009-2012 Mål 1: Minskade avfallsmängder Mängden säck- och kärl avfall till förbränning skall minska

Läs mer

Knäred, Hishult, Skogaby, Öringe, Kornhult och Mästocka avloppsreningsverk. Laholms kommun

Knäred, Hishult, Skogaby, Öringe, Kornhult och Mästocka avloppsreningsverk. Laholms kommun Knäred, Hishult, Skogaby, Öringe, Kornhult och Mästocka avloppsreningsverk Årsrapport 2015 Knäred Dim 1500 pe m 3 /d 681 1688 1696 2,4 Ängstorps ARV Typ Mängd (ton) sker från ARV innan alt. efter mekanisk

Läs mer

Ljungby kommun Tekniska kontoret

Ljungby kommun Tekniska kontoret 1 (7) Ljungby kommun Tekniska kontoret VA-avdelningen Allmänt AVLOPPSRENINGSVERKEN ÄR BYGGDA FÖR ATT TA EMOT OCH RENA SPILLVATTEN FRÅN HUSHÅLL. Avloppsvatten från industrier och andra verksamheter kan

Läs mer

Miljörapport. Kvicksund 2014.

Miljörapport. Kvicksund 2014. Miljörapport. Kvicksund 2014. Innehåll 1 Grunddel Flintavik... 2 2 Verksamhetsbeskrivning Flintavik... 3 2.1 Organisation... 3 2.2 Verksamhetsområde... 3 2.3 Avloppsvattenrening... 3 2.4 Kemikaliehantering...

Läs mer

Gröna nyckeltal. för Höörs kommun. Antaget 2009-12-16 KF 106

Gröna nyckeltal. för Höörs kommun. Antaget 2009-12-16 KF 106 Gröna nyckeltal för Höörs kommun Antaget 2009-12-16 KF 106 Inledning Gröna nyckeltal är ett sätt att mäta miljötillstånd och visa på trender inom miljöområdet. Den första uppsättningen gröna nyckeltal

Läs mer

Bilaga 1. Åtgärdsprogram VA

Bilaga 1. Åtgärdsprogram VA Bilaga 1. Åtgärdsprogram VA VA 2050 År 2009 Verksamhetsplan VA 2050 samlar ALLA mål som gäller för VA - verksamheten inom Borlänge Energi. Planen utgår från de företagsövergripande målen. Kontaktperson:

Läs mer

Miljöledning i staten 2016

Miljöledning i staten 2016 Miljöledning i staten 2016 Miljöledning i staten 2016 En sammanfattning av rapport 6761, april 2017 3 Sammanfattning För verksamhetsåret 2016 har samtliga 185 myndigheter som omfattas av förordning (2009:907)

Läs mer

Hållbarhetsindex och nyckeltal

Hållbarhetsindex och nyckeltal Hållbarhetsindex och nyckeltal så här jobbar vi i Karlstad Eva-Lena Beiron, enhetschef Kund- och verksamhetsstöd, VA-avdelningen eva-lena.beiron@karlstad.se 054-540 68 10 KARLSTAD staden vid vattnet En

Läs mer

Hur arbetar Karlstads kommun med att minska föroreningar och bräddningar till Vänern?

Hur arbetar Karlstads kommun med att minska föroreningar och bräddningar till Vänern? Hur arbetar Karlstads kommun med att minska föroreningar och bräddningar till Vänern? Vatten och avlopp i siffror 150 mil ledningar (62 mil vatten-, 41 mil spillvatten- och 43 mil dagvattenledningar, plus

Läs mer

Bilaga 5 Miljöbedömning

Bilaga 5 Miljöbedömning Beslutad av: Dokumentansvarig: Renhållningsenheten Dokumenttyp: Välj i listan... Giltighetstid: Välj i listan... Gäller från: Diarienr: KS.2017.203 Ändringsförteckning Datum Ändring Bilaga 5 Miljöbedömning

Läs mer

Underlag till Länsstyrelsens sammanställning

Underlag till Länsstyrelsens sammanställning Bilaga 7 Underlag till Länsstyrelsens sammanställning 1(5) 1 Administrativa uppgifter Kommuner: Nyköping och Oxelösund År: 2010 Datum när planen antogs: 2012-XX-XX (Nyköping) och 2012-XX-XX (Oxelösund)

Läs mer

Frågor ställda vid samråd avseende Lindholmen pe

Frågor ställda vid samråd avseende Lindholmen pe PM Datum 20171116 Ärendenummer KLMN 2017789 Sida 1 av 5 Frågor ställda vid samråd avseende Lindholmen 50 000 pe Plats: Campus, lokal Havet, Astrid Lindgrens gata 2A Norrtälje Rödmarkerad text är nedtecknade

Läs mer

Postadress: Mölnlycke

Postadress: Mölnlycke MILJÖBERÄTTELSE Miljöberättelse för år 2013 Företag/verksamhet: Härryda Energi AB Gatuadress: Kabelvägen 2 Postadress: Mölnlycke Miljösamordnare: Mats Fredriksson Telefon: 031-7246470 Sammanfattning Översikt

Läs mer