S2009/7920/HS

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2009-10-19 S2009/7920/HS"

Transkript

1 Promemoria S2009/7920/HS Socialdepartementet Sekretess för vissa uppgifter hos Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket Sammanfattning Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) avser att inhämta vissa uppgifter av ekonomisk karaktär från offentliga och privata vårdgivare. I denna promemoria diskuteras frågan om sekretess för uppgifterna hos TLV. När det gäller uppgifter som inhämtas från offentliga vårdgivare (folktandvården) görs bedömningen att 19 kap. 1 offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) under vissa förutsättningar kan anses tillämplig för uppgifterna hos landstingen och därmed blir tillämplig även hos TLV enligt 19 kap. 2 samma lag. Såvitt avser uppgifter som enskilda vårdgivare lämnat till myndigheten görs bedömningen att en bestämmelse om sekretess för uppgifterna bör införas i bilagan till offentlighets- och sekretessförordningen (2009:641). Bakgrund Den nya tandvårdsreformen trädde i kraft den 1 juli 2008 (prop. 2007/08:49, bet. 2007/08:SoU9, rskr. 2007/08:145). Statligt tandvårdsstöd lämnas enligt 1 kap. 1 lagen (2008:145) om statligt tandvårdsstöd till vårdgivare för utförd tandvård och består av ett allmänt tandvårdsbidrag och tandvårdsersättning. Det allmänna tandvårdsbidraget utgörs av ett fast årligt belopp medan tandvårdsersättningen är avsedd som ett skydd mot höga kostnader. Tandvårdsersättning lämnas med en viss andel av patientens sammanlagda kostnader för ersättningsberättigande tandvård som har slutförts under en ersättningsperiod om ett år, i den mån kostnaderna överstiger ett visst fastställt belopp. För varje tandvårdsåtgärd fastställs ett s.k. referenspris som ligger till grund för beräkningen av tandvårdsersättning och som kan tjäna som vägledning för patienten genom att fungera som ett normvärde för vad en behandling kostar. Referenspriset tar hänsyn till hela behandlingskostnaden, inklusive dentalt material av normalstandard. Priset utgår från en beräkning av tidsåtgång för olika moment, materialåtgång, normala overheadkostnader vid en tandvårdsmottagning, eventuell tandteknikerkostnad etc.

2 2 Tidigare föreskrevs i bilagor till förordningen (2008:193) om statligt tandvårdsstöd vilka tandvårdsåtgärder som kan berättiga till ersättning och under vilka förutsättningar ersättning kan lämnas samt vilka referenspriser som ska gälla för åtgärderna. I förordningen fanns också bestämmelser om karensbelopp och ersättningsgrader inom skyddet mot höga kostnader. De nämnda bestämmelserna i förordningen om statligt tandvårdsstöd upphävdes den 1 december 2008, med vissa övergångsregler. Samtidigt gick föreskriftsrätten på området över till TLV, (se bl.a. TLVFS 2008:1). Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets verksamhet Sedan den 1 december 2008 är det, som nämnts, TLV (genom Nämnden för statligt tandvårdsstöd) som meddelar föreskrifter bl.a. om vilka tandvårdsåtgärder som kan berättiga till ersättning enligt lagen om statligt tandvårdsstöd samt om vilka referenspriser som ska gälla för åtgärderna. Enligt 5 b förordningen (2007:1206) med instruktion för TLV ska besluten utformas så att utgifterna för det statliga tandvårdsstödet ryms inom ram för anvisade medel på statsbudgeten. Om utgifterna bedöms överstiga anvisade medel ska myndigheten vid behov snarast möjligt besluta om ändringar i föreskrifterna. Besluten ska utgå från principerna i 1 kap. 3 lagen om statligt tandvårdsstöd, nämligen att tandvårdsstöd lämnas för förebyggande tandvård samt tandvård som patienten behöver och som syftar till att åstadkomma frihet från smärta och sjukdomar, förmåga att äta, tugga och tala utan större hinder eller ett utseendemässigt godtagbart resultat. Tandvården ska syfta till att så långt möjligt bevara munnens vävnader. Behandlingens kvalitet och hållbarhet ska vägas mot kostnaderna. Enligt 2 tandvårdslagen (1985:125) är målet för tandvården en god tandhälsa och en tandvård på lika villkor för hela befolkningen. Tandvårdsmarknaden präglas av ett stort inslag av privata aktörer. Huvuddelen av landstingens tandvård är konkurrensutsatt. Flertalet landsting driver sin folktandvård i förvaltningsform. Folktandvården i Stockholms läns landsting, Gävleborgs läns landsting och Västmanlands läns landsting drivs dock i form av landstingsägda aktiebolag. För att TLV ska kunna fullgöra sitt uppdrag kommer myndigheten att inhämta viss information, bl.a. från såväl offentliga som privata vårdgivare. Fråga om sekretesskydd för uppgifterna hos TLV uppkommer därmed.

3 3 Gällande regler Allmänt om offentlighet och sekretess Grundläggande bestämmelser om allmänna handlingar finns i 2 kap. tryckfrihetsförordningen (TF). Enligt 2 får rätten att ta del av allmänna handlingar begränsas endast när det är nödvändigt med hänsyn till vissa särskilt angivna intressen, bl.a. det allmännas ekonomiska intressen och skyddet för enskilds personliga eller ekonomiska förhållanden. Begränsningen i rätten att ta del av allmänna handlingar ska anges i en särskild lag eller i en annan lag till vilken den särskilda lagen hänvisar. Den särskilda lag som åsyftas är offentlighets- och sekretesslagen (2009:400; OSL). Sekretess definieras i 3 kap. 1 OSL som ett förbud att röja en uppgift, vare sig det sker muntligen, genom utlämnande av en allmän handling eller på något annat sätt. Sekretess innebär således både handlingssekretess och tystnadsplikt. Sekretessen gäller både mot enskilda och mot andra myndigheter men också i förhållandet mellan olika verksamhetsgrenar inom samma myndighet om de är att betrakta som självständiga i förhållande till varandra (8 kap. 1 och 2 OSL). Enligt de flesta sekretessbestämmelser ska en prövning göras mot vissa förutsättningar, s.k. rekvisit, om en uppgift kan lämnas ut. I de flesta fall är utgångspunkten att uppgifterna är offentliga och att sekretess enbart gäller om det kan antas att viss skada uppstår om uppgiften lämnas ut. Man brukar benämna ett sådant villkor för ett rakt skaderekvisit. För vissa uppgifter gäller sekretess om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att viss skada uppstår. Eftersom presumtionen i dessa fall är den omvända, dvs. utgångspunkten är att uppgifterna omfattas av sekretess, benämns sådana villkor omvända skaderekvisit. Slutligen gäller i vissa fall absolut sekretess, vilket innebär att uppgifterna ska hemlighållas utan någon skadeprövning om uppgifterna begärs ut. Gällande sekretessbestämmelser för uppgifter hos Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket Enligt 30 kap. 23 första stycket OSL gäller sekretess, i den utsträckning regeringen meddelar föreskrifter om det, i en statlig myndighets verksamhet som består i utredning, planering, prisreglering, tillståndsgivning, tillsyn eller stödverksamhet med avseende på produktion, handel, transportverksamhet eller näringslivet i övrigt. Sekretess gäller för uppgift om en enskilds affärs- eller driftförhållanden, uppfinningar eller forskningsresultat, om det kan antas att den enskilde lider skada om uppgiften röjs. Absolut sekretess gäller för uppgift om andra ekonomiska eller personliga förhållanden för den som har trätt i affärsförbindelse eller liknande förbindelse med den som är föremål för myndighetens verksamhet.

4 Av 9 offentlighets- och sekretessförordningen (2009:641) och bilagan till förordningen framgår att sekretess enligt 30 kap. 23 OSL gäller för uppgifter hos TLV i verksamhet som består i prisreglering och utredning enligt lagen (2002:160) om läkemedelsförmåner m.m. (p. 16). 4 Överväganden och bedömning Bedömning: Om TLV får en uppgift som är sekretessreglerad hos ett landsting enligt 19 kap. 1 OSL, blir denna bestämmelse tillämplig även hos TLV med stöd av 19 kap. 2. Någon ytterligare reglering bör inte införas. En bestämmelse om sekretess hos TLV för uppgifter om enskildas affärs- eller driftförhållanden bör införas i bilagan till offentlighetsoch sekretessförordningen (2009:641). Skälen för bedömningen Inom TLV:s ansvarsområde ligger bl.a. att fastställa vilka tandvårdsåtgärder som ska kunna berättiga till ersättning enligt lagen (2008:145) om statligt tandvårdsstöd samt vilka referenspriser som ska gälla för åtgärderna. I arbetet med att se över och vid behov revidera referenspriserna, behöver TLV kunskap om tandvårdsmarknadens funktionssätt och om olika faktorer som styr kostnaderna i tandvården. Myndigheten kommer att på frivillig väg inhämta uppgifter från såväl enskilda som offentliga vårdgivare (folktandvården) om vårdgivarnas affärs- och driftförhållanden. Det handlar om ekonomisk information med en högre detaljeringsgrad än vad som kan inhämtas från offentliga publikationer och register, såsom resultaträkningar och andra räkenskaper för enskilda tandvårdsenheter eller kliniker. TLV planerar att inhämta aktuella uppgifter från vårdgivare vart tredje år. Uppgifter från offentliga vårdgivare Enligt 19 kap. 1 offentlighets- och sekretesslagen (2009:400; OSL) gäller sekretess i en myndighets affärsverksamhet för uppgift om myndighetens affärs- eller driftförhållanden, om det kan antas att någon som driver likartad rörelse gynnas på myndighetens bekostnad om uppgiften röjs. Under motsvarande förutsättning gäller sekretess hos en myndighet för uppgift om affärs- eller driftförhållanden hos bolag, förening, samfällighet eller stiftelse som driver affärsverksamhet och där det allmänna genom myndigheten utövar ett bestämmande inflytande eller bedriver revision. Vid tillämpningen av lagen ska, enligt 2 kap. 3, med myndighet jämställas bolag, ekonomiska föreningar eller stiftelser där landsting utövar ett rättsligt bestämmande inflytande. Av 19 kap. 2 följer att om en myndighet får en uppgift som är sekretessreglerad i 1 från en annan myndighet, blir 1 tillämplig på uppgiften också hos den mottagande myndigheten.

5 5 Med affärsverksamhet förstås enligt uttalanden i förarbetena till motsvarande bestämmelse i sekretesslagen (1980:100) verksamhet som antingen i sin helhet eller i viss avgränsad del är affärsinriktad. Begreppet får inte fattas alltför snävt (prop. 1979/80:2 del A s. 144). Utmärkande för affärsverksamhet är i allmänhet att verksamheten bedrivs under krav på att den går med vinst eller åtminstone går ihop ekonomiskt, låt vara att den kan vara delvis subventionerad. Sekretessen gäller för uppgifter om myndighetens affärs- eller driftförhållanden. Därmed avses bl.a. verksamhetsriktlinjer, marknadsundersökningar, marknadsplaneringar, prissättningskalkyler, utredningar, prov, förhandlingar och andra affärshändelser samt anställdas individuella löner. Sekretess gäller om det kan antas att någon som driver en likartad rörelse gynnas på myndighetens bekostnad om uppgiften röjs. En likartad rörelse föreligger när någon driver en affärsrörelse som erbjuder ett alternativ till myndighetens affärsverksamhet. Tandvårdsverksamhet som bedrivs av ett landsting eller av ett bolag där landstinget utövar ett bestämmande inflytande kan, efter en bedömning i det enskilda fallet, vara att anse som affärsverksamhet i den mening som avses i 19 kap. 1 offentlighets- och sekretesslagen (jfr RÅ 2003 ref 28). I den mån denna bestämmelse är tillämplig på de aktuella uppgifterna hos landstinget eller bolaget gäller, enligt 19 kap. 2 OSL, samma bestämmelse om sekretess för uppgifterna även efter det att de överlämnats till TLV. Någon ytterligare reglering bör inte införas. Uppgifter från privata vårdgivare Bestämmelser om sekretess för uppgifter om enskildas affärs- eller driftförhållanden finns i bl.a. ovannämnda 30 kap. 23 första stycket 1 OSL. Enligt nämnda lagrum gäller sekretess, i den utsträckning regeringen meddelar föreskrifter om det, i en statlig myndighets verksamhet som består i utredning, planering, prisreglering, tillståndsgivning, tillsyn eller stödverksamhet med avseende på produktion, handel, transportverksamhet eller näringslivet i övrigt, för uppgift om en enskilds affärs- eller driftförhållanden, uppfinningar eller forskningsresultat, om det kan antas att den enskilde lider skada om uppgiften röjs. TLV:s verksamhet såvitt avser utformningen av det statliga tandvårdsstödet får anses utgöra sådan verksamhet som består i utredning med avseende på näringslivet som avses i 30 kap. 23 OSL. Med stöd av denna bestämmelse bör ett tillägg införas i bilagan till offentlighets- och sekretessförordningen (2009:641) (jfr. 9 i förordningen), med innebörd att sekretess gäller för uppgifter hos TLV i verksamhet som består i utredning enligt lagen (2008:145) om statligt tandvårdsstöd. Samma skaderekvisit som i 19 kap. 1 OSL ska därmed tillämpas, dvs. sekretess gäller om det kan antas att den enskilde lider skada om uppgiften röjs.

6 6 Kostnadseffekter Den aviserade förordningsändringen bedöms inte få några ekonomiska konsekvenser för Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, landstingen eller privata vårdgivare.

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om statligt tandvårdsstöd; SFS 2008:145 Utkom från trycket den 22 april 2008 utfärdad den 10 april 2008. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap. Inledande

Läs mer

Regeringens proposition 2007/08:145

Regeringens proposition 2007/08:145 Regeringens proposition 2007/08:145 Byte av namn på Läkemedelsförmånsnämnden Prop. 2007/08:145 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 24 april 2008 Fredrik Reinfeldt Göran

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 28 april 2015 KLAGANDE Försäkringskassan 103 51 Stockholm MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Stockholms dom den 3 februari 2014

Läs mer

Ändring av övergångsbestämmelserna till lagen (2008:145) om statligt tandvårdsstöd

Ändring av övergångsbestämmelserna till lagen (2008:145) om statligt tandvårdsstöd Ds 2010:2 Ändring av övergångsbestämmelserna till lagen (2008:145) om statligt tandvårdsstöd Socialdepartementet SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar av SOU och Ds svarar

Läs mer

DOM 2015-05-13 Meddelad i Stockholm

DOM 2015-05-13 Meddelad i Stockholm Avdelning 02 2015-05-13 Meddelad i Stockholm Mål nr 2802-15 1 KLAGANDE Jonas Alsgren Nyhetsbolaget Sverige 115 79 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Folktandvården Stockholms län AB:s beslut den 11 mars 2015,

Läs mer

DOM 2014-08-15 Meddelad i Stockholm

DOM 2014-08-15 Meddelad i Stockholm DOM 2014-08-15 Meddelad i Stockholm Sida l (5) KLAGANDE Anneli Hyökki Gundas gata 9 431 51 Mölndal ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE AB Transitios beslut den 18 juni 2014 dnr 2353, se bilaga A SAKEN Rätt att ta del

Läs mer

PM om ändringar i dels offentlighets- och sekretesslagen (2009:400), dels offentlighets- och sekretessförordningen

PM om ändringar i dels offentlighets- och sekretesslagen (2009:400), dels offentlighets- och sekretessförordningen Promemoria 2011-05-19 PM om ändringar i dels offentlighets- och sekretesslagen (2009:400), dels offentlighets- och sekretessförordningen (2009:641) 3 1 Promemorians innehåll Denna promemoria innehåller

Läs mer

Lagrum: 3 kap. 3 2 lagen (1976:380) om arbetsskadeförsäkring; 40 kap. 11 första stycket 2 socialförsäkringsbalken

Lagrum: 3 kap. 3 2 lagen (1976:380) om arbetsskadeförsäkring; 40 kap. 11 första stycket 2 socialförsäkringsbalken HFD 2015 ref 18 Kostnad för tandvård har ansetts nödvändig enligt arbetsskadeförsäkringen trots att den överstigit referenspriset i Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets föreskrifter. Lagrum: 3 kap.

Läs mer

DOM Sida l (4) Mål nr KAMMARRÄTTEN I GÖTEBORG Avdelning l. Meddelad i Göteborg

DOM Sida l (4) Mål nr KAMMARRÄTTEN I GÖTEBORG Avdelning l. Meddelad i Göteborg i w KAMMARRÄTTEN I Avdelning l DOM 2014-11- 1 3 Meddelad i Göteborg Sida l (4) KLAGANDE Sten Lillieström Olofsvägen 6 433 62 Sävedalen ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsstyrelsen i Västra Götalands läns beslut

Läs mer

Prövningsmyndighet enligt EU:s hamntjänstförordning

Prövningsmyndighet enligt EU:s hamntjänstförordning Promemoria 2018-12-06 N2018/05533/SUBT Näringsdepartementet Enheten för styrning och uppföljning för bostäder och transporter Rättssekretariatet Prövningsmyndighet enligt EU:s hamntjänstförordning I denna

Läs mer

Offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) OSL (Prop. 2008/09: 150)

Offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) OSL (Prop. 2008/09: 150) Offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) OSL (Prop. 2008/09: 150) OSL reglerar såväl tystnadsplikten i det allmännas verksamhet som handlingssekretessen och anknyter därmed både till RF:s yttrandefrihetsskydd

Läs mer

DOM Meddelad i Göteborg

DOM Meddelad i Göteborg KAMMARRÄTTEN I GÖTEBORG Avdelning 1 DOM 2017-07-06 Meddelad i Göteborg Mål nr 954-17 1 KLAGANDE Bengt Hedin Sveriges Television AB 105 10 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Karlstad Airport AB:s beslut den

Läs mer

Foto: Mattias Ahlm. God tandvård till rimlig kostnad

Foto: Mattias Ahlm. God tandvård till rimlig kostnad Foto: Mattias Ahlm God tandvård till rimlig kostnad Att ha friska tänder borde vara en självklarhet. Jag får väldigt många brev och samtal från människor som avstår från att gå till tandläkaren av rädsla

Läs mer

Sekretess: En väg till ökad konkurrens och bättre upphandlingar, eller en irritationskälla för alla vid offentlig upphandling.

Sekretess: En väg till ökad konkurrens och bättre upphandlingar, eller en irritationskälla för alla vid offentlig upphandling. Sekretess: En väg till ökad konkurrens och bättre upphandlingar, eller en irritationskälla för alla vid offentlig upphandling. Advokaterna Magnus Ericsson och Robert Svedjetorp Advokatbyrån Kaiding Vad

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1(5) Mål nr 8309-13 meddelad i Stockholm den 12 november 2014 KLAGANDE Tom Ryltenius Arbetsliv och Forskning Box 4204 203 13 Malmö ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i

Läs mer

Kommittédirektiv. Sekretess i ärenden om anställning som myndighetschef. Dir. 2008:81. Beslut vid regeringssammanträde den 12 juni 2008

Kommittédirektiv. Sekretess i ärenden om anställning som myndighetschef. Dir. 2008:81. Beslut vid regeringssammanträde den 12 juni 2008 Kommittédirektiv Sekretess i ärenden om anställning som myndighetschef Dir. 2008:81 Beslut vid regeringssammanträde den 12 juni 2008 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska utreda om det finns

Läs mer

DOM 2013-11-28 Meddelad i Stockholm

DOM 2013-11-28 Meddelad i Stockholm KAMMARRÄTTEN Avdelning 6 DOM 2013-11-28 Meddelad i Stockholm Sida l (4) Mål nr 6510-13 KLAGANDE Kenneth Samuelsson Ombud: Advokaterna Ulf Isaksson och Jenny Nilsson Box 16097 103 22 Stockholm ÖVERKLAGAT

Läs mer

DOM 2013-12-17 Meddelad i Jönköping

DOM 2013-12-17 Meddelad i Jönköping DOM 2013-12-17 Meddelad i Jönköping Sida l (3) KLAGANDE Carolina Häggkvist Östgöta Correspondenten Östgöta Media AB 581 89 Linköping ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE AB Stångåstadens beslut den l november 2013, se

Läs mer

Sekretess inom missbruksoch beroendevården. Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting

Sekretess inom missbruksoch beroendevården. Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting Sekretess inom missbruksoch beroendevården Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting Offentlighetsprincipen - Yttrandefrihet - Tryckfrihet - Meddelarfrihet - Allmänna handlingar 2 Handlingar

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-05-16 Närvarande: F.d. justitieråden Marianne Eliason och Peter Kindlund samt justitierådet Kerstin Calissendorff. Sekretess vid samarbete mellan europeiska

Läs mer

Uttalande om sekretesskydd i förhållande till myndigheter enligt OSL

Uttalande om sekretesskydd i förhållande till myndigheter enligt OSL Uttalande om sekretesskydd i förhållande till myndigheter enligt OSL Bakgrund Inför kommande kliniska prövningar skickar LIFs medlemsföretag studieprotokoll till sjukhus inom bl.a. landstingens regi för

Läs mer

OFFENTLIGHET OCH SEKRETESS

OFFENTLIGHET OCH SEKRETESS OFFENTLIGHET OCH Juristprogrammet Termin 6 Vårterminen 2015 Lars Bejstam YTTRANDEFRIHET Information kan finnas lagrad på olika sätt, t.ex. skriftliga dokument upptagningar, t.ex. datalagrad information

Läs mer

Det statliga tandvårdsstödet

Det statliga tandvårdsstödet Det statliga tandvårdsstödet Tandvårdsstödet omfattar alla som bor i Sverige från och med den 1 juli det år hon eller han den fyller 20 år. Det innehåller ett allmänt tandvårdsbidrag och ett skydd mot

Läs mer

Dnr Fi2005/398

Dnr Fi2005/398 Promemoria 2005-01-21 Dnr Fi2005/398 Finansdepartementet Sekretess hos den kommission och det råd som inrättats med anledning av naturkatastrofen i Asien för uppgift om enskildas personliga och ekonomiska

Läs mer

Tillgängliggörande av tillsynsrapporter på internet i enlighet med 2015 års budget

Tillgängliggörande av tillsynsrapporter på internet i enlighet med 2015 års budget Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Tjänsteutlåtande Dnr 3.3.1-10277/2015 Sida 1 (6) 2015-11-26 Handläggare Gentiana Dedaj Telefon: 08-508 33 332 Till Utbildningsnämnden

Läs mer

Lagar, förordningar och föreskrifter

Lagar, förordningar och föreskrifter Vad är tandvård? Lagar, förordningar och föreskrifter Tandvårdslagen Tandvårdsförordningen Lag om statligt tandvårdsstöd Förordning om statligt tandvårdsstöd Föreskrifter (Försäkringskassan, TLV, Socialstyrelsen)

Läs mer

Uppdrag angående informationsutbyte och samråd i ärenden om tillfällig subvention. - regeringsrapport 2016

Uppdrag angående informationsutbyte och samråd i ärenden om tillfällig subvention. - regeringsrapport 2016 Uppdrag angående informationsutbyte och samråd i ärenden om tillfällig subvention - regeringsrapport 2016 Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket och Läkemedelsverket 31 oktober 2016 Innehåll 1 Bakgrund...

Läs mer

Risk-och sårbarhetsanalyser Sekretess

Risk-och sårbarhetsanalyser Sekretess Risk-och sårbarhetsanalyser Sekretess Agenda Inledning Offentlighetsprincipen Sekretess Sekretess för risk-och sårbarhetsanalyser m.m. Försvarssekretess Sekretessreglerad uppgift/hemlig uppgift Offentlighetsprincipen

Läs mer

Kritik mot Länsstyrelsen i Värmlands län angående handläggningen av en begäran om att få ta del av allmän handling

Kritik mot Länsstyrelsen i Värmlands län angående handläggningen av en begäran om att få ta del av allmän handling BESLUT Justitieombudsmannen Lars Lindström Datum 2013-03-21 Dnr 440-2012 Sid 1 (5) Kritik mot Länsstyrelsen i Värmlands län angående handläggningen av en begäran om att få ta del av allmän handling Beslutet

Läs mer

Regeringens proposition 2015/16:20

Regeringens proposition 2015/16:20 Regeringens proposition 2015/16:20 Ändringar i offentlighets- och sekretesslagen med anledning av Försvarsexportmyndighetens avveckling Prop. 2015/16:20 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen.

Läs mer

Tandvårdslag (1985:125)

Tandvårdslag (1985:125) Tandvårdslag (1985:125) SFS nr: 1985:125 Departement/myndighet: Socialdepartementet Utfärdad: 1985-03-14 Ändrad: t.o.m. SFS 2008:346 Inledande bestämmelse 1 Med tandvård avses i denna lag åtgärder för

Läs mer

8 Sekretess. 8.1 Allmänt. Sekretess, Avsnitt 8 125

8 Sekretess. 8.1 Allmänt. Sekretess, Avsnitt 8 125 Sekretess, Avsnitt 8 125 8 Sekretess Skattesekretess 8.1 Allmänt Den 30 juni 2009 ersattes Sekretesslagen (1980:100) av Offentlighets- och sekretesslagen (2009:400). I denna handledning görs hänvisningar

Läs mer

DOM 2011-12-21 Meddelad i Jönköping

DOM 2011-12-21 Meddelad i Jönköping KAMMARRÄTTEN IJÖNKÖPING Avdelning l DOM 2011-12-21 Meddelad i Jönköping Sida l (3) Mål nr 3220-11 KLAGANDE Ulf Contman Box 7390 103 91 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Transportstyrelsens beslut den 19 september

Läs mer

Bättre juridiska förutsättningar för samverkan och service (SOU 2014:39) Yttrande till Näringsdepartementet

Bättre juridiska förutsättningar för samverkan och service (SOU 2014:39) Yttrande till Näringsdepartementet 1 (5) Kommunledningskontoret 2014-09-18 Dnr KS 2014-686 Fredrik Eriksson Kommunstyrelsen Bättre juridiska förutsättningar för samverkan och service (SOU 2014:39) Yttrande till Näringsdepartementet KOMMUNLEDNINGSKONTORETS

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Fredrik Johansson Nämndsekreterare 044-309 31 13 Fredrik.A.Johansson@skane.se MOTIONSSVAR Datum 2018-06-07 Dnr 1704049 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Motion. Laga de största

Läs mer

Publicering av inspektionsrapporter på Internet

Publicering av inspektionsrapporter på Internet LIVSMEDELSVERKET BAKGRUNDSPROMEMORIA 1 (5) Publicering av inspektionsrapporter på Internet Bakgrund I flera sammanhang har frågan om publicering av inspektionsrapporter på Internet diskuterats, bl.a. i

Läs mer

Om du behöver tandvård

Om du behöver tandvård Om du behöver tandvård Om socialförsäkringen Socialförsäkringen är en viktig del av det svenska trygghetssystemet. Den svenska socialförsäkringen gäller för alla som bor eller arbetar i Sverige. Den ger

Läs mer

Om du behöver tandvård

Om du behöver tandvård Om du behöver tandvård Välkommen till Försäkringskassan Den här broschyren tar kortfattat upp vilka förmåner som finns från socialförsäkringen när det gäller tandvård. Bland annat kan du läsa om tandvårdsbidragen,

Läs mer

Om du behöver tandvård

Om du behöver tandvård Om du behöver tandvård Om socialförsäkringen Socialförsäkringen är en viktig del av det svenska trygghetssystemet. Den svenska socialförsäkringen gäller i stort sett alla som bor eller arbetar i Sverige.

Läs mer

Konkurrensen i Sverige Kapitel 23 Tandvårdsmarknaden RAPPORT 2018:1

Konkurrensen i Sverige Kapitel 23 Tandvårdsmarknaden RAPPORT 2018:1 Konkurrensen i Sverige 2018 Kapitel 23 Tandvårdsmarknaden RAPPORT 2018:1 Utdrag Det här dokumentet innehåller ett utdrag ur Konkurrensverkets rapport Konkurrensen i Sverige (rapportserie 2018:1). Du kan

Läs mer

Ändringar i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) med anledning av lag om bostadsanpassningsbidrag (2018:222)

Ändringar i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) med anledning av lag om bostadsanpassningsbidrag (2018:222) Promemoria 2018-11-16 Socialdepartementet Enheten för familj och sociala tjänster Ändringar i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) med anledning av lag om bostadsanpassningsbidrag (2018:222) Innehåll

Läs mer

Uppdrag att se över skyddet för forskningsresultat för undanröjande av hinder för innovation 1 Bilaga

Uppdrag att se över skyddet för forskningsresultat för undanröjande av hinder för innovation 1 Bilaga Protokoll 75 2017-03-02 U2017/01013/F Utbildningsdepartementet Uppdrag att se över skyddet för forskningsresultat för undanröjande av hinder för innovation 1 Bilaga Regeringskansliet beslutar att en utredare

Läs mer

Regelverket för tandvården

Regelverket för tandvården Regelverket för tandvården Det finns flera olika tandvårdsstöd Högkostnadsskyddet för tandvård För varje tandvårdsåtgärd som ingår i högkostnadsskyddet finns ett referenspris som ersättningen i högkostnadsskyddet

Läs mer

DEN TUDELADE VÄLFÄRDSSTATEN

DEN TUDELADE VÄLFÄRDSSTATEN DEN TUDELADE VÄLFÄRDSSTATEN Offentlighet och sekretess hinder för samordning? 17 oktober 2011 Lars Bejstam OFFENTLIGHETSPRINCIPEN Grundlagsskyddad rätt att ta del av allmänna handlingar Gäller för enskilda

Läs mer

Det statliga tandvårdsstödet förbättrad information, kontroll och uppföljning

Det statliga tandvårdsstödet förbättrad information, kontroll och uppföljning Socialutskottets betänkande 2016/17:SoU20 Det statliga tandvårdsstödet förbättrad information, kontroll och uppföljning Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till ändringar i lagen

Läs mer

Regeringens proposition 2009/10:118

Regeringens proposition 2009/10:118 Regeringens proposition 2009/10:118 Ändring av övergångsbestämmelserna till lagen (2008:145) om statligt tandvårdsstöd Prop. 2009/10:118 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 13 februari 2017 KLAGANDE DAV Partner AB, 556609-4842 Ombud: Advokat Johan Rappmann och jur.kand. Lorena Bokberg Advokatfirman Glimstedt

Läs mer

Valet av rubrik känns lite väl massmedial, och det är vår uppfattning att de fakta som redovisas i rapporten inte ger stöd för en sådan rubrik.

Valet av rubrik känns lite väl massmedial, och det är vår uppfattning att de fakta som redovisas i rapporten inte ger stöd för en sådan rubrik. Riksrevisionen 2012-03-28 Synpunkter på Riksrevisionens utkast till rapport En tandlös reform? Privattandläkarna tackar för visat förtroende och lämnar följande synpunkter på utkastet till rapporten En

Läs mer

Offentlighets- och sekretesslagen

Offentlighets- och sekretesslagen Offentlighets- och sekretesslagen Den nya lagen baseras på förslag från Offentlighets- och sekretesskommittén: - Ordning och reda bland allmänna handlingar (SOU 2002:97) - 15 kap. SekrL + ArkivL = Lag

Läs mer

Sekretesspolicy

Sekretesspolicy Sekretesspolicy 2019-09-11 POLICY Fastställd av GD: 11 september 2019 Träder i kraft: 11 september 2019 Upphör att gälla: 12 september 2022 Ansvarig: Administrativa avdelningen Dnr: 2019/3244 Sekretesspolicy

Läs mer

Från: Kent Sangmyr och Charlene Holmström Datum: 9 maj 2012 Angående: Utredning angående regelverket kring vårdens intyg till Försäkringskassan

Från: Kent Sangmyr och Charlene Holmström Datum: 9 maj 2012 Angående: Utredning angående regelverket kring vårdens intyg till Försäkringskassan 112591, 1 Bilaga 3, version 1.0 PM Till: Inera AB Från: Kent Sangmyr och Charlene Holmström Datum: 9 maj 2012 Angående: Utredning angående regelverket kring vårdens intyg till Försäkringskassan Syfte Syftet

Läs mer

Remissvar Ett tandvårdsstöd för alla fler och starkare patienter

Remissvar Ett tandvårdsstöd för alla fler och starkare patienter BESLUTSUNDERLAG 1/1 Regionstyrelsen Remissvar Ett tandvårdsstöd för alla fler och starkare patienter Region Östergötland har beretts möjlighet att yttra sig över betänkandet Ett tandvårdsstöd för alla

Läs mer

Samverkan psykiatri och socialtjänst Lagstiftning mm. Robert Larsson Agneta Widerståhl 2015-01-15

Samverkan psykiatri och socialtjänst Lagstiftning mm. Robert Larsson Agneta Widerståhl 2015-01-15 Samverkan psykiatri och socialtjänst Lagstiftning mm. Robert Larsson Agneta Widerståhl 2015-01-15 Dagordning Styrande lagstiftning för socialtjänsten och hälso- och sjukvården Samordnad individuell plan

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1996:1156) om receptregister; SFS 2009:370 Utkom från trycket den 19 maj 2009 utfärdad den 7 maj 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i sekretesslagen (1980:100); SFS 1998:614 Utkom från trycket den 24 juni 1998 utfärdad den 11 juni 1998. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 7 kap. 4 och

Läs mer

Offentlighet och sekretess. våren 2012 Sverker Scheutz

Offentlighet och sekretess. våren 2012 Sverker Scheutz Offentlighet och sekretess våren 2012 Sverker Scheutz Vad är allmänna handlingar? Tryckfrihetsförordningen 2 kap Tryckfrihetsförordningen 2 kap Behandlar rätten att ta del av allmänna handlingar Till främjande

Läs mer

Ändring av statistiksekretessen

Ändring av statistiksekretessen Konstitutionsutskottets betänkande 2013/14:KU39 Ändring av statistiksekretessen _ Sammanfattning Utskottet behandlar i betänkandet regeringens proposition 2013/14:162 Ändringar i statistiksekretessen.

Läs mer

Postadress Besöksadress Telefon Stockholm Klara Västra Kyrkogata

Postadress Besöksadress Telefon Stockholm Klara Västra Kyrkogata 1 (43) Analys av besöksfrekvenser för tandvårdsbesök i förebyggande syfte och effekterna av skyddet mot höga kostnader i det tandvårdsstöd som infördes den 1 juli 2008 Postadress Besöksadress Telefon 103

Läs mer

Det nya tandvårdsstödet från den 1 juli 2008

Det nya tandvårdsstödet från den 1 juli 2008 Social Insurance Report Det nya tandvårdsstödet från den 1 juli 2008 Besöksfrekvenser i förebyggande syfte, samt effekterna av skyddet mot höga kostnader ISSN 1654-8574 Utgivare: Upplysningar: Hemsida:

Läs mer

Tandvårdslag (1985:125)

Tandvårdslag (1985:125) SFS 1985:125 Källa: Rixlex Utfärdad: 1985-03-14 Uppdaterad: t.o.m. SFS 2006:193 Tandvårdslag (1985:125) [Fakta & Historik] Inledande bestämmelse 1 Med tandvård avses i denna lag åtgärder för att förebygga,

Läs mer

8.6.2 Forskningsdatabaslagens territoriella tillämpningsområde (1 kap. 7 )

8.6.2 Forskningsdatabaslagens territoriella tillämpningsområde (1 kap. 7 ) REMISSYTTRANDE 1 (6) Datum Diarienr 2019-02-07 KST 2018/412 Ert datum Ert diarienr 2018-11-09 U2018/02557/F Utbildningsdepartementet Forskningspolitiska enheten Betänkandet Rätt att forska Långsiktig reglering

Läs mer

Regelverk för digital utomlänsfakturering

Regelverk för digital utomlänsfakturering TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (2) Landstingsdirektörens stab Kanslienheten Datum 2018-03-20 Diarienummer 180184 Landstingsstyrelsen Regelverk för digital utomlänsfakturering Förslag till beslut Landstingsstyrelsen

Läs mer

Ändring i offentlighets- och sekretesslagen med anledning av lagen om bostadsanpassningsbidrag. Kjell Rempler (Socialdepartementet)

Ändring i offentlighets- och sekretesslagen med anledning av lagen om bostadsanpassningsbidrag. Kjell Rempler (Socialdepartementet) Lagrådsremiss Ändring i offentlighets- och sekretesslagen med anledning av lagen om bostadsanpassningsbidrag Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 14 mars 2019 Lena Hallengren

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden. Yttrande över delbetänkandet Stöd till hälsofrämjande tandvård del 2 (SOU 2006:71), förslaget till grundstöd

Hälso- och sjukvårdsnämnden. Yttrande över delbetänkandet Stöd till hälsofrämjande tandvård del 2 (SOU 2006:71), förslaget till grundstöd Ledningsstaben Klas Lindström 2006-09-25 LiÖ 2006-539 Hälso- och sjukvårdsnämnden Yttrande över delbetänkandet Stöd till hälsofrämjande tandvård del 2 (SOU 2006:71), förslaget till grundstöd Regeringen

Läs mer

Information om offentlighet och sekretess

Information om offentlighet och sekretess Information om offentlighet och sekretess MARS 2015 1. Inledning I det följande lämnas information om offentlighet och sekretess som berör alla anställda i Riksbanken. Alla anställda bör känna till vissa

Läs mer

Yttrande över departementspromemorian Statligt tandvårdsstöd och utbildningstandvård (Ds 2010:41)

Yttrande över departementspromemorian Statligt tandvårdsstöd och utbildningstandvård (Ds 2010:41) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HÄLSO- OCH 1 (2) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-02-15 P 20 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2011-01-13 HSN 1012-1399 Handläggare: Bo Persson Yttrande över departementspromemorian Statligt

Läs mer

DOM Meddelad i Göteborg

DOM Meddelad i Göteborg Avdelning 3 2017-11-13 Meddelad i Göteborg 1 KLAGANDE Lejonet & Partners AB, 556784-6752 Ombud: David Huseby c/o Lejonet & Partners AB Schaktugnsgatan 5 216 16 Limhamn ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Trelleborgs

Läs mer

Friskare tänder - till rimliga kostnader (SOU 2007:19)

Friskare tänder - till rimliga kostnader (SOU 2007:19) Sundbyberg 2007-06-25 Vår referens: Karin Sandström Diarienummer 07-153 Ange diarienummer vid all korrespondens Socialdepartementet 103 33 Stockholm Friskare tänder - till rimliga kostnader (SOU 2007:19)

Läs mer

Stockholm den 9 november 2017 R-2017/1875. Till Utrikesdepartementet UD2017/15958/HI

Stockholm den 9 november 2017 R-2017/1875. Till Utrikesdepartementet UD2017/15958/HI R-2017/1875 Stockholm den 9 november 2017 Till Utrikesdepartementet UD2017/15958/HI Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 oktober 2017 beretts tillfälle att avge yttrande över Förslag till Europaparlamentets

Läs mer

Yttrande över Ett tandvårdsstöd för alla fler och starkare patienter (SOU 2015:76)

Yttrande över Ett tandvårdsstöd för alla fler och starkare patienter (SOU 2015:76) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Viss sekretess i mål enligt konkurrensskadelagen. Magnus Corell (Näringsdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Viss sekretess i mål enligt konkurrensskadelagen. Magnus Corell (Näringsdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Viss sekretess i mål enligt konkurrensskadelagen Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 26 oktober 2017 Tomas Eneroth Magnus Corell (Näringsdepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer

Bakgrund... 3 TLV:s metod för att fastställa referenspriset för en åtgärd... 3 Större förändringar i referenspriset 1 september 2014...

Bakgrund... 3 TLV:s metod för att fastställa referenspriset för en åtgärd... 3 Större förändringar i referenspriset 1 september 2014... Bakgrund... 3 TLV:s metod för att fastställa referenspriset för en åtgärd... 3 Större förändringar i referenspriset 1 september 2014...4 Övergångsbestämmelser... 5 Privattandläkarnas synpunkter under arbetets

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i socialförsäkringsregisterlagen (1997:934); SFS 2001:413 Utkom från trycket den 15 juni 2001 utfärdad den 7 juni 2001. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) Utfärdad den 22 november 2018 Publicerad den 30 november 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 6 kap. 1,

Läs mer

Högkostnadsskydd för tandvård

Högkostnadsskydd för tandvård Högkostnadsskydd för tandvård Alla som bor i Sverige omfattas av ett tandvårdsstöd. I tandvårdsstödet finns ett högkostnadsskydd som gör att du vid större behandlingar bara behöver betala en del av kostnaden

Läs mer

Stina Hellman. Prislista

Stina Hellman. Prislista Prislista Undersökning, riskbedömning och hälsofrämjande åtgärder Pris Referenspris *) 101 Basundersökning och diagnostik, utförd av tandläkare 820 775 103 Akut eller kompletterande undersökning, utförd

Läs mer

DOM 2014-01-28 Meddelad i Göteborg

DOM 2014-01-28 Meddelad i Göteborg Avdelning 2 2014-01-28 Meddelad i Göteborg 1 KLAGANDE Carl Larsson SVT Sörmland Box 146 44 630 14 Eskilstuna ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Polismyndigheten i Skånes beslut den 25 oktober 2013, dnr A243.677/2013,

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 1 mars 2005 Ö 610-05 KLAGANDE ZS SAKEN Utlämnande av allmän handling ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Hovrätten för Västra Sverige, avd. 5, beslut

Läs mer

Termkonferens, Uddevalla. 24 september 2009 Lars Sjödin

Termkonferens, Uddevalla. 24 september 2009 Lars Sjödin Termkonferens, Uddevalla 24 september 2009 Lars Sjödin Rubriken i programmet Nuvarande och kommande diagnosregister i det nya statliga tandvårdsstödet Nuvarande och kommande föreskrift (TLVFS) om statligt

Läs mer

Rättsligt yttrande. Utredning

Rättsligt yttrande. Utredning Sid 1 (5) Utredning Dnr 18KS458-6 2018-12-13 Filip Henriksen Telefon 026-17 84 50 filip.henriksen@gavle.se Rättsligt yttrande Undertecknad har fått uppgiften att närmare utreda huruvida kommunens revision

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Patientlag; utfärdad den 19 juni 2014. SFS 2014:821 Utkom från trycket den 1 juli 2014 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap. Inledande bestämmelser 1 Denna lag

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om nationell läkemedelslista Utfärdad den 20 juni 2018 Publicerad den 28 juni 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap. Inledande bestämmelser 1 E-hälsomyndigheten

Läs mer

Övergångsbestämmelser med anledning av inrättandet av Inspektionen för vård och omsorg. Lars Hedengran (Socialdepartementet)

Övergångsbestämmelser med anledning av inrättandet av Inspektionen för vård och omsorg. Lars Hedengran (Socialdepartementet) Lagrådsremiss Övergångsbestämmelser med anledning av inrättandet av Inspektionen för vård och omsorg Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 7 februari 2013 Göran Hägglund Lars

Läs mer

Prisjämförelsetjänst för tandvård

Prisjämförelsetjänst för tandvård Prisjämförelsetjänst för tandvård slutrapport avseende regeringsuppdrag att färdigställa och förbereda för en etablering av en prisjämförelsetjänst för tandvård 2 (50) Citera gärna Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets

Läs mer

Innehåll. Del 1. Inledning. Sammanfattning... 19. Summary... 41

Innehåll. Del 1. Inledning. Sammanfattning... 19. Summary... 41 Innehåll Del 1 Sammanfattning... 19 Summary... 41 Inledning 1 Vårt arbete... 69 1.1 Direktiven... 69 1.2 Uppdraget... 70 1.3 Arbetets bedrivande... 71 1.4 Betänkandets disposition... 72 1.5 Författningsförslaget...

Läs mer

Ökad insyn i välfärden

Ökad insyn i välfärden Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Sida 1 (8) 2017-01-05 Handläggare Peter Alexanderson Telefon: 08-508 33 714 Johan Adolfsson Telefon: 508 33 926 Till Utbildningsnämnden 2017-02-02

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm. KLAGANDE Patrik Ekström Lokaltidningen Mitt i Stockholm AB Box Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm. KLAGANDE Patrik Ekström Lokaltidningen Mitt i Stockholm AB Box Stockholm KAMMARRÄTTEN Avdelning 2 DOM 2013-02-15 Meddelad i Stockholm Sida l (5) Mål nr 8494-12 KLAGANDE Patrik Ekström Lokaltidningen Mitt i Stockholm AB Box 47309 100 74 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Sollentuna

Läs mer

Sekretess vid samarbete mellan europeiska energitillsynsmyndigheter

Sekretess vid samarbete mellan europeiska energitillsynsmyndigheter Lagrådsremiss Sekretess vid samarbete mellan europeiska energitillsynsmyndigheter Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 3 maj 2012 Anna-Karin Hatt Dan Sandberg (Näringsdepartementet)

Läs mer

Nya föreskrifter om särskilt tandvårdsbidrag (STB)

Nya föreskrifter om särskilt tandvårdsbidrag (STB) Meddelandeblad Mottagare: Vårdgivare Hälso- och sjukvårdspersonal Tandvårdspersonal Nr 15/2012 December 2012 Nya föreskrifter om särskilt tandvårdsbidrag (STB) Från och med den 1 januari 2013 gäller Socialstyrelsens

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i sekretesslagen (1980:100); SFS 1999:301 Utkom från trycket den 4 juni 1999 utfärdad den 4 maj 1999. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om sekretesslagen

Läs mer

ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Läkemedelsverkets beslut den 2 januari 2013 i ärende nr 585:2012/515694, se bilaga A. SAKEN Utlämnande av allmän handling

ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Läkemedelsverkets beslut den 2 januari 2013 i ärende nr 585:2012/515694, se bilaga A. SAKEN Utlämnande av allmän handling Sida l (2) KAMMARRÄTTEN I STOCKHOLM T^PlA/T JLHJ1V1 Mål nr 329-13 Avdelning 6 2013-03-18 Meddelad i Stockholm KLAGANDE Kristina Lagerström Sveriges Television AB 105 10 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Läkemedelsverkets

Läs mer

Dnr Ö 2/03

Dnr Ö 2/03 Dnr 2002-1714 2003-02-24 Ö 2/03 KamR: dom 2003-04-25, mål nr 1654-03 RegR: dom 2003-12-22, mål nr 3103-2003 (ref) Ö 2/03 Revisorsnämnden beslutade den 19 november 2002 att avslå en begäran från Y AB om

Läs mer

Allmänna handlingar. hos kommunala och landstingskommunala företag

Allmänna handlingar. hos kommunala och landstingskommunala företag Allmänna handlingar hos kommunala och landstingskommunala företag Allmänna handlingar hos kommunala och landstingskommunala företag Offentlighetsprincipen har mycket gamla anor i Sverige. Den infördes

Läs mer

Åtta sidor om sekretess. inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten

Åtta sidor om sekretess. inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten Åtta sidor om sekretess inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten 1 Offentlighet och sekretess Sekretesslagen Sekretesslagen (1980:100) och sekretessförordningen (1980:657) innehåller bestämmelser

Läs mer

Promemoria. Några sekretessfrågor på finansmarknadsområdet. Finansdepartementet Finansmarknadsavdelningen. Fi2019/02360/V

Promemoria. Några sekretessfrågor på finansmarknadsområdet. Finansdepartementet Finansmarknadsavdelningen. Fi2019/02360/V Promemoria Finansdepartementet Finansmarknadsavdelningen Några sekretessfrågor på finansmarknadsområdet Fi2019/02360/V Juni 2019 1 Innehållsförteckning 1 Promemorians huvudsakliga innehåll... 3 2 Lagförslag...

Läs mer

Vad kostar det hos tandläkaren. Ann Roosaar Leg tandl Avd f vuxentandvård Odontologiska Inst, KI

Vad kostar det hos tandläkaren. Ann Roosaar Leg tandl Avd f vuxentandvård Odontologiska Inst, KI Vad kostar det hos tandläkaren Ann Roosaar Leg tandl Avd f vuxentandvård Odontologiska Inst, KI Barntandvård Barn och ungdom upp till och med 19 års ålder har fri tandvård och vården betalas av landstinget.

Läs mer

riksrevisionen granskar: staten och vården Tandvårdsreformen 2008 når den alla? rir 2012:12

riksrevisionen granskar: staten och vården Tandvårdsreformen 2008 når den alla? rir 2012:12 riksrevisionen granskar: staten och vården Tandvårdsreformen 2008 når den alla? rir 2012:12 Riksrevisionen är en myndighet under riksdagen med uppgift att granska den verksamhet som bedrivs av staten.

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSSTOLENS 1 (5) meddelad i Stockholm den 29 maj 2012 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART Kommuninvest Ekonomisk förening Ombud: AA Skeppsbron Skatt AB Skeppsbron 20 111 30 Stockholm

Läs mer

Ersättningsreglerna enligt det nya statliga tandvårdsstödet en översikt

Ersättningsreglerna enligt det nya statliga tandvårdsstödet en översikt 1 (7) Ersättningsreglerna enligt det nya statliga tandvårdsstödet en översikt Den här översikten är en sammanfattning av ersättningsreglerna i det statliga tandvårdsstödet som började gälla den 1 juli

Läs mer

Sekretess på bibliotek

Sekretess på bibliotek Sekretess på bibliotek ÅSA SÖDERLIND JANUARI 2018, KULTUR I VÄST Sekretess på bibliotek och för uppgift om enskilds användning av informationsteknik, Offentlighet och sekretess- paragrafer som berör bibliotek

Läs mer