Uppdrag att se över skyddet för forskningsresultat för undanröjande av hinder för innovation 1 Bilaga

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppdrag att se över skyddet för forskningsresultat för undanröjande av hinder för innovation 1 Bilaga"

Transkript

1 Protokoll U2017/01013/F Utbildningsdepartementet Uppdrag att se över skyddet för forskningsresultat för undanröjande av hinder för innovation 1 Bilaga Regeringskansliet beslutar att en utredare ska biträda Utbildningsdepartementet med att se över och föreslå hur hantering av forskningsresultat kan förbättras för att undanröja hinder för innovation. En beskrivning av behovet av en översyn och närmare om uppdraget finns i bilagan. Förslag från utredaren ska rymmas inom befintliga budgetramar. Kostnader för uppdraget ska belasta utgiftsområde 1, anslaget 4:1 Regeringskansliet m.m., anslagsposten 1. Beslutet har fattats av ministern för högre utbildning och forskning, statsrådet Hellmark Knutsson. Telefonväxel: Fax: Webb: Postadress: Stockholm Besöksadress: Drottninggatan 16 E-post: u.registrator@regeringskansliet.se

2 Utdrag till Statsrådsberedningen/Gransk Regeringskansliets förvaltningsavdelning Justitiedepartementet/L6 Socialdepartementet/SAM Finansdepartementet/BA Utbildningsdepartementet/UH Miljö- och energidepartementet/mm Näringsdepartementet/ISB/IFK, NV/SK, NV/FÖF Vetenskapsrådet 2 (2)

3 U2017/01013/F Bilaga till regeringskanslibeslut , U2017/01013/F Utbildningsdepartementet Översyn av skyddet för forskningsresultat för undanröjande av hinder för innovation Behovet av utredning För att svenska universitet och högskolor ska kunna vara attraktiva samarbetsparter för företag och internationella aktörer och för att Sverige i den alltmer hårdnande konkurrensen ska kunna hävda sig som ett framgångsrikt forsknings- och innovationsland, behöver det göras en översyn av den sekretessreglering som gäller för forskning enligt vad som närmare beskrivs nedan. Vid forskning blir handlingar allmänna tidigt och kontinuerligt I högskolans uppdrag ingår att bedriva fri och oberoende forskning på vetenskaplig grund. Denna forskning leder sällan till formella beslut och innefattar normalt inte myndighetsutövning. I stället är de åtgärder som vidtas typiskt sett av faktisk art, t.ex. mätningar, provtagningar, försök av olika slag, datahantering och analyser. Som regel anses forskning därför inte utgöra ärendehantering, utan vad som brukar benämnas faktiskt handlande. Detta innebär att en handling enligt bestämmelserna i tryckfrihetsförordningen i de flesta fall blir en allmän handling då handlingen är färdigställd. I enskilda fall kan dock forskning utgöra ärendehantering. Vid ärendehantering blir en handling som inte expedieras upprättad vid den tidpunkt då ärendet har slutbehandlats hos myndigheten. Denna tidpunkt infaller ofta senare än den tidpunkt som hade varit aktuell om det rört sig om faktiskt handlande. Svårigheterna för forskaren inträffar i de fall det rör sig om faktiskt handlande vilket normalt är fallet när det gäller forskning.

4 Behov av utökat skydd för uppgifter i handlingar där det kan förekomma uppgifter om forskningsresultat som på sikt kan leda till publicering eller ekonomiskt värde. I offentlighets- och sekretesslagen (2009:400, OSL) finns bestämmelser om sekretess i bl.a. 24 kap. som blir tillämpliga vid forskning. Bestämmelserna avser dock endast vissa aspekter av forskningsarbetet. Att forskning oftast utgör faktiskt handlande och att handlingar därmed blir allmänna och offentliga tidigare än vid ärendehantering kan innebära problem för svenska forskare allteftersom intresset från omvärlden att ta del av forskningsresultat ökar. Forskare kan vara skyldiga att lämna ut handlingar som innehåller känsligt forskningsmaterial. I och med introduktionen av innovationskontor, dvs. enheter på vissa lärosäten som ansvarar för nyttiggörande av forskning, är det också numera lättare än tidigare att hitta dessa forskningsresultat eftersom de samlas på ett ställe. Forskningsresultaten är m.a.o. mer tillgängliga än tidigare och i vissa fall oskyddade ur ett sekretessperspektiv. Forskaren bedriver sin forskning med ett fokus på nyttiggörande. Nyttiggörandet kan bestå i att publicera sina resultat, vilket förutsätter att ingen annan forskargrupp kan ta del av informationen före publicering. Det kan också bestå i att kommersialisera forskningen i form av patent eller genom att starta ett företag och vara först på marknaden med en produkt eller tjänsteinnovation. Nyttiggörande kan också bestå i att samverka med andra intressenter nationellt och internationellt i syfte att växla upp forskningen ytterligare. Om forskningsresultat begärs ut innan forskaren har kommit till ett nyttiggörande och uppgifterna inte omfattas av sekretess kan detta medföra ett antal problem som gör att nyttiggörandet hindras enligt följande. Möjligheterna att få patent på uppfinningen kan gå om intet. För att patent ska kunna meddelas krävs att en uppfinning är ny i förhållande till vad som blivit känt före dagen för patentansökan och tillika väsentligen skiljer sig därifrån, 1 kap. 2 patentlagen (1967:837). En extern part kan begära ut forskningsresultat, duplicera dem och publicera resultaten innan den forskargrupp som faktiskt bedrivit arbete hunnit publicera sina resultat. 2 (6)

5 En extern part kan begära ut forskningsresultat, duplicera dem och därmed, istället för att samarbeta med forskare vid svenska lärosäten, driva forskningsprojektet själv. Både nationella och internationella företag kan begära ut resultaten och implementera dem i sin verksamhet utan att kompensera forskaren. Internationella riskkapitalister kan scanna marknaden och plocka upp forskningsresultat innan de har hunnit förfinas och utvecklats. Forskaren förlorar på detta och värdefull kunskap och resultat lämnar Sverige vilket i sin tur hämmar tillväxten. Behov av sekretess för tiden innan universitet och högskolor har ingått överenskommelser om samverkansforskning eller uppdragsavtal om forskning Forskningssamverkan och uppdragsverksamhet avseende forskning förekommer vid en rad myndigheter, inte minst vid landets universitet och högskolor. De bestämmelser som finns om sekretess vid samverkansforskning och uppdragsforskning avser sekretess efter det att universitetet eller högskolan har ingått en överenskommelse eller ett uppdragsavtal (24 kap. 5 och 31 kap. 12 OSL). I förarbetena till bestämmelserna om uppdragsforskning (31 kap. 12 OSL) anges visserligen att även uppgifter som har samband med sådana konsultationer som kan ses som ett förberedande av forskningsuppdrag, kan anses omfattade av sekretess (prop. 1979/80:2 del A s. 238). Något motsvarande förarbetsuttalande finns dock inte när det är fråga om samverkansforskning (24 kap. 5 OSL). Det kan finnas behov av att dela känsliga uppgifter redan under diskussionerna om en överenskommelse eller ett uppdragsavtal ska ingås. Det finns därför skäl att se över om bestämmelserna behöver ändras. Behov av skydd för känsliga uppgifter i ansökningar om forskningsfinansiering Enligt 30 kap. 23 OSL gäller sekretess, i den utsträckning regeringen meddelar föreskrifter om det, i en statlig myndighets verksamhet som består i utredning, planering, prisreglering, tillståndsgivning, tillsyn eller stödverksamhet med avseende på produktion, handel, transportverksamhet eller näringslivet i övrigt 1. för uppgift om en enskilds affärs- eller driftförhållanden, uppfinningar eller forskningsresultat, om det kan antas att den enskilde lider skada om 3 (6)

6 uppgiften röjs, och 2. för uppgift om andra ekonomiska eller personliga förhållanden än som avses i 1 för den som har trätt i affärsförbindelse eller liknande förbindelse med den som är föremål för myndighetens verksamhet. För uppgift i en allmän handling gäller sekretessen i högst tjugo år. Regeringen har meddelat sådana föreskrifter som avses i 30 kap. 23 OSL i offentlighets- och sekretessförordningen (OSF, 2009:641). I ansökningar om stöd som handhas av Vetenskapsrådet, Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd samt Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande gäller enligt 9 OSF och punkt 66 i bilagan till OSF sekretess för uppgift om en enskilds affärs- eller driftförhållanden, uppfinningar eller forskningsresultat, om det kan antas att den enskilde lider skada om uppgifterna röjs. Ansökningar om forskningsfinansiering kan innehålla affärsidéer och affärsplaner, ibland till och med patentskisser. För att sekretess ska gälla för stöd som hanteras av forskningsråden måste deras verksamhet falla under den verksamhet som beskrivs i 30 kap. 23 OSL, dvs. utredning, planering, prisreglering, tillståndsgivning, tillsyn eller stödverksamhet med avseende på produktion, handel, transportverksamhet eller näringslivet i övrigt. Den s.k. NYFOR-kommittén och Vinnova (se SOU 1996:70 s. 233 f. och bilaga 4 i Vinnovas rapport VP2003:1) har påpekat att det är oklart om forskningsråden täcks av bestämmelsen. Att forskningsråden är upptagna i bilagan till OSF talar visserligen för att ansökningar och de handlingar som finns fogade till dessa i vissa fall kan omfattas av sekretess. Det som främst talar emot bestämmelsens tillämplighet är dock enligt NYFOR-kommittén den omständigheten att myndighetens verksamhet ska ha avseende på näringslivet. Eftersom bestämmelser om sekretess generellt ska tillämpas restriktivt, kan det enligt kommittén diskuteras om det i praktiken finns något utrymme för sekretess för den stödverksamhet som forskningsråden utövar. För dem framstår uppgiften att stödja grundläggande forskning som den mest väsentliga. Mot bakgrund av att det ansetts oklart hur reglerna ska tillämpas finns det ett behov av att se över om gällande lagstiftning ger det skydd som behövs för att inte avskräcka forskare från att söka medel, då ett för tidigt offentliggörande av uppgifter kan innebära att möjligheten för forskarna att få sin forskning publicerad kan begränsas kraftigt och möjligheten till framtida 4 (6)

7 kommersialisering, bl.a. genom patent eller annat immaterialrättsligt skydd, kan gå förlorad. Uppdraget Mot bakgrund av det ovan redovisade ska en utredare biträda Utbildningsdepartementet med att se över om det finns skäl att, efter en avvägning mellan sekretessintresset och behovet av insyn i forskningsverksamhet, ändra och komplettera sekretessregleringen i fråga om forskning. Utredaren ska i förekommande fall lämna nödvändiga författningsförslag. Utredaren ska bl.a.: Analysera om det bör finnas utökade möjligheter att sekretessbelägga forskningsresultat fram till dess att publicering sker eller resultaten skyddas immaterialrättsligt. Härvid ska beaktas att vissa forskningsprojekt aldrig resulterar i publicering eller exempelvis patentering eller att det tar mycket lång tid innan detta uppnås, vilket måste vägas mot att forskningen ska vara öppen och tillgänglig i så stor utsträckning som möjligt. Analysera om det finns ett behov av att i lagtexten förtydliga att det kan gälla sekretess för information om enskildas affärs- eller driftsförhållanden, uppfinningar och forskningsresultat som utbyts mellan parter innan ett avtal om uppdragsforskning sluts. Analysera om det finns ett behov av att skydda information om enskildas affärs- eller driftsförhållanden, uppfinningar och forskningsresultat som utbyts mellan parter innan en överenskommelse om forskningssamverkan träffas och, om så bedöms vara fallet, ta ställning till om sekretessregleringen bör ändras. Analysera om det finns ett behov av att skydda information om enskildas affärs- eller driftförhållanden, uppfinningar eller forskningsresultat som lämnas i en ansökan om forskningsfinansiering till en myndighet och, om så bedöms vara fallet, ta ställning till om det finns skäl att ändra den nuvarande sekretessregleringen och i så fall hur. Utredaren får ta upp andra närliggande frågor om sekretess som aktualiseras under utredningsarbetet om det bedöms nödvändigt. Utredaren ska samråda 5 (6)

8 med Forskningsdatautredningen (U 2016:04). Utredaren ska förhålla sig till vad regeringen anfört i propositionen Kunskap i samverkan för samhällets utmaningar och stärkt konkurrenskraft (prop. 2016/17:50 s.106 f.) om öppen tillgång till forskningsresultat. Redovisning Uppdraget ska slutredovisas senast den 29 december 2017 till Utbildningsdepartementet. 6 (6)

PM om ändringar i dels offentlighets- och sekretesslagen (2009:400), dels offentlighets- och sekretessförordningen

PM om ändringar i dels offentlighets- och sekretesslagen (2009:400), dels offentlighets- och sekretessförordningen Promemoria 2011-05-19 PM om ändringar i dels offentlighets- och sekretesslagen (2009:400), dels offentlighets- och sekretessförordningen (2009:641) 3 1 Promemorians innehåll Denna promemoria innehåller

Läs mer

Prövningsmyndighet enligt EU:s hamntjänstförordning

Prövningsmyndighet enligt EU:s hamntjänstförordning Promemoria 2018-12-06 N2018/05533/SUBT Näringsdepartementet Enheten för styrning och uppföljning för bostäder och transporter Rättssekretariatet Prövningsmyndighet enligt EU:s hamntjänstförordning I denna

Läs mer

DOM Sida l (4) Mål nr KAMMARRÄTTEN I GÖTEBORG Avdelning l. Meddelad i Göteborg

DOM Sida l (4) Mål nr KAMMARRÄTTEN I GÖTEBORG Avdelning l. Meddelad i Göteborg i w KAMMARRÄTTEN I Avdelning l DOM 2014-11- 1 3 Meddelad i Göteborg Sida l (4) KLAGANDE Sten Lillieström Olofsvägen 6 433 62 Sävedalen ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsstyrelsen i Västra Götalands läns beslut

Läs mer

Uppdrag att etablera en funktion för Testbädd Sverige

Uppdrag att etablera en funktion för Testbädd Sverige Regeringen Proj. n r VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM A k 2017-05- 1 2 Regeringsbeslut I 3 2017-05-04 N2017/03280/IFK Näringsdepartementet D/Dnr 2QIT-02nt-l Verket för innovationssystem 101 58 Stockholm Uppdrag

Läs mer

Uppdrag att stärka det svensk-kinesiska forsknings- och innovationssamarbetet

Uppdrag att stärka det svensk-kinesiska forsknings- och innovationssamarbetet Regeringsbeslut 1:3 REGERINGEN 2012-02-16 U2012/907/F Utbildningsdepartementet Enligt sändlista r VETENSKAPSRÅDET Ink 2012-03- 1 3 ^ELAIL^2M0_Z_±!( Handl: ^jöhux A yr// Uppdrag att stärka det svensk-kinesiska

Läs mer

Uppdrag att föreslå områden för förstärkt forsknings-, innovations- och utbildningssamarbete med Kina m.m.

Uppdrag att föreslå områden för förstärkt forsknings-, innovations- och utbildningssamarbete med Kina m.m. Regeringsbeslut 1:12 REGERINGEN 2010-11-25 U2010/7180/F Utbildningsdepartementet Se sändlista Uppdrag att föreslå områden för förstärkt forsknings-, innovations- och utbildningssamarbete med Kina m.m.

Läs mer

2009-02-19 U2009/973/UH. Enligt sändlista. 1 bilaga

2009-02-19 U2009/973/UH. Enligt sändlista. 1 bilaga Regeringsbeslut II:8 2009-02-19 U2009/973/UH Utbildningsdepartementet Enligt sändlista Uppdrag att utarbeta strategier för innovationskontor 1 bilaga Regeringen uppdrar åt Uppsala universitet, Lunds universitet,

Läs mer

DOM 2011-12-21 Meddelad i Jönköping

DOM 2011-12-21 Meddelad i Jönköping KAMMARRÄTTEN IJÖNKÖPING Avdelning l DOM 2011-12-21 Meddelad i Jönköping Sida l (3) Mål nr 3220-11 KLAGANDE Ulf Contman Box 7390 103 91 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Transportstyrelsens beslut den 19 september

Läs mer

Kritik mot Länsstyrelsen i Värmlands län angående handläggningen av en begäran om att få ta del av allmän handling

Kritik mot Länsstyrelsen i Värmlands län angående handläggningen av en begäran om att få ta del av allmän handling BESLUT Justitieombudsmannen Lars Lindström Datum 2013-03-21 Dnr 440-2012 Sid 1 (5) Kritik mot Länsstyrelsen i Värmlands län angående handläggningen av en begäran om att få ta del av allmän handling Beslutet

Läs mer

Uppdrag till Vetenskapsrådet om utvärdering av satsningen på strategiska J» forskningsområden

Uppdrag till Vetenskapsrådet om utvärdering av satsningen på strategiska J» forskningsområden Regeringsbeslut 11:3 REGERINGEN 2010-09-30 U2010/5685/F Utbildningsdepartementet ISKAPSRÅDETl Vetenskapsrådet Box 1035.INK W. 101 38 Stockholm (pn,.///?/tf ihandl. Uppdrag till Vetenskapsrådet om utvärdering

Läs mer

Uppdrag att inkomma med analys som ger underlag till regeringens forskningspolitik

Uppdrag att inkomma med analys som ger underlag till regeringens forskningspolitik Regeringsbeslut IV:2 2015-03-12 S2015/1856/SAM Socialdepartementet Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd Box 894 101 37 Stockholm Uppdrag att inkomma med analys som ger underlag till regeringens

Läs mer

2009-10-19 S2009/7920/HS

2009-10-19 S2009/7920/HS Promemoria 2009-10-19 S2009/7920/HS Socialdepartementet Sekretess för vissa uppgifter hos Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket Sammanfattning Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) avser att inhämta

Läs mer

Regeringens proposition 2015/16:20

Regeringens proposition 2015/16:20 Regeringens proposition 2015/16:20 Ändringar i offentlighets- och sekretesslagen med anledning av Försvarsexportmyndighetens avveckling Prop. 2015/16:20 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen.

Läs mer

Uppdrag att kartlägga behovet av och informera om högskoleutbildning av relevans för den kommunala kulturskolan

Uppdrag att kartlägga behovet av och informera om högskoleutbildning av relevans för den kommunala kulturskolan Regeringsbeslut III:8 2018-02-01 U2018/00410/UH Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Enligt sändlista Uppdrag att kartlägga behovet av och informera om högskoleutbildning av relevans

Läs mer

Tillgängliggörande av tillsynsrapporter på internet i enlighet med 2015 års budget

Tillgängliggörande av tillsynsrapporter på internet i enlighet med 2015 års budget Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Tjänsteutlåtande Dnr 3.3.1-10277/2015 Sida 1 (6) 2015-11-26 Handläggare Gentiana Dedaj Telefon: 08-508 33 332 Till Utbildningsnämnden

Läs mer

Uppdrag att, inom ramen för det nationella skogsprogrammet, stödja regionala dialoger och strategier

Uppdrag att, inom ramen för det nationella skogsprogrammet, stödja regionala dialoger och strategier Regeringsbeslut IV 11 2018-07-12 N2018/04157/SK Näringsdepartementet Skogsstyrelsen 551 83 Jönköping Uppdrag att, inom ramen för det nationella skogsprogrammet, stödja regionala dialoger och strategier

Läs mer

Publicering av inspektionsrapporter på Internet

Publicering av inspektionsrapporter på Internet LIVSMEDELSVERKET BAKGRUNDSPROMEMORIA 1 (5) Publicering av inspektionsrapporter på Internet Bakgrund I flera sammanhang har frågan om publicering av inspektionsrapporter på Internet diskuterats, bl.a. i

Läs mer

Betänkandet Nyttiggörande av högskoleuppfinningar (SOU 2005:95)

Betänkandet Nyttiggörande av högskoleuppfinningar (SOU 2005:95) Regeringen Utbildnings- och kulturdepartementet Barbro Molander YTTRANDE 2006-03-21 Reg.nr 13-4949-05 Betänkandet Nyttiggörande av högskoleuppfinningar (SOU 2005:95) Sammanfattning Högskoleverket tillstyrker

Läs mer

Att samarbeta med Uppsala universitet. Förutsättningar för uppdrags- och samverkansforskning

Att samarbeta med Uppsala universitet. Förutsättningar för uppdrags- och samverkansforskning Att samarbeta med Uppsala universitet Förutsättningar för uppdrags- och samverkansforskning 1 2 Uppsala universitet Sveriges första universitet Uppsala universitetet ska vara en positiv kraft i samhället.

Läs mer

Uppdrag att föreslå överblickbara system för validering (U 2014:G)

Uppdrag att föreslå överblickbara system för validering (U 2014:G) Utdrag Protokoll 96 2014-04-08 U2014/3014/SAM Utbildningsdepartementet Uppdrag att föreslå överblickbara system för validering (U 2014:G) Sammanfattning av uppdraget Regeringskansliet uppdrar åt Elin Landell,

Läs mer

Remiss av delrapporten Stödsystem för hantering av innovationer och immateriella tillgångar vid universitet och högskolor

Remiss av delrapporten Stödsystem för hantering av innovationer och immateriella tillgångar vid universitet och högskolor YTTRANDE 2012-06-19 AD 411-2012/1081 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Remiss av delrapporten Stödsystem för hantering av innovationer och immateriella tillgångar vid universitet och högskolor

Läs mer

Uppdrag att genomföra åtgärder inom ramen för livsmedelsstrateg in

Uppdrag att genomföra åtgärder inom ramen för livsmedelsstrateg in e Regeringen Regerings beslut 2017-03-23 N2017/02366/SUN IV8 Sveriges lantbruksuniversitet Box 7070 750 07 Uppsala Uppdrag att genomföra åtgärder inom ramen för livsmedelsstrateg in Regeringens beslut

Läs mer

Utveckling av lärosätenas samverkanskapacitet

Utveckling av lärosätenas samverkanskapacitet UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2017-06-09 2017-03018 Utveckling av lärosätenas samverkanskapacitet Fullständiga ansökningar En utlysning inom Vinnovas program Kunskapstriangeln VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM

Läs mer

Uppdrag att utreda förutsättningarna för och lämna förslag avseende utökade uppgifter för Regelrådet

Uppdrag att utreda förutsättningarna för och lämna förslag avseende utökade uppgifter för Regelrådet 8 Regeringen Regerings beslut 2017-07-20 N2017 /04846/FF 13 Näringsdepartementet Statskontoret Box 8110 104 20 Stockholm Uppdrag att utreda förutsättningarna för och lämna förslag avseende utökade uppgifter

Läs mer

Kommittédirektiv. Sekretess i ärenden om anställning som myndighetschef. Dir. 2008:81. Beslut vid regeringssammanträde den 12 juni 2008

Kommittédirektiv. Sekretess i ärenden om anställning som myndighetschef. Dir. 2008:81. Beslut vid regeringssammanträde den 12 juni 2008 Kommittédirektiv Sekretess i ärenden om anställning som myndighetschef Dir. 2008:81 Beslut vid regeringssammanträde den 12 juni 2008 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska utreda om det finns

Läs mer

Remiss av rapporten "Metoder och kriterier för bedömning av. prestation och kvalitet i lärosätenas samverkan med omgivande samhälle"

Remiss av rapporten Metoder och kriterier för bedömning av. prestation och kvalitet i lärosätenas samverkan med omgivande samhälle Regeringskansliet Remiss 2017-01-31 N2017/00055/IFK Näringsdepartementet Enheten för innovation, forskning och kapitalförsörjning Michael Jacob Remiss av rapporten "Metoder och kriterier för bedömning

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 13 februari 2017 KLAGANDE DAV Partner AB, 556609-4842 Ombud: Advokat Johan Rappmann och jur.kand. Lorena Bokberg Advokatfirman Glimstedt

Läs mer

Regeringens skrivelse 2000/01:28

Regeringens skrivelse 2000/01:28 Regeringens skrivelse 2000/01:28 Resursfördelningen inom Vetenskapsrådet Skr. 2000/01:28 Regeringen överlämnar denna skrivelse till riksdagen. Stockholm den 12 oktober 2000 Göran Persson Thomas Östros

Läs mer

Kommittédirektiv. Organisation för utredningar om oredlighet i forskning. Dir. 2015:99. Beslut vid regeringssammanträde den 1 oktober 2015

Kommittédirektiv. Organisation för utredningar om oredlighet i forskning. Dir. 2015:99. Beslut vid regeringssammanträde den 1 oktober 2015 Kommittédirektiv Organisation för utredningar om oredlighet i forskning Dir. 2015:99 Beslut vid regeringssammanträde den 1 oktober 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska undersöka behovet av en ny

Läs mer

DOM Meddelad i Göteborg

DOM Meddelad i Göteborg Avdelning 3 2017-11-13 Meddelad i Göteborg 1 KLAGANDE Lejonet & Partners AB, 556784-6752 Ombud: David Huseby c/o Lejonet & Partners AB Schaktugnsgatan 5 216 16 Limhamn ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Trelleborgs

Läs mer

Uppdrag att samverka kring kompetensförsörjningen av digital spetskompetens

Uppdrag att samverka kring kompetensförsörjningen av digital spetskompetens S Regeringen Regerings beslut 2019-06-27 12019/01963/0 1110 Infrastrukturdepartementet Universitetskanslersämbetet Box7703 103 95 Stockholm Uppdrag att samverka kring kompetensförsörjningen av digital

Läs mer

Ändring av statistiksekretessen

Ändring av statistiksekretessen Konstitutionsutskottets betänkande 2013/14:KU39 Ändring av statistiksekretessen _ Sammanfattning Utskottet behandlar i betänkandet regeringens proposition 2013/14:162 Ändringar i statistiksekretessen.

Läs mer

Uppdrag att genomföra ett utvecklingsarbete för tidiga och samordnade insatser för barn och unga

Uppdrag att genomföra ett utvecklingsarbete för tidiga och samordnade insatser för barn och unga Regeringsbeslut I:2 2017-03-16 U2017/01236/GV Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag att genomföra ett utvecklingsarbete för tidiga och samordnade

Läs mer

Uppdrag att göra en analys av forskning om biologisk mångfald och ekosystemtjänster

Uppdrag att göra en analys av forskning om biologisk mångfald och ekosystemtjänster Regeringsbeslut I:5 2015-02-12 M2015/772/Nm Miljö- och energidepartementet Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande Box 1206 111 82 STOCKHOLM Uppdrag att göra en analys av forskning

Läs mer

Kommittédirektiv. Ett effektivt och rättssäkert informationsutbyte vid samverkan mot terrorism. Dir. 2017:75

Kommittédirektiv. Ett effektivt och rättssäkert informationsutbyte vid samverkan mot terrorism. Dir. 2017:75 Kommittédirektiv Ett effektivt och rättssäkert informationsutbyte vid samverkan mot terrorism Dir. 2017:75 Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2017 Sammanfattning En särskild utredare ska utreda

Läs mer

Viss sekretess i mål enligt konkurrensskadelagen. Magnus Corell (Näringsdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Viss sekretess i mål enligt konkurrensskadelagen. Magnus Corell (Näringsdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Viss sekretess i mål enligt konkurrensskadelagen Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 26 oktober 2017 Tomas Eneroth Magnus Corell (Näringsdepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer

Bidrag till uppbyggnad och drift av en svensk nationell infrastruktur NAMN

Bidrag till uppbyggnad och drift av en svensk nationell infrastruktur NAMN Datum 2013- Datum Handläggare Diarienummer 2013-05-22 824-2008-7610 Handläggare Magnus Friberg Diarienummer Bidrag till uppbyggnad och drift av en svensk nationell infrastruktur NAMN Bakgrund VÄRDORGANISATIONEN

Läs mer

ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Läkemedelsverkets beslut den 2 januari 2013 i ärende nr 585:2012/515694, se bilaga A. SAKEN Utlämnande av allmän handling

ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Läkemedelsverkets beslut den 2 januari 2013 i ärende nr 585:2012/515694, se bilaga A. SAKEN Utlämnande av allmän handling Sida l (2) KAMMARRÄTTEN I STOCKHOLM T^PlA/T JLHJ1V1 Mål nr 329-13 Avdelning 6 2013-03-18 Meddelad i Stockholm KLAGANDE Kristina Lagerström Sveriges Television AB 105 10 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Läkemedelsverkets

Läs mer

Uppdrag att stödja utveckling av socialt entreprenörskap och sociala företag

Uppdrag att stödja utveckling av socialt entreprenörskap och sociala företag e Regeringen Regerings beslut 2018-02-01 N2018/00713/FF 15 Näringsdepartementet Tillväxtverket Box 4044 102 61 Stockholm Uppdrag att stödja utveckling av socialt entreprenörskap och sociala företag Regeringens

Läs mer

Uppdrag att stödja utveckling av sociala företag

Uppdrag att stödja utveckling av sociala företag e Regeringen Regerings beslut 2018-02-01 N2018/00714/IFK 16 Näringsdepartementet Verket för lnnovationssystem Mäster Samuelsgatan 56 101 58 Stockholm Uppdrag att stödja utveckling av sociala företag Regeringens

Läs mer

Uppdrag angående informationsutbyte och samråd i ärenden om tillfällig subvention. - regeringsrapport 2016

Uppdrag angående informationsutbyte och samråd i ärenden om tillfällig subvention. - regeringsrapport 2016 Uppdrag angående informationsutbyte och samråd i ärenden om tillfällig subvention - regeringsrapport 2016 Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket och Läkemedelsverket 31 oktober 2016 Innehåll 1 Bakgrund...

Läs mer

Uppföljning av Uppsala universitets hantering av en anmälan om oredlighet i forskning

Uppföljning av Uppsala universitets hantering av en anmälan om oredlighet i forskning BESLUT 1(6) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Mikael Herjevik 08-5630 87 27 mikael.herjevik@uka.se Uppsala universitet Rektor Uppföljning av Uppsala universitets hantering av en anmälan om oredlighet

Läs mer

Bättre juridiska förutsättningar för samverkan och service (SOU 2014:39) Yttrande till Näringsdepartementet

Bättre juridiska förutsättningar för samverkan och service (SOU 2014:39) Yttrande till Näringsdepartementet 1 (5) Kommunledningskontoret 2014-09-18 Dnr KS 2014-686 Fredrik Eriksson Kommunstyrelsen Bättre juridiska förutsättningar för samverkan och service (SOU 2014:39) Yttrande till Näringsdepartementet KOMMUNLEDNINGSKONTORETS

Läs mer

Dokumenthantering i EU-projekt. Lagar och regler - Offentlighet och sekretess

Dokumenthantering i EU-projekt. Lagar och regler - Offentlighet och sekretess Dokumenthantering i EU-projekt Lagar och regler - Offentlighet och sekretess OFFENTLIGHETSPRINCIPEN Forskning som bedrivs av myndigheter t.ex. statliga universitet och högskolor lyder under reglerna om

Läs mer

Uppdrag respektive erbjudande att göra insatser för livsmedelsstrategins genomförande på regional nivå

Uppdrag respektive erbjudande att göra insatser för livsmedelsstrategins genomförande på regional nivå e Regeringen Regerings beslut 2017-10-05 N2017 /06143/RTS IV 10 Näringsdepartementet Länsstyrelsen i Stockholms län Box 22067 104 22 Stockholm m.fl. Uppdrag respektive erbjudande att göra insatser för

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Kungl. biblioteket

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Kungl. biblioteket Regeringsbeslut III:46 Utbildningsdepartementet 2014-12-22 U2014/7521/SAM (delvis) U2014/7594/F Kungl. biblioteket Box 5039 102 41 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Kungl. biblioteket

Läs mer

Regeringens proposition 2006/07:91

Regeringens proposition 2006/07:91 Regeringens proposition 2006/07:91 Sekretess vid forskningssamverkan Prop. 2006/07:91 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 15 mars 2007 Fredrik Reinfeldt Lars Leijonborg

Läs mer

Uppdrag avseende statistik om levnadsförhållanden för personer med funktionsnedsättning

Uppdrag avseende statistik om levnadsförhållanden för personer med funktionsnedsättning Regeringsbeslut I:3 2019-05-09 S2019/02245/FST (delvis) Socialdepartementet Statistiska Centralbyrån Box 24300 104 51 STOCKHOLM Uppdrag avseende statistik om levnadsförhållanden för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Sekretess: En väg till ökad konkurrens och bättre upphandlingar, eller en irritationskälla för alla vid offentlig upphandling.

Sekretess: En väg till ökad konkurrens och bättre upphandlingar, eller en irritationskälla för alla vid offentlig upphandling. Sekretess: En väg till ökad konkurrens och bättre upphandlingar, eller en irritationskälla för alla vid offentlig upphandling. Advokaterna Magnus Ericsson och Robert Svedjetorp Advokatbyrån Kaiding Vad

Läs mer

Utlysning Tilläggsfinansiering till Vetenskapsrådets projektbidrag Kunskapsluckor inom hälso- och sjukvården i syfte att implementera resultat.

Utlysning Tilläggsfinansiering till Vetenskapsrådets projektbidrag Kunskapsluckor inom hälso- och sjukvården i syfte att implementera resultat. 1 17 februari 2012 Utlysning Tilläggsfinansiering till Vetenskapsrådets projektbidrag Kunskapsluckor inom hälso- och sjukvården i syfte att implementera resultat. 2 1. Allmänt om tilläggsfinansieringen

Läs mer

8.6.2 Forskningsdatabaslagens territoriella tillämpningsområde (1 kap. 7 )

8.6.2 Forskningsdatabaslagens territoriella tillämpningsområde (1 kap. 7 ) REMISSYTTRANDE 1 (6) Datum Diarienr 2019-02-07 KST 2018/412 Ert datum Ert diarienr 2018-11-09 U2018/02557/F Utbildningsdepartementet Forskningspolitiska enheten Betänkandet Rätt att forska Långsiktig reglering

Läs mer

Risk-och sårbarhetsanalyser Sekretess

Risk-och sårbarhetsanalyser Sekretess Risk-och sårbarhetsanalyser Sekretess Agenda Inledning Offentlighetsprincipen Sekretess Sekretess för risk-och sårbarhetsanalyser m.m. Försvarssekretess Sekretessreglerad uppgift/hemlig uppgift Offentlighetsprincipen

Läs mer

Uppdrag att utreda gränsdragning mellan förvaltning av vilt och fisk och användning av vilda djur i forskning

Uppdrag att utreda gränsdragning mellan förvaltning av vilt och fisk och användning av vilda djur i forskning Koncept Regeringsbeslut 2018-06-20 N2018/03772/DL Näringsdepartementet Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Uppdrag att utreda gränsdragning mellan förvaltning av vilt och fisk och användning av vilda

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-05-16 Närvarande: F.d. justitieråden Marianne Eliason och Peter Kindlund samt justitierådet Kerstin Calissendorff. Sekretess vid samarbete mellan europeiska

Läs mer

Uppdrag till Statistiska centralbyrån att ta fram förslag till indikatorer för regeringens nationella arbete för mänskliga rättigheter

Uppdrag till Statistiska centralbyrån att ta fram förslag till indikatorer för regeringens nationella arbete för mänskliga rättigheter Regeringsbeslut I:18 2018-08-30 Ku2018/01727/DISK Kulturdepartementet Statistiska centralbyrån Box 24300 104 51 STOCKHOLM Uppdrag till Statistiska centralbyrån att ta fram förslag till indikatorer för

Läs mer

Uppdrag angående samverkansfunktion och handlingsplan för arbetet mot antibiotikaresistens

Uppdrag angående samverkansfunktion och handlingsplan för arbetet mot antibiotikaresistens Regeringen Proj. nr VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM «. 2017-03- 2 3 D/Dnr20/}?- I Regeringsbeslut 111:4 2017-03-16 S2010/07655/FS S2017/01706/FS (delvis) Socialdepartementet Verket för innovationssystem (Vinnova)

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Centrala etikprövningsnämnden

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Centrala etikprövningsnämnden Regeringsbeslut III:44 Utbildningsdepartementet 2015-12-18 U2015/05895/SAM(delvis) U2015/05993/F Centrala etikprövningsnämnden c/o Vetenskapsrådet, Box 1035 101 38 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret

Läs mer

Uppdrag att genomföra en landsomfattande inventering av nyckelbiotoper

Uppdrag att genomföra en landsomfattande inventering av nyckelbiotoper Regeringsbeslut IV 4 1 bilaga 2018-05-17 N2018/03141/SK m. fl. Se bilaga Näringsdepartementet Skogsstyrelsen 551 83 Jönköping Uppdrag att genomföra en landsomfattande inventering av nyckelbiotoper Regeringens

Läs mer

Underrättelser till enskilda vid internationell rättslig hjälp vid två internationella åklagarkammare

Underrättelser till enskilda vid internationell rättslig hjälp vid två internationella åklagarkammare Uttalande SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2014-11-06 Dnr 589-2013 Underrättelser till enskilda vid internationell rättslig hjälp vid två internationella åklagarkammare 1. SAMMANFATTNING Säkerhets-

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende Kungl. biblioteket

Regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende Kungl. biblioteket Regeringsbeslut III:42 Utbildningsdepartementet 2018-12-20 U2018/04751/BS(delvis) U2018/04814/F Kungl. biblioteket Box 5039 102 41 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret avseende Kungl. biblioteket Riksdagen

Läs mer

Arbetsgivarverket. Blekinge tekniska högskola. Brottsförebyggande rådet. Chalmers tekniska högskola AB. Datainspektionen.

Arbetsgivarverket. Blekinge tekniska högskola. Brottsförebyggande rådet. Chalmers tekniska högskola AB. Datainspektionen. Remiss 2019-03-07 U2019/00970/F Utbildningsdepartementet Forskningspolitiska enheten Remiss av promemorian Förslag om dataskyddsbestämmelser som komplettering till propositionen Ny ordning för att främja

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd

Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd Regeringsbeslut IV:1 2014-12-11 S2014/8615/SAM Socialdepartementet Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd Box 894 10137 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende Forskningsrådet för

Läs mer

Kommittédirektiv. Immaterialrättens roll i innovationssystemet. Dir. 2014:77. Beslut vid regeringssammanträde den 28 maj 2014

Kommittédirektiv. Immaterialrättens roll i innovationssystemet. Dir. 2014:77. Beslut vid regeringssammanträde den 28 maj 2014 Kommittédirektiv Immaterialrättens roll i innovationssystemet Dir. 2014:77 Beslut vid regeringssammanträde den 28 maj 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå hur statens framtida insatser

Läs mer

Kunskap i samverkan. för samhällets utmaningar och ökad konkurrenskraft. Utbildningsdepartementet 1

Kunskap i samverkan. för samhällets utmaningar och ökad konkurrenskraft. Utbildningsdepartementet 1 Kunskap i samverkan för samhällets utmaningar och ökad konkurrenskraft Utbildningsdepartementet 1 Vi tappar innovationskraft och andra tar in 0,9 0,8 0,8 0,7 0,7 0,6 0,6 0,5 2007 2008 2009 2010 2011 2012

Läs mer

Uppdrag att genomföra utbildningsinsatser för socialtjänstens personal om våld i nära relationer och mäns våld mot kvinnor

Uppdrag att genomföra utbildningsinsatser för socialtjänstens personal om våld i nära relationer och mäns våld mot kvinnor Regeringsbeslut II:14 2018-06-28 S2018/03930/FST (delvis) Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag att genomföra utbildningsinsatser för socialtjänstens personal om våld i nära relationer

Läs mer

Uppdrag att genomföra åtgärder inom ramen för livsmedelsstrategin

Uppdrag att genomföra åtgärder inom ramen för livsmedelsstrategin Regeringsbeslut IV 2 2017-02-09 N2017/01028/SUN Näringsdepartementet Livsmedelsverket 751 26 Uppsala m.fl. Uppdrag att genomföra åtgärder inom ramen för livsmedelsstrategin Regeringens beslut Regeringen

Läs mer

8 Regeringen. Uppdrag att tillgängliggöra och förvalta gemensamma nationella specifikationer. Regeringens beslut S2019/01521/FS (delvis)

8 Regeringen. Uppdrag att tillgängliggöra och förvalta gemensamma nationella specifikationer. Regeringens beslut S2019/01521/FS (delvis) 8 Regeringen Regerings beslut 2019-03-28 S2019/01521/FS (delvis) 1:8 Socialdepartementet E-hälsomyndigheten Sankt Eriksgatan 117 113 43 Stockholm Uppdrag att tillgängliggöra och förvalta gemensamma nationella

Läs mer

Uppdrag att ta fram en stadieindelad timplan för grundsärskolan, specialskolan och sameskolan

Uppdrag att ta fram en stadieindelad timplan för grundsärskolan, specialskolan och sameskolan Regeringsbeslut I:1 2017-04-13 U2017/01874/S Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag att ta fram en stadieindelad timplan för grundsärskolan, specialskolan och sameskolan Regeringens

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i sekretesslagen (1980:100); SFS 1998:614 Utkom från trycket den 24 juni 1998 utfärdad den 11 juni 1998. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 7 kap. 4 och

Läs mer

Uppdrag att stärka ungas möjligheter till inflytande i de demokratiska processerna

Uppdrag att stärka ungas möjligheter till inflytande i de demokratiska processerna Regeringsbeslut II:1 2014-05-08 U2014/3352/UC Utbildningsdepartementet Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor Box 17 801 118 94 Stockholm Uppdrag att stärka ungas möjligheter till inflytande

Läs mer

Uppdrag att genomföra åtgärder inom ramen för livsmedelsstrategin

Uppdrag att genomföra åtgärder inom ramen för livsmedelsstrategin e Regeringen Regeringsbeslut 2017-02-09 N2017/01029/SUN IV3 Näringsdepartementet Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Uppdrag att genomföra åtgärder inom ramen för livsmedelsstrategin Regeringens beslut

Läs mer

Kommittédirektiv. Offentlighetsprincipen i fristående skolor. Dir. 2014:91. Beslut vid regeringssammanträde den 19 juni 2014

Kommittédirektiv. Offentlighetsprincipen i fristående skolor. Dir. 2014:91. Beslut vid regeringssammanträde den 19 juni 2014 Kommittédirektiv Offentlighetsprincipen i fristående skolor Dir. 2014:91 Beslut vid regeringssammanträde den 19 juni 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska lämna förslag om hur offentlighetsprincipen

Läs mer

Riktlinje om intellektuella tillgångar skapade vid KTH

Riktlinje om intellektuella tillgångar skapade vid KTH RIKTLINJE Gäller från och med Diarienummer 2019-03-06 V-2019-0149 Beslutsfattare Datum för beslut Ansvarig avdelning Rektor 2019-03-06 KTH Innovation Riktlinje om intellektuella tillgångar skapade vid

Läs mer

Lag (1971:1078) om försvarsuppfinningar

Lag (1971:1078) om försvarsuppfinningar Lag (1971:1078) om försvarsuppfinningar Svensk författningssamling 1971:1078 t.o.m SFS 2016:195 SFS nr: 1971:1078 Departement/myndighet: Justitiedepartementet L3 Utfärdad: 1971 12 17 Ändrad: t.o.m SFS

Läs mer

RÄTTEN Hovrättsråden Ulrika Beergrehn och Adrian Engman, referent, samt tf. hovrättsassessorn Teresia Danielsson

RÄTTEN Hovrättsråden Ulrika Beergrehn och Adrian Engman, referent, samt tf. hovrättsassessorn Teresia Danielsson 1 SVEA HOVRÄTT PROTOKOLL Aktbilaga Patent- och 2016-10-26 Mål nr PMÖÄ 8867-16 marknadsöverdomstolen Föredragning i Rotel 020109 Stockholm RÄTTEN Hovrättsråden Ulrika Beergrehn och Adrian Engman, referent,

Läs mer

Remiss av betänkandet En strategisk agenda för internationalisering (SOU 2018:3)

Remiss av betänkandet En strategisk agenda för internationalisering (SOU 2018:3) Remiss 2018-03-07 U2018/00382/UH Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Kansliråd Helena Mähler Lejon 08-405 48 29 Remiss av betänkandet En strategisk agenda för internationalisering

Läs mer

Uppdrag att ta fram kartläggningsmaterial och revidera obligatoriska bedömningsstöd och nationella prov i grundskolan, sameskolan och specialskolan

Uppdrag att ta fram kartläggningsmaterial och revidera obligatoriska bedömningsstöd och nationella prov i grundskolan, sameskolan och specialskolan Regeringsbeslut I:4 2017-06-01 U2017/02561/S Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag att ta fram kartläggningsmaterial och revidera obligatoriska bedömningsstöd och nationella

Läs mer

Uppdrag till Länsstyrelsen i Stockholms län att göra en nulägesbeskrivning i kommuner med verksamhet för romsk inkludering

Uppdrag till Länsstyrelsen i Stockholms län att göra en nulägesbeskrivning i kommuner med verksamhet för romsk inkludering Regeringsbeslut I:5 2017-05-11 Ku2017/01295/DISK Kulturdepartementet Länsstyrelsen i Stockholms län Box 22067 104 22 Stockholm Uppdrag till Länsstyrelsen i Stockholms län att göra en nulägesbeskrivning

Läs mer

Lag om rätt till uppfinningar vid högskolor /369

Lag om rätt till uppfinningar vid högskolor /369 Lag om rätt till uppfinningar vid högskolor 19.5.2006/369 I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 Lagens tillämpningsområde Denna lag tillämpas på uppfinningar som personer anställda vid finländska

Läs mer

Strategi för kvalitets- och innovationsarbete inom staden och samarbete med högre utbildning och forskning

Strategi för kvalitets- och innovationsarbete inom staden och samarbete med högre utbildning och forskning PM 2015:79 RI (Dnr 138-723/2015) Strategi för kvalitets- och innovationsarbete inom staden och samarbete med högre utbildning och forskning Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande.

Läs mer

Remissyttrande över rapporten "Kvalitetssäkring av forskning (2018:2)"

Remissyttrande över rapporten Kvalitetssäkring av forskning (2018:2) Universitetskanslersämbetet 2018-06-25 Diarienummer 1.I.3-2018-5653 GD-2018-132 Ert Diarienummer 111-331-17 Handläggare Johan Lindell Dnr 3.3-2018-178 Inspel till uppdraget om Kvalitetssäkring av forskning

Läs mer

SOU 2017:10 Ny ordning för att främja god sed och hantera oredlighet i forskning

SOU 2017:10 Ny ordning för att främja god sed och hantera oredlighet i forskning Remiss 2017-04-21 U2017/00732/F Utbildningsdepartementet Forskningspolitiska enheten SOU 2017:10 Ny ordning för att främja god sed och hantera oredlighet i forskning Härmed remitteras ovan nämnda betänkande.

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande

Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande FORMAS REGERINGEN Miljödepartementet Regeringsbeslut 1:25 Handl: Anna-Karin Dahlén 2012-12-20 M2012/3408/S(slutligt) Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande Box 1206 11182 STOCKHOLM

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende anslagen 1:24 och 1:25 inom utgiftsområde 23 Areella näringar, landsbygd och livsmedel

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende anslagen 1:24 och 1:25 inom utgiftsområde 23 Areella näringar, landsbygd och livsmedel Regeringsbeslut IV 7 Näringsdepartementet 2016-12-20 N2016/08017/SUN N2016/07690/KLS (delvis) N2016/06636/SUN m.fl. Se bilaga 1 Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande Box 1206

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) Utfärdad den 22 november 2018 Publicerad den 30 november 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 6 kap. 1,

Läs mer

Uppdrag att säkerställa en samordnad och behovsanpassad statlig kunskapsstyrning inom området psykisk ohälsa

Uppdrag att säkerställa en samordnad och behovsanpassad statlig kunskapsstyrning inom området psykisk ohälsa Regeringsbeslut I:6 2013-02-28 S2013/1667/FS (delvis) Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag att säkerställa en samordnad och behovsanpassad statlig kunskapsstyrning inom området

Läs mer

250 år av erfarenhet. Innovation by Collaboration SNITTS Jan Sandred, VINNOVA

250 år av erfarenhet. Innovation by Collaboration SNITTS Jan Sandred, VINNOVA 250 år av erfarenhet Innovation by Collaboration SNITTS Jan Sandred, VINNOVA 2005 För tio år sedan iphone finns inte Spotify finns inte YouTube finns inte World of Warcraft finns inte Fler känner till

Läs mer

m.fl. Uppdrag att uppdatera, utveckla och tillhandahålla digitala kunskapsunderlag med skogliga grunddata

m.fl. Uppdrag att uppdatera, utveckla och tillhandahålla digitala kunskapsunderlag med skogliga grunddata Regeringsbeslut II 2 2019-03-28 N2019/01449/SK Näringsdepartementet Lantmäteriet 801 82 Gävle m.fl. Uppdrag att uppdatera, utveckla och tillhandahålla digitala kunskapsunderlag med skogliga grunddata Regeringens

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 6 oktober 2009 KLAGANDE AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Sveriges Riksbanks beslut den 10 juni 2009 i ärende Dnr 2009-523-STA, se bilaga SAKEN Rätt att ta del

Läs mer

DOM 2015-05-13 Meddelad i Stockholm

DOM 2015-05-13 Meddelad i Stockholm Avdelning 02 2015-05-13 Meddelad i Stockholm Mål nr 2802-15 1 KLAGANDE Jonas Alsgren Nyhetsbolaget Sverige 115 79 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Folktandvården Stockholms län AB:s beslut den 11 mars 2015,

Läs mer

Uppdrag om att skapa fler vägar in i läraryrket

Uppdrag om att skapa fler vägar in i läraryrket Regeringsbeslut III:I 2018-08-02 U2018/03202/UH Utbildningsdepartementet Enligt sändlista Uppdrag om att skapa fler vägar in i läraryrket Regeringens beslut Regeringen uppdrar åt Umeå universitet att leda

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Kungl. biblioteket

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Kungl. biblioteket Regeringsbeslut III:36 Utbildningsdepartementet 2016-12-20 U2016/04699/F U2016/05494/BS(delvis) U2016/05666/F Kungl. biblioteket Box 5039 102 41 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret avseende Kungl.

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av regelverken för forskningsetik och gränsområdet mellan klinisk forskning och hälso- och sjukvård. Dir.

Kommittédirektiv. Översyn av regelverken för forskningsetik och gränsområdet mellan klinisk forskning och hälso- och sjukvård. Dir. Kommittédirektiv Översyn av regelverken för forskningsetik och gränsområdet mellan klinisk forskning och hälso- och sjukvård Dir. 2016:45 Beslut vid regeringssammanträde den 2 juni 2016 Sammanfattning

Läs mer

Policy för intellektuella tillgångar skapade vid KTH

Policy för intellektuella tillgångar skapade vid KTH Policy för intellektuella tillgångar skapade vid KTH Denna policy grundar sig på universitetsstyrelsens beslut V-2013-0672 Inledning I en akademisk miljö är intellektuellt skapande, delandet av idéer och

Läs mer

Uppdrag avseende skolbarns hälsovanor

Uppdrag avseende skolbarns hälsovanor Regeringsbeslut III:8 2017-02-23 S2017/01227/FS (delvis) Socialdepartementet Folkhälsomyndigheten 171 82 Solna Uppdrag avseende skolbarns hälsovanor Regeringens beslut Regeringen ger Folkhälsomyndigheten

Läs mer

RIKSDAGENS SVAR 95/2004 rd

RIKSDAGENS SVAR 95/2004 rd RIKSDAGENS SVAR 95/2004 rd Regeringens proposition med förslag till godkännande av överenskommelsen mellan parterna i konventionen om upprättandet av Europeiska rymdorganet samt Europeiska rymdorganet

Läs mer

Uppdrag om säker och effektiv tillgång till grunddata

Uppdrag om säker och effektiv tillgång till grunddata e Regeringen Regerings beslut 2018-05-24 Fi2018/02149/DF 1114 1 bilaga Finansdepartementet Mottagare enligt bilaga Uppdrag om säker och effektiv tillgång till grunddata Regeringens beslut Regeringen ger

Läs mer

I uppdraget ingår även följande åtgärder.

I uppdraget ingår även följande åtgärder. Regeringsbeslut 1:2 2009-02-19 U2009/914/G U2008/6186/G Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 STOCKHOLM Uppdrag till Statens skolverk att genomföra utvecklingsinsatser inom matematik, naturvetenskap

Läs mer

FORSKA TILLSAMMANS samverkan för lärande och förbättring

FORSKA TILLSAMMANS samverkan för lärande och förbättring FORSKA TILLSAMMANS samverkan för lärande och förbättring (SOU 2018:19) Betänkande av Utredningen om praktiknära skolforskning i samverkan Särskild utredare Cecilia Christersson UPPDRAGET Ökad samverkan

Läs mer