Remiss av delrapporten Stödsystem för hantering av innovationer och immateriella tillgångar vid universitet och högskolor

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Remiss av delrapporten Stödsystem för hantering av innovationer och immateriella tillgångar vid universitet och högskolor"

Transkript

1 YTTRANDE AD /1081 Utbildningsdepartementet Stockholm Remiss av delrapporten Stödsystem för hantering av innovationer och immateriella tillgångar vid universitet och högskolor Sammanfattning PRV (Patent- och registreringsverket) välkomnar utredningens överväganden för ändamålet att främja innovationsstödjande verksamhet vid universitet och högskolor. PRV finner det dock anmärkningsvärt att frågan rörande hantering av immateriella tillgångar inte berörs annat än i förbigående i delrapporten. Det är extra angeläget att frågan om hantering av immateriella tillgångar uppmärksammas då kompetensen inom området generellt sett är svag. 1 Immaterialrätten är lågt prioriterad inom svensk akademisk forskning och utbildning, detta trots att registrerade immateriella tillgångar (patent, design (mönster), varumärke) dels stimulerar till utveckling av ny teknik inte minst genom den enligt PRV:s mening underutnyttjade patentinformationen dels är en viktig faktor i all affärsutveckling av innovativa koncept. När innovationsprocessen diskuteras kan således hanteringen av immateriella tillgångar inte förbises, eller behandlas som en isolerad och självständig del utanför processen. Hanteringen av immateriella tillgångar är en integrerad och naturlig del i innovationsprocessen, och därmed också i stödsystemet för innovation. En avsaknad av insikt om immaterialrättens potential som strategiskt verktyg hämmar nyttiggörande av forskning, vilket är till nackdel för svensk konkurrens och minskar attraktionskraften för investeringar i Sverige och svenska bolag. 1 Se den kartläggning PRV och VINNOVA utfört på uppdrag av regeringen: Kartläggning och analys av det offentliga stödsystemet för hantering av företags immateriella tillgångar. 1 (5)

2 PRV har erfarit att utredningen, i enlighet med sitt uppdrag, behandlar frågor om immateriella tillgångar mer ingående i slutbetänkandet (2012:41) och där också ger mer konkreta förslag på åtgärder. PRV förutsätter att slutbetänkandet kommer att remitteras särskilt och att verket då får tillfälle att lämna synpunkter på vad som kan behövas i form av insatser för att ge forskare och studenter kunskap om och insikt i immaterialrättens och immateriella tillgångars strategiska betydelse för nyttiggörande av forskning och för ekonomisk tillväxt. PRV kommenterar här nedan de förslag till förbättringar av innovationsstödsystemet som ges i delrapporten samt de avsnitt som berör immaterialrättsliga aspekter. 2.2 Delrapporten PRV ifrågasätter utredarens ställningstagande att i delbetänkandet i stort sett lämna frågor om hanteringen av immateriella tillgångar därhän, med motiveringen att framställningen koncentrerats till innovationsstödjande verksamhet i en snävare mening. Hantering av immateriella tillgångar är central i innovationsprocessen och ofta avgörande för framgång med innovationer, dvs. att skapa något nytt som får genomslag på marknaden. Det finns idag inget enda tillväxtbolag där immaterialrätten inte är av strategisk betydelse. PRV anser att utbildning inom immaterialrätt samt tillgång till professionell affärsmässig immateriell rådgivning inom universitet och högskola borde vara högt prioriterade frågor, särskilt i beaktande av den så kallade tredje uppgiften. Eftersom forskaren genom lärarundantaget äger rätten till forskningsresultaten blir det särskilt viktigt att universitet och högskolor uppmuntrar och erbjuder stöd avseende samverkan och nyttiggörande av forskningsresultat inom näringslivet för att därigenom fullgöra den tredje uppgiften. Även med viss förståelse för utredarens önskan att låta immaterialrättsliga frågor anstå till slutbetänkandet menar PRV att området är av så stor betydelse att det borde ha hållits fram tydligare redan i delbetänkandet. 3.4 Uppdragsforskningens och samverkansforskningens roll för tillvaratagandet av innovationer PRV önskar en bättre belysning av hur forskningsresultat och immateriella tillgångar hanteras vid samarbetsprojekt mellan akademi och näringsliv. PRV vill understryka att dagens forskningsmiljö med många interna och externa samarbeten ställer stora krav på universitet och högskolor att lyckas hantera detta såväl organisatoriskt som juridiskt som ett led i sitt samverkansåtagande. En stor andel av forskningen är i dagens läge finansierad via externa medel vilket ofta leder till komplexa situationer rörande intellektuella prestationer. Trots detta berör inte delrapporten hur universitet och högskolor agerar i frågan om hantering av immateriella tillgångar som uppstår i samarbeten mellan forskare, institut och företag. 2 (5)

3 11. Förslag till förbättringar av innovationsstödssystemet, Förslag A PRV ifrågasätter om inte den föreslagna lydelsen i 1. Kap 2 andra stycket högskolelagen är för snävt utformad, då den inte tydliggör att alla former av utbildning inom högskolan är en grogrund för idéer som kan utvecklas till innovationer. PRV välkomnar en ändring av 1 kap. 2 högskolelagen. En förändrad lydelse av högskolelagen kan mycket väl vara på sin plats. Även PRV ser studenter som en outnyttjad resurs för innovationsverksamheten i enlighet med utredningen. Verket instämmer också i att de kreativa näringarna i hög utsträckning bidrar till viktiga innovationer, inte minst inom tjänstesektorn. Innovatörerna och entreprenörerna bakom tjänsteinnovationer kan dessutom vara i extra stort behov av immaterialrättslig rådgivning i innovationsprocessen. De registrerbara rättigheterna kan rätt hanterade med fördel användas i många tjänstesammanhang. Tillsammans med andra skyddsformer, såsom företagshemligheter, avtal och upphovsrätt, säkerställer de att bolagets immateriella värden tryggas så att bolaget kan fortsätta växa. Med detta sagt ifrågasätter PRV ändå om den föreslagna lydelsen bäst tjänar syftet att öka räckvidden för tillämpning av bestämmelsen. En mer ändamålsenlig lösning kunde vara att helt enkelt ange att högskolorna ska verka för att kunskap som vunnits inom högskolan kommer till nytta. Om orden konstnärligt utvecklingsarbete alls ska stå kvar bör innebörden förklaras närmare. Förslag D PRV instämmer i att en mer likformig organisation troligen skulle främja erfarenhetsutbyte mellan regionerna. De stora skillnaderna i dagens regionala organisationer för innovationsstödjande verksamhet är något som även PRV noterat i arbetet med att öka kunskapen inom landets verksamheter som stödjer innovationskraften. Skillnaderna kan försvåra i kontakt och samarbetet mellan regionen och nationella aktörer/myndigheter då det är svårt att identifiera den ledande eller tongivande aktören i respektive region. Det är därför viktigt att regeringen betonar vikten av samverkan mellan aktörer för att få en hälsosam miljö för företagande och ett effektivt innovationssystem. Samtidigt måste regional variation utifrån skilda förutsättningar uppmuntras och tillåtas för att inte hämma engagemang och kreativitet. Förslag H och J PRV anser att kunskap om hantering av immateriella tillgångar ska särskilt betonas. Med bristande kunskap om immateriella tillgångar ur ett affärsmässigt perspektiv är risken stor att studenter och forskare, och i förlängningen 3 (5)

4 nyblivna företagare och anställda, förblir omedvetna om immaterialrättens betydelse för värdeskapande i företag. Detta hämmar företagens utveckling och tillväxt, och i förlängningen även Sveriges tillväxt. Förslag O PRV anser att kunskapen om hantering av immateriella tillgångar utgör en så viktig grundsten i skapandet av en innovation att den måste genomsyra hela innovationsprocessen, och därmed måste finnas tillgänglig lokalt. Förslaget att lärosätena i princip inte ska mer än uppmuntras till samarbete t.ex. i fråga om patentrådgivning kan ses som uttryck för en väl passiv hållning som inte går i linje med den föreslagna utökade satsningen på holdingbolag. Om forskningsresultat ska kommersialiseras och nyttjas som grund för affärsverksamhet måste det finnas kunskap om hur dessa immateriella tillgångar ska hanteras. Det finns också en risk att problemen med sekretess och även misstänksamhet ökar ju fler instanser man involverar (se Förslag R). PRV vill även framhålla att i skapandet av en innovation är användningen av patentinformation central som underlag för att bedöma vad som är nytt och patenterbart. Men den är också utmärkt lämpad för strategiska ställningstaganden avseende hur styrning av forskningsprocesser och forskningssamverkan ska ske, vilken forskningsinriktning som ska prioriteras, och vilken potential för kommersialisering som finns. Det finns alltså starka skäl för att generellt öka kunskapen om immaterialrätt i forskningsmiljöer, och att där främja insikt i hur patentinformation och de immaterialrättsliga regelverken kan användas som ett strategiskt instrument och för att säkerhetsställa framtida forskning. Det kan tilläggas att PRV redan i dag arbetar aktivt med att stärka medvetenhet och kompetens kring hantering av immateriella tillgångar inom innovationssystemet, t.ex. hos rådgivare vid samtliga av regeringen utsedda innovationskontor. Diskussioner har också tagits upp med ett universitet om ett pilotprojekt med syftet att uppmärksamma hur patentinformation kan nyttjas för att stimulera och säkerhetsställa innovation och tillväxt inom offentligt finansierad forskning Förslag R PRV stödjer förslaget om en översyn av sekretesslagen. Eftersom nyhetskravet är ett av kriterierna för de industriella rättsskydden (patent, varumärke och design) är det självfallet bekymmersamt när behovet av sekretess för idéer, som kommer in till lärosätenas enheter för rådgivning, inte kan tillgodoses till följd av brister i offentlighets- och sekretesslagen. 4 (5)

5 Förslag S PRV ställer sig bakom en förändring i högskoleförordningen i den riktning som föreslås. Vad avser meriteringen (diskuteras även i kap ) bör, enligt PRV:s mening, en registrerad immateriell tillgång tillmätas ett högre meritvärde. En patentansökan vars innehåll bedömts ha nyhet och uppfinningshöjd garanterar på ett bättre sätt än peer review att forskningen är unik i sitt slag. PRV vill även betona att en patentansökan inte står i motsats till publicering av resultaten. En grundtanke med patentlagstiftningen är ju att sökanden erhåller en ensamrätt i utbyte mot att uppfinningen offentliggörs. Förslag T PRV ställer positivt till nya angreppssätt för att utvärdera verksamheten vid lärosäten/holdingbolag. Det är dock eftersträvansvärt att flödestalen speglar mål och resultat, samt är jämförbara mellan olika lärosäten. För att fortsatta investeringar i stödsystemet för innovation ska kunna motiveras måste det gå att visa vilket resultat som uppnås, eller förväntas uppnås, med de investerade medlen. Flödestal är indikatorer i detta avseende och antalet patentansökningar borde vara av intresse precis som andra typer av flödestal. Detta innebär inte att antalet sökta eller beviljade patent i sig är ett tillräckligt mått på innovationsaktiviteten hos ett universitet eller högskola. Enligt bakgrunden till förslaget (kap. 7.1) anses dagens indikatorer styra den innovationsstödjande verksamheten åt fel håll, exempelvis mot medel för bolagsbildning och patentansökan, i stället för mot fortsatt drift av affärsutvecklingen. PRV ser formuleringen som i hög grad missvisande då det snarare är avsaknaden av immaterialrätter, såsom patent och varumärken, som utgör hinder för affärsutveckling av innovativa produkter och koncept. Immateriella tillgångar skapar förutsättningar för affärsutveckling genom möjligheter till egen exploatering, samarbeten (även inom så kallade öppna innovationsprocesser), anskaffning av riskkapital och exklusiv tekniköverföring via licensiering eller försäljning (exit). Detta yttrande har beslutats av generaldirektören Susanne Ås Sivborg efter föredragning av patentingenjörerna Anna Ax och John Sjöberg. I den slutliga handläggningen har också chefsjuristen Per Holmstrand deltagit. Susanne Ås Sivborg Anna Ax John Sjöberg 5 (5)

Innovationsstödjande verksamheter vid universitet och högskolor: Kartläggning, analys och förslag till förbättringar slutbetänkande (SOU 2012:41)

Innovationsstödjande verksamheter vid universitet och högskolor: Kartläggning, analys och förslag till förbättringar slutbetänkande (SOU 2012:41) YTTRANDE 2012-10-24 AD-411-2012/1654 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Innovationsstödjande verksamheter vid universitet och högskolor: Kartläggning, analys och förslag till förbättringar slutbetänkande

Läs mer

Den innovationsstödjande verksamheten vid universitet och högskolor fungerar överraskande väl Bristerna i innovationsstödsystemet är omfattande men

Den innovationsstödjande verksamheten vid universitet och högskolor fungerar överraskande väl Bristerna i innovationsstödsystemet är omfattande men Direktiven: Analys skapa en samlad nationell bild av hur innovationsstödjande åtgärder ser ut vid universitet och högskolor Analys under vilka förutsättningar förvaltar, bevakar och utbyter lärosätena

Läs mer

Remissvar Ökat värdeskapande ur immateriella tillgångar (SOU 2015:16)

Remissvar Ökat värdeskapande ur immateriella tillgångar (SOU 2015:16) Näringsdepartementet Enheten för innovation och forskning 103 33 Stockholm Stockholm Vår referens Dnr 2015-06-08 Ulrica Dyrke N2015/2421/IF Remissvar Ökat värdeskapande ur immateriella tillgångar (SOU

Läs mer

1 Remissvar: Stödsystem för hantering av innovationer och immateriella tillgångar vid universitet och högskolor Föredragande: Per Larsson

1 Remissvar: Stödsystem för hantering av innovationer och immateriella tillgångar vid universitet och högskolor Föredragande: Per Larsson PROTOKOLL LINKÖPINGS UNIVERSITET Fakultetsstyrelsen för tekniska fakulteten Dekanus Närvarande: Ulf Nilsson dekanus Per Larsson föredragande Maria Boberg sekr 1 Remissvar: Stödsystem för hantering av innovationer

Läs mer

Svar på inbjudan att komma med underlag till regeringens forskningspolitik

Svar på inbjudan att komma med underlag till regeringens forskningspolitik YTTRANDE 2015-10-30 AD-411-2015/1238 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Svar på inbjudan att komma med underlag till regeringens forskningspolitik (dnr U2015/1662/UH) Sammanfattning All forskning

Läs mer

Immaterialrättslig (IPR) Guide

Immaterialrättslig (IPR) Guide Immaterialrättslig (IPR) Guide 1 Reg.nr: S-000256 Reg.nr: 3750M Titel: Immatrialrättslig (IPR) guide Design: Anders Eurén, Linda Olofsson Publiserad av: Externa relationer/forskning och innovationsservice

Läs mer

Innovationsstödjande verksamheter vid universitet och högskolor (SOU 2012:41)

Innovationsstödjande verksamheter vid universitet och högskolor (SOU 2012:41) Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Dnr V-2012-0568 Doss 21 2012-10-29 Innovationsstödjande verksamheter vid universitet och högskolor (SOU 2012:41) U2012/3279/F () har beretts tillfälle att lämna

Läs mer

Avtalad upphovsrätt (SOU 2010:24)

Avtalad upphovsrätt (SOU 2010:24) YTTRANDE 2010-08-31 Dnr: AD 411-2010/1415 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Ju2010/3129/L3 Avtalad upphovsrätt (SOU 2010:24) Sammanfattning PRV (Patent- och registreringsverket) begränsar sig i detta

Läs mer

Betänkandet Nyttiggörande av högskoleuppfinningar (SOU 2005:95)

Betänkandet Nyttiggörande av högskoleuppfinningar (SOU 2005:95) Regeringen Utbildnings- och kulturdepartementet Barbro Molander YTTRANDE 2006-03-21 Reg.nr 13-4949-05 Betänkandet Nyttiggörande av högskoleuppfinningar (SOU 2005:95) Sammanfattning Högskoleverket tillstyrker

Läs mer

4. Samhällsutmaningar måste mötas med entreprenörskap och innovation

4. Samhällsutmaningar måste mötas med entreprenörskap och innovation Remissvar från Örebro universitet Entreprenörskap i det tjugoförsta århundradet, SOU 2016:72 ORU 1.6-04722/2016 4. Samhällsutmaningar måste mötas med entreprenörskap och innovation 4. 2 Samhällsutmaning

Läs mer

250 år av erfarenhet. Innovation by Collaboration SNITTS Jan Sandred, VINNOVA

250 år av erfarenhet. Innovation by Collaboration SNITTS Jan Sandred, VINNOVA 250 år av erfarenhet Innovation by Collaboration SNITTS Jan Sandred, VINNOVA 2005 För tio år sedan iphone finns inte Spotify finns inte YouTube finns inte World of Warcraft finns inte Fler känner till

Läs mer

Generella kommentarer. Synpunkter på specifika förslag. Utbildningsdepartementet Stockholm

Generella kommentarer. Synpunkter på specifika förslag. Utbildningsdepartementet Stockholm Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Naturvetarnas yttrande avseende remiss Innovationsstödjande verksamhet vid universitet och högskolor. Kartläggning, analys och förslag till förbättringar slutbetänkande

Läs mer

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland 1 (5) Landstingsstyrelsen Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland Bakgrund Innovationer har fått ett allt större politiskt utrymme under de senaste åren. Utgångspunkten är EUs vision om Innovationsunionen

Läs mer

Luleå tekniska universitets underlag inför forsknings- och innovationspolitiska propositionen

Luleå tekniska universitets underlag inför forsknings- och innovationspolitiska propositionen YTTRANDE. 2011-12-14 U2011/776/UH Utbildningsminister Jan Björklund Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Luleå tekniska universitets underlag inför forsknings- och innovationspolitiska propositionen

Läs mer

Kommittédirektiv. Immaterialrättens roll i innovationssystemet. Dir. 2014:77. Beslut vid regeringssammanträde den 28 maj 2014

Kommittédirektiv. Immaterialrättens roll i innovationssystemet. Dir. 2014:77. Beslut vid regeringssammanträde den 28 maj 2014 Kommittédirektiv Immaterialrättens roll i innovationssystemet Dir. 2014:77 Beslut vid regeringssammanträde den 28 maj 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå hur statens framtida insatser

Läs mer

IVAs synpunkter på delrapporten från Utredningen om Innovationsstödjande verksamheter vid universitet och högskolor

IVAs synpunkter på delrapporten från Utredningen om Innovationsstödjande verksamheter vid universitet och högskolor Utbildningsdepartementet Registrator 103 33 Stockholm IVAs synpunkter på delrapporten från Utredningen om Innovationsstödjande verksamheter vid universitet och högskolor Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien,

Läs mer

Remiss av Högskolestiftelser en ny verksamhet för ökad handlingsfrihet (Ds 2013:49)

Remiss av Högskolestiftelser en ny verksamhet för ökad handlingsfrihet (Ds 2013:49) YTTRANDE 1(6) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Teresa Edelman 08-5630 8534 teresa.edelman@uk-ambetet.se Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet) 103 33 Stockholm Remiss av Högskolestiftelser

Läs mer

Uppdrag att se över skyddet för forskningsresultat för undanröjande av hinder för innovation 1 Bilaga

Uppdrag att se över skyddet för forskningsresultat för undanröjande av hinder för innovation 1 Bilaga Protokoll 75 2017-03-02 U2017/01013/F Utbildningsdepartementet Uppdrag att se över skyddet för forskningsresultat för undanröjande av hinder för innovation 1 Bilaga Regeringskansliet beslutar att en utredare

Läs mer

Följeforskning i programmet Innovatörer

Följeforskning i programmet Innovatörer UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2017-09-28 2017-04712 Reviderad Följeforskning i programmet Innovatörer En satsning knuten till programmet Innovatörer VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL

Läs mer

Svar på inbjudan att komma med inspel till regeringens nyindustrialiseringsstrategi för Sverige

Svar på inbjudan att komma med inspel till regeringens nyindustrialiseringsstrategi för Sverige YTTRANDE 2015-11-13 AD-10-2015/2671 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Svar på inbjudan att komma med inspel till regeringens nyindustrialiseringsstrategi för Sverige (dnr N2015/07080/FOF) Sammanfattning

Läs mer

Riktlinje om intellektuella tillgångar skapade vid KTH

Riktlinje om intellektuella tillgångar skapade vid KTH RIKTLINJE Gäller från och med Diarienummer 2019-03-06 V-2019-0149 Beslutsfattare Datum för beslut Ansvarig avdelning Rektor 2019-03-06 KTH Innovation Riktlinje om intellektuella tillgångar skapade vid

Läs mer

Stöd till innovatörer

Stöd till innovatörer UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2017-05-05 2017-02645 Reviderad Stöd till innovatörer En utlysning för organisationer som kan stödja innovatörer VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL AGENCY

Läs mer

Remissvar Innovationsstödjande verksamheter vid universitet och högskolor - slutbetänkande

Remissvar Innovationsstödjande verksamheter vid universitet och högskolor - slutbetänkande Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm 2012-10-25 Lena Heldén lena.helden@teknikforetagen.se 08-782 08 31 Remissvar Innovationsstödjande verksamheter vid universitet och högskolor - slutbetänkande har

Läs mer

Från forskning till företag

Från forskning till företag Från forskning till företag LUIS Lunds Universitets innovationssystem Vi skapar tillväxt av forskning LUIS är navet för innovation och kommersialisering vid Lunds universitet. Med vår hjälp omvandlas värdefull

Läs mer

YTTRANDE. Datum 2012-08-30 Dnr 1201588

YTTRANDE. Datum 2012-08-30 Dnr 1201588 Regionstyrelsen Björn Lagnevik Näringslivsutvecklare 040-675 34 13 Bjorn.Lagnevik@skane.se YTTRANDE Datum 2012-08-30 Dnr 1201588 1 (7 ) Remiss. Slutbetänkande av innovationsstödsutredningen - Innovationsstödjande

Läs mer

Få koll på skyddet. vägen till framgångsrik innovation. Jonas Holmqvist 9 april 2019

Få koll på skyddet. vägen till framgångsrik innovation. Jonas Holmqvist 9 april 2019 Få koll på skyddet vägen till framgångsrik innovation Jonas Holmqvist 9 april 2019 Foto: PRV Foto: Yvonne Ekholm Etablerades år 1885 Nationell myndighet för immaterialrätt Rapporterar till Näringsdepartementet

Läs mer

Uppdrag att etablera en funktion för Testbädd Sverige

Uppdrag att etablera en funktion för Testbädd Sverige Regeringen Proj. n r VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM A k 2017-05- 1 2 Regeringsbeslut I 3 2017-05-04 N2017/03280/IFK Näringsdepartementet D/Dnr 2QIT-02nt-l Verket för innovationssystem 101 58 Stockholm Uppdrag

Läs mer

Teknikföretagen har inbjudits att inkomma med remissvar på utredningen Research quality evaluation in Sweden FOKUS.

Teknikföretagen har inbjudits att inkomma med remissvar på utredningen Research quality evaluation in Sweden FOKUS. Utbildningsdepartementet Forskningspolitiska enheten Mats Johnsson 2016-01-05 Lena Heldén lena.helden@teknikforetagen.se 08-782 08 31 Remiss av rapporten Research quality evaluation in Sweden FOKUS rörande

Läs mer

Uppdrag att stärka det svensk-kinesiska forsknings- och innovationssamarbetet

Uppdrag att stärka det svensk-kinesiska forsknings- och innovationssamarbetet Regeringsbeslut 1:3 REGERINGEN 2012-02-16 U2012/907/F Utbildningsdepartementet Enligt sändlista r VETENSKAPSRÅDET Ink 2012-03- 1 3 ^ELAIL^2M0_Z_±!( Handl: ^jöhux A yr// Uppdrag att stärka det svensk-kinesiska

Läs mer

Uppdrag att föreslå områden för förstärkt forsknings-, innovations- och utbildningssamarbete med Kina m.m.

Uppdrag att föreslå områden för förstärkt forsknings-, innovations- och utbildningssamarbete med Kina m.m. Regeringsbeslut 1:12 REGERINGEN 2010-11-25 U2010/7180/F Utbildningsdepartementet Se sändlista Uppdrag att föreslå områden för förstärkt forsknings-, innovations- och utbildningssamarbete med Kina m.m.

Läs mer

STATION 2: LOGIKER FÖR SAMVERKAN OCH NYTTIGGÖRANDE I

STATION 2: LOGIKER FÖR SAMVERKAN OCH NYTTIGGÖRANDE I STATION 2: LOGIKER FÖR SAMVERKAN OCH NYTTIGGÖRANDE I Statlig AKADEMISKA MILJÖER Analys av statens styrning för att tydliggöra universitetets förutsättningar, skyldigheter och möjligheter att bedriva samverkan

Läs mer

Policy för intellektuella tillgångar skapade vid KTH

Policy för intellektuella tillgångar skapade vid KTH Policy för intellektuella tillgångar skapade vid KTH Denna policy grundar sig på universitetsstyrelsens beslut V-2013-0672 Inledning I en akademisk miljö är intellektuellt skapande, delandet av idéer och

Läs mer

Patentdata och samhälleligt genomslag. Kristoffer Bäckström Luleå tekniska universitet

Patentdata och samhälleligt genomslag. Kristoffer Bäckström Luleå tekniska universitet Patentdata och samhälleligt genomslag Kristoffer Bäckström Luleå tekniska universitet Vad är ett patent? Ett rättsligt instrument som ger innehavaren rätt att exkludera andra från att använda, tillverka

Läs mer

Nationella kluster konferensen

Nationella kluster konferensen Sammanställning från den Nationella kluster konferensen i Gävle den 23 24 februari Kluster som plattform för innovationer Kluster som plattform för innovationer. Det var temat på den nationella klusterkonferensen

Läs mer

Vision, mål och strategier för Örebro universitet. Beslutad av Universitetsstyrelsen 26/

Vision, mål och strategier för Örebro universitet. Beslutad av Universitetsstyrelsen 26/ Vision, mål och strategier för Örebro universitet Beslutad av Universitetsstyrelsen 26/10 2011 De 15 år som gått sedan Örebro universitet grundades har varit fyllda av aktiviteter och kraft. Resan från

Läs mer

Synpunkter i vissa upphovsrättsliga frågor

Synpunkter i vissa upphovsrättsliga frågor YTTRANDE 2012-04-03 Dnr: AD 411-2012/573 Regeringskansliets utredningsavdelning Att: Peter Krikström Box 187 201 21 MALMÖ Ju2011:15 Synpunkter i vissa upphovsrättsliga frågor Sammanfattning Patent- och

Läs mer

Forskningsfinansiering kvalitet och relevans (SOU 2008:30)

Forskningsfinansiering kvalitet och relevans (SOU 2008:30) Utbildningsdepartementet Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Maria Lönn 08-563 085 61 maria.lonn@hsv.se YTTRANDE

Läs mer

Agenda. Nuläge Inkubator och Science park Innovation Inkubator 2.0 förslag Finansiering Summering

Agenda. Nuläge Inkubator och Science park Innovation Inkubator 2.0 förslag Finansiering Summering Agenda Nuläge Inkubator och Science park Innovation Inkubator 2.0 förslag Finansiering Summering Nuläge Rampens nuvarande projektfinansiering avslutas sommaren 2012 Hösten 2012 finansieras verksamheten

Läs mer

Framtidens specialistsjuksköterska ny roll, nya möjligheter (SOU 2018:77)

Framtidens specialistsjuksköterska ny roll, nya möjligheter (SOU 2018:77) YTTRANDE Datum Diarienummer 2019-02-11 1.1.3-2018-07140 GD-2019-25 Handläggare Jeanette Johansen Ert diarienummer U2018/04219/UH Utbildningsdepartementet u.remissvar@regeringskansliet.se Framtidens specialistsjuksköterska

Läs mer

2009-02-19 U2009/973/UH. Enligt sändlista. 1 bilaga

2009-02-19 U2009/973/UH. Enligt sändlista. 1 bilaga Regeringsbeslut II:8 2009-02-19 U2009/973/UH Utbildningsdepartementet Enligt sändlista Uppdrag att utarbeta strategier för innovationskontor 1 bilaga Regeringen uppdrar åt Uppsala universitet, Lunds universitet,

Läs mer

Att samarbeta med Uppsala universitet. Förutsättningar för uppdrags- och samverkansforskning

Att samarbeta med Uppsala universitet. Förutsättningar för uppdrags- och samverkansforskning Att samarbeta med Uppsala universitet Förutsättningar för uppdrags- och samverkansforskning 1 2 Uppsala universitet Sveriges första universitet Uppsala universitetet ska vara en positiv kraft i samhället.

Läs mer

Betänkandet SOU 2018:04 Framtidens biobanker (dnr S2018/00641/FS)

Betänkandet SOU 2018:04 Framtidens biobanker (dnr S2018/00641/FS) YTTRANDE 2018-06-25 Dnr: AD-411-2018/903 s.remissvar@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se kopia: anna.ax@regeringskansliet.se Betänkandet SOU 2018:04 Framtidens biobanker (dnr S2018/00641/FS)

Läs mer

Innovationsdialog om immateriella tillgångar och affärsstrategier

Innovationsdialog om immateriella tillgångar och affärsstrategier Innovationsdialog om immateriella tillgångar och affärsstrategier En mötessammanfattning 16 februari 2012 Tjänsteföretag, forskare, affärsrådgivare, regeringskansliet, myndigheter, företagare, uppfinnare,

Läs mer

Yttrande över betänkandet Entreprenörskap i det tjugoförsta århundradet

Yttrande över betänkandet Entreprenörskap i det tjugoförsta århundradet Yttrande Dnr 16-0096 12 januari 2017 TCO Yttrande över betänkandet Entreprenörskap i det tjugoförsta århundradet har fått möjlighet att yttra sig till TCO angående slutbetänkandet från Entreprenörskapsutredningen

Läs mer

STÄRKER SVERIGES INNOVATIONSKRAFT

STÄRKER SVERIGES INNOVATIONSKRAFT SVENSKA GENDER MANAGEMENT MODELLEN STÄRKER SVERIGES INNOVATIONSKRAFT VINNOVA Utmaningsdriven innovation Konkurrenskraftig produktion Gender & Company Ansökan till Projektform B Fiber Optic Valley är en

Läs mer

Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige (SOU 2018:78)

Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige (SOU 2018:78) REMISSVAR 1 (1) Datum Diarienr 2019-04-01 2019-00005 Projektnr Ert diarienr U2018/04199/UH Utbildningsdepartementet Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige (SOU 2018:78) Översänder härmed Vinnovas

Läs mer

EU-kommissionens grönbok om en möjlig utvidgning av EU:s skydd av geografiska ursprungsbeteckningar till andra produkter än jordbruksprodukter

EU-kommissionens grönbok om en möjlig utvidgning av EU:s skydd av geografiska ursprungsbeteckningar till andra produkter än jordbruksprodukter YTTRANDE 2014-09-29 AD-411/2014/1904 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm josefin.park@regeringskansliet.se EU-kommissionens grönbok om en möjlig utvidgning av EU:s skydd av geografiska ursprungsbeteckningar

Läs mer

Brett deltagande i högskoleutbildning

Brett deltagande i högskoleutbildning Promemoria 2017-07-18 Utbildningsdepartementet Brett deltagande i högskoleutbildning Sammanfattning Promemorian innehåller ett förslag till ändring i högskolelagen (1992:1434) som innebär att universitet

Läs mer

Stöd till innovatörer 2018

Stöd till innovatörer 2018 UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2017-11-21 2017-02645 Reviderad Stöd till innovatörer 2018 En utlysning för organisationer som kan stödja enskilda innovatörer och uppfinnare VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM

Läs mer

Samarbetsavtal mellan Stockholms stad och Stockholms Akademiska

Samarbetsavtal mellan Stockholms stad och Stockholms Akademiska PM 2012:2 RI (Dnr 003-2187/2011) Samarbetsavtal mellan Stockholms stad och Stockholms Akademiska Forum (StAF) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. 1. Stockholms stad avtalar

Läs mer

Anteckningar från genomförda workshops den 1 dec 2014

Anteckningar från genomförda workshops den 1 dec 2014 Soundingboard 2.0 2014 Anteckningar från genomförda workshops den 1 dec 2014 Workshop: Hållbara städer Utveckla mötesplatser där människors behov är utgångspunkten för nya innovationer som i sin tur bidrar

Läs mer

Biopetrolia integrerar utbildning, forskning och innovation

Biopetrolia integrerar utbildning, forskning och innovation Biopetrolia integrerar utbildning, forskning och innovation Anastasia Krivoruchko och Florian David, några av delägarna i Biopetrolia. Utvecklingsbolaget Biopetrolia använder jästceller för att utveckla

Läs mer

Stärkt samverkan mellan industriforskningsinstitut

Stärkt samverkan mellan industriforskningsinstitut 2006-12-21 Utlysning Stärkt samverkan mellan industriforskningsinstitut och lärosäten 2 1. Inbjudan VINNOVA inbjuder härmed industriforskningsinstitut och lärosäten att inkomma med ansökningar avseende

Läs mer

Yttrande över remiss om prestationsbaserad resurstilldelning för universitet och högskolor

Yttrande över remiss om prestationsbaserad resurstilldelning för universitet och högskolor Utbildningsdepartementet Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Ingrid Pettersson 08-563 087 62 Ingrid.pettersson@hsv.se

Läs mer

Utvecklingsdagar för Sveriges innovationskontor

Utvecklingsdagar för Sveriges innovationskontor VÄLKOMMEN TILL Utvecklingsdagar för Sveriges innovationskontor 10-11 MAJ 2011 På PRV har vi en enkel filosofi att dela med oss av vår kunskap och erfarenhet. Speciellt till dig som arbetar med rådgivning

Läs mer

Förutsättningar och förmåga till innovation i Norrbotten

Förutsättningar och förmåga till innovation i Norrbotten Förutsättningar och förmåga till innovation i Norrbotten Analys baserat på Reglabs Innovationsindex November 2011 Kontigo AB Analysen av Norrbottens län Visa resultatet från Reglabs Innovationsindex för

Läs mer

Kompetenscentrum nytt program för långsiktig forskningssamverkan

Kompetenscentrum nytt program för långsiktig forskningssamverkan 1 (5) 150525] Kompetenscentrum nytt program för långsiktig forskningssamverkan VINNOVA startar under hösten ett nytt program för Kompetenscentrum. Syftet med programmet är att skapa nya, internationellt

Läs mer

REMISS GÖTEBORG STADS NÄRINGSLIVSSTRATEGISKA PROGRAM

REMISS GÖTEBORG STADS NÄRINGSLIVSSTRATEGISKA PROGRAM REMISS GÖTEBORG STADS NÄRINGSLIVSSTRATEGISKA PROGRAM 2017-11-24 www.västsvenskahandelskammaren.se Övergripande synpunkter Västsvenska Handelskammaren vill börja med att tacka för möjligheten att svara

Läs mer

Strategi för forskning och högre utbildning 2013-2016, Dnr 221/2012

Strategi för forskning och högre utbildning 2013-2016, Dnr 221/2012 17 september 2012 Strategi för forskning och högre utbildning 2013-2016, Dnr 221/2012 Helsingborgs stad behöver fokusera arbetet kring högre utbildning, forskning och attraktiv studentstad för att stärka

Läs mer

Innovationssluss 2.0. Resultat av projektet

Innovationssluss 2.0. Resultat av projektet Innovationssluss 2.0 Resultat av projektet 1. Bakgrund Projektet Innovationssluss 2.0 startade 2016 som ett samverkansprojekt mellan Region Örebro län, Almi företagspartner Mälardalen, Region Västmanland

Läs mer

250 år av erfarenhet. HSS15 Jan Sandred, VINNOVA Jan Axelsson, LiU Håkan Spjut, KaU Emma Hermansson, LnU

250 år av erfarenhet. HSS15 Jan Sandred, VINNOVA Jan Axelsson, LiU Håkan Spjut, KaU Emma Hermansson, LnU 250 år av erfarenhet HSS15 Jan Sandred, VINNOVA Jan Axelsson, LiU Håkan Spjut, KaU Emma Hermansson, LnU 2005 2004 2005 E-legitimation införs av skatteverket YouTube lanseras Big Brother sänds för första

Läs mer

Digitaliseringens transformerande kraft vägval för framtiden (SOU 2015:91)

Digitaliseringens transformerande kraft vägval för framtiden (SOU 2015:91) REMISSVAR 1 (6) ERT ER BETECKNING 2016-02-23 N2015/08335/ITP Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Digitaliseringens transformerande kraft vägval för framtiden (SOU 2015:91) Statskontoret

Läs mer

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Stockholm

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Stockholm Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Stockholm SERUS Ek. För. 19-20 februari 2007 Analys s. 25: Svagheter i stödsystem och finansiering Ytterligare en aspekt som betonades är att kvinnor

Läs mer

Vidareutvecklad roll för PRV

Vidareutvecklad roll för PRV Margareta Ternell Marknadschef PRV Vidareutvecklad roll för PRV Myndighet för industriellt rättsskydd Myndighet för immateriella rättigheter Skydd och rättigheter Tillgångar och värde Myndighet och specialist

Läs mer

REMISS av slutbetänkandet av Innovationsstödsutredningen Innovationsstödjande verksamheter vid universitet och högskolor (SOU 2012:41)

REMISS av slutbetänkandet av Innovationsstödsutredningen Innovationsstödjande verksamheter vid universitet och högskolor (SOU 2012:41) SULF är universitetslärarnas, forskarnas och doktorandernas fackliga och professionella organisation. SULF är partipolitiskt obundet och anslutet till Saco, Sveriges akademikers centralorganisation. Utbildningsdepartementet

Läs mer

Program för samverkan

Program för samverkan Dnr UFV 2008/1615 Program för samverkan Uppsala universitet i dialog med det omgivande samhället Fastställd av Konsistoriet 2009-09-29 Innehållsförteckning Inledning 3 Utgångspunkter 3 Stöd för samverkan

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTEN YTTRANDE AD nr 15-009

PATENTBESVÄRSRÄTTEN YTTRANDE AD nr 15-009 PATENTBESVÄRSRÄTTEN YTTRANDE AD nr 15-009 2015-03-11 Till regeringen Justitiedepartementet Enheten för processrätt och domstolsfrågor Promemorian Patent och marknadsdomstol; kompletterande överväganden

Läs mer

VINN Verifiering höst 2015

VINN Verifiering höst 2015 UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2015-06-16 2013-05653 Reviderad VINN Verifiering höst 2015 VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL AGENCY FOR INNOVATION SYSTEMS Post: VINNOVA, SE-101 58

Läs mer

2012-04460 2015-04-13. Guide till VINNOVAs villkor om nyttjanderätt

2012-04460 2015-04-13. Guide till VINNOVAs villkor om nyttjanderätt Guide till VINNOVAs villkor om nyttjanderätt Innehåll 1 Inledning... 3 2 Använda en annan parts information för att genomföra ett projekt... 4 2.1 Använda en annan parts projektresultat... 4 2.1.1 Vad

Läs mer

FORSKNING, SAMVERKAN, INNOVATION (FSI) VÄRDESKAPANDE I MELLANRUM

FORSKNING, SAMVERKAN, INNOVATION (FSI) VÄRDESKAPANDE I MELLANRUM FORSKNING, SAMVERKAN, INNOVATION (FSI) VÄRDESKAPANDE I MELLANRUM VAD Internt: att optimera universitetets stöd för samverkan, innovation och extern finansiering till våra forskare, lärare (och studenter)

Läs mer

Remissyttrande. Betänkandet Självständiga lärosäten (SOU 2008:104) Remiss U2009/8128/UH. Vetenskapsrådet. Utbildningsdepartementet Stockholm

Remissyttrande. Betänkandet Självständiga lärosäten (SOU 2008:104) Remiss U2009/8128/UH. Vetenskapsrådet. Utbildningsdepartementet Stockholm 2009-05-12 Diarienummer 112-2009-378 Handläggare Gunnel Gustafsson Vetenskapsrådet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande VETENSKAPSRÅDET SWEDISH RESEARCH COUNCIL Postadress/Postal address

Läs mer

Almega AB vill med anledning av SOU 2015:64 yttra sig om betänkandet En fondstruktur för innovation och tillväxt.

Almega AB vill med anledning av SOU 2015:64 yttra sig om betänkandet En fondstruktur för innovation och tillväxt. Datum vår referens 2015-09-07 Håkan Eriksson Näringsdepartementet Enheten för kapitalförsörjning Att: Henrik Levin 103 33 Stockholm Remissvar Almega AB vill med anledning av SOU 2015:64 yttra sig om betänkandet

Läs mer

Informationsmöte: Ett stärkt innovationsstöd för social innovationer

Informationsmöte: Ett stärkt innovationsstöd för social innovationer Informationsmöte: Ett stärkt innovationsstöd för social innovationer Andréa Råsberg och Judit Wefer Team Social innovation 20 juni 2018 Vinnova 3,1miljarder investerade Vinnova i forskning och innovation

Läs mer

Plattform för Strategi 2020

Plattform för Strategi 2020 HIG-STYR 2016/146 Högskolan i Gävle Plattform för Strategi 2020 VERKSAMHETSIDÉ Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö VISION Högskolan i Gävle har

Läs mer

De flesta framgångsrika uppfinningar och patent börjar med att en idérik person identifierar ett problem och tänker att det här borde gå att lösa på

De flesta framgångsrika uppfinningar och patent börjar med att en idérik person identifierar ett problem och tänker att det här borde gå att lösa på patent Meningen med patent är att stimulera vårt samhälles utveckling alla vinner på att vi kan ta del av och utveckla varandras uppfinningar. Samtidigt får uppfinnarna större möjlighet att tjäna pengar

Läs mer

IMMATERIELLA TILLgångAR

IMMATERIELLA TILLgångAR IMMATERIELLA Tillgångar En stor del av ditt företags värde beror på de idéer du har utvecklat och skyddat. Om du skyddar ditt varumärke, din design eller uppfinning ökar chanserna att tjäna pengar på din

Läs mer

Att vara innovatör och entreprenör inom medicinsk teknik 2017

Att vara innovatör och entreprenör inom medicinsk teknik 2017 Att vara innovatör och entreprenör inom medicinsk teknik 2017 Varmt välkommen till årets innovationskurs! Kursen ges av Medtech4Health och syftar till att öka kunskapen om innovations- och entreprenörskapsprocessen

Läs mer

Patent och (im)materialrätt (GEMA40)

Patent och (im)materialrätt (GEMA40) Patent och (im)materialrätt (GEMA40) Per Mercke LUIS (Lund University Innovation System) 15 februari 2011 LUIS Patent Forsknings resultat Exampel på stöd i en process Idea Project Packaging Company Development

Läs mer

Utlysningen Kompetenscentrum 2020 En utlysning inom Kompetenscentrumprogrammet.

Utlysningen Kompetenscentrum 2020 En utlysning inom Kompetenscentrumprogrammet. Utlysningen Kompetenscentrum 2020 En utlysning inom Kompetenscentrumprogrammet www.vinnova.se/kompetenscentrum Om Vinnova Myndighet under Näringsdepartementet Stockholm, Bryssel och Silicon Valley 200

Läs mer

Datum VINNOVA översänder remissvar avseende "FBA rapport - Statligt finansierad företagsrådgivning"

Datum VINNOVA översänder remissvar avseende FBA rapport - Statligt finansierad företagsrådgivning 2009-03-17 2009-00336 Ert diarienr Kl) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm FBA rapport - Statligt finansierad företagsrådgivning VINNOVA översänder remissvar avseende "FBA rapport - Statligt finansierad

Läs mer

Innovation i södra Småland

Innovation i södra Småland Innovation i södra Småland Vad är INNOVATION? Införandet eller genomförandet av en ny eller väsentligt förbättrad vara, tjänst eller process, nya marknadsföringsmetoder, eller nya sätt att organisera affärsverksamhet,

Läs mer

Juridiska fakultetsnämnden YTTRANDE Dnr SU 302-1342-08 2008-09-01

Juridiska fakultetsnämnden YTTRANDE Dnr SU 302-1342-08 2008-09-01 Juridiska fakultetsnämnden YTTRANDE Dnr SU 302-1342-08 2008-09-01 Justitiedepartementet Remiss: Patentskydd för biotekniska uppfinningar (SOU 2008:20), (ärendenummer Ju2008/2345/L3) Juridiska fakultetsnämnden

Läs mer

Har du en idé du vill utveckla? Lu innovation system LUnds universitet

Har du en idé du vill utveckla? Lu innovation system LUnds universitet Har du en idé du vill utveckla? Lu innovation system LUnds universitet Har du en idé du vill utveckla? LU Innovation System är navet för innovation och kommersialisering vid Lunds universitet. Vi hjälper

Läs mer

Vår verkstad. Utvecklar människor och affärer.

Vår verkstad. Utvecklar människor och affärer. Vår verkstad Utvecklar människor och affärer. Västerås Science Park är en inspirerande och innovativ miljö och mötesplats för företag i tillväxt där människor, idéer, kunskap och kapital kan mötas och

Läs mer

Remissvar Genomförande av student- och forskardirektivet (Ds 2018:37), dnr Ju2018/04280/L7

Remissvar Genomförande av student- och forskardirektivet (Ds 2018:37), dnr Ju2018/04280/L7 2018-10-30 Komm2018/00082-7 Utredningen om ökad internationalisering av universitet och högskolor U 2017:02 Remissvar Genomförande av student- och forskardirektivet (Ds 2018:37), dnr Ju2018/04280/L7 Internationaliseringsutredningen

Läs mer

SAMVERKAN KTP DALARNA

SAMVERKAN KTP DALARNA SAMVERKAN KTP DALARNA FRAMTIDENS SÄTT ATT REKRYTERA DE FRÄMSTA HÖGSKOLESTUDENTERNA TILL FÖRETAGEN! Inledning KTP Dalarna är ett pilotprojekt som går ut på att för första gången i Sverige praktiskt testa

Läs mer

Vad menar vi med ett innovationssystem?

Vad menar vi med ett innovationssystem? Vad menar vi med ett innovationssystem? 1 Teknisk specifikation SIS-CEN/TS 16555-1:2013 Ett ledningssystem för innovation är en vägledning för en organisation för att leda och organisera innovation Kan

Läs mer

Del- och slutbetänkanden från Utredningen för ett effektivt offentligt främjande av utländska investeringar (SOU 2018:56 och SOU 2019:21)

Del- och slutbetänkanden från Utredningen för ett effektivt offentligt främjande av utländska investeringar (SOU 2018:56 och SOU 2019:21) YTTRANDE Datum Diarienummer 2019-09-16 1.1.3-2019-05886 GD-2019-148 ~EMU. Handläggare Stefan Törnqvist Ert diarienummer UD2019/07660 Utrikesdepartementet Del- och slutbetänkanden från Utredningen för ett

Läs mer

Vinnovas samverkansuppdrag. Universitet och högskolor rustade för framtiden Mårten Berg

Vinnovas samverkansuppdrag. Universitet och högskolor rustade för framtiden Mårten Berg Vinnovas samverkansuppdrag Universitet och högskolor rustade för framtiden Mårten Berg 27-10-2016 Stärka Sveriges konkurrenskraft i den globala kunskapsekonomin Tre roller Investeringar i forskning och

Läs mer

Lärdomar och möjligheter för ökat resultatfokus utvärdering i halvtid. Presentation xxx XXX

Lärdomar och möjligheter för ökat resultatfokus utvärdering i halvtid. Presentation xxx XXX Lärdomar och möjligheter för ökat resultatfokus utvärdering i halvtid Presentation xxx XXX Innehåll Syftet med utvärdering TM 1: Stärka forskning, teknisk utveckling och innovation. TM 3: Öka konkurrenskraften

Läs mer

UoH strategisk samverkan SUHF

UoH strategisk samverkan SUHF UoH strategisk samverkan SUHF 2014-12-05 VINNOVAs insatser för utveckling av kunskapstriangeln Förslag på modell för att mäta samverkan Stödja UoHs egna initiativ för strategisk samverkan IK och stöd i

Läs mer

Har du en idé? Vi hjälper dig vidare. Skydda dina idéer

Har du en idé? Vi hjälper dig vidare. Skydda dina idéer Har du en idé? Vi hjälper dig vidare Skydda dina idéer Välkommen till PRV:s bibliotek PRV:s bibliotek är ett expertbibliotek inom immaterialrätt och patentinformation. Det fungerar som en kanal där allmänheten

Läs mer

Remiss av slutbetänkandet reboot - omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114)

Remiss av slutbetänkandet reboot - omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114) YTTRANDE Rättsavdelningen, Juridiska enheten Datum Dnr Sylvia Bylund 2018-04-09 STY 2018-65 Tel. 040-661 33 36 Ert datum Er referens sylvia.bylund@tullverket.se 2018-01-23 Fi2018/00106/DF Finansdepartementet

Läs mer

Stärkt immaterialrätt för fler jobb och växande företag

Stärkt immaterialrätt för fler jobb och växande företag Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3151 av Lars Hjälmered m.fl. (M) Stärkt immaterialrätt för fler jobb och växande företag Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som

Läs mer

Remissvar från SEPAF: Ökat värdeskapande ur immateriella tillgångar (SOU 2015:16)

Remissvar från SEPAF: Ökat värdeskapande ur immateriella tillgångar (SOU 2015:16) YTTRANDE FRÅN SVERIGES PATENTBYRÅERS FÖRENING (SEPAF) Stockholm, 2015-06-08 Dnr N2015/2421 IF Regeringskansliet Näringsdepartementet Enheten för innovation och forskning Att: Magnus Jonsson Remissvar från

Läs mer

Remissvar Högskolestiftelser en ny verksamhetsform för ökad handlingsfrihet (Ds 2013:49)

Remissvar Högskolestiftelser en ny verksamhetsform för ökad handlingsfrihet (Ds 2013:49) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2013-06-25 U2013/4153/UH Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar Högskolestiftelser en ny verksamhetsform för ökad handlingsfrihet (Ds 2013:49)

Läs mer

Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010

Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010 Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010 Sammanfattande slutsatser Vetenskapsrådet, FAS, Formas, VINNOVA och Energimyndigheten har gemensamt, på uppdrag av regeringen, genom en enkät

Läs mer

Yttrande över betänkandet En fondstruktur för innovation och tillväxt, SOU 2015:64, från Göteborgs universitet

Yttrande över betänkandet En fondstruktur för innovation och tillväxt, SOU 2015:64, från Göteborgs universitet Institutet för innovation och samhällsförändring YTTRANDE 1 / 5 2015-09-14 dnr VR 2015/73 Näringsdeparementet Enheten för Kapitalförsörjning Henrik Levin Ert Dnr:N2015/4705/KF Yttrande över betänkandet

Läs mer

YTTRANDE 2011-05-12 AD 411-2011/1651. Justitiedepartementet Enheten för immaterialrätt och Transporträtt 103 33 Stockholm

YTTRANDE 2011-05-12 AD 411-2011/1651. Justitiedepartementet Enheten för immaterialrätt och Transporträtt 103 33 Stockholm YTTRANDE 2011-05-12 AD 411-2011/1651 Justitiedepartementet Enheten för immaterialrätt och Transporträtt 103 33 Stockholm Kommissionens förslag till genomförande av det fördjupade samarbetet avseende det

Läs mer

Betänkandet SOU2015:16 Ökat värdeskapande ur immateriella tillgångar

Betänkandet SOU2015:16 Ökat värdeskapande ur immateriella tillgångar YTTRANDE 2015-06-08 AD-411-2015/1127 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet SOU2015:16 Ökat värdeskapande ur immateriella tillgångar (dnr N2015/2421/IF) Sammanfattning PRV ställer sig överlag

Läs mer