PM om ändringar i dels offentlighets- och sekretesslagen (2009:400), dels offentlighets- och sekretessförordningen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PM om ändringar i dels offentlighets- och sekretesslagen (2009:400), dels offentlighets- och sekretessförordningen"

Transkript

1 Promemoria PM om ändringar i dels offentlighets- och sekretesslagen (2009:400), dels offentlighets- och sekretessförordningen (2009:641)

2

3 3 1 Promemorians innehåll Denna promemoria innehåller förslag till ändringar i dels 19 kap. 3 och 31 kap. 16 offentlighets- och sekretesslagen (2009:400), dels bilagan till offentlighets- och sekretessförordningen (2009:641). Ändringarna i offentlighets- och sekretesslagen (OSL) innebär att samma sekretess ska gälla hos Försvarsexportmyndigheten (FXM) som hos bland annat Försvarets materielverk när det gäller en handling som anger villkoren i ett slutet avtal. Ändringen i offentlighets- och sekretessförordningen (OSF) innebär att sekretess ska kunna gälla hos FXM för uppgifter om en enskilds affärs- eller driftförhållanden utan att denne trätt i affärsförbindelse med myndigheten.

4 4 2. Förslag till lag om ändring i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) Härigenom föreskrivs i fråga om offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) att 19 kap. 3 och 31 kap. 16 ska ha följande lydelse. Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse 19 kap. 3 1 Sekretess gäller för uppgift som hänför sig till ärende om förvärv, överlåtelse, upplåtelse eller användning av egendom, tjänst eller annan nyttighet, om det kan antas att det allmänna lider skada om uppgiften röjs. Begreppet tjänst omfattar inte arbete som för en myndighets behov utförs av dess egen eller någon annan myndighets personal, om det inte är fråga om ett arbete som en myndighet i konkurrens med andra myndigheter eller enskilda erbjuder sig att utföra. Om ett ärende enligt första stycket rör upphandling, får uppgift som rör anbud eller som rör motsvarande erbjudande inom en kommun, ett landsting eller en myndighet eller mellan statliga myndigheter inte i något fall lämnas till någon annan än den som har lämnat anbudet eller erbjudandet förrän alla anbud eller erbjudanden offentliggörs eller beslut om leverantör och anbud fattats eller ärendet dessförinnan har slutförts. Under en elektronisk auktion får dock lämnas sådana uppgifter som avses i 5 a kap. 11 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling eller 5 a kap. 11 lagen (2007:1092) om upphandling inom områdena vatten, energi, transporter och posttjänster. Sekretessen enligt detta stycke gäller inte vid ett ansökningsförfarande enligt lagen (2008:962) om valfrihetssystem. Om ett ärende enligt första stycket rör försäljning av lös egendom för det allmännas räkning, får uppgift som rör anbud eller som rör motsvarande erbjudande inom en kommun, ett landsting eller en myndighet eller mellan statliga myndigheter inte i något fall lämnas till någon annan än den som har lämnat anbudet eller erbjudandet förrän alla anbud eller erbjudanden offentliggörs eller avtal har slutits eller ärendet annars har slutförts. För uppgift i en allmän handling gäller sekretessen i högst tjugo år. Beträffande handling som anger villkoren i slutet avtal gäller sekretessen dock längst till dess två år, eller hos statliga affärsverk och Försvarets materielverk samt i kommunal affärsverksamhet fem För uppgift i en allmän handling gäller sekretessen i högst tjugo år. Beträffande handling som anger villkoren i slutet avtal gäller sekretessen dock längst till dess två år, eller hos statliga affärsverk, Försvarets materielverk och Försvarsexportmyndigheten samt i kommunal 1 Senaste lydelse 2010:573.

5 5 år, har gått från det avtalet slöts. affärsverksamhet fem år, har gått från det avtalet slöts. 31 kap. 16 Sekretess gäller för uppgift om en enskilds affärs- eller driftförhållanden när denne i annat fall än som avses i 1 första stycket, 2 4 och 12 har trätt i affärsförbindelse med en myndighet, om det av särskild anledning kan antas att den enskilde lider skada om uppgiften röjs. För uppgift i en allmän handling gäller sekretessen i högst tjugo år. Beträffande handling som anger villkoren i ett avtal gäller sekretessen dock längst till dess att två år, eller hos statliga affärsverk och Försvarets materielverk samt i kommunal affärsverksamhet fem år, har gått från det att avtalet slöts. Denna lag träder i kraft den. För uppgift i en allmän handling gäller sekretessen i högst tjugo år. Beträffande handling som anger villkoren i ett avtal gäller sekretessen dock längst till dess att två år, eller hos statliga affärsverk, Försvarets materielverk och Försvarsexportmyndigheten samt i kommunal affärsverksamhet fem år, har gått från det att avtalet slöts.

6 6 3. Förslag till förordning om ändring i offentlighets- och sekretessförordningen (2009:641) Regeringen föreskriver att bilagan till offentlighets- och sekretessförordningen (2009:641) ska ha följande lydelse. Bilaga 1 Verksamheten består i Särskilda begränsningar i sekretessen 132. utredning, planering och stödverksamhet hos Försvarsexportmyndigheten med avseende på exportfrämjande verksamhet Sakregister till bilagan Siffrorna avser punkter i bilagan Försvarets materielverk 91, 95 Försvarsexportmyndigheten 132 Försvarsuppfinningar 43 Denna förordning träder i kraft den. 1 Senaste lydelse 2011:420.

7 7 4. Bakgrund Försvarsexportmyndigheten (FXM) inrättades under 2010 och påbörjade sin verksamhet den 1 augusti samma år. Av förordningen (2010:654) med instruktion för Försvarsexportmyndigheten framgår att myndigheten ska bedriva exportrelaterad verksamhet inom försvarssektorn genom att genomföra allmänt exportfrämjande åtgärder för internationella marknader och organiserade aktiviteter vid särskilda exportsatsningar. FXM ska också ansvara för försäljning och upplåtelse av sådan materiel hos myndigheter inom försvarssektorn som inte längre behövs för statens verksamhet eller blivit obrukbar. I denna uppgift ingår att, efter särskilt bemyndigande från regeringen, företräda staten vid förhandlingar och ingående av internationella överenskommelser, och även i övriga fall företräda staten vid förhandlingar och ingående av överenskommelser och avtal. Den exportrelaterade verksamheten liksom försäljnings- och upplåtelseverksamheten är uppgifter som övertagits från andra myndigheter inom försvarssektorn, främst från Försvarets materielverk (FMV). Av FXM:s instruktion framgår vidare att myndigheten ska bedriva sin verksamhet så att den bidrar till försvarets långsiktiga materielförsörjning eller i övrigt är till fördel för svensk försvars- och säkerhetspolitik. Verksamheten ska bedrivas i nära samverkan med Inspektionen för strategiska produkter (ISP) och inom ramen för gällande riktlinjer för svensk krigsmaterielexport. FXM ska även bistå Regeringskansliet med underlag för internationella förhandlingar. Av regleringsbrevet för FXM framgår att myndigheten ska bedriva sin verksamhet på sådant sätt att det bidrar till ökad transparens inom myndighetens verksamhetsområde. FXM har i skrivelse daterad den 25 januari 2011 hemställt om ändringar dels i 19 kap. 3 och 31 kap. 16 offentlighets- och sekretesslagen (2009:400), dels i bilagan till offentlighets- och sekretessförordningen (2009:641). Enligt FXM är ändringarna nödvändiga för att myndigheten ska kunna bedriva sin verksamhet på ett effektivt sätt. 5. Nuvarande reglering 5.1 Sekretess till skydd för det allmännas ekonomiska intresse I kapitel 19 i offentlighets- och sekretesslagen (OSL) behandlas sekretess till skydd för det allmännas ekonomiska intresse. Av 19 kap. 3 OSL framgår att sekretess gäller för uppgift som hänför sig till ärende om förvärv, överlåtelse, upplåtelse eller användning av egendom, tjänst eller annan nyttighet, om det kan antas att det allmänna lider skada om uppgif-

8 8 ten röjs. Enligt det fjärde stycket i samma paragraf gäller sekretess för uppgift i en allmän handling i högst tjugo år. Om det är frågan om en handling som anger villkoren i slutet avtal gäller sekretessen dock längst till dess två år, eller hos statliga affärsverk och Försvarets materielverk samt i kommunal affärsverksamhet fem år, har gått från det att avtalet slöts. Anledningen till att tiden är längre hos vissa myndigheter är att huvudregeln har ansetts ge alltför kortvarigt sekretesskydd bland annat vid utvecklings- och optionsavtal med längre giltighetstid än två år (prop. 1987/88 s. 23). 5.2 Sekretess till skydd för enskild i annan verksamhet med anknytning till näringslivet I kapitel 31 i OSL behandlas sekretess till skydd för enskild i annan verksamhet med anknytning till näringslivet. För det fall en enskild trätt i affärsförbindelse med en myndighet gäller enligt 31 kap. 16 sekretess för uppgift om den enskildes affärs- eller driftförhållanden om det av särskild anledning kan antas att den enskilde lider skada om uppgiften röjs. En affärsförbindelse kan gälla till exempel förvärv, avyttrande eller upplåtelse av egendom eller arbete som ska utföras. Det andra stycket i 31 kap. 16 motsvarar 19 kap. 3 fjärde stycket. Sekretess för uppgift i en allmän handling gäller således i högst tjugo år. Om det är frågan om en handling som anger villkoren i ett avtal gäller sekretessen dock längst till dess två år, eller hos statliga affärsverk och Försvarets materielverk samt i kommunal affärsverksamhet fem år, har gått från det att avtalet slöts. 5.3 Sekretess till skydd för enskild i verksamhet som avser tillsyn m.m. i fråga om näringslivet - föreskrifter meddelade av regeringen Kapitel 30 i OSL behandlar sekretess till skydd för enskild i verksamhet som avser tillsyn m.m. i fråga om näringslivet. Med stöd av 30 kap. 23 OSL kan regeringen meddela föreskrifter om att sekretess ska gälla i en statlig myndighets verksamhet som består i utredning, planering, prisreglering, tillståndsgivning, tillsyn eller stödverksamhet med avseende på produktion, handel, transportverksamhet eller näringslivet i övrigt. Föremål för sekretess enligt första stycket denna paragraf kan vara 1. uppgift om en enskilds affärs- eller driftförhållanden, uppfinningar eller forskningsresultat, om det kan antas att den enskilde lider skada om uppgiften röjs, och 2. uppgift om andra ekonomiska eller personliga förhållanden än som avses i 1 för den som har trätt i affärsförbindelse eller liknande förbindelse med den som är föremål för myndighetens verksamhet. Regeringen har meddelat sådana föreskrifter som avses i 30 kap. 23 OSL i 9 offentlighets- och sekretessförordningen (OSF) och i bilagan till OSF. Som exempel på vad som anges i bilagan kan nämnas att sekretess i enlighet med 30 kap 23 OSL gäller för verksamhet som består i stöd som handhas av Exportkreditnämnden (p. 8) och för verksamhet

9 som består i utredning hos Försvarets materielverk för bedömning av företag inför framtida materielleveranser (p. 95) Överväganden och förslag 6.1 Ändring i 19 kap. 3 offentlighets- och sekretesslagen Promemorians förslag: 19 kap. 3 OSL kompletteras med Försvarsexportmyndigheten i fjärde stycket, andra meningen. Skälen för förslaget: FXM har som ovan framgår bl. a. till uppgift att ansvara för försäljning och upplåtelse av sådan materiel hos myndigheter inom försvarssektorn som inte längre behövs för statens verksamhet eller blivit obrukbar. Detta är en uppgift som övertagits från Försvarets materielverk (FMV). För att FXM ska kunna fullgöra sin uppgift behöver uppgifter i ett avtal som sluts av FXM omfattas av samma sekretesskydd som uppgifterna i ett avtal som sluts av FMV eller av ett statligt affärsverk. Det kan förutses att FXM kommer att sluta avtal som innehåller villkor om optioner som sträcker sig längre än två år framåt i tiden. Paragrafen behöver därför kompletteras med Försvarsexportmyndigheten i fjärde stycket, andra meningen. Gränsen på fem år ska även gälla fortsättningsvis för FMV, eftersom den aktuella paragrafen tar sikte även på bl. a. upphandlingar. 6.2 Ändring i 31 kap. 16 offentlighets- och sekretesslagen Promemorians förslag: 31 kap. 16 OSL kompletteras med Försvarsexportmyndigheten i andra stycket, andra meningen. Skälen för förslaget: Paragrafen omfattar inköp, försäljning, upplåtelse m.m. och har därför numera betydelse för såväl FXM som FMV. Det andra stycket i 31 kap. 16 motsvarar 19 kap. 3 fjärde stycket. Även 31 kap. 16 andra stycket behöver därför kompletteras med Försvarsexportmyndigheten i andra meningen. 6.3 Ändring i bilagan till offentlighets- och sekretessförordningen Promemorians förslag: Det ska gälla viss sekretess för vissa uppgifter om enskildas ekonomiska eller personliga förhållanden i verksamhet som avser utredning, planering och stöd hos Försvarsexportmyndigheten med avseende på exportfrämjande verksamhet. Skälen för förslaget: De uppgifter som åligger FXM enligt myndighetens instruktion medför omfattande kontakter med såväl företag och myndigheter, både nationellt och internationellt. Merparten av dessa kontakter är av affärsmässig karaktär. Även inom ramen för den exportfrämjande verksamheten hanterar FXM således en stor mängd uppgifter

10 10 om enskilda företags affärs- och driftförhållanden. Det kan exempelvis vara frågan om uppgifter om ett företags affärsidé eller om ett företags expansionsplaner. Det kan även röra mer konkreta uppgifter om underleverantörer, kundrelationer, utvecklandet av en ny produkt och eventuella framtida affärer. Vissa av dessa uppgifter kan vara av så känslig natur att det riskerar att skada företaget om uppgifterna röjs. För att företag med förtroende ska kunna vända sig till FXM och redogöra för sina affärsplaner och tänkbara affärsmöjligheter behöver företagen kunna förlita sig på att dylika uppgifter omfattas av ett sekretessskydd. Den exportfrämjande verksamhet som FXM bedriver motsvarar sådan verksamhet där regeringen kan föreskriva om sekretess enligt 30 kap. 23 OSL. Myndighetens verksamhet täcks av bestämmelsens uttryck om utredning och planering men även av stödverksamhet med avseende på näringslivet i övrigt. Sekretessbestämmelsen i 30 kap. 23 OSL kan åberopas till skydd för en enskild utan krav på att denne har trätt i affärsförbindelse med en myndighet. Bestämmelsen ger inte enbart möjlighet till sekretesskydd för det enskilda företaget (30 kap. 23 första stycket 1), utan medger även att en absolut sekretess i vissa fall tillämpas för uppgifter om ekonomiska förhållanden hos tredje man, exempelvis en kund till företaget (30 kap. 23 första stycket 2). Det ska klargöras att med begreppet stöd i detta sammanhang inte avses att FXM utger någon form av ekonomiska bidrag till vissa företag. Det som avses är att FXM kan hjälpa till vid ett företags marknadsföring av produkter, exempelvis genom att delta vid seminarier och möten, låna ut utrustning och anläggningar eller genomföra utbildningar och demonstrationer. I många fall får företaget i fråga betala för sådana tjänster. Begreppet stöd kan vidare innebära att FXM verkar för att Sverige kan ingå ett samarbetsavtal med en annan stat avseende utbildning, utbyte av erfarenheter, gemensamt underhåll m.m. Jämförelsevis kan nämnas att uppgifter som förekommer i den exportfrämjande verksamhet i form av garantigivning som bedrivs av Exportkreditnämnden skyddas av 30 kap. 23 OSL (p. 8 i bilagan till OSF). Sekretess gäller enligt samma lagrum även hos ISP för uppgifter som förekommer i verksamhet som består i tillståndsgivning och tillsyn (p. 19 i bilagan till OSF).

11 11 7. Ekonomiska konsekvenser m.m. Förslagen till ändringar i OSL innebär att samma regler ska gälla för FXM:s försäljningsverksamhet som gällde för motsvarande verksamhet när den bedrevs i FMV:s regi. Syftet med föreslagna ändringar i OSF är att företag ska kunna delge FXM uppgifter om affärsplaner och affärsmöjligheter m.m. med vetskap om att sådana uppgifter kan omfattas av sekretess. De föreslagna ändringarna kommer inte att medföra något merarbete vare sig för företag eller för någon myndighet och de beräknas inte heller få några kostnadskonsekvenser. Vad särskilt gäller föreslagna ändringar i OSF är risken, om de inte genomförs, att företag blir mindre benägna att med förtroende vända sig till FXM för rådgivning och stöd eftersom företagen riskerar att vissa uppgifter av känslig natur som företagen lämnar till FXM inte omfattas av sekretess. Detta har i sin tur negativa inverkningar på företagens affärsmöjligheter. 8. Ikraftträdande De föreslagna ändringarna bör träda i kraft så snart som möjligt. De berör verksamhet som redan bedrivs vid FXM. 9. Författningskommentar 19 kap. 3 OSL Ändringen innebär att samma sekretess ska gälla hos FXM som hos Försvarets materielverk vad gäller handlingar som anger villkoren i slutet avtal. 31 kap. 16 OSL Ändringen innebär att samma sekretess ska gälla hos FXM som hos Försvarets materielverk vad gäller handlingar som anger villkoren i slutet avtal. Bilagan till OSF Tillägget av FXM i bilagan innebär att det under vissa förutsättningar gäller sekretess för uppgifter som FXM erhåller eller införskaffar i sin verksamhet om enskilda företags affärs- eller driftförhållanden utan att den enskilde trätt i affärsförbindelse med myndigheten. Ändringen innebär vidare att det gäller sekretess även för vissa andra uppgifter avseende den som har trätt i affärsförbindelse med den som är föremål för myndighetens verksamhet. Det föreligger inte behov av några särskilda begränsningar i sekretessen.

Regeringens proposition 2015/16:20

Regeringens proposition 2015/16:20 Regeringens proposition 2015/16:20 Ändringar i offentlighets- och sekretesslagen med anledning av Försvarsexportmyndighetens avveckling Prop. 2015/16:20 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen.

Läs mer

Ändringar i offentlighets- och sekretesslagen med anledning av Försvarsexportmyndighetens

Ändringar i offentlighets- och sekretesslagen med anledning av Försvarsexportmyndighetens Konstitutionsutskottets betänkande Ändringar i offentlighets- och sekretesslagen med anledning av Försvarsexportmyndighetens avveckling Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition

Läs mer

Regeringens proposition 2011/12:24

Regeringens proposition 2011/12:24 Regeringens proposition 2011/12:24 Sekretess hos Försvarsexportmyndigheten Prop. 2011/12:24 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 27 oktober 2011 Jan Björklund Sten Tolgfors

Läs mer

Prövningsmyndighet enligt EU:s hamntjänstförordning

Prövningsmyndighet enligt EU:s hamntjänstförordning Promemoria 2018-12-06 N2018/05533/SUBT Näringsdepartementet Enheten för styrning och uppföljning för bostäder och transporter Rättssekretariatet Prövningsmyndighet enligt EU:s hamntjänstförordning I denna

Läs mer

2009-10-19 S2009/7920/HS

2009-10-19 S2009/7920/HS Promemoria 2009-10-19 S2009/7920/HS Socialdepartementet Sekretess för vissa uppgifter hos Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket Sammanfattning Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) avser att inhämta

Läs mer

DOM Sida l (4) Mål nr KAMMARRÄTTEN I GÖTEBORG Avdelning l. Meddelad i Göteborg

DOM Sida l (4) Mål nr KAMMARRÄTTEN I GÖTEBORG Avdelning l. Meddelad i Göteborg i w KAMMARRÄTTEN I Avdelning l DOM 2014-11- 1 3 Meddelad i Göteborg Sida l (4) KLAGANDE Sten Lillieström Olofsvägen 6 433 62 Sävedalen ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsstyrelsen i Västra Götalands läns beslut

Läs mer

Uppdrag att se över skyddet för forskningsresultat för undanröjande av hinder för innovation 1 Bilaga

Uppdrag att se över skyddet för forskningsresultat för undanröjande av hinder för innovation 1 Bilaga Protokoll 75 2017-03-02 U2017/01013/F Utbildningsdepartementet Uppdrag att se över skyddet för forskningsresultat för undanröjande av hinder för innovation 1 Bilaga Regeringskansliet beslutar att en utredare

Läs mer

Ändringar i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) med anledning av lag om bostadsanpassningsbidrag (2018:222)

Ändringar i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) med anledning av lag om bostadsanpassningsbidrag (2018:222) Promemoria 2018-11-16 Socialdepartementet Enheten för familj och sociala tjänster Ändringar i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) med anledning av lag om bostadsanpassningsbidrag (2018:222) Innehåll

Läs mer

Tillgängliggörande av tillsynsrapporter på internet i enlighet med 2015 års budget

Tillgängliggörande av tillsynsrapporter på internet i enlighet med 2015 års budget Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Tjänsteutlåtande Dnr 3.3.1-10277/2015 Sida 1 (6) 2015-11-26 Handläggare Gentiana Dedaj Telefon: 08-508 33 332 Till Utbildningsnämnden

Läs mer

Publicering av inspektionsrapporter på Internet

Publicering av inspektionsrapporter på Internet LIVSMEDELSVERKET BAKGRUNDSPROMEMORIA 1 (5) Publicering av inspektionsrapporter på Internet Bakgrund I flera sammanhang har frågan om publicering av inspektionsrapporter på Internet diskuterats, bl.a. i

Läs mer

DOM 2011-12-21 Meddelad i Jönköping

DOM 2011-12-21 Meddelad i Jönköping KAMMARRÄTTEN IJÖNKÖPING Avdelning l DOM 2011-12-21 Meddelad i Jönköping Sida l (3) Mål nr 3220-11 KLAGANDE Ulf Contman Box 7390 103 91 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Transportstyrelsens beslut den 19 september

Läs mer

Risk-och sårbarhetsanalyser Sekretess

Risk-och sårbarhetsanalyser Sekretess Risk-och sårbarhetsanalyser Sekretess Agenda Inledning Offentlighetsprincipen Sekretess Sekretess för risk-och sårbarhetsanalyser m.m. Försvarssekretess Sekretessreglerad uppgift/hemlig uppgift Offentlighetsprincipen

Läs mer

Dnr Fi2005/398

Dnr Fi2005/398 Promemoria 2005-01-21 Dnr Fi2005/398 Finansdepartementet Sekretess hos den kommission och det råd som inrättats med anledning av naturkatastrofen i Asien för uppgift om enskildas personliga och ekonomiska

Läs mer

Övergångsbestämmelser med anledning av inrättandet av Inspektionen för vård och omsorg. Lars Hedengran (Socialdepartementet)

Övergångsbestämmelser med anledning av inrättandet av Inspektionen för vård och omsorg. Lars Hedengran (Socialdepartementet) Lagrådsremiss Övergångsbestämmelser med anledning av inrättandet av Inspektionen för vård och omsorg Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 7 februari 2013 Göran Hägglund Lars

Läs mer

Ändring i offentlighets- och sekretesslagen med anledning av lagen om bostadsanpassningsbidrag. Kjell Rempler (Socialdepartementet)

Ändring i offentlighets- och sekretesslagen med anledning av lagen om bostadsanpassningsbidrag. Kjell Rempler (Socialdepartementet) Lagrådsremiss Ändring i offentlighets- och sekretesslagen med anledning av lagen om bostadsanpassningsbidrag Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 14 mars 2019 Lena Hallengren

Läs mer

Inköpspolicy för Fyrbodals kommunalförbund

Inköpspolicy för Fyrbodals kommunalförbund Antagen av direktionen 2013-02-07 Inköpspolicy för Fyrbodals kommunalförbund Affärsmässighet Upphandling skall göras med utnyttjande av de konkurrensmöjligheter som finns, och även i övrigt genomföras

Läs mer

Sekretess: En väg till ökad konkurrens och bättre upphandlingar, eller en irritationskälla för alla vid offentlig upphandling.

Sekretess: En väg till ökad konkurrens och bättre upphandlingar, eller en irritationskälla för alla vid offentlig upphandling. Sekretess: En väg till ökad konkurrens och bättre upphandlingar, eller en irritationskälla för alla vid offentlig upphandling. Advokaterna Magnus Ericsson och Robert Svedjetorp Advokatbyrån Kaiding Vad

Läs mer

Kritik mot Länsstyrelsen i Värmlands län angående handläggningen av en begäran om att få ta del av allmän handling

Kritik mot Länsstyrelsen i Värmlands län angående handläggningen av en begäran om att få ta del av allmän handling BESLUT Justitieombudsmannen Lars Lindström Datum 2013-03-21 Dnr 440-2012 Sid 1 (5) Kritik mot Länsstyrelsen i Värmlands län angående handläggningen av en begäran om att få ta del av allmän handling Beslutet

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-05-16 Närvarande: F.d. justitieråden Marianne Eliason och Peter Kindlund samt justitierådet Kerstin Calissendorff. Sekretess vid samarbete mellan europeiska

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i sekretesslagen (1980:100); SFS 1998:614 Utkom från trycket den 24 juni 1998 utfärdad den 11 juni 1998. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 7 kap. 4 och

Läs mer

Viss sekretess i mål enligt konkurrensskadelagen. Magnus Corell (Näringsdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Viss sekretess i mål enligt konkurrensskadelagen. Magnus Corell (Näringsdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Viss sekretess i mål enligt konkurrensskadelagen Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 26 oktober 2017 Tomas Eneroth Magnus Corell (Näringsdepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 13 februari 2017 KLAGANDE DAV Partner AB, 556609-4842 Ombud: Advokat Johan Rappmann och jur.kand. Lorena Bokberg Advokatfirman Glimstedt

Läs mer

1 Avropsförfrågan, BI-system

1 Avropsförfrågan, BI-system 1/6 1 Avropsförfrågan, BI-system Specifika uppgifter för aktuell förfrågan Nr. 1 Beskrivning med uppgifter specifika för denna avropsförfrågan Avropets utskicksdatum 2 Myndighetens diarienummer för avropet

Läs mer

Rubrik: Lag (1971:1078) om försvarsuppfinningar. 1 Med försvarsuppfinning förstås i denna lag uppfinning som särskilt avser krigsmateriel.

Rubrik: Lag (1971:1078) om försvarsuppfinningar. 1 Med försvarsuppfinning förstås i denna lag uppfinning som särskilt avser krigsmateriel. SFS nr: 1971:1078 Departement/ myndighet: Justitiedepartementet L3 Rubrik: Lag (1971:1078) om försvarsuppfinningar Utfärdad: 1971-12-17 Ändring införd: t.o.m SFS 2009:410 Inledande bestämmelser 1 Med försvarsuppfinning

Läs mer

Promemoria. Kompletterande förslag till betänkandet Frekvenser i samhällets tjänst (SOU 2018:92) Promemorians huvudsakliga innehåll

Promemoria. Kompletterande förslag till betänkandet Frekvenser i samhällets tjänst (SOU 2018:92) Promemorians huvudsakliga innehåll Promemoria Kompletterande förslag till betänkandet Frekvenser i samhällets tjänst (SOU 2018:92) Promemorians huvudsakliga innehåll I promemorian lämnas förslag till ändringar i lagen om elektronisk kommunikation,

Läs mer

Cirkulärnr: 2003:20 Diarienr: 2003/0409 Handläggare: Ellen Hausel Heldahl Joakim Eriksson Sektion/Enhet: Civilrättssektionen Datum:

Cirkulärnr: 2003:20 Diarienr: 2003/0409 Handläggare: Ellen Hausel Heldahl Joakim Eriksson Sektion/Enhet: Civilrättssektionen Datum: Cirkulärnr: 2003:20 Diarienr: 2003/0409 Handläggare: Ellen Hausel Heldahl Joakim Eriksson Sektion/Enhet: Civilrättssektionen Datum: 2003-02-18 Mottagare: Kommunkansliet Inköp Äldreomsorg Omsorg/Handikapp

Läs mer

Skellefteå kommun inbjuder till anbudsgivning gällande - Nyckelfri hemtjänst -, enligt nedanstående instruktioner och bifogade handlingar.

Skellefteå kommun inbjuder till anbudsgivning gällande - Nyckelfri hemtjänst -, enligt nedanstående instruktioner och bifogade handlingar. 1 Föreskrifter 1.1 Upphandlande myndighet Trädgårdsgatan 6 931 85 Skellefteå 212000-2643 Hemsida: http://www.skelleftea.se 1.2 Upphandlingen inbjuder till anbudsgivning gällande - -, enligt nedanstående

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) Utfärdad den 22 november 2018 Publicerad den 30 november 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 6 kap. 1,

Läs mer

Lag (1971:1078) om försvarsuppfinningar

Lag (1971:1078) om försvarsuppfinningar Lag (1971:1078) om försvarsuppfinningar Svensk författningssamling 1971:1078 t.o.m SFS 2016:195 SFS nr: 1971:1078 Departement/myndighet: Justitiedepartementet L3 Utfärdad: 1971 12 17 Ändrad: t.o.m SFS

Läs mer

Regeringens proposition 2012/13:82

Regeringens proposition 2012/13:82 Regeringens proposition 2012/13:82 Övergångsbestämmelser med anledning av inrättandet av Inspektionen för vård och omsorg Prop. 2012/13:82 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm

Läs mer

Mall för Avropsförfrågan, Ekonomisystem

Mall för Avropsförfrågan, Ekonomisystem 8 Detta avsnitt innehåller en mall som Myndighet ska använda som underlag för genomförande av avrop. Generella anvisningar för hur avrop ska genomföras återfinns i ramavtalets bilaga 6, Tillvägagångssätt

Läs mer

Betänkandet (SOU 2014:19) Yrkeskvalifikationsdirektivet ett samlat genomförande

Betänkandet (SOU 2014:19) Yrkeskvalifikationsdirektivet ett samlat genomförande REMISSYTTRANDE 2014-08-28 Dnr 2.5-1214-14 Utbildningsdepartementet Universitet- och högskoleenheten 103 33 Stockholm Betänkandet (SOU 2014:19) Yrkeskvalifikationsdirektivet ett samlat genomförande (Ert

Läs mer

Förslag om ändringar i förordningen med instruktion för Skatteverket

Förslag om ändringar i förordningen med instruktion för Skatteverket PROMEMORIA Datum Bilaga till 2018-10-01 Dnr 202 393103-18/113 Förslag om ändringar i förordningen med instruktion för Skatteverket Postadress: 171 94 SOLNA Telefon: 0771-567 567 Mejl via "Kontakta oss"

Läs mer

Remissyttrande över promemorian Sekretess i det internationella samarbetet (Ds 2012:34) Dnr Ju2012/5900/L6

Remissyttrande över promemorian Sekretess i det internationella samarbetet (Ds 2012:34) Dnr Ju2012/5900/L6 2012-10-31 Dnr 2012/1656 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande över promemorian Sekretess i det internationella samarbetet (Ds 2012:34) Dnr Ju2012/5900/L6 Nedan följer Riksgäldskontorets

Läs mer

FXM Försvarsexportmyndigheten Export och internationellt samarbete för framtidens försvar

FXM Försvarsexportmyndigheten Export och internationellt samarbete för framtidens försvar FXM Försvarsexportmyndigheten Export och internationellt samarbete för framtidens försvar FXM 215x215_D.indd 1 2012-10-02 13:08 Vårt uppdrag är att främja svensk försvarsexport men bara om den är av försvarspolitiskt

Läs mer

UPPHANDLING AV DUELLSTÄLL TILL SKJUTBANOR

UPPHANDLING AV DUELLSTÄLL TILL SKJUTBANOR 1 (6) Datum 2017-08-30 Diarienr (åberopas) Polismyndigheten BILAGA 5 UTKAST SÄKERHETSSYDDSAVTAL NIVÅ 3 UPPHANDLING AV DUELLSTÄLL TILL SKJUTBANOR Polismyndigheten, org.nr. 202100-0076, Box 122 56, 102 26

Läs mer

Uppdrag angående informationsutbyte och samråd i ärenden om tillfällig subvention. - regeringsrapport 2016

Uppdrag angående informationsutbyte och samråd i ärenden om tillfällig subvention. - regeringsrapport 2016 Uppdrag angående informationsutbyte och samråd i ärenden om tillfällig subvention - regeringsrapport 2016 Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket och Läkemedelsverket 31 oktober 2016 Innehåll 1 Bakgrund...

Läs mer

Några frågor om offentlighet och sekretess (Ds 2016:2) Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 10 maj 2016

Några frågor om offentlighet och sekretess (Ds 2016:2) Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 10 maj 2016 PM 2016:80 RI (Dnr 110-293/2016) Några frågor om offentlighet och sekretess (Ds 2016:2) Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 10 maj 2016 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Promemoria. Några sekretessfrågor på finansmarknadsområdet. Finansdepartementet Finansmarknadsavdelningen. Fi2019/02360/V

Promemoria. Några sekretessfrågor på finansmarknadsområdet. Finansdepartementet Finansmarknadsavdelningen. Fi2019/02360/V Promemoria Finansdepartementet Finansmarknadsavdelningen Några sekretessfrågor på finansmarknadsområdet Fi2019/02360/V Juni 2019 1 Innehållsförteckning 1 Promemorians huvudsakliga innehåll... 3 2 Lagförslag...

Läs mer

Ändring av statistiksekretessen

Ändring av statistiksekretessen Konstitutionsutskottets betänkande 2013/14:KU39 Ändring av statistiksekretessen _ Sammanfattning Utskottet behandlar i betänkandet regeringens proposition 2013/14:162 Ändringar i statistiksekretessen.

Läs mer

Mall säkerhetsskyddsavtal (nivå 2)

Mall säkerhetsskyddsavtal (nivå 2) Bilaga B Mall säkerhetsskyddsavtal (nivå 2) [Myndigheten], org.nr [111111-1111], [Alfagatan 1], [111 11] [Stockholm], som företräder staten, nedan kallad Myndigheten och [Företaget AB], org.nr [222222-2222],

Läs mer

Polismyndigheten, (202100-0076), Box 12256, 102 26 Stockholm som företräder staten, nedan kallad Polisen

Polismyndigheten, (202100-0076), Box 12256, 102 26 Stockholm som företräder staten, nedan kallad Polisen Diarienummer: 714-A532.676/2014 1 BILAGA 10 SÄKERHETSSKYDDSAVTAL (nivå 2) mellan Polismyndigheten, (202100-0076), Box 12256, 102 26 Stockholm som företräder staten, nedan kallad Polisen och Företaget (org.

Läs mer

Svensk författningssamling SFS_1971:1078 SFS i senaste lydelse Utfärdad: I i ~

Svensk författningssamling SFS_1971:1078 SFS i senaste lydelse Utfärdad: I i ~ Svensk författningssamling SFS_1971:1078 SFS i senaste lydelse Utfärdad: 1971-12-17 I i ~ Lag (1971: 1078) om försvarsuppfilulingar Justitiedepartementet L3 ÄNDRING: Ändringar införda t o m SFS 1993:1407

Läs mer

8 Sekretess. 8.1 Allmänt. Sekretess, Avsnitt 8 125

8 Sekretess. 8.1 Allmänt. Sekretess, Avsnitt 8 125 Sekretess, Avsnitt 8 125 8 Sekretess Skattesekretess 8.1 Allmänt Den 30 juni 2009 ersattes Sekretesslagen (1980:100) av Offentlighets- och sekretesslagen (2009:400). I denna handledning görs hänvisningar

Läs mer

Försvarets materielverk upphandling av tunga terränglastbilar

Försvarets materielverk upphandling av tunga terränglastbilar KKV1015, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-05-14 Dnr 761/2013 1 (7) Försvarets materielverk 115 88 Stockholm Försvarets materielverk upphandling av tunga terränglastbilar Beslut Konkurrensverket avskriver ärendet.

Läs mer

Sekretess inom yrkeshögskolan

Sekretess inom yrkeshögskolan Utbildningsutskottets betänkande 2008/09:UbU21 Sekretess inom yrkeshögskolan Sammanfattning I betänkandet behandlas proposition 2008/09:151 Sekretess inom yrkeshögskolan. I propositionen föreslås en ändring

Läs mer

Regeringens proposition 2013/14:31

Regeringens proposition 2013/14:31 Regeringens proposition 2013/14:31 Ändrat huvudmannaskap för tillhandahållande av vissa kurser i läkares vidareutbildning Prop. 2013/14:31 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i offentlighets- och sekretessförordningen (2009:641) Publicerad den 28 augusti 2018 Utfärdad den 23 augusti 2018 Regeringen föreskriver att 7 och 10 och

Läs mer

Stockholm den 9 november 2017 R-2017/1875. Till Utrikesdepartementet UD2017/15958/HI

Stockholm den 9 november 2017 R-2017/1875. Till Utrikesdepartementet UD2017/15958/HI R-2017/1875 Stockholm den 9 november 2017 Till Utrikesdepartementet UD2017/15958/HI Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 oktober 2017 beretts tillfälle att avge yttrande över Förslag till Europaparlamentets

Läs mer

DOM 2012-09-04 Meddelad i Stockholm

DOM 2012-09-04 Meddelad i Stockholm KAMMARRÄTTEN Avdelning 5 DOM 2012-09-04 Meddelad i Stockholm Sida l (10) Mål nr 1441-12 KLAGANDE Jonas Eklund Svampvägen 175 122 63 Enskede ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Stockholms kommunstyrelses beslut den l

Läs mer

Avgifter enligt lagen om ansvar och ersättning vid radiologiska olyckor. Egon Abresparr (Miljödepartementet)

Avgifter enligt lagen om ansvar och ersättning vid radiologiska olyckor. Egon Abresparr (Miljödepartementet) Lagrådsremiss Avgifter enligt lagen om ansvar och ersättning vid radiologiska olyckor Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 12 maj 2011. Andreas Carlgren Egon Abresparr (Miljödepartementet)

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i ellagen (1997:857); SFS 2005:404 Utkom från trycket den 13 juni 2005 utfärdad den 2 juni 2005. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om ellagen (1997:857)

Läs mer

Upphandling av utbildning i samband med avveckling av Svensk Kassaservice. Dnr: 08-1226

Upphandling av utbildning i samband med avveckling av Svensk Kassaservice. Dnr: 08-1226 Upphandling av utbildning i samband med avveckling av Svensk Kassaservice Dnr: 08-1226 2(7) 1. Om PTS... 3 2. Upphandlingens syfte... 3 3. Krav på anbudsgivaren... 3 3.1. Teknisk förmåga och kapacitet...

Läs mer

Upphandling av mediebyrå för annonseringsaktiviteter i samband med avveckling av Svensk Kassaservice. Dnr /72

Upphandling av mediebyrå för annonseringsaktiviteter i samband med avveckling av Svensk Kassaservice. Dnr /72 Upphandling av mediebyrå för annonseringsaktiviteter i samband med avveckling av Svensk Kassaservice Dnr 08-160/72 Innehåll Upphandling av mediebyrå för annonseringsaktiviteter i samband med avveckling

Läs mer

SÄKERHETSSKYDDSAVTAL (nivå 3)

SÄKERHETSSKYDDSAVTAL (nivå 3) SÄKERHETSSKYDDSAVTAL (nivå 3) A121.995/2014 1 mellan Polismyndigheten i Södermanlands län (202100-0076), Box 348, 631 05 Eskilstuna som företräder staten, nedan kallad Myndigheten och

Läs mer

Svensk författningssamling 1988:868

Svensk författningssamling 1988:868 Svensk författningssamling 1988:868 Det kan förekomma fel i författningstexterna, och bilagor kan saknas. Kontrollera därför alltid mot den tryckta versionen. Lag (1988:868) om brandfarliga och explosiva

Läs mer

DOM 2012-09-10 Meddelad i Jönköping

DOM 2012-09-10 Meddelad i Jönköping KAMMARRÄTTEN Avdelning l DOM 2012-09-10 Meddelad i Jönköping Sida l (3) Mål nr 2594-12 KLAGANDE Magnus Hellström TV 4 Uppsala Kungsgatan 62 753 18 Uppsala ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Transportstyrelsens beslut

Läs mer

YTTRANDE 2009-11-26. Näringsdepartementet 103 33 Stockholm. Ändrade regler för tillstånd att använda radiosändare, m.m. (dnr: N2008/4773/ITP)

YTTRANDE 2009-11-26. Näringsdepartementet 103 33 Stockholm. Ändrade regler för tillstånd att använda radiosändare, m.m. (dnr: N2008/4773/ITP) YTTRANDE 2009-11-26 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Ändrade regler för tillstånd att använda radiosändare, m.m. (dnr: N2008/4773/ITP) Den Nya Välfärden bedriver verksamhet i bland annat näringspolitiska

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Säkerhetsskyddslag Utfärdad den 24 maj 2018 Publicerad den 31 maj 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap. Lagens tillämpningsområde Lagen gäller för utövare

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitieråden Karin Almgren och Christer Silfverberg samt justitierådet Dag Mattsson

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitieråden Karin Almgren och Christer Silfverberg samt justitierådet Dag Mattsson LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2018-02-22 Närvarande: F.d. justitieråden Karin Almgren och Christer Silfverberg samt justitierådet Dag Mattsson En ny lag om företagshemligheter Enligt en

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende Försvarsexportmyndigheten

Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende Försvarsexportmyndigheten Regeringsbeslut 20 Försvarsdepartementet 2013-12-19 Fö2013/123/ESL (delvis) Fö2013/489/MFU Fö2013/1773/MFU m.fl. Se bilaga 1 Försvarsexportmyndigheten Box 56081 10217 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret

Läs mer

DOM Meddelad i Göteborg

DOM Meddelad i Göteborg Avdelning 3 2017-11-13 Meddelad i Göteborg 1 KLAGANDE Lejonet & Partners AB, 556784-6752 Ombud: David Huseby c/o Lejonet & Partners AB Schaktugnsgatan 5 216 16 Limhamn ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Trelleborgs

Läs mer

Upphandling av parkeringsövervakning

Upphandling av parkeringsövervakning KKV1015, v1.1, 2010-03-23 BESLUT 2010-04-15 Dnr 711/2009 1 (5) Mölndals Parkerings AB Box 320 431 24 Mölndal Upphandling av parkeringsövervakning Beslut Mölndals Parkerings AB har brutit mot lagen (1992:1528)

Läs mer

Innehåll. 1 Promemorians huvudsakliga innehåll...5

Innehåll. 1 Promemorians huvudsakliga innehåll...5 Innehåll 1 Promemorians huvudsakliga innehåll...5 2 Promemorians lagförslag...7 2.1 Förslag till lag om avgifter vid Riksrevisionen...7 2.2 Förslag till lag om ändring i lagen (2003:000) om avgifter vid

Läs mer

Transporter av frihetsberövade (SOU 2011:7) och Transporter av frihetsberövade en konsekvensanalys (Statskontoret, rapport 2011:28)

Transporter av frihetsberövade (SOU 2011:7) och Transporter av frihetsberövade en konsekvensanalys (Statskontoret, rapport 2011:28) Yttrande Diarienr 2012-04-13 1825-2011 Ert diarienr Ju2011/1164 Ju2011/7648 Justitiedepartementet Straffrättsenheten 103 33 STOCKHOLM Transporter av frihetsberövade (SOU 2011:7) och Transporter av frihetsberövade

Läs mer

Försäljningsrätter till bussreklam i Sörmlands län. Kontraktsvillkor

Försäljningsrätter till bussreklam i Sörmlands län. Kontraktsvillkor Offertunderlagets bilaga 3 2014-04-17 Försäljningsrätter till bussreklam i Sörmlands län Kontraktsvillkor KONTRAKT rörande försäljningsrätter till bussreklam i Sörmlands län 1. Köpare Myndigheten Postadress

Läs mer

8.6.2 Forskningsdatabaslagens territoriella tillämpningsområde (1 kap. 7 )

8.6.2 Forskningsdatabaslagens territoriella tillämpningsområde (1 kap. 7 ) REMISSYTTRANDE 1 (6) Datum Diarienr 2019-02-07 KST 2018/412 Ert datum Ert diarienr 2018-11-09 U2018/02557/F Utbildningsdepartementet Forskningspolitiska enheten Betänkandet Rätt att forska Långsiktig reglering

Läs mer

Bemyndigande för produktingripande enligt Mifir och Priips-förordningen

Bemyndigande för produktingripande enligt Mifir och Priips-förordningen PROMEMORIA Datum 2018-06-04 FI Dnr 18-10503 Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 408 980 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se www.fi.se Bemyndigande för produktingripande

Läs mer

FÖRSVARSMAKTENS INTERNA BESTÄMMELSER

FÖRSVARSMAKTENS INTERNA BESTÄMMELSER FÖRSVARSMAKTENS INTERNA BESTÄMMELSER FIB 2015:1 Utkom från trycket den 2015-03-30 Omtryck Försvarsmaktens interna bestämmelser om skydd för utrikes- och sekretessklassificerade uppgifter och handlingar;

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1992:1528) om offentlig upphandling; SFS 2002:594 Utkom från trycket den 24 juni 2002 utfärdad den 13 juni 2002. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

DOM 2013-12-17 Meddelad i Jönköping

DOM 2013-12-17 Meddelad i Jönköping DOM 2013-12-17 Meddelad i Jönköping Sida l (3) KLAGANDE Carolina Häggkvist Östgöta Correspondenten Östgöta Media AB 581 89 Linköping ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE AB Stångåstadens beslut den l november 2013, se

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i säkerhetsskyddsförordningen (2018:658) Utfärdad den 28 februari 2019 Publicerad den 5 mars 2019 Regeringen föreskriver i fråga om säkerhetsskyddsförordningen

Läs mer

Sekretess vid samarbete mellan europeiska energitillsynsmyndigheter

Sekretess vid samarbete mellan europeiska energitillsynsmyndigheter Lagrådsremiss Sekretess vid samarbete mellan europeiska energitillsynsmyndigheter Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 3 maj 2012 Anna-Karin Hatt Dan Sandberg (Näringsdepartementet)

Läs mer

Finansdepartementet. Avdelningen för offentlig förvaltning. Ändring i reglerna om aggressiv marknadsföring

Finansdepartementet. Avdelningen för offentlig förvaltning. Ändring i reglerna om aggressiv marknadsföring Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning Ändring i reglerna om aggressiv marknadsföring Maj 2015 1 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Förslag till lag om ändring i marknadsföringslagen

Läs mer

RIKSPOLISSTYRELSEN, (202100-0076), Box 12256, 102 26 Stockholm som företräder staten, nedan kallad Myndigheten

RIKSPOLISSTYRELSEN, (202100-0076), Box 12256, 102 26 Stockholm som företräder staten, nedan kallad Myndigheten Datum 2014-04-27 Saknr och diarienummer 914-A198.231/2013 1 SÄKERHETSSKYDDSAVTAL (nivå 3) mellan RIKSPOLISSTYRELSEN, (202100-0076), Box 12256, 102 26 Stockholm som företräder staten, nedan kallad Myndigheten

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING. Föreskrifter om ändring av Försvarsmaktens föreskrifter (FFS 2013:4) med arbetsordning för Försvarsmakten (FM ArbO);

FÖRFATTNINGSSAMLING. Föreskrifter om ändring av Försvarsmaktens föreskrifter (FFS 2013:4) med arbetsordning för Försvarsmakten (FM ArbO); FÖRSVARSMAKTEN FÖRSVARETS HÖGKVARTERET FÖRFATTNINGSSAMLING FMLOG/TF-redaktionen 107 86 STOCKHOLM ISSN 0347-7576 FFS 2014:3 Utkom från Trycket 2014-07-03 Föreskrifter om ändring av Försvarsmaktens föreskrifter

Läs mer

Betänkandet SOU 2014:39 Så enkelt som möjligt för så många som möjligt Bättre juridiska förutsättningar för samverkan och service

Betänkandet SOU 2014:39 Så enkelt som möjligt för så många som möjligt Bättre juridiska förutsättningar för samverkan och service KS 9 8 OKTOBER 2014 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Duvner Sara Winbladh Torkel Datum 2014-07-11 Diarienummer KSN-2014-0952 Kommunstyrelsen Betänkandet SOU 2014:39 Så enkelt som möjligt för så många

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2003-06-18 Närvarande: f.d. regeringsrådet Karl-Ingvar Rundqvist, regeringsrådet Marianne Eliason, justitierådet Severin Blomstrand. Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-02-07. Lag om vård till asylsökande m.fl.

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-02-07. Lag om vård till asylsökande m.fl. 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-02-07 Närvarande: F.d. regeringsrådet Rune Lavin, f.d. regeringsrådet Karl-Ingvar Rundqvist och justitierådet Lars Dahllöf. Lag om vård till asylsökande

Läs mer

Överenskommelse om myndighetssamverkan

Överenskommelse om myndighetssamverkan Överenskommelse om myndighetssamverkan för effektiv informationsförsörjning inom området för ekonomiskt bistånd 2 1. PARTER Denna överenskommelse om myndighetssamverkan har ingåtts mellan de uppgiftslämnande

Läs mer

Avtal avseende överlämnande av särskild kollektivtrafik i Söderköpings kommun

Avtal avseende överlämnande av särskild kollektivtrafik i Söderköpings kommun BESLUTSUNDERLAG 1/2 Ledningsstaben Anders Lennartsson 2015-01-12 TSN 2015-18 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden Avtal avseende överlämnande av särskild kollektivtrafik i Kommuner som så önskar kan enligt

Läs mer

Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5) (Socialdepartementets dnr 2017/00606/SF)

Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5) (Socialdepartementets dnr 2017/00606/SF) REMISSYTTRANDE 1 (6) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5) (Socialdepartementets dnr 2017/00606/SF) Sammanfattning Försäkringskassan ser positivt

Läs mer

Finansdepartementet Budgetavdelningen. Könsuppdelad individbaserad statistik i myndigheternas årsredovisningar

Finansdepartementet Budgetavdelningen. Könsuppdelad individbaserad statistik i myndigheternas årsredovisningar Finansdepartementet Budgetavdelningen Könsuppdelad individbaserad statistik i myndigheternas årsredovisningar Oktober 2016 1 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Författningsförslag... 4 3 Ärendet

Läs mer

FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG AVTAL AVSEENDE JURIDISK KONSULT. Försvarsexportmyndigheten Fredrik Tellman Juridik +46 8 587 133 14 2012-10-16 FXM 2012/578:3

FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG AVTAL AVSEENDE JURIDISK KONSULT. Försvarsexportmyndigheten Fredrik Tellman Juridik +46 8 587 133 14 2012-10-16 FXM 2012/578:3 1/9 Försvarsexportmyndigheten Fredrik Tellman Juridik +46 8 587 133 14 FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG Sista anbudsdag: 2012-10-29 FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG AVTAL AVSEENDE JURIDISK KONSULT Försvarsexportmyndigheten Box

Läs mer

Försvarets materielverk (FMV) org.nr STOCKHOLM. nedan kallad Myndigheten, och

Försvarets materielverk (FMV) org.nr STOCKHOLM. nedan kallad Myndigheten, och 1(8) Försvarets materielverk (FMV) org.nr 202100-0340 115 88 STOCKHOLM nedan kallad Myndigheten, och,,,, nedan kallat Företaget, träffar följande avtal om säkerhetsskydd i Nivå 3. Avtal om säkerhetsskydd

Läs mer

Befogenhet att beslagta fisk och annan egendom enligt fiskelagen

Befogenhet att beslagta fisk och annan egendom enligt fiskelagen Lagrådsremiss Befogenhet att beslagta fisk och annan egendom enligt fiskelagen Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 11 september 2008 Eskil Erlandsson Mats Wiberg (Jordbruksdepartementet)

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i polisdatalagen (2010:361); SFS 2015:436 Utkom från trycket den 7 juli 2015 utfärdad den 25 juni 2015. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om polisdatalagen

Läs mer

Riksarkivets författningssamling

Riksarkivets författningssamling Riksarkivets författningssamling ISSN 0283-2941 Ansvarig utgivare: Efwa Westre Stövander Riksarkivets föreskrifter och allmänna råd om återlämnande eller av handlingar vid upphandling Utkom från trycket

Läs mer

SÄKERHETSSKYDDSAVTAL (nivå 2)

SÄKERHETSSKYDDSAVTAL (nivå 2) Bilaga 3 PVS-714-2720/11 1(5) SÄKERHETSSKYDDSAVTAL (nivå 2) mellan RIKSPOLISSTYRELSEN Box 12256 102 26 Stockholm nedan kallad RPS och Företaget AB, org.nr. : Kontaktmän hos RPS och Företaget. RPS: (projektansvarig)

Läs mer

Skyldighet för dem som lämnar förenklad skattedeklaration att uppge utländskt skatteregistreringsnummer eller motsvarande

Skyldighet för dem som lämnar förenklad skattedeklaration att uppge utländskt skatteregistreringsnummer eller motsvarande Promemoria 2005-05-18 Fi2005/2323 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Enheten för skatteadministration, S5 Skyldighet för dem som lämnar förenklad skattedeklaration att uppge utländskt skatteregistreringsnummer

Läs mer

Tydligare roller och ökad transparens

Tydligare roller och ökad transparens 2014:30 Tydligare roller och ökad transparens En uppföljning av Försvarsexportmyndigheten MISSIV DATUM DIARIENR 2014-12-11 2014/87-5 ERT DATUM ER BETECKNING 2014-04-10 FÖ2014/708/MFU Regeringen Försvarsdepartementet

Läs mer

Regeringens proposition 2010/11:98

Regeringens proposition 2010/11:98 Regeringens proposition 2010/11:98 Förkortad lagrådsperiod Prop. 2010/11:98 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 17 mars 2011 Fredrik Reinfeldt Beatrice Ask (Justitiedepartementet)

Läs mer

Upphandling av inkassotjänster. Diarienr 07-12 172

Upphandling av inkassotjänster. Diarienr 07-12 172 Upphandling av inkassotjänster Diarienr 07-12 172 Innehåll 1 Om PTS... 3 2 Upphandlingens syfte... 3 3 Krav på anbudsgivaren... 3 3.1 Inkassotillstånd... 3 3.2 Teknisk förmåga och kapacitet... 4 3.2.1

Läs mer

Offentlig upphandling hur gör man och vad bör man tänka på?

Offentlig upphandling hur gör man och vad bör man tänka på? Offentlig upphandling hur gör man och vad bör man tänka på? Jönköping den 10 december 2014 Birgitta Laurent 1 Offentlig upphandling Offentlig sektor köper varor, tjänster och byggentreprenader för 500-600

Läs mer

Förtydligande i lagen (1992:1514) om måttenheter, mätningar och mätdon. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Förtydligande i lagen (1992:1514) om måttenheter, mätningar och mätdon. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Förtydligande i lagen (1992:1514) om måttenheter, mätningar och mätdon Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 15 december 2011 Annie Lööf Dan Sandberg (Näringsdepartementet)

Läs mer

Ny myndighet för hälso- och vårdinfrastruktur

Ny myndighet för hälso- och vårdinfrastruktur Socialutskottets betänkande 2012/13:SoU26 Ny myndighet för hälso- och vårdinfrastruktur Sammanfattning I betänkandet behandlas regeringens proposition 2012/13:128 Ny myndighet för hälso- och vårdinfrastruktur.

Läs mer

Gråa hår av offentlig upphandling?

Gråa hår av offentlig upphandling? Gråa hår av offentlig upphandling? Filipstad den 1 oktober 2015 Birgitta Laurent 1 Offentlig upphandling Regler för offentliga inköp finns sedan lång tid tillbaka. Genom EUmedlemskapet är vi bundna av

Läs mer

Upphandling av gardiner och textilier

Upphandling av gardiner och textilier Diarienummer 09-10474 Datum 2009-10-19 Upphandling av gardiner och textilier Förfrågningsunderlag Diarienummer 09-10474 Författare Lina Schött Post- och telestyrelsen Box 5398 102 49 Stockholm 08-678 55

Läs mer

Regeringens proposition 2007/08:145

Regeringens proposition 2007/08:145 Regeringens proposition 2007/08:145 Byte av namn på Läkemedelsförmånsnämnden Prop. 2007/08:145 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 24 april 2008 Fredrik Reinfeldt Göran

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitieråden Severin Blomstrand och Annika Brickman samt justitierådet Thomas Bull

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitieråden Severin Blomstrand och Annika Brickman samt justitierådet Thomas Bull 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2018-03-22 Närvarande: F.d. justitieråden Severin Blomstrand och Annika Brickman samt justitierådet Thomas Bull Nationell läkemedelslista Enligt en lagrådsremiss

Läs mer