VATTENFÖRSÖRJNING FÖR NORA-LINDESBERG ÖVERSIKTLIG KARTERING AV GRUNDVATTENRESURSER

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VATTENFÖRSÖRJNING FÖR NORA-LINDESBERG ÖVERSIKTLIG KARTERING AV GRUNDVATTENRESURSER"

Transkript

1 VATTENFÖRSÖRJNING FÖR NORA-LINDESBERG ÖVERSIKTLIG KARTERING AV GRUNDVATTENRESURSER Historik I december 2011 anlitades Midvatten AB av Bergslagens Kommunalteknik för att göra en övergripande studie av möjliga grundvattentillgångar runt Nora - Lindesberg som ett alternativ till att ansluta de båda städerna till det då aktualiserade projektet med vatten från Vättern. Med den kostnadsbedömning som då var aktuell för Vätternvattnet kunde avståndet till en grundvattentillgång inte vara stort för att alternativet med grundvatten skulle vara ekonomiskt fördelaktigt. Med ledning av material som tagits fram före 2011 för att undersöka alternativa reservvattentäkter i närheten av Nora Lindesberg framgick snart att det inte fanns några grundvattentillgångar inom detta begränsade område som bedömdes vara intressantare än projektet med Vätternvatten. Detta medförde att Nora/Lindesberg beslöt att delta i Vätternvattenprojektet. I februari 2017 anlitades Midvatten av Samhällsbyggnadsförbundet för att göra en ny övergripande studie av möjliga grundvattentillgångar. Eftersom kostnadskalkylen för Vätternvattnet ökat sedan 2011 kunde sökradien utökas väsentligt. Föreliggande redovisar en översiktlig kartering av de grundvattenresurser som finns inom rimligt avstånd från Nora/Lindesberg och skulle kunna trygga en till lägre kostnad jämfört den nu aktuella kostnadsbedömningen för Vätternvattnet. Vattenbehov Det framtida vattenbehovet för Nora har uppskattats till ca 30 L/s (2600 m 3 /d) och för Lindesberg till ca 50 L/s (4300 m 3 /d). Allt uttryckt som medelvärden över året, vilket i föreliggande även anges som mått på bedömd kapacitet för de tillgängliga grundvattentillgångarna. Det bedömda framtida vattenbehovet för Nora Lindesberg är således ca 80 L/s, men som extra säkerhet antas att den grundvattenmängd som de eftersökta grundvattentillgångarna ska kunna producera är i storleksordningen 120 L/s, vilket är ca 50% mer än det i nuläget bedömda behovet. Grundvattenresurser Kunskapen om de grundvattenresurser som finns inom området varierar De flesta är helt outredda, medan några är delvis utredda. I bilaga 1 redovisas de potentiella grundvattenresurser som bedöms vara av intresse för sändamål. Underlaget som använts är främst befintliga grundvattenutredningar, SGUs kartering av jordlager och grundvattentillgångar, brunnsarkivet, flygbilder och höjddata samt Version: Sida: 1(6)

2 länsstyrelsens databaser med förorenade områden eller områden med verksamheter som medför risk för att grundvattnets kvalitet äventyras. Vattenresurserna är indelade i 6 områden där område 1 ligger närmast Nora/Lindesberg och sedan huvudsakligen på allt längre avstånd med stigande ordningsnummer. Schematisk jämförelse mellan grundvattenresurser I bilaga 2 finns ett första utkast till schematisk jämförelse mellan de olika vattenresurserna. När mer kunskap om vattenresurserna tagits fram görs en revidering av jämförelsen. Följande aspekter finns medtagna: Bekräftad uttagsmöjlighet. Bedömd total uttagsmöjlighet. Samordningsmöjligheter och konkurrerande intressen Vattenkvalitet och behandlingsbehov. Skyddsförhållanden. Att gå vidare med om alternativet ska utredas ytterligare. Jämförelsen är förenklad för att tydliggöra skillnader, men eftersom det finns osäkerheter i faktaunderlaget kan jämförelsen delvis bli missvisande. De olika aspekterna är dessutom av olika art en del är i varierande grad kostnadsanknutna (tex behandlingsbehov) medan andra är av mer kvalitativ art (tex skyddsförhållanden). Den bedömda totala uttagsmöjligheten är grovt uppskattad utifrån bedömt grundvattenbildningsområde och om uttaget medför att ytvatten läcker in till grundvattenmagasinet (sk inducerad infiltration). Utöver den angivna uttagsmöjligheten kan det i många fall finnas möjlighet till konstgjord grundvattenbildning genom att ytvatten pumpas till grundvattenmagasinet och sprinklas eller infiltreras genom bassänger. Investeringskostnader I nuläget har endast mycket schablonmässiga investeringkostnader tagits fram. En stor kostnad ligger i behandlingsbehovet som i nuläget är okänt för flertalet alternativ. En mycket grov kostnadsbedömning för ett vattenverk med kapacitet på 50 L/s och normalt behandlingsbehov (alkalisering och frånskiljning av järn och mangan) ligger runt Mkr. Vid stort behandlingsbehov (mycket höga järn- och manganhalter samt behov av fler behandlingssteg) är kostnaden betydligt mer osäker, men vi bedömer den till Mkr. För en kapacitet på 120 L/s ger motsvarande kostnads-bedömningar Mkr respektive Mkr. Version: Sida: 2(6)

3 Ledningskostnaden är mycket stor för vissa alternativ. På kartan i bilaga 1 anges en mycket grov kostnad för de markerade ledningssträckningarna. Vi har räknat med 3 Mkr/km vilket baseras på kostnaderna för överföringsledningen mellan Lindesberg och Nora. I vissa ledningsalternativ kan långa sträckor sjöförläggas, vilket har en betydligt lägre kostnad. Angivna ledningskostnader avser förläggning i mark och ingen avräkning har gjorts för sjöförläggning. Utredning och projektering för att ta fram en ny grundvattentäkt ligger i intervallet 5 20 Mkr. Exempel på möjligheter Den utförda inventeringen ger underlag för många alternativa lösningar. Här redovisas översiktligt två exempel på lösningar: Närområdet Inom område 1 (se bilagor 1 och 2) finns den av Örebro tidigare utredda grundvattentillgången i Mogetorp. Avståndet till den planerade förbindelseledningen mellan Nora och Lindesberg är kort. Utan konstgjord infiltration bedöms grundvattentillgången vara i storleksordningen 40 L/s, dvs betydligt lägre än behovet. Försök med konstgjord infiltration har gjorts och kapaciteten är då flera 100-tal L/s. Det största problemet bedöms vara att säkerställa och skydda tillräcklig ytvattenmängd för den konstgjorda infiltrationen. Denna lösning skulle lösa reservvattentäktsfrågan för tätorterna Nora och Lindesberg, men inte för någon annan ort ingående i Samhällsbyggnad Bergslagens kommunalförbund. Att denna tillgång inte beaktades vid utredningen 2011 berodde på att Örebro kommun då fortfarande undersökte och gjorde anspråk på området för sin. På lite längre avstånd Inom område 3 (se bilagorna 1 och 2) finns de båda grundvattentillgångarna vid Uvberget och Brunnshed där grundvattentillgången bedöms vara mycket stor och skyddsförhållandena bedöms vara mycket goda. Jämfört med det ovan beskrivna närområdesalternativet vid Mogetorp är fördelarna flera, men huvudsakligen följande: Denna lösning skulle innebära att förutom Nora och Lindesberg dessutom alla orter längs dalgången från Kopparberg till och med Storå får reservvatten. Energimässigt kommer pumpkostnaden att bli liten eftersom de tänkta vattentäkterna ligger på ca +170 möh att jämföra med förbruknings- Version: Sida: 3(6)

4 områdena Lindesberg på ca +70 och Nora på ca +90 möh. (Kopparberg ca +150 möh, Mogetorp ca +45 möh). För detta exempel bedöms totala investeringskostnader inklusive undersökningar och projektering vara i storleksordningen Mkr. Förslag till översiktligt handlingsprogram I första hand rekommenderas att alternativen Mogetorp och Uvberget/Brunnshed utreds. Som ett första steg utförs nedanstående moment. Innan det finns ett fullgott beslutsunderlag kan flera alternativ behöva utredas. I andra hand rekommenderas att område 2, Grängen/Sandfallet utreds. Mogetorp Förutsättningarna vid Mogetorp är väl utredda. Den största osäkerheten ligger i att säkerställa och skydda tillräcklig ytvattenmängd för den konstgjorda infiltrationen. Olika alternativ att lösa ytvattenbehovet utreds översiktligt. Uvberget/Brunnshed För att få en första indikation på områdenas förutsättningar utförs en inledande grundvattenundersökning som omfattar: Fältrekognosering Borrning av grundvattenrör Beroende på hur entydiga resultat som framkommer kan det behövas utökade undersökningar med provpumpningar och behandlingsförsök innan detta alternativ med tillräcklig noggrannhet kan jämföras med Mogetorpsalternativet. Borlänge Midvatten AB Upprättad av Granskad av Joel Frandsen Per-Arne Ryttar Version: Sida: 4(6)

5 Bilagor 1 Grundvattenresurser, skala 1: Jämförelse mellan vattenresurser Referenser SGU, K571, Grundvattenmagasinet Riddarhyttan. SGU, Grundvattenmagasin, J1: Grundvattenmagasin i jordlager, hmag_xjdblvrlj7, Länsstyrelsen i Örebro län, LST webgis örebro Länsstyrelsen i Örebro län, LST geodataportalen Länsstyrelsen i Örebro län, LST djupkartor Länsstyrelsen i Örebro län, LST VISS grundvatten, sjöar och vattendrag Midvatten AB ARBETSMATERIAL, Bergslagens kommunalteknik, Sundet, Kopparbergs. SGU, K547, Grundvattenmagasinet Malingsbo norra. Midvatten AB Rävudden, sammanfattning av utförd grundvattenundersökning. Borlänge Midvatten AB Bergslagens Kommunalteknik, Reservvattentäkt för Nora- Linde, vid den tidigare värmepumpsbrunnen Br2 vid Bottenån och undersökning av ytterligare brunnsområden. Borlänge Grundvattengruppen Örebro kommun, Mogetorpsprojektet, Grundvattenundersökningar för ny vattentäkt för Örebro i Karlslundsåsen Etapp 1. Midvatten AB Bergslagens Kommunalteknik, Rya grundvattentäkt, Förslag till skyddsplan. Borlänge Midvatten AB Bergslagens Kommunalteknik, Vasselhyttan norr, Storås. Borlänge Version: Sida: 5(6)

6 Midvatten AB Bergslagens Kommunalteknik, Hällefors, Utkast till miljökonsekvensbeskrivning för provpumpning vid Hedvreten inför myndighetssamråd. Borlänge Stockholms Tingsrätt, Lagligförklaring av grundvattentäkt och bortledning av grundvatten (Finnhyttan) Dom nr DVA 76 i mål VA 54/ VIAK AB Lindesbergs kommun, Vasselhyttan, Hydrogeologisk undersökning. Falun VIAK AB Lindesbergs kommun, Grundvattenvärme, Hydrogeologiska undersökningar. Falun Stockholms Tingsrätt, Lagligförklaring av grundvattentäkten vid Finnhyttan. Mål VA 5/ K-Konsult Ljusnarsbergs kommun, Kopparbergs, Redogörelse för kompletterande geohydrologiska undersökningar vid Finnhyttan. Örebro VBB AB angående resultat av långvarig provpumpning. Stockholm VIAK AB Redogörelse för översiktlig grundvattenundersökning i Lindesåsen för utbyggnad av grundvattentäkten vid Vasselhyttan i Lindesbergs kommun. Stockholm VIAK AB Redogörelse för kompletterande grundvattenundersökningar vid Lindesåsen vid Lindesberg. Stockholm VIAK AB Redogörelse för grundvattenundersökningar för en inom Lindesbergsregionen. Örebro VIAK AB angående förändringar av grundvattnets beskaffenhet i Storå- Stråssa-områdets grundvattentäkt vid Vasselhyttan i Linde kommun, Örebro län. Stockholm VIAK AB Yttrande över grundvattenundersökningar för en inom Storå-området i Linde kommun och Stråssa i Ramsbergs kommun, Örebro län. Örebro VIAK AB beträffande genomförande av provpumpning av grundvattentäkt för Storå-Stråssa samhällen, Linde kommun, Örebro län. Örebro i februari Version: Sida: 6(6)

7

8 OMRÅDE 3 OMRÅDE 2 OMRÅDE 1 Bilaga 2 Samhällsbyggnad Bergslagen LINDESBERG-NORA VATTENFÖRSÖRJNING Vattenförsörjningsplanering Jämförelse mellan vattenresurser Vattenresurs Rya Bottenån Nedre Järle Bekräftad uttagsmöjlighet 110 L/s 80 L/s borträknat 50 L/s återföring för att hindra sättningsskador Bedömd total uttagsmöjlighet 110 L/s. 110 L/s dvs 80 L/s utöver det som tas ut för fjärrkyla (ca 30 L/s) och nödvändig återföring (ca 70 L/s) för att förhindra sättningsskador. Andra intressenter/ samordningsmöjligheter Lindesbergs vattentäkt. Uttag ca 35 L/s. Kylvatten (28 L/s) + reserv lasarettet Vattenkvalitet och behandlingsbehov I drift. Alkalisering samt avskiljning av järn och mangan. Mycket höga halter järn och mangan. Skyddsförhållanden Omfattande tätortsbebyggelse. Jordbruksmark. Kyrkogård. Småindustrier. Bilverkstäder. Riksväg 50. Omfattande tätortsbebyggelse. Omfattande arealer jordbruksmark. Grustäkter. Anläggning för återvinning av avfall. Riksväg 50 inom tillrinningsområdet. Att gå vidare med om alternativet ska utredas ytterligare LEAB Behandlingsförsök Mogetorp Bedömt 40 L/s av Artesia. Väsentligt mer vid konstgjord infiltration (>200 L/s). Tidigare intresseområde för Örebro. Eventuellt fortfarande. Alkaliseringsbehov. Inget Järn och mangan vid provpumpning i Mogetorp. Enstaka bebyggelse. Torvtäkt. Riksväg 50. Kontakt med Örebro och Artesia Bälgsjön (ytvatten) 50 L/s Noras vattentäkt Uttag ca 25 L/s Kemisk fällning. Grecksåsar Järnboås Sandfallet 5 L/s om inducering från Finnsjön. Klassad 1 5 L/s av SGU. 40 L/s Relativt stora jorddjup enl brunnsarkivet. Okänd Dock förekommer radionukleider i berggrunden Enstaka bebyggelse och jordbruksmark. Några gamla gruvområden perifert. Mest jordbruksmark. Äldre mindre gruvområde. Kyrkogård. Enstaka bebyggelse. Perifert finns skjutbana och äldre gruvhål. Grängen 50 L/s infiltration. Stort tillrinningsområde. Stora jorddjup enligt brunnsarkivet. Eventuellt kan kapaciteten ökas genom konstgjord infiltration. Små arealer jordbruksmark. Bergtäkt/grustag. Mindre verkstadsindustri. Gamla gruvområden perifert. Hjulsjö Vasselsjön 10 L/s. Troligen inducerad infiltration från Vasselsjön. Eventuellt kan kapaciteten ökas genom konstgjord infiltration.. Enstaka bebyggelse. Obebyggd skogsmark. Grustäkt. Ett mindre gammalt gruvområde perifert. Riksväg 63. Vasselhyttan Vasselhyttan norr 21 L/s 25 L/s. 10 L/s. Klassad 1 5 L/s av SGU. Storås vattentäkt Uttag ca 12 L/s. Storås/Lindesbergs I drift. Alkalisering samt avskiljning av järn och mangan. Provpumpat. Alkalisering samt avskiljning av järn och mangan. Mest jordbruksmark. Riksväg 50. Mest jordbruksmark. Riksväg 50. Skyddande finsediment. Försök med konstgjord infiltration Rävudden Litet tillrinningsområde. Baseras på inducerad infiltration. Klassad 5 25 L/s av SGU. Storås/Lindesbergs Mycket höga halter järn och mangan. Skogsmark och åkermark. Riksväg 50 perifert. Stor andel inducerad infiltration från Norrsjön som är recipient för Kopparbergs reningsverk. Finnhyttan Sundet Östra Born 55 L/s 13 L/s 80 L/s, dvs 60 L/s utöver uttaget för Kopparberg 25 L/s. Baseras på inducering från Olovsjön. Klassad 1 5 L/s av SGU. 15 L/s. Kopparbergs vattentäkt uttag ca 20 L/s Kopparbergs Kopparbergs I drift. Alkalisering. Provpumpat. Alkalisering.. Mest skogsmark, men en del bebyggelse och jordbruksmark. Mindre verkstadsindustri. Avfallsupplag eventuellt inom tillrinningsområdet vid större uttag. Mest jordbruksmark. Äldre mindre gruvområde. Järnväg. Enstaka bebyggelse. Gammal metalltillverkning. Klassat som stor risk. Vattendom Brunnshed 100 L/s. infiltration från Nittälven. Stort tillrinningsområde. Eventuellt kan kapaciteten ökas genom konstgjord infiltration. Kan eventuellt även utgöra reservvattentäkt för Kopparberg Obebyggd skogsmark. Uvberget 100 L/s. infiltration. Stort tillrinningsområde. Eventuellt kan kapaciteten ökas genom konstgjord infiltration. Kan eventuellt även utgöra reservvattentäkt för Kopparberg Obebyggd skogsmark. Gammalt mindre gruvområde i norra delen Midvatten AB Uppdrag 2935

9 OMRÅDE 6 OMRÅDE 5 OMRÅDE 4 Bilaga 2 Ramsberg Valsjöheden Allmänningbo 15 L/s 40 L/s. Klassad 5 25 L/s i tre områden av SGU. 50 L/s. Den södra magasinsdelen klassad 5 25 L/s av SGU. Skogsmark. Stora ytor nedlagda grustäkter. Perifert finns betongindustri och sågverk. Skogsmark. Enstaka bebyggelse. Mest skogsmark, dock jordbruksmark och en del bebyggelse nära tänkbart uttagsområde. Bergtäkt. Mindre avfallsdeponi perifert. Riddarhyttan 15 L/s 82 L/s, dvs 52 L/s utöver uttaget för Riddarhyttan och behovet för ev reservvattentäkt för Skinnskatteberg.. Riddarhyttans vattentäkt, uttag ca 15 L/s. Alkalisering samt avskiljning av järn och mangan i bef vattentäkt. Skogsmark. Gruvupplag sannolikt utanför tillrinningsområde. Skinnskatteberg. Malingsbo 80 L/s inklusive den södra magasinsdelen. infiltration från Malingsbosjön. Klassad L/s av SGU och bedömd till 60 L/s i den norra magasinsdelen. Okänd. Indikation på höga järnhalter. Enstaka bebyggelse. Skatviken 15 L/s. Hällefors. Spendrups Lokaanläggning i samma tillgång. Järnväg. Gruvavfall. Avfallsdeponi. Hedvreten 25 L/s infiltration från Torrvarpen. Hällefors Enstaka bebyggelse. Nedlagda grustäkter. Jeppetorp Hedtjärnen 90 L/s 90 L/s, dvs 60 L/s utöver uttaget för Hällefors. 15 L/s Hällefors vattentäkt, uttag ca 30 L/s. Hällefors I drift. Alkalisering samt avskiljning av järn och mangan. Troligen stor del inducerad infiltration. Riksväg 63. Mest skogs- och myrmark. Små arealer jordbruksmark. Spridd bebyggelse. Bilvårdsanläggning. Troligen stålverksområde inom tillrinningsområdet. Risk för påverkan från gruvområdet vid Silvergruvan. Motorbana. Kompletterande brunnar och process. Örlingen 80 L/s infiltration från Örlingen.. Enstaka bebyggelse. Hällefors flygplats. Lekaråsen 1 Stort tillrinningsområde. Enstaka bebyggelse och gammalt bersbruk vid Älvsjöhyttan perifert i området. Tvärånstorp 10 L/s. Intresseområde för Karlskoga Högåsen infiltration till följd av kraftverksdammen. Klassad 5 25 L/s av SGU. Intresseområde för Karlskoga Skogsmark. Motorbanor. Fiskodling. Impregneringsområde. Kedjeåsen 30 L/s. Intresseområde för Karlskoga Enstaka bebyggelse och jordbruksmark. Grustäkter. Teckenförklaring Mycket goda förutsättningar Goda förutsättningar Mindre goda förutsättningar Redan taget i anspråk, helt eller delvis Midvatten AB Uppdrag 2935

2. Vattenförsörjningens tryggande i det korta perspektivet. 3. Förberedande grundvattenundersökning.

2. Vattenförsörjningens tryggande i det korta perspektivet. 3. Förberedande grundvattenundersökning. Midvatten AB 1(4) STÖTENS VATTENFÖRSÖRJNING NY VATTENTÄKT - LÅNGSIKTIG LÖSNING KORT BESKRIVNING AV NÄSTA STEG BAKGRUND I Midvatten (2011) som gjordes inför upprättandet av en förstudie redovisas hela projektupplägget

Läs mer

Utkast 2016 Utbyggnads- och sambyggnadsplan VA

Utkast 2016 Utbyggnads- och sambyggnadsplan VA 2016-05-18 Utkast 2016 Utbyggnads- och sambyggnadsplan VA Innehållsförteckning Utkast 2016... 1 Utbyggnads- och sambyggnadsplan VA... 1 1. Bakgrund... 3 2. Ljusnarsberg... 3 2.1 Silverhöjden... 3 2.2 Finnhyttan...

Läs mer

Förslag till yttrande gällande motion om reservvatten till Nora

Förslag till yttrande gällande motion om reservvatten till Nora Tjänsteskrivelse 2016-08-29 Dnr: BKT2016-450-2 1 (1) Handläggare Bram Corthals Förslag till yttrande gällande motion om reservvatten till Nora Förslag till beslut Direktionen föreslås besluta att anta

Läs mer

9. Grundvatten av god kvalitet

9. Grundvatten av god kvalitet 9. Grundvatten av god kvalitet Grundvattnet ska ge en säker och hållbar dricksvattenförsörjning samt bidra till en god livsmiljö för växter och djur i sjöar och vattendrag. Målet innebär i ett generationsperspektiv

Läs mer

Bedömning av förutsättningar för vattenförsörjning

Bedömning av förutsättningar för vattenförsörjning Sid 1(5) 1897/2017-08-25 Botkyrka kommun Bedömning av förutsättningar för vattenförsörjning Ritning -01 Planerad bostäder Byrsta, omr för uttagsbrunnar, vattenverk, plan. Skala 1:1000 Ritning -02 Planerad

Läs mer

STÖTENS VATTENFÖRSÖRJNING

STÖTENS VATTENFÖRSÖRJNING Stöten Vatten AB STÖTENS VATTENFÖRSÖRJNING Förstudie 2549/PAR Borlänge 2012-07-02 ver1.0 ADRESS TELEFON INTERNET Org.nr/F-skattsedel Borganäsvägen 46 0243-876 20 www.midvatten.se 556382-8705 784 33 Borlänge

Läs mer

Nationalitet Svensk Födelsedatum: 7 januari 1951

Nationalitet Svensk Födelsedatum: 7 januari 1951 Bilaga 3:3 CURRICULUM VITAE Namn: RYTTAR, Per-Arne Anställningsår på : 21 Nationalitet Svensk Födelsedatum: 7 januari 1951 Verksamhetsområde: Hydrogeolog, VD, Borlänge Kvalifikationer: Per-Arne Ryttar

Läs mer

Strategiskt viktiga områden för nya vattenförsörjningsanläggningar , Valbo distributionsområde

Strategiskt viktiga områden för nya vattenförsörjningsanläggningar , Valbo distributionsområde Sida 1 (6) Strategiskt viktiga områden för nya vattenförsörjningsanläggningar 170915, Valbo distributionsområde Bakgrund Gävle försörjs idag med dricksvatten från vattentäkter som är belägna i Gävle-Valboåsen

Läs mer

Vattenförsörjningsplanen - prioritering av vattenresurser. Magdalena Thorsbrink, SGU

Vattenförsörjningsplanen - prioritering av vattenresurser. Magdalena Thorsbrink, SGU Vattenförsörjningsplanen - prioritering av vattenresurser Magdalena Thorsbrink, SGU 20111130 Varför just en vattenförsörjningsplan? Syftet med en vattenförsörjningsplan är att säkerställa tillgången till

Läs mer

Värdering av vårt grundvatten. Magdalena Thorsbrink Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) och Olov Johansson, Metria Geoinfo 2012

Värdering av vårt grundvatten. Magdalena Thorsbrink Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) och Olov Johansson, Metria Geoinfo 2012 Värdering av vårt grundvatten Magdalena Thorsbrink Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) och Olov Johansson, Metria Geoinfo 2012 Vilka är vi? Magdalena Thorsbrink, SGU Olov Johansson, Metria AB SGUs roll

Läs mer

PM HYDROGEOLOGI VALBO KÖPSTAD

PM HYDROGEOLOGI VALBO KÖPSTAD 2013-09-04 Upprättat av: Anna Lundgren Granskat av: Irina Persson Sweco Environment AB Stockholm Vattenresurser Gävle-Valboåsens vattenskyddsområde Bakgrund Delar av det område som planeras exploateras

Läs mer

I Östersunds kommun finns två av länets fyra miljöfarliga A-verksamheter, Lundstams och Frösö flygplats.

I Östersunds kommun finns två av länets fyra miljöfarliga A-verksamheter, Lundstams och Frösö flygplats. Östersunds kommun Regionala prioriteringar inom kommunen:»» Tre grundvattenresurser i jord: G56-G58, i anslutning till fyra sjöar/ vattendrag med möjlighet till inducering: Y45-Y48.»» Två sjöar som dricksvattenresurser:

Läs mer

Stefan Johansson Avdelningschef, Vatten & avfall Tekniska kontoret, Skellefteå kommun Måns Lundh Enhetschef VA-process Ramböll Sverige AB

Stefan Johansson Avdelningschef, Vatten & avfall Tekniska kontoret, Skellefteå kommun Måns Lundh Enhetschef VA-process Ramböll Sverige AB Skellefteå framtida vattenförsörjning Stefan Johansson Avdelningschef, Vatten & avfall Tekniska kontoret, Skellefteå kommun Måns Lundh Enhetschef VA-process Ramböll Sverige AB Föredragets huvuddelar Historik

Läs mer

Ljunganåsen Ede Stöde

Ljunganåsen Ede Stöde K 451 Grundvattenmagasinet Ljunganåsen Ede Stöde Andreas Karlhager Stöde Fanbyn ISSN 1652-8336 ISBN 978-91-7403-237-6 Närmare upplysningar erhålls genom Sveriges geologiska undersökning Box 670 751 28

Läs mer

Vattnets betydelse i samhället

Vattnets betydelse i samhället 9 Vattnets betydelse i samhället Vatten är vårt viktigaste livsmedel och är grundläggande för allt liv, men vatten utnyttjas samtidigt för olika ändamål. Det fungerar t.ex. som mottagare av utsläpp från

Läs mer

K 504. Grundvattenmagasinet. Strålsnäs. Henric Thulin Olander & Mattias Gustafsson. Mjölby. Strålsnäs. Boxholm

K 504. Grundvattenmagasinet. Strålsnäs. Henric Thulin Olander & Mattias Gustafsson. Mjölby. Strålsnäs. Boxholm K 504 Grundvattenmagasinet Strålsnäs Henric Thulin Olander & Mattias Gustafsson Mjölby Strålsnäs Boxholm ISSN 1652-8336 ISBN 978-91-7403-303-8 Närmare upplysningar erhålls genom Sveriges geologiska undersökning

Läs mer

K 574. Grundvattenmagasinet. Svärdsjö Linghed. Josef Källgården, Per-Arne Ryttar, Henrik Mikko & Emil Vikberg. Linghed. Svärdsjö

K 574. Grundvattenmagasinet. Svärdsjö Linghed. Josef Källgården, Per-Arne Ryttar, Henrik Mikko & Emil Vikberg. Linghed. Svärdsjö K 574 Grundvattenmagasinet Svärdsjö Linghed Josef Källgården, Per-Arne Ryttar, Henrik Mikko & Emil Vikberg Linghed Svärdsjö ISSN 1652-8336 ISBN 978-91-7403-391-5 Närmare upplysningar erhålls genom Sveriges

Läs mer

Hållbar vattenförsörjning - nuläge och framtidsutsikter

Hållbar vattenförsörjning - nuläge och framtidsutsikter Hållbar vattenförsörjning - nuläge och framtidsutsikter Lars Rosenqvist Hydrogeolog lars.rosenqvist@sgu.se 018-17 90 76 2018-04-27 Sveriges dricksvattenförsörjning Kommunal vattenförsörjning Grundvatten

Läs mer

Erfaringer fra drikkevannsforsyning fra grunnvann i Sverige. Praksis for områdebeskyttelse og desinfeksjon.

Erfaringer fra drikkevannsforsyning fra grunnvann i Sverige. Praksis for områdebeskyttelse og desinfeksjon. Erfaringer fra drikkevannsforsyning fra grunnvann i Sverige. Praksis for områdebeskyttelse og desinfeksjon. 21 november 2016 Lena Maxe SGU Sveriges geologiska undersökning Förvaltningsmyndigheten för landets

Läs mer

Underlag för Regional Vattenförsörjningsplan

Underlag för Regional Vattenförsörjningsplan Image size: 7,94 cm x 25,4 cm Underlag för Regional Vattenförsörjningsplan Identifiering, värdering och prioritering av regionens vattenresurser Anna Edman och Per Sander, Ramböll Göteborg Identifiering

Läs mer

FÖRSLAG TILL VATTENSKYDDSOMRÅDE

FÖRSLAG TILL VATTENSKYDDSOMRÅDE FÖRSLAG TILL VATTENSKYDDSOMRÅDE Börstil och Ed vattentäkter Östhammars kommun Linköping 2016-11-11 16 07 039 Version 1 UPPDRAGSNAMN: Börstil och Ed vattentäkter, Förslag till vattenskyddsområde UPPRÄTTAD

Läs mer

Bakgrund till mötet

Bakgrund till mötet Bakgrund till mötet (SGU) har genom Peet Tüll engagerad i Östra Gotlands vattenråd, fått förfrågan att delta vid ett möte med intresserade från samtliga vattenråd på Gotland för att öka den generella kunskapsnivån

Läs mer

Underlag inför samråd. Ansökan för vattenverksamhet Brösarps vattentäkt, Tomelilla kommun. 1 Inledning

Underlag inför samråd. Ansökan för vattenverksamhet Brösarps vattentäkt, Tomelilla kommun. 1 Inledning Uppdragsnr: 10099327 1 (5) Underlag inför samråd Ansökan för vattenverksamhet Brösarps vattentäkt, Tomelilla kommun 1 Inledning Föreliggande PM utgör underlag inför samråd 2009-02-24, gällande uttag av

Läs mer

Identifiering av geologiska formationer av nationell betydelse för vattenförsörjning

Identifiering av geologiska formationer av nationell betydelse för vattenförsörjning Rapporter och meddelanden 115 Identifiering av geologiska formationer av nationell betydelse för vattenförsörjning Magnus Åsman och Lena Ojala Sveriges geologiska undersökning 2004 ISSN 0349-2176 ISBN

Läs mer

KALLELSE TILL KOMMUNSTYRELSEN

KALLELSE TILL KOMMUNSTYRELSEN KALLELSE TILL KOMMUNSTYRELSEN Ordinarie ledamöter kallas till sammanträde med kommunstyrelsen, onsdagen den december 06 kl. 9.00 i Näset, kommunhuset Ledamot som är förhindrad att delta, bör själv kalla

Läs mer

REGIONAL VATTENFÖRSÖRJNINGSPLAN FÖR JÄMTLANDS LÄN

REGIONAL VATTENFÖRSÖRJNINGSPLAN FÖR JÄMTLANDS LÄN Bergs kommun Regionala prioriteringar inom kommunen:»» Fyra grundvattenresurser i jord: G2, G3, G6, G7, i anslutning till fyra sjöar per vattendrag med möjlighet till inducering: Y1-Y4.»» Två sjöar som

Läs mer

Hänger grundvatten och ytvatten ihop?

Hänger grundvatten och ytvatten ihop? Hänger grundvatten och ytvatten ihop? Mattias Gustafsson SGU Enheten för Hållbar vattenförsörjning Vattnets kretslopp Nederbörd Transpiration och avdunstning Kondensation Nederbörd Grundvattenbildning

Läs mer

Hur hanterar vi vattenresursfrågorna när. förändras?

Hur hanterar vi vattenresursfrågorna när. förändras? Hur hanterar vi vattenresursfrågorna när klimatet och samhället förändras? Mattias Gustafsson SGU Avdelningen Mark och grundvatten Enheten för hållbar vattenförsörjning mattias.gustafsson@sgu.se 2017-09-07

Läs mer

Rapportering av regeringsuppdrag Hydrogeologisk kartläggning i bristområden

Rapportering av regeringsuppdrag Hydrogeologisk kartläggning i bristområden Rapportering av regeringsuppdrag Hydrogeologisk kartläggning i bristområden Mattias Gustafsson, Peter Dahlqvist & Helena Kjellson november 2017 SGUs diarie-nr: 314-1632/2017 Näringsdepartementets diarie-nr:

Läs mer

Dricksvattenförsörjning Kalmar län. Liselotte Hagström miljöskyddshandläggare

Dricksvattenförsörjning Kalmar län. Liselotte Hagström miljöskyddshandläggare Dricksvattenförsörjning Kalmar län Liselotte Hagström miljöskyddshandläggare Hur är det tänkt? Kalmar län, våra förutsättningar Regional vattenförsörjningsplan Kalmar län Hot & risker, fördjupad klimatanalys

Läs mer

KOMPLETTERAT SAMRÅDSUNDERLAG

KOMPLETTERAT SAMRÅDSUNDERLAG Uppdragsnr: 10208385 1 (15) KOMPLETTERAT SAMRÅDSUNDERLAG Bortledande av grundvatten från Lindesåsen för utvinning av kyla och reservvatten, utsläpp i Bottenån av använt kylvatten och spolvatten från reningsanläggningen,

Läs mer

K 452. Grundvattenmagasinet. Ljunganåsen Grönsta. Andreas Karlhager. Allsta. Klingsta. Ljungan

K 452. Grundvattenmagasinet. Ljunganåsen Grönsta. Andreas Karlhager. Allsta. Klingsta. Ljungan K 452 Grundvattenmagasinet Ljunganåsen Grönsta Andreas Karlhager Klingsta Allsta Ljungan ISSN 1652-8336 ISBN 978-91-7403-238-3 Närmare upplysningar erhålls genom Sveriges geologiska undersökning Box 670

Läs mer

DRICKSVATTENFÖREKOMSTER I STOCKHOLMS LÄN- PRIORITERINGAR FÖR LÅNGSIKTIGT SKYDD (VERSION )

DRICKSVATTENFÖREKOMSTER I STOCKHOLMS LÄN- PRIORITERINGAR FÖR LÅNGSIKTIGT SKYDD (VERSION ) SHMF101 v 1.0 2007-03-19, \\web02\inetpub\insyn.stockholm.se\work\miljo\2008-04-15\dagordning\tjänsteutlåtande\18 Dricksvattenförekomster i Stockholms län, prioriteringar för långsiktigt skydd.doc MILJÖFÖRVALTNINGEN

Läs mer

Kristianstadsslätten Sveriges största grundvattenresurs

Kristianstadsslätten Sveriges största grundvattenresurs Kristianstadsslätten Sveriges största grundvattenresurs Välkommen till det första mötet för att bilda Grundvattenrådet för Kristianstadsslätten Kristianstadsslättens grundvatten som vi ser det Michael

Läs mer

K 448. Grundvattenmagasinet. Indalsåsen Indal. Andreas Karlhager. Indal. Timrå

K 448. Grundvattenmagasinet. Indalsåsen Indal. Andreas Karlhager. Indal. Timrå K 448 Grundvattenmagasinet Indalsåsen Indal Andreas Karlhager Indal Timrå ISSN 1652-8336 ISBN 978-91-7403-234-5 Närmare upplysningar erhålls genom Sveriges geologiska undersökning Box 670 751 28 Uppsala

Läs mer

Bakgrund. En ny vattentäkt behövs för att säkerställa vattenförsörjningen för Sälen by samt Lindvallen, Sälfjällstorget och Högfjället.

Bakgrund. En ny vattentäkt behövs för att säkerställa vattenförsörjningen för Sälen by samt Lindvallen, Sälfjällstorget och Högfjället. Bakgrund En ny vattentäkt behövs för att säkerställa vattenförsörjningen för Sälen by samt Lindvallen, Sälfjällstorget och Högfjället. Vattenbehovet är ca 85 l/s under högsäsong (medeldygnsförbrukning).

Läs mer

K 463. Grundvattenmagasinet. Trosa Sörtuna. Sune Rurling. Sund Vagnhärad. Sille. Hillesta. Västerljung. Tuna Sörtuna. Trosaby

K 463. Grundvattenmagasinet. Trosa Sörtuna. Sune Rurling. Sund Vagnhärad. Sille. Hillesta. Västerljung. Tuna Sörtuna. Trosaby K 463 Grundvattenmagasinet Trosa Sörtuna Sune Rurling Sund Vagnhärad Sille Hillesta Västerljung Tuna Sörtuna Trosaby ISSN 1652-8336 ISBN 978-91-7403-257-4 Närmare upplysningar erhålls genom Sveriges geologiska

Läs mer

Vattenförsörjningsplan Laxå. Vattenförsörjningsplan för Laxå kommun

Vattenförsörjningsplan Laxå. Vattenförsörjningsplan för Laxå kommun Vattenförsörjningsplan för Laxå kommun Antagen av kommunfullmäktige i Laxå september 2011 Syftet: Upprättandet av vattenförsörjningsplanen är en del i det kommunala arbetet med att uppfylla miljömålen,

Läs mer

Örebro kommun. Mogetorpsprojektet MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING

Örebro kommun. Mogetorpsprojektet MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Örebro kommun Mogetorpsprojektet Infiltrationsförsök och provpumpningar i Hammarby- och Mogetorpsmagasinen i Karlslundsåsen MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Stockholm 2006-12-01 Grundvattengruppen Innehållsförteckning

Läs mer

K 501. Grundvattenmagasinet. Pölen Lagnebrunna. Henric Thulin Olander & Mattias Gustafsson. Boxholm. Sommen

K 501. Grundvattenmagasinet. Pölen Lagnebrunna. Henric Thulin Olander & Mattias Gustafsson. Boxholm. Sommen K 501 Grundvattenmagasinet Pölen Lagnebrunna Henric Thulin Olander & Mattias Gustafsson Boxholm Sommen ISSN 1652-8336 ISBN 978-91-7403-300-7 Närmare upplysningar erhålls genom Sveriges geologiska undersökning

Läs mer

Grundvatten i Sverige och på Gotland Sveriges geologiska undersökning. Emil Vikberg emil.vikberg@sgu.se

Grundvatten i Sverige och på Gotland Sveriges geologiska undersökning. Emil Vikberg emil.vikberg@sgu.se Grundvatten i Sverige och på Gotland Sveriges geologiska undersökning Emil Vikberg emil.vikberg@sgu.se Mark och grundvatten Vår uppgift är att verka för en giftfri miljö och ett hållbart nyttjande av grundvatten.

Läs mer

Konsekvenser för vattenförsörjning Sverige är ett gynnat land vad gäller vattenförsörjning

Konsekvenser för vattenförsörjning Sverige är ett gynnat land vad gäller vattenförsörjning Konsekvenser för vattenförsörjning Sverige är ett gynnat land vad gäller vattenförsörjning Vattenförsörjning är en kedja från tillrinningsområdet till konsumenternas kranar Dricksvattenförsörjning i Sverige

Läs mer

Slussporten bergsskärning

Slussporten bergsskärning Beställare: Calluna AB Slussporten bergsskärning Hydrogeologisk bedömning Bergab Berggeologiska Undersökningar AB Projektansvarig Anna Almerheim Specialist Annika Nilsson L:\Uppdrag\ Hydrogeologisk bedömning

Läs mer

K 443. Grundvattenmagasinet. Forshult. Eva Jirner & Mattias Gustafsson. Oskarshamn

K 443. Grundvattenmagasinet. Forshult. Eva Jirner & Mattias Gustafsson. Oskarshamn K 443 Grundvattenmagasinet Forshult Eva Jirner & Mattias Gustafsson Oskarshamn ISSN 1652-8336 ISBN 978-91-7403-229-1 Närmare upplysningar erhålls genom Sveriges geologiska undersökning Box 670 751 28 Uppsala

Läs mer

REGIONAL VATTENFÖRSÖRJNINGSPLAN FÖR JÄMTLANDS LÄN

REGIONAL VATTENFÖRSÖRJNINGSPLAN FÖR JÄMTLANDS LÄN Åre kommun Regionala prioriteringar inom kommunen:»» 10 grundvattenresurser i jord: G46G55, i anslutning till sju sjöar/vattendrag med möjlighet till inducering: Y22, Y39Y43, Y44.»» En sjö som dricksvattenresurs:

Läs mer

Mats Bergmark, Utvecklingschef - Vatten, MittSverige vatten.

Mats Bergmark, Utvecklingschef - Vatten, MittSverige vatten. Mats Bergmark, Utvecklingschef - Vatten, MittSverige vatten. Övriga uppdrag: Bakgrund: Examen geohydrologi, Uppsala Universitet. Meteorologi/klimatologi, Uppsala Universitet Brunnsborrare, Sven Andersson

Läs mer

K 555. Grundvattenmagasinet. Vika. Josef Källgården, Per-Arne Ryttar, Henrik Mikko & Emil Vikberg. Vika

K 555. Grundvattenmagasinet. Vika. Josef Källgården, Per-Arne Ryttar, Henrik Mikko & Emil Vikberg. Vika K 555 Grundvattenmagasinet Josef Källgården, Per-Arne Ryttar, Henrik Mikko & Emil Vikberg ISSN 1652-8336 ISBN 978-91-7403-372-4 Närmare upplysningar erhålls genom Sveriges geologiska undersökning Box 670

Läs mer

K 605. Grundvattenmagasinet. Arentorp. Lars-Ove Lång & Åsa Lindh

K 605. Grundvattenmagasinet. Arentorp. Lars-Ove Lång & Åsa Lindh K 605 Grundvattenmagasinet Arentorp Lars-Ove Lång & Åsa Lindh ISSN 1652-8336 ISBN 978-91-7403-428-8 Närmare upplysningar erhålls genom Sveriges geologiska undersökning Box 670 751 28 Uppsala Tel: 018-17

Läs mer

Badelundaåsen mellan Leksand och Långheden

Badelundaåsen mellan Leksand och Långheden K 570 Grundvattenmagasinen inom Badelundaåsen mellan Leksand och Långheden Per-Arne Ryttar & Josef Källgården Leksand Sågmyra Linghed Svärdsjö Insjön Grycksbo Sundborn Falun Gagnef Djurmo Bäsna Hofors

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG FÖR VÄSTRA SYNINGE RESERVVATTENTÄKT

SAMRÅDSUNDERLAG FÖR VÄSTRA SYNINGE RESERVVATTENTÄKT RAPPORT SAMRÅDSUNDERLAG FÖR VÄSTRA SYNINGE RESERVVATTENTÄKT 2017-04-25 UPPDRAG 269660, Grundvattenkonsult för Norrvatten Titel på rapport: Samrådsunderlag för Västra Syninge reservvattentäkt Status: Slutgiltig

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG FÖR VAGNDALEN RESERVVATTENTÄKT

SAMRÅDSUNDERLAG FÖR VAGNDALEN RESERVVATTENTÄKT RAPPORT SAMRÅDSUNDERLAG FÖR VAGNDALEN RESERVVATTENTÄKT 2017-04-25 UPPDRAG 269660, Grundvattenkonsult för Norrvatten Titel på rapport: Samrådsunderlag för Vagndalen reservvattentäkt Status: Slutgiltig Datum:

Läs mer

K 529. Grundvattenmagasinet. Åsumsfältet. Henric Thulin Olander. Vollsjö. Sjöbo

K 529. Grundvattenmagasinet. Åsumsfältet. Henric Thulin Olander. Vollsjö. Sjöbo K 529 Grundvattenmagasinet Åsumsfältet Henric Thulin Olander Vollsjö Sjöbo ISSN 1652-8336 ISBN 978-91-7403-338-0 Närmare upplysningar erhålls genom Sveriges geologiska undersökning Box 670 751 28 Uppsala

Läs mer

Måns Lundh : Dricksvatten - strategier och lösningar NYA VATTENVERK FÖR NYA UTMANINGAR

Måns Lundh : Dricksvatten - strategier och lösningar NYA VATTENVERK FÖR NYA UTMANINGAR Ledarskap i komplexa projekt Artikel av Frida Nilsson (motivation.se) Måns Lundh : Dricksvatten - strategier och lösningar NYA VATTENVERK FÖR NYA UTMANINGAR 1 Vad behöver vi förhålla oss till? Finansiella

Läs mer

Vätternvatten till Örebro län, och längre? Lars Ferbe Örebro kommun

Vätternvatten till Örebro län, och längre? Lars Ferbe Örebro kommun Vätternvatten till Örebro län, och längre? Lars Ferbe Örebro kommun Varför ett Vätternvattenprojekt? Vattenkvalitet - Idag har flera av kommunerna ytvattentäkter där det är eller finns påtaglig risk för

Läs mer

K 442. Grundvattenmagasinet. Bockara. Mattias Gustafsson & Eva Jirner. Bockara. Berga

K 442. Grundvattenmagasinet. Bockara. Mattias Gustafsson & Eva Jirner. Bockara. Berga K 442 Grundvattenmagasinet Bockara Mattias Gustafsson & Eva Jirner Bockara Berga ISSN 1652-8336 ISBN 978-91-7403-228-4 Närmare upplysningar erhålls genom Sveriges geologiska undersökning Box 670 751 28

Läs mer

Vingåkersåsen Lyttersta

Vingåkersåsen Lyttersta K 506 Grundvattenmagasinet Vingåkersåsen Lyttersta Gustav Sundén & Emil Vikberg Vingåker ISSN 1652-8336 ISBN 978-91-7403-305-2 Närmare upplysningar erhålls genom Sveriges geologiska undersökning Box 670

Läs mer

K 447. Grundvattenmagasinet. Högsby. Mattias Gustafsson & Eva Jirner. Berga. Högsby

K 447. Grundvattenmagasinet. Högsby. Mattias Gustafsson & Eva Jirner. Berga. Högsby K 447 Grundvattenmagasinet Mattias Gustafsson & Eva Jirner Berga ISSN 1652-8336 ISBN 978-91-7403-233-8 Närmare upplysningar erhålls genom Sveriges geologiska undersökning Box 670 751 28 Uppsala Tel: 018-17

Läs mer

Samrådsredogörelse för samråd med sakägare gällande tillstånd till vattenbortledning ur Hällingsjö grundvattentäkt i Härryda kommun

Samrådsredogörelse för samråd med sakägare gällande tillstånd till vattenbortledning ur Hällingsjö grundvattentäkt i Härryda kommun pm04s 2010-12-15 PM UPPDRAG Hällingsjö ny vattentäkt - Tillstånd UPPDRAGSNUMMER 1311203600 UPPDRAGSLEDARE Anders Blom UPPRÄTTAD AV Emelie Arnoldsson GRANSKAD AV Anders Blom DATUM 2012-08-16 Samrådsredogörelse

Läs mer

Finns det tillräckligt med grundvatten? -Hur kan vi jobba förebyggande för att undvika brist i framtiden?

Finns det tillräckligt med grundvatten? -Hur kan vi jobba förebyggande för att undvika brist i framtiden? Finns det tillräckligt med grundvatten? -Hur kan vi jobba förebyggande för att undvika brist i framtiden? Odling i balans den 18 januari 2018 Magdalena Thorsbrink, SGU Illustration: Romain Trystram Sveriges

Läs mer

Kalkstenstäkt i Skövde

Kalkstenstäkt i Skövde Beställare: Cementa AB Kalkstenstäkt i Skövde Förslag till kontrollprogram Bergab Berggeologiska Undersökningar AB Uppdragsansvarig Karl Persson Författare Johan Larsson L:\Uppdrag\ - Grundvattenutredning

Läs mer

FÖRUTSÄTTNINGAR OMLASTNINGSTERMINAL BÖLE, LJUSDAL

FÖRUTSÄTTNINGAR OMLASTNINGSTERMINAL BÖLE, LJUSDAL RAPPORT FÖRUTSÄTTNINGAR OMLASTNINGSTERMINAL BÖLE, LJUSDAL SLUTRAPPORT 2016-07-07 Rev.2.1 2016-09-23 UPPDRAG 270497, Omlastningsterminal Ljusdal Titel på rapport: Förutsättningar Omlastningsterminal Böle,

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG FÖR FINSTA-KILEN RESERVVATTENTÄKT

SAMRÅDSUNDERLAG FÖR FINSTA-KILEN RESERVVATTENTÄKT RAPPORT SAMRÅDSUNDERLAG FÖR FINSTA-KILEN RESERVVATTENTÄKT 2017-05-03 UPPDRAG 269660, Grundvattenkonsult för Norrvatten Titel på rapport: Samrådsunderlag för Finsta-Kilen reservvattentäkt Status: Slutgiltig

Läs mer

Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28. Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren

Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28. Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren PM Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28 Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren PM Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 Kund Karlshamns Kommun Stadsmiljöavdelningen

Läs mer

Sveriges geologiska undersökning 1(7) Avdelningen för Samhällsplanering kontinuerligt

Sveriges geologiska undersökning 1(7) Avdelningen för Samhällsplanering kontinuerligt Sveriges geologiska undersökning 1(7) SGUs generella synpunkter angående geologisk information i översiktsplanering Geologisk information är ett underlag som kan användas i kommunal planering och bidra

Läs mer

K 492. Grundvattenmagasinet. Råda ås. Torbjörn Persson. Stenhammar. Lidköping. Filsbäck

K 492. Grundvattenmagasinet. Råda ås. Torbjörn Persson. Stenhammar. Lidköping. Filsbäck K 492 Grundvattenmagasinet Råda ås Torbjörn Persson Stenhammar Lidköping Filsbäck ISSN 1652-8336 ISBN 978-91-7403-290-1 Närmare upplysningar erhålls genom Sveriges geologiska undersökning Box 670 751 28

Läs mer

K 522. Grundvattenmagasinet. Hultan. Henric Thulin Olander. Bjärsjölagård. Sjöbo

K 522. Grundvattenmagasinet. Hultan. Henric Thulin Olander. Bjärsjölagård. Sjöbo K 522 Grundvattenmagasinet Hultan Henric Thulin Olander Bjärsjölagård Sjöbo ISSN 1652-8336 ISBN 978-91-7403-331-1 Närmare upplysningar erhålls genom Sveriges geologiska undersökning Box 670 751 28 Uppsala

Läs mer

Bergmaterialrådet 12 mars, Björn Holgersson och Kajsa Bovin SGU Enheten för Grundvatten. Vattenverksamhet?

Bergmaterialrådet 12 mars, Björn Holgersson och Kajsa Bovin SGU Enheten för Grundvatten. Vattenverksamhet? Bergmaterialrådet 12 mars, 2014 Björn Holgersson och Kajsa Bovin SGU Enheten för Grundvatten Vattenverksamhet? Bergtäkt = Vattenverksamhet? Ja! Väldigt ofta! Men, är vattenverksamheten tillståndspliktig?

Läs mer

Vilka är hoten mot de svenska dricks- vattentäkterna?

Vilka är hoten mot de svenska dricks- vattentäkterna? Vilka är hoten mot de svenska dricks- vattentäkterna? SGUs huvuduppgifter Stödja utvecklingen av gruv-, berg- och mineralindustrin Främja användningen av geologisk information i samhällsplaneringen Samla

Läs mer

Övriga fjällområden med planerad utökning av antal bäddar är Vemdalen, Tänndalen och Funäsdalen där ett ökat behov av dricksvatten kan förväntas.

Övriga fjällområden med planerad utökning av antal bäddar är Vemdalen, Tänndalen och Funäsdalen där ett ökat behov av dricksvatten kan förväntas. Härjedalens kommun Regionala prioriteringar inom kommunen:»» 11 grundvattenresurser i jord: G15, G17, G20, G22G27, G59, G63, i anslutning till tio sjöar/vattendrag med möjlighet till inducering: Y12, Y13,

Läs mer

Sölvesborg Energi. - Det lilla bolaget med lokal anknytning VÅR VATTENSITUATION IDAG!

Sölvesborg Energi. - Det lilla bolaget med lokal anknytning VÅR VATTENSITUATION IDAG! Sölvesborg Energi - Det lilla bolaget med lokal anknytning VÅR VATTENSITUATION IDAG! INNEHÅLL Våra förutsättningar Lovgivna uttagsmängder Utmaningar Vattenbehov Vattenkvalitet Reservvattenförsörjning Vattentillgång

Läs mer

Föreskrifter för Segersjö vattenskyddsområde

Föreskrifter för Segersjö vattenskyddsområde Föreskrifter för Segersjö vattenskyddsområde INNEHÅLL 1. BRUNNSOMRÅDE... 4 2. INRE SKYDDSZON... 4 2.1 Hantering av petroleumprodukter, kemikalier m.m.... 4 2.2 Täktverksamhet och andra schaktningsarbeten...

Läs mer

Framtida vattenförsörjning Örebro

Framtida vattenförsörjning Örebro Framtida vattenförsörjning Örebro Hjälmaredagen 2012-09-24 Bakgrund 1998 Principutredning över alternativa råvattentäkter 1999 Ombyggnadsförslag för utveckling av Skråmsta vattenverk (Idétävling) 2000-2001

Läs mer

Håkan Ohlsson

Håkan Ohlsson Uppdragsnr: 10208385 1 (11) SAMRÅDSUNDERLAG Bortledande av grundvatten från Lindesåsen för utvinning av kyla och reservvatten, samt utsläpp i Bottenån av använt kylvatten och spolvatten från reningsanläggningen.

Läs mer

2009-pågående Bergslagens Kommunalteknik Återinfiltrationsförsök för att ersätta VYR-anläggningen i Hällefors. Anläggningsstorlek 3 500 m 3 /d.

2009-pågående Bergslagens Kommunalteknik Återinfiltrationsförsök för att ersätta VYR-anläggningen i Hällefors. Anläggningsstorlek 3 500 m 3 /d. Bilaga 1 Uppdrag av speciellt intresse 2002-pågående AB Borlänge Energi/Falu Energi & Vatten AB Ny grundvattentäkt för Falun och Borlänge i Badelundaåsen. Anläggningsstorlek 32 000 m 3 /d. 2007-pågående

Läs mer

Göteborgsregionens regionala vattenförsörjningsplan

Göteborgsregionens regionala vattenförsörjningsplan Göteborgsregionens regionala vattenförsörjningsplan 160511 Vattenstämman Lena Blom, Göteborg stad Kretslopp och vatten DRICKS Chalmers Vattenförsörjningsplan för Göteborgsregionen Göteborgsregionens kommunalförbund

Läs mer

K 602. Grundvattenmagasinet. Almesåsen. Lars-Ove Lång & Åsa Lindh

K 602. Grundvattenmagasinet. Almesåsen. Lars-Ove Lång & Åsa Lindh K 602 Grundvattenmagasinet Almesåsen Lars-Ove Lång & Åsa Lindh ISSN 1652-8336 ISBN 978-91-7403-425-7 Närmare upplysningar erhålls genom Sveriges geologiska undersökning Box 670 751 28 Uppsala Tel: 018-17

Läs mer

K 483. Grundvattenmagasinet. Rångedala. Lars-Ove Lång & Åsa Lindh. Fristad Nitta. Rångedala. Äspered. Dalsjöfors

K 483. Grundvattenmagasinet. Rångedala. Lars-Ove Lång & Åsa Lindh. Fristad Nitta. Rångedala. Äspered. Dalsjöfors K 483 Grundvattenmagasinet Rångedala Lars-Ove Lång & Åsa Lindh Fristad Nitta Rångedala Äspered Dalsjöfors ISSN 1652-8336 ISBN 978-91-7403-281-9 Närmare upplysningar erhålls genom Sveriges geologiska undersökning

Läs mer

K 603. Grundvattenmagasinet. Helås. Lars-Ove Lång & Åsa Lindh

K 603. Grundvattenmagasinet. Helås. Lars-Ove Lång & Åsa Lindh K 603 Grundvattenmagasinet Helås Lars-Ove Lång & Åsa Lindh ISSN 1652-8336 ISBN 978-91-7403-426-4 Närmare upplysningar erhålls genom Sveriges geologiska undersökning Box 670 751 28 Uppsala Tel: 018-17 90

Läs mer

Grundvatten i Stockholms län

Grundvatten i Stockholms län Grundvatten i Stockholms län Allmänt om vattenförsörjning Mer än en femtedel av landets befolkning bor i Stockholms län, vilket utgör endast två procent av Sveriges totala yta. Denna befolkningstäthet

Läs mer

Vattenförsörjningsplan

Vattenförsörjningsplan Vattenförsörjningsplan Syfte Kommunerna att skyldiga att upprätta vattenförsörjningsplaner (Grundvatten av god kvalitet och Levande sjöar och vattendrag) Senast år 2009 skall vattenförsörjningsplaner med

Läs mer

Projekt Johannishusåsen. För säkerhet och kvalitet i Karlskronas framtida

Projekt Johannishusåsen. För säkerhet och kvalitet i Karlskronas framtida Projekt Johannishusåsen För säkerhet och kvalitet i Karlskronas framtida vattenförsörjning Försök med infiltration i Johannishusåsen Sedan en tid tillbaka pågår försöksverksamhet med infiltration av vatten

Läs mer

K 556. Grundvattenmagasinet. Vika Strand. Josef Källgården, Per-Arne Ryttar, Henrik Mikko & Emil Vikberg. Vika

K 556. Grundvattenmagasinet. Vika Strand. Josef Källgården, Per-Arne Ryttar, Henrik Mikko & Emil Vikberg. Vika K 556 Grundvattenmagasinet Vika Strand Josef Källgården, Per-Arne Ryttar, Henrik Mikko & Emil Vikberg Vika ISSN 1652-8336 ISBN 978-91-7403-373-1 Närmare upplysningar erhålls genom Sveriges geologiska undersökning

Läs mer

Sveriges geologiska undersöknings författningssamling

Sveriges geologiska undersöknings författningssamling Sveriges geologiska undersöknings författningssamling ISSN 1653-7300 Sveriges geologiska undersöknings föreskrifter om kartläggning och analys av grundvatten; beslutade den 8 augusti 2013. SGU-FS 2013:1

Läs mer

K 518. Grundvattenmagasinet. Öxnevalla. Lars-Ove Lång & Åsa Lindh. Björketorp. Horred

K 518. Grundvattenmagasinet. Öxnevalla. Lars-Ove Lång & Åsa Lindh. Björketorp. Horred K 518 Grundvattenmagasinet Öxnevalla Lars-Ove Lång & Åsa Lindh Björketorp Horred ISSN 1652-8336 ISBN 978-91-7403-327-4 Närmare upplysningar erhålls genom Sveriges geologiska undersökning Box 670 751 28

Läs mer

UTÖKAD KARTERING OCH GRUNDVATTENÖVERVAKNING

UTÖKAD KARTERING OCH GRUNDVATTENÖVERVAKNING UTÖKAD KARTERING OCH GRUNDVATTENÖVERVAKNING Calle Hjerne Mattias Gustafsson 2018-08-30 Formulering i regleringsbrev 2018 Utökad kartläggning och karaktärisering av grundvattenresurser SGU ska under 2018

Läs mer

Regional Vattenförsörjningsplan för Kalmar län. Projektledare: Liselotte Hagström, miljöskyddshandläggare

Regional Vattenförsörjningsplan för Kalmar län. Projektledare: Liselotte Hagström, miljöskyddshandläggare Regional Vattenförsörjningsplan för Kalmar län Projektledare: Liselotte Hagström, miljöskyddshandläggare Bakgrund Klimat och sårbarhetsutredningen 2005, (SOU 2007:60) Regeringens proposition 2008/2009:163

Läs mer

K 468. Grundvattenmagasinet. Nissans dalgång. Torbjörn Persson. Bogla. Ljungsarp. Grimsås

K 468. Grundvattenmagasinet. Nissans dalgång. Torbjörn Persson. Bogla. Ljungsarp. Grimsås K 468 Grundvattenmagasinet Nissans dalgång Torbjörn Persson Ljungsarp Bogla Grimsås ISSN 1652-8336 ISBN 978-91-7403-265-9 Närmare upplysningar erhålls genom Sveriges geologiska undersökning Box 670 751

Läs mer

RAPPORT. Ätran Vattenskydd VIVAB GBG VATTENRESURSER TEKNISK BESKRIVNING AV NEDRE ÄTANS VATTENSKYDDSOMRÅDE UPPDRAGSNUMMER VERSION 1.

RAPPORT. Ätran Vattenskydd VIVAB GBG VATTENRESURSER TEKNISK BESKRIVNING AV NEDRE ÄTANS VATTENSKYDDSOMRÅDE UPPDRAGSNUMMER VERSION 1. VIVAB Ätran Vattenskydd UPPDRAGSNUMMER 1312156000 TEKNISK BESKRIVNING AV NEDRE ÄTANS VATTENSKYDDSOMRÅDE Sweco Environment AB GBG VATTENRESURSER EMELIE PERSSON ANNA VALDUSSON LINNEA RUDERFELDT HELEN EKLUND

Läs mer

Dricksvatten från Vättern till åtta kommuner i Örebro län

Dricksvatten från Vättern till åtta kommuner i Örebro län Dricksvatten från Vättern till åtta kommuner i Örebro län DRICKSVATTEN Dricksvatten är en resurs vi människor ofta tar för given. Vattnet tas antingen från sjöar och åar eller från grundvatten. Vanligtvis

Läs mer

VATTENFÖRSÖRJNING HÖGESTAD

VATTENFÖRSÖRJNING HÖGESTAD VATTENFÖRSÖRJNING HÖGESTAD Provpumpning av Centralborran Arbetsmaterial Malmö 2003-12-19 SWECO VIAK AB Södra regionen Granskad Claes Regander Johan Landberg Uppdragsnummer 1240289 SWECO VIAK Geijersgatan

Läs mer

Kristianstadsslätten en av norra Europas största grundvattentillgångar

Kristianstadsslätten en av norra Europas största grundvattentillgångar Kristianstadsslätten en av norra Europas största grundvattentillgångar Naturlig grundvattenbildning: cirka 24 Mm³/år. Det räcker till en befolkning på cirka 400 000 personer. Men ökade uttag medför också

Läs mer

Vattenförsörjningsanläggningen i Spjutsbygd. Förslag till skyddsområde ARBETSMATERIAL 2009-12-08 KARLSKRONA KOMMUN

Vattenförsörjningsanläggningen i Spjutsbygd. Förslag till skyddsområde ARBETSMATERIAL 2009-12-08 KARLSKRONA KOMMUN 2009-12-08 KARLSKRONA KOMMUN Vattenförsörjningsanläggningen i Spjutsbygd Förslag till skyddsområde Kalmar 2009 VATTEN OCH SAMHÄLLSTEKNIK AB Innehållsförteckning 1 ALLMÄN ORIENTERING... 1 1.1 Allmänt...

Läs mer

Dricksvatten från Vättern

Dricksvatten från Vättern Dricksvatten från Vättern - Till åtta kommuner i Örebro län 2017-03-01 Peder Eriksson Syfte och mål med projektet Syftet med projektet Utreda att ta dricksvatten från Vättern för kommuner i Örebro län,

Läs mer

K 527. Grundvattenmagasinet. Visjön. Mattias Gustafsson. Kosta

K 527. Grundvattenmagasinet. Visjön. Mattias Gustafsson. Kosta K 527 Grundvattenmagasinet Visjön Mattias Gustafsson Kosta ISSN 1652-8336 ISBN 978-91-7403-336-6 Närmare upplysningar erhålls genom Sveriges geologiska undersökning Box 670 751 28 Uppsala Tel: 018-17 90

Läs mer

FÖRSTUDIE NY DEPONI HALMSTADS KOMMUN

FÖRSTUDIE NY DEPONI HALMSTADS KOMMUN FÖRSTUDIE NY DEPONI HALMSTADS KOMMUN Halmstads kommun, Stadskontoret, Samhällsbyggnad 2004-06-08 WSP Environmental Laholmsvägen 10 302 48 Halmstad Tel: 035-18 11 00 Fax: 035-18 11 01 WSP Sverige AB Org

Läs mer

Information om kommunala vattentäkter i DGV september 2004

Information om kommunala vattentäkter i DGV september 2004 Information om kommunala vattentäkter i DGV september 24 Information om kommunala vattentäkter i DGV september 24 Lena Ojala, Magdalena Thorsbrink, Lars-Ove Lång & Elin Mellqvist SGU-rapport 24:15 SGU-rapport

Läs mer

Skruv norra och Skruv södra

Skruv norra och Skruv södra K 525 Grundvattenmagasinen Skruv norra och Skruv södra Mattias Gustafsson Skruv ISSN 1652-8336 ISBN 978-91-7403-334-2 Närmare upplysningar erhålls genom Sveriges geologiska undersökning Box 670 751 28

Läs mer

för långsiktigt skydd (version ) Remiss från länsstyrelsen m.fl.

för långsiktigt skydd (version ) Remiss från länsstyrelsen m.fl. Jan Lind Administrativa avdelningen Telefon: 08-508 264 71 jan.lind@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2008-04-10 Dricksvattenförekomster i Stockholms län prioritering för långsiktigt skydd (version

Läs mer

VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun

VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun FAVRAB respektive Varberg Vatten AB är huvudmän för den allmänna vaanläggningen i respektive kommun i egenskap av anläggningens ägare. Kommunfullmäktige fattar

Läs mer

K 600. Grundvattenmagasinet. Stora Levene. Lars-Ove Lång & Åsa Lindh

K 600. Grundvattenmagasinet. Stora Levene. Lars-Ove Lång & Åsa Lindh K 600 Grundvattenmagasinet Stora Levene Lars-Ove Lång & Åsa Lindh ISSN 1652-8336 ISBN 978-91-7403-423-3 Närmare upplysningar erhålls genom Sveriges geologiska undersökning Box 670 751 28 Uppsala Tel: 018-17

Läs mer