Exportera data till SIR med SIRXML 5.1 eller högre version

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Exportera data till SIR med SIRXML 5.1 eller högre version"

Transkript

1 Ansvariga författare: Caroline Mårdh, Susanne Wickberg, Göran Karlström Version: 1.0 Fastställd: Gäller från: Exportera data till SIR med SIRXML 5.1 eller högre version Det är en grundförutsättning för alla kvalitetsregister att samtliga vårdtillfällen registreras och rapporteras till registret. SIR tillhandahåller inte registreringsprogram för lokalt bruk. Detta pga det redan finns flera olika på markanden. Lokala anpassningar skulle behövas samt att det skulle kräva en betydligt större organisation av SIR. SIR ställer dock krav på att inskickad data ska vara tolkningsbar och utan risk för förväxling, förvanskning eller feltolkning För att kunna rapportera data till SIR så behöver enheten minst rapportera enligt det grunddataset, se riktlinje Minimalt dataset, som innehåller grunddata för ett vårdtillfälle. Därefter rekommenderas att även rapportera övriga parametrar. Övriga parametrar är valfria för varje enskild enhet. Enheten anger i valideringsprogrammet vilka övriga parametrar utöver grunddatasetet som enheten vill rapportera. SIR fastställer rekommendationer och riktlinjer för en enhetlig registrering. SIR tillhandahåller också en rapporteringsmall (XML-specifikation) med både obligatoriska och frivilliga fält samt ett gratis valideringsprogram. XML-specifikationen används för att man på egna lokala enheten ska kunna skapa en XML-fil från sitt egna registreringsprogram. Valideringsprogrammet används för att ge en möjlighet att ange vilka parametrar enheten registrerar, för att komplettera och korrigera data före inrapportering, ange till vilken kvalitet enheten skickar in data och inte minst kan det vara till en hjälp att hitta ofullständiga rutiner för registreringar på lokala enheten. Om valideringen inte stämmer överens med satta valideringsparametrar och fält från XML-specifikationen får man vid validering kommentarer på tre olika nivåer Nivå 1 Måste åtgärdas. Förhindrar rent tekniskt att filen kan skickas in Nivå 2 Registreringar som bör åtgärdas. Filen kan skickas Nivå 3 Meddelande om någon ologiskhet som bör kontrolleras. Filen kan skickas Valideringsprogrammet innehåller funktioner för kryptering och för elektronisk filöverföring till SIR samt funktioner för dekryptering för filer som skickas från SIR till enheten tex mortalitetsuppföljning. Ett elektroniskt kvitto skickas via mail till avsändaren då data tagits emot av SIR. Data läses sedan in och en mer omfattande validering utförs av SIR där all data sorteras och märks utifrån kvalitet på varje enskilt vårdtillfälle. När data lästs in hos SIR skickas ytterligare ett kvitto till avsändaren med resultatet av inläsningen. Det är viktigt att avsändaren kontrollerar att dessa två kvitton kommer tillbaka inom några timmar och att då 1(9)

2 också ta del av resultatet. Det sistnämnda kvittot kan innehålla en fil med kommenterar som bör åtgärdas tex vårdtillfällen som ej kunnat läsas in. Om inte kvitton kommer har filen inte kommit till SIR. Filen kan då ha fastnat i brandväggar och virusskydd och inte kommit ut från det egna IT-nätverket. Detta har blivit ett ökande problem i samband med ökad ITsäkerhet inom landstingen och som SIR inte kan påverka. SIR rekommenderar regelbunden inrapportering helst veckovis men minst månadsvis. Skicka alltid data för en lång tid tillbaka i tiden. SIR rekommenderar att man alltid skickar hela innevarande år fram till dags datum och för hela föregående år (om valideringsprogram och aktuell registreringsstandard tillåter det). Man kan skicka samma vårdtillfällen upprepade gånger. SIR betraktar alltid senast inkomna data som den rätta och skriver därmed över tidigare inskickade vårdtillfälle om samma vårdtillfälle kommer igen. Detta för att främja lokalt kvalitetsarbete med att granska och justera data. Om hela vårdtillfällen felaktigt skickats in till SIR så raderas inte hela vårdtillfällen med automatik om ny fil skickas för samma period. Felaktiga vårdtillfällen som helt ska raderas måste meddelas till supporten. Några timmar efter inrapportering finns enhetens data på SIR:s utdataportal. Kontrollera och kontakta supporten om något inte stämmer. Rapporter som rör mortalitet uppdateras veckovis av SIR från Statens Personadressregister. Det kan ta upp till en vecka innan rapporter innehållande mortalitet är uppdaterade. Support För att fortlöpande få information om riktlinjeförändringar och om nya valideringsprogram rekommenderas att man prenumererar på SIR:s support- och riktlinjesidor. Gå in på hemsidan och klicka på Prenumerera längst ned på sidan. Ett personligt konto måste sedan registreras för att prenumerationen ska fungera. Markera vilka sidor du vill bevaka. /sv/kunskapsutbyte/teknisk-support/ Övriga frågor hänvisas till it@icuregswe.org Arbetsflöde 1) Registrera i eget lokalt system 2) Skapa XML-fil från lokalt system (med ev hjälp av leverantör av lokalt system) 3) Validera med SIR:s valideringsprogram 4) Skicka in till SIR 2(9)

3 Valideringsprogrammet Valideringsprogrammet som SIR tillhandahåller finns att gratis ladda hem på /sv/kunskapsutbyte/teknisk-support/. 1) Ladda hem valideringsprogrammet och installera på dator hos den person/personer som ska sköta validering och export. För att valideringsprogrammet skall fungera måste man även ha skrivrättigheter i den mapp/katalog som bestäms Arbetskatalog. 2) Aktivera valideringsprogrammet för din avdelning genom att göra olika inställningar i menyerna. Dessa inställningar sparas och behöver bara göras om vid förändringar. Inställningar här väljs vilken överföringsmetod som ska användas för filerna som skickas till SIR. Webbserver - Innebär att filen laddas upp på SIR:s webbserver via http. Man kan ställa in så att en proxyserver används (http inställningar). SMTP - För att kunna använda SMTP så måste servernamn och användarnamn anges. Hör med lokal IT-support om det finns åtkomst till SMTP-server. Integration via MAPI - Vid denna inställning skickas ett mail via klientens mailklient. Många mailklienter tillåter numera inte att man skickar mail på detta vis. Http inställningar - Om man använder inrapportering via webbserver kan en eventuell proxy-server anges här. Manuellt inskick till inläsningsprogrammet Om ingen av ovanstående automatiska metoder fungerar så får man spara ner den krypterade filen på hårddisken och skicka den manuellt via e-post till sirxml5@icuregswe.org. Bifoga den krypterade filen med mailet. Resultatet av inläsningen kommer då att skickas tillbaka till Er på samma vis som för övriga metoder. Arbetskatalog - En katalog där användaren har skrivrättigheter. Här sparas aktiveringsfiler och övriga inställningar. Om man byter arbetskatalog så kopieras aktiveringsfiler och övriga inställningsfiler till den nya katalogen. 3(9)

4 Valideringsparametrar - Här ställs registreringsperioder (start-slutdatum) och kvalitet in för varje enskild parameter, för varje åtgärd och för olika vårdtyper. Start och slutdatum grundar sig på vårdtillfällens inskrivningstid. Tex om startdatum sätts till så räknas det från de vårdtillfällen som skrivs in from detta datum. Det är den medicinskt ansvarig på IVA som ska besluta om vilka lokala data som ska skickas till SIR, eftersom det handlar om ett ställningstagande av avdelningens egna valda registreringsambition och kvalitet av data. Man sätter ett startdatum när man börjar registrera varje enskild parameter och till vilken kvalitetsnivå. inte Här anges att ingen data av denna parameter registreras på enheten. Ger Nivå 1-fel om det finns med i XML-filen sporadiskt. Data registreras sporadisk och ger inga felmeddelande vid validering. Används tex vid test och införande av olika moduler. Innebär att data inte kommer med i vissa av SIR:s utrapporter. alltid... Man uppger att data alltid registreras och tolkas som sanningen för denna enhet. Detta alternativ rekommenderas för allt man faktiskt avser att registrera efter en inkörningsperiod. Ger Nivå 1-fel om det saknas. 4(9)

5 Använd gärna tabellen sist i detta dokument som hjälpmedel när ni går igenom hur de olika parametrarna ska ställas in. Aktiveringsfil - Valideringsprogrammet ska sedan aktiveras till SIR för den egna enheten genom en aktiveringsnyckel (fil). I praktiken är det en fil som innehåller avdelningsspecifika uppgifter tex sjukhusnamn, lösenord mm. Detta för att SIR bla ska veta varifrån filen kommer. Denna fil beställs från SIR och ska läsas in på aktuell lokal dator före första inrapportering. Om man sedan över tid gör förändringar i valideringsparametrarna och skickar data till SIR så kommer det en ny aktiveringsnyckel i retur med automatik som ska läsas in på nytt. Att läsa in betyder att man klickar på filen och inläsning sker med automatik. Kontakta ti@otimo.se för beställning av aktiveringsfil. 5(9)

6 Validering 1) Öppna XML-filen i valideringsprogrammet 2) Validera Kontrollera ev kommentarer/felmeddelande Gör ev justeringar/rättningar i lokalt system Skapa ny XML-fil Validera igen 3) Skicka in till SIR via menyn Inrapportering - Skicka in till SIR Kryptering sker Ange lösenord som du fått tillsammans aktiveringsfilen 4) Kontrollera att två elektroniska kvitton kommer tillbaka. Dels ett att filen är mottagen, dels ett när filen har läst in i SIR:s databas. Kontrollera i kvittot inläsningsresultatet om ev vårdtillfällen ej kunnat läsas in. För att uppnå en bra kvalitet ska alla vårdtillfällen registreras och skickas in. Inga vårdtillfällen som fastnar i valideringsprogrammet skall plockas bort före inrapporteringen utan orsaken måste utredas och åtgärdas. 6(9)

7 Ex Kvitto 1: Din indatafil till Svenska intensivvårdsregistret har mottagits. Bearbetning pågår. Då bearbetningen är klar skickas kvitto på det. Om Du ej erhållit kvittot inom 48 timmar, kontakta Ex Kvitto 2: Här har inrapporteringen gjorts utan anmärkning! Din indatafil har nu lagts till i Svenska intensivvårdsregistret. Datafilen omfattade data från IVA Storstad för perioden och innehöll 674 vårdtillfällen varav 674 lästs in utan anmärkning. Därutöver har ytterligare validering gjorts utan anmärkning. Valideringen har utförts med version Ex Kvitto 2: Här är det problem som måste åtgärdas! Din indatafil har nu lagts till i Svenska intensivvårdsregistret. Datafilen omfattade data från IVA Storstad för perioden och innehöll 1278 vårdtillfällen varav 1154 lästs in utan anmärkning. 110 vårdtillfällen har ej kunnat läsas in. 14 vårdtillfällen har anmärkningar som valideringen hos er bör ha upptäckt. Därutöver har ytterligare validering gjorts varvid 110 vårdtillfällen har anmärkningar. Se bifogad fil, eller hämta med valideringsprogrammet. Valideringen har utförts med version Detta kvitto bifogar en fil med de kommentarer om de vårdtillfällen som inte kunnat läsas in. Antingen behöver man kompletta/justera registreringen på aktuella vårdtillfällen eller så måste valideringsparametrarna justeras. Nedanstående tabell kan användas som hjälpmedel vid genomgång av vilka parametrar man använder på den lokala enheten. Ställningstagande om vad som ska registreras, till vilken omfattning och till vilken kvalitet bör tas av medicinskt ledningsansvarig på respektive enhet. 7(9)

8 Parameter Intagningsorsaker (SAPS3) Svensk APACHE II SAPS 2 SAPS3 IntensivvårdsHiggins (TIVA) PIM2 Avstå Avbryta behandling Avliden på IVA Komplikationer VTS NEMS Vikt o Längd Primär IVA Diagnos PreVtfoperatpionskoder SOFA inte sporadiskt alltid 8(9)

9 Parameter Åtgärder - Respiratoriska Trakeostomi - percutan Trakeostomi - öppen Ventilatorbehandling - invasiv Ventilatorbehandling - noninvasiv CPAP Högfrekvent ventilation (HFO) Hyperbar syrgasbehandling (HBO) ECMO Bronkoskopi Pleurapunktion/tappning Thoraxdränage - inläggning Inhalationssedering - Cirkulatoriska HLR Defibrillering Elkonvertering Pacemakerinläggning Pacemakeranvändning (BIVA) Central venkateter - inläggning o bruk Central venkateter (bruk av befintlig) Navelkärlskateter PA eller LA kateter Ekokardiografi - transthorakalt Ekokardiografi- transesofagalt Aortaballongpump Perikardiocentes Dialyskateter - inläggning o bruk Kontinuerlig CO-mätning - PICCO LVAD (left ventricular assist device) - Gastro-intestinala Esophago-gastroskopi Sengstakensond Intra-abdominell tryckmätning Laparocentes Leverdialys - Njurar Peritonealdialys Hemodialys - Intermittent teknik CRRT - kontinuerlig renal ersättningsterapi - Nervsystemet Lumbalpunktion EDA/IT inläggning/behandling EEG diagnostiskt EEG kontinuerlig övervakning Intracraniell tryckmätning - Farmakologoisk behandling NO-behandling Inhalation av vasodilatator (ej NO) PCA Patientkontrollerad analgesi - Övrigt Smittisolering - infekterad patient Skyddsisolering - infektionskänslig patient Aktiv uppvärmning Bukläge Vård av ev organdonation Plasmaferes POSTADRESS Aktiv hypotermi TELEFON EPOST HEMSIDA inte sporadiskt alltid 9(9)

Inrapportering av data till Svenska Intensivvårdsregistret

Inrapportering av data till Svenska Intensivvårdsregistret Ansvariga författare: Caroline Mårdh, Lena Andersson och Susanne Wickberg Version: 3.0 Fastställd: 2014-01-01 Gäller från: 2014-01-01 Inrapportering av data till Svenska Intensivvårdsregistret Intensivvårdstillfällen

Läs mer

Inrapportering av data till Svenska Intensivvårdsregistret

Inrapportering av data till Svenska Intensivvårdsregistret Version: 5.0 Fastställd: 2015-08-01 Gäller från: 2015-01-01 Inrapportering av data till Svenska Intensivvårdsregistret Intensivvårdstillfällen med vårdtyp IVA, BIVA och TIVA registreras i lokalt system

Läs mer

Inrapportering av data till Svenska Intensivvårdsregistret

Inrapportering av data till Svenska Intensivvårdsregistret Version: 6.0 Fastställd: 2019-01-20 Gäller från: 2019-01-20 Inrapportering av data till Svenska Intensivvårdsregistret Intensivvårdstillfällen med vårdtyp IVA, BIVA och TIVA registreras i lokalt system

Läs mer

Åtgärdsregistrering och registrering av operationstillfällen under Intensivvård i Sverige enligt SIR

Åtgärdsregistrering och registrering av operationstillfällen under Intensivvård i Sverige enligt SIR Ansvariga författare: Carl-Johan Wickerts Version: 19.0 Fastställd: 2014-12-05 Gäller från: 2015-01-01 Åtgärdsregistrering och registrering av operationstillfällen under Intensivvård i Sverige enligt SIR

Läs mer

Åtgärdsregistrering och registrering av operationstillfällen under Intensivvård i Sverige enligt SIR

Åtgärdsregistrering och registrering av operationstillfällen under Intensivvård i Sverige enligt SIR Version: 25.0 Fastställd: 2019-01-01 Gäller från: 2019-01-01 Åtgärdsregistrering och registrering av operationstillfällen under Intensivvård i Sverige enligt SIR Dessa åtgärder är gemensamma för vårdtyperna

Läs mer

Välkommen. SIR:s utbildningsdag

Välkommen. SIR:s utbildningsdag Välkommen SIR:s utbildningsdag 2012 11 15 Dagen idag 10:00 12:00 Om SIR Varför är du här? Förväntningar Patientinformation pappret Portal Riktlinjer 12:00 12:45 Lunch 12:45 15:00 Hemsida Patientinformation

Läs mer

SIRXML5validera. Svenska Intensivvårdsregistret

SIRXML5validera. Svenska Intensivvårdsregistret SIR Ansvariga författare: Caroline Mårdh, Göran Karlström Version: 3.0 Fastställd: 2012-03-01 Gäller från: 2012-03-01 SIRXML5validera Installationsanvisningar Programmet finns kostnadsfritt att laddas

Läs mer

Välkomna. till SIR:s utbildningsdag

Välkomna. till SIR:s utbildningsdag Välkomna till SIR:s utbildningsdag Dagen idag 10:00 10:50 Introduktion Nyheter, På gång.. 10:50 11:00 Bensträckare 11:00 12:00 Valideringsprogrammet 12:00 13:30 Lunch 13:00 13:00 Återsamling 13:30 14:45

Läs mer

Välkomna! SIR-utbildningsdag

Välkomna! SIR-utbildningsdag Välkomna! SIR-utbildningsdag 2011-11-17 Program 10:00 11:00 Vad är SIR? Vad finns för riktlinjer och varför ska man följa dem? 11:10 12:30 Webbmoduler och säker inloggning (e-legitimation) Hur rapporterar

Läs mer

SIR från grunden Ny i SIR. Caroline Mårdh Lena Andersson

SIR från grunden Ny i SIR. Caroline Mårdh Lena Andersson SIR från grunden Ny i SIR Caroline Mårdh Lena Andersson Innehåll Historia SIR vad är det? Medlemmar Vad är intensivvård? SIR:s riktlinjer Kvalitetsindikatorer Patientinformation om kvalitetsregister Information

Läs mer

SIR:s riktlinje för registrering av Thoraxintensivvård

SIR:s riktlinje för registrering av Thoraxintensivvård SIR Ansvariga författare: Sten Walther, Göran Karlström, Caroline Mårdh Version: 7.0 Fastställd: 2011-06-30 Gäller från: 2011-06-30 SIR:s riktlinje för registrering av Thoraxintensivvård För hjärtopererade

Läs mer

Nyheter i utdataportalen och SIR:s årsrapport

Nyheter i utdataportalen och SIR:s årsrapport Nyheter i utdataportalen och SIR:s årsrapport Vad är nytt i utdataportalen? Flera portaler Nu finns också Årsrapportsportal 2012 Fliken Standardrapporter färdiga urval Möjligheten att göra urval på åtgärder

Läs mer

Följer vi riktlinjen för uppföljning. uppföljning så att Q1 mål kan uppnås?

Följer vi riktlinjen för uppföljning. uppföljning så att Q1 mål kan uppnås? Följer vi riktlinjen för uppföljning så Följer att Q1 vi mål riktlinjen kan uppnås? för uppföljning så att Q1 mål kan uppnås? Kartläggning post IVA hösten 2012 Syfte Att kartlägga användning av post IVA

Läs mer

SIR:s riktlinje för registrering av - Avstå eller avbryta behandling inom svensk intensivvård

SIR:s riktlinje för registrering av - Avstå eller avbryta behandling inom svensk intensivvård Svenska intensivvårdsregistret SIR Sid 1 av 6 Ansvariga författare: Thomas Nolin Version: 2.0 Fastställd: 2007-06-01 Gäller från: 2007-06-01 SIR:s riktlinje för registrering av - Avstå eller avbryta behandling

Läs mer

Kontinuerlig volym- och kvalitetsuppföljning

Kontinuerlig volym- och kvalitetsuppföljning Kontinuerlig volym- och kvalitetsuppföljning Thoraxkirurgi Linköping 2015 Mätning över tid av kvalitetsindikatorer Senast uppdaterad: Nyckeltal och kvalitetsindikatorer Mål Sverige N % CI (95%) N % CI

Läs mer

Godbitar från utdataportalen SIR for dummies

Godbitar från utdataportalen SIR for dummies Godbitar från utdataportalen SIR for dummies Johannesbergs Slott 2013-11-13 Alla diagnoser Danderyds sjukhus 2012 Hela landet 2012 BIVA och TIVA borttaget i urvalet 2013-11-13 Svenska Intensivvårdsregistret

Läs mer

Kontaktvägar. Telefon vxl Mail Hemsida

Kontaktvägar. Telefon vxl Mail Hemsida Välkommen! Kontaktvägar Telefon vxl 010-2094100 Mail sir@icuregswe.org Hemsida http://www.icuregswe.org Ställ en fråga http://www.icuregswe.org/sv/kunskapsutbyte/stall-en-fraga/ 2013-11-21 Svenska Intensivvårdsregistret

Läs mer

XML-dokumentation. För Projektledare & utvecklare hos IT-leverantörer till Svenska Intensivvårdsregistret

XML-dokumentation. För Projektledare & utvecklare hos IT-leverantörer till Svenska Intensivvårdsregistret XML-dokumentation För Projektledare & utvecklare hos IT-leverantörer till Svenska Intensivvårdsregistret 1 (6) Innehåll 1. Om... 3 2. XML-dokumentation... 4 Innehåll... 4 XML-dokumentation... 4 Ändringshistorik...

Läs mer

Ny i SIR- vad vill jag veta?

Ny i SIR- vad vill jag veta? Ny i SIR- vad vill jag veta? Ny i SIR- vad vill jag veta? Vad är SIR? Vad gör SIR? Vem äger data? Hur kan SIR vara till nytta för dig? Ny i SIR- vad vill jag veta? Vad är SIR? Ett av ca 110 nationella

Läs mer

DGC IT Manual Citrix Desktop - Fjärrskrivbord

DGC IT Manual Citrix Desktop - Fjärrskrivbord DGC IT Manual Citrix Desktop - Fjärrskrivbord Ver 130912 Innehåll 1 Använda Citrix Desktop - Fjärrskrivbord... 2 2 Inställningar i Fjärrskrivbordet... 7 Kontrollera att de applikationer du har tillgång

Läs mer

Sommarhälsningar från Svenska Intensivvårdsregistret Information om registreringsförändringar 2012 mm.

Sommarhälsningar från Svenska Intensivvårdsregistret Information om registreringsförändringar 2012 mm. 2011-06-30 Sommarhälsningar från Information om registreringsförändringar 2012 mm. Under 2011 fyller SIR 10 år! Detta uppmärksammades med ett jubileumssymposium i samband med SIR:s årliga fortbildningskurs

Läs mer

Det här dokumentet går kortfattat igenom registrerings- och ansökningsprocessen.

Det här dokumentet går kortfattat igenom registrerings- och ansökningsprocessen. Det här dokumentet går kortfattat igenom registrerings- och ansökningsprocessen. 1. Webbläsare Följande versioner av webbläsare stöds: Netscape från version 7.x Firefox från version 1.x Internet Explorer

Läs mer

Välkommen. SIR:s fortbildningskurs mars

Välkommen. SIR:s fortbildningskurs mars Välkommen SIR:s fortbildningskurs 14-15 mars Praktisk information Incheckning tidigast kl 15:30 Specialmat Middag ikväll kl 19:30 Frukost fredag från kl 06:30 Utcheckning senast kl 09:00 Telefon = Tyst

Läs mer

Handbok för registrering av diagnostiska standarddoser. April 2015

Handbok för registrering av diagnostiska standarddoser. April 2015 Handbok för registrering av diagnostiska standarddoser April 2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING REGISTRERING... 1 Klinikens och kontaktpersonens uppgifter... 2 Lägg till ny CT-skanner... 3 Begäran om ny skannermodell...

Läs mer

FoU-Processen i SIR /22 Svenska Intensivvårdsregistret 1

FoU-Processen i SIR /22 Svenska Intensivvårdsregistret 1 FoU-Processen i SIR 2017-11-21/22 Svenska Intensivvårdsregistret 1 Disposition FoU-processen i SIR- Flödesscheman. Vad skiljer ansökan A, B och C. Samkörning av data. Variabellistan. Variabler: Förklaringar

Läs mer

Registreringsproblematik och tillämpning

Registreringsproblematik och tillämpning Registreringsproblematik och tillämpning SIR:s fortbildningskurs Saltsjöbaden 2014 Carl-Johan Wickerts Susanne Wickberg Pär Lindgren Johan Petersson 2014-03-13 Svenska Intensivvårdsregistret 1 Registreringsfrågor

Läs mer

Fakturaportalen Axfood Administrationsgränssnittet

Fakturaportalen Axfood Administrationsgränssnittet Fakturaportalen Axfood Administrationsgränssnittet Varje Fakturaportal har ett administrationsgränssnitt där användaren/ägaren till Fakturaportalen kan ändra inställningar, lista fakturor i arkivet, lägga

Läs mer

Kom igång med... MultiMailer2007

Kom igång med... MultiMailer2007 Kom igång med... MultiMailer2007 Innehåll Allmänt... 3 Installation... 3 Från Internet...3 Från CD...4 Konfigurering av ditt e-postkonto... 5 Om du har en brandvägg...6 Sammanfattning...7 Snabbstart...

Läs mer

SIR:s riktlinje för registrering av behandlingsstrategi inom svensk intensivvård

SIR:s riktlinje för registrering av behandlingsstrategi inom svensk intensivvård Ansvariga författare: Thomas Nolin och Caroline Mårdh Dokumentversion: 3.0 Protokollversion: 2.0 Fastställd: 2007-06-01 Gäller från: 2007-06-01 SIR:s riktlinje för registrering av behandlingsstrategi inom

Läs mer

FLEX Personalsystem. Uppdateringsanvisning

FLEX Personalsystem. Uppdateringsanvisning FLEX Personalsystem Uppdateringsanvisning Innehållsförteckning UPPDATERING... 3 Allmänt... 3 Förberedelser... 3 Informera om uppdatering... 3 Ladda hem uppdateringsfiler... 4 Att observera vid uppdatering...

Läs mer

Utbildningsmodulen Förening 2014-05-05

Utbildningsmodulen Förening 2014-05-05 Utbildningsmodulen Förening 2014-05-05 Inledning...2 Operativsystem och webbläsare...2 Föreningens utbildningsmodul.3 Inledning...3 Arrangemang...3 Öppna arrangemang...3 Sök arrangemang...5 Kopiera arrangemang...5

Läs mer

Instruktioner för bineros webmail.

Instruktioner för bineros webmail. Instruktioner för bineros webmail. För er som skaffat mejladress på civil2.se kommer här instruktioner på vanliga funktioner i bineros webbmejl. 1. Logga in 2. Webbmejlens innehåll 3. Börja mejla 4. Inställningar

Läs mer

Handbok PRIVERA FÖR VÅRDGIVARE

Handbok PRIVERA FÖR VÅRDGIVARE Handbok PRIVERA FÖR VÅRDGIVARE 2 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Vad är Privera... 3 Skapa underlag... 3 Logga in i Privera... 3 Startsida... 3 1. Skicka fil... 4 2. Mottagna filer... 4

Läs mer

Författare Version Datum. Visi System AB 2.0 2009 03 30

Författare Version Datum. Visi System AB 2.0 2009 03 30 1. Syfte Syftet med detta dokument är att beskriva hur man installerar Visi på din dator. Dokumentet är uppdelat i fyra delar: Installation Grundinställningar Kom igång med Visi Felsökning 1.1. Systemkrav

Läs mer

Utbildningsmaterial. Vårdtyngd Sverige VTS2014. Svenska Intensivvårdsregistret - SIR

Utbildningsmaterial. Vårdtyngd Sverige VTS2014. Svenska Intensivvårdsregistret - SIR Utbildningsmaterial Vårdtyngd Sverige VTS2014 Svenska Intensivvårdsregistret - SIR Protokoll med 11 indikatorer Protokoll till VTS2014 (Protokoll version 2014.1) Indikator Stor vårdtyngd 3 poäng Måttlig

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL. Utbyte och ersättning system för utbyte av produkter. Återförsäljare. Brunvaror Vitvaror Foto / video

ANVÄNDARMANUAL. Utbyte och ersättning system för utbyte av produkter. Återförsäljare. Brunvaror Vitvaror Foto / video ANVÄNDARMANUAL Utbyte och ersättning system för utbyte av produkter Återförsäljare Brunvaror Vitvaror Foto / video Systemet har utvecklats och drivs av FÖR GOPRO ÅTERFÖRSÄLJARE Adress Exchange systemet

Läs mer

Utbildningsmaterial Vårdtyngd Sverige VTS 5.0. Svenska Intensivvårdsregistret - SIR

Utbildningsmaterial Vårdtyngd Sverige VTS 5.0. Svenska Intensivvårdsregistret - SIR Utbildningsmaterial Vårdtyngd Sverige VTS 5.0 Svenska Intensivvårdsregistret - SIR Protokoll med 11 indikatorer 2010-11-08 Svenska Intensivvårdsregistret - SIR 2 Vårdtyngd Sverige - VTS VTS består av 11

Läs mer

VTS2014 (Vårdtyngd Sverige 2014) SIR:s riktlinje för registrering av vårdtyngd.

VTS2014 (Vårdtyngd Sverige 2014) SIR:s riktlinje för registrering av vårdtyngd. Ansvariga författare: Marita Lindén, Britt-Marie Persfalk, Sten Walther Dokumentversion: 2.0 Protokollversion VTS2014.1 Fastställd: 2013-11-25 Gäller från: 2013-01-01 VTS2014 (Vårdtyngd Sverige 2014) SIR:s

Läs mer

Att komma igång med ELDA

Att komma igång med ELDA Att komma igång med ELDA SmartDisk används tillsammans med programmet ELDA som måste vara installerat på din dator. Programmet laddas ned från Skatteverkets webbplats www.skatteverket.se.om du inte har

Läs mer

Privera 2.0 Information till Vårdgivare PRIVERA FÖR VÅRDGIVARE

Privera 2.0 Information till Vårdgivare PRIVERA FÖR VÅRDGIVARE Privera 2.0 Information till Vårdgivare PRIVERA FÖR VÅRDGIVARE Innehållsförteckning Vad är Privera... 3 Privera 2.0... 3 Skapa underlag Görs utanför Privera... 4 Logga in i Privera... 4 Information...

Läs mer

Bordermail instruktionsmanual

Bordermail instruktionsmanual Bordermail instruktionsmanual Du kan själv skapa upp till 4 nya e-postadresser via självadministrationssidorna Du kan läsa och skicka e-post på 2 sätt För att komma till självadministrationssidorna öppna

Läs mer

Utbildningsmodulen Förening 2013-08-18

Utbildningsmodulen Förening 2013-08-18 Utbildningsmodulen Förening 2013-08-18 Inledning...3 Operativsystem och webbläsare...3 Föreningens utbildningsmodul.4 Inledning...4 Arrangemang...4 Öppna arrangemang...4 Sök arrangemang...7 Kopiera arrangemang...7

Läs mer

Kontakta de olika support avdelningarna OPN / SiteTalk. Gå www.opn.com och logga in klicka sedan på Support och välj Lägg till nytt meddelande

Kontakta de olika support avdelningarna OPN / SiteTalk. Gå www.opn.com och logga in klicka sedan på Support och välj Lägg till nytt meddelande Kontakta de olika support avdelningarna OPN / SiteTalk OPN Support Gå www.opn.com och logga in klicka sedan på Support och välj Lägg till nytt meddelande Fyll i ämne där skriver ni vad ärendet eller frågan

Läs mer

Innehåll. Dokumentet gäller från och med version 2014.3 1

Innehåll. Dokumentet gäller från och med version 2014.3 1 Innehåll Introduktion... 2 Före installation... 2 Beroenden... 2 Syftet med programmet... 2 Installation av IIS... 2 Windows Server 2008... 2 Windows Server 2012... 6 Installation av webbapplikationen

Läs mer

Installationsguiden startar med en välkomstdialog antingen för produkten eller för nödvändiga komponenter om de saknas på datorn.

Installationsguiden startar med en välkomstdialog antingen för produkten eller för nödvändiga komponenter om de saknas på datorn. INSTALLATIONSANVISNING HOGIA BOKSLUT Du laddar ner programmet från vårt Kundtorg www.kundtorg.hogia.se under Nedladdningar Aktuell version. Här finns olika möjligheter att installera. Välj det alternativ

Läs mer

SIR:s riktlinjer för intensivvårdens registrering av vårdbegäran på inneliggande patienter med eller utan stöd av MIG (Mobil IntensivvårdsGrupp)

SIR:s riktlinjer för intensivvårdens registrering av vårdbegäran på inneliggande patienter med eller utan stöd av MIG (Mobil IntensivvårdsGrupp) Ansvariga författare: Per Hederström, Göran Karlström, Caroline Mårdh Version: 5.0 Fastställt: 2009-02-27 Gäller från: 2009-01-01 SIR:s riktlinjer för intensivvårdens registrering av vårdbegäran på inneliggande

Läs mer

Manual Partnerwebben 2014

Manual Partnerwebben 2014 Manual Partnerwebben 2014 Innehållsförteckning Inloggning 3 Snabbguide till sidans uppbyggnad 4 Avisera ett utskick 6 Skapa bokning från avisering 6 Skapa ny bokning 7 Delinlämning 8 Så här ser en bokning

Läs mer

Privera 2.0 PRIVERA FÖR VÅRDGIVARE

Privera 2.0 PRIVERA FÖR VÅRDGIVARE Privera 2.0 PRIVERA FÖR VÅRDGIVARE Innehållsförteckning Vad är Privera... 3 Privera 2.0... 3 Skapa underlag Görs utanför Privera... 4 Logga in i Privera... 5 Information... 7 Skicka in fil... 8 Mottagna

Läs mer

Lathund skriva reseräkning. Tur och Retur (T&R) 2009-11-10

Lathund skriva reseräkning. Tur och Retur (T&R) 2009-11-10 Lathund skriva reseräkning Tur och Retur (T&R) 2009-11-10 Innehållsförteckning - Normal inloggning Sidan 3 - Inloggning första gången (eller om du glömt lösenordet) Sidan 4 - Ändra lösenord Sidan 5 - T&R

Läs mer

Kvalitetskontroll av data. Caroline Mårdh & Lena Andersson

Kvalitetskontroll av data. Caroline Mårdh & Lena Andersson Kvalitetskontroll av data Caroline Mårdh & Lena Andersson Kvalitetskontroll Validera = bekräfta (SAOL) Validering är en process som innebär en strukturerad bedömning, värdering, dokumentation och erkännande

Läs mer

e-line automatisk e-post

e-line automatisk e-post e-line automatisk e-post Pyramid Business Studio från 3.40A (2011-01-03) e-line - automatisk e-post I Pyramid e-line finns flera funktioner för att skapa automatiska e-postmeddelande. Några tekniska förutsättningar

Läs mer

Manual Attestering av fakturor på webb

Manual Attestering av fakturor på webb Manual Attestering av fakturor på webb Förutsättningar...2 Beställningsreferens...3 Mail och inloggning...3 Sakattestera...5 Alternativ 1 Fakturan betalas av 1 projekt... 9 Alternativ 2- Fakturan betalas

Läs mer

Installationsanvisningar VISI Klient

Installationsanvisningar VISI Klient Installationsanvisningar VISI Klient 1. Syfte Syftet med detta dokument är att beskriva hur man installerar Visi på din dator. Dokumentet är uppdelat i fyra delar: Installation Grundinställningar Kom igång

Läs mer

Manual Attestering av fakturor på webb

Manual Attestering av fakturor på webb Manual Attestering av fakturor på webb Förutsättningar...2 Beställningsreferens...3 Mail och inloggning...3 Sakattestera...5 Alternativ 1 Fakturan betalas av 1 projekt... 9 Alternativ 2- Fakturan betalas

Läs mer

Skicka information från MONITOR till Unifaun Orderkoppling

Skicka information från MONITOR till Unifaun Orderkoppling Skicka information från MONITOR till Unifaun Orderkoppling Denna instruktion visar hur en integration mellan MONITOR och Unifaun skapas. Unifaun Orderkoppling Unifaun Orderkoppling är en tilläggstjänst

Läs mer

Användarmanual Brunskog Transportbokning.

Användarmanual Brunskog Transportbokning. Användarmanual Brunskog Transportbokning. Det finns två typer av användare i Brunskog Transportbokning. En enkel användare som endast kan boka en sändning och som inte har tillgång till de övriga funktioner

Läs mer

Kom igång med TIS-Office

Kom igång med TIS-Office Kom igång med TIS-Office Denna guide hjälper dig att komma igång med TIS-Office, mer information om hur man använder programmet finns i manualer på TIS-Office CD-skivan och i den inbyggda hjälpfunktionen

Läs mer

Användarguide SmartSMS 3.1. Denna guide hjälper dig att snabbt komma igång med ditt nya SmartSMS 3.1 konto

Användarguide SmartSMS 3.1. Denna guide hjälper dig att snabbt komma igång med ditt nya SmartSMS 3.1 konto Denna guide hjälper dig att snabbt komma igång med ditt nya SmartSMS 3.1 konto Sida 1 av 33 Användarguide SmartSMS 3.1 Version 1.0 Document name: SmartSMS31_Guide.docx Issued by: Date: 2011-08-04 Reg.

Läs mer

Användarguide. Sök och administrera dina volontärer på Volontärbyrån

Användarguide. Sök och administrera dina volontärer på Volontärbyrån 1 Användarguide Sök och administrera dina volontärer på Volontärbyrån 2 Välkommen till Volontärbyrån! Den här guiden beskriver alla funktioner i volontärsamordnaradmin på www.volontarbyran.org. Har du

Läs mer

Europe a n Com m ission Youth in Action E-form 2012 Guidelines

Europe a n Com m ission Youth in Action E-form 2012 Guidelines Europe a n Com m ission Youth in Action E-form 2012 Guidelines ecdc. eu I. Inledning Sedan september 2011 används onlineansökningsformulär inom programmet Ung och Aktiv i Europa. Den projektansvarige som

Läs mer

Manual Attestering av fakturor på webb

Manual Attestering av fakturor på webb Manual Attestering av fakturor på webb Innehåll Förutsättningar...2 Mail och inloggning...3 Ekonomisk attest...5 Åtgärdsknappar för ekonomisk attestant... 10 Alternativ 1 - Fakturan är korrekt... 11 Alternativ

Läs mer

INFO DIAG DIAGNOSINSTRUMENT ENDAST INTERN INFORMATION

INFO DIAG DIAGNOSINSTRUMENT ENDAST INTERN INFORMATION CITROËN INFO DIAG DIAGNOSINSTRUMENT LEXIA CD 39 SERVICE- AVDELNINGEN ENDAST INTERN INFORMATION Nr 408 03/09/2007 DETTA MEDDELANDE BÖR ÖVERLÄMNAS, LÄSAS OCH KOMMENTERAS AV ALLA MEDARBETARE SOM DIREKT ELLER

Läs mer

Lathund Stöd för egenvård

Lathund Stöd för egenvård Lathund Under 04 erbjuds stöd för egenvård till patienter listade vid Björknäs, Sanden, Grytnäs och Övertorneå hälsocentraler. Ni kan registrera och se grafer över fysisk aktivitet och egenprovtagning

Läs mer

REGION SKÅNE VDI KLIENTINSTALLATION

REGION SKÅNE VDI KLIENTINSTALLATION REGION SKÅNE VDI KLIENTINSTALLATION 2014-05-21 Installation av Viewklient för VDI Dokumentation för installation och anslutning till Region Skånes VDI miljö INSTRUKTION VMWARE VIEW... 2 Inledning... 2

Läs mer

Användarinstruktioner

Användarinstruktioner Innehållsförteckning 1 Allmänt 2 Registrera 2 i. Instruktioner för registrering 2 ii. Organisationsnummer 2 iii. Dina uppgifter 2 iv. Bekräfta villkor 2 v. Aktivering av konto 2.1 Glömt lösenord 2.2 Mitt

Läs mer

Lärarhögskolan i Stockholm Högskoleförvaltningen Högskoleledningens kansli Magnus Mörck/Katharina Soffronow 08-737 95 76 Katharina.Soffronow@lhs.

Lärarhögskolan i Stockholm Högskoleförvaltningen Högskoleledningens kansli Magnus Mörck/Katharina Soffronow 08-737 95 76 Katharina.Soffronow@lhs. Lärarhögskolan i Stockholm Högskoleförvaltningen Högskoleledningens kansli Magnus Mörck/Katharina Soffronow 08-737 95 76 Katharina.Soffronow@lhs.se Ärendetyp Datum 2007-01-04 1(6) Elementär Websurveyandvänding

Läs mer

Instruktion Ansökan om utbetalning Min ansökan

Instruktion Ansökan om utbetalning Min ansökan Instruktion Ansökan om utbetalning Min ansökan Version 1.1, 2016-05-20 Innehåll Instruktion Ansökan om utbetalning Min ansökan... 1 Förutsättningar att skapa en utbetalningsansökan... 1 1 Logga in i Min

Läs mer

2. Obligatoriska uppgifter för att kunna behandla din ansökan är:

2. Obligatoriska uppgifter för att kunna behandla din ansökan är: 1. Översikt hur du gör en ansökan 2. Obligatoriska uppgifter i en ansökan 3. Välja utbildningar 4. Skapa ett användarkonto 5. Skapa en ansökan Rangordna dina utbildningsval Bifoga obligatoriska handlingar/bilagor

Läs mer

Manual - rekryterare

Manual - rekryterare Manual - rekryterare Version 1.0 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Skapa annons & Hantera kandidater/cv:n... 2 Ditt skrivbord - förstasidan... 2 Snabbsökning av CV eller rekrytering... 3 Skapa

Läs mer

Tilläggsmoduler & Utbildningar

Tilläggsmoduler & Utbildningar Tilläggsmoduler & Utbildningar Till PasIva finns ett antal tilläggsmoduler som kan köpas till för att få ut ännu mer av PasIva. Kalmarföretaget Otimo Data AB lanserade PasIva i maj 1999. Sedan dess har

Läs mer

Användarmanual medium

Användarmanual medium M Användarmanual medium Logistic Office Innehåll Inloggning...5 Personlig profil...6 Företagsprofil...7 Produktprofil...7 Korrektur...8 Produktkategorier...9 Mallprodukt...9 Originalprodukt...9 Lagerprodukt...0

Läs mer

SIR:s riktlinje för uppföljning och registrering av hälsorelaterad livskvalitet efter intensivvård

SIR:s riktlinje för uppföljning och registrering av hälsorelaterad livskvalitet efter intensivvård Ansvariga författare: Lotti Orvelius, Caroline Mårdh, Sten Walther Version: 3.0 Fastställd: 2008-11-11 Gäller från: 2008-05-10 SIR:s riktlinje för uppföljning och registrering av hälsorelaterad livskvalitet

Läs mer

Minihandbok för skoladministratörer version 1.6

Minihandbok för skoladministratörer version 1.6 UEDB (UNGDOM OCH ELEVDATABASEN) Minihandbok för skoladministratörer version 1.6 Eva Rehnberg 2014-08-18 En utförligare handbok för administratörer finns att tillgå inloggad i UEDB. Den här handboken är

Läs mer

Instruktioner. Innehåll: 1. Vad är Kimsoft Control (SIDA 2) 3. Hem (SIDA 2)

Instruktioner. Innehåll: 1. Vad är Kimsoft Control (SIDA 2) 3. Hem (SIDA 2) 1 Instruktioner Innehåll: 1. Vad är Kimsoft Control (SIDA 2) 2. Logga in (SIDA 2) 3. Hem (SIDA 2) 4. Skapa/redigera sidor (SIDA 3) 41. Lägg till ny sida (SIDA 3) 42. Avancerat (SIDA 4) 5. Texteditor (SIDA

Läs mer

Manual - Storegate Team

Manual - Storegate Team Manual - Storegate Team Om tjänsten Med Storegate Team får du full kontroll över företagets viktiga digitala information. Du kan enkelt lagra, dela och arbeta i filer med högsta säkerhet inom ditt företag.

Läs mer

Vårdbegäran Protokoll Grunduppgifter

Vårdbegäran Protokoll Grunduppgifter Vårdbegäran Protokoll Grunduppgifter Rapportera data om Vårdbegäran till SIR Förnyad kontakt innebär ett fortsatt konsultativt ansvar medan patientansvaret ligger kvar på avdelningens läkare och sköterskor

Läs mer

Vid problem med programmet kontakta alltid C/W Cadware AB på telefon 08-522 04 640

Vid problem med programmet kontakta alltid C/W Cadware AB på telefon 08-522 04 640 Installation av CW KeyDesign/DoorDesign Detta program görs och underhålls av C/W CadWare AB. CW KeyDesign/Doordesign säljs alltid med underhållsavtal med telefonsupport samt programuppdateringar på websidan:

Läs mer

Messit Webb användarhandledning

Messit Webb användarhandledning Messit Webb användarhandledning Logga in Börja med att logga in i Generic Mobiles gränssnitt som heter Messit Webb, adress http://www.genericmobile.se/. Klicka på Kundlogin i menyn. Logga in genom att

Läs mer

Minihandbok för skoladministratörer version 1.4

Minihandbok för skoladministratörer version 1.4 UEDB (UNGDOM OCH ELEVDATABASEN) Minihandbok för skoladministratörer version 1.4 Eva Rehnberg 2014-01-10 Innehåll Ny elev... 2 Inskrivning av ny elev folkbokförd i Stockholms län eller Håbo... 2 Elev med

Läs mer

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1.

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1. 2015 05 17 Arbetslöshetskassornas samorganisation SO Version 1.0 ARBETSGIVARINTYG för Sveriges alla arbetsgivare Användarbeskrivning arbetsgivarintyg.nu Med tjänsten arbetsgivarintyg.nu kan du som arbetsgivare

Läs mer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Inledning Detta är en generell användarmanual till Elsmart - Nätanmälan. Den är skriven för att kunna användas av alla installatörer. Manualen kan användas

Läs mer

Förberedelse inför läsårsskifte Gymnasium

Förberedelse inför läsårsskifte Gymnasium Förberedelse inför läsårsskifte Gymnasium Publicerad 2012-05-28 Tersus Skolsystem AB Lilla Nygatan 2, 411 08 Göteborg Tel: 031-85 70 50 Innehåll Förberedelse inför läsårsskifte Gymnasium 1 Inför läsårsskifte

Läs mer

FirstClass Klient 7.0 Manual

FirstClass Klient 7.0 Manual av Sven E Carlsson FirstClass Klient 7.0 Manual till MS Windows FirstClass FAQ... 2 Knappar på Skrivbord och Mailbox... 3 Förkortningar i FirstClass manualen... 4 Koppla upp... 4 Läsa meddelande... 5 Skapa

Läs mer

SÅindex 5 i Microsoft Excel 2010

SÅindex 5 i Microsoft Excel 2010 Installera/uppdatera/aktivera SÅindex 5 i Microsoft Excel 2010 Översikt SÅindex 5 är ett tillägg till Microsoft Excel. I SÅindex 5 finns en särskild fil som är en tilläggsfil (en addin). Filen heter Sindex5.xlam.

Läs mer

Installationsguiden startar med en välkomstdialog antingen för produkten eller för nödvändiga komponenter om aktuella komponenter saknas på datorn.

Installationsguiden startar med en välkomstdialog antingen för produkten eller för nödvändiga komponenter om aktuella komponenter saknas på datorn. installationsanvisning Hogia Bokslut Du laddar ner programmet från vårt Kundtorg www.kundtorg.hogia.se under Nedladdningar Aktuell version. Här finns olika möjligheter att installera. Välj det alternativ

Läs mer

Uppgraderingsinstruktion för Tekis-FB Avisering version 6.3.0

Uppgraderingsinstruktion för Tekis-FB Avisering version 6.3.0 Uppgraderingsinstruktion för Tekis-FB Avisering version 6.3.0 Allmänt Releasen omfattar uppgradering av Tekis Aviseringsprogram version 6.3.0 (för både Tekis-FIR och Tekis-KID avisering) samt databasuppgradering

Läs mer

Installation av CABAS

Installation av CABAS Quick start Installation av CABAS 1. Börja med att försäkra dig om att du har användarnamn och lösenord för CABAS. 2. OBS! Användarnamnet och dess lösenord är personligt. Om ni behöver fler användare av

Läs mer

Att använda ELSA. Vad behövs för att använda ELSA?. Felrapportering och support

Att använda ELSA. Vad behövs för att använda ELSA?. Felrapportering och support KI Biobank Instruktion Användarmanual för ELSA Innehållsförteckning Allmänt... 1 Vad är ELSA?... 1 Vad behövs för att använda ELSA?... 2 Felrapportering och support... 2 Att använda ELSA... 2 Viktig information...

Läs mer

Aon Hewitt. Användarmanual. Risk. Reinsurance. Human Resources.

Aon Hewitt. Användarmanual. Risk. Reinsurance. Human Resources. Användarmanual Risk. Reinsurance. Human Resources. Innehåll Inloggning 3 Glömt lösenord 3 Bli kund 4 Registrering företag 6 Registrering anställda 6 Manualer 7 Allmän information om tjänsten 7 Rapport

Läs mer

PunchOut-kataloger i Ariba en guide för leverantören

PunchOut-kataloger i Ariba en guide för leverantören PunchOut-kataloger i Ariba en guide för leverantören Innehåll Roller/ansvarsområden PunchOut-kataloger När, var, hur? PunchOut-processen Publicera en Punchout-katalog Referensmaterial och support Roller

Läs mer

Uppgraderingsinstruktion för Tekis-FB Avisering version 6.3.1

Uppgraderingsinstruktion för Tekis-FB Avisering version 6.3.1 Uppgraderingsinstruktion för Tekis-FB Avisering version 6.3.1 Allmänt Releasen omfattar uppgradering av Tekis Aviseringsprogram version 6.3.1 (för både Tekis-FIR och Tekis-KID avisering) samt databasuppgradering

Läs mer

Användarhandledning ICA Torget

Användarhandledning ICA Torget Användarhandledning ICA Torget Våra kunder frågar alltmer efter närproducerade produkter, ekologiskt odlade, kravmärkta och/eller premiumprodukter. ICA har redan idag starkt lokalt fokus men vi kan bli

Läs mer

Inlä sning äv bokfo ringsorder viä Excelerätor

Inlä sning äv bokfo ringsorder viä Excelerätor Inlä sning äv bokfo ringsorder viä Excelerätor Innan bokföring Redovisningsansvariga kommer att få ett mail med en mall utskickad från EA. Spara mallen lokalt på er dator eller på ert lokala nätverk. Öppna

Läs mer

Fortnox. För att aktivera bokföring genom Fortnox för er förening finns dessa krav:

Fortnox. För att aktivera bokföring genom Fortnox för er förening finns dessa krav: Krav Fortnox För att aktivera bokföring genom Fortnox för er förening finns dessa krav: Föreningen ska ha en ordförande och en kassör registrerad i IdrottOnline, båda två personerna måste ha en e-postadress

Läs mer

E-post. Elektronisk post, e-mail... 2. Två huvudtyper av elektronisk post... 2. Outlook Express... 3. Säkerhetsåtgärder mot datavirus...

E-post. Elektronisk post, e-mail... 2. Två huvudtyper av elektronisk post... 2. Outlook Express... 3. Säkerhetsåtgärder mot datavirus... Sidan 1 av 8 Elektronisk post, e-mail... 2 Två huvudtyper av elektronisk post.... 2 Outlook Express... 3 Säkerhetsåtgärder mot datavirus... 5 Växla identitet... 6 Webmail... 7 Skapa en personlig e-postlåda

Läs mer

Komma igång med Grid Player

Komma igång med Grid Player Komma igång med Grid Player Grid Player for ios version 1.3 Sensory Software International Ltd 2011 1 Om Grid Player Grid Player är en Alternativ kommunikations App (AKK) för personer som inte kan tala

Läs mer

Snabbguide Ansökan om utbetalning

Snabbguide Ansökan om utbetalning Snabbguide Ansökan om utbetalning Version 2016-11-16 Snabbguide Ansökan om utbetalning Ansökan om utbetalning görs av samordnande stödmottagare i e-tjänsten Min ansökan. Innan du börjar För att du ska

Läs mer

Va lkommen till Delfis statistikportal http://www.delfistatistik.se

Va lkommen till Delfis statistikportal http://www.delfistatistik.se Va lkommen till Delfis statistikportal http://www.delfistatistik.se Start Startsidan är lika för alla. För att komma vidare fyll i användarnamn (förnamn.efternamn) och lösenord högst upp till höger. Har

Läs mer

Installationsguide / Användarmanual

Installationsguide / Användarmanual (Ver. 2.6.0) Installationsguide / Användarmanual Innehåll 1. Välkommen Sid 1 Välkommen som Internet kund hos Seth s Bredband Kontrollera att din Internetlåda innehåller: 2. Anslutningsguide Sid 2 Koppla

Läs mer