Inrapportering av data till Svenska Intensivvårdsregistret

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Inrapportering av data till Svenska Intensivvårdsregistret"

Transkript

1 Ansvariga författare: Caroline Mårdh, Lena Andersson och Susanne Wickberg Version: 3.0 Fastställd: Gäller från: Inrapportering av data till Svenska Intensivvårdsregistret Intensivvårdstillfällen med vårdtyp IVA, BIVA och TIVA registreras i lokalt system och rapporteras därefter till registret. Utöver detta kan vårdtillfällen med vårdtyp postoperativ vård, HIA samt Övrig vård också rapporteras. Svenska Intensivvårdsregistret - SIR tar endast emot data från intensivvårdsavdelningar. Support För att fortlöpande få information om riktlinjeförändringar och när nya versioner av valideringsprogrammet finns tillgängliga, rekommenderas att man prenumererar på SIR:s support- och riktlinjesidor. Ett personligt konto måste först registreras för att prenumeration ska fungera. Gå in på hemsidan och klicka på Prenumerera längst ned på de sidor Du önskar bevaka. Övriga frågor hänvisas till Rapportera vårdtillfällen SIR gör inga lokala registreringsprogram för intensivvård. SIR ställer dock krav på att inskickad data ska vara tolkningsbar och utan risk för förväxling, förvanskning eller feltolkning. För att kunna rapportera data till SIR så måste intensivvårdsavdelningen minst rapportera grundläggande data för ett intensivvårdstillfälle (se riktlinje Grunddata -Vårdtillfälle). Den egna avdelningen anger därutöver sedan själva i valideringsprogrammet vilka övriga parametrar som man vill rapportera. SIR fastställer riktlinjer och rekommendationer för en enhetlig registrering. SIR tillhandahåller också en rapporteringsmall (XML-specifikation) samt ett valideringsprogram utan kostnad. XML-specifikationen används för att man på egna lokala avdelningen ska kunna skapa en XML-fil från sitt egna IVA-system. Några timmar efter inrapportering och när mailkvitto för inläsning kommit finns avdelningens uppdaterade data på SIR:s utdataportal. Kontrollera och kontakta SIR om något inte stämmer. SIR gör mortalitetskontroller via nationella folkbokföringen. Det kan därför dröja cirka en vecka innan rapporter innehållande mortalitet är helt uppdaterade på vår Utdataportal. 1 (10)

2 För att rapportera data till SIR behövs: 1. Lokalt intensivvårdssystem som kan skapa XML-fil 2. SIR:s valideringsprogram 3. Aktiveringsfil från SIR Rekommendationer 1. Skicka helst vid varje inrapportering alltid hela föregående år och fram till dags datum innevarande år (om valideringsprogram och aktuell registreringsstandard tillåter det). 2. Skicka alltid samtliga vårdtillfällen inom tidsperioden 3. Optimalt är att skicka en gång per vecka, men gärna minst en gång per månad 4. Uppdatera vårdtillfällen med reserv-samordningsnummer till korrekt personnummer snarast möjligt så att de kan följas upp via folkbokföringen Om man skickar data enligt punkt 1 så innebär det att samma vårdtillfällen rapporteras upprepade gånger. SIR betraktar alltid senast inkomna vårdtillfälledata som de rätta och skriver därmed över tidigare inskickade vårdtillfällen om samma vårdtillfälle kommer igen. Detta inte minst för att stödja lokalt kvalitetsarbete med att granska och justera data. Radera vårdtillfälle Om man raderar ett felaktigt vårdtillfälle sitt lokala system som redan rapporterats till SIR så måste detta meddelas till SIR vid nästa inrapportering. Raderade vårdtillfällen raderas inte med automatik hos SIR om ny fil skickas för samma tidsperiod utan de finns kvar. Därför måste SIR få reda på vilka vårdtillfällen som ska raderas. Det kan också hända att SIR kontaktar avdelningen om det upptäcks oklarheter vid inrapportering. Medverkan i kvalitetsregister Det är frivilligt för patienten att medverka i kvalitetsregister. Därför måste man alltid informera patienterna om deltagande i registret. Om patienten inte vill medverka så ska denna inte rapporteras till SIR. Har man redan hunnit rapportera patienten och vill radera den så gäller samma som i stycket ovan. Valideringsprogrammet SIR tillhandahåller utan kostnad ett valideringsprogram. Detta program används för validering av data före inrapportering, funktioner för kryptering och elektronisk filöverföring till SIR samt funktioner för dekryptering av filer som skickas från SIR till avdelningen t.ex. mortalitetsuppföljning. Detta program behöver endast installeras hos den/de som sköter inrapporteringen. Efter installation behöver en aktiveringsfil läsas in i programmet för att aktivera avdelningen och dess inställningar. 2 (10)

3 Observera att valideringsprogrammet måste installeras enligt anvisningar! Ett elektroniskt kvitto skickas via mail till rapportören då data tagits emot av SIR. Data läses sedan in och en mer omfattande validering utförs av SIR där alla data sorteras och märks utifrån kvalitet på varje enskilt vårdtillfälle. SIR skickar ytterligare ett kvitto till rapportören med resultatet av inläsningen. Rapportören kontrollerar att dessa två kvitton kommer tillbaka inom några timmar och får då samtidigt tar del av inläsningsresultatet. Det sistnämnda kvittot kan innehålla en fil med kommenterar som bör åtgärdas t ex vårdtillfällen som ej kunnat läsas in. Om inte kvitton kommer har filen inte kommit till SIR. Filen kan då ha fastnat i brandväggar och virusskydd och inte kommit ut från det egna IT-nätverket. Installationsanvisningar för valideringsprogram Programmet använder två viktiga kataloger (mappar) Programkatalog och Arbetskatalog. Programkatalogen installeras enligt normala rutiner, oftast på C-disken. Som Arbetskatalog ska katalog där användaren har skrivrättigheter anges. Detta görs med fördel i användarens hemkatalog. För att programmet ska fungera måste användaren ha skrivrättigheter i Arbetskatalogen. När programmet har installerats ska en aktiveringsfil kunna läsas in av användaren. Denna aktiveringsfil tillhandahålls av SIR och förändras över tid när avdelningen ändrar sina inställningar under menyn valideringsparametrar. Nya aktiveringsfiler behöver därför kunna läsas in fortlöpande. Programkatalog Arbetskatalog Filer i Arbetskatalogen I Arbetskatalogen installeras de filer som användaren behöver ha möjlighet att ändra. De innehåller bl.a. avdelningens regler för validering i form av en aktiveringsfil. Denna katalog kan med fördel ligga i användarens hemkatalog på nätverksdisk. Testnyckel skapas då programmet startas och om det inte finns en testnyckel i arbetskatalogen. OBS! Spara inte aktiveringsfilen manuellt i denna katalog utan läs in den via Arkiv-menyn. 3 (10)

4 Aktiveringsfil När valideringsprogrammet är installerat behöver man aktivera programmet för den egna avdelningen genom att läsa in en aktiveringsfil i programmet. Beställ denna fil från SIR via Ange vid beställningen avdelningsnamn och kontaktuppgifter till rapportör Aktiveringsfilen kommer via mail. Spara den på säkert ställe. Öppna valideringsprogrammet Arkiv Aktiveringsfil läs in. Starta om valideringsprogrammet. Därefter ska det stå aktuellt avdelningsnamn i rutan längst upp till höger. Om man gör förändringar över tid i valideringsparametrarna och skickar data till SIR så kommer det en ny aktiveringsfil i retur med automatik. Denna ska läsas in på nytt. Använd alltid senaste aktiveringsfilen. Om ni är flera på avdelningen som rapporterar måste samtliga rapportörer ha samma version av aktiveringsfil inläst. Inställningar under menyn Arkiv Följande inställningar behöver göras för att aktivera valideringsprogrammet för din avdelning. Dessa inställningar sparas och behöver bara göras om vid förändringar. Inställningar Inrapportering - Här väljs en överföringsmetod som ska användas. Webbserver - Innebär att filen laddas upp på SIR:s webbserver via http. Man kan ställa in så att en proxy-server används (http inställningar). SMTP - För att kunna använda SMTP så måste servernamn och användarnamn anges. Hör med lokal IT-support om det finns åtkomst till SMTP-server. Integration via MAPI - Vid denna inställning skickas ett mail via klientens mailklient. Många mailklienter tillåter numera inte att man skickar mail på detta vis. Http inställningar - Om man använder inrapportering via webbserver kan en eventuell proxyserver anges här. Arbetskatalog - En katalog där användaren måste ha skrivrättigheter. Här sparas aktiveringsfiler efter inläsning och övriga inställningar. Om man byter arbetskatalog så kopieras aktiveringsfiler och övriga inställningsfiler till den nya katalogen. 4 (10)

5 Manuellt inskick till inläsningsprogrammet Om ingen av ovanstående automatiska metoder fungerar så får man spara ner den krypterade filen på hårddisken och skicka den manuellt via e-post till Bifoga den krypterade filen med mailet. Resultatet av inläsningen kommer då att skickas tillbaka till Er på samma vis som för övriga metoder. Valideringsparametrar Här ställs registreringsperioder (start-slutdatum) och valideringsnivå in för varje enskild parameter, för varje åtgärd och för olika vårdtyper. Start och slutdatum grundar sig på vårdtillfällets start när i tiden man började respektive slutar med olika funktioner/parameter. Det är också möjligt att ändra tidsintervaller bakåt i tiden och åter skicka data för den perioden. Om valideringen av datafilen sedan inte stämmer överens med satta valideringsparametrar och fält från XML-specifikationen får man vid validering kommentarer på tre olika nivåer Nivå 1 Måste åtgärdas. Förhindrar rent tekniskt att filen kan skickas in Nivå 2 Registreringar som bör åtgärdas. Filen kan skickas Nivå 3 Meddelande att logiskt fel förekommer, detta bör kontrolleras. Filen kan skickas 5 (10)

6 Rapporterar inte Här anges att inga data av denna parameter registreras. Ger Nivå 1-fel om det finns med i XML-filen Rapporterar sporadiskt. Data registreras sporadisk och ger inga felmeddelande om variabeln fattas men om den finns ska den uppfylla valideringen. Används t ex vid test och införande av olika moduler. Innebär att data inte kommer med i vissa av SIR:s utrapporter. Rapporterar alltid... Man uppger att data alltid registreras där kriterier uppfylls. Ger Nivå 1-fel om den inte uppfyller valideringen eller saknas i XML-filen. Arbetsflöde 1) Registrera i eget lokalt system 2) Skapa XML-fil från lokalt system (med ev hjälp av leverantör av lokalt system) 3) Validera XML-filen med SIR:s valideringsprogram 4) Skicka in till SIR 5) Följ upp på SIR:s Utdataportal 6 (10)

7 Validering 1. Hämta XML-filen i valideringsprogrammet 2. Validera a. Kontrollera ev kommentarer/felmeddelande b. Gör ev justeringar/rättningar i lokalt system eller i inställningar för valideringsparametrarna 3. Skapa ny XML-fil om ändringar gjorts i lokalt system 4. Validera den nyskapade filen 5. Skicka in till SIR via menyn Inrapportering - Skicka in till SIR 6. Kryptering sker 7. Ange lösenord som du fått tillsammans aktiveringsfilen 8. Kontrollera att två elektroniska kvitton kommer tillbaka. Dels ett att filen är mottagen, dels ett när filen har läst in i SIR:s databas. Kontrollera i kvittot inläsningsresultatet om ev vårdtillfällen ej kunnat läsas in. 7 (10)

8 Kvitto Nedan visas några exempel på hur kvittona kan se ut och hur de ska tolkas. Informationen i kvittona är beroende av inläsningsresultatet och kan förändras över tiden. Viktig är att alltid ta del av informationen i kvittona Ex Kvitto 1: Indata till SIR mottaget Din indatafil till Svenska Intensivvårdsregistret har mottagits. Bearbetning pågår. Då bearbetningen är klar skickas kvitto på det. Om Du ej erhållit kvittot inom 48 timmar, kontakta Ex Kvitto 2: Indata till SIR har bearbetats Här har inrapporteringen gjorts utan anmärkning! Din indatafil har nu lagts till i Svenska intensivvårdsregistret. Datafilen omfattade data från IVA Storstad för perioden och innehöll 1274 vårdtillfällen varav 1274 lästs in utan anmärkning. Därutöver har ytterligare validering gjorts utan anmärkning. Valideringen har utförts med version Ex Kvitto 2: Indata till SIR har bearbetats Här är det problem som måste åtgärdas! Din indatafil har nu lagts till i Svenska Intensivvårdsregistret. Datafilen omfattade data från IVA Storstad för perioden och innehöll 1274 vårdtillfällen varav 1154 lästs in utan anmärkning. 110 vårdtillfällen har ej kunnat läsas in. 10 vårdtillfällen har anmärkningar som valideringen hos er bör ha upptäckt. Se bifogad fil, eller hämta med valideringsprogrammet. Valideringen har utförts med version Detta kvitto bifogar en fil med de kommentarer om de vårdtillfällen som inte kunnat läsas in. Antingen behöver man kompletta/justera registreringen på aktuella vårdtillfällen eller så måste valideringsparametrarna justeras. 8 (10)

9 Inrapportering via SIR:s webbformulär För att kunna använda SIR:s webbformulär krävs att man kan logga in med säker autentisering via s.k. SITHS-kort. Användaren måste ha SITHS-kort, kortläsare och en fungerande datormiljö som stöder denna teknik. Avlidna på IVA SIR samarbetar med Socialstyrelsen (Donationsrådet) för att gemensamt skapa förutsättningar för en komplett uppföljning av Avlidna på IVA över hela riket. SIR har därför tagit fram ett webbformulär för inrapportering av samtliga avlidna under intensivvård. Webbformuläret kan användas av alla intensivvårdsavdelningar oavsett medlem i SIR eller inte. För att undvika dubbelregistrering av avlidna så ska denna webbmodul inte användas av de avdelningar som rapporterar Avlidna på IVA via sitt egna system (XML-fil). Kontakt: organdonation@icuregswe.org Vårdbegäran SIR arbetar för att samla dokumentation kring vårdbegäran till IVA av inneliggande patienter som innefattar önskemål om bedömning, utförande av åtgärd eller önskemål om övertag. I ett första steg omfattar det vårdinsatsbedömning på vårdavdelning, med eller utan stöd av MIG, där man noterat försämring av patienter och diskussion kring vårdnivå och vårdbehov behöver tas. Det är också möjligt att rapportera vårdinsatsbedömning efter intensivvård som en konsultativ uppföljning av utskriven IVA-patient. Detta webbformulär rekommenderas att man använder för patienter 16 år. Kontakt: vardbegaran@icuregswe.org Uppföljning efter intensivvård En förutsättning för att detta webbformulär ska fungera för din avdelning är att din avdelning kontinuerligt rapporterar in alla intensivvårdstillfällen. Vårdtillfället som ska följas upp måste finnas hos SIR före inrapportering via webbmodulen SIR rekommenderar att samtliga patienter 16 år med vårdtillfällen med vårdtid 96 timmar med vårdtyp IVA, BIVA eller TIVA ska följas upp vid 2, 6 och 12 månader efter utskrivning från IVA. Hälsorelaterad livskvalitet med SF-36 Uppföljning med SF-36 enligt specifikt formulär bör ske vid varje kontakt. För att registrering av SF-36 ska generera en giltig profil krävs ett visst antal svar fördelat på de olika domänerna. Det är därför viktigt att SF-36 besvaras så fullständigt som möjligt. Sammanställning av SF- 36-resultat finns också i formuläret. Kontakt: postiva@icuregswe.org 9 (10)

10 Ändringshistorik: Version 3.0 Caroline Mårdh, Lena Andersson Justerat text och bilder till aktuella versioner Version 2.0 Caroline Mårdh, Göran Karlström Mindre textjusteringar 10 (10)

Inrapportering av data till Svenska Intensivvårdsregistret

Inrapportering av data till Svenska Intensivvårdsregistret Version: 5.0 Fastställd: 2015-08-01 Gäller från: 2015-01-01 Inrapportering av data till Svenska Intensivvårdsregistret Intensivvårdstillfällen med vårdtyp IVA, BIVA och TIVA registreras i lokalt system

Läs mer

Inrapportering av data till Svenska Intensivvårdsregistret

Inrapportering av data till Svenska Intensivvårdsregistret Version: 6.0 Fastställd: 2019-01-20 Gäller från: 2019-01-20 Inrapportering av data till Svenska Intensivvårdsregistret Intensivvårdstillfällen med vårdtyp IVA, BIVA och TIVA registreras i lokalt system

Läs mer

Exportera data till SIR med SIRXML 5.1 eller högre version

Exportera data till SIR med SIRXML 5.1 eller högre version Ansvariga författare: Caroline Mårdh, Susanne Wickberg, Göran Karlström Version: 1.0 Fastställd: 2009-02-26 Gäller från: 2009-01-01 Exportera data till SIR med SIRXML 5.1 eller högre version Det är en

Läs mer

SIRXML5validera. Svenska Intensivvårdsregistret

SIRXML5validera. Svenska Intensivvårdsregistret SIR Ansvariga författare: Caroline Mårdh, Göran Karlström Version: 3.0 Fastställd: 2012-03-01 Gäller från: 2012-03-01 SIRXML5validera Installationsanvisningar Programmet finns kostnadsfritt att laddas

Läs mer

Välkomna. till SIR:s utbildningsdag

Välkomna. till SIR:s utbildningsdag Välkomna till SIR:s utbildningsdag Dagen idag 10:00 10:50 Introduktion Nyheter, På gång.. 10:50 11:00 Bensträckare 11:00 12:00 Valideringsprogrammet 12:00 13:30 Lunch 13:00 13:00 Återsamling 13:30 14:45

Läs mer

SIR från grunden Ny i SIR. Caroline Mårdh Lena Andersson

SIR från grunden Ny i SIR. Caroline Mårdh Lena Andersson SIR från grunden Ny i SIR Caroline Mårdh Lena Andersson Innehåll Historia SIR vad är det? Medlemmar Vad är intensivvård? SIR:s riktlinjer Kvalitetsindikatorer Patientinformation om kvalitetsregister Information

Läs mer

Följer vi riktlinjen för uppföljning. uppföljning så att Q1 mål kan uppnås?

Följer vi riktlinjen för uppföljning. uppföljning så att Q1 mål kan uppnås? Följer vi riktlinjen för uppföljning så Följer att Q1 vi mål riktlinjen kan uppnås? för uppföljning så att Q1 mål kan uppnås? Kartläggning post IVA hösten 2012 Syfte Att kartlägga användning av post IVA

Läs mer

Välkomna! SIR-utbildningsdag

Välkomna! SIR-utbildningsdag Välkomna! SIR-utbildningsdag 2011-11-17 Program 10:00 11:00 Vad är SIR? Vad finns för riktlinjer och varför ska man följa dem? 11:10 12:30 Webbmoduler och säker inloggning (e-legitimation) Hur rapporterar

Läs mer

Välkommen. SIR:s utbildningsdag

Välkommen. SIR:s utbildningsdag Välkommen SIR:s utbildningsdag 2012 11 15 Dagen idag 10:00 12:00 Om SIR Varför är du här? Förväntningar Patientinformation pappret Portal Riktlinjer 12:00 12:45 Lunch 12:45 15:00 Hemsida Patientinformation

Läs mer

Nyheter i utdataportalen och SIR:s årsrapport

Nyheter i utdataportalen och SIR:s årsrapport Nyheter i utdataportalen och SIR:s årsrapport Vad är nytt i utdataportalen? Flera portaler Nu finns också Årsrapportsportal 2012 Fliken Standardrapporter färdiga urval Möjligheten att göra urval på åtgärder

Läs mer

Riktlinje för PostIVA uppföljning

Riktlinje för PostIVA uppföljning Ansvariga författare: Lotti Orvelius, Hans Gren, Sten Walther, Caroline Mårdh Version: 8.0 Fastställd: 2012-11-14 Gäller från: 2013-01-01 OBS! Gäller för alla kontakter som registreras från och med 2013-01-01

Läs mer

Sommarhälsningar från Svenska Intensivvårdsregistret Information om registreringsförändringar 2012 mm.

Sommarhälsningar från Svenska Intensivvårdsregistret Information om registreringsförändringar 2012 mm. 2011-06-30 Sommarhälsningar från Information om registreringsförändringar 2012 mm. Under 2011 fyller SIR 10 år! Detta uppmärksammades med ett jubileumssymposium i samband med SIR:s årliga fortbildningskurs

Läs mer

Riktlinje för PostIVA uppföljning

Riktlinje för PostIVA uppföljning Ansvarig författare: Eva Åkerman, Lotti Orwelius Version: 9.0 Fastställd: 2016-02-24 Gäller från: 2016-01-01 OBS! Gäller för alla utskrivna from 2016-01-01 Riktlinje för PostIVA uppföljning Bakgrund Uppföljning

Läs mer

Ny i SIR- vad vill jag veta?

Ny i SIR- vad vill jag veta? Ny i SIR- vad vill jag veta? Ny i SIR- vad vill jag veta? Vad är SIR? Vad gör SIR? Vem äger data? Hur kan SIR vara till nytta för dig? Ny i SIR- vad vill jag veta? Vad är SIR? Ett av ca 110 nationella

Läs mer

Installationsanvisningar VISI Klient

Installationsanvisningar VISI Klient Installationsanvisningar VISI Klient 1. Syfte Syftet med detta dokument är att beskriva hur man installerar Visi på din dator. Dokumentet är uppdelat i fyra delar: Installation Grundinställningar Kom igång

Läs mer

SIR:s riktlinje för uppföljning och registrering av hälsorelaterad livskvalitet efter intensivvård

SIR:s riktlinje för uppföljning och registrering av hälsorelaterad livskvalitet efter intensivvård Ansvariga författare: Lotti Orvelius, Caroline Mårdh, Sten Walther Version: 3.0 Fastställd: 2008-11-11 Gäller från: 2008-05-10 SIR:s riktlinje för uppföljning och registrering av hälsorelaterad livskvalitet

Läs mer

VÄLKOMNA. Svenska Intensivvårdsregistret SIR POST IVA SEMINARIE 26 Augusti VÄLKOMNA

VÄLKOMNA. Svenska Intensivvårdsregistret SIR POST IVA SEMINARIE 26 Augusti VÄLKOMNA VÄLKOMNA Svenska Intensivvårdsregistret SIR POST IVA SEMINARIE 26 Augusti VÄLKOMNA Dagens program 09:30 09:45 Välkomna och registrering 09:45 10:30 PostIVA registrering, vad står i SIRs riktlinje? 10:30

Läs mer

Det här dokumentet går kortfattat igenom registrerings- och ansökningsprocessen.

Det här dokumentet går kortfattat igenom registrerings- och ansökningsprocessen. Det här dokumentet går kortfattat igenom registrerings- och ansökningsprocessen. 1. Webbläsare Följande versioner av webbläsare stöds: Netscape från version 7.x Firefox från version 1.x Internet Explorer

Läs mer

ANVÄNDARHANDBOK FÖR SVENSKT BRÅCKREGISTER PÅ INCA

ANVÄNDARHANDBOK FÖR SVENSKT BRÅCKREGISTER PÅ INCA ANVÄNDARHANDBOK FÖR SVENSKT BRÅCKREGISTER PÅ INCA Uppdaterad Sammanställt av Version 2.6 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Vad är INCA?... 3 2 Innan du börjar... 3 2.1 Systemkrav... 3 2.2 Autentisering...

Läs mer

FLEX Personalsystem. Uppdateringsanvisning

FLEX Personalsystem. Uppdateringsanvisning FLEX Personalsystem Uppdateringsanvisning Innehållsförteckning UPPDATERING... 3 Allmänt... 3 Förberedelser... 3 Informera om uppdatering... 3 Ladda hem uppdateringsfiler... 4 Att observera vid uppdatering...

Läs mer

DGC IT Manual Citrix Desktop - Fjärrskrivbord

DGC IT Manual Citrix Desktop - Fjärrskrivbord DGC IT Manual Citrix Desktop - Fjärrskrivbord Ver 130912 Innehåll 1 Använda Citrix Desktop - Fjärrskrivbord... 2 2 Inställningar i Fjärrskrivbordet... 7 Kontrollera att de applikationer du har tillgång

Läs mer

Författare Version Datum. Visi System AB 2.0 2009 03 30

Författare Version Datum. Visi System AB 2.0 2009 03 30 1. Syfte Syftet med detta dokument är att beskriva hur man installerar Visi på din dator. Dokumentet är uppdelat i fyra delar: Installation Grundinställningar Kom igång med Visi Felsökning 1.1. Systemkrav

Läs mer

Att komma igång med ELDA

Att komma igång med ELDA Att komma igång med ELDA SmartDisk används tillsammans med programmet ELDA som måste vara installerat på din dator. Programmet laddas ned från Skatteverkets webbplats www.skatteverket.se.om du inte har

Läs mer

Kom igång med TIS-Office

Kom igång med TIS-Office Kom igång med TIS-Office Denna guide hjälper dig att komma igång med TIS-Office, mer information om hur man använder programmet finns i manualer på TIS-Office CD-skivan och i den inbyggda hjälpfunktionen

Läs mer

Innehållsförteckning:

Innehållsförteckning: Dokumenttitel Datum Godkänd av Sid SIT24 Manual E-post 2007-03-09 Sign 1(14) Utgivare/Handläggare Dokumentbeteckning Version Info Klass Björn Carlsson SIT24 mailmanual.doc 1.0.2 Öppen SIT24 Manual E-Post

Läs mer

XML-dokumentation. För Projektledare & utvecklare hos IT-leverantörer till Svenska Intensivvårdsregistret

XML-dokumentation. För Projektledare & utvecklare hos IT-leverantörer till Svenska Intensivvårdsregistret XML-dokumentation För Projektledare & utvecklare hos IT-leverantörer till Svenska Intensivvårdsregistret 1 (6) Innehåll 1. Om... 3 2. XML-dokumentation... 4 Innehåll... 4 XML-dokumentation... 4 Ändringshistorik...

Läs mer

Handbok PRIVERA FÖR VÅRDGIVARE

Handbok PRIVERA FÖR VÅRDGIVARE Handbok PRIVERA FÖR VÅRDGIVARE 2 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Vad är Privera... 3 Skapa underlag... 3 Logga in i Privera... 3 Startsida... 3 1. Skicka fil... 4 2. Mottagna filer... 4

Läs mer

Innehåll. Dokumentet gäller från och med version 2014.3 1

Innehåll. Dokumentet gäller från och med version 2014.3 1 Innehåll Introduktion... 2 Före installation... 2 Beroenden... 2 Syftet med programmet... 2 Installation av IIS... 2 Windows Server 2008... 2 Windows Server 2012... 6 Installation av webbapplikationen

Läs mer

Välkommen. SIR:s fortbildningskurs mars

Välkommen. SIR:s fortbildningskurs mars Välkommen SIR:s fortbildningskurs 14-15 mars Praktisk information Incheckning tidigast kl 15:30 Specialmat Middag ikväll kl 19:30 Frukost fredag från kl 06:30 Utcheckning senast kl 09:00 Telefon = Tyst

Läs mer

Bordermail instruktionsmanual

Bordermail instruktionsmanual Bordermail instruktionsmanual Du kan själv skapa upp till 4 nya e-postadresser via självadministrationssidorna Du kan läsa och skicka e-post på 2 sätt För att komma till självadministrationssidorna öppna

Läs mer

Kontaktvägar. Telefon vxl Mail Hemsida

Kontaktvägar. Telefon vxl Mail Hemsida Välkommen! Kontaktvägar Telefon vxl 010-2094100 Mail sir@icuregswe.org Hemsida http://www.icuregswe.org Ställ en fråga http://www.icuregswe.org/sv/kunskapsutbyte/stall-en-fraga/ 2013-11-21 Svenska Intensivvårdsregistret

Läs mer

Bild 1. När du är inloggad som dig själv med ditt HSA-ID i datorn öppnar du Lisa. Där klickar du på System applikationer.

Bild 1. När du är inloggad som dig själv med ditt HSA-ID i datorn öppnar du Lisa. Där klickar du på System applikationer. Inrapportering av en avvikelse/förbättringsförslag/misstänkt läkemedelsbiverkan av personer som inte alltid arbetar på samma plats men som har sin anställning på en och samma enhet ex AT-läkare, ST-läkare

Läs mer

SÅindex 5 i Microsoft Excel 2010

SÅindex 5 i Microsoft Excel 2010 Installera/uppdatera/aktivera SÅindex 5 i Microsoft Excel 2010 Översikt SÅindex 5 är ett tillägg till Microsoft Excel. I SÅindex 5 finns en särskild fil som är en tilläggsfil (en addin). Filen heter Sindex5.xlam.

Läs mer

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1.

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1. 2015 05 17 Arbetslöshetskassornas samorganisation SO Version 1.0 ARBETSGIVARINTYG för Sveriges alla arbetsgivare Användarbeskrivning arbetsgivarintyg.nu Med tjänsten arbetsgivarintyg.nu kan du som arbetsgivare

Läs mer

Kom igång med... MultiMailer2007

Kom igång med... MultiMailer2007 Kom igång med... MultiMailer2007 Innehåll Allmänt... 3 Installation... 3 Från Internet...3 Från CD...4 Konfigurering av ditt e-postkonto... 5 Om du har en brandvägg...6 Sammanfattning...7 Snabbstart...

Läs mer

Instruktion 2014-09-15

Instruktion 2014-09-15 Instruktion Innehåll 1 Inloggning... 3 1.1 Inloggning på lagsida... 3 1.2 Laget.se appen... 4 2 Medlemshantering... 5 2.1 Information om personnr... 5 2.2 Skapa ny medlem... 5 2.3 Lägg till ny medlem...

Läs mer

ENTRÉ DOKUMENTHANTERING...

ENTRÉ DOKUMENTHANTERING... Entré Innehåll ENTRÉ DOKUMENTHANTERING... - 2 - Starta Dokumenthantering... - 3 - Lägga till dokument via frågeguide... - 4 - Frågeguiden... - 5 - Lägga till dokument manuellt... - 7 - Lägg till fil...

Läs mer

Installationsguiden startar med en välkomstdialog antingen för produkten eller för nödvändiga komponenter om de saknas på datorn.

Installationsguiden startar med en välkomstdialog antingen för produkten eller för nödvändiga komponenter om de saknas på datorn. INSTALLATIONSANVISNING HOGIA BOKSLUT Du laddar ner programmet från vårt Kundtorg www.kundtorg.hogia.se under Nedladdningar Aktuell version. Här finns olika möjligheter att installera. Välj det alternativ

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL FÖR HANDLARE OCH CHEFER www.icaskolan.se. Innehåll: Statistik: - Ta ut statistik på utbildningar s. 2. Attest:

ANVÄNDARMANUAL FÖR HANDLARE OCH CHEFER www.icaskolan.se. Innehåll: Statistik: - Ta ut statistik på utbildningar s. 2. Attest: ANVÄNDARMANUAL FÖR HANDLARE OCH CHEFER www.icaskolan.se Innehåll: Statistik: - Ta ut statistik på utbildningar s. 2 Attest: - Attestera utbildningsanmälningar s. 4 Användare: - Hantering av medarbetare

Läs mer

Sök Idrottslyftet år 4

Sök Idrottslyftet år 4 Sök Idrottslyftet år 4 Du ansöker via din förenings Idrottonline sida enkelt och säkert! Förbered! Som vid all idrott är förberedelsen det viktigaste, förberedelsen för att ansöka om Idrottslyftet består

Läs mer

MegTax CardCenterPro

MegTax CardCenterPro 09-09-25 n 1 1 (7) MegTax CardCenterPro 1. Installation... 2 2. Hantering... 3 2.1. Tömning... 3 2.2. Fliken Kortrutiner... 4 2.3. Visa logg & Visa ej tömda... 5 2.4. Fliken Fakturafil... 5 2.5. Fliken

Läs mer

Kom i gång med PING PONG

Kom i gång med PING PONG Kom i gång med PING PONG Studentmanual Version 4 Kom igång med PING PONG Studentmanual. Version 4 Producerad av Linda Borglund, Anita Eklöf vid Centrum för Lärande och Undervisning, Högskolan i Borås.

Läs mer

Konfiguration övriga klienter

Konfiguration övriga klienter Konfiguration övriga klienter (ej Outlook) till OCS GU gemensam e-post och kalender Sidan 1 av 9 Innehållsförteckning: 1. Syfte med dokumentationen... 3 2. Certifikat i Mac OS X... 3 2.1. SwUPKI Policy

Läs mer

Utvärdering av varningssystem för svår intensivvårdad influensa (SIRI) Säsong

Utvärdering av varningssystem för svår intensivvårdad influensa (SIRI) Säsong Utvärdering av varningssystem för svår intensivvårdad influensa (SIRI) Säsong 2013-2014 SIRI SIRI startade 2012 som ett projekt för registrering av intensivvårdade patienter med laboratorieverifierad influensa

Läs mer

Manual. Registrera i Kvalitetsregister PsykosR 2015-05-04

Manual. Registrera i Kvalitetsregister PsykosR 2015-05-04 Manual Registrera i Kvalitetsregister PsykosR 2015-05-04 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innan du börjar... 3 Logga in... 3 Registrera... 5 Avbryta en registrering... 9 Pausa en registrering... 10 Patientlista...

Läs mer

Användarhandbok för Svenskt Bråckregister på INCA

Användarhandbok för Svenskt Bråckregister på INCA 1/10 Användarhandbok för på INCA I samarbete med Kontaktperson: Telefon: 090-7859919 e-post: erika.a.holmberg@vll.se 1 2/10 Innehåll 1. Inledning... 3 1.1. Vad är INCA?... 3 2. Innan du börjar... 3 2.1.

Läs mer

Manual för att registrera i Kvalitetsregister PsykosR 2014-05-21

Manual för att registrera i Kvalitetsregister PsykosR 2014-05-21 Manual för att registrera i Kvalitetsregister PsykosR 2014-05-21 1 Förutsättningar För att logga in behöver du: 1. Ett giltigt SITHS-kort (Tjänste-ID) 2. En dator med kortläsare 3. Vara upplagd som användare

Läs mer

en stor bokstav och en siffra. Lösenordet får inte innehålla några tecken (!,,#,%,&)

en stor bokstav och en siffra. Lösenordet får inte innehålla några tecken (!,,#,%,&) Gå in på www.lernia.se Klicka på rubriken Registrera CV 1. Fyll i dina användaruppgifter. - Skriv in din e-postadress, glöm inte att upprepa e-postadressen - Skriv in ett önskat lösenord och upprepa detta.

Läs mer

Handbok för registrering av diagnostiska standarddoser. April 2015

Handbok för registrering av diagnostiska standarddoser. April 2015 Handbok för registrering av diagnostiska standarddoser April 2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING REGISTRERING... 1 Klinikens och kontaktpersonens uppgifter... 2 Lägg till ny CT-skanner... 3 Begäran om ny skannermodell...

Läs mer

Lathund Stöd för egenvård

Lathund Stöd för egenvård Lathund Under 04 erbjuds stöd för egenvård till patienter listade vid Björknäs, Sanden, Grytnäs och Övertorneå hälsocentraler. Ni kan registrera och se grafer över fysisk aktivitet och egenprovtagning

Läs mer

E-post inställningar. webgr.nu. Vill ni ha mer information hör av er:

E-post inställningar. webgr.nu. Vill ni ha mer information hör av er: E-post inställningar webgr.nu Vill ni ha mer information hör av er: Webgruppen Tel: 018-42 51 00 Varpvägen 33 E-post: info@webgruppen.se 757 57 Uppsala Dokumentversion: v11 Innehåll E-post uppgifter...2

Läs mer

Utbildningsmodulen Förening 2014-05-05

Utbildningsmodulen Förening 2014-05-05 Utbildningsmodulen Förening 2014-05-05 Inledning...2 Operativsystem och webbläsare...2 Föreningens utbildningsmodul.3 Inledning...3 Arrangemang...3 Öppna arrangemang...3 Sök arrangemang...5 Kopiera arrangemang...5

Läs mer

SIR:s riktlinje för uppföljning av Avlidna på IVA

SIR:s riktlinje för uppföljning av Avlidna på IVA Version: 7.0 Fastställd: 2019-06-28 Gäller från: 2020-01-01 Denna registrering gäller för de som avlider på IVA from 2020-01-01 SIR:s riktlinje för uppföljning av Avlidna på IVA Denna riktlinje ska betraktas

Läs mer

Användarguide. Sök och administrera dina volontärer på Volontärbyrån

Användarguide. Sök och administrera dina volontärer på Volontärbyrån 1 Användarguide Sök och administrera dina volontärer på Volontärbyrån 2 Välkommen till Volontärbyrån! Den här guiden beskriver alla funktioner i volontärsamordnaradmin på www.volontarbyran.org. Har du

Läs mer

UochM Kundsupport 1. Du har fått ett e-mail från UochM med följande information (har du inte fått det så kontaktar du UochM):

UochM Kundsupport 1. Du har fått ett e-mail från UochM med följande information (har du inte fått det så kontaktar du UochM): UochM Kundsupport 1 Lägg till ett nytt e-postkonto Du har fått ett e-mail från UochM med följande information (har du inte fått det så kontaktar du UochM): E-postkonto (t.ex. demo@uochm.com) Användarnamn

Läs mer

Guide för konfigurering av Office 365 konton

Guide för konfigurering av Office 365 konton Guide för konfigurering av Office 365 konton Office 365 Kiosk konto Sid 1, Konfigurera Kiosk konto i Outlook 2007 Sid 2, Konfigurera Kiosk konto i Outlook 2010 Sid 3, Konfigurera kiosk/pop konto på Mac

Läs mer

Registrering av programlicens

Registrering av programlicens Registrering av programlicens Vid nyinstallation krävs att du registrerar din programlicens. När du startar programmet första gången visas följande registreringsbild: Du gör på följande sätt för att registrera

Läs mer

Manual för att registrera i kvalitetsregistret BipoläR 2014-11-20

Manual för att registrera i kvalitetsregistret BipoläR 2014-11-20 Manual för att registrera i kvalitetsregistret BipoläR 2014-11-20 1 Förutsättningar För att logga in behöver du: 1. Ett giltigt SITHS-kort (Tjänste-ID) 2. En dator med kortläsare 3. Vara upplagd som användare

Läs mer

Lathund för BankID säkerhetsprogram

Lathund för BankID säkerhetsprogram Lathund för BankID säkerhetsprogram BankID säkerhetsprogram för Windows, version 4.10 Datum: 2009-11-23 Introduktion När du ska hämta ut och använda e-legitimationen BankID behöver du ha ett installerat

Läs mer

RemoteX Applications Manual för Partner Login

RemoteX Applications Manual för Partner Login RemoteX Applications Manual för Partner Login RemoteX Technologies Innehållsförteckning Introduktion... 3 Partner Login... 4 Förberedelser i RemoteX Applications... 5 Registrera användare för Partner Login...

Läs mer

Utbildningsmodulen Förening 2013-08-18

Utbildningsmodulen Förening 2013-08-18 Utbildningsmodulen Förening 2013-08-18 Inledning...3 Operativsystem och webbläsare...3 Föreningens utbildningsmodul.4 Inledning...4 Arrangemang...4 Öppna arrangemang...4 Sök arrangemang...7 Kopiera arrangemang...7

Läs mer

Innehållsförteckning. Logga in med etjänstekort i Infektionsregistret 3. Installation av kortläsare till e-tjänstekort 3

Innehållsförteckning. Logga in med etjänstekort i Infektionsregistret 3. Installation av kortläsare till e-tjänstekort 3 Instruktioner för inloggning, behörighetsansökan, användning av e-tjänstekort till Infektionsregistret samt installation av kortläsare till e-tjänstekort 1 Innehållsförteckning Logga in med etjänstekort

Läs mer

Innehåll. Installationsguide

Innehåll. Installationsguide Innehåll Innehåll... 2 Förberedelser... 3 Rättigheter... 3 Installera programmen... 3 Konfiguration av databas... 5 Installera databasserver... 5 Konfigurera en databas på en befintlig databasserver...

Läs mer

Manual för registrering i Svenskt Beroenderegister 2015-05-05

Manual för registrering i Svenskt Beroenderegister 2015-05-05 Manual för registrering i Svenskt Beroenderegister 2015-05-05 1 Inklusionskriterium I SBR registreras Alla personer som behandlas på sjukvårdsenheter för specialiserad utredning och behandling av skadligt

Läs mer

Pyramid Business Studio - e-line & Betalkort

Pyramid Business Studio - e-line & Betalkort Pyramid Business Studio - e-line & Betalkort 21 mars 2005 Pyramid E-handel med betalkort via DebiTech fr om 3.39A Betalningssätt I kontaktregistret har val av betalningssätt tillkommit betalkort eller

Läs mer

Filimport till Norstedts Byrå

Filimport till Norstedts Byrå Filimport till Norstedts Byrå Det är viktigt att du följer dessa anvisningar noga för att överföringen av filer till Norstedts Byrå ska bli korrekt. Tänk på att starta tidigt på dagen då det kan ta lång

Läs mer

Program IVA-chefsmöte SFAI Jönköping

Program IVA-chefsmöte SFAI Jönköping Program IVA-chefsmöte SFAI Jönköping Tisdag 16/9 18.00-19.30 Intermediärvård - vem definierar begreppet? Vilka avgränsningar ska gälla gentemot intensivvård? Christina Agvald-Öhman Ordförande SIR och David

Läs mer

Sommarenkäten Sämre intensivvård på sommaren? Ger det ökad arbetsbelastning eller mer pressad arbetssituation?

Sommarenkäten Sämre intensivvård på sommaren? Ger det ökad arbetsbelastning eller mer pressad arbetssituation? Sommarenkäten 2017 Sämre intensivvård på sommaren? Ger det ökad arbetsbelastning eller mer pressad arbetssituation? Täckning Sverige har 84 intensivvårdsavdelningar. 80 st är medlemmar i SIR (3 TIVA, 1

Läs mer

Vid problem med programmet kontakta alltid C/W Cadware AB på telefon 08-522 04 640

Vid problem med programmet kontakta alltid C/W Cadware AB på telefon 08-522 04 640 Installation av CW KeyDesign/DoorDesign Detta program görs och underhålls av C/W CadWare AB. CW KeyDesign/Doordesign säljs alltid med underhållsavtal med telefonsupport samt programuppdateringar på websidan:

Läs mer

Manual att registrera i 2015-09-23

Manual att registrera i 2015-09-23 Manual att registrera i 2015-09-23 1 Förutsättningar För att logga in behöver du: 1. Ett giltigt SITHS-kort (Tjänste-ID) 2. En dator med kortläsare 3. Vara upplagd som användare i registret Logga in 1.

Läs mer

Privera 2.0 Information till Vårdgivare PRIVERA FÖR VÅRDGIVARE

Privera 2.0 Information till Vårdgivare PRIVERA FÖR VÅRDGIVARE Privera 2.0 Information till Vårdgivare PRIVERA FÖR VÅRDGIVARE Innehållsförteckning Vad är Privera... 3 Privera 2.0... 3 Skapa underlag Görs utanför Privera... 4 Logga in i Privera... 4 Information...

Läs mer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Inledning Detta är en generell användarmanual till Elsmart - Nätanmälan. Den är skriven för att kunna användas av alla installatörer. Manualen kan användas

Läs mer

Installation/uppdatering av Hogia Personal fr.o.m. version 13.1

Installation/uppdatering av Hogia Personal fr.o.m. version 13.1 Installation/uppdatering av Hogia Personal fr.o.m. version 13.1 Viktig information gällande installation Från version 12.2 av Hogia Personal krävs Microsoft.Net Framework 3.5 SP1 för att installation skall

Läs mer

Årsskiftesrutiner i HogiaLön Plus SQL

Årsskiftesrutiner i HogiaLön Plus SQL Årsskiftesrutiner i HogiaLön Plus SQL Installation av HogiaLön Plus version 14.1 samt anvisningar till ITansvarig eller IT-tekniker Installation av HogiaLön Plus Se separat installationsanvisning på Kundtorget.

Läs mer

Förberedelse inför läsårsskifte Gymnasium

Förberedelse inför läsårsskifte Gymnasium Förberedelse inför läsårsskifte Gymnasium Publicerad 2012-05-28 Tersus Skolsystem AB Lilla Nygatan 2, 411 08 Göteborg Tel: 031-85 70 50 Innehåll Förberedelse inför läsårsskifte Gymnasium 1 Inför läsårsskifte

Läs mer

Manual Attestering av fakturor på webb

Manual Attestering av fakturor på webb Manual Attestering av fakturor på webb Innehåll Förutsättningar...2 Mail och inloggning...3 Ekonomisk attest...5 Åtgärdsknappar för ekonomisk attestant... 10 Alternativ 1 - Fakturan är korrekt... 11 Alternativ

Läs mer

Manual - Storegate Team

Manual - Storegate Team Manual - Storegate Team Om tjänsten Med Storegate Team får du full kontroll över företagets viktiga digitala information. Du kan enkelt lagra, dela och arbeta i filer med högsta säkerhet inom ditt företag.

Läs mer

LEX INSTRUKTION - LEXTALK

LEX INSTRUKTION - LEXTALK LEX INSTRUKTION - LEXTALK Innehållsförteckning LEX INSTRUKTION - LEXTALK... 1 1 INLEDNING... 1 2 INSTALLATION... 1 3 PROGRAMBESKRIVNING... 1 3.1 STARTBILD... 1 3.2 ARKIV-MENYN... 2 4 LEXTALK-ANVÄNDAREN

Läs mer

Manual för BPSD-registret. Version 7 / juni 2014

Manual för BPSD-registret. Version 7 / juni 2014 Manual för BPSD-registret Version 7 / juni 2014 Logga in Logga in till registret överst till höger på hemsidan. (Observera att du hittar testdatabasen längre ner på hemsidan) Fyll i ditt personliga användarnamn

Läs mer

Utkast/Version (7) Användarhandledning - inrapportering i Indataportalen

Utkast/Version (7) Användarhandledning - inrapportering i Indataportalen Utkast/Version Sida 2.0 1 (7) 2017-05-12 Användarhandledning - inrapportering i Indataportalen 2 (7) Innehåll 1. Rapportering till VINN eller KRITA... 3 1.1 Allmänt... 3 1.2 Terminologi... 3 2. Inloggning...

Läs mer

Kontakta de olika support avdelningarna OPN / SiteTalk. Gå www.opn.com och logga in klicka sedan på Support och välj Lägg till nytt meddelande

Kontakta de olika support avdelningarna OPN / SiteTalk. Gå www.opn.com och logga in klicka sedan på Support och välj Lägg till nytt meddelande Kontakta de olika support avdelningarna OPN / SiteTalk OPN Support Gå www.opn.com och logga in klicka sedan på Support och välj Lägg till nytt meddelande Fyll i ämne där skriver ni vad ärendet eller frågan

Läs mer

Användarmanual - OVK. Användarmanual OVK Version 1.5 Daterad: 2014-09-09

Användarmanual - OVK. Användarmanual OVK Version 1.5 Daterad: 2014-09-09 1 Användarmanual - OVK 2 Inloggning... 3 Allmänt... 4 Öppna protokoll... 6 Fylla i protokoll... 7 Skriva ut protokoll... 16 Returnera protokoll... 17 Uppföljning anmärkningar/åtgärder... 17 3 Inloggning

Läs mer

TES Mobil. Användarmanual. Användarmanual TES Mobil Dok.nr. 32-019-03-02 v8

TES Mobil. Användarmanual. Användarmanual TES Mobil Dok.nr. 32-019-03-02 v8 1 TES Mobil Användarmanual 2 Innehållsförteckning 1 Introduktion... 3 1.1 Vad kan man göra med TES Mobil?... 3 1.2 Vad är en RFID-tag?... 3 1.3 Olika hantering på olika mobiltelefoner... 3 1.4 Rekommendationer

Läs mer

Uppdaterad: 2014-05-07. Lathund Klubbmedlem

Uppdaterad: 2014-05-07. Lathund Klubbmedlem Uppdaterad: 2014-05-07 Lathund Klubbmedlem 1 1 Skriv ej ut manualen! För att alltid ha aktuell information och slippa dyra utskriftskostnader ber vi dig att ladda hem manualen som en PDF från vår hemsida

Läs mer

INNEHÅLL. INNEHÅLL 26 mars 2009. 1 Installation av SHOPsync 1. 2 Konfigurering av SHOPsync 2

INNEHÅLL. INNEHÅLL 26 mars 2009. 1 Installation av SHOPsync 1. 2 Konfigurering av SHOPsync 2 INNEHÅLL 26 mars 2009 INNEHÅLL 1 Installation av SHOPsync 1 2 Konfigurering av SHOPsync 2 3 Övriga inställningar i webbutiken & ekonomiprogrammet 13 i SHOPsync manual Nordisk e-handel AB KAPITEL 1 INSTALLATION

Läs mer

RemoteX Applications Manual för Resurs Login

RemoteX Applications Manual för Resurs Login RemoteX Applications Manual för Resurs Login RemoteX Technologies Innehållsförteckning Introduktion... 3 Resurs Login... 4 Förberedelser i RemoteX Applications... 5 Registrera användare för Resurs Login...

Läs mer

Weblogin Innehåll Startsida Språkinställning Efter inloggningen Ändra egna data - Personuppgifter Ändra egna data - Inställningar Ändra egna data - Ange lösenordsfråga Ändra lösenord Lösenordet har ändrats

Läs mer

Manual Attestering av fakturor på webb

Manual Attestering av fakturor på webb Manual Attestering av fakturor på webb Förutsättningar...2 Beställningsreferens...3 Mail och inloggning...3 Sakattestera...5 Alternativ 1 Fakturan betalas av 1 projekt... 9 Alternativ 2- Fakturan betalas

Läs mer

Lathund till First Class

Lathund till First Class Lathund till First Class Vägga Vuxenutbildning, Karlshamn KARLSHAMNS KOMMUN Senast reviderad: 2013-12-09 Ursprunglig version: 2011-11-29 Författare: Jim Nilsson Prolog Denna lathund är till för de som

Läs mer

Uppdaterad 2010-05-11. Lathund Synpunkten för handläggare och ansvarig chef

Uppdaterad 2010-05-11. Lathund Synpunkten för handläggare och ansvarig chef Uppdaterad 2010-05-11 Lathund Synpunkten för handläggare och ansvarig chef 1 Innehållsförteckning Handläggarens roll och ansvarsuppgifter... 3 Närmaste chefs roll och ansvarsuppgifter... 3 Praktisk handläggning

Läs mer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Nätanmälan_Användarmanual_Generell_0_9.docx Sida 1 av (23) Inledning Detta är en generell användarmanual till Elsmart Nätanmälan. Den är skriven för

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL applikation CBRNE

ANVÄNDARMANUAL applikation CBRNE samhällsskydd och beredskap Användarmanual 1 (19) Projektledare Godkänd av (beställare/projektägare) ANVÄNDARMANUAL applikation CBRNE samhällsskydd och beredskap Användarmanual 2 (19) Innehåll 1. Applikation

Läs mer

Instruktioner för bineros webmail.

Instruktioner för bineros webmail. Instruktioner för bineros webmail. För er som skaffat mejladress på civil2.se kommer här instruktioner på vanliga funktioner i bineros webbmejl. 1. Logga in 2. Webbmejlens innehåll 3. Börja mejla 4. Inställningar

Läs mer

Uppdaterad: 2013-04-15. Lathund Klubbmedlem

Uppdaterad: 2013-04-15. Lathund Klubbmedlem Uppdaterad: 2013-04-15 Lathund Klubbmedlem 1 1 FUNKTIONER Din förenings IdrottOnline sida är portalen för medlemmarna där du kan hitta information om vad som händer i din förening. Med ditt personliga

Läs mer

Privera 2.0 PRIVERA FÖR VÅRDGIVARE

Privera 2.0 PRIVERA FÖR VÅRDGIVARE Privera 2.0 PRIVERA FÖR VÅRDGIVARE Innehållsförteckning Vad är Privera... 3 Privera 2.0... 3 Skapa underlag Görs utanför Privera... 4 Logga in i Privera... 5 Information... 7 Skicka in fil... 8 Mottagna

Läs mer

Kom i gång med PING PONG

Kom i gång med PING PONG Kom i gång med PING PONG Studentmanual Version 6 Kom igång med PING PONG Studentmanual. Version 6 Anita Eklöf, Sektionen för pedagogiskt arbete, Högskolan i Borås. 2015-02-16 1 ATT LOGGA IN... 1 2 STARTSIDAN...

Läs mer

Alfa e-recept: Ny anva ndare

Alfa e-recept: Ny anva ndare Ny förskrivare Registrera ny användare av Alfa e-recept Klicka på [Ny användare] Kontrollera att du har din e-legitimation tillgänglig innan du börjar fylla i formuläret. Det går bra att använda BankID,

Läs mer

Installation/uppgradering av Agfa IMPAX program för remittenter

Installation/uppgradering av Agfa IMPAX program för remittenter Installation/uppgradering av Agfa IMPAX program för remittenter För kliniskt bruk testat på Windows 7 och Windows XP. Följ även denna länk angående Windows XP. http://windows.microsoft.com/sv-se/windows/end-support-help

Läs mer

Manual för att registrera i kvalitetsregistret PsykosR

Manual för att registrera i kvalitetsregistret PsykosR Manual för att registrera i kvalitetsregistret PsykosR 2014-01-28 1 Förutsättningar För att logga in behöver du: 1. Ett giltigt SITHS-kort (Tjänste-ID) 2. En dator med kortläsare 3. Vara upplagd som användare

Läs mer