BEVISSÄKRINGSPROCESSEN INTRÅNGSPROCESSEN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BEVISSÄKRINGSPROCESSEN INTRÅNGSPROCESSEN"

Transkript

1 1 BEVISSÄKRINGSPROCESSEN INTRÅNGSPROCESSEN Verbala beskrivningar i nivå 3 för resp. processteg i nivå FÖRBEREDA EFTERSÖKA SÄKRA BEVIS REDOVISA...11

2 FÖRBEREDA Analysera information. Att värdera information om kommande verkställighetsansökan så att förberedelser för ett genomförande kan vidtas. Sökande Information om intrångsundersökning Analyserad information Planera eftersökning krav Det här processteget (se syfte ovan) inleds genom att sökanden tar kontakt med KFM och lämnar information om kommande intrångsundersökning. Härvid lämnas sådan information om mål och svarande som behövs för att KFM ska kunna välja utredningsstrategi, dvs. avgöra hur efterforskning av bevismaterial ska kunna genomföras. Exempel på information: syfte och bakgrund med kommande ansökan (typ av intrång) beskrivning av föremål och handlingar som ska omfattas av undersökningen var undersökningen ska genomföras, lokalernas utformning och belägenhet vilken typ och omfattning av teknisk utrustning motparten har eller bedöms använda för lagring av handlingar och annan information motpartens verksamhet och antal anställda sökandens kontakt med domstol så att handläggning och expediering av beslut kan ske som planerat. kontaktuppgifter till sökanden och ombud. Härefter lämnas information till sökanden/ombud om exempelvis lämplig dag och tidpunkt för verkställigheten, de kostnader som kan uppstå samt

3 3 eventuella förskott. Sökandens information om kommande ansökan analyseras. Uppgifter om motpart, dess ställföreträdare m.m. kontrolleras. I förekommande fall kan relevant information sökas i offentliga register, exempelvis bolagsregistret och bilregistret.

4 Planera eftersökning Att skapa förutsättningar för en eftersökning som tillgodoser sökandens krav Analysera information Analyserad information Eftersökningsstrategi 1.2 Eftersöka, Söka bevismaterial krav en får inte inledas innan en formellt riktig ansökan om verkställighet lämnats in. I det här processteget (se syfte ovan) vidtas förberedelser utifrån lämnad information så att eftersökningen ska kunna genomföras på ett snabbt, effektivt och rättssäkert sätt. I normalfallet behövs externa experter anlitas och förberedas genom att exempelvis få information om ärendet samt underteckna sekretessförbindelse. Vidare görs en bedömning och planering av interna och övriga externa resurser i form av personal, tekniska resurser m.m. Ansökan om verkställighet tas emot och exigibilitetsprövas. Ansökan gås igenom och jämförs med ansökan till tingsrätten och den information sökanden har lämnat inför förberedelserna. Om sökanden inte erlägger förelagt förskott i samband med ansökan kan KFM inställa verkställigheten. Det görs en slutlig avstämning av den kommande eftersökningen med KFM:s personal och anlitade experter. Motparten (svaranden) informeras om åtgärden och dess innebörd genom att ansökan om verkställighet och domstolens beslut överlämnas. Vidare ges motparten möjlighet att tillkalla juridiskt biträde samt informera sin personal om skälet till KFM:s närvaro. Endast i de fall domstolen har inhämtat uppgifter från motparten underrättas denne om ärendet innan förrättningen. I övriga fall sker underrättelse först i samband med förrättningen.

5 5 Ansökan om verkställighet tas emot och ankomststämplas. Mottagandet sker antingen manuellt via post, telefax eller vid besök. I målet registreras uppgifter om diarienummer, ankomstdatum, parter, sökandens ombud, vilken typ av exekutionstitel samt datum för exekutionstitel, instans samt grundavgift och förskott. Genom registreringen blir informationen tillgänglig i datasystemet för bearbetning. Det görs en bedömning om ansökan behöver kompletteras med någon uppgift eller handling. Vidare prövas om formella krav är uppfyllda, t.ex. med avseende på exekutionstitel. Som exempel kan nämnas att om ansökan inte har inlämnats inom en månad från domstolens beslut får verkställighet inte ske. Med anledning av ärendets brådskande karaktär påbörjas efterforskningen i omedelbar anslutning till att ansökan kommer in. Ansökan om intrångsundersökning kombineras relativt ofta med en begäran om säkerhetsåtgärder enl. 15 kap. 3 RB, vilken registreras som kvarstad. I domstolens beslut anges vilken egendom som avses.

6 6 1.2 EFTERSÖKA Söka bevismaterial Att söka uppgifter och information om förhållanden hos svaranden så att bevissökningen kan anpassas och därigenom effektiviseras. 1.1 Förbereda, Planera eftersökning. Eftersökningsstrategi Indikationer på bevis Undersöka bevismaterial krav I det här processteget påbörjas efterforskningen i omfattning och inriktning utifrån den strategi som har lagts fast i föregående processteg. Sökandet sker efter information, föremål eller handlingar som beslutet avser. Eftersökning sker såväl manuellt som maskinellt och avser både fysiska och elektroniska handlingar.

7 Undersöka bevismaterial Att utifrån indikationer på bevis undersöka om dessa omfattas av verkställighetsansökan Söka bevismaterial Indikationer på bevis Klarlagt bevismaterial Bedöma bevismaterial krav I det här processteget undersöks om påträffade föremål och handlingar m.m. omfattas av intrångsundersökningen, dvs. stämmer överens med det som enligt domstolens beslut ska eftersökas.

8 Bedöma bevismaterial Att utifrån det klarlagda materialet bedöma om det finns bevis som ska säkerställas Undersöka bevismaterial Klarlagt bevismaterial Bedömt bevismaterial 1.3 Säkra bevis, Säkerställa bevismaterial krav I det här processteget bedöms om det klarlagda bevismaterialet ska säkerställas. Det bedöms om handlingar som omfattas av beslagsförbud enligt 27:2 RB ska undantas. I förekommande fall sker en maskinell genomgång av datafiler för att förhindra bevissäkring av handlingar som omfattas av undantagsregeln. Handlingar som svaranden vill ha undantag för, exempelvis affärshemligheter, granskas särskilt. I förekommande fall hänvisas svaranden till domstol för ansökan om inhibitionsbeslut.

9 9 1.3 SÄKRA BEVIS Säkerställa bevismaterial Att säkerställa bedömt bevismaterial så att sökandens krav blir tillgodosett. 1.2 Eftersöka, Bedöma bevismaterial. Bedömt bevismaterial Säkerställt bevismaterial Upprätta protokoll krav I det här processteget säkerställs information, föremål eller handlingar som i föregående steg bedömts ska omfattas av intrångsundersökningen. Säkerställande sker genom t.ex. fotografering av föremål, kopiering av handlingar eller datafiler och ljudupptagning. Det säkerställda bevismaterialet förtecknas och sammanställas, t.ex. i form papperskopior, elektroniskt medium som CD-skiva, USB-minne, DVD m.m. Åtgärden ska utföras snarast möjligt.

10 Upprätta protokoll Att avsluta verkställigheten så att parterna kan informeras om resultatet Säkerställa bevismaterial Säkerställt bevismaterial Utförd intrångsundersökning 1.4 Redovisa, Sammanställa redovisning. krav I detta processteg färdigställs och undertecknas protokollet snarast möjligt varefter verkställigheten är avslutad. Bevismaterialet i sig utgör inte en del av protokollet. För det fall efterforskningen är resultatlös dokumenteras det i protokollet.

11 REDOVISA Sammanställa redovisning Att sammanföra protokollet och det sammanställda bevismaterialet så att parterna kan informeras om vad som skett under målets handläggning. 1.3 Säkra bevis, Upprätta protokoll. Utförd intrångsundersökning Samlad information Sända redovisning krav I det här processteget skapas en redovisningshandling bestående av protokollet och det sammanställda bevismaterialet.

12 Sända redovisning Att sända redovisningshandling till parterna så att de ges möjlighet att tillvarata sina intressen Sammanställa redovisning. Samlad information. Lämnad information. Sökande Svarande Domstol krav I det här processteget skickas protokollet och en kopia av bevismaterialet till parterna. Domstolen underrättas skriftligen om vid vilken tidpunkt verkställigheten har avslutats. Anledningen är att domstolen ska skriva av ärendet om sökanden inte väcker talan inom en månad räknat från det att KFM:s protokoll undertecknats. KFM bevakar om talan väcks. Om sökanden väcker talan avregistreras målet hos KFM och bevismaterialet arkiveras. Om sökanden inte väcker talan, eller om förlikning träffas, avregistreras målet och bevismaterialet återställs till svaranden. Om domstolen upphäver sitt beslut om intrångsundersökning ska bevismaterialet återställas till svaranden.

Kronofogdens övergripande processkarta Kronofogdens processer är grupperade i tre delar; Styra och leda, Kärnprocesser och Stödprocesser.

Kronofogdens övergripande processkarta Kronofogdens processer är grupperade i tre delar; Styra och leda, Kärnprocesser och Stödprocesser. Kronofogdens övergripande processkarta Kronofogdens processer är grupperade i tre delar; Styra och leda, Kärnprocesser och Stödprocesser. Figur 1 Kronofogdens övergripande processkarta Riksdag, regering,

Läs mer

VERKSTÄLLIGHETSPROCESSEN Avhysningsmål

VERKSTÄLLIGHETSPROCESSEN Avhysningsmål 1 VERKSTÄLLIGHETSPROCESSEN Avhysningsmål Verbala beskrivningar av processtegen i nivå 4 för resp. processteg i nivå 3. 1.1.1 Registrera ansökan... 2 1.1.2 Pröva ansökan... 4 1.2.1 Välja utredningsväg...

Läs mer

BETALNINGSSÄKRINGSPROCESSEN

BETALNINGSSÄKRINGSPROCESSEN 1 BETALNINGSSÄKRINGSPROCESSEN Verbala beskrivningar av processtegen i nivå 4 för resp. processteg i nivå 3. 1.1.1 Registrera ansökan... 2 1.2.1 Välja utredningsväg... 6 1.2.2 Hitta tillgångar resp. samla

Läs mer

VERKSTÄLLIGHETSPROCESSEN. Verbala beskrivningar i nivå 4 av de processteg som är specifika för s.k. utlandsgäldenär.

VERKSTÄLLIGHETSPROCESSEN. Verbala beskrivningar i nivå 4 av de processteg som är specifika för s.k. utlandsgäldenär. 1 VERKSTÄLLIGHETSPROCESSEN Verbala beskrivningar i nivå 4 av de processteg som är specifika för s.k. utlandsgäldenär. Innehåll 1.2.3 Bedöma information... 2 1.2.4 Välja åtgärd... 4 1.2.4 Välja åtgärd,

Läs mer

VERKSTÄLLIGHETSPROCESSEN

VERKSTÄLLIGHETSPROCESSEN 1 VERKSTÄLLIGHETSPROCESSEN Verbala beskrivningar av processtegen i nivå 4 för resp. processteg i nivå 3. 1.1.1 Registrera ansökan...2 1.1.2 Pröva ansökan...6 1.2.1 Välja utredningsväg...11 1.2.2 Hitta

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i rättegångsbalken; SFS 2017:176 Utkom från trycket den 14 mars 2017 utfärdad den 2 mars 2017. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om rättegångsbalken

Läs mer

VERKSTÄLLIGHETSPROCESSEN

VERKSTÄLLIGHETSPROCESSEN 1 VERKSTÄLLIGHETSPROCESSEN Verbala beskrivningar i nivå 5 av processtegen B 1.3.2.1 a Förbereda försäljning och infordra samt B 1.3.2.2 a Sälja. 2 B 1.3.2.1 a Förbereda försäljning och infordra Processled

Läs mer

Regeringens proposition 1998/99:11

Regeringens proposition 1998/99:11 Regeringens proposition 1998/99:11 Ny skyddsåtgärd vid immaterialrättsintrång Prop. 1998/99:11 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 1 oktober 1998 Göran Persson Laila Freivalds

Läs mer

Ställningstagande - Urvalet av S-gäldenärer

Ställningstagande - Urvalet av S-gäldenärer 832 6511-13/121 1(6) Ställningstagande - Urvalet av S-gäldenärer (Ersätter ställningstagande 9/08/IND) De riktlinjer för urvalet av S-gäldenärer som anges i bifogade promemoria ska tills vidare gälla för

Läs mer

Nr 13/08/IND Ställningstagande om delgivning genom s k spikning i samband med avhysning, 16 kap 2 UB.

Nr 13/08/IND Ställningstagande om delgivning genom s k spikning i samband med avhysning, 16 kap 2 UB. % Kronofogden 1(6) 13/08/IND Ställningstagande om delgivning genom s k spikning i samband med avhysning, 16 kap 2 UB. Vid delgivning genom spikning i samband med avhysning ska följande rutin tillämpas.

Läs mer

Konkurrensverkets författningssamling

Konkurrensverkets författningssamling Konkurrensverkets författningssamling ISSN 1103-6303 Konkurrensverkets allmänna råd om eftergift och nedsättning av konkurrensskadeavgift KKVFS 2012:1 Utkom från trycket den 26 september 2012 beslutat

Läs mer

Nr 13/08/IND Ställningstagande om delgivning genom s k spikning i samband med avhysning, 16 kap 2 UB.

Nr 13/08/IND Ställningstagande om delgivning genom s k spikning i samband med avhysning, 16 kap 2 UB. % Kronofogden 1(8) 808 2744-11/121 13/08/IND Ställningstagande om delgivning genom s k spikning i samband med avhysning, 16 kap 2 UB. Vid delgivning genom spikning i samband med avhysning ska följande

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i konkurrenslagen (1993:20); Utkom från trycket den 8 juni 2004 utfärdad den 27 maj 2004. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om konkurrenslagen (1993:20)

Läs mer

Betalningsföreläggande och handräckning

Betalningsföreläggande och handräckning Betalningsföreläggande och handräckning Betalningsföreläggande och handräckning Har du lånat ut pengar som du inte får tillbaka? Får du inte betalt för en faktura? Flyttar inte din uppsagda hyresgäst?

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i jordabalken; SFS 2008:153 Utkom från trycket den 22 april 2008 utfärdad den 10 april 2008. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om jordabalken 2 dels

Läs mer

Upphävande av ställningstagande 13/08/IND

Upphävande av ställningstagande 13/08/IND Beslutad av Ulrika Lindén Beslut Dokumentägare Beslutsdatum Dnr Ulrika Lindén 2018-12-20 840 26999-18/121 Upphävande av ställningstagande 13/08/IND Ställningstagandet 13/08/IND rörande Delgivning genom

Läs mer

Departement/ myndighet: Justitiedepartementet BIRS. Rubrik: Förordning (2003:69) om samarbete med Internationella brottmålsdomstolen

Departement/ myndighet: Justitiedepartementet BIRS. Rubrik: Förordning (2003:69) om samarbete med Internationella brottmålsdomstolen SFS nr: 2003:69 Departement/ myndighet: Justitiedepartementet BIRS Rubrik: Förordning (2003:69) om samarbete med Internationella brottmålsdomstolen Utfärdad: 2003-02-27 Ändring införd: t.o.m. SFS 2013:450

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om erkännande och verkställighet inom Europeiska unionen av frysningsbeslut; SFS 2005:500 Utkom från trycket den 17 juni 2005 utfärdad den 9 juni 2005. Enligt riksdagens

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i konkurrenslagen (1993:20); SFS 2002:595 Utkom från trycket den 24 juni 2002 utfärdad den 13 juni 2002. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om konkurrenslagen

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Svea hovrätts beslut i mål Ö HÖGSTA DOMSTOLENS AVGÖRANDE

HÖGSTA DOMSTOLENS. ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Svea hovrätts beslut i mål Ö HÖGSTA DOMSTOLENS AVGÖRANDE Sida 1 (10) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 15 april 2011 Ö 3244-09 KLAGANDE ÅK SAKEN Klagan i hovrätt över domvilla m.m. ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Svea hovrätts beslut 2009-06-12

Läs mer

Ställningstagande - Försegling med stöd av 2 kap. 17 tredje stycket UB av lokal under pågående förrättning

Ställningstagande - Försegling med stöd av 2 kap. 17 tredje stycket UB av lokal under pågående förrättning 832 6511-13/121 1(5) Ställningstagande - Försegling med stöd av 2 kap. 17 tredje stycket UB av lokal under pågående förrättning (Ersätter ställningstagande 4/08/IND) Om behov av försegling uppstår, t.ex.

Läs mer

Kronofogden FÖRELÄGGANDE. BF~ENHETEN UTBILDNINGSDATABAS Kundeenter Tel 0771-73 73 00 /Fax 026-187544 Öppet kl 8-18

Kronofogden FÖRELÄGGANDE. BF~ENHETEN UTBILDNINGSDATABAS Kundeenter Tel 0771-73 73 00 /Fax 026-187544 Öppet kl 8-18 Kronofogden BF~ENHETEN UTBILDNINGSDATABAS Kundeenter Tel 0771-73 73 00 /Fax 026-187544 Öppet kl 8-18 Kronofogdemyndigheten GÄVLEBORGS LÄN 801 2 9 GÄVLE FÖRELÄGGANDE Datum 2010-12-29 840107*9622 Målnummer

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i konkurrenslagen (2008:579); Utkom från trycket den 22 mars 2016 utfärdad den 10 mars 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om konkurrenslagen (2008:579)

Läs mer

1(12) Betalningsföreläggandeenheten SÄRSKILD HANDRÄCKNING. Datum 2013-04-16

1(12) Betalningsföreläggandeenheten SÄRSKILD HANDRÄCKNING. Datum 2013-04-16 1(12) SÄRSKILD HANDRÄCKNING Webbplats: www.kronofogden.se E-postadress: kronofogdemyndigheten@kronofogden.se Postadress Besöksadress Telefon Telefax Box 50 Skeppsbrogatan 41 0771-529 400 010-573 8970 971

Läs mer

Grundläggande bestämmelser av Lejla Mulalic

Grundläggande bestämmelser av Lejla Mulalic Grundläggande bestämmelser av Lejla Mulalic De grundläggande bestämmelserna om myndigheternas skyldighet att registrera allmänna handlingar. Allmänna handlingar ska registreras så snart de har kommit in

Läs mer

REGLER OM KUNDINFLYTANDE PÅ ORDINARIE BOLAGSSTÄMMA

REGLER OM KUNDINFLYTANDE PÅ ORDINARIE BOLAGSSTÄMMA 1 (6) REGLER OM KUNDINFLYTANDE PÅ ORDINARIE BOLAGSSTÄMMA Beslutade av Fullmäktige i Livförsäkringsbolaget Skandia, ömsesidigt Datum för beslut 2016-12-19 Ersätter Regler om kundinflytande på ordinarie

Läs mer

2/09/VER - Uttagande av förrättningskostnader

2/09/VER - Uttagande av förrättningskostnader 2/09/VER - Uttagande av förrättningskostnader Dnr 801 4916-09 /121 2009-03-09 Förrättningskostnader ska tas ut på sätt som beskrivs i den bifogade rättsliga promemorian. Sven Kihlgren Processägare Rättslig

Läs mer

Betänkande av Straffrättsutredningen (SOU 2013:38) Vad bör straffas?

Betänkande av Straffrättsutredningen (SOU 2013:38) Vad bör straffas? 1(6) Justitiedepartementet Straffrättsenheten 103 33 Stockholm Betänkande av Straffrättsutredningen (SOU 2013:38) Vad bör straffas? (JU2013/4451/L5) Kronofogdemyndigheten (KFM) begränsar sitt yttrande

Läs mer

RÄTTEN Hovrättsråden Ulrika Ihrfelt och Eva Edwardsson samt tf. hovrättsassessorn Johan Holmquist, referent

RÄTTEN Hovrättsråden Ulrika Ihrfelt och Eva Edwardsson samt tf. hovrättsassessorn Johan Holmquist, referent 1 SVEA HOVRÄTT PROTOKOLL Aktbilaga 21 Patent- och 2018-08-03 Ärende nr PMÖÄ 9696-17 marknadsöverdomstolen Föredragning i Rotel 0221 Stockholm RÄTTEN Hovrättsråden Ulrika Ihrfelt och Eva Edwardsson samt

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm 2005-03-02 Meddelad i Stockholm Mål nr Rotel 661 Sida 1 (5) KLAGANDE Barn- och utbildningsnämnden i Uddevalla kommun Ombud: Kristina Olinder Stadskansliet Uddevalla kommun 451 81 UDDEVALLA MOTPART Datainspektionen

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 14 juni 2006 Ö 3903-03 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna Ställföreträdare: Verksjurist NM MOTPART HÖ Ombud: Advokat UT SAKEN Utmätning

Läs mer

Utdrag ur föräldrabalken

Utdrag ur föräldrabalken Utdrag ur föräldrabalken Inledande bestämmelser 1 Barn har rätt till omvårdnad, trygghet och en god fostran. Barn skall behandlas med aktning för sin person och egenart och får inte utsättas för kroppslig

Läs mer

Ny instansordning för va-mål

Ny instansordning för va-mål Cirkulärnr: 15:46 Diarienr: 15/06745 Nyckelord: Va-mål, va-avgifter, Statens va-nämnd, lagen om allmänna vattentjänster, LAV Handläggare: Anna Marcusson Avdelning: Avdelningen för juridik Datum: 2015-12-30

Läs mer

Verkställighet Teknisk beskrivning av transaktionen Bekräftelse ansökan om verkställighet Utgåva 2.0

Verkställighet Teknisk beskrivning av transaktionen Bekräftelse ansökan om verkställighet Utgåva 2.0 1(9) Verkställighet Teknisk beskrivning av transaktionen Bekräftelse ansökan om verkställighet Utgåva 2.0 www.kronofogden.se E-postadress: kronofogdemyndigheten@kronofogden.se Postadress Besöksadress Telefon

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 29 maj 2018 T 4168-17 PARTER Klagande BKW Ombud: Jur.kand. FL Motpart HK SAKEN Laglottskränkning ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Hovrätten över Skåne

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 21 februari 2014 Ö 1892-13 KLAGANDE GT Ombud: Advokat NR MOTPART Trafikverket Box 810 781 89 Borlänge ÖVRIG SAKÄGARE GöT Ombud: Advokat

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om förstörande av vissa hälsofarliga missbrukssubstanser; SFS 2011:111 Utkom från trycket den 22 februari 2011 utfärdad den 10 februari 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om erkännande och verkställighet av frihetsberövande påföljder inom Europeiska unionen; SFS 2015:109 Utkom från trycket den 10 mars 2015 utfärdad den 26 februari 2015.

Läs mer

Bevissäkring, intrångsundersökningar och säkerhetsåtgärder enligt 15 kap. 3 RB

Bevissäkring, intrångsundersökningar och säkerhetsåtgärder enligt 15 kap. 3 RB 1(67) Bevissäkring, intrångsundersökningar och säkerhetsåtgärder enligt 15 kap. 3 RB I avvaktan på att arbetet med att ta fram handboken om specialverkställighet (Sverkställighet) slutförs publiceras bl.a.

Läs mer

PM Miljöfarlig verksamhet

PM Miljöfarlig verksamhet 1 (6) Mark- och miljödomstolarna PM Miljöfarlig verksamhet I detta PM redovisas huvuddragen av hur handläggningen vid mark- och miljödomstolen går till för ansökningar om tillstånd till miljöfarlig verksamhet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i föräldrabalken; SFS 2006:458 Utkom från trycket den 14 juni 2006 utfärdad den 1 juni 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om föräldrabalken 2

Läs mer

S-HANDBOK Verksamhetsomr. 2 ledning/kansli Datum Dnr Ann-Marie Ahlqvist 2014-01-27 808 34351-10/111 010-574 86 76

S-HANDBOK Verksamhetsomr. 2 ledning/kansli Datum Dnr Ann-Marie Ahlqvist 2014-01-27 808 34351-10/111 010-574 86 76 1(125) Bevissäkring m.m. (utgåva 2) I avvaktan på att arbetet med att ta fram handboken om specialverkställighet (Sverkställighet) slutförs publiceras här tre nya kapitel i den del av S-handboken, där

Läs mer

Brister i hanteringen av ett ärende om tillgodoräknande av utbildning vid Göteborgs universitet

Brister i hanteringen av ett ärende om tillgodoräknande av utbildning vid Göteborgs universitet BESLUT 1(6) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Lina Smed 08-563 085 36 lina.smed@uka.se Göteborgs universitet Rektor Box 100 405 30 Göteborg Brister i hanteringen av ett ärende om tillgodoräknande

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 18 mars 2005 Ö 3891-03 KLAGANDE Carina Ahlström Förvaltning AB i konkurs Ställföreträdare: TA MOTPART FöreningsSparbanken AB Ombud: bankjuristen

Läs mer

Verkställighet Teknisk beskrivning av transaktionen Bekräftelse ansökan om verkställighet Utgåva 2.1

Verkställighet Teknisk beskrivning av transaktionen Bekräftelse ansökan om verkställighet Utgåva 2.1 1(8) Verkställighet Teknisk beskrivning av transaktionen Bekräftelse ansökan om verkställighet Utgåva 2.1 www.kronofogden.se E-postadress: kronofogdemyndigheten@kronofogden.se Postadress Besöksadress Telefon

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1999:116) om skiljeförfarande Utfärdad den 29 november 2018 Publicerad den 4 december 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om lagen (1999:116)

Läs mer

Förfaranderegler för alternativt tvistlösningsförfarande för domännamn i toppdomänen.se ( Förfarandereglerna )

Förfaranderegler för alternativt tvistlösningsförfarande för domännamn i toppdomänen.se ( Förfarandereglerna ) Förfaranderegler för alternativt tvistlösningsförfarande för domännamn i toppdomänen.se ( Förfarandereglerna ) (I händelse av konflikt ska den svenska versionen av Förfaranderegler för alternativt tvistlösningsförfarande

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i utsökningsförordningen (1981:981); SFS 2006:879 Utkom från trycket den 21 juni 2006 utfärdad den 8 juni 2006. Regeringen föreskriver i fråga om utsökningsförordningen

Läs mer

Åtgärder mot fusk och felaktigheter med assistansersättning (SOU 2012:6) (S2012/1273/FST)

Åtgärder mot fusk och felaktigheter med assistansersättning (SOU 2012:6) (S2012/1273/FST) 1(5) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Åtgärder mot fusk och felaktigheter med assistansersättning (SOU 2012:6) (S2012/1273/FST) Kronofogdemyndigheten (KFM), som har till uppgift att verkställa beslut

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2000:562) om internationell rättslig hjälp i brottmål; Utkom från trycket den 29 maj 2012 utfärdad den 16 maj 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Lag (2008:962) om valfrihetssystem

Lag (2008:962) om valfrihetssystem Lag (2008:962) om valfrihetssystem 1 kap. Lagens tillämpningsområde Lagens omfattning 1 Denna lag gäller när en upphandlande myndighet beslutat att tillämpa valfrihetssystem vad gäller tjänster inom hälsovård

Läs mer

Exekutionsärenden. Kritik mot Kronofogdemyndigheten för brister i rutiner rörande dokumentation av underrättelser enligt 4 kap. 12 utsökningsbalken

Exekutionsärenden. Kritik mot Kronofogdemyndigheten för brister i rutiner rörande dokumentation av underrättelser enligt 4 kap. 12 utsökningsbalken Exekutionsärenden Kritik mot Kronofogdemyndigheten för brister i rutiner rörande dokumentation av underrättelser enligt 4 kap. 12 utsökningsbalken (Dnr 5479-2010) Anmälan F.Ö. framförde i en anmälan klagomål

Läs mer

Reglemente för valnämnden

Reglemente för valnämnden Dnr 2016/269/003, Id 51286 Reglemente för valnämnden Antaget av kommunfullmäktige 2016-06-27, KF 170 2 3 INNEHÅLL VALNÄMNDENS UPPGIFTER 4 Sakområden 4 Processbehörighet 4 Rätt att ingå avtal 4 Rätt att

Läs mer

Reglemente för byggnadsnämnden

Reglemente för byggnadsnämnden Utgiven av kommunledningskontoret Antagen av kommunfullmäktige 2018-06-11, 67 Reglemente för byggnadsnämnden Ansvarsområde och uppgifter 1 Byggnadsnämnden fullgör, i den mån uppgifterna inte åligger kommunstyrelsen,

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 18 mars 2005 Ö 199-03 KLAGANDE Byggintressenter i Jönköping Aktiebolag Ställföreträdare: GB Ombud: advokaten SM MOTPART Bolagsverket,

Läs mer

Sida l (4) KAMMARRÄTTEN y^ ^^ r Mål nr 3647-15 I STOCKHOLM JJUIVI Avdelning 04 2015 "06- O 4 Meddelad i Stockholm

Sida l (4) KAMMARRÄTTEN y^ ^^ r Mål nr 3647-15 I STOCKHOLM JJUIVI Avdelning 04 2015 06- O 4 Meddelad i Stockholm Sida l (4) KAMMARRÄTTEN y^ ^^ r Mål nr 3647-15 I STOCKHOLM JJUIVI Avdelning 04 2015 "06- O 4 Meddelad i Stockholm KLAGANDE Maria Elowsson Nyhetsbyrån Siren Björns Trädgårdsgränd l 11621 Stockholm ÖVERKLAGAT

Läs mer

2/11/VER - Delgivning av beslut om utmätning. Rutinen gäller även i tillämpliga delar för utlandsbosatta gäldenärer.

2/11/VER - Delgivning av beslut om utmätning. Rutinen gäller även i tillämpliga delar för utlandsbosatta gäldenärer. % Kronofogden 1(5) 2/11/VER - Delgivning av beslut om utmätning Beslut om utmätning ska delges som huvudregel. Delgivning kan underlåtas när kostnaderna för delgivningsförfarandet inte uppvägs av den utmätta

Läs mer

Reglemente för fastighetsnämnden

Reglemente för fastighetsnämnden Utgiven av kommunledningskontoret Antagen av kommunfullmäktige 2018-06-11, 67 Reglemente för fastighetsnämnden Ansvarsområde och uppgifter 1 Fastighetsnämnden förvaltar kommunens bebyggda fastigheter och

Läs mer

Ett starkare skydd mot orättvisa betalningsanmärkningar

Ett starkare skydd mot orättvisa betalningsanmärkningar Finansutskottets betänkande 2016/17:FiU40 Ett starkare skydd mot orättvisa betalningsanmärkningar Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till lagändringar som ska minska risken

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1988:688) om besökförbud; SFS 2011:487 Utkom från trycket den 24 maj 2011 utfärdad den 12 maj 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om lagen

Läs mer

Helsingfors den 25 mars 2009 Dok: MB/12/2008 slutlig

Helsingfors den 25 mars 2009 Dok: MB/12/2008 slutlig Helsingfors den 25 mars 2009 Dok: MB/12/2008 slutlig BESLUT OM GENOMFÖRANDE AV EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) NR 1049/2001 OM ALLMÄNHETENS TILLGÅNG TILL EUROPAPARLAMENTETS, RÅDETS OCH KOMMISSIONENS

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om erkännande och verkställighet av frivårdspåföljder inom Europeiska unionen; SFS 2015:652 Utkom från trycket den 24 november 2015 utfärdad den 12 november 2015.

Läs mer

AVSKRIFT MARKNADSDOMSTOLEN BESLUT 2000: Dnr A 4/00

AVSKRIFT MARKNADSDOMSTOLEN BESLUT 2000: Dnr A 4/00 1 AVSKRIFT MARKNADSDOMSTOLEN BESLUT 2000:16 2000-06-27 Dnr A 4/00 ÖVERKLAGAT BESLUT Konkurrensverkets beslut 2000-03-13, dnr 926/1999, bilaga (ej bilagd här) KLAGANDE AB Svenska Shell, 556011-2111, 167

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 52/2010 rd. Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av rättegångsbalken och lagen om rättegång i brottmål

Lag. RIKSDAGENS SVAR 52/2010 rd. Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av rättegångsbalken och lagen om rättegång i brottmål RIKSDAGENS SVAR 52/2010 rd Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av rättegångsbalken och lagen om rättegång i brottmål Ärende Regeringen har till 2009 års riksmöte överlämnat sin proposition

Läs mer

DOM 2015-10-13 Stockholm

DOM 2015-10-13 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060303 DOM 2015-10-13 Stockholm Mål nr F 7731-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-08-13 i mål nr F 2063-15, se

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2002-02-14 Närvarande: f.d. justitierådet Hans Danelius, regeringsrådet Gustaf Sandström, justitierådet Dag Victor. Enligt en lagrådsremiss den 7 februari

Läs mer

Anvisning för handläggning av ärenden om studieuppehåll på grundnivå och avancerad nivå

Anvisning för handläggning av ärenden om studieuppehåll på grundnivå och avancerad nivå Anvisning för handläggning av ärenden om studieuppehåll på grundnivå och avancerad nivå Denna anvisning ska tillämpas som stöd vid handläggningen av ärenden om studieuppehåll på grundnivå och avancerad

Läs mer

Anvisning för handläggning av ärenden om tillgodoräknande av hel kurs på grund- och avancerad nivå

Anvisning för handläggning av ärenden om tillgodoräknande av hel kurs på grund- och avancerad nivå ANVISNING Gäller från och med Diarienummer 2015-11-11 V-2015-0798 Sammanfattning Anvisningen ska tillämpas som stöd vid handläggningen av ärenden om tillgodoräknande på grundnivå och avancerad nivå och

Läs mer

EUROPEISKA CENTRALBANKENS BESLUT av den 14 april 2014 om inrättandet av en administrativ omprövningsnämnd och nämndens arbetsordning (ECB/2014/16)

EUROPEISKA CENTRALBANKENS BESLUT av den 14 april 2014 om inrättandet av en administrativ omprövningsnämnd och nämndens arbetsordning (ECB/2014/16) 14.6.2014 L 175/47 EUROPEISKA CENTRALBANKENS BESLUT av den 14 april 2014 om inrättandet av en administrativ omprövningsnämnd och nämndens arbetsordning (ECB/2014/16) (2014/360/EU) ECB-RÅDET HAR ANTAGIT

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om framtidsfullmakter; SFS 2017:310 Utkom från trycket den 9 maj 2017 utfärdad den 27 april 2017. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Innebörden av en framtidsfullmakt

Läs mer

Tvångsförsäljning av bostadsrätt - förfarande och formkrav

Tvångsförsäljning av bostadsrätt - förfarande och formkrav 1(9) Tvångsförsäljning av bostadsrätt - förfarande och formkrav Vid tvångsförsäljning ska följande förfarande och formkrav jämte bifogad promemoria tillämpas. Bostadsrättshavaren ska skriftligen underrättas

Läs mer

1 Bakgrund och syfte Lokal överenskommelse mellan polis och åklagare (förslag) Direktiv Initiala utredningsåtgärder kontaktförbud...

1 Bakgrund och syfte Lokal överenskommelse mellan polis och åklagare (förslag) Direktiv Initiala utredningsåtgärder kontaktförbud... 1 Bakgrund och syfte... 3 2 Lokal överenskommelse mellan polis och åklagare (förslag)... 5 3 Direktiv Initiala utredningsåtgärder kontaktförbud... 9 4 Rutiner för åklagaradministratör avseende handläggning

Läs mer

REGLEMENTE. Brandkåren Norra Dalarna

REGLEMENTE. Brandkåren Norra Dalarna REGLEMENTE Brandkåren Norra Dalarna Sida 2(9) Mora 2018-10-30 Reglemente Brandkåren Norra Dalarna Fastställd: Kommunfullmäktige i Leksand 2018-10-16 8 Kommunfullmäktige i Mora 2018-09-17 65 Kommunfullmäktige

Läs mer

71 Övriga bestämmelser om verkställighet

71 Övriga bestämmelser om verkställighet Övriga bestämmelser om verkställighet, Avsnitt 71 1 71 Övriga bestämmelser om verkställighet Bestämmelser om verkställighet Övergångsbestämmelser 71.1 Inledning I detta avsnitt behandlas bestämmelser om

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2004:297) om bank- och finansieringsrörelse; SFS 2013:455 Utkom från trycket den 12 juni 2013 utfärdad den 30 maj 2013. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060106 2014-03-14 Stockholm Mål nr F 10426-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Östersunds tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-10-23 i mål nr F 1801-13 KLAGANDE Staten genom Lantmäteriet

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060202 DOM 2016-08-02 Stockholm Mål nr M 6799-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Östersunds tingsrätts, mark- och miljödomstolen, beslut 2016-07-14 i mål nr M 1583-16, se bilaga KLAGANDE Nilsson Kraft

Läs mer

Nr 18/08/IND Processägarens ställningstagande avseende utmätningsförrättning i bankfack

Nr 18/08/IND Processägarens ställningstagande avseende utmätningsförrättning i bankfack 1(7) 18/08/IND Processägarens ställningstagande avseende utmätningsförrättning i bankfack * Underrättelse om förrättning i bankfack 1 ska lämnas endast om det kan antas att målets handläggning främjas

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i jordabalken; SFS 2006:142 Utkom från trycket den 14 mars 2006 utfärdad den 2 mars 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om jordabalken 2 dels att

Läs mer

Bevissäkring enligt skatteförfarandelagen och intrångsundersökningar m.m.

Bevissäkring enligt skatteförfarandelagen och intrångsundersökningar m.m. 1(172) Bevissäkring enligt skatteförfarandelagen och intrångsundersökningar m.m. Förord I rubricerade del av handboken om specialverkställighet lämnas en redogörelse för de regler som gäller för olika

Läs mer

Kommunal Författningssamling

Kommunal Författningssamling Kommunal Författningssamling för Falköpings kommun KS 2016/36 003 KFS 2016:10 Reglemente för valnämnden Antagen av kommunfullmäktige den 21 mars 2016 Gäller från och med 1 april 2016 Utöver det som föreskrivs

Läs mer

Konkurrensverkets platsundersökningar

Konkurrensverkets platsundersökningar Konkurrensverkets platsundersökningar Om du vill ha informationen i ett alternativt format, som till exempel på lättläst svenska, punktskrift eller inläst på kassett/cd, kontaktar du Konkurrensverket via

Läs mer

Reglemente för miljö- och hälsoskyddsnämnden

Reglemente för miljö- och hälsoskyddsnämnden Utgiven av kommunledningskontoret Antagen av kommunfullmäktige 2018-06-11, 67 Reglemente för miljö- och hälsoskyddsnämnden Ansvarsområde och uppgifter 1 Miljö- och hälsoskyddsnämnden fullgör, i den mån

Läs mer

RÄTTEN Hovrättslagmannen Peter Strömberg, referent och protokollförare, samt hovrättsråden Kerstin Norman och Carin Häckter

RÄTTEN Hovrättslagmannen Peter Strömberg, referent och protokollförare, samt hovrättsråden Kerstin Norman och Carin Häckter 1 SVEA HOVRÄTT PROTOKOLL Aktbilaga 21 2018-06-08 Mål nr PMÖ 11552-17 Föredragning i Rotel 020103 Stockholm RÄTTEN Hovrättslagmannen Peter Strömberg, referent och protokollförare, samt hovrättsråden Kerstin

Läs mer

Rubrik: - Handelsregisterförordning (1974:188)

Rubrik: - Handelsregisterförordning (1974:188) Rubrik: - Handelsregisterförordning (197:188) Databas: SFST Observera att det kan förekomma fel i författningstexterna. Bilagor till författningarna saknas. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta

Läs mer

REGLEMENTE FÖR ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN I KROKOM, ÅRE OCH ÖSTERSUND

REGLEMENTE FÖR ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN I KROKOM, ÅRE OCH ÖSTERSUND Sida: 1 (8) REGLEMENTE FÖR ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN I KROKOM, ÅRE OCH ÖSTERSUND En gemensam nämnd, Överförmyndarnämnden i Krokom, Åre och Östersund, tillsätts i Östersunds kommun och ingår i Östersunds kommuns

Läs mer

Uppföljning av Uppsala universitets hantering av en anmälan om oredlighet i forskning

Uppföljning av Uppsala universitets hantering av en anmälan om oredlighet i forskning BESLUT 1(6) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Mikael Herjevik 08-5630 87 27 mikael.herjevik@uka.se Uppsala universitet Rektor Uppföljning av Uppsala universitets hantering av en anmälan om oredlighet

Läs mer

En kort sammanfattning av hovrättens synpunkter

En kort sammanfattning av hovrättens synpunkter YTTRANDE 2011-01-21 SVEA HOVRÄTT Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Departementspromemorian Medling i vissa privaträttsliga tvister (Ds 2010:39) Inledning Hovrätten, som inte har

Läs mer

Lag om medling i tvistemål och stadfästelse av förlikning i allmänna domstolar /394

Lag om medling i tvistemål och stadfästelse av förlikning i allmänna domstolar /394 Finlex» La gstiftning» Uppdaterad lagstiftning» 2011» 29.4.2011/394 29.4.2011/394 Beaktats t.o.m. FörfS 479/2011. Se anmärkningen för upphovsrätt i användningsvillkoren. Lag om medling i tvistemål och

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i rättegångsbalken; SFS 2012:281 Utkom från trycket den 29 maj 2012 utfärdad den 16 maj 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om rättegångsbalken

Läs mer

Benämningen kupongbolag finns inte uttalat i aktiebolagslagen men termen är väl förankrad inom den juridiska doktrinen.

Benämningen kupongbolag finns inte uttalat i aktiebolagslagen men termen är väl förankrad inom den juridiska doktrinen. A ktieboken av Christer Nilsson Publicerad 2010-03-15 Ett aktiebolag har alltid en aktiebok som ska innehålla en förteckning över bolagets aktier och dess aktieägare. Aktieboken är offentlig som vem som

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 7 februari 2005 Ö 407-05 KLAGANDE Herstaberg i Norrköping AB: s konkursbo Ställföreträdare: advokaten RB i egenskap av konkursförvaltare

Läs mer

PROTOKOLL och Föredragning i Stockholm

PROTOKOLL och Föredragning i Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Patent- och marknadsöverdomstolen Rotel 020110 PROTOKOLL 2016-10-05 och 2016-10-07 Föredragning i Stockholm Aktbilaga 47 Mål nr PMT 7499-16 RÄTTEN Hovrättslagmännen Christine Lager och Per

Läs mer

PROTOKOLL Föredragning i Stockholm. RÄTTEN Hovrättslagmannen Christine Lager samt hovrättsråden Ulrika Ihrfelt och Eva Edwardsson, referent

PROTOKOLL Föredragning i Stockholm. RÄTTEN Hovrättslagmannen Christine Lager samt hovrättsråden Ulrika Ihrfelt och Eva Edwardsson, referent SVEA HOVRÄTT Rotel 020102 PROTOKOLL 2017-05-04 Föredragning i Stockholm Sid 1 (7) Aktbilaga 16 Mål nr PMÖÄ 574-17 RÄTTEN Hovrättslagmannen Christine Lager samt hovrättsråden Ulrika Ihrfelt och Eva Edwardsson,

Läs mer

Rättssäkert tillsynsarbete miljöinspektörens verktyg. Anna Marcusson, förbundsjurist, Sveriges Kommuner och Landsting

Rättssäkert tillsynsarbete miljöinspektörens verktyg. Anna Marcusson, förbundsjurist, Sveriges Kommuner och Landsting Rättssäkert tillsynsarbete miljöinspektörens verktyg Anna Marcusson, förbundsjurist, Sveriges Kommuner och Landsting Rättssäkert tillsynsarbete Avgränsning av tillsynsområdet Förelägganden enligt miljöbalken

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 29 december 2014 Ö 208-14 KLAGANDE MJ Ombud: Advokat AG MOTPART SH Ombud: Advokat HU SAKEN Avvisande av talan ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Svea

Läs mer

Reglemente för utbildningsnämnden

Reglemente för utbildningsnämnden Utgiven av kommunledningskontoret Antagen av kommunfullmäktige 2018-06-11, 67 Reglemente för utbildningsnämnden Ansvarsområde och uppgifter 1 Utbildningsnämnden fullgör kommunens uppgifter som huvudman

Läs mer

VILLKOR FÖR TECKNINGSOPTIONER I SPILTAN FONDER AB. I dessa villkor skall följande benämningar ha den innebörd som anges nedan.

VILLKOR FÖR TECKNINGSOPTIONER I SPILTAN FONDER AB. I dessa villkor skall följande benämningar ha den innebörd som anges nedan. VILLKOR FÖR TECKNINGSOPTIONER I SPILTAN FONDER AB 1 Definitioner I dessa villkor skall följande benämningar ha den innebörd som anges nedan. bolaget avser Spiltan Fonder AB, org nr 556614-2906; teckningsoptionsinnehavare

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om makars och sambors förmögenhetsförhållanden i internationella situationer Publicerad den 10 maj 2019 Utfärdad den 2 maj 2019 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i körkortsförordningen (1998:980); SFS 2009:1369 Utkom från trycket den 11 december 2009 utfärdad den 3 december 2009. Regeringen föreskriver i fråga om

Läs mer