Tips och råd för dig med implantat

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tips och råd för dig med implantat"

Transkript

1 TePes produkter finns på ditt närmaste apotek och hos din tandläkare/tandhygienist. Patientguide Mellanrumsborstar Original Extra mjuk Angle 0,4 mm 0,45 mm 0,5 mm 0,6 mm 0,7 mm 0,8 mm 1,1 mm 1,3 mm 0,45 mm 0,5 mm 0,6 mm 0,7 mm 0,8 mm 1,1 mm 0,4 mm 0,45 mm 0,5 mm 0,6 mm 0,7 mm 0,8 mm 1,5 mm Specialborstar Tips och råd för dig med implantat Tandtråd Bridge & Implant Floss Dental Floss Övriga produkter Gingival Gel Implant Care Implantatborste Compact Tuft Interspace, x-soft Interspace, soft Interspace, medium Tandborstar Select Compact PlaqSearch Supreme Tillverkas i Sverige. TePe är ett svenskt företag som tillverkar och marknadsför munhygienprodukter sedan Ett nära samarbete med tandvårdsexpertis har gjort TePe till en ledande aktör inom förebyggande tandvård. All design, utveckling och produktion sker vid huvudkontoret i Malmö. TePes munhygienprodukter används dagligen av tandvårdspersonal och konsumenter i fler än 50 länder världen över. TePe Munhygienprodukter AB Bronsåldersgatan 5, Malmö Tel Fax BR120002TP TePe Munhygienprodukter AB. 172SE, 2013.

2 Vårda dina implantat som om de vore dina egna tänder. Att hålla munnen ren är viktigt för att förebygga infektion kring implantaten. Med noggrann egenvård och regelbundna kontroller kan du behålla dina nya tänder hela livet.

3 Mukosit och peri-implantit vad är det? Osseointegration = implantat och käkben växer samman Mukosit = tandköttsinflammation kring implantat Peri-implantit = tandköttsinflammation och nedbrytning av käkben kring implantat Friskt tandkött Mukosit Friskt tandkött varken blöder eller gör ont vid rengöring kring implantat. Mukosit innebär att tandköttet kring implantatet är inflammerat. Tandköttet rodnar och blir svullet, men det är inte alltid detta syns så tydligt. Tandköttet kan vara ömt och även blöda vid tandborstning och rengöring av mellanrummen. Implantatet har vuxit fast i käkbenet (osseointegration). Tandköttet täcker käkbenet och sluter kring implantatet som en krage. Mellan implantatet och tandköttet finns tandköttsfickan. Tandköttsficka Bakteriebeläggning Tandkött Käkben Det bildas ständigt bakteriebeläggningar på dina tänder och implantat. Om du inte rengör noggrant blir de kvar, speciellt i området där implantat och tandkött möts. Beläggningarna växer snabbt till och ger upphov till inflammation i tandköttet.

4 Peri-implantit Benförlust Om beläggningarna inte tas bort förökar sig bakterierna i tandköttsfickan, där de inte kan nås med tandborste och mellanrumsborste. Beläggningarna förkalkas och bildar hård tandsten på implantatet. På tandstenens råa yta fastnar bakterier ännu lättare. När käkbenet gradvis bryts ner förlorar implantatet allt mer av sitt fäste. Mukositen har utvecklats till peri-implantit. Förebygga och behandla Benförlust Sjukdomen har ett långsamt förlopp som ofta pågår i det dolda och sällan gör ont. Det krävs professionell behandling för att stoppa peri-implantit, annars kan implantatet med tiden bli rörligt och i värsta fall lossna. Dålig munhygien, tidigare tandlossning och rökning ökar risken att drabbas av peri-implantit. Du kan själv förebygga sjukdomar kring implantaten genom att vara noga med din munhygien. Det kan vara svårt att upptäcka inflammation, så var uppmärksam på svullet och lättblödande tandkött. Om du misstänker att du har inflammation ska du kontakta tandvården. Tandläkaren/tandhygienisten rengör på djupet och avlägsnar bakteriebeläggningar och tandsten. Du får även råd om hur du själv ska sköta din munhygien och vilka hjälpmedel som passar just dig. Samarbetet mellan dig och din vårdgivare är ytterst viktigt för ett lyckat resultat och fortsätter även efter att behandlingen är avslutad. Regelbundna kontroller hos tandvården, tillsammans med din egen insats hemma, är av största vikt för att förhindra att problemen kommer tillbaka.

5 Rengöring av olika slags implantat Olika typer av implantat behöver skötas på olika sätt. TePe har flera produkter som passar för rengöring av implantat. Din tandhygienist kan rekommendera de hjälpmedel som passar just dig. Implantatbro = flera tänder ersätts med en bro förankrad på flera implantat. Av estetiska skäl kan konstgjort tandkött vara en del av implantatbron. Singelimplantat = en tand ersätts med en tandkrona fäst på ett implantat. Implantatstödd protes = flera tänder ersätts med en avtagbar protes fäst på implantat med hjälp av tryckknappar. Implantatbro Tandborstar En tandborste med litet borsthuvud, som TePe Select Compact, gör det lättare att komma åt oregelbundna ytor. TePe Supreme har både kortare och längre strån som når längre in i mellanrummen. Enbindelsborstar Med en enbindelsborste är det möjligt att göra rent där det är svårt att nå. TePe Compact Tuft har ett kort och stadigt borstknippe, medan TePe Interspace har smala borsttippar som kan bytas ut. Finns i x-soft (röd), soft (gul) och medium (vit). Specialborstar Med en vanlig tandborste kan det vara svårt att göra rent där implantatet möter tandköttet. Med TePe Implant Care, som har en vinklad hals, kan du nå implantatet från insidan. TePe Implantatborste har ett extra smalt borsthuvud som gör det lättare att borsta från utsidan. Tandtråd TePe Bridge & Implant Floss är en tjock, flexibel tandtråd som passar bra där det är trångt. För in den stela änden mellan implantatbron och tandköttet. Använd den tjockare delen av tråden för att göra rent implantatens sidoytor och området där implantatkonstruktion och tandkött möts.

6 Mellanrumsborstar Med tandborsten rengör du implantatens fram- och baksidor. Implantatens sidoytor når du enkelt med en mellanrumsborste. TePes mellanrumsborstar finns i flera storlekar, mjukheter och modeller för att passa olika behov. Skaftet är lätt att hålla i och alla storlekar har plastöverdragen metalltråd som gör rengöringen skonsam. TePe Mellanrumsborste, original Singelimplantat TePe Mellanrumsborste, extra mjuk För skonsam rengöring vid känsligt tandkött. Använd en vanlig tandborste för rengöring av dina tänder och implantatet. Var extra noga i området där implantatet och tandköttet möts (det kan vara dolt under tandköttet). TePe Angle är en mellanrumsborste med vinklat borsthuvud som gör det lättare att komma åt längre bak och från insidan. Skaftet är stadigt och bekvämt. Tandtråd För att göra rent sidorna på implantatet kan du använda tandtråd. Välj mellan TePes vanliga tandtråd och den fylligare TePe Bridge & Implant Floss. Om mellanrummet är större passar oftast en mellanrumsborste bättre. Du kan även behöva en specialborste för att göra ditt implantat riktigt rent.

7 Kontrollera din borstteknik Bakteriebeläggningar (plack) är svåra att upptäcka på implantat och tänder, speciellt i mellanrummen och på baksidorna. Med en infärgningstablett kan du lätt kontrollera att alla ytor blivit rena. TePe PlaqSearch färgar ny plack röd och äldre plack blå, så att du tydligt ser var extra insatser behövs. Be din tandhygienist om råd före användning. Röd färg visar ny plack och blå färg äldre plack. Implantatstödd protes Om du har en implantatstödd protes är det ofta lätt att göra rent eftersom du både ser och kommer åt överallt. Antibakteriell gel Enbindelsborste TePe Compact Tuft passar bra för rengöring av implantat-fästena. TePe Gingival Gel motverkar plack och hjälper till att förebygga inflammation kring implantat och tänder. Den används ofta som ett komplement till tandborstning under en begränsad tidsperiod. Gelen har en fräsch mintsmak och innehåller varken alkohol eller slipmedel. Du kan enkelt använda den tillsammans med en mellanrumsborste eller tandborste. Mellanrumsborste Använd en mellanrumsborste under konstruktionen intill implantatets fäste. Droppa gelen längs mellanrumsborsten......eller använd korken som en skål och doppa borsten i gelen. Protesborste Med TePes Protesborste som har långa stabila strån kan du effektivt rengöra din avtagbara protes. Böj skaftet bakåt för ett stabilare grepp.

8 Implantat för livet Vårda dina implantat som om de vore dina egna tänder. Ägna extra omsorg åt de områden där implantat och tandkött möts. Om du håller rent har du goda chanser att behålla dina implantat hela livet. Din tandläkare/tandhygienist hjälper gärna till att prova ut de produkter som passar just dig. Placering av dina implantat: Be din tandläkare/tandhygienist markera var dina implantat sitter. Här är det extra viktigt att hålla rent.

Äldre tänder behöver mer omsorg

Äldre tänder behöver mer omsorg Äldre tänder behöver mer omsorg Förbättra bevara fördröja lindra Att hjälpa människor, i olika livsskeden, till god munhälsa ligger Folktandvården varmt om hjärtat. Därför kan också den som nått en mer

Läs mer

god munhälsa ger god hälsa SUUNTERVEYDEN PUOLESTA FÖR GOD MUNHÄLSA

god munhälsa ger god hälsa SUUNTERVEYDEN PUOLESTA FÖR GOD MUNHÄLSA god munhälsa ger god hälsa SUUNTERVEYDEN PUOLESTA FÖR GOD MUNHÄLSA Munhälsa en viktig del av hälsan God munhälsa är en del av den allmänna hälsan. Problem med munhälsan påverkar intagandet av mat och

Läs mer

Riktlinjer. för bra mun- och tandvård för äldre med behov av vård och omsorg

Riktlinjer. för bra mun- och tandvård för äldre med behov av vård och omsorg Riktlinjer för bra mun- och tandvård för äldre med behov av vård och omsorg Utgiven av Föreningen BraVå Uppdaterad och reviderad maj 2010 Uppdaterad 2011-04-05 (Ändring gjord på sid 49) Utgiven av Föreningen

Läs mer

Bruksanvisning mind TM 330. m3-x Allt-i-örat hörapparat

Bruksanvisning mind TM 330. m3-x Allt-i-örat hörapparat Bruksanvisning mind TM 330 m3-x Allt-i-örat hörapparat Hörapparat och tillbehör som visas i denna bruksanvisning kan se annorlunda ut än de du har. Widex förbehåller sig rätten att göra de ändringar som

Läs mer

Bruksanvisning Flash-m. Bakom-örat-hörapparat

Bruksanvisning Flash-m. Bakom-örat-hörapparat Bruksanvisning Flash-m Bakom-örat-hörapparat 2 Hörapparat, ear-set och tillbehör som visas i denna bruksanvisning kan se annorlunda ut än de du har. Widex förbehåller sig rätten att göra de ändringar som

Läs mer

Fina fötter. - förebyggande fotvård

Fina fötter. - förebyggande fotvård Fina fötter - förebyggande fotvård Utges av: Diabetesförbundet Box 1107, 172 22 Sundbyberg Telefon: 08-564 82 1 00, Fax: 08-564 821 39 Pg: 481 31 35-3, Bg: 332-4373 info@diabetes.se, www.diabetes.se Text:

Läs mer

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida?

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vi går igenom allt du bör tänka på innan köp. Råd som du tjänar på längre fram. sförteckning et i denna bok ser du till höger. Vill du gå direkt till något

Läs mer

Ditt sparande är din framtid

Ditt sparande är din framtid Ditt sparande är din framtid 1 Välkommen till Skandias investeringsguide Det kanske viktigaste beslut du har att fatta gäller ditt långsiktiga sparande. Både på kort och lång sikt. Därför är det värt att

Läs mer

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

SVENSK TANDTEKNIK. En faktabok om vikten av kvalificerad tandteknik

SVENSK TANDTEKNIK. En faktabok om vikten av kvalificerad tandteknik SVENSK TANDTEKNIK En faktabok om vikten av kvalificerad tandteknik Denna faktabok har tillkommit på initiativ av medlemmarna inom Sveriges Tandteknikerförbund. Motivet är att upplysa patienter och beslutsfattare

Läs mer

Flaskmatning - så funkar det

Flaskmatning - så funkar det Flaskmatning - så funkar det En broschyr för dig som vill flaskmata din bäbis Flaskmatning - så funkar det! Petra Jankov Picha Ett annat förlag 2012 Omslagsfoto: Ola Gäverth Texterna är faktagranskade

Läs mer

Hus utan lus. Tips och råd om både ohyra och bekämpningsmedel. www.kemikalieinspektionen.se

Hus utan lus. Tips och råd om både ohyra och bekämpningsmedel. www.kemikalieinspektionen.se Hus utan lus Tips och råd om både ohyra och bekämpningsmedel www.kemikalieinspektionen.se Skadedjuren ökar i samhället Skadedjur blir ett allt större problem i Sverige. Det kan leda till ökad användning

Läs mer

Bli hög på rätt sätt: en säkerhetsmanual för sprutnarkomaner

Bli hög på rätt sätt: en säkerhetsmanual för sprutnarkomaner Bli hög på rätt sätt: en säkerhetsmanual för sprutnarkomaner Introduktion Kapitel 1: Förberedelser för dig själv och din utrustning o Plats, miljö & sinnestillstånd Var du använder Vem du använder med

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Barn med katarakt Information till familjen

Barn med katarakt Information till familjen Barn med katarakt Information till familjen Innehåll Ögat och den normala synutvecklingen 3 Kongenital katarakt - Medfödd grå starr 3 Amblyopi ( lazy eye ) 4 Praktiska konsekvenser av amblyopi 4 Diagnostik

Läs mer

Brandskydd i bostäder för dig som ger råd

Brandskydd i bostäder för dig som ger råd Brandskydd i bostäder för dig som ger råd Brandskydd i bostäder 1 Utgiven av: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Layout: Advant Produktionsbyrå AB Tryck: DanagårdLiTHO Publ.nr MSB693 - maj

Läs mer

HÄLSO VINSTER HJÄLP ATT BEHANDLINGAR SLUTA RÖKA KALENDER A KTIVITETER

HÄLSO VINSTER HJÄLP ATT BEHANDLINGAR SLUTA RÖKA KALENDER A KTIVITETER HJÄLP ATT SLUTA RÖKA HÄLSOVINSTER BEHANDLINGAR Kalender Aktiviteter börja leva fullt ut HÄLSOVINSTER MED ATT SLUTA Rökning är mer än bara en dålig vana För varje cigarett du tar riskerar du din hälsa.

Läs mer

Så här sköter du spa, kar och tunna

Så här sköter du spa, kar och tunna Så här sköter du spa, kar och tunna Innehåll sid Ett rent nöje...3 Kort om spa, bubbelbadkar och badtunnor...4 Viktigt att veta om varmt badvatten...6 Mekanisk rengöring...7 Kemisk rengöring med Nitor

Läs mer

Gråstarrsoperation och sedan?

Gråstarrsoperation och sedan? Gråstarrsoperation och sedan? Eva Mönestam Docent, överläkare Ögonkliniken, Norrlands universitetssjukhus Operation av gråstarr är det vanligaste kirurgiska ingreppet i den industrialiserade världen. Under

Läs mer

Min guide till säker vård

Min guide till säker vård Min guide till säker vård På lättläst svenska Den här guiden tillhör Namn: Adress: Telefonnummer: E-post: Säkrare vård med din hjälp Regeringen vill att patienter ska kunna vara med och bestämma mer över

Läs mer

Ha astma och vänta barn

Ha astma och vänta barn Om astma för gravida Ha astma och vänta barn Hej, har du fått smått i tankarna? Hej, har du fått smått i tankarna? Ingenting är omöjligt Så här får du koll på din astma Den bästa behandlingen för dig och

Läs mer

Att leva med smärta. The Pain Toolkit En verktygslåda för smärthantering. Tips och råd om egenvård

Att leva med smärta. The Pain Toolkit En verktygslåda för smärthantering. Tips och råd om egenvård Att leva med smärta The Pain Toolkit En verktygslåda för smärthantering Tips och råd om egenvård Att leva med smärta...är en resurs för alla som lever med kronisk smärta. Kronisk smärta-kallas ofta för

Läs mer

White Paper. CRM framgångsrik affärsstrategi. Zync Customer Management AB

White Paper. CRM framgångsrik affärsstrategi. Zync Customer Management AB White Paper CRM framgångsrik affärsstrategi Zync Customer Management AB CRM FRAMGÅNGSRIK AFFÄRSSTRATEGI 1 I DETTA WHITE PAPER CRM framgångsrik affärsstrategi av Zync Customer Management AB Detta dokument

Läs mer

Swep Städsystem. Bäst har blivit ännu bättre

Swep Städsystem. Bäst har blivit ännu bättre Swep Städsystem Bäst har blivit ännu bättre Inget slår Swep! Mer än 40 års framgång är ingen slump. Redan när Swep lanserades var succén omedelbar, och marknadens första för-preparerade moppsystem satte

Läs mer

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar!

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! 5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! En del av projektet Sveriges Smartaste Marknadsförare av Jesper Lindén - Bli inte en SEO terrorist, bygg ett långsiktigt och hållbart system

Läs mer

Måla rätt inomhus VÄGGAR & TAK

Måla rätt inomhus VÄGGAR & TAK Måla rätt inomhus VÄGGAR & TAK Förord Med ny färg på väggarna kan du förändra hela upplevelsen av ett rum. Därför är det ett spännande och mycket roligt projekt du har framför dig när du ska måla ditt

Läs mer

Några råd till dig som får mat genom. Nutricias PEG Flocare

Några råd till dig som får mat genom. Nutricias PEG Flocare Några råd till dig som får mat genom Nutricias PEG Flocare Några råd till dig som får mat genom Nutricias PEG Flocare Vid olika typer av sjukdomar där man har svårt att svälja vanlig mat kan det bli aktuellt

Läs mer

Nya regler för enklare företagande. Information till företagare som hanterar livsmedel. Registrerad

Nya regler för enklare företagande. Information till företagare som hanterar livsmedel. Registrerad Nya regler för enklare företagande Information till företagare som hanterar livsmedel Registrerad Livsmedelsverket dec 2009 Box 622, 751 26 UPPSALA Grafisk form: Maj Olausson Illustration: Olle Engqvist

Läs mer

Inledning Väcker intresse och introducerar ämnet

Inledning Väcker intresse och introducerar ämnet En muntlig informerande presentation presenterar något eller illustrerar hur något fungerar. Huvudsyftet är alltid att informera, till skillnad från en argumenterande presentation där huvudsyftet är att

Läs mer

E-POSTBAROMETERN 2013

E-POSTBAROMETERN 2013 E-POSTBAROMETERN 2013 E-post i mobila enheter Så skapar och designar du e-post som ger resultat i en mobil värld. Ta del av undersökningsresultat och aktuell statistik. Creating e-mail success Hej! Den

Läs mer