Med tandimplantat kan du le och känna dig trygg igen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Med tandimplantat kan du le och känna dig trygg igen"

Transkript

1 Med tandimplantat kan du le och känna dig trygg igen

2 Med tandimplantat kan du le igen Tandimplantat har många fördelar För dig som saknar en, flera eller alla tänder Att behålla alla tänder livet ut är tyvärr ingenting man kan ta för givet. Anledningarna till att man förlorar en, flera eller alla tänder varierar, men alla vill vi ändå ha ett naturligt och vackert leende och kunna tugga, tala och skratta utan bekymmer. Din tandläkare har en lösning som kan förändra ditt liv. Tandimplantaten från DENTSPLY Friadent används över hela världen, har testats tusentals gånger och håller högsta kvalitet. Behandlingen utformas utifrån din personliga situation och är därför det bästa valet för att ersätta de tänder du har förlorat. DENTSPLY Friadent-implantaten ger en säker, naturlig och estetisk lösning för alla åldrar och alla situationer. Tänder som fästs på implantat känns mer naturliga än lösa proteser. De fungerar på samma sätt som naturliga tänder. De anpassas efter dig och ser naturligt vackra ut. De sitter säkert och stabilt. De ger ett bra resultat i alla situationer. Du kan helt enkelt känna dig fullständigt trygg. Vad är ett tandimplantat? I resten av broschyren kallar vi för enkelhetens skull ett tandimplantat för ett implantat. Ett implantat är en liten skruv av medicinskt rent titan. Skruven ersätter en tandrot som du har förlorat och fungerar precis som en frisk och naturlig rot. Din tandläkare sätter in de implantat som behövs och det dröjer inte länge innan de sitter fast i käken. När implantaten har växt fast kan din tandläkare fästa kronor, broar eller proteser på dem. Sedan kan du snart tugga, tala och skratta utan hämningar igen.

3 3 Krona Implantat Käke

4 4 Implantatlösning för alla situationer På varje sida om mellanrummet sitter det friska, naturliga tänder. Om du saknar en tand Om du har förlorat en tand kan ett implantat vara en snabb och smidig lösning på problemet. Ibland kan tandläkaren till och med sätta in implantatet direkt efter det att du har förlorat din tand. Tandläkaren sätter den lilla, konstgjorda roten på den plats där du saknar en tand. Synliga luckor fylls med en provisorisk tand, så att du kan äta och le tills implantatet sitter fast. Därefter sätts den riktiga tanden fast på ditt implantat.

5 5 Tandläkaren sätter implantatet i käken. Det skall ersätta den förlorade roten. En ny krona sätts fast på implantatet. Den nya tanden blir en del av din ursprungliga tandrad. Resultatet blir snyggt och ger ett helt naturligt utseende. Din nya rot med krona sitter nu fast i din käke. Den nya tanden både känns och ser ut som dina egna tänder. Den används också på samma sätt som friska, naturliga tänder och ingen kommer att kunna se någon skillnad. Din nya tand sitter fast på sin plats du skall bara komma ihåg att borsta och sköta tanden ordentligt. Alla har frågor. Din tandläkare föreslår vad som är bäst i din situation.

6 6 Implantatlösning för alla situationer Flera tänder saknas i tandraden. Om du saknar flera tänder Tandläkaren kan också använda implantat för att ersätta flera intilliggande tänder. Om du saknar flera tänder eller har problem med den gamla delprotesen, kan implantaten ge dig möjlighet att le och tugga ordentligt. Om du t.ex. saknar tre tänder i tandraden, finns det två olika möjligheter: antingen kan tandläkaren sätta in tre implantat med varsin krona eller också kan du välja en bro, där tre kronor hänger ihop och bärs upp av två implantat.

7 7 Tandläkaren kan ersätta varje enskild rot med ett implantat och en krona. Du kan också få isatt två implantat och på dessa kan tandläkaren placera en bro med tre tänder. De implantatburna tänderna liknar dina naturliga tänder och ger dig full trygghet framöver. Efter ett grundligt förarbete med undersökningar och röntgenbilder fastställs behandlingen. Implantaten sätts in vid nästa avtalade behandling. Om det behövs kan tandläkaren dölja det tandlösa området med en provisorisk protes. När implantaten sitter ordentligt fast, fästs de slutliga kronorna eller broarna på implantaten. Med implantat som nya rötter fungerar de nya tänderna likadant som friska, naturliga tänder och det är också precis vad de ser ut som. De både känns och används på samma sätt som naturliga tänder. Implantat kan förändra ditt liv varför vänta? Din tandläkare föreslår vad som är bäst i din situation.

8 8 Implantatlösning för alla situationer Implantaten ger dig trygghet och fasta, stabila tänder. Den lösa protesen i vattenglaset hör till det förflutna. Om du saknar alla tänder Om du saknar alla dina tänder i den ena eller båda käkarna, innebär implantat att du kommer att kunna le, skratta och tugga ordentligt igen. Med implantat har du flera olika möjligheter. En fast eller avtagbar bro kan ersätta alla tänder i en käke. Båda alternativen sitter ordentligt fast när de används. Du kan också få en avtagbar protes med trycklås. Oavsett vilken av dessa lösningar du väljer kan du alltid vara säker på att inget kommer att lossna oväntat. Avtagbara implantatbroar och proteser kan du själv ta ut och rengöra och när du sätter dem på plats igen kan du lita på att de sitter där de ska. Om du har en nyare helprotes, kan din tandläkare eventuellt bygga om protesen och stabilisera den med implantat så att den sitter fast.

9 9 Genom att sätta in flera implantat kan du välja mellan en helt fast bro eller protes. Tandläkaren kan fästa en helprotes vid flera implantat. Du kan lätt ta ut den för rengöring. De implantatburna tänderna sitter numera stabilt. Efter ett grundligt förarbete med undersökningar och röntgenbilder fastställs behandlingen. Implantaten sätts in vid nästa avtalade behandling. När implantaten sitter fast ordentligt i regel efter några månader kan tandläkaren fästa dina nya tänder. I vissa fall går det t.o.m. att fästa protesen eller en provisorisk bro samma dag som implantaten sätts i din käke. Du kommer till behandlingen på kliniken med en lös protes och går därifrån några timmar senare med fasta tänder. Åldern spelar ingen roll när det gäller implantat. Sluta inte att le njut av livet med nya, stabila och naturligt vackra tänder. Du kan få fasta tänder i nästan alla situationer skräddarsydda just för dig. Du kommer att uppleva en trygghet som inte går att uppnå med vanliga proteser. Implantat kan förändra ditt liv varför vänta? Din tandläkare föreslår vad som är bäst i din situation.

10 10 Vanliga frågor från A till Ö Är implantat den bästa lösningen i din situation? Vill du veta mer om implantat, skötsel och behandling? Här får du några allmänna svar sedan kan du fråga din tandläkare om vad som är bäst för dig. A Allergi Kan man vara allergisk mot implantat? Nej, det finns inga kända fall av allergiska reaktioner mot titanimplantat och inte heller mot keramik som används till kronor och broar. B Bedövning Vad kommer jag att få för bedövning när implantaten sätts in? Normalt använder tandläkaren enbart lokalbedövning. Under behandlingen kan du uppfatta beröring, men inte känna någon smärta. De flesta som redan har fått implantat är förvånade över att det kändes så lite. Behandlingsförlopp Hur många olika steg omfattar behandlingsförloppet? Din behandling inleds med konsultation och förundersökning. Tandläkaren gör upp en behandlingsplan och därefter godkänner du planen och prisförslaget. I lättare fall behövs bara en be- handling andra gånger fler än en. Detta informeras du om i förväg. Stygnen avlägsnas enkelt och smärtfritt efter ca tio dagar. Kommer jag att vara utan tänder under behandlingsförloppet? Nej, om du redan har en lös protes kan den justeras så att du kan fortsätta att använda den. Annars kan din tandläkare förse dig med en provisorisk lösning.

11 11 Alla kan få tandimplantat. Skelettet ska bara växa klart först. Din tandläkare kan svara på frågor om din behandling. D Diabetes F Förberedelse H Hållbarhet Kan min diabetes göra att jag inte får implantat? Din diabetes måste vara under kontroll för att du ska kunna få implantat. Om din diabetes är obehandlad eller allvarlig kan det påverka din läkningsförmåga. Informera alltid din tandläkare om dina sjukdomar, men generellt sett är det mycket få sjukdomar som gör det olämpligt att sätta in implantat. Läs mer under Sjukdomar. Hur förbereder jag mig bäst inför konsultationen? Gör upp en detaljerad lista med dina önskemål och frågor till tandläkaren. Det är också mycket viktigt att du informerar om rökning, sjukdomar och eventuella läkemedel som du tar. Hur länge håller ett implantat? Implantat kan inte drabbas av karies och rotinflammation; däremot kan det uppstå inflammation runt implantatet (peri- -implantit). Fysisk överbelastning och dålig munhygien är det enda som kan förstöra din implantatbehandling.

12 12 Implantaten är gjorda av titan, ett väldigt stabilt material, som accepteras särskilt väl av kroppen. Med implantat kan du känna dig trygg i alla lägen. K Kvalitet Är det någon skillnad mellan kvaliteten på olika implantat? Ja. Det är t.ex. stor skillnad på implantatens design, särskilt i fråga om implantatens yta och bakterietätheten som beror på systemets mekaniska egenskaper. Varför ska man välja DENTSPLY Friadents implantat? DENTSPLY Friadents implantat är tyskt precisionsarbete när det är som bäst. Designen bygger på decennier av vetenskaplig forskning, utveckling och dokumenterad klinisk erfarenhet. Dessutom uppfyller hela produktionskedjan stränga kvalitetsnormer. DENTSPLY Friadent har 35 års erfarenhet och är en av världsmarknadens största leverantörer av implantat. Vi garanterar leveranssäkerhet under åratal framöver. Känsel Kan jag känna implantaten inuti munnen efter behandlingen? Tänder som fästs på implantat känns på precis samma sätt som dina naturliga tänder. M Material Vad är implantaten gjorda av? DENTSPLY Friadents implantat är gjorda av medicinskt ren titan ett särskilt starkt och stabilt material som fungerar bra tillsammans med eget ben. 99 procent av alla världens implantat är gjorda av medicinskt rent titan. Vad är kronor och broar gjorda av? De flesta kronor och broar är gjorda av keramik eller metall och täckta med porslin för att harmoniera med dina naturliga tänder. Porslinet reflekterar ljuset på samma sätt som dina naturliga tänder.

13 13 Upplys alltid din tandläkare om läkemedel som du tar. Implantat av bästa kvalitet utgör grunden för ett snyggt och naturligt resultat. Medicin Kan min medicin påverka behandlingen? Medicin som påverkar ämnesomsättning och immunförsvar kan sannolikt få effekt på din läkförmåga och därför förändra läktiden. Blodförtunnande medicin kan eventuellt justeras kortvarigt efter samråd med din tandläkare och läkare. Informera alltid om eventuella läkemedel som du tar så att du kan få råd och vägledning av din tandläkare. P Pris Hur mycket kommer behandlingen att kosta? Efter inledande undersökning och planering kommer du att få ett prisförslag av din tandläkare. R Risker Finns det någon risk med implantatbehandlingen? Implantatbehandlingar är normalt mindre kirurgiska ingrepp. Med säkra diagnoser efter förundersökningen och en exakt behandlingsplanering är det minimal risk för komplikationer. Vad händer om det uppstår en inflammation vid mitt implantat? Infektioner kan behandlas framgångsrikt under förutsättning att de upptäcks i tid. Därför är det viktigt att du genomgår professionell rengöring och kontroll en till två gånger om året efter avslutad implantatbehandling. Rökning Påverkar rökning implantaten? Om du röker kan det påverka behandlingens längd och resultat. Informera din tandläkare om dina rökvanor. S Sjukdomar Finns det några sjukdomar som kan göra att jag inte får implantat? Egentligen är det bara några få. Personer som har allvarliga sjukdomar och som står under kraftig medicinsk behandling får endast behandlas efter samråd med ansvarig läkare eller sjukhus. Några exempel här är t.ex. svaga hjärt och njurpatienter samt personer som genomgår medicinsk behandling

14 14 De viktigaste redskapen för tandvård: tandborste, tandtråd och en mellanrumsborste. av kroppens immunförsvar och svår benskörhet. Informera alltid din tandläkare om dina sjukdomar. Läs också avsnittet Diabetes. Skötsel Hur sköter jag mina nya tänder? De ska skötas på samma sätt som naturliga tänder med tandborste, tandtråd, mellanrumsborstar eller tandpetare. När du rengör tänderna är mellanrummen särskilt viktiga. Det gäller att vara noggrann, för här samlas bakterierna snabbt. Din tandläkare eller tandhygienist visar dig hur du rengör tänderna på bästa sätt. De kommer också att erbjuda dig regelbunden professionell tandrengöring och röntgenkontroll. Smärta Ska jag räkna med att det gör ont efter operationen? Ditt tandkött blir kanske lite ömt och din kind kan också svullna under de första dagarna. Men ofta behövs det inte någon smärtstillande medicin de första dagarna efter operationen. T Träning Kan jag träna efter en behandling? Tre till fyra dagar helt utan fysisk aktivitet rekommenderas för att undgå efterblödningar. Din tandläkare kommer sedan att rådge dig om när du klarar full belastning igen. Å Ålder Finns det någon lägsta ålder för att få implantat? Ja. För att få implantat ska ditt skelett helst ha växt klart. Det har det normalt gjort när du är år. Om det råder några tveksamheter kan skelettets utvecklingsgrad undersökas genom röntgen. Är det någonsin för sent att få implantat? Nej, det finns ingen övre ålder för implantat. Om du är frisk i förhållande till din ålder och har tillfredsställande hälsa kan du få implantat.

15 15 Redan tre fyra dagar efter operationen kan du börja träna som vanligt igen. Beroende på hur omfattande operationen har varit kan du börja med krävande träning igen när stygnen har avlägsnats. Ä Äta Kan jag bita och äta normalt med kronor, broar eller proteser på implantat? När behandlingen är avslutad kan du äta, bita, tala och le helt naturligt. Tänderna sitter fast på dina implantat och du kan känna dig helt trygg. Den sista frågan före förundersökningen: Finns det ingenting som jag ska oroa mig för? Nej, du ska inte oroa dig. Tänk på de nya implantaten som en naturlig del av din kropp. Du kan börja prata, äta, bita, skratta, träna och leva tryggt utan de bekymmer och problem som du kanske har haft förut. Det är ingen påtaglig skillnad mellan ett liv med tänder fästa på implantat och ett liv med egna friska, naturliga tänder.

16 Implantat kan förändra ditt liv varför vänta? Vad har du för önskemål och förväntningar? Tandläkaren kan ge dig den personliga information som du behöver. DENTSPLY Friadent Box 40, MALMÖ, tel , fax e-post:

LE NATURLIGT IGEN. www.naturligt-attraktiv.se. Ny livskvalitet med. nya tänder som sitter fast

LE NATURLIGT IGEN. www.naturligt-attraktiv.se. Ny livskvalitet med. nya tänder som sitter fast LE NATURLIGT IGEN Ny livskvalitet med nya tänder som sitter fast www.naturligt-attraktiv.se innehåll Tandimplantat 2 Vad är ett tandimplantat? 4 Fördelar med tandimplantat 5 När kan tandimplantat sättas

Läs mer

VACKRA TÄNDER. Livskvalitet med tandimplantat 1

VACKRA TÄNDER. Livskvalitet med tandimplantat 1 VACKRA TÄNDER Livskvalitet med tandimplantat 1 INNEHÅLL 2 Sanningen om avsaknad av tänder 3 Tandimplantat 4 Hög kvalitet med implantat 8 Den stora skillnaden 10 Straumanns lösning 14 Återupptäck ditt inre

Läs mer

Kontrollera dina tänder regelbundet!

Kontrollera dina tänder regelbundet! Årgång 18 Nummer 69 MIN TANDLÄKARE/vågmästarEplatsens implantat och tandhälsovård Tandläkarna Maria Zachrisson, Claes Gustafsson, Lucas Bertilsson, Christian Stangenberg samt tandhygienist Beatrice Björck

Läs mer

Vuxentandvård. stöd för dig som besöker tandvården. Rekommendationer ur Socialstyrelsens nationella riktlinjer

Vuxentandvård. stöd för dig som besöker tandvården. Rekommendationer ur Socialstyrelsens nationella riktlinjer Vuxentandvård stöd för dig som besöker tandvården Rekommendationer ur Socialstyrelsens nationella riktlinjer ISBN 978-91-86885-60-1 Artikelnr 2011-11-6 Illustration sid. 12 Jan-Olof Berg Foton Omslagsbild,

Läs mer

minhälsa TÄNDER Egenvård avgör din munhälsa Fysisk aktivitet på recept Fokus på levnadsvanor råd om vård från landstinget sörmland nummer 2/2010

minhälsa TÄNDER Egenvård avgör din munhälsa Fysisk aktivitet på recept Fokus på levnadsvanor råd om vård från landstinget sörmland nummer 2/2010 minhälsa råd om vård från landstinget sörmland nummer 2/2010 TÄNDER Egenvård avgör din munhälsa Fysisk aktivitet på recept Fokus på levnadsvanor foto björn fröberg 3 Tema Tänder Varannan sörmlänning är

Läs mer

Bröstförstoring Utförlig information

Bröstförstoring Utförlig information Bröstförstoring Utförlig information Om du funderar på en bröstförstoring kommer den här informationen att ge dig en grundläggande förståelse för vad en operation innebär, hur den går till och vilka resultat

Läs mer

HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET MUNHÄLSA

HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET MUNHÄLSA ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS MUNHÄLSA DIN GUIDE TILL EN BÄTTRE MUNHÄLSA 23 APRIL 2006 MEDFÖLJER SOM TEMATIDNING I SVENSKA DAGBLADET APRIL 2006 FLUORTANTEN ÄR TILLBAKA

Läs mer

Ha astma och vänta barn

Ha astma och vänta barn Om astma för gravida Ha astma och vänta barn Hej, har du fått smått i tankarna? Hej, har du fått smått i tankarna? Ingenting är omöjligt Så här får du koll på din astma Den bästa behandlingen för dig och

Läs mer

Information till patienter och närstående Broschyren lämnas ut av hälso- och sjukvårdspersonal. Behandling av psykossjukdom

Information till patienter och närstående Broschyren lämnas ut av hälso- och sjukvårdspersonal. Behandling av psykossjukdom Information till patienter och närstående Broschyren lämnas ut av hälso- och sjukvårdspersonal Behandling av psykossjukdom INNEHÅLL Psykos schizofreni 5 Vad ÄR EN PSYKOS? Vem drabbas och varför? Vad går

Läs mer

HUVUDBROSCHYR UppleV friheten Utan glasögon OCH linser

HUVUDBROSCHYR UppleV friheten Utan glasögon OCH linser HUVUDBROSCHYR Upplev friheten utan glasögon och linser 1 Ögonlaser 5 Behandlingsmetoder 6 Steg för steg 8 Vanliga frågor 10 Risker & biverkningar 11 Linsbyte (RLE) 13 Behandlingsmetoder 14 Steg för steg

Läs mer

HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET MUNHÄLSA

HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET MUNHÄLSA ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS MUNHÄLSA MEDFÖLJER SOM TEMATIDNING I SVENSKA DAGBLADET MAJ 2006 BLEKNING Blekning är ett populärt sätt att se fräschare ut i munnen. Det

Läs mer

HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET MUNHÄLSA ETT FINT LEENDE FÖRLÄNGER LIVET

HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET MUNHÄLSA ETT FINT LEENDE FÖRLÄNGER LIVET ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET Nr. 10 / November 2010 Med dagstidningens räckvidd och facktidningens fokus ANNONS MUNHÄLSA 5TIPS ETT FINT LEENDE FÖRLÄNGER LIVET Peter Fahlstedt,

Läs mer

SVENSK TANDTEKNIK. En faktabok om vikten av kvalificerad tandteknik

SVENSK TANDTEKNIK. En faktabok om vikten av kvalificerad tandteknik SVENSK TANDTEKNIK En faktabok om vikten av kvalificerad tandteknik Denna faktabok har tillkommit på initiativ av medlemmarna inom Sveriges Tandteknikerförbund. Motivet är att upplysa patienter och beslutsfattare

Läs mer

TEMA: Frisk i munnen hela livet

TEMA: Frisk i munnen hela livet Ett magasin från Folktandvården Västra Götaland och Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet Forskning om Munhälsa TEMA: Frisk i munnen hela livet Hon är en riktig tandkrämskramare n Sidan 22 Tandläkaren

Läs mer

För ett friskare liv! Vitare? Rakare? Snyggare? En liten bok om. kosmetisk-estetisk tandvård

För ett friskare liv! Vitare? Rakare? Snyggare? En liten bok om. kosmetisk-estetisk tandvård För ett friskare liv! Vitare? Rakare? Snyggare? En liten bok om kosmetisk-estetisk tandvård Strunta i soffan, ta hand om tänderna Tandläkare Barbro Berg är en av grundarna av Swedish Academy of Cosmetic

Läs mer

LÄPP- KÄK- GOMSPALT - en tonårsbroschyr

LÄPP- KÄK- GOMSPALT - en tonårsbroschyr Foto: David Marcusson LÄPP- KÄK- GOMSPALT Tonårstiden är för många en turbulent period i livet och kan upplevas som extra påfrestande om man har LKG. Ditt intresse riktas alltmer utanför familjen. Kompisar

Läs mer

ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING OM MUNHÄLSA ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS MUNHÄLSA

ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING OM MUNHÄLSA ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS MUNHÄLSA ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING OM MUNHÄLSA ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS MUNHÄLSA NOVEMBER 2005 PROFESSORNS BÄSTA RÅD BORSTA BARA DE TÄNDER DU VILL BEHÅLLA! Läs mer på sidan 10 SOCKERFRIA ZONER Dagis

Läs mer

Välkommen. Läs svaren på de vanliga frågorna om LifeREWARDS och fördelarna med att sluta röka samt information om CHAMPIX.

Välkommen. Läs svaren på de vanliga frågorna om LifeREWARDS och fördelarna med att sluta röka samt information om CHAMPIX. Välkommen Mina resurser Läs svaren på de vanliga frågorna om LifeREWARDS och fördelarna med att sluta röka samt information om CHAMPIX. 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88

Läs mer

1500 tandläkare till din tjänst

1500 tandläkare till din tjänst annons HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET annons Juni 2008 Munhälsa MEDFÖLJER SOM TEMATIDNING I SYDSVENSKAN JUNI 2008 Möt sommaren med ett bländvitt leende! Läs mer sid 6-7 Vad innebär

Läs mer

Lilla tandboken. Allt du behöver veta om barns tänder

Lilla tandboken. Allt du behöver veta om barns tänder Lilla tandboken Allt du behöver veta om barns tänder Innehåll Sida Min egen sida Min egen sida 3 Lång och bred erfarenhet 4 Bra vanor från början 5 Från 20 mjölktänder till permanenta tänder 6-9 Mat och

Läs mer

Sluta röka-journal DEL A. Personlig support för ett nytt liv

Sluta röka-journal DEL A. Personlig support för ett nytt liv Sluta röka-journal DEL A Personlig support för ett nytt liv 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Komma igång Nu när du har fått ditt LifeREWARDS-paket med

Läs mer

Bukplastik och Fettsugning

Bukplastik och Fettsugning Bukplastik och Fettsugning 1987 år 2015 Välkommen till Citadellkliniken Citadellkliniken är en av Sveriges största privatkliniker inom estetisk plastikkirurgi. Här möts du av vår erfarna personal som alla

Läs mer

Frågor och svar om hälso- och sjukvården i Östergötland.

Frågor och svar om hälso- och sjukvården i Östergötland. Frågor och svar om hälso- och sjukvården i Östergötland. Frågor och svar om hälso- och sjukvården! Vad tycker ni socialdemokrater är viktigast med sjukvården i framtiden? Vi socialdemokrater i Östergötland

Läs mer

Ektodermal dysplasi/ed Nyhetsbrev 327

Ektodermal dysplasi/ed Nyhetsbrev 327 /ED Nyhetsbrev 327 Ågrenska arrangerar veckovistelser för familjer som har barn och ungdomar med medfödda, sällsynta sjukdomar och syndrom. Verksamheten, som vänder sig till hela familjen, ger föräldrar,

Läs mer

Koll på vardagsekonomin

Koll på vardagsekonomin Koll på vardagsekonomin 2 Inkomster och utgifter är en del av livet. En vardagsekonomi i balans ger dig trygghet inför framtiden, oavsett vad som händer. Med den här broschyren vill vi ge dig råd och tips

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

4TIPS ESTETISK KIRURGI LYFT FRAM DIN INRE OCH YTTRE SKÖNHET. Nr.3/Augusti 2009. Gör det med ett leende

4TIPS ESTETISK KIRURGI LYFT FRAM DIN INRE OCH YTTRE SKÖNHET. Nr.3/Augusti 2009. Gör det med ett leende ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS Nr.3/Augusti 2009 ESTETISK KIRURGI 4TIPS LYFT FRAM DIN INRE FOTO: ISTOCKPHOTO OCH YTTRE SKÖNHET God självkänsla: l Förbättra ditt utseende

Läs mer

Vanliga frågor och svar om gastric by pass

Vanliga frågor och svar om gastric by pass Vanliga frågor och svar om gastric by pass Generella frågor Hur kan jag förbereda mig? Vad är målet med operationen? Hur får jag stöd i min omgivning för viktminskningsarbetet? Hur högt BMI måste man ha

Läs mer

HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ESTETISK KIRURGI

HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ESTETISK KIRURGI ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET Nr.4/Februari 2010 Med dagstidningens räckvidd och facktidningens fokus ANNONS ESTETISK KIRURGI 4TIPS GE BÅDE INSIDAN FOTO: ISTOCKPHOTO OCH UTSIDAN

Läs mer

Profylaktisk hundtandvård i hemmet

Profylaktisk hundtandvård i hemmet Profylaktisk hundtandvård i hemmet Dental home care in dogs Emil Moberg Sveriges Lantbruksuniversitet Skara 2009 Studentarbete 228 Institutionen för husdjurens miljö och hälsa Djursjukvårdarprogrammet

Läs mer