Frågor och svar om Tandreglering. våra egna specialister inom Tandreglering svarar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Frågor och svar om Tandreglering. våra egna specialister inom Tandreglering svarar"

Transkript

1 Frågor och svar om Tandreglering våra egna specialister inom Tandreglering svarar

2 Innehållsförteckning: 1. Bra att veta inför tandreglering Vad är tandreglering? Kan tänderna flyttas hur som helst? Finns det någon åldersgräns för tandreglering? 2. Om Behandlingen Vad kostar behandlingen? Måste man betala en behandling då man fyllt 20 år, även om den påbörjades tidigare? Hur lång tid tar en behandling? Gör det ont? Vad kan man äta? Går tänderna tillbaka efter behandlingen? 3. Om tandställningen Hur fungerar en fastsittande tandställning (räls)? Hur sitter tandställningen fast? Hur ofta behöver man komma och kontrollera tandställningen? Går en tandställning lätt sönder? Vad gör man om tandställningen går sönder? Kan man åka på semester med tandställning? 4. Yrken inom tandreglering Hur blir man specialist i tandreglering? Vad är en ortodontiassistent?

3 1. Bra att veta inför tandreglering Vad är tandreglering? Kunskapen om att man kan flytta tänder är mycket gammal. Orsaken är förmodligen att människor tidigt la märke till att tänderna av egen kraft flyttar sig mer eller mindre under hela livet. Oftast är dessa förflyttningar en normal förändring, men de kan också påverkas av ovanor som tum- eller nappsugning eller av vissa sjukdomar. Eftersom tänder kan flytta sig spontant ligger det väldigt nära till hands att utnyttja denna inneboende förmåga. Grunden för tandreglering är alltså att utnyttja och styra den förmåga att flytta sig som tänderna har "sen födseln". Om man nu vill flytta en tand i en viss riktning, hur gör man då? Svaret är att man måste ge tanden en tydlig signal vilket t.ex. kan göras med en tandställning. Det är inte tandställningen som flyttar tanden, tandställningen talar bara om för tanden i vilken riktning den ska flyttas. Själva arbetet med att flytta tänderna utförs av miljoner små celler inne i käkbenet. En del av cellerna är specialiserade på att frakta bort det ben som ligger i vägen för tänderna och andra är specialiserade på att fylla igen med nytt ben på den gamla platsen för tanden. De celler som bryter ner och bygger upp ben finns alltid i alla kroppens ben och jobbar mer eller mindre hela livet. Om man inte har en tandställning byggs käken ändå om hela tiden, men i stort sett i samma form. Med tandställningen som signalgivare ändras "byggritningen" och tänderna hamnar på ett nytt sätt. Tandreglering är alltså inget "konstgjort" eller onaturligt, det är i stället ett sätt att utnyttja kroppens inneboende förmåga.

4 Kan tänderna flyttas hur som helst? Tänderna kan i princip flyttas i vilken riktning som helst, men det finns vissa rörelser som är mer naturliga och därför lättare att åstadkomma. Den begränsning som alltid finns är att tanden måste omges av ben och därför inte kan flyttas utanför själva käken. Om problemet är att både tänderna sitter fel och att själva käken är avvikande kan man kombinera en tandreglering med en operation för att rätta till käkavvikelsen. Finns det någon åldersgräns för tandreglering? Patientens ålder har mindre betydelse. En del patienter är ända upp i 80-års åldern när de får en tandställning. På vuxna patienter kan behandlingen ibland ta något längre tid, men det är bara en mindre skillnad. I USA är var fjärde tandregleringspatient över 21 år.

5 2. Om behandlingen Vad kostar behandlingen? Man har kostadsfri vård till och med det år man fyller 19 år. Efter detta får man själv stå för kostnaden. Priset varierar beroende på svårighetsgrad och längd på behandlingen men hamnar i de flesta fall mellan kr och kr. I vissa fall ersätter Försäkringskassan en mindre del av denna summa. Måste man betala en behandling då man fyllt 20 år, även om den påbörjades tidigare? Den fria barn och ungdomstandvården gäller t o m det år man fyller 19 år. Tandvård börjar alltså kosta pengar fr o m 1:a januari det år man fyller 20. Behandling påbörjad före detta datum görs dock klar utan kostnad (förutsatt att patienten inte själv försenat behandlingen). T ex en 2-årig tandregleringsbehandling som inleds på hösten det år man fyller 19 år, kommer att färdigbehandlas kostnadsfritt även om 1,5 år av behandlingen sker efter 1/1 det år man fyller 20. Men denna förlängda kostnadsfrihet gäller enbart just denna tandregleringsbehandling och enbart inom vårt landsting. Så all övrig tandvård kommer att kosta, och om man flyttar till något annat landsting kommer även resterande tandregleringsbehandling i så fall att kosta pengar. Hur lång tid tar en behandling? Hur lång tid det tar beror givetvis på hur stort och svårbehandlat problemet är. De allra kortaste behandlingarna kan klaras av på cirka 6 månader. Den vanligaste behandlingstiden med fastsittande tandställning i över och underkäken är 1,5-2 år. Det finns också långa behandlingar som kan ta upp till 3 år. Din tandläkare kan berätta för dig hur länge han tror att just din behandling tar. Det är viktigt att förstå att både tandläkaren och patienten är lika intresserade av att behandlingen går så fort som möjligt. Problemet är att eftersom tandförflyttningen utförs av din egen kropp är vi tandläkare bundna av hur snabbt dina tänder flyttar sig.

6 Gör det ont? Att sätta fast själva tandställningen gör inte ont. När man får sin tandställning eller när man justerar den får de flesta patienterna vissa problem under ett par dagar. Det vanligaste är att tänderna kan bli ömma vilket är mest märkbart när man tuggar. Men man kan också få problem med skavsår på insidan av läpparna/kinderna eller på tungan. En del patienter kan också uppleva huvudvärk men det är inte lika vanligt. Det är viktigt att påpeka att graden av problem varierar mycket, många patienter har inga besvär alls men andra kan ha det riktigt jobbigt ett par dagar. En förklaring till att det skiljer sig åt är patientens inställning, smärttröskel etc. Det är precis lika normalt att ha mycket ömma tänder som att inte känna något alls. Vad kan man äta? Har man tandställning kan man äta nästan vad som helst. Det man ska undvika är segt godis som kola och liknande. Man ska också vara försiktig med råa rotfrukter som exempelvis morötter och hårda gröna äpplen. När man äter dessa ska man inte bita av utan skära av bitar och stoppa in i munnen. Knäckebröd är inget problem. Går tänderna tillbaka efter behandlingen? Tänderna rör sig helt naturligt lite hela livet. Mest uttalat är det ofta i underkäken där framtänderna har en tendens att tränga ihop sig när vi blir äldre. Risken att tänderna rör sig finns kvar även efter en behandling och behöver alltså inte alls innebära att tänderna "går tillbaka" utan är en helt naturlig åldersförändring. De allra flesta behandlingarna är mycket stabila men en viktig faktor är hur patienten sköter sin retainer. En retainer är en mycket enkel tandställning som antingen kan bestå av en tunn tråd limmad på baksidan av tänderna eller av en genomskinlig skena som mest används nattetid. Retainern används för att hålla tänderna stilla efter det att man tagit bort den fastsittande tandställningen. Om man inte använder den riktigt kommer inte benet att i lugn och ro kunna växa in runt tandens rötter och

7 hålla kvar dem i den nya positionen. Risken är alltså att tänderna går tillbaka en del om man missköter sin retainer, därför att de inte getts någon chans att växa fast riktigt.

8 3. Om tandställningen Hur fungerar en fastsittande tandställning (räls)? På varje tand som ska flyttas limmas ett litet fäste (brackets) fast. På de bakre tänderna använder man ibland en ring runt tanden (kallas för band). På övriga tänder sätter man fast en liten platta (bracket). Så här långt handlar det bara om att få ett fäste på tanden. För att något ska hända måste man också ha något som "drar" i tänderna. Vanligtvis är det frågan om en tråd som går från ena änden av tandställningen runt till den andra sidan. Tråden, som vi kallar "båge", är antingen gjord av rostfritt stål eller ännu vanligare av en titanlegering. Bågen sätts fast i fästena med hjälp av små "gummisnoddar" som finns i massor av färger. Förutom bågarna används alla möjliga sorters små fjädrar och annat för att åstadkomma rätt effekt. Ibland använder man även gummisnoddar som patienten själv får sätta fast på tandställningen. På ett sätt kan man säga att bågen är en sorts räls som tänder körs på, så det är inte så fel att faktiskt kalla tandställningen för räls. Hur sitter tandställningen fast? En fastsittande tandställning (så kallad "räls") limmas fast på tänderna. Limmet, en sorts compositplast, är mycket starkt men det är ändå lätt att ta bort efter behandlingen. En del tandställningar är avtagbara och hålls på plats med små krokar som griper om tänderna. Dessa tandställningar är numera ganska ovanliga och används nästan uteslutande på yngre barn som fortfarande har mjölktänder kvar.

9 Hur ofta behöver man komma och kontrollera tandställningen? Det vanligaste intervallet mellan återbesök är 4-6 veckor. I vissa typer av behandlingar eller under vissa faser i behandlingen kan det vara både kortare och längre tid. Går en tandställning lätt sönder? Tandställningen går mycket sällan sönder. Om den går sönder händer det nästan alltid i början av behandlingen då hela konstruktionen är som svagast och patienten är ovan med apparaturen. Det finns också en mycket liten grupp av patienter som av olika anledningar lyckas ha sönder tandställningen väldigt ofta. I dessa fall beror det normalt på patientens sätt att sköta sig. Vad gör man om tandställningen går sönder? En trasig tandställning är inget brådskande problem om den inte skaver eller irriterar på något annat sätt. Grundregeln är att man ska ringa tandregleringskliniken så fort man kan och försöka lösa det uppkomna problemet. I andra hand kan man själv försöka åtgärda det som besvärar. Det kan innebära att man med hjälp av en nagelknipsare, tång eller liknande bara tar bort eller viker undan den bit som besvärar. I sista hand får man kontakta jourhavande tandläkare om det är kvälls- eller helgtid. Kan man åka på semester med tandställning? Javisst kan man det, men själva tandställningen kan naturligtvis gå sönder vilket kan vara ett problem. Främst är det ett problem om det innebär att något skaver eller gör ont. Grundregeln är att om man är i Sverige bör man försöka hitta en tandregleringsklinik eller en vanlig tandläkare som kan hjälpa till med själva problemet. Utomlands är det oftast enklast om man med hjälp av en nagelknipsare, tång eller liknande bara tar bort det som besvärar. Det är mycket lättare att laga tandställningen för oss än att laga patienten!

10 4. Yrken inom tandreglering Hur blir man specialist i tandreglering? För att bli specialist (ortodontist) måste man först läsa till tandläkare vilket tar 5 år efter gymnasiet. Därefter måste man arbeta minst två år som allmäntandläkare. Efter det kan man påbörja en specialistutbildning som tar mellan 3 och 4 år. Ofta kan det vara svårt att komma in på en specialistutbildning vilket innebär att det vanligtvis tar år efter gymnasiet innan man är färdig specialist. Vad är en ortodontiassistent? En ortodontiassistent är en vidareutbildad tandsköterska. Hon (det finns ingen manlig i Sverige) kan göra det mesta av det praktiska arbetet t.ex. sätta dit och ta bort tandställningar, justera dem etc. Det ortodontiassistenten inte gör är att fatta beslut om behandlingen eller vad som ska göras, det görs enbart av tandläkaren.

LÄPP- KÄK- GOMSPALT - en tonårsbroschyr

LÄPP- KÄK- GOMSPALT - en tonårsbroschyr Foto: David Marcusson LÄPP- KÄK- GOMSPALT Tonårstiden är för många en turbulent period i livet och kan upplevas som extra påfrestande om man har LKG. Ditt intresse riktas alltmer utanför familjen. Kompisar

Läs mer

Lilla tandboken. Allt du behöver veta om barns tänder

Lilla tandboken. Allt du behöver veta om barns tänder Lilla tandboken Allt du behöver veta om barns tänder Innehåll Sida Min egen sida Min egen sida 3 Lång och bred erfarenhet 4 Bra vanor från början 5 Från 20 mjölktänder till permanenta tänder 6-9 Mat och

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Det växer fast! om tandimplantat och benbildning

Det växer fast! om tandimplantat och benbildning Det växer fast! om tandimplantat och benbildning Stefan Lundgren Professor Enheten för käkkirurgi Maria Ransjö Docent, universitetslektor Enheten för oral cellbiologi Stefan Lundgren: Jag ska prata om

Läs mer

Running contacts Trendigt, lockande - men svårare än det ser ut

Running contacts Trendigt, lockande - men svårare än det ser ut Running contacts Trendigt, lockande - men svårare än det ser ut Av Marie Hansson Just nu talas det mycket i agilityvärlden om running contacts. Man ser framför sig de hundar som i absolut högsta fart rusar

Läs mer

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

För ett friskare liv! Vitare? Rakare? Snyggare? En liten bok om. kosmetisk-estetisk tandvård

För ett friskare liv! Vitare? Rakare? Snyggare? En liten bok om. kosmetisk-estetisk tandvård För ett friskare liv! Vitare? Rakare? Snyggare? En liten bok om kosmetisk-estetisk tandvård Strunta i soffan, ta hand om tänderna Tandläkare Barbro Berg är en av grundarna av Swedish Academy of Cosmetic

Läs mer

HUR MÅNGA LÄKEMEDEL KAN EN GAMMAL MÄNNISKA HA? Det går naturligtvis inte att ge något entydigt svar på den

HUR MÅNGA LÄKEMEDEL KAN EN GAMMAL MÄNNISKA HA? Det går naturligtvis inte att ge något entydigt svar på den VARFÖR BEHÖVER ÄLDRE MÄNNISKOR MER LÄKEMEDEL ÄN YNGRE? Den biologiska klockan går inte att stoppa hur mycket vi än skulle vilja. Mellan 70 och 75 år börjar vår kropp åldras markant och det är framför allt

Läs mer

Hundar och tandvård av Elisabeth Rhodin

Hundar och tandvård av Elisabeth Rhodin Börja tidigt att vänja hunden vid hantering. Hundar och tandvård av Elisabeth Rhodin Tyvärr har många hundägare väldigt litet kunskaper om hur hundarnas tänder ska skötas. Det är en utbredd missuppfattning

Läs mer

Hantera Livet Med ADHD/ADD

Hantera Livet Med ADHD/ADD Hantera Livet Med ADHD/ADD Tio Strategier Att Organisera Din Tid, Dina Saker Och Ditt Liv Zemira Goja Copyright 2011 Coaching Center HANTERA Ditt ADHD/ADD Liv Tio Strategier Att Organisera Din Tid, Dina

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg?

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? Av: Jesper Lindén Den här delen i kursen Core Power är egentligen en påbyggnad och fördjupning av det som du tagit

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida?

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vi går igenom allt du bör tänka på innan köp. Råd som du tjänar på längre fram. sförteckning et i denna bok ser du till höger. Vill du gå direkt till något

Läs mer

Lättläst om Läkemedelsverket och läkemedel

Lättläst om Läkemedelsverket och läkemedel Lättläst om Läkemedelsverket och läkemedel Här finns inga svåra ord eller långa meningar. Här kan du läsa om läkemedel och om Läkemedelsverket. Denna information finns också på www.lakemedelsverket.se/lattlast

Läs mer

Klickerövningar för förare utan hund! Av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh, publicerad i Agilitybladet 2003, här något omstrukturerad.

Klickerövningar för förare utan hund! Av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh, publicerad i Agilitybladet 2003, här något omstrukturerad. Klickerövningar för förare utan hund! Av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh, publicerad i Agilitybladet 2003, här något omstrukturerad. När du tränar din hund är det som bekant viktigt att du delar

Läs mer

Respirator-marknadsföring eller Tillväxt-marknadsföring!

Respirator-marknadsföring eller Tillväxt-marknadsföring! Om du inte inför de här teknikerna så fort som möjligt kommer du att vara helt rökt om några år, kanske snabbare än så. Dina smartare konkurrenter kommer att krossa dig totalt Respirator-marknadsföring

Läs mer

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR!

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR! Joel Ström, Caroline Lindgren, Emilia Fagerberg, Dennis Berg, Julia Ärleskog, Daniel Holst, Josephine Jansson, Sebastian Moholm, Linus Blomqvist, Jonas Karlsson. Brinellgymnasiet nässjö klass Te08 RÄDDA

Läs mer

Profylaktisk hundtandvård i hemmet

Profylaktisk hundtandvård i hemmet Profylaktisk hundtandvård i hemmet Dental home care in dogs Emil Moberg Sveriges Lantbruksuniversitet Skara 2009 Studentarbete 228 Institutionen för husdjurens miljö och hälsa Djursjukvårdarprogrammet

Läs mer

Vuxentandvård. stöd för dig som besöker tandvården. Rekommendationer ur Socialstyrelsens nationella riktlinjer

Vuxentandvård. stöd för dig som besöker tandvården. Rekommendationer ur Socialstyrelsens nationella riktlinjer Vuxentandvård stöd för dig som besöker tandvården Rekommendationer ur Socialstyrelsens nationella riktlinjer ISBN 978-91-86885-60-1 Artikelnr 2011-11-6 Illustration sid. 12 Jan-Olof Berg Foton Omslagsbild,

Läs mer

TIPS OCH RÅD FÖR EN REN OCH GLAD MUN!

TIPS OCH RÅD FÖR EN REN OCH GLAD MUN! TIPS OCH RÅD FÖR EN REN OCH GLAD MUN! Två gånger om dagen Bakterier i munnen kan orsaka både hål i tänderna och tandköttsinflammation. Det är därför bra att ta som vana att både som barn och vuxen borsta

Läs mer

Trafficking är det moderna slaveriet. Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012

Trafficking är det moderna slaveriet. Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012 Trafficking är det moderna slaveriet Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012 Den grekiska filosofen Aristoteles sade Slaven är ett stycke egendom med själ. Detta citat tycker

Läs mer

i valet 2006 De 7 riksdagspartierna berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år.

i valet 2006 De 7 riksdagspartierna berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år. Rösta på oss! i valet 2006 De 7 riksdagspartierna berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år. Partierna har lämnat sina texter till Lättläst-tjänsten på Centrum för lättläst och vi har

Läs mer

Tonåringarna och deras pengar V

Tonåringarna och deras pengar V Tonåringarna och deras pengar V Maria Ahrengart Institutet för privatekonomi September 2008 Sammanfattning... 3 Månadspeng... 3 Köpkraftsförändring 1998-2008... 4 Sommarjobb... 4 Sammanlagda inkomster...

Läs mer

Fimpa Nu! Vi hjälper dig ta ställning Så klarar du fällorna Så undviker du återfall. Allt du sparar Allt du vinner. bli rök- och snusfri

Fimpa Nu! Vi hjälper dig ta ställning Så klarar du fällorna Så undviker du återfall. Allt du sparar Allt du vinner. bli rök- och snusfri Fimpa Nu! bli rök- och snusfri Allt du sparar Allt du vinner Vi hjälper dig ta ställning Så klarar du fällorna Så undviker du återfall Hallå där du som röker eller snusar! Funderar du på att sluta? Klokt

Läs mer

Tankar, idéer och tips inför det nya året

Tankar, idéer och tips inför det nya året Tankar, idéer och tips inför det nya året 2012 av Jesper Lindén Jesper Lindén Så här i början av ett nytt år är ofta det bästa läget att sätta sig ner och fundera på vilka förändringar man kan gör för

Läs mer

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Programmet bygger på Kognitiv biobeteendeterapeutisk självhjälpsmanual för tvångssyndrom av Jeffrey Schwartz. Texten har översatts av Susanne Bejerot. Texten

Läs mer

Om chefsutbildning/ledarskap

Om chefsutbildning/ledarskap ÄLDRE TIPS FRÅN COACHEN/FALLBESKRIVNINGAR Om chefsutbildning/ledarskap Denna gång handlar "tips från coachen" om chefsutbildning och ledarskap. Dessa frågor kommer att tas upp. Vad innebär en chefsutbildning?

Läs mer

Aktuellt inom hormonbehandling av prostatacancer Professsor Jan-Erik Damber, Sahlgrenska Universitetssjukhuset Föreläsning på kvartalsmöte 2005-12-03

Aktuellt inom hormonbehandling av prostatacancer Professsor Jan-Erik Damber, Sahlgrenska Universitetssjukhuset Föreläsning på kvartalsmöte 2005-12-03 Aktuellt inom hormonbehandling av prostatacancer Professsor Jan-Erik Damber, Sahlgrenska Universitetssjukhuset Föreläsning på kvartalsmöte 2005-12-03 Professor Jan-Erik Damber talade om vad som är aktuellt

Läs mer

Kolhydrater om man har Diabetes

Kolhydrater om man har Diabetes Kolhydrater om man har Diabetes Jag brukar köra med powerbar gel och sportdryck när jag kör långloppen. På ett långlopp så brukar jag ta 3-5 gel (ca 1 gel var 35-50min ingen första timmen) och sen 2-4

Läs mer

Att bli med guldhjälm

Att bli med guldhjälm Att bli med guldhjälm Detta material skall barnledaren dela ut till vårdnadshavaren vid Guldhjälmskursen Välkommen in i vår sport! Vi hoppas att du kommer att trivas tillsammans med oss. Kursen är till

Läs mer