Några rader om klubbarnas datorer, Oscar och kortbetalning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Några rader om klubbarnas datorer, Oscar och kortbetalning"

Transkript

1 PM Upprättad av SGF Golfsystem Datum 9 juli 2007 Ämne Information rörande kassa- och kortbetalning samt klubbarnas IT-miljöer Några rader om klubbarnas datorer, Oscar och kortbetalning Den här informationen berör primärt klubbar som kör den nya kassa- och betallösningen med Oscar och Babs kortinlösen. Det finns dock också viktig information angående hårdvara och Microsoft Vista som alla klubbar bör ta del av. För att underlätta läsningen finns denna artikel även som pdf-fil (klicka på Läs mer och därefter på Skriv ut pdf-fil). Uppskattningsvis 75-80% av alla Supportärenden rör nya kassa- och betallösningen. Många frågor handlar om att hitta rätt bland alla nya funktioner och rapporter, men ett stort antal ärenden har handlat om större problem med installationen eller den dagliga kassaverksamheten. Samtidigt vet vi från möten med CeGIT, utbildarna och klubbanställda att många klubbar kör Oscar och kortbetalningen utan i vart fall mer än normalt IT-strul. Att vi har många och svårlösta supportärenden betyder sålunda inte att det finns 150 golfklubbar som är beredda att slå en driver i huvudet på undertecknad. Om vi hade kört Oscar som en fristående kassa utan den täta integration som nu finns med GIT och OnTag, hade problemen varit mycket mindre. När väl de kvarvarande buggarna byggts bort (höstens release) har vi ett modernt kassa- och betalsystem i Golfsverige. Många är också mycket nöjda med rapporterna från Oscar och inte minst Zaci. I GIT:s Onlinehjälp ( finns instruktioner på hur man tar fram rapporterna. Här följer en genomgång ämne för ämne. I:\PM_Information\2007\070706_pm_kassa.doc

2 2(5) Microsoft Vista Enligt en nyligen publicerad rapport kommer mindre än 5% av de större och medelstora företagen att byta från XP till Vista under det kommande året. Varken GIT eller Oscar går att köra i Microsoft Vista. Vi hoppas kunna uppgradera GIT under vintern 2007/2008 för installation i Vista-miljö. Torex har däremot aviserat att det inte är aktuellt med att uppgradera Oscar till Vista-miljön. Eftersom kassadatorer i sig har speciella krav med mycket uppkopplingar till specialutrustning, kommer Torex och Torex kunder att ligga kvar i XP-miljö under ett antal år. Vi kan inte från Golfsveriges sida, med våra i sammanhanget blygsamma ekonomiska resurser, ställa mer långgående krav än vad ledande butikskedjor och andra företag ställer. Därför: byt inte till Microsoft Vista förrän i vart fall GIT är anpassat till det nya operativsystemet. Professionella leverantörer av företagsdatorer erbjuder fortfarande datorer med XP förinstallerat. Det går också bra att köpa fristående paket med Windows XP till idrottsrabatt. Se upp för erbjudanden om billiga skrivare! Tyvärr florerar det erbjudanden i Golfsverige från aktörer som påstår sig kunna Oscars krav, men som i själva verket säljer kringutrustning som inte fungerar friktionsfritt med Oscar. En golfklubb i Mellansverige har hjälpt till med att marknadsföra bl.a. USB-kopplade kvittoskrivare vilket Torex bestämt avråder från. Dessa skrivare har genererat mängder av onödiga supportärenden och förorsakat klubbarna kostnader och driftstörningar. Rådgör i vart fall med Torex Retial innan ni köper utrustning från lokala handlare. Mer om kvittoskrivare Kvittoskrivarna har varit ett stort problem för GIT-supporten och Torex. Efter omfattande tester under våren har Torex konstaterat att kvittoskrivaren Epson TM80 fungerar endast under förutsättning att den kopplas till com-porten på datorn (seriell koppling). Många klubbar har dock sedan tidigare denna skrivare kopplad till parallellporten eller i enstaka fall, USB-porten. Det kan fungera med att ha Epson TM80 parallellkopplad, men erfarenheterna säger att många av störningarna beror på att kvittoskrivare inte är kopplad på com-porten. Vi har från Golfsystems sida ställt krav på att klubbarna skall kunna använda befintlig hårdvara. Men, i fall som detta, måste vi för vår egen skull acceptera att seriell koppling är standard för kvittoskrivare och att andra användare av Oscar inte vill avstå från de fördelar och driftsäkerhet som kommunikation via com-porten innebär.

3 3(5) Klubbar som har parallellkopplad Epson-skrivare kan för 850 kr exkl moms köpa ett ombyggnadskit från SYSteam Epani. För ytterligare 300 kr exkl moms erbjuder SYSteam Epani ett kompletterande com-kort till PCn (om den befintliga porten är upptagen med annan utrustning). Kontakta SYSteam köp ombyggnadskitet - på telefon Klubbarnas hårdvara Vi jobbar inom SGF Golfsystem på att ta fram en plan för hur klubbarnas lokala IT-miljöer bör och måste förändras för att vi skall kunna få ordning och stabilitet i komplexa lösningar och installationer som tex Oscar, kortbetalningen, Golfterminalen m.fl. Diskussioner om detta har förts på det senaste mötet med CeGIT. Under den kommande hösten hoppas vi kunna presentera olika förslag och riktlinjer för vidare diskussioner i Golfsverige. Den nuvarande modellen där alla klubbar köper valfri utrustning och konfigurerar nätverken efter eget huvud kommer inte att fungera långsiktigt. Om möjligt bör klubben avvakta nyinvesteringar tills vi är klara med planen. Under tiden bör klubben göra följande: Bygga ut internminnet i den dator som används för kassa och betalning. Inte köpa Microsoft Vista, eller om det följer med en ny PC, ersätta Vista med XP. Underhålla den lokala servern och se alltid till att det finns ordentlig med ledigt utrymme på hårddisken. Alltid följa alla installationsanvisningar för Oscar, Zaci och övriga program. Anvisningarna är omfattande just för att de måste vara det. Gör lokala IT-konsulter uppmärksamma på att Oscar är ett komplicerat program att installera. Ta höjd för framtida investeringar i bra datorer, men avvakta med inköp till oktober/november då vi räknar med att kunna presentera en central plan för framtidens GIT och de lokala IT-miljöerna på klubbarna.

4 4(5) Oscar Den 25 juni kom en försenad release av en ny version av Oscar med rättningar av tidigare hittade fel och brister i bl.a. integrationen mot OnTag. Alla fel blev dock inte rättade. Det återstår drygt ett 15-tal ärenden som vi har gett Torex Retail fram till 31 augusti att rätta. Efter tester hoppas vi kunna release en stabil och väl fungerande Oscar-version senast i november månad. Klubbar som ännu inte har tagit Oscar i drift bör alltså avvakta höstens/vinterns release. Från Golfsystems sida är vi väl medvetna om att det har varit, och för många alltjämt är, en mycket pressad arbetssituation på grund av problemen med att få kassa- och kortbetalningen att fungera snabbt, säkert och effektivt. Problemen är minst lika stora för oss och inte minst personalen i GIT-supporten. Klubbar såväl som Golfsystem drabbas av ökade kostnader och att personalen slits både fysiskt och mentalt. Som den samlade representant SGF Golfsystem är för golfklubbarna har vi ställt långgående krav och krävt kompensation från framför allt Torex Retail. Det är dock viktigt känna till att klubbarnas kostnader för eget arbete, inhyrda konsulter mm är exempel på kostnader som leverantörerna normalt inte skall behöva ta ansvar för. Vi skulle aldrig få någon att våga sälja till Golfsverige om de samtidigt löpte risk att behöva betala okontrollerbara lokala konsultkostnader. Den senaste releasen är ett bra exempel på detta. Vi skulle enligt plan ha satt Sommarversionen i drift den 11 juni men den version vi fick av Oscar var inte bara närmare 14 dagar sen, den innehöll också ett antal kritiska fel som vi inte kunde acceptera. Releasen fick därför skjutas 14 dagar framåt, samtidigt som Oscar rättades och omtestades. Senareläggningen och alla omtesterna medförde kostnader som vi krävt kompensation för. Vi har den 4 juli träffat en överenskommelse med Torex Retail som innebär att Torex bl.a. kommer att ta hand om supportärenden som berör Oscar för att på så sätt snabba upp hanteringen av kassarelateradeärenden. Vi har därför den senaste veckan slussat ett 20-tal ärenden vidare till Torex och kommer att fortsätta med detta så länge det finns behov och det ryms inom uppgörelsen som är värd ett sexsiffrigt belopp för Golfsverige. Babs I nuläget kör 150 klubbar aktivt kortbetalningen via Babs. Närmare 220 klubbar (anläggningar, bolag etc) har tecknat Babs-avtalet och beställt/fått Hypercom-terminalen. Enligt avtalet mellan golfklubben och Babs, skall varje klubb eller bolag betala en månadsavgift på 275 kr exkl moms för terminal nr 1, och 145 kr exkl moms för påföljande terminal.

5 5(5) I månadsavgiften ingår utöver programvaran Zaci och hyran för Hypercom-terminalen, även framtida Internetbetalning samt under det här året VPN-uppkoppling mot Babs (värt cirka 100 kr/månad). Kortbetalningen togs rent praktiskt i drift dagarna innan påsk (april). Flera klubbar har kört systemet i närmare tre månaders tid med mycket utfall. Enligt den ursprungliga planen skulle betallösningen ha varit på plats den 5 februari. Leverantörerna kunde dock inte då presentera en lösning som klarade kraven för EMV-certifiering. Det är först med releasen 25 juni som programvarorna ansetts uppfylla alla punkter i kravlistan. För att kompensera för denna försening och de problem som varit har Babs beslutat att inte debitera någon månadsavgift för tiden fram tom 30 juni Fr.o.m. den 1 juli tickar det månadsavgifter för alla klubbar som tecknat Babs-avtalet. Observera att debitering kommer att ske oavsett om klubben kör insamlingen via Babs (dvs Oscar och Zaci) eller inte. Babs-avgifterna kommer att inkluderas i kvartalsfakturorna från SGF Golfsystem. Kontrollera dagavslut och korttransaktioner Kortbetalningssystemet (Zaci och insamling/inlösen via Babs) bygger på den nya EMV-tekniken som tagits i bruk i Sverige under det senaste året. Systemet integrerades med Oscar under vintern 2006/2007 och har genomgått omfattande tester och certifieringar från bankens sida. Som med all annan ny teknik kan det finnas risk för störningar. Dessutom skapar klubbarnas olika ITmiljöerna en del störningar som är svåra att på förhand förutse och bygga bort. I Zacis rapportverktyg kan man granska varje korttransaktion och ta fram listor på transaktioner som inte gått igenom (ej debiterats kunden) eller debiterats två gånger. Vi vill därför rekommendera alla klubbar att kontinuerligt, helst dagligen men i vart fall ett par gånger per vecka, kontrollera att transaktioner och buntar har skickats till Babs och att redovisade och utbetalda belopp stämmer med dagsavsluten Bo Bengtsson (bo.bengtsson@sgf.golf.se)

SGF Golfsystem. Sverigeresan 2009. Bo Bengtsson

SGF Golfsystem. Sverigeresan 2009. Bo Bengtsson Block 1 Kassa- och Betallösningar 2009-03-25 Sverigeresan 2009 Bo Bengtsson 1. Nya säkerhetskrav 2. Ny kassalag 3. Oscar, XPOS och framtiden 4. Babs och EMV-terminaler 5. Golfterminalen 6. More Golf Webbetalning

Läs mer

Nya Golfterminalen 2008

Nya Golfterminalen 2008 Till: Golfklubbarna Från: SYSteam Halmstad 14 april 2008 Angående: Nya Golfterminalen Inledning Sedan februari 2008 är SYSteam ansvariga för utveckling och förvaltning av de s.k. Golfterminalerna. Vårt

Läs mer

ZACI är den programvara som är navet i kommunikationen när det gäller kortbetalningar.

ZACI är den programvara som är navet i kommunikationen när det gäller kortbetalningar. Installation ZACI ZACI är den programvara som är navet i kommunikationen när det gäller kortbetalningar. All kommunikation med betalkortsterminalen går via Zaci. Den sköter kommunikation mellan Oscar och

Läs mer

Installationsanvisningar HogiaLön Plus

Installationsanvisningar HogiaLön Plus Installationsanvisningar HogiaLön Plus Installation Med den här installationen kan du installera HogiaLön Plus på Windows XP, Vista, Windows 7 och Windows 8. Om du vill installera en MSI-installation finns

Läs mer

Installationsanvisning OnTag

Installationsanvisning OnTag Installationsanvisning OnTag Installationsanvisning OnTag...1 A. Versionskontroll GK96...2 B. Installation OnTag Programvara (ej OnTag Kvitto)...3 C. Installation etikettskrivare (ej OnTag Kvitto)...4

Läs mer

KORTBETALNINGSLÖSNINGAR FRÅN AFFÄRSIT FÖR EASYCASHIER, ISUPOS OCH FRISTÅENDE TERMINAL

KORTBETALNINGSLÖSNINGAR FRÅN AFFÄRSIT FÖR EASYCASHIER, ISUPOS OCH FRISTÅENDE TERMINAL KORTBETALNINGSLÖSNINGAR FRÅN AFFÄRSIT FÖR EASYCASHIER, ISUPOS OCH FRISTÅENDE TERMINAL Nedan finns samlad information vad gäller de kortbetalningslösningar som finns till EasyCashier, ISUPOS och fristående

Läs mer

Installation/uppdatering av Hogia Personal fr.o.m. version 13.1

Installation/uppdatering av Hogia Personal fr.o.m. version 13.1 Installation/uppdatering av Hogia Personal fr.o.m. version 13.1 Viktig information gällande installation Från version 12.2 av Hogia Personal krävs Microsoft.Net Framework 3.5 SP1 för att installation skall

Läs mer

Modernt kassasystem för alla! EasyCashier är användarvänligt, snabbt och pålitligt. Dessutom bland de mest prisvärda.

Modernt kassasystem för alla! EasyCashier är användarvänligt, snabbt och pålitligt. Dessutom bland de mest prisvärda. Modernt kassasystem för alla! är användarvänligt, snabbt och pålitligt. Dessutom bland de mest prisvärda. www.easycashier.se Funktioner i är ett mångsidigt kassasystem som används i en mängd olika branscher.

Läs mer

Installationsanvisningar HogiaLön Plus

Installationsanvisningar HogiaLön Plus Installationsanvisningar HogiaLön Plus Installation Med den här installationen kan du installera HogiaLön Plus på Windows XP, Vista och Windows 7. Om du vill installera en MSI-installation finns en separat

Läs mer

Snabbinstallationsguide för anslutningskabel CA-42

Snabbinstallationsguide för anslutningskabel CA-42 Snabbinstallationsguide för anslutningskabel CA-42 9234594 Upplaga 2 Nokia, Nokia Connecting People och Pop-Port är registrerade varumärken som tillhör Nokia Corporation. Copyright 2005 Nokia. Alla rättigheter

Läs mer

LETTER OF NET CHANGES 141001 RELEASE 6.2. Beställning E-post: support_se@egretail.se. FACKTA Point of Sale V6R2

LETTER OF NET CHANGES 141001 RELEASE 6.2. Beställning E-post: support_se@egretail.se. FACKTA Point of Sale V6R2 LETTER OF NET CHANGES 141001 RELEASE 6.2 Beställning E-post: support_se@egretail.se FACKTA Point of Sale V6R2 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1 Bakgrund/Generell Information... 3 2 Nya och

Läs mer

Handbok för kortbetalningar med Babs Paylink/Point

Handbok för kortbetalningar med Babs Paylink/Point Handbok för kortbetalningar med Babs Paylink/Point Integration med butiksdatasystem från Flexicon Flexicon Support, Enköping 2008 Kortbetalningsfunktionen finns integrerad med följande butiksdatasystem

Läs mer

Till ditt skrivbord som tjänst via Internet

Till ditt skrivbord som tjänst via Internet Till ditt skrivbord som tjänst via Internet UITs koncept är enkelt och kan sammanfattas med Inga burkar. Genom att anlita oss kan du helt enkelt glömma dyra investeringar i servers och programvara. Inte

Läs mer

Installationsanvisningar HogiaLön Plus

Installationsanvisningar HogiaLön Plus Installationsanvisningar HogiaLön Plus Checklista Kontrollera Microsoft.Net Framework 3.5 SP1 Ladda ner och starta installationen av HogiaLön Plus Installera SQL komponenterna i rätt ordning Starta HogiaLön

Läs mer

Installation av WinPig Slakt

Installation av WinPig Slakt Installation av WinPig Slakt Grundinstallation av WinPig Slakt ska göras med en cd skiva, den går inte att hämta från Internet. I samband med installationen installeras också vissa nödvändiga komponenter

Läs mer

Användarmanual OnTag GIT. 1. Utskrift av greenfeetaggar/etiketter i GIT Kassa

Användarmanual OnTag GIT. 1. Utskrift av greenfeetaggar/etiketter i GIT Kassa Användarmanual OnTag GIT Välkommen till användarmanualen för OnTag GIT. Manualen beskriver hur ni skriver ut med OnTag från GIT, hur de automatiska utskrifterna i GIT Kassan fungerar samt hur ni ändrar

Läs mer

LETTER OF NET CHANGES 130401 RELEASE 5.10. Beställning E-post: support_se@egretail.se. FACKTA Point of Sale V5R10

LETTER OF NET CHANGES 130401 RELEASE 5.10. Beställning E-post: support_se@egretail.se. FACKTA Point of Sale V5R10 LETTER OF NET CHANGES 130401 RELEASE 5.10 Beställning E-post: support_se@egretail.se FACKTA Point of Sale V5R10 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1 Bakgrund/Generell Information... 3 2 Nya

Läs mer

2013-03-152013-03-152013-03-15. Bilaga Funktionshyra Vårdval Gynekologi 2013. sida 1 (5) 2013-01-01 FUNKTIONSHYRA. Vårdval Gynekologi

2013-03-152013-03-152013-03-15. Bilaga Funktionshyra Vårdval Gynekologi 2013. sida 1 (5) 2013-01-01 FUNKTIONSHYRA. Vårdval Gynekologi sida 1 (5) FUNKTIONSHYRA Vårdval Gynekologi 2013 sida 2 (5) Detta dokument är en tjänstebeskrivning av funktionshyra för IT inom Landstinget i Uppsala län gällande samordning för IT-funktioner. Dokumentet

Läs mer

LETTER OF NET CHANGES 111001 RELEASE 5.4. Beställning E-post: support_se@edbgruppen.se. FACKTA Point of Sale V5R04

LETTER OF NET CHANGES 111001 RELEASE 5.4. Beställning E-post: support_se@edbgruppen.se. FACKTA Point of Sale V5R04 LETTER OF NET CHANGES 111001 RELEASE 5.4 Beställning E-post: support_se@edbgruppen.se FACKTA Point of Sale V5R04 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1 Bakgrund/Generell Information... 3 2 Nya

Läs mer

PM 2007-12-05 Dokumentation

PM 2007-12-05 Dokumentation Installation av Cadcorps nätverkslås (Sentinel Protection Server) OBS! Nätverkslås av USB-typ får inte anslutas förrän programvaran har installerats. Placeringskrav: Nätverkslåset kan sitta på valfri dator

Läs mer

GIT används av samtliga golfklubbar (M1- och M2-medlemmar) och till SGF associerade organisationer (A1/A2) samt av intresseorganisationer som PGA.

GIT används av samtliga golfklubbar (M1- och M2-medlemmar) och till SGF associerade organisationer (A1/A2) samt av intresseorganisationer som PGA. Upprättad av Svenska Golfförbundet / Bo Bengtsson Datum 22 november 2010 Ämne Utvecklarlicens GIT API Dokumentversion 1.0b GIT Utvecklarlicens Svenska Golfförbundet (SGF) äger och förvaltar via dotterbolaget

Läs mer

LETTER OF NET CHANGES RELEASE Beställning E-post: FACKTA Point of Sale V5R11

LETTER OF NET CHANGES RELEASE Beställning E-post: FACKTA Point of Sale V5R11 LETTER OF NET CHANGES 130901 RELEASE 5.11 Beställning E-post: support_se@egretail.se FACKTA Point of Sale V5R11 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1 Bakgrund/Generell Information... 3 2 Nya

Läs mer

Vårdval primär hörselrehabilitering i Östergötland

Vårdval primär hörselrehabilitering i Östergötland Vårdval primär hörselrehabilitering i Östergötland IT-bilaga till Regelboken Handläggare: Verksamhet: Datum: 2015-06-03 Diarienummer: LiÖ 2014-1276 www.regionostergotland.se Innehållsförteckning 1 Syfte...

Läs mer

Installationsanvisningar HogiaLön Plus

Installationsanvisningar HogiaLön Plus Installationsanvisningar HogiaLön Plus Checklista Kontrollera Microsoft.Net Framework 3.5 SP1 Ladda ner och starta installationen av HogiaLön Plus Installera SQL komponenterna i rätt ordning Starta HogiaLön

Läs mer

Manual till programvaran. TallyMaster 3.27 Basic

Manual till programvaran. TallyMaster 3.27 Basic Manual till programvaran TallyMaster 3.27 Basic Innehållsförteckning sid 1. Förord 3 2. Installation och/eller uppdatering.. 4 3. Första gången programmet startas.. 5 4. Vid ominstallation eller byte av..

Läs mer

Installationsanvisning för LUQSUS version 2.0

Installationsanvisning för LUQSUS version 2.0 Avd. för arbets-och miljömedicin & Inst. för psykologi, Lunds universitet Installationsanvisning för LUQSUS version 2.0 Systemkrav Innan du börjar installationen bör du kontrollera att operativsystem och

Läs mer

Installationsanvisning fr o m version 2014.1

Installationsanvisning fr o m version 2014.1 Installationsanvisning fr o m version 2014.1 Innehåll Hämta aktuell version från Kundtorget... 1 Detaljerad beskrivning för nedladdning av programmet från Kundtorget... 1 Kontrollera Microsoft.Net Framework

Läs mer

Svensk version. Inledning. Maskinvara. Installation i Windows 98SE. PU006 Sweex 2 Port Serial PCI Card

Svensk version. Inledning. Maskinvara. Installation i Windows 98SE. PU006 Sweex 2 Port Serial PCI Card PU006 Sweex 2 Port Serial PCI Card Inledning Först och främst tackar vi till ditt köp av detta Sweex 2 Port Serial PCI Card. Med detta kort kan du enkelt lägga till två seriella portar till din dator.

Läs mer

OBS! FÖRSÖK INTE INSTALLERA PROGRAMVARAN INNAN DU HAR LÄST DET HÄR DOKUMENTET.

OBS! FÖRSÖK INTE INSTALLERA PROGRAMVARAN INNAN DU HAR LÄST DET HÄR DOKUMENTET. INSITE INSTALLATIONSBULLETIN Sid 2: Installera INSITE Sid 7: Ta bort INSITE OBS! FÖRSÖK INTE INSTALLERA PROGRAMVARAN INNAN DU HAR LÄST DET HÄR DOKUMENTET. OM PROGRAMVARAN INSTALLERAS ELLER ANVÄNDS PÅ FELAKTIGT

Läs mer

Din manual HP DESKJET 990C http://sv.yourpdfguides.com/dref/900257

Din manual HP DESKJET 990C http://sv.yourpdfguides.com/dref/900257 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för HP DESKJET 990C. Du hittar svar på alla dina frågor i HP DESKJET 990C instruktionsbok

Läs mer

SNABBGUIDE FÖR. Installation av Nokia Connectivity Cable Drivers

SNABBGUIDE FÖR. Installation av Nokia Connectivity Cable Drivers SNABBGUIDE FÖR Installation av Nokia Connectivity Cable Drivers Innehåll 1. Inledning...1 2. Krav...1 3. Installera Nokia Connectivity Cable Drivers...2 3.1 Innan du installerar...2 3.2 Installera NOKIA

Läs mer

Reviderad 2008-01-22. Servicemanual Foxguard Alkolås A1,A2 och A3

Reviderad 2008-01-22. Servicemanual Foxguard Alkolås A1,A2 och A3 Servicemanual Foxguard Alkolås A1,A2 och A3 1 Innehållsförteckning Sidan Kalibrera Foxguard Alkolås A1...2 Kalibrera Foxguard Alkolås A2 & A3....5 Installera och konfigurera USB-converter 8 Installera

Läs mer

LETTER OF NET CHANGES 140801 RELEASE 6.1. Beställning E-post: support_se@egretail.se. FACKTA Point of Sale V6R1

LETTER OF NET CHANGES 140801 RELEASE 6.1. Beställning E-post: support_se@egretail.se. FACKTA Point of Sale V6R1 LETTER OF NET CHANGES 140801 RELEASE 6.1 Beställning E-post: support_se@egretail.se FACKTA Point of Sale V6R1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1 Bakgrund/Generell Information... 4 2 Nya och

Läs mer

SNABBGUIDE FÖR. Installation av Nokia Connectivity Cable Drivers

SNABBGUIDE FÖR. Installation av Nokia Connectivity Cable Drivers SNABBGUIDE FÖR Installation av Nokia Connectivity Cable Drivers Innehåll 1. Inledning...1 2. Krav...1 3. Installera Nokia Connectivity Cable Drivers...2 3.1 Innan du installerar...2 3.2 Installera NOKIA

Läs mer

Fullständig prestandahantering

Fullständig prestandahantering Fullständig prestandahantering Fungerar även med Windows XP och Windows Vista 2013 Öka takten och ta hand om datorns prestanda i ett kraftfullt och smidigt program. Hämta och installera Powersuite Powersuite

Läs mer

Kortbetalning PENGVIN kontokort

Kortbetalning PENGVIN kontokort Kortbetalning PENGVIN kontokort Frågor som rör kortköpet Ring Nets direkt tel. 08-609 92 00 Ha ert kund- och organisationsnummer tillgängligt! Bruksanvisning för kortterminaler http://www.nets.eu/se-sv/support/bruksanvisningar/documents/bruksanvisning-ict220,-ipp350-och-iwl220.pdf

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204)

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Datum Diarienr 2009-12-22 705-2009 Systembolaget AB 103 84 Stockholm Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Datainspektionens beslut Datainspektionen avslutar ärendet. Redogörelse för

Läs mer

Installera SoS2000. Kapitel 2 Installation Innehåll

Installera SoS2000. Kapitel 2 Installation Innehåll Kapitel 2 Installation Innehåll INSTALLATION MDAC och ODBC...2 Installera SoS2000 i arbetsplatsen...2 SoS2000 serverprogramvara...2 SoS2000 och övriga Office program...3 Avinstallera SoS2000...3 Brandväggar...3

Läs mer

Installation av Topocad

Installation av Topocad Installation av Topocad Hämta programmet Topocad 12.0 kan hämtas från adtollo.se/systems/mat-kart/ladda-ner-program/ Installation Programmet installeras från Installera Topocad Topocad 12.0. Installationsfilen

Läs mer

FileMaker. Köra FileMaker Pro 10 på Citrix Presentation Server

FileMaker. Köra FileMaker Pro 10 på Citrix Presentation Server FileMaker Köra FileMaker Pro 10 på Citrix Presentation Server 2004 2009, FileMaker, Inc. Med ensamrätt. FileMaker, Inc. 5201 Patrick Henry Drive Santa Clara, Kalifornien 95054, USA FileMaker, filmappslogotypen,

Läs mer

Kontrollera din mobila anläggning!

Kontrollera din mobila anläggning! Kontrollera din mobila anläggning! Mobil Styrning Partners Vår idé Erbjuda en driftad manageringslösning för kundens mobilanläggning vilket ger kontroll, styrning och besparingar Tjänsten köps per användare

Läs mer

Bilagan innehåller beskrivning av de åtaganden rörande IT som gäller för

Bilagan innehåller beskrivning av de åtaganden rörande IT som gäller för IT-system och appar Bilagan innehåller beskrivning av de åtaganden rörande IT som gäller för externa utförare att förhålla sig till som krav innan man ansöker om att bli utförare av hemtjänst inom Göteborgs

Läs mer

LETTER OF NET CHANGES 120201 RELEASE 5.5. Beställning E-post: support_se@egretail.se. FACKTA Point of Sale V5R05

LETTER OF NET CHANGES 120201 RELEASE 5.5. Beställning E-post: support_se@egretail.se. FACKTA Point of Sale V5R05 LETTER OF NET CHANGES 120201 RELEASE 5.5 Beställning E-post: support_se@egretail.se FACKTA Point of Sale V5R05 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1 Bakgrund/Generell Information... 3 2 Nya

Läs mer

LETTER OF NET CHANGES 120601 RELEASE 5.7. Beställning E-post: support_se@egretail.se. FACKTA Point of Sale V5R07

LETTER OF NET CHANGES 120601 RELEASE 5.7. Beställning E-post: support_se@egretail.se. FACKTA Point of Sale V5R07 LETTER OF NET CHANGES 120601 RELEASE 5.7 Beställning E-post: support_se@egretail.se FACKTA Point of Sale V5R07 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1 Bakgrund/Generell Information... 3 2 Nya

Läs mer

Tekis-FB 7.1.0. Systemkrav

Tekis-FB 7.1.0. Systemkrav 7.1.0 Systemkrav Systemkrav 2015-09-17 MAAN 2 (2) Systemkrav 7.1.0 Dokumentet beskriver de krav som systemet ställer på maskinvara och programvara i de servrar och klientdatorer som ska användas för systemet.

Läs mer

1. Revisionsinformation

1. Revisionsinformation 7.4.2 Systemkrav Systemkrav 2018-12-06 2 (27) Systemkrav 7.4.2 Dokumentet beskriver de krav som systemet ställer på maskinvara och programvara i de servrar och klientdatorer som ska användas för systemet.

Läs mer

Foptec Internet Supervisor

Foptec Internet Supervisor Foptec Internet Supervisor Installation och aktivering 2010 Foptec AB. Vi förbehåller oss rätten att göra andringar i produkten utan medddela detta på förhand Version: 1.0 2 Version 1.0, 2010-08-26 Innehållsförteckning

Läs mer

Uppdatering av programvaror

Uppdatering av programvaror Uppdatering av programvaror Användarhandbok Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows är ett USA-registrerat varumärke som tillhör Microsoft Corporation. Informationen häri kan ändras

Läs mer

Golfkiosk Modulo 122/222

Golfkiosk Modulo 122/222 Version: 1.0 2014-10-07: 2014 evry.com Golfkiosk Modulo 122/222 EVRY One Halmstad AB Sida 2 / 28 Innehåll 1 ÖVERSIKT 3 2 INSTALLATION 4 2.1 Rekommendation om placering, rumstemperatur, bultning och inkoppling

Läs mer

FileMaker Pro 13. Använda Fjärrskrivbord med

FileMaker Pro 13. Använda Fjärrskrivbord med FileMaker Pro 13 Använda Fjärrskrivbord med FileMaker Pro 13 2007-2013 FileMaker, Inc. Med ensamrätt. FileMaker, Inc. 5201 Patrick Henry Drive Santa Clara, Kalifornien 95054, USA FileMaker och Bento är

Läs mer

Certifierat kassaregister

Certifierat kassaregister Certifierat kassaregister De flesta som säljer varor och tjänster mot kontant betalning måste fr.o.m. 2010 ha ett certifierat kassaregister. Betalning med betalkort räknas också som kontant betalning.

Läs mer

Bilaga IT till förfrågningsunderlag Bil 3 Inledning

Bilaga IT till förfrågningsunderlag Bil 3 Inledning Bilaga IT till förfrågningsunderlag Bil 3 Inledning Innehåll Detta dokument innehåller beskrivning av de åtaganden rörande IT som gäller för privata utförare att förhålla sig till som krav innan man ansöker

Läs mer

INSTALLATIONS ANVISNING

INSTALLATIONS ANVISNING INSTALLATIONS ANVISNING AMA BESKRIVNINGSVERKTYG V E R S I O N 1. 0 V E R K T YG F Ö R V E R K L I G H E T E N INNEHÅLL Tack för att du valt att använda AMA beskrivningsverktyg. Vi hoppas att AMA beskrivningsverktyg

Läs mer

Om installationsskärmen inte visas efter en minut startar du CD-skivan manuellt:

Om installationsskärmen inte visas efter en minut startar du CD-skivan manuellt: Sida 1 av 5 Anslutningsguide Installera en ansluten skrivare lokalt (Windows) Os! Om CD-skivan Software and Documentation inte stödjer operativsystemet måste du använda guiden Lägg till skrivare. Uppdateringar

Läs mer

Installations guide. STR Service AB. astra 2010 kassaregister och hårdvara. Version 1.0

Installations guide. STR Service AB. astra 2010 kassaregister och hårdvara. Version 1.0 STR Service AB Installations guide astra 2010 kassaregister och hårdvara Version 1.0 1 Förord Detta dokument beskriver hur man uppdaterar till astra 2010 och installation av kontrollenhet e-tax, Kvittoskrivare

Läs mer

Installationsmanual för Tyfon ADSL

Installationsmanual för Tyfon ADSL Installationsmanual för Tyfon ADSL Introduktion För att underlätta för våra kunder har vi valt att leverera samtliga tjänster med en DHCP-tilldelad IP-adress vilket underlättar för er som kund. Har ni

Läs mer

Manual för Kollektomat

Manual för Kollektomat Manual för Om detta dokument Denna manual är en översikt över vad som behövs göras för att komma igång med. Allting från fysisk transport till installations anvisningar och avstämning ska hanteras av detta

Läs mer

FileMaker. Köra FileMaker Pro 10 på Terminal Services

FileMaker. Köra FileMaker Pro 10 på Terminal Services FileMaker Köra FileMaker Pro 10 på Terminal Services 2004 2009, FileMaker, Inc. Med ensamrätt. FileMaker, Inc. 5201 Patrick Henry Drive Santa Clara, Kalifornien 95054, USA FileMaker, filmappslogotypen,

Läs mer

Copyright GordionInfomakers 1

Copyright GordionInfomakers 1 - 1 - Copyright GordionInfomakers 1 - 2 - Förberedelser innan installation Terminalen ska monteras på vägg. För nivå 2 behövs en plan vägg med ytan ca 150 x 50 cm (höjd x bredd). Terminalen skruvas upp

Läs mer

Installation av kvittoskrivare Citizen CT-S2000 för landstinget i Uppsala läns externa programportal.

Installation av kvittoskrivare Citizen CT-S2000 för landstinget i Uppsala läns externa programportal. 1 (17) landstinget i Uppsala läns externa programportal. 2 (17) Innehåll 1 Versioner... 3 2 Bilagor... 3 3 Syfte... 4 4 Förutsättningar... 4 5 Installation och konfiguratin av skrivardrivrutin... 5 5.1

Läs mer

Anvisningar för installation och borttagning av skrivardrivrutinerna Windows PostScript och PCL utgåva 8

Anvisningar för installation och borttagning av skrivardrivrutinerna Windows PostScript och PCL utgåva 8 Anvisningar för installation och borttagning av skrivardrivrutinerna Windows PostScript och PCL utgåva 8 I den här Viktigt-filen får du anvisningar om hur du installerar drivrutinerna för egen PostScript

Läs mer

Uppdatering av programvaror Användarhandbok

Uppdatering av programvaror Användarhandbok Uppdatering av programvaror Användarhandbok Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows är ett USA-registrerat varumärke som tillhör Microsoft Corporation. Informationen i detta dokument

Läs mer

Kompletterande instruktioner för installation och konfiguration av HMS-server för koppling mot KONTAKT

Kompletterande instruktioner för installation och konfiguration av HMS-server för koppling mot KONTAKT Kompletterande instruktioner för installation och konfiguration av HMS-server för koppling mot KONTAKT Innehållsförteckning 1 Maskinkrav innan installation 2 Konfigurera IIS 3 Installationsanvisningar

Läs mer

Installationsanvisning för LUQSUS-K version 3.0b

Installationsanvisning för LUQSUS-K version 3.0b Avd. för arbets-och miljömedicin & Inst. för psykologi, Lunds universitet Installationsanvisning för LUQSUS-K version 3.0b Systemkrav Innan du börjar installationen bör du kontrollera att operativsystem

Läs mer

Installationsguide, Marvin Midi Server

Installationsguide, Marvin Midi Server Installationsguide, Marvin Midi Server 1 Ändringsinformation... 2 2 Marvin Midi Server... 2 2.1 Inledning... 2 2.2 Förutsättningar för en framgångsrik installation... 2 2.3 Kort om installationen... 3

Läs mer

Installera Windows Custom PostScript- eller PCL-skrivardrivrutin

Installera Windows Custom PostScript- eller PCL-skrivardrivrutin Installera Windows Custom PostScript- eller PCL-skrivardrivrutin I den här Viktigt-filen får du anvisningar om hur du installerar den Custom PostScript- eller PCLskrivardrivrutinen i Windows-system. Med

Läs mer

LETTER OF NET CHANGES 110201 RELEASE 5.2. Beställning E-post: support_se@edbgruppen.se. FACKTA Point of Sale V5R02

LETTER OF NET CHANGES 110201 RELEASE 5.2. Beställning E-post: support_se@edbgruppen.se. FACKTA Point of Sale V5R02 LETTER OF NET CHANGES 110201 RELEASE 5.2 Beställning E-post: support_se@edbgruppen.se FACKTA Point of Sale V5R02 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1 Bakgrund/Generell Information... 3 2 Nya

Läs mer

1. Säkerhetskopiera den eller de byråer du har arbetat med via i Visma Klient.

1. Säkerhetskopiera den eller de byråer du har arbetat med via i Visma Klient. Visma Byråstöd Installationsanvisning Innehåll Viktigt att tänka på innan du påbörjar installationen... 1 Nya versioner... 1 Uppdatering från Visma Klient i samband med datorbyte... 1 Gör så här när du

Läs mer

Lathund Blanketthotell Komma igång

Lathund Blanketthotell Komma igång Lathund Blanketthotell Komma igång Introduktion Denna lathund innehåller lite samlade råd och tips för de som ska använda tjänster från NT Smartwork. (För de som redan börjat använda Blanketthotellet finns

Läs mer

KARLSBORGS ENERGI AB ADSL INSTALLATIONSHANDBOK REV. 2010.05

KARLSBORGS ENERGI AB ADSL INSTALLATIONSHANDBOK REV. 2010.05 KARLSBORGS ENERGI AB ADSL INSTALLATIONSHANDBOK REV. 2010.05 Karlsborgs Energi AB 2 Innehåll 1. LOKALISERA FÖRSTA TELEFONJACKET... 4 2. ANSLUT DITT MODEM... 4 3. ANSLUT OCH KONFIGURERA DIN UTRUSTNING...

Läs mer

Quick Start CABAS. Generella systemkrav CABAS / CAB Plan. Kommunikation. Säkerhet

Quick Start CABAS. Generella systemkrav CABAS / CAB Plan. Kommunikation. Säkerhet Gunnel Frogedal 2014-07-17 6 32753 1 of 5 Quick Start CABAS Generella systemkrav CABAS / CAB Plan Applikationen stöds av följande operativsystem: Windows Vista SP2 Windows 7 SP1 Windows 8 (inte RT) Windows

Läs mer

Xerox Device Agent, XDA-Lite. Installationsguide

Xerox Device Agent, XDA-Lite. Installationsguide Xerox Device Agent, XDA-Lite Installationsguide Introduktion XDA-Lite XDA-Lite är ett program avsett för insamling av data från skrivare. Det används framför allt för att automatiskt skicka in mätaravläsningar

Läs mer

Juniper Unified Network Service för tjänsten SDC Web-Access. Installationsanvisning v 2.0.2

Juniper Unified Network Service för tjänsten SDC Web-Access. Installationsanvisning v 2.0.2 Juniper Unified Network Service för tjänsten SDC Web-Access Installationsanvisning v 2.0.2 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 4 2.1 Juniper Unified Network Service (JUNS)... 4

Läs mer

Installation av Microsoft Office 2012-09-12 Version 2.1

Installation av Microsoft Office 2012-09-12 Version 2.1 Installation av Microsoft Office 2012-09-12 Version 2.1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Installation av Microsoft Office... 2 Information INFÖR INSTALLATION... 2 Installation av Microsoft Office... 3 Komma igång...

Läs mer

Din manual SONY MSAC-EX1 http://sv.yourpdfguides.com/dref/681769

Din manual SONY MSAC-EX1 http://sv.yourpdfguides.com/dref/681769 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för SONY MSAC-EX1. Du hittar svar på alla dina frågor i instruktionsbok (information, specifikationer,

Läs mer

Din manual SHARP MX-M260 http://sv.yourpdfguides.com/dref/3940660

Din manual SHARP MX-M260 http://sv.yourpdfguides.com/dref/3940660 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för SHARP MX- M260. Du hittar svar på alla dina frågor i instruktionsbok (information,

Läs mer

Svensk version. Inledning. Maskinvara. Installation i Windows 98SE. PU007 Sweex 1 Port Parallel & 2 Port Serial PCI Card

Svensk version. Inledning. Maskinvara. Installation i Windows 98SE. PU007 Sweex 1 Port Parallel & 2 Port Serial PCI Card PU007 Sweex 1 Port Parallel & 2 Port Serial PCI Card Inledning Först och främst tackar vi till ditt köp av detta Sweex 1 Port Parallel & 2 Port Serial PCI Card. Med detta kort kan du enkelt lägga till

Läs mer

Dina datorproffs i Upplands Väsby. Vi har hjälpt privatpersoner och företag med datorer och IT sedan 1997

Dina datorproffs i Upplands Väsby. Vi har hjälpt privatpersoner och företag med datorer och IT sedan 1997 Huvudmeny Nyhet! Bläck och toner till alla skrivare. Använd vår superenkla guide för att hitta rätt! Klicka här! Inkl. moms Exkl. moms Produkten kan inte hittas Dina datorproffs i Upplands Väsby Vi har

Läs mer

25. Hämta Adobe Reader

25. Hämta Adobe Reader 25. Hämta Adobe Reader version 2006-03-01 25.1 25. Hämta Adobe Reader Den här dokumentationen beskriver hur man hämtar programmet Adobe Reader från Internet. Internet. Observera att bilderna är exempel

Läs mer

Dina datorproffs i Upplands Väsby. Vi har hjälpt privatpersoner och företag med datorer och IT sedan 1997

Dina datorproffs i Upplands Väsby. Vi har hjälpt privatpersoner och företag med datorer och IT sedan 1997 Huvudmeny Nyhet! Bläck och toner till alla skrivare. Använd vår superenkla guide för att hitta rätt! Klicka här! Inkl. moms Exkl. moms Produkten kan inte hittas Dina datorproffs i Upplands Väsby Vi har

Läs mer

Så här kommer du igång med ditt bredband Aktivera dig på Pite.com idag. Surfa redan ikväll!

Så här kommer du igång med ditt bredband Aktivera dig på Pite.com idag. Surfa redan ikväll! VIKTIGT MEDDELANDE TILL DIG SOM ANSLUTITS TILL STADSNÄTET PITE.COM Så här kommer du igång med ditt bredband Aktivera dig på Pite.com idag. Surfa redan ikväll! 1 Information och innehåll Välkommen till

Läs mer

Dina datorproffs i Upplands Väsby. Vi har hjälpt privatpersoner och företag med datorer och IT sedan 1997

Dina datorproffs i Upplands Väsby. Vi har hjälpt privatpersoner och företag med datorer och IT sedan 1997 Huvudmeny Nyhet! Bläck och toner till alla skrivare. Använd vår superenkla guide för att hitta rätt! Klicka här! Inkl. moms Exkl. moms Produkten kan inte hittas Dina datorproffs i Upplands Väsby Vi har

Läs mer

Access Direct Bredband

Access Direct Bredband TM Installationsanvisning för Access Direct Bredband Till kortterminalen Thales Artema Desk Välkommen till tjänsten Access Direct Bredband en snabbare och mer stabil kommunikationslösning för dina kortterminaler!

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL VERKSAMHETSSEMINARIERNA 2015

VÄLKOMMEN TILL VERKSAMHETSSEMINARIERNA 2015 VÄLKOMMEN TILL VERKSAMHETSSEMINARIERNA 2015 ATT JOBBA MED NPS RÄKNA FRAM NET PROMOTOR SCORE Detractors Passive Promoters 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 15,8% 28,8% 55,4% % of Promoters (9s and 10s) % of Detractors

Läs mer

Access Direct Bredband

Access Direct Bredband TM Installationsanvisning för Access Direct Bredband Till kortterminalen Ingenico Elite 510 EMV Välkommen till tjänsten Access Direct Bredband en snabbare och mer stabil kommunikationslösning för dina

Läs mer

Quick start manual. Smart-House 2015-04-20. Rev 1.1

Quick start manual. Smart-House 2015-04-20. Rev 1.1 Quick start manual Smart-House 2015-04-20 Rev 1.1 Innehåll Förord... 3 Programvara... 4 Hämta programvara... 4 PC krav... 4 Dokumentation... 5 Manualer... 5 Projektdokumentation... 5 Smart-Dupline... 5

Läs mer

Net id OEM Användarhandbok för Windows

Net id OEM Användarhandbok för Windows Net id OEM Användarhandbok för Windows Net id OEM Användarhandbok för Windows Copyright 2012 SecMaker AB Klassning: Publik Version: 5.6 1 / 8 Net id OEM Användarhandbok för Windows Copyright 2012 SecMaker

Läs mer

Koncernkontoret Koncernstab ekonomistyrning

Koncernkontoret Koncernstab ekonomistyrning Koncernkontoret Koncernstab ekonomistyrning Larsson Lena Ch Finanscontroller, Cash Management 0768-87 17 13 Gustav.ohrvik@skane.se Datum 2018-10-03 Version 0.1 1 (5) Rutin vid beställning av ny betalterminal

Läs mer

Installationsguide / Användarmanual

Installationsguide / Användarmanual (Ver. 2.6.0) Installationsguide / Användarmanual Innehåll 1. Välkommen Sid 1 Välkommen som Internet kund hos Seth s Bredband Kontrollera att din Internetlåda innehåller: 2. Anslutningsguide Sid 2 Koppla

Läs mer

1 Installationsinstruktioner

1 Installationsinstruktioner 1 Installationsinstruktioner 1.1 Förbereda installationen Kontrollera systemkraven. Försäkra dig om att din dators hårdvara uppfyller de systemkrav som är specificerade. Vid installering av Engineering

Läs mer

Kravspecifikation för Debitering av konsumtionsavgifter VA-Renhållning programvara och support.

Kravspecifikation för Debitering av konsumtionsavgifter VA-Renhållning programvara och support. 2006-06-12 Bilaga 1B Kravspecifikation för Debitering av konsumtionsavgifter VA-Renhållning programvara och support. 1. Inledning Herrljunga kommuns debitering av konsumtionsavgifter gällande VA/Renhållning

Läs mer

SIL SOAP API 4.0. beta prerelease

SIL SOAP API 4.0. beta prerelease SIL SOAP API 4.0 beta prerelease Nyheter och förändringar gentemot SIL SOAP API 3.1 Sid 1/19 Innehållsförteckning 1. Inledning... 4 2. Sammanfattning... 4 3. Tekniska förutsättningar... 5 3.1. Generellt...

Läs mer

Bewator OMNIS version 6.1 Produkt release information

Bewator OMNIS version 6.1 Produkt release information Bewator OMNIS version 6.1 Produkt release information Nyheter i version 6.1 Nya möjligheter vid bokningar I Omnis version 6.1 finns möjligheten att reservera mer än en behörighetsgrupp för bokningar. Nya

Läs mer

Snabbguide Överföring av resultat till PC. systemsure Plus

Snabbguide Överföring av resultat till PC. systemsure Plus Snabbguide Överföring av resultat till PC systemsure Plus Så här enkelt sparar du mätresultaten från instumentet till datorn Först måste programvaran installeras på din PC. Sätt CDn i CD-ROM läsaren och

Läs mer

INSTALLATIONSANVISNING INSTALLATION AV PROGRAMMET CLIENT I EN NY ARBETSSTATION OCH NÖDVÄNDIGA WINDOWS-REGISTERFÖRÄNDRINGAR

INSTALLATIONSANVISNING INSTALLATION AV PROGRAMMET CLIENT I EN NY ARBETSSTATION OCH NÖDVÄNDIGA WINDOWS-REGISTERFÖRÄNDRINGAR ADB-centralen INSTALLATIONSANVISNING INSTALLATION AV PROGRAMMET CLIENT I EN NY ARBETSSTATION OCH NÖDVÄNDIGA WINDOWS-REGISTERFÖRÄNDRINGAR 1 ALLMÄNT Detta dokument beskriver hur det i användarens arbetsstation

Läs mer

INSTALLATIONSGUIDE. Uppdatering av ditt Mamut-system

INSTALLATIONSGUIDE. Uppdatering av ditt Mamut-system INSTALLATIONSGUIDE Uppdatering av ditt Mamut-system DETALJERAD GUIDE OM HUR DU STEG-FÖR-STEG UPPDATERAR DIN VERSION AV MAMUT BUSINESS SOFTWARE FRÅN VERSION 9.0 ELLER SENARE Mamut Kunskapsserie, nr. 5-2007

Läs mer

KortAccept. Raka vägen till företagets konto. ger en snabb och säker korthantering. fungerar för alla ledande kort på marknaden

KortAccept. Raka vägen till företagets konto. ger en snabb och säker korthantering. fungerar för alla ledande kort på marknaden KortAccept Raka vägen till företagets konto Med KortAccept erbjuder Nordea en lösning som: ger en snabb och säker korthantering fungerar för alla ledande kort på marknaden är enkel för dig och din personal

Läs mer

Manual för BokaTid. Installation

Manual för BokaTid. Installation Manual för BokaTid BokaTid är ett tidsbokningsprogram för mindre frisörer så som enskilda firmor och handelsbolag. Programmet kan även fungera för andra branscher som liknar frisörföretag där man bokar

Läs mer