LOKALT SAMVERKANSAVTAL för Södra Cell Mörrum fr o m

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "LOKALT SAMVERKANSAVTAL för Södra Cell Mörrum fr o m 2014-03-20"

Transkript

1 1 (11) LOKALT SAMVERKANSAVTAL för Södra Cell Mörrum fr o m Södra Cell Mörrum

2 2 (11) Södra Cell Mörrum LOKALT SAMVERKANSAVTAL för Södra Cell Mörrum fr. o m Mellan Södra Cell Mörrum och Pappers avd. 34, Unionen, Sveriges Ingenjörer samt Ledarna vid Södra Cell Mörrum har följande avtal träffats. GEMENSAMMA VÄRDERINGAR Detta avtal är ett uttryck för den viljeinriktning som vi är ense om när det gäller att utveckla företagets effektivitet, lönsamhet, arbetsmiljö och konkurrenskraft och därigenom skapa förutsättningar för sysselsättning, trygghet, säkerhet och utveckling i arbetet samt förutsättningarna så att kundernas och ägarnas krav kan uppfyllas. En utveckling av medbestämmande och arbetsmiljö i företaget innebär att anställdas kunnande och yrkeserfarenheter tillvaratas. Genom detta avtal ska vi skapa förutsättningar för samverkan och medbestämmande i frågor som rör både de dagliga och närliggande frågorna i företaget samt arbetsmiljön och företagets utveckling i stort. Samarbetsformen vilar på en ömsesidig respekt för varandras partsroller samt bygger på allas ansvarstagande och flexibilitet. EFFEKTIVITET, LÖNSAMHET OCH KONKURRENSKRAFT Parterna är ense om att effektivitet, lönsamhet och konkurrenskraft förutsätter en ständig utveckling inom alla funktioner och på alla nivåer i företaget. Effektivitetsprocessen kräver en aktiv medverkan från alla som arbetar i företaget, d v s ledning, anställda och deras fackliga företrädare. Detta är en förutsättning av stor betydelse för företagets långsiktliga överlevnad och som ger sysselsättnings- och anställningstrygghet. Teknisk utveckling och förändringsarbete medför att arbetsorganisation och arbetsuppgifter förändras, att vissa arbetsuppgifter försvinner och nya tillkommer. Arbetsgivaren ansvarar för att anställda får möjlighet till utbildning för sina arbetsuppgifter och möjlighet till utveckling i arbetet. Särskilt viktigt är detta vid organisationsförändringar och projekt/ombyggnader. Som anställd har man ansvar för att delta i utbildning och utveckling som krävs för tjänsten. Ett förtroendefullt samarbete mellan de fackliga organisationerna och företaget, liksom möjligheter för anställda att påverka de dagliga och närliggande frågorna, är avgörande för utveckling av arbete, arbetsmiljö och medbestämmande. Vi eftersträvar ett praktiskt och smidigt samarbete med korta kontaktvägar. Detta är en nödvändig förutsättning för ett naturligt och förtroendefullt samarbete.

3 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Såsom grund för detta avtal gäller Medbestämmandelagen, Arbetsmiljölagen, Jämställdhetslagen, lagarna om diskriminering i arbetslivet på grund av etniska skäl, funktionshinder och sexuell läggning samt avtal om samverkan inom massa- och pappersindustrin. 3 (11) Avtalet är att se som en påbyggnad och vidareutveckling av lagar och centrala avtal för att främja utveckling och samverkan i företaget. Avtalet inskränker således inte rättigheter och skyldigheter enligt gällande lag och avtal. I arbetsmiljö-, medbestämmande- och jämställdhetsfrågor som inte uttryckligen regleras i avtalet gäller Medbestämmandelagen, Arbetsmiljölagen och Jämställdhetslagen samt lagarna om diskriminering i arbetslivet på grund av etniska skäl, funktionshinder och sexuell läggning samt avtal om samverkan inom massa- och pappersindustrin. Målsättning: Södra Cell Mörrum ska kännetecknas av god arbetsmiljö, effektivitet, lönsamhet och konkurrenskraft. Anställda på SCM är den viktigaste resursen för att uppnå företagets mål. Genom att skapa en organisation som kännetecknas av engagemang, motivation och utveckling ska vi nå våra mål på SCM. Grundläggande för detta är: Öppna och förtroendefulla diskussioner ska föras i olika frågor. Samverkan och medbestämmande ska ske på rätt nivå i organisationen, dvs där frågorna hör hemma. Alla medarbetares kompetens och synpunkter ska tas tillvara. Varje chef har ansvaret för personal och utvecklingsfrågor, den löpande informationen samt arbetsmiljön inom sitt område. Varje medarbetare har dessutom ansvar för sin egen utveckling, för att ta initiativ och framföra sina synpunkter. A ARBETSMILJÖ OCH ORGANISATION Parterna är ense om att utveckling av god arbetsmiljö och organisation är av gemensamt intresse. Engagerade och delaktiga anställda är en viktig förutsättning för bra arbetsklimat, arbetsmiljö och kvalitet i verksamheten. Detta främjas av ett positivt ledarskap med chefer som känner tydligt ansvar för en sund och säker arbetsmiljö och som tar sitt ansvar för de anställdas utveckling, delaktighet och möjligheter till påverkan. Organisationen måste ständigt utvecklas på alla nivåer för att öka företagets styrka och kompetens och därigenom bidra till trygghet och sysselsättning. Utveckling av organisationen skapar också möjligheter att bättre tillvarata de anställdas erfarenheter och kunskaper. Arbets- och ledningsformer som är stimulerande och engagerande för anställda ska därför eftersträvas. En väl utvecklad organisation som tar hänsyn till människors olika förutsättningar och behov är ett viktigt medel i det förebyggande arbetsmiljöarbetet.

4 B FÖRETAGSHÄLSOVÅRD 4 (11) Företagshälsovården skall utgöra en samlad kompetens som gör det möjligt att identifiera och för uppdragsgivaren beskriva de samband som finns mellan arbetsmiljö, organisation, produktivitet och hälsa, d v s förklara arbetsmiljöns påverkan på medarbetarnas hälsa och företagets ekonomi. Arbetet skall i huvudsak ske med förebyggande aktiviteter både för arbetsmiljön som för enskilda medarbetares hälsa. Verksamhetens utformning och inriktning fastställs i samarbete mellan företaget och de fackliga organisationerna via Arbetsmiljögruppen. C JÄMSTÄLLDHET - MÅNGFALD Jämställdhet vid Södra Cell Mörrum innebär att vi tillvaratar alla anställdas kompetens och resurser på bästa möjliga sätt och under likvärdiga förutsättningar, oberoende av kön, kulturell bakgrund etc. Årliga planer för mångfaldsarbetet upprättas och fastställs av Arbetsmiljögruppen. D KOMPETENSUTVECKLING - UTBILDNING Strategi och program för kompetensutveckling måste vara kända och förankrade i hela företaget för att effekter skall uppstå på alla plan. Chefer och anställda måste veta vad som krävs av dem. Alla ska ha relevanta och tillräckliga kunskaper för att kunna utföra ett bra jobb. De som inte har tillräckliga baskunskaper för att klara sitt arbete ska beredas möjlighet till, och känna ansvar för att erhålla dessa. Det ska finnas möjlighet till utveckling i jobbet på sätt som passar både företagets mål och verksamhet och den anställdes förutsättningar och önskemål. Vi ska i god tid möta förändringar och teknisk utveckling genom utbildning och andra utvecklingsinsatser där så behövs. Varje chef ansvarar som ledare för sina medarbetares utveckling i företaget och genom minst ett årligt planeringssamtal och individuell utvecklingsplan. Vid dessa går arbetsuppgifter genom, mål sätts upp med hänsyn till övergripande mål och förutsägbara förändringar. Med utgångspunkt från planeringssamtalet fastställs utbildnings- och utvecklingsåtgärderna. Varje anställd har dessutom eget ansvar för att delta i utbildning och utvecklingsåtgärder samt genom eget engagemang omsätta nyförvärvade kunskaper i arbetet. Den anställde skall ta initiativ till önskad egen utveckling, för att därmed stärka sin egen långsiktiga konkurrenskraft i företaget. Arbetsmiljögruppen fastställer riktlinjer för arbetsmiljöinriktad utbildning för chefer, skydds/kontaktombud, projektledare, konstruktörer m fl. Varje anställd ska genomgå grundläggande arbetsmiljöutbildning, vars omfattning fastställs av arbetsmiljögruppen.

5 E E 1 SAMVERKANSFORMER INFORMATION OCH KOMMUNIKATION 5 (11) De anställda ska i lämpliga former få god kännedom om förhållanden på arbetsplatsen som påverkar det egna arbetet samt löpande få och ha eget ansvar för att själv söka information i lättillgänglig form gällande arbetsplatsens ekonomi och företagets utveckling. Målsättning: Rätt information vid rätt tillfälle Information ska styras av behovet Dubbelinformation, t ex övergripande information i flera olika forum, ska undvikas I samband med tekniska och andra förändringar ska information ges på ett tidigt stadium, för att skapa förutsättningar för delaktighet och engagemang Grundläggande är att informationen ömsesidigt ska förmedlas i de löpande kontakterna mellan chef och medarbetare. All information skall hanteras enligt gällande sekretessregler. Övergripande information ges via Södras intranät och kompletteras med direkt avdelningsanpassad information på arbetsplatsträffar och liknande. E 2 ARBETSMILJÖ OCH MEDBESTÄMMANDE Grunden för medbestämmande och samverkan i arbetsmiljöfrågor ska ligga i de löpande och vardagliga kontakterna mellan chef och skydds/kontaktombud. Därtill kommer olika typer av medbestämmande- och arbetsmiljöorgan. Arbetsformerna för dessa ska utformas och utvecklas inom respektive grupp. Detta ska eftersträvas ett praktiskt och smidigt samarbete mellan företagets representanter och de anställdas företrädare. Grundprincipen för beslutsprocessen är att befogenheter delegeras, så att beslut kan fattas på den nivå där frågorna uppstår. Befogenheter och delegation ska klart anges för respektive nivå i linjeorganisationen. Ärenden som styrs av medbestämmandelagen bereds och hanteras i följande forum: Samrådsmöten, Arbetsmiljögrupp, Blockmöten och Yrkeskonferenser. Se principschema bilaga 1. Kallelser och beslutsunderlag till möten skall vara varje deltagare personligt tillhanda senast en vecka före. Varje möte skall protokollföras och justeras av ordförande plus minst en facklig representant. Protokoll skall skickas ut enligt distributionslista för varje mötesform. E 3.1 ARBETSPLATSTRÄFFAR Arbetsplatsträffar utgör ej förhandlingsforum utan utgör ett informations- och samverkansorgan mellan chef och medarbetare. Arbetsplatsträffar eller skiftlagsträffar genomförs 2 gånger per år enligt former som fastställs inom respektive avdelning. Dessa träffar är ett forum där frågor som anges nedan kan diskuteras mellan anställda och närmaste chef: information och samverkan kring avdelningens och brukets verksamhet

6 arbetsmiljö och arbetsorganisation personalplanering produktivitet kompetensutveckling trivselfrågor 6 (11) E 3.2 YRKESKONFERENSER Inom varje processtekniker- och yrkesområde genomförs normalt yrkeskonferenser minst 2 gånger per år. Minst en anställd per skiftlag inom yrket/befattningen skall beredas möjlighet att delta. Hänsyn skall då tas till driftens normala och ostörda gång. Formerna för yrkeskonferenserna och dagordningen för mötena fastställs efter samråd med respektive avdelningschef. Yrkeskonferenserna skall vid behov kunna utgöra beredningsorgan i frågor som kräver beslut på Blockmötet. Ordförande skall utses och protokoll skall upprättas för varje sammanträde. Protokoll justeras av ordförande plus minst en deltagare samt skickas ut enligt distributionslista för varje mötesforum. E 3.3 LÖPANDE VERKSAMHET PÅ ARBETSPLATSNIVÅ Närmaste chef och skydds-/kontaktombud informerar varandra löpande och diskuterar problem och frågor såsom anlitande av främmande firmor vid haveri, arbetsmiljö, rehabilitering och anpassning etc. i takt med att frågorna uppstår. E 4 BLOCKMÖTE Blockmötena är underorgan till arbetsmiljögruppen samt informations- och förhandlingsforum. Målet är att beslut skall tas på lägsta möjliga nivå i organisationen. Blockmötenas arbetsområden omfattar den egna avdelningens verksamhet. Mötet hålls normalt 4 gånger per år Blockmötets syfte är att: Sprida information och skapa samverkan inom avdelningen. Ha en dialog kring större förändringar i avdelningens verksamhet Verkställande av beslut från Arbetsmiljögruppen Blockmötets ordförande ansvarar för att beslutsfrågor och underlag finns med i dagordningen samt att rätt deltagare kallas till respektive möte. Dagordning: 1. Val av justeringsmän 2. Föregående mötesprotokoll 3. Uppföljning av tidigare beslutade aktiviteter 4. Rapport från arbetsplatsträffar och/eller yrkeskonferenser (Gäller för E 4.1- E 4.3) 5. Arbetsmiljö 6. Anmälda beslutspunkter 7. Övriga anmälda frågor Vid varje möte skall protokoll föras och justeras av ordförande plus minst en facklig representant. Protokoll skall skickas ut enligt distributionslista för varje mötesforum. Förutom nedan angivna ordinarie ledamöter kan andra personer inom Södra adjungeras tillfälligt eller fast. Blockmötet kan vid behov utse beredningsgrupper för olika ärenden på dagordningen.

7 7 (11) E 4.1 Blockmöte Fiber för företaget: Avdelningschef Massa, ordf. Driftingenjörer Skiftchef 4-5 representanter för Pappers Representanter från vardera övriga berörda fackliga organisationer E 4.2 Blockmöte Återvinning/ Energi för företaget: Avdelningschef Å/E, ordf. 3-4 representanter för Pappers Driftingenjörer Representanter från vardera övriga Skiftchef berörda fackliga organisationer E 4.3 för företaget: Chef Mek UH Å/E, ordf. Chef anläggningsservice Chef utveckling/förråd Chef instrument Chef från mek Blockmöte Underhåll 3-4 representanter för Pappers Representanter från vardera övriga berörda fackliga organisationer E 4.4 för företaget: Teknikchef, ordf. Utvecklingschef Lab-chef Chef ELINIT Blockmöte Utveckling och Teknik Representanter från berörda fackliga organisationer. E 4.5 Blockmöte Ekonomi och HR för företaget: Chef Ekonomi, ordf. Chef HR Representanter från berörda fackliga organisationer E 5 ARBETSMILJÖGRUPP Dess arbetsuppgifter består av att: följa upp arbetsmiljöverksamheten, internkontrollarbetet, informationen och utbildningen inom arbetsmiljöområdet vid bruket vara pådrivande och policyskapande i arbetsmiljöfrågor följa upp och föreslå aktiviteter och riktlinjer i mångfaldsarbetet fastställa riktlinjer, arbetsuppgifter och sammansättning av kemikaliegruppen Arbetsmiljögruppen sammanträder normalt 4 gånger per år.

8 Deltagare för företaget: Platschef, ordf AM-ingenjör Produktionschef Underhållschef HR-chef Teknikchef Företagssköterska Sekreterare Arbetsställets huvudskyddsombud 1 representant från Pappers 1 representant från Ledarna 1 representant från Unionen 1 representant från Sveriges Ingenjörer 8 (11) Till gruppen adjungeras vid vissa tillfällen andra personer. Protokoll skrivs vid mötet och läggs ut på intranät. E 5.1 KEMIKALIEGRUPP Kemikaliegruppen är ett underorgan till arbetsmiljögruppen. Dess arbetsuppgifter består av att bedöma kemiska produkter för användning och lagerhållning vid bruket föra av myndigheterna fastställda register över kemiska produkter Övriga arbetsuppgifter och kemikaliegruppens sammansättning fastställs i Arbetsmiljögruppen. Kemikaliegruppen sammanträder normalt 4 gånger per år. E 5.2 MÅNGFALDSGRUPP Mångfaldsgruppen är ett underorgan till arbetsmiljögruppen. Dess arbetsuppgifter består av att: Säkerställa och bevaka att SCM följer de lagar och riktlinjer som råder samt att inom området bedriva ett aktivt arbete med mångfaldsfrågor. Övriga arbetsuppgifter och mångfaldsgruppens sammansättning fastställs i Arbetsmiljögruppen. Mångfaldsgruppen sammanträder normalt 4 gånger per år. E 6 SAMRÅDSMÖTE Mötets syfte är att: Upprätthålla en dialog och samverkan i frågor rörande verksamheten mellan företaget och de fackliga parterna.(ordinarie styrelsemedlemmar) Dagordning: 1. Ekonomiskt utfall SC/SCM 2. Status investeringsläget nuläge och framtid 3. Produktionsutfall 4. Marknadsläge - Kvalitet 5. PULP Mörrum 6. Aktuella frågor från organisationen 7. Beslut om översyn av samverkansavtalet (3:e mötet) 8. TEMA

9 Deltagare för företaget: Platschef, ordförande SCM:s ledningsgrupp Styrelsen för Pappers Styrelsen för Ledarna Styrelsen för Unionen Styrelsen för Sveriges Ingenjörer 9 (11) Till gruppen adjungeras vid vissa tillfällen andra personer från Södra. Samrådsmötet sammanträder normalt 2 gånger per år. E 6.1 SAMVERKANSMÖTE Mötets syfte är att: Löpande ha en dialog och information mellan företaget och de fackliga parterna i vardagsfrågor kring brukets verksamhet. Dagordning: 1. Ekonomi och budgetutfall SC/SCM 2. Lägesrapport inom personalområdet. 3. Information om aktuella förslagsbelöningar(<½prisbasbelopp) 4. Aktuella frågor från organisationen 5. Beslutspunkter (policy, värderingar, förslagsbelöning > ½ prisbasbelopp mm) 6. Övrigt Dagordningen skall utgöra grunden med möjlighet att påverka innehållet. Det förutsätter aktiva och konstruktiva diskussioner av samtliga deltagare. Beslutspunkter protokollförs. Deltagare för företaget: Platschef, ordförande HR-chef Ekonomichef Utvecklingschef Ordförande Pappers Styrelserepresentant från Pappers Ordförande Unionen Ordförande Ledarna Ordförande Sveriges Ingenjörer Arbetsställets huvudskyddsombud Till gruppen adjungeras vid vissa tillfällen andra personer från Södra. Samverkansmötet sammanträder normalt var sjätte (6) vecka. E 8 PROJEKTVERKSAMHET Innan förprojektering startar genomförs primärinfo främst via Blockmöte, samrådsmöten eller vid särskild information om vilka projekt som företaget avser starta. Särskild information kan också hållas om vilka projekt som läggs in i investeringsprognoser, strategiplaner och vilka övriga projekt som är aktuella. Mindre projekt genomförs genom att utnyttja befintlig samverkansorganisation (kontaktombud och yrkeskonferenser) eventuellt förstärkt med personer som tillför projektet värdefull kompetens. Handläggning av projektet genomförs i den organisation som projektgruppen beslutar. Arbetsformer för projektverksamheten framgår i övrigt i verksamhetsledningssystemet och Södra Cells projekthandbok.

10 F HANDLÄGGNING AV TVISTER 10 (11) Uppstår tvist om tolkning eller tillämpning av detta avtal ska tvisten snarast hänskjutas till förhandling mellan parterna. I tvistefråga, där de fackliga organisationerna intar en gemensam ståndpunkt, sker gemensamma förhandlingar. I övrigt gäller det centrala avtalets regler för handläggning av tvister. G GILTIGHETSTID Detta avtal gäller från och med och tills vidare med en ömsesidig uppsägningstid av tre månader. Årligen beslutas om en gemensam översyn ska ske. Vid behov kan någon part begära översyn av avtalet. Mörrum den 27 mars 2014 SÖDRA CELL Mörrum Stefan Sandberg Platschef Malin Ringtun HR-specialist Ledarna Pappers avd 34 Glenn Ohlsson Michael Kroon Sveriges Ingenjörer Ann Öhlin Unionen Teddy Hedlund

11 Bilaga 1 11 (11)

S a m v e r k a n s a v t a l G ä v l e k o m m u n F AS F ö r n y e l s e Ar b e t s m i l j ö - S a m v e r k a n

S a m v e r k a n s a v t a l G ä v l e k o m m u n F AS F ö r n y e l s e Ar b e t s m i l j ö - S a m v e r k a n S a m v e r k a n s a v t a l G ä v l e k o m m u n F AS F ö r n y e l s e Ar b e t s m i l j ö - S a m v e r k a n 2007-12-17 Sid 1 (7) Utgångspunkter Medbestämmandelagen (MBL), arbetsmiljölagen (AML)

Läs mer

Kollektivavtal för samverkan i Lilla Edets kommun

Kollektivavtal för samverkan i Lilla Edets kommun Kollektivavtal för samverkan i Lilla Edets kommun Gällande från och med 2011-04-01 1 Innehållsförteckning Utgångspunkter... 3 Åtagande... 3 Samverkansgruppen det representativa inflytandet... 4 Arbetsplatsträffen

Läs mer

Kollektivavtal om samverkan för Valdemarsviks kommun

Kollektivavtal om samverkan för Valdemarsviks kommun Bilaga 3 Kollektivavtal om samverkan för Valdemarsviks kommun Inledning Parterna sluter detta avtal med stöd av FAS 05 (Förnyelse-Arbetsmiljö-Samverkan i kommuner, landsting och regioner). Parternas syfte

Läs mer

AVTAL. Samverkansavtal. Hudiksvalls kommun

AVTAL. Samverkansavtal. Hudiksvalls kommun AVTAL Samverkansavtal 2006 Hudiksvalls kommun Inledning Med FAS 05 (Förnyelse, Arbetsmiljö, Samverkan i kommuner, landsting och regioner) som utgångspunkt har parterna inom Hudiksvalls kommun träffat denna

Läs mer

SAMVERKAN I ULRICEHAMNS KOMMUN

SAMVERKAN I ULRICEHAMNS KOMMUN SAMVERKAN I ULRICEHAMNS KOMMUN ULRICEHAMNS KOMMUN Gäller fr o m 2011-01-01 1 1 Gemensamma utgångspunkter 2 Samverkansnivåer 3 Samverkansgruppernas uppgifter 4 Arbetsformer för samverkansgrupp 5 Arbetsmiljö

Läs mer

Definitioner 3.1 Medarbetarnas ansvar

Definitioner 3.1 Medarbetarnas ansvar www.sigtuna.se 1. INLEDNING Sigtuna kommuns fortsatta framgång som attraktiv arbetsgivare ligger i hur väl arbetsgivare, fackliga företrädare och medarbetare bidrar för att skapa arbetsplatser som kännetecknas

Läs mer

Kommunledningskontoret Personalenheten 1(5)

Kommunledningskontoret Personalenheten 1(5) Kommunledningskontoret 2010-12-12 Personalenheten 1(5) VARFÖR SAMVERKAN? Målet med samverkan är att skapa förutsättningar för en god arbetsmiljö som leder till ett positivt arbetsklimat och god hälsa.

Läs mer

KOLLEKTIVAVTAL FÖR SAMVERKAN

KOLLEKTIVAVTAL FÖR SAMVERKAN ORSA KOMMUN KOLLEKTIVAVTAL FÖR SAMVERKAN 1 (6) INLEDNING Allmänt Arbetsgivaren och de fackliga organisationerna är genom detta samverkansavtal överens om att gemensamt sträva efter att främja den kommunala

Läs mer

1. GEMENSAMMA UTGÅNGSPUNKTER Vad vill vi uppnå med avtalet?

1. GEMENSAMMA UTGÅNGSPUNKTER Vad vill vi uppnå med avtalet? 1. GEMENSAMMA UTGÅNGSPUNKTER Vad vill vi uppnå med avtalet? 1. Målet med samverkansavtalet är en väl fungerande verksamhet med hög delaktighet från medarbetarna i vardagsfrågor och en god relation mellan

Läs mer

Samverkansavtal för Landstinget i Östergötland

Samverkansavtal för Landstinget i Östergötland 1(6) Samverkansavtal för Landstinget i Östergötland Medbestämmandeavtal 2002 har här, av parterna gemensamt, utvecklats utifrån FAS 05. 1. Utgångspunkter för samverkan Medbestämmandelagen (MBL), arbetsmiljölagen

Läs mer

Samverkansavtal Lunds kommun

Samverkansavtal Lunds kommun 1 (6) Jörgen Hultman/Jan Krantz 046-35 53 84, 046-35 59 77 jorgen.hultman@lund.se, jan.krantz@lund.se Samverkansavtal Lunds kommun Utgångspunkter och syfte Samverkansavtalet i Lunds kommun har sin avtalsmässiga

Läs mer

FAS 05. Lokalt kollektivavtal. Förnyelse Arbetsmiljö Samverkan. Munkedals kommun. Antagen 2010-03-09, Dnr KS 2010-64 Reviderad 2013-03-18, 5

FAS 05. Lokalt kollektivavtal. Förnyelse Arbetsmiljö Samverkan. Munkedals kommun. Antagen 2010-03-09, Dnr KS 2010-64 Reviderad 2013-03-18, 5 FAS 05 Lokalt kollektivavtal Förnyelse Arbetsmiljö Samverkan Munkedals kommun Antagen 2010-03-09, Dnr KS 2010-64 Reviderad 2013-03-18, 5 Sida 2 av 9 Innehållsförteckning 1. Bakgrund 3 2. Gemensamma åtaganden

Läs mer

Lokalt kollektivavtal om samverkan i Varbergs kommun

Lokalt kollektivavtal om samverkan i Varbergs kommun 1 2013-08-26 Lokalt kollektivavtal om samverkan i Varbergs kommun INLEDNING Insatserna för samverkan, arbetsorganisation, hälsa, arbetsmiljö, rehabilitering, jämställdhet och mångfald i arbetslivet har

Läs mer

Kollektivavtal dialog och samverkan Gäller för: Region Kronoberg

Kollektivavtal dialog och samverkan Gäller för: Region Kronoberg Gäller för: Region Kronoberg Riktlinje Process: 2.4.1 RGK Samverka och förhandla Område: Arbetsgivarfrågor Giltig fr.o.m: 2018-06-18 Faktaägare: Monica Ranstad, förhandlingschef HR Fastställd av: Caroline

Läs mer

KS 2008/10 Hidnr

KS 2008/10 Hidnr KS 2008/10 Hidnr 2008.204 2008-02-01 KS 2008/10 Hidnr 2008.204 2 Samverkansavtal i Håbo kommun Övergripande syfte Medbestämmandelagen (MBL), arbetsmiljölagen (AML) och lagen om facklig förtroendemans ställning

Läs mer

Lokalt kollektivavtal om förnyelse, arbetsmiljö och samverkan - ramavtal

Lokalt kollektivavtal om förnyelse, arbetsmiljö och samverkan - ramavtal 1 Lokalt kollektivavtal om förnyelse, arbetsmiljö och samverkan - ramavtal De centrala parterna har ett gemensamt synsätt om samverkan och kompetens inom hälso- och arbetsmiljöområdet i kommuner och landsting.

Läs mer

Samverkansavtal om arbetsmiljö och medbestämmande för Landstingsstyrelsens förvaltning (LSF)

Samverkansavtal om arbetsmiljö och medbestämmande för Landstingsstyrelsens förvaltning (LSF) Landstingsstyrelsens förvaltning LS 0502-0224 2005-12-12 Samverkansavtal om arbetsmiljö och medbestämmande för Landstingsstyrelsens förvaltning (LSF) Utgångspunkter - samverkan Det är viktigt att parterna

Läs mer

POLISMYNDIGHETEN I Avtal AA 800-73049-2009 STOCKHOLMS LÄN 2009-10-02. Samverkansavtal för utveckling av Polismyndigheten i Stockholms län

POLISMYNDIGHETEN I Avtal AA 800-73049-2009 STOCKHOLMS LÄN 2009-10-02. Samverkansavtal för utveckling av Polismyndigheten i Stockholms län POLISMYNDIGHETEN I Avtal AA 800-73049-2009 STOCKHOLMS LÄN 2009-10-02 Parter: Polismyndigheten i Stockholms län OFR/P OFR/S Jusek SEKO Samverkansavtal för utveckling av Polismyndigheten i Stockholms län

Läs mer

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40, Bilaga nr 2 KF 4011 O Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,2010-05-04 l -! Övergripande vision och mål Herrljunga kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare som

Läs mer

VAD ÄR FAS? MEDARBETARINFLYTANDE FÖR BÄTTRE

VAD ÄR FAS? MEDARBETARINFLYTANDE FÖR BÄTTRE Samverkan FAS VÄRDEGRUND Kommunens värdegrund är ett förhållningssätt som genomsyrar allt vi gör i vårt arbete. Alla ska behandlas rättvist, våra relationer ska kännetecknas av öppenhet och gott bemötande.

Läs mer

LYSEKILS KOMMUN 2003 Kommunledningskontoret. Samverkanssystem i Lysekils kommun (U92).

LYSEKILS KOMMUN 2003 Kommunledningskontoret. Samverkanssystem i Lysekils kommun (U92). LYSEKILS KOMMUN 2003 Kommunledningskontoret Samverkanssystem i Lysekils kommun (U92). Inledning Samverkan avser främst Medbestämmandelagen (MBL) och Arbetsmiljölagen (AML). Medbestämmande- och arbetsmiljöfrågor

Läs mer

ARBETSMILJÖ och MEDBESTÄMMANDE

ARBETSMILJÖ och MEDBESTÄMMANDE Samverkan Mölndal AML MBL ARBETSMILJÖ och MEDBESTÄMMANDE Samverkansavtal för Mölndals stad. Avtalet gäller från 1 september 2014. 1 Förutsättningar för samverkan Mål Parterna som tecknar samverkansavtalet

Läs mer

Kriminalvården lyder under regeringen (11 kap 6 regeringsformen).

Kriminalvården lyder under regeringen (11 kap 6 regeringsformen). 1(5) Anne-Chatrine Älgevik 2006-014810 Samverkansavtal 1. Avsikt Alla chefer, medarbetare och personalorganisationer har ansvar för Kriminalvårdens verksamhet, dess utveckling, värdegrund och vision Bättre

Läs mer

Information. Så fungerar samverkan på olika nivåer. Enköpings kommun

Information. Så fungerar samverkan på olika nivåer. Enköpings kommun Information Så fungerar samverkan på olika nivåer Enköpings kommun Foto IBL Innehåll Inledning 5 Detta är samverkansavtalet 6 CSG central samverkansgrupp 8 FSG förvaltningens samverkansgrupp 10 SG enhetens

Läs mer

Samverkansavtal Utgångspunkter

Samverkansavtal Utgångspunkter Samverkansavtal Utgångspunkter Samverkansavtal för Lidköpings kommun har sin grund i Fas 05 Förnyelse Arbetsmiljö Samverkan i kommuner, landsting och regioner. För att kunna tillämpas på en förvaltning

Läs mer

Kollektivavtal för samverkan, hälsa och arbetsmiljö på Energikontor Sydost AB

Kollektivavtal för samverkan, hälsa och arbetsmiljö på Energikontor Sydost AB Energikontor Sydost är en regional kraft och vägvisare till ett hållbart energi- och transportsystem. Kollektivavtal för samverkan, hälsa och arbetsmiljö på Energikontor Sydost AB 1 Parterna träffar överenskommelse

Läs mer

FAS. Samverkansgrupper. Mötesplatser

FAS. Samverkansgrupper. Mötesplatser FAS Samverkansgrupper Mötesplatser Förnyelse Arbetsmiljö Samverkan KÖSAM FÖSAM LOSAM APT Verksamhetsmöte Utvecklingssamtal 1 Samverkansavtalet FAS Samverkansavtalet FAS är ett kollektivavtal som undertecknats

Läs mer

Samverkan skall ytters stödja en fortlöpande utveckling av verksamheten så att den uppfyller kommuninnevånarnas krav på effektivitet och service.

Samverkan skall ytters stödja en fortlöpande utveckling av verksamheten så att den uppfyller kommuninnevånarnas krav på effektivitet och service. Samverkan i Sotenäs Kommun Gemensamma utgångspunkter Parterna i samverkansavtalet för är överens om att gemensamt sträva efter att: skapa ett positivt arbetsklimat och en god arbetsmiljö där inflytande,

Läs mer

Samverkansavtal. Kalmar kommun

Samverkansavtal. Kalmar kommun Samverkansavtal Kalmar kommun 2007 Samverkan är grunden för att Kalmar kommun ska vara en attraktiv, utvecklande och effektiv kommunal arbetsplats. Det handlar om delaktighet och inflytande för alla anställda

Läs mer

Förslag 6 maj Personalpolicy. för Stockholms stad

Förslag 6 maj Personalpolicy. för Stockholms stad Förslag 6 maj 2008 Personalpolicy för Stockholms stad Vårt gemensamma uppdrag ett Stockholm i världsklass Stockholm växer under kommande år. För att staden ska vara fortsatt attraktiv måste de kommunala

Läs mer

Personalpolitiskt program. Antaget av kommunfullmäktige , 22 Distribueras via personalavdelningen

Personalpolitiskt program. Antaget av kommunfullmäktige , 22 Distribueras via personalavdelningen Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2012-03-29, 22 Distribueras via personalavdelningen Personalpolitiskt program INLEDNING... 3 VISION... 3 INRIKTNINGSMÅL... 3 MEDARBETARSKAP OCH LEDARSKAP...

Läs mer

Personalavdelningens PA och arbetsmiljöhandbok SAMVERKAN UDDEVALLA. Lokalt samverkansavtal för Uddevalla kommun 2008-01-01

Personalavdelningens PA och arbetsmiljöhandbok SAMVERKAN UDDEVALLA. Lokalt samverkansavtal för Uddevalla kommun 2008-01-01 Personalavdelningens PA och arbetsmiljöhandbok SAMVERKAN UDDEVALLA Lokalt samverkansavtal för Uddevalla kommun 2008-01-01 Inledning Insatserna för samverkan, arbetsorganisation, hälsa, arbetsmiljö, rehabilitering,

Läs mer

AVTAL ANGÅENDE SAMVERKAN I ORSA KOMMUN

AVTAL ANGÅENDE SAMVERKAN I ORSA KOMMUN 1 Inledning AVTAL ANGÅENDE SAMVERKAN I ORSA KOMMUN Orsa kommun arbetar aktivt för att utveckla samverkan i organisationen. Samverkan, uppbyggnaden av arbetsorganisationen, främjandet av hälsa, arbetet

Läs mer

LOKALT AVTAL OM SAMVERKAN FÖR UTVECKLING VID MALMÖ HÖGSKOLA

LOKALT AVTAL OM SAMVERKAN FÖR UTVECKLING VID MALMÖ HÖGSKOLA 2007-06-12 Dnr PA 10-2007/201 Ändring i avtal dnr PA 49-06/121, daterad 20060215. Beslutad i Centrala samverkansgruppen den 12 juni 2007 LOKALT AVTAL OM SAMVERKAN FÖR UTVECKLING VID MALMÖ HÖGSKOLA 1 Inledning

Läs mer

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program Ett övergripande dokument för kommunens samtliga arbetsplatser i syfte med att skapa en ändamålsenlig

Läs mer

SAMVERKANSAVTAL. Avtal om samverkan och medarbetarinflytande för Lernia. Lernia Samverkansavtal Sid 1 (16)

SAMVERKANSAVTAL. Avtal om samverkan och medarbetarinflytande för Lernia. Lernia Samverkansavtal Sid 1 (16) SAMVERKANSAVTAL Avtal om samverkan och medarbetarinflytande för Lernia Lernia Samverkansavtal Sid 1 (16) Innehåll 1. Gemensamma utgångspunkter... 3 2. Samverkan... 3 3. Arbetsplatsträff... 4 4. Samverkansgrupp...

Läs mer

1997-05-16 Samverkan mellan landstinget och de fackliga organisationerna

1997-05-16 Samverkan mellan landstinget och de fackliga organisationerna Samverkan mellan landstinget och de fackliga organisationerna SAMVERKAN mellan landstinget och de fackliga organisationerna (Detta avtal ersätter samverkansavtalen 1992-02-28 och 1995-12-07) Inledning

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Personalpolitiskt program. Personalpolitiskt program 1

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Personalpolitiskt program. Personalpolitiskt program 1 Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås

Läs mer

Lokalt kollektivavtal om samverkan mellan parterna i Kalmar kommun

Lokalt kollektivavtal om samverkan mellan parterna i Kalmar kommun KOMMUNGEMENSAM VERKSAMHETSHANDBOK Fastställt av Dokumentansvarig Datum Personaldelegationen Personalchef Anne Elgmark 2014-12-09 1 (5) Lokalt kollektivavtal om samverkan mellan parterna i Kalmar kommun

Läs mer

ARBETSMILJÖPOLICY Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Upprättad Version Sida Dokumentägare Dokumentansvarig Reviderad Giltighetstid

ARBETSMILJÖPOLICY Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Upprättad Version Sida Dokumentägare Dokumentansvarig Reviderad Giltighetstid ARBETSMILJÖPOLICY 1 av 6 INNEHÅLL GOD ARBETSMILJÖ... 3 EN GOD ARBETSMILJÖ FÖRUTSÄTTER... 3 VARJE MEDARBETARE SKA... 3 KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING... 4 ARBETSMILJÖARBETE I PRAKTIKEN... 4 ANSVAR OCH ROLLER...

Läs mer

LOKALT SAMVERKANSAVTAL i Skellefteå kommun. för att öka inflytande och delaktighet

LOKALT SAMVERKANSAVTAL i Skellefteå kommun. för att öka inflytande och delaktighet VERKSAMHETSUTVECKLING 2013 LOKALT SAMVERKANSAVTAL i Skellefteå kommun för att öka inflytande och delaktighet Innehåll Inledning... 3 Bakgrunden till nuvarande samverkansavtal... 4 Samverkanssystemet...

Läs mer

Lokalt kollektivavtal om samverkan. Smedjebackens kommun. Smedjebackens kommun, Personalavdelningen, Frida Proos, gäller from 2010-07-01

Lokalt kollektivavtal om samverkan. Smedjebackens kommun. Smedjebackens kommun, Personalavdelningen, Frida Proos, gäller from 2010-07-01 Lokalt kollektivavtal om samverkan 2010 Smedjebackens kommun 1. Samverkan - Utgångspunkter...1 1.1. Uppsägning av avtal...2 1.2. Syfte med samverkan...2 1.3. Mål för samverkan...3 1.4. Samverkanssystemet...3

Läs mer

Avtal om Samverkan inom

Avtal om Samverkan inom Avtal om Samverkan inom Sidan 1 av 7 Företagscentralt samverkansavtal inom TraffiCare AB 1 Bemyndigande Detta avtal sluts med stöd av avtalet Utvecklingsavtal tecknat den 15 april 1982. SAF-LO- PTK. 2

Läs mer

Samverkansavtal. Mellan Praktiska Sverige AB, Movant AB, Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd samt Sverige Skolledarförbund.

Samverkansavtal. Mellan Praktiska Sverige AB, Movant AB, Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd samt Sverige Skolledarförbund. Samverkansavtal Mellan Praktiska Sverige AB, Movant AB, Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd samt Sverige Skolledarförbund. SAMVERKANSAVTAL Parter: Praktiska Sverige AB och Movant AB

Läs mer

SAMVERKAN FÖR UTVECKLING VID HÖGSKOLAN KRISTIANSTAD

SAMVERKAN FÖR UTVECKLING VID HÖGSKOLAN KRISTIANSTAD Sidan 1 av 4 2012-03-21 Dnr: 2012-114-127 SAMVERKAN FÖR UTVECKLING VID HÖGSKOLAN KRISTIANSTAD Lokalt kollektivavtal om medbestämmande (MBA) Högskolans personalpolitik framgår av detta avtal samt de personalpolitiska

Läs mer

Valdemarsviks kommun och fackliga organisationer. Närvarande: Enligt bilaga 1. för de fackliga organisationerna enligt bilaga 2

Valdemarsviks kommun och fackliga organisationer. Närvarande: Enligt bilaga 1. för de fackliga organisationerna enligt bilaga 2 VALDEMARSVIKS - 1 - PROTOKOLL Parter: och fackliga organisationer enligt bilaga Närvarande: Enligt bilaga 1 Justerare: för kommunen Bertil Lindström Tid: 2001-08-21 för de fackliga organisationerna enligt

Läs mer

Förhandlingsprotokoll gällande samverkan i Sandvikens Kommun. Parter Sandvikens Kommun och de kollektivavtalsbundna parterna

Förhandlingsprotokoll gällande samverkan i Sandvikens Kommun. Parter Sandvikens Kommun och de kollektivavtalsbundna parterna Förhandlingsprotokoll gällande samverkan i Sandvikens Kommun Parter Sandvikens Kommun och de kollektivavtalsbundna parterna 1 Innehåll Parterna träffar lokalt samverkansavtal. 2 Bilagor I avtalet ingår

Läs mer

Personalpolitiskt Program

Personalpolitiskt Program Personalpolitiskt Program Landskrona kommuns personalpolitiska målsättning Kommunens personalpolitik är ett strategiskt medel för att kunna ge kommunens invånare omvårdnad, utbildning och övrig samhällsservice

Läs mer

AVTAL OM SAMVERKAN OCH UTVECKLING IT-företag

AVTAL OM SAMVERKAN OCH UTVECKLING IT-företag AVTAL OM SAMVERKAN OCH UTVECKLING IT-företag Innehållsförteckning Avtal om Samverkan och utveckling... - 3-1 Allmänt... - 3-2 Medbestämmande och samverkan... - 4-3 Koncerner och företag med flera driftsenheter...

Läs mer

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL 06-06-08

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL 06-06-08 1 Lokalt samverkansavtal för Knivsta kommun FÖRHANDLINGSPROTOKOLL 06-06-08 1 Parterna sluter lokalt samverkansavtal för Knivsta kommun enligt bilaga. 2 Avtalet gäller fr o m 060701 tills vidare med en

Läs mer

Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy

Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Innehåll

Läs mer

Stockholms stads personalpolicy

Stockholms stads personalpolicy Stadsledningskontoret Personalstrategiska avdelningen Stockholms stads personalpolicy Vårt gemensamma uppdrag Ett Stockholm för alla Vi som arbetar i Stockholms stad bidrar till att forma ett hållbart

Läs mer

Medbestämmande-, arbetsmiljö- och hälsofrågorna integreras i Samverkanssystemet

Medbestämmande-, arbetsmiljö- och hälsofrågorna integreras i Samverkanssystemet Styrdokument Dokumenttyp: Regler Beslutat av: Kommunstyrelsen Fastställelsedatum: 2007-10-11 Cesam Ansvarig: Personalchef Revideras: Följas upp: SAMVERKANSAVTAL Vårt lokala avtal bygger på synsättet från

Läs mer

Innehållsförteckning. Bilaga 5 1(8)

Innehållsförteckning. Bilaga 5 1(8) Bilaga 5 1(8) Innehållsförteckning Avtal om Samverkan och utveckling 5 1. Allmänt. 5 2. Medbestämmande och samverkan 6 3. Koncerner och företag med flera driftsenheter. 8 4. Facklig information på betald

Läs mer

ARBETSMILJÖ- AVTAL. Grafiska Företagens Förbund. Grafiska Fackförbundet Mediafacket. Ledarna. Grafiska Medieförbundet. Sif

ARBETSMILJÖ- AVTAL. Grafiska Företagens Förbund. Grafiska Fackförbundet Mediafacket. Ledarna. Grafiska Medieförbundet. Sif ARBETSMILJÖ- AVTAL Grafiska Företagens Förbund Grafiska Fackförbundet Mediafacket Ledarna Grafiska Medieförbundet Sif Sveriges Civilingenjörsförbund 1993 reviderat 2002 ARBETSMILJÖ OCH FÖRETAGSHÄLSOVÅRD

Läs mer

FAS-avtal för Hässleholms kommun Tillämpningsföreskrifter

FAS-avtal för Hässleholms kommun Tillämpningsföreskrifter 1(5) 2011-06-15 FAS-avtal för Hässleholms kommun Tillämpningsföreskrifter Dessa tillämpningsföreskrifter har tillkommit för att förtydliga vad som framgår av FAS-avtalet. Till tillämpningsföreskrifterna

Läs mer

Samverkansavtal 2005-05-09

Samverkansavtal 2005-05-09 2005-05-09 Samverkansavtal Inom kommuner och landsting har parterna på arbetsmarknaden träffat en överenskommelse om Förnyelse, Arbetsmiljö Samverkan (FAS 05), som är en utveckling av tidigare centrala

Läs mer

Samverkansavtal i Kungsörs kommun

Samverkansavtal i Kungsörs kommun Samverkan ska utmärka alla verksamheter Samverkan syftar till lösningar i samförstånd Samverkan är allas ansvar Samverkansavtal i Kungsörs kommun Samverkan ska utmärka alla verksamheter För att uppnå kommunens

Läs mer

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2016:13-020 Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-16 91 2 Inledning Det arbete som görs i verksamheterna

Läs mer

Lokalt kollektivavtal Samverkan i Flens kommun

Lokalt kollektivavtal Samverkan i Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2010:2-026 Lokalt kollektivavtal Samverkan i Flens kommun Antagen av kommunstyrelsen 2010-02-08 16 1 LOKALT SAMVERKANSAVTAL INLEDNING Avtalet bygger på en samsyn om samverkan

Läs mer

Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun

Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun 1 Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun Stadskontoret April 2007 Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun 2 Bakgrund FAS 05, Förnyelse Arbetsmiljö Samverkan, är ett centralt

Läs mer

Med Tyresöborna i centrum

Med Tyresöborna i centrum Med Tyresöborna i centrum 2 Innehåll Vår arbetsgivare 4 Personalpolicyn 5 Delaktighet och samverkan 6 Hälsa och arbetsmiljö 7 Jämställdhet och mångfald 8 Förbättring och utveckling 9 Lön, lönebildning

Läs mer

Personalpolicy. för Karlsborgs kommun

Personalpolicy. för Karlsborgs kommun Personalpolicy för Karlsborgs kommun Till dig som arbetar i Karlsborgs kommun... I din hand har du Karlsborgs kommuns personalpolicy. Den ska stödja en önskad utveckling av kommunen som attraktiv arbetsgivare.

Läs mer

Stockholms stads Personalpolicy

Stockholms stads Personalpolicy Stockholms stads Sten Nordin, Finansborgarråd Tydliga gemensamma mål Det arbete vi utför i Stockholms stad ska utgå från dem som bor och verkar i staden. Verksamheten syftar till att ge invånarna en så

Läs mer

SAMVERKAN MÖLNDAL. Förnyat samverkansavtal för Mölndals stad

SAMVERKAN MÖLNDAL. Förnyat samverkansavtal för Mölndals stad SAMVERKAN MÖLNDAL Förnyat samverkansavtal för Mölndals stad Avtalet gäller från den 1 mars 2008 Samverkan Mölndal, förnyat avtal, giltigt från och med 1 mars 2008 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. FÖRUTSÄTTNINGAR

Läs mer

Bilagor till lokalt kollektivavtal för samverkan

Bilagor till lokalt kollektivavtal för samverkan 1 (6) Bilagor till lokalt kollektivavtal för samverkan Inledning Försvarshögskolan och de lokala arbetstagarorganisationerna (SACO, OFR/O och OFR/S) har tecknat ett lokalt kollektivavtal för samverkan.

Läs mer

ETT MÄNSKLIGARE SAMHÄLLE FÖR ALLA

ETT MÄNSKLIGARE SAMHÄLLE FÖR ALLA ETT MÄNSKLIGARE SAMHÄLLE FÖR ALLA Chefs- och medarbetarpolicy för Stockholms Stadsmission Antagen av Stockholms Stadsmissions och Stadsmissionens Skolstiftelses styrelser 2011-02-21 Dokumentansvarig: Personalchef

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antagen av kommunfullmäktige 2005-08-23, 79 Reviderat av kommunfullmäktige 2006-11-28, 107 Reviderat av kommunfullmäktige 2009-04-21, 31 Reviderat av kommunstyrelsen 2009-08-12,

Läs mer

Samverkansavtal för Malmö högskola

Samverkansavtal för Malmö högskola Samverkansavtal för Malmö högskola Inledning Dnr Mahr 19-2012/488 Malmö högskolas samverkansavtal har verksamheten och medarbetarna i fokus. Det ställer krav på ledarskap och medarbetarskap, två begrepp

Läs mer

Lokalt samverkansavtal

Lokalt samverkansavtal Lokalt samverkansavtal på institutions- och avdelningsnivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Tecknat 27 september 2012 mellan arbetsgivaren (KMH) och arbetstagarorganisationerna (SACO-S, OFR/S och

Läs mer

Arbetsmiljöavtal Infranord 2012

Arbetsmiljöavtal Infranord 2012 AVTAL Arbetsmiljöavtal Infranord 2012 1 Avtalets omfattning Avtalet omfattar de enheter inom Infranord som utgör Infranord Sverige. 2 Inledning Arbetsmiljöarbetet ska utgå från en helhetssyn där fysiska,

Läs mer

SAMVERKANSAVTAL för Nynäshamns kommun

SAMVERKANSAVTAL för Nynäshamns kommun SAMVERKANSAVTAL för Nynäshamns kommun 1. VÅRA GEMENSAMMA VÄRDERINGAR OCH MÅL Med detta avtal skapas ett samverkanssystem som ger förutsättningar för ett gott arbetsklimat, en god arbetsmiljö och likabehandling

Läs mer

Avtal om samverkan och utveckling

Avtal om samverkan och utveckling Avtal om samverkan och utveckling (Avtalsområde IT) Avtalet gäller för företag anslutna till ALMEGA IT-företagens Arbetsgivarorganisation, avtalsområde IT. Civilekonomerna, Sveriges Ingenjörer och Jusek

Läs mer

LUNDS KOMMUN 2004-02-05 2004-10-01 1(3) Personal och förhandlingsutskott Nr 04.068

LUNDS KOMMUN 2004-02-05 2004-10-01 1(3) Personal och förhandlingsutskott Nr 04.068 LUNDS KOMMUN 2004-02-05 2004-10-01 1(3) Kommunstyrelsens FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Personal och förhandlingsutskott Nr 04.068 Lokalt avtal om samverkan i Lunds Kommun 1 Mellan Lunds kommun genom kommunstyrelsens

Läs mer

Utvärderingen av samverkansarbetet bör ske på respektive samverkansnivå. Ansvarig för utvärderingen är centrala samverkansgruppen.

Utvärderingen av samverkansarbetet bör ske på respektive samverkansnivå. Ansvarig för utvärderingen är centrala samverkansgruppen. Mars 2019 Samverkan och arbetsmiljö Det centrala avtalet för samverkan och arbetsmiljö är utgångspunkten för de lokala avtal som tecknas. Som centrala parter uppmanar vi lokala parter att teckna samverkansavtal,

Läs mer

Arbetsgivaren skall ha tydliga mål för verksamheten. De anställda skall informeras och informera sig om målen.

Arbetsgivaren skall ha tydliga mål för verksamheten. De anställda skall informeras och informera sig om målen. Datum 2010-03-22 SAMVERKANSAVTAL INLEDNING Piteå kommun och de fackliga organisationerna har enligt detta avtal utformat ett samverkanssystem bestående av detta avtal och tillhörande rutiner som gäller

Läs mer

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun l 2014-04-01 Policy om Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun Inledning: Du som medarbetare/chef är kommunens viktigaste resurs, tillsammans växer vi för en hållbar framtid!

Läs mer

Personalpolitiskt program 2009

Personalpolitiskt program 2009 Personalpolitiskt program 2009 Antaget av kommunfullmäktige 2009-02-25 8 2 PERSONALPOLITISKT PROGRAM I VÅRGÅRDA KOMMUN Vårgårda kommuns personalpolitiska program är ett övergripande idé- och styrdokument

Läs mer

AVTAL OM SAMVERKAN OCH UTVECKLING Avtal om Kompetensutveckling

AVTAL OM SAMVERKAN OCH UTVECKLING Avtal om Kompetensutveckling AVTAL OM SAMVERKAN OCH UTVECKLING Avtal om Kompetensutveckling Telekom Innehållsförteckning Avtal om Samverkan och utveckling... 3 1 Allmänt... 3 2 Medbestämmande och samverkan... 4 3 Koncerner och företag

Läs mer

Ändrades: :15. Avtal om samverkan och arbetsmiljö

Ändrades: :15. Avtal om samverkan och arbetsmiljö Ändrades:2017-06-15 16:15 Avtal om samverkan och arbetsmiljö Innehåll Avtal om samverkan och arbetsmiljö... 3 Samverkansavtal, bilaga 1... 7 1 Mål och syfte... 7 2 Rättslig grund... 7 3 Lokalt samverkansavtal...

Läs mer

Samverkan för utveckling. stöd för chefer i ett modernt ledarskap

Samverkan för utveckling. stöd för chefer i ett modernt ledarskap 2003 Samverkan för utveckling stöd för chefer i ett modernt ledarskap Produktion: Arbetsgivarverket, 2003 Arbetsgivarverkets medlemmar får gärna använda delar av eller hela texten för att foga in i egna

Läs mer

4 Förutsättningar för väl fungerande samverkan och arbetsmiljö- och hälsoarbete. 5 Former/struktur för samverkan och arbetsmiljöarbete

4 Förutsättningar för väl fungerande samverkan och arbetsmiljö- och hälsoarbete. 5 Former/struktur för samverkan och arbetsmiljöarbete Oktober 2017 Förhandlingsprotokoll 2017-10-24 Innehåll Avtal om samverkan och arbetsmiljö Samverkansavtal, bilaga 1 1 Mål och syfte 2 Rättslig grund 3 Lokalt samverkansavtal 4 Förutsättningar för väl fungerande

Läs mer

ARBETSMILJÖAVTAL. för försäkringsbranschen FAO FÖRSÄKRINGSBRANSCHENS ARBETSGIVAREORGANISATION FTF FÖRSÄKRINGSTJÄNSTE- MANNAFÖRBUNDET

ARBETSMILJÖAVTAL. för försäkringsbranschen FAO FÖRSÄKRINGSBRANSCHENS ARBETSGIVAREORGANISATION FTF FÖRSÄKRINGSTJÄNSTE- MANNAFÖRBUNDET ARBETSMILJÖAVTAL för försäkringsbranschen FAO FÖRSÄKRINGSBRANSCHENS ARBETSGIVAREORGANISATION FTF FÖRSÄKRINGSTJÄNSTE- MANNAFÖRBUNDET ARBETSMILJÖAVTAL för försäkringsbranschen (från och med 1 januari 1995)

Läs mer

Förhandling vs samverkan

Förhandling vs samverkan Förhandling vs samverkan MBL- förhandling Arbetsgivaren förhandlar med arbetstagarorganisationen. Förhandling ska ske inför beslut. Verksamhetsfrågor och arbetsmiljöfrågor hanteras separat via MBL respektive

Läs mer

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun ÄNGELHOLMS KOMMUN Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Öppenhet Omtanke Handlingskraft Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Personalpolicyn är ett övergripande idé- och styrdokument som gäller

Läs mer

DOKUMENTNAMN GILTIGHETSPERIOD DOKUMENTTYP BESLUTAT/ANTAGET DOKUMENTÄGARE VERSION DOKUMENTANSVARIG REVIDERAT

DOKUMENTNAMN GILTIGHETSPERIOD DOKUMENTTYP BESLUTAT/ANTAGET DOKUMENTÄGARE VERSION DOKUMENTANSVARIG REVIDERAT Personalpolicy DOKUMENTNAMN Personalpolicy GILTIGHETSPERIOD Fr.o.m. 2014-06-16 DOKUMENTTYP Policy BESLUTAT/ANTAGET KF 2014-06-16 16 DOKUMENTÄGARE Pajala kommun VERSION 1.0 DOKUMENTANSVARIG Personal- och

Läs mer

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf 129 www.upplands-bro.se Vårt gemensamma uppdrag Vår personalpolicy beskriver våra grundläggande värderingar och samspelet mellan arbetsgivare och medarbetare.

Läs mer

Personalpolicy. för Stockholms stad

Personalpolicy. för Stockholms stad Personalpolicy för Stockholms stad Tydliga gemensamma mål För att värna och utveckla vår allra viktigaste tillgång, stadens anställda och deras arbete för stockholmarnas bästa, är en aktiv personalpolitik

Läs mer

Beskrivning av CSG, FSG och LSG redovisas i bilagorna 1 3.

Beskrivning av CSG, FSG och LSG redovisas i bilagorna 1 3. 1 AVTAL OM FÖRNYELSE ARBETSMILJÖ - SAMVERKAN I UMEÅ KOMMUN 1. Inledning De lokala parterna är ense om att insatserna för samverkan, arbetsorganisation, hälsa, arbetsmiljö, rehabilitering, jämställdhet

Läs mer

Skellefteå kommuns Samverkansavtal

Skellefteå kommuns Samverkansavtal 2017 Skellefteå kommuns Samverkansavtal för att öka inflytande och delaktighet www.skelleftea.se Innehåll Inledning... 3 Bakgrunden till nuvarande samverkansavtal... 4 Samverkanssystemet... 5 Medarbetarsamtalet...

Läs mer

ARBETSMILJÖAVTAL. Parter Svensk Handel, Handelsanställdas förbund samt Unionen. Gäller från 1 juni 2011

ARBETSMILJÖAVTAL. Parter Svensk Handel, Handelsanställdas förbund samt Unionen. Gäller från 1 juni 2011 ARBETSMILJÖAVTAL Parter Svensk Handel, Handelsanställdas förbund samt Unionen Gäller från 1 juni 2011 1 2 1 Lokal arbetsmiljösamverkan... 4 2 Företagshälsovård... 5 3 Arbetsmiljöutbildning... 6 4 Förhandlingsordning...

Läs mer

ARBETSMILJÖ- OCH LIKABEHANDLINGSPLAN

ARBETSMILJÖ- OCH LIKABEHANDLINGSPLAN ARBETSMILJÖ- OCH LIKABEHANDLINGSPLAN 2017-2018 För- och grundskolenämndens verksamhetsområde Dokumentnamn Arbetsmiljö- och likabehandlingsplan för- och grundskolnämnden Dokumentansvarig Stabschef, skol-

Läs mer

Lokalt samverkansavtal på akademi- och avdelningsnivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm

Lokalt samverkansavtal på akademi- och avdelningsnivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm 2012-09-27 med ändringar 2019-02-06 Dnr. 12/468 med ändringar Dnr 19/48 Lokalt samverkansavtal på akademi- och avdelningsnivå vid i Stockholm Tecknat 27 september 2012 mellan arbetsgivaren (KMH) och arbetstagarorganisationerna

Läs mer

AVTAL OM SAMVERKAN OCH UTVECKLING, AVTAL OM KOMPETENS- UTVECKLING IT-företag

AVTAL OM SAMVERKAN OCH UTVECKLING, AVTAL OM KOMPETENS- UTVECKLING IT-företag AVTAL OM SAMVERKAN OCH UTVECKLING, AVTAL OM KOMPETENS- UTVECKLING IT-företag Innehållsförteckning Avtal om Samverkan och utveckling... 4 1 Allmänt... 4 2 Medbestämmande och samverkan... 5 3 Förutsättningar

Läs mer

AVTAL OM RIKTLINJER FÖR ARBETSMILJÖ OCH FÖRETAGS- HÄLSOVÅRD OCH LOKAL SAMVERKAN I ARBETSMILJÖFRÅGOR

AVTAL OM RIKTLINJER FÖR ARBETSMILJÖ OCH FÖRETAGS- HÄLSOVÅRD OCH LOKAL SAMVERKAN I ARBETSMILJÖFRÅGOR AVTAL OM RIKTLINJER FÖR ARBETSMILJÖ OCH FÖRETAGS- HÄLSOVÅRD OCH LOKAL SAMVERKAN I ARBETSMILJÖFRÅGOR FÖRORD Parterna inom stål- och metallindustrin har en lång tradition i samarbetet på arbetsmiljöområdet.

Läs mer

Samverkansavtal för fastighetsbranschen samt avtal om arbetsmiljö, likabehandling och kompetensutveckling

Samverkansavtal för fastighetsbranschen samt avtal om arbetsmiljö, likabehandling och kompetensutveckling Samverkansavtal för fastighetsbranschen samt avtal om arbetsmiljö, likabehandling och kompetensutveckling Överenskommelse av den 25 maj 2007 med ändringar av den 27 januari 2011. Giltigt från den 1 januari

Läs mer

ARBETSPLATSTRÄFFAR RIKTLINJER. med exempel på dagordning för arbetsplatsträff

ARBETSPLATSTRÄFFAR RIKTLINJER. med exempel på dagordning för arbetsplatsträff ARBETSPLATSTRÄFFAR RIKTLINJER med exempel på dagordning för arbetsplatsträff RIKTLINJER 1 Arbetsplatsträffar i enlighet med samverkansavtalet i Håbo kommun Samverkan i Håbo kommun Samverkanssystemet ska

Läs mer

Medarbetarpolicy. Eskilstuna kommunkoncern

Medarbetarpolicy. Eskilstuna kommunkoncern Eskilstuna kommunkoncern Medarbetarpolicy Medarbetarpolicyn är antagen av kommunfullmäktige 22 september 2011, 48 och ersätter Politikdokument för personalpolitik inom Eskilstuna kommun. MEDARBETARPOLICY

Läs mer

Personalpolicy. Utgångspunkter. Ägarutskottet

Personalpolicy. Utgångspunkter. Ägarutskottet Personalpolicy Dokumentet riktar sig till landstingets nämnder, styrelser och bolag. Landstingskoncernens personalpolicy ska utgöra en plattform för personalpolitiken i respektive förvaltning/styrelse

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Arbetsmiljöpolicy

Arbetsmiljöpolicy. Arbetsmiljöpolicy Arbetsmiljöpolicy Innehållsförteckning Kommunens målsättning 3 Definition av begreppet arbetsmiljö 3 Regelverk 3 Delegation 4 Systematiskt arbetsmiljöarbete undersöka, åtgärda och följa upp 4 Samverkan

Läs mer