ANSÖKAN OM PROJEKTMEDEL FÖR MILJÖBRON SKÅNE UTVECKLING I ÖSTRA SKÅNE

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ANSÖKAN OM PROJEKTMEDEL FÖR MILJÖBRON SKÅNE 2016-2018 UTVECKLING I ÖSTRA SKÅNE"

Transkript

1 Till: Sökande: Region Skåne Miljöbron Skåne Regionala utvecklingsnämnden Org.nr: Kristianstad Ideon Science Park Lund ANSÖKAN OM PROJEKTMEDEL FÖR MILJÖBRON SKÅNE UTVECKLING I ÖSTRA SKÅNE MILJÖBRON SKÅNE Miljöbron Skånes syfte är att bidra till en hållbar utveckling i Skåne samt att öka samverkan mellan företagen och universitetet/högskolorna i regionen. Miljöbron Skåne erbjuder företag kostnadsfri kompetensutveckling samt hjälp att utvecklas på ett hållbart sätt. Samtidigt ger Miljöbron Skåne studenter möjlighet till praktisk erfarenhet och tillfällen att skapa sig värdefulla kontakter i näringslivet redan under studietiden. Dessa möjligheter ges genom att Miljöbron Skåne förmedlar projekt, där studenter under sin utbildningstid på universitetet/högskolan får möjlighet att genomföra projektarbeten åt olika uppdragsgivare. Den gemensamma nämnaren för alla projekt som förmedlas är miljö och hållbar utveckling. Miljöbron Skåne startades upp hösten 2011 och har sedan dess etablerat en omfattande och kvalitativ verksamhet i västra/nordvästra Skåne. Föreningen drivs i projektform från år till år. I dagsläget bedrivs verksamhet främst i de sjutton kommuner som finansierar Miljöbron Skåne 1. SYFTE, MÅL OCH PROJEKTGENOMFÖRANDE Det övergripande syftet under projektperioden är att utveckla Miljöbron Skånes verksamhet för att kunna erbjuda konceptet till fler företag och studenter i östra Skåne. Samtidigt ska den kvalitativa verksamhet som har byggts upp i västra Skåne, sedan föreningen startade, bibehållas. Visionen är att finnas i hela Skåne på sikt. Miljöbron Skåne har som mål att starta upp ett samarbete med i första hand Kristianstad Högskola samt Kristianstad kommun och därefter utveckla samarbetet till att innefatta flertalet kommuner i östra Skåne. Under 2016 kommer en förstudie att genomföras och kontakter etableras med Kristianstad Högskola, Krinova, Kristianstad kommun samt med andra relevanta samarbetspartners. Målet är att från 2017 aktivt bedriva verksamhet i Kristianstad samt påbörja samarbeten med ytterligare kommuner i östra Skåne. Detta förutsätter att verksamheten utökas med en tjänst från Inför varje verksamhetsår sätter Miljöbron Skåne upp detaljerade mål för hur många studenter respektive företag som ska vara engagerade under året samt hur många projekt som ska genomföras. Mål sätts också upp för hur nöjda företagen respektive studenterna ska vara med projekten som helhet. De preliminära målen för 2016 är att 60 företag och 200 studenter ska engagera sig i 80 1 Bjuv, Båstad, Eslöv, Helsingborg, Höganäs, Klippan, Kävlinge, Landskrona, Lomma, Lund, Malmö, Perstorp, Staffanstorp, Svalöv, Åstorp, Ängelholm, Örkelljunga Miljöbron Skåne är en ideell organisation som förmedlar projekt mellan företag och studenter. Projekten har miljö och hållbar utveckling gemensamt. Genom Miljöbron får studenter kontakter och arbetslivserfarenhet, samtidigt får företag hjälp att utveckla sitt miljöarbete.

2 projekt samt att minst 90 % av inkomna utvärderingar ska visa att studenterna respektive företagen är nöjda med projekten. Målen för 2016 fastslås på föreningens årsmöte i april MILJÖBRONS ARBETSPROCESS I sammankopplingen av företag och studenter har Miljöbron Skåne en aktiv roll från start till slut. Miljöbron formulerar projekt utifrån företagens problem och frågeställningar, rekryterar studenter med rätt kompetens och finns med som ett stöd genom hela projektgenomförandet för såväl företaget som studenten. Projekten avslutas med en skriftlig rapport och en muntlig presentation för företaget. Efter avslutat samarbete utvärderas varje projekt, av både företag och studenter, för att kvalitetssäkra arbetsprocessen. Schematisk bild över arbetsprocessen redovisas i figur 2. Figur 2. Miljöbrons arbetsprocess. De projektformer som Miljöbron Skåne jobbar med är uppdrag, kursprojekt och examensarbeten. Uppdrag är ett kort projekt där två studenter jobbar ihop och tillsammans lägger ner -20 timmar. Uppdragen gör studenterna på sin fritid parallellet med sina studier. Kursprojekt genomförs som delmoment inom olika kurser på universitetet och högskolorna. Examensarbeten/uppsatser är projektarbeten som studenterna gör i slutet av sina studier. Omfattningen är oftast eller 20 veckor. Exempel på genomförda projekt finns i bilagan Verksamhetsberättelse Varje företag har möjlighet att ta kostnadsfri hjälp av Miljöbron Skåne vid tre tillfällen. Därefter får företaget möjlighet att gå in som medfinansiärer till Miljöbron Skåne. Gränsen på tre projekt finns till för att säkerställa att de projekt som studenterna utför inte ersätter någon tjänst hos företaget. Miljöbron Skåne är även noggrann med att inte ta sig an för stora eller omfattande projekt som är mer lämpade för professionella konsultfirmor eller experter. När företagen fått en grundläggande hjälp av studenterna kan de fortsätta sitt arbete med samarbetspartners som kan utföra och garantera större och mer avancerade arbeten än vad som lämpar sig inom Miljöbrons ramar. På så vis genererar studentuppgifterna mer arbete och utveckling i regionen. DÄRFÖR BEHÖVS MILJÖBRON SKÅNE För att kunna skapa en hållbar tillväxt är det av stor vikt att främja och stärka såväl företagens som studenternas intresse för miljö- och hållbarhetsfrågor. Många av de företag som Miljöbron Skåne Miljöbron Skåne är en ideell organisation som förmedlar projekt mellan företag och studenter. Projekten har miljö och hållbar utveckling gemensamt. Genom Miljöbron får studenter kontakter och arbetslivserfarenhet, samtidigt får företag hjälp att utveckla sitt miljöarbete.

3 vänder sig till hade aldrig påbörjat eller utvecklat sitt miljöarbete om de inte hade haft möjlighet att ta hjälp av studenter. Viljan att arbeta med miljöfrågor finns hos många företag men resurser i form av tid, kunskap eller pengar sätter ofta stopp för detta arbete. Det är även svårt för de mindre företagen att veta hur de ska gå till väga för att komma i kontakt med universitetet och högskolorna. Här är Miljöbron Skåne en enkel och naturlig väg in. Miljöbron Skåne har sedan starten etablerats och växt stabilt i västra och nordvästra Skåne. Fler och fler företag får upp ögonen för föreningen och detsamma gäller för studenterna. Under 2014 engagerade sig 172 studenter i projekten och har därigenom gemensamt lagt ned ideella timmar i miljö- och hållbarhetsprojekt i Skåne. Utveckligen visar att det finns en stark efterfrågan på Miljöbrons projekt, från såväl akademi som näringsliv, se figur 1. Samtidigt som fler företag och studenter vänder sig till Miljöbron Skåne så har projekten bibehållit en hög kvalité över åren. En mer utförlig beskrivning av verksamheten 2014 redovisas i bilagan Verksamhetsberättelse Figur 1. Utveckling av verksamheten En utveckling av Miljöbron Skånes verksamhet mot de östra delarna av Skåne kommer att leda till att fler studenter och företag i östra Skåne kan nyttja Miljöbrons koncept. Även rörligheten mellan östra och västra Skåne kommer att öka då Miljöbron alltid söker studenter med rätt kompetens till varje enskilt projekt. Detta innebär ett ökat utbyte mellan den östra och västra delen av Skåne samt att studenterna får upp ögonen för hela Skåne som en attraktiv arbetsmarknadsregion. MILJÖBRON SKÅNES BIDRAG TILL DEN REGIONALA UTVECKLINGSSTRATEGIN I det prioriterade området Skåne ska bli en stark hållbar tillväxtmotor framhävs vikten av kompetensförsörjning, att stärka befintliga företag och ge dem möjlighet att växa och utvecklas. Genom Miljöbron Skånes projekt får företagen tillgång till den senaste kunskapen från akademin, de får möjlighet att se sin verksamhet ur nya perspektiv och de får unika möjligheter till kompetensutveckling. Detta skapar sammantaget goda förutsättningar för att företagen ska kunna utvecklas på ett hållbart sätt och därmed stärka sin konkurrenskraft. Miljöbron Skånes utvärderingar från 2014 visar att 80 % av företagen anser att projekten har medfört en stor/mycket stor nytta för deras verksamhet. Miljöbron Skåne är en ideell organisation som förmedlar projekt mellan företag och studenter. Projekten har miljö och hållbar utveckling gemensamt. Genom Miljöbron får studenter kontakter och arbetslivserfarenhet, samtidigt får företag hjälp att utveckla sitt miljöarbete.

4 Samtidigt som företagen utvecklas så utvecklar studenterna andra färdigheter än vad som ges möjlighet till i utbildningen: att praktisera sina teoretiska kunskaper, att beskriva problem och lösningar på ett sådant sätt att även de som inte är insatta i ämnet förstår, ett ökat självförtroende samt en ökad anställningsbarhet. De kontakter som etableras genom projekten gynnar även studenterna när de ska söka jobb. Flertalet projekt har mynnat ut i vidare anställningar. Sammantaget ger de, mellan företagen och studenterna etablerade kontakterna, ökade chanser till att utbildad kompetens stannar kvar i regionen som på sikt därmed kan behålla sin konkurrenskraft. I det prioriterade området Skåne ska bli en stark hållbar tillväxtmotor upprepas även flertalet gånger vikten av att öka samverkan mellan näringsliv och olika utbildningsaktörer. Miljöbron Skåne är en unik aktör som erbjuder en effektiv och kvalitativ samverkansform genom förmedling av projekt mellan studenter och framför allt små och medelstora företag. Därigenom skapar Miljöbron Skåne en mötesplats för dessa parter, som vanligtvis inte har några naturliga vägar att nå varandra. Miljöbron Skånes utvärderingar från 2014 visar att 98 % av företagen anser att projekten gav dem en mycket positiv/positiv bild av högskolans förmåga att samarbeta med näringslivet. INFORMATIONSSPRIDNING Miljöbron Skånes finansiärer presenteras på hemsidan i allt tryckt material, på mässor och arbetsmarknadsdagar samt på presentationer i nätverk och i klasser. Statistik, resultat, måluppfyllnad samt en sammanställning över studenternas och företagens utvärderingar presenteras årsvis i en Verksamhetsberättelse. Verksamhetsberättelsen sprids till alla intressenter samt finnas tillgänglig på Miljöbron Skånes hemsida. SÖKT MEDEL Miljöbron Skåne beviljades kr från Miljövårdsfonden för projektperioden och kr/år från regionala tillväxtnämnden under perioden Miljöbron Skåne är en ideell förening vars enda intäkter är bidrag från externa finansiärer. Genom dessa bidrag skapar föreningen en mycket kostnadseffektiv väg för samverkan mellan akademi och näringsliv. Grundidén med verksamheten är att det ska vara kostnadsfritt för företag att få hjälp och den huvudsakliga målgruppen är mindre företag. Detta medför att Miljöbron Skånes verksamhet alltid kommer att vara beroende av extern finansiering. Då verksamheten, med bibehållen kvalité, har utvecklats enormt mycket under denna projektperiod ansöker Miljöbron Skåne om ytterligare medfinansiering från regionala utvecklingsnämnden under perioden Miljöbron Skåne ansöker om kr för 2016 samt kr/år under perioden för att utveckla verksamheten i östra Skåne samt driva en fortsatt kvalitativ verksamhet i de västra delarna. Miljöbron Skåne är en ideell organisation som förmedlar projekt mellan företag och studenter. Projekten har miljö och hållbar utveckling gemensamt. Genom Miljöbron får studenter kontakter och arbetslivserfarenhet, samtidigt får företag hjälp att utveckla sitt miljöarbete.

5 Finansiärer 2016 Beviljade medel (tkr) Ännu ej beviljade medel (tkr) Regionala utvecklingsnämnden 500 Lunds universitet 750 Lunds kommun 115 Familjen Helsingborg 125 Malmö Stad, näringslivsenheten 0 Eslövs kommun 15 Staffanstorps kommun* 6,25 6,25 Lomma kommun* 6,25 6,25 Kävlinge kommun* 6,25 6,25 NSR AB 75 Syav Utveckling AB** 12,5 37,5 Wihlborgs Fastigheter AB*** 8,6 25,8 Peab Industri Sverige AB 75 Totalt *Avtal tecknat för **Avtal tecknat för ***Avtal tecknat för Preliminär budget 2016 (tkr) Personal 1609 Resor 56 Lokal 85 Kontorsmaterial 13 Telefon 22 Reklam och PR 23 Mässor 12 IT 9 Ekonomi 30 Representation 6 Övrigt 12 Totalt Firmatecknare: Kontaktperson: Rolf Elmér Malin Planander Ordförande Miljöbron Skåne Verksamhetsledare malin@miljobron.se Miljöbron Skåne är en ideell organisation som förmedlar projekt mellan företag och studenter. Projekten har miljö och hållbar utveckling gemensamt. Genom Miljöbron får studenter kontakter och arbetslivserfarenhet, samtidigt får företag hjälp att utveckla sitt miljöarbete.

6 VERKSAMHETS BERÄTTELSE 2014 Miljöbron Skåne

7 INNEHÅLL MILJÖBRON SKÅNE 5 MÅLUPPFYLLELSE 6 OM PROJEKTEN 7 ÅRETS DJUPDYKNING: STUDENTER Miljöbron Skåne Verksamhetsåret 2014 Produktion: Miljöbron Skåne genom Helena Ensegård, Malin Planander och Charlotte Vikström Karvonen Hemsida: Huvudkontor: Ideon Science Park, Lund Lokalkontor: Drottninggatan 7A, Helsingborg Layout/original: Sustainable Studio Upplaga: 60 ex Tryck: Exaktaprinting AB Foto: Josefine Ahlgren Olsson: omslag, sida 5, 6, 15 Kristina Nordfeldt: sida OM STUDENTERNA 13 STUDENTERNA OM MILJÖBRON 13 OM FÖRETAGEN 14 FÖRETAGEN OM MILJÖBRON 15

8 MILJÖBRON SKÅNE Miljöbrons verksamhetsidé är att skapa kontakter mellan högskola och samhälle genom att förmedla konkreta projekt mellan studenter och uppdragsgivare. ORDFÖRANDE HAR ORDET Miljöbron Skånes tredje år är nu avslutat och det är med stor glädje jag ser tillbaka på ett fantastiskt år där föreningens verksamhet, med bibehållen kvalitet, har utvecklats enormt mycket. Allt fl er studenter, såväl som företag, väljer att engagera sig i Miljöbroprojekt och nya samarbetspartners har knutits till organisationen. Miljöbron Skånes fi nansiärer väljer att fortsätta stödja verksamheten, vilket är ett bevis på att verksamheten är uppskattad och av hög kvalitet. Under 2013 påbörjade Miljöbron Skåne ett samarbete med Malmö Cleantech City, ett samarbete som under årets utvidgats till att innefatta Malmö Stad, Näringslivsenheten. Under 2014 har totalt 172 studenter samarbetat med 53 företag i 75 projekt genom Miljöbron Skåne. Detta innebär att antalet studenter har ökat med 70%, företagen har ökat med 30% och antalet genomförda projekt har ökat med 50%. Med det är verksamhetens mål för antal delaktiga studenter och företag samt antal genomförda projekt uppfyllda med råge. Jag kan dessutom konstatera att verksamheten väl uppfyller målen vad gäller antalet besvarade utvärderingar från studenter och företag och viktigast av allt nöjdheten hos desamma. 97% av tillfrågade studenter har besvarat vår utvärdering liksom 91% av företagen. En annan stor framgång under året är att studenter från allt fl er utbildningar hittar till Miljöbron. Framförallt har studentantalet från Civilingenjörsutbildningen i bioteknik, Ekonomie kandidatprogram, Logistics Service Management samt Tillämpad klimatstrategi ökat markant sedan föregående verksamhetsår. Miljöbron Skånes verksamhet är unik och ger mervärden för många parter, både på kort och på lång sikt. Med stabila samarbetspartners, en hängiven styrelse och ett mycket givande koncept ser vi fram emot en fortsatt positiv utveckling och ett spännande Rolf Elmér, Fil. Dr. Ordförande Miljöbron Skåne Projekten är väldefi nierade och tidsbegränsade. Genom projekten ges studenterna kontakter, arbetslivserfarenhet och möjlighet att omsätta sina kunskaper i praktiken. Samtidigt får arbetsgivare hjälp i sitt arbete med miljö och hållbar utveckling, tillgång till den senaste kunskapen och kontakt med potentiella arbetstagare. Miljöbron Skåne är en ideell förening som drivs i projektform från år till år, där studenter, fi nansiärer och föreningens anställda är medlemmar. Under 2014 har organisationen bestått av en styrelse samt fyra verksamhetsledare fördelade på tre tjänster: Malin Planander, Kristina Nordfeldt, Helena Ensegård och Charlotte Vikström Karvonen. Föreningens verksamhetsledare ansvarar tillsammans för att organisationens syfte och mål uppnås medan styrelsen är arbetsgivare och föreningens verkställande ledning. Styrelsen ansvarar för verksamhetens riktlinjer och verkar som ambassadör för föreningen. Därutöver granskas verksamheten av en godkänd revisor. FÖRENINGENS BAKGRUND År 2011 startades Miljöbron Skåne. Under året förbereddes och formades verksamheten och sedan januari 2012 har Miljöbron Skåne varit i full drift. Föreningen fi nns i dagsläget med kontor i Lund och Helsingborg. Miljöbron Skåne har en systerorganisation i Västra Götaland som startade Miljöbrons koncept våren I dagsläget fi nns Miljöbron i Västra Götaland med kontor i Göteborg, Trollhättan och Borås. Under året har Miljöbron Skåne haft en styrelse bestående av: Styrelseordförande: Rolf Elmér, Svenskt Näringsliv Ledamöter: Fredrik Almgren, Magnihill AB Stephanie Anvelid-Uller, Karl-Erik Grevendahl Development Elin Brudin, studerande Lunds universitet Jakob Economou, Malmö Stad Per Persson, Lunds kommun Per Warfvinge, Lunds Tekniska Högskola Årets valberedning har bestått av Eva-Lotta Bergström, näringslivsutvecklare på Familjen Helsingborg och Kristina Nordfeldt från Miljöbron Skåne. Under 2014 har även ett nytt grafi skt profi lprogram arbetats fram tillsammans med Miljöbron i Västra Götaland. Syftet med det nya profi lprogrammet har varit att skapa ett enhetligt uttryck i all extern kommunikation. 4 5

9 MÅL Minst 80 % av studenterna respektive företagen ska ha besvarat Miljöbron Skånes projektutvärdering. RESULTAT 97 % av studenterna har besvarat utvärderingen 91% av företagen har besvarat utvärderingen MÅL Minst 90 % av inkomna utvärderingar ska visa att studenterna respektive företagen är nöjda med projekten. RESULTAT 99 % av studenterna är nöjda med projekten 98 % av företagen är nöjda med projekten Hur fördelningen ser ut mellan de olika projektformerna redovisas i diagram 1. Av de genomförda examensarbetena har 17 skrivits på kandidatnivå och 14 på masternivå. För att lättare kunna få en uppfattning om var projekten utförts rent geografiskt, se diagram 2. Sammanräknat har studenterna under året bidragit med ca ideella timmar i projekt via Miljöbron Skåne. Detta motsvarar närmare 20 års heltidsarbete som lagts ned i miljö- och hållbarhetsrelaterade projekt i Skåne jek t et e 20 To ta lt RESULTAT Miljöbron Skåne spelar en viktig roll i förmedlingen av projekt inom miljö och hållbar utveckling, både ur företags- och studentperspektiv. Ett företag som vänder sig till föreningen får kvalificerad hjälp att formulera en projektbeskrivning som är akademiskt relevant och samtidigt utgår från företagets behov. Verksamhetsledarna rekryterar sedan studenter med rätt kompetens till projekten och erbjuder extra handledning och stöd under projektens gång för att underlätta både för företagen och för studenterna. För många studenter är projekten en första möjlighet att få utföra en uppgift åt en extern uppdragsgivare. 50 en sa rb MÅL 60 Ex am Antal projekt Antal företag Antal studenter Miljöbron Skånes projekt spänner över flera olika områden med allt från miljöledning till marknadsföring som huvudtema. Den gemensamma nämnaren är miljö och hållbar utveckling. Ämnesbredden speglas i sammanställningen av årets alla projekt på nästa sida. 70 Ku r sp ro För att kunna säkerställa en bra kvalité på de projekt som Miljöbron Skåne förmedlar utvärderas alla slutförda projekt och inför varje år sätts ett antal kvantitativa mål upp. 80 Up pd ra g MÅLUPPFYLLELSE OM PROJEKTEN Diagram 1. Fördelning av Miljöbron Skånes tre projektformer. Miljöbron Skåne erbjuder tre olika projektformer som utgör stöttepelarna i verksamheten: uppdrag, kursprojekt och examensarbeten. Uppdragen är korta projekt där två studenter arbetar tillsammans och förväntas lägga ner 20 timmar, fördelat över en månad. Studenterna utför uppdragen ideellt på fritiden, parallellt med sina studier. Kursprojekt förmedlas inom ramen för olika kurser på Lunds universitet och innebär oftast att studenterna arbetar i grupper om två till fem studenter under 1 veckors tid. Till examensarbeten räknas alla - och 20-veckorsarbeten på såväl kandidatsom masternivå. 12 Måluppfyllelsen har varit mycket god och visar dels att föreningen håller en hög generering av antalet sammankopplade företag och studenter, dels att alla inblandade parter är nöjda med projekten. Fem företag och sex studenter har inte fått möjlighet att besvara utvärderingarna och saknas därför i svarsfrekvensen E He slö lsi v ng bo Hö rg ga nä s Kl ipp a Kä n v La linge nd sk ro na Lo m m a Lu nd M alm Pe ö r Sta stor ffa p ns to rp Sv al Öv Äng öv rig elh a ko olm m m un er Bj uv Bå sta d 2 Diagram 2. Projektens geografiska spridning. I stapeln Övriga kommuner visas projekt som genomförts i skånska kommuner som inte finansierade Miljöbron Skåne under Dessa är Vellinge, Skurup och Kristianstad. 6 7

10 KURSPROJEKT EXAMENSARBETEN ( eller 20 veckor) Gifter i leksaker, Elisabeth Planander AB Förskolor Kemikalier i köksutrustning, Elisabeth Planander AB Förskolor Kemikalier i samband med omvårdnad, Elisabeth Planander AB Förskolor Toxic chemicals in children s clothing, Eslövs kommun En miljöutredning av företaget, GLF Genarps Lådfabrik AB What information do tourists need?, Exportmogen destinationsutveckling Marknadsföringskampanj Teori, strategi och utförande, Effi cax Energy AB Marknadsföringsprojekt, Huvudstorp No4 Investigation of a landfi ll leachate treatment plant in southern Sweden, Sysav Utveckling AB Fosforrening i enskilda avlopp med rotzonsanläggning, Alnarp Cleanwater Technology AB Minska matsvinnet!, Glimworks Heating and cooling with Solar Powered Peltier Elements, Energiteknik i Teckomatorp AB Miljöledning inom golfsporten, Söderåsens golfklubb Livscykelanalys av skötbord, Skötbordsspecialisten AB Etiska krav i offentlig hållbar upphandling, Lunds kommun Grön IT, Lunds kommun Miljöledning i små tjänsteföretag, Kris & Hjärta Biodegradation of polyacrylates in wastewater, The DOW Chemical Company Marknadsföringskampanj ökad cykelanvändning, Perstorps kommun Var står din cykel idag?, Lunds kommun Elfordon i Skåne Nordväst, Höganäs kommun Optimering av Nitritoxmetoden och utvärdering av en online-metod, The Dow Chemical Company Power to the Philippines, InnoVentum Energioptimering av extruderingsprocess, Kullaplast AB Miljöbedömning av Ängelholms översiktsplan 2035, Ängelholms kommun Miljöutredning och val av miljöcertifi ering på Åbyskolan, Klippans gymnasieskola Surfplattor, tryckta medier och miljöpåverkan, Aqordo A blooming oppertunity for Eslöv HVE, Vuxenutbildningen och yrkeshögskolan i Eslöv Pimp a Cangoo Ett marknadsföringsprojekt för att främja Clean Urban Mobility, InnoVentum Pimp a Cangoo Grön stad, grön bil och en grönare marknadsföringskampanj, InnoVentum Marknadsföring av Temenos, Råbylunds Gård Marknadsföringsstrategi, Blåskal Logistik kopplad till lokalproducerade livsmedel Grupp 1, Gillastighonung Logistik kopplad till lokalproducerade livsmedel Grupp 2, Gillastighonung Hållbara livsmedelstransporter, Delizie Italiane Beräkningsprogram för betongpålars miljöpåverkan Grupp 1, Peab Grundläggning AB Beräkningsprogram för betongpålars miljöpåverkan Grupp 2, Peab Grundläggning AB Miljöutredning, Mazars SET Revisionsbyrå AB A Competitive Environmental Strategy, Stenberg Bygg AB A Competitive Sustainability Strategy, Bjäre Kraft Inledande miljöutredning, Eriks Fönsterputs Klimatkampen, IXX IT-Partner AB Inledande miljöutredning inför en ISO certifi ering, Godsinlösen Underlag för kemikaliepolicy Klippans kommun, Söderåsens miljöförbund UPPDRAG ( 20 timmar) Beräkningsprogram för ETK5000, Energiteknik i Teckomatorp AB Lämpliga odlingsmöjligheter på åkermarken vid lantbruksfastighet, Ekesåker Elbilskartläggning, Höganäs kommun Sammanställning av tester på X-1R, Event Transport Öresund AB Hur påverkas naturen av fl er besökare?, Exportmogen destinationsutveckling Miljöcertifi eringar och Miljöledningssystem för den skånska landsbygden 2014, Exportmogen destinationsutveckling Samåkningskriterier, Axibuss AB Småskalig distribution av livsmedel, Blåskal Skyddsregler för Natura 2000-område, Torekovs båtsällskap Dagens miljöproblem, Artist & Nöje Klimatkompensation För- och nackdelar, Saprema of Sweden Miljöpolicy, Rekeborgs fastighets AB Ölmalt till grismat, Brygghuset Finn Hur ett trovärdigt miljöarbete skapas inom hotell- och konferensbranschen, Aplagården B&B och vingård Kommunikation av kommunalt miljöarbete, Eslövs kommun Ombyggnation av ett stall till ett B&B, Aplagården B&B och vingård Avfall och beteende, Bostadsrättsföreningen Ellstorp Uppvärmning i kulturhus, Hemvärnsgården i Kyrkheddinge Knowledge management en självklarhet inom nätverk?, Lunds klimatallians Raka rör, diesel & svart rök, en hermeneutisk fallstudie om fordonselevers syn på miljöproblem, transporters koppling till miljöpåverkan & Ecodriving, Klippans gymnasium Sortering i stadsmiljö, City Can Betongpålars miljöpåverkan, Peab Grundläggning AB Cost-benifi tanalys av gröna tak, MKB Fastighets AB Förutsättningar för elbilar, Perstorps kommun Förutsättningar för miljömålsarbetet i små kommuner, Söderåsens miljöförbund Hur kan den biologiska mångfalden ökas?, Hemvärnsgården i Kyrkheddinge Perstorp en attraktiv cykelkommun?, Perstorps kommun En traditionell bransch i digital media, InnoVentum Cykelapp, Perstorps kommun Miljöutredning, Charkprodukter AB Att bibehålla sin värld en utvärderingsstudie för Malmö Cleantech City, Malmö stad 8 9

11 OM STUDENTERNA Miljöbron Skåne arbetar aktivt mot studenter vid Lunds universitet vilket även innefattar de utbildningar som ges på Campus Helsingborg och Lunds Tekniska Högskola. Även studenter från andra lärosäten har hittat till Miljöbron Skånes projekt. Av de 172 studenter som gjort projekt under 2014 kom 12 från andra svenska lärosäten. STUDENTERNAS UTBILDNING Beteendevetenskap 4 Biologi, Ekologi; Akvatisk ekologi* 2 Civilingenjörsutbildning i bioteknik* Civilingenjörsutbildning i ekosystemteknik* 8 Civilingenjörsutbildning i kemiteknik* 5 Civilingenjörsutbildning i maskinteknik* 2 Civilingenjörsutbildning i teknisk fysik* 2 Civilingenjörsutbildning i teknisk nanovetenskap* 5 Economics Masterprogram* 1 Ekonomie kandidatprogrammet 18 Environmental Management and Policy 5 Humanekologi 1 Högskoleingenjör, Byggteknik med arkitektur 3 Högskoleingenjör, Datateknik 13 Kandidatprogram i samhällsplanering urban och regional utveckling 2 Logistics Service Management 12 Mastersprogram i psykologi* 1 Av de 160 studenter som studerade på Lunds universitet läste 23 % på Campus Helsingborg. Detta innebär att antalet studenter från Campus har ökat från 24 till 37 stycken jämfört med Studenterna som har gjort Miljöbron Skånes projekt under året kom från många olika typer av utbildningar, både på grundnivå och på avancerad nivå. De utbildningar studenterna läst redovisas nedan. Medie- och kommunikationsvetenskap 1 Miljövetenskap, Masterprogram* 9 Naturvetenskapligt kandidatprogram, miljövetenskap 13 Naturvetenskapligt masterprogram, biologi* 1 För att göra ett bra arbete krävs det att kommunikationen mellan alla parter är god, vilket är någonting som Miljöbron Skånes verksamhetsledare ständigt arbetar för att säkerställa under projektens genomförande. Utvärderingarna visar att 99 % av studenterna förstod Miljöbron Skånes roll i projekten och 99 % tyckte att kontakten med Miljöbron Skåne 2014 var året då studenternas efterfrågan på konkreta projekt sköt i höjden. Under de fösta två åren ökade antalet studenter blygsamt, från 90 studenter år 2012 till 2 studenter år Under 2014 har Miljöbron Skåne engagerat 172 studenter i miljö- och hållbarhetsrelaterade projekt! Studenterna kommer från en rad olika utbildningar, exempelvis från ekonomi, kommunikation, miljövetenskap, logistik och datateknik. Oberoende av utbildningsbakgrund ser studenterna mervärden i Miljöbron Skånes projekt. De får ovärderliga kontakter i näringslivet och en boost för själv- förtroendet då de upptäcker att de besitter kunskaper som är efterfrågade på arbetsmarknaden. I detta kapitel presenteras några av de studenter som har genomfört projekt genom Miljöbron Skåne under Naturvetenskapligt masterprogram, kemi* 1 Naturvetenskapligt masterprogram, Miljö- och hälsoskydd* 1 Politices kandidatprogrammet 1 Psykologiprogrammet 2 Service Management, Tourism* 3 Strategisk kommunikation 6 Technology Management* 5 Tillämpad klimatstrategi* 12 Fristående kurser Annat lärosäte 12 * Avancerad nivå De som genomfört projekt inom ramen för fristående kurser under året har läst kurserna Marknadsföringspsykologi och inflytande, Medie- och kommunikationsvetenskap: Kandidatkurs, Miljökonsekvensbeskrivning samt Tillämpad miljövetenskap. STUDENTERNA OM MILJÖBRON Det är viktigt för Miljöbron Skåne att de studenter som genomfört projekten tycker att arbetet är givande och att de får den kontakt med näringslivet som de önskar. 97 % av studenter som genomfört projekt fyllde i Miljöbron Skånes utvärdering och 99 % tyckte att projekten som helhet har varit bra eller mycket bra, vilket visas i diagram 3. ÅRETS DJUPDYKNING: STUDENTER fungerade bra eller mycket bra. När det kommer till kontakten med företagen tyckte 87 % att kommunikationen fungerade bra eller mycket bra. I det stora hela har projekten fått mycket positivt gensvar under året vilket är glädjande. Bra 49 % Dåligt 1% INSIKTER SOM STUDENTERNA FÅTT GENOM PROJEKTEN: Engagemanget blir större och man anstränger sig mer när projektet är behovsbaserat. Den teoretiska kunskapen från högskolan kommer till nytta på ett annat sätt jämfört med akademiskt skrivande. Saker och ting går inte alltid enligt böckerna och oförutsägbara saker kan hända under arbetsgången. Man får ett kvitto på att den kunskap och kompetens som man besitter är efterfrågad. Genom projekten kan man skapa ett större kontaktnät. Mycket dåligt 0% Mycket bra 50% Man kan testa sina kunskaper för att se om man hittat sin nisch. Diagram 3. Studenternas åsikter om projekten som helhet. 11

12 Jacks kompetenser: Logistik Management Lager Miljö Hannes kompetenser: Logistik Management Miljö Genus Claras kompetenser: Vattenvård Ekotoxikologi Fr vänster: Jack Jönsson, Hannes Lindkvist, Malin Söderblom JACK JÖNSSON, MALIN SÖDERBLOM OCH HANNES LINDKVIST läser Kandidatprogrammet i Logistics Service Management på Campus Helsingborg. Om fem år vill Hannes arbe ta med forskningsprojekt eller vara i en position där han driver företaget framåt i nya innovativa arbetssätt som förbättrar effektiviteten och minskar miljöpåverkan. Malins kompetenser: Management Inköp Organisation Logistik Fritidsintressen som de har gemensamt är bland annat att träna och umgås med vänner. Tillsammans har de gjort ett uppdrag åt ett litet livsmedelsföretag i Malmö, där de har undersökt vad det fi nns för olika lösningar för småskaliga transporter av livsmedel. Under arbetet stötte de på lite olika oväntade lärdomar. Bland annat lärde sig Hannes att distribution av småskaliga livsmedelsprodukter är oerhört komplext, där ekonomi och miljö blir starka kontraster, medan både Malin och Jack fi ck erfara hur svårt det kan vara med kommunikationen ibland. Något som förvånade dem var att det var svårt att få kontakt med transportföretag, där vissa överhuvudtaget inte svarade. Vidare hoppas de alla på att företaget ska fortsätta arbeta för att hitta en bra logistiklösning för sina produkter, med studenternas kartläggning som grund. Hannes lyfter fram att effektiva transporter kan bidra till stora kostnadsbesparingar om man får ett väl fungerande logistiksystem. Malin anser att det är viktigt att tänka på miljöaspekterna av logistiken om man vill profi lera sig som ett hållbart företag. Om fem år vill Hannes arbeta med forskningsprojekt eller vara i en position där han driver företaget framåt i nya innovativa arbetssätt som förbättrar effektiviteten och minskar miljöpåverkan. Jack ser sig själv arbeta med något inom logistik, kanske supply chain management, medan Malin vill fokusera på arbetsuppgifter som inköp, leverantörsrelationer, CSR och supply chain management. Malin vill jobba i ett företag där hon har en bred översikt av vad som händer i företaget och hur företaget fungerar. Hungs kompetenser: Rapportskrivning Lusläsning Tidseffektivisering Prioriteringar HUNG NGUYEN läser till civilingenjör i Teknisk nanovetenskap på Lunds Tekniska Högskola. På fritiden läser Hung böcker och han gillar även att styrketräna. Hung har genomfört ett uppdrag där han, tillsammans med en kurskamrat, har sammanställt rapporter om ett friktionsminskande medel för fordon. I uppdraget fi ck han användning av sina kunskaper från utbildningen om hur man skriver rapporter som ser strukturellt bra ut, har relevant fakta och är lätta att läsa. Det mest oväntade Hung stötte på i projektet var bristen på tillförlitlig fakta om produkten, som efter projektets gång visade sig vara mycket effektiv och ha få nackdelar. Han hoppas att företaget, genom resultatet från projektet, kan få starkare argument för att lyfta fram och sprida kännedom om effektiviteten i produkten. Om fem år hoppas Hung att han jobbar inom produktutveckling av nya läkemedel/läkemedelsmetoder vare sig det är på laborativ eller administrativ nivå. CLARA HERMANSSON har tagit sin masterexamen i Miljövetenskap på Lunds universitet. I sitt examensarbete har Clara utvecklat en infi ltrationsbädd för efterpolering av renat avloppsvatten. Projektet utförde hon i samarbete med ett företag som utvecklar och säljer små reningsanläggningar för hushåll. I början av projektet fi ck Clara lära sig mycket om enskilda avlopp. Det hon hade med sig från tidigare kurser i sin utbildning var vad som var viktigt att beakta vad gäller miljöfrågor och vilka aspekter man bör ta hänsyn till. Det mest oväntade Clara lärde sig under projektet var hur dålig rening det generellt är i enskilda avlopp i Sverige. Efter examen har Clara fortsatt arbeta på företaget där hon gjorde sitt examensarbete. Infi ltrationsbädden fi nns kvar på fastigheten och Clara hoppas att projektet kommer följas upp med fortsatta provtagningar för att se hur väl fosforreningen fortgår. Efter examen har Clara fortsatt arbeta på företaget där hon gjorde sitt examensarbete. Hennes ambition för framtiden är att arbeta med något som hon känner faktiskt förbättrar miljön

13 8 6 4 An na n se rv ice Av verk fa ll / sam he å Va ter v t i tte nn i n / a ng En v Be er lo gi / b söks pp yg nä Fin g / f ring an ast Inf Ho s / f ighe or m ö at tell rsä t ion / kr / k rest ing a Jor om ur db m an ru un g k / ika Ko sko tion ns g ult / f ve isk e rk s Ku am ltu het r/ fr Liv itid sm e Tra Tillv del ns erk po nin rt /l g og Ut istik Vå bild rd nin /o g m so rg Öv rig t 2 Diagram 4. Företagens branschtillhörighet. OM FÖRETAGEN Miljöbron Skåne vänder sig främst till små och medelstora företag men hjälper även andra typer av verksamheter om intresse finns. I projekten är det alltid företagens konkreta behov som ligger till grund, även om studenternas kompetens och den akademiska relevansen också är en nödvändighet. I Miljöbroprojekt är målet att företagen ska vara behjälpta och ha nytta av projekten. Precis som projekten varierar mellan olika ämnesområden, varierar också branschtillhörigheten för de företag och verksamheter som vill ha hjälp via Miljöbron Skåne. Hur fördelningen mellan olika branscher såg ut under året redovisas i diagram 4. Bredden av verksamheter vittnar om att arbetet med miljö och hållbar utveckling är viktigt för alla företag oavsett branschtillhörighet. Majoriteten av de verksamheter som fick hjälp av Miljöbron Skåne under året är små och medelstora, se diagram 5. FÖRETAGEN OM MILJÖBRON Miljöbron Skåne lägger stor vikt vid att samla in utvärderingar från företagen efter utfört projekt och som måluppfyllelsen visar på sida 6 är svarsfrekvensen hög. Liksom föregående år tycker 80 % av företagen att projekten medfört stor eller mycket stor nytta för företaget, se diagram 6. För mer än hälften av företagen som fått hjälp under 2014 har Miljöbron Skånes projekt även haft stor eller mycket stor betydelse för att de ska påbörja eller utveckla sitt miljö- och hållbarhetsrelaterade arbete. Ingen nytta 3% Liten nytta 17% Mycket stor nytta 19% Negativt 2% Positivt 45% Mycket negativt 0% Mycket positivt 53% Diagram 7. Företagens syn på högskolans förmåga att samarbeta med näringslivet. se diagram 8. Detta visar att trots en snabb ökning av antalet projekt har projekten hållit en hög kvalitet under 2014, vilket är ett mycket gott resultat för Miljöbron Skåne. Att 0 % av alla företag har svarat att de har ett bra samlat intryck av Miljöbron Skåne är också någonting vi är stolta över. Dåligt 2% 15 Stor nytta 61% Bra 28 % Mycket dåligt 0% Diagram 6. Företagens åsikt om nyttan med projekten. Diagram 5. Antal anställda i företagen > Majoriteten av de svarande tyckte att kontakten med studenterna har fungerat bra och att projektet har gett företaget en positiv eller mycket positiv syn på högskolans förmåga att samarbeta med näringslivet, se diagram 7. Resultaten från utvärderingarna visar att 98 % av företagen tycker att projekten som helhet har varit bra eller mycket bra, Mycket bra 70% Diagram 8. Företagens åsikter om projekten som helhet. 15

14 i samarbete med TACK TILL VÅRA FINANSIÄRER FÖR VISAT FÖRTROENDE UNDER 2014

Ansökan om projektmedel för Miljöbron Skåne 2013-2015

Ansökan om projektmedel för Miljöbron Skåne 2013-2015 2013-02-18 Till: Sökande: Region Skåne Miljöbron Skåne Regionala tillväxtnämnden Org.nr: 802460-6025 291 89 Kristianstad Ideon Science Park 223 70 Lund Ansökan om projektmedel för Miljöbron Skåne 2013-2015

Läs mer

VERKSAMHETS BERÄTTELSE 2014. Miljöbron Skåne

VERKSAMHETS BERÄTTELSE 2014. Miljöbron Skåne VERKSAMHETS BERÄTTELSE 04 Miljöbron Skåne INNEHÅLL MILJÖBRON SKÅNE MÅLUPPFYLLELSE 6 OM PROJEKTEN 7 ÅRETS DJUPDYKNING: STUDENTER Miljöbron Skåne Verksahetsåret 04 Produktion: Miljöbron Skåne geno Helena

Läs mer

Ta hjälp av studenter

Ta hjälp av studenter Ta hjälp av studenter Utveckla miljö- och hållbarhetsarbetet I höst ges nya, unika möjligheter att kostnadsfritt få hjälp av studenter för att utveckla miljö- och hållbarhetsarbetet i ert företag. Studenterna

Läs mer

Ta hjälp av studenter Utveckla miljö- och hållbarhetsarbetet

Ta hjälp av studenter Utveckla miljö- och hållbarhetsarbetet Ta hjälp av studenter Utveckla miljö- och hållbarhetsarbetet I vår ges nya, unika möjligheter att få hjälp av studenter för att utveckla miljö- och hållbarhetsarbetet i ert företag. Studenterna besitter

Läs mer

Protokoll Miljöbrons Årsmöte 2012

Protokoll Miljöbrons Årsmöte 2012 Protokoll s Årsmöte 2012 Datum: Onsdag 18 april 2012 Tid: 17:00 Plats:, Arvid Hedvalls Backe 4, Göteborg Närvarande: Se bilaga 1 1 Ordförande öppnar mötet Peter Gaestadius öppnade mötet. 2 Anteckning av

Läs mer

Verksamhets berättelse Miljöbron Skåne

Verksamhets berättelse Miljöbron Skåne Verksamhets berättelse 2013 Miljöbron Skåne INNEHÅLL MILJÖBRON SKÅNe 5 MÅLUPPFYLLELSE 6 Miljöbron Skåne Verksamhetsåret 2013 Produktion: Miljöbron Skåne genom Kristina Nordfeldt, Helena Ensegård och Malin

Läs mer

SAMVERKAN KTP DALARNA

SAMVERKAN KTP DALARNA SAMVERKAN KTP DALARNA FRAMTIDENS SÄTT ATT REKRYTERA DE FRÄMSTA HÖGSKOLESTUDENTERNA TILL FÖRETAGEN! Inledning KTP Dalarna är ett pilotprojekt som går ut på att för första gången i Sverige praktiskt testa

Läs mer

Protokoll från Miljöbrons årsmöte 2009-04-20

Protokoll från Miljöbrons årsmöte 2009-04-20 Protokoll från Miljöbrons årsmöte 2009-04-20 Plats: Miljöbron, Arvid Hedvalls Backe 4, Göteborg Tid: 15.00 17.00 Närvarande: se bilaga 1 1 Peter Gaestadius öppnade mötet. 2 Närvaron antecknades, se bilaga

Läs mer

Protokoll från Miljöbrons årsmöte 2010-04-27

Protokoll från Miljöbrons årsmöte 2010-04-27 Protokoll från Miljöbrons årsmöte 2010-04-27 Plats: Miljöbron, Arvid Hedvalls Backe 4, Göteborg Tid: 16.00-18.00 Närvarande: se bilaga 1 1 Lars Peterson öppnade mötet. 2 Närvaron antecknades, se bilaga

Läs mer

Det sammanfattande resultatet av augusti statistiken kan sammanfattas i följande. Det totala antalet gästnätter i augusti för Skåne län var 717 257

Det sammanfattande resultatet av augusti statistiken kan sammanfattas i följande. Det totala antalet gästnätter i augusti för Skåne län var 717 257 AUGUSTI 2013 SAMMANFATTNING I den här rapporten redovisas gästnattsutvecklingen i Skåne, med fokus på augusti 2013 och det ackumulerade antalet gästnätter för januari-augusti 2013, samt en jämförelse över

Läs mer

Antalet utländska gästnätter i februari för Skåne län var 46 013

Antalet utländska gästnätter i februari för Skåne län var 46 013 FEBRUARI 2014 SAMMANFATTNING I den här rapporten redovisas gästnattsutvecklingen i Skåne, med fokus på februari 2014 samt en jämförelse mot februari månad 2013. Med gästnätter på kommunnivå avses gästnätter

Läs mer

STATISTKIK FÖR SKÅNES INKVARTERING

STATISTKIK FÖR SKÅNES INKVARTERING STATISTKIK FÖR SKÅNES INKVARTERING December 2014 SAMMANFATTNING I den här rapporten redovisas gästnattsutvecklingen i Skåne, med fokus på december 2014 och det ackumulerade antalet gästnätter för januaridecember

Läs mer

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1 2015

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1 2015 Uppdragstider prio 1 per kommun Q1 2015 Distrikt 1 Kommun antal uppdrag *1 *2 *3 *4 *5 *6 *7 *8 *9 Malmö 4201 02:40 00:42 03:22 06:31 09:53 20:15 08:48 25:06 01:01:22 Trelleborg 627 02:33 01:13 03:46 08:27

Läs mer

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q3 1/1-30/9 2015

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q3 1/1-30/9 2015 Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q3 1/1-30/9 2015 Distrikt 1 Kommun antal uppdrag *1 *2 *3 *4 *5 *6 *7 *8 *9 Malmö 13023 02:38 00:41 03:19 06:44 10:03 18:56 09:12 22:45 00:58:26 Trelleborg 1854 02:28

Läs mer

Antalet utländska gästnätter i december för Skåne län var 54 270

Antalet utländska gästnätter i december för Skåne län var 54 270 DECEMBER 2013 SAMMANFATTNING I den här rapporten redovisas gästnattsutvecklingen i Skåne, med fokus på december 2013 och det ackumulerade antalet gästnätter för januari-december 2013, samt en jämförelse

Läs mer

Strategi för forskning och högre utbildning 2013-2016, Dnr 221/2012

Strategi för forskning och högre utbildning 2013-2016, Dnr 221/2012 17 september 2012 Strategi för forskning och högre utbildning 2013-2016, Dnr 221/2012 Helsingborgs stad behöver fokusera arbetet kring högre utbildning, forskning och attraktiv studentstad för att stärka

Läs mer

Ta hjälp av studenter Utveckla miljö- och hållbarhetsarbetet

Ta hjälp av studenter Utveckla miljö- och hållbarhetsarbetet Ta hjälp av studenter Utveckla miljö- och hållbarhetsarbetet I vår ges nya, unika möjligheter att få hjälp av studenter för att utveckla miljö- och hållbarhetsarbetet i ert företag. Studenterna besitter

Läs mer

Malmö stad Arbetsmarknads, gymnasie och vuxenutbförvaltningen 1 (1)

Malmö stad Arbetsmarknads, gymnasie och vuxenutbförvaltningen 1 (1) Malmö stad Arbetsmarknads, gymnasie och vuxenutbförvaltningen 1 (1) Datum 2015-10-08 Vår referens Sofia Sjödin Utredningssekreterare sofia.sjodin@malmo.se Tjänsteskrivelse Ansökan från Transfer Syd GYVF-2015-3852

Läs mer

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q2 2016

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q2 2016 Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q2 2016 Distrikt 1 Kommun antal uppdrag *1 *2 *3 *4 *5 *6 *7 *8 *9 Malmö 9476 02:50 00:22 03:12 07:16 10:28 20:04 09:28 23:58 01:00:09 Trelleborg 1288 02:43 01:04 03:47

Läs mer

Antalet utländska gästnätter i september för Skåne län var 85 358

Antalet utländska gästnätter i september för Skåne län var 85 358 SEPTEMBER 2013 SAMMANFATTNING I den här rapporten redovisas gästnattsutvecklingen i Skåne, med fokus på september 2013 och det ackumulerade antalet gästnätter för januariseptember 2013, samt en jämförelse

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019 2023 2 MALMÖLUNDREGIONEN VERKSAMHETSPLAN 2019 2023 Inledning MalmöLundregionen är tillväxtmotorn i Skåne och en dynamisk del av Öresundsregionen och Europa. Vi har många styrkor att

Läs mer

SAMMANFATTNING SKÅNES REGIONER

SAMMANFATTNING SKÅNES REGIONER APRIL 2013 SAMMANFATTNING I den här rapporten redovisas gästnattsutvecklingen i Skåne, med fokus på april 2013 och det ackumulerade antalet gästnätter för januari-april 2013, samt en jämförelse över tid.

Läs mer

- järnvägsteknik BI * 17 0 BII * 6 0 HP * 13 0

- järnvägsteknik BI * 17 0 BII * 6 0 HP * 13 0 Antagningsstatistik Program, Lunds universitet Urval 1 HT 2017 Listan ger uppgift om antal behöriga sökande, antal antagna, reserver och meritvärde för sista antagen i följande urvalsgrupper: BI = Gymnasiet

Läs mer

SAMMANFATTNING SKÅNES REGIONER

SAMMANFATTNING SKÅNES REGIONER JULI 2013 SAMMANFATTNING I den här rapporten redovisas gästnattsutvecklingen i Skåne, med fokus på juli 2013 och det ackumulerade antalet gästnätter för januari-juli 2013, samt en jämförelse över tid.

Läs mer

Vi bidrar till regionens utveckling

Vi bidrar till regionens utveckling Vi bidrar till regionens utveckling Högskolan Kristianstad Hos oss finns några av landets bästa utbildningar som leder till jobb. En liten men samtidigt stor högskola samlad på ett campus. Vi är stolta

Läs mer

Antalet utländska gästnätter i november för Skåne län var 51 683

Antalet utländska gästnätter i november för Skåne län var 51 683 NOVEMBER 2013 SAMMANFATTNING I den här rapporten redovisas gästnattsutvecklingen i Skåne, med fokus på november 2013 och det ackumulerade antalet gästnätter för januarinovember 2013, samt en jämförelse

Läs mer

LU Specialistsjuksköterskeprogrammet, APAV LU Specialistsjuksköterskeprogrammet, APAV

LU Specialistsjuksköterskeprogrammet, APAV LU Specialistsjuksköterskeprogrammet, APAV Listan ger uppgift om antal behöriga sökande, antal antagna, reserver och meritvärde för sista antagen i följande urvalsgrupper: BI = Gymnasiet (direktgruppen) BIex = Gymnasieexamen BII= Gymnasiet (kompletteringsgruppen)

Läs mer

Protokoll Miljöbrons Årsmöte 2015

Protokoll Miljöbrons Årsmöte 2015 Protokoll s Årsmöte 2015 Datum: Tisdag 21 april 2015 Tid: 16:00 Plats: s huvudkontor, Anders Carlssons gata 7 Närvarande: Se bilaga 1 Dagordning 1 Ordförande öppnar mötet 2 Anteckning av närvarande och

Läs mer

BF elektroteknik med automationsteknik BI 16, BIEX 15, BII 19, HP 1,

BF elektroteknik med automationsteknik BI 16, BIEX 15, BII 19, HP 1, Listan ger uppgift om antal behöriga sökande, antal antagna, reserver och meritvärde för sista antagen i följande urvalsgrupper: BI = Gymnasiet (direktgruppen) BIex = Gymnasieexamen BII= Gymnasiet (kompletteringsgruppen)

Läs mer

Ditt företag och Linnéuniversitetet har mycket att lära. Av varandra.

Ditt företag och Linnéuniversitetet har mycket att lära. Av varandra. Ditt företag och Linnéuniversitetet har mycket att lära. Av varandra. Vi erbjuder möten som kan utveckla ditt företag. Och dig. Att samverka med forskare sätter igång kreativa processer och lyfter frågan

Läs mer

Företagsklimatet i Burlövs kommun 2018

Företagsklimatet i Burlövs kommun 2018 Företagsklimatet i s kommun 2018 Om undersökningen i s kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2018 Lokalt företagsklimat 2018 Primär målgrupp: Företag

Läs mer

Vi bidrar till regionens utveckling

Vi bidrar till regionens utveckling Vi bidrar till regionens utveckling Högskolan Kristianstad Hos oss finns några av landets bästa utbildningar som leder till jobb. En liten men samtidigt stor högskola samlad på ett campus. Vi är stolta

Läs mer

STATISTKIK FÖR SKÅNES INKVARTERING

STATISTKIK FÖR SKÅNES INKVARTERING STATISTKIK FÖR SKÅNES INKVARTERING Augusti 2014 SAMMANFATTNING I den här rapporten redovisas gästnattsutvecklingen i Skåne, med fokus på läget i augusti 2014 samt en jämförelse mot läget i augusti månad

Läs mer

Nytt år - nya möjligheter

Nytt år - nya möjligheter Nytt år - nya möjligheter Under våren 2008 finns flera smarta möjligheter att ge ert miljöarbete en skjuts framåt. Samtidigt hjälper ni studenter från de ledande universiteten och högskolorna att nå ut

Läs mer

Anmälningskod Utbildningens namn Behöriga Antagna Reserver Urvalsgrupp Lägsta Antagna Reserver antagningspoäng i urvgrp i urvgrp

Anmälningskod Utbildningens namn Behöriga Antagna Reserver Urvalsgrupp Lägsta Antagna Reserver antagningspoäng i urvgrp i urvgrp LU-19000 Kandidatprogram i journalistik 178 34 28 APGR 165,0 11 28 BF - 0 2 BI 19,57 10 24 BII 16,64 2 5 HP 1,05 11 13 LU-27600 Specialistsjuksköterskeprogrammet, 215 30 69 APAV 227 29 69 Anestesisjukvård

Läs mer

Företagsklimatet i Klippans kommun 2018

Företagsklimatet i Klippans kommun 2018 Företagsklimatet i s kommun 2018 Om undersökningen i s kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2018 Lokalt företagsklimat 2018 Primär målgrupp: Företag

Läs mer

Beslutsförslag för verksamhet Demola East Sweden

Beslutsförslag för verksamhet Demola East Sweden Beslutsförslag för verksamhet Demola East Sweden 2015-08-18 1. Inledning Nu är det tre år sedan vi hade vårt första möte med Jan Westlund, Intellectual Property Officer Aeronautics, Saab. De beskrev, efter

Läs mer

Företagsklimatet i Tomelilla kommun 2017

Företagsklimatet i Tomelilla kommun 2017 Företagsklimatet i kommun 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 kommun Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

Företagsklimatet i Lunds kommun 2018

Företagsklimatet i Lunds kommun 2018 Företagsklimatet i s kommun 2018 Om undersökningen i s kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2018 Lokalt företagsklimat 2018 Primär målgrupp: Företag

Läs mer

Företagsklimatet i Malmö stad 2018

Företagsklimatet i Malmö stad 2018 Företagsklimatet i stad 2018 Om undersökningen i stad Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2018 Lokalt företagsklimat 2018 Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

Blandade omdömen av utbildning i ingenjörs- och teknikvetenskap vid Umeå universitet

Blandade omdömen av utbildning i ingenjörs- och teknikvetenskap vid Umeå universitet Sid 1 (17) Blandade omdömen av utbildning i ingenjörs- och teknikvetenskap vid Umeå Civilingenjör- bioteknik energiteknik, interaktionsteknik och design teknisk datavetenskap teknisk fysik Högskoleingenjör-

Läs mer

STATISTKIK FÖR SKÅNES INKVARTERING

STATISTKIK FÖR SKÅNES INKVARTERING STATISTKIK FÖR SKÅNES INKVARTERING September 2014 SAMMANFATTNING I den här rapporten redovisas gästnattsutvecklingen i Skåne, med fokus på läget i september 2014 samt en jämförelse mot läget i september

Läs mer

BF elektroteknik med automationsteknik BI 17, BII 16, HP 1,

BF elektroteknik med automationsteknik BI 17, BII 16, HP 1, Listan ger uppgift om antal behöriga sökande, antal antagna, reserver och meritvärde för sista antagen i följande urvalsgrupper: BI = Gymnasiet (direktgruppen) BII= Gymnasiet (kompletteringsgruppen) BF

Läs mer

Blandade omdömen av Umeå universitets utbildning i biologi, fysik, kemi, kostvetenskap, miljövetenskap och statistik

Blandade omdömen av Umeå universitets utbildning i biologi, fysik, kemi, kostvetenskap, miljövetenskap och statistik Sid 1 (11) Blandade omdömen av Umeå universitets utbildning i biologi, fysik, kemi, kostvetenskap, miljövetenskap och statistik Biologi Dietistexamen, kostvetenskap, nutrition Fysik Kemi Miljövetenskap

Läs mer

Företagsklimatet i Landskrona stad 2017

Företagsklimatet i Landskrona stad 2017 Företagsklimatet i stad 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 stad Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI

TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI TEKNIKCOLLEGE SOM TILLVÄXTFAKTOR Svensk industri har stor betydelse för vår samhällsekonomi och hög teknisk kompetens är viktig för svensk tillväxt.

Läs mer

STATISTKIK FÖR SKÅNES INKVARTERING

STATISTKIK FÖR SKÅNES INKVARTERING STATISTKIK FÖR SKÅNES INKVARTERING OKTOBER 2014 SAMMANFATTNING I den här rapporten redovisas gästnattsutvecklingen i Skåne, med fokus på läget i oktober 2014 samt en jämförelse mot läget i oktober månad

Läs mer

Vad är KOLL på LÄKEMEDEL?

Vad är KOLL på LÄKEMEDEL? Vad är KOLL på LÄKEMEDEL? Koll på Läkemedel är ett samarbetsprojekt mellan: SPF Seniorerna, PRO och Apoteket AB Samarbetet startade år 2010 med målet att nå en bättre läkemedelsanvändning bland äldre.

Läs mer

Den attraktiva fakulteten: Strategidokument för den Naturvetenskapliga fakulteten

Den attraktiva fakulteten: Strategidokument för den Naturvetenskapliga fakulteten Styrdokument Dnr A 2 5587/8 Den attraktiva fakulteten: Strategidokument för den Naturvetenskapliga fakulteten 29-213 Publicerad Beslutsfattare http://www.science.gu.se/fakulteten/namnden/policies Naturvetenskapliga

Läs mer

Gemensamt FoU bolag för NSVA, Sydvatten, VA SYD

Gemensamt FoU bolag för NSVA, Sydvatten, VA SYD Gemensamt FoU bolag för NSVA, Sydvatten, VA SYD Ett gemensamt bolag NSVA, Sydvatten och VA SYD har bildat ett gemensamt FoU bolag för vattentjänstsektorn. Projektet är unikt för Norden. 1 Varför göra detta

Läs mer

Rent vatten. Ett jobb för livet.

Rent vatten. Ett jobb för livet. Ett jobb för livet. Mitt liv. NSVA är en av nordvästra Skånes viktigaste stöttepelare. Rent vatten är både en nödvändighet och drivkraft i det moderna Sverige och det är vårt ansvar se till att det förblir

Läs mer

Verksamhetsåret 2006 Västra Götaland

Verksamhetsåret 2006 Västra Götaland Verksamhetsåret 2006 Västra Götaland Miljöbron Verksamhetsåret 2006 Västra Götaland Produktion: Miljöbron genom Malin Planander och Sofia Petersson Upplaga: 300 Adress: Arvid Hedvalls Backe 4 411 33 Göteborg

Läs mer

Ljungbergsrapporten Ljungbergsrapporten 2018

Ljungbergsrapporten Ljungbergsrapporten 2018 Ljungbergsrapporten 2018 Ljungbergsrapporten 2018 Ljungbergsåret 2018 När vi summerar året och sammanställer alla projekt och aktiviteter som genomförts tack vare Ljungbergsfondens investeringar, då är

Läs mer

Företagsklimatet i Höganäs kommun 2017

Företagsklimatet i Höganäs kommun 2017 Företagsklimatet i kommun 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 kommun Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

Företagsklimatet i Klippans kommun 2017

Företagsklimatet i Klippans kommun 2017 Företagsklimatet i s kommun 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 s kommun Primär målgrupp: Företag med

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 Mål nr 7311 7406-17 meddelat i Stockholm den 16 april 2018 KLAGANDE 1 96. Se bilaga Ombud för 1 96: Advokat Maria Lidbom Advokatfirman LA Partners Aktiebolag Box

Läs mer

Utveckla ditt företag. samarbeta med en student från Malmö högskola

Utveckla ditt företag. samarbeta med en student från Malmö högskola Utveckla ditt företag samarbeta med en student från Malmö högskola Varför samverkar Malmö högskola? Partnerskap och samarbete är viktigt för Malmö högskola. Genom samverkan med andra aktörer vill vi på

Läs mer

CIVILINGENJÖRSEXAMEN DEGREE OF MASTER OF SCIENCE IN ENGINEERING

CIVILINGENJÖRSEXAMEN DEGREE OF MASTER OF SCIENCE IN ENGINEERING Sida 1 av 5 CIVILINGENJÖRSEXAMEN DEGREE OF MASTER OF SCIENCE IN ENGINEERING Fastställande Denna bilaga till den lokala examensordningen är beslutad av Rektor 2008-12-15 och uppdateras fortlöpande, efter

Läs mer

Krinova - Sveriges enda inkubator och science park med mat som profilområde

Krinova - Sveriges enda inkubator och science park med mat som profilområde Krinova - Sveriges enda inkubator och science park med mat som profilområde TransforMAT startpunkten för Krinova MAT Smakplats Skåne/Smakstart och fortsättningen TransforMAT har sedan 2007 varit projekt

Läs mer

Foto: Joakim Lloyd Raboff. Statistik för Skånes inkvartering. Månadsrapport Mars

Foto: Joakim Lloyd Raboff. Statistik för Skånes inkvartering. Månadsrapport Mars Foto: Joakim Lloyd Raboff Statistik för Skånes inkvartering Månadsrapport Mars 2016 2016-06-15 Innehåll 1 Sammanfattning... 3 2 Skåne fortsatt starkast utveckling i jämförelse med storstadsregionerna...

Läs mer

SAMMANFATTNING SKÅNES REGIONER

SAMMANFATTNING SKÅNES REGIONER MAJ 2013 SAMMANFATTNING I den här rapporten redovisas gästnattsutvecklingen i Skåne, med fokus på maj 2013 och det ackumulerade antalet gästnätter för januari-maj 2013, samt en jämförelse över tid. Med

Läs mer

Företagsklimatet i Helsingborgs stad 2017

Företagsklimatet i Helsingborgs stad 2017 Företagsklimatet i s stad 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 s stad Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

Statistik för Skånes inkvartering

Statistik för Skånes inkvartering Statistik för Skånes inkvartering Månadsrapport augusti 2015 2015 10 08 Tourism in Skåne / Rapporttitel Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Gästnätter i Skåne utvecklas bättre än för Sverige totalt...

Läs mer

Praktikrapport inom kursen Kvalificerad arbetspraktik med samhällsvetenskaplig inriktning ht 2011

Praktikrapport inom kursen Kvalificerad arbetspraktik med samhällsvetenskaplig inriktning ht 2011 moa.lindvert@gmail.com Praktikplats: Miljödiplomeringsgruppen, avdelningen Stadsmiljö på Miljöförvaltningen Göteborgs stad Adress: Miljöförvaltningen Karl Johansgatan 23 414 59 Göteborg Inriktning på tidigare

Läs mer

Copyright Sven Persson. Gästnätter i Skåne

Copyright Sven Persson. Gästnätter i Skåne Copyright Sven Persson Gästnätter i Skåne Rapport januari oktober2016 Innehåll 1 Sammanfattning... 3 2 Skåne utvecklas bättre än rikssnittet... 4 3 De utländska gästnätterna ökar mer än de svenska... 5

Läs mer

Mickael Tannus. Gästnätter i Skåne

Mickael Tannus. Gästnätter i Skåne Mickael Tannus Gästnätter i Skåne Rapport januari 2018 Innehåll 1 Sammanfattning... 3 2 Skåne utvecklas bäst av de stora länen... 4 3 De utländska gästnätterna ökar mer än de svenska... 6 4 Stugbyar ökar

Läs mer

Företagsklimatet i Kristianstads kommun 2017

Företagsklimatet i Kristianstads kommun 2017 Företagsklimatet i s kommun 2017 Om undersökningen Lokalt företagsklimat 2017 s kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Primär målgrupp: Företag med

Läs mer

Ansökan om projektmedel till projekt Mat- och marknadsutveckling 2013-2014

Ansökan om projektmedel till projekt Mat- och marknadsutveckling 2013-2014 Dnr KS-2013-137 Dpl 06 sid 1 (5) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Tillväxtcentrum, Näringslivsutveckling & universitet Tjänsteyttrande 2013-05-02 Rose-Marie Andersson, 054-540 12 95 rose-marie.andersson@karlstad.se

Läs mer

Företagsamheten 2018 Skåne län

Företagsamheten 2018 Skåne län Företagsamheten 2018 Skåne län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och strategiskt

Läs mer

Mickael Tannus. Gästnätter i Skåne

Mickael Tannus. Gästnätter i Skåne Mickael Tannus Gästnätter i Skåne Rapport februari 2018 Innehåll 1 Sammanfattning... 3 2 Skåne utvecklas bäst av de stora länen... 4 3 De utländska gästnätterna ökar mer än de svenska... 6 4 Stugbyar ökar

Läs mer

foto Malin Lauterbach Statistik för Skånes inkvartering

foto Malin Lauterbach Statistik för Skånes inkvartering foto Malin Lauterbach Statistik för Skånes inkvartering Månadsrapport november 2015 2015 01 22 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Skåne fortsätter utvecklas bättre än Sverige totalt... 4 3 Gästnätter

Läs mer

Copyright Studio e. Gästnätter i Skåne

Copyright Studio e. Gästnätter i Skåne Copyright Studio e Gästnätter i Skåne Rapport januari december 2016 Innehåll 1 Sammanfattning... 3 2 Skåne utvecklas bättre än rikssnittet... 4 3 De utländska gästnätterna ökar mer än de svenska... 5 4

Läs mer

Tillväxtstrategi för Halland Mars och April 2014

Tillväxtstrategi för Halland Mars och April 2014 Tillväxtstrategi för Halland 2014-2020 Mars och April 2014 Det regional uppdraget Region Halland uppdraget att leda det regionala utvecklingsarbetet Skapa en hållbar tillväxt och utveckling i Halland Ta

Läs mer

Näringsliv Skåne. Foto: Anders Ebefeldt Studio e. Konjunktur och

Näringsliv Skåne. Foto: Anders Ebefeldt Studio e. Konjunktur och Näringsliv Skåne Foto: Anders Ebefeldt Studio e Konjunktur och arbetsmarknad Rapport januari 2012 1 Konjunktur och arbetsmarknad Konjunkturläget Konjunkturprognoserna fortsätter att bli allt dystrare.

Läs mer

Gästnätter i Skåne. Rapport jan-mars Foto: Malin Lauterbach

Gästnätter i Skåne. Rapport jan-mars Foto: Malin Lauterbach Gästnätter i Skåne Rapport jan-mars 2018 Foto: Malin Lauterbach Innehåll 1 Sammanfattning... 3 2 Skåne utvecklas bäst av de stora länen... 4 3 Jämförelse över tid för Q1 i Skåne... 6 4 De utländska gästnätterna

Läs mer

Verksamhetsåret 2012

Verksamhetsåret 2012 Verksamhetsåret 2012 Västra Götaland Innehåll Miljöbron...s 4 Verksamhetsberättelse...s 6 Om projekten...s 7 Om studenterna...s 8 Så här tycker studenterna...s 9 Studentröster... s 10 Om företagen... s

Läs mer

Avsiktsförklaring. Bakgrund

Avsiktsförklaring. Bakgrund Avsiktsförklaring Denna avsiktsförklaring har idag träffats mellan Jönköpings kommun och Stiftelsen Högskolan i Jönköping, var för sig även kallad part och gemensamt kallade parterna. Bakgrund Syftet med

Läs mer

NÄTVERKET Idéburen sektor Skåne Kartläggning Idéburen sektor i Skåne IDÉBUREN SEKTOR I SKÅNE Kartläggning 2015

NÄTVERKET Idéburen sektor Skåne Kartläggning Idéburen sektor i Skåne IDÉBUREN SEKTOR I SKÅNE Kartläggning 2015 IDÉBUREN SEKTOR I SKÅNE Kartläggning 2015 1 Skånes idéburna sektor i siffror NÄTVERKET - Idéburen sektor Skåne (NÄTVERKET) gjorde 2006 en kartläggning av idéburen sektor i Skåne för att illustrera den

Läs mer

Foto: Malin Lauterbach. Statistik för Skånes inkvartering. Månadsrapport april

Foto: Malin Lauterbach. Statistik för Skånes inkvartering. Månadsrapport april Foto: Malin Lauterbach Statistik för Skånes inkvartering Månadsrapport april 2016 2016-06-15 Innehåll 1 Sammanfattning... 3 2 Skåne fortsatt starkast utveckling i jämförelse med storstadsregionerna...

Läs mer

foto Mickael Tannus Statistik för Skånes inkvartering

foto Mickael Tannus Statistik för Skånes inkvartering foto Mickael Tannus Statistik för Skånes inkvartering Månadsrapport september 2015 2015 11 06 Tourism in Skåne / Rapporttitel Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Skåne fortsätter utvecklas bättre

Läs mer

Arbetslivsundersökning 2011

Arbetslivsundersökning 2011 Technology Management Lunds Universitet 1 Arbetslivsundersökning 2011 TM Arbetslivsundersökning Välkommen till TM Arbetslivsundersökning 2011. Detta är andra gången som en undersökning genomförs om vad

Läs mer

Foto Malin Lauterbach. Gästnätter i Skåne

Foto Malin Lauterbach. Gästnätter i Skåne Foto Malin Lauterbach Gästnätter i Skåne Rapport januari-mars 2017 Innehåll 1 Sammanfattning... 3 2 Skånes utveckling... 4 3 De utländska gästnätterna ökar mer än de svenska... 5 4 Camping ökar mest...

Läs mer

Protokoll från Miljöbrons årsmöte

Protokoll från Miljöbrons årsmöte Protokoll från Miljöbrons årsmöte 2008-04-07 Plats: Miljöbron, Arvid Hedvalls Backe 4, Göteborg Tid: 15.00 17.00 Närvarande: se bilaga 1 1 Peter Gaestadius öppnade mötet. 2 Närvaron antecknades, se bilaga

Läs mer

Svenskt Näringsliv 50 medlemsorganisationer 60 000 medlemsföretag med 1,6 miljoner anställda

Svenskt Näringsliv 50 medlemsorganisationer 60 000 medlemsföretag med 1,6 miljoner anställda Svenskt Näringsliv Svenskt Näringsliv 50 medlemsorganisationer 60 000 medlemsföretag med 1,6 miljoner anställda Sysselsättning sektorvis Ingen tillväxt av privata jobb sedan 1950 Rekryteringsförsök de

Läs mer

Copyright Martin Olsson. Gästnätter i Skåne

Copyright Martin Olsson. Gästnätter i Skåne Copyright Martin Olsson Gästnätter i Skåne Rapport januari november 2016 Innehåll 1 Sammanfattning... 3 2 Skåne utvecklas bättre än rikssnittet... 4 3 De utländska gästnätterna ökar mer än de svenska...

Läs mer

Gästnätter i Skåne Månadsrapport augusti 2016

Gästnätter i Skåne Månadsrapport augusti 2016 Gästnätter i Skåne Månadsrapport augusti 2016 Innehåll 1 Sammanfattning... 3 2 Skåne har bäst utveckling av storstadsregionerna... 4 3 De utländska gästnätterna ökar mer än de svenska... 5 4 Hotell ökar

Läs mer

Företagsamheten 2017 Skåne län

Företagsamheten 2017 Skåne län Företagsamheten 2017 Skåne län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och strategiskt

Läs mer

Välkomna till vårens Geodataseminarium

Välkomna till vårens Geodataseminarium Välkomna till vårens Geodataseminarium Info från GDSS Styrgrupp den 18 mars Enkäten om våra träffar Resultat Slutsatser Möten med Lantmäteriet Allmän info/diskussioner Arbetet med Nationellt/Regionalt

Läs mer

1 (5) Verksamhetsplan 2012

1 (5) Verksamhetsplan 2012 1 (5) Verksamhetsplan 2012 CSR Västsverige ger medlemmar ökad konkurrenskraft genom att omsätta kunskap i konkret handling. CSR Västsverige utvecklar och sprider verktyg och kompetens kring betydelsen

Läs mer

Ramavtal Om verksamhetsförlagd utbildning i SKÅNE och BLEKINGE

Ramavtal Om verksamhetsförlagd utbildning i SKÅNE och BLEKINGE Ramavtal Om verksamhetsförlagd utbildning i SKÅNE och BLEKINGE Ramavtal om samverkan mellan kommunerna/gymnasieförbund i Skåne samt Blekinge och Lunds universitet, Högskolan Kristianstad och Malmö högskola

Läs mer

Hur har jämställdheten utvecklats hos skånska kluster- och innovationsfrämjande aktörer?

Hur har jämställdheten utvecklats hos skånska kluster- och innovationsfrämjande aktörer? Hur har jämställdheten utvecklats hos skånska kluster- och innovationsfrämjande aktörer? Kartläggningsarbete 2005, 2008 och 2013/2014 2 Bakgrund Arbetet med att kartlägga jämställdheten i skånska kluster-

Läs mer

Foto: Miriam Preis. Gästnätter i Skåne

Foto: Miriam Preis. Gästnätter i Skåne Foto: Miriam Preis Gästnätter i Skåne Rapport maj 2018 Innehåll 1 Sammanfattning... 3 2 Skåne utvecklas starkt i utländska gästnätter under maj... 4 3 De utländska gästnätterna ökar i nästan samtliga marknader...

Läs mer

Utveckling av arbetsmarknaden och ekonomin på nationell nivå

Utveckling av arbetsmarknaden och ekonomin på nationell nivå Utveckling av arbetsmarknaden och ekonomin på nationell nivå Rapport april 2014 Förväntningarna på den nationella ekonomiska utvecklingen har ökat under den senaste tiden. Jämförs medelvärdet för BNP-tillväxten

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Rozalia Weisz Handläggare 040-675 35 20 Rozalia.Weisz@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-03-15 Dnr 1401907 1 (6) Regionala utvecklingsnämnden Mentorskapsprogram för invandrarkvinnor

Läs mer

Vad skulle chefen säga...

Vad skulle chefen säga... Vad skulle chefen säga... Vi ser det så här; när du tillåts vara dig själv blir det roligare att jobba. Och nöjda medarbetare gör för det mesta ett bättre jobb. Arbetet och arbetsplatsen blir attraktivare

Läs mer

Kulturella och kreativa näringar i Skåne

Kulturella och kreativa näringar i Skåne September 217 Kulturella och kreativa näringar i Skåne STATISTIK 211-216 Definitioner och begrepp... 3 Sammanfattning... 3 Antal företag inom den kulturella och kreativa näringen... 4 Antal nystartade

Läs mer

Miljövetare och miljö- och hälsoskyddsinspektörer i arbetslivet Rapport baserad på alumnundersökning 2013

Miljövetare och miljö- och hälsoskyddsinspektörer i arbetslivet Rapport baserad på alumnundersökning 2013 Miljövetare och miljö- och hälsoskyddsinspektörer i arbetslivet Rapport baserad på alumnundersökning 2013 Miljövetenskaplig utbildning Centrum för miljö- och klimatforskning Lunds universitet Innehållsförteckning

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015. Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen

VERKSAMHETSPLAN 2015. Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen VERKSAMHETSPLAN 2015 Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen Inledning Internationella Kvinnoföreningen i Malmö, IKF i Malmö, är en väl etablerad ideell förening

Läs mer

Utvärdering av utvecklingsinsatser för strategiskt styrelsearbete. Sammanfattning

Utvärdering av utvecklingsinsatser för strategiskt styrelsearbete. Sammanfattning Utvärdering av utvecklingsinsatser för strategiskt styrelsearbete Sammanfattning Sammanfattning av rapporten Utvärdering av utvecklingsinsatser för strategiskt styrelsearbete Förord Tillväxtverket arbetar

Läs mer

NAMIV, Masterprogram i miljövetenskap, 120 högskolepoäng Master Programme in Environmental Science, 120 credits

NAMIV, Masterprogram i miljövetenskap, 120 högskolepoäng Master Programme in Environmental Science, 120 credits Naturvetenskapliga fakulteten NAMIV, Masterprogram i miljövetenskap, 120 högskolepoäng Master Programme in Environmental Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad nivå

Läs mer