ANTAGANDEHANDLING PLANBESKRIVNING

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ANTAGANDEHANDLING PLANBESKRIVNING"

Transkript

1 Uppdragsbeslut Samrådsbeslut Granskningsbeslut Antagande Laga kraft 201x-xx-xx Figeholm, Oskarshamns kommun PLANBESKRIVNING Handlingar Detaljplanen omfattar: Samrådsredogörelse Granskningsutlåtande Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning med genomförandefrågor Miljökonsekvensbeskrivning Planprogram

2 Planens syfte Läge och areal Syftet med detaljplanen är att möjliggöra genomförandet av etapp II av fritidsanläggningen The Circle Resort inom Hägnad 1:18 m.fl. fastigheter i Figeholm. Syftet med planen är att utveckla möjligheterna till ytterligare satsningar på fritid, turism och rekreation i Figeholm och Oskarshamns kommun. Kommunens målsättning är att säkerställa allmänna intressen och minimera påverkan på naturen. Initiering av ny teknik med ekologiska förtecken ska skapa ett fritidsområde som bygger på ett modernt och globalt miljöparadigm. Ambitionen med The Circle Resort är att öka tillgängligheten till naturen för människor och visa hur samhället vi lever i idag ska kunna utvecklas i samklang med naturen och miljön. Genomförandet av planen kommer att leda till ökad utveckling av det lokala näringslivet och skapa nya arbetstillfällen. Planområdet är beläget cirka 2,5 kilometer nordost om samhället Figeholm och cirka 2 mil norr om Oskarshamns tätort. Planområdet omfattar 53,6 ha varav 17,4 ha vattenområde. Vit markering visar planområdets avgränsning Markägarförhållanden Oskarshamns kommun är ägare till större delen av marken och vattnet inom planområdet. Resterande mark är privata fastigheter. Befintlig semesteranläggning är i privat ägo (se markägokarta på nästa sida). 2 (34)

3 Röd markering visar kommunägd mark TIDIGARE STÄLLNINGSTAGANDEN Översiktsplan Detaljplaner Området som detaljplanen omfattar tas inte upp närmare i den kommunövergripande översiktsplanen, antagen av kommunfullmäktige i Oskarshamn Hägnad fritidsområde är emellertid en fråga i den fördjupade översiktsplanen för Simpevarps- och Laxemarområdet m.m. antagen av kommunfullmäktige Hägnads stugby grundades i samband med kärnkraftverkets etablering och området har därefter utvecklats med konferens, restaurang, golfbana med mera. Kommunens ställningstagande 2007 innebar att området prioriterades för fortsatt utveckling med liknande verksamheter. Bedömningen var att ytterligare bostäder samt fritidsverksamhet rymdes och att detta skulle ge bättre underlag för service i Figeholm. MA 83 Detaljplanen vann laga kraft och har därefter ersatts inom vissa delar (se bild på nästa sida). Detaljplanen omfattar hela planområdet och anger flera olika användningar så som bostäder/övernattningsstugor, golf och natur. I detaljplanen finns också mindre markanvändningsområden för hamn- och serviceanläggningar. Detaljplanen omfattar även ett område ca 600 meter norr om aktuellt planområde. Här möjliggörs anläggandet av en 9-håls golfbana. 3 (34)

4 Gällande detaljplan, MA 83. Grå markering visar vilken del av planen som ändrats i nyare planer. MA 113 Detaljplanen vann laga kraft och omfattar området väster om aktuellt planområdet. Detaljplanen möjliggör utveckling av en semester- och fritidsanläggning inom Hägnad 1:16 m.fl. fastigheter. Detaljplanen medger uppförandet av cirka 300 nya stugor och en större centrumanläggning. Gällande detaljplan, MA 113. Planförfarande Planprogram Detaljplanen upprättas med normalt planförfarande. Detaljplanen har föregåtts av ett detaljplaneprogram. Syftet med planprogrammet är att dra upp inledande utgångspunkter och förhållningssätt för det kommande planarbetet samt att i ett tidigt skede beskriva projektets inriktning. Planprogrammet godkändes av samhällsbyggnadsnämnden (34)

5 Riksintressen Planområdet omfattas av två riksintressen och av hushållningsbestämmelserna enligt miljöbalken 4 kap. 1, 2 och 4. Riksintressen ska skyddas mot åtgärder som påtagligt kan skada dess värde. Riksintresse för naturvård (MB 3 kap 6 ) Riksintresset omfattar Västerviks- och Oskarshamns skärgårdar, ett område på totalt hektar. Riksintresset är beskrivet som en urbergsskärgård med mycket rika landskapsvärden. Riksintresset omfattar vattenområdet inom planområdet och cirka 100 meter inåt land. Värdena som riksintresse för naturvård skyddar i Västerviks- och Oskarshamns skärgårdar är odlingslandskap, naturbetesmark, flora och fauna, skärgårdslandskap, kusthav, öar och skär, våtmark och naturskog. Enligt Naturvårdsverket är ett område av riksintresse för naturvården om det särskilt väl belyser viktiga skeden av natur- och kulturlandskapets utveckling eller är ostört och inrymmer en stor mångfald av naturtyper. Det kan vara av särskilt stort intresse också därför att det hyser unika och hotade eller sårbara naturtyper eller arter, till exempel ett rikt fågelliv, en ovanlig flora eller en kombination av egenskaper som gör området värdefullt för förståelsen av naturen. I detaljplanens syfte framgår att kommunens målsättning är att säkerställa allmänna intressen och minimera påverkan på naturen. Ambitionen med The Circle Resort är att öka tillgängligheten till naturen för människor och visa hur samhället vi lever i idag ska kunna utvecklas i samklang med naturen och miljön. Naturvärdesinventeringen som gjorts i samband med framtagandet av detaljplanen visar att planområdet domineras av markytor som inte har några särskilda naturvärden. Några områden bedömdes dock som övrig värdefull mark ur ett lokalt perspektiv. De områden som naturvärdesinventeringen har bedömt som värdefulla har i planförslaget bevarats och undantagits från exploatering. Planförslaget bedöms därför inte påverka riksintresset för naturvård på ett negativt sätt. Riksintresse för friluftsliv (MB 3 kap 6 ) Riksintresset berör norra Smålands skärgård, ett område på totalt hektar. Riksintressets syfte är säkerställande av båtsport, bad, kanoting, fritidsfiske, natur- och kulturstudier och skridskofärder. Hela planområdet ligger inom riksintresse för friluftslivet. Enligt Naturvårdsverket spelar förutsättningarna för naturupplevelser och friluftsverksamhet samt tillgänglighet för allmänheten stor roll när det gäller områden som är av riksintresse för friluftslivet. Värderingen hänger samman med hur stort och ostört ett område är och om naturoch kulturföreteelserna är särskilt attraktiva för en nationell publik, till exempel genom att området har tilltalande utsiktspunkter och utflyktsmål. Områdenas tillgänglighet och åtkomlighet för en bred allmänhet beror bland annat på kommunikationer till området, övernattningsmöjligheter samt olika anläggningar och anordningar i övrigt. 5 (34)

6 Syftet med planen är att utveckla möjligheterna till ytterligare satsningar på fritid, turism och rekreation i Figeholm och Oskarshamns kommun. Detta ska ske samtidigt som allmänna intressen säkerställs och negativ påverkan på naturen minimeras. Ambitionen med The Circle Resort är att öka tillgängligheten till naturen för människor och visa hur samhället vi lever i idag ska kunna utvecklas i samklang med naturen och miljön. Allmänheten kommer även efter detaljplanens genomförande att ha god tillgång till området och möjlighet att röra sig fritt i området. Längs med strandlinjen lämnas en 30 meter fri passage som ger god tillgänglighet till stranden. Aktiviteter kopplade till havet så som båtsport, bad, kanoting, fritidsfiske och skridskoåkning är en viktig tillgång för projektet. De fornlämningar som finns i området skyddas i detaljplanen. De ses som en tillgång till området och ska lyftas fram som besöksmål. Detaljplanen är betydelsefull ur ett regionalt perspektiv, den medför en positiv effekt för turismen i hela regionen. Med möjlighet till ett attraktivt boende kan fler besökare få möjlighet att bo i och uppleva området, kommunen och länets övriga besöksmål. Planförslaget bedöms därför inte påverka riksintresset för friluftsliv på ett negativt sätt. Hushållningsbestämmelser enl. miljöbalken 4 kap. 1,2 och 4 Planområdet omfattas av särskilda hushållningsbestämmelser (MB 4 kap. 1, 2 och 4). Det innebär att ingrepp i miljön inte får påtagligt skada områdets natur- och kulturvärden. Vidare ska intressena turism och friluftsliv särskilt beaktas, då tillåtligheten av ingrepp i miljön bedöms. Ny fritidsbebyggelse får endast komplettera befintlig bebyggelse. Men om det finns särskilda skäl får nya bebyggelseområden skapas, i första hand för rörliga friluftslivet. Om den föreslagna markanvändningen behövs för utveckling av tätorter eller det lokala näringslivet, gäller dock inte de nämnda kraven. Detaljplanen bedöms ha en positiv effekt på friluftsliv, turism och rekreation. Vid exploatering tas hänsyn till värdefull naturmiljö som har säkerställts i detaljplanen. Detaljplanen bedöms därför vara förenlig med en lämplig användning av mark- och vattenresurser enligt Miljöbalkens 3 och 4 kapitel. Strandskydd Övriga förordnanden Inom planområdet finns idag ett utökat strandskydd på 300 meter. Strandskyddet har dock upphävts inom kvartersmark i nu gällande detaljplan. När en detaljplan ersätts med en ny detaljplan återinträder strandskyddet (MB 7 kap. 18 g ). Den nya planen måste därför ta ställning till inom vilka områden strandskyddet ska upphävas. Inom planområdet kommer strandskyddet enbart att upphävas inom kvartersmark, där ny bebyggelse planeras. Mellan bebyggelsegrupperna, där naturmark säkerställs, kommer strandskyddet även fortsättningsvis att gälla. Planområdet är beläget inom en radie av 10 km från kärnkraftverket på 6 (34)

7 Simpevarpshalvön, vilket innebär att bebyggelse ska förses med goda evakueringsvägar ur området och att bebyggelse som bedöms som svårevakuerad bör undvikas (Länsstyrelsen, ). Exempel på svårevakuerad bebyggelse kan vara sjukhus, fängelse och särskilt boende. Behovsbedömning Miljöbedömning/ Miljökonsekvensbeskrivning Om detaljplanens genomförande kan medföra betydande miljöpåverkan, ska en miljöbedömning göras. Att skapa ett fritidsområde av den här storleken i ett viktigt natur- och rekreationsområde kan medföra en negativ påverkan. Det är oklart om det samlat blir negativ påverkan av betydande omfattning. Därför har kommunen bedömt att det behövs ett fördjupat underlag till framtida beslut, det vill säga en miljökonsekvensbeskrivning. En miljökonsekvensbeskrivning har tagits fram parallellt med framtagandet av detaljplanen. Miljökonsekvensbeskrivningen behandlar konsekvenser av planens genomförande gällande: Natur- och rekreationsvärden Hav och strand Växt- och djurliv Kulturvärden Hälsa och säkerhet Gällande strandskydd Landskapsbild Infrastruktur och trafik För barns bästa Enligt beslut i kommunfullmäktige skall alla barn och unga ha rätt att leva och utvecklas i ett säkert och tryggt Oskarshamn. Som en del i att uppnå detta har en checklista utformats som ska genomarbetas i samband med planärenden. Checklistan visar att detaljplanen medför en positiv effekt för barn och unga då den möjliggör etapp två i utvecklingen av en semester- och fritidsanläggning med många aktiviteter som riktar sig till barn och ungdomar så som vattenland, bowling, minigolf, lekland och en multihall med bollbanor och ishockey. Uppförande av en semesteranläggning kan medföra möjlighet till feriearbete för unga. 7 (34)

8 FÖRUTSÄTTNINGAR, FÖRÄNDRINGAR Natur Mark och vegetation Planområdet kännetecknas av plana lågområden, före detta havsbotten, som omges av steniga blockiga bergskullar med liten förna. I framförallt planområdets östra del finns obrukad skogsmark som domineras av höga tallar. Där finns också inslag av andra träslag som gran, ek, en, rönn och björk. Under senare år har en del gallring gjorts som glesat ut en del av naturpartierna i området. I söder gränsar området till Östersjön. Strandlinjen är till största del stenig och blockig, på vissa ställen förekommer hällar eller sand. I vikarna finns tunna stråk av vass. Strandområdet inom den västra delen av planområdet är bevuxen med större tallar, mellan tallarna är terrängen förhållandevis öppen med stigar som leder till en fornborg. Den östra delen av strandområdet är mer svårtillgänglig och bevuxen med en relativt tät blandskog. I östra delen av planområdet ligger en mindre badstrand. I nordöstra delen av området finns en 9-håls golfbana omgiven av gles skogsmark. Ostkustleden går igenom området, till största del i närheten av strandkanten. Planområdet är relativt lättillgängligt för allmänheten med flera mindre naturliga gångstigar. Vid naturvärdesinventeringen som gjordes den 1 juli 2011 påträffades den rödlistade arten tallticka. Enligt Oskarshamnsbygdens fågelklubb finns det mindre hackspett och en bivråkshäckning inom området. I närområdet finns en havsörnshäckning med flygriktning över planområdet. Del av golfbanan 8 (34)

9 Mellan bebyggelseområdena i detaljplanen kommer naturmark att säkerställas. Naturen ska vara ett tydligt inslag i bebyggelsen inom planområdet. Ostkustleden kommer även i fortsättningen att gå igenom området, till största del i samma sträckning som idag, men på delar av sträckan får leden ett nytt läge närmare vattnet. Ostkustleden är idag svårtillgänglig för äldre och personer med funktionsnedsättning. Detaljplanen möjliggör att leden rustas upp för att förbättra tillgängligheten. Ostkustleden är inte tillgänglig för alla Ostkustledens nya och befintliga sträckning igenom området. 9 (34)

10 Med tanke på säkerhetsaspekter så kommer golfbanan som finns inom området att försvinna i och med detaljplanens genomförande. Gällande detaljplan inom planområdet möjliggör anläggande av en 9-håls golfbana ca 600 meter norr om planområdet. Denna del av detaljplanen ändras inte och möjligheten till att anlägga en ny golfbana kvarstår därmed. Oskarshamnsbygdens fågelklubb kan inte se någon konflikt mellan detaljplanens genomförande och de fåglar som har noterats i eller i nära anslutning till planområdet. Bivråken byter boträd mellan häckningssäsonger. Vid exploatering ska hänsyn tas till bivråk och havsörn under häckningssäsong. Ny bebyggelse ska tillskapas med så lite påverkan på omgivningen som möjligt för att det ursprungliga naturintrycket ska bevaras. Detta kan åstadkommas genom att prefabricerade hus lyfts på plats i naturen. En del hus kan placeras på pålar för ytterligare minska ingreppen i miljön. Nya byggnader kan konstrueras på ett sådant sätt att den biologiska mångfalden i området ökar genom att nya typer av naturmiljöer skapas. Till exempel kan byggnaderna själva fungera som boplatser för olika fågel- och fladdermusarter. Den biologiska mångfalden kommer även säkras genom de vattendammar som planeras anläggas i området. Geotekniska förhållanden Området består omväxlande av kalt berg i kombination med sandig morän och sediment av lera och grus. Enlig berggrundskartan består berggrunden i huvudsak av olika typer av granit. I samband med byggnation bör en geoteknisk undersökning genomföras för att säkerställa lämplig grundläggningsmetod. Radon Inom planområdet förekommer till största del mark med normal risk för påverkan av markradon, men det förekommer också områden med låg respektive förhöjd risk. Vid byggnation bör radon kontrolleras för att säkerställa lämplig grundläggningsmetod i syfte att minimera eventuella negativa effekter av radon. Plankartan har en planbestämmelse om att byggnader ska uppföras i radonsäkert utförande. Riskfaktorer Planområdet är lokaliserat inom en 10 km radie från kärnkraftproduktionen i Simpevarp. Inom och i nära anslutning till planområdet finns ingen störande verksamhet när det gäller buller eller olycksrisk. Planområdet ligger i ett vattennära läge med risk för förhöjda vattenstånd. I kommunens fördjupade översiktsplan anges att ny 10 (34)

11 bebyggelse ska ha en lägsta golvhöjd på +2,7 meter över normal vattennivå. Kartan visar översvämningsrisken vid ett vattenstånd på +2,5 meter över normalnivå Planområdet är beläget inom en radie av 10 km från kärnkraftverket på Simpevarpshalvön. Detta innebär att bebyggelse ska förses med goda evakueringsvägar ut ur området och att bebyggelse som bedöms som svårevakuerad bör undvikas (Länsstyrelsen, ). Exempel på svårevakuerad bebyggelse kan vara sjukhus, fängelse och ålderdomshem. Fastigheter inom denna zon ska förses med RDSmottagare som varnar vid eventuell olycka vid kärnkraftverket. RDSmottagare tillhandahålls av Länsstyrelsen. I och med den bredare fria passagen på 30 meter så hamnar så gott som alla bebyggelseområden utanför riskområde för översvämning. Plankartan säkerställer dessutom att ny bebyggelse ska ha en lägsta golvhöjd på +2,7 meter över normal vattennivå. Merparten av vägarna till områdena ligger på högre höjd och löper inte risk att översvämmas. Detsamma gäller för infrastruktur som förläggs i vägarna. Föreslagna vägar som ligger inom riskområden för översvämning kommer vid projekteringen att anpassas för att klara översvämning, exempelvis höjas upp. Fornlämningar Inom planområdet finns fornlämningar registrerade. I samband med detaljplaneprogrammet upprättades ett kulturhistoriskt planeringsunderlag. 11 (34)

12 Inom planområdet finns följande fornlämningar: RAÄ 496: fast fornlämning i form av ett gravröse, 5 meter i diameter och 0,6 meter hög. RAÄ 1250: fast fornlämning i form av en fornborg, 75x55 meter. Fornborgen ligger på en moränhöjd och består av en ringvall med en öppning i söder. RAÄ 1696: Husgrund, cirka 5x3,5 meter. Byggnaden torde ha uppförts under talet. Länsmuseet anser inte att husgrunden kräver fortsatt arkeologisk undersökning på grund av dess ringa ålder och frånvaro av kulturlager och fynd. RAÄ 1551: lämning som påminner om en forntida grav, 1,2x0,8 meter. RAÄ 1954: Fast fornlämning i form av en hamnanläggning med en ungefärlig utbredning av 170x10-25 meter. Fornlämningen består av en delvis uppgrundad naturhamn med en husgrund till en sjöbod, en brygga av sten och en yta inhägnad med stenmurar. På historiska kartor finns flera sjöbodar inritade. RAÄ 1956: Ett sjömärke, kummel, i form av en stympad kon, cirka 2,5 meter i diameter och 3 meter hög. Mot sjösidan är kumlet vitmålat. Sjömärket har ett topptecken i form av ett vitmålat träkors. Antalet registrerade fornlämningar inom planområdet torde innebära att det kan finnas fler ej registrerade och utforskade lämningar. Fornlämningar inom planområdet 12 (34)

13 På plankartan har alla fornlämningar fått bestämmelsen FORN, vilket innebär att de skyddas från exploateringen. Planerad bebyggelse ska anpassa sig efter fornlämningarna inom planområdet. Byggnader ska placeras så att de inte hindrar för allmänheten att ta sig till fornlämningarna. Fornlämningarna ses som en tillgång till området och ska lyftas fram som besöksmål i området. Det är möjligt att fler arkeologiskt och kulturhistoriskt intressanta fynd kan påträffas. Vid påträffande av intressanta objekt ska behörig expertis rådfrågas och en ansökan om tillstånd för exploatering ställas till Länsstyrelsen i Kalmar, Kulturmiljöfunktionen, som fattar beslut i ärendet och avgör vilka eventuella fortsatta arkeologiska insatser som krävs. Bebyggelseområden Bostäder Inom planområdet finns två privatägda bostadsfastigheter, varav ett fritidshus och en permanentbostad. Detaljplanen innebär möjlighet att etablera bostadsbebyggelse i form av fritidsstugor. Stugorna byggs i en eller två våningar. Marken mellan husen ska lämnas orörd i så stor utsträckning som möjligt. Den ska vara allmän och ingen privatiseringar får ske, exempelvid uppställning av utemöbler, plank eller staket. Detaljplanen medger även att 70 stycken flytande villor får anläggas inom planområdet. Flytande villor innebär en bostad byggd på en kassun (flytande betongskrov), oftast utan motor och roder. Kassunerna har ett djupgående på cirka två meter. En flytande villa väger cirka ton varav kassunen utgör den största delen. Tyngden gör att villan ligger stabilt i vattnet och berörs knappt av vindar, vågor och isbildning. De flytande villorna räknas till bostäder och därmed gäller de ordinarier krav som ställs på bostäder, så som krav på tillgänglighet, säkerhet och tekniska egenskaper. Det är viktigt att de flytande villorna förankras väl för att klara påfrestning vid hårt väder och tillåter variationer i vattenståndet. Beroende på hur de förankras så kan det komma att krävas tillstånd för vattenverksamhet. Detta styrs av lagstiftningen i Miljöbalken. Det vattenområde där de flytande villorna ligger kan upplåtas genom äganderätt eller nyttjanderätt, antingen som arrende, hyra eller tomträtt. Villorna ansluts till befintligt elnät och till det vatten- och avloppsnät som kommer att försörja bebyggelsen inom planområdet. Uppvärmning sker oftast med hjälp av sjövärme i kombination med värmepump. Bryggan som de flytande villorna placeras vid kan utformas så att det är möjligt för kanoter och mindre motorbåtar att köra under den i något läge. Det är viktigt att bevara båtlivet i området. Plankartan reglerar antalet flytande villor, maximal tillåten höjd, största tillåten storlek och avstånd mellan villorna. 13 (34)

14 Verksamheter/service Planområdet är lokaliserat ca 2,5 km nordost om Figeholms tätort. Där finns en lokal dagligvaruhandel som även är ombud för bland annat Apoteket. I Figeholm finns även ett bibliotek. I anslutning till planområdet finns idag fritids- och aktivitetsrelaterade verksamheter så som campinganläggning, en 9-håls golfbana och en minigolfbana. Utöver detta finns även en restaurang samt en konferensanläggning. Planområdet ligger i direkt anslutning till en befintlig detaljplan som medger uppförandet av större anläggningar av servicekaraktär. Till exempel planeras en centrumanläggning med vattenland, restauranger, bowling, minigolf, lekland och en multihall med bollbanor och ishockey. I planområdets nordöstra del finns ett område där det är möjligt att uppföra en lägerskola. Planen möjliggör även uppförandet av ett antal restauranger och caféer. Bebyggelsekultur och gestaltning Planområdet är idag till största del obebyggt. I södra delen av området finns en villa med havstomt. Mitt i planområdet ligger ett fritidshus. Detaljplanen medger att bostäder uppförs i en till två våningar. I planen anges en total byggrätt för hela bebyggelsegruppen men för varje enskilt hus medges en maximal byggnadsarea beroende på antal våningar, 110 m 2 vid en våning och 80 m 2 vid två våningar. Byggnationen ska uppföras resurssnålt och hållbart både under byggnation och i framtida drift och underhåll. Ny byggnation ska ske med så lite påverkan på omgivningen som möjligt så att det ursprungliga naturintrycket bevaras. Byggrätten för de två bostadsfastigheter som vid planens upprättande finns i planområdet kommer att vara densamma som i nu gällande detaljplan. De kommer att påverkas av den planerade bebyggelsen då deras tidigare relativt ostörda läge blir betydligt mer befolkat under vissa delar av året. Tillgänglighet Ett handikappolitiskt program för Oskarshamns kommun antogs av kommunfullmäktige (reviderat 2007). Programmet är en kommunal handlingsplan baserad på FN:s standardregler för delaktighet och jämlikhet för människor med funktionsnedsättning. Det övergripande syftet med programmet är att ange riktlinjer för kommunens nämnder, styrelser och förvaltningar i deras planering av verksamheten. Detta för att förbättra tillgängligheten för alla människor i Oskarshamns kommun. 14 (34)

15 Planen förutsätter att dess innehåll anpassas för att uppfylla gällande lagar och regler rörande tillgänglighet, och att eventuella åtgärder för att uppfylla tillgänglighetskraven i första hand sker på den egna fastigheten. Friytor Lek och rekreation Planområdet erbjuder idag möjlighet till flera olika former av rekreation, här finns tillgång till natur, skog och hav. Området medger också rekreation i form av golf. Golfbanan är en 9-hålsbana med ett 50-tal besökare per dag under golfsäsongen maj till september. Planområdet har bedömts vara värdefullt på grund av sina rekreativa värden. Till exempel går Ostkustleden igenom planområdet. Leden är en 16 mil lång vandringsled som går i en slinga inom kommunen. Leden är uppdelad i etapper om 2 mil, vid varje etappmål finns övernattningsstugor som är öppna året runt. Inom planområdets gränser går cirka 1,5 km av leden, i huvudsak strandnära så att man, med undantag för östra delen, hela tiden ser vattnet. Vid klar sikt syns Blå Jungfrun i horisonten. Leden nyttjas av boende i närområdet för promenader och utflykter, men lockar även långväga besökare. Vid detaljplanens genomförande försvinner golfbanan som finns inom området. Möjlighet till golf finns vid Oskarshamns Golfklubb i Skorpetorp, cirka tre mil söder om planområdet. I detaljplanen finns ett flertal friluftsområden (N) utpekade som ska fungera som rekreations- och naturområden. Områdets grönstruktur är mycket väsentlig och ska vara den primära användningen i dessa friluftsområden, men kan kombineras med anläggningar för till exempel idrott eller lek. Konstgräs bör undvikas. Ostkustleden kommer att integreras i planområdet. Väster om planområdet finns en antagen detaljplan som medger uppförandet av en centrumanläggning med vattenland, restauranger, bowling, minigolf, lekland och en multihall med bollbanor och ishockey. Naturmiljö Planområdet består av plana lågområden som omges av steniga blockiga bergskullar med liten förna. I planområdets östra del finns obrukad skogsmark som domineras av höga tallar. Där finns också inslag av andra träslag som gran, ek, en, rönn och björk. En del gallring har gjorts i området som glesat ut en del av naturpartierna. Strandlinjen är till största del stenig och blockig, på vissa ställen förekommer hällar eller sand. I vikarna finns tunna stråk av vass. I nordöstra delen av området finns en 9-håls golfbana omgiven av gles skogsmark. I söder gränsar området till Östersjön. Planområdet är relativt lättillgängligt för allmänheten med flera mindre naturliga gångstigar, till exempel går Ostkustleden igenom området, till största del i närheten av strandkanten. 15 (34)

16 Trots den byggnation som planeras ska området ha en tydlig naturkaraktär. Träd får avverkas för skötsel och undantagsvis för att ge plats åt anläggningar av friluftslivs-, idrotts- och lekkaraktär. Konstgräs bör undvikas. I området får anläggningar för dagvattenhantering i form av infiltrationsanläggningar och dammar anordnas. Dessa ska dock utformas på sådant sätt att de utgör ett tillskott till attraktiviteten för friluftsområdet och dess skogskaraktär. Strandskyddet kommer fortsätta att gälla inom de delar av planområdet som är betecknade med N. Vattenområden Detaljplanen omfattar 20,4 ha vattenområde. Vattenområdet söder om planområdet heter Fågelöfjärden. Enligt vattenmyndighetens statusklassning har vattenförekomsten Fågelöfjärden måttlig ekologisk status och god kemisk status. Enligt den antagna förvaltningsplanen för södra Östersjön ska god ekologisk och god kemisk status uppnås Tidsfrist till 2021 har givits för den ekologiska statusen. Det är framför allt övergödning som är ett problem i Fågelöfjärden. Detaljplanens genomförande innebär att golfbanan som idag finns inom området försvinner. Detta innebär att gödsling av greenerna upphör. Gödsel innehåller kväve och fosfor som delvis lakas ut av regnvattnet, sprids till närliggande vattendrag och orsakar övergödning. Detaljplanens genomförande kommer därmed att ha en positiv effekt på Fågelöfjärden. Plankartan innehåller fem olika vattenområden, W (öppet vattenområde), W 1 (område där skapande av öppet vattenområde får ske), WB 1 (vattenområde där brygga för flytande villor får anordnas), WB (flytande villor) och WV (brygga får anläggas). Detaljplanen ger möjlighet att bygga 70 stycken flytande villor. Byggande i vatten, så som flytande villor och bryggor utgör tillståndspliktig verksamhet enligt 11 kap MB. Gator och trafik Gator/trafik/utfarter Planområdet nås genom att köra av väg 743 in på Påkhäradsvägen, antingen via den norra avfarten mot Figeholm eller den södra. Används den södra avfarten går Påkhäradsvägen igenom Figeholms samhälle. Från Påkhäradsvägen nås planområdet via vägarna Hägnadsvägen och Truttenvägen. På Påkhäradsvägen är årsmedeldygnstrafik skattad till 560 fordon. En framtida exploatering av detaljplanen förväntas vid maximal beläggning generera ett tillskott på ca 900 bilresor per dygn. Inom planområdet går en grusväg som möjliggör tillgänglighet till de befintliga fastigheterna. 16 (34)

17 Olika alternativ för att angöra planområdet Nya vägar inom området får uppföras inom kvartersmark betecknad B (bostäder) på plankartan. Vägarna behöver på vissa ställen passera igenom områden betecknade med N (friluftsområde), detta får ske där plankartan anger g (marken skall vara tillgänglig för gemensamhetsanläggning). I detaljplanen MA 113 (se sidan 4) möjliggörs två stycken cirkulationsplatser (se bild på föregående sida) på Påkhäradsvägen, detta förbättrar trafiksituation inom aktuellt planområde. Ambitionen är att trafik med bil inom planområdet ska hållas på ett minimum. I anslutning till den centrumanläggning som planeras nordväst om planområdet kommer det att finnas en parkering där bilen lämnas. Inom området finns sedan möjlighet att förflytta sig antingen genom att promenera, hyra cykel eller en elektrisk bil. Vägarna i området kommer därför vara smala men det ska ändå vara möjligt för bilar och utryckningsfordon att ta sig fram. Den befintliga vägen inom området bevaras och kommer att fortsätta försörja de två befintliga fastigheterna. Parkering/angöring Idag finns inga parkeringsplatser inom området. Nordväst om planområdet finns parkering i anslutning till befintlig konferensanläggning och restaurang. Vid golfanläggningen finns parkeringsplatser för golfspelarna. 17 (34)

18 Området angörs från Påkhäradsvägen och via de interna vägarna i befintlig stugby och golfbana. I anslutning till den centrumanläggning som planeras nordväst om planområdet kommer det att finnas en parkeringsplats. Ambitionen för parkering inom området är att besökare parkerar sina fordon på denna parkering och vid behov använder alternativa hyrfordon, så som cykel och elbil, för transporter inom området. Parkeringsanläggningen ska inrymma parkeringsplatser för boende, gäster, personal och serviceanläggningens besökare. Parkeringsbehovet ska redovisas i samband med bygglov. Varje lägenhet inom området ska ges möjlighet till parkering i anslutning till stugorna. Bostadsparkering för stugor bör ske i grupper som försörjer minst 4 stugor. Parkering får uppföras inom kvartersmark betecknad B (bostäder) på plankartan. Parkeringsnormen för stugorna ska vara 1,5 parkeringsplats per lägenhet. Kollektivtrafik I nära anslutning till planområdet finns två busshållplatser. Den ena ligger väster om planområdet vid befintlig konferensanläggning längs med Påkhäradsvägen och den andra ligger norr om planområdet längs med väg 743. Cirka en mil sydväst om planområdet ligger Oskarshamns flygplats. Linjetrafiken från flygplatsen går till Stockholm/Arlanda tre gånger per dag. Detaljplanens genomförande möjliggör ett ökat besöksantal till semesteranläggningen. Detta kommer att förbättra underlaget för kollektivtrafiken. Hälsa och säkerhet Planområdet ligger inom ett område där insatstiden för räddningstjänsten beräknas till under 10 minuter. Närmaste räddningsstation är lokaliserad i anslutning till kärnkraftsanläggningen på Simpevarpshalvön. Inom området finns i nuläget inga verksamheter som kan verka störande eller ses som ett riskmoment. Området utsätts inte för några bullerstörningar från trafik, industri eller dylikt. Planområdet är beläget inom en radie av 10 km från kärnkraftverket på Simpevarpshalvön, vilket innebär att bebyggelse ska förses med goda evakueringsvägar ur området och att bebyggelse som bedöms som svårevakuerad bör undvikas. 18 (34)

19 Detaljplanen ska innehålla en utformning som tillgodoser en hög säkerhet för människor och som ger bostäder tillräckligt skydd mot buller och andra störningar. Inom planområdet får gällande riktlinjer för buller, både inomhus och utomhus, ej överskridas. Belysning ska utformas så att det inte uppfattas störande för närliggande bebyggelse. Områdets interna gångnät bör vara väl upplyst för människors trygghet. Nya bostäder byggs med en lägsta färdig golvhöjd på minst 2,7 meter över normala vattennivån. Fastigheter inom planområdet ska förses med RDS-mottagare som varnar vid eventuell olycka. RDS-mottagare tillhandahålls av Länsstyrelsen. Eventuellt kan detta samordnas via internt högtalarsystem inom semesteranläggningen. Teknisk försörjning Vatten, avlopp och dagvatten Tekniska kontoret har i början av arbetet med projektet The Circle Resort redovisat att det existerande vatten- och avloppssystemet i Figeholm inte klarar utbyggnaden av The Circle Resort utan omfattande ombyggnad av vattenverk, reningsverk och ledningssystem. Systemet försörjer idag cirka 1600 personer i Figeholm och en fullt utbyggd anläggning innebär en ökning av befolkningen med cirka 250 %. Vattenförsörjningen till Figeholm sker idag utifrån två gällande vattendomar. Den ena gäller grundvattenuttaget i Tunaåsen och den andra infiltration av vatten från Fårbosjön. Vattenförbrukningen per person och dygn är 260 liter och antalet anslutna personer är Reningsverket i Figeholm har tillstånd att behandla avlopp från 2000 personer. De två befintliga fastigheterna inom planområdet har enskilda avlopp. Planområdet ligger till största del utanför gränsen för kommunens VAverksamhetsområde (se bild nästa sida). Dagvattenhantering i området sker idag genom infiltration i marken eller att vattnet avleds som ytvatten. Dagvattnet behandlas inte men samlas upp i dammar och används för bevattning av golfbanan. Närmaste brandpost finns idag vid den befintliga konferensanläggningen, cirka 150 meter väster om planområdesgränsen. 19 (34)

20 Vit yta visar det befintliga kommunala VA-verksamhetsområdet. Svart heldragen linje visar hur verksamhetsområdet ska utvidgas. Svart streckad linje visar gränsen mellan de olika etapperna i projektet. Vatten och avlopp Detaljplanen möjliggör uppförandet av hundratals nya stugor. Vattenoch avloppslösningar inom planområdet får inte bidra till försämring av den kemiska och ekologiska statusen i Fågelöfjärden. För att trygga en långsiktig och hållbar lösning utökas verksamhetsområdet för kommunalt vatten och avlopp så att det omfattar planområdet. Etapp ett och tre av projektet The Circle Resort omfattas också av det nya verksamhetsområdet (se bild ovan). Planområdet kommer därmed att anslutas till kommunalt vatten och avlopp. En anslutningspunkt till det kommunala vatten- och avloppsnätet finns i västra delen av det befintliga verksamhetsområdet. Kommunen ansvarar för utbyggnad/upprustning av ledningar fram till anslutningspunkten. Exploatören bekostar anläggandet av anslutande ledningar inom planområdet. Nya ledningar inom planområdet förläggs i vägarna liksom ledningarna för el, telefon och eventuellt bredband. Reningsverket i Figeholm kommer att byggas ut för att kunna hantera ökningen av avloppsvatten. I samband med planens upprättande har en förstudie gällande vattenoch avlopp genomförts som ett utökat underlag för framtida beslut. Förstudien visar på att genomförandet av etapp två av The Circle Resort troligen inte kan genomföras med befintlig vattendom. För att trygga vattenförsörjningen krävs en ny vattendom som medger ett ökat uttag. Befintliga dricksvattenledningar beräknas klara av en anslutning på cirka 1500 personer. För att klara vattenförsörjningen i etapp två krävs att kapaciteten på befintligt system ökas. Förstudien visar att 20 (34)

21 vattenförbrukningen möjligen kan klaras med hjälp av olika tekniska lösningar och begränsningar av nyttjandet. Tekniska lösningar skulle kunna vara snålspolande toaletter och cirkulation av gråvatten. Dagvatten Planområdet ligger nära kusten i ett mindre lokalt avrinningsområde. Vid utbyggnad kommer andelen hårdgjorda ytor inom planområdet att öka. De nya ytorna utgörs främst av parkeringsplatser, nya vägbanor och hustak. En ökad mängd dagvatten kan leda till ökad transport av föroreningar och närsalter till Fågelöfjärden. Den totala andelen hårdgjorda ytor blir även i fortsättningen liten. Dagvatten från större hårdgjorda ytor, främst parkeringen i väster, leds till de ytor i planområdet som finns avsatta för dagvattenrening. Hårdgjorda parkeringsytor ska förses med oljeavskiljare och annan erforderlig reningsutrustning. Genom att använda ett genomsläppligt material till parkeringsytan förbättras både rening och fördröjningen av dagvatten. Vatten från takavvattning infiltrerar normalt lokalt vid varje byggnad och avrinning från mindre asfaltytor, till exempel cykelbanor får söka sig ned till Fågelöfjärden på samma sätt som idag, via marken och befintliga smådiken. Hustak byggs i stor utsträckning med mjuka, gröna, tak som tar upp vatten och fördröjer flödet. Dagvattenlösningen ska bidra till att miljökvalitetsnormen för närliggande vattenförekomster kan uppnås. På plankartan finns ett antal områden utpekade där anläggningar för dagvattenhantering i form av infiltrationsanläggningar och dammar ska anordnas (n 1 på plankartan). Totalt bedöms dagvatten från området påverka vattenkvaliteten i Fågelöfjärden i mycket liten utsträckning med hänsyn till planerad dagvattenhantering med infiltration och rening av dagvatten från större hårdgjorda ytor såsom parkeringsytor. Vatten- och avloppsanläggning samt hantering av dagvatten ska utformas i samarbete med tekniska kontoret och samhällsbyggnadskontoret, Oskarshamns kommun. Lösning för vatten och avlopp ska redovisas innan bygglov ges. Brandposter Inom planområdet finns inga brandposter. Brandposter ska placeras med maximalt 150 meter mellan varje brandpost. El/värme Inom planområdet finns luftburna högspänningsledningar. Inom området finns även nedgrävda markkablar, förlagda i befintliga vägar. Nybyggnation ska anslutas till befintligt elnät. I plankartan finns områden avsatta för transformatorstationer (E). Vid behöv kan nätstationer uppföras inom bebyggelseområden, på kartan markerade med B. Befintliga luftledningarna har bestämmelsen l i plankartan med 21 (34)

22 beskrivningen att så länge luftledningarna finns kvar ska området vara tillgängligt för luftburna ledningar. Byggnation inom ledningarnas skyddsavstånd förutsätter att ledningarna grävs ner. För uppvärmning bör långsiktigt hållbara värmelösningar väljas. Vid val av uppvärmning och byggnadsteknik ska i första hand lösningar som minskar energianvändningen användas. Avfall Planområdet omfattas av kommunens renhållningsordning. I Figeholm finns en återvinningscentral där hushåll kan lämna alla typer av grovavfall, farligt avfall, elavfall samt förpackningar och tidningar. Återvinningscentralen är belägen väster om Figeholms centralort ca 3 km från det aktuella planområdet. Avfall inom planområdet ska omhändertas i mindre avfallsstationer (miljörum) som omfattar cirka 50 hushåll och placeras max 300 meter från hushållet. Avfallsstationerna ska placeras och utformas så tillgängligheten för tömningsfordon tillgodoses. Avfallsrummen får uppföras inom bebyggelseområden, på kartan markerade med B. ADMINISTRATIVA FRÅGOR, KONSEKVENSER AV PLANENS GENOMFÖRANDE Genomförandetid Strandskydd Detaljplanens genomförandetid är femton år från det datum då detaljplanen vunnit laga kraft. Inom planområdet finns idag ett utökat strandskydd på 300 meter. Strandskyddet har dock upphävts inom kvartersmark i nu gällande detaljplan. När en detaljplan ersätts med en ny detaljplan återinträder strandskyddet (MB 7 kap. 18 g ). Den nya planen måste därför ta ställning till inom vilka områden strandskyddet ska upphävas. Inom planområdet kommer strandskyddet enbart att upphävas inom kvartersmark markerad med B, E, H 1 och N 1, i vattenområden betecknade med W 1, WB, WB 1 och WV samt inom områden betecknade med g (gemensamhetsanläggning för vägar). Mellan bebyggelsegrupperna och i den fria passagen, där plankartan betecknas med N, kommer strandskyddet även fortsättningsvis att gälla. 22 (34)

23 Grönt område visar 300 meter strandskydd 1. Strandskyddets syften och funktion Strandskyddets syfte är dels att möjliggöra för alla att med stöd av allemansrätten nyttja strandområden för friluftsliv, dels att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet. För att uppnå syftet finns generellt förbud mot bland annat nya byggnader, ändrad användning av byggnader som kan avhålla från allemansrättsligt tillträde samt åtgärder som väsentligt förändrar livsvillkor för djur- eller växtarter (MB 7 kap ). Undantag kan ges från förbuden. Strandskydd får upphävas genom detaljplan om det finns särskilda skäl samt upphävandet är förenligt med det långsiktiga syftet med strandskyddet, vilket i tillämpningen brukar beskrivas som ringa påverkan (Högsta domstolens dom i T ). Vidare ska intresset av planens exploatering väga tyngre än strandskyddets intressen. I de delar av planområden där strandskydd kvarstår, prövas framtida undantag från strandskydd endera i samband med prövning av vattenverksamhet (t.ex. anlägga bryggor) eller, för andra slags åtgärder, genom separat dispensprövning. Omständigheter som kan ge särskilt skäl för undantag från förbuden kan till exempel vara att området är ianspråktaget eller väl avskilt från strandlinjen, eller tillgodoser ett angeläget allmänt intresse. (PBL 4 kap 17, MB 7 kap 18, 18 a-e ). 23 (34)

24 Skiss som visar en möjlig exploatering och förhållandet mellan bebyggelse och grönområde 2. Planens påverkan på den allemansrättsliga tillgången till strandområden och livsvillkoren för djur- och växtliv Strandskyddet syftar till att trygga förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till strandområden. Enligt Miljöbalken skall ett beslut att upphäva strandskyddet inte omfatta ett område som behövs för att mellan strandlinjen och byggnaderna eller anläggningarna säkerställa fri passage för allmänheten. (MB 7 kap. 18 f ). I detaljplaneförslaget kan allmänheten röra sig fritt längs strandlinjen inom hela området. En, som minst, 30 meter bred fri passage har lämnats närmast vattnet i hela planområdet. Ostkustleden ligger till största del inom den fria passagen och gör därför passagen framkomlig och tydlig. Ostkustleden kommer delvis att ligga kvar i samma läge som idag men på ett par delar av sträckan kommer den att dras om för att gå närmare vattnet. Detta gör att leden till största del går längs med vattnet i hela planområdet och allmänheten har därmed god tillgänglighet till strandlinjen. Detaljplanen möjliggör för en upprustning av Ostkustleden så att den blir mer tillgänglig. Strandskyddet syftar även till att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet. För att utreda vilka naturvärden som finns inom planområdet har en naturvärdesinventering gjorts av Ecocom De kända naturvärdena undersöktes genom analys av ett antal GIS-skikt. Analysen visade att det inte finns några kända värden inom planområdet. Närmaste kända värden är två nyckelbiotoper belägna meter nordost om området. Nyckelbiotoperna består av värdefull lövskog. Artdatabanken visar att de rödlistade arterna räfflad nagelskivling och rosa skärelav är påträffade i nyckelbiotoperna. Till 24 (34)

25 utredningen gjordes även en okulärbesiktning i fält. Naturvärdesinventeringen visar att planområdet domineras av markytor som inte har några särskilda naturvärden. Några områden som uppfyller kraven för att klassificeras som naturtyp enligt Natura 2000 påträffades inte. De högsta naturvärdena inom området är knutna till de gamla tallarna som påträffades i strandnära lägen. I detta område påträffades även den rödlistade arten tallticka. Möjligen kan fler rödlistade arter påträffas knutna till gammal tall, därför är det viktigt att gamla och döda tallar sparas i dessa områden. Detaljplanens fria passage längs med vattnet hindrar bebyggelse i områden med de strandnära tallarna. Även i nordöstra delen av planområdet finns gamla tallar och enstaka äldre gran samt flera döda granar och tallar. Detaljplanen tar hänsyn till detta område som lämnas fritt från bebyggelse. Bild från naturvärdesinventeringen, områdena 1, 2, 3, och 4 är där man funnit de högsta naturvärdena Nordöst om Sjöbodgloet finns ett fuktigt område som är bevuxet med bladvass. Mellan bladvassen växer arter som är typiska för havsstrandängar. Enligt naturvärdesinventeringen bör bladvassen tas bort innan den konkurrar ut den artrika havsstrandängsfloran. Detaljplanen medger att ett öppet vattenområde skapas inom detta område. Om skapandet av öppen vattenyta sker varsamt och med viss omplacering av värdefulla arter skulle dessa växter kunna räddas. Placeringen av den nya bebyggelse som detaljplanen möjliggör har anpassat efter analyserna av naturvärdena i naturvärdesinventeringen. Områden där värdefull natur har identifierats har lämnats fria från bebyggelse. I detaljplanen sparas områden med skog och natur i gröna korridorer igenom området och ner till vattnet, detta tillsammans med den fria passagen vid vattnet möjliggör fortsatt rörlighet för djur i området. Upphävandet av strandskyddet inom detaljplanen bedöms därför inte påverka livsvillkoren för djur och växter negativt. 25 (34)

26 3. Särskilda skäl för att upphäva strandskyddet Enligt Plan- och bygglagen får kommunen upphäva strandskyddet för ett område om det finns särskilda skäl för det och om intresset att ta området i anspråk på det sätt som avses med planen väger tyngre än strandskyddsintresset. De särskilda skälen för att upphäva strandskyddet anges i Miljöbalken (7 kap. 18 c ). Nedan redovisas de särskilda skäl som åberopas för att upphäva strandskyddet i denna detaljplan. Inom planområdet kommer strandskyddet att upphävas inom kvartersmark markerad med B, E, H 1 och N 1, i vattenområden betecknade med W 1, WB, WB 1 och WV samt inom områden betecknade med g (gemensamhetsanläggning för vägar). MB 7 kap. 18 c 3 - anläggning som måste ligga vid vattnet Inom områden avsedda för bryggor motiveras upphävandet av strandskyddet med att området behövs för en anläggning som för sin funktion måste ligga vid vattnet och behovet inte kan tillgodoses utanför området. De områden som berörs är bryggan betecknad WV i östra delen av planområdet och området avsett för flytande villor betecknat med bestämmelserna WB och WB 1. Bryggan i öster är en befintlig badbrygga och detaljplanen säkerställer dess existens. Påverkan på den allemansrättsliga tillgången till strandområdet Området för flytande villor hindrar inte allmänheten att utnyttja strandområdet. Villorna nås från bryggan som har en anslutningspunkt till land. Bryggan är tillgänglig för allmänheten som då får möjlighet att komma ut på vattenspegeln och kunna betrakta både hav och land. Ostkustleden har sin sträckning förbi området med de flytande villorna. Upphävandet av strandskyddet för bryggorna bedöms därför inte påverka den allemansrättsliga tillgången till strandområdet. Påverkan på livsvillkoren för djur- och växtliv Den nya bryggan för de flytande villorna ansluter till land i enbart en punkt, detta gör att påverkan på strandområdet minimeras. Den befintliga bryggan ligger intill en sandstrand och har funnits på platsen sedan länge. Upphävandet av strandskyddet för bryggorna bedöms därför inte påverka livsvillkoren för djur- och växtliv negativt. MB 7 kap. 18 c 5 - angeläget allmänt intresse Upphävande av strandskyddet i resterande delar av planområdet motiveras med att området behöver tas i anspråk för att tillgodose ett angeläget allmänt intresse som inte kan tillgodoses utanför området. Oskarshamns kommun har långa avstånd till större arbetsmarknadsregioner och kämpar mot starka strukturella krafter som verkar i riktning mot befolkningskoncentrationer i storstadsregionerna. Oskarshamns kommun har sedan 1970-talet haft en nedåtgående 26 (34)

27 befolkningskurva, detsamma gäller Kalmar län. För att stärka regionen måste den lokala arbetsmarknaden och befolkningsstrukturen stärkas långsiktigt. Oskarshamns kommun har en arbetsmarknad bestående av övervägande del teknik- och industriarbeten. Kommunen är länets största industriarbetsgivare med företag så som Scania och OKG. De stora företagen har idag svårt att rekrytera kvalificerad personal på grund av den obalans som finns på arbetsmarknaden vad gäller industri- och serviceyrken. De serviceyrken som The Circle Resort medför skulle skapa bättre balans på arbetsmarknaden och ge möjlighet för företagen att anställa kompetent arbetskraft. I strandskyddslagstiftningens förarbeten framgår att för att det ska vara fråga om ett angeläget allmänt intresse bör den planerade åtgärden långsiktigt ge fördelar för samhället. Detaljplanen medger uppförandet av en stor fritidsanläggning i ett litet samhälle i Oskarshamns kommun. En utveckling av området kommer att ge långsiktiga fördelar, inte bara för Figeholm och Oskarshamns kommun, utan för hela regionen. Med möjlighet till attraktivt boende i Figeholm kan man med det som utgångspunkt besöka länets andra sevärdheter. Detta innebär att hela regionen skulle kunna få en ökad turisttillströmning tack vare projektet The Circle Resort. För att undersöka vilken betydelse projektet The Circle Resort skulle innebära för Oskarshamns kommun, framförallt vad gäller kommunens arbetsmarknad och befolkningsutveckling, beställdes en socioekonomisk utredning. Utredningen, daterad , är gjord av Einar Holm och Urban Lindgren vid Umeå Universitet. Utredningen, som gjorts med hjälp av olika simuleringsmodeller, visar att 30 % av projektets upphandling skulle kunna ske lokalt, vilket, enligt bedömning, innebär att drygt 1 miljard kronor filtreras genom den lokala ekonomin. Uttryckt i årsarbeten genererar investeringens byggeffekter drygt 240 årsarbeten per år i genomsnitt under den förmodade tioåriga byggtiden. Till detta kommer en spridningseffekt som gör att fler arbeten skapas indirekt. Totalt betyder detta att Oskarshamns arbetsmarknad kan komma att få ett tillskott på cirka 500 årsarbeten per år i slutet av anläggningsperioden då både investering och drift pågår för fullt. I början av anläggningsperioden sysselsätts framförallt män (ca 68 %), därefter ökar andelen kvinnor successivt i takt med att anläggningen färdigställs. När anläggning står helt färdig beräknas andelen anställda kvinnor vara 57 %. Sysselsättningen vid The Circle Resort, särskilt i driftsfasen, har en annan sammansättning än den genomsnittliga för kommunen. De tillkommande nya jobben medför att den lokala arbetsmarknaden blir mer differentierad efter kompetens och kön. De nya jobben ger ett komplement till den lokala arbetsmarknaden som underlättar boende i kommunen för familjer där två vuxna vill arbeta lokalt. Det innebär i sin tur att de nya jobb som fritidsanläggningen genererar får en större effekt på befolkningen i kommunen än vad som skulle bli resultatet om de nya jobben bestått av ytterligare industrijobb 27 (34)

Ansökan om ändring av detaljplan för Ekebyhov 1:1 - utredning

Ansökan om ändring av detaljplan för Ekebyhov 1:1 - utredning 1(7) 2016-06-07 Ansökan om ändring av detaljplan för Ekebyhov 1:1 - utredning Stockholms län Fastighetskartan Avgränsning av utredningsområdet ungefärligt markerat. 2(7) Begäran om planbesked Begäran om

Läs mer

ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7 Tillägg till byggnadsplan för del av fastigheten Björnö 1:20 Dnr: 13-1876.214 Ks 13-1532.214

ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7 Tillägg till byggnadsplan för del av fastigheten Björnö 1:20 Dnr: 13-1876.214 Ks 13-1532.214 SAMRÅDSFÖRSLAG 2013-11-07, rev. 2015-03-25 och 2015-07-03 ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7 Tillägg till byggnadsplan för del av fastigheten Björnö 1:20 Dnr: 13-1876.214 Ks 13-1532.214 TILLÄGG TILL

Läs mer

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Hammar 1: 62, Hammarö kommun En behovsbedömning genomförs för att svara på frågan om planen kommer att påverka miljön. Behovsbedömningen är en analys som leder

Läs mer

Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun

Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun Wennerbergsvägen SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN-BYGG Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun Handlingsförteckning Detaljplanen består av följande

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Blåmesen 13 m.fl. fastigheter Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av Samhällsbyggnadskontoret november 2014

BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Blåmesen 13 m.fl. fastigheter Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av Samhällsbyggnadskontoret november 2014 A 5012 BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Blåmesen 13 m.fl. fastigheter Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av Samhällsbyggnadskontoret november 2014 Dnr SBN 2013/000009 Uppdragsbeslut 2012-10-10 Samrådsbeslut

Läs mer

Bedömning av behovet att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning enligt Plan- och bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 o 4.

Bedömning av behovet att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning enligt Plan- och bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 o 4. Handläggare Er beteckning Morgan Mattsson Datum Telefon Vår beteckning 2010-11-02 0455-30 33 75 PLAN.2010.1925 BEHOVSBEDÖMNING Bedömning av behovet att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning enligt Plan-

Läs mer

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1 PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1 VALDEMARSVIKS KOMMUN Östergötlands län 2015-05-27 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till planförslaget har följande handlingar upprättats: Planbeskrivning Plankarta

Läs mer

Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län

Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län 1 VALDEMARSVIKS KOMMUN Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län GRANSKNINGSHANDLING 2014-09-10 P L A N B E S K R I N N I N G HANDLINGAR

Läs mer

BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG

BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG Detaljplan för Liden 2:3 BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG Ingående handlingar: Behovsbedömning Checklista, behovsbedömning Handläggare: Bengt-Göran Nilsson Fysisk planerare 0510-77 02 21 Datum:

Läs mer

Detaljplan för del av kv. Aktören m. fl.

Detaljplan för del av kv. Aktören m. fl. Detaljplan för del av kv. Aktören m. fl. Antagen SBN 2011-05-24, 94 Laga kraft 2011-06-24 SAMHÄLLSBYGGNAD Plan-Bygg Detaljplan för del av Kv. Aktören m. fl., Lidköpings kommun Detaljplan för del av kv.

Läs mer

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning 1(6) 2019-04-17 Samrådshandling Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för del av fastigheterna Vega och Tor m.fl. Eriksgatan/Baldersgatan Hovmantorps samhälle Lessebo kommun Kronobergs

Läs mer

SYFTE OCH BAKGRUND TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING 2012-10-25 ENKELT PLANFÖRFARANDE

SYFTE OCH BAKGRUND TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING 2012-10-25 ENKELT PLANFÖRFARANDE 1(8) Ändring av detaljplan för Område vid Lågedammsbadet för bowling, bad och gym (Hörby 41:5, del av, och Bergshamra 1, del av) Hörby kommun, Skåne län SYFTE OCH BAKGRUND Syfte Syftet med ändringen av

Läs mer

Bedömning av betydande miljöpåverkan

Bedömning av betydande miljöpåverkan VALLENTUNA KOMMUN 2016-04-06 SID 1/ 10 Bedömning av betydande miljöpåverkan Detaljplan för Kumla-Stensta i Vallentuna kommun, Stockholms län. Checklistan utgör underlag för att i ett tidigt skede i planprocessen

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING 2010-02-19 PLAN PLAN.2007.76 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING Detaljplan för Kolartorp 3 Haninge kommun har i samarbete med kommunekolog genomfört en behovsbedömning enligt PBL 5 kap 18 och miljöbalken

Läs mer

Detaljplan för Tostarp 1:13 Perstorps kommun, Skåne län UTSTÄLLNING PLANBESKRIVNING

Detaljplan för Tostarp 1:13 Perstorps kommun, Skåne län UTSTÄLLNING PLANBESKRIVNING Sida 1(8) Detaljplan för Tostarp 1:13 Perstorps kommun, Skåne län UTSTÄLLNING PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta skala 1:1000 med bestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Detaljplanen har

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Samhällutvecklingsförvaltningen DETALJPLAN. Storbyn 39:1. (Färilas fritidsgård)

PLANBESKRIVNING. Samhällutvecklingsförvaltningen DETALJPLAN. Storbyn 39:1. (Färilas fritidsgård) Datum Diarienr 2011-09-26 KS 23/11 Samhällutvecklingsförvaltningen DETALJPLAN SAMRÅD ANTAGANDE LAGA KRAFT Storbyn 39:1. (Färilas fritidsgård) LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN PLANBESKRIVNING Planområdet

Läs mer

Detaljplan för del av Skummeslöv 19:1 Skottorp Laholms kommun

Detaljplan för del av Skummeslöv 19:1 Skottorp Laholms kommun Växthus Skummeslöv M LL L LL Lo Skummeslövs kyrka Detaljplan för del av Skummeslöv 19:1 Skottorp Laholms kommun INNEHÅLLSFÖRTECKNING HANDLINGAR 3 PLANENS SFTE OCH HUVUDDRAG 3 PLANDATA 3 Lägesbestämning

Läs mer

MÖRHULT DETALJPLAN FÖR FJÄLLBACKA 163:1 M.FL. TANUMS KOMMUN, VÄSTRA GÖTALANDS LÄN BEHOVSBEDÖMNING

MÖRHULT DETALJPLAN FÖR FJÄLLBACKA 163:1 M.FL. TANUMS KOMMUN, VÄSTRA GÖTALANDS LÄN BEHOVSBEDÖMNING 1 (6) DETALJPLAN FÖR MÖRHULT FJÄLLBACKA 163:1 M.FL. TANUMS KOMMUN, VÄSTRA GÖTALANDS LÄN BEHOVSBEDÖMNING FÖRUTSÄTTNINGAR En behovsbedömning har genomförts efter koncept för planhandlingar daterade 2012-03-06,

Läs mer

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. 1 Dnr:KS-SA.2013.66. Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. 1 Dnr:KS-SA.2013.66. Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1 1 Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1 Valdemarsviks kommun, Östergötlands län. PLANBESKRIVNING 2 Innehållsförteckning 1 HANDLINGAR 3 2 PLANPROCESSEN- EN ÖVERSIKT AV NORMALT

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING 2013 01-29 (Övriga handlingar) CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING

ANTAGANDEHANDLING 2013 01-29 (Övriga handlingar) CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING ANTAGANDEHANDLING 2013 01-29 (Övriga handlingar) CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN: Anolfsbyn 1:43 i Skållerud Melleruds kommun, Västra Götalands län Behovsbedömningen är en analys som leder fram

Läs mer

Bagaren 10 m.fl. PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. PLANOMRÅDE

Bagaren 10 m.fl. PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. PLANOMRÅDE Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Sara Kopparberg, Ansvarig planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Bagaren 10 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. PLANOMRÅDE PLANBESKRIVNING 2

Läs mer

Kap. 5 FRILUFTSLIV - REKREATION

Kap. 5 FRILUFTSLIV - REKREATION Kap. 5 FRILUFTSLIV - REKREATION I kapitlet behandlas följande aspekter: -Riksintresse för friluftsliv -Riksintresse med geografiska bestämmelser / Det rörliga friluftslivet - Kullaberg och Hallandsåsen

Läs mer

Detaljplan för Kv. Verkstaden 4 m.fl., Åseda samhälle, Uppvidinge kommun, Kronobergs

Detaljplan för Kv. Verkstaden 4 m.fl., Åseda samhälle, Uppvidinge kommun, Kronobergs Emma Nordstrand 0474 0474-470 68 emma.nordstrand@uppvidinge.se 2015-01-21 Dnr: 2014-0150 1(5) GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Kv. Verkstaden 4 m.fl., Åseda samhälle, Uppvidinge kommun, Kronobergs län.

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING. Dnr SBN 2015/ Uppdragsbeslut Samrådsbeslut Granskningsbeslut

BEHOVSBEDÖMNING. Dnr SBN 2015/ Uppdragsbeslut Samrådsbeslut Granskningsbeslut Detaljplan för Malghult 2:102 m.fl. fastigheter POD, Kristdala, Oskarshamns kommun Upprättad av Samhällsbyggnadskontoret april 2016, reviderad maj 2017 Dnr SBN 2015/000200 Uppdragsbeslut 2015-10-13 Samrådsbeslut

Läs mer

Behovsbedömningen görs i samband med ny detaljplan för delar av fastigheterna Medora 168:60 samt 168:63

Behovsbedömningen görs i samband med ny detaljplan för delar av fastigheterna Medora 168:60 samt 168:63 Enligt 6 kap 11 miljöbalken ska kommunen göra en miljöbedömning när en detaljplan eller ett program ska upprättas eller ändras. Miljöbedömningens första steg, behovsbedömningen, ska avgöra om detaljplanen,

Läs mer

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING Planprogram för Norra Höja, Kristinehamns kommun En behovsbedömning genomförs för att svara på frågan om planen kommer att påverka miljön. Behovsbedömningen är en analys som

Läs mer

Detaljplan för Borrby 43:35, Borrby 43:40 samt del av Borrby 299:1 i Kyhl, Simrishamns kommun, Skåne län

Detaljplan för Borrby 43:35, Borrby 43:40 samt del av Borrby 299:1 i Kyhl, Simrishamns kommun, Skåne län Detaljplan för Borrby 43:35, Borrby 43:40 samt del av Borrby 299:1 i Kyhl, Simrishamns kommun, Skåne län PLANBESKRIVNING Handlingar Plankarta daterad 2013-03-11 Planbeskrivning daterad 2013-03-11 Genomförandebeskrivning

Läs mer

SAMRÅDSFÖRSLAG , rev ANTAGANDEHANDLING

SAMRÅDSFÖRSLAG , rev ANTAGANDEHANDLING SAMRÅDSFÖRSLAG 2011-09-05, rev 2011-12-12 ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt ÄPBL 5:28 TILLÄGG till detaljplan för del av fastigheten Oxhalsö 2:112 i Blidö församling Dnr 11-30.214 Ks 11-69

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun www.mjolby.se/planer Bedömning av för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Antagen: åååå-mm-dd Laga kraft: åååå-mm-dd Genomförandetidens sista dag: åååå-mm-dd Miljöar för planer och program Om en plan

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Bedömning av för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Antagen: åååå-mm-dd Laga kraft: åååå-mm-dd Genomförandetidens sista dag: åååå-mm-dd www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en plan

Läs mer

Planprogram för del av Teckomatorp 12:1 m fl (Södra Vallarna), Teckomatorp, Svalövs kommun.

Planprogram för del av Teckomatorp 12:1 m fl (Södra Vallarna), Teckomatorp, Svalövs kommun. Diarienr 13-2012 Planprogram för del av Teckomatorp 12:1 m fl (Södra Vallarna), Teckomatorp, Svalövs kommun. Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan, checklista Plan- och bygglovsarkitekt, Vlasta

Läs mer

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(7) 2017-01-13 Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Djurhult 1:31 m.fl Lessebo samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista utgör underlag

Läs mer

ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7

ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7 ANTAGANDEHANDLING 160302 ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7 Ändring av byggnadsplan för Köpmanholmsområdet å Norra delen av Yxlan, avseende fastigheten Yxlö 2:174 Dnr 14-2290.214 Ks 14-2073.214 ÄNDRING

Läs mer

Planbeskrivning. Detaljplan för Gråsiskan 9, Bollnäs kommun, Gävleborgs län

Planbeskrivning. Detaljplan för Gråsiskan 9, Bollnäs kommun, Gävleborgs län SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET Bashir Hajo Stadsarkitekt Tel: 0278-251 18 E-post: samh.bygg@bollnas.se Planbeskrivning, Bollnäs kommun, Gävleborgs län Gråsiskan 9 Dnr: 13-6489 Samråd: 24/3 16/4 2015 Granskning:

Läs mer

DEL AV HULABÄCK 19:1 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING. tillhörande detaljplan för. STENINGE, HALMSTADS KOMMUN plan E 292 K

DEL AV HULABÄCK 19:1 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING. tillhörande detaljplan för. STENINGE, HALMSTADS KOMMUN plan E 292 K BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING tillhörande detaljplan för DEL AV HULABÄCK 19:1 STENINGE, HALMSTADS KOMMUN plan E 292 K Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott 2013-03-26 LAGAR OM MILJÖBEDÖMNINGAR AV

Läs mer

P ROGRAM 1(15) tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. inom Arkösund i Norrköping

P ROGRAM 1(15) tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. inom Arkösund i Norrköping 1(15) P ROGRAM tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde inom Arkösund i Norrköping, fysisk planering den 22 september 2009 G O D K Ä N N A N D E H A N D L I N G

Läs mer

Upphävande av Bp 12 för Vålan

Upphävande av Bp 12 för Vålan Samrådshandling Dnr: MK BN 2017/00958 Färnäs, Mora kommun, Dalarnas län PLANBESKRIVNING September 2018 Handlingar Planbeskrivning Gällande detaljplan Bp 12 Övriga handlingar Fastighetsförteckning med registerkarta

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING (FÖR MKB) Del av Rinkaby 6:46 mfl. (Södra staden etapp 2)

BEHOVSBEDÖMNING (FÖR MKB) Del av Rinkaby 6:46 mfl. (Södra staden etapp 2) Handläggare Datum Ärendebeteckning Upprättad 2017-06-14 Freja Råberg Tel. 0480-450395 2016-5323 1(9) BEHOVSBEDÖMNING (FÖR MKB) Detaljplan för Del av Rinkaby 6:46 mfl. (Södra staden etapp 2) Rinkabyholm,

Läs mer

FAMMARP 8:2, Kronolund

FAMMARP 8:2, Kronolund BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING tillhörande detaljplan för FAMMARP 8:2, Kronolund Frösakull, HALMSTAD Upprättad av samhällsbyggnadskontoret 2012-04-30 Reviderad 2013-11-25 LAGAR OM MILJÖBEDÖMNINGAR AV

Läs mer

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun D 1 (7) Datum 2018-06-27 Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING KROKOM1000, v1.0, 2012-10-09 Granskningshandling Krokoms kommun Postadress 835 80 Krokom Besöksadress Offerdalsvägen

Läs mer

Behovsbedömning. För tillägg av detaljplan del av Vimmerby 3:6 och Vimmerby 3:313 i Vimmerby stad, Vimmerby kommun, Kalmar län

Behovsbedömning. För tillägg av detaljplan del av Vimmerby 3:6 och Vimmerby 3:313 i Vimmerby stad, Vimmerby kommun, Kalmar län Behovsbedömning För tillägg av detaljplan del av Vimmerby 3:6 och Vimmerby 3:313 i Vimmerby stad, Vimmerby kommun, Kalmar län Behovsbedömning Enligt 6 kap 11 miljöbalken ska kommunen göra en miljöbedömning

Läs mer

Upphävande av avstyckningsplan 307 samt del av detaljplan 1368 inom fastigheten Båtbyggartorp S:1

Upphävande av avstyckningsplan 307 samt del av detaljplan 1368 inom fastigheten Båtbyggartorp S:1 Granskningshandling november 2013 normalt planförfarande PBL 2010:900 tillämpas Upphävande av avstyckningsplan 307 samt del av detaljplan 1368 inom fastigheten Båtbyggartorp S:1 PLANBESKRIVNING Handlingar

Läs mer

A 4993 PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av Kolberga 2:69 Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av samhällsbyggnadskontoret 2009-08-30

A 4993 PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av Kolberga 2:69 Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av samhällsbyggnadskontoret 2009-08-30 A 4993 Detaljplan för del av Kolberga 2:69 Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av samhällsbyggnadskontoret 2009-08-30 Uppdragsbeslut 2009-06-17 Samrådsbeslut 2009-10-14 Utställningsbeslut 2010-02-10

Läs mer

Del av DANSKBO 2:2 CHECKLISTA-UNDERSÖKNING. Danskbo, Smedjebackens kommun, Dalarnas län UNDERSÖKNING 1(6)

Del av DANSKBO 2:2 CHECKLISTA-UNDERSÖKNING. Danskbo, Smedjebackens kommun, Dalarnas län UNDERSÖKNING 1(6) CHECKLISTA-UNDERSÖKNING Detaljplan för del av DANSKBO 2:2 Danskbo, Smedjebackens kommun, Dalarnas län UNDERSÖKNING 1(6) En undersökning genomförs för att svara på frågan om planens genomförande kan antas

Läs mer

DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN

DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN 1(6) BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN DP XX Upprättad: 2018-02-09 Standardförfarande Samrådstid: 2017-05-31 2017-06-15 Antagen av SBN: 201x-xx-xx

Läs mer

Upphävande av byggnadsplan för Ebbarp 1:18 m. fl.

Upphävande av byggnadsplan för Ebbarp 1:18 m. fl. Upphävande av byggnadsplan för Ebbarp 1:18 m. fl. Habo kommun Plan- och genomförandebeskrivning 2014-10-09 Upphävd av byggnadsnämnden 2014-10-09, 86 Laga kraft 2014-11-08 2 Plan- och genomförandebeskrivning

Läs mer

A 4994 PLANBESKRIVNING. Uppdragsbeslut 2009-02-10 Samrådsbeslut 2009-10-14 Utställningsbeslut 2010-03-17 Antagen 2010-10-11 Laga kraft 2010-11-15

A 4994 PLANBESKRIVNING. Uppdragsbeslut 2009-02-10 Samrådsbeslut 2009-10-14 Utställningsbeslut 2010-03-17 Antagen 2010-10-11 Laga kraft 2010-11-15 A 4994 Uppdragsbeslut 2009-02-10 Samrådsbeslut 2009-10-14 Utställningsbeslut 2010-03-17 Antagen 2010-10-11 Laga kraft 2010-11-15 Detaljplan för del av Kristineberg 1:2 Middelfartsvägen, Centralorten Oskarshamns

Läs mer

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun D 1 (9) Datum 18-08-16 Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING Granskningshandling Reviderad 2018-08-16 (ändringar är i granskningshandlingen markerade i

Läs mer

Detaljplan för Mottagningsstation Lima Besparingsskog 1:11 och s:1

Detaljplan för Mottagningsstation Lima Besparingsskog 1:11 och s:1 Detaljplan för Mottagningsstation Lima Besparingsskog 1:11 och s:1 Malung-Sälens kommun Dalarna län Upprättad i oktober 2017 av Bygg-Teknik i Malung AB Instans Datum Beslut om samråd BN 2017-02-15 Antagen

Läs mer

Detaljplan för Brantevik 36:2, 36:4, 36:99 m.fl., Brantevik. Planens beteckning

Detaljplan för Brantevik 36:2, 36:4, 36:99 m.fl., Brantevik. Planens beteckning Simrishamns kommun Planenheten 2017-01-26 Dnr: 2017/34 Behovsbedömning bedömning av behovet att upprätta en miljöbedömning enligt Plan- och bygglagen (2010:900) och enligt kriterierna i MKB-förordningens

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för infart till del av fastigheten Lästen 4 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2014.1. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för infart till del av fastigheten Lästen 4 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2014.1. tillhörande Dnr Plan.2014.1 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för infart till del av fastigheten Lästen 4 Katrineholms kommun SAMRÅDSSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2014-02-06

Läs mer

Detaljplan för SJÖBY 3:40. Horred, Marks kommun, Västra Götalands län LAGA KRAFT 2010-07-23. Diarienummer PBN 2010/0086 214. Upprättad 2010-03-29

Detaljplan för SJÖBY 3:40. Horred, Marks kommun, Västra Götalands län LAGA KRAFT 2010-07-23. Diarienummer PBN 2010/0086 214. Upprättad 2010-03-29 Diarienummer PBN 2010/0086 214 Detaljplan för SJÖBY 3:40 Horred, Marks kommun, Västra Götalands län Karta 1-1. Fastigheten Sjöby 3:40 i Horred omringad med svartlinje Upprättad 2010-03-29 Behnam Sharo

Läs mer

ÅSEN 1 i Älmhult, Älmhults kommun, Kronobergs län

ÅSEN 1 i Älmhult, Älmhults kommun, Kronobergs län ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE Detaljplan för ÅSEN 1 i Älmhult, Älmhults kommun, Kronobergs län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till planförslaget hör denna beskrivning, plankarta i ett blad med bestämmelser

Läs mer

Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan

Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan VALLENTUNA KOMMUN 2016-06-28 SID 1/9 Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan Program för detaljplanering av Stensta-Ormsta i Vallentuna kommun, Stockholms län. Syftet med planläggningen är att

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Upphävande av del av detaljplan för Järnsjö Strand SAMRÅDSHANDLING. Dnr KS 2019/ del av Leverhögen 1:117

PLANBESKRIVNING. Upphävande av del av detaljplan för Järnsjö Strand SAMRÅDSHANDLING. Dnr KS 2019/ del av Leverhögen 1:117 Dnr KS 2019/53.20 INFOGA BILD/KARTA PLANBESKRIVNING Upphävande av del av detaljplan för Järnsjö Strand del av Leverhögen 1:117 Årjängs Kommun Värmlands Län SAMRÅDSHANDLING 20190410 Standardförfarande enligt

Läs mer

PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG

PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Detaljplan för TÖRESTORP 2:52, DEL AV HangOn AB, Gnosjö kommun, Jönköpings län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR - Plankarta med bestämmelser - Plan- och genomförandebeskrivning - Behovsbedömning Bakgrund HangOn

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING DA 103. Ändring av detaljplan genom tillägg för Sörvik 2:42 mfl fastigheter

BEHOVSBEDÖMNING DA 103. Ändring av detaljplan genom tillägg för Sörvik 2:42 mfl fastigheter DA 103 BEHOVSBEDÖMNING Ändring av detaljplan genom tillägg för Sörvik 2:42 mfl fastigheter Oskarshamns kommun, Kalmar län Upprättad av samhällsbyggnadskontoret augusti 2016 Dnr SBN 2016/115 Uppdragsbeslut

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING SAMRÅDSHANDLING. fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. tillhörande detaljplan för. inom Arkösund i Norrköping

BEHOVSBEDÖMNING SAMRÅDSHANDLING. fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. tillhörande detaljplan för. inom Arkösund i Norrköping SPN 263/2008 BEHOVSBEDÖMNING tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde inom Arkösund i Norrköping Stadsbyggnadskontoret, fysisk planering den 27 mars 2009 SAMRÅDSHANDLING

Läs mer

Detaljplan för utvidgning av Sydvästra Industriområdet (delar av Säffle 6:18 och Köpmannen 2) BEHOVSBEDÖMNING

Detaljplan för utvidgning av Sydvästra Industriområdet (delar av Säffle 6:18 och Köpmannen 2) BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för utvidgning av Sydvästra Industriområdet (delar av Säffle 6:18 och Köpmannen 2) BEHOVSBEDÖMNING HANDLINGAR Behovsbedömning Grundkarta (separat kartblad) Fastighetsförteckning Plankarta med

Läs mer

Strandskydd och boende vid stranden. Foto: Jana Andersson

Strandskydd och boende vid stranden. Foto: Jana Andersson Strandskydd och boende vid stranden Foto: Jana Andersson Vad är strandskydd? Sveriges stränder är en naturtillgång av mycket stort värde. Stränderna längs sjöar och vattendrag, liksom stränderna längs

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Tallparksgården, Öregrund Östhammars kommun, Uppsala län. Upprättad 2014-03-11 Reviderad -

PLANBESKRIVNING. Tallparksgården, Öregrund Östhammars kommun, Uppsala län. Upprättad 2014-03-11 Reviderad - Dnr 2011SBN1258 1 (14) Samhällsbyggnadsförvaltningen PLANBESKRIVNING Tallparksgården, Öregrund Östhammars kommun, Uppsala län Upprättad 2014-03-11 Reviderad - Detaljplanen omfattar följande handlingar:

Läs mer

Planprocessen 3 Planbeskrivning... 3 Handlingar... 3. Planens syfte 3. Plandata 3. Förenligt med miljöbalkens 3, 4 och 5 kapitel 4

Planprocessen 3 Planbeskrivning... 3 Handlingar... 3. Planens syfte 3. Plandata 3. Förenligt med miljöbalkens 3, 4 och 5 kapitel 4 KS11.1017 Tillägg 1 (SLD 217) Ändring av detaljplan för del av fastigheten Hjällsnäs 36:1 och del av Lundby Prästgård 1:1, Bostäder vid Lundbyvägen (Ekdungen) i Gråbo tätort, Lerums kommun. Planbeskrivning

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning

Tillägg till planbeskrivning 1(8) Granskningshandling Diarienummer SBN 2017/929-21 Tillägg till planbeskrivning Tillhörande ändring genom tillägg av detaljplan 278 för Rämsbyn 1:2 m.fl. Tillägget upprättat i april 2019 Del av detaljplan

Läs mer

Detaljplan för Häggvik 2:4, 6:9, 7:8 m fl

Detaljplan för Häggvik 2:4, 6:9, 7:8 m fl Detaljplan för Häggvik 2:4, 6:9, 7:8 m fl Fritidshus på Ringkallen Nordingrå, Kramfors kommun Upprättad av Palle Sjölander AB 2014-01-16 Ringkalleberget sett från Mädan (nordväst om planområdet) PLANBESKRIVNING

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING

BEHOVSBEDÖMNING B PL 398 Detaljplan för Kv. Nifelhem 7 Köpings tätort, Köpings kommun BEHOVSBEDÖMNING 2016-02-16 Planområdet Nifelhem 7, avgränsat med vit streckad linje. 398 BEHOVSBEDÖMNING 2016-02-16 1 (9) B Planens

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för GRUPPBOSTAD MM VID KRYDDVÄGEN inom stadsdelen Gårdsten i Göteborg PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för GRUPPBOSTAD MM VID KRYDDVÄGEN inom stadsdelen Gårdsten i Göteborg PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Datum Diarienumme Sida 2004-03-23 478/03 (FII 4761) 1/5 Detaljplan för GRUPPBOSTAD MM VID KRYDDVÄGEN inom stadsdelen Gårdsten i Göteborg PLANBESKRIVNING PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Planområdet är i gällande

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål

DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål Pajala kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR I ANTAGANDEHANDLING Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta

Läs mer

Detaljplan för fastigheten KLUBBEN 3:9 m.fl. samt upphävande för del av fastigheten KLUBBEN 3:1, inom Yttersjö i Umeå kommun, Västerbottens län

Detaljplan för fastigheten KLUBBEN 3:9 m.fl. samt upphävande för del av fastigheten KLUBBEN 3:1, inom Yttersjö i Umeå kommun, Västerbottens län Antagandehandling Handläggare: 1 (5) Johan Sjöström Detaljplan för fastigheten KLUBBEN 3:9 m.fl. samt upphävande för del av fastigheten KLUBBEN 3:1, inom Yttersjö i Umeå kommun, Västerbottens län HANDLINGAR

Läs mer

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Stadsarkitektkontoret 2012-01-12 SAMRÅD NORMALT PLANFÖRFARANDE Ändring av detaljplan för Gällstaö 1:29 m fl på Ekerö i Ekerö kommun, Stockholms län dnr PLAN.2010.27.214 PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

Läs mer

Behovsbedömning för detaljplan Ripvägen m.fl, Strömma delområde S4B.

Behovsbedömning för detaljplan Ripvägen m.fl, Strömma delområde S4B. VÄRMDÖ KOMMUN 2011-02-01 Dnr 10/STN0160 Behovsbedömning för detaljplan Ripvägen m.fl, Strömma delområde S4B. Bakgrund Strömma är ett av kommunens prioriterade förändringsområden där planläggning och utbyggnad

Läs mer

1 (6) Dnr: Antagandehandling ANTAGEN LAGAKRAFT Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

1 (6) Dnr: Antagandehandling ANTAGEN LAGAKRAFT Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1 (6) 2018-04-10 Antagandehandling ANTAGEN 2018-06-18 LAGAKRAFT 2018-07-18 Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för kv. Sofielund och Nordslund Trädgårdsgatan Lessebo samhälle Lessebo

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING GODKÄNNANDEHANDLING. del av fastigheten LINDÖ 2:1 med närområde (Lindö småbåtshamn) 1(7) tillhörande program till detaljplan för

BEHOVSBEDÖMNING GODKÄNNANDEHANDLING. del av fastigheten LINDÖ 2:1 med närområde (Lindö småbåtshamn) 1(7) tillhörande program till detaljplan för 1(7) SPN-583/2008 214 BEHOVSBEDÖMNING tillhörande program till detaljplan för del av fastigheten LINDÖ 2:1 med närområde (Lindö småbåtshamn) inom Lindö i Norrköpings kommun Stadsbyggnadskontoret, fysisk

Läs mer

PLANUPPDRAG. Detaljplan för Björnögården, Norra Björnö 1:1, Västerås. Byggnadsnämnden

PLANUPPDRAG. Detaljplan för Björnögården, Norra Björnö 1:1, Västerås. Byggnadsnämnden 2013-06-04 Dnr 2011/111-BN-213 Lovisa Gustavsson Tel 021-39 00 00 Byggnadsnämnden Detaljplan för Björnögården, Norra Björnö 1:1, Västerås PLANUPPDRAG Ansökan Fastighetskontoret har från Stadsbyggnadskontoret

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för del av stadsäga 26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län. 1(8) Dnr: SBF PLANBESKRIVNING DP XX

Upphävande av del av detaljplan för del av stadsäga 26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län. 1(8) Dnr: SBF PLANBESKRIVNING DP XX 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för del av stadsäga 26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Granskningshandling Upprättad: 2017-09-27 Reviderad: 2018-02-22 Godkänd för

Läs mer

Detaljplan för del av Stärbsnäs 1:28 i Björkö-Arholma församling Dnr 12-418.214 Ks 12-412

Detaljplan för del av Stärbsnäs 1:28 i Björkö-Arholma församling Dnr 12-418.214 Ks 12-412 SAMRÅDSFÖRSLAG 2013-03-25 ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7 Detaljplan för del av Stärbsnäs 1:28 i Björkö-Arholma församling Dnr 12-418.214 Ks 12-412 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till

Läs mer

TILLÄGG TILL PLANBESTÄMMELSER

TILLÄGG TILL PLANBESTÄMMELSER Antagandehandling Ändring av detaljplan Tillägg till Detaljplan för del av fastigheten Stuverum 1:9 (La 040924) Lofta, i Västerviks kommun Kalmar län KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Enheten för samhällsbyggnad

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län

Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Granskningshandling Upprättad: 2017-09-27 Reviderad: 2018-02-23 Godkänd

Läs mer

Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (5) Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (5) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta

Läs mer

Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) 2011

Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) 2011 Strandskyddsdispens Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) 2011 Lagändring MB & PBL Syftet med Vårgårdas LIS-plan Sedan 1 juli 2009 får kommunerna i sin översiktsplan peka ut lämpliga LIS-områden.

Läs mer

Samrådshandling Dnr. KS PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av Sävast 23:11, Högvalla, på Sävastön, Bodens kommun, Norrbottens län

Samrådshandling Dnr. KS PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av Sävast 23:11, Högvalla, på Sävastön, Bodens kommun, Norrbottens län Samrådshandling PLANBESKRIVNING Detaljplan för del av Sävast 23:11, Högvalla, på Sävastön, Bodens kommun, Norrbottens län Förslag till Detaljplan för del av Sävast 23:11, Högvalla, Bodens kommun. PLANBESKRIVNING

Läs mer

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSFÖRSLAG 2009-11-09 ANTAGANDEHANDLING

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSFÖRSLAG 2009-11-09 ANTAGANDEHANDLING SAMRÅDSFÖRSLAG 2009-11-09 ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt ÄPBL 5:28 Detaljplan för del av fastigheten Häverö-Norrby 26:4 i Häverö-Edebo-Singö församling Dnr 07-10155.214 Ks 07-1026 PLANBESKRIVNING

Läs mer

Detaljplan för OMRÅDE PÅ PARKUDDEN ( del av Vad 5:26 m fl ) i Smedjebackens kommun, Dalarnas län.

Detaljplan för OMRÅDE PÅ PARKUDDEN ( del av Vad 5:26 m fl ) i Smedjebackens kommun, Dalarnas län. Detaljplan för OMRÅDE PÅ PARKUDDEN ( del av Vad 5:26 m fl ) i Smedjebackens kommun, Dalarnas län. PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser i skala 1:1000 Planbeskrivning Genomförandebeskrivning

Läs mer

Detaljplan Hamnholmen, som berör Ytterbyn 86:1 m.fl. Plankartan med bestämmelser blir juridiskt bindande efter antagande.

Detaljplan Hamnholmen, som berör Ytterbyn 86:1 m.fl. Plankartan med bestämmelser blir juridiskt bindande efter antagande. SAMRÅDSHANDLING Detaljplan Hamnholmen, som berör Ytterbyn 86:1 m.fl. Kalix kommun, Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Följande handlingar utgör förslaget: Plankarta i skala 1:1000 med planbestämmelser

Läs mer

Planbeskrivning. Detaljplan för del av Kopparnäs 10:16 Piteå kommun, Norrbottens län. Upprättad av: Arkitekthuset Monarken AB

Planbeskrivning. Detaljplan för del av Kopparnäs 10:16 Piteå kommun, Norrbottens län. Upprättad av: Arkitekthuset Monarken AB Dnr. PB 2015-659 Version Plannr. 1 D 2075 Planbeskrivning Detaljplan för del av Kopparnäs 10:16 Piteå kommun, Norrbottens län Upprättad av: Arkitekthuset Monarken AB Postadress Besöksadress Telefon Telefax

Läs mer

Planhandling. Detaljplan för Högsböleskiftet 1:46 m.fl. Renörsudden Piteå kommun, Norrbottens län. Upprättad av: GG arkitekter i Piteå

Planhandling. Detaljplan för Högsböleskiftet 1:46 m.fl. Renörsudden Piteå kommun, Norrbottens län. Upprättad av: GG arkitekter i Piteå ANTAGANDEHANDLING Dnr. MBN 2011-407 Version Plannr. V1 D 2030 Planhandling Detaljplan för Högsböleskiftet 1:46 m.fl. Renörsudden Piteå kommun, Norrbottens län Upprättad av: GG arkitekter i Piteå Postadress

Läs mer

Enbacka skola (Enbacka 13:1 mm), Gustafs

Enbacka skola (Enbacka 13:1 mm), Gustafs Detaljplan för Enbacka skola (Enbacka 13:1 mm), Gustafs i Säters kommun, Dalarnas län ANTAGANDEHANDLING Laga kraft 2010-12-07 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Detaljplanen består av en plankarta i skala 1:1000,

Läs mer

Tidigare ställningstagande

Tidigare ställningstagande 2(5) Tidigare ställningstagande Översiktsplan I översiktsplan 1990 redovisas aktuellt område som planerat bostadsområde. Motiv anges här för att pröva ekologiskt byggande. För Kullön har en fördjupad översiktsplan

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av förråd inom Gumbodahamn, fastigheten Gumboda 31:15

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av förråd inom Gumbodahamn, fastigheten Gumboda 31:15 Datum 2018-04-17 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2018-363 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Samrådshandling PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av Älvsbyn 25:1, Västermalm Parkering. Älvsbyns kommun Norrbottens län HANDLINGAR

Samrådshandling PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av Älvsbyn 25:1, Västermalm Parkering. Älvsbyns kommun Norrbottens län HANDLINGAR Detaljplan för del av Älvsbyn 25:1, Västermalm Parkering Älvsbyns kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Följande handlingar ingår i samrådsskedet: Plankarta med bestämmelser. Plankartan blir

Läs mer

TILLÄGG TILL PLANBESTÄMMELSER

TILLÄGG TILL PLANBESTÄMMELSER Ändring av detaljplan Tillägg till Detaljplan för del av fastigheten Stuverum 1:9 (La 040924) Lofta, i Västerviks kommun Kalmar län KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Enheten för samhällsbyggnad 2016-12-13 TILLÄGG

Läs mer

Stadsarkitektkontoret Godkänt av KSau 2009-10-13. Detaljplan för campingplats på del av Stavsund 1:1 i Ekerö kommun, Stockholms län dnr 2007.19.

Stadsarkitektkontoret Godkänt av KSau 2009-10-13. Detaljplan för campingplats på del av Stavsund 1:1 i Ekerö kommun, Stockholms län dnr 2007.19. Stadsarkitektkontoret Godkänt av KSau 2009-10-13 PROGRAM NORMALT PLANFÖRFARANDE Detaljplan för campingplats på del av Stavsund 1:1 i Ekerö kommun, Stockholms län dnr 2007.19.214 Programområdets avgränsning.

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Sangis 38:1

Planbeskrivning Detaljplan för Sangis 38:1 Planbeskrivning Detaljplan för Sangis 38:1 Kalix kommun Norrbottens län Samrådshandling juni 2019 Innehållsförteckning Bakgrund, syfte och huvuddrag... 2 Plandata... 2 Planområdets läge och areal... 2

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för del av Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län

Upphävande av del av detaljplan för del av Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för del av Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Granskningshandling Upprättad: 2017-03-06 Reviderad: 2018-03-02 Godkänd

Läs mer

Gällande fastigheterna Öregrund 4:53, del av 8:1, 54:4-10 samt 54:12-19

Gällande fastigheterna Öregrund 4:53, del av 8:1, 54:4-10 samt 54:12-19 ANTAGANDEHANDLING 1(6) Detaljplan för TALLBACKEN Gällande fastigheterna Öregrund 4:53, del av 8:1, 54:4-10 samt 54:12-19 Östhammars kommun, Uppsala län Upprättad 2009-06-01 Reviderad 2009-11-11 Godkänd

Läs mer

Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt plan- och bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan.

Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt plan- och bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan. Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt plan- och bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan. BEDÖMNINGSOBJEKT: DETALJPLAN FÖR GAMLA RUNEMO SKOLA, RUNEMO 7:1 MFL.

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Solvarbo 19:18 mm. ANTAGANDEHANDLING Laga kraft Detaljplan för. i Säters kommun, Dalarnas län

PLANBESKRIVNING. Solvarbo 19:18 mm. ANTAGANDEHANDLING Laga kraft Detaljplan för. i Säters kommun, Dalarnas län Detaljplan för Solvarbo 19:18 mm ANTAGANDEHANDLING Laga kraft 2008-04-16 i Säters kommun, Dalarnas län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Detaljplanen består av en karta i skala 1:1000, vilken också redovisar

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING. Antagandehandling. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING. Antagandehandling. tillhörande PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2012-09-25 2(10) HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden Bygg- och miljöavdelningen. Johannes Siirtola BEHOVSBEDÖMNING

Samhällsbyggnadsnämnden Bygg- och miljöavdelningen. Johannes Siirtola BEHOVSBEDÖMNING Samhällsbyggnadsnämnden Bygg- och miljöavdelningen Johannes Siirtola Johannes.siirtola@alvkarleby.se 026-830 44 BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Siggeboda 17:33, 16:1, 17:19 samt delar av Siggeboda 17:26,

Läs mer

Hedesunda Prästbord 4:17, Gamleområdet

Hedesunda Prästbord 4:17, Gamleområdet P L AN- OCH GENOMFÖR AN DEBE S KRIVNII NG 2010-11-09 Antagen: 2011-01-26 Revideringsdatum: 2011-01-03 Laga kraft: 2011-02-24 Dnr: 10BMN341 Handläggare: Emma Svedberg Hedesunda Prästbord 4:17, Gamleområdet

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FRITIDSHUS I HÅLLANS FRITIDSOMRÅDE HÄRJEDALENS KOMMUN, JÄMTLANDS LÄN. Planområdet 1(14) FUNÄSDALEN 32:25, m fl

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FRITIDSHUS I HÅLLANS FRITIDSOMRÅDE HÄRJEDALENS KOMMUN, JÄMTLANDS LÄN. Planområdet 1(14) FUNÄSDALEN 32:25, m fl 1(14) ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FRITIDSHUS I HÅLLANS FRITIDSOMRÅDE FUNÄSDALEN 32:25, m fl HÄRJEDALENS KOMMUN, JÄMTLANDS LÄN UPPRÄTTAD 2009-06-11 REVIDERAD 2010-05-06 Planområdet Planförfattare:

Läs mer