Rapport om Viadidakts tillgänglighetsarbete

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rapport om Viadidakts tillgänglighetsarbete"

Transkript

1 Vår handläggare RAPPORT 1 (6) Upprättad datum Vår beteckning Robert Davidsson Dnr VIAN/2011: Kommunikationsstrateg Kompletterad Er beteckning Rapport om Viadidakts tillgänglighetsarbete Förslag till beslut Viadidaktnämnden beslutar att godkänna den upprättade rapporten om tillgänglighetsarbetet inom Viadidakt. hantera aktiviteterna under punkt 2.3 i Viadidaktnämndens budgetarbete och förvaltningens verksamhetsplan skicka frågorna under punkt 2.4 vidare till Katrineholms kommunfullmäktige. skicka frågorna punkt 2.5 vidare till Vingåkers kommunfullmäktige. översända ärendet med beslut för kännedom till tillgänglighetsstrateg, tillgänglighetsutskott, handikappråd, lokalresurssamordnare i Katrineholms kommun samt till Vingåkers kommun. 1. Sammanfattning 20 september 2011 presenterades en inventering av Viadidakts tillgänglighet för Viadidaktnämnden och man beslutade bland annat att förvaltningen skulle arbeta vidare med frågorna samt återkoppla till nämnden våren 2012 med konkreta genomförandeplaner. Genomförandeplaner och aktiviteter är upprättade, många enkelt åtgärdade förbättringar av tillgängligheten är redan genomförda eller påbörjade inom befintliga ramar. Vidare har bland annat struktur och organisation för tillgänglighetsarbetet upprättats liksom omvärldsbevakning, kontakter med fastighetsägare och externa aktörer. Fysiska åtgärder som inomhusskyltning, uppsättning av krokar, avställningsytor, viss kontrastmarkering har skett och en översyn av informationstillgängligheten. Beslut har fattats om flytt av verksamheten från Gula huset till Vita huset på Drottninggatan i Katrineholm. Flytten som genomförs hösten 2012 innebär i sig en stor förbättring av den fysiska tillgängligheten. Ett antal viktiga åtgärder bedöms inte kunna hanteras av Viadidakt eller inom befintliga budgetramar och därför bör dessa frågor skickas vidare till fullmäktigeförsamlingarna i Katrineholm och Vingåker för vidare hantering. Det kan exempelvis lösas genom ökning av Viadidaktnämndens drifts- och investeringsbudget eller att berörda fastighetsägare får uppdraget att lösa och finansiera åtgärderna. Konkret handlar det bland annat om mindre ombyggnationer, nya larm och kompletteringar av befintliga larm.

2 2. Rapport och plan för vidare åtgärder 2.1 Redan åtgärdat Sedan Viadidaktnämndens sammanträde 20 september 2011 till och med 23 april 2012 har följande åtgärdats: Tillgänglighetsinventeringen samt Viadidaktnämndens beslut 20 september 2011 översändes till berörda fastighetsägare, kommunstyrelserna i Katrineholm och Vingåker samt till Katrineholms kommuns lokalsamordnare och tillgänglighetsstrateg. Fastighetsägarna uppmanades att vidta åtgärder som bidrar till att Viadidakts verksamheter får ökad tillgänglighet och återkomma med lägesrapport till nämnden under våren Svenska kyrkan svarade 10 oktober 2011 att man iordningsställt ny entré med hiss samt bilplats för funktionshindrade för de lokaler där Viadidakts projekt Yrkessvenska var lokaliserad. Påminnelse skickades till KFAB, KIAB och Vingåkershem 21 mars Samtal pågår med dessa fastighetsägare. Tillgänglighetsfrågorna har lyfts i Viadidakts strategigrupp (nämndens presidium samt ledningsgrupp), på samverkansmöten och arbetsplatsträffar. Viadidakt har inrättat en fungerande organisation för kontinuerliga tillgänglighetsförbättringar. Förvaltningens krisledningsgrupp är styrgrupp för tillgänglighetsarbetet och det operativa ansvaret ligger på kommunikationsstrateg, informatör, utvecklingsstrateg och vaktmästare. Rutiner och omvärldsbevakning av tillgänglighetsfrågor har upprättats. Kontinuerlig kontakt finns med Katrineholms kommuns tillgänglighetsstrateg och diskussion har förts med Vingåkers kommun. Samtlig skyltning inomhus i Viadidakts lokaler har setts över. Ett enhetligt skyltsystem har upphandlats och införts i alla lokaler. Systemet följer tillgänglighetsnormer och standardiseringen underlättar och rationaliserar exempelvis vid byte av funktioner, personal, lokaler. Alternativ entré till Kullbergska huset är skyltad liksom hur man via porttelefon kan få hjälp från receptionen under ordinarie öppettider. Kontrastmarkering i trappor är åtgärdade i vissa byggnader. Vägg- och golvfärger som ökar kontraster vid vinklar och tydliggör gångstråk har beaktas vid renoveringar. Service- och teknikförvaltningen har tillskrivits om önskemål om besöksparkering i nära anslutning till alternativ entré i Kullbergska huset samt om tydligt ledstråk vid entréer till Kullbergska huset samt Röda huset. Beslut har tagits i Katrineholms kommuns lokalresursgrupp om att Viadidakt får tillgång till Vita huset på Drottninggatan för att kunna utrymma Gula huset där tillgänglighetsproblemen är så omfattande att åtgärder inte bedöms möjliga. Flytten är planerad till hösten Fler webbsidor finns nu på Lättläst svenska och viss information på webben har kompletterats med film.

3 Vid anmälan till personal-/uppdragsutbildningar finns möjlighet att ange avvikande kost/allergier. En tillgänglighetsgranskning har skett av lärplattformen iwebben som användes inom samhällsorienteringsutbildningen. Plattformen hade mycket omfattande brister i tillgängligheten och trots påpekande har leverantören inte åtgärdat problem. Samarbetet med leverantören och lärplattformen har delvis därför avbrutits och förstudier pågår för ny lärplattform. Vissa medarbetare har genomgått utbildning om FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Viadidaktnämnden har haft tema samt grupparbetat utifrån Katrineholms kommuns folkhälsoråd och tillgänglighetsutskotts skrivelse En god hälsa för alla i Katrineholms kommun. Nämnden och förvaltningen har också avgett ett svar på skrivelsen som belyser Viadidakts syn och arbete inom områdena. Viadidakt har lyft tillgänglighetsfrågorna på tjänstemannanivå i Katrineholms kommuns IT-råd och kommunikationsråd samt i Vingåkers kommuns informationsgrupp. Särskilda sidor om Viadidakts tillgänglighetsarbeta har lagts upp på (under Om Viadidakt/Artiklar och film/) 2.2 Pågår/ska påbörjas under året Planering av kompetensutvecklingsinsats för all personal inom Viadidakt i syfte att öka medvetenheten och förståelsen för behovet av en tillgänglig verksamhet. Kontinuerlig informationsspridning om hur Viadidakt jobbar med att förbättra tillgängligheten. Offerter har begärts bland annat för dörröppnare för tunga dörrar. Justering och uppmärkning av trappsteg. Torra avställningsytor på toaletter som kan användas av funktionsnedsatta. I brev till allmänhet och deltagare kommer LIX (läsbarhetsindex, ett digitalt verktyg) att användas som ett mått på läsbarheten i texten. Kännedomen om dessa verktyg sprids inom Viadidakt. Kortfattad kommuninformation för Katrineholm och Vingåker på olika språk. Checklista och information till personal hur vi kan tillhandahålla information i alternativa format, portabla teleslingor. Förbättrad information inför möten och utbildningar om att deltagare och personal ska undvika dofter och annat som kan framkalla allergiska besvär. Konsultavtalsmallar och upphandlingsunderlag för utbildningar/föreläsningar ska kompletteras med krav på att dokumentation från utbildare/föreläsare bör vara säkrade ur tillgänglighetssynpunkt. Rutiner och övningar för utrymning av personer med funktionsnedsättningar. Offerter på kompletteringar av larm så exempelvis brandlarm är säkrade ur tillgänglighetssynpunkt (nya larm, kompletteringar med ljusindikeringar osv). Viadidakt deltar i en central grupp inom Katrineholms kommun som arbetar med rutiner och åtgärder för att öka tillgängligheten via e-post och telefoni.

4 2.3 Föreslås hanteras i Viadidaktnämndens budgetberedning inför 2013 samt kommande planer Följande åtgärder bedöms kunna rymmas inom Viadidaktnämndens ordinarie budgetramar och hanteras inom ordinarie verksamhet under 2013: Komplettering av skyltsystem. Komplettering av checklistor. Komplettering av fler webbsidor på Lättläst svenska. Komplettering av fler informationsfilmer på webben. Lyfta tillgänglighetsfrågorna kontinuerligt i olika verksamheter. 2.4 Föreslås hänskjutas till Katrineholms kommunfullmäktige Ombyggnation av handikapptoalett i Kullbergska huset så att minimikrav uppfylls. (Extra investeringsmedel begärs för detta, alternativt att ägaren ger fastighetsägaren KIAB i Hissmöjlighet för personer med funktionsnedsättning i Röda huset (även personer i permobil måste kunna förflytta sig till samtliga våningsplan). (Extra investeringsmedel begärs alternativt att ägaren ger fastighetsägaren KFAB i Komplettering med taktila knappar samt talande våningsvisare i hissen i Kullbergska huset (Ca kr. Extra investeringsmedel begärs alternativt att ägaren ger fastighetsägaren KIAB i Möjlighet till direktkommunikation från hiss i Kullbergska huset med larmcentral. (Investering 2000 kr kr/år i driftkostnad. Extra investeringsmedel begärs alternativt att ägaren ger fastighetsägaren KIAB i Installation av brandlarm på Starten, Mejerigatan. (Ca kr. Extra investeringsmedel begärs alternativt att ägaren ger fastighetsägaren KIAB i Installation av brandlarm på Överskottsmarknaden, Fredsgatan. (Ca kr. Extra investeringsmedel begärs alternativt att ägaren ger fastighetsägaren KIAB i Komplettering av befintliga brandlarm så att de kan uppfattas av personer med hörselskada. (Extra investeringsmedel begärs alternativt att ägaren ger fastighetsägarna KFAB och KIAB i Entré till Björkbacken, Tegnérvägen kompletteras med ramp. (Extra investeringsmedel begärs alternativt att ägaren ger fastighetsägarna KFAB i 2.5 Föreslås hänskjutas till Vingåkers kommunfullmäktige Komplettering av brandlarm på Åbrogården så att de kan uppfattas av personer med hörselskada. (Extra investeringsmedel begärs alternativt att ägaren ger fastighetsägaren Vingåkershem i

5 Komplettering/förlängning av taktilt gångstråk från trottoar till Åbrogårdens huvudentré. 3. Bakgrund God tillgänglighet skapar förutsättningar för alla att delta i samhället på lika villkor. Onödig ohälsa kopplad till utanförskap kan undvikas. För personer med funktionsnedsättning är det extra viktigt med ett tillgängligt samhälle. Det finns också många lagar, regler och beslut som ska leda till ökad tillgänglighet. Bland annat anger diskrimineringslagen att funktionshinder är en av diskrimineringsgrunderna. Lagen gäller för i stort sett all verksamhet som Viadidakt bedriver, exempelvis inom utbildningsområdet, allmänna sammankomster och offentlig tillställning, arbetsmarknadspolitisk verksamhet och offentlig anställning. I januari 2008 försökte Katrineholms kommuns handikappråd få en redogörelse från förvaltningarna om hur arbetet med att nå kravet om ett tillgängligt samhälle för alla år 2010 enligt den nationella handlingsplanen. Som följd av svårigheter och bristande svar samt en rapport från PWC omorganiserades Katrineholms kommuns arbete med tillgänglighetsarbetet och en utbildning i tillgänglighetsinventering hölls. Viadidakts verksamhet och lokaler inventerades våren/sommaren 2011 och resultatet presenterades för Viadidaktnämnden 20 september 2011 då nämnden beslutade att den upprättade inventeringen och förslag till åtgärder godkänns. rapporten översänds till berörda fastighetsägare, kommunstyrelserna i Katrineholm och Vingåker samt till Katrineholms kommuns lokalsamordnare och tillgänglighetsstrateg. fastighetsägarna uppmanas att vidta åtgärder som bidrar till att Viadidakts verksamheter får ökad tillgänglighet och återkomma med lägesrapport till nämnden under våren ge beredningen, utifrån ärendebeskrivningen, i uppdrag att återkomma med en handlingsplan för att lämna Gula huset. förvaltningen ges uppdrag att arbeta vidare med konkreta genomförandeplaner och återkomma med lägesrapport till nämnden under våren Några relaterade dokument i ärendet Ärende Tillgänglighetsfrågorna i Katrineholms kommun Katrineholms kommunfullmäktige (Dnr KS/2010: ). Kommunplan för Katrineholms kommun. Ärende Tillgänglighetsinventering Viadidakt 2011 Viadidaktnämnden (VIAN/2011:23-269) Skrivelse till fastighetsägarna Rapport med begäran om åtgärder med anledning av beslut i samband med tillgänglighetsinventeringen inom Viadidakt (VIAN/2011:23-269)

6 Remissvar En god hälsa för alla i Katrineholms kommun- utmaningar

Rapport om Viadidakts tillgänglighetsarbete

Rapport om Viadidakts tillgänglighetsarbete Vår handläggare RAPPORT 1 (6) Upprättad datum Vår beteckning Robert Davidsson, kommunikationsstrateg 2012-04-24 Dnr VIAN/2011:23-269 PA Holmqvist, utvecklingsstrateg Kompletterad Er beteckning 2014-11-25

Läs mer

Rapport och plan för Viadidakts tillgänglighetsarbete

Rapport och plan för Viadidakts tillgänglighetsarbete Vår handläggare RAPPORT OCH ÅTGÄRDSPLAN 1 (7) Upprättad datum Vår beteckning Robert Davidsson, kommunikationsstrateg 2016-01-11 Dnr VIAN/2016:7 PA Holmqvist, utvecklingsstrateg Senast uppdaterad Er beteckning

Läs mer

Inventering av tillgängligheten inom Viadidakt samt förslag till åtgärder

Inventering av tillgängligheten inom Viadidakt samt förslag till åtgärder Vår handläggare RAPPORT Datum Vår beteckning Robert Davidsson 20-07-22 VIAN/20:2-269 Kommunikationsstrateg 20:5 Inventering av tillgängligheten inom Viadidakt samt förslag till åtgärder Förslag till beslut

Läs mer

Inventering av tillgängligheten inom Viadidakt samt förslag till åtgärder

Inventering av tillgängligheten inom Viadidakt samt förslag till åtgärder Vår handläggare Vians handling nr 22-20 RAPPORT Datum Vår beteckning Robert Davidsson 20-07-22 VIAN/20:2-269 Kommunikationsstrateg 20:5 Inventering av tillgängligheten inom Viadidakt samt förslag till

Läs mer

Tillgänglighetsplan 2013-2015

Tillgänglighetsplan 2013-2015 Tillgänglighetsplan 2013-2015 Antagen av Kommunfullmäktige 2013-04-29, KF 36 1 Bakgrund Det är av stor vikt att tillgänglighetsfrågor beaktas i all kommunal planering. Ledamöter i Kommunala Handikapprådet

Läs mer

HANDLINGSPLAN för tillgänglighetsarbetet inom VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS verksamhetsområde.

HANDLINGSPLAN för tillgänglighetsarbetet inom VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS verksamhetsområde. SALA1000, v 1.0, 2010-08-26 1 (6) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Information, stöd och utredning Klas-Göran Gidlöf HANDLINGSPLAN för tillgänglighetsarbetet inom VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS verksamhetsområde.

Läs mer

Viadidaktnämndens extra budgetäskande inför övergripande plan med budget

Viadidaktnämndens extra budgetäskande inför övergripande plan med budget Dnr Vian/2012:37-042 Jan Berthelsen Viadidaktnämndens extra budgetäskande inför övergripande plan med budget 2013-2015 Förslag till beslut Nämnden, VIAN, beslutar att äska extra medel för tillgänglighetsåtgärder

Läs mer

Viadidakt förvaltningskansli, Kullbergska huset, Bievägen 1B, Katrineholm

Viadidakt förvaltningskansli, Kullbergska huset, Bievägen 1B, Katrineholm VIADIDAKTNÄMNDEN 2011-09-20 1 Plats och tid Kullbergska huset, Katrineholm ; tisdag den 20 september 2011 kl. 14.00 17.00 Beslutande Beslutande ersättare Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens

Läs mer

Viadidaktnämndens övergripande plan med budget för

Viadidaktnämndens övergripande plan med budget för 1 (16) Viadidaktnämndens övergripande plan med budget för 2013 2015 Dokumentplacering: g:\nämnd\2012\2012-08-23\budget och plan 2013-2012-08-23.docx Dnr VIAN/2012:37-042 Innehåll Viadidaktnämndens övergripande

Läs mer

Handlingsplan för ökad tillgänglighet till biblioteksservice för personer med funktionshinder

Handlingsplan för ökad tillgänglighet till biblioteksservice för personer med funktionshinder HALLSTAHAMMARS KOMMUN Kultur & Fritid 2006-03-06 F Ö R S L A G Handlingsplan för ökad tillgänglighet till biblioteksservice för personer med funktionshinder BAKGRUND Handikapplan för Hallstahammar kommun

Läs mer

Minnesanteckningar från Funktionsrättsrådet

Minnesanteckningar från Funktionsrättsrådet SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNIGEN 05-07 Vår handläggare Ert datum Er beteckning Minnesanteckningar från Funktionsrättsrådet 05-07 Plats: Handikappens hus, Linnégården, Hantverkaregatan 24 Tid: 17:30-19:30 Närvarande:

Läs mer

Kommunala handikapprådet

Kommunala handikapprådet Kommunala handikapprådet 2014-10-14 15 Plats och tid Hagby Ängar, 2014-10-14 kl. 15.00-16.35 Beslutande Kent Nilsson (S), ordförande Britt Spiik, DHR Stig Broms, DHR Torbjörn Lindblom, FEB Gunbritt Lindén

Läs mer

Sammanträdesdatum TILLGÄNGLIGHETSUTSKOTTET

Sammanträdesdatum TILLGÄNGLIGHETSUTSKOTTET `.~ ~ T ~: l~atrineholms kommun \ 2012-06-07 1 Plats och tid KTS-salen, Vita Huset, klockan 10.00-12.00 Beslutande Gunilla Magnusson (S) ordförande, Bengt Andersson (M) vice ordförande, Sten Holmgren (C),

Läs mer

Möten för alla. På tillgängliga möten och konferenser kan alla delta. Dalarnas regionala serviceprogram

Möten för alla. På tillgängliga möten och konferenser kan alla delta. Dalarnas regionala serviceprogram Möten för alla På tillgängliga möten och konferenser kan alla delta Dalarnas regionala serviceprogram En av fem som lever i Sverige har någon form av funktionsnedsättning Det kan till exempel handla om

Läs mer

Möten för alla. På tillgängliga möten och konferenser kan alla delta. Dalarnas regionala serviceprogram

Möten för alla. På tillgängliga möten och konferenser kan alla delta. Dalarnas regionala serviceprogram Möten för alla På tillgängliga möten och konferenser kan alla delta Dalarnas regionala serviceprogram En av fem som lever i Sverige har någon form av funktionsnedsättning Det kan till exempel handla om

Läs mer

Flytt av turistbyrå i Skänninge

Flytt av turistbyrå i Skänninge 1(3) Kommunstyrelsens förvaltning Handläggare Eva Rådander Tfn 0142-851 13 Kommunstyrelsen Flytt av turistbyrå i Skänninge Ändrad plats för Turistbyrå i Skänninge. Tillväxtkontoret har fått i uppdrag att

Läs mer

Förslag till beslut - handlingsplan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning

Förslag till beslut - handlingsplan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning Kommunstyrelsen 2016-04-11 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2016:132 Anna- Maarit Tirkkonen 1 (2) Kommunstyrelsen Förslag till beslut - handlingsplan för tillgänglighet för personer med

Läs mer

2. Checklista för publika lokaler

2. Checklista för publika lokaler 2. Checklista för publika lokaler Nr. KONTROLLPUNKTER 1 NIVÅSKILLNADER (6 ) 1.1 Allmänt 1.1.1 Kan man nå byggnaden utan att passera trappa eller trappsteg? 1.1.2 Kan man stiga in i byggnaden utan att passera

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 193 Dnr KS/2017:103. Arbetsutskottets föreslår kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 193 Dnr KS/2017:103. Arbetsutskottets föreslår kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2017-11-27 1 (1) Sida 193 Dnr KS/2017:103 Motion angående rapportering av enkla hinder i publik miljö - svar Bakgrund En motion har lämnats

Läs mer

Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning

Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning Kommunstyrelsen 1 (5) Kommunledningskontoret KSKF/2016:132 Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning 2017-2021 Antaget av kommunfullmäktige den 9 februari 2017, 8

Läs mer

Kultur för alla Enkelt avhjälpta hinder och tillgänglighet i Region Jönköpings läns kulturverksamheter

Kultur för alla Enkelt avhjälpta hinder och tillgänglighet i Region Jönköpings läns kulturverksamheter 2015-03-30 Förvaltningsnamn Avsändare Kultur för alla Enkelt avhjälpta hinder och tillgänglighet i Region Jönköpings läns kulturverksamheter Tillgången till ett dynamiskt och mångfacetterat kulturliv berikar

Läs mer

Självskattning av tillgänglighet i stadens lokaler Sid 1

Självskattning av tillgänglighet i stadens lokaler Sid 1 Självskattning av tillgänglighet i stadens lokaler Sid 1 Bakgrund och syfte Stockholm ska vara en stad som är tillgänglig för alla det ställer krav på flera olika sätt. Ett är hur de lokaler vi bedriver

Läs mer

Föreläggande om åtgärd, Näckrosen 7

Föreläggande om åtgärd, Näckrosen 7 TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum Vår beteckning BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN 2017-10-19 TILLS.2017.30 Vår handläggare Anna Eriksson Bygglovshandläggare Bygg- och miljönämnden Katrineholms kommun Föreläggande om åtgärd,

Läs mer

Riktlinjer för skyltning av Lekebergs kommuns verksamhetslokaler

Riktlinjer för skyltning av Lekebergs kommuns verksamhetslokaler Riktlinjer för skyltning av Lekebergs kommuns verksamhetslokaler Fastställd av: Kommunstyrelsen Datum: 2018-06-04 Ansvarig för revidering: Kommunstyrelsen Ansvarig tjänsteperson: Kommunikatör Diarienummer:

Läs mer

Tillgänglig kultur- och fritidsverksamhet

Tillgänglig kultur- och fritidsverksamhet 2009-07-06 Sidan 1 av 6 Dnr remissversion Tillgänglig kultur- och fritidsverksamhet Efter en motion till kommunfullmäktige tillsattes en arbetsgrupp med uppgift att ta fram en handlingsplan gällande kultur-

Läs mer

Förslag till Tillgänglighetsplan för allmänna platser och lokaler i Vårgårda kommun. Antagen av KF 2010-04-14 63

Förslag till Tillgänglighetsplan för allmänna platser och lokaler i Vårgårda kommun. Antagen av KF 2010-04-14 63 Förslag till Tillgänglighetsplan för allmänna platser och lokaler i Vårgårda kommun Antagen av KF 2010-04-14 63 1 Innehållsförteckning 1. Inledning...3 1.1 Bakgrund...3 1.2 Syfte...3 1.3 Metod...3 1.4

Läs mer

Tillgänglighetsplan för Nyköpings kommun 2012-2014

Tillgänglighetsplan för Nyköpings kommun 2012-2014 Dnr KK10/499 Tillgänglighetsplan för Nyköpings kommun 2012-2014 Dnr KK 10/499 Innehållsförteckning Definitioner... 3 Inledning... 4 Planering, och utvärdering... 4 Mål och åtgärder för tillgänglighetsplanen...

Läs mer

Kommunala Handikapprådet (13)

Kommunala Handikapprådet (13) Kommunala Handikapprådet 2013-06-03 1 (13) Plats och tid Hörsalen, Centrumhuset i Hyltebruk. Kl. 16:00-17:45 Beslutande Politiker Dorothea Nilsson (M), BUN Gunnel Johansson (S), ON Bengt-Åke Torhall (FP),

Läs mer

Sammanträdande organ. Tid kl. 09:00 Plats. Viadidaktnämnden. Åbrogården, Vingåker

Sammanträdande organ. Tid kl. 09:00 Plats. Viadidaktnämnden. Åbrogården, Vingåker 1 KALLELSE VIADIDAKT 2017-11-06 Sammanträdande organ Viadidaktnämnden Tid 2017-11-13 kl. 09:00 Plats Åbrogården, Vingåker Ärende Beteckning 1. Upprop 2. Val av justerare 3. Fastställande av dagordning

Läs mer

KALLELSE. 5. Anmälan av inkomna motioner och remisser Inkomna skrivelser och protokoll Övriga frågor - -

KALLELSE. 5. Anmälan av inkomna motioner och remisser Inkomna skrivelser och protokoll Övriga frågor - - KALLELSE Datum VIADIDAKT 2014-11-14 Sammanträdande organ Viadidaktnämnden Tid 2014-12-15 kl. 09:00 12:00 Plats KTS salen, Drottninggatan 18 Katrineholm Nr Information Sid. 1. Rapport/uppföljning gällande

Läs mer

Yttrande över remissförslag Handlingsplan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning (KSKF/2016:132)

Yttrande över remissförslag Handlingsplan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning (KSKF/2016:132) Barn- och utbildningsnämnden 2016-08-02 Barn- och utbildningsförvaltningen Förvaltningsledningen BUN/2016:299 Thomas Åkerblom Telefon 016-710 22 96 1 (2) Barn- och utbildningsnämnden Yttrande över remissförslag

Läs mer

Handikappolitiskt program för Ronneby Kommun

Handikappolitiskt program för Ronneby Kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Kommunledningsenheten Gäller från: Antagen: KF 52/2008 för Ronneby Kommun Bemötande, tillgänglighet och information Det handikappolitiska arbetet har sin utgångspunkt i den

Läs mer

EVA BJÖRKLUND ARKITEKTKONTOR AB Stockholm 2007-04-10

EVA BJÖRKLUND ARKITEKTKONTOR AB Stockholm 2007-04-10 EVA BJÖRKLUND ARKITEKTKONTOR AB Stockholm 2007-04-10 Vad är ett enkelt avhjälpt hinder? Avvägningar Om ett hinder ska anses vara enkelt avhjälpt beror på om Nyttan av åtgärden Förutsättningarna på platsen

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande 1 (8) Datum: Torsdag Tid: 09:00-12:00 Plats: Beslutande: Sollefteå kommunhus, Junselerummet Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Övriga Guniris Jonasson Sekreterare närvarande: Örjan Abrahamsson Huvudenhetschef

Läs mer

Sammanträdesprotokoll , möte 10

Sammanträdesprotokoll , möte 10 Norrmalms stadsdelsförvaltning Norrmalms råd för funktionshinderfrågor Protokoll Sida 1 (6) Sammanträdesprotokoll 2017-12-04, möte 10 Närvarande ledamöter Louise Lindström, rådets ordförande, Förbundet

Läs mer

Reglemente för gemensam nämnd för samverkan kring socialtjänst och vård

Reglemente för gemensam nämnd för samverkan kring socialtjänst och vård KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2015:3 Reglemente för gemensam nämnd för samverkan kring socialtjänst och vård Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-11 133 1 REGLEMENTE FÖR NÄMNDEN FÖR SAMVERKAN KRING SOCIALTJÄNST

Läs mer

Boverkets föreskrifter om att åtgärda Enkelt avhjälpta hinder. Lathund avseende lokaler dit allmänheten har tillträde.

Boverkets föreskrifter om att åtgärda Enkelt avhjälpta hinder. Lathund avseende lokaler dit allmänheten har tillträde. Boverkets föreskrifter om att åtgärda Enkelt avhjälpta hinder. Lathund avseende lokaler dit allmänheten har tillträde. Boverket har i november 2003 meddelat föreskrifter och allmänna råd (BFS 2003:19)

Läs mer

Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning

Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning 2017 2021 1 Målsättning med tillgänglighetsarbetet Övergripande mål Flickor och pojkar, kvinnor och män med funktionsnedsättning

Läs mer

MUSIK WCDI/ET. Ärende. Beslut U CKIVC I. Beslutande. Föredragande. Stina Westerberg. Anna Hedar. Övriga i handläggningen deltagande.

MUSIK WCDI/ET. Ärende. Beslut U CKIVC I. Beslutande. Föredragande. Stina Westerberg. Anna Hedar. Övriga i handläggningen deltagande. Beslut 1(1) 2015-04-24 MUSIK WCDI/ET U CKIVC I Diarienummer: 0640/15 Handläggare: Marika Johansson Beslutande Stina Westerberg Föredragande Övriga i handläggningen deltagande Avdelningschefer Ärende Beslut

Läs mer

Tillgänglighet i vårt Avesta 2012-2016. Inledning

Tillgänglighet i vårt Avesta 2012-2016. Inledning Tillgänglighet i vårt Avesta 2012-2016. Inledning Arbetet med att uppnå full delaktighet och jämlikhet för personer med funktionsnedsättning har bedrivits i Sverige sedan cirka 40 år tillbaka. Under 1990

Läs mer

Handikappolitiskt program

Handikappolitiskt program Handikappolitiskt program Innehållsförteckning Förord 2 Sida Åtgärder i kommunerna 3-4 Lagar 5 Socialtjänstlagen, 1 kap 1 Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) 5, 6 7 Plan- och bygglagen

Läs mer

Bilaga 30. Antagen 2013-12-10. Tillgänglighetsplan

Bilaga 30. Antagen 2013-12-10. Tillgänglighetsplan Antagen 2013-12-10 Tillgänglighetsplan Murberget Länsmuseet Västernorrland 2014-2016 INLEDNING Murberget Länsmuseet Västernorrlands tillgänglighetsplan tar sin utgångspunkt i kulturrådets delmål i funktionshinderspolitiken,

Läs mer

Tipsa om din kandidat till S:t Julianpriset på www.stockholm.se/tillganglig eller ring tipstelefonen 08-508 26 699.

Tipsa om din kandidat till S:t Julianpriset på www.stockholm.se/tillganglig eller ring tipstelefonen 08-508 26 699. BLOMQUIST ANNONSBYRÅ 2008 32 tips som ökar tillgängligheten i din butik Stockholm ska vara en stad för alla. Det ska vara enkelt att ta sig fram på gator och torg, i offentliga lokaler, i butiker och restauranger

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(19)

Sammanträdesprotokoll 1(19) Sammanträdesprotokoll 1(19) Plats och tid Kommunhuset, sessionssalen, onsdagen den 26 november 2014, 09.00-11.15. ande Övriga närvarande Kent Persson (V), ordförande, Åsa Eriksson (S), vice ordförande,

Läs mer

Handikappolitiskt program

Handikappolitiskt program 2013-03-27 Handikappolitiskt program I Gagnefs kommun ska ingen känna sig hindrad av sin funktionsnedsättning. 2013-2017 Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-09 1 Innehåll 1. Bakgrund...3 2. Direktiv...3

Läs mer

Stockholms låns landsting LS Landstingsstyrelsen

Stockholms låns landsting LS Landstingsstyrelsen TJÄNSTE UTLÅTANDE 1 Stockholms låns landsting 2017-09-25 Landstingsstyrelsen Landstingsstyrelsens Landstingsdirektörens Fredrik Åstedt förvaltning stab Landstingsstyrelsens fastighets- och investeringsberedning

Läs mer

Tillgänglighetsplan hösten 2012 hösten 2013 Kompetenslyftet ehälsa för våra med@rbetare

Tillgänglighetsplan hösten 2012 hösten 2013 Kompetenslyftet ehälsa för våra med@rbetare Tillgänglighetsplan hösten 2012 hösten 2013 Kompetenslyftet ehälsa för våra med@rbetare Bakgrund Hälso- och sjukvården har under ett antal år använt elektroniska journalsystem men den senaste tidens utveckling

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 108 Den 2015-09-21 Kommunfullmäktige 2015-09-21 16 Kommunstyrelsen 2015-09-08 25 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-08-25 19 Kf 108

Läs mer

Tillgänglighetsinventering Kunskapsskolan Täby Fräsaren 2

Tillgänglighetsinventering Kunskapsskolan Täby Fräsaren 2 Tillgänglighetsinventering Kunskapsskolan Täby Fräsaren 2 Upprättat av Certifierad sakkunnig i tillgänglighet 2016-05-20 1 (8) Tillgänglighetsinventering Fräsen 2, Kunskapsskolan, Täby kommun UPPDRAG Att

Läs mer

Handlingsplan för ökad tillgänglighet till biblioteksservice för personer med funktionshinder, reviderad version,

Handlingsplan för ökad tillgänglighet till biblioteksservice för personer med funktionshinder, reviderad version, Datum 2018-05-25 Bilaga 1 Tillgänglighetsplan Handlingsplan 2018-2022 för ökad tillgänglighet till biblioteksservice för personer med funktionshinder, reviderad version, 2018-05-25 Upprättad av: Sorsele

Läs mer

Viadidakt

Viadidakt Viadidakt 2009-02-26 1 Plats och tid Beslutande KTS-salen, Drottninggatan 18. Katrineholm kl. 16.00 18.30 Berit Örtell, ordförande(s); Egil Boräng, 1:e vice ordförande(s); Maria Pettersson, 2:e vice ordförande(fp);

Läs mer

Kriterier för trygghetsboende. Antagna av kommunfullmäktige 24 februari 2014, 19

Kriterier för trygghetsboende. Antagna av kommunfullmäktige 24 februari 2014, 19 Kriterier för trygghetsboende Antagna av kommunfullmäktige 24 februari 2014, 19 Övergripande kriterier Trygghetsboende ska bestå av hyreslägenheter. Trygghetsboende innefattar ett socialt innehåll med

Läs mer

Foto: Anders Jagendal. Några tips för tillgängligheten. i ditt företag

Foto: Anders Jagendal. Några tips för tillgängligheten. i ditt företag Foto: Anders Jagendal Några tips för tillgängligheten i ditt företag En stad för alla - en vinst för dig. Varje dag går företag i Borås miste om kunder för att deras verksamhet inte är tillgänglig för

Läs mer

Minnesanteckningar från Handikapprådet 13 september 2012

Minnesanteckningar från Handikapprådet 13 september 2012 1 (5) Minnesanteckningar från Handikapprådet 13 september 2012 Plats: Handikappens Hus, Linnégården, Hantverkaregatan 24 Tid: 17.30 20.00 Närvarande: Frånvarande: Karin Frisk (S), ordförande tillgänglighetsutskottet

Läs mer

Verksamhetsplan för tillgänglighetsgruppen i Hudiksvalls kommun

Verksamhetsplan för tillgänglighetsgruppen i Hudiksvalls kommun Verksamhetsplan 1 (5) 2011-10-18 Verksamhetsplan för tillgänglighetsgruppen i Hudiksvalls kommun 2012-2013 Bakgrund Den 17 december 2007 tog kommunfullmäktige beslut om att anta förslaget till handikappolitiskt

Läs mer

Nu är det dags! Tillsammans gör vi Kungsbacka tillgängligt

Nu är det dags! Tillsammans gör vi Kungsbacka tillgängligt Nu är det dags! Tillsammans gör vi Kungsbacka tillgängligt Nu är det dags! Har du som fastighetsägare satt dig in i frågan om enkelt avhjälpta hinder? Om inte så är det hög tid nu! Varför denna broschyr?

Läs mer

HANDIKAPPLAN HANDIKAPPOLITISK POLICY TILLGÄNGLIGHETSPLAN ENLIGT AGENDA 22 INNEHÅLLANDE OCH. Antagen av Kommunfullmäktige 2010-03-01

HANDIKAPPLAN HANDIKAPPOLITISK POLICY TILLGÄNGLIGHETSPLAN ENLIGT AGENDA 22 INNEHÅLLANDE OCH. Antagen av Kommunfullmäktige 2010-03-01 HANDIKAPPLAN INNEHÅLLANDE HANDIKAPPOLITISK POLICY OCH TILLGÄNGLIGHETSPLAN ENLIGT AGENDA 22 Antagen av Kommunfullmäktige 2010-03-01 Antaget av/ansvarig Kommunfullmäktige 2010-03-01 18 Dokumentbeteckning

Läs mer

Handikappolitiskt Program

Handikappolitiskt Program Handikappolitiskt Program Perstorps kommun Antaget av kommunfullmäktige 2014-02-26 2013-05-15 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Förord 3 Inledning 4 FN:S Standardregler, sammandrag 5 Förutsättningar

Läs mer

Tillgänglighet och delaktighet för alla. Strategi

Tillgänglighet och delaktighet för alla. Strategi Tillgänglighet och delaktighet för alla Strategi Innehållsförteckning Inledning 3 Tillvägagångssätt 4 Tillgänglig fysisk miljö 5 Information och dialog 6 Ett samhälle för alla 7 Diarienummer: 2016/449

Läs mer

Prov-inventering av Bollhuset i Lunds kommun med avseende på tillgänglighet och användbarhet för personer med funktionshinder

Prov-inventering av Bollhuset i Lunds kommun med avseende på tillgänglighet och användbarhet för personer med funktionshinder Prov-inventering av Bollhuset i Lunds kommun med avseende på tillgänglighet och användbarhet för personer med funktionshinder Bakgrund och syfte Prov-inventeringen av Bollhuset i Lunds kommun med avseende

Läs mer

Kallelse till Huddinges råd för funktionshindersfrågor

Kallelse till Huddinges råd för funktionshindersfrågor HUDDINGES RÅD FÖR FUNKTIONSHINDERSFRÅGOR KALLELSE SIDA 1 (2) Kallelse till Huddinges råd för funktionshindersfrågor Tid Onsdag den 11 december 2013, klockan 17:30 20:30 Plats Huddinge Konferens Center,

Läs mer

Åtgärdsplan för att göra Stadshuset tillgängligt för alla Motion av Ylva Wahlström och Stefan Nilsson (båda mp) (2009:15)

Åtgärdsplan för att göra Stadshuset tillgängligt för alla Motion av Ylva Wahlström och Stefan Nilsson (båda mp) (2009:15) Utlåtande 2009:161 RI (Dnr 326-728/2009) Åtgärdsplan för att göra Stadshuset tillgängligt för alla Motion av Ylva Wahlström och Stefan Nilsson (båda mp) (2009:15) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Minimikrav på tillgänglighet till olika publika lokaler. Text med kursiv stil = ökat krav på lokaler som ägs eller hyrs av Region Skåne.

Minimikrav på tillgänglighet till olika publika lokaler. Text med kursiv stil = ökat krav på lokaler som ägs eller hyrs av Region Skåne. Minimikrav på tillgänglighet till olika publika lokaler. Text med kursiv stil = ökat krav på lokaler som ägs eller hyrs av Region Skåne. Parkeringsplats Finns parkering inom 25 m gångavstånd till publik

Läs mer

_~f.~ g&::---bevis. ar~h;l)çò'- ""O",. 1-7

_~f.~ g&::---bevis. ar~h;l)çò'- O,. 1-7 ?T.Jltll7 ~rj in. 'if I ; IZatrineholn1s kon11tiun '- TI LLGÄNG L1G HETSUTSKOTTET 2011-02-21 i Plats och tid Beslutande KTS-salen, Vita huset kl 13.30-15.30 Gunilla Magnusson (s), Bengt Andersson (m),

Läs mer

Uppföljning av internkontrollplan per december 2017

Uppföljning av internkontrollplan per december 2017 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Sara Eriksdotter Bjurström Barbro Rinander Datum 2018-02-05 Namngivningsnämnden Diarienummer NGN-2017-0017 Uppföljning av internkontrollplan per december 2017 Förslag

Läs mer

Minnesanteckningar från Funktionsrättsrådet

Minnesanteckningar från Funktionsrättsrådet SERVICE OCH TEKNIKFÖRVALTNING PARK Vår handläggare Ert datum Er beteckning Stefan Ivarsson 1(6) Minnesanteckningar från Funktionsrättsrådet Plats: Linnegården, Linnevägen 23 Tid: 17:30-20:00 Närvarande:

Läs mer

Ett samhälle för alla - Tillgänglighetspolicy för Bodens kommun Antagen av: Kommunfullmäktige

Ett samhälle för alla - Tillgänglighetspolicy för Bodens kommun Antagen av: Kommunfullmäktige Ett samhälle för alla - Tillgänglighetspolicy för Bodens kommun 2013-2017 Antagen av: Kommunfullmäktige 2013-02-18 5 Innehållsförteckning Inledning 3 Syfte 3 Definitioner 3 Tillgänglighetspolicy för Bodens

Läs mer

Staden tillgänglig för alla

Staden tillgänglig för alla Staden tillgänglig för alla En uppdragsbeskrivning Uppdrag om inventering och uppföljning av tillgängligheten i staden Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1. Bakgrund... 3 1.1. Uppdragets vision

Läs mer

Anteckningar förda vid möte med rådet för funktionshinderfrågor

Anteckningar förda vid möte med rådet för funktionshinderfrågor Anteckningar förda vid möte med rådet för funktionshinderfrågor Dag och tid Fredag 6 december 2013 kl. 10.00 12.00 Plats Närvarande Prosten, Västerviks Bostads AB, Bryggaren, Västervik Christin Rampeltin

Läs mer

Riktlinjer i handboken Stockholm en stad för alla. Skrivelse till kommunstyrelsen. Svar på remiss

Riktlinjer i handboken Stockholm en stad för alla. Skrivelse till kommunstyrelsen. Svar på remiss Lennart Klaesson Trafikplanering 08-508 260 12 lennart.klaesson@tk.stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2010-02-08 Riktlinjer i handboken Stockholm en stad för alla. Skrivelse till kommunstyrelsen.

Läs mer

Marie-Louise Karlsson (S), Ulrica Truedsson (S), Bo Sivars (M)

Marie-Louise Karlsson (S), Ulrica Truedsson (S), Bo Sivars (M) i 1\atrineholms kommun ~ FOLKHÄLSOUTSKOTTET 2013-02-13 1 Biad Plats och tid KTS-salen, Vita Huset, klockan 10-11.40 Beslutande Anneli Hedberg (S) ordförande, Bengt Andersson (M) vice ordförande, Pat Werner

Läs mer

Yttrande över remiss (KSKF/2016:132) Handlingsplan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning

Yttrande över remiss (KSKF/2016:132) Handlingsplan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning Torshälla stads nämnd 2016-08-16 Torshälla stads förvaltning Ledning/administration TSN/2016:106 Annette Johansson 7303 1 (3) Torshälla stads nämnd Yttrande över remiss (KSKF/2016:132) Handlingsplan för

Läs mer

Tillgängliga verksamheter i en stad för alla

Tillgängliga verksamheter i en stad för alla Tillgängliga verksamheter i en stad för alla Tips på hur du kan göra din verksamhet framkomlig och välkomnande för personer med funktionsnedsättning Stockholm en stad för alla Stockholms stad arbetar

Läs mer

Förvalta och bygga tillgängligt boende. Bra för äldre bra för alla!

Förvalta och bygga tillgängligt boende. Bra för äldre bra för alla! Förvalta och bygga tillgängligt boende Bra för äldre bra för alla! Handen på hjärtat Vet du hur framkomligheten och tillgängligheten fungerar i dina fastigheter? Alla mår bra av att komma ut i friska luften.

Läs mer

Plan för delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Plan för delaktighet för personer med funktionsnedsättning Södermalms stadsdelsförvaltning Dnr 1114-2014-1.1.. Sida 1 (5) Plan för delaktighet för personer med funktionsnedsättning Stadens program för delaktighet för personer med funktionsnedsättning är ett styrdokument

Läs mer

Förslag till yttrande över motion om att inrätta en barnombudsman i Katrineholms kommun

Förslag till yttrande över motion om att inrätta en barnombudsman i Katrineholms kommun Vård- och omsorgsnämndens handling nr 17/2013 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) Vår handläggare Lars Olsson, utredare Ert datum Er beteckning Vård- och omsorgsnämnden Förslag till yttrande över motion om att inrätta

Läs mer

Det är genom aktiva och konkreta insatser som vi i Studiefrämjandet visar att vi tar mångfalds- och inkluderingsarbetet på allvar. Lycka till!

Det är genom aktiva och konkreta insatser som vi i Studiefrämjandet visar att vi tar mångfalds- och inkluderingsarbetet på allvar. Lycka till! CHECK it out! Alla ska vara välkomna att delta i Studiefrämjandets verksamhet. För att det ska bli verklighet måste vi också göra det möjligt för alla att delta. Det innebär att vi ska ha god tillgänglighet

Läs mer

Familjebostäders aktiviteter inom stadens program för delaktighet

Familjebostäders aktiviteter inom stadens program för delaktighet Verksamhetsplan 2016 2015-11-09 KONTAKT Lillemor Klockare Senior Adviser 08-737 2291 lillemor.klockare@familjebostader.com Familjebostäders aktiviteter inom stadens program för delaktighet Bakgrund Bolagets

Läs mer

Tillgänglighetsinventering av Skandia teatern

Tillgänglighetsinventering av Skandia teatern Tillgänglighetsinventering av Skandia teatern 2014 ENTUM i samarbete med Add Access 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Uppdragsgivare och kontaktperson... 4 Beskrivning av uppdraget... 4

Läs mer

Ett tillgängligt Vänsterparti. Tillgänglighetspolicy

Ett tillgängligt Vänsterparti. Tillgänglighetspolicy Ett tillgängligt Vänsterparti Tillgänglighetspolicy Vänsterpartiet 2014 Tillgänglighetspolicy för Vänsterpartiet Alla medlemmar i Vänsterpartiet ska kunna vara aktiva och delta i partiets verksamhet. Att

Läs mer

Mariehamn för alla. Resultat från tillgänglighetsinventering 2015

Mariehamn för alla. Resultat från tillgänglighetsinventering 2015 Mariehamn för alla Resultat från tillgänglighetsinventering 2015 Innehåll Om inventeringen Stadsbiblioteket Mariebad Färjeterminalen Västerhamn Sjökvarteret Strandpromenaden Mariehamns stad: - Gator och

Läs mer

Tjänsteskrivelse Yttrande över remiss: Kostpolicy för Gävle kommun

Tjänsteskrivelse Yttrande över remiss: Kostpolicy för Gävle kommun Sida 1 av 6 Sid 1 (1) 2018-04-10 Dnr 17UN161-8 Utbildningsnämnden Tjänsteskrivelse Yttrande över remiss: Kostpolicy för Gävle kommun Förslag till beslut Utbildningsnämnden beslutar att anta yttrandet från

Läs mer

Motion från (SD) om odlingslotter för äldre

Motion från (SD) om odlingslotter för äldre TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-04-11 Sida 1 (1) Diarienr AN 2017/00058-1.7.1 Sociala nämndernas förvaltning Erika Barreby Epost: erika.barreby@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Äldrenämnden Motion från

Läs mer

PERSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Handikapprådet Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl

PERSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Handikapprådet Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl Plats och tid Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl 15.00 17.30 Beslutande Pehr Magnusson, SN, ordförande Linda Gottschalk, HRF, vice ordförande Boel Rosdahl, BN Bertil Ek, NHR Kjell Carlström, RMA

Läs mer

2 Dagordningen fastställs Rådet fastställer dagordningen.

2 Dagordningen fastställs Rådet fastställer dagordningen. Råd för funktionshinderfrågor vid fastighetsnämnden och miljö- och hälsoskyddsnämnden 2015-06-15 Tid Måndagen den 15 juni 2015 kl 13.00 15.00 Plats Jungska rummet, Tekniska Nämndhuset Justerat Stefan Mattsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendeförteckning. Kommunala Handikapprådet Sammanträdets öppnande. 8 Justering

Sammanträdesprotokoll. Ärendeförteckning. Kommunala Handikapprådet Sammanträdets öppnande. 8 Justering Kommunala Handikapprådet 2008-04-16 Ärendeförteckning 7 Sammanträdets öppnande 8 Justering 9 Förslag till fördelning av 2008 års bidrag till handikapporganisationernas fritidsverksamhet 10 Ledsagning,

Läs mer

Tillgänglighet och service

Tillgänglighet och service Revisionsrapport Tillgänglighet och service Katrineholms kommun Juni 2009 Christina Norrgård Fredrik Alm Innehållsförteckning SAMMANFATTNING OCH BEDÖMNING...1 1 BAKGRUND...3 2 UPPDRAG OCH REVISIONSFRÅGA...3

Läs mer

266 Dnr 2015/40-012 KS. Uppföljnings- och avstämningsmöte, Borgholm Energi AB.

266 Dnr 2015/40-012 KS. Uppföljnings- och avstämningsmöte, Borgholm Energi AB. Sammanträdesprotokoll sid 2 (7) Innehållsförteckning: 266 Uppföljnings- och avstämningsmöte, Borgholm Energi AB. 267 Amorteringsplan. 268 Fråga om genomförande av uppdrag; Lokalisering av biogasmack i

Läs mer

31 Uppföljnings- och avstämningsmöte, Borgholm Energi AB. 32 Diskussion; Kapelluddens Campings önskemål om anslutning till fjärrvärmeanläggning

31 Uppföljnings- och avstämningsmöte, Borgholm Energi AB. 32 Diskussion; Kapelluddens Campings önskemål om anslutning till fjärrvärmeanläggning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (6) Innehållsförteckning 31 Uppföljnings- och avstämningsmöte, Borgholm Energi AB. 32 Diskussion; Kapelluddens Campings önskemål om anslutning till fjärrvärmeanläggning 33 Utdelning

Läs mer

Arbetssätt för kommunstyrelsens arbetsutskott KS-2015/112

Arbetssätt för kommunstyrelsens arbetsutskott KS-2015/112 Sida 1 av 4 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Siobhán Górny Datum KS-2015/112 Vik. kommunsekreterare 2014-03-12 Kommunstyrelsen Arbetssätt för kommunstyrelsens arbetsutskott KS-2015/112 Förslag

Läs mer

Så jobbar vi med tillgänglighet i Arvika kommun

Så jobbar vi med tillgänglighet i Arvika kommun Så jobbar vi med tillgänglighet i Arvika kommun God tillgänglighet God tillgänglighet handlar om många olika aspekter i vår miljö. Att det inte finns några fysiska hinder som gör det svårt för personer

Läs mer

Viadidakt

Viadidakt Viadidakt 2010-02-16 1 Plats och tid Beslutande Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga deltagande KTS-salen, Drottninggatan 18. Katrineholm kl. 9.30 11.00 Berit Örtell, ordförande(s); Egil Boräng(s),

Läs mer

Tillgängliga och användbara miljöer för utställningar och scenkonst

Tillgängliga och användbara miljöer för utställningar och scenkonst 1 (20) 20131211 Tillgängliga och användbara miljöer för utställningar och scenkonst Postadress: Regionens Hus 462 80 Vänersborg Besöksadress: Rosenlundsplatsen 2 411 20 Göteborg Telefon: 010-441 00 00

Läs mer

Handlingsplan för tillgänglighet Gävle Konserthus & Gävle Symfoniorkester

Handlingsplan för tillgänglighet Gävle Konserthus & Gävle Symfoniorkester Sid 1 (5) Handlingsplan för tillgänglighet 2014-02-28 Beryl Lunder Telefon 026-17 29 32 beryl.lunder@gavle.se Handlingsplan för tillgänglighet Gävle Konserthus & Gävle Symfoniorkester 2014-2016 Bakgrund

Läs mer

Kungsörs kommuns författningssamling Nr D.15

Kungsörs kommuns författningssamling Nr D.15 Handikapplan för Kungsörs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2011-06-20, 157 Inledning Planen ska omfatta alla Kommunens handikappolitiska plan ska inte bara vara konkret och bygga på FN:s standardregler.

Läs mer

Viadidaktnämnden

Viadidaktnämnden Viadidaktnämnden 2010-06-08 1 Plats och tid Bäckstugan, Julita Gård 2010-06-08 kl. 15.00 16.40 Beslutande Berit Örtell (s) ordförande; Egil Boräng (s); Maria Pettersson (fp); Gunilla Magnusson(s); Annika

Läs mer

Främja, Skydda, Övervaka - FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsät t- ning Svar på remiss av SOU2009:36

Främja, Skydda, Övervaka - FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsät t- ning Svar på remiss av SOU2009:36 SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖR- VALTNINGEN KANSLIAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SAN 2009-10-22 SID 1 (5) 2009-10-01 Handläggare: Lisbeth Westerlund Telefon: 08-508 25 016 Till Socialtjänst- och arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Lättläst tillgänglighetsprogram från år 2011 till år 2016. Gävle kommuns program för funktionshindersfrågor

Lättläst tillgänglighetsprogram från år 2011 till år 2016. Gävle kommuns program för funktionshindersfrågor Lättläst tillgänglighetsprogram från år 2011 till år 2016 Gävle kommuns program för funktionshindersfrågor Den här informationen kan du också beställa i DAISY-format. Den finns också på teckenspråk och

Läs mer

Handlingsplan för HIN i. Mariestad Töreboda och Gullspång

Handlingsplan för HIN i. Mariestad Töreboda och Gullspång Handlingsplan för HIN i Mariestad Töreboda och Gullspång Åtgärdande av enkelt avhjälpta hinder i publika lokaler Tekniska förvaltningen Mariestad Töreboda och Gullspång Antaget av Kommunstyrelsen Mariestad

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott Innehåll Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 21 Godkännande av ärendelista 2018/4007 4 22 Delgivningar 2018/4005 5 23 Systematiskt kvalitetsarbete 2018/4018 6-7 24 Budget 2019 2017/4098

Läs mer