Inventering av tillgängligheten inom Viadidakt samt förslag till åtgärder

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Inventering av tillgängligheten inom Viadidakt samt förslag till åtgärder"

Transkript

1 Vår handläggare RAPPORT Datum Vår beteckning Robert Davidsson VIAN/20:2-269 Kommunikationsstrateg 20:5 Inventering av tillgängligheten inom Viadidakt samt förslag till åtgärder Förslag till beslut Förvaltningen föreslår Viadidaktnämnden besluta att Den upprättade inventeringen och förslag till åtgärder godkänns. Rapporten översänds till berörda fastighetsägare, kommunstyrelserna i Katrineholm och Vingåker samt till Katrineholms kommuns lokalsamordnare och tillgänglighetsstrateg med uppmaning att vidta åtgärder som ytterligare bidra till att Viadidakts verksamheter får ökad tillgänglighet enligt rapportens förslag. Förvaltningen ges uppdrag att arbeta vidare med konkreta genomförandeplaner och återkomma med lägesrapport till nämnden under våren 202. Sammanfattning Under våren och sommaren 20 har de lokaler där Viadidakt bedriver verksamhet inventeras ur tillgänglighetssynpunkt. Även Viadidakts kommunikation har inventerats. Inventeringen visar att samtliga byggnader där Viadidakt bedriver ordinarie verksamhet har större eller mindre brister i tillgängligheten. Det finns en stor mängd brister av mindre eller enklare karaktär som är möjliga att åtgärda utan större kostnader om det sker systematiskt. Det gäller exempelvis märkning, skyltning, dokumentation, information och rutiner. Det finns också ett antal stora tillgänglighetsproblem där större ombyggnationer krävs för att nå en acceptabel tillgänglighet. Exempel på större brister är att ramper, hissar, handikapptoaletter saknas helt eller inte är i närheten att uppfylla minimikraven. De största problemen finns i Röda och Gula husen, Café Björkbacken, Yrkessvenskan i Katrineholm och delvis i Kullbergska huset. De lokaler som är mest tillgängliga är Åbrogården i Vingåker, Yrkessvenska i Eskilstuna, Viadidakts ungdomstorg på Friggagatan samt Starten. Att komma till rätta med de större bristerna kräver antingen ramökning eller att fastighetsägaren tar sitt ansvar för att genomföra och finansierar de åt-

2 gärder som krävs. Frågan om att helt lämna Gula huset bör på allvar övervägas då bristerna är så många och omfattande i kombination med osäkerheten om husets framtid och fastighetsägarens tveksamhet till investeringar. För Röda huset bedöms förutsättningarna att åtgärda bristerna vara större samtidigt som det är svårare att hitta nya lokaler i den omfattning som skulle behövas. Lokaliseringen, den unika och gemytliga karaktären i Björkbacken är en viktig förutsättning för verksamheten. Bedömningen är därför att verksamheten bör behållas i huset men att tillgänglighetsåtgärder måste prioriteras. I Kullbergska huset finns hiss och förutsättningar att åtgärda de flesta av bristerna. Vid eventuellt beslut om att lämna något eller några hus bör samlokalisering av Viadidakts verksamheter eftersträvas för att fler verksamheter kan bli tillgängliga samtidigt som samverkan och samordningen inom förvaltningen kan öka. Viadidakts kommunikation och information påvisar inga större brister dock behövs vidare utredning, kompetensutveckling och samverkan inom vissa områden. För IT-utrustning och system behöver vidare utredning göras i samverkan med IT-kontoret. Kontorsutrustning är möjlig att få anpassad vid behov. Generella brister Generella brister i lokalerna är exempelvis skyltning, avsaknad av övning och dokumentation för utrymning med funktionshindrade, ljussignal vid larm, trösklar, dörröppnare saknas, för liten yta i handkapptoaletter och inga leddstråk till entréer och inne i husen, dålig eller ingen märkning av trappor. Objekt för inventering Objekt Kontakt Inventering Inventeringsdokument Kullbergska huset Robert Davidsson April-maj Lokaler Bievägen B Möten Gula huset Röda huset Björkbacken Starten Överskottsmarknaden Göran Eriksson Göran Eriksson Britt-Marie Eriksson Barbro och Monika Maria Sköldin April-maj 20 April-maj 20 April-maj 20 April-maj 20 April-maj 20 Kontorsutr. Lokaler Möten Kontorsutr. Lokaler Möten Kontorsutr. Lokaler Kontorsutr. Lokaler Kontorsutr. Lokaler Kontorsutr. Sammanfattande kommentarer Skyltning. Handikapptoalett. Dörröppnare. Stora brister och osäkerhet. Huset bör lämnas på sikt. Omfattande brister. Ombyggnation, hiss och handikapptoalett. Stora brister. Verksamheten bör vara kvar men åtgärder prioriteras. Mindre åtgärder som larm, skyltning etc. Mindre åtgärder som larm, skyltning etc.

3 Objekt Kontakt Inventering Inventeringsdokument Ungdomstorget Inger Christensen April-maj Lokaler Möten Åbrogården Anki Århammar April-maj Lokaler Möten Yrkessvenska, Klara Gavrilovic April-maj Lokaler Bievägen Kontorsutr. Yrkessvenska, Eskilstuna AVA-projektet Information Kommunikation Mikael Nyman Maj 20 Lokaler Kontorsutr. Laura Bende Lokaler Kontorsutr. Peter Persson Robert Davidsson Robert Davidsson Juli 20 Kommunikation Sammanfattande kommentarer Mindre åtgärder som larm, skyltning etc. Mindre åtgärder som märkning, skyltning etc. Omfattande brister. Bör lämnas på sikt och samordnas i andra lokaler. Mindre åtgärder som märkning, skyltning etc. Avvakta beroende på ev. slut på projektet. Juli 20 Information Inga större brister. Kompetensutveckling, rutiner, samverkan och vidare utredning behövs IT IT-kontoret IT-system Vidare utredning behövs tillsammans med ITkontoret. Kontorsutrustning Kontorsutr. Inga större brister. Möjlighet till anpassning finns vid behov. Bakgrund I syfte att öka tillgängligheten på offentliga platser, lokaler och kollektivtrafik ska enkelt avhjälpta hinder åtgärdas senast 200. Det finns flera lagar och regler som rör kommunernas ansvar i arbetet för delaktighet och tillgänglighet. Förutom det arbete som redan är gjort inom tillgänglighetsområdet på Viadidakt genomfördes en systematisk inventering under våren 20. Denna inventering ligger till grund för prioritering och åtgärdsförslag. Lagar och regler som reglerar krav på tillgänglighet Regeringsformen I regeringsformen, som är en av de fyra grundlagarna, står att det allmänna ska verka för att demokratins idéer blir vägledande inom samhällets alla områden samt värna den enskildes privatliv och familjeliv. Det allmänna ska också verka för att alla människor ska kunna uppnå delaktighet och jämlikhet samt motverka diskriminering.

4 Kommunallagen Kommunallagen slår fast att kommuner och landsting ska behandla sina medlemmar lika, om det inte finns sakliga skäl för något annat. Lagen ställer även krav på att förtroendevalda med funktionsnedsättning ska kunna delta i handläggningen av ärenden på samma villkor som andra förtroendevalda. Plan- och bygglagen, PBL I plan- och bygglagen ställs övergripande krav på bebyggelsemiljön. Lagen säger att inom områden med sammanhållen bebyggelse ska miljön utformas så att personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga kan använda området. Enkelt avhjälpta hinder Plan- och bygglagen ställer krav på att enkelt avhjälpta hinder mot tillgänglighet ska undanröjas. Det gäller i byggnader som har allmänna lokaler och på allmänna platser. Kraven gäller såväl statliga myndigheter som kommuner, landsting och privata mark- och lokalägare. Arbetsmiljölagen Lagen betonar bland annat att arbetsförhållandena ska anpassas till människors olika fysiska och psykiska förutsättningar. Lagen betonar bland annat att arbetsgivaren måste anpassa arbetsförhållandena till människors olika fysiska och psykiska förutsättningar. Lagen om offentlig upphandling Lagen gäller vid offentlig upphandling av byggentreprenader, varor och tjänster samt av byggkoncessioner. I lagen står att tekniska specifikationer bör göras med hänsyn till kriterier avseende tillgänglighet för personer med funktionshinder eller utformning med tanke på samtliga användares behov. Vallagen En kommun måste använda en vallokal som är tillgänglig för väljare med funktionsnedsättning. Undantag får bara ske om kommunen inte kan använda en lokal som är tillgänglig. Om kommunen planerar att använda en otillgänglig lokal måste det ske i samråd med länsstyrelsen innan beslut tas. Skollagen Skollagen säger att utbildningen ska ta hänsyn till elever med behov av särskilt stöd.

5 Socialtjänstlagen Socialtjänstlagen säger bland annat att socialnämnden ska arbeta för att människor som av fysiska, psykiska eller andra skäl möter betydande svårigheter i sina liv får möjlighet att delta i samhällets gemenskap och leva som andra. Bilagor till Inventering av tillgängligheten inom Viadidakt samt förslag till åtgärder Förslag till åtgärder och prioriteringar Krav och inventeringsunderlag Krav som är uppfyllda enligt den gjorda inventeringen redovisas ej här utan endast de som kräver åtgärder. Inventeringen har genomförts med malldokument från Funka nu. Representanter från Viadidakt genomgick utbildning i tillgänglighetsinventering och malldokumenten våren 200. Prioritering för åtgärd av brister Prioritering för åtgärd av brister har gjorts enligt indelningen: : Kan åtgärdas snarast utan större extra kostnader 2: Kan åtgärdas på sikt/måste hanteras i plan och budget : Svårt att åtgärdas/behöver utredas vidare, ev. tillsammans med annan aktör : Kan åtgärdas om behov uppstår Byggnad: Kullbergska huset, Bievägen B, Katrineholm Ägare: KIAB Inventerad: Maj 20 ID Krav Ev. kommentar Prio Åtgärdsförslag Uppföljn Entré. Det är enkelt att hitta parkering i närheten av byggnaden.. Det finns en handikapparkering i närheten av byggnaden. Många klagomål på svårighet att hitta p-platser vid utbildningar och möten i huset. Finns på p-plats vid pressbyrån mot järnvägen..5 Finns det ledstråk fram till entrén. Nej, men trottoaren är plattlagd. 2+ Behovet om besöksparkeringar påtalas ytterligare en gång till STF. 2+ Kontakta STF om tydligare skyltning samt ev. komplettering med en plats utefter huset, vid järngrinden. 2+ Möjligheten att anlägga visuellt och taktilt ledstråk

6 Byggnad: Kullbergska huset, Bievägen B, Katrineholm Ägare: KIAB Inventerad: Maj 20 ID Krav Ev. kommentar Prio Åtgärdsförslag Uppföljn utreds tillsammans med gatukontoret..7 Huvudentrén kan användas utan att man behöver passera trappa/trappsteg. Nej, men alternativ entré finns från baksidan. Behöver dock skyltas samt info om porttelefon. Tydligare uppmärkning om porttelefonen till receptionen och handikappanpassad entré från gården..8 Entrédörrar saknar trösklar. Svårt att åtgärda på huvudentrén. Undersök om det kan åtgärdas på alternativ entré..9 Rullstol kan passera entrén. Se.7. Porttelefon/Dörröppnare är lätt att hitta och lätt att använda. Anvisning finns men kan förtydligas. Tydligare uppmärkning. Tung dörr har dörröppnare/öppnas automatiskt. Huvudentrén har mycket tung dörr. Alternativ entré på baksidan bör förses med dörröppnare som är kopplad till 2 Dörröppnare kan installeras..2 Synskadade kan passera entrén utan risk att snubbla eller att gå in i osynliga glasytor. passersystemet. Glasytor vid receptionen och i väntrum men är avdelade med annan färg. Trapp vid entrén kan vara snubbelrisk.. Receptionen fungerar även för kortvuxna och rullstolsburna. Receptionsdörr kan öppnas vid behov. 2 Hiss 2.0 Hiss: Manöverpanelens knappar har punktskrift. 2. Ljudsignal anger när hissen kommit. Det hörs tydligt när hissen anländer till våningsplanet utan särskild signal. 2. Hinner en långsam person in i hissen innan Nej, hissen stängs snabbt dörrarna stängs? och hårt. 2. Ljudsignal anger våning. Nej 2.9 Det finns möjlighet att kommunicera med någon via larmfunktion Skyltar utanför hissen ger begriplig information om verksamhet på olika våningsplan. 2.2 Skyltar inne i hissen ger begriplig information om verksamhet på olika våningsplan. Ytterligare översyn och ev. märkning. Märkning av trappsteg i entrén. 2 Hissfirman kontaktas för offert och ev. åtgärd. 2 Hissfirman kontaktas för mer info. Informatör/ kommunikatör åtgärdar skyltning under hösten.

7 Byggnad: Kullbergska huset, Bievägen B, Katrineholm Ägare: KIAB Inventerad: Maj 20 ID Krav Ev. kommentar Prio Åtgärdsförslag Uppföljn Trappor. Trappsteg har kontrastmarkering (minst på första och sista trappsteg). Trapporna har mattor och svåra att markera. + Översta och understa trappsteget i entrén märks. Ev. punktbelysning. Det är tydligt markerat var trappan börjar. Kan vara svårt att se tydligt i trapphuset. Toaletter.2 Kan toaletten användas av Nej! Möjligen en större rörelseförhindrade? wc på plan 2.. Finns torr avställningshylla inom räckhåll Nej Vaktmästarna från toaletten? monterar hylla. 5. Är toaletterna lätt att hitta? Märks upp Se över i skyltning 5.2 Är ytan tillräckligt stor. Nej endast: 50x220 cm 2+ Alt a: De två mindre toaletterna på plan 2 byggs om till en stor handikappwc. Alt b: Den större toaletten slås ihop med nuvarande städförråd. 5. Finns utrymme bredvid toalettstol varje sida? Nej Se Kan tvättställ lätt användas av Nej rörelseförhindrad? 5.5 Dörren är tillräckligt bredd. Nej 6 Allmänna utrymmen 6. Köksutrustning kan användas av personer i rullstol Nej 7.2 Det finns hörselslinga installerad i möteslokaler. 7. Portabel hörselslinga finns att låna vid behov. 7.8 Eventuella podier kan användas av rörelseförhindrade. Nej Andra lokaler kan väljas om behovet är känt innan ett möte/utbildning. Podium finns i lokalen Köket på plan 2 men saknar ramp. 2 Bör finnas en gemensam. Andra lokaler kan väljas om behovet är känt innan ett möte/utbildning. 7. Deltagare/besökare uppmanas att inte använda starkt doftande produkter. Kan läggas till som standardtext i kallelser. 7.2 Skyltar är begripliga och logiskt placerade. Ses över revideras 2 Hela skyltningen i 8.8 Skyltar är begripliga och logiska placerade. Revideras 2 Kullbergska huset ses över 202.

8 Byggnad: Kullbergska huset, Bievägen B, Katrineholm Ägare: KIAB Inventerad: Maj 20 ID Krav Ev. kommentar Prio Åtgärdsförslag Uppföljn 8.9 Övriga problem Rullstolbunden person kan inte ta sig in själv. Alternativ entré måste åtgärdas liksom skyltning. 9. Våningsplan saknar interna nivåskillnader. Trapp i huvudentré Alternativ entré kan användas men behöver förbättras. 9. Ledstråk är tydliga. Gångmattor finns i trapphus och vissa delar i entréer. 9. Glasväggar och utskjutande föremål är markerade så att de kan uppfattas av synskadade. 9.5 Dörrar saknar trösklar. 9.6 Tunga dörrar har dörröppnare. Entrédörr, äldre dörrar på plan 2 och från trapphus på plan har tunga dörrar. 9.9 Skyltar är begripliga och logiskt placerade. Skyltplaceringarna i huset är logiskt placerade men behöver uppdateras. 0 Ramper och alternativa entréer 0. Det finns tydlig information om alternativ entré vid huvudentrén. 0.2 Det finns tydlig skyltning från huvudentré. Skylt saknas vid entré mot p-platsen. 0. Alternativ entré är tydligt skyltad. Skylta för info. att 0. Alternativ entré är öppen samma tider som huvudentré. 2 Korridorer kan renoveras med ny mattbeläggning där gångstråken får avvikande färg. Översyn och uppmärkning. 2 Prioriterat att åtgärda alternativ entré + dörr på plan 2 från norra flygeln samt in till Matsalarna. 2 Åtgärdas i total skyltöversyn i alla hus. Nej Skyltning på huvudentré. Skyltning på järngrinden. komma in. Under ordinarie öppettider eller efter överenskommelse finns möjlighet att få assistans att komma in. 0.5 Alternativ entré uppfyller kraven.7-.2 Inte fullt ut. Tydligare skyltning. Dörröppnare kopplad till kortläsare Lägre tröskel. Översyn av utomhushiss så funktionen säkerställs även vintertid..2 Ställs det krav på tillgänglighet då faxar köps in? Inga faxar köps längre.

9 Byggnad: Kullbergska huset, Bievägen B, Katrineholm Ägare: KIAB Inventerad: Maj 20 ID Krav Ev. kommentar Prio Åtgärdsförslag Uppföljn. Är faxar placerade så att det kan användas av rullstolsburna Ändras om behov uppstår. 6. Finns det möjlighet att välja höj- och Ja, vid behov sänkbart skrivbord? 6.5 Skulle möbleringen fungera bra för en Med anpassning rullstolsbunden person? 7. Mötet fungerar bra för personer med Bättre skyltning spec. ut. allergier. Konferens-/utbildningslokaler..2 Yttre miljö har säkrats ur tillgänglighetspunkt Lokaler har säkrats ur tillgänglighetspunkt Inventerat Inventerat Sammanfaller med andra åtgärder ovan.. Finns podium och kan alla komma upp på det? Alternativa lokaler kan väljas om 7. Mötet fungerar bra för personer med överkänslighet. 8. Inbjudan uppmanar deltagare att anmäla behov av tolk, särskild kost och andra personliga behov. 8. Inbjudan uppmanar deltagare att undvika starkt doftande ämnen. 8.6 Dokumentation som tillhandahålls är säkrad ur tillgänglighetspunkt.. Utrymning är möjlig för en person i manuell rullstol..2 Utrymning är möjlig för en person med elrullstol. Utrymning är möjlig för person som använder rullator 2.2 Larm kan uppfattas av döva och gravt hörselskadade. 5.2 Det finns skydd som förhindrar att personer hamnar i trappor utan att de är medvetna om det. 6.2 Övningar har genomförts för att säkerställa att utrymning fungerar även för personer med funktionsnedsättning. 6. Rutiner för utrymning av personer med funktionsnedsättning finns dokumenterade behov uppstår. Ej elöverkänslighet Alternativa lösningar får Möjlighet att anmäla särskild kost samt övriga kommentarer finns vid ansökan till utbildningar. Mycket dokumentation tillhandahålls av externa utbildare. Tung dörr utan dörröppnare Högt larm men inga larmlampor finns. Källardörr kan märkas bättre. utredas vid behov. 2 Kan läggas som standardtext i kallelser. 2 Konsultavtalsmallar och upphandlingsunderlag kompletteras 2 Dörröppnare enligt ovan förslag Utred komplettering med lampor. Varningsskylt med illustration på dörren om trapp Bör ske under 202 i samråd med VSR. Bör upprättas i samråd med VSR

10 Byggnad: Kullbergska huset, Bievägen B, Katrineholm Ägare: KIAB Inventerad: Maj 20 ID Krav Ev. kommentar Prio Åtgärdsförslag Uppföljn efter övning.

11 Byggnad: Åbrogården, Storgatan 55, Vingåker Ägare: Vingåkershem. Är faxar placerade så att de kan användas av Viss ommöblering Justeras vid behov rullstolsburna? måste utföras 7. Övriga problem Nåldynan (rum på andra våningen) ej Andra lokaler kan väljas. tillgängligt med rullstol...2 Utrymning är möjlig för person i manuell rullstol. Utrymning är möjlig för person med Om hiss fungerar Utreds vidare, ev i samverkan med handikapporg. elrullstol 2.2 Larm kan uppfattas av döva och gravt hörselskadade. Ljusindikering saknas. 2 Undersök möjlighet att komplettera med blinkande 5.2 Det finns skydd som förhindrar att personer hamnar i trappor utan att de är medvetna om det. 6.2 Övningar har genomförts för att säkerställa att utrymning fungerar även för personer med funktionsnedsättning 6. Rutiner för utrymning av personer med funktionsnedsättning finns dokumenterade. Larm och säkerhet har säkrats ur tillgänglighetspunkt 2. Utrustning som talare behöver användas går att nå av kotvuxna/rullstolsburna 2.2 Finns fungerande teleslinga såväl i salen som podiet? 2.7 Kan information som skrivs på anteckningstavlor sparas och distribueras elektroniskt? Ej blinkande ljus larmlampor. Ev. komplettering med skyltar. Bör ske under 202. Upprättas efter övning. Undersök möjlighet att komplettera med blinkande larmlampor. Tydligare inventering behövs 2 Investering i fler smartboards samt kompetensutv. för personalen..2 Personal vet hur det går till att anlita tolkar. En SFI samordare Tydligare information och rutiner upprättas..5 Om lokal behöver mörkläggas finns möjlighet att punktbelysa tolk. Liten trappstege i lokalen som underlättar att rikta armaturer Talare instrueras att återberätta vad de visar på bild. Talare instrueras att tala så att de är vända ut Sköts av anordnare Sköts av anordnare Rutiner och information upprättas. 7. mot publiken Mötet fungerar bra för personer med Stark lukt Rutiner och information

12 Byggnad: Åbrogården, Storgatan 55, Vingåker Ägare: Vingåkershem överkänslighet 8.2 Inbjudan kan vid behov erbjudas på alternativa format. 8.7 Individer som har behov av att få dokumentation i alternativa format kan få det..5 Finns det ledstråk fram till entrén? Endast plattläggning i asfalten någon meter utanför huvudentrén..2 Synskadade kan passera entrén utan risk att snubbla eller att gå in i osynliga glasytor. upprättas. Möjligheten att anlägga visuellt och taktilt ledstråk utreds tillsammans med fastighetsägaren. Entrédörrar Ev. tydligare markeringar vid reception och entré 2 Hiss 2.0 Manöverpanelens knappar har punktskrift 2 Hissfirman kontaktas för offert och ev. utbyte Skyltar utanför hissen ger begriplig information om verksamhet på olika våningsplan. 2.2 Skyltar inne i hissen ger begriplig information om verksamhet på olika våningsplan. Ej skyltat Ny skyltning.. Trappsteg har kontrastmarkering (minst på första och sista trappsteget).. Det är tydligt markerat var en trappa börjar. Toaletter.2 Kan toaletten användas av rörelsehindrade?. Finns torr avställningsyta inom räckhåll från toaletten? 5.2 Är ytan tillräckligt stor? 85x20 cm 5. Finns utrymme bredvid toalettstol varje sida? 50 cm Hyresvärden kontaktas för åtgärd. Vaktmästare monterar vägghylla. 7.2 Det finns hörselslinga installerad i I lånad lokal möteslokalerna. 9. Våningsplan saknar interna nivåskillnader Övervåning finns ramp Ev. tydligare märkning. 9. Ledstråk är tydliga. 2+ Ev. lägga i matta med avvikande färg i stråk från entré mot reception, mot trapp och i korridorer.

13 Byggnad: Åbrogården, Storgatan 55, Vingåker Ägare: Vingåkershem 9. Glasväggar och utskjutande föremål är markerade så att de uppfattas av synskadade. 9.6 Tunga dörrar har dörröppnare. Ja på huvudentré. Övriga dörrar är uppställda under öppettiden. 2 Översyn och ev. uppmärkning.

14 Byggnad: Gula huset, Drottninggatan, Katrineholm Ägare: KFAB. Utrymning är möjlig för person i manuell Endast från plan. rullstol..2 Utrymning är möjlig med elrullstol.. Utrymning är möjlig med rullator. 2.2 Larm kan uppfattas av döva och gravt Enbart gravt. 2 hörselskadade..2 Brandsläckare går att nå av person som sitter i rullstol. För högt i norra trapphuset. Vaktmästare justerar snarast. 5.2 Det finns skydd som hindrar att personer hamnar i trappor utan att de är medvetna om det. Översyn och skyltning samt markering vid trappsteg.. Yttre miljö har säkrats ur Framsida tillgänglighetssynpunkt..2 Lokaler har säkrats ur tillgänglighetssynpunkt.. Tolkar får tillgång till dagordning och mötesmaterial i förväg Går ej att nå plan 2 och med rullstol. Rutiner utarbetas och ska vara kända av personalen Deltagare kan på ett enkelt sätt begära särskild kost. Deltagare kan i förväg få information om vad I princip ingen sådan verksamhet där förtäring ingår. som kommer att serveras. 6. Serveringen av särskild kost sker samtidigt som övrig servering. 7. Mötet fungerar bra för personer med Ej elöverkänslighet. överkänslighet.. Det är enkelt att hitta parkering i närheten av Ca 00 m. byggnaden.. Det finns en handikapparkering i närheten av Ca 00 m. ja finns byggnaden. belysning.5 Finns det ledstråk fram till entrén? Möjligheten att anlägga visuellt och taktilt ledstråk utreds tillsammans med STF..8 Entrédörrar saknar trösklar Ca cm 2. Receptionen fungerar även för kortvuxna och rullstolsburna. Receptionen på 2:a vån enbart :a våning.2 Finns ledstång i trappor? Ledstång går inte ut 0 cm från trappan? 2 Porttelefon installeras vid huvudentrén. 2 Vaktmästare kontaktar fastighetsägaren. Det är tydligt markerat var en trappa börjar. Vaktmästare åtgärdar med märkning.

15 Byggnad: Gula huset, Drottninggatan, Katrineholm Ägare: KFAB.2 Kan toaletten användas av rörelsehindrade? Nej, mycket dålig och svår att hitta samt ta sig till på plan.. Finns torr avställningsyta inom räckhåll från Större ombyggnad behövs. Vaktmästare monterar vägghylla. toaletten?.5 Finns krok/hängare för kläder/väskor? Vaktmästare monterar på meter respektive,5 meters höjd. 5. Är toaletterna lätta att hitta? Tydligare skyltning 6. Lysknappar och annan manöverutrustning är logiskt placerade och kan användas av en person i rullstol. 6.7 Personalen uppmanas att inte använda starkt doftande parfymer och andra doftande produkter. Ej rullstol på 2:a våningen 9.5 Dörrar saknar trösklar. 9.6 Tunga dörrar har dörröppnare Alternativ entré är tydligt skyltad Alternativ entré uppfyller kraven.7-.2? 0.7 Rampen är under 6 meter lång Rampen har hård och halksäker beläggning Ramp har ledstång. 2 Tydligare information. Enhetschef tar upp frågan på APT.

16 Byggnad: Röda huset, Kungsgatan 9, Katrineholm Ägare: KFAB.5 Finns det ett ledstråk fram till entrén? Möjligheten att anlägga visuellt och taktilt ledstråk utreds tillsammans med gatukontoret. Tung dörr har dörröppnare/öppnas Manuell 2 Översyn. automatiskt 2 Hiss 2.2 Hissens innermått uppfyller uppställda krav. Ny trapphiss behövs. Förnyad diskussion med fastighetsägaren och lokalsamordnaren. 2. Dörröppnare för hiss finns på alla plan. 2.0 Manöverpanelens knappar har punktskrift 2 Hissfirman kontaktas. 2.8 Larmet testas regelbundet Vet ej Rutiner tas fram Skyltar utanför hissen ger begriplig Uppskyltning. information om verksamhet på olika våningsplan. 2.2 Skyltar inne i hissen ger begriplig information om verksamhet på olika våningsplan Entrévåningsplan är lätt att identifiera på skyltar och i manöverpanel. Trappor. Det är tydligt markerat var en trappa börjar. Halkskydd Vaktmästarna ser över halkskydd och märkning. Toaletter.2 Kan toaletten användas av rörelsehindrade?. Finns torr avställningsyta inom räckhåll från toaletten? Vaktmästare monterar hylla..5 Finns krok/hängare för kläder/väskor? Vaktmästare monterar på meter och,5 meters höjd. 5. Är toaletterna lätta att hitta? Ej skyltat Uppskyltning 9. Våningsplan saknar interna nivåskillnader. 9. Ledstråk är tydliga Tunga dörrar har dörröppnare. Entréplan Fastighetsägare

17 Byggnad: Röda huset, Kungsgatan 9, Katrineholm Ägare: KFAB kontaktas. 0. Det finns tydlig information om alternativ entré vid huvudentré. Uppskyltning från baksidan om att alternativ entré med ramp finns från Kungsgatan. 0.2 Det finns tydlig skylting från huvudentrén till alternativ entré. Hänvisningsskylt sätts upp på baksidan. 6.5 Skulle möbleringen fungera bra för en Första våningen rullstolsburen person? 7. Övriga problem Hiss för liten för rullstol 2. Utrustning som talare behöver använda går Finns ej att nå av kortvuxna/rullstolsburna. 2.2 Finns fungerande teleslinga såväl i salen som Finns ej på podiet? 2. Finns mikrofoner och högtalare på podiet? Finns ej 2.5 Finns rörliga mikrofoner som kan användas Finns ej av åhörare som ställer frågor? 2.6 Finns möjlighet att visa information på två Finns ej skärmar?. Utrymning är möjlig för person i manuell Ja, från :a våningen rullstol.2 Utrymning är möjlig med elrullstol. Ja, från :a våningen 2.2 Larm kan uppfattas av döva och gravt 2 hörselskadade.. Brandcell går att nå utan att behöva använda trappor.. Passersystemet/säkerhetskontroller fungerar även om personen har ett funktionshinder..2 Dosor är placerade i rätt höjd. Dosor har logiska knappsatser. Kort är enkla att sätta i och ta ur.5 Annan utrustning för inpassering är placerad 2 Utreds. i rätt höjd. 5.2 Det finns skydd som förhindrar att personer Tydligare skyltning. hamnar i trappor utan att de är medvetna om det. 6. Rutiner för utrymning av personer med funktionsnedsättning finns dokumenterade. Dokumenteras.

18 Byggnad: Ungdomstorget, Friggagatan, Katrineholm Ägare: KIAB 2. Är skrivare placerade så att de kan användas För deltagare kan Åtgärdas vid behov. av rullstolsburna? anpassning göras. 7. Övriga problem Trösklar i hela byggnaden för höga. Om behov uppstår går det att anpassa. Yttre miljö har säkrats ur Översyn tillgänglighetssynpunkt. 2.2 Finns fungerande teleslinga såväl i salen som på podiet? Mobil teleslinga bör finnas att låna. 2.7 Kan information som skrivs på anteckningstavlor sparas och distribueras elektroniskt? Vid behov kan annan lokal med smartboard bokas.. Det finns rutiner för när tolkar ska anlitas. Oklart Rutiner upprättas.. Utrymningsvägar är tydligt markerade så att Översyn och åtgärd. de kan uppfattas av synskadade.. Passersystem/säkerhetskontroller fungerar även om personer har funktionshinder. Kortläsare för högt upp Fastighetsägare kontaktas för ev. flyttning..2 Dosor är placerade i rätt höjd. 6.2 Övningar har genomförts för att säkerställa att utrymning fungerar även för personer med funktionsnedsättning. 6. Rutiner för utrymning av personer med funktionsnedsättning finns dokumenterade.. Det finns handikapparkering i närheten av byggnaden Möjlighet finns att märka upp Övning under 202 i samverkan med VSR. Dokumenteras i samverkan med VSR efter övning. Märk upp närmsta p-platsen mot Friggatatan Toaletter.6 Finns sluten avfallsbehållare? Köps in till wc..7 Är den slutna avfallsbehållaren tillräckligt stor för att rymma exempelvis blöjor? 5.2 Är ytan tillräckligt stor? 80x80 cm 5. Finns utrymme bredvid toalettstol varje sida? 0 cm på ena sidan 5.5 Dörren är tillräckligt bred. Dörrbredd 7 cm 5.8 Finns torr avställningsyta inom räckhåll från toaletten? 7.2 Det finns hörselslinga installerad i möteslokaler. 7.5 Mikrofoner och högtalare finns för användning vid behov. 9.5 Dörrar saknar trösklar. Trösklar i hela byggnaden. Kan tas bort vid behov För högt Sänk hylla. Lånas vid behov Tas bort vid behov.

19 Byggnad: Starten, Mejerigatan, Katrineholm Ägare: KIAB 2. Kan skrivare hanteras av personer med synskada?. Kan kopiatorer hanteras av personer med synskada? 5.8 Finns behov av särskild texttelefon? 5.9 Finns behov av särskild bildtelefon? 5.0 Är er utrustning förberedd för totalkonversation via ip-nät? 6. Sker inköp av möblemang i samråd med dem som ska använda möblerna? Endast gamla möbler förekommer. Samråd ska ske vid nyanskaffning eller då behov uppstår.. Utrymningsvägar är tydligt markerade så att de kan uppfattas av synskadade Larm kan uppfattas av blinda och gravt synskadade. Larm kan uppfattas av döva och gravt Brandlarm finns ej 2 2 Brandlarm utreds tillsammans med fastighetsägaren. hörselskadade 2. Larm kan uppfattas på handikapptoaletter Det finns skydd som förhindrar att personer Skyltas hamnar i trappor utan att de är medvetna om det. 5. Det finns föremål som man riskerar att snubbla på eller göra sig illa på. Tydligare utredning behövs.. Det finns handikapparkering i närheten av byggnaden Ej uppmärkt Uppmärkning av p- plats nära entrén..5 Finns det ledstråk fram till entrén? 2 Undersök möjlighet till annan färg på markmaterial. Tung dörr har dörröppnare/öppnas automatiskt. Finns torr avställningsyta inom räckhåll från toaletten?.6 Finns sluten avfallsbehållare? Öppen Bytes.7 Är den slutna behållaren tillräckligt stor för Bytes att rymma exempelvis blöjor? 7.2 Det finns hörselslinga installerad i möteslokaler. 7. Portabel hörselslinga finns att låna vid behov. 7.5 Mikrofoner och högtalare finns för användning vid behov. 7.6 Möblering kan ändras för olika behov. 9. Ledstråk är tydliga. Vägghylla monteras. Bör finnas en gemensam anläggning att låna vid behov.

20 Byggnad: Starten, Mejerigatan, Katrineholm Ägare: KIAB 9.6 Tunga dörrar har dörröppnare

21 Byggnad: Överskottsmarknaden, Fredsgatan, Katrineholm Ägare: KIAB. Utrymningsvägar är tydligt markerade så att Uppmärkning de kan uppfattas av synskadade Larm kan uppfattas av blinda och gravt synskadade Larm kan uppfattas av döva och gravt Saknas Saknas 2 2 Brandlarm utreds tillsammans med fastighetsägaren. hörselskadade. 2. Larm kan uppfattas på handikapptoaletter. Saknas 2 5. Det finns föremål som man riskerar att snubbla på eller göra sig illa på. Översyn och åtgärd snarast. 6.2 Övningar har genomförts för att säkerställa att utrymning fungerar även för personer med funktionsnedsättning. Genomförs i samverkan med VSR. 6. Rutiner för utrymning av personer med funktionsnedsättning finns dokumenterade.. Det finns en handikapparkering i närheten av byggnaden. Vägen fram till entrén är framkomlig Ojämn markyta utanför entrén Upprättas i samverkan med VSR efter övning. 2 Uppmärkning? 2+ Fastighetsägaren kontaktas för åtgärd..5 Finns det ett ledstråk fram till entrén? 2+ Fastighetsägaren kontakts för ev. avvikande färg på markmaterial vid entrén. Toaletter. Är toaletterna lätta att hitta? Toalett för kunder finns ej..2 Kan toaletten användas av rörelsehindrade? Ej med rullstol.6 Finns sluten avfallsbehållare? Köps in.7 Är den slutna avfallsbehållaren tillräckligt stor för att rymma exempelvis blöjor? 5. Är toaletterna lätta att hitta? Handikapptoalett under byggnad i anslutning till företags lokal. 6. Lysknappar och annan manöverutrustning är logiskt placerade och kan användas av person i rullstol. Rullstolsburen person kommer inte in på grund av 2 trappsteg 6.2 Belysningen är god/kan justeras vid behov. Rullstolsburen person kommer inte in på grund av 2 trappsteg 6. Kaffeautomater kan användas av personer i rullstol. Rullstolsburen person kommer inte in på grund av 2 trappsteg. 6. Köksutrustning kan användas av personer i

22 Byggnad: Överskottsmarknaden, Fredsgatan, Katrineholm Ägare: KIAB rullstol. 7.2 Det finns hörselslinga installerad i möteslokaler. 7. Portabel hörselslinga finns att låna vid behov. 9.5 Dörrar saknar trösklar. 2 Översyn och åtgärd. 9.6 Tunga dörrar har dörröppnare. 2 Dörröppnare installeras. 0. Det finns tydlig information om alternativ entré vid huvudentrén. Finns ej

23 Byggnad: Björkbacken, Tegnérvägen, Katrineholm Ägare: KFAB 2. Är skrivare placerade så att de kan användas av rullstolsburna?. Utrymningsvägar är tydligt markerade så att Uppskyltning de kan uppfattas av synskadade? 2.2 Larm kan uppfattas av döva och gravt hörselskadade.. Brandcell går att nå utan att behöva använda trappor. 5.2 Det finns skydd som förhindrar att personer Ev. uppmärkning hamnar i trappor utan att de är medvetna om det. 5. Det finns föremål som man riskerar att Översyn och åtgärd. snubbla på eller göra sig illa på. 6.2 Övningar har genomförts för att säkerställa Ej övning Övning 202 att utrymning fungerar även för personer med funktionsnedsättning. Det finns handikapparkering i närheten av 50 meter byggnaden.. Vägen fram till entrén är framkomlig Brant backe + trappor.5 Finns det ett ledstråk fram till entrén?.7 Huvudentrén kan användas utan att man behöver passera trappa/trappsteg. Undersök möjlighet till ramp..9 Rullstol kan passera entrén.. Receptionen fungerar även för kortvuxna och rullstolburna.. Trappsteg har kontrastmarkering (minst på första och sista trappsteget). Ej tillräcklig markering Vaktmästare gör tydligare märkning.. Det är tydligt markerat var en trappa börjar. Toaletter.2 Kan toaletten användas av rörelsehindrade? Liten och trång wc. Finns torr avställningsyta inom räckhåll från Hylla monteras. toaletten?.5 Finns krok/hängare för kläder/väskor? Vaktmästare monterar på meter och,5 meters höjd. 6. Lysknappar och annan manöverutrustning är 2:a våningen logiskt placerade och kan användas av person i rullstol 9.2 Korridorer är tillräckligt breda för att personer i rullstol kan passera även nä de möter andra personer. 9. Ledstråk är tydliga Dörrar saknar trösklar. 9.6 Tunga dörrar saknar trösklar.

24 Byggnad: Yrkessvenska K-holm, Bievägen, Katrineholm Ägare: Svenska kyrkan. Utrymning är möjlig för person i manuell Om hiss fungerar. rullstol..2 Utrymning är möjlig med elrullstol.. Utrymning är möjlig för person som använder rullator.. Brandcell går att nå utan att behöva använda trappor.. Passersystem/säkerhetskontroller fungerar även om personen har ett funktionshinder. Utreds med fastighetsägaren..2 Dosor är placerade i rätt höjd.. Dosor har logiska knappsatser. Kort är enkla att sätta i och ta ur..5 Annan utrustning för inpassering är placerad i rätt höjd. 5.2 Det finns skydd som förhindrar att personer hamnar i trappor utan att de är medvetna om det. Skyltning 6. Utrymningsansvariga (eller motsvarande) vet hur de ska evakuera personer med olika funktionsnedsättning 6.2 Övningar har genomförts för att säkerställa att utrymning fungerar även för personer med funktionsnedsättning 6. Rutiner för utrymning av personer med funktionsnedsättning finns dokumenterade. Ingen utsedd Övning i samverkan med VSR. Dokumentation i samverkan med VSR efter övning...5 Det finns en handikapparkering i närheten av byggnaden Finns det att ledstråk fram till entrén? Undersök möjlighet med p-plats på gården..7 Huvudentrén kan användas utan att man Fastighetsägaren.8 behöver passera trappa/trappsteg. Entrédörrar saknar trösklar. uppmanas att åtgärda..9 Rullstol kan passera entrén..0 Dörrhandtag/dörröppnare kan nå från rullstol Tung dörr har dörröppnare/öppnas automatiskt..2 Synskadade kan passera entrén utan risk att Uppmärkning snubbla eller att gå in i osynliga glasytor. 2.2 Hissens innermått uppfyller uppställda krav. 0x0 cm 2. Dörröppnare för hiss finns på alla plan Öppnas automatiskt

25 Byggnad: Yrkessvenska K-holm, Bievägen, Katrineholm Ägare: Svenska kyrkan 2.0 Manöverpanelens knappar har punktskrift Fastighetsägaren 2. Ljudsignal anger när hissen kommit. uppmanas att 2. Ljudsignal anger våning. åtgärda. 2.8 Larmet testas regelbundet. Testas inte regelbundet 2.9 Det finns möjlighet att kommunicera med någon via larmfunktion Skyltar utanför hissen ger begriplig information om verksamhet på olika våningsplan. 2.2 Skyltar inne i hissen ger begriplig information om verksamhet på olika våningsplan Entrévåningsplanet är lätt att identifiera på skyltar och i manöverpanel.. Trappsteg har kontrastmarkering (minst på första och sista trappsteget).. Det är tydligt markerat var en trappa börjar. Toaletter.6 Finns sluten avfallsbehållare? Köps in.7 Är den slutna avfallsbehållaren tillräckligt stor för att rymma exempelvis blöjor? 5.8 Finns torr avställningsyta inom räckhåll från Hylla monteras. toaletten? 7.2 Det finns hörselslinga installerad i möteslokalerna. 7.5 Mikrofoner och högtalare finns för användning vid behov. 7.8 Eventuella podier kan användas av rörelseförhindrade. 9. Våningsplan saknar interna nivåskillnader. 9.2 Korridorer är tillräckligt breda för att personer i rullstol kan passera även när de möter andra. 9. Ledstråk är tydliga. Fastighetsägaren uppmanas att 9. Glasväggar och utskjutande föremål är markerade så att de kan uppfattas av synskadade. åtgärda. Ev. uppmärkning 9.5 Dörrar saknar trösklar. Fastighetsägaren 9.6 Tunga dörrar har dörröppnare uppmanas att 0. Det finns tydliginformation om alternativ entré vid huvudentrén. åtgärda.

26 Byggnad: Yrkessvenska K-holm, Bievägen, Katrineholm Ägare: Svenska kyrkan 0.2 Det finns tydlig skyltning från huvudentrén till alternativ entré. Översänds till: Svenska kyrkan

27 Byggnad: Yrkessvenska, Kungsgatan 68, Eskilstuna Ägare: Kungsleden.5 Finns det ledstråk fram till entrén? Samtliga punkter.6 Lutning utanför entré är högst :2 (8%) påtalas till 2.0 Manöverpanelen knappar har punktskrift. fastighetsägaren 2. Ljudsignal anger när hissen kommit. och 2.2 Optisk signal visar att hissen kommit. samverkansparten i 2. Ljudsignal anger våning Eskilstuna 2.5 Visuell information anger våning kommun. 2.9 Det finns möjlighet att kommunicera med någon via larmfunktionen.. Trappsteg har kontrastmarkering(minst på första och sista trappsteget).. Det är tydligt markerat var en trappa börjar..2 Kan toaletten användas av rörelsehindrade?. Finns torr avställningsyta inom räckhåll från toaletten? 5.8 Finns torr avställningsyta inom räckhåll från toaletten? 7.2 Det finns hörselslinga installerad i möteslokaler. 7.5 Mikrofoner och högtalare finns för Vid behov. användning vid behov. 7.7 Ljussättning kan ändras för olika behov 8.9 Övriga problem Ventilation vid varmt 2 väder. 9. Ledstråk är tydliga Glasväggar och utskjutande föremål är markerade så att de kan uppfattas av synskadade. 6. Sker inköp av möblemang i samråd med dem som ska använda möblerna? 6.6 Är hyllor och förvaringsutrymmen placerade för högt? 6. Rutiner för utrymning av personer med funktionsnedsättning finns dokumenterade.. Utrymningsvägar är tydligt markerade så att de kan uppfattas av synskadade. Bör ske vid ev. nyanskaffning eller om behov uppstår. Kan anpassas Åtgärdas Osäkert. Kan läggas till Påtalas till fastighetsägaren. Översänds till: Anders Hagander, Arbetsmarknads- och familjeförvaltningen, Eskilstuna kommun

28 Övriga generella saker Tillgänglig kommunikation. Finns instruktioner för talare och föreläsare? Generella instruktioner tas fram. 2. Finns det möjlighet för användaren att bli uppringd istället för att behöva vänta? Bör ev. prioriteras även med tanke på Viadidakts kännetecken. 2- Utreds tillsammans med växeln. Bör även tas upp i K-holms kommunikationsråd 2.6 Är väntetider rimliga? (telefon) Påtalas på APT.. Har e-post god typografi?.5 Uppfyller e-post de tekniska tillgänglighetskraven?. Kommunikation via digitala gränssnitt har säkrats ur tillgänglighetssynpunkt..2 Kommunikation är multimodal (Användaren kan välja att kommunicera skriftligt, via tal eller till exempel teckenspråk.) 5. Har verksamheten tagit ställning till om det behövs en texttelefon? 5.5 Känner personalen till taltjänst eller annan tjänst för tolkning via telefon? 5.6 Känner personal till att vissa individer behöver personligt stöd för att genomföra samtal? Tveksam vad som menas. Särskilt teckenspråk bör utredas. Tillgänglig information. Det går att navigera på webbplatsen med tangentbordet.. Det finns en policy för alternativa format Ingen policy men strävan av kompletteringar med film,. Information kan tillhandahållas på punktskrift. Information kan tillhandahållas som storstil (6 punkter).6 Information kan tillhandahållas i formatet Daisy (format för talböcker)..8 Information kan tillhandahållas som teckenspråk.0 Det finns någon i organisationen som är insatt i produktion i alternativa format. lättläst, olika kanaler. Vid behov kan material produceras. Riktlinjer och lathundar ska göras kända. Intro för nyanställda. Frågan ställs till ITkontoret. Utreds vidare Tas upp på APT + info på intranät. Behov av kompetensutveckling undersöks. Frågan tas upp med info-kontoret. Fortsätta påbörjad inriktning av informationskanaler Rutiner för att producera material med punktskrifts tas fram. Ev. kompetensutvecklingsbehov tas upp med kommunikationsråd et.

29 Övriga generella saker.5 Det blir reflexer och blänk i skyltar och tavlor. 2 Allmän skyltöversyn måste göras..7 Skyltar är kompletterade med taktil 2 information eller punktskrift där så är lämpligt..8 Skyltar är kompletterade med ikoner där så 2 är lämpligt..0 Om skyltar bildar en logisk kedja ska denna 2 fungera i sin helhet.. Föremål är placerade framför skyltar och tavlor på ett sätt som försvårar läsning. 5. Personer som talar är filmade så att det går Rutiner att se deras läppar och ansiktsuttryck 5.2 Filmer har textremsa 5. Filmer har vid behov en syntolkad version 2 6. Övriga elektroniska dokument säkras ur Osäkert vad som avses. tillgänglighetssynpunkt Tillgänglig kontorsutrustning Tillgänglig it-sytem/programvaror (samtliga frågor utreds vidare tillsammans med IT-kontoret)

Inventering av tillgängligheten inom Viadidakt samt förslag till åtgärder

Inventering av tillgängligheten inom Viadidakt samt förslag till åtgärder Vår handläggare Vians handling nr 22-20 RAPPORT Datum Vår beteckning Robert Davidsson 20-07-22 VIAN/20:2-269 Kommunikationsstrateg 20:5 Inventering av tillgängligheten inom Viadidakt samt förslag till

Läs mer

Rapport om Viadidakts tillgänglighetsarbete

Rapport om Viadidakts tillgänglighetsarbete Vår handläggare RAPPORT 1 (6) Upprättad datum Vår beteckning Robert Davidsson 2012-04-24 Dnr VIAN/2011:23-269 Kommunikationsstrateg Kompletterad Er beteckning 2012-05-10 Rapport om Viadidakts tillgänglighetsarbete

Läs mer

Rapport och plan för Viadidakts tillgänglighetsarbete

Rapport och plan för Viadidakts tillgänglighetsarbete Vår handläggare RAPPORT OCH ÅTGÄRDSPLAN 1 (7) Upprättad datum Vår beteckning Robert Davidsson, kommunikationsstrateg 2016-01-11 Dnr VIAN/2016:7 PA Holmqvist, utvecklingsstrateg Senast uppdaterad Er beteckning

Läs mer

Rapport om Viadidakts tillgänglighetsarbete

Rapport om Viadidakts tillgänglighetsarbete Vår handläggare RAPPORT 1 (6) Upprättad datum Vår beteckning Robert Davidsson, kommunikationsstrateg 2012-04-24 Dnr VIAN/2011:23-269 PA Holmqvist, utvecklingsstrateg Kompletterad Er beteckning 2014-11-25

Läs mer

Självskattning av tillgänglighet i stadens lokaler Sid 1

Självskattning av tillgänglighet i stadens lokaler Sid 1 Självskattning av tillgänglighet i stadens lokaler Sid 1 Bakgrund och syfte Stockholm ska vara en stad som är tillgänglig för alla det ställer krav på flera olika sätt. Ett är hur de lokaler vi bedriver

Läs mer

2. Checklista för publika lokaler

2. Checklista för publika lokaler 2. Checklista för publika lokaler Nr. KONTROLLPUNKTER 1 NIVÅSKILLNADER (6 ) 1.1 Allmänt 1.1.1 Kan man nå byggnaden utan att passera trappa eller trappsteg? 1.1.2 Kan man stiga in i byggnaden utan att passera

Läs mer

Förslag till Tillgänglighetsplan för allmänna platser och lokaler i Vårgårda kommun. Antagen av KF 2010-04-14 63

Förslag till Tillgänglighetsplan för allmänna platser och lokaler i Vårgårda kommun. Antagen av KF 2010-04-14 63 Förslag till Tillgänglighetsplan för allmänna platser och lokaler i Vårgårda kommun Antagen av KF 2010-04-14 63 1 Innehållsförteckning 1. Inledning...3 1.1 Bakgrund...3 1.2 Syfte...3 1.3 Metod...3 1.4

Läs mer

Tillgängliga konferenser där alla kan delta och medverka oavsett funktionsförmåga

Tillgängliga konferenser där alla kan delta och medverka oavsett funktionsförmåga Tillgängliga konferenser där alla kan delta och medverka oavsett funktionsförmåga En av fem som lever i Sverige har någon form av funktionsnedsättning. Det kan till exempel handla om nedsatt rörelseförmåga,

Läs mer

Tillgänglighetspromenaden vänder sig till ledamöter i Kommunala funktionshinderrådet, ritningsgranskarrådet och särskilt inbjudna.

Tillgänglighetspromenaden vänder sig till ledamöter i Kommunala funktionshinderrådet, ritningsgranskarrådet och särskilt inbjudna. 1 Tillgänglighetspromenad 5 september 2016 Plats: Dalslands konstmuseum och Dalslands center. Tillgänglighetspromenaden vänder sig till ledamöter i Kommunala funktionshinderrådet, ritningsgranskarrådet

Läs mer

Kultur för alla Enkelt avhjälpta hinder och tillgänglighet i Region Jönköpings läns kulturverksamheter

Kultur för alla Enkelt avhjälpta hinder och tillgänglighet i Region Jönköpings läns kulturverksamheter 2015-03-30 Förvaltningsnamn Avsändare Kultur för alla Enkelt avhjälpta hinder och tillgänglighet i Region Jönköpings läns kulturverksamheter Tillgången till ett dynamiskt och mångfacetterat kulturliv berikar

Läs mer

Boverkets föreskrifter om att åtgärda Enkelt avhjälpta hinder. Lathund avseende lokaler dit allmänheten har tillträde.

Boverkets föreskrifter om att åtgärda Enkelt avhjälpta hinder. Lathund avseende lokaler dit allmänheten har tillträde. Boverkets föreskrifter om att åtgärda Enkelt avhjälpta hinder. Lathund avseende lokaler dit allmänheten har tillträde. Boverket har i november 2003 meddelat föreskrifter och allmänna råd (BFS 2003:19)

Läs mer

Tillgängliga verksamheter i en stad för alla

Tillgängliga verksamheter i en stad för alla Tillgängliga verksamheter i en stad för alla Tips på hur du kan göra din verksamhet framkomlig och välkomnande för personer med funktionsnedsättning Stockholm en stad för alla Stockholms stad arbetar

Läs mer

CHECKLISTA. För dig som vill arrangera tillgängliga konferenser

CHECKLISTA. För dig som vill arrangera tillgängliga konferenser CHECKLISTA För dig som vill arrangera tillgängliga konferenser 2 Handisam Titel: Checklista för dig som vill arrangera tillgängliga konferenser Handisam, Myndigheten för handikappolitisk samordning, 2009

Läs mer

Minimikrav på tillgänglighet till olika publika lokaler. Text med kursiv stil = ökat krav på lokaler som ägs eller hyrs av Region Skåne.

Minimikrav på tillgänglighet till olika publika lokaler. Text med kursiv stil = ökat krav på lokaler som ägs eller hyrs av Region Skåne. Minimikrav på tillgänglighet till olika publika lokaler. Text med kursiv stil = ökat krav på lokaler som ägs eller hyrs av Region Skåne. Parkeringsplats Finns parkering inom 25 m gångavstånd till publik

Läs mer

EVA BJÖRKLUND ARKITEKTKONTOR AB Stockholm 2007-04-10

EVA BJÖRKLUND ARKITEKTKONTOR AB Stockholm 2007-04-10 EVA BJÖRKLUND ARKITEKTKONTOR AB Stockholm 2007-04-10 Vad är ett enkelt avhjälpt hinder? Avvägningar Om ett hinder ska anses vara enkelt avhjälpt beror på om Nyttan av åtgärden Förutsättningarna på platsen

Läs mer

Arrangera tillgängligt En guide för tillgängliga arrangemang

Arrangera tillgängligt En guide för tillgängliga arrangemang Sida 1(8) Datum 2013-11-26 Enheten för kultur Marie Persson, 054-701 10 49 marie.persson@regionvarmland.se Arrangera tillgängligt En guide för tillgängliga arrangemang Kulturenheten Region Värmland Region

Läs mer

Tipsa om din kandidat till S:t Julianpriset på www.stockholm.se/tillganglig eller ring tipstelefonen 08-508 26 699.

Tipsa om din kandidat till S:t Julianpriset på www.stockholm.se/tillganglig eller ring tipstelefonen 08-508 26 699. BLOMQUIST ANNONSBYRÅ 2008 32 tips som ökar tillgängligheten i din butik Stockholm ska vara en stad för alla. Det ska vara enkelt att ta sig fram på gator och torg, i offentliga lokaler, i butiker och restauranger

Läs mer

Tillgänglighetsinventering av Skandia teatern

Tillgänglighetsinventering av Skandia teatern Tillgänglighetsinventering av Skandia teatern 2014 ENTUM i samarbete med Add Access 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Uppdragsgivare och kontaktperson... 4 Beskrivning av uppdraget... 4

Läs mer

Prov-inventering av Bollhuset i Lunds kommun med avseende på tillgänglighet och användbarhet för personer med funktionshinder

Prov-inventering av Bollhuset i Lunds kommun med avseende på tillgänglighet och användbarhet för personer med funktionshinder Prov-inventering av Bollhuset i Lunds kommun med avseende på tillgänglighet och användbarhet för personer med funktionshinder Bakgrund och syfte Prov-inventeringen av Bollhuset i Lunds kommun med avseende

Läs mer

Möten för alla. På tillgängliga möten och konferenser kan alla delta. Dalarnas regionala serviceprogram

Möten för alla. På tillgängliga möten och konferenser kan alla delta. Dalarnas regionala serviceprogram Möten för alla På tillgängliga möten och konferenser kan alla delta Dalarnas regionala serviceprogram En av fem som lever i Sverige har någon form av funktionsnedsättning Det kan till exempel handla om

Läs mer

Möten för alla. På tillgängliga möten och konferenser kan alla delta. Dalarnas regionala serviceprogram

Möten för alla. På tillgängliga möten och konferenser kan alla delta. Dalarnas regionala serviceprogram Möten för alla På tillgängliga möten och konferenser kan alla delta Dalarnas regionala serviceprogram En av fem som lever i Sverige har någon form av funktionsnedsättning Det kan till exempel handla om

Läs mer

Tillgänglighetsguide för Sävsjö kommuns offentliga fastigheter

Tillgänglighetsguide för Sävsjö kommuns offentliga fastigheter Tillgänglighetsguide för s offentliga fastigheter Tillgänglighetsguide för s offentliga fastigheter 3 Antagen av kommunstyrelsen den 7 mars 2017, 36 Tillgänglighetsguide för s offentliga fastigheter Innehåll

Läs mer

Tillgänglighetsinventering av Stockholms läns blåsarsymfoniker

Tillgänglighetsinventering av Stockholms läns blåsarsymfoniker Tillgänglighetsinventering av Stockholms läns blåsarsymfoniker 2014 ENTUM i samarbete med Add Access 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Uppdragsgivare och kontaktperson... 4 Beskrivning av

Läs mer

EAH - Enkelt Avhjälpta Hinder. Vanliga brister. Saker att tänka på

EAH - Enkelt Avhjälpta Hinder. Vanliga brister. Saker att tänka på EAH - Enkelt Avhjälpta Hinder eller Vanliga brister och Saker att tänka på I detta dokument har vi försökt att notera ner vanliga brister och saker att tänka, som vi har upptäckt vid genomförda handikappinventeringar

Läs mer

BILAGA 3: Checklista för tillgänglighetsinventering

BILAGA 3: Checklista för tillgänglighetsinventering BILAGA 3: Checklista för tillgänglighetsinventering INSTRUKTIONER Checklistan är framtagen för inventering av Högsby kommuns publika lokaler och platser och är en omarbetning av Handikappombudsmannens

Läs mer

Nu är det dags! Tillsammans gör vi Kungsbacka tillgängligt

Nu är det dags! Tillsammans gör vi Kungsbacka tillgängligt Nu är det dags! Tillsammans gör vi Kungsbacka tillgängligt Nu är det dags! Har du som fastighetsägare satt dig in i frågan om enkelt avhjälpta hinder? Om inte så är det hög tid nu! Varför denna broschyr?

Läs mer

Tillgänglighetsinventering Kunskapsskolan Täby Fräsaren 2

Tillgänglighetsinventering Kunskapsskolan Täby Fräsaren 2 Tillgänglighetsinventering Kunskapsskolan Täby Fräsaren 2 Upprättat av Certifierad sakkunnig i tillgänglighet 2016-05-20 1 (8) Tillgänglighetsinventering Fräsen 2, Kunskapsskolan, Täby kommun UPPDRAG Att

Läs mer

Tillgänglighet. Färnas Hjärta Bed & Breakfast

Tillgänglighet. Färnas Hjärta Bed & Breakfast Tillgänglighet Färnas Hjärta Bed & Breakfast Tillgänglighetsinformation Vi tycker det är viktig för gäster att på förhand få veta om våra lokaler är tillgänglig utifrån de behov man har. Det gäller speciellt

Läs mer

Sjöfartsverkets författningssamling

Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets föreskrifter och allmänna råd om anpassning av passagerarfartyg med hänsyn till personer med funktionshinder; beslutade den 12 november 2004. SJÖFS 2004:25

Läs mer

Checklista för tillgängliga vallokaler och röstningslokaler

Checklista för tillgängliga vallokaler och röstningslokaler Tillgängliga vallokaler Checklista för tillgängliga vallokaler och röstningslokaler Om checklistan Detta dokument är framtaget för att vara ett stöd för kommunerna i arbetet med att välja ut och utforma

Läs mer

Tillgänglighetsinventering Lokal: Mariebad (inte Spa och Relaxavdelningen) Tidpunkt för inventering: hösten 2011.

Tillgänglighetsinventering Lokal: Mariebad (inte Spa och Relaxavdelningen) Tidpunkt för inventering: hösten 2011. Tillgänglighetsinventering Lokal: Mariebad (inte Spa och Relaxavdelningen) Tidpunkt för inventering: hösten 2011. Förklaringar: Grön ruta: god tillgänglighet Röd ruta: det som kan förbättras Kontrastmarkering.

Läs mer

Handlingsplan för HIN i. Mariestad Töreboda och Gullspång

Handlingsplan för HIN i. Mariestad Töreboda och Gullspång Handlingsplan för HIN i Mariestad Töreboda och Gullspång Åtgärdande av enkelt avhjälpta hinder i publika lokaler Tekniska förvaltningen Mariestad Töreboda och Gullspång Antaget av Kommunstyrelsen Mariestad

Läs mer

Enkelt avhjälpta hinder

Enkelt avhjälpta hinder 2016-03-31 Enkelt avhjälpta hinder Fastighetsägare ska åtgärda enkelt avhjälpta hinder för att så många som möjligt ska kunna få tillträde till och använda publika lokaler och allmän platsmark. Checklista

Läs mer

Parkering och entré Reception

Parkering och entré Reception För oss på Quality Hotel Winn i Haninge är det viktigt att alla känner sig välkomna och väntade, därför har vi här listat de punkter där du som gäst kan se vad du kan förvänta dig hos oss. Det här är ett

Läs mer

Bilaga 1 Inventeringsprotokoll

Bilaga 1 Inventeringsprotokoll Uppdragsnr: 10177948 Daterad: 2013-09-23 Reviderad: Handläggare: Malin Hjort Tillgänglighetsinventering Oxelösund För skolor, förskolor och kommunala offentliga lokaler, grupp- och äldreboenden Status:

Läs mer

Tillgänglighets- och bemötandepriset. En stad för alla en vinst för dig!

Tillgänglighets- och bemötandepriset. En stad för alla en vinst för dig! Tillgänglighets- och bemötandepriset En stad för alla en vinst för dig! 2015 En stad för alla en vinst för dig! Varje dag går företag i Halmstad miste om kunder för att deras verksamhet inte är tillgänglig

Läs mer

Det är genom aktiva och konkreta insatser som vi i Studiefrämjandet visar att vi tar mångfalds- och inkluderingsarbetet på allvar. Lycka till!

Det är genom aktiva och konkreta insatser som vi i Studiefrämjandet visar att vi tar mångfalds- och inkluderingsarbetet på allvar. Lycka till! CHECK it out! Alla ska vara välkomna att delta i Studiefrämjandets verksamhet. För att det ska bli verklighet måste vi också göra det möjligt för alla att delta. Det innebär att vi ska ha god tillgänglighet

Läs mer

RAPPORT INVENTERING Ture Ålander Läkarpraktik Uppsala

RAPPORT INVENTERING Ture Ålander Läkarpraktik Uppsala 1 RAPPORT INVENTERING Ture Ålander Läkarpraktik Uppsala Vid inventeringen medverkan av: Barbro Mattsson HSO Östhammar Ture Ålander, husläkarmottagningen Datum: 20090507 Tidsåtgång inventering och dokumentation:

Läs mer

tillgänglighetsstandard

tillgänglighetsstandard Scandics tillgänglighetsstandard Här kan du ta del av vår tillgänglighetsstandard på 110 punkter. Den har tagits fram genom att vi noga följt gästens väg ända från parkeringen och vidare genom hela hotellet.

Läs mer

Tillgänglighetspromenaden genomfördes en solig eftermiddag med företrädare från funktionshinderföreningar, Politiken, näringsidkare och tjänstemän.

Tillgänglighetspromenaden genomfördes en solig eftermiddag med företrädare från funktionshinderföreningar, Politiken, näringsidkare och tjänstemän. Tillgänglighetspromenad Plats: Vita Sandar Datum: 3 maj 2017 Tillgänglighetspromenaden genomfördes en solig eftermiddag med företrädare från funktionshinderföreningar, Politiken, näringsidkare och tjänstemän.

Läs mer

Foto: Anders Jagendal. Några tips för tillgängligheten. i ditt företag

Foto: Anders Jagendal. Några tips för tillgängligheten. i ditt företag Foto: Anders Jagendal Några tips för tillgängligheten i ditt företag En stad för alla - en vinst för dig. Varje dag går företag i Borås miste om kunder för att deras verksamhet inte är tillgänglig för

Läs mer

GUIDE [År] TILLGÄNGLIGHETSGUIDE. Socialförvaltningen Ovanåkers kommun (Reviderad juli 2014)

GUIDE [År] TILLGÄNGLIGHETSGUIDE. Socialförvaltningen Ovanåkers kommun (Reviderad juli 2014) GUIDE [År] TILLGÄNGLIGHETSGUIDE Socialförvaltningen Ovanåkers kommun (Reviderad juli 2014) 1 Innehållsförteckning 12an 3 54an Gruppbostad & gemensamhetsutrymme n 11 Backa 15 Gullvivan 25 Gyllengården 31

Läs mer

Tillgängligheten i din butik. Tips och råd till dig som är butiksinnehavare

Tillgängligheten i din butik. Tips och råd till dig som är butiksinnehavare Tillgängligheten i din butik Tips och råd till dig som är butiksinnehavare En stad för alla Jönköping ska vara en stad för alla. En tillgänglig miljö underlättar för alla, inte bara för personer med funktionsnedsättning.

Läs mer

6. Symbolförklaringar

6. Symbolförklaringar Sida Objekt 5. Inledning 6. Symbolförklaringar 7. Kommmunalhuset 8. Sävsjö stadsbibliotek 9. Rörvik bibliotek 10. Stockaryd bibliotek 11. Vrigstad bibliotek 12. Kulturhuset 13. Socialkontor 14. LSS-enhet

Läs mer

CHECKLISTA ÖVER TILLGÄNGLIGHET TILL KULTUROBJEKT

CHECKLISTA ÖVER TILLGÄNGLIGHET TILL KULTUROBJEKT CHECKLISTA ÖVER TILLGÄNGLIGHET TILL KULTUROBJEKT Checklistan är till hjälp vid bedömningen av kulturobjekts tillgänglighet för personer med rörelse- eller funktionshinder. Rikta gärna eventuella frågor

Läs mer

Checklista avseende fysisk tillgänglighet: Specialiserad palliativ slutenvård

Checklista avseende fysisk tillgänglighet: Specialiserad palliativ slutenvård 1 (5) Avdelningen för nsjukvård Geriatrikenheten Checklista fysisk tillgänglighet Checklista avseende fysisk tillgänglighet: Specialiserad palliativ slutenvård Företagsnamn Organisationsnummer Verksamhetens

Läs mer

Föreläggande om åtgärd, Näckrosen 7

Föreläggande om åtgärd, Näckrosen 7 TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum Vår beteckning BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN 2017-10-19 TILLS.2017.30 Vår handläggare Anna Eriksson Bygglovshandläggare Bygg- och miljönämnden Katrineholms kommun Föreläggande om åtgärd,

Läs mer

Tillgänglighets- och bemötandepriset. En stad för alla en vinst för dig!

Tillgänglighets- och bemötandepriset. En stad för alla en vinst för dig! Tillgänglighets- och bemötandepriset En stad för alla en vinst för dig! 2014 En stad för alla en vinst för dig! Varje dag går företag i Halmstad miste om kunder för att deras verksamhet inte är tillgänglig

Läs mer

CHECKLISTA. För ökad tillgänglighet

CHECKLISTA. För ökad tillgänglighet CHECKLISTA För ökad tillgänglighet Denna checklista är framtagen av projektet En stärkt röst. För mer information kontakta info@enstarktrost.se eller läs mer på vår hemsida: www.enstärktröst.se. Projektet

Läs mer

Checklista för lokaler Fysisk tillgänglighet

Checklista för lokaler Fysisk tillgänglighet Checklista för lokaler Fysisk tillgänglighet Företag/Vårdgivare Mottagningsadress Verksamhetschef Datum för ifyllnad Vårdvalsområde Denna redovisning av lokalens fysiska tillgänglighet ska bifogas ansökan

Läs mer

Boverkets författningssamling

Boverkets författningssamling Boverkets författningssamling Boverkets föreskrifter om ändring i verkets föreskrifter och allmänna råd (2011:13) om avhjälpande av enkelt avhjälpta hinder till och i lokaler dit allmänheten har tillträde

Läs mer

Diskriminering p.g.a. funktionshinder den 16 mars 2016, kl 10:00, vid AF Spånga Kista, Fagerstagatan 7, Lunda

Diskriminering p.g.a. funktionshinder den 16 mars 2016, kl 10:00, vid AF Spånga Kista, Fagerstagatan 7, Lunda Diskriminering p.g.a. funktionshinder den 16 mars 2016, kl 10:00, vid AF Spånga Kista, Fagerstagatan 7, Lunda Bristande tillgänglighet: Nedanstående brister i tillgängligheten beträffande den fysiska miljön

Läs mer

Enkelt avhjälpt i lokaler

Enkelt avhjälpt i lokaler Enkelt avhjälpt i lokaler 2 Enkelt avhjälpta hinder i publika lokaler och på allmänna platser ska åtgärdas Du får här kortfattad information om vad som gäller enligt bestämmelserna om enkelt avhjälpta

Läs mer

Tillgänglighets- och bemötandepriset En stad för alla en vinst för dig!

Tillgänglighets- och bemötandepriset En stad för alla en vinst för dig! Tillgänglighets- och bemötandepriset 2016 En stad för alla en vinst för dig! En stad för alla en vinst för dig! Varje dag går företag i Halmstad miste om kunder för att deras verksamhet inte är tillgänglig

Läs mer

Tillgängligheten i din butik. Tips och råd till dig som är butiksinnehavare

Tillgängligheten i din butik. Tips och råd till dig som är butiksinnehavare Tillgängligheten i din butik Tips och råd till dig som är butiksinnehavare En stad för alla Jönköping ska vara en stad för alla. En tillgänglig miljö underlättar för alla, inte bara för personer med funktionsnedsättning.

Läs mer

Ett tillgängligt Vänsterparti. Tillgänglighetspolicy

Ett tillgängligt Vänsterparti. Tillgänglighetspolicy Ett tillgängligt Vänsterparti Tillgänglighetspolicy Vänsterpartiet 2014 Tillgänglighetspolicy för Vänsterpartiet Alla medlemmar i Vänsterpartiet ska kunna vara aktiva och delta i partiets verksamhet. Att

Läs mer

Handlingsplan för ökad tillgänglighet till biblioteksservice för personer med funktionshinder

Handlingsplan för ökad tillgänglighet till biblioteksservice för personer med funktionshinder HALLSTAHAMMARS KOMMUN Kultur & Fritid 2006-03-06 F Ö R S L A G Handlingsplan för ökad tillgänglighet till biblioteksservice för personer med funktionshinder BAKGRUND Handikapplan för Hallstahammar kommun

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret Tillgänglighet i gatumiljö 2007-2015. Bilaga 2 Riktlinjer för utformning

Samhällsbyggnadskontoret Tillgänglighet i gatumiljö 2007-2015. Bilaga 2 Riktlinjer för utformning Samhällsbyggnadskontoret Tillgänglighet i gatumiljö 2007-2015 Bilaga 2 Riktlinjer för utformning Allmänt Denna bilaga skall vara till hjälp vid val av åtgärder för att förbättra tillgängligheten i den

Läs mer

Handlingsplan för ökad tillgänglighet till biblioteksservice för personer med funktionshinder, reviderad version,

Handlingsplan för ökad tillgänglighet till biblioteksservice för personer med funktionshinder, reviderad version, Datum 2018-05-25 Bilaga 1 Tillgänglighetsplan Handlingsplan 2018-2022 för ökad tillgänglighet till biblioteksservice för personer med funktionshinder, reviderad version, 2018-05-25 Upprättad av: Sorsele

Läs mer

Tillgänglighet. http://www.hembygd.se/tillganglighet. Fysiska hinder

Tillgänglighet. http://www.hembygd.se/tillganglighet. Fysiska hinder Fysiska hinder Att hitta inom området För att besökare med funktionsnedsättning ska hitta inom området krävs tydlig information. För att synskadade och blinda ska kunna ta till sig information kan man

Läs mer

Tillgänglighetsguide för Sävsjö kommuns offentliga fastigheter

Tillgänglighetsguide för Sävsjö kommuns offentliga fastigheter Tillgänglighetsguide för s offentliga fastigheter Tillgänglighetsguide för s offentliga fastigheter Innehåll Inledning... 5 Symbolförklaringar... 6 1. Kommunalhuset... 8 2. Överförmyndarnämnden... 9 3.

Läs mer

Åtgärdslistan Rapport över tillgänglighet. Biografen Zita Folkets Bio Stockholm

Åtgärdslistan Rapport över tillgänglighet. Biografen Zita Folkets Bio Stockholm Åtgärdslistan Rapport över tillgänglighet Biografen Zita Folkets Bio Stockholm INNEHÅLL Angöring, parkering... 3 Entréer... 3 Allmänt om lokaler... 3 Förflyttningsvägar... 3 Biosalonger... 4 Biosalong

Läs mer

BILAGA 4: Boverkets författningssamling HIN 1

BILAGA 4: Boverkets författningssamling HIN 1 BILAGA 4: Boverkets författningssamling HIN 1 BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING BFS 2003:19 HIN 1 Utgivare: Sten Bjerström 1 Boverkets föreskrifter och allmänna råd om undanröjande av enkelt avhjälpta hinder

Läs mer

Kriterier för trygghetsboende. Antagna av kommunfullmäktige 24 februari 2014, 19

Kriterier för trygghetsboende. Antagna av kommunfullmäktige 24 februari 2014, 19 Kriterier för trygghetsboende Antagna av kommunfullmäktige 24 februari 2014, 19 Övergripande kriterier Trygghetsboende ska bestå av hyreslägenheter. Trygghetsboende innefattar ett socialt innehåll med

Läs mer

8. Regelbok. Lokaler och utrustning. Primärvårdsprogram 2015

8. Regelbok. Lokaler och utrustning. Primärvårdsprogram 2015 1 (6) 8. Regelbok Lokaler och utrustning Primärvårdsprogram 2015 2 (6) Lokalkrav Obligatoriska krav 1 Parkeringsplats och angöringsplats; Det ska finnas parkeringsplats för personer med rörelsehinder högst

Läs mer

BRAND 2010 Mai Almén

BRAND 2010 Mai Almén Mångfald och Jämställdhet i Byggprocessen Både tillgängligheten och frångängligheten för personer med funktionsnedsättningar skall garanteras enligt Boverkets Byggregler Funktionshinder PBL 2 kap 4, 3

Läs mer

Kyrkan räknas till offentliga rum och de ska även vara tillgängliga för människor

Kyrkan räknas till offentliga rum och de ska även vara tillgängliga för människor Sida 1 Toaletten Hur ska toaletten se för att alla kan använda den? För att på bästa sätt kunna svara på den frågan har vi tagit hjälp av byggnadsinspektör Ola Grönås och Handisam. Kyrkan räknas till offentliga

Läs mer

Information till checklista för egenkontroll av enkelt avhjälpa hinder i publika lokaler

Information till checklista för egenkontroll av enkelt avhjälpa hinder i publika lokaler Örnsköldsviks kommun maj 2014 INFORMATION FRÅN BYGG- OCH MILJÖAVDELNINGEN FÖRETAG Information till checklista för egenkontroll av enkelt avhjälpa hinder i publika lokaler 1. Fysiska hinder 1.1 Parkeringsplats

Läs mer

Så jobbar vi med tillgänglighet i Arvika kommun

Så jobbar vi med tillgänglighet i Arvika kommun Så jobbar vi med tillgänglighet i Arvika kommun God tillgänglighet God tillgänglighet handlar om många olika aspekter i vår miljö. Att det inte finns några fysiska hinder som gör det svårt för personer

Läs mer

Redovisning av tillgänglighetsarbete för Skolförvaltningen 2014

Redovisning av tillgänglighetsarbete för Skolförvaltningen 2014 SALA4000, v 2.0, 2012-08-27 N:\ Staben\BLN\2014\2014-09-16\Ärende 8 Missiv.docx SKOLFÖRVALTNINGEN 1 (6) DNR 2014/935 ÄRENDE 8 BILAGA BLN 2014/33/1 HENRIC SJÖBLOM MISSIV Redovisning av tillgänglighetsarbete

Läs mer

EN STAD FÖR ALLA 2010. Örebro kommuns plan för tillgänglighet och användbarhet i inne- och utemiljö

EN STAD FÖR ALLA 2010. Örebro kommuns plan för tillgänglighet och användbarhet i inne- och utemiljö EN STAD FÖR ALLA 2010 Örebro kommuns plan för tillgänglighet och användbarhet i inne- och utemiljö December 2008 EN STAD FÖR ALLA... 2 MÅL... 2 MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER... 2 NATIONELL PLAN FÖR HANDIKAPPOLITIKEN...

Läs mer

TILLGÄNGLIGHETSGUIDE AVESTA KOMMUN

TILLGÄNGLIGHETSGUIDE AVESTA KOMMUN TILLGÄNGLIGHETSGUIDE AVESTA KOMMUN 2011 INLEDNING Det här är den första tillgänglighetsguide som ges ut i Avesta 2011. Arbetet med ett tillgängligare Avesta har pågått en tid och att tillgängliggöra myndigheter,

Läs mer

Skolans skyltar REFERENS

Skolans skyltar REFERENS REFERENS Skolans skyltar Bakgrund SISAB har ansvar för rumsnummerskyltar och SISAB skyltar utomhus. Rumsnummerskyltar är de nummerskyltar som finns vid varje dörr i skolan, t ex. A125. SISAB har även entrénummerskylt,

Läs mer

Riktlinjer för skyltning av Lekebergs kommuns verksamhetslokaler

Riktlinjer för skyltning av Lekebergs kommuns verksamhetslokaler Riktlinjer för skyltning av Lekebergs kommuns verksamhetslokaler Fastställd av: Kommunstyrelsen Datum: 2018-06-04 Ansvarig för revidering: Kommunstyrelsen Ansvarig tjänsteperson: Kommunikatör Diarienummer:

Läs mer

Enkelt avhjälpta hinder. Broschyr för fastighetsägare

Enkelt avhjälpta hinder. Broschyr för fastighetsägare Enkelt avhjälpta hinder Broschyr för fastighetsägare Denna broschyr vänder sig i första hand till dig som äger en lokal dit allmänheten har tillträde eller äger allmän platsmark och vill veta vad de nya

Läs mer

Rapport från beredning för full delaktighet KS-2011/1093

Rapport från beredning för full delaktighet KS-2011/1093 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2011/1093 2013-02-18 Kommunstyrelsen Rapport från beredning för full delaktighet KS-2011/1093 Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Handikappolitiskt program

Handikappolitiskt program Handikappolitiskt program Innehållsförteckning Förord 2 Sida Åtgärder i kommunerna 3-4 Lagar 5 Socialtjänstlagen, 1 kap 1 Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) 5, 6 7 Plan- och bygglagen

Läs mer

Ramper till publika lokaler i Göteborg - enkelt avhjälpta hinder Råd och riktlinjer för utformning utkast 2009-06-24

Ramper till publika lokaler i Göteborg - enkelt avhjälpta hinder Råd och riktlinjer för utformning utkast 2009-06-24 Ramper till publika lokaler i Göteborg - enkelt avhjälpta hinder Råd och riktlinjer för utformning utkast 2009-06-24 Råd och riktlinjer för utformning av ramper. En skrift sammanställd av Trafikkontoret

Läs mer

Guide för tillämpning av tillgänglighetssymbolerna i SS 30600

Guide för tillämpning av tillgänglighetssymbolerna i SS 30600 Guide för tillämpning av tillgänglighetssymbolerna i SS 30600 Denna guide är avsedd som vägledning för användning av tillgänglighetssymbolerna i SS 30600. Med enhetliga och funktionella bildsymboler i

Läs mer

Tillgängligheten hos passagerarfartyg och höghastighetspassagerarfartyg som används för allmänna transporter

Tillgängligheten hos passagerarfartyg och höghastighetspassagerarfartyg som används för allmänna transporter 1 (9) Utfärdad: xx.xx.2012 Träder i kraft: [1.1.2013] Giltighetstid: tills vidare Rättsgrund: Lag om fartygs tekniska säkerhet och säker drift av fartyg (1686/2009) 6 4 mom., 15 3 mom., 16 och 23 1 mom.

Läs mer

CHECKLISTA. för ökad tillgänglighet

CHECKLISTA. för ökad tillgänglighet CHECKLISTA för ökad tillgänglighet Denna checklista är framtagen av projektet En stärkt röst med hjälp av projektets organisationer: Förbundet Unga Rörelsehindrade, Unga Reumatiker, Unga Allergiker, Svenska

Läs mer

I föreliggande detaljplaneförslag uppfylls nedanstående ambitioner enligt stadens riktlinjer:

I föreliggande detaljplaneförslag uppfylls nedanstående ambitioner enligt stadens riktlinjer: Sida 1 (5) Checklista Antas i kommunfullmäktige Detaljplanens namn: Dnr: 2013-09481 Stadsdel: Kista Svar senast: 2016-02-01 Syfte och huvuddrag Stadsbyggnadskontoret har upprättat ett detaljplaneförslag

Läs mer

Tillgänglighetsinventeringar av Åländska besöksmål: Jan Karls-gården, Kronohäktet Vita Björn & Kastelholms slott

Tillgänglighetsinventeringar av Åländska besöksmål: Jan Karls-gården, Kronohäktet Vita Björn & Kastelholms slott Juni 2013 Rapport från Tillgänglighetsinventeringar av Åländska besöksmål: Jan Karls-gården, Kronohäktet Vita Björn & Kastelholms slott Uppdragsgivare: Ålands landskapsregering/museibyrån 1 Innehåll: Inledning

Läs mer

Checklista. För tillgängliga vallokaler

Checklista. För tillgängliga vallokaler Checklista För tillgängliga vallokaler Handisam, Myndigheten för handikappolitisk samordning, 2014 Titel: Checklista För tillgängliga vallokaler Handisam Serie: A 2014:3 ISBN-nummer: 978-91-980064-7-6

Läs mer

HANDLINGSPLAN för tillgänglighetsarbetet inom VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS verksamhetsområde.

HANDLINGSPLAN för tillgänglighetsarbetet inom VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS verksamhetsområde. SALA1000, v 1.0, 2010-08-26 1 (6) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Information, stöd och utredning Klas-Göran Gidlöf HANDLINGSPLAN för tillgänglighetsarbetet inom VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS verksamhetsområde.

Läs mer

Förslag på. aktiviteter

Förslag på. aktiviteter Förslag på Budget 2015 aktiviteter Program för delaktighet för personer med funktionsnedsättning 2011-2016 (KF-beslut den 13 juni 2011) Förslag på aktiviteter i denna skrift är framtagna i två fokusgrupper

Läs mer

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson

BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson BOVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Catarina Olsson BFS 2011:13 Boverkets föreskrifter och allmänna råd om avhjälpande av enkelt avhjälpta hinder till och i lokaler dit allmänheten har tillträde och

Läs mer

Åtgärdslista till rapporten över tillgänglighet i Cirkus Cirkörs lokaler

Åtgärdslista till rapporten över tillgänglighet i Cirkus Cirkörs lokaler Åtgärdslista till rapporten över tillgänglighet i Cirkus Cirkörs lokaler Innehåll Angöring, parkering... 3... 3 Entréer... 3 Entrén (befintlig)... 3 Vindfång i den befintliga entrén... 3 Den nya entrén...

Läs mer

Utredning om förtidsröstningslokalernas förenlighet med vallagens krav i valet 2018

Utredning om förtidsröstningslokalernas förenlighet med vallagens krav i valet 2018 1 (13) Utredning om förtidsröstningslokalernas förenlighet med vallagens krav i valet 2018 Lokaler för förtidsröstning Sedan 2006 har förtidsröstning anordnats i kommunens kontaktcenter Info Danderyd i

Läs mer

Tillgänglighet i din besöksinformation 12 frågor som hjälper dig på vägen

Tillgänglighet i din besöksinformation 12 frågor som hjälper dig på vägen Tillgänglighet i din besöksinformation 12 frågor som hjälper dig på vägen TILLGÄNGLIGHETSINFORMATION FÖR BESÖKARE kan det vara viktigt att på förhand få veta om lokalen eller verksamheten är tillgänglig

Läs mer

NetPort Science Park. Tillgänglighetsgranskning bygglovhandling kv Emigranten, Östra Piren, Karlshamn Projektnummer: 14013

NetPort Science Park. Tillgänglighetsgranskning bygglovhandling kv Emigranten, Östra Piren, Karlshamn Projektnummer: 14013 NetPort Science Park kv Emigranten, Östra Piren, Karlshamn Projektnummer: 14013 Tillgänglighetsgranskning bygglovhandling 2017-03-20 Linda Wanhatalo Bengtsson Anders Törnqvist Arkitektkontor AB Inledning

Läs mer

Tillgänglighetshandboken

Tillgänglighetshandboken Tillgänglighetshandboken Krav och riktlinjer för utformning av tillgängliga och användbara miljöer för personer med funktionsnedsättningar, på allmänna platser och i lokaler dit allmänheten har tillträde

Läs mer

Tillgänglighet i din besöksinformation 12 frågor som hjälper dig på vägen

Tillgänglighet i din besöksinformation 12 frågor som hjälper dig på vägen Tillgänglighet i din besöksinformation 12 frågor som hjälper dig på vägen n Titel: Tillgänglighet som en del i din besöksinformation 12 frågor som hjälper dig på vägen. Handisam, Myndigheten för handikappolitisk

Läs mer

BRA FÖR ALLA. En skrift om tillgängliga och användbart utformade byggnadsdetaljer

BRA FÖR ALLA. En skrift om tillgängliga och användbart utformade byggnadsdetaljer BRA FÖR ALLA En skrift om tillgängliga och användbart utformade byggnadsdetaljer Innehåll Förutsättningar... 1 Handikapparkering... 1 Gångväg till entré... 2 Entré... 3 Dörr... 3 Vindfång... 3 Tröskel...

Läs mer

Borås 2-3 oktober 2002

Borås 2-3 oktober 2002 0g7(63/$76,1)g5)5$07,'(1 Borås 2-3 oktober 2002 Sari Lanninger, ÃÃÃÃÃÃÃÃÃÃÃÃÃIllustration: Erika Eklund Omarbetad bild ur Tillgänglighet för alla, Handikappombudsmannens sjunde rapport till regeringen

Läs mer

När du kommer till Tekniska museet

När du kommer till Tekniska museet Inför ditt besök När du kommer till Tekniska museet Med buss Du går av på hållplatsen som heter Museiparken. Den ligger på bilvägen precis utanför museet. Från hållplatsen till entrén är sträckan ca 100

Läs mer

TILLGÄNGLIGHETSUTREDNING FÖRSKOLAN VIKDALENS BARN SICKLAÖN 380:6, NACKA 2013-03-11. Uppdragsnummer: NAKO-0052

TILLGÄNGLIGHETSUTREDNING FÖRSKOLAN VIKDALENS BARN SICKLAÖN 380:6, NACKA 2013-03-11. Uppdragsnummer: NAKO-0052 Tengbomgruppen ab Box 1230, Katarinavägen 15 SE 111 82 Stockholm tel 08-412 52 00 fax 08-412 53 03 www.tengbom.se FÖRSKOLAN VIKDALENS BARN SICKLAÖN 380:6, NACKA TILLGÄNGLIGHETSUTREDNING 2013-03-11 Uppdragsnummer:

Läs mer

Viadidakt förvaltningskansli, Kullbergska huset, Bievägen 1B, Katrineholm

Viadidakt förvaltningskansli, Kullbergska huset, Bievägen 1B, Katrineholm VIADIDAKTNÄMNDEN 2011-09-20 1 Plats och tid Kullbergska huset, Katrineholm ; tisdag den 20 september 2011 kl. 14.00 17.00 Beslutande Beslutande ersättare Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens

Läs mer

Tillgänglighetsinventering av Strandpromenaden, Näsviken, Kungsgatan, Regeringsgatan, Hamngatan, Erik Dahlbergsvägen, Ågatan, Vägga fiskhamn,

Tillgänglighetsinventering av Strandpromenaden, Näsviken, Kungsgatan, Regeringsgatan, Hamngatan, Erik Dahlbergsvägen, Ågatan, Vägga fiskhamn, Tillgänglighetsinventering av Strandpromenaden, Näsviken, Kungsgatan, Regeringsgatan, Hamngatan, Erik Dahlbergsvägen, Ågatan, Vägga fiskhamn, Gustavsborg, Lasarettet och centrala delar av Mörrum Tyréns

Läs mer

Information till FH-rådens sekreterare

Information till FH-rådens sekreterare Information till FH-rådens sekreterare MR-frågor och ombudsmän Brukarinflytande / FH-rådens roll Program för delaktighet 2011-2016 Modell för tillgänglighetsinformation S:t Julian 2015 Funktionshinderombudsman

Läs mer