Tillsynsutredning (19) för miljö- och byggnadsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tillsynsutredning 2013 1 (19) för miljö- och byggnadsnämnden"

Transkript

1 Tillsynsutredning (19) för miljö- och byggnadsnämnden

2 Innehållsförteckning SAMMANFATTNING INLEDNING... 4 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDENS ANSVAR... 4 TILLSYNENS SYFTE MBNS VERKSAMHET... 5 BASVERKSAMHET... 5 RIKTAD VERKSAMHET... 5 BEDÖMNING AV TILLSYNSBEHOV EKONOMI, KOMPETENS OCH RESURSER... 6 EKONOMI... 6 KOMPETENS... 6 RESURSER HÄLSOSKYDD... 8 BASVERKSAMHET... 8 RIKTAD VERKSAMHET TILLSYN AV LOKALER LIVSMEDEL OCH DRICKSVATTEN... 9 BASVERKSAMHET... 9 RIKTAD VERKSAMHET KONTROLL AV LIVSMEDELSANLÄGGNINGAR MILJÖSKYDD BASVERKSAMHET RIKTAD VERKSAMHET TILLSYN AV ANLÄGGNINGAR SAMHÄLLSPLANERING BASVERKSAMHET RIKTAD VERKSAMHET VERKSAMHETSSTÖD BASVERKSAMHET SÄRSKILDA INSATSER BILAGA 1: BERÄKNAT RESURSBEHOV BASVERKSAMHET BILAGA 2: BERÄKNAT RESURSBEHOV RIKTAD VERKSAMHET TILLSYN AV LOKALER/ANLÄGGNINGAR BILAGA 3: BERÄKNAT RESURSBEHOV RIKTAD VERKSAMHET SÄRSKILDA INSATSER BILAGA 4: MÅL OCH STYRDOKUMENT (19)

3 Sammanfattning Miljö- och byggnadsnämnden ska årligen genomföra en utredning som visar vilket resursbehov nämnden har i termer av kompetens och tillgänglig arbetstid. Denna tillsynsutredning för 2013 är en revidering av tillsynsutredningen för Utredningen har uppdaterats med avseende på beräkning av tillgängliga resurser och på beräkning av behovet av resurser. Tillsynsutredningen används som utgångspunkt för prioritering och planering av 2013 års verksamhet. Prioritering, planering och uppföljning presenteras i dokumentet Tillsynsplan 2013 för miljö- och byggnadsnämnden. Tillsynsplanen utgår från de tillgängliga resurserna under året. Tillsynsutredningen för 2013 visar att miljö- och hälsoskyddsenhetens tillgängliga resurser för tillsyn uppgår till ungefär timmar. Resurserna är tillräckliga för att enheten ska klara den föreskrivna basverksamheten samt behovet av riktad tillsyn av lokaler och verksamheter. 3 (19)

4 1. Inledning En myndighet som har tilldelats operativa tillsynsuppgifter enligt miljöbalken ska avsätta resurser för tillsynsarbetet som i tillräcklig grad svarar mot behovet av tillsyn samt ha personal med tillräcklig kompetens för tillsynsarbetet. En utredning ska göras av vilket tillsynsbehov som finns i kommunen och utredningen ska uppdateras varje år. Detta dokument utgör den utredningen. Syftet med denna tillsynsutredning för 2013 är även att: Ge en överblick över miljö- och byggnadsnämndens verksamhet inom miljö- och hälsoskyddsområdet. Ge underlag för resurs- och verksamhetsplanering för miljö- och hälsoskyddsenheten (i fortsättningen kallat MHE). Visa vilket resurs- och kompetensbehov MBN har inom området. Miljö- och byggnadsnämndens ansvar Miljö- och byggnadsnämndens (i fortsättningen kallad MBN) myndighetsansvar är att utöva tillsyn enligt miljöbalken, livsmedelslagen, smittskyddslagen och den lokala renhållningsordningen. MBN styrs också av förvaltningslagen. MBN arbetar också med samhällsplanering och genomför speciella uppdrag inom sitt kompetensområde. Utöver tillsynsutredningen ska MBN, enligt miljöbalken och livsmedelslagen, även upprätta en årlig tillsynsplan som visar hur man planerar tillsynen och hur den följs upp. Tillsynsplanen är ett eget dokument. MBN är inte ansvarig för: Naturvård och vattenvård. Inom vattenvård är nämnden rådgivande till ansvariga. Avfallshantering, praktiskt. Upprättande och uppdatering av lokala avfallsföreskrifter. Tillsynens syfte Tillsynens syfte framgår av 26 kap. 1, första stycket, miljöbalken. Tillsynen skall säkerställa syftet med denna balk och föreskrifter som har meddelats med stöd av balken. Tillsynen är det redskap MBN som tillsynsmyndighet har för att uppfylla miljöbalkens syfte att främja en hållbar utveckling som innebär att nuvarande och kommande generationer tillförsäkras en hälsosam och god miljö. Vad en ekologiskt hållbar utveckling innebär förtydligas av riksdagen genom miljökvalitetsmålen. Tillsynen ska alltså bedrivas så att de nationella miljökvalitetsmålen uppnås. 4 (19)

5 2. MBNs verksamhet MBNs verksamhet är indelad i områden: smittskydd, hälsoskydd, livsmedel, miljöskydd, samhällsplanering, verksamhetsstöd och speciella uppdrag/projekt. Områdena finns närmare beskrivna i kommande kapitel. Inom respektive verksamhetsområde är arbetsuppgifterna uppdelade i basverksamhet och riktad verksamhet. Den riktade verksamheten delas här upp mellan tillsyn av lokaler/anläggningar samt särskilda insatser. Basverksamhet Basverksamhet är de uppgifter som MBN är skyldiga att genomföra enligt lagstiftningen, till exempel handlägga anmälningar och klagomål, lämna råd och upplysningar, arbeta med miljörapporter, handlägga överklaganden, rapportera (ofta statistik) till statliga verksamheter samt hantera remisser och planer. Dessa ärenden initieras ofta utifrån, från en enskild person, ett företag, kommunstyrelsen, den egna eller annan nämnd eller från en annan instans. Riktad verksamhet Enligt lagstiftningen ska tillsyn ske på de verksamheter som lagarna definierar som tillsynsobjekt. Planering av den riktade tillsynen ska ske årligen. Årliga avgifter för tillsynen tas ut från de tillsynsobjekt där tillsynen bör vara regelbunden. Genom att nivån på taxan utgår från verksamhetens risk prioriteras de verksamheter där tillsynen gör mest nytta. MHE planerar tillsynen för flera år framöver, så att samtliga tillsynsobjekt ska kunna få regelbunden tillsyn. I tillsynsplanen prioriterar MBN vilka tillsynsinsatser som ska genomföras under det kommande året. MHE genomför tillsynen enligt denna prioritering. Två gånger om året redovisas en uppföljning av tillsynsplanen till nämnden. Då tas eventuella avvikelser eller omprioriteringar av tillsynsplanen upp. Bedömning av tillsynsbehov Tiden som krävs för basverksamheten bedöms utifrån erfarenhet och med hjälp av enhetens tidsredovisning. I bilaga 1 framgår tiden för basverksamhet för varje område. Tillsynsbehovet för den riktade tillsynen av lokaler och anläggningar beräknas utifrån det register som enheten för över samtliga kända tillsynsobjekt inom respektive område och den årliga avgift som dessa verksamheter betalar till nämnden. För de verksamheter som inte kräver regelbunden tillsyn och därmed betalar timavgifter vid tillsynsbesök har ett ungefärligt tillsynsintervall angetts. I bilaga 2 framgår tiden för denna tillsyn för varje område. Därutöver bedöms tillsynsbehovet utifrån de mål och andra styrdokument som rör enhetens verksamhet. I bilaga 4 anges de viktigaste av dessa. Enheten har haft en process för att ta fram förslag och bedöma vilka insatser som bör prioriteras. I bilaga 3 framgår förslagen till prioriterade insatser. 5 (19)

6 3. Ekonomi, kompetens och resurser Ekonomi MBNs verksamhet drivs med anslagsbudget och intäkter från avgifter. Intäkterna bygger på den miljöbalkstaxa och den taxa för prövning och offentlig kontroll inom livsmedelsområdet som senast reviderades av kommunfullmäktige , 148 och 149, att gälla från och med Timtaxan för tillsynsverksamheten är baserad på myndighetens självkostnad och räknas årligen upp med konsumentprisindex. För 2013 föreslås att timtaxan kvarstår på 875 kr. Kompetens MBNs verksamhet är indelad i områden. Områdena hälsoskydd, livsmedel, miljöskydd, samhällsplanering och smittskydd är MHEs kärnverksamhet. De flesta uppgifter inom dessa områden kräver kompetens som miljö- och hälsoskyddsinspektör eller motsvarande utbildningsnivå. De speciella uppdragen/projekten kräver vanligtvis samma kompetens som kärnverksamheten. Området verksamhetsstöd innefattar arbetsledning, administration, ekonomi, IT med mera. Arbetsuppgifterna i detta område måste utföras för att kärnverksamheten ska fungera och kräver andra kompetenser än kärnverksamheten, till exempel chefs- och administratörskompetens. Område Kärnverksamhet Hälsoskydd, livsmedel, miljöskydd, samhällsplanering, smittskydd och speciella uppdrag Verksamhetsstöd Huvudsakligt kompetensbehov Miljö- och hälsoskyddsinspektör eller motsvarande Chef, administratör Resurser Tillgängliga resurser MHE har 11 heltidstjänster + chef. Två av inspektörerna arbetar deltid. Administrativt stöd fås från kansliet bestående av förvaltningschef, registrator och nämndsekreterare. Vid beräkning av om tillgängliga resurser täcker behovet är den tillgängliga tillsynstiden av största vikt. Sveriges kommuner och landsting, SKL, har i underlag för taxesättning inom miljö- och hälsoskyddsområdet identifierat tillgänglig tid enligt följande: Den debiterbara tiden erhålls genom att först minska den totala årsarbetstiden med tiden för semester, sjukdom och annan ledighet. 6 (19)

7 Därefter minskas den kvarvarande tiden med tiden för resa, utbildning och raster etc. Den totala årsarbetstiden per heltidsanställd utgör normalt timmar. (Se Personalnyckeltal för kommuner, SK, ISBN Måttet utgår från 44 arbetsveckor med i genomsnitt 38,5 arbetstimmar i veckan. 44 arbetsveckor erhålls genom att det totala antalet veckor (52) minskas med den arbetsfria tiden i form av 6 veckors semester och 2 veckor med helgdagar. Sjukfrånvaron, annan frånvaro i form av barnledigheter etc. varierar. Det är viktigt att titta på hur det ser ut på den egna förvaltningen. På MHE har sjukfrånvaron varit runt 3 %. Det vill säga ca 50 timmar per år. Dessutom tillkommer vård av sjukt barn, barnledighet etc. Utifrån förhållandena på MHE kan antas att denna frånvaro ligger på 60 timmar nästa år. Övriga tider för administration, intern och extern samverkan, kvalitetsarbete, utbildning och personlig tid uppskattas ligga timmar. Resterande tid utgör debiterbar tid för myndigheten = 1 700h - 50h - 60h - ( h). I normalfallet ligger denna tid på i genomsnitt h per år ( h). I planeringen har enheten räknat med att den tillgängliga tillsynstiden för en heltidsanställd uppgår till mellan 1050 per år. Detta stämmer väl med den tidsrapportering som enheten använder. Resursbehov Beräkningen av resursbehovet har gjorts för år 2013 för basverksamheten och den riktade verksamheten. Resursbehovet för den riktade verksamheten har beräknats både för tillsynen av lokaler och för särskilda insatser (bilaga 1, 2 och 3). Nedan redovisas den totala arbetskraft, uttryckt i timmar, som nämnden förfogar över för sin tillsynsverksamhet. Antalet anställda inspektörer på enheten under 2013 beräknas till 10,4 personer (inkl deltidsarbete). Detta innebär att det totala antalet tillgängliga tillsynstimmar för 2013 är h. Från bilaga 1 framgår att resursbehovet för att genomföra basverksamheten är 5635 h. Resursbehovet för den riktade verksamheten för tillsyn av lokaler och verksamheter beräknas i bilaga 2 och utgår bland annat från årliga avgifter som verksamhetsutövare debiteras för tillsynen. Detta behov uppgår till 3548 h. Tillgängliga tillsynstimmar: Basverksamhet: Riktad tillsyn över lokaler: Summa h h h 1737 h Detta innebär att 1737 h kan avsättas för särskilda insatser samt riktad tillsyn på verksamheter utöver grundbehovet. 7 (19)

8 4. Hälsoskydd Arbetet med hälsoskydd är till stora delar knutet till inomhusmiljö hos privatpersoner och i offentliga lokaler. Basverksamhet Basverksamheten består främst av klagomål, ärendehantering och rådgivning. Klagomål och ärendehantering Alla klagomål inom ansvarsområdet ska hanteras. Målet är att den klagande ska komma överens direkt med den som anses störa. I de fall detta inte går blir klagomålet ett ärende som MHE handlägger. Tidsåtgången för dessa ärenden varierar mycket. Badvattenprovtagning Badvattenkvaliteten, liksom algblomning, kontrolleras vid strandbad sommartid. Anmälningar MHE behandlar, besvarar och registrerar anmälningar. Bland annat ska de privatpersoner och verksamheter som vill ha egen kompostering anmäla detta till MHE. Följande verksamheter ska anmälas till MBN innan verksamheten startar; skolor, förskolor och fritidshem samt bassängbad och hygienisk behandling som innebär risk för blodsmitta, t ex akupunktörer, tatuerare och piercare. Rådgivning Rådgivning inom hälsoskyddet är förhållandevis tidskrävande eftersom den riktar sig både till företagare och till alla kommuninnevånare. Det största rådgivningsområdet är radon. Riktad verksamhet tillsyn av lokaler MHE kontrollerar inomhusmiljön i många slag av lokaler; skolor och förskolor, badanläggningar, hotell och andra offentliga lokaler. Från och med den 1 januari 2010 betalar flertalet av dessa verksamheter årsavgift för denna tillsyn. Årsavgiften utgår från det antal timmar som myndigheten förväntas lägga ner på tillsynen. Vid tillsynen är hygien, temperatur, ventilation, fukt, mögel, buller, radon, belysning, material och ämnen, ohyra och avfall viktiga frågor. MHE är också ansvarig för tillsyn över renhållningen enligt kommunens renhållningsordning och har en representant i SÖRABs kontaktmannagrupp. 8 (19)

9 5. Livsmedel och dricksvatten Basverksamhet Registrering av livsmedelsanläggning Livsmedelsanläggningar ska registreras innan verksamheten kan påbörjas. En anmälan om registrering av verksamheten ska göras till MHE senast 10 dagar innan start. MHE genomför kontrollbesök så snart som möjligt efter att verksamheten har startat. Klagomål Om MHE får klagomål på någon restaurang eller storkök utreder MHE vad som har inträffat. Utredningen innebär besök, provtagning och rådgivning i den omfattning som bedöms lämplig. I allvarligare fall sker utredningen tillsammans med landstingets smittskyddsenhet. Utredningen kan innebära att verksamheten tvingas genomföra åtgärder eller måste stänga. Dricksvattenprovtagning Norrvatten ansvarar för provtagning av sitt vatten. Om det uppstår problem eller om någon misstänker att vattnet inte är bra kan MHE ta vattenprover och utifrån resultatet av provtagningen se till att åtgärder vidtas eller avskriva problemet. Övrigt I basverksamheten ingår att besvara remisser och att årligen rapportera statistik till Livsmedelsverket, länsstyrelsen och andra myndigheter. Riktad verksamhet kontroll av livsmedelsanläggningar Kontroll sker genom inspektioner och uppföljande besök. Idag finns drygt 330 anläggningar i nämndens register över livsmedelsanläggningar. Anläggningarna betalar en årlig kontrollavgift utifrån den risk som är förenad med verksamheten. Då kontrollavgiften utgår från det antal timmar som myndigheten förväntas lägga ner kan resursbehovet bedömas relativt noggrant. Utöver befintliga anläggningar bedöms uppskattningsvis 50 nya verksamheter tillkomma under året. Detta beror bland annat på att livsmedelsanläggningen ska registreras på nytt vid ägarbyte. Under 2012 har samtliga livsmedelsverksamheter omklassificerats enligt en ny vägledning från Livsmedelsverket om riskklassificering. Med den nya riskklassificeringen har den livsmedelskontroll som enheten ska utföra minskat med ca 20 %. 9 (19)

10 6. Miljöskydd Basverksamhet I basverksamheten finns ett antal huvudområden som är direkt kopplade till krav i förordningar och föreskrifter: Granskning och uppföljning miljörapporter Alla B-anläggningar, dvs sådana som förprövas av länsstyrelsen, ska lämna miljörapport senast 31 mars varje år. Rapporten lämnas elektroniskt via Naturvårdsverkets databas för miljörapporter. Rapporten ska granskas, eventuellt måste komplettering begäras, och besvaras. Miljöövervakning Miljökvalitetsnormen för partiklar överskrids längs E4 i Sollentuna. Kommunen utför mätningar av kvävedioxid och partiklar och redovisar resultaten till Naturvårdsverket. Resultaten rapporteras också till Stockholms och Uppsala läns luftvårdsförbund och i kommunens årliga miljöredovisning. MHE ansvarar för denna verksamhet i Sollentuna. MBN är skyldig att kontrollera om miljökvalitetsnormerna uppfylls i samband med till exempel tillståndsprövning och planläggning. Sollentuna ingår i Stockholms och Uppsala läns luftvårdsförbund. MHE har till uppgift att rapportera utsläppsdata från verksamheter och vägnätet i Sollentuna till förbundet. MHE mäter även ozon, eftersom sommarmedelvärdet på Järvafältet ligger nära det nationella generationsmålet. Sedan Tjernobylolyckan genomför MHE årligen bakgrundsmätning av strålning. MHN beslutade 1991 om ett kontrollprogram för provtagning av grundvatten. Under 2012 utvärderades provtagningen och MBN beslutade att provtagning genomförs var femte år. Nästa provtagning ska genomföras Förorenade områden I kommunen finns många områden med förorenad mark. Bland annat i samband med byggnation kommer föroreningar i dagen och MHE ska då ställa krav på sanering, hantera anmälningar om sanering och följa upp att sanering genomförts på ett godkänt sätt. Kemikalie- och oljeolyckor ska rapporteras till MHE som då följer upp hur sanering genomförs. Anmälningar värmepumpar Anmälan krävs till MBN innan installation av värmepumpsanläggningar kan påbörjas. Anmälningar ska granskas och besvaras. Kontrollrapporter CFC Enligt förordningen (SFS 2007:846) om fluorerade växthusgaser och ozonnedbrytande ämnen ska ägare av en anläggning som innehåller över 10 kg 10 (19)

11 köldmedier anmäla detta till tillsynsmyndigheten. Återkommande kontroll ska sedan göras, minst en gång per år, av en kylentreprenör som utfärdar en kontrollrapport. Kontrollrapporten ska årligen, dock senast den 31 mars efterföljande år, sändas in till MHE som sedan granskar rapporten. Övrigt Följande arbetsuppgifter ingår också i basverksamheten: Anmälningar för C-anläggningar Anmälningar och tillståndsansökningar för enskilda avlopp Årsrapporter för biltvättar mm Periodiska besiktningar av B-anläggningar Klagomål på verksamheter Dessutom ingår bland annat yttranden om kontrollprogram och att svara på remisser från andra myndigheter. Riktad verksamhet tillsyn av anläggningar Tillsynsobjekten är indelade i: B-anläggningar o Större anläggningar som kan ge stor miljöpåverkan. Länsstyrelsen ger tillstånd. MBN kan överta tillsynen, vilket Sollentuna har gjort i alla fall utom Jästbolaget. C-anläggningar o Mindre anläggningar med olika stor miljöpåverkan. Anmälan om verksamhet ska ske till MBN. MBN är ansvarig för tillsynen. U-anläggningar o Små anläggningar med olika miljöpåverkan. MBN är ansvarig för tillsynen. o Exempel på U-anläggningar är bilverkstäder, tandvårdsmottagningar och gödselanläggningar. Det är viktigt att ta hänsyn till verksamheternas miljöpåverkan och vilken effekt tillsynen kan ha när enheten prioriterar vilka verksamheter som ska besökas. 11 (19)

12 7. Samhällsplanering Basverksamhet Planarbete MHE tar del i kommunens planarbete. MBN yttrar sig över program och detaljplaner. Bygglov MHE deltar i byggsamråd och yttrar sig över bygglov. Övrigt I basverksamheten ingår också till exempel att svara på remisser från Trafikverket, Luftfartsverket, Länsstyrelsen, kommunledningskontoret med flera. MHE får kontinuerligt frågor om och klagomål på buller. Riktad verksamhet Infrastruktur Buller från infrastruktur är ett stort och uppmärksammat problem i Sollentuna. Kommunen genomkorsas både av E4 och järnväg. Dessutom har Arlanda flygplats en start- och landningsbana ( bana 3 ) som påtagligt påverkar bullersituationen för kommunens norra delar. Under 2011 genomförde MBN tillsammans med kommunstyrelsen en bullerinventering från kommunala och statliga vägar samt järnväg. MHE verkar för att åtgärder ska vidtas på kommunala och statliga vägar utifrån denna inventering. Längs med E4 överskrids miljökvalitetsnormerna för partiklar. Den riktade verksamheten innebär särskilt att påverka Trafikverket att minska buller och partiklar från statlig väg och järnväg. 12 (19)

13 8. Verksamhetsstöd I verksamhetsstöd ingår de arbetsuppgifter som stöder myndighetsutövningen. Basverksamhet Administration I administrationen ingår till exempel arbetsledning, nämndarbete, ekonomi, budget, interna möten, registrering, arkivhantering, personaladministration, post- och e-posthantering, IT-utveckling (Ecos) och IT-administration. I administrationen ingår också kommuninterna uppdrag, exempelvis att ta fram faktaunderlag till interpellationer och andra frågor ställda till nämnden och att delta i krishanteringsarbetet. Information Kommunens invånare kan få information om MHEs verksamhet på kommunens hemsida, i form av broschyrer i Turebergshusets reception eller genom att ringa till enheten. Frågorna är ofta av en sådan karaktär att de måste besvaras av en miljö- och hälsoskyddsinspektör. Det går också bra att nå enheten via e-post. Internt hålls information tillgänglig på intranätet Solsidan. MHE har en halvsida information i 6 nummer/år av lokaltidningen Sollentunajournalen Miljörutan. Kompetensutveckling Kompetensutveckling sker exempelvis genom inläsning av nya lagar och andra regler, bevakning av rättsfall och annan litteratur inom området, genom samarbete i nätverk, samverkansgrupper med andra kommuner eller regionalt och genom utbildningar och seminarier. 13 (19)

14 9. Särskilda insatser MBN genomför en rad särskilda insatser/projekt som beslutats om tidigare eller som genomförs kontinuerligt. Nedan redovisas bakgrunden till projekten. MHE har dessutom kommit fram till en rad olika insatser som är angelägna att genomföra framöver. Alla dessa insatser redovisas gemensamt i bilaga 3. Förslagen har prioriterats utifrån hur angeläget miljö- och hälsoskyddsproblemet är att komma till rätta med och i vilken mån tillsyn kan påverka detta i en positiv riktning. Miljöredovisning MBN har fått i uppdrag från kommunfullmäktige att årligen redovisa miljösituationen i kommunen för kommunfullmäktige och allmänheten. Sedan 1995 har miljösituationen presenterats i en miljöredovisning. Från och med 2003 bygger miljöredovisningen på de 16 nationella och regionala miljömålen. (Kommunfullmäktige, ) Energirådgivningen Miljö- och byggnadskontoret har fått i uppdrag av dåvarande bygg- och tekniknämnden att svara för energirådgivningen i kommunen. MHE ansvarar för kontorets arbete men en viktig informationsdel hanteras av bygglovenheten vid byggsamråd. Verksamheten finansieras genom statliga bidrag från Energimyndigheten. Energirådgivningen är ett samarbete mellan 27 kommuner i Stockholms län. Syftet med samarbetet är att stödja en fungerande kostnadseffektiv kommunal energirådgivning inom regionen. 14 (19)

15 Bilaga 1: Beräknat resursbehov basverksamhet Erfarenhetsmässigt kan man beräkna ungefär hur mycket tid basverksamheten tar per år. Variationen är dock förhållandevis stor, bland annat beroende på att initiativet till aktiviteterna kommer utifrån. En annan orsak kan vara att det kommer nya förordningar eller föreskrifter. Beräkningen av tid bygger på erfarenhet från tidigare år, enhetens tidsredovisning samt kunskap om vilka uppgifter som har tillkommit eller fallit bort. I basverksamheten redovisas också icke-debiterbar tid. BASVERKSAMHET grupperat Resursbehov (h/år) HÄLSOSKYDD Anmälningar nya verksamheter (förskolor, skolor etc) 270 Avfallsanmälningar (kompost och uppehåll hämtning) 40 Badvattenprovtagning 50 Djurhållning (tillstånd) 45 Klagomål hälsoskydd 900 Radon (rådgivning etc) 50 Renhållningstillsyn 40 Samordning kontaktcenter 40 Övrigt hälsoskydd (förfrågningar, uppföljning etc.) 425 Summa hälsoskydd 1860 MILJÖSKYDD Miljöövervakning (utomhusluft, grundvatten) 120 Förorenade områden 320 Kontrollrapporter oljecisterner 25 Anmälningar värmepumpar 600 Kontrollrapporter CFC 100 PCB 140 Enskilda avlopp 35 Trafikbuller och verksamhetsbuller (klagomål etc.) 410 Trafikverkets anläggningar 165 Samordning kontaktcenter 20 Övrigt (anmälningar, klagomål, förfrågningar) 430 Summa miljöskydd 2365 LIVSMEDEL OCH DRICKSVATTEN Registrering av nya livsmedelsverksamheter 50 Klagomål, rådgivning etc för livsmedelsverksamheter 600 Klagomål, rådgivning etc för dricksvattenanläggningar 75 Summa livsmedel 725 SAMHÄLLSPLANERING Planarbete 420 Övrigt (byggsamråd, remisser etc.) 265 Summa samhällsplanering 685 forts 15 (19)

16 VERKSAMHETSSTÖD Tillsynsutredning 60 Tillsynsplan 60 Arbetsledning 900 Nämndarbete 400 Ekonomi/budget 160 Registrering, arkivering, post- och mailhantering 900 Personaladministration 50 IT-utveckling (ecos) 70 IT-administration 80 Kommuninterna uppdrag 80 Information (telefonfrågor) 60 Information (hemsidan, Solsidan, broschyrer) 80 Summa verksamhetsstöd 2900 Summa kärnverksamhet bas (h/år) 5635 Summa verksamhetsstöd bas (h/år) (19)

17 Antal objekt (ca) Inspektionsintervall (ggr/år) Årlig tidsåtgång per objekt (h/år) Resursbehov 2013 (h/år) Bilaga 2: Beräknat resursbehov riktad verksamhet tillsyn av lokaler/anläggningar Beräkningen av tid bygger på kunskap om hur många tillsynsobjekt som finns inom respektive område och den årliga avgift som dessa verksamheter betalar till nämnden. För de verksamheter som inte kräver regelbunden tillsyn och därmed betalar timavgifter vid tillsynsbesök har ett ungefärligt tillsynsintervall angetts. Tillsyn av lokaler/ anläggningar HÄLSOSKYDD Tillsyn av lokaler Förskolor 77 1/ Skolor 44 1/ Vårdlokaler 35 1/ Idrottsanläggningar 26 1/ Bassängbad 9 1/ Tillfälligt boende (hotell, camping etc) 11 1/ Solarium 7 1/ Hygienisk behandling, stickande/skärande 26 1/ Summa hälsoskyddstillsyn av lokaler MILJÖSKYDD Tillsyn av anläggningar B-anläggningar C-anläggningar / U-anläggningar / Summa miljöskyddstillsyn av anläggningar LIVSMEDEL Kontroll av livsmedelsanläggningar Kontroll av livsmedelsanläggningar Kontroll av dricksvattenanläggningar 7 25 Extra offentlig kontroll av anläggningar 150 Summa kontroll livsmedelsanläggningar SUMMA Tillsyn lokaler/anläggningar (19)

18 Bilaga 3: Beräknat resursbehov riktad verksamhet särskilda insatser SÄRSKILDA INSATSER Prioritet Resursbehov (h/år) Generella insatser Årlig miljöredovisning Hög 150 Klimat och frisk luft Energirådgivningen Hög 150 Främja klimatsmarta lösningar i företag Hög 24 Medverka i kommunens klimatstrategi Hög 40 Uppdrag om oljefri kommun Hög 25 Giftfri miljö Farligt avfall - hantering vid rivning Hög 60 Sanering och provtagning av deponier Hög 40 Förorenad mark - inventering pågående verksamheter Hög 56 Projekt om släckvatten Hög 16 Biltvätt på gatan Hög 20 Minska kadmium i avlopp Hög 24 Kemikalietillsyn och information om kemikalier Hög 32 Säker strålmiljö Sanering av radon i flerbostadshus Hög 250 Ingen övergödning Inventering och krav på åtgärder av avlopp Hög 65 God bebyggd miljö Driva på för åtgärder mot trafikbuller och partiklar från statliga och kommunala vägar Hög 440 Avfallsplanering (SÖRAB) Hög 40 Egenkontroll hos fastighetsägare till flerbostadshus Hög 200 SUMMA SÄRSKILDA INSATSER (19)

19 Bilaga 4: Mål och styrdokument Nationella miljökvalitetsmål och deras delmål. De nationella miljökvalitetsmål som nämnden genom tillsyn kan bidra till att uppnå är framför allt: * Begränsad klimatpåverkan (utsläppen av växthusgaser) * Frisk luft (partiklar, svaveldioxidhalter, kvävedioxidhalter, halten marknära ozon) * Bara naturlig försurning (utsläpp av svaveldioxid och kväveoxider) * Giftfri miljö (förorenade områden, kemikaliehantering, farligt avfall, tillsyn över miljöfarliga verksamheter) * Ingen övergödning (utsläppen av bland annat fosfor- och kväveföreningar till sjöar och vattendrag) * Levande sjöar och vattendrag (åtgärdsprogram för värdefull natur, restaurering av skyddsvärda vattendrag) * God bebyggd miljö (fysisk planering och samhällsbyggande, trafikbuller, avfall, energianvändning, ventilation, radonhalter) Miljökvalitetsnormer de miljökvalitetsnormer som främst berör Sollentuna är miljökvalitetsnormerna för kvävedioxidhalter och partikelhalter i luft. Regionala miljömål för Stockholms län. Länsstyrelsen har 2006 tagit fram regionala miljömål för Stockholms län. De regionala målen är preciseringar och konkretiseringar för länet av de nationella målen. Livsmedelsverkets övergripande mål säkra livsmedel av hög kvalitet, redlighet i livsmedelshanteringen och bra matvanor Riksdagens proposition om buller från infrastruktur, prop 1996/97:53 Sollentuna kommuns budget för 2013 Verksamhetsplan 2013 för Miljö- och byggnadsnämnden Plan för avfallshantering i ett hållbart samhälle Gemensam avfallsplan för SÖRAB kommunerna. Dagvattenpolicy i Sollentuna kommun Förslag till översiktsplan för Sollentuna kommun 19 (19)

Tillsynsutredning Tillsynsutredning (22) för miljö och byggnadsnämnden

Tillsynsutredning Tillsynsutredning (22) för miljö och byggnadsnämnden Tillsynsutredning 2011 Tillsynsutredning 2011 1 (22) 2011-04-06 för miljö och byggnadsnämnden Innehållsförteckning SAMMANFATTNING...3 1. INLEDNING......4 MILJÖ OCH BYGGNADSNÄMNDENS ANSVAR...4 TILLSYNENS

Läs mer

Tillsynsplan 2011 för miljö och byggnadsnämnden

Tillsynsplan 2011 för miljö och byggnadsnämnden MBN tillsynsplan 2011 1 (8) 2011-04-06 Tillsynsplan 2011 för miljö och byggnadsnämnden Innehållsförteckning 1. INLEDNING...3 SY FTE...3 BESLUT OM TILLSYNSPLANEN...3 UPPFÖLJNING...3 2. UPPSKATTNING AV RESURSBEHOV...4

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret/miljö. Tillsynsplan för miljöbalkens område

Samhällsbyggnadskontoret/miljö. Tillsynsplan för miljöbalkens område Samhällsbyggnadskontoret/miljö Tillsynsplan för miljöbalkens område - Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 3 1.1 Tillsyn enligt miljöbalken... 3 1.2 Robertsfors kommuns tillsyn av miljöfarlig verksamhet

Läs mer

Miljötillsynsavdelningen

Miljötillsynsavdelningen Miljötillsynsavdelningen Arbetar för tillsynsnämnden 17 personer: 15 inspektörer, 1 registrator och 1 chef Mellan 36 och 68 år Olika utbildningar och erfarenheter Mål för vårt arbete Att kommunens invånare

Läs mer

Taxa inom miljöbalkens område för miljönämndens verksamhet

Taxa inom miljöbalkens område för miljönämndens verksamhet Miljönämndens arbetsutskott 2011 09 08 34 1 Dnr 2011 1791 Taxa inom miljöbalkens område för miljönämndens verksamhet Bilaga: Taxa inom miljöbalkens (SFS 1998:808) område gällande miljönämndens verksamhet

Läs mer

Behovsutredning Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Katrineholms kommun

Behovsutredning Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Katrineholms kommun Miljö- och hälsoskyddsnämndens handling 1/2014 Behovsutredning Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Katrineholms kommun Verksamhetsåret 2014 Antagen 2014-01-28 av Miljö- och hälsoskyddsnämnden Behovsutredning

Läs mer

Tillsynsplan för miljönämnden 2017

Tillsynsplan för miljönämnden 2017 Tjänsteutlåtande Miljöchef 2016-11-15 Anna von Axelson 08-590 973 72 Dnr: anna.von.axelson@upplandsvasby.se MN/2016:81 10052 Tillsynsplan för miljönämnden 2017 Förslag till beslut Miljönämnden Miljönämnden

Läs mer

TILLSYNSPLAN MILJÖENHETEN 2017

TILLSYNSPLAN MILJÖENHETEN 2017 TILLSYNSPLAN MILJÖENHETEN 2017 Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Miljöbalken 3. Livsmedelslagen 4. Övrigt

Läs mer

Granskning av internkontroll beträffande tillsynsplan och fakturering i Marks kommun

Granskning av internkontroll beträffande tillsynsplan och fakturering i Marks kommun Revisionsrapport Granskning av internkontroll beträffande tillsynsplan och fakturering i Marks kommun 2010-08-25 Erland Gustafsson Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...

Läs mer

Lotta Sahlin Skoog. Gudrun Törnström. Cecilia Lunder. Tillsynsvägledning Intern tillsynsplanering, verksamhetsutveckling

Lotta Sahlin Skoog. Gudrun Törnström. Cecilia Lunder. Tillsynsvägledning Intern tillsynsplanering, verksamhetsutveckling Lotta Sahlin Skoog Tillsynsvägledning Intern tillsynsplanering, verksamhetsutveckling Gudrun Törnström Tillsynsvägledning Ansvarar för hälsoskyddsärenden Cecilia Lunder Projektledare Miljösamverkan Västra

Läs mer

Behovsutredning inför budget 2014 och plan

Behovsutredning inför budget 2014 och plan 1(6) Behovsutredning 2013-08-22 MN Diarienr: 2013-001492 Ert nummer: Handläggare: Karin Valtinat Direkttel: 0431-46 82 36 E-post: karin.valtinat@engelholm.se Behovsutredning inför budget 2014 och plan

Läs mer

RESURSBEHOVSUTREDNING. Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2017

RESURSBEHOVSUTREDNING. Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2017 RESURSBEHOVSUTREDNING Miljö- och hälsoskyddsnämnden sutredning -2019 Antagen av miljö- och hälsoskyddsnämnden 2016-11-08 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Innehåll Innehåll... 1 1. Inledning... 3 2. Sammanfattning...

Läs mer

Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet 2015

Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet 2015 Tjänsteutlåtande Chef 2014-11-14 Anne-Charlotte Glantz 08-590 973 72 Dnr: anne-charlotte.glantz@upplandsvasby.se MHN/2014:78 10052 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens

Läs mer

Stadsbyggnads- och miljöförvaltningen (8) DNR SMN-0285/2013-2

Stadsbyggnads- och miljöförvaltningen (8) DNR SMN-0285/2013-2 Stadsbyggnads- och miljöförvaltningen 2013-03-05 1 (8) DNR SMN-0285/2013-2 Stadsbyggnads - och miljönämndens behovsutredning 2013-2015 samt tillsynsplan 2013 för tillsyn och kontroll enligt miljöbalken,

Läs mer

RESURSBEHOVSUTREDNING RESURSBEHOVSUTREDNING Miljö- och hälsoskyddsnämnden. Miljö- och hälsoskyddsnämnden. Resursbehovsutredning 0 (11)

RESURSBEHOVSUTREDNING RESURSBEHOVSUTREDNING Miljö- och hälsoskyddsnämnden. Miljö- och hälsoskyddsnämnden. Resursbehovsutredning 0 (11) RESURSBEHOVSUTREDNING -2020 Miljö- och hälsoskyddsnämnden RESURSBEHOVSUTREDNING Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2017 sutredning 0 (11) Innehåll Innehåll... 1 1. Inledning... 2 2. Sammanfattning... 2 3. Förändringar

Läs mer

Reglemente för Miljö- och byggnämnden. Fastställt av kommunfullmäktige , 36

Reglemente för Miljö- och byggnämnden. Fastställt av kommunfullmäktige , 36 Reglemente för Miljö- och byggnämnden Fastställt av kommunfullmäktige 2017-06-19, 36 2 (5) Innehållsförteckning Inledning... 3 Miljö- och byggnämndens uppgifter... 3 Verksamhetsområden... 3 Ansvar och

Läs mer

Behovsutredning 2014-2016

Behovsutredning 2014-2016 Behovsutredning 2014-2016 Område: tillsyn enligt miljöbalken, strålskyddslagen, tobakslagen, smittskyddslagen, animaliska biprodukter och kontroll enligt livsmedelslagstiftningen Operativ tillsynsmyndighet:

Läs mer

MILJÖ & HÄLSA VERKSAMHETSPLAN STRÖMSTADS KOMMUN FÖR MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSAVDELNINGEN INOM MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN. Dnr: MBN/

MILJÖ & HÄLSA VERKSAMHETSPLAN STRÖMSTADS KOMMUN FÖR MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSAVDELNINGEN INOM MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN. Dnr: MBN/ MILJÖ & HÄLSA VERKSAMHETSPLAN FÖR MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSAVDELNINGEN INOM MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN STRÖMSTADS KOMMUN 2016 Dnr: Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 2 Verksamheten

Läs mer

Tillsynsplan 2015. Tillsynsområde: Miljöbalken. Operativ tillsynsmyndighet: Myndighetsnämnden i Ljusdals kommun. 1 Sammanfattning...

Tillsynsplan 2015. Tillsynsområde: Miljöbalken. Operativ tillsynsmyndighet: Myndighetsnämnden i Ljusdals kommun. 1 Sammanfattning... Tillsynsplan 2015 Tillsynsområde: Miljöbalken Operativ tillsynsmyndighet: Myndighetsnämnden i Ljusdals kommun 1 Sammanfattning... 2 2 Allmänt om miljötillsyn... 2 3 Ansvarsfördelning inom tillsynsområdet...

Läs mer

MILJÖ & HÄLSA VERKSAMHETSPLAN STRÖMSTADS KOMMUN FÖR MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSAVDELNINGEN INOM MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN. Dnr: MBN/2014-1764

MILJÖ & HÄLSA VERKSAMHETSPLAN STRÖMSTADS KOMMUN FÖR MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSAVDELNINGEN INOM MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN. Dnr: MBN/2014-1764 MILJÖ & HÄLSA VERKSAMHETSPLAN FÖR MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSAVDELNINGEN INOM MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN STRÖMSTADS KOMMUN 2015 Dnr: MBN/2014-1764 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Sammanfattning

Läs mer

Behovsutredning enligt miljötillsynsförordning

Behovsutredning enligt miljötillsynsförordning Behovsutredning enligt miljötillsynsförordning Del 2 Resurser Dnr: Mbn 2013-1019 Anne Pagès Oktober 2013 2013-10-22 1 (6) Innehåll 1. BAKGRUND... 2 2. SYFTE... 2 3. UNDERLAG... 2 4. METOD... 3 4.1. Revidering

Läs mer

Underlag till tillsynsplan 2015

Underlag till tillsynsplan 2015 Underlag till tillsynsplan 2015 Resursbehovet specificerat efter Sveriges 16 nationella miljömål samt efter övriga verksamheter (17-20) som inte kan härledas till ett miljömål. Varje miljömål är indelat

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken fastställande av timavgift KS-2014/595

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken fastställande av timavgift KS-2014/595 Klas Bergström Kommunstyrelsens ordförande Ordförandens förslag Datum 2014-05-23 Kommunstyrelsen Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken fastställande av timavgift KS-2014/595 Förslag till beslut

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret/miljö. Tillsynsplan för miljöbalkens område

Samhällsbyggnadskontoret/miljö. Tillsynsplan för miljöbalkens område Samhällsbyggnadskontoret/miljö Tillsynsplan för miljöbalkens område - Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 3 1.1 Tillsyn enligt miljöbalken... 3 1.2 Robertsfors kommuns tillsyn av miljöfarlig verksamhet

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 Miljö- och byggnämnden. Framtagen av: Anna Stenlöf Datum: Version: 1.0 Diarienummer: 2016/1280-4

VERKSAMHETSPLAN 2017 Miljö- och byggnämnden. Framtagen av: Anna Stenlöf Datum: Version: 1.0 Diarienummer: 2016/1280-4 1 VERKSAMHETSPLAN 2017 Miljö- och byggnämnden Framtagen av: Anna Stenlöf Datum: 2017-01-31 Version: 1.0 Diarienummer: 2016/1280-4 2(8) Innehåll 1. Nämndens grunduppdrag... 3 2. Verksamhetsbeskrivning...

Läs mer

Datum Miljö- och hälsoskyddsnämndens timavgift för tillsyn och kontroll samt taxa för Uppsala kommuns offentliga kontroll av livsmedel

Datum Miljö- och hälsoskyddsnämndens timavgift för tillsyn och kontroll samt taxa för Uppsala kommuns offentliga kontroll av livsmedel KS 4 12 OKT 2011 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Malmberg Jan Datum 2011-09-27 Diarienummer KSN-2011-0418 KSN-2011-0419 Kommunstyrelsen Miljö- och hälsoskyddsnämndens timavgift för tillsyn och kontroll

Läs mer

BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH

BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH REGIONALA MILJÖMÅL SOM BERÖR AVFALL NATIONELLA MILJÖMÅL Det övergripande målet för miljöarbetet är att vi till nästa generation, det vill säga med sikte på år

Läs mer

Vad betalar jag för? Information om avgifter för kommunens miljö- och hälsoskyddstillsyn

Vad betalar jag för? Information om avgifter för kommunens miljö- och hälsoskyddstillsyn Vad betalar jag för? Information om avgifter för kommunens miljö- och hälsoskyddstillsyn 2 Vad betalar jag för? Information om avgifter för kommunens miljö- och hälsoskyddstillsyn Inledning I den här skriften

Läs mer

TAXA Inom miljöbalkens område

TAXA Inom miljöbalkens område TAXA Inom miljöbalkens område Denna taxa är antagen och fastställd av kommunfullmäktige i Filipstads kommun 2013-12-12 114 Revidering av timavgift KF 2015-11-12 110 Föreskrifter Filipstads kommuns taxa

Läs mer

Taxa för miljö- och klimatnämndens verksamhet enligt miljöbalken

Taxa för miljö- och klimatnämndens verksamhet enligt miljöbalken Taxa för miljö- och klimatnämndens verksamhet enligt miljöbalken Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för miljö- och klimatnämndens verksamhet enligt miljöbalken och bestämmelser meddelade

Läs mer

1 Information till nämnden MBN 16/24. 2 Årsbokslut 2015 MBN 15/43. 3 Kontrollplan för livsmedelskontroll 2016 MBN 16/31

1 Information till nämnden MBN 16/24. 2 Årsbokslut 2015 MBN 15/43. 3 Kontrollplan för livsmedelskontroll 2016 MBN 16/31 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2016-02-16 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 16 februari 2016, 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1

Läs mer

Verksamhetsplan Miljö- och byggnadsnämnden

Verksamhetsplan Miljö- och byggnadsnämnden Verksamhetsplan Miljö- och byggnadsnämnden 2012-2015 171 Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-19 85 Verksamhetsplan Sidan 1 (7) Innehållsförteckning Inledning... 2 Vägen till visionen... 2 Nationella förutsättningar...

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2016:746 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den: 15 december

Läs mer

Tillsynsplan för miljöbalkstillsynen i Eslövs kommun 2015

Tillsynsplan för miljöbalkstillsynen i Eslövs kommun 2015 Tillsynsplan för miljöbalkstillsynen i Eslövs kommun 2015 Inledning I behovsutredningen har vi identifierat Vatten som ett fokusområde för miljötillsynen där det finns ett stort och uppenbart behov av

Läs mer

Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet 2016

Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet 2016 Tjänsteutlåtande Chef 2015-11-12 Christer Björklund 08-590 973 72 Dnr: Christer.bjorklund@upplandsvasby.se MHN/2015:28 10052 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens

Läs mer

Riskbaserad planeringsmodell/taxa inom miljöbalksområdet

Riskbaserad planeringsmodell/taxa inom miljöbalksområdet Miljönämndens arbetsutskott 2010 10 07, 2010 12 09 66, 77 1 Dnr 2010 1957 Riskbaserad planeringsmodell/taxa inom miljöbalksområdet Bilaga: Tidslinje. Bakgrund Sveriges Kommuner och Landsting presenterade

Läs mer

Vad betalar jag för? Information om avgifter för kommunens miljö- och hälsoskyddstillsyn

Vad betalar jag för? Information om avgifter för kommunens miljö- och hälsoskyddstillsyn Vad betalar jag för? Information om avgifter för kommunens miljö- och hälsoskyddstillsyn 2 Vad betalar jag för? Information om avgifter för kommunens miljö- och hälsoskyddstillsyn Inledning I den här skriften

Läs mer

Koppling mellan nationella miljömål och regionala mål Tommy Persson Länsstyrelsen Skåne

Koppling mellan nationella miljömål och regionala mål Tommy Persson Länsstyrelsen Skåne Koppling mellan nationella miljömål och regionala mål Tommy Persson Länsstyrelsen Skåne Generationsmålet för Sveriges miljöpolitik Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation

Läs mer

Granskning av kommunens tillsynsarbete inom miljö- och hälsoskyddsområdet

Granskning av kommunens tillsynsarbete inom miljö- och hälsoskyddsområdet Revisionsrapport Granskning av kommunens tillsynsarbete inom miljö- och hälsoskyddsområdet Vallentuna kommun 2010-02-12 Lotta Ricklander Innehållsförteckning 1. Inledning...1 1.1 Syfte med granskningen...

Läs mer

Taxa miljö- och byggnadsnämnden

Taxa miljö- och byggnadsnämnden 1(8) Taxa miljö- och byggnadsnämnden Taxa för prövning, tillsyn och kontroll enligt följande lagstiftning; miljöbalken (SFS 1998:808), strålskyddslagen (SFS 1988:220), livsmedelslagen (SFS 2006:805), lagen

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Beslutad i KF datum: 2010-11-15 Reviderad datum: Gällande fr.o.m 2011-01-01 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Enligt 27 kap 1 miljöbalken (SFS 1998:808) och 1 kap 1 förordningen (SFS

Läs mer

1 åa = 1000 tim. Totalt 15 000 17 455-2 455 15,0 17,5-2,5. Tillsyn 12 800 14 337-1 537 12,8 14,3-1,5. Ej Tillsyn 2 200 3 118-918 2,2 3,1-0,9

1 åa = 1000 tim. Totalt 15 000 17 455-2 455 15,0 17,5-2,5. Tillsyn 12 800 14 337-1 537 12,8 14,3-1,5. Ej Tillsyn 2 200 3 118-918 2,2 3,1-0,9 1 åa = 1000 tim Tillgängliga resurser (tim) Behov Utfall Tillgängliga resurser (åa) Behov Utfall Totalt 15 000 17 455-2 455 15,0 17,5-2,5 Tillsyn 12 800 14 337-1 537 12,8 14,3-1,5 Obligatorisk tid 9 400

Läs mer

Miljö- och hälsoskyddschef 2014-04-02 Anne-Charlotte Glantz 08-590 973 72 Dnr: anne-charlotte.glantz@upplandsvasby.se 10051

Miljö- och hälsoskyddschef 2014-04-02 Anne-Charlotte Glantz 08-590 973 72 Dnr: anne-charlotte.glantz@upplandsvasby.se 10051 Tjänsteutlåtande Miljö- och hälsoskyddschef 2014-04-02 Anne-Charlotte Glantz 08-590 973 72 Dnr: anne-charlotte.glantz@upplandsvasby.se MHN/2014:18 10051 Behovsutredning 2015 Förslag till beslut Miljö-

Läs mer

Behovsutredning för tillsyn enligt miljöbalken

Behovsutredning för tillsyn enligt miljöbalken Dnr 2014/0064 MBN-1 Diariekod: Miljö- och byggnadsnämnden Behovsutredning för tillsyn enligt miljöbalken 2015-2017 Förslag till beslut Miljö- och byggnadsnämnden fastställer förslag till Behovsutredning

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Miljönämnden 2016-12-14 1 Plats och tid Stora sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, kl. 13:00-16:00 Beslutande Övriga deltagande Lars-Göran Gustavsson (S), ordförande Bertil Helmersson (V) Hans Lind

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Taxa för kommunens verksamhet inom miljöbalkens (1998:808) område Antagen av kommunfullmäktige 2009-12-16, 116 att gälla från och med 2010-01-01 Reviderad av kommunfullmäktige ( 6) 2010-12-15, 146 att

Läs mer

Taxa från och med den 1 januari 2018 för Stockholms miljö- och hälsoskyddsnämnds verksamhet enligt miljöbalken

Taxa från och med den 1 januari 2018 för Stockholms miljö- och hälsoskyddsnämnds verksamhet enligt miljöbalken Dnr 2017-2239 Sida 1 (5) Bilaga 1 Taxa från och med den 1 januari 2018 för Stockholms miljö- och hälsoskyddsnämnds verksamhet enligt miljöbalken Denna taxa meddelas med stöd av 27 kap 1 andra stycket miljöbalken

Läs mer

Miljö- och hälsoskydd Fredrik Hedlund. Kommunala tillsynen

Miljö- och hälsoskydd Fredrik Hedlund. Kommunala tillsynen Miljö- och hälsoskydd Fredrik Hedlund Kommunala tillsynen Miljö- och hälsoskyddsavdelningen Vad gör vi? Avdelningen består idag av 8 inspektörer Kommunal tillsynsmyndighet enligt flera lagstiftningar Miljöbalken

Läs mer

Bilaga 4 B till miljöavdelningens taxa Klassningsbilaga gällande tillsyn inom miljö- och hälsoskydd

Bilaga 4 B till miljöavdelningens taxa Klassningsbilaga gällande tillsyn inom miljö- och hälsoskydd AVGIFT ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN i övrigt över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap. 2-5 ) efterlevs SKYDD AV NATUREN av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna av

Läs mer

Miljö- och hälsoskyddsarbetet

Miljö- och hälsoskyddsarbetet Revisionsrapport Miljö- och hälsoskyddsarbetet Östersunds kommun Kjell Pettersson Cert. kommunal revisor 7 oktober 2011 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Revisionsfråga

Läs mer

Kvalitetsindikatorer 2015 för Miljö- och byggnadsnämnden

Kvalitetsindikatorer 2015 för Miljö- och byggnadsnämnden Kvalitetsindikatorer 2015 för Miljö- och byggnadsnämnden Antaget av Miljö- och byggnadsnämnden den 27 januari 2015 MBN 15/2015 Sida: 1 (9) Innehållsförteckning Kvalitetsindikatorer 2015 för Miljö- och

Läs mer

STYRDOKUMENT Fastställd av kommunfullmäktige , KF 109

STYRDOKUMENT Fastställd av kommunfullmäktige , KF 109 STYRDOKUMENT 2015-10-27 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Fastställd av kommunfullmäktige 2015-11-30, KF 109 Denna taxa ersätter taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Läs mer

Nordmalings kommuns taxa för verksamhet enligt Miljöbalken

Nordmalings kommuns taxa för verksamhet enligt Miljöbalken Nordmalings kommuns taxa för verksamhet enligt Miljöbalken Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område 1. Inledande bestämmelser 2. Taxebilaga 1, fast avgift för prövning eller tillsyn. 3. Taxebilaga

Läs mer

TAXA FÖR KONTROLL ENLIGT LIVSMEDELS- OCH FODERLAGSTIFTNINGEN FASTSTÄLLD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE , 149

TAXA FÖR KONTROLL ENLIGT LIVSMEDELS- OCH FODERLAGSTIFTNINGEN FASTSTÄLLD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE , 149 TAXA FÖR KONTROLL ENLIGT LIVSMEDELS- OCH FASTSTÄLLD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2017-11-13, 149 Taxa för miljö- och samhällsbyggnadsnämndens offentliga kontroll och övriga kostnader inom livsmedels- och foderlagstiftningen

Läs mer

Granskning av styrning och kontroll av miljöoch hälsoskyddsarbetet

Granskning av styrning och kontroll av miljöoch hälsoskyddsarbetet Tjänsteskrivelse 1 (1) Handläggare Datum Beteckning Kommunrevisionen 2013-03-25 MISSIVSKRIVELSE Bygg- och miljönämnden, Kommunstyrelsen Kommunfullmäktige (f.k.) Granskning av styrning och kontroll av miljöoch

Läs mer

Tillsynsplan enligt miljöbalken Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Tillsynsplan enligt miljöbalken Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Tillsynsplan enligt miljöbalken 2019 Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: Lex Sbf/2018:438 Dokumentet är beslutat av: Miljö- och hälsoskyddsnämnden Dokumentet beslutades den: 10

Läs mer

Taxebilaga 1 TAXA FÖR SÖDERTÖRNS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSFÖRBUNDS ARBETE MED PRÖVNING OCH TILLSYN ENLIGT MILJÖBALKEN.

Taxebilaga 1 TAXA FÖR SÖDERTÖRNS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSFÖRBUNDS ARBETE MED PRÖVNING OCH TILLSYN ENLIGT MILJÖBALKEN. Sid 1 (5) TAXA FÖR SÖDERTÖRNS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSFÖRBUNDS ARBETE MED PRÖVNING OCH TILLSYN ENLIGT MILJÖBALKEN. Avgifter för prövning/anmälan/tillsyn Verksamhetsbeskrivning. SKYDD AV OMRÅDEN Prövning/anmälan

Läs mer

TAXA för prövning och tillsyn enligt miljöbalken

TAXA för prövning och tillsyn enligt miljöbalken TAXA för prövning och tillsyn enligt miljöbalken MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Denna taxa är antagen och fastställd av kommunfullmäktige i Hammarö kommun 2012-11-26, Kf 86 Taxan träder i kraft 2013-01-01

Läs mer

Tillsynsplan 2015 för tillsyn enligt miljöbalken

Tillsynsplan 2015 för tillsyn enligt miljöbalken 2014-11-24 Reviderad: 2014-12-02 Erik Moelv Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 Krav på tillsynsplan... 3 Grund för prioritering av tillsynsarbete 2015... 4 Budget... 5 Personal och tid för miljöbalkstillsyn...

Läs mer

Indexändrad taxa, prisindex för kommunal verksamhet (PKV), basår oktober 2016). Taxan gäller från och med MBN , 203

Indexändrad taxa, prisindex för kommunal verksamhet (PKV), basår oktober 2016). Taxan gäller från och med MBN , 203 FÖRFATTNINGSSAMLING (2.2.1) Taxa för prövning och tillsyn enligt Miljöbalken (SFS 1998:808). Fastställd av kommunfullmäktige 2016-11-10, 123. Indexändrad taxa, prisindex för kommunal verksamhet (PKV),

Läs mer

Tidaholms kommun. Miljö- och byggnadsnämnden

Tidaholms kommun. Miljö- och byggnadsnämnden Tidaholms kommun Miljö- och byggnadsnämnden Uppföljande granskning nr 2 avseende miljöoch byggnadsnämndens styrning och ledning av verksamheten med avseende på miljötillsyn och livsmedelskontroll på uppdrag

Läs mer

DIARIENUMMER MSN Antagen av miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

DIARIENUMMER MSN Antagen av miljö- och samhällsbyggnadsnämnden DIARIENUMMER MSN 2017-12-21 MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN Tillsynsplan 2018 Antagen av miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 2018-01-23 7 Innehåll 1. Behov i förhållande till resurser...3 2. Generellt

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Grums kommun

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Grums kommun TAXA 1(6) Datum 2018-12-20 Antaget av Kommunfullmäktige Reviderat datum 2019-01-07 Paragraf 144 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Grums kommun 2(6) Taxa för prövning och tillsyn

Läs mer

Taxa för Lessebo kommuns prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa för Lessebo kommuns prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Taxa för Lessebo kommuns prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Antagen av Lessebo kommunfullmäktige 2013-10-28, 64 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Inledande bestämmelser

Läs mer

Taxa enligt miljöbalken

Taxa enligt miljöbalken Taxa enligt miljöbalken För prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Antagen av kommunfullmäktige 2017-11-27 107 Innehållsförteckning Inledande bestämmelser... 1 Timtaxa... 2 Avgifter... 2 Avgifter

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel och dricksvatten

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel och dricksvatten Taxa för offentlig kontroll av livsmedel och dricksvatten Tierps kommun 815 80 TIERP Telefon: 0293-21 80 00 www.tierp.se Dokumentets giltighet och beslut Dokumentnamn: Taxa för offentlig kontroll av livsmedel

Läs mer

Riktlinjer för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Riktlinjer för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Riktlinjer för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område med bilagorna avgifter och avgiftsklasser Dokumenttyp Fastställd Riktlinjer Av bygg- och miljönämnden 2017-06-14, 31 Detta dokument gäller för

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel och handel med vissa receptfria läkemedel

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel och handel med vissa receptfria läkemedel Bygg- och miljöenheten Diarienr: 2013-00015, antagen av KF 13-03-27 40 Taxa för offentlig kontroll av livsmedel och handel med vissa receptfria läkemedel 2(6) Innehållsförteckning 1 Inledande bestämmelser...3

Läs mer

1(11) Kontrollplan 2015-2017 Kontrollområde: Livsmedel. Styrdokument

1(11) Kontrollplan 2015-2017 Kontrollområde: Livsmedel. Styrdokument 1(11) Kontrollområde: Livsmedel Styrdokument 2(11) Styrdokument Dokumenttyp Kontrollplan Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-10-06 168 Dokumentansvarig Verksamhetschef samhällsbyggnad Reviderad av 3(11) Innehållsförteckning

Läs mer

BILAGA. Tillsynsplan. Miljöbalken Livsmedelslagen

BILAGA. Tillsynsplan. Miljöbalken Livsmedelslagen BILAGA Tillsynsplan Miljöbalken Livsmedelslagen Tillsyns-/kontrolltid fördelad på personal 2 Livsmedel Miljöbalken Jenny Hellström Strandberg 660 h 360 h Patric Söderström - 960 h Maria Rönngren 384 h

Läs mer

Miljöbalkstaxa. Grästorps kommun. Fastställd av kommunfullmäktige 2003, 89 Reviderad , 120, , 102, och , 96

Miljöbalkstaxa. Grästorps kommun. Fastställd av kommunfullmäktige 2003, 89 Reviderad , 120, , 102, och , 96 Grästorps kommun Miljöbalkstaxa Dnr 361/2017 Miljöbalkstaxa Fastställd av kommunfullmäktige 2003, 89 Reviderad 2009-12-17, 120, 2015-11-23, 102, och 2017-11-27, 96 Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller

Läs mer

Förslag till ändrad taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens och strålskyddslagens område

Förslag till ändrad taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens och strålskyddslagens område 2013-08-13 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE M2013-632 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Förslag till ändrad taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens och strålskyddslagens område Förslag till beslut Förslaget

Läs mer

Tillsynsplan enligt miljöbalken Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Tillsynsplan enligt miljöbalken Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Tillsynsplan enligt miljöbalken 2018 Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: Lex Sbf/2017:549 Dokumentet är beslutat av: Miljö- och hälsoskyddsnämnden Dokumentet beslutades den: skriv

Läs mer

Taxa fö r prö vning öch tillsyn inöm miljö balkens ömra de Fastställd av Kommunfullmäktige den 1 februari 2012

Taxa fö r prö vning öch tillsyn inöm miljö balkens ömra de Fastställd av Kommunfullmäktige den 1 februari 2012 Taxa fö r prö vning öch tillsyn inöm miljö balkens ömra de Fastställd av Kommunfullmäktige den 1 februari 2012 Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Vellinge kommuns kostnader för prövning

Läs mer

Livsmedelsverksamhet anmälan om registrering

Livsmedelsverksamhet anmälan om registrering Livsmedelsverksamhet anmälan om registrering Vanliga frågor och svar Fråga 1: Behövs verkligen en registrering? Företaget säljer ju så lite. Svar: Ibland är det svårt att avgöra om en verksamhet är ett

Läs mer

Orust Kommuns Miljötaxa bilaga 1.

Orust Kommuns Miljötaxa bilaga 1. Orust Kommuns Miljötaxa bilaga 1. Miljö- och byggnadsnämndens beslut 2016-09-22, 203. Fastställd av kommunfullmäktige 2016-11-10, 123. 2017 910 GENERELLT Om inte annat följer av denna taxa gäller följande:

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område för Smedjebackens kommun

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område för Smedjebackens kommun Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område för Smedjebackens kommun Antagen av kommunfullmäktige Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Smedjebackens kommuns kostnader för

Läs mer

RESURSBEHOVSUTREDNING RESURSBEHOVSUTREDNING Miljö- och hälsoskyddsnämnden. Miljö- och hälsoskyddsnämnden. Resursbehovsutredning 0 (10)

RESURSBEHOVSUTREDNING RESURSBEHOVSUTREDNING Miljö- och hälsoskyddsnämnden. Miljö- och hälsoskyddsnämnden. Resursbehovsutredning 0 (10) RESURSBEHOVSUTREDNING 2019-2021 Miljö- och hälsoskyddsnämnden RESURSBEHOVSUTREDNING Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2017 0 (10) Innehåll Innehåll... 1 1. Inledning... 2 2. Sammanfattning... 2 3. Förändringar

Läs mer

Anvisningar gällande frågor till länsstyrelserna om miljöbalkstillsyn

Anvisningar gällande frågor till länsstyrelserna om miljöbalkstillsyn 1(12) Anvisningar gällande frågor till länsstyrelserna om miljöbalkstillsyn Frågorna gäller i de flesta fall verksamhetsåret 2017. Svaren på frågorna kan behöva hämtas in från olika delar av er organisation.

Läs mer

Taxa för Västervik kommuns offentliga kontroll inom livsmedelsområdet

Taxa för Västervik kommuns offentliga kontroll inom livsmedelsområdet Miljö- och byggnadsnämndens dnr: 2014:1887 Taxa för Västervik kommuns offentliga kontroll inom livsmedelsområdet Fastställd av kommunfullmäktige 2014-12-15, 45 Att gälla från och med 2015-01-01 Inledande

Läs mer

TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN INOM MILJÖBALKENS OCH STRÅLSKYDDSLAGENS OMRÅDE Miljö- och byggnämnden

TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN INOM MILJÖBALKENS OCH STRÅLSKYDDSLAGENS OMRÅDE Miljö- och byggnämnden TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN INOM MILJÖBALKENS OCH STRÅLSKYDDSLAGENS OMRÅDE Miljö- och byggnämnden Antagen av Kommunfullmäktige Beslutsdatum/paragraf 201X-XX-XX Xx Föreslag av MBN, 91 Giltighetstid tills

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Bygg- och miljöenheten Antagen av KF 13-03-27 39 Reviderad av KF 15-03-11 41 (bilaga 3) Reviderad av KF 17-04-12 55 (bilaga 1) Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område 2(8) Innehållsförteckning

Läs mer

Tillsammans gör vi det hållbara möjligt

Tillsammans gör vi det hållbara möjligt Regler och styrdokument för en hållbar utveckling» EU» PBL» MB» LAV EU-direktiv Miljöbalken 5kap PBL 2kap 1 MKN för fisk och musselvatten Förvaltning av kvalitén på vattenmiljön Förordning om översvämningsrisker

Läs mer

Kommunal författningssamling

Kommunal författningssamling Kommunal författningssamling Taxa 2011 nr 7 Taxa för tillsyn och prövning inom miljöbalkens område samt strålskyddslagen Antagen av kommunfullmäktige den 1 december 2011 217 Gäller fr o m den 1 januari

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken och strålskyddslagen

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken och strålskyddslagen 1 (5) Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Miljökontoret 2016-01-18 Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken och strålskyddslagen Enligt 27 kap 1 i miljöbalken (1998:808) och 16 a i strålskyddsförordningen

Läs mer

Taxa för miljötillsyn och livsmedelskontroll inom Stockholms stad. Miljöförvaltningen

Taxa för miljötillsyn och livsmedelskontroll inom Stockholms stad. Miljöförvaltningen Taxa för miljötillsyn och livsmedelskontroll inom Stockholms stad Miljöförvaltningen 2015 Miljö- och hälsoskyddsnämnden har tillsyn över verksamheter som kan påverka vår miljö och människors hälsa. Ni

Läs mer

Strategiskt miljömålsarbete -att verka genom andra

Strategiskt miljömålsarbete -att verka genom andra Strategiskt miljömålsarbete -att verka genom andra DET UNIKA MILJÖMÅLSARBETET Ett systematiskt systematiskt miljöarbete En enig riksdag stod bakom beslutet 1999. Största politiska samordningsprojektet

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet Taxa 2014-12-17 Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet Dnr BMN 2014/89 Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet antagen av Kommunfullmäktige 2011-12-19 187 med justering beslutad

Läs mer

Miljö- och hälsoskyddsärenden

Miljö- och hälsoskyddsärenden Miljöbalken (SFS 1998:808) 6 kap Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag 6 kap 4 Avge yttrande till länsstyrelsen i fråga om en verksamhet eller åtgärd kan antas medföra betydande miljöpåverkan

Läs mer

Tillsynsarbete enligt livsmedelslagen

Tillsynsarbete enligt livsmedelslagen Revisionsrapport Tillsynsarbete enligt livsmedelslagen Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddskontor 2009-01-06 Lotta Ricklander Innehållsförteckning 1 Inledning...1 1.1 Bakgrund...1 1.2 Syfte och avgränsning...1

Läs mer

Anmälan om PCB-sanering av fogmassor

Anmälan om PCB-sanering av fogmassor MBF_53. Anmälanpcbsanering 2018-04-10 Sida 1 / 5 Anmälan om PCB-sanering av fogmassor Enligt paragraf 28 i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1998:899). Uppgifter om fastigheten

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) F 4.2 VERKSAMHETSPLAN FÖR MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN 2013 1 INLEDNING Nämndsplanen är grundad på dokumentet Övergripande mål och riktlinjer 2011-2014, fastställt av Kommunfullmäktige

Läs mer

Information om miljöförvaltningens nya taxa för tillsyn enligt miljöbalken

Information om miljöförvaltningens nya taxa för tillsyn enligt miljöbalken Information om miljöförvaltningens nya taxa för tillsyn enligt miljöbalken Anna Kristoffersson, miljöförvaltningen Innehåll Om den nya taxan Vad ingår i tillsynsavgiften? Hur är taxan uppbyggd? Grundavgift

Läs mer

Riktlinjer för enskilda avlopp

Riktlinjer för enskilda avlopp 2015-10-05 Riktlinjer för enskilda avlopp Dnr Valdemarsvik: MA.2015.39 Antagna av: Miljö- och byggnämnden i Valdemarsvik, 2015-11-10 MBN 207/15 1 (4) Riktlinjer för enskilda avlopp Inledning För att få

Läs mer

TAXA FÖR TILLSYN OCH PRÖVNING INOM MILJÖBALKENS OMRÅDE

TAXA FÖR TILLSYN OCH PRÖVNING INOM MILJÖBALKENS OMRÅDE TAXA FÖR TILLSYN OCH PRÖVNING INOM MILJÖBALKENS OMRÅDE Antagen av Kommunfullmäktige 2008-11-27, 253, reviderad av Kommunfullmäktige 2009-11-26, 201 reviderad av Kommunfullmäktige 2010-11-25, 239 reviderad

Läs mer

Taxa för kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen

Taxa för kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen Miljökontoret Taxa för livsmedelskontroll 2017 Antagen av kommunfullmäktige 2016-11-28, att gälla från 2017-01-01 Taxa för kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen - 2017 Taxan är fastställd

Läs mer

Ny planeringsmodell inom miljöbalken, livsmedelagstiftningen och strålskyddslagen

Ny planeringsmodell inom miljöbalken, livsmedelagstiftningen och strålskyddslagen MILJÖFÖRVALTNINGEN Datum Diarienummer 2016-09-21 2016-4612 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 28 september 2016 Ny planeringsmodell inom miljöbalken, livsmedelagstiftningen och strålskyddslagen

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken 1 (5) Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Mora Orsa miljönämnds kostnader för prövning och tillsyn enligt miljöbalken eller bestämmelser

Läs mer

Taxa för Samhällsbyggnadsnämnden

Taxa för Samhällsbyggnadsnämnden Datum: 2014-01-21 1(6) Taxa för Samhällsbyggnadsnämnden och Tillsynsnämnden Miljö Antagen av Kommunfullmäktige 38 2015-06-17 Gäller från och med 2016-01-01 Textdel 2015-02-13 Hylte kommun Storgatan 8 Tfn

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område inom Lysekil kommun

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område inom Lysekil kommun 2017-11-02 Sid 1/5 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område inom Lysekil kommun Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Lysekil kommuns kostnader för prövning och tillsyn

Läs mer