Tydligare kontaktvägar för medborgare

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tydligare kontaktvägar för medborgare"

Transkript

1 Tydligare kontaktvägar för medborgare Slutrapport för att förenkla och förtydliga förutsättningarna för medborgarkontakter (regeringsuppdrag S2014/1124/FS)

2 Du får gärna citera Inspektionen för vård och omsorgs texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial till självkostnadspris, men du får inte använda texterna i kommersiella sammanhang. Inspektionen för vård och omsorg har ensamrätt att bestämma hur detta verk får användas, enligt lagen (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk (upphovsrättslagen). Även bilder, fotografier och illustrationer är skyddade av upphovsrätten, och du måste ha upphovsmannens tillstånd för att använda dem. Artikelnr IVO Omslag: Svensk Information Foto: Marie Linnér/Scandinav Bildbyrå Utgiven december 2014 Inspektionen för vård och omsorg (IVO) sid 2(29)

3 Sammanfattning Regeringen har gett Inspektionen för vård och omsorg (IVO) i uppdrag att se över hur myndighetens service till och bemötande av allmänheten kan utvecklas och tydliggöras. I uppdraget ingår att formulera ett serviceåtagande som tydligt anger vad allmänheten kan förvänta sig av kontakterna med myndigheten, samt att regelbundet följa upp och utvärdera allmänhetens synpunkter på verksamhetens service och bemötande. Uppdraget bör utföras i samråd med företrädare för patientoch brukarorganisationer. I slutrapporten presenteras genomförda och planerade insatser för att förtydliga och underlätta förutsättningarna för medborgarkontakter och vilket serviceåtagande IVO har mot medborgarna. Under november 2014 startade IVO ett pilotprojekt med en upplysningstjänst för enskildas klagomål enligt patientsäkerhetslagen (EK-PSL). Syftet var att undersöka om en upplysningstjänst ökar tillgängligheten och nöjdheten med kontakterna med IVO och se hur en upplysningstjänst skulle kunna organiseras om den permanentas. Med tydligare och mer tillgänglig information och stöd från en upplysningstjänst ökar även chanserna att fler anmälningar är kompletta när de skickas in till IVO. Upplysningstjänsten kan med lämpligt it-stöd också omhänderta viktiga signaler från medborgarna på ett strukturerat sätt. Dessa signaler kan utgöra underlag för den riskbaserade tillsynen. Utöver pilotprojektet har myndigheten förenklat strukturen för webbsidorna på ivo.se om att klaga på vården och genomfört en klarspråksöversyn av allt innehåll webbinnehåll som gäller klagomål. Parallellt med förbättrade kontaktmöjligheter effektiviseras även handläggningen av anmälningar av klagomål. Under pilotprojektets första månad har upplysningstjänsten tagit emot ungefär 1000 frågor och tips som handlar om missförhållanden eller missnöje med vården. Ungefär en tredjedel handlar om att guida personer till rätt instans och en femtedel om tips där medborgaren inte vill göra en anmälan, men ändå göra myndigheten uppmärksam på missförhållanden. Övriga kontakter handlar om att svara på frågor och informera om IVO:s uppdrag, besvara juridiska frågor, samt ge stöd till de som vill göra anmälningar. Införandet av upplysningstjänsten har inte bara ökat servicen till medborgarna, utan även avlastat tillsynsavdelningarnas servicetelefoner så att professionen får lättare att komma i kontakt med myndigheten. Utifrån de snabba och goda resultat som pilotverksamheten och satsningarna på klarspråk och webbförändringar visat, har IVO beslutat att fortsätta utvecklingen av texter och webbplats, samtidigt som upplysningstjänsten permanentas och utökas att besvara alla medborgarfrågor inom IVO:s verksamhetsområde. Utökningen att omfatta även socialtjänst gäller från och med 1 juni I uppdraget ingick att ta fram ett serviceåtagande för myndigheten. Åtagandet baseras på informationsinhämtning från andra myndigheter och fokusgrupper med Inspektionen för vård och omsorg (IVO) sid 3(29)

4 medborgare och patient- och brukarorganisationer. Principen för IVO:s serviceåtagande mot medborgare är att myndigheten ska vara öppen, transparent och att det ska vara lätt att få kontakt under myndighetens ordinarie öppettider. Huvudkanalen in till IVO blir upplysningstjänsten som tar emot merparten av medborgarfrågor som inte ska handläggas eller utredas. IVO:s texter i all medborgarkommunikation ska vara tydliga och lättlästa och myndigheten strävar efter att öka antalet digitala och interaktiva tjänster. Stora delar av serviceåtagandet lever myndigheten redan upp till, medan andra kräver vissa insatser, till exempel genomgång av texter enligt riktlinjerna för klarspråk, ny teknik och informationsstruktur på webbplatsen. Därför kommer serviceåtagandet i sin helhet att gälla från och med 1 september Inspektionen för vård och omsorg (IVO) sid 4(29)

5 Innehåll Sammanfattning... 3 Inledning... 7 Bakgrund... 7 Uppdraget... 7 Slutrapportens innehåll... 8 Projektorganisation... 8 Tillvägagångssätt... 9 Intervjuer med medarbetare... 9 Inläsning... 9 Jämförelser och erfarenhetsutbyte med andra myndigheter... 9 Fokusgrupper och användbarhetstester... 9 Översyn av texter och webbinformation Pilotverksamhet med upplysningstjänst Bakgrund till serviceåtagandet och utvecklad upplysningstjänst Effektivare process för enskildas klagomål De flesta kontakterna handlar om missnöje med vården Upplysningstjänster en trend hos myndigheter Höga förväntningar på service Ökad service och underlag för riskbaserad tillsyn Utvecklad upplysningstjänst Mål med upplysningstjänst Upplysningstjänstens uppdrag Upplysningstjänstens arbetssätt Serviceåtagande Utökat tjänsteutbud Telefon Skriftlig korrespondens Språk Övrig kommunikation Bemötande Inspektionen för vård och omsorg (IVO) sid 5(29)

6 Uppföljning av serviceåtagande Uppföljning av upplysningstjänsten Utveckling utöver uppdraget Införande av upplysningstjänst profession Informationsöversyn och informationsplanering Bilaga 1 Jämförelse serviceåtagande Bilaga 2 Diskussionsguide fokusgrupper Bilaga 3 Testsession användbarhetstester Inspektionen för vård och omsorg (IVO) sid 6(29)

7 Inledning Bakgrund Lagstiftningen ställer höga krav på IVO när det gäller information, handläggning, organisation och bemötande inom hälso- och sjukvården och socialtjänstens olika verksamhetsområden. Regeringen anser att det är av största vikt att den myndighet som ska ta emot och utreda klagomålen har såväl allmänhetens som hälso- och sjukvårdens och socialtjänstens förtroende. Verksamhetens organisering och rutiner ska säkerställa att klagomål inom myndighetens olika ansvarsområden tas om hand på ett professionellt sätt som är förutsägbart för den enskilde. Hanteringen av enskildas klagomål ska följas upp regelbundet inom myndigheten och utgöra grund för fortsatt utvecklingsarbete. Flera myndigheter har arbetat med att effektivisera och förtydliga kontakterna med allmänheten. IVO förväntas ge svar på ett stort antal frågor varje dag, samtidigt som externa och interna signaler visar att det har varit svårt att hitta och komma i kontakt med rätt person på myndigheten. Under vardagar har IVO:s så kallade servicetelefoner varit öppna på förmiddagarna, men på grund av belastningen och telefontiderna har det varit svårt att komma fram. Förutom servicetelefonerna besvarar funktioner som registratorer, pressfunktion och statistikhandläggare kontinuerligt likalydande frågor. Samtalen är av en sådan generell karaktär att de skulle kunna besvaras av en funktion som har detta som huvudsaklig uppgift. Förutom möjligheten att komma fram till rätt person via telefon, har IVO noterat ett behov av att säkerställa användandet av klarspråk, att se över innehåll, struktur och tillgänglighet på den externa webbplatsen, samt att tydliggöra handläggningen av ärenden för att kalibrera förväntningarna hos anmälare. Uppdraget Regeringen har gett IVO i uppdrag att se över hur myndighetens service till och bemötande av allmänheten kan utvecklas och tydliggöras. I uppdraget ingår att formulera ett serviceåtagande som tydligt anger vad allmänheten kan förvänta sig av kontakterna med myndigheten samt att regelbundet följa upp och utvärdera allmänhetens synpunkter på verksamhetens service och bemötande. Uppdraget bör utföras i samråd med företrädare för patient- och brukarorganisationer. En delredovisning av uppdraget, lämnades till Regeringenskansliet (Socialdepartementet) den 30 juni I den redovisades genomförda och planerade insatser inom området enskildas klagomål (EK-PSL) samt det fortsatt planerade arbetet inför slutrapporteringen den 31 december. I delredovisningen beskrevs planerna på att starta en pilotverksamhet för en upplysningstjänst som skulle besvara frågor och guida medborgare som var Inspektionen för vård och omsorg (IVO) sid 7(29)

8 missnöjda med vården och stod i begrepp att göra en anmälan om klagomål. Delredovisningen innehöll även en beskrivning av planerna på genomgång av texter inom området klagomål på vården, samt att genomföra kvalitativa fokusgrupper med patient- och brukarorganisationer för att få en uppfattning om förväntningar och behov av myndighetens service till medborgarna. Uppdraget slutredovisas den 31 december 2014 och omfattar såväl hälso- och sjukvården som socialtjänsten. Slutrapportens innehåll Slutrapporten beskriver vilka insatser som har genomförts under uppdragsperioden, vilka kontakter som tagits och de insatser som är planerade under Rapporten beskriver även IVO:s serviceåtagande och när det ska träda ikraft. Projektorganisation Arbetet har bedrivits i projektform. Genomförandeplanen är beslutat av IVO:s generaldirektör och styrgruppens ledamöter ingår i myndighetens ledningsgrupp. Projektet leds från kommunikationsenheten vid avdelningen för verksamhetsstöd och -styrning. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) sid 8(29)

9 Tillvägagångssätt IVO har under 2014 gjort en grundlig genomlysning av processen för enskildas klagomål, som gäller både patientsäkerhetslagen och socialtjänstens lagstiftning. Genomlysningen har drivits som ett internt projekt, utanför detta regeringsuppdrag, och lett till förändringar i både processer och rutiner. Intervjuer med medarbetare Under inledande intervjuer och möten med telefonister och medarbetare framkom att den absolut största delen av medborgarkontakterna handlar om synpunkter på vården. Därför inriktades projektet på att prioritera målgruppen medborgare som är missnöjda med vården. Utifrån det initiala resultatet kunde sedan mer generella slutsatser dras om servicenivåer och hantering. Under hela uppdraget har intervjuer och dialoger genomförts med medarbetare som har erfarenhet av klagomålshantering i relevanta funktioner. Inläsning I början av uppdraget koncentrerades informationsinhämtningen på att eftersöka statistik och annan skriftlig information om vilka som kontaktar IVO, hur många som kontaktar myndigheten och i vilket syfte. Den skriftliga informationen kom framför allt från det interna projektet att se över processen enskildas klagomål. Jämförelser och erfarenhetsutbyte med andra myndigheter I uppstarten av pilotprojektet med en upplysningstjänst tog IVO initiativ till erfarenhetsutbyte med andra myndigheter 1. Även i arbetet med att ta fram ett serviceåtagande inhämtades underlag från Skatteverket, Försäkringskassan och Jordbruksverket. Fokusgrupper och användbarhetstester Under hösten genomfördes en kvalitativ undersökning med fokusgrupper och användbarhetstester. Syftet var att bättre kartlägga behov och förväntningar hos intresseorganisationer och medborgare, samt tydliggöra om det finns speciella tillgänglighetsbehov att ta hänsyn till. 1 Socialstyrelsen, Arbetsmiljöverket, Skolverket, Försäkringskassan, Livsmedelsverket och Jordbruksverket. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) sid 9(29)

10 Fokusgrupper Fokusgrupperna med patient- och brukarorganisationer genomfördes för att undersöka vilka behov, förväntningar, önskemål och erfarenheter användare har av myndigheten. En fokusgrupp genomfördes också med medborgare, eftersom patient- och brukarorganisationerna är mer insatta i IVO:s verksamhet och hur vård och omsorgen fungerar jämfört med en vanlig medborgare. Följande grundfrågor behandlades i fokusgrupperna: I vilket syfte kontaktar medborgarna IVO idag och hur har den kontakten upplevts? Genom vilka kanaler får man information om IVO? Hur upplevs servicenivån och tillgängligheten? Hur skulle konceptet med en upplysningstjänst uppfattas? Har man egna förslag på hur IVO kan nå ut med information till patienter och brukare? Fokusgrupperna genomfördes med hjälp av en guide (bilaga 2) där diskussionerna utgick från ett antal frågor. Det fanns en guide för patient- och brukarorganisationer och en anpassad för medborgare. Guiderna utvecklades av undersökningsföretaget tillsammans med IVO. Användbarhetstester I samband med fokusgrupperna genomfördes också användbarhetstester med åtta medborgare 2 för att testa webbsidorna om att klaga på vården, standardtexter som används i kommunikationen när ett klagomålsärende handläggs och även ett webbformulär för att anmäla klagomål. Testsessionens upplägg presenteras i bilaga 3. Användbarhet (ISO 9241) är den grad i vilken användare i ett givet sammanhang kan bruka en produkt för att uppnå specifika mål på ett ändamålsenligt 3, effektivt 4 och för användaren tillfredsställande 5 sätt. Målet var att identifiera användbarhetsproblem, få insyn i användarnas förväntningar och synpunkter på webbplatsen, prototypen till e-formulär och standardtexter, samt att ge förändringsförslag för fortsatt vidareutveckling. Översyn av texter och webbinformation Andra satsningar som genomförts under sommar och höst är översyn av texter som används vid kommunikation under handläggningen av enskildas klagomål, förbättringar av struktur och innehåll på webbplatsen ivo.se av informationen om 2 män och kvinnor, åldrar år, olika civilstånd, olika datavana, varierande utbildningsnivåer 3 att man kan göra det man ska 4 hur lång tid det tar att göra något 5 att man tycker om att använda produkten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) sid 10(29)

11 att klaga på vården, samt förberedelser för att införa en e-tjänst för anmälan av klagomål med hjälp av Bank-ID. E-tjänsten kommer att tas i bruk under februari Pilotverksamhet med upplysningstjänst Under hösten startade IVO ett pilotprojekt med en upplysningstjänst för medborgare som var missnöjda med vården och var benägna att anmäla en vårdgivare eller vårdpersonal. Med en upplysningstjänst vill IVO förenkla och standardisera kontaktmöjligheterna med myndigheten och samtidigt snabbare svara på frågor, informera och guida personer som står i begrepp att göra en klagomålsanmälan. Med stöd av upplysningstjänsten kan inkomna anmälningar bli mer kompletta från början och på så sätt minska handläggningstiden. IVO vill även skapa nya möjligheter för medborgarna att lämna tips som kan bli ett underlag för den riskbaserade tillsynen och i vissa fall även ligga till grund för initiativärenden. Tidigare har alla tips, synpunkter och klagomål diarieförts, bedömts, utretts och sedan har utredaren meddelat beslut i ärendet. Möjligheten att vara anonym är ytterst begränsad för den som gör en klagomålsanmälan, eftersom man är part i ett ärende, vilket få anmälare känner till och i vissa fall reagerar starkt emot. Pilotverksamheten med en upplysningstjänst startade med utbildningar under oktober 2014 och öppnade verksamheten för att ta emot samtal och e-post i början av november. Alla samtal och all e-post loggas i ett system för att kunna följas upp och utvärderas. Upplysningstjänsten sammanställer även statistik och analyserar inkomna tips på regional nivå och skickar sammanställningarna till de regionala avdelningarna. Syftet är att med dessa nya sammanställningar bidra till den riskbaserade tillsynen och på så sätt också bidra till en mer träffsäker tillsyn. Medarbetarna i upplysningstjänsten består av sex personer. Fyra medarbetare har flerårig erfarenhet från handläggning av enskildas klagomål och rekryterades från IVO:s avdelning öst. Två medarbetare har erfarenhet av klagomålshantering ur ett serviceperspektiv och lång erfarenhet från vården och rekryterades externt. Sammantaget har gruppen handläggarerfarenhet, juridisk- och medicinsk kompetens och erfarenhet av service och kundbemötande. En månad med upplysningstjänsten När rapporten skrivs har pilotverksamheten med upplysningstjänsten för missnöje med vården varit igång i drygt en månad. Även om det är en kort period kan vissa resultat presenteras och några slutsatser dras. Upplysningstjänsten besvarar ungefär frågor per dag (totalt ca 1000 kontakter), varav de flesta kommer via telefon. Endast ett fåtal tips och frågor kommer skriftligt, även om antalet ökar något för varje vecka. Väntetiderna i telefon är oftast mycket korta, även om det vid vissa tidpunkter kan vara några minuters väntetid på att komma fram. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) sid 11(29)

12 Servicetelefonerna på övriga avdelningar har fått en märkbar avlastning och personer från professionen har spontant kommenterat att de äntligen kommer fram via telefon. Ungefär en tredjedel av samtalen guidas till annan aktör, en tredjedel innebär guidning till IVO:s egna material och ungefär en femtedel handlar om att ta emot tips som annars skulle bli en anmälan. Övriga kontakter handlar om allmänna eller juridiska frågor. Flera gånger per dag tackar de som ringer upplysningstjänsten för ett bra samtal, trevligt bemötande och för att de tagit sig tid att lyssna. Även om en mer strukturerad uppföljning inte genomförts än, så är det allmänna intrycket att frågeställarna är nöjda. En sammanställning till de regionala avdelningarna har gjorts under december. En utvärdering av upplägg och innehåll genomförs under januari, för att bättre motsvara de behov avdelningarna har av återföringen. Det har gått för kort tid för att se om de anmälningar som kommer in till IVO utreds i högre utsträckning och är mer kompletta än tidigare. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) sid 12(29)

13 Bakgrund till serviceåtagandet och utvecklad upplysningstjänst Medborgarnas kontakter med IVO utgår till största del från att berätta om eller anmäla missförhållanden inom vård och omsorg, där det i flera fall också handlar om vårdskador eller liknande situationer där vård- eller omsorgstagaren farit illa. Patienter och brukare som upplever missförhållanden i vården ska i första hand vända sig till vårdgivaren och patientnämnden i respektive kommun. Men i många fall vänder sig patienter och brukare direkt till IVO. Många av dem som kontaktar myndigheten vet inte vem de ska vända sig till för att få den hjälp de eftersöker, medan andra ser myndigheten som en sista utväg för hjälp eller upprättelse. Oavsett i vilket ärende man kontaktar IVO så ska det vara lätt att veta hur man ska gå tillväga för att få kontakt, vilka tider som man kan förväntas få kontakt och man ska vara säker på att få en bekräftelse på att något skickats in samt veta vad som händer i ärendet. Effektivare process för enskildas klagomål Genomgången av processen för enskildas klagomål har lett till en effektivare och mer enhetlig hantering av anmälningar med kortare handläggningstider som följd. Under arbetet med processen genomfördes även en översyn av texter som ingår i korrespondensen med parterna i ärendet. De anmälningar som inte utreds, på grund av att IVO är fel aktör 6, skapar frustration hos medborgaren som först efter viss handläggningstid får reda på att IVO inte utreder. Informationen i samband med anmälan har setts över, för att medborgaren snabbare ska vända sig till rätt aktör och slippa onödig väntan på ett avslag. Huvudingången för klagomålen är blanketten på webbplatsen ivo.se, där det från och med hösten finns tydligare information och kontrollfrågor. Patientsäkerhetslagen 7 föreskriver att IVO ska pröva klagomålet med hänvisning till vårdskador och patientsäkerhet. Under utredningen har olika förslag på information och hantering komplicerats på grund av lagens formulering, i förhållande till den allmänna användningen av ordet klagomål som omfattar mer än vårdskador och risk för vårdskada. IVO ser kontinuerligt över och utvärderar kommunikationen, för att informationen ska bli så tydlig som möjligt. 6 Ekonomisk ersättning, rena bemötandefrågor eller andra händelser som vårdgivaren ansvarar för att hantera och utreda. 7 Patientsäkerhetslag (2010:659) kap 7 Inspektionen för vård och omsorg (IVO) sid 13(29)

14 De flesta kontakterna handlar om missnöje med vården Samtalsstatistiken, pilotverksamheten med upplysningstjänst samt intervjuerna med växel och medarbetare visar att de medborgare som kontaktar myndigheten gör det i samband med att de står i begrepp att göra en anmälan vill få bekräftat att anmälan kommit in veta hur lång handläggningstiden är. Det blev också tydligt att många inte vet vem de ska vända sig till och att medborgarnas frågor handlar om bemötande och ekonomisk ersättning, vilket inte handläggs av IVO. Fördelningen av frågor är ungefär lika mellan vård och omsorg, med viss övervikt på vårdfrågor. Frågorna inom vård handlar till övervägande del om klagomål, medan frågorna inom socialtjänsten i större utsträckning handlar om juridik och tar lite längre tid. Upplysningstjänster en trend hos myndigheter I takt med att tillgången till service ökar i samhället, ökar också kraven på myndigheterna. Därför har allt fler myndigheter startat upplysningstjänster eller kundtjänster. Kontakterna med andra myndigheter gav idéer och viktiga erfarenheter inför införandet av pilotverksamheten med en upplysningstjänst på IVO. IVO beslutade att starta med en mindre upplysningsverksamhet, där arbetssätt, inriktning och service skulle kunna testas och utvärderas. Utifrån erfarenheterna kan verksamheten sedan förändras och utökas för att på bästa sätt möta behoven hos medborgarna och hos IVO:s interna organisation. Höga förväntningar på service Den generella åsikten i fokusgrupperna om information om IVO:s roll och uppdrag, är att medborgarna inte tar till sig information om myndigheten om de inte är i behov av den. Därför ansåg fokusgrupperna att informationen måste vara tydlig på exempelvis 1177.se och att vård- och omsorgspersonalen i högre utsträckning bör vara kunniga och informera om IVO och andra aktörer. Patientoch brukarorganisationerna önskade information till sina egna webbplatser och trycksaker om IVO att dela ut. Fokusgrupperna visade att de allra flesta förväntar sig att man kan lämna klagomål, tips och ställa frågor till IVO under normal kontorstid, det vill säga vardagar kl och dag före helgdag kl I gruppen med medborgare kommenterade de spontant att IVO bör ha telefontid även på kvällar och helger. I diskussionerna framkom att det alltid är viktigt att kunna ringa. Ungefär hälften tycker också att Inspektionen för vård och omsorg (IVO) sid 14(29)

15 det är bra om man kan chatta under öppettider, eftersom det är en viktig kanal för personer med olika former och grader av funktionsnedsättningar. Deltagarna fick ta ställning till om IVO skulle erbjuda ljudfiler vid en anmälan, till exempel för personer som inte kan skriva. Den generella uppfattningen var att det var något som måste finnas. Endast två tyckte att det var en service som inte kan förväntas av en myndighet. När det gäller skriftliga svar tyckte de flesta att tre dagar är en rimlig nivå, även om förväntningarna är höga på en automatisk bekräftelse att en e-post har kommit in till myndigheten. I bekräftelsen förväntas att det ska stå ungefärlig svars- eller handläggningstid för ärendeslaget. De ansåg dock inte att det behövde vara en uppskattning för det enskilda ärendet. Möjligheten att skicka frågor, tips och anmälningar via webbformulär uppfattades som en självklarhet. För personlig kontakt med handläggarna uttryckte patient- och brukarorganisationerna inget behov av spontana möten eller telefontider hela arbetsdagar, utan det räckte med telefontid vissa tider under vardagarna. Gruppen med medborgare uttryckte ett större behov av telefontid under kontorstid och möjlighet att besöka sin handläggare. Frågan om handläggningstider engagerade fokusgrupperna. Ingen information om hur lång tid olika delar i handläggningen av enskildas klagomål finns, vilket skapade orimliga förväntningar på handläggningstiderna. En person uttryckte att Jag förstår att det kan ta lite tid att utreda, så en månad är väl rimligt. Andra uttryckte att sex månader var alldeles för lång tid och att tre månader är önskvärt. Med tanke på kraven i handläggningen på yttrandetider och tider för att komma in med journaler med mera, måste förväntningarna anses som orimlig i förhållande vad som är möjligt att leva upp till. Önskemålet om tidsangivelser kom även upp i diskussionerna om informationsbladet som beskriver handläggningsprocessen. Ett liknande informationsblad önskades för klagomål på socialtjänsten. Man efterfrågade även information om vad ärendet kan utmynna i, som kritik, föreläggning om förändring och om eller när vårdpersonal kan prickas. Det framkom även att bilden av vad en patientsäkerhetsrisk är, skiljer sig mellan lagstiftningen och fokusgrupperna. Ökad service och underlag för riskbaserad tillsyn Upplysningstjänsten tar emot samtal vardagar kl och kl , samt besvarar e-post som kan skickas via webbformulär eller vanlig e-post via registraturen. IVO har via upplysningstjänsten skapat möjligheten att ta emot tips och synpunkter utan att det blir en anmälan, vilket möjliggör anonymitet. Upplysningstjänsten ska även guida frågeställare rätt och besvara generella frågor om vård och omsorg som inte kräver utredning eller handläggning. Medarbetarna i Upplysningstjänsten har en kontaktperson på varje avdelning för stöd i mer komplexa frågeställningar vid behov, återkoppling av trender och Inspektionen för vård och omsorg (IVO) sid 15(29)

16 statistik, samt för utveckling av samarbete och kunskap om lokala förutsättningar som vård och omsorg har. Under pilotverksamhetens första tid har kontaktpersonerna endast kontaktats för återkoppling och former för samarbete, eftersom upplysningstjänsten själv har kunnat svara på merparten av frågorna. Genom att logga inkomna frågor och tips blir det även möjligt att se trender och risker inom vissa vårdområden eller hos vårdgivare innan det blir en vårdskada. Upplysningstjänsten ska genom sina sammanställningar av statistik, trender och riskbeteenden bidra till en effektivare och mer träffsäker tillsyn och att de regionala avdelningarna får information om riskbeteenden och trender inom vård och omsorg som är av värde i tillsynsarbetet. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) sid 16(29)

17 Utvecklad upplysningstjänst Mål med upplysningstjänst Ökat kundvärde: Medborgare som är i kontakt med IVO ska uppleva hög tillgänglighet, tydlighet och en hög servicenivå. De ska även uppleva att de får svar på sina frågor, samt relevant och tillräcklig information inför beslutet om de ska göra en klagomålsanmälan eller på annat sätt framföra sina synpunkter. Ökad effektivitet i hantering av enskildas klagomål: Den absoluta merparten av ärenden som kommit in där klagande har varit i kontakt med upplysningstjänsten ska innehålla händelser som utreds. Anmälningarna ska i högre grad vara fullständiga och inte behöva kompletteras av anmälaren. Del av underlag för riskbaserad tillsyn: De synpunkter som samlas in via upplysningstjänsten ska systematiskt och regelbundet återföras till myndighetens övriga avdelningar, och kunna utgöra underlag för initiativärenden och riskbaserad tillsyn. På så sätt bidrar upplysningstjänsten till en effektivare och mer ändamålsenlig tillsyn av vård och omsorg. Upplysningstjänstens uppdrag Upplysningstjänsten ska ta emot och besvara frågor, informera och hänvisa personer som: har utsatts för en vårdskada eller riskerat att få en vårdskada vill klaga på vård eller omsorg, men ännu inte skickat in en anmälan har frågor om hur man gör om man är missnöjd med den vård eller omsorg man fått eller bemötandet inom vården eller omsorgen vill ha upprättelse eller ersättning för lidande som uppkommit i samband med behandling inom vård och omsorg har enklare frågor som inte kräver handläggning eller utredning Upplysningstjänstens arbetssätt Medborgaren kontaktar IVO:s upplysningstjänst via telefon eller webbformulär med en fråga, beskriver en händelse eller lämnar en synpunkt eller ett tips. Gäller kontakten en fråga, besvaras den antingen direkt eller med hjälp av sakkunnig. Upplysningstjästen skickar svar på frågan inom tre dagar. Är frågran komplex och kräver utredning skickas den till registrator för diarieföring och hantering av sakkunnig. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) sid 17(29)

18 Gäller kontakten beröm, kritik eller förbättringsförslag av IVO:s verksamhet tar upplysningstjänsten emot det och för vidare det enligt fastställda rutiner. Gäller kontakten missnöje eller klagomål förklarar upplysningstjänsten vilka olika alternativ som finns, beroende på vad medborgaren vill uppnå, om anonymitet är viktigt och vilka medborgaren tidigare har varit i kontakt med. Det ska alltid framgå att medborgaren själv beslutar om det ska leda till en klagomålsanmälan eller om denne ska lämna en synpunkt eller ett tips. Upplysningstjänsten guidar medborgaren rätt. Om medborgaren vill lämna ett tips skriver upplysningstjänsten ner en beskrivning av händelseförloppet i ett loggningssystem, tillsammans med anteckningar om vårdgivare, geografisk plats för händelsen, vilket verksamhetsområde det gäller och typ av tips. Medborgaren bekräftar att det nedskrivna händelseförloppet stämmer. Anser upplysningstjänsten att händelsen kan vara underlag för att starta ett initiativärende, skickas händelsen omgående till berörd avdelning för bedömning och beslut. Varje månad sammanställer upplysningstjänsten de synpunkter som inkommit till upplysningstjänsten, utifrån region och skickar till respektive avdelning. Kontakt tas även med kommunikationsenheten för förslag på förbättringar av webbplatsen. Avdelningarna använder sedan sammanställningen som ett av flera underlag för riskbaserad tillsyn. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) sid 18(29)

19 Serviceåtagande IVO:s serviceåtagande utvecklas under 2015 och kommer att gälla fullt ut från och med 1 september Åtagandet utgår från principen att myndigheten ska vara tillgänglig under kontorstid, men vissa avvikelser kan förekomma. IVO strävar efter att vara tillgängliga ur ett funktionsnedsättningsperspektiv och utvecklar successivt teknik och rutiner för att vara tillgängliga för alla på lika villkor. Att myndigheter har upplysningstjänster blir allt vanligare i Sverige. Många av de som vänder sig mot medborgarna har högt uppsatta servicemål och generösa öppettider, till exempel Försäkringskassan och Skatteverket. Även myndigheter som i huvudsak vänder sig mot profession, företag och organisationer har upplysningstjänster med öppettider som i princip motsvarar ordinarie arbetstider. Detta medför att förväntningarna på IVO:s upplysningstjänst ligger på ungefär samma nivå. Utökat tjänsteutbud 2015 Upplysningstjänst Från och med juni 2015 har IVO en upplysningstjänst för medborgare inom hälsooch sjukvård så väl som socialtjänst. Medborgare kan vända sig dit med allmänna frågor, tips och klagomål. Upplysningstjänsten svarar på frågor inom myndighetens verksamhetsområde, guidar medborgare till eget och andras material, tar emot tips och hjälper de som vill göra en anmälan. Barnlinjen Under våren fick IVO ett uppdrag för att utreda hur barn och unga som vårdas inom den psykiatriska tvångsvården ska komma i kontakt med myndigheten. Som en följd av uppdraget startar IVO under april 2015 en Barnlinje som alla barn och unga kan utnyttja för frågor, stöd och rådgivning när det gäller socialtjänst och hälso- och sjukvård. E-tjänst för anmälningar Som en effekt av genomlysningen av processen för enskildas klagomål startar i februari 2015 en e-tjänst för anmälningar av klagomål. Via tjänsten fyller man i en digital anmälan som antingen kan skickas in som pdf-fil eller skickas via inloggning med Bank-ID. Skickas den in via inloggning med Bank-ID blir det under 2015 möjligt att följa ärendet via Mina sidor. Telefon Växeln har öppet vardagar kl och dag före helgdag kl Telefonisterna ska svara inom 2 minuter och under väntetiden meddelas köplats i telefonen. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) sid 19(29)

20 Upplysningstjänsten har öppet vardagar kl Upplysningstjänsten ska svara inom 5 minuter och köplats meddelas under väntetiden. Barnlinjen har telefontid vardagar kl En inspektör ska svara inom 2 minuter. Det ska även vara möjligt att chatta med inspektörer några timmar varje vardag. Skriftlig korrespondens Den som skickar e-post till IVO ska få en bekräftelse och besked om eventuell handläggning inom en arbetsdag och frågan ska besvaras inom tre arbetsdagar, om frågan inte kräver handläggning eller utredning. Krävs handläggning eller utredning ska berörd person få meddelande om detta inom tre arbetsdagar. Den som skickar pappersbrev eller fax till IVO ska få en bekräftelse och besked om eventuell handläggning inom fem arbetsdagar och frågan ska besvaras inom tio arbetsdagar, om frågan inte kräver handläggning eller utredning. Krävs handläggning eller utredning ska berörd person få meddelande om detta inom fem arbetsdagar. Språk Alla texter som IVO skriver ska vara anpassade efter den som ska läsa texten, vara lättlästa, begripliga och uppfylla kraven på klarspråk. Grundläggande information om IVO finns publicerat på lättläst, talad svenska på webbplatsen och engelska. Material som riktar sig till barn och unga inom HVB finns på minoritetsspråken och vanligt förekommande språk enligt statistik från Migrationsverket. Om tolkstöd behövs görs den bedömningen inom ramen för ärendehandläggningen. Övrig kommunikation IVO ska vara en tillgänglig myndighet som tar hänsyn till de vanliga funktionsnedsättningar som förekommer i vårt samhälle. Med tillgänglighet på webbplatsen menar IVO att den externa webbplatsen ska uppfylla de krav som W3C ställer för nivå AA 8. Det ska vara tydligt hur myndighetens handläggningsprocesser ser ut, vem man ska kontakta i olika ärenden och vilka generella handläggningstider som finns för olika ärendeslag. IVO strävar efter att förbättra sin service och anpassa tjänster efter de behov som finns. Upplysningstjänsten tar emot förbättringsförslag, beröm och klagomål på myndigheten och vidarebefordrar dem för vidare hantering inom organisationen. 8 Internationella riktlinjer för webbtillgänglighet, där tillgängligheten klassas i tre nivåer (A till AAA) Inspektionen för vård och omsorg (IVO) sid 20(29)

21 Bemötande Medarbetarna på IVO och i synnerhet funktioner som har direktkontakt med medborgarna, ska bemöta medborgare och andra på ett respektfullt och medmänskligt sätt. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) sid 21(29)

22 Uppföljning av serviceåtagande IVO ska kontinuerligt följa upp vad medborgarna tycker om den service och det bemötande som de får från myndigheten. Avdelningen för verksamhetsstöd och styrning kommer att samordna och följa upp myndighetens serviceåtagande främst gentemot medborgarna, inklusive barn och unga. Uppföljningarna ske genom uppföljande statistik, samt kvantitativa och kvalitativa mätningar både för myndigheten som helhet och för vissa tjänster. Resultatet kommer att ligga till grund för utveckling av myndighetens service, tjänster, information och kompetensutveckling av medarbetarna. Uppföljning av upplysningstjänsten Upplysningstjänsten ska genomföra uppföljningar av nöjdheten med bemötande, svarskvalitet och servicenivå. Det kommer att ske genom uppföljande statistik, samt kvantitativa och kvalitativa stickprovsmätningar flera gånger per år. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) sid 22(29)

23 Utveckling utöver uppdraget Införande av upplysningstjänst profession Professionen får idag vända sig till servicetelefonerna som har telefontider vardagar kl Genom att starta en upplysningstjänst för professionen kan telefontiderna utökas, samtidigt som servicetelefonerna avskaffas. Det kommer att medföra en utökad service mot professionen och att resurser för tillsyn frigörs på avdelningarna. Under året kommer återföringen till professionen att utvecklas. Utifrån rapporter, statistik och annan återföring kommer upplysningstjänsten att kunna stödja professionen med generell rådgivning och stöd. Utveckling av e-tjänster Under februari 2015 inför IVO e-tjänst för anmälan av klagomål. I takt med genomlysningar och utveckling av andra verksamhetsområden kommer andra e- tjänster att erbjudas. Informationsöversyn och informationsplanering Den information om IVO:s roll i förhållande till medborgare som finns hos andra aktörer behöver kartläggas under Med kartläggningen som utgångspunkt utformar IVO en kommunikationsplan för hur både den egna informationen och hur informationen hos andra aktörer kan bli tydligare och spridas på ett ändamålsenligt sätt. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) sid 23(29)

24 Bilaga 1 Jämförelse serviceåtagande TJÄNST SERVICENIVÅ E-tjänst E-tjänster E-tjänst för klagomål finns från 1 mars Telefon Växel öppettider Vardagar , dag före helgdag 8-12 Växel svarstid Upplysningstjänst öppettider Upplysningstjänst svarstid Inom 2 min Vardagar 9-16 (undantag kan förekomma) Inom 5 min Barnlinjen Barnlinjen öppettider Telefon vardagar 12-19, chatt - 2 timmar per vardag Barnlinjen svarstid Inom 2 min Språk Klarspråk Klarspråk i all kommunikation till medborgare Minoritetsspråk Övriga språk Övergripande information finns. Tolkmöjlighet vid behov. Övergripande information på engelska och andra språk vid specifika behov. Tolkmöjlighet vid behov. Skriftlig korrespondens Svarstid mejl Bekräftelse och besked om ev. handläggning inom 1 arbetsdag och svar inom 3 arbetsdagar om inte handläggning krävs. Svarstid brev Bekräftelse och besked om ev. handläggning inom 5 arbetsdagar och svar inom 10 arbetsdagar om inte handläggning krävs. Övrig kommunikation Tillgänglighet webb Tydlig kommunikation om tjänster, uppdrag, handläggning, tider m.m. Lättläst samt uppläsningsfunktion. W3C AA-krav. Tydliga processer vid ärendehandläggning samt information om ungefärliga handläggningstider. "Hjälp oss att bli bättre" Möjlighet att ge förbättringsförslag på IVO:s verksamhet genom upplysningstjänst Inspektionen för vård och omsorg (IVO) sid 24(29)

25 Bilaga 2 Diskussionsguide fokusgrupper Bakgrund och syfte I samband med ett projekt där IVO har för avsikt att skapa bättre kontaktvägar (bland annat genom att utveckla en upplysningstjänst) för sina användare så har Usability Partners anlitats för att genomföra tre fokusgrupper under oktober Syftet var att undersöka vilka behov, förväntningar, önskemål och erfarenheter användare har med en myndighet som IVO. Usability Partners är ett konsultföretag som är specialiserat på att säkerställa användbarhet och användarupplevelse vid utveckling av produkter/tjänster/system. Mer specifikt så behandlades följande grundfrågor i fokusgrupperna: I vilket syfte kontaktar medborgarna IVO idag och hur har den kontakten upplevts? Genom vilka kanaler får man information om IVO? Hur upplevs servicenivån och tillgängligheten? Hur skulle konceptet med en upplysningstjänst uppfattas? Har man egna förslag på hur IVO kan nå ut med information till patienter? Deltagarna i fokusgrupperna kom från 3 olika områden: Patientorganisationer Brukarorganisationer Medborgare Fokusgrupperna genomfördes med hjälp av en guide där diskussionerna utgick från ett antal frågor. Det fanns en guide för patient- och brukarorganisationer och en för medborgare som utvecklades av Usability Partners tillsammans med IVO. Fokusgrupper är en metod som används för att systematiskt erhålla kvalitativa data inom bestämda områden/ämnen. Det är dock viktigt att ta i beaktande att insamlad data inte alltid kan generaliseras. Trots detta så kan fokusgrupper ge värdefulla insikter i hur olika typer av användargrupper tänker och resonerar runt olika ämnen. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) sid 25(29)

26 Diskussionsguide Under 90 min för vi diskussion i grupp. Diskussionerna kommer att fokusera på behov och förväntningar på kontakten med IVO (där en upplysningstjänst är en viktig del). Vi kommer spela in ljud och bild men era fullständiga namn kommer inte att finnas med i någon dokumentation. Presentation: Förnamn. Vilken sorts verksamhet kommer du ifrån? Bakgrund och syfte: Regeringen har gett IVO i uppdrag att se över hur myndighetens service till och bemötande av allmänheten kan utvecklas och tydliggöras. Det har påbörjats ett pilotprojekt för att skapa bättre kontaktvägar för medborgare med fokus på patienter, brukare och deras anhöriga. Kännedom om IVO: Känner du till IVO? Vad gör IVO? Erfarenhet av IVO: Har du varit i kontakt med IVO? Om JA: I vilken situation? Hur skedde kontakten? Kännedom om patientnämnden (SLL): Känner du till Patientnämnden? Vad är skillnaden mellan Patientnämnden och IVO? Erfarenhet av/förväntningar på IVO Om du varit i kontakt med IVO Var du nöjd med den service du fick av IVO? Har du förslag på hur IVO:s service och bemötande kan utvecklas? Hur kan IVO bli tydligare med vilken service som man kan förvänta sig av kontakterna? Om du ej haft kontakt med IVO vad har du för förväntningar på en sådan kontakt? IVO upplysningstjänst: På vilket sätt skulle en upplysningstjänst för medborgare förbättra IVO:s service? Vilka krav och önskemål skulle du ha på en upplysningstjänst? Servicenivåer: Nu kommer tre olika servicenivåer att presenteras. Ta ställning till vilken av dessa som bäst fyller de behov som du ser att man har av kontakterna med en tillsynsmyndighet. Motivera val av nivå och om något eller några av punkterna bör ändras. Prioritera vad som är viktigast (se tabellen nedan) Informera medborgarna: Vilken information skulle man behöva om man inte är nöjd med vården eller omsorgen? Hur kan man nå ut till medborgare med information? Idéer? Övning: Vad är det du kräver/förväntar dig av en upplysningstjänst från IVO? En aspekt/post-it Standardtexter: Feedback på standardtexter Inspektionen för vård och omsorg (IVO) sid 26(29)

27 Förslag på servicenivåer fokusgrupper Ämne Servicenivå 1 Servicenivå 2 Servicenivå 3 Telefon Man kan lämna klagomål, synpunkter och ställa frågor till IVO alla vardagar via telefon kl och klämdagar kl Man kan lämna klagomål, synpunkter och ställa frågor till IVO alla vardagar via telefon kl och Man kan lämna klagomål, synpunkter och ställa frågor till IVO alla vardagar via telefon kl Chat E-post Svarstid formulär Personlig kontakt Det ska vara möjligt att chatta med IVO:s upplysningstjänst kl på vardagar och kl på klämdagar. Det finns en mejladress för frågor och synpunkter på ivo.se, svar inom 24 h. Det finns formulär på webbsidan för frågor och synpunkter, svar inom 24 h. Det är möjligt att besöka regionkontoren vardagar kl och klämdagar kl för att ställa frågor till sin handläggare eller en inspektör. Det ska vara möjligt att chatta med IVO:s upplysningstjänst kl på vardagar. Det finns en mejladress för frågor och synpunkter på ivo.se, svar inom 3 dagar. Det finns formulär på webbsidan för frågor och synpunkter, svar inom 3 dagar. Man kan ringa sin handläggare vardagar kl Ingen chatfunktion. Det finns en mejladress för frågor och synpunkter på ivo.se, svar inom en vecka. Inget formulär. En administratör skickar ut information vid behov och vem som är handläggare är mindre viktigt. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) sid 27(29)

28 Bilaga 3 Testsession användbarhetstester Intervjufrågor före testet Kön/Ålder: Sysselsättning/roll: Familjesituation: ensamstående eller sambo/gift Antal personer i hushållet: (varav barn ) 1. Hur ofta använder du Internet? Antal timmar per vecka. 2. Har du någon gång varit i kontakt med vården, antingen själv eller som företrädare för t.ex. ditt barn eller din förälder? 3. Hur tyckte du att kontakten/kontakterna gick? 4. Föreställ dig att du har varit i kontakt med vården och i och med detta känt att du inte var helt nöjd med den kontakten. Vad skulle du göra i den situationen om du kände att du vill gå vidare med detta (skulle de ringa sjukhuset/ringa advokat/gå till någon webbplats/etc)? (Föreslaget scenario: Du hade oturen att bryta benet i våras när du halkade på en isfläck. Du opererade dig här på Sankt Görans sjukhus. Tyvärr så uppstod en onödig komplikation som gjorde att du var tvungen till ett kompletterande ingrepp. Du fick även ligga kvar två dagar extra pga detta.) Testscenarios/e-formulär 5. (Börja med tom startsida på datorn) Tänk på den hypotetiska frågan du nyss fick ang ditt missnöje med vårdkontakten. Om du skulle gå vidare med detta på webben, vad skulle du göra? (se hur de skulle gå till väga, för att sedan leda dem mot IVO i nästa scenario) 6. Du fick höra av en vän att man kan få hjälp med sådana här ärenden av en myndighet som heter IVO. a. Har du hört talas om IVO förut? Om JA, i vilken situation? b. Kan du kolla upp vad IVO gör för något? (kan hjälpa dem till sajten) c. Verkar IVO kunna hjälpa dig i detta ärende? 7. Du skulle vilja gå vidare och delge hur du har blivit missnöjd med din kontakt med vården. Hur skulle du göra? (hur kan de hitta fram till någon sådan funktionalitet?) 8. Skulle vara intressant att se om deltagare väljer klagomål eller tips/synpunkter. Kan vi testa det (finns t ex copytexter/designförslag för detta)? (Skall undersökas vidare ) Inspektionen för vård och omsorg (IVO) sid 28(29)

29 9. Föreställ att detta var situationen som du råkade ut för: Fortsätt på den påbörjade situationen från förintervjun. Du skulle nu vilja lämna ett klagomål via detta formulär (ta fram formuläret i en annan webbflik). 10. Föreställ dig en annan situation där du råkat ut för följande: Fortsätt på samma situation men lägg till att deltagaren har känt sig missnöjd med dåligt skött hygien på avdelningen. Du skulle nu vilja lämna ett tips via detta formulär (ta fram formuläret i en annan webbflik). 11. Vad kommer att hända nu när du har skickat iväg ditt ärende? Intervjufrågor efter testet 12. Vad tyckte du generellt om webbplatsen? 13. Vad tyckte du om språk och rubriker som används? 14. Vad tyckte du om formulären? 15. Hur resonerar du angående valet av e-formulär (varför välja klagomål vs tips/synpunkt)? 16. Har du någon slutkommentar/några förändringsförslag/något som saknas? Standardtexter Nu skulle jag vilja visa några textförslag med dig. Om ett ärende inleds så kommer ju det att uppstå en kommunikation mellan IVO och den som startat ärendet, t ex genom brev som skickas. Du kommer nu få sätta dig in i några situationer där man har inlett ett ärende för missnöje. Detta ärende har skickats iväg och det svar som ges från IVO kommer du får läsa och ge dina synpunkter på. Situation 1 läses upp Testpersonen får läsa igenom korrespondensen och ge sina kommentarer på den. Situation 2 läses upp Testpersonen får läsa igenom korrespondensen och ge sina kommentarer på den. Situation 3 läses upp Testpersonen får läsa igenom korrespondensen och ge sina kommentarer på den. Situation 4 läses upp Testpersonen får läsa igenom korrespondensen och ge sina kommentarer på den. För varje situation (alla dokument): Hur tycker du informationen är (förstår du den)? Hur uppfattar du IVO:s ställningstagande (t.ex. beslutet Avslut utan utredning )? Saknas det något i texten eller bör något vara annorlunda? Inspektionen för vård och omsorg (IVO) sid 29(29)

30 Tydligare kontaktvägar för medborgare Slutrapport för att förenkla och förtydliga förutsättningarna för medborgarkontakter (regeringsuppdrag S2014/1124/FS) Artikelnr: IVO Utgiven i december 2014 Inspektionen för vård och omsorg (IVO) Box 45184, Stockholm Telefon: registrator@ivo.se

Uppföljning av enskildas klagomål på hälso- och sjukvården delredovisning av regeringsuppdrag (S2017/07302/RS)

Uppföljning av enskildas klagomål på hälso- och sjukvården delredovisning av regeringsuppdrag (S2017/07302/RS) Uppföljning av enskildas klagomål på hälso- och sjukvården 2018 delredovisning av regeringsuppdrag (S2017/07302/RS) Du får gärna citera Inspektionen för vård och omsorgs texter om du uppger källan, exempelvis

Läs mer

Vi välkomnar klagomål och ser att de gör oss bättre

Vi välkomnar klagomål och ser att de gör oss bättre Foto: IBL Bildbyrå Vi välkomnar klagomål och ser att de gör oss bättre Klagomål är gåvor Vi betraktar klagomål från våra kunder, externa som interna, som gåvor. Rätt hanterat kan ett klagomål förändra

Läs mer

Klagomål inom hälso- och sjukvård förändringar från 1 januari 2018

Klagomål inom hälso- och sjukvård förändringar från 1 januari 2018 Klagomål inom hälso- och sjukvård förändringar från 1 januari 2018 Eva-Lena Petersson Inspektör och processutvecklare Emelie Karlsson Utredare 21 maj 2018 Bakgrund till förändringen? Vad innebär förändringen?

Läs mer

Tertialrapport 3 om enskilda klagomål och lex Maria inom hälsooch sjukvården 2017

Tertialrapport 3 om enskilda klagomål och lex Maria inom hälsooch sjukvården 2017 Tertialrapport 3 om enskilda klagomål och lex Maria inom hälsooch sjukvården 2017 Du får gärna citera Inspektionen för vård och omsorgs texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial till

Läs mer

Låt barn komma till tals i tillsyn över psykiatrisk tvångsvård

Låt barn komma till tals i tillsyn över psykiatrisk tvångsvård Låt barn komma till tals i tillsyn över psykiatrisk tvångsvård Regeringsuppdrag Dnr. S2014/2930/FS Du får gärna citera Inspektionen för vård och omsorgs texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial

Läs mer

Sedd, hörd och respekterad ett ändamålsenligt klagomålssystem i hälso- och sjukvården (SOU 2015:14)

Sedd, hörd och respekterad ett ändamålsenligt klagomålssystem i hälso- och sjukvården (SOU 2015:14) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-03-13 S2015/1547/FS Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Sedd, hörd och respekterad ett ändamålsenligt klagomålssystem i hälso- och sjukvården (SOU

Läs mer

BESLUT. Tillsyn av HVB barn och unga vid Båktorp skol- och familjebehandling i Nyköpings kommun

BESLUT. Tillsyn av HVB barn och unga vid Båktorp skol- och familjebehandling i Nyköpings kommun Tg1 2013 v 2.1 BESLUT 2014-03-13 Dnr 8.4.2-568/2014 1(55) Avdelning mitt Anna Hugelius anna.hugelius@ivo.se Båktorp AB Tunaholm 1 611 95 Nyköping Ärendet Tillsyn av HVB barn och unga vid Båktorp skol-

Läs mer

Tertialrapport 3 om enskilda klagomål och lex Maria inom hälsooch sjukvården 2016

Tertialrapport 3 om enskilda klagomål och lex Maria inom hälsooch sjukvården 2016 Tertialrapport 3 om enskilda klagomål och lex Maria inom hälsooch sjukvården 2016 Du får gärna citera Inspektionen för vård och omsorgs texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial till

Läs mer

Tertialrapport 2 om enskilda klagomål och lex Sarah inom socialtjänsten 2015

Tertialrapport 2 om enskilda klagomål och lex Sarah inom socialtjänsten 2015 Tertialrapport 2 om enskilda klagomål och lex Sarah inom socialtjänsten 2015 Du får gärna citera Inspektionen för vård och omsorgs texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial till självkostnadspris,

Läs mer

Hur ser verksamheterna på IVO:s tillsyn? Enkät Statskontorets rapport 2015

Hur ser verksamheterna på IVO:s tillsyn? Enkät Statskontorets rapport 2015 Hur ser verksamheterna på IVO:s tillsyn? Enkät Statskontorets rapport 2015 Svarsfrekvens 106 verksamheter svarade 34,9 % HVB 51,9 % Boende för ensamkommande 6,6 % HVB Barn och familj 6,6 % SiS Tillräcklig

Läs mer

Sedd, hörd och respekterad

Sedd, hörd och respekterad Sedd, hörd och respekterad Ett ändamålsenligt klagomålssystem i hälso- och sjukvården Delbetänkande av Klagomålsutredningen Stockholm 2015 SOU 2015:14 SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. Beställningsadress:

Läs mer

Tertialrapport 3 om anmälan från enskild till IVO och lex Sarah inom socialtjänsten 2016

Tertialrapport 3 om anmälan från enskild till IVO och lex Sarah inom socialtjänsten 2016 Tertialrapport 3 om anmälan från enskild till IVO och lex Sarah inom socialtjänsten 2016 Du får gärna citera Inspektionen för vård och omsorgs texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial

Läs mer

Tertialrapport 1 om enskilda klagomål och lex Maria inom hälsooch sjukvården 2017

Tertialrapport 1 om enskilda klagomål och lex Maria inom hälsooch sjukvården 2017 Tertialrapport 1 om enskilda klagomål och lex Maria inom hälsooch sjukvården 2017 Du får gärna citera Inspektionen för vård och omsorgs texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial till

Läs mer

Tertialrapport 1 om enskilda klagomål och lex Maria inom hälsooch sjukvården 2016

Tertialrapport 1 om enskilda klagomål och lex Maria inom hälsooch sjukvården 2016 Tertialrapport 1 om enskilda klagomål och lex Maria inom hälsooch sjukvården 2016 Du får gärna citera Inspektionen för vård och omsorgs texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial till

Läs mer

Tillgänglighet och bemötande inom individ- och familjeomsorg

Tillgänglighet och bemötande inom individ- och familjeomsorg www.pwc.se Revisionsrapport Inger Kullberg Cert. kommunal revisor Tillgänglighet och bemötande inom individ- och familjeomsorg Surahammars kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell

Läs mer

Stärka kapaciteten i verksamheten med tillståndsprövning - redovisning av regeringsuppdrag

Stärka kapaciteten i verksamheten med tillståndsprövning - redovisning av regeringsuppdrag Stärka kapaciteten i verksamheten med tillståndsprövning - redovisning av regeringsuppdrag Du får gärna citera Inspektionen för vård och omsorgs texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial

Läs mer

Tertialrapport 1 om enskilda klagomål och lex Sarah inom socialtjänsten 2015

Tertialrapport 1 om enskilda klagomål och lex Sarah inom socialtjänsten 2015 Tertialrapport 1 om enskilda klagomål och lex Sarah inom socialtjänsten 2015 Du får gärna citera Inspektionen för vård och omsorgs texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial till självkostnadspris,

Läs mer

Dnr PN Patientnämndens Verksamhetsplan 2019

Dnr PN Patientnämndens Verksamhetsplan 2019 20160101 Dnr PN-2018-1100 Patientnämndens Innehållsförteckning 1. Vision/verksamhetsidé... 1 2. Medborgarperspektivet... 2 3. Processperspektivet... 2 4. Ekonomiperspektivet... 3 5. Nyckelindikatorer...

Läs mer

Tertialrapport 2 om enskilda klagomål och lex Maria inom hälsooch sjukvården 2016

Tertialrapport 2 om enskilda klagomål och lex Maria inom hälsooch sjukvården 2016 Tertialrapport 2 om enskilda klagomål och lex Maria inom hälsooch sjukvården 2016 Du får gärna citera Inspektionen för vård och omsorgs texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial till

Läs mer

Tertialrapport 3 om anmälan från enskild och lex Sarah inom Socialtjänsten 2017

Tertialrapport 3 om anmälan från enskild och lex Sarah inom Socialtjänsten 2017 Tertialrapport 3 om anmälan från enskild och lex Sarah inom Socialtjänsten 2017 Du får gärna citera Inspektionen för vård och omsorgs texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial till självkostnadspris,

Läs mer

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. Vår referens Sofia Karlsson s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. Vår referens Sofia Karlsson s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se HANDIKAPP FÖRBUNDEN 2015-06-16 Dnr.nr S2015/1547/FS Vår referens Sofia Karlsson s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se Remissvar: Sedd, hörd och respekterad Ett ändamålsenligt klagomålssystem

Läs mer

Tertialrapport 3 om enskilda klagomål och lex Sarah inom socialtjänsten 2015

Tertialrapport 3 om enskilda klagomål och lex Sarah inom socialtjänsten 2015 Tertialrapport 3 om enskilda klagomål och lex Sarah inom socialtjänsten 2015 Du får gärna citera Inspektionen för vård och omsorgs texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial till självkostnadspris,

Läs mer

Tertialrapport 2 om anmälan från enskild och lex Sarah inom socialtjänsten 2017

Tertialrapport 2 om anmälan från enskild och lex Sarah inom socialtjänsten 2017 Tertialrapport 2 om anmälan från enskild och lex Sarah inom socialtjänsten 2017 Du får gärna citera Inspektionen för vård och omsorgs texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial till självkostnadspris,

Läs mer

Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering

Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering Riktlinje 3/Avvikelser Rev. 2018-07-03 Socialkontoret Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering Författningar Patientsäkerhetslagen (2010: 659)

Läs mer

Skyrev årsmöte 2013. Klas Öberg Avdelningschef Analys och utveckling

Skyrev årsmöte 2013. Klas Öberg Avdelningschef Analys och utveckling Skyrev årsmöte 2013 Klas Öberg Avdelningschef Analys och utveckling Sedan den 1 juni 2013 har den nybildade myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ansvaret för tillsyn av hälsooch sjukvård,

Läs mer

Tertialrapport 2 om anmälan från enskild till IVO och lex Sarah inom socialtjänsten 2016

Tertialrapport 2 om anmälan från enskild till IVO och lex Sarah inom socialtjänsten 2016 Tertialrapport 2 om anmälan från enskild till IVO och lex Sarah inom socialtjänsten 2016 Du får gärna citera Inspektionen för vård och omsorgs texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial

Läs mer

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Datum: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2012-06-13 Stadskontoret Stadsområdesförvaltningar/Sociala Resursförvaltningen

Läs mer

Enskildas klagomål enligt PSL. En delredovisning av Regeringuppdraget (dnr S2015/08135/RS)

Enskildas klagomål enligt PSL. En delredovisning av Regeringuppdraget (dnr S2015/08135/RS) Enskildas klagomål enligt PSL En delredovisning av Regeringuppdraget (dnr S2015/08135/RS) Du får gärna citera Inspektionen för vård och omsorgs texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial

Läs mer

Rutiner vid synpunkter och klagomål

Rutiner vid synpunkter och klagomål Sida 1(5) Rutin vid synpunkter, klagomål Version 2011-03-24 Socialförvaltningen Rutiner vid synpunkter och klagomål Sida 2(5) Synpunkt och klagomålshantering Socialstyrelsens föreskrifter SOSFS 2006:11

Läs mer

Enskildas klagomål enligt PSL. En slutredovisning av regeringsuppdraget (dnr S2012/8855/SAM)

Enskildas klagomål enligt PSL. En slutredovisning av regeringsuppdraget (dnr S2012/8855/SAM) Enskildas klagomål enligt PSL En slutredovisning av regeringsuppdraget (dnr S2012/8855/SAM) Du får gärna citera Inspektionen för vård och omsorgs texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial

Läs mer

Tertialrapport 1 om enskilda klagomål och lex Sarah-anmälningar inom socialtjänsten 2017

Tertialrapport 1 om enskilda klagomål och lex Sarah-anmälningar inom socialtjänsten 2017 Tertialrapport 1 om enskilda klagomål och lex Sarah-anmälningar inom socialtjänsten 2017 Du får gärna citera Inspektionen för vård och omsorgs texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial

Läs mer

Dnr PN Patientnämndens Verksamhetsplan 2017

Dnr PN Patientnämndens Verksamhetsplan 2017 20160101 Dnr PN--1 Patientnämndens Verksamhetsplan Verksamhetsplan Innehållsförteckning 1. Vision/verksamhetsidé... 3 2. Medborgarperspektivet... 4 3. Processperspektivet... 5 4. Ekonomiperspektivet...

Läs mer

Redovisning av avvikelser januari-juni 2016

Redovisning av avvikelser januari-juni 2016 Redovisning av avvikelser januari-juni 2016 Enligt Patientsäkerhetslagen (2010:659) är hälso- och sjukvårdspersonal skyldig att bidra till att hög patientsäkerhet upprätthålls. I detta syfte ska personalen

Läs mer

Rutin för hantering och handläggning av klagomål och synpunkter

Rutin för hantering och handläggning av klagomål och synpunkter FÖRFATTNINGSSAMLING (6.4.7) Rutin för hantering och handläggning av klagomål och synpunkter Dokumenttyp Rutin Ämnesområde Klagomål och synpunkter Ägare/ansvarig Förvaltningsområdeschef Antagen av 2012-11-27

Läs mer

Kommittédirektiv. En mer ändamålsenlig hantering av klagomål mot hälso- och sjukvården. Dir. 2014:88. Beslut vid regeringssammanträde den 12 juni 2014

Kommittédirektiv. En mer ändamålsenlig hantering av klagomål mot hälso- och sjukvården. Dir. 2014:88. Beslut vid regeringssammanträde den 12 juni 2014 Kommittédirektiv En mer ändamålsenlig hantering av klagomål mot hälso- och sjukvården Dir. 2014:88 Beslut vid regeringssammanträde den 12 juni 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska se över den nuvarande

Läs mer

Dnr Patientnämndens Verksamhetsplan 2015

Dnr Patientnämndens Verksamhetsplan 2015 -03-24 Dnr Patientnämndens Verksamhetsplan Innehållsförteckning 1. Vision/verksamhetsidè... 3 2. Medborgarperspektivet... 4 3. Processperspektivet... 5 4. Ekonomiperspektivet... 6 5. Nyckelindikatorer...

Läs mer

Göteborgs kommun stadsledningskontoretastadshuset.gote- Dnr :6994 bonse. Beslut

Göteborgs kommun stadsledningskontoretastadshuset.gote- Dnr :6994 bonse. Beslut Beslut Göteborgs kommun stadsledningskontoretastadshuset.gote- bonse Beslut Efter kvalitetsgranskning av huvudmannens klagomålshantering vid Göteborgs kommun Skolinspektionen. Telefon: 08-586 080 00, Postadress:

Läs mer

Tertialrapport 2 om enskilda klagomål och lex Maria inom hälsooch sjukvården 2017

Tertialrapport 2 om enskilda klagomål och lex Maria inom hälsooch sjukvården 2017 Tertialrapport 2 om enskilda klagomål och lex Maria inom hälsooch sjukvården 2017 Du får gärna citera Inspektionen för vård och omsorgs texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial till

Läs mer

Rapport 2006:76. Missförhållanden och personskada i LSS-verksamhet Rutiner och riktlinjer gällande anmälan

Rapport 2006:76. Missförhållanden och personskada i LSS-verksamhet Rutiner och riktlinjer gällande anmälan Rapport 2006:76 Missförhållanden och personskada i LSS-verksamhet Rutiner och riktlinjer gällande anmälan Missförhållanden och personskada i LSS-verksamhet Rutiner och riktlinjer gällande anmälan Rapport

Läs mer

Vårdgivarens klagomålshantering Lagändringar

Vårdgivarens klagomålshantering Lagändringar Vårdgivarens klagomålshantering Lagändringar Lagar Patientsäkerhetslagen ( 2010:659) (PSL) Patientlagen (2014:821) (PL) Lag (2017:372) om stöd vid klagomål mot hälso- och sjukvården (KL) Träder i kraft

Läs mer

Vad tycker barnen? Barns och ungdomars uppfattning om sin trygghet och delaktighet i HVB och LSS-boenden under 2013

Vad tycker barnen? Barns och ungdomars uppfattning om sin trygghet och delaktighet i HVB och LSS-boenden under 2013 Vad tycker barnen? Barns och ungdomars uppfattning om sin trygghet och delaktighet i HVB och LSS-boenden under 2013 Du får gärna citera Inspektionen för vård och omsorgs texter om du uppger källan, exempelvis

Läs mer

Kvalitet. vid handläggning av klagomålsoch stödpersonsärenden. Mål och aktiviteter Patientärenden. Stödpersoner. Prevention.

Kvalitet. vid handläggning av klagomålsoch stödpersonsärenden. Mål och aktiviteter Patientärenden. Stödpersoner. Prevention. 2017-12-15 PaN A1711-0021443 Kvalitet vid handläggning av klagomålsoch stödpersonsärenden Mål och aktiviteter 2018 Patientärenden Stödpersoner Prevention Öka kunskap Främja kontakter 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Riktlinjer och rutiner för Hälso- och sjukvårds avvikelser och riskhantering inom LSS

Riktlinjer och rutiner för Hälso- och sjukvårds avvikelser och riskhantering inom LSS Riktlinje 2/ Avvikelser LSS Rev. 2017-06-22 Socialkontoret Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Riktlinjer och rutiner för Hälso- och sjukvårds avvikelser och riskhantering inom LSS Författningar

Läs mer

Kommunikation ett förbättringsområde. Klagomål och anmälningar enligt lex Maria inom primärvården och äldrevården

Kommunikation ett förbättringsområde. Klagomål och anmälningar enligt lex Maria inom primärvården och äldrevården Kommunikation ett förbättringsområde Klagomål och anmälningar enligt lex Maria inom primärvården och äldrevården Du får gärna citera Inspektionen för vård och omsorgs texter om du uppger källan, exempelvis

Läs mer

KONTAKTPERSON LSS, SoL INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj ( 63) Gäller from 1 januari 2012

KONTAKTPERSON LSS, SoL INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj ( 63) Gäller from 1 januari 2012 1 Vård och omsorg 2011-04-12 Beställarenheten Dnr VON 95/11 KONTAKTPERSON LSS, SoL INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj ( 63) Gäller from 1 januari 2012 Utförare = Driftansvarig,

Läs mer

Våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld. Nationell tillsyn 2012-2013. Hur ser det ut?

Våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld. Nationell tillsyn 2012-2013. Hur ser det ut? Våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld Nationell tillsyn 2012-2013 - kommunernas, hälso- och sjukvårdens och kvinnojourernas arbete - Hur ser det ut? Ingrid Andersson Inspektionen för vård och

Läs mer

Stödmaterial för klagomålshantering FRAMTAGET AV SKL OCH FRISKOLORNAS RIKSFÖRBUND. Stödmaterial för klagomålshantering 1

Stödmaterial för klagomålshantering FRAMTAGET AV SKL OCH FRISKOLORNAS RIKSFÖRBUND. Stödmaterial för klagomålshantering 1 Stödmaterial för klagomålshantering FRAMTAGET AV SKL OCH FRISKOLORNAS RIKSFÖRBUND. Stödmaterial för klagomålshantering 1 Stödmaterial för klagomålshantering 2 Förord Det finns mycket att vinna för alla

Läs mer

Rutiner och riktlinjer för synpunktshantering

Rutiner och riktlinjer för synpunktshantering Rutiner och riktlinjer för synpunktshantering Fastställda av Kf 69, 2012-10-01 2012-10-01 Sida 1 Rutiner för synpunktshantering i Essunga kommun Tacka för synpunkten Synpunkter och klagomål är något positivt.

Läs mer

Vårdgivare. Ärendet. Skälen för beslutet BESLUT Dnr / (5) MediCheck AB Hälsingegatan 45 BV STOCKHOLM.

Vårdgivare. Ärendet. Skälen för beslutet BESLUT Dnr / (5) MediCheck AB Hälsingegatan 45 BV STOCKHOLM. BESLUT 2019-09-11 Dnr 8.5-8865/2019-16 1(5) MediCheck AB Hälsingegatan 45 BV 113 31 STOCKHOLM Vårdgivare MediCheck AB Ärendet Tillsyn av det systematiska patientsäkerhetsarbetet vid MediCheck AB i syfte

Läs mer

POLICY, ANSVARSFÖRDELNING OCH RUTINER FÖR SYNPUNKTS- OCH KLAGOMÅLSHANTERING

POLICY, ANSVARSFÖRDELNING OCH RUTINER FÖR SYNPUNKTS- OCH KLAGOMÅLSHANTERING NORRMALMS STADSDELSNÄMND KANSLISTABEN SID 1 (5) DNR 099-562/2009 POLICY, ANSVARSFÖRDELNING OCH RUTINER FÖR SYNPUNKTS- OCH KLAGOMÅLSHANTERING Synpunkts- och klagomålshanteringens syfte Medborgare och brukare

Läs mer

Utredning om barn och unga

Utredning om barn och unga Utredning om barn och unga KONTAKTA SOCIALTJÄNSTEN Både barn och vuxna kan ta en kontakt med oss inom socialtjänsten. Det kan vara en anmälan om misstanke att barn far illa, ansökan om hjälp eller stöd

Läs mer

Verksamhetsplan för patientnämnden och patientnämndens kansli

Verksamhetsplan för patientnämnden och patientnämndens kansli 1(7) Förvaltningsnamn Avsändare Verksamhetsplan 2019 2020 för patientnämnden och patientnämndens kansli Inledning Tanken med denna verksamhetsplan är att den ska skapa fokus och riktning för de två kommande

Läs mer

Personlig assistans under luppen

Personlig assistans under luppen Personlig assistans under luppen Sammanställning av lex Sarah-anmälningar och klagomål inom personlig assistans mellan 1 juli 2011 och 31 december 2014 Du får gärna citera Inspektionen för vård och omsorgs

Läs mer

Förhandsbedömningar av barn och unga skydd i tid? Återföring av iakttagelser från IVO:s tillsyn

Förhandsbedömningar av barn och unga skydd i tid? Återföring av iakttagelser från IVO:s tillsyn Förhandsbedömningar av barn och unga skydd i tid? Återföring av iakttagelser från IVO:s tillsyn Du får gärna citera Inspektionen för vård och omsorgs texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial

Läs mer

Kristina Söderborg. Utredare Avdelningen för analys och utveckling

Kristina Söderborg. Utredare Avdelningen för analys och utveckling Kristina Söderborg Utredare Avdelningen för analys och utveckling En regionaliserad verksamhet Insynsråd Generaldirektören Internrevision Avdelningen för verksamhetsstöd och styrning Generaldirektörens

Läs mer

1(7) Riktlinjer för synpunktshantering. Styrdokument

1(7) Riktlinjer för synpunktshantering. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-11-10 203 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning...4 1 Inledning...4 1.1 Definition...4

Läs mer

Klagomålshantering. Kommungemensamma rutiner Vägledande information. En informationsskrift till anställda inom Östersunds kommun

Klagomålshantering. Kommungemensamma rutiner Vägledande information. En informationsskrift till anställda inom Östersunds kommun Klagomålshantering Kommungemensamma rutiner Vägledande information En informationsskrift till anställda inom Östersunds kommun Innehåll Vägledande information...3-5 Kommunens klagomålshantering...3 Syfte...3

Läs mer

En patientförsäkring för alla. patient skadas i vården

En patientförsäkring för alla. patient skadas i vården En patientförsäkring för alla När en patient skadas i vården När en patient skadas i vården 1. Förklara vad som hänt 2. Lyssna på patientens upplevelse av skadan 3. Beklaga att patienten fått en skada

Läs mer

Program dialogforum 15 april 2015

Program dialogforum 15 april 2015 Program dialogforum 15 april 2015 Kl 13.00-13.30 Inledning Inledning med presentationsrunda Vad har hänt sedan sist? Gunilla Hult Backlund, generaldirektör Kl 13.30-16.00 Workshop inkl fika IVO:s iakttagelser

Läs mer

Att styra och leda för ökad patientsäkerhet

Att styra och leda för ökad patientsäkerhet Nationell satsning på ökad patientsäkerhet Att styra och leda för ökad patientsäkerhet Vägledning för vårdgivare enligt kraven i patientsäkerhetslagen Förord Den nya lagen om patientsäkerhet innebär stora

Läs mer

Stöd vid klagomål mot hälso- och sjukvården (2017:372) (Prop. 2016/17:122)

Stöd vid klagomål mot hälso- och sjukvården (2017:372) (Prop. 2016/17:122) Stöd vid klagomål mot hälso- och sjukvården (2017:372) (Prop. 2016/17:122) Bakgrundsfakta Region Norrbotten 80 60 40 20 0 Synpunkter/klagomål registrerade i verksamheten Patient/närstående - klagomål/synpunkt

Läs mer

Policys. Vård och omsorg

Policys. Vård och omsorg LEDNINGSSYSTEM FÖR KVALITET Policys Vård och omsorg 2010/2011 Antagen av vård- och omsorgsnämnden 2010-08-26 ( 65) Reviderad av vård- och omsorgsnämnden 2013-12-19 (Policy för insatser och vårdåtgärder)

Läs mer

IVO, Inspektionen för vård och omsorg

IVO, Inspektionen för vård och omsorg IVO, Inspektionen för vård och omsorg IVO har som främsta uppgift att svara för tillsyn och tillståndsprövning inom hälso- och sjukvård och därmed jämförlig verksamhet, socialtjänst och verksamhet enligt

Läs mer

LPT. Dina rättigheter under tvångsvård. Om barns rättigheter i vården och LPT, lagen om psykiatrisk tvångsvård

LPT. Dina rättigheter under tvångsvård. Om barns rättigheter i vården och LPT, lagen om psykiatrisk tvångsvård LPT Dina rättigheter under tvångsvård Om barns rättigheter i vården och LPT, lagen om psykiatrisk tvångsvård Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge

Läs mer

Vad tycker medborgarna om Kontaktcenter?

Vad tycker medborgarna om Kontaktcenter? Vad tycker medborgarna om Kontaktcenter? Iréne Bernhard, Högskolan Väst Irene.bernhard@hv.se Stockholm, Projektmöte Innoveta 2010-09-14 Material Pilotundersökning bland medborgare i Jönköping; 21 telefonintervjuer

Läs mer

Inkomna synpunkter till patientnämnden Registrerade ärenden tom

Inkomna synpunkter till patientnämnden Registrerade ärenden tom Inkomna synpunkter till patientnämnden Registrerade ärenden 2018-04-01 tom 2018-06-30 Analys framtagen av patientnämnden i Region Kronoberg Varför en analys från Patientnämnden i Region Kronoberg? Patientnämnderna

Läs mer

En patientförsäkring för alla OM DU SKADAS I VÅRDEN

En patientförsäkring för alla OM DU SKADAS I VÅRDEN En patientförsäkring för alla OM DU SKADAS I VÅRDEN OM DU SKADAS I VÅRDEN Om du drabbas av en skada i vården kan du ha rätt till ersättning enligt patientskadelagen. Alla Sveriges landsting och regioner

Läs mer

Samarbetssamtal. Ett stöd för föräldrar vid separation

Samarbetssamtal. Ett stöd för föräldrar vid separation Alla kommuner ska kunna erbjuda samarbetssamtal till föräldrar som ska eller har separerat, eller som inte har levt tillsammans. I den här foldern beskrivs kortfattat vad samarbetssamtal är. Samarbetssamtal

Läs mer

Rutin för avvikelsehantering

Rutin för avvikelsehantering 1(8) SOCIALFÖRVALTNINGEN Beslutsdatum: 2014-04-15 Gäller från och med: 2015-03-01 Beslutad av (namn och titel): Framtagen av (namn och titel): Reviderad av (namn och titel): Reviderad den: Amelie Gustafsson

Läs mer

Inspektionen för vård och omsorg (IVO)

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) Inspektionen för vård och omsorg (IVO) En regionaliserad verksamhet Insynsråd Generaldirektören Internrevision Avdelningen för verksamhetsstöd och styrning Generaldirektörens stab Avdelningen för analys

Läs mer

Information om patientsäkerhetslagen

Information om patientsäkerhetslagen Information om patientsäkerhetslagen Inflytandesamordnare för patienter och närstående Inflytandeombud för patienter och närstående Barnsamordnare. Barnombud Patientsäkerhetslagen Patientsäkerhetslagen

Läs mer

Inspektionen för vård och omsorg i vårdhygiensverige. Hygiendagar i Umeå, SFVH, 2014-03-10 Maria Melin

Inspektionen för vård och omsorg i vårdhygiensverige. Hygiendagar i Umeå, SFVH, 2014-03-10 Maria Melin Inspektionen för vård och omsorg i vårdhygiensverige Hygiendagar i Umeå, SFVH, 2014-03-10 Maria Melin Varför IVO? Regeringen vill att tillsynen ska bli starkare, tydligare och effektivare. Större mångfald

Läs mer

Social- och äldrenämnden antar föreslaget yttrande till Socialstyrelsen i dnr 23931/2013 och 17906/2013.

Social- och äldrenämnden antar föreslaget yttrande till Socialstyrelsen i dnr 23931/2013 och 17906/2013. 2014-02-12 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE SÄN 2013/310-003 SÄN 2013/312-003 Social- och äldrenämnden Synpunkter på Socialstyrelsens förslag till föreskrifter och allmänna råd om dokumentation inom socialtjänsten

Läs mer

Patientsäkerhetslagen Vad betyder den för dig och vården?

Patientsäkerhetslagen Vad betyder den för dig och vården? Patientsäkerhetslagen Vad betyder den för dig och vården? Ny lag för säker vård Alldeles för många patienter drabbas av onödiga vårdskador - vårdskador som hade kunnat förhindras med ett effektivare patientsäkerhetsarbete.

Läs mer

Inspektionen för vård och omsorg: Meddelande om inspektion, dnr 8.5-12415/2015-3

Inspektionen för vård och omsorg: Meddelande om inspektion, dnr 8.5-12415/2015-3 SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Eiderbrant Ulf Datum 2015-05-27 Diarienummer SCN-2015-0183 Socialnämnden Inspektionen för vård och omsorg: Meddelande om inspektion, dnr 8.5-12415/2015-3 Förslag till beslut

Läs mer

Återföringsdialog. Tillsyn av förhandsbedömningar gällande barn och unga

Återföringsdialog. Tillsyn av förhandsbedömningar gällande barn och unga Återföringsdialog Tillsyn av förhandsbedömningar gällande barn och unga Sammanställning av tillsyner i åtta kommuner & stadsdelar i Stockholms län 2013-2014 Du får gärna citera Inspektionen för vård och

Läs mer

Rapport. Öppna jämförelser för missbruks- och beroendevård 2013. www.ljungby.se

Rapport. Öppna jämförelser för missbruks- och beroendevård 2013. www.ljungby.se www.ljungby.se Rapport Öppna jämförelser för missbruks- och beroendevård 2013 Sammanställd av socialförvaltningens kvalitetsgrupp Redovisad för socialnämnden 2013-06-19 Bakgrund Syftet med öppna jämförelser

Läs mer

Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster

Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster KOMM UNIKATIONSRIKTLI NJER 1177 VÅRDGUIDENS E -TJÄNSTE R 1_0.DOCX Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster Kommunikationsriktlinjer för 1177 Vårdguidens e-tjänster Kommunikationsriktlinjerna

Läs mer

Kvalitet inom äldreomsorgen

Kvalitet inom äldreomsorgen Revisionsrapport* Kvalitet inom äldreomsorgen Mora kommun Februari 2009 Inger Kullberg Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...3 2 Inledning och bakgrund...4 2.1 Revisionsfråga...5 2.2 Revisionsmetod...5

Läs mer

Underlag för prioritering av den egeninitierade tillsynen 2015

Underlag för prioritering av den egeninitierade tillsynen 2015 Underlag för prioritering av den egeninitierade tillsynen 2015 Du får gärna citera Inspektionen för vård och omsorgs texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial till självkostnadspris,

Läs mer

Barn och unga i fokus i IVO:s tillsyn Personalen frågade mig vad jag behövde, vad jag mådde bra av och vad jag hade för drömmar.

Barn och unga i fokus i IVO:s tillsyn Personalen frågade mig vad jag behövde, vad jag mådde bra av och vad jag hade för drömmar. Barn och unga i fokus i IVO:s tillsyn Personalen frågade mig vad jag behövde, vad jag mådde bra av och vad jag hade för drömmar. Personen på bilden har inget samband med seminariet IVO finns till för patienter

Läs mer

Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering

Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering Riktlinje 3/Avvikelser Rev. 2014-12-22 Nämndkontor Social Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering Författningar Patientsäkerhetslagen (SFS 2010:

Läs mer

1(8) Avvikelse- och riskhantering inom SoL, LSS och HSL. Styrdokument

1(8) Avvikelse- och riskhantering inom SoL, LSS och HSL. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-03-10, 51 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Reviderad 3(8) Innehållsförteckning 1 Bakgrund...4

Läs mer

Temadag om det nya klagomålssystemet

Temadag om det nya klagomålssystemet Temadag om det nya klagomålssystemet Marie Åberg Petra Carlbaum Inspektionen för vård och omsorg 13 december 2017 Förändrad klagomålshantering 1 januari 2018 IVO Vårdgivaren Patientnämnden Ändamålsenlig

Läs mer

Avvikelser, klagomål. och synpunkter inom. Vård- och omsorgsnämnden. verksamheter. Antaget

Avvikelser, klagomål. och synpunkter inom. Vård- och omsorgsnämnden. verksamheter. Antaget RIKTLINJE Avvikelser, klagomål och synpunkter inom vård- och omsorgsnämndens verksamheter Antaget av Vård- och omsorgsnämnden Antaget 2019-02-26 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare, dock längst

Läs mer

Klagomål är gåvor. så hanterar vi klagomål och synpunkter

Klagomål är gåvor. så hanterar vi klagomål och synpunkter Foto: Bildbyrå Foto:IBL Getty Images Klagomål är gåvor så hanterar vi klagomål och synpunkter Vi välkomnar klagomål och ser att de gör oss bättre Klagomål är gåvor Verksamheterna i Enköpings kommun finns

Läs mer

Vart vänder vi oss om vi upplever diskriminering?

Vart vänder vi oss om vi upplever diskriminering? 38 Träff6. Vart vänder vi oss om vi upplever diskriminering? Mål för den sjätte träffen är att få kunskap om vart jag vänder mig om mina rättigheter kränkts få kunskap om hur jag kan anmäla diskriminering

Läs mer

Lättlästa sidor. Om du blir sjuk eller behöver råd. Vi ringer till dig

Lättlästa sidor. Om du blir sjuk eller behöver råd. Vi ringer till dig Lättlästa sidor Om du blir sjuk eller behöver råd Ring din vårdcentral Är du sjuk eller har skadat dig eller vill fråga någon om råd? Då kan du ringa din vårdcentral. Telefon-rådgivning Öppet dygnet runt.

Läs mer

Allmänna synpunkter på Socialstyrelsens förslag

Allmänna synpunkter på Socialstyrelsens förslag G2 2013 v 2.1 2014-01-23 Dnr 10.1-44318/2013 1(8) Avdelning sydväst Annelie Andersson annelie.andersson@ivo.se Socialstyrelsen Avdelningen för regler och behörighet Enheten för socialjuridik 106 30 Stockholm

Läs mer

Verksamhetsplan patientnämnden och patientnämndens kansli

Verksamhetsplan patientnämnden och patientnämndens kansli 1(8) Förvaltningsnamn Avsändare Verksamhetsplan 2017 2018 patientnämnden och patientnämndens kansli Inledning Den bärande tanken med en verksamhetsplan är att skapa fokus och riktning för kommande år.

Läs mer

POLICY FÖR TILLGÄNGLIGHET OCH BEMÖTANDE

POLICY FÖR TILLGÄNGLIGHET OCH BEMÖTANDE POLICY FÖR TILLGÄNGLIGHET OCH BEMÖTANDE 2 Förtroende och respekt för människors kunskap och egen förmåga samt för deras vilja att ta ansvar. Nacka kommuns grundläggande värdering POLICY FÖR TILLGÄNGLIGHET

Läs mer

Tertialrapport 1 om enskilda klagomål och lex Maria inom hälsooch sjukvården 2015

Tertialrapport 1 om enskilda klagomål och lex Maria inom hälsooch sjukvården 2015 Tertialrapport 1 om enskilda klagomål och lex Maria inom hälsooch sjukvården 2015 Du får gärna citera Inspektionen för vård och omsorgs texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial till

Läs mer

Ärendet. Beslut BESLUT. 2014-04-04 Dnr 8.5-3484/20141(7) +nspektionen forvårdochomsorg. Katrineholms kommun Socialnämnden 641 80 Katrineholm

Ärendet. Beslut BESLUT. 2014-04-04 Dnr 8.5-3484/20141(7) +nspektionen forvårdochomsorg. Katrineholms kommun Socialnämnden 641 80 Katrineholm BESLUT +nspektionen forvårdochomsorg 2014-04-04 Dnr 8.5-3484/20141(7) Avdelning mitt Cathrine Lauri cathrine.laurigivo.se Katrineholms kommun Socialnämnden 641 80 Katrineholm Ärendet Egeninitierad verksamhetstillsyn

Läs mer

YTTRANDE. Chefsjustitieombudsmannen Elisabeth Rynning. Regeringskansliet Socialdepartementet Stockholm (S2018/03579/FS)

YTTRANDE. Chefsjustitieombudsmannen Elisabeth Rynning. Regeringskansliet Socialdepartementet Stockholm (S2018/03579/FS) YTTRANDE Chefsjustitieombudsmannen Elisabeth Rynning Datum 2018-10-10 Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Dnr R 64-2018 Sid 1 (5) Yttrande över departementspromemorian Åtgärder för en

Läs mer

Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM MAGNUS FRITHIOF

Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM MAGNUS FRITHIOF Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM 171227 MAGNUS FRITHIOF Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Övergripande mål och strategier... 3 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet... 3 Struktur

Läs mer

Klaga på vården. Tycker du att du har fått fel vård eller behandling? Är du inte nöjd med den förklaring du får av vårdpersonalen?

Klaga på vården. Tycker du att du har fått fel vård eller behandling? Är du inte nöjd med den förklaring du får av vårdpersonalen? 2013-08-16 1(9) Klaga på vården Om du har klagomål på vården kan du både som patient och närstående framföra dina synpunkter. På så sätt bidrar du till att göra vården säkrare. Det finns flera instanser

Läs mer

Information till legitimerade tandhygienister. Om du blir anmäld i din yrkesutövning

Information till legitimerade tandhygienister. Om du blir anmäld i din yrkesutövning SVERIGES Information till legitimerade tandhygienister Om du blir anmäld i din yrkesutövning TANDHYG Inledning För patient som behandlats inom hälso- sjukvård och tandvårdens område och som känner sig

Läs mer

Principärende. Patientförsäkringsvillkor. Ärendet

Principärende. Patientförsäkringsvillkor. Ärendet Handläggare: Gunilla Larsdotter PaN 2015-02-03 P 4 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-01-20 PaN V1303-0128359 Principärende Patientförsäkringsvillkor Ärendet En kvinna opererade sin fot för tredje gången, till följd

Läs mer

SOSFS 2011:9 (M och S) Föreskrifter och allmänna råd. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2011:9 (M och S) Föreskrifter och allmänna råd. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2011:9 (M och S) Föreskrifter och allmänna råd Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras myndighetens

Läs mer

Tycker du att du har fått fel vård eller behandling? Är du inte nöjd med den förklaring du får av vårdpersonalen?

Tycker du att du har fått fel vård eller behandling? Är du inte nöjd med den förklaring du får av vårdpersonalen? 2014-02-27 1(9) Klaga på vården Om du har klagomål på vården kan du både som patient och närstående framföra dina synpunkter. På så sätt bidrar du till att göra vården säkrare. Det finns flera instanser

Läs mer